37.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

- Advertisement -

 
Καθώς πολλά λέγονται τον τελευταίο καιρό για το θέμα των απαραίτητων αμυντικών δαπανών που απαιτούνται να γίνουν χτες. Μιλάμε κυρίως για το Ναυτικό, που χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, μεταχειρισμένα πλοία, έναρξη νέου ναυπηγικού προγράμματος, μιλάμε για την ΠΑ, που χρειάζεται νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, σύμβαση FOS για τα Mirage 2000 (τι δούλεμα έχουμε φάει για την συγκεκριμένη σύμβαση…), νέο μεταγωγικό αεροσκάφος, Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος (πολλοί ζητούν το F-35), ο ΕΣ χρειάζεται εκσυγχρονισμό των MLRS, εκσυγχρονισμό των Leo2A4, μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, FOS για τα ΝΗ-90 και τόσα άλλα.
Θα μείνουμε κυρίως στις ανάγκες του ΠΝ, καθώς το θέμα το έχουμε συζητήσει διεξοδικά τους τελευταίους μήνες. Θεωρητικά, μόνο οι νέες τορπίλες απαιτούν 100 εκ. ευρώ (και δεν θα φτάσουν…), ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ένα ποσό ανάμεσα στα 140 με 180 εκ. ευρώ, η πιθανή αγορά μεταχειρισμένων πλοίων θα κόστιζε περίπου 180 εκ. ευρώ, ενώ η έναρξη ναυπηγικού προγράμματος… ας μην τα συζητάμε, θα τα δούμε παρακάτω.

ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν


Λοιπόν, στο “πόνημα” που λέγεται Κρατικός Προϋπολογισμός Έτους 2019, και που μπορείτε να τον βρείτε εδώ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει από τους φόρους μας και τα λοιπά κρατικά έσοδα ποσό ίσο με 3.388.600.000 ευρώ! Πριν αρχίσουμε τα “φέρε και 12 F-35 κυρ Στέφανε, από τα καλά!“, ας μείνουμε λίγο εδώ με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί θα κατηγορηθούμε για λαϊκιστές. Είναι μάλιστα το ποσό που βλέπει ο Τραμπ να ξοδεύουμε για το ΝΑΤΟ, και δίνει συγχαρητήρια στην Ελλάδα… Να είναι καλά ο άνθρωπος, αλλά ας δούμε όμως τι πραγματικά πάει σε εξοπλισμούς από όλα αυτά κι αν αυτά φτάνουν για … F-35A ή F-15X.
Λίγο παρακάτω, υπάρχει ανάλυση:

  1. Παροχές σε εργαζομένους, 2.291.351.000
  2. Κοινωνικές παροχές, 51.624.000
  3. Μεταβιβάσεις, 27.017.000
  4. Αγορές αγαθών και υπηρεσιών, 444.391.000
  5. Λοιπές δαπάνες, 1.358.000
  6. Πιστώσεις υπό κατανομή, 80.000
  7. Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων, 542.779.000

Όλα αυτά αθροίζουν 3.358.600.000, ενώ στο ΠΔΕ (Pρόγραμμα Δημοσίωn Επενδύσεων) υπάρχει ποσό ίσο με 30.000.000 ευρώ ακόμη.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ


Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου δαπανάται σε παροχές. Λογικό, τα όπλα δεν πολεμούν από μόνα τους, χρειάζονται και χειριστές (δεν θα το σχολιάσουμε παραπέρα, σηκώνει πολύ συζήτηση, απλά με μια φράση προσπαθούμε να το “κλείσουμε” εδώ). Δεν θα μείνουμε ούτε τώρα σε αυτό το ποσό. Προφανώς, το ποσό που μας “ενδιαφέρει” είναι ίσο με 542,8 εκ. ευρώ. Υπέροχα! Αυτό το ποσό φτάνει και περισσεύει για την ενίσχυση των Ε.Δ της … Ελβετίας, που έχει να αντιμετωπίσει την εχθρική Αυστρία και την αναθεωρητική… Ιταλία.
Ας πούμε πως τα 542 είναι 550 εκ. ευρώ (ούτως ή άλλως και τα δυο ποσά είναι αστεία). Θα συμφωνήσουμε επίσης πως μπορούμε να δίνουμε το ίδιο ποσό κάθε χρόνο, σωστά; (θα το αναλύσουμε κι αυτό). Άρα, στην δεκαετία θα μπορούμε να έχουμε πληρώσει ποσό ίσο με 5,5 δις ευρώ για νέες αγορές οπλικών συστημάτων. Υπέροχα. Η Ελβετία και το Βέλγιο θα ήταν μια χαρά με αυτά τα χρήματα, εμείς έχουμε το πρόβλημα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”


Μας έγραψαν πολλές φορές πως ο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ ήταν φέτος αυξημένος. Ας δούμε λιγάκι πόσα χρήματα δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

  • 2018,  3.180.500.000 (στοιχεία Π/Υ για το 2018)
  • 2017,  3.303.799.387 (διαμόρφωση από τον Π/Υ του 2018)
  • 2016,  3.412.591.332 (πραγματικές πληρωμές)

Τα στοιχεία προέρχονται από εδώ.
Φέτος ο Π/Υ είναι όπως είπαμε 3.388.600.000. Που είναι ακριβώς η αύξηση; Σε σχέση με τον Π/Υ του 2018, ναι, υπάρχει μια ελαφριά αύξηση, λιγότερο από το 6%. Με τα υπόλοιπα έτη; Δεν πάμε πιο πίσω, γιατί θα κατηγορηθούμε για λαϊκισμό. Αναγνώστης έγραψε κάποια στιγμή πως υπάρχει μια αύξηση που μάλλον αφορά τις Adelaide. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Η αύξηση αφορά τα πάντα εκτός από αυτό. Και γνωρίζετε το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης που πρέπει να πάει; στα αναδρομικά που οφείλονται στους Στρατιωτικούς, και με απόφαση δικαστηρίου πρέπει να τα πάρουν. Συνεπώς ας μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας, τα χρήματα αυτά δεν αφορούν πχ το Ναυτικό.

Ανακρίβειες, μύθοι και … μπούρδες για τα F-16


Δεν προσπαθούμε να το “παίξουμε” ειδικοί σε θέματα Κρατικού Π/Υ, εμείς απλά διαβάζουμε τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, ας δούμε αυτά τα 542 εκ. που ναι μεν έχουν γραφτεί, αλλά ακόμη δεν έχουν διατεθεί. Ή μήπως έχουν; Ας δούμε λιγάκι πόσα πρέπει να δώσουμε φέτος για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Και ας δούμε και πόσα πρέπει να δίνουμε τα επόμενα χρόνια! Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στο σχετικό ΦΕΚ και αφορούν το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής, το ποσό θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις των 180 εκ. ευρώ (2018, 2019, 2020), μια δόση 200 εκ. το 2021 ενώ για το διάστημα 2023-2028 οι καταβολές ορίζονται στα 272 εκ. ευρώ. Συνεπώς, από τα “θεωρητικά” 542 εκ. έχουν μείνει 362 εκ. ευρώ για το Έτος 2019!
Ευτυχώς, έχουμε αποπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις μας σε ότι αφορά παλαιότερα προγράμματα (τις περισσότετες, όχι όλες) αλλά υπάρχουν υποχρεώσεις από “τα παλιά” που έχουν παγώσει (πχ σύμβαση ΝΗ-90, δυο υποβρύχια 214ΗΝ που κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε κι αυτά στον Στόλο). Ξαναγυρίζουμε στο θέμα μας, τι μπορείς να αγοράσεις με 362 εκ. ευρώ, που αν αφαιρέσουμε διάφορες συμβάσεις που επίσης τρέχουν, αφήνουν ίσως και λιγότερα από 150 εκ. ευρώ το έτος

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;


Μας είχε κάνει εντύπωση μια λεπτομέρεια που είχε θίξει ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ και νυν ΥΠΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ε. Αποστολάκης. Όταν μας είχε πει για το κόστος των 180 εκ. ευρώ για φρεγάτες Adelaide ΜΕ οπλισμό, τότε όλοι είχαμε χειροκροτήσει. Ακόμη και επιτόπου αν ήθελαν τα χρήματα οι Αυστραλοί, έπρεπε να τα δώσουμε, τόσο εξαιρετική ήταν η προμήθεια.
Ο ΑΓΕΕΘΑ τότε όμως μίλησε για μεγάλο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, δηλαδή μιλήσαμε για δόσεις, ακόμη και σε μια G2G συμφωνία, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και για το μικρό αυτό ποσό, χρειαζόμαστε, ζητήσαμε, προφανώς προτείναμε, μακροχρόνιο διακανονισμό. Κάτι χαρακτηριστικό των -ανύπαρκτων- οικονομικών μας δυνατοτήτων. Δηλαδή η κραταιά Ελλάδα, που αμά λάχει δίνει και 1 δις “πλεόνασμα” σε “κοινωνικό μέρισμα”, δεν έχει 180 εκ ευρώ για να πάρει 3 φρεγάτες “ντούκου”. Ωραία πράγματα…
Φτάνουμε στην κατακλείδα αυτού του άρθρου. Δυστυχώς, στα επίπεδα που κυμαίνεται ο Προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ σήμερα, είναι άκαιρο να συζητάμε για μεγάλες προμήθειες, όπως νέες φρεγάτες, ΝΜΑ (F-35, Rafale) ή οτιδήποτε άλλο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κυνηγάμε ευκαιρίες όπως τα Kiowa (bargain price), και να ψάχνουμε για μεταχειρισμένο υλικό σε καλή κατάσταση. Αντί λοιπόν κάποιοι να συγχαίρουν την ΠΑ για την επιλογή δημιουργίας μιας σύγχρονης και συνεκτικής αεροπορικής δύναμης με 1 δις ευρώ, με τα 84 F-16V, διαμαρτύρονταν και ήθελαν να δώσουμε το 1 δις για να πάρουμε 6 F-35, έτσι για να κάνουμε σεφτέ! Το ότι μετά θα χρειαζόμασταν άλλα 10 με 15 δις για να αγοράσουμε περισσότερα αεροσκάφη εντάσσεται στην λογική “έλα μωρέ τώρα, τότε βλέπουμε”.

Σανό και στους Ένστολους;


Αν θέλουμε να αγοράσουμε προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως για παράδειγμα φρεγάτες [email protected], LCS, Omega, Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος F-35A/B, Rafale F4, F-15X, νέο ελικόπτερο για αντικατάσταση των UH-1 (Lakota κοκ), νέο ΤΟΜΑ, αντικαταστάτη των HAWK, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.
Σε μια χώρα όμως, που οτιδήποτε ακριβότερο από τσίχλες, αγοράζουν οι Ε.Δ, κάποιοι το βλέπουν σαν “μίζα”, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και εμείς κατηγορηθήκαμε για την στήριξη πχ  στις Adelaide, με την λογική ότι μας τα “έχωναν” οι πωλητές “μεταχειρισμένου υλικού”. Φανταστείτε τώρα, κάποιοι να βγουν και να πουν ότι “δεν δίνουμε κοινωνικό μέρισμα, αλλά αγοράζουμε τα πρώτα F-35”. Αν δεν γίνει επανάσταση, τότε τυχεροί θα είμαστε.
Μέχρι τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική μας κατάσταση, και να μην φωνάζουμε ζητώντας να μετατρέψουμε τα F-16 Block 30 σε 70,  να μην ζητάμε ακύρωση των F-16V για αγορά των F-35, να γκρινιάζουμε ζητώντας Μ-346 γιατί οι άλλες λύσεις είναι για “φτωχούληδες”, να λέμε τις Adelaide “σαπάκια”, να αποστρεφόμαστε των Bremen και LaFayette μετά βδελυγμίας κοκ. Και επιτέλους, αντί να ζητάμε περισσότερα επιδόματα, ας απαιτούσουμε από τους πολιτικούς μας περισσότερη άμυνα.
 

Θα θυμηθεί κανείς πολιτικός αρχηγός τις Ένοπλες Δυνάμεις στη ΔΕΘ;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vouk4

Συμφωνώ σε όλα!!!

Onair

Νομίζω ότι ο τίτλος θα έπρεπε να είναι “δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων”

Kanenas

Ε, ναι ρε παιδιά , εδώ 300 χαρτιά περίπου χώνουμε ετησίως σε ΕΡΤ και κανάλι της Βουλής βλέπεις, για να κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική. Ποιες ΕΔ και χαζομάρες τώρα!!!! Για να μην μιλήσουμε για κάτι αμαρτωλές ΜΚΟ , για να μην μιλήσουμε για κάτι σωματεία προστασίας της κατσαρής τρίχας και των πρασίνων αλόγων , για να μην μιλήσουμε για κάτι περίεργες ενισχύσεις σε αναξιοπαθούντες χαραμοφάηδες , για άχρηστους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, που πολλοί από αυτούς είναι κομματόσκυλα . Λεφτά για όλα αυτά έχουμε στην Ελλάδα. Ποια εθνική άμυνα και εθνική ανεξαρτησία. Εμείς να κάνουμε ότι μας λένε οι ξένοι για να βολευόμαστε σε καμμιά θεσούλα και όλα καλά. Εξάλλου ανήκουμε στην ” μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια “. Εδώ όσοι θέλετε μπορείτε να ξεκαρδιστείτε στα γέλια.

CKfurious

To the point!
Γραφτέ τα γραφτέ τα!
Να τα χωνέψουμε τα νουμεράκια!
Πολλοί ονειροβατούνε
Πρέπει να προσγειωθούμε στη πραγματικότητα:
Οι οροφές, οι σχηματισμοί, οι γαλονάδες τα στpατόπεδα πρέπει να περικοπούν δραστικά ώστε τα ελάχιστα διαθέσιμα να πιάσουν τόπο:
Ποσα στρατόπεδα έχουμε? > 400 ?
Πόσους ανωτατους έχουμε στον στρατό ?> 280 ?
Τι αξια έχουν τα σχεδόν 50χρονά υποβρύχια /S148?
Ποσα από τα υπάρχοντα ελικόπτερα και στους 3 κλάδους πετάνε ?
NH90 < ? SUPER PUMA < ? SEA HAWK<?
Πως είναι δυνατό να υποστηρίζουμε 45arides συνταξιούχους απόστρατους?
Τι διαθεσιμότητες έχουμε στη αεροπορία?
(M2000, C130 , T-2,C-27,<….)
Και πάει λέγοντας
Πρέπει να προσγειωθούμε στη πραγματικότητα αλλιώς πάμε προς 737 max 9 crash type!!
Δυστυχώς δεν βλέπω καμια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αντίθετα τα διαθέσιμα πάνε προς P-3 και MH-60R επιλογές που δεν στέκουν με λογική ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

ivychris

Το 2% δεν απεικονίζει την Ελληνική πραγματικότητα τουναντίον λειτουργεί παραπλανητικά.
Τα €542.779.000 αποτελούν το 16% του αμυντικού προϋπολογισμού των €3.388.600.000, ποσοστό που υπολείπεται του 20% που είναι το thresold του ΝΑΤΟ όσον αφορά της σχέση της επένδυσης σε αμυντικά συστήματα ως ποσοστό του συνολικού budget.
Για το 20% ήδη υπολείπεται ετησίως κατά €130.000.000 χοντρικά ποσό αρκετό για να κάνει διαφορά.
Δλδ ακόμη και αυτός ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός δεν είναι ορθολογικά δομημένος.
Εδώ στη σελίδα 2, graph 2 μπορούμε να δούμε που βρίσκεται η Ελλάδα και που η τουρκία… https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2018_03/20180315_180315-pr2018-16-en.pdf
Όσον αφορά τις επιμέρους μερίδες εξόδων, ενδιαφέρον θα είχε να μάθει το ακροατήριο που κατευθύνονται τα ποσά των
2. Κοινωνικές παροχές, €51.624.000 και
4. Αγορές αγαθών και υπηρεσιών, €444.391.000,
γιατί τα 3 προηγούμενα χρόνια, μεγάλα ποσά πήγαν σε δραστηριότητες με τις οποίες δεν έχει καμμια σχέση το ΥΠΕΘΑ.
Και δεν το κατάλαβα το σχόλιο “δεν δίνουμε κοινωνικό μέρισμα, αλλά αγοράζουμε τα πρώτα F-35”. Αν δεν γίνει επανάσταση, τότε τυχεροί θα είμαστε….
Τι είναι το κοινωνικό μέρισμα δλδ καινούργιο φρούτο εποχής που πρέπει ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις να το ακολουθούν ως συνταγματική απαίτηση?
Δεν πάμε καλά.
Κοινωνικό μέρισμα από ένα υδροκέφαλο κράτος που χρειάζεται να δανείζεται για να πληρώνει τεράστιες δημόσιες δαπάνες, που μόνο το ίδιο θεωρεί ανελαστικές.

Digenis

Όλοι λεν την γνώμη τους ελεύθερα … κάποιοι θα λεν για βούτυρο κάποιοι για κανόνια,κάπου ενδιάμεσα πέφτουν και μερικές ”φάπες” . Το θέμα είναι κάθε χρονική περίοδο είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες .Ήρθε λοιπόν η ώρα για κανόνια και όχι για βούτυρο .Πρέπει να προστεθεί στο υπουργείο άμυνας 1 δις για τα επόμενα 10 έτη στο τμήμα ”Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων” .Βρείτε τρόπο, είναι πολιτική απόφαση … Όσο για την ”επανάσταση” αυτά τα λεν κάποιοι σε διάφορες ”σφηκοφωλιές” που έχουν γίνει κατεστημένο και τρων αδηφάγα επιδοτήσεις και πολυ βούτυρο ”πχ συλλογος φίλων ερτ νομού Σερρων” … .Επανάσταση θα ήταν αν οι πολιτικοί μπορούσαν να μιλήσουν ειλικρινά στο λαό για την άμυνα του … και ο λαός περιμένει αυτή την επανάσταση γιατί καταλαβαίνει ότι κάτι πολύ σημαντικό όπως η άμυνα του δεν πάει καλά .

ΚΚ87

Άστα να πάνε στο….

Pavlos

Ὅπως σημειώνετε: … η κραταιά Ελλάδα, που αμά λάχει δίνει και 1 δις “πλεόνασμα” σε “κοινωνικό μέρισμα”, δεν έχει 180 εκ ευρώ για να πάρει 3 φρεγάτες “ντούκου”. Ωραία πράγματα…
Ἡ χώρα χρειάζεται πολλαπλασιαστές ἰσχύος. Καί ἐπιτελεῖα ὑπάρχουν γιά νά κάνουν τίς ὀρθές ἐπιλογές.
———
Τό θέμα εἶναι σέ ποιό βάθος χρόνου ἀναφερόμαστε ; Γιά παράδειγμα ἡ ένοικίαση εἴτε ἡ ἀγορά ucav ἀμερικανικῶν εἴτε τοῦ Ἰσραήλ εἶναι, κατά τήν ταπεινή μου ἄποψη, στή σωστή κατεύθυνση.
Καλό θά ἦταν ἄμεσα, νά ενισχυθοῦν καί οἱ ἐγχώριες προσπάθειες ucav & drones.
Ἀλλά πέραν αὐτῶν θά ξανααναφερθῶ στό ἐκπληκτικό Loyal Wingman τῆς Αύστραλιανῆς Boeing, στό ὁποῖο ἔχετε ἤδη κάνει ἀναφορά : https://www.ptisidiastima.com/loyal-unmanned-wingman-boeing/
——–
Η Αυστραλιανη Boeing , σχεδιασε ενα υπερευελικτο πτητικα αεροσκαφος, το οποιο μπορει να δρα και αυτονομα με χρηση τεχνητης νοημοσυνης. Η σχεδιαση του ισως να ειναι λιγοτερο stealth απο αυτα που εχουν την εισαγωγη πανω, αλλα εχοντας υπερευελιξια μπορει να γινει και πλατφορμα για ενα επανδρωμενο αεροσκαφος.comment image
Τό σημαντικό εἶναι οτι λογο του οτι ειναι το μονο που μπορει να δρα αυτονομα, αν και μπορει να συνεργαζεται και με αλλα αερσοκαφη, και με σταθμο εδαφους κλπ αυτο σημαινει για εμας οτι δεν απαιτει απο μας τα κεφαλαια για την αναβαθμιση εδω και τωρα των ηλεκτρονικων του αεροπορικου μας στολου, αν και αυτη εννοειται οτι ειναι και επιθυμιτη και χρησιμη.
Η αποψη μου , ειναι οτι επρεπε ηδη να εχουμε μπει σε συζητησεις συμπαραγωγης, οχι μονο αγορας.
Οι Ευρωπαιοι διαβουλευονται ακομη…οι δε Αμερικανοι θελουν να αποσβεσουν το F-35, ενω τα ucav που κατασκευαζουν στις ΗΠΑ δεν δρουν αυτονομα, αλλα απαιτουν ειτε F35, f22 ειτε αναβαθμισμενα f18 κλπ δηλαδη μπορει πχ το Valkyrie της Kratos να εχει μονο $2-3 εκατομ σε σχεση με το 8-10 εκατομ. Loyal Wingman της Αυστραλιανης Boeing, αλλα δεν μπορει να δρα αυτονομα αλλα μονο σε συνεργασεια με αλλα συστηματα==> κατα τη γνωμη μου το Loyal Wingman της Αυστραλιανης Boeing δεν εχει συναγωνισμο.
Το 2020, δηλαδη σε 1 χρονο θα ειναι ετοιμο, κατασκευαζεται στην Αυστραλία, πιστευω πως για τη δικη μας περιπτωση και πορτοφολι ειναι το καλυτερο συστημα.
Πιστεύω ὅτι καί ἡ Πτήση, νά ἀσχοληθεῖ ἐκ νέου μέ τό συγκεκριμένο, ἀν τό κρίνει συμφέρων & ένδιαφέρων.
—————–
παραπομπές
….A full-on fighter-like UCAV is also possible, but due to cost and the investment Australia has already made in their growing fleet of F-35s, this seems doubtful at this time. Also, high kinetic performance would mean sacrificing stealth and range, something that makes little sense really. And we know by the features Boeing has shown that this aircraft is designed for fighter-like speed and maneuverability, not extreme stealthiness and long range.…
Boeing will be able to adapt the technology for foreign customers far easier than developing and building in the United States.
http://www.thedrive.com/the-war-zone/26656/boeing-will-unveil-this-loyal-wingman-combat-drone-for-australias-air-force-tomorrow
Boeing Australia is designing and building the Loyal Wingman locally, establishing a sophisticated aerospace design and production capability…..It will carry integrated sensor packages to support intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) missions and electronic warfare (EW), and has an internal weapons bay that eventually could be armed with standoff weapons and precision bombs….Loyal Wingman will allow Australia to effectively exploit future air combat technology developments coming out of US programs like the US Air Force’s penetrating counter-air and the US Navy’s ‘F/A-XX’ (formerly known as ‘sixth-generation fighter’ projects), which will be based heavily on manned–unmanned teaming technologies. …..
….Loyal Wingman was the biggest story coming out of Avalon, and it may even surpass the F-35’s blazing performance in the skies as the cutting edge of future Australian airpower.
https://www.aspistrategist.org.au/loyal-wingman-to-take-australias-airpower-into-the-next-era/
….Wingman may also be able to carry missiles or bombs at some point in the future. Boeing hopes to sell the planes to customers around the world, though for now it remains a prototype design….Can fly with or without a manned partner….. also capable of withstanding higher g-forces and has high-powered computers that can process large amounts of data quickly…..
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6752787/Boeing-unveils-38ft-long-autonomous-Loyal-Wingman-fighter-jet-uses-AI-fly-alongside-pilots.html
Loyal Wingman will allow Australia to effectively exploit future air combat technology developments coming out of US programs like the US Air Force’s penetrating counter-air and the US Navy’s ‘F/A-XX’ (formerly known as ‘sixth-generation fighter’ projects), which will be based heavily on manned–unmanned teaming technologies.
Advocates of a ban on lethal autonomous weapons (LAWs) are sure to challenge this project. Australia must resist calls for projects like Loyal Wingman to be cancelled on ethical or legal grounds. The platforms will depend on trusted autonomy, with humans ‘on the loop’, and any use of force will be made with human oversight. Unlike our adversaries who don’t need to adhere to legal and ethical constraints on LAWs, Western liberal democracies will always need to operate systems like Loyal Wingman with the laws of armed conflict in mind.
Finally, there are the defence industry and export benefits. Boeing Australia is designing and building the Loyal Wingman locally, establishing a sophisticated aerospace design and production capability. This could see Australia energise a new sector of its defence industry, complementing shipbuilding and other high-technology sectors. It would add to our defence export portfolio to key allies, including the Five Eyes countries. It would establish Australia as the leader in a global supply and support chain for Loyal Wingman operators around the world.
Loyal Wingman was the biggest story coming out of Avalon, and it may even surpass the F-35’s blazing performance in the skies as the cutting edge of future Australian airpower.
https://www.aspistrategist.org.au/loyal-wingman-to-take-australias-airpower-into-the-next-era/

Costas

Παιδιά σας θυμίζω ότι στις πρόσφατες μακροχρόνιες εκδόσεις ομολόγων το επιτόκιο έπεσε κατά πολύ και ήταν η πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία που έγιναν προσφορές περίπου 10 δις ευρώ. Επίσης, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρα βάσει διεθνών οργανισμών έχει βελτιωθεί ραγδαία. Όλα αυτά οφείλονται: 1) Στις καλές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, άρα αυξημένη Πίστη στις διεθνείς αγορές σε σχέση με πριν, 2) Στην τήρηση των βασικών από κομισιον-ΔΝΤ παρόλο που δεν κάναμε το 100% αυτών που έπρεπε.
Τι σημαίνουν όλα αυτά. Αν θέλαμε θα μπορούσαμε να μαζέψουμε άμεσα μεγάλα ποσά για την άμυνά μας. Απλά δείτε ξαναλέω τις προσφορές που έγιναν για την έκδοση του δημοσίου με μακροχρόνια εξυπηρέτηση.
Τι φοβόμαστε μήπως δεν μπορέσουμε να τα εξοφλήσουμε; Έτσι και αλλιώς το δημόσιο χρέος μας είναι ντε φάκτο μη εξυπηρετούμενο. Κάποτε όχι τόσο παλιά δίναμε και μεγαλύτερα ποσά σε “ακάλυπτες” και λευκές επιταγές ίσες με το ΑΕΠ της Αλβανίας για να καλύψουμε τις ετήσιες υποχρεώσεις μεγάλων νοσοκομείων.
Έχουμε μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις-ακόμη και τώρα- από όσο προσπαθούν να μας πείσουν. Ιδίως όταν πρόκειται για κάποιον λόγο που έχει σχέση με τις προτεραιότητες που θέτουμε. Αν έχουμε άλλες προτεραιότητες π.χ. τον λαικιστικό-προεκλογικό διορισμό χιλιάδων, τότε φυσικά δεν υπάρχουν λεφτά για την άμυνα. Τόσο απλά.
Νομίζω ότι το πρόβλημα με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς είναι ότι συμπεριφέρονται λαϊκιστικά, και με βάση βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς δίνοντας καταναλωτικές προτεραιότητες. Στην τελική δεν επιθυμούν να ζοριστούν για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό εφόσον κάθε τι άνω του 6μηνου δεν εντάσσεται σε κάποιο νοητικό τους πλαίσιο. Αυτό δυστυχώς αφορά όλο το πολιτικό προσωπικό.
Επιπλέον όλων των παραπάνω μην ξεχνάμε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων είναι έσοδο και για πρώτη φορά οι στρατιωτικοί μας εξοπλισμοί θα μπορούσαν να είναι επένδυση και όχι κατανάλωση.

Φου Μαντσου

Υπαρχει και η χρηματοδοτηση του Κονγκρεσου που απ οτι θυμαμαι δεν ηταν εφ’απαξ.
Παντως ναι, τα πραγματα ειναι δυσκολα και πρεπει να πιεσουμε οπου και οπως μπορουμε οπως εκανε το Λιμενικο με την χρηματοδοτηση απο ΕΕ.Πολυ λιγο, πολυ αργα σιγουρα, αλλα μαλλον δειχνει το μελλοντικο χορηγο εστω μερους των προμηθειων μας αμα το παιξουμε εξυπνα.Οχι οτι θα βρεθουν κοροιδα να μας πληρωσουν οτι θελουμε αλλα τουλαχιστον να μην αφηνουμε ευκαιριες ανεκμεταλευτες.Λιγο UAV λιγο επιτηρηση και το κοριτσι μου 🙂 Στα πιο βαρια κομματια ομως ειμαστε μονοι μας.

Cretanmacedonian

Νομίζω η πλέον ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων για την άμυνα είναι το real estate.
Πιο συγκεκριμένα , αν εκποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων θα συγκεντρωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό.
Στο τέλος τέλος θα πρέπει να αναρωτηθούμε π.χ εάν προτιμάμε να πουλήσουμε την νησίδα Δοκό απέναντι από την Βουλιαγμένη , την πιο ακριβή τουριστική περιοχή της χώρας , και να σώσουμε τα υπόλοιπα 4000 νησιά από τον εχθρό ή όχι.Σαν την συγκεκριμένη νησίδα υπάρχουν και άλλες στην λίστα αλλά και οικόπεδα φιλέτα οπως το Καβούρι (για τους προνομιούχους της αεροπορίας) αλλά και δεκάδες αλλά.
Τώρα είναι η ώρα , αύριο θα είναι αργά.

Stavrogin

Tα στοιχεία σας λένε πως για Παροχές σε εργαζομένους, 2.291εκ. δίνεται το 68,2% του προϋπολογισμού. Το αντίστοιχο αμερικάνικο για το 2019 είναι 39,1% ( https://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States ) το ελληνικό ποσοστό υπερβαίνει το αμερικάνικο κατά 74%. Για προμήθεια εξοπλισμων οι Αμερικάνοι δίνουν το 21% 144,34δισ. ενώ το αντίστοιχο ελληνικό νούμερο είναι 16,2% 0,54 δισ. Απο τα παραπάνω προκύπτει κατά την ταπεινή μου γνώμη ότι αν θέλουμε εκσυχρονισμό του υλικού απαιτείται περαιτέρω εξορθολογισμός των εξόδων και μείωση του στρατεύματος και κατ επέκταση και των οροφών του υλικού. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός. Ουτε και μπορεί να συγκριθεί με ασφάλεια η αμερικάνικη περίπτωση με την ελληνική. Αλλά το 68% βγάζει μάτι ότι στραγγαλίζει το αξιόμαχο του στρατεύματος. Στην παράδοση ενός δημοσίου που εξαντλεί τους πόρους του κράτους φαίνεται πως και στο στράτευμα συμβαίνει το ίδιο παρ όλο που είμαι βέβαιος ότι δεν αμείβονται οι στρατιωτικοί όπως πρέπει. Δεν γνωρίζω πως προκύπτει αυτό το παράδοξο αλλά είναι αλήθεια ότι τα λεφτά φεύγουν. Το 2,5% του προϋπολογισμού του έτους όφειλε να επαρκεί για την άμυνα. Χρειάζεται μικρότερο κατά ίσως 10% ελαφρύτερο ταχυκίνητο και τεχνολογικά εκσυγχρονισμένο στράτευμα. επισης χρειάζεται να ξεκαθαριστεί ότι μέσα στο μπάτζετ της άμυνας δεν κρύβονται κονδύλια που στην ουσία δεν αφορούν το στράτευμα ακόμα κι άν εμμέσως αφορούν την άμυνα όπως εκείνο το ποσό που πληρώθηκε για τις ανάγκες της πυρκάλ, αλλά ποσα άλλα τέτοια ποσά δεν γνωρίζουμε; και γιατι να μην πληρωθούν από άλλα κονδύλια;

Psixraimia

Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να σκεφτούμε και τι σημαίνουν αυτά. Όταν τα λίγα χρήματα αντιμετωπίζουν τα πολλά χρήματα χρειάζονται καινοτόμες λύσεις out of the box όπως συνηθίζουμε να λέμε, που θα είναι αποτελεσματικες με λιγότερα μέσα.
Αφού το μεγαλύτερο άγχος μας είναι το ναυτικό ας εκμεταλλευτουμε ότι ο αντίπαλος θα πρέπει να περάσει ανάμεσα στα νησιά. Ας βρουν τον τρόπο αυτοί στους οποίους έχει ανατεθεί τέλος πάντων.
Αλλά οι υπόλοιποι να μην ελπίζουμε ότι θα έχουμε την αφρόκρεμα των όπλων που παρέχει η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία να υπηρετεί στις ΕΕΔ.

evaggelos

καλα κ μετα λεω για μουσειακα αεροπλανα κλαμα ακου μονο 100 εκ για εξοπλιστικα το λιχτενσταιν ειμαστε?

stepa

Γνωστα λιγο πολυ ολα αυτα….μηπως ομως θα πρεπει να δουμε το θεμα της αμυνας υπο το βαρος της πραγματικοτητας με αλλο πρισμα πλεον? μηπως συντηρουμε εναν αναχρονιστικο αμυντικο μηχανισμο παλαιας κοπης, και κυριως μια αναχρονιστικη λογικη εξοπλισμων που λειτουργει σαν ενας νεος πιθος των Δαναιδων ?
Εν κατακλειδι ανοιγεται ενα θεμα που φυσικα δεν μπορει να εξαντληθει στις λιγες γραμμες ενος σχολιου, παντως καιρος ειναι να αναλογιστουμε εστω και τωρα τα λαθη μας, και ας δουμε πως μπορουμε να μετατρεψουμε μια αναγκη σε μια ορθολογικη διαχειριση πορων ικανων να αυτοχρηματοδοτουν εν μερει την ιδια αυτη αναγκη .

Γιώργος70

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό.
https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2018_07/20180709_180710-pr2018-91-en.pdf
Για τα τουρκικά στοιχεία έχω επιφυλάξεις
σελ 8-11 2018
αμυντικες δαπάνες ως ποσοστό του αεπ — Εξοπλιστικά——— μισθοί/συντάξεις
Ελλάδα 2.275% 12.40% 71.36 %
Τουρκία 1.68% 31.55% 45.28%
Η ελλάδα είναι δεύτερη στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του αεπ μετά ΗΠΑ. Μετά στη λίστα είναι η Εσθονία με 2.14%.
Οι Νατοικές οδηγίες για τα εξοπλιστικά (Equipment expenditure as % of defence expenditure) ειναι το 20% του 2% δηλ .4% *€180δις περίπου 700εκ /έτος
Ο ΕΣ έχει εξοπλιστικό έλλειμα (με βάση τις νατοικές οδηγίες) περίπου 160-200 εκ το χρόνο.Στη δεκαετία 2010-2019 η τάξη μεγέθους του εξοπλιστικού ελλείματος είναι συνολικά μεταξύ €1.6- 2δις.
Πρεπει να γίνει εξορθολογισμός και ανδιοργάνωση του ΕΣ με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες και όχι τη διατήρηση της δομής.

G...

Τελικα για ολα φταει το κοινωνικο μερισμα
Τα αναδρομικα των ενστολων ειναι νομιμα (οπως των δικαστικων και αλλων ομαδων) και μονο του ιδιωτικου τομεα ηταν νομιμες οι μειωσεις.
Το οτι στα 45 βγαινουν στην συνταξη το οτι ενω οι οροφες των οπλων μειωνονται το πρωσοπικο, τα στρατοπεδα και οι στρατηγοι ειναι περισσότεροι απο οτι χρειαζομαστε ουτε αυτο παιζει ρολο.
Το οτι δωσαμε για αοπλα και αχρηστα Ρ3 350 εκατ και παμε για αλλα 250 για 4 ελικοπτερα μαλλον και αυτο δεν παιζει ρολο.
Οι ενοπλες δυναμεις εχουν γινει δημοσιο και μονο καποιοι λιγοι προσπαθουν να βγαλουν δουλεια για 10.

Konstantinos_Zikidis

Ορθώς εξετάζετε το θέμα της άμυνας από την οικονομική σκοπιά, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική του διάσταση και να σταματήσουμε να σχεδιάζουμε τις ΕΔ των ονείρων μας (αλλά όχι της πραγματικότητας). Ο τίτλος του άρθρου τα λέει όλα…
Αντικειμενικά όμως, λαμβάνοντας υπόψη το γεωστρατηγικό περιβάλλον της χώρας, τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο Π/Υ των 550 εκ. ευρώ για εξοπλιστικά είναι πολύ μικρός. Δεν επαρκεί ούτε για την ικανοποιητική υποστήριξη των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, πόσω μάλλον για νέες προμήθειες… για να μην μιλήσουμε για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία… Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε και την πραγματική ανάλωση των προηγούμενων Π/Υ, όσον αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες (εκεί θα πέσει γέλιο… ή για την ακρίβεια κλαυσίγελως).
Δεν μπορούμε όμως συνεχώς να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και να περιμένουμε κάποιους άλλους να μας σώσουν. Όπως είπε και ο Ναύαρχος: “κανένας δεν πρόκειται να πολεμήσει δίπλα μας, αν χρειαστεί”.
Λίγες ημέρες πριν τη δήλωση αυτή, υπήρξε μία παρεμφερής ανάρτηση στο defence-point.gr, με ανάλογα συμπεράσματα: “Τα ελληνικά μας εξοπλιστικά… Η ακμή, η παρακμή και η ευθύνη” https://www.defence-point.gr/news/ta-ellinika-mas-exoplistika-i-akmi-i-parakmi-kai-i-eythyni
“Κλείνοντας, να θέσουμε ένα ρητορικό ερώτημα: κατά πόσο νομιμοποιούμαστε έναντι των επόμενων γενεών να προφασιζόμαστε την οικονομική κρίση και την ύπαρξη ενός μάλλον υπερβολικού νομικού πλαισίου περί αμυντικών προμηθειών, αναβάλλοντας επ’ αόριστον την αποτελεσματική υποστήριξη, αναβάθμιση και ανανέωση των εξοπλισμών μας;”

rrrrrrr

>αντί να ζητάμε περισσότερα επιδόματα, ας απαιτούσουμε από τους πολιτικούς μας περισσότερη άμυνα.
Δεν πρόκειται να γίνει αυτό μέχρι να έχουμε νέο θερμό επεισόδιο που θα μας φέρει κοντά σε πόλεμο.

Κάποιος

Είναι να απορεί κανείς πως απέναντι στον προϋπολογισμό για την άμυνα μπαίνει πάντα το κοινωνικό μέρισμα. Τα ψίχουλα δηλαδή που παίρνουν σαν βοήθημα 3 εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας για να βγάλουν το μήνα, να αγοράσουν στα παιδιά τους ρούχα και φαΐ, να πληρώσουν το ενοίκιο κλπ.
Είμαι αρκετά παλιός αναγνώστης για να θυμάμαι ότι κάποτε ένα περιοδικό με το όνομα ΠΤΗΣΗ & ΔΙΆΣΤΗΜΑ κατακεραύνωνε όσους χρησιμοποιούσαν το λαϊκίστικο επιχείρημα “σχολεία ή τανκς”. Ήρθε η εποχή που το χρησιμοποιεί πλέον σε κάθε αντίστοιχο ποστ…
Είναι επίσης απορίας άξιο πως ποτέ δεν αναφέρεται ως αντίπαλο δέος πχ. οι διαφυγόντες φόροι από τις offshore, οι μίζες, τα σκάνδαλα, και το φαγοπότι τόσων χρόνων το οποίο πληρώνουμε ακόμα!
Ε όχι ρε παιδιά, δεν φταίνε τα 143.73 ευρώ που πήρε ο άνεργος πατέρας ή η πολύτεκνη μάνα για το ότι δεν έχουμε λεφτά να συντηρήσουμε τα NH90, η που δεν μπορούμε να παραλάβουμε ακόμα 2 υποβρύχια.
Τέτοιοι λαϊκισμοί μπορεί να συναρπάζουν ανήλικους “στρατηγούς του πληκτρολογίου”, αλλά ας ρωτήσουν και τους γονείς τους πως τα βγάζουν πέρα με μισθούς πείνας.
Τα χρήματα για την άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπεραρκετά. Σταδιακά, με την άνοδο του ΑΕΠ θα αυξάνονται και τα διαθέσιμα κονδύλια. Αρκεί φυσικά η κάθε κυβέρνηση να κάνει την δουλειά της στην άμυνα και φυσικά αρκεί να μην ξαναπεράσουν τα λαμόγια που έφαγαν, κατέστρεψαν και χρέωσαν μέχρι και τα τρισεγγονά μας.

Opt1musPr1me

Για να καταληξουμε να μιλαμε για αριθμους πρεπει να δουμε το προβλημα της Ελλαδος και της Κυπρου απο τη ριζα του.Απο ποιον κινδυνευουν στη ευρυτερη περιοχη? Τουρκια Ποιος ειναι ο πραγματικος λογος για τον οποιο κινδυνευουν? Φυσικα ο ορυκτος πλουτος.Ειναι πολλα τα λεφτα και τα θελουν ολα δικα τους.Δεν θελουν να δουν τον Ελληνισμο δυνατο θελουν να ειναι αυτοι τα αφεντικα. Τι πρεπει να κανουμε εμεις σαν Ελληνισμος για να προστατεψουμε τα συμφεροντα μας οταν δεν εχουμε τους πορους για να παρουμε καινουργια οπλα? Πρεπει να λειτουργησουμε ποιο εξυπνα.Θα ηταν ευχης εργο να ειχαμε ενα κοινο συμβουλιο ασφαλειας θα λυνονταν αρκετα προβληματα .Συμμαχιες με τα γυρω κρατοι(Αιγυπτο Ισραηλ) ειδικα με την Αιγυπτο οριοθετηση των θαλασσιων συνορων μας αμεσα κιολας.Να προχωρησουν ποιο γρηγορα οι αδειοδοτησεις των θαλασσιων γεωτεμαχιων νοτια της Κρητης. Οι εταιριες αυτες ειναι κρατοι και σου παρεχουν ασφαλεια οπως κανουν και στην Κυπρο.Μπορει ο σκυλος να γαυγιζει αλλα δεν εχει ανοιξει μυτη.Συμμαζεμα του σπαταλου κρατους και εξοικονομηση πορον.Εχουμε 4 κρατικα καναλια ελεος και η ΕΛΒΟ πεθαινει που θα μπορουσε να προσφερει εργο.Η εξορυξη στο κοιτασμα Γλαυκος ειχε σαν αποτελεσμα η Κυπρος πλεον να δανειζεται με χαμηλοτερη επιτοκιο.Αρα ποιο φτυνο χρημα για αυτην.Συμφωνω με την Πτηση οτι πρεπει να αρπαζουμε οτι ευκαιρια μας τυχαινει.Αλλα πρεπει να δουμε και το αυριο γιατι με μπαλωματα δεν λυνεται το προβλημα μας.Σε λιγα χρονια με τους ρυθμους που παει η γειτονας θα δημιουργηθει χαος στο μεταξυ μας ραλλη.Εμεις αυτο που κανουμε τωτα ειναι να κυνηγαμε την ουρα μας.

Consigliere_

το Δημοσιο ειναι ενα σοβιετικου τυπου τερατουργημα με μοναδικη χρησιμοτητα την κατασπαταληση χρηματος και την παραγωγη γραφειοκρατιας. Μονο απτη φοροδιαφυγη χανει πανω απο 10 δις το χρονο. Βαλτε απευθειας αναθεσεις σε κολλητους,υπερτιμολογισεις,μιζες,μισθοι/συνταξεις αργοσχολων,καταστροφη/συντηρηση κρατικης περιουσιας/μηχανηματων . Κατα αλλα φταιν τα 200ε που πηρε η φτωχολογια.

Greg575tpn

Παιδια ολα καλα με το αρθρο και συμφωνω σχεδόν σε ολα! Σας παρακαλω αν μπορείτε να μην ξανα γραψετε ούτε για πλακα οτι π.χ. να παμε και να αγορασουμε F-35 γιατι θα ειναι οτι χειροτερο εχουμε κανει ποτε! Ειναι σαν να θελεις να παιξεις 90 λεπτα αμυνα σε εναν αγονα ποδοσφαιρου και να βαζεις μεσα μονο σεντερ φορ και εξτρεμ!

Spirit

Να συμφωνήσω ότι θέμα χρημάτων. Αλλά και τα χρήματα που δίνονται σε P-3 και ROMEO και να μην έχουμε FOS σε μαχητικά δεν πάμε πουθενά.
Ακόμα και τα Kiowa για μένα είναι λάθος, γιατί θα τραβήξουν χρήμα που θα κατευθύνονταν αλλού.
– Καταρχήν το περίπου 16% του προϋπολογισμού της άμυνας πάει για εξοπλιστικά. Ιδανικά θα έπρεπε να ανέβει 20-25%
– Δημιουργία ταμείου εθνικής άμυνας, με φόρο για την άμυνα.
– Μείωση λειτουργικών δαπανών με κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση υψηλόβαθμων, εφάπαξ, αναδρομικών κλπ, απόσυρση πεπαλαιωμένων συστημάτων.
Αν δεν πιάνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ τόπο δεν πάμε πουθενά….

evaggelos

να κανω μια ερωτηση? δεν μπορουμε μαζι με της ηπα να κανονισουμε καποιες ανταλαγες-βελτιωσεις οπλων? πχ εχουμε 10 μ109α1(λεμε τωρα μη με φατε) να τα δωσουμε σε καποια χωρα που θελλουν οι ηπα πχ αφαγανισταν κ να μας δωσουν 8-10 μ109 α3 απο αποθεμα αν εχουν?

Jolly Roger

Τι ακριβώς εννοείτε με τις φράσεις «…ο προϋπολογισμός δεν αντέχει…» και «…δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…»;
Δηλαδή ούτε φέτος θα μπει σε εφαρμογή το Ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα για την κατάκτηση του σύμπαντος από το κοσμοδρόμιο της Καλαμάτας;

FTS

Η Ελλάδα έχει διάφορα προβλήματα ως χώρα και η άμυνα της είναι μόνο ένα από αυτά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να επιλύσει η Ελλάδα είναι το ασφαλιστικό της σύστημα το οποίο παρά τις όποιες προσαρμογές ακόμη ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Υπάρχουν στοιχεία και αριθμοί (και για όποιον θέλει links να βάλω) που το επιβεβαιώνουν ότι το ασφαλιστικό απαιτεί αλλαγές ή μεταρυθμίσεις- πείτε το όπως θέλετε.
Μόνο εφόσον η Ελλάδα λύσει τα θέματα του ασφαλιστικού, και της χαμηλής ανάπτυξης, δηλαδή δύο πολύπλοκα θέματα που απαιτούν μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό κράτος (με έναν λαό που αντιδρά με σθένος στις προσαρμογές) τότε θα μπορεί κάποιος να πει ότι η Ελλάδα έχει μπει σε βιώσιμο δρόμο και τότε θα είναι εύκολο να βρει τα κεφάλαια για να καλύψει τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες.
Τώρα λύσεις να φορολογήσουμε τα τσιγάρα, τα ποτά, και τα ξενύχτια, δεν είναι σοβαρές και πιο πολύ είναι για να αλληλοκοροιδευόμαστε ότι κάτι κάνουμε. Επομένως τι θα συμβεί στο μέλλον? Μέχρι να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό κράτος ο αμυντικός προυπολογισμός θα την βγάζει με ψίχουλα. Πολύ συζήτηση για τις φρεγάτες και πολλά σενάρια έχω διαβάσει εδώ, ενώ ξέρω ότι ακόμη και αν αγοραστούν κάπου στο 2021-2022 το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι υποεξοπλισμένες όπως ήταν τα άρματα χωρίς πυρομαχικά, τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες, τα μαχητικά χωρίς αυτοπροστασία κτλ. Δεν είναι απίθανο να αγοραστούν φρεγάτες χωρίς ραντάρ. Ελπίζω πως όχι και τόσο, αλλά σίγουρα μην περιμένετε τίποτα “τούμπανα” που θα αλλάξουν τα δεδομένα. Οι φρεγάτες θα έχουν τον ελάχιστο εξοπλισμό γιατί ως κράτος μέχρι εκεί μπορούμε, (μέχρι να λύσουμε τα άλλα υπαρξιακά προβλήματα που μας τρώνε εκ των έσω).

Kώστα Φ.

175 εκατ. €/ετησίως από την ΕΡΤ και 500 εκατ. €/ετησίως από την κρατική επιχορήγηση στους συνταξιούχους της ΔΕΗ = 675 εκατ./ετησίως για την ενίσχυση της Εθνικής μας Άμυνας. Μπορούμε αν το θελήσουμε.

Mirage

Είναι η ιδέα μου η όλο και περισσότερο ακούω σε διάφορες συζητήσεις το F15x για την ΠΑ;

Costas

Η αλήθεια που μας συμφέρει δεν είναι ποτέ η πραγματική αλήθεια. Συνήθως η αλήθεια πονάει:
1) Θα πρέπει να αποφασίσουμε σαν χώρα να πάψουμε να είμαστε η τελευταία σοβιετία της Ευρώπης ανοίγοντας την οικονομία μας όπως έκανε η Τουρκία παλαιότερα. Αλλιώς ανάπτυξη θα βλέπουμε μόνο ως αντίδραση στην πτώση κάθε 5 χρόνια.
2) Όλα τα κόμματα που πέρασαν και όλοι οι πολιτικοί δεν είχαν σε πρώτη προτεραιότητα την άμυνα, όλοι όμως είχαν σαν πρώτη προτεραιότητα τον λαικισμό.
3) Ο λαικισμός είναι ο πρώτος εχθρός του κοινωνικού κράτους και του άνεργου. Μια δυνατή οικονομία η οποία μπορεί να φτιαχτεί μόνο αν αποφασίσει το πολιτικό προσωπικό να πάρει και μερικές δύσκολες αποφάσεις, μπορεί να στηρίξει τον πληθυσμό, μια οικονομία σαν αυτή που έχουμε, γεμάτη περιορισμούς και ρυθμίσεις ήταν λογικό που έσκασε στην πρώτη ανηφόρα. Απλά ας κάνουμε ότι κάνουν οι δυνατές οικονομίες στην δυτική Ευρώπη, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, τίποτε παραπάνω. Όσο φιλελεύθεροι είναι αυτοί στην οικονομία τους να γίνουμε και εμείς.
4) Χωρίς άμυνα στην περιοχή που ζούμε είμαστε χαμένοι. Ευτυχώς που είμαστε εντός Ε.Ε. αλλιώς θα είχαμε διαλυθεί ήδη.
5) Τα λεφτά που δίνουμε για την άμυνα δεν είναι πολλά σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Δείτε π.χ. πόσα δίνει η Αρμενία ως ποσοστό του ΑΕΠ της για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ή πόσα δίνει το Ισραήλ. Και οι δύο κοντά στο 5%. Τα διπλάσια από εμάς. Με αυτούς θα έπρεπε να συγκρινόμαστε ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι με τον μέσο όρο χωρών όπως η Νορβηγία, Βέλγιο, Ιταλία κτλ. Δηλαδή χωρών που δεν αντιμετωπίζουν ούτε το 5% των δικών μας εθνικών κινδύνων. Και επιπλέον, αν οι φιλειρηνικοί Σουηδοί, Βέλγοι κτλ δίνουν τα μισά περίπου από εμάς ως ποσοστό του ΑΕΠ στην άμυνα, με μηδενικούς κινδύνους, τότε εμείς με πολλαπλάσιους κινδύνους τι θα έπρεπε να δίνουμε. Ίσω και πάνω από τα ποσοστά του Ισραήλ. Το 1960 που δίναμε τα διπλάσια στην άμυνά μας ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν είχαμε άμεσες απειλές πολέμου, σήμερα που δίνουμε τα μισά έχουμε άμεσες απειλές πολέμου.
6) Το πρότυπό μας αν θέλουμε να επιβιώσουμε πρέπει να είναι το ΙΣΡΑΗΛ. Ας δούμε τι κάνουν αυτοί στην εθνική τους πολιτική, πόσο λαϊκιστές είναι σε σχέση με εμάς, τι οικονομική πολιτική ακολουθούν, ποια είναι η κουλτούρα τους, πόσα δίνουν στην άμυνα, πώς χρησιμοποιούν την καινοτομία, πώς έχουν αφήσει την ελεύθερη αγορά να διεισδύσει και να απογειώσει την επιχειρηματικότητά τους, πώς έχουν οργανώσει τους εφέδρους, τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Ακολουθούν την εποχή και δεν μένουν δεμένοι σε μετεμφυλιακά ιδεοληπτικά νοητικά σχήματα που δεν έχουν αποτέλεσμα.
Αν ήμασταν στον Καναδά θα είχαμε και μια πολυτέλεια αστοχιών. Στην περιοχή που είμαστε θα πρέπει όχι μόνο να κάνουμε αυτό που πρέπει (πολιτική Ισραήλ) αλλά να είμαστε και αποτελεσματικοί σε αυτό.
Και τέλος: Ο πιο μεγάλος εχθρός του άνεργου είναι η προεκλογικές σπατάλες σε διορισμούς που σπαταλάνε τους λιγοστούς πόρους του κοινωνικού κράτους με τρόπο ανέντιμο. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να το διατηρήσουμε. Άλλο όμως κοινωνικό κράτος και άλλο διαλυμένο κράτος με ιδεοληψίες, φοβίες, πολυνομία, χωρίς διοίκηση, με οικονομία κλεισμένη προς τα μέσα.
Επίσης μην ξεχνάμε πάνω από όλα ότι για πρώτη φορά η ύπαρξη υδρογονανθράκων που για να τους εκμεταλλευτείς χρειάζεται μια κάποια αμυντική θωράκιση, σημαίνει ότι για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε εξοπλισμούς των οποίων τα ποσά που θα δώσουμε θα τα πάρουμε πίσω.
Το τι βάζουμε σε προτεραιότητα είναι στο χέρι μας. Δεν ζούμε στον Καναδά. Η περιοχή μας είναι πολύ κακόφημη.

GK_

Πολυ καλα εχετε κανει που παρουσιατε το συγκεκρημενο κειμενο.
Δειχνετε μια σημαντικη διασταση ενος τεραστιου προβληματος.
επι της ουσιας θα ηθελα να θιξω ορισμενα ζητηματα:
Μιλαμε για «542» εκ €, αλλα επι της ουσιας τα χρηματα που ειναι διαθεσημα για τις λεγομενες νεες αγορες ειναι πολυ λιγοτερα. αυτο σε μεγαλο βαθμο οφειλεται στις επιλογες του παρελθοντος που ειχαν την αρνητικη παρενεργεια μεχρι σημερα, να πληρωνουμε τα προγραμματα που εγγριθηκαν την προηγουμενη 15-ετια. Σε γενικες γραμμες η τεχνικη της πολυετους αποπληρωμης ειναι και η ριζα αυτου του κακου. Οι «αυριανοι» θα πληρωνουν τις συμβασεις των «σημερινων», οπως το ιδιο συμβαινει με τους «νυν» που πληρωνουν τις συμβασεις του «χθες». ειναι εξαιρετικα δυσκολο να βγει απο ενα φαυλο κυκλο σαν αυτον το ΥΠ.ΕΘ.Α. και το ΥΠ.ΟΙΚ. χωρις να υπαρξει απο την μια, μια αυξηση της χρηματοδοτησης και απο την αλλη, ο παραλληλος και σχεδον ταυτοχρονος τερματισμος αυτης της πρακτικης. Τι γινεται σε χαλεπους καιρους που δεν υπαρχει εξασφαλησμενη η προηγουμενη προϋποθεση; απλα, αυτο γινεται σταδιακα και τμηματικα χρονο με τον χρονο με μια διαδικασια που σαν σκοπο εχει καποια στιγμη στο μελλον, ας πουμε στην «αλφα» χρονικη στιγμη, το ΥΠΕΘΑ θα μπορει να αγοραζει τα υλικα που επιθυμει χωρις να εχει τον βραχνα απο τα χρεη του μακρινου παρελθοντος.
Για να αντιληφθουμε τι σημαινει αυτο που σας εγραψα θα αναφερω το εξης: Την εποχη του € οταν το ΥΠ.ΕΘ.Α. δεσμευει 500 εκ € για εξοπλιστικα, λιγο πολυ, απο αυτα μονο τα 400 εκ αφορουν την αξια των οπλων ενω τα υπολοιπα 100 εκ αφορουν τα τοκοχρεωλησια που ειναι απαραιτητα για την αποπληρωμη σε μεγαλο βαθως χρονου (διαβαζε πολυετης τραπεζικη χρηματοδοτηση). Την παλιοτερη εποχη του «εθνικου νομισματος» (διαβαζε Δραχμη), το ΥΠΕΘΑ με τα ιδια τα 500 εκ. € (τοτε σε δραχμες) αγοραζε οπλα αξιας περιπου 125 εκ € (με το σημερινο νομισμα) και τα τοκοχρεωλησια απορροφουσαν τα υπολοιπα 375 εκ €. Το επιθυμητο ειναι το ΥΠΕΘΑ να αγοραζει οπλα αξιας περιπου 500 εκ. € και τα τοκοχρεωλυσια να ειναι περιπου «ΜΗΔΕΝ».
Τωρα εαν διπλα στο προηγουμενο, παρα πολυ ασχημο τροπο αποπληρωμης των οπλων βαλουμε και τις ελληνικες αμυντικες βιομηχανιες, θα παρατηρησουμε οτι εαν αγοραζουμε τα οπλικα συστηματα αποκλειστικα απο το εξωτερικο, πχ μια «αλφα» ποσοτητα, με τα ιδια χρηματα στην υποθετικη περιπτωση που το οπλικο συστημα παραγονταν στην ελλαδα, σε αριθμητικα μεγεθη το ΥΠΕΑ θα αποκτουσε την «αλφα» ποσοτητα συν ενα τουλαχιστον 25% περισσοτερο, με τα ιδια χρηματα. Δηλαδη σε χρηματικες αναλογιες εαν με 500 εκ € αγοραζουμε οπλα απο το εξωτερικο, σε πληρη αναλογια με τα ιδια χρηματα μπορουμε να αγορασουμε κατασκευασμαενα στην Ελλαδα οπλικα συστηματα για τουλαχιστον 625 εκ €.
Τωρα, συμφερει ή δεν συμφερει να ειναι η ελληνικη αμυντικη βιομηχναια ο κυριος προμηθευτης των ΕΕΔ; συμφερει η δεν συμφερει να εγκαταληφτει το ασχημο προηγουμενο με τις πολυετεις τραπεζικες χρηματοδοτησεις;
Τωρα βρειτε μονοι σας ποσα χρηματα εχουν πεταχτει απο το παραθυρο εδω και πολλες δεκαετιες και ποσα οπλικα συστηματα θα αγοραζανε οι ΕΕΔ με τα χρηματα αυτα.
Ας αρχισουν να χρησιμοποιουν ορθα τις ποιο γνωστες διεθνεις τεχνικες διαχειρησεως των (χρηματοοικονομικων και μη) πορων -ελληνιστι management- τοσο στο ΥΠ.ΕΘ.Α. οσο και στο ΥΠ.ΟΙΚ. και μετα το ξανασυζηταμε. Γιατι μεχρι σημερα μεσα στα υπουργεια (αλλα και γενικοτερα στο δημοσιο) εχουν δειξει οτι τις αγνοουν παντελως!!!
Δειτε σαν συγκρηση το παραδειγμα των ΗΠΑ και τις τεχνικες χρηματοδοτησης που χρησιμοποιουν απο ανεκαθεν.
Τα χρηματα που λειπουν αποτελουν το κυριοτερο προβλημα;

DukeD

Καλά τα λέτε. Να ξυπνάνε μερικοί.
Προτείνω με αφορμή αυτό το άρθρο να το πάμε το ζήτημα σε πιο βάθος, σε γεωπολιτικό επίπεδο. Λείπει αυτή η παράμετρος από τις αναλύσεις σας.
Η χρεωκοπία που ζούμε σαν κράτος, γιατί αυτό περιγράφουν τα νούμερα που αναφέρατε, αλλά δεν το παραδεχόμαστε για να είμαστε πολιτικά ορθοί, είναι συγκυριακή. Το θέμα είναι πως και χωρίς αυτή την συγκυριακή κατάσταση πάλι υπό θα ήμασταν.
Tα γεγονότα είναι απλά. Η Τουρκία μας πήγε σε μια κούρσα εξοπλισμών που μετά τον υπερδανεισμό της μετα-Ιμιας εποχής των χαμηλών επιτοκίων του ευρώ, την χάσαμε και ο γείτονας ήρθε η ώρα να δρέψει τις δάφνες της νίκης της.
Ήταν νομοτέλεια; Να το εξετάσουμε.
Η Ελλάς σαν κράτος δεν έχει τη οικονομική δυνατότητα να ανταγωνιστεί τον γείτονα από την ανατολή (ούτε και την Ιταλία από την δύση).
Όχι τώρα που είμαστε χρεωκοπημένοι. Γενικότερα μιλώντας. Αυτή η γη, η ‘ευλογημένη’ Ελληνική γη δυστυχώς δεν παράγει όσο η τουρκική γη. Ας πούμε μερικές αλήθειες να το καταλάβουμε αυτό. Να το χωνέψουμε.
Ούτε μπορεί αυτή η ‘ευλογημένη΄ γη να συντηρήσει μεγαλύτερο πληθυσμό από την γειτονική χώρα (όπως και η γειτονική χώρα δεν μπορεί με τη σειρά της και εκείνη να συντηρήσει μεγαλύτερο πληθυσμό ή/και οικονομική ισχύ από την ιστορική νέμεση τον βόρειο γείτονα της). Οι πλεονάζοντες πάντα και ιστορικά από την αρχαιότητα θα φεύγουν για αλλού.
Για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την άνιση μάχη που δημιουργεί η γεωγραφία πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτούς σε όλα τα επίπεδα και οι αντίπαλοι να κάνουν διαρκώς λάθη. Προφανώς εμείς δεν είμαστε ούτε Ιάπωνες, ούτε Σουηδοί και οι απέναντι δεν είναι αφρικάνοι όσο και αν για λόγους εθνικής περηφάνιας θέλουμε να πιστεύουμε. Το αντίθετο, σε αρκετούς τομείς υπερτερούν. Στους υπόλοιπους τομείς που υστερούν τους αποζημιώνουν τα νούμερα.
Συνεπώς θα πρέπει να καταλάβουμε σαν κοινωνία πως έχουμε κάποιο ισχυρότερο γείτονα. Αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούμε σε διάφορα επίπεδα. Το ρεαλιστικό είναι πως πρέπει να μειώσουμε τη χασούρα μας. Τα Ίμια ας μείνουν εκεί αν γίνεται για όσο γίνεται, μην πάμε πιο κάτω. Αν μας σώνει κάτι είναι το επίπεδο της ΠΑ, ο συνδυασμός ανθρώπων και μέσων που καθιστά ασύμφορη για τον αντίπαλο την όποια άμεση αντιπαράθεση σήμερα στο Όπλο εκείνο που κρίνει τις σύγχρονες μάχες. Σε 10-20 χρόνια θα ισχύει το ίδιο;
Το άλλο επίπεδο είναι μακροπρόθεσμο. Να κάνουμε το παραπάνω, εκείνο που μέσω οργάνωσης και ομοψυχίας (εδώ γελάμε, γιατί πρέπει να επικαλεστούμε τις ανακαλύψεις στην γενετική μηχανική και να τις εφαρμόσουμε στο γονιδίωμα του νεοέλληνα) θα μας επιτρέψει να ανατρέψουμε μια κακή κατάσταση. Δυστυχώς αυτό είναι μάλλον ανέφικτό, αλλά κάποιοι λένε shoot for the stars, land on the moon. Αν δεν προσπαθήσουμε σίγουρα δεν έχουμε καμιά ελπίδα. Και χωρίς ελπίδα χαθήκαμε. Αυτό έχει συμβεί στην Ελλάδα σήμερα.

Andreas

Αφού έτσι είναι οι προτεραιότητες, στην επόμενη παραβίαση να πραγματοποιήσει αναχαίτιση ο ΕΦΚΑ. Και στη σκοπιά όσοι παίρνουν επιδόματα.
Η ιεράρχηση των θεμάτων είναι που διακρίνει τον πολιτικάντη από τον statesman

George

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι την ίδια πολιτική, αστεία ποσά για εξοπλισμούς, την έχουν υποστηρίξει και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία και που προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. (κέντρο-δεξιά-αριστερά)
Είναι το μόνο θέμα που δεν υπήρξε η παραμικρή διαφορά αλλά και που δεν ειπώθηκε κιχ από την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση.
Και επειδή οι πολιτικοί -λογικό- το πρώτο που θα κοιτάξουν θα είναι να μην είναι εκτός κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές σημαίνει ότι την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει καθόλου το θέμα της άμυνας της χώρας.
Είναι μια χαρά από τα 190 δις που βγάζει η χώρα κάθε έτος να δίνει 0,5 δις για εξοπλισμούς.
Δεν της φαίνεται παράλογο.
Αυτό αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας……

Paliouras

Και ερχεται αυτο το αρθρο, αμεσως μετα απο μια εβδομαδα που ερχοταν στην Ελλαδα ο 6ος στολος (ελικοπτερα, ΜΕΑ, πλοια γαλλικα, πλοια αμερικανικα, Eurofighter κλπ)..
Αποφασιστε !

NIKOS

Πτήση έχεις ακούση τη φράση ( είναι χαμένο καράβι) ;;; δεν φαντάζεσαι ποσω ταίριαζει στην περίπτωση …

NIKOS

Πτήση, έχεις ακούση την φράση ( είναι χαμένο καράβι;;) ταιριάζει άψογα για το μέλλον της χώρας .

NIKOS

Θελω να πιστευω οτι θα υπαρξει επιπλεον χρηματοδοτηση και απο αλλες πηγες-πχ απ τα ομολογα,εκτακτη χρηματοδοτηση απ τον προυπολογισμο,καποια μορφη δανειων,μακροπροθεσμη αποπληρωμη-χρηση ειδικων χρηματοπιστοτικων εργαλειων-ειδικες διακρατικες συμφωνιες κτλ,αυτο που απαιτηται τελικα ειναι πολιτικη βουληση και να μην περιμενουμε να φτασει ο κομπος στο χτενι οπως εγινε με τα Ιμια και μετα να ανοιξει το πουγγι,τα χρηματα με τον ενα η με τον αλλο τροπο μπορουν να βρεθουν,πολιτικη βουληση χρειαζεται και να μην παραμυθιαζομαστε οτι θα τα βρουμε με την τουρκια οποτε δεν χρειαζεται να ξοδευουμε σε εξοπλισμους..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είναι πολύ θετικό ότι η Πτήση αναδυκνύει αυτό το θέμα (η οποία μέχρι τώρα υποστήριζε ότι έχουν δεσμευτεί 140 εκ. για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και διάφορα άλλα τέτοια).
Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ένα θέμα που δεν έχει θίξει κανείς μέχρι τώρα, ότι υπάρχει μνημονιακός περιορισμός των εξοπλιστικών δαπανών μέχρι τα 500 εκ. το χρόνο. Ακόμα κι αν είχαμε παραπάνω δηλαδή, δεν θα είχαμε πράσινο φως να τα ξοδέψουμε! Δυστυχώς, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα κυβερνάει με περιορισμούς για τις επόμενες δεκαετίες…
Όσο για την εξοικονόμηση χρημάτων από το ΥΕΘΑ, όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν σχέδια μείωσης των στρατοπέδων στην Ελλάδα εδώ και χρόνια – γιατί δεν εφαρμόζονται; Μα γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες! Και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει ψηφαλάκια. Δείτε τι έγινε με την άκρως επιβεβλημένη μετακίνηση των πεζοναυτών στην Αττική, γέμισε το ιντερνετ από φωτογραφίες των δημάρχων, κλπ. της Θεσσαλίας από την σύσκεψη με τον Αποστολάκη που προσπαθούσε να τους εξηγήσει τα αυτονόητα. Οι δε εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, δε θα τελειώσουν ποτέ τις ΤΠΚ γιατί όλος ο μισθός τους προέρχεται από το ΠΝ!
Άρα, παρά την όποια γκρίνια που καταγράφεται στα σχόλια, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος πρώτα κοιτάει να εξασφαλίσει την επιβίωσή του και μετά την άμυνα της χώρας (λογικό μέχρι ένα σημείο). Πάρα πολλοί βέβαια, προσπαθούν να εξασφαλίσουν κάτι παραπάνω, μία άνετη ζωή με τον λιγότερο κόπο, κι ας πληρώσει κάποιος άλλος τα σπασμένα. Ακόμα κι αν χάσουμε μερικά νησιά, πιστεύω ότι η νοοτροπία αυτή δεν θα αλλάξει.

Kamp

1. Εθνικός στόχος για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης τουλάχιστον 4% ανά έτος για την επόμενη δεκαετία
2. Εκσυγχρονισμός δημοσίου και μεταφορά πόρων από φορείς στις ένοπλες δυνάμεις
3. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανανέωσης των οπλικών συστημάτων και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, για την επόμενη 3 ετία περαιτέρω πάγωμα μισθών στους ενστόλους και ορισμός μόνιμης αναλογίας 3 : 1 στο ποσοστό αύξησης χρηματοδότησης αγοράς οπλικών συστημάτων προς ποσοστό αύξησης μισθολογικού κόστους.
4. Να ενταχθεί επιτέλους στο οικονομικό μοντέλο της χώρας η ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας.

kkalev

Νομίζω υπάρχουν ορισμένοι ελέφαντες στο δωμάτιο τους οποίους δεν τους αναφέρετε καθόλου στο άρθρο.
Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι η Τουρκία απλά παίζει σε άλλη κλίμακα πλέον. Η διαφορά γεωπολιτικού δυναμικού (που έλεγε ο Κονδύλης) έχει αλλάξει συντριπτικά υπέρ της. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα κατάφερνε να διατηρεί μία αναλογία 1:2 στο ΑΕΠ ενώ η αναλογία πληθυσμών δυστυχώς επιδεινωνόταν κάθε μέρα. Πλέον αυτή η αναλογία είναι στο 1:4 ενώ πληθυσμιακά η Τουρκία είναι 7,5 μεγαλύτερη. Σε αυτά τα πλαίσια το να διατηρούμε το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ στην άμυνα με παλιά συνεπάγεται (με απλά μαθηματικά) ότι η Τουρκία θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο.
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=fsDi
Ο δεύτερος είναι η υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060 ενώ η δυναμική του εργατικού δυναμικού συνεπάγεται ότι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας θα είναι το πολύ 1% (στο πολύ αισιόδοξο σενάριο). Μπορούμε να συζητάμε συνέχεια για ΕΡΤ, ΔΕΗ ή οτιδήποτε άλλο αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι το 2022 η Ελλάδα θα αφαιρεί 3,5% του ΑΕΠ από την οικονομία και στη συνέχεια άλλο 2% ετησίως για δεκαετίες τη στιγμή που οι συνταξιούχοι θα αυξάνονται συνεχώς και η ανάπτυξη θα είναι αναιμική. Ναι μπορείτε να βρείτε πιθανώς άλλα 500 εκ. € αλλάζοντας την κατανομή και τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού αλλά αυτό το μέγεθος θα είναι το 0,07% του ΑΕΠ μίας Τουρκίας των 700 δις €. Όπως γράφετε και εσείς δεν είμαστε η Ελβετία. Μόνιμη και σοβαρή επένδυση στην άμυνα απαιτεί μόνιμη αλλαγή στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

gdmast

Κάποιοι φίλοι, απελπισμένοι (όπως και εγώ) με τα νούμερα, προτείνουν μείωση σε οροφές, προσωπικό, υλικό ή άλλα (π.χ. στρατόπεδα κ.λπ.). Κάτι που δεν είναι λάθος ΑΝ.
Αν δηλαδή, ότι απομένει επαρκεί για να γίνει η δουλειά. Αλλιώς δεν έχει νόημα.
Αν είναι και να ξοδευόμαστε και να μην επαρκούν τα μέσα μας για αποτροπή, ας το κλείσουμε το μαγαζί κρατώντας μια μικρή εθνοφρουρά, ένα λιμενικό, 50 α/φ και 30 ε/π για να έχουμε κάτι για ….παρέλαση και υποτυπώδη έλεγχο συνόρων και να επιχειρήσουμε μόνο με πολιτική να δούμε τι θα κάνουμε.
Δηλαδή, με κάτω απο 200 α/φ, η ΠΑ δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της. ΤΕΛΟΣ. Εκτός και είναι 100 F-35 και ξέρω γω 80 Rafale ή F-15X, με συμβόλαια ισόβιας υποστήριξης, ώστε να πετούν όλα με διαθεσιμότητα πάνω από 90%. Το ίδιο και στα άλλα όπλα.
Ας γράψουμε ότι γράψουμε στον προϋπολογισμό να περάσει από τους δανειστές (είναι και αυτό) και μετά, ας γίνουν κάποιες δουλειές με τη μορφή έκτακτων εξόδων του προϋπολογισμού.
Γιατί πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, υπάρχει και τα έκτακτα κονδύλια κατά τη διάρκεια εκτέλεσης (του προϋπολογισμού).
Αν πραγματικά θελήσει το κράτος κάτι, το πετυχαίνει εύκολα ή δύσκολα. Η ΘΕΛΗΣΗ λείπει.

MAN

Με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έφτασαν το 2,27% του ΑΕΠ το 2018, αλλά οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 0,28% του ΑΕΠ και εάν παραμείνουν (σε απόλυτους αριθμούς) σε αυτά τα επίπεδα θα φτάσουν περίπου το 0,25% του ΑΕΠ το 2022. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία δαπανά το 1,68% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, αλλά το 0,53% για εξοπλισμούς.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο, βάσει των στοιχείων του ΝΑΤΟ για το 2018, οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας να αντιστοιχούν μόλις στο 1/9 των Τουρκικών και η Τουρκία να έχει 197 «διασυνδεδεμένα» μαχητικά ενώ η ΠΑ 30. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα «το ρισκάρουμε» εδώ και κάποια χρόνια, ενώ οι τάσεις παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές και η ανωτέρω αναλογία θα ξεπεράσει σύντομα το 1 προς 10.
Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε τις τουρκικές δαπάνες σε απόλυτους αριθμούς (δεν είναι και επιθυμητό στο κάτω-κάτω). Όμως, με αποφασιστικότητα, βάζοντας σωστές προτεραιότητες και σίγουρα με τουλάχιστον διπλασιασμό των κονδυλίων (πάνω από 0,5% του ΑΕΠ), πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε την αποτρεπτική μας ισχύ ποιο κοντά στα επιθυμητά επίπεδα σε 4-5 χρόνια. Αυτό συνεπάγεται χονδρικά επιπλέον δαπάνες γύρω στο €0,5δις το έτος (που ίσως κατευθυνθούν στο ΠΝ για αρχή). Τα μισά από αυτά τα κονδύλια (€0,25δις το έτος) θα μπορούσαν να βρεθούν από τον εξορθολογισμό άλλων αμυντικών δαπανών (κλείσιμο στρατοπέδων, μείωση ιεραρχίας κλπ) και τα άλλα μισά (€0,25δις το έτος – συνολικά €1δις για 4 έτη) από την χρήση του 4-5% του μαξιλαριού ρευστότητας που έχουμε (άνω των €24δις) για το 2019-2022. Από το 2023 και μετά, θα αρκούσε το 1/10 του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί από την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ από 3,5% τώρα.
Κατά την άποψη μου, η χρήση του μαξιλαριού ρευστότητας (ή και η περιβόητη χρήση των κερδών των ομολόγων – είναι συγκοινωνούντα δοχεία) θα μπορούσε να εγκριθεί από τον ESM εάν δεν υπήρχαν κάποια ρίσκα, όπως πολιτικό, δικαστικό (αναδρομικά κλπ) και Τραπεζικό (κόκκινα δάνεια). Σίγουρα η διακομματική συναίνεση θα βοηθούσε επί των αμυντικών θεμάτων, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Όμως, όλα τα ανωτέρω «θεματάκια» έτσι και αλλιώς βαίνουν προς επίλυση μέχρι το τέλος του έτους, όπως μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει και ποιο ξεκάθαρο ποια θα είναι η απειλή τα απόμενα χρόνια (εάν δηλαδή δεν πάρει η Τουρκία F35, ή εάν πάρει υπό ποίους όρους θα γυρίσει στο Δυτικό «μαντρί»). Υπομονή λοιπόν…

Chris Ain.

Μήπως να αθροίσουμε και τα ποσά που φεύγουν σε παροχές σε κομματικούς στρατούς για μερίσματα κτλ! Και ποιος εμποδίζει να μπει ένας ειδικός φόρος σε αλκοόλ, καπνό και τζόγο υπερ της άμυνας όπως έκανε η Τουρκία!

ThanosD

Να μην ξεχνάμε οτι η ελληνική κοινωνία είναι σε κατάσταση “πολέμου” απο το 2010 ,οι ΕΔ (ευτυχώς ) όχι.Δεν είναι οι Ενοπλες δυνάμεις ,ξεχωριστό κομμάτι αυτής της κοινωνίας ούτε το ιερό”τοτέμ” που όλα ξεκινούν από εκεί…Παρόλα αυτα εχουν υψηλή προτεραιότητα και σωστά πρέπει να έχουν και την αναγκαία αποτρεπτική ισχύ που δεν επέστρεψε απώλεια αυτά τα δύσκολα 8 χρόνια,Το μέλλον δειχνει ότι απο το 2002 μπορεί να προστεθεί αλλο 1 δις ετησίως και απο το 2025 αλλο ένα ..Μετα το 2030 με τα αναμενόμενα έσοδα των υδρογο/κων θα υπάρχουν άλλες επιλογές.Μέχρι τότε άμυνα (κατενάτσιο) .συμμαχίες και αναδιοργάνωση της οικονομίας ώστε να φθάσει στα 240-250 δις το ΑΕΠ.
Προτεραιότητα το δημογραφικό.,και η ολοκλήρωση της βίαιας μεταρρύθμισης της ελληνικής(σε εξέλιξη) κοινωνίας σε μια κανονική ορθολογιστική ευρωπαική χώρα.Η άποψη μου είναι οι επόμενε ς κυβερνήσεις όποιες και να είναι θα είναι και (αναγκαστικά) πιο αποτελεσματικές .

LaM

Όταν με το καλό αλλάξει η κυβέρνηση, τότε είναι πλέον επιτακτική Εθνική ανάγκη να κόψουμε το λαιμό μας να βρούμε λεφτά για να φτιάξουμε επιτέλους (μικρότερες έστω) αλλά φονικές ένοπλες δυνάμεις. Κάθε προγραμματισμός βεβαίως θα πρέπει να έχει και βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατί δεν έχω καμία γνώση επι του θέματος, αλλά αυτό που θέλω είναι να κάτσουν κάτω οι Στρατηγοί και με τον ζήλο που κάνουν για τα αναδρομικά τους (καλά κάνουν, αλλά το προσπερνώ αυτό) να βγάλουν μια λίστα αναγκών και κόστους για τα συστήματα που θα χρειαστούμε. Και τονίζω το να “κάτσουν κάτω”, γιατί αυτό προϋποθέτει οι ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ να χαράξουν και τους ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ στόχους της χωρας μας. Το θέμα των χρημάτων είναι σημαντικότατο βεβαίως, αλλά τέτοιες στρατηγικές επιλογές έχουν και στρατηγικές λύσεις αποπληρωμών. Άλλες προσόδους έχεις να υπολογίζεις στο budget σου αν εχεις πχ να υπερασπιστείς ένα κοίτασμα αερίου κάποιων εκατοντάδων δις $ αερίου, και άλλο αν θες απλα να φυλάξεις το Αιγαίο μόνο. Δηλαδή, αποφασίζουμε αν θα παίξουμε μαζι με τα μεγάλα παιδιά ή με τα μικρά μας.
Και επιτέλους, όσο και να μας έχει σαπίσει η κριση και η μαλθακότητα, κοιτάω γύρω μου και δεν νομίζω ότι θα αρνηθεί πλέον κανεις να σταματήσουμε να πληρώνουμε την ΕΡΤ (€300εκ το χρόνο…!) ή τους ΔΕΗ/ΟΤΕζήδες (€800εκ το χρόνο…) για να εκσυγχρονίσουμε στόλο και αεροπορία.

Aylont

100000 νέες θέσεις εργασίας έχουν συνέπεια αύξηση του ΑΕΠ περί το 4% δηλαδή €7-8 δις χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας, την προστιθέμενη αξία της επιχείρησης, εξαγωγές κτλ κτλ. Συνυπολογίστε δε, ότι η κινητοποιήση 5% των στάσιμων επιχειρήσεων με αύξηση της παραγωγικότητας τους, εξασφαλίζει αύξηση 1% του ΑΕΠ. Τα παραπάνω είναι διαπιστώσεις του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,και αφάνταστα χαίρομαι που τα έχω δει που τα τα επισημαίνουν και άλλα μέλη της Πτήσης σε σχόλιά τους (νομίζω ο ivychris). Αν δε γκρινιάξουμε -φωνάξουμε- σε αυτή την κατεύθυνση όλα είναι μάταια, συνυπολογίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι ανάγκες μας (2,5%) θέλουν λόγο επενδύσεων προς ΑΕΠ που προσεγγίζει το 18% …κλάφτα. Ποιες επιχειρήσεις-επενδυτές στη βιομηχανία όπλων είναι ικανές να δεχθούν μακροχρόνιες αποπληρωμές και αποδοχή παραγωγής έργου στον εθνικό μας χώρο? .. κάποια ευρωπαϊκή? ….Πόσες επιχειρήσεις έχουμε προς εξυγίανση, πώληση με άμεσο αμυντικό ενδιαφέρον?… τι κάνει νιάου στα κεραμίδια?

G...

Δίνουμε 350 εκατ για αχρηστα Ρ3 αντι για 3 φρεγατες απο Αυστραλία και αγορα των sm2 που απαιτούνται με το ιδιο κοστος
Δινουμε 250 εκ για 4 ελικοπτερα αντί για εκσ/μο 4 ΜΕΚΟ και τορπιλες για τα υποβρυχια επίσης με το ιδιο κόστος
Σε μια ενδεχόμενη συραξη προφανως για τους ανωτατους αξιωματικους μας τα 5 αοπλα Ρ3 και τα 4 ρομεο θα συνεισφέρουν περισσότερο απο 3 φρεγατες ( με δεκαδες sm2), 4 εκσ/νες μεκο και τα πληρως αξιοποιημενα με σύγχρονες τορπιλες υποβρυχια
Τα συμπερασματα δικα σας

adpanos

Δεν υπάρχει η θέληση από την Ελληνική πολιτεία για την συνέχιση των εξοπλισμών.
Θεωρώ πως όσοι εξοπλισμοί γίνονται και όσο στράτευμα συντηρείται, γίνεται μόνο και μόνο για να μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ.
Η πολιτική ελιτ είναι εθνομηδενιστική. Δεν βλέπει τον Ελληνικό λαό σαν κάτι το διαφορετικό μέσα στην σύγχρονη κοινωνία. Δεν πιστεύει σε διαφορές ομάδων και λαών ….
Προτιμά να υπερασπίζεται την Καρέτα- Καρέτα σαν είδος προς εξαφάνιση, αλλά τον Έλληνα δεν τον βλέπει σαν κάτι το ιδιαίτερο, το διαφορετικό, ώστε να απαιτείται η προστασία του.
Επιπλέον το κεφάλαιο έχει φύγει χρόνια τώρα από τα στενά εθνικά – κρατικά πλαίσια, παίζει σε διεθνές επίπεδο. Αρα ούτε με πρόφαση την προστασία του κεφαλαίου απαιτείται, πάντα για τους πολιτικούς, δυνατός στρατός.
Όλα αυτά φαίνονται ξεκάθαρα από τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί διαισθάνονται τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.
Πχ. Στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού, δηλαδή της μείωσης των γεννήσεων Ελληνοπαίδων, η πολ. ηγεσία απαντά σαν το πρόβλημα να είναι το δημογραφικό του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και του Μπαγκλαντές, αφού όλα τα μέτρα που σκέφτεται να πάρει οδηγούν στην ενσωμάτωση και τον πολλαπλασιασμό των ανωτέρω πληθυσμών… δίνοντάς τους το δικαίωμα του πολλαπλασιασμού τους εντός των Ελληνικών συνόρων και ιδιαίτερα εντός της κοιτίδας του Ελληνισμού. Μηδενική προστασία για τον Ελληνισμό, μηδενικό ενδιαφέρον για το αν αυτό που σήμερα ονομάζεται Ελλάδα και υπάρχει για να δίνει τις ελευθερίες που αρμόζουν στον Έλληνα ώστε να εκφράζει ελεύθερα τα πιστεύω του , θα συνεχίσει να υπάρχει.
Στα οικονομικά θέματα η πολιτική ελίτ εναρμονίζεται πλήρως με τα θέλω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άσχετα αν γεωπολιτικά η Ελλάδα βρίσκεται σε εντελώς άλλο πλαίσιο από σχεδόν όλα τα άλλα κράτη της συνομοσπονδίας .
Αυτό δείχνει πως δεν βλέπει καμιά διαφορετικότητα σε κουλτούρα, αξίες, πιστεύω κ.λ.π. για τον Έλληνα πολίτη.
Εχθές έμαθα και ένα άλλο κορυφαίο. Το αναφέρω για να δείτε και τον τρόπο που σκέφτεται το Ελληνικό στράτευμα.
Το τζαμί στην Αθήνα γίνεται δίπλα σε εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού. Αυτό οδήγησε τους αρμόδιους να προβούν σε επιπλέον έξοδα για την αγορά εξοπλισμών (κλειστά κυκλώματα ασφαλείας, τοίχοι, κάγκελα κ.λ.π.) ώστε να διαφυλάξουν τον χώρο. Αυτά τα πληρώνει η Ελληνική κοινωνία….
Ταυτόχρονα μέσα στις εργασίες που δρομολογούνται είναι το ξήλωμα του ιστού της Ελληνικής σημαίας που υπάρχει αυτή την στιγμή στον χώρο, ώστε να μην “προκαλεί” τους φίλους μας και επενδυτές μας …..
Οπότε εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την κακή οικονομική μας κατάσταση. Έχουμε να κάνουμε με την απώλεια της εθνικής μας συνείδησης.
Θεμελιώδης αρχή για την ανεξαρτησία , είναι να υπάρχει μια κοινωνία που αισθάνεται διαφορετική, η οποία θέλει τον χώρο της , την ανεξαρτησία της, ώστε να μπορεί μέσα σε αυτό τον χώρο να ασκεί τα πιστεύω της ….
Εδώ το έχουμε χάσει τελείως….
Άρα πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι είμαστε και αν χρειαζόμαστε ή ακόμα και αξίζουμε μια εθνική κυριαρχία και μετά να βρούμε τους πόρους που θα μας δώσουν ένα στράτευμα ικανό να την προστατέψει .
Υ.Γ. Συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο…

ariseagle

Πολύ σωστά τα γράφετε κύριοι. Δυστυχώς κάποιοι τα ξέραμε αλλά δεν θέλαμε να τα ακούσουμε για να μην πέσουμε σε κατάθλιψη. Καταρχήν θα πρέπει να ανέβει το ΑΕΠ της χώρας δηλαδή η οικονομία της, ώστε να “μεγαλώσουν” και τα ποσά που διατίθενται για την άμυνα. Κατόπιν πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την άμυνα κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να επικοινωνήσει επιτέλους μια κυβέρνηση στον λαό. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα της άμυνας, όταν κουβεντιάζουμε με φίλους και γνωστούς για τέτοια θέματα πιστεύουμε πως ομιλούμε με ανθρώπους από την Ελβετία, το Βέλγιο κτλ. Ο πολύς κόσμος είναι σαν να μην έχει ιδέα ότι έχουμε γείτονα την Τουρκία, σαν να έχει ξεχάσει την ιστορία, ακόμα και το “κοντινό” 1996(Ίμια). ” Σιγά μην γίνει πόλεμος” αναφωνούν όλοι και πιστέψτε με θα είναι οι πρώτοι που θα ψέγουν και θα βρίζουν αν χαθεί ένα τμ γης. Πέρα από αυτά όμως θέλω να πιστεύω πως οι ιθύνοντες μπορούν να βρουν ρηξικέλευθες λύσεις έστω και τώρα αρκεί να μην γίνει κατόπιν εορτής(πχ ένα θερμό επεισόδιο όπως σχολίασε και κάποιος φίλος παραπάνω). Τα ποσά μην περιμένει κανείς μας να αλλάξουν για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτά. Κάτι ακόμα είναι η λέξη προγραμματισμός. Πρέπει επιτέλους στην χώρα μας να εξετάζουμε τι θέλουμε, γιατί το θέλουμε, σε τι αριθμούς μας καλύπτει, το κόστος κτήσης και συντήρησης και να πηγαίνουμε να ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. (Αναρωτιέμαι τι θα μας προσέφεραν αν πηγαίναμε την δεκαετία του ’80 και συζητούσαμε την απόκτηση 170 F-16 που τελικά αγοράσαμε σε βάθος 15-20 ετών). Εν κατακλείδι , έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν λύνεται από την μια μέρα στην άλλη και προσωπικά πιστεύω πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση λύσεις τύπου Kiowa, εκσυγχρονισμού F-16 και Mirage 2000-5Mk2 κ.α.Δηλαδή λύσεις χαμηλού κόστους και υψηλής επιχειρησιακής αξίας και απόδοσης για τα δικά μας δεδομένα, που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο ώστε να ανακάμψει η οικονομία μας. Κάτι τελευταίο σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω πως είναι τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη και εξηγούμαι: Mirage 2000-5 από Γαλλία εάν και εφόσον έχουν αρκετές ώρες ακόμα και κόστος επιτρεπτό. Χωρίς καμία αναβάθμιση(ήδη έχουν link 16 και θα κουμπώσουν στα υπόλοιπα υπό εκσυγχρονισμό αεροσκάφη μας) θα απαλλάξουν πολύτιμα 5άρια μας από ώρες πτήσης και από εύρος αποστολών. F-16mlu από Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο ή Αμερική με τους ίδιους περιορισμούς των μιράζ. Θα μπορούσε να προωθηθεί και εντός της Ε.Ε από την κυβέρνησή μας ειδικά όταν οι χώρες αυτές έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν F-35A αντικαθιστώντας τα F-16. Δεν αναφέρομαι στο ναυτικό ή τον στρατό ξηράς διότι δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, σίγουρα όμως έχουν κι αυτά ίδιες οι μεγαλύτερες ανάγκες. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και καλή επιτυχία στο νέο τρόπο προσέγγισης με τους αναγνώστες σας.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...