Η νέα θέση της Ελλάδας ως σημαντικός “παίκτης” στην παγκόσμια σκηνή

31
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Άρθρο του Victor Davis Hanson στο NationalReview

Η Ελλάδα βρίσκει νέα θέση ως παίκτης στην παγκόσμια σκηνή

Μετά την “επιτυχημένη” φιλοξενία στην Ελλάδα για ζεύγος αμερικανικών drone Reaper, ο (τέως) υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος είπε το περασμένο φθινόπωρο ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν στρατιωτικά στοιχεία στην Ελλάδα, σε πιο μόνιμη βάση». Πράγματι, η Ελλάδα έλαβε τον περασμένο μήνα 70 στρατιωτικά ελικόπτερα από τις Η.Π.Α. και υπήρξαν συζητήσεις για τη υποστήριξη αμερικανικών αεροσκαφών, όπως ιπτάμενων τάνκερ κτλ στην ελληνική επικράτεια.

Εν τω μεταξύ, η COSCO, μια κρατική κινεζική εταιρεία ναυτιλίας και υπηρεσιών logistics, έχει επενδύσει περισσότερα από 3,5 δις ευρώ στην “ανακαίνιση” του ιστορικού ελληνικού λιμένα του Πειραιά, το οποίο είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι σύντομα θα γίνει το πιο πολυσύχναστο. Η μαζική ανακαίνιση είναι μέρος της 35ετούς μίσθωσης της Κίνας σε δύο τερματικά σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα και της κινεζικής αγοράς πλειοψηφικού μεριδίου της λιμενικής αρχής του Πειραιά.

Σε άλλο “μέτωπο”, η Ρωσία του Βλ. Πούτιν παραμένει υποτιθέμενος σύμμαχος της Ελλάδας, δεδομένου του ιστορικού θρησκευτικού δεσμού και του οράματος ολοκλήρωσης ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο στην ενεργοβόρα Ελλάδα.

Επίσης, η Ελλάδα έχει μια “περίπλοκη σχέση” με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την καταστροφική χρηματοοικονομική κατάρρευση σχεδόν προ 10ετίας πλέον, και τους συχνά “Ντικενσιανούς” όρους μεταρρύθμισης και αποπληρωμής που ζητούν οι Γερμανοί τραπεζίτες. Ωστόσο, η Ελλάδα εκτιμά ότι περισσότερα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρχονται στη χώρα απ’ όσα εξέρχονται, έστω κι αν πολλοί Έλληνες δυσανασχετούν στα πικρές γερμανικές υπαγορεύσεις – και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ως το πρώτο κέντρο διαμετακόμισης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που κατακλύζουν την Ευρώπη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, η Ελλάδα ήταν περισσότερο ή λιγότερο, αντι-Ισραηλινή (όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης). Όχι πλέον. Οι δύο χώρες γίνονται γρήγορα φίλοι.

Η νέα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα μπορούσε να συνοψιστεί καλύτερα στο διάσημο ρητό του Βρετανού πρωθυπουργού του 19ου αιώνα, Λόρδου Palmerston: «Τα έθνη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή συμμάχους, έχουν μόνο μόνιμα συμφέροντα – Nations have no permanent friends or allies, they only have permanent interests»

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει πλέον βρει πολλά ημι-μόνιμα συμφέροντα… Με άλλα λόγια, η σχετικά μικρή και ευάλωτη αλλά στρατηγικά τοποθετημένη Ελλάδα ζει σε μια σκληρή γειτονιά, με ιστορικούς εχθρούς όπως η Τουρκία και ριζοσπάστικες ισλαμικές ομάδες. Ως παράθυρο πρόσβασης στη Μεσόγειο και σε τρεις ηπείρους, η Ελλάδα βρίσκεται στη διασταύρωση αντιπαραθέσεων μεγάλων δυνάμεων, μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής, Κίνας και Ρωσίας.

Παλαιότερα, η Ελλάδα, μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, πίστευε ότι τα μεγάλα “αδέλφια” της Ευρώπης και της Αμερικής την θεωρούσαν “δεδομένη”, είτε ως ασήμαντη ή ως δευτερεύουσα, παρά τη στρατηγική της θέση και την θεώρηση της ως γενέτειρα του Δυτικού πολιτισμού.

Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει – και συχνά προς όφελος της Ελλάδας: Η Ελλάδα έχει περάσει από τον παραδοσιακά “προκλητικό” (αν όχι ανασφαλές) ρόλο της ως “αποκλίνουσα” σε εκείνον του γνώστη των “εσωτερικών” πραγμάτων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το νέο ελληνικό καθεστώς, πέρα απ το ότι “έμαθε” από τα λάθη του παρελθόντος.

Η άνοδος μιας νεο-οθωμανικής Τουρκίας, με πληθυσμό επτά φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Ελλάδας, έκταση έξι φορές μεγαλύτερη και με “ανανεωμένες εδαφικές φιλοδοξίες” στο ελληνικό Αιγαίο, έκανε την Ελλάδα να στραφεί προς τον στρατό των ΗΠΑ για “προστασία”. Η Αμερική, επίσης, ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις ισλαμιστικές, αντι-αμερικανικές και μεσογειακές ατζέντες του Τουρκικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντί της εμπιστοσύνης προς τα άλλα μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα τους βλέπει έναν “βοηθό” για τον προγραμματισμό της αποπληρωμής του χρέους και την παροχή κρίσιμων τουριστικών δολαρίων.

Η συνεργασία με την Κίνα είναι επικίνδυνη, δεδομένης της κινεζικής νεο-ιμπεριαλιστικής δράσης, η οποία κατά καιρούς οδήγησε σε (κραυγαλέο) κινεζικό εκβιασμό και εκφοβισμό των ευάλωτων “πελατών” της. Ωστόσο, η κινεζική παρουσία έχει “σπρώξει” δισεκατομμύρια ευρώ στην προβληματική ελληνική οικονομία, υπενθυμίζοντας στην ΕΕ ότι η Ελλάδα έχει και άλλες επιλογές όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, τις υποδομές και το εμπόριο.

Λίγα έθνη εμπιστεύονται τον Πούτιν, καθώς όταν ο Ρώσος πρόεδρος θέτει εαυτόν ως υπερασπιστή του Ορθοδόξου Χριστιανισμού και ως προστάτη της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων από “τον γερμανικό εκφοβισμό και την ισλαμική ταραχή”, όμως οι Έλληνες θεωρούν ότι μπορεί να τον βρουν χρήσιμο στην παροχή ενέργειας και στην επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, μέσω “τριγωνικής” διπλωματίας.

Το Ισραήλ έχει επίσης αναβαθμιστεί σε χρήσιμο σύμμαχο/πλεονέκτημα για τη δημοκρατική Ελλάδα. Όπως και άλλοι παραδοσιακά διωγμένοι λαοί, οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί μοιράζονται μια δυσπιστία για τις μεγάλες δυνάμεις. Το Ισραήλ τώρα σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό για τη σύνδεση του φυσικού του αερίου με την Ελλάδα και την Κύπρο. Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ έχουν δυσαρέσκεια εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο έχουν δυσπιστία στην Τουρκία του Ερντογάν. Και οι δύο βασίζονται στην στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. Και οι δύο δεν εξαρτώνται πλέον από ασταθείς αραβικές χώρες για εισαγόμενο αέριο και πετρέλαιο.

Η Ελλάδα, βέβαια, περπατάει σε τεντωμένο σχοινί. Ισορροπώντας μεταξύ των αντιπάλων και την εύρεση νέων φιλικών συμφερόντων, η Ελλάδα μεγενθύνει τη δική της παρουσία και θέση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γίνεται όμως ταυτόχρονα ένα ακόμα μεγαλύτερο σημείο εστίασης “αντιπαλότητας” μεγάλης ισχύος και παγκόσμιων εμπορικών ανταγωνιστών.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει πολύ η τωρινή ελληνική realpolitik. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο τον Θεμιστοκλή, τον πολεμιστή-στρατηγό-πολιτικό του 5ου πχ αιώνα, ο οποίος αύξησε την αρχαία αθηναϊκή εξουσία με το να ενδιαφέρεται για όλους  και να μην συμμαχεί με κανέναν…

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
stam
Member
Active Member
stam

Κοτζια θα λεμε και θα κλαιμε.Πολιτικος με οραμα ο καλυτερος της μεταπολιτευσης που λοιδωρηθηκε απο πατριδοκαπηλους.

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Όλες οι προσεγγίσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λ.π. είχαν εκκινήσει πριν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Συριζα απλά τις συνέχισε υπό την καθοδήγηση των δυτικών (ΗΠΑ κυρίως).

Στο Κοντζιά το μόνο που μπορείς να χρεώσεις είναι η Συμφωνία των Πρεσπών … η χειρότερη δηλαδή συμφωνία που μπορούσε να κάνει ever και οι ενδείξεις για συνομιλίες παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Τούρκους.

Για να μην είμαι άδικος, η στάση του στο Κυπριακό ήταν ίσως η μόνη σωστή πράξη που έχει κάνει.

Romanos
Member
Romanos

Φίλε μου, ο Κοτζιάς εάν μπορούσε θα μας έβαζε από Ε.Ε. για να μας κάνει σοσιαλιστική ουρά. Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, η προσέγγιση με το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα αρκετών ετών με πρωτεργάτη τον ΓΑΠ.

thanos
Guest
thanos

η προσέγγιση με το ισραήλ έγινε πρώτα από τον μητσοτάκη

ο κοτζίας είναι ο καλύτερος υπεξ από την εποχή μολυβιάτη και παπούλια

Romanos
Member
Active Member
Romanos

Τι λέτε ρε σεις. Ο Κοτζιάς πούλησε τη Μακεδονία, έσπασε τις σχέσεις με Ρωσία, και εάν προλάβαινε θα είχε πουλήσει εθνικά κεκτημένα στους Αλβανούς με το θέμα των πυραμίδων. Πόσο μάλλον εάν προλάβαινε να “λύσει” και τα θέματα με τους Τούρκους. Επικίνδυνος. Κάναμε τον εθνικό ενδοτισμό επιτυχία;;; Έλεος. Έλυσε όπως έλυσε στο πόδι με τους Σκοπιανούς και αυτοί σε όλα τα φόρουμ βγαίνουν ως Μακεδόνες. Σε 20 χρόνια θα είναι σκέτο Μακεδόνες με υπογραφή μας. Αναφέρεις Μολυβιάτη, Παπούλια και ξεχνάς το Γιάννο Κρανιδιώτη(υφυπουργός κ αναπληρωτής υπουργός) που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. χωρίς να χει λυθεί το πολιτικό ζήτημα και… Read more »

Romanos
Member
Romanos

Φίλε μου, ο Κοτζιάς εάν μπορούσε θα μας έβγαζε από Ε.Ε. για να μας κάνει σοσιαλιστική ουρά. Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, η προσέγγιση με το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα αρκετών ετών με πρωτεργάτη τον ΓΑΠ.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

αυτό με τον ΓΑΠ πραγματικά με ξεπερνά…….

Romanos
Member
Active Member
Romanos

Κι εμένα αλλά δε μπορώ να τ αλλάξω.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μιλάμε για τον Κοτζιά που το ’86 έλεγε (ως αρθρογράφος σε συγκεκριμένη εφημερίδα) πως είναι προβοκάτσια το Τσέρνομπιλ και να τρώμε μαρούλια άφοβα; Αυτόν όσοι τον κρίνουμε είμαστε πατριδοκάπηλοι;

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

ΑΚΡΙΒΩΣ!!! ΕΜΠΑΘΗΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΛΙΝΙΣΤΗΣ!!! Το ίδιο σίγουρος για τις απόψεις του ήταν και τότε και προφανώς η ιστορία τον διέψευσε αποστομωτικά. Όλοι πλέον ξέρουν ποιοι ήταν ο Χόνεκερ κι ο Γιαρουζέλσκι τους οποίους στήριζε και πρόβαλε… Αν διαψευστεί και με τις Πρέσπες και τελικά έχουν δίκιο όλοι οι υπόλοιποι διπλωμάτες, Πρωθυπουργοί κ.α. τί θα γίνει; Αν αυτός κι o Τσίπρας είχαν το θράσος και «πουλούσαν» δυναμική εξωτερική πολιτική στην ΝΑ Μεσόγειο με ΗΠΑ, Ισραήλ, αυτό οφείλεται σε ένα πολιτικό που δεν έδειξε «στρατηγική ψυχραιμία» ή συμβιβαστικό πνεύμα «από τα αποδυτήρια» και αντ’ αυτού ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ΑΟΖ Κύπρου,… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Καλά τα λέτε αλλά να προσέχετε γιατί αν συνεχίσουμε να τον κριτικάρουμε τον εν λόγω δημοκρατικό κύριο, μπορεί να κάποιος να μηνύσει τη Π&Δ…

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

εξαιρετικό παίκτη
πρώτη κωμωδία
τότε το δράμα
Τελευταία έπαιξε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922
:)))

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Το έργο παίζει από τον Τρωϊκό πόλεμο. Υπομονή για νέα επεισόδια.

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

σε βρίσκω επικίνδυνα ανιστόρητο φίλε ( με το συμπάθιο κιόλας), αλλά στον Τρωικό πόλεμο δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη τα Τουρκικά φύλα…
μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια γεννήθηκαν και μας κουβαλήθηκαν στην περιοχή. Καλό είναι τα ιστορικά γεγονότα να μην τα μπερδεύουμε.

Andreas
Member
Andreas

Και ποιος σου είπε ότι αναφέρομαι σε τουρκικά φύλα; αναφέρομαι στην διαμάχη ναυτικής και χερσαίας δύναμης για τον έλεγχο του Αιγαίου και της απέναντι ακτής που παραμένει η ίδια άσχετα με το ποιος είναι απέναντι. Όπως έλεγε και ενα τραγούδι “στις Θερμοπύλες τον Μπραΐμη δεν τον είδες γιατί του Ξέρξη ειχε βάλει τη στολή. Νομίζεις ότι αν δεν ήταν η Τουρκία αλλά άλλη χώρα δεν θα είχαμε προβλήματα;

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

έχεις μπερδευτεί… άστο. Ώρα είναι να πεις ναυτική δύναμη της Μυκήνες και την Σπάρτη… Το παίγνιο των Ναυτικών vs Χερσαίων δυνάμεων είναι μια μοντέρνα άποψη στην προσπάθεια λύσης των γεωπολιτικών διαφορών (σε ακαδημαϊκό επίπεδο). Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα υπεραπλουστευμένο και ξεπερασμένο μοντέλο ανάλυσης της Γεωπολιτικής σκακιέρας.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Να το αφήσω δεν πρόκειται. Είτε έχω δίκιο είτε άδικο, όφελος υπάρχει από καλόπιστο διάλογο. Γιατί να μην τους αποκαλέσω ναυτική δύναμη; Εμπόριο θαλάσσιο έκαναν κληρονομώντας τα δίκτυα των Μινωιτών, ένα μεγάλο στόλο για την εποχή έβγαλαν, απόβαση σε εχθρική ακτή έκαναν. Δεν είπα ότι διέσχιζαν ωκεανούς. Στα πλαίσια της εποχής του Χαλκού όμως, ήταν ισχυρότατες. Το να θεωρείς ότι αυτή η ανάλυση είναι ξεπερασμένη είναι άλλο πράγμα. Αν εννοείς ότι η τεχνολογία την έχει καταστήσει περιορισμένης σημασίας, αν και δεν το νομίζω, το συζητάμε. Μπορείς να παρουσιάσεις την δική σου αντίληψη ή μοντέλο ανάλυσης. Θα ήθελα να το ακούσω.… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

ακριβώς αναφέρεσαι σε μια άλλη εποχή, η τεχνολογικές εξελίξεις και η ταχύτητα αλλαγών στο σύγχρονο πεδίο αντιπαραθέσεων, έχει καταστήσει των διαχωρισμό σε ναυτικές vs χερσαίες δυνάμεις ξεπερασμένο. Αυτές οι αναλύσεις είναι με όρους αντιπαραθέσεων των προηγούμενων αιώνων. Στην εποχή της πληροφορίας οι όροι της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης (ακόμα και το τι σημαίνει σήμερα γεωπολιτική αντιπαράθεση) έχουν μεταβληθεί πλήρως.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Αυτό είναι θέμα για μεγάλη συζήτηση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν συμβαίνει σε πολιτισμικό κενό. Προσαρμόζεται στις αντιλήψεις των ιστορικών υποκειμένων. Δεν έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που να έχουμε εξουδετερώσει την γεωγραφία. Ναι μεν υπάρχουν διηπειρωτικοί πύραυλοι, αλλά δεν εξαφανίστηκαν τα ναυτικά. Ούτε η αεροπορία τα εξαφάνισε. Η τεχνολογία δίνει άλλο ρυθμό στις επιχειρήσεις αλλά ακόμη δρα βελτιωτικά σε ήδη υπάρχοντα σχέδια και δράσεις. Τα εμπορικά πλοία είναι ταχύτερα, μεταφέρουν περισσότερα εφόδια, αλλά η δουλειά παραμένει η ίδια. Δεν υποστηρίζουμε πλέον με τόξα μια απόβαση, αλλά το πυροβόλο κάνει την ίδια δουλειά. Πλήγμα επί των εχθρών. Οι Ναυτικές δυνάμεις… Read more »

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Μουσταφά είχες πει δεν θα ξανασχολιάσεις αλλά σου αρέσει η παρέα μας βλέπω. Μήπως είσαι κρυφοέλληνας ή βλέπεις πολύ survivor.. smile

thanos
Guest
thanos

απολαυστικό άρθρο

consigliere_
Guest
consigliere_

χωρις εκσυγχρονισμενο στρατο και ισχυρη πολιτικη/οικονομια τι σοι παιχτης θα ειναι?

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Λίγο υπομονή και θα τρίβουμε τα μάτια μας!

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Μετά από χρόνια στοχευμένων ενεργειών και συγκυριών φυσικά, καταφέραμε η εξωτερική μας πολιτική να φέρει αποτελέσματα που προάγουν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η γραμμή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων ήταν η ίδια (εκτός Μακεδονικού) και αυτό μας δείχνει πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όταν έχουμε κοινό στόχο. Δε θα μείνω σε ονόματα γιατί η δουλειά ήταν και είναι συλλογική. Φυσικά η ίδια συνεργασία (μεταξύ κομμάτων) φαίνεται να υπάρχει και στο ενεργειακό τομέα. Μακάρι σε αυτούς τους τομείς, όπως και στις αμυντικές επενδύσεις/εξοπλιστικά να υπάρξει συνενόηση και μακροπρόθεσμο πλάνο.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Υπάρχουν τρείς πυλώνες ισχύως, ο στρατιωτικός, ο πολιτικός και ο οικονομικός.

Στρατιωτικά οι δυνατότητες της χώρας φθίνουν συνεχώς τα τελευταία 10 χρόνια.
Οικονομικά βρισκόμαστε σε μέσο επίπεδο, σταθροποιηθήκαμε και ελπίζουμε πλέον σε άνοδο.
Πολιτικά βρισκόμαστε στην καλύτερη κατάσταση λόγω συμμετοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αν θέλει μία χώρα να έχει στρατηγικό ρόλο πρέπει να προσέχει και να αναπτύσσε όλους τους παραπάνω τομείς… Μακάρι να δούμε ουσιαστική άνοδο τα επόμενα χρόνια και να ξεφύγουμε από την πτώση/στασιμότητα της τελευταίας δεκετίας!

Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Καταλαβαίνεις πως ένας αρθρογράφος είναι μετριότατος όταν συσχετίζει τη σημερινή “realpolitik” με την ύπαρξη ενός Θεμιστοκλή πριν απο 2,5χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα! και για κάθε βλακεία που χει κάνει η σύγχρονη πολιτική μας θα πρέπει να βρούμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ηλίθιους γεννημένους πριν απο 2,5χιλιετίες, ε;

Kapoios
Member
Kapoios

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της εκμεταλλεύτηκε την γεωπολιτική της θέση. Τα τελευταία χρόνια: 1. Έκλεισε δια παντός το Μακεδονικό, με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, δεδομένης της συντριπτικής ήττας και ταπείνωσης που είχαμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ένα πραγματικά γελοίο ζήτημα, που αναδείχθηκε ηλιθιωδώς για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως άλλωστε το αντιλαμβάνονταν ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ στο εξωτερικό, σύμμαχοι, φίλοι & εχθροί. 2. Επιτέλους επέλεξε τους κατάλληλους συμμάχους, με κύριο γνώμονα το συμφέρον της χώρας και με βασικό σχεδιασμό την αντιμετώπιση του 1 και μοναδικού εχθρού μας, της Τουρκίας. Να θυμίσω ότι το Ισραήλ επιζητούσε την… Read more »

Romanos
Member
Active Member
Romanos

Ειλικρινά εκπλήσσομαι με ορισμένες απαντήσεις. Η Ελλάδα πάντα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική θέση αλλά ήταν χώρα 2ης γραμμής κι όχι 1ης όπως είναι η Τουρκία. Η Τουρκία είναι 1ης γραμμής γιατί βρίσκεται εγγύτερα της μέσης ανατολής, είναι ανάχωμα στην επέκταση της Ρωσίας και δίπλα στους πολέμους που ήθελαν οι ΗΠΑ να διεξάγουν (Ιράκ, Αφγανιστάν). 1. Έκλεισε το Μακεδονικό όπως όπως με άσχημο τρόπο. Ποτέ δεν κατάλαβα αφού θέλαμε να το κλείσουμε όπως όπως, γιατί δε μπήκαν οι Σλαβοβούλγαροι Σκοπιανοί με την προσωρινή τους ονομασία FYROM και οδηγηθήκαμε να τους αναγνωρίσουμε ως Μακεδόνες και τη Βουλγαρική διάλεκτο ως Μακεδονική γλώσσα.… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Λυπάμαι αλλά για το θέμα της Μακεδονίας μας δεν υπάρχει τίποτα θετικό στη συμφωνία για την Ελλάδα…

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Άκρως ενδιαφέρον άρθρο. Ο συγκεκριμένος Αμερικανός καθηγητής παρεμπιπτόντως έχει μεγάλη αγάπη και γνωρίζει σε βάθος τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Όποιος δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του «Ποιός σκότωσε τον Όμηρο» «οφείλει» να το διαβάσει. Με βάση το βιβλίο αυτό, πολλοί δογματικοί Έλληνες «προοδευτικοί» θα μπορούσαν να τον πουν Έλληνα ακροδεξιό αν δεν ήταν Αμερικανός, αλλά αξίζει πραγματικά, ιδίως το κεφάλαιο «Γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε σας Έλληνες» (ancient Greeks that is…).