13.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΓιατί πρέπει να παραγγείλουμε υποβρύχια… χθες, ή και προχθές αν γίνεται

Γιατί πρέπει να παραγγείλουμε υποβρύχια… χθες, ή και προχθές αν γίνεται

- Advertisement -

Ο ελληνικός στόλος υποβρυχίων απολαμβάνει εδώ και δεκαετίες σημαντικές πρωτιές σε τεχνολογική εξέλιξη. Θυμίζουμε πως η χώρα μας ήταν η πρώτη που παρήγγειλε στη δεκαετία του 1970 την τότε ολοκαίνουργια κλάση Type 209, ήταν η πρώτη που παρήγγειλε τα Type 214 παραμονές του 2000, ήταν η πρώτη που έκανε μετασκευή σε συμβατικό ντίζελ υποβρύχιο σε μη αναερόβιας πρόωσης, με το «Ωκεανός».

Η σημερινή όμως κατάσταση του στόλου προβληματίζει σοβαρά λόγω παλαιότητας. Από την αρχική παραγγελία των πρώτων 4 Type 209/1100, το «Γλαύκος», το πρώτο μας σύγχρονο υποβρύχιο, έχει αποσυρθεί και ήδη έχει βγει η προκήρυξη για πώληση του για σκραπ. Το άδοξο αυτό τέλος έχει στενοχωρήσει πολλούς, που ήλπιζαν στην μετατροπή του σε μουσείο, αλλά η κατάσταση του σκάφους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε αυτό. Καθώς έχει «κανιβαλιστεί» οπότε ακόμη και ως έκθεμα θα ήταν εκφυλισμένο.

Τα άλλα τρία σκάφη είναι ήδη πολύ μεγάλης ηλικίας, το «Νηρεύς» είναι 50 ετών, το «Τρίτων» το ίδιο, το «Πρωτεύς» 49 (από την καθέλκυση πάντα). Η επόμενη παρτίδα σκαφών, τα επίσης 209 αλλά με μεγαλύτερο εκτόπισμα ως υποκλάση 209/1200, είναι 43 ετών το «Ποσειδών» και το «Αμφιτρίτη» και 42 το «Πόντος». Το «Ωκεανός», αν και 43 ετών είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς όπως είπαμε δέχθηκε την αναβάθμιση σε AIP, με εργασία που περιελάβανε κόψιμο του σκάφους και προσθήκη εξτρά τμήματος με σημαντικές αναβαθμίσεις.

Στο σύνολο όμως ο στόλος μας των υποβρυχίων μπορεί να αξιολογηθεί ως 3 διαφορετικές ομάδες σκαφών. Τα 4 σύγχρονα Type 214, το ιδιαίτερο «Ωκεανός» και τα 6 παλαιά Type 209 με μέσο όρο ζωής τα 46 χρόνια. Κάτι που τα καθιστά από τα παλαιότερα στο δυτικό κόσμο. Σαφώς ξεπερασμένα τεχνολογικά, λειτουργικά μεν χάρη στον κόπο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά με προβληματισμούς για το πόσο ακόμη μπορεί να προσφέρουν. Στην πράξη λοιπόν έχουμε 5 υποβρύχια σύγχρονα (ή εν μέρει) και τα 6 παλαιά που είναι δεδομένη η άμεση ανάγκη για αντικατάσταση τους.

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

Θα είμαστε βέβαια παράλογοι να πιστέψουμε πως η χώρα μας μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα 6 ένα προς ένα. Κι αυτό γιατί η τιμή των νέων υποβρυχίων διεθνώς έχει ανέβει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω υψηλών προδιαγραφών, δυσκολίας παραγωγής, μικρών παραγγελιών και αυξημένων απαιτήσεων απόδοσης σε μεγάλο βάθος χρόνου.

EΞΕΛΙΞΗ: Έκλεισε το θέμα των τορπιλών υποβρυχίων, 44 νέες τορπίλες για τα ελληνικά Type 214HN

Το λογικό λοιπόν είναι η χώρα μας να προχωρήσει σε μια παραγγελία νέων σκαφών, τουλάχιστον 2 αρχικά και με οψιόν για άλλα δύο ώστε να προγραμματιστεί η σταδιακή αντικατάσταση των Type 209. Γιατί όμως μια τέτοια παραγγελία προβάλει ως υπερεπείγουσα; Τον πρώτο λόγο τον είπαμε ήδη, το κόστος κατασκευής ενός υποβρυχίου ανεβαίνει διαρκώς, οπότε η κάθε καθυστέρηση δεν μας ευνοεί ούτε οικονομικά. Ο δεύτερος είναι ο μεγάλος χρόνος κατασκευής που σημαίνει πως το Ναυτικό μας, σε κάποια χρόνια θα βρεθεί με σοβαρά μειωμένο στόλο υποβρυχίων, αν δεν έχει φροντίσει για παραγγελίες. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Αυτή τη στιγμή τα προγράμματα κατασκευής συμβατικών υποβρυχίων που «τρέχουν» εντός Ευρώπης είναι τα εξής:

Τουρκία, με τα 6 Type 214, γερμανικής σχεδίασης της Thyssen Krupp MS, με κατασκευή στην Τουρκία. Το πρώτο, το Piri Reis, έχει ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές. Τα επόμενα δύο, το Murat Reis και το Seydi Ali Reis είναι σε φάση κατασκευής. Μέσος χρόνος κατασκευής, πάνω από 5 έτη.

Ισπανία με 4 S-80, ισπανικής σχεδίασης – της Navantia- και τοπικής κατασκευής. Το πρώτο, το Isaac Peral, κάνει δοκιμές συστημάτων, θα κάνει θαλάσσιες μάλλον το 2022, ενώ τα επόμενα 3 σκάφη θα παραδίδονται σταδιακά από το 2025 έως το 2029 με μέσο χρόνο κατασκευής τουλάχιστον μια δεκαετία (κάτι που αναμένεται να μειωθεί, καθώς «χρεώθηκαν» ένα σοβαρό κενό εργασιών πολλών ετών, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε η αρχική σχεδίαση).

Καθελκύστηκε το “Isaac Peral”, το 1ο ισπανικό υποβρύχιο κλάσης S-80

Σουηδία με 2 A26, σχεδίασης της Saab Kockums, με τοπική κατασκευή. Η ολοκλήρωση του πρώτου αναμένεται το 2027 και του δεύτερου το 2028 με μέσο χρόνο κατασκευής τα 10 χρόνια, ενώ το πρώτο είχε καθυστερήσεις στην έναρξη.

Γνωρίστε το νέο υπερσύγχρονο σουηδικό υποβρύχιο A-26

Γερμανία-Νορβηγία με 6 Type 212CD της Thyssen Krupp Marine Systems. Το πρόγραμμα είναι κοινό καθώς η παραγγελία έγινε με συνεργασία των δύο Ναυτικών, με 4 σκάφη για τη Νορβηγία και 2 για τη Γερμανία. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή, ο προγραμματισμός μιλά για πρώτη παράδοση κάπου στο τέλος της δεκαετίας του ’20, με έναρξη χτισίματος το 2023 και μέσο χρόνο κατασκευής την πενταετία (ενδεικτικά όμως).

Νορβηγία και Γερμανία παρήγγειλαν τα νέα τους υποβρύχια

Ισραήλ, με ένα Dolphin II, γερμανικής σχεδίασης, της HDW (TKMS) και παραγωγής. Το σκάφος αναμένεται να παραδοθεί το 2022, είναι το τελευταίο της σειράς τριών όμοιων για το Ισραήλ, με μέσο χρόνο κατασκευής τα 5 έτη.

Υπό εξέταση είναι προγράμματα νεών υποβρυχίων σε Ολλανδία, Ιταλία, Ισραήλ και Πολωνία, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει ακόμη σε παραγγελίες.

Βλέπουμε δηλαδή πως ο χρόνος κατασκευής ενός υποβρυχίου (πάντα μιλάμε για συμβατικά και ευρωπαϊκής σχεδίασης, αυτά δηλαδή που ενδιαφέρουν την Ελλάδα) είναι τουλάχιστον πενταετής και στην πράξη ακόμη περισσότερο, ενώ τα διαθέσιμα ναυπηγεία για κατασκευή τους είναι λίγα και με ήδη αρκετό φόρτο.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως τα μόνα ναυπηγεία στην Ευρώπη με «κενό» παραγγελιών για συμβατικά υποβρύχια είναι τα γαλλικά της Naval Group, που μετά την ακύρωση των 12 αυστραλιανών υποβρυχίων έχει μείνει χωρίς αντίστοιχο αντικείμενο εργασίας. Αυτό ίσως είναι και θετικό από πλευράς ελληνογαλλικής σύγκλισης καθώς το συμβατικό Scorpene των γαλλικών ναυπηγείων είναι ένα σύγχρονο σχέδιο και ήδη έχει αρκετές παραγγελίες, από Χιλή, Μαλαισία, Ινδία και Βραζιλία (οι δύο τελευταίες τα παράγουν ακόμη στις παραγγελίες τους από 6 και 4 αντίστοιχα).

Σε υπηρεσία το τέταρτο ινδικό υποβρύχιο Scorpène

Να κάνουμε λοιπόν ένα υπολογισμό: Αν ένα νέο υποβρύχιο θέλει τουλάχιστον 5 χρόνια παραγωγή, ας πούμε συμβατικά 6, συν ένα χρόνο (τουλάχιστον) για δοκιμές, συν ένα χρόνο (τουλάχιστον) έρευνα αγοράς-διαπραγμάτευση, τότε μιλάμε για μίνιμουμ 8 έτη μέχρι την παράδοση/ένταξη τους, ακόμη και αύριο το πρωί ξεκινήσει η χώρα μας να αναζητά υποβρύχια! Στην πράξη γνωρίζουμε όλοι πως αυτό…

Η συνέχεια στο navaldefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

108 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
108 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα OPV του Λιμενικού

Πριν λίγες μέρες, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δημοσίευσε τις τεχνικές προδιαγραφές προς διαβούλευση, για την αγορά 2 Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ή Offshore Patrol...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κοντά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, σε Thyssen/Thales το συμβόλαιο

59
Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ φαίνεται να οδεύει προς αίσιο τέλος με μια προσφοράςπου καλύπτει πλήρως το Πολεμικό Ναυτικό. Μια «περιπέτεια», που ξεκίνησε το… 2009...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Νοεμβρίου/1 Δεκεμβρίου 1916: «Νοεμβριανά», η Ελλάδα διχάζεται...

1
Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται και τη Σερβία να έχει εκμηδενιστεί υπό το βάρος του Αυστρουγγρικού Στρατού, η Βρετανία και η Γαλλία...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα OPV του Λιμενικού

Πριν λίγες μέρες, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δημοσίευσε τις τεχνικές προδιαγραφές προς διαβούλευση, για την αγορά 2 Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ή Offshore Patrol...

Σαουδική Αραβία: Η ισπανική Navantia κερδίζει και το συμβόλαιο για νέα πολεμικά πλοία

«Μπαμ» και μεγάλων διαστάσεων κάνει η είδηση πως η Σαουδική Αραβία θα αναθέσει στην Navantia το πρόγραμμα κατασκευής πολεμικών πλοίων πολλαπλών αποστολών, με υπογραφή...

Βίντεο: F-35Β «κάθεται» με το ρύγχος μετά από προσγείωση έκτακτης ανάγκης

Ένα μικρό ατύχημα συνέβη σήμερα στην αεροπορική βάση της Kadena στο νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία, όταν F-35B των Αμερικανών Πεζοναυτών, της Μοίρας VMFA 121...