Κι η Ελλάδα στις 13 χώρες του ΝΑΤΟ στη Διακήρυξη για τα μη επανδρωμένα ναυτικά συστήματα

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι υπουργοί Άμυνας από δεκατρείς Συμμάχους του ΝΑΤΟ υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης συνεργασίας για την εισαγωγή των μη επανδρωμένων συστημάτων για θαλάσσιες εφαρμογές (Maritime Unmanned Systems). Συγκεκριμένα, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο, οι ηγέτες της συμμαχίας είχαν εγκρίνει την εφαρμογή της ενισχυμένης στάσης του ΝΑΤΟ στη θάλασσα.

Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συγκεντρώσουν τους πόρους τους για τη δημιουργία διαλειτουργικών ναυτικών μη επανδρωμένων οχημάτων και συστημάτων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της συμμαχίας την Τετάρτη.

Η δήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χρήση των μη επανδρωμένων συστημάτων είναι ένα άλμα που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στη ναυτιλιακή τεχνολογία και θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε κρίσιμους τομείς όπως η ανίχνευση και εκκαθάριση ναρκοπεδίων, ο εντοπισμός και η παρακολούθηση υποβρυχίων. Σε συνέργεια με παραδοσιακά ναυτικά συστήματα, αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα θα αυξήσουν τόσο την επίγνωση της τακτικής κατάστασής όσο και τον έλεγχο μας των θαλασσών.»

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι «Οι συμμάχοι του ΝΑΤΟ έχουν μάθει από την εμπειρία της εισαγωγής μη επανδρωμένων οχημάτων στον τομέα της αεροπορίας. Αυτό το γεγονός μας έχει εξοπλίσει καλύτερα με τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν και στην θάλασσα».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •