16 C
Athens
Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

- Advertisement -

 
Καθώς πολλά λέγονται τον τελευταίο καιρό για το θέμα των απαραίτητων αμυντικών δαπανών που απαιτούνται να γίνουν χτες. Μιλάμε κυρίως για το Ναυτικό, που χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, μεταχειρισμένα πλοία, έναρξη νέου ναυπηγικού προγράμματος, μιλάμε για την ΠΑ, που χρειάζεται νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, σύμβαση FOS για τα Mirage 2000 (τι δούλεμα έχουμε φάει για την συγκεκριμένη σύμβαση…), νέο μεταγωγικό αεροσκάφος, Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος (πολλοί ζητούν το F-35), ο ΕΣ χρειάζεται εκσυγχρονισμό των MLRS, εκσυγχρονισμό των Leo2A4, μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, FOS για τα ΝΗ-90 και τόσα άλλα.
Θα μείνουμε κυρίως στις ανάγκες του ΠΝ, καθώς το θέμα το έχουμε συζητήσει διεξοδικά τους τελευταίους μήνες. Θεωρητικά, μόνο οι νέες τορπίλες απαιτούν 100 εκ. ευρώ (και δεν θα φτάσουν…), ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ένα ποσό ανάμεσα στα 140 με 180 εκ. ευρώ, η πιθανή αγορά μεταχειρισμένων πλοίων θα κόστιζε περίπου 180 εκ. ευρώ, ενώ η έναρξη ναυπηγικού προγράμματος… ας μην τα συζητάμε, θα τα δούμε παρακάτω.

ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν


Λοιπόν, στο “πόνημα” που λέγεται Κρατικός Προϋπολογισμός Έτους 2019, και που μπορείτε να τον βρείτε εδώ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει από τους φόρους μας και τα λοιπά κρατικά έσοδα ποσό ίσο με 3.388.600.000 ευρώ! Πριν αρχίσουμε τα “φέρε και 12 F-35 κυρ Στέφανε, από τα καλά!“, ας μείνουμε λίγο εδώ με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί θα κατηγορηθούμε για λαϊκιστές. Είναι μάλιστα το ποσό που βλέπει ο Τραμπ να ξοδεύουμε για το ΝΑΤΟ, και δίνει συγχαρητήρια στην Ελλάδα… Να είναι καλά ο άνθρωπος, αλλά ας δούμε όμως τι πραγματικά πάει σε εξοπλισμούς από όλα αυτά κι αν αυτά φτάνουν για … F-35A ή F-15X.
Λίγο παρακάτω, υπάρχει ανάλυση:

  1. Παροχές σε εργαζομένους, 2.291.351.000
  2. Κοινωνικές παροχές, 51.624.000
  3. Μεταβιβάσεις, 27.017.000
  4. Αγορές αγαθών και υπηρεσιών, 444.391.000
  5. Λοιπές δαπάνες, 1.358.000
  6. Πιστώσεις υπό κατανομή, 80.000
  7. Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων, 542.779.000

Όλα αυτά αθροίζουν 3.358.600.000, ενώ στο ΠΔΕ (Pρόγραμμα Δημοσίωn Επενδύσεων) υπάρχει ποσό ίσο με 30.000.000 ευρώ ακόμη.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ


Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου δαπανάται σε παροχές. Λογικό, τα όπλα δεν πολεμούν από μόνα τους, χρειάζονται και χειριστές (δεν θα το σχολιάσουμε παραπέρα, σηκώνει πολύ συζήτηση, απλά με μια φράση προσπαθούμε να το “κλείσουμε” εδώ). Δεν θα μείνουμε ούτε τώρα σε αυτό το ποσό. Προφανώς, το ποσό που μας “ενδιαφέρει” είναι ίσο με 542,8 εκ. ευρώ. Υπέροχα! Αυτό το ποσό φτάνει και περισσεύει για την ενίσχυση των Ε.Δ της … Ελβετίας, που έχει να αντιμετωπίσει την εχθρική Αυστρία και την αναθεωρητική… Ιταλία.
Ας πούμε πως τα 542 είναι 550 εκ. ευρώ (ούτως ή άλλως και τα δυο ποσά είναι αστεία). Θα συμφωνήσουμε επίσης πως μπορούμε να δίνουμε το ίδιο ποσό κάθε χρόνο, σωστά; (θα το αναλύσουμε κι αυτό). Άρα, στην δεκαετία θα μπορούμε να έχουμε πληρώσει ποσό ίσο με 5,5 δις ευρώ για νέες αγορές οπλικών συστημάτων. Υπέροχα. Η Ελβετία και το Βέλγιο θα ήταν μια χαρά με αυτά τα χρήματα, εμείς έχουμε το πρόβλημα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”


Μας έγραψαν πολλές φορές πως ο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ ήταν φέτος αυξημένος. Ας δούμε λιγάκι πόσα χρήματα δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

  • 2018,  3.180.500.000 (στοιχεία Π/Υ για το 2018)
  • 2017,  3.303.799.387 (διαμόρφωση από τον Π/Υ του 2018)
  • 2016,  3.412.591.332 (πραγματικές πληρωμές)

Τα στοιχεία προέρχονται από εδώ.
Φέτος ο Π/Υ είναι όπως είπαμε 3.388.600.000. Που είναι ακριβώς η αύξηση; Σε σχέση με τον Π/Υ του 2018, ναι, υπάρχει μια ελαφριά αύξηση, λιγότερο από το 6%. Με τα υπόλοιπα έτη; Δεν πάμε πιο πίσω, γιατί θα κατηγορηθούμε για λαϊκισμό. Αναγνώστης έγραψε κάποια στιγμή πως υπάρχει μια αύξηση που μάλλον αφορά τις Adelaide. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Η αύξηση αφορά τα πάντα εκτός από αυτό. Και γνωρίζετε το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης που πρέπει να πάει; στα αναδρομικά που οφείλονται στους Στρατιωτικούς, και με απόφαση δικαστηρίου πρέπει να τα πάρουν. Συνεπώς ας μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας, τα χρήματα αυτά δεν αφορούν πχ το Ναυτικό.

Ανακρίβειες, μύθοι και … μπούρδες για τα F-16


Δεν προσπαθούμε να το “παίξουμε” ειδικοί σε θέματα Κρατικού Π/Υ, εμείς απλά διαβάζουμε τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, ας δούμε αυτά τα 542 εκ. που ναι μεν έχουν γραφτεί, αλλά ακόμη δεν έχουν διατεθεί. Ή μήπως έχουν; Ας δούμε λιγάκι πόσα πρέπει να δώσουμε φέτος για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Και ας δούμε και πόσα πρέπει να δίνουμε τα επόμενα χρόνια! Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στο σχετικό ΦΕΚ και αφορούν το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής, το ποσό θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις των 180 εκ. ευρώ (2018, 2019, 2020), μια δόση 200 εκ. το 2021 ενώ για το διάστημα 2023-2028 οι καταβολές ορίζονται στα 272 εκ. ευρώ. Συνεπώς, από τα “θεωρητικά” 542 εκ. έχουν μείνει 362 εκ. ευρώ για το Έτος 2019!
Ευτυχώς, έχουμε αποπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις μας σε ότι αφορά παλαιότερα προγράμματα (τις περισσότετες, όχι όλες) αλλά υπάρχουν υποχρεώσεις από “τα παλιά” που έχουν παγώσει (πχ σύμβαση ΝΗ-90, δυο υποβρύχια 214ΗΝ που κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε κι αυτά στον Στόλο). Ξαναγυρίζουμε στο θέμα μας, τι μπορείς να αγοράσεις με 362 εκ. ευρώ, που αν αφαιρέσουμε διάφορες συμβάσεις που επίσης τρέχουν, αφήνουν ίσως και λιγότερα από 150 εκ. ευρώ το έτος

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;


Μας είχε κάνει εντύπωση μια λεπτομέρεια που είχε θίξει ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ και νυν ΥΠΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ε. Αποστολάκης. Όταν μας είχε πει για το κόστος των 180 εκ. ευρώ για φρεγάτες Adelaide ΜΕ οπλισμό, τότε όλοι είχαμε χειροκροτήσει. Ακόμη και επιτόπου αν ήθελαν τα χρήματα οι Αυστραλοί, έπρεπε να τα δώσουμε, τόσο εξαιρετική ήταν η προμήθεια.
Ο ΑΓΕΕΘΑ τότε όμως μίλησε για μεγάλο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, δηλαδή μιλήσαμε για δόσεις, ακόμη και σε μια G2G συμφωνία, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και για το μικρό αυτό ποσό, χρειαζόμαστε, ζητήσαμε, προφανώς προτείναμε, μακροχρόνιο διακανονισμό. Κάτι χαρακτηριστικό των -ανύπαρκτων- οικονομικών μας δυνατοτήτων. Δηλαδή η κραταιά Ελλάδα, που αμά λάχει δίνει και 1 δις “πλεόνασμα” σε “κοινωνικό μέρισμα”, δεν έχει 180 εκ ευρώ για να πάρει 3 φρεγάτες “ντούκου”. Ωραία πράγματα…
Φτάνουμε στην κατακλείδα αυτού του άρθρου. Δυστυχώς, στα επίπεδα που κυμαίνεται ο Προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ σήμερα, είναι άκαιρο να συζητάμε για μεγάλες προμήθειες, όπως νέες φρεγάτες, ΝΜΑ (F-35, Rafale) ή οτιδήποτε άλλο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κυνηγάμε ευκαιρίες όπως τα Kiowa (bargain price), και να ψάχνουμε για μεταχειρισμένο υλικό σε καλή κατάσταση. Αντί λοιπόν κάποιοι να συγχαίρουν την ΠΑ για την επιλογή δημιουργίας μιας σύγχρονης και συνεκτικής αεροπορικής δύναμης με 1 δις ευρώ, με τα 84 F-16V, διαμαρτύρονταν και ήθελαν να δώσουμε το 1 δις για να πάρουμε 6 F-35, έτσι για να κάνουμε σεφτέ! Το ότι μετά θα χρειαζόμασταν άλλα 10 με 15 δις για να αγοράσουμε περισσότερα αεροσκάφη εντάσσεται στην λογική “έλα μωρέ τώρα, τότε βλέπουμε”.

Σανό και στους Ένστολους;


Αν θέλουμε να αγοράσουμε προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως για παράδειγμα φρεγάτες [email protected], LCS, Omega, Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος F-35A/B, Rafale F4, F-15X, νέο ελικόπτερο για αντικατάσταση των UH-1 (Lakota κοκ), νέο ΤΟΜΑ, αντικαταστάτη των HAWK, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.
Σε μια χώρα όμως, που οτιδήποτε ακριβότερο από τσίχλες, αγοράζουν οι Ε.Δ, κάποιοι το βλέπουν σαν “μίζα”, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και εμείς κατηγορηθήκαμε για την στήριξη πχ  στις Adelaide, με την λογική ότι μας τα “έχωναν” οι πωλητές “μεταχειρισμένου υλικού”. Φανταστείτε τώρα, κάποιοι να βγουν και να πουν ότι “δεν δίνουμε κοινωνικό μέρισμα, αλλά αγοράζουμε τα πρώτα F-35”. Αν δεν γίνει επανάσταση, τότε τυχεροί θα είμαστε.
Μέχρι τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική μας κατάσταση, και να μην φωνάζουμε ζητώντας να μετατρέψουμε τα F-16 Block 30 σε 70,  να μην ζητάμε ακύρωση των F-16V για αγορά των F-35, να γκρινιάζουμε ζητώντας Μ-346 γιατί οι άλλες λύσεις είναι για “φτωχούληδες”, να λέμε τις Adelaide “σαπάκια”, να αποστρεφόμαστε των Bremen και LaFayette μετά βδελυγμίας κοκ. Και επιτέλους, αντί να ζητάμε περισσότερα επιδόματα, ας απαιτούσουμε από τους πολιτικούς μας περισσότερη άμυνα.
 

Θα θυμηθεί κανείς πολιτικός αρχηγός τις Ένοπλες Δυνάμεις στη ΔΕΘ;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Έλληνες πιλότοι μαχητικών σε ξένες αεροπορίες, με την Ελλάδα στη ψυχή τους!

Από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις πτήσεις με σύγχρονα τζετ μαχητικά ήταν όλοι τους παρόντες. Μοναδικές ιστορίες θάρρους, ηρωισμού θυσίας και αφοσίωσης στην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Μια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος των φρεγατών του ΠΝ από τον...

21
Με συντονιστή τον Χρήστο Κτενά, και τις παρουσιάσεις του Δημήτρη Μητσόπουλου, το Naval Defence Innovation Forum  μπήκε στο 3ο και τελευταίο κομμάτι...Κτενάς Χρήστος: Βασίλη...
- Advertisement -
Card image

April #011 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά
- Advertisement -
Card image

March #010 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Θυμηδία: Η ρωσική πρεσβεία μέμφεται την “ευρω-αλληλεγγύη” της Ελλάδας

Θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter, σύμφωνα με την οποία, "Είναι προφανές ότι η καταναγκαστική "ευρω-αλληλεγγύη" προκαλεί ζημιά στα...

Στη Βεγγάζη τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 12 Απριλίου, στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό...

Τα αεροσκάφη του ΕΚΑΒ, δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ξεκινούν για την Ελλάδα

Δύο αεροσκάφη Beechcraft King Air 350, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ετοιμάζονται για απογείωση από τη Βόρεια Ντακότα. Σε λίγες μέρες φτάνουν στην Ελλάδα...