23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο...

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

Μοιραστείτε το άρθρο
 • 302
 •  
 •  

 

Καθώς πολλά λέγονται τον τελευταίο καιρό για το θέμα των απαραίτητων αμυντικών δαπανών που απαιτούνται να γίνουν χτες. Μιλάμε κυρίως για το Ναυτικό, που χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, μεταχειρισμένα πλοία, έναρξη νέου ναυπηγικού προγράμματος, μιλάμε για την ΠΑ, που χρειάζεται νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, σύμβαση FOS για τα Mirage 2000 (τι δούλεμα έχουμε φάει για την συγκεκριμένη σύμβαση…), νέο μεταγωγικό αεροσκάφος, Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος (πολλοί ζητούν το F-35), ο ΕΣ χρειάζεται εκσυγχρονισμό των MLRS, εκσυγχρονισμό των Leo2A4, μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, FOS για τα ΝΗ-90 και τόσα άλλα.

Θα μείνουμε κυρίως στις ανάγκες του ΠΝ, καθώς το θέμα το έχουμε συζητήσει διεξοδικά τους τελευταίους μήνες. Θεωρητικά, μόνο οι νέες τορπίλες απαιτούν 100 εκ. ευρώ (και δεν θα φτάσουν…), ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ένα ποσό ανάμεσα στα 140 με 180 εκ. ευρώ, η πιθανή αγορά μεταχειρισμένων πλοίων θα κόστιζε περίπου 180 εκ. ευρώ, ενώ η έναρξη ναυπηγικού προγράμματος… ας μην τα συζητάμε, θα τα δούμε παρακάτω.

ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν

Λοιπόν, στο “πόνημα” που λέγεται Κρατικός Προϋπολογισμός Έτους 2019, και που μπορείτε να τον βρείτε εδώ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει από τους φόρους μας και τα λοιπά κρατικά έσοδα ποσό ίσο με 3.388.600.000 ευρώ! Πριν αρχίσουμε τα “φέρε και 12 F-35 κυρ Στέφανε, από τα καλά!“, ας μείνουμε λίγο εδώ με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί θα κατηγορηθούμε για λαϊκιστές. Είναι μάλιστα το ποσό που βλέπει ο Τραμπ να ξοδεύουμε για το ΝΑΤΟ, και δίνει συγχαρητήρια στην Ελλάδα… Να είναι καλά ο άνθρωπος, αλλά ας δούμε όμως τι πραγματικά πάει σε εξοπλισμούς από όλα αυτά κι αν αυτά φτάνουν για … F-35A ή F-15X.

Λίγο παρακάτω, υπάρχει ανάλυση:

 1. Παροχές σε εργαζομένους, 2.291.351.000
 2. Κοινωνικές παροχές, 51.624.000
 3. Μεταβιβάσεις, 27.017.000
 4. Αγορές αγαθών και υπηρεσιών, 444.391.000
 5. Λοιπές δαπάνες, 1.358.000
 6. Πιστώσεις υπό κατανομή, 80.000
 7. Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων, 542.779.000

Όλα αυτά αθροίζουν 3.358.600.000, ενώ στο ΠΔΕ (Pρόγραμμα Δημοσίωn Επενδύσεων) υπάρχει ποσό ίσο με 30.000.000 ευρώ ακόμη.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ

Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου δαπανάται σε παροχές. Λογικό, τα όπλα δεν πολεμούν από μόνα τους, χρειάζονται και χειριστές (δεν θα το σχολιάσουμε παραπέρα, σηκώνει πολύ συζήτηση, απλά με μια φράση προσπαθούμε να το “κλείσουμε” εδώ). Δεν θα μείνουμε ούτε τώρα σε αυτό το ποσό. Προφανώς, το ποσό που μας “ενδιαφέρει” είναι ίσο με 542,8 εκ. ευρώ. Υπέροχα! Αυτό το ποσό φτάνει και περισσεύει για την ενίσχυση των Ε.Δ της … Ελβετίας, που έχει να αντιμετωπίσει την εχθρική Αυστρία και την αναθεωρητική… Ιταλία.

Ας πούμε πως τα 542 είναι 550 εκ. ευρώ (ούτως ή άλλως και τα δυο ποσά είναι αστεία). Θα συμφωνήσουμε επίσης πως μπορούμε να δίνουμε το ίδιο ποσό κάθε χρόνο, σωστά; (θα το αναλύσουμε κι αυτό). Άρα, στην δεκαετία θα μπορούμε να έχουμε πληρώσει ποσό ίσο με 5,5 δις ευρώ για νέες αγορές οπλικών συστημάτων. Υπέροχα. Η Ελβετία και το Βέλγιο θα ήταν μια χαρά με αυτά τα χρήματα, εμείς έχουμε το πρόβλημα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”

Μας έγραψαν πολλές φορές πως ο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ ήταν φέτος αυξημένος. Ας δούμε λιγάκι πόσα χρήματα δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

 • 2018,  3.180.500.000 (στοιχεία Π/Υ για το 2018)
 • 2017,  3.303.799.387 (διαμόρφωση από τον Π/Υ του 2018)
 • 2016,  3.412.591.332 (πραγματικές πληρωμές)

Τα στοιχεία προέρχονται από εδώ.

Φέτος ο Π/Υ είναι όπως είπαμε 3.388.600.000. Που είναι ακριβώς η αύξηση; Σε σχέση με τον Π/Υ του 2018, ναι, υπάρχει μια ελαφριά αύξηση, λιγότερο από το 6%. Με τα υπόλοιπα έτη; Δεν πάμε πιο πίσω, γιατί θα κατηγορηθούμε για λαϊκισμό. Αναγνώστης έγραψε κάποια στιγμή πως υπάρχει μια αύξηση που μάλλον αφορά τις Adelaide. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Η αύξηση αφορά τα πάντα εκτός από αυτό. Και γνωρίζετε το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης που πρέπει να πάει; στα αναδρομικά που οφείλονται στους Στρατιωτικούς, και με απόφαση δικαστηρίου πρέπει να τα πάρουν. Συνεπώς ας μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας, τα χρήματα αυτά δεν αφορούν πχ το Ναυτικό.

Ανακρίβειες, μύθοι και … μπούρδες για τα F-16

Δεν προσπαθούμε να το “παίξουμε” ειδικοί σε θέματα Κρατικού Π/Υ, εμείς απλά διαβάζουμε τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, ας δούμε αυτά τα 542 εκ. που ναι μεν έχουν γραφτεί, αλλά ακόμη δεν έχουν διατεθεί. Ή μήπως έχουν; Ας δούμε λιγάκι πόσα πρέπει να δώσουμε φέτος για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Και ας δούμε και πόσα πρέπει να δίνουμε τα επόμενα χρόνια! Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στο σχετικό ΦΕΚ και αφορούν το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής, το ποσό θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις των 180 εκ. ευρώ (2018, 2019, 2020), μια δόση 200 εκ. το 2021 ενώ για το διάστημα 2023-2028 οι καταβολές ορίζονται στα 272 εκ. ευρώ. Συνεπώς, από τα “θεωρητικά” 542 εκ. έχουν μείνει 362 εκ. ευρώ για το Έτος 2019!

Ευτυχώς, έχουμε αποπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις μας σε ότι αφορά παλαιότερα προγράμματα (τις περισσότετες, όχι όλες) αλλά υπάρχουν υποχρεώσεις από “τα παλιά” που έχουν παγώσει (πχ σύμβαση ΝΗ-90, δυο υποβρύχια 214ΗΝ που κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε κι αυτά στον Στόλο). Ξαναγυρίζουμε στο θέμα μας, τι μπορείς να αγοράσεις με 362 εκ. ευρώ, που αν αφαιρέσουμε διάφορες συμβάσεις που επίσης τρέχουν, αφήνουν ίσως και λιγότερα από 150 εκ. ευρώ το έτος

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Μας είχε κάνει εντύπωση μια λεπτομέρεια που είχε θίξει ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ και νυν ΥΠΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ε. Αποστολάκης. Όταν μας είχε πει για το κόστος των 180 εκ. ευρώ για φρεγάτες Adelaide ΜΕ οπλισμό, τότε όλοι είχαμε χειροκροτήσει. Ακόμη και επιτόπου αν ήθελαν τα χρήματα οι Αυστραλοί, έπρεπε να τα δώσουμε, τόσο εξαιρετική ήταν η προμήθεια.

Ο ΑΓΕΕΘΑ τότε όμως μίλησε για μεγάλο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, δηλαδή μιλήσαμε για δόσεις, ακόμη και σε μια G2G συμφωνία, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και για το μικρό αυτό ποσό, χρειαζόμαστε, ζητήσαμε, προφανώς προτείναμε, μακροχρόνιο διακανονισμό. Κάτι χαρακτηριστικό των -ανύπαρκτων- οικονομικών μας δυνατοτήτων. Δηλαδή η κραταιά Ελλάδα, που αμά λάχει δίνει και 1 δις “πλεόνασμα” σε “κοινωνικό μέρισμα”, δεν έχει 180 εκ ευρώ για να πάρει 3 φρεγάτες “ντούκου”. Ωραία πράγματα…

Φτάνουμε στην κατακλείδα αυτού του άρθρου. Δυστυχώς, στα επίπεδα που κυμαίνεται ο Προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ σήμερα, είναι άκαιρο να συζητάμε για μεγάλες προμήθειες, όπως νέες φρεγάτες, ΝΜΑ (F-35, Rafale) ή οτιδήποτε άλλο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κυνηγάμε ευκαιρίες όπως τα Kiowa (bargain price), και να ψάχνουμε για μεταχειρισμένο υλικό σε καλή κατάσταση. Αντί λοιπόν κάποιοι να συγχαίρουν την ΠΑ για την επιλογή δημιουργίας μιας σύγχρονης και συνεκτικής αεροπορικής δύναμης με 1 δις ευρώ, με τα 84 F-16V, διαμαρτύρονταν και ήθελαν να δώσουμε το 1 δις για να πάρουμε 6 F-35, έτσι για να κάνουμε σεφτέ! Το ότι μετά θα χρειαζόμασταν άλλα 10 με 15 δις για να αγοράσουμε περισσότερα αεροσκάφη εντάσσεται στην λογική “έλα μωρέ τώρα, τότε βλέπουμε”.

Σανό και στους Ένστολους;

Αν θέλουμε να αγοράσουμε προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως για παράδειγμα φρεγάτες [email protected], LCS, Omega, Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος F-35A/B, Rafale F4, F-15X, νέο ελικόπτερο για αντικατάσταση των UH-1 (Lakota κοκ), νέο ΤΟΜΑ, αντικαταστάτη των HAWK, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Σε μια χώρα όμως, που οτιδήποτε ακριβότερο από τσίχλες, αγοράζουν οι Ε.Δ, κάποιοι το βλέπουν σαν “μίζα”, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και εμείς κατηγορηθήκαμε για την στήριξη πχ  στις Adelaide, με την λογική ότι μας τα “έχωναν” οι πωλητές “μεταχειρισμένου υλικού”. Φανταστείτε τώρα, κάποιοι να βγουν και να πουν ότι “δεν δίνουμε κοινωνικό μέρισμα, αλλά αγοράζουμε τα πρώτα F-35”. Αν δεν γίνει επανάσταση, τότε τυχεροί θα είμαστε.

Μέχρι τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική μας κατάσταση, και να μην φωνάζουμε ζητώντας να μετατρέψουμε τα F-16 Block 30 σε 70,  να μην ζητάμε ακύρωση των F-16V για αγορά των F-35, να γκρινιάζουμε ζητώντας Μ-346 γιατί οι άλλες λύσεις είναι για “φτωχούληδες”, να λέμε τις Adelaide “σαπάκια”, να αποστρεφόμαστε των Bremen και LaFayette μετά βδελυγμίας κοκ. Και επιτέλους, αντί να ζητάμε περισσότερα επιδόματα, ας απαιτούσουμε από τους πολιτικούς μας περισσότερη άμυνα.

 

Θα θυμηθεί κανείς πολιτικός αρχηγός τις Ένοπλες Δυνάμεις στη ΔΕΘ;


Μοιραστείτε το άρθρο
 • 302
 •  
 •  
- Advertisement -

127 ΣΧΟΛΙΑ

127 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vouk4

Συμφωνώ σε όλα!!!

ΒΑΣΙΛΗΣ

Δυστυχώς, κι εγώ..!
Με βαριά καρδιά, “αυτοί είμαστε (σαν λαός), τέτοια μας αξίζουν (χαΐρια)”..!
Υ.Γ. Και γιατί, λεέι, εφόσον οι στρατιωτικοί πληρώνονται από το κράτος, δεν πιστώνεται το κόστος μισθοδοσίας τους στον κωδικό του Υπουργείου Εσωτερικών για τους δημοσίους υπαλλήλους μόνο πάει στο Υπουργείο Αμύνης???

Onair

Νομίζω ότι ο τίτλος θα έπρεπε να είναι “δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων”

Kanenas

Ε, ναι ρε παιδιά , εδώ 300 χαρτιά περίπου χώνουμε ετησίως σε ΕΡΤ και κανάλι της Βουλής βλέπεις, για να κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική. Ποιες ΕΔ και χαζομάρες τώρα!!!! Για να μην μιλήσουμε για κάτι αμαρτωλές ΜΚΟ , για να μην μιλήσουμε για κάτι σωματεία προστασίας της κατσαρής τρίχας και των πρασίνων αλόγων , για να μην μιλήσουμε για κάτι περίεργες ενισχύσεις σε αναξιοπαθούντες χαραμοφάηδες , για άχρηστους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, που πολλοί από αυτούς είναι κομματόσκυλα . Λεφτά για όλα αυτά έχουμε στην Ελλάδα. Ποια εθνική άμυνα και εθνική ανεξαρτησία. Εμείς να κάνουμε ότι μας λένε οι ξένοι για να… Read more »

CKfurious

To the point! Γραφτέ τα γραφτέ τα! Να τα χωνέψουμε τα νουμεράκια! Πολλοί ονειροβατούνε Πρέπει να προσγειωθούμε στη πραγματικότητα: Οι οροφές, οι σχηματισμοί, οι γαλονάδες τα στpατόπεδα πρέπει να περικοπούν δραστικά ώστε τα ελάχιστα διαθέσιμα να πιάσουν τόπο: Ποσα στρατόπεδα έχουμε? > 400 ? Πόσους ανωτατους έχουμε στον στρατό ?> 280 ? Τι αξια έχουν τα σχεδόν 50χρονά υποβρύχια /S148? Ποσα από τα υπάρχοντα ελικόπτερα και στους 3 κλάδους πετάνε ? NH90 < ? SUPER PUMA < ? SEA HAWK<? Πως είναι δυνατό να υποστηρίζουμε 45arides συνταξιούχους απόστρατους? Τι διαθεσιμότητες έχουμε στη αεροπορία? (M2000, C130 , T-2,C-27,<….) Και πάει λέγοντας… Read more »

Thras

Όσοι προτείνουμε νέες φρεγάτες, περισσότερα F16/M2000-5, κλπ προφανώς δεν εννοούμε με τα σημερινά δεδομένα, αλλά με αλλαγή των προτεραιοτήτων.

Να περικοπούν δηλαδή πιστώσεις προς ΕΡΤ, ευγενή ταμεία ΔΕΗ/ΟΤΕ, ΜΚΟ, κοινωνικά μερίσματα και χίλιες δυο άλλες αδιαφανείς σπατάλες, με κατέυθυνση κονδυλίων για την άμυνα. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και αξιόπιστη αποτροπή, τα 543 εκ που δίνονται ετησίως για εξοπλισμούς πρέπει να τετραπλασιαστούν (περίπου 2 δις ετησίως) για τουλάχιστον 10 χρόνια και μετά να μειωθούν ελαφρά στα 1,5 δις ετησίως.

Δεν είναι θέμα υπερηφάνιας ή προβολής, αλλά θέμα επιβίωσης!

ivychris

Το 2% δεν απεικονίζει την Ελληνική πραγματικότητα τουναντίον λειτουργεί παραπλανητικά. Τα €542.779.000 αποτελούν το 16% του αμυντικού προϋπολογισμού των €3.388.600.000, ποσοστό που υπολείπεται του 20% που είναι το thresold του ΝΑΤΟ όσον αφορά της σχέση της επένδυσης σε αμυντικά συστήματα ως ποσοστό του συνολικού budget. Για το 20% ήδη υπολείπεται ετησίως κατά €130.000.000 χοντρικά ποσό αρκετό για να κάνει διαφορά. Δλδ ακόμη και αυτός ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός δεν είναι ορθολογικά δομημένος. Εδώ στη σελίδα 2, graph 2 μπορούμε να δούμε που βρίσκεται η Ελλάδα και που η τουρκία… https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2018_03/20180315_180315-pr2018-16-en.pdf Όσον αφορά τις επιμέρους μερίδες εξόδων, ενδιαφέρον θα είχε να μάθει… Read more »

ivychris

Έχω ένα θέμα με τις 2 αρνητικές.
Ας κάνουμε μια συζήτηση επί του σχολίου, για το που διαφωνούν, ανώνυμα.
Μήπως για τα επιδόματα ή μήπως δεν δίδονταν επιδόματα τα προηγούμενα χρόνια “στοχευμένα” σε όσους πραγματικά είχαν την ανάγκη και περιμέναμε τον Alexis να μας καθοδηγήσει…?
Ας βάλουν ένα “kapoios” öh “unknown” να το συζητήσουμε λίγο, που έχουν την αντίθεση, γιατί μόνο μέσα από τη σύνθεση μπορεί να βγει κάποιο αποτέλεσμα.
Και θα ήθελα να προτείνω όσοι εξ ημών πληκτρολογούμε αρνητική επιλογή να γράφουμε και το σχετικό αιτιολογικό σχόλιο αλλιώς…πρόκειται περί τρολαρίσματος ή μπούρδας

Digenis

Όλοι λεν την γνώμη τους ελεύθερα … κάποιοι θα λεν για βούτυρο κάποιοι για κανόνια,κάπου ενδιάμεσα πέφτουν και μερικές ”φάπες” . Το θέμα είναι κάθε χρονική περίοδο είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες .Ήρθε λοιπόν η ώρα για κανόνια και όχι για βούτυρο .Πρέπει να προστεθεί στο υπουργείο άμυνας 1 δις για τα επόμενα 10 έτη στο τμήμα ”Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων” .Βρείτε τρόπο, είναι πολιτική απόφαση … Όσο για την ”επανάσταση” αυτά τα λεν κάποιοι σε διάφορες ”σφηκοφωλιές” που έχουν γίνει κατεστημένο και τρων αδηφάγα επιδοτήσεις και πολυ βούτυρο ”πχ συλλογος φίλων ερτ νομού Σερρων” … .Επανάσταση θα ήταν αν οι… Read more »

G...

συλλογος φίλων ερτ νομού Σερρων?
Νομιζα για να γινει σύλλογος χρειαζονταν πανω απο δυο ατομα
Μνημονια μεχρι να στεγνωσει η θάλασσα

Δημήτρης

Πάνω από 20 θέλει. “…μέχρι να σβήσει ο ήλιος” είναι η έκφραση που ταιριάζει στη περίσταση.

ΚΚ87

Άστα να πάνε στο….

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ὅπως σημειώνετε: … η κραταιά Ελλάδα, που αμά λάχει δίνει και 1 δις “πλεόνασμα” σε “κοινωνικό μέρισμα”, δεν έχει 180 εκ ευρώ για να πάρει 3 φρεγάτες “ντούκου”. Ωραία πράγματα… Ἡ χώρα χρειάζεται πολλαπλασιαστές ἰσχύος. Καί ἐπιτελεῖα ὑπάρχουν γιά νά κάνουν τίς ὀρθές ἐπιλογές. ——— Τό θέμα εἶναι σέ ποιό βάθος χρόνου ἀναφερόμαστε ; Γιά παράδειγμα ἡ ένοικίαση εἴτε ἡ ἀγορά ucav ἀμερικανικῶν εἴτε τοῦ Ἰσραήλ εἶναι, κατά τήν ταπεινή μου ἄποψη, στή σωστή κατεύθυνση. Καλό θά ἦταν ἄμεσα, νά ενισχυθοῦν καί οἱ ἐγχώριες προσπάθειες ucav & drones. Ἀλλά πέραν αὐτῶν θά ξανααναφερθῶ στό ἐκπληκτικό Loyal Wingman τῆς Αύστραλιανῆς Boeing,… Read more »

Kostasq

Παιδιά σας θυμίζω ότι στις πρόσφατες μακροχρόνιες εκδόσεις ομολόγων το επιτόκιο έπεσε κατά πολύ και ήταν η πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία που έγιναν προσφορές περίπου 10 δις ευρώ. Επίσης, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρα βάσει διεθνών οργανισμών έχει βελτιωθεί ραγδαία. Όλα αυτά οφείλονται: 1) Στις καλές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, άρα αυξημένη Πίστη στις διεθνείς αγορές σε σχέση με πριν, 2) Στην τήρηση των βασικών από κομισιον-ΔΝΤ παρόλο που δεν κάναμε το 100% αυτών που έπρεπε. Τι σημαίνουν όλα αυτά. Αν θέλαμε θα μπορούσαμε να μαζέψουμε άμεσα μεγάλα ποσά για την άμυνά μας. Απλά δείτε ξαναλέω τις… Read more »

Φου Μαντσου

Υπαρχει και η χρηματοδοτηση του Κονγκρεσου που απ οτι θυμαμαι δεν ηταν εφ’απαξ.
Παντως ναι, τα πραγματα ειναι δυσκολα και πρεπει να πιεσουμε οπου και οπως μπορουμε οπως εκανε το Λιμενικο με την χρηματοδοτηση απο ΕΕ.Πολυ λιγο, πολυ αργα σιγουρα, αλλα μαλλον δειχνει το μελλοντικο χορηγο εστω μερους των προμηθειων μας αμα το παιξουμε εξυπνα.Οχι οτι θα βρεθουν κοροιδα να μας πληρωσουν οτι θελουμε αλλα τουλαχιστον να μην αφηνουμε ευκαιριες ανεκμεταλευτες.Λιγο UAV λιγο επιτηρηση και το κοριτσι μου 🙂 Στα πιο βαρια κομματια ομως ειμαστε μονοι μας.

Cretanmacedonian

Νομίζω η πλέον ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων για την άμυνα είναι το real estate. Πιο συγκεκριμένα , αν εκποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων θα συγκεντρωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό. Στο τέλος τέλος θα πρέπει να αναρωτηθούμε π.χ εάν προτιμάμε να πουλήσουμε την νησίδα Δοκό απέναντι από την Βουλιαγμένη , την πιο ακριβή τουριστική περιοχή της χώρας , και να σώσουμε τα υπόλοιπα 4000 νησιά από τον εχθρό ή όχι.Σαν την συγκεκριμένη νησίδα υπάρχουν και άλλες στην λίστα αλλά και οικόπεδα φιλέτα οπως το Καβούρι (για τους προνομιούχους της αεροπορίας) αλλά και δεκάδες αλλά. Τώρα… Read more »

ivychris

Δεν εκποιείς τη περιουσία σε χρονική στιγμή απαξίωσης των εμπορικών τιμών των ακινήτων. Αυτό που χρειάζεται το ΥΕΘΑ είναι σταθερές ετήσιες χρηματοροές επιπλέον των όποιων πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η δημιουργία ενός real-estate Fund στο οποίο θα μπορούν να επενδύσουν ή να συμμετάσχουν Έλληνες ή ξένοι επενδυτές για την τουριστική, βιομηχανική ή ενεργειακή αξιοποίηση αυτών των ακινήτων. Έμπειροι διεθνείς διαχειριστές θα αναλάβουν να τρέξουν τα projects και τη διαχείριση- management για μακρά χρονική περίοδο θα αποδίδουν συγκεκριμένο ετήσιο ενοίκιο & ποσοστό επί των κερδών της κάθε επένδυσης. Η… Read more »

Genesis

Συμφωνώ εν μέρει και με τους δύο σας γιατί απλά κοινός παρονομαστής είναι ότι πρέπει κάτι να γίνει ώστε να αξιοποιηθεί όλη αυτή η “καθήμενη” περιουσία.
Με προσεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συνέπεια στην εφαρμογή του.

ivychris

Από το 2014 έως το 2016 που έγινε μια αποτίμηση της αξίας των ακινήτων ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Αμυνας, (που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς) και περιλαμβάνει και εκείνα του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας, καθώς και τα ακίνητα του ΜΤΝ, του ΜΤΑ, του ΜΤΣ κλπ υπολογίστηκε σε €32Δισ αντικειμενικής αξίας. Η εμπορική αξία προφανώς είναι κατά πολύ μοκρότερη, εξάλλου με το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει δημιουργηθεί η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιοποίηση τους. Πώληση πάντως δεν προβλέπεται παρά μόνο μίσθωση προς εκμετάλλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.… Read more »

Cretanmacedonian

Διόρθωση. Νήσο φλέβες εννοούσα

Stavrogin

Tα στοιχεία σας λένε πως για Παροχές σε εργαζομένους, 2.291εκ. δίνεται το 68,2% του προϋπολογισμού. Το αντίστοιχο αμερικάνικο για το 2019 είναι 39,1% ( https://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States ) το ελληνικό ποσοστό υπερβαίνει το αμερικάνικο κατά 74%. Για προμήθεια εξοπλισμων οι Αμερικάνοι δίνουν το 21% 144,34δισ. ενώ το αντίστοιχο ελληνικό νούμερο είναι 16,2% 0,54 δισ. Απο τα παραπάνω προκύπτει κατά την ταπεινή μου γνώμη ότι αν θέλουμε εκσυχρονισμό του υλικού απαιτείται περαιτέρω εξορθολογισμός των εξόδων και μείωση του στρατεύματος και κατ επέκταση και των οροφών του υλικού. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός. Ουτε και μπορεί να συγκριθεί με ασφάλεια η αμερικάνικη περίπτωση… Read more »

Κώστας

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι πρακτικά ανελαστικές και οι συνολικές δαπάνες υπολογίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι εφόσον μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια το 2.5% του ΑΕΠ του 2010 δεν είναι το ίδιο με το 2.5% του 2019. Συνεπώς αυτό που μειώνεται είναι τα διαθέσιμα ποσά για εξοπλισμούς. Επίσης δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια μεγέθη. Ο Αμερικανικός προϋπολογισμός είναι τρομακτικά μεγάλος με αναλογικά πολύ μικρότερο μέγεθος προσωπικού σε σχέση με τον Ελληνικό. Ενα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο Αμερικανικός στρατός λειτουργεί με αποκλειστικά επιχειρησιακά κριτήρια ενώ… Read more »

Psixraimia

Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να σκεφτούμε και τι σημαίνουν αυτά. Όταν τα λίγα χρήματα αντιμετωπίζουν τα πολλά χρήματα χρειάζονται καινοτόμες λύσεις out of the box όπως συνηθίζουμε να λέμε, που θα είναι αποτελεσματικες με λιγότερα μέσα.
Αφού το μεγαλύτερο άγχος μας είναι το ναυτικό ας εκμεταλλευτουμε ότι ο αντίπαλος θα πρέπει να περάσει ανάμεσα στα νησιά. Ας βρουν τον τρόπο αυτοί στους οποίους έχει ανατεθεί τέλος πάντων.
Αλλά οι υπόλοιποι να μην ελπίζουμε ότι θα έχουμε την αφρόκρεμα των όπλων που παρέχει η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία να υπηρετεί στις ΕΕΔ.

evaggelos

καλα κ μετα λεω για μουσειακα αεροπλανα κλαμα ακου μονο 100 εκ για εξοπλιστικα το λιχτενσταιν ειμαστε?

stepa

Γνωστα λιγο πολυ ολα αυτα….μηπως ομως θα πρεπει να δουμε το θεμα της αμυνας υπο το βαρος της πραγματικοτητας με αλλο πρισμα πλεον? μηπως συντηρουμε εναν αναχρονιστικο αμυντικο μηχανισμο παλαιας κοπης, και κυριως μια αναχρονιστικη λογικη εξοπλισμων που λειτουργει σαν ενας νεος πιθος των Δαναιδων ?
Εν κατακλειδι ανοιγεται ενα θεμα που φυσικα δεν μπορει να εξαντληθει στις λιγες γραμμες ενος σχολιου, παντως καιρος ειναι να αναλογιστουμε εστω και τωρα τα λαθη μας, και ας δουμε πως μπορουμε να μετατρεψουμε μια αναγκη σε μια ορθολογικη διαχειριση πορων ικανων να αυτοχρηματοδοτουν εν μερει την ιδια αυτη αναγκη .

Γιώργος70

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2018_07/20180709_180710-pr2018-91-en.pdf Για τα τουρκικά στοιχεία έχω επιφυλάξεις σελ 8-11 2018 αμυντικες δαπάνες ως ποσοστό του αεπ — Εξοπλιστικά——— μισθοί/συντάξεις Ελλάδα 2.275% 12.40% 71.36 % Τουρκία 1.68% 31.55% 45.28% Η ελλάδα είναι δεύτερη στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του αεπ μετά ΗΠΑ. Μετά στη λίστα είναι η Εσθονία με 2.14%. Οι Νατοικές οδηγίες για τα εξοπλιστικά (Equipment expenditure as % of defence expenditure) ειναι το 20% του 2% δηλ .4% *€180δις περίπου 700εκ /έτος Ο ΕΣ έχει εξοπλιστικό έλλειμα (με βάση τις νατοικές οδηγίες) περίπου 160-200 εκ το χρόνο.Στη δεκαετία 2010-2019 η τάξη μεγέθους του εξοπλιστικού ελλείματος… Read more »

G...

Τελικα για ολα φταει το κοινωνικο μερισμα
Τα αναδρομικα των ενστολων ειναι νομιμα (οπως των δικαστικων και αλλων ομαδων) και μονο του ιδιωτικου τομεα ηταν νομιμες οι μειωσεις.
Το οτι στα 45 βγαινουν στην συνταξη το οτι ενω οι οροφες των οπλων μειωνονται το πρωσοπικο, τα στρατοπεδα και οι στρατηγοι ειναι περισσότεροι απο οτι χρειαζομαστε ουτε αυτο παιζει ρολο.
Το οτι δωσαμε για αοπλα και αχρηστα Ρ3 350 εκατ και παμε για αλλα 250 για 4 ελικοπτερα μαλλον και αυτο δεν παιζει ρολο.
Οι ενοπλες δυναμεις εχουν γινει δημοσιο και μονο καποιοι λιγοι προσπαθουν να βγαλουν δουλεια για 10.

Konstantinos_Zikidis

Ορθώς εξετάζετε το θέμα της άμυνας από την οικονομική σκοπιά, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική του διάσταση και να σταματήσουμε να σχεδιάζουμε τις ΕΔ των ονείρων μας (αλλά όχι της πραγματικότητας). Ο τίτλος του άρθρου τα λέει όλα… Αντικειμενικά όμως, λαμβάνοντας υπόψη το γεωστρατηγικό περιβάλλον της χώρας, τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο Π/Υ των 550 εκ. ευρώ για εξοπλιστικά είναι πολύ μικρός. Δεν επαρκεί ούτε για την ικανοποιητική υποστήριξη των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, πόσω μάλλον για νέες προμήθειες… για να μην μιλήσουμε για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία… Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε και την… Read more »

KK76

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα νομιμοποίησης κάποιου. Αυτό που χρειάζεται κατ’ εμέ είναι κάποιος από την πολιτική μας ηγεσία να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό πως έχουν τα πράγματα, ποιες οι προκλήσεις, τι διαθέτει ο δυνητικός μας αντίπαλος κτλ κτλ. Αντ αυτού εξαγγέλθηκε άλλη μια μείωση θητείας…
Όπως καταλαβαίνεις δεν βλέπω φως στο βάθος του τούνελ.

rrrrrrr

>αντί να ζητάμε περισσότερα επιδόματα, ας απαιτούσουμε από τους πολιτικούς μας περισσότερη άμυνα.

Δεν πρόκειται να γίνει αυτό μέχρι να έχουμε νέο θερμό επεισόδιο που θα μας φέρει κοντά σε πόλεμο.

Jolly Roger

rrrrrrr rrrrrrr,

Την στιγμή εκείνη, αφού θα έχουν αδειάσει τα σουπερμάρκετ από κονσέρβες / μακαρόνια / γάλατα, οι μισοί «ελληναράδες» θα ψάχνουν βάρκα να μεταναστεύσουν προς Ιταλία μεριά (για δες πως τα φέρνει τούμπα η ζωή και τελικά θα καταλάβουν για ποιο λόγο κάποιοι «μαυριδεροί» έβαλαν τα παιδιά τους σε σχεδίες να θαλασσοπνιγούν) και οι άλλοι μισοί που δεν κατάφεραν να βρουν βάρκα, θα κάνουν την παλαβή όταν ο χωροφύλακας θα τους χτυπάει επίμονα το κουδούνι για να τους παραδώσει το ΕΦΠ.

Παρτακιας

Για το πρωτο κομματι, επειδη δεν παιζει να εισακουστουμε ποτε, οσοι το ζητησουμε, καλυτερα να φτιαξουμε το δικο μας κομμα.

Για το δευτερο κομματι αγαπητε, ειχαμε τα Ιμια τον Φεβρουαριο του 1996 και εκλογες τον Οκτώβριο του 1996. Και τις εκλογες κερδισε το κομμα το οποιο απώλεσε επι του πρακτεου εθνικο εδαφος. Με την ψηφο των Ελληνων πολιτων και ψηφοφορων. Δεν κατεβασε τα τανκς. Οχι αγαπητε, στου κουφου του Ελληνα την πορτα βαρα οσο αντεχει η πυγμη σου.

Fingolfin

Δε θα γίνει θερμό επεισόδιο όταν έχεις υποχωρήσει σε όλα. Ήδη έχουμε επιλέξει την υποταγή για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Για ότι κάνουμε ή θα κάνουμε ζητάμε την άδεια του Σουλτάνου.

Κάποιος

Είναι να απορεί κανείς πως απέναντι στον προϋπολογισμό για την άμυνα μπαίνει πάντα το κοινωνικό μέρισμα. Τα ψίχουλα δηλαδή που παίρνουν σαν βοήθημα 3 εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας για να βγάλουν το μήνα, να αγοράσουν στα παιδιά τους ρούχα και φαΐ, να πληρώσουν το ενοίκιο κλπ. Είμαι αρκετά παλιός αναγνώστης για να θυμάμαι ότι κάποτε ένα περιοδικό με το όνομα ΠΤΗΣΗ & ΔΙΆΣΤΗΜΑ κατακεραύνωνε όσους χρησιμοποιούσαν το λαϊκίστικο επιχείρημα “σχολεία ή τανκς”. Ήρθε η εποχή που το χρησιμοποιεί πλέον σε κάθε αντίστοιχο ποστ… Είναι επίσης απορίας άξιο πως ποτέ δεν αναφέρεται ως αντίπαλο δέος πχ. οι… Read more »

Stavrogin

“Τα χρήματα για την άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπεραρκετά” ακριβώς. το δευτερο μεγαλυτερο ποσοστό στο νάτο μετα τις ηπα και δεν επηρεάστηκε απο το μέρισμα. κάτι άλλο φταίει.

Tango.Alpha

Το μέρισμα που καταλήγει σε αυτό που έχει ΑΦΜ μόνο για να παίρνει μέρισμα (με κύριο στοιχείο ότι έχει *******************), στον επιχειρηματία που έχει φουσκωτό αλλά πολύ μικρά έσοδα και λαμβάνει κι αυτός επίδομα, ναι είναι ένα θέμα να δίνεται εκεί κι όχι για το FOS των ΝΗ90, και η λίστα αυτών που παίρνουν άδικα το επίδομα είναι πολύ μακριά και τα ποσά θα υποστήριζαν δεκάδες χρήσιμες δαπάνες των Ε.Δ. Το έχω πει πολλές φορές, θα ήμουν πρόθυμος να πληρώσω επιπλέον φόρους για τις ένοπλες δυνάμεις αν 1. μια ελεγκτική εταιρεία έβρισκε και εκμηδένιζε τις σπατάλες που όλοι ξέρουμε ότι… Read more »

chikichiki

Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι το αν βρίσκεται κάποιος πάνω ή κάτω από ένα θολά ορισμένο “όριο της φτώχειας”. Ούτε γνωρίζω από που προκύπτει το νούμερο των 143,74 ευρώ, γιατί εγώ άλλα νούμερα θυμάμαι από τις ανακοινώσεις για αιτήσεις/δικαιολογητικά κλπ. Αναρωτιέται βέβαια κανείς πόσοι άνθρωποι υπάρχουν που χρειάζονταν ένα ποσό τέτοιας “ακρίβειας” ώστε να τους βγουν τα έσοδα-έξοδα (με απλά λόγια, συχνά όσοι δε “βγαίνουν”, δε σώζονται με ένα 100άρικο κι ένα 50άρικο…). “Είναι επίσης απορίας άξιο πως ποτέ δεν αναφέρεται ως αντίπαλο δέος πχ. οι διαφυγόντες φόροι από τις offshore, οι μίζες, τα σκάνδαλα, και το… Read more »

Δημητρης Παιξος

Για να καταληξουμε να μιλαμε για αριθμους πρεπει να δουμε το προβλημα της Ελλαδος και της Κυπρου απο τη ριζα του.Απο ποιον κινδυνευουν στη ευρυτερη περιοχη? Τουρκια Ποιος ειναι ο πραγματικος λογος για τον οποιο κινδυνευουν? Φυσικα ο ορυκτος πλουτος.Ειναι πολλα τα λεφτα και τα θελουν ολα δικα τους.Δεν θελουν να δουν τον Ελληνισμο δυνατο θελουν να ειναι αυτοι τα αφεντικα. Τι πρεπει να κανουμε εμεις σαν Ελληνισμος για να προστατεψουμε τα συμφεροντα μας οταν δεν εχουμε τους πορους για να παρουμε καινουργια οπλα? Πρεπει να λειτουργησουμε ποιο εξυπνα.Θα ηταν ευχης εργο να ειχαμε ενα κοινο συμβουλιο ασφαλειας θα λυνονταν… Read more »

Consigliere_

το Δημοσιο ειναι ενα σοβιετικου τυπου τερατουργημα με μοναδικη χρησιμοτητα την κατασπαταληση χρηματος και την παραγωγη γραφειοκρατιας. Μονο απτη φοροδιαφυγη χανει πανω απο 10 δις το χρονο. Βαλτε απευθειας αναθεσεις σε κολλητους,υπερτιμολογισεις,μιζες,μισθοι/συνταξεις αργοσχολων,καταστροφη/συντηρηση κρατικης περιουσιας/μηχανηματων . Κατα αλλα φταιν τα 200ε που πηρε η φτωχολογια.

Greg575tpn

Παιδια ολα καλα με το αρθρο και συμφωνω σχεδόν σε ολα! Σας παρακαλω αν μπορείτε να μην ξανα γραψετε ούτε για πλακα οτι π.χ. να παμε και να αγορασουμε F-35 γιατι θα ειναι οτι χειροτερο εχουμε κανει ποτε! Ειναι σαν να θελεις να παιξεις 90 λεπτα αμυνα σε εναν αγονα ποδοσφαιρου και να βαζεις μεσα μονο σεντερ φορ και εξτρεμ!

Spirit

Να συμφωνήσω ότι θέμα χρημάτων. Αλλά και τα χρήματα που δίνονται σε P-3 και ROMEO και να μην έχουμε FOS σε μαχητικά δεν πάμε πουθενά.
Ακόμα και τα Kiowa για μένα είναι λάθος, γιατί θα τραβήξουν χρήμα που θα κατευθύνονταν αλλού.

– Καταρχήν το περίπου 16% του προϋπολογισμού της άμυνας πάει για εξοπλιστικά. Ιδανικά θα έπρεπε να ανέβει 20-25%
– Δημιουργία ταμείου εθνικής άμυνας, με φόρο για την άμυνα.
– Μείωση λειτουργικών δαπανών με κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση υψηλόβαθμων, εφάπαξ, αναδρομικών κλπ, απόσυρση πεπαλαιωμένων συστημάτων.

Αν δεν πιάνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ τόπο δεν πάμε πουθενά….

Ripmaker

δεν συμφωνώ καθόλου με τα κιοβα. πηραμε πολύ όπλο για 50 μυρια…..

Ripmaker

εννοώ δεν συμφωνώ οτι κάναμε λαθος που τα πήραμε. θα λειτουργήσει σαν πολλαπλασιαστής ισχύος.

Spirit

Με 50 εκ. τα ρίχναμε στα Apache Α και έπαιρναν τα πάνω τους. Τώρα να δω που θα βρουν πιλότους τεχνικούς και ποιο θα ειναι το κόστος της μονάδας και από που θα κοπούν χρήματα.
Τα kiowa πολλαπλασιαστής ισχύος είναι υπερβολή μέχρι εκεί που δεν πάει. Άλλο ένα παπατζιλίκι που σερβίρετε στο κόσμο. Δηλαδή για τα Apache πρέπει να μιλάμε για διαγαλαξιακό πολλαπλασιαστή ισχύος

chikichiki

Κι εγώ είχα αμφιβολίες για τα Kiowa, αλλά για 40 εκατομμύρια πήραμε ένα όπλο επιθετικής αναγνώρισης, νομίζω υποτιμάτε πάρα πολύ τη σημασία της αναγνώρισης ως αποστολή. Τα Απάτσι είναι επιθετικά όπλα, η χάρη τους φαίνεται στην εμπλοκή και καταστροφή του στόχου (όχι βέβαια ότι υστερούν στην έρευνα). Οι Καϊόβες είναι που λένε στο Απάτσι που είναι ο στόχος, χωρίς να χρειαστεί το δεύτερο να πάρει τα υψηλότατα ρίσκα της έρευνας από μόνο του. Και το να μάθεις που βρίσκεται ο εχθρός είναι, λαϊκά, “όλο το ζουμί”. Με 50 εκ. στα Απάτσι Α, δεν κάναμε τίποτα, γιατί δε φτάνουν για κάτι… Read more »

ETS

Τα KW ειναι πολλαπλασιαστης δυναμης ..Εαν δεν το πιστευεις μαλλον δεν γνωριζεις την σημασια του ορου..
Διαβασε τις δηλωσεις των Αμερικανων απο την χρηση τους προτου διαμορφωσεις αποψη.
Πενηντα εκατομμυρια στα AH-64 δεν φθανουν για εναν εκσυγχρονισμο ουσιας και οχι απλης αναπαλαιωσης .

Spirit

Εδώ ψάχνουν 20 εκατομμύρια για βάλουν χέρι οι Ισραηλινοί πάνω στα “Α” και δεν υπάρχουν τα χρήματα, μια χαρά εκσυγχρονισμό θα μπορούσαν να έχουν τα ελικόπτερα με την πιστοποίηση και του Spike πάνω και αλλαγή των οπτικών τους.
Τώρα περιμένετε πατριώτες να κάνουν αναγνώριση τα kiowa με βάση την ηπειρωτική Ελλάδα, να επιχειρούν σε ΑΣΔΕΝ και Eβρο!
Κυριακή κοντή γιορτή να δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί…

chikichiki

Με 20 εκ. ειλικρινά δεν ξέρω τι εκσυγχρονισμός γίνεται, όπως και δεν ήξερα με τα 50εκ.

Ο Σπάικ είναι ξεχωριστό κόστος για ξεχωριστό βλήμα, 50εκ. θα ήταν η προμήθεια των Σπάικ από μόνη της. Δεν υπάρχει φυσικά καμία εκφρασμένη ανάγκη για τέτοιου τύπου βλήμα.

Τα Kiowa θα υπηρετούν όπου τα βάλουν, και θα υπηρετήσουν μια χαρά. Ο στόλος των Απάτσι ανταπεξέρχεται παρά τους μικρούς του αριθμούς, τα OH-58 γιατί όχι;

Κώστας

Για αυτό τα απέσυραν λέγοντας πώς τα Αpache μπορούν να εκτελέσουν και τις δυο αποστολές σε συνδυασμό με τα UAV

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κι αν δεν συμφωνείς με τον “πολλαπλασιαστή ισχύος” υποβαθμίζοντας το ρόλο της αναγνώρησης, θα πρέπει τουλάχιστον να εκτιμήσεις τις επιθετικές δυνατότητες του ελικοπτέρου. Θυμίζω ότι τα Apache είναι μόνο 28. Αν τα Kiowa οπλιστούν και με ATAS θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

ETS

Τα KW δεν θα τραβηξουν χρημα γιατι απλα θα αποσυρθουν τα αχρηστα UH-1H και αλλα μουσεια τυπου ΑΒ-205 .Ετσι θα βρεθουν και χειριστες ..

evaggelos

να κανω μια ερωτηση? δεν μπορουμε μαζι με της ηπα να κανονισουμε καποιες ανταλαγες-βελτιωσεις οπλων? πχ εχουμε 10 μ109α1(λεμε τωρα μη με φατε) να τα δωσουμε σε καποια χωρα που θελλουν οι ηπα πχ αφαγανισταν κ να μας δωσουν 8-10 μ109 α3 απο αποθεμα αν εχουν?

Jolly Roger

Τι ακριβώς εννοείτε με τις φράσεις «…ο προϋπολογισμός δεν αντέχει…» και «…δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…»;

Δηλαδή ούτε φέτος θα μπει σε εφαρμογή το Ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα για την κατάκτηση του σύμπαντος από το κοσμοδρόμιο της Καλαμάτας;

FTS

Η Ελλάδα έχει διάφορα προβλήματα ως χώρα και η άμυνα της είναι μόνο ένα από αυτά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να επιλύσει η Ελλάδα είναι το ασφαλιστικό της σύστημα το οποίο παρά τις όποιες προσαρμογές ακόμη ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Υπάρχουν στοιχεία και αριθμοί (και για όποιον θέλει links να βάλω) που το επιβεβαιώνουν ότι το ασφαλιστικό απαιτεί αλλαγές ή μεταρυθμίσεις- πείτε το όπως θέλετε. Μόνο εφόσον η Ελλάδα λύσει τα θέματα του ασφαλιστικού, και της χαμηλής ανάπτυξης, δηλαδή δύο πολύπλοκα θέματα που απαιτούν μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό κράτος (με έναν λαό που αντιδρά με σθένος στις προσαρμογές) τότε θα… Read more »

Psixraimia

Η φωνή της λογικής

Kώστα Φ.

175 εκατ. €/ετησίως από την ΕΡΤ και 500 εκατ. €/ετησίως από την κρατική επιχορήγηση στους συνταξιούχους της ΔΕΗ = 675 εκατ./ετησίως για την ενίσχυση της Εθνικής μας Άμυνας. Μπορούμε αν το θελήσουμε.

Mirage

Είναι η ιδέα μου η όλο και περισσότερο ακούω σε διάφορες συζητήσεις το F15x για την ΠΑ;

Paliouras

Ευσεβεις ποθοι καποιων. Αν τυχον χρεοκοπησει η Boeing, τοτε ισως παιξει..

Ripmaker

ακομη και ετσι όνειρο ειναι δυστυχώς!
εδω δεν μπορουμε να συντηρήσουμε τα Φ16 με συγκριτικά ελάχιστο κόστος πτήσης…. θα μπορούσαμε το Φ15? σαν να εχεις μισθό 15000 το χρόνο, να έχεις ηδη τζιπ 2500cc βενζίνη κιόλας και να θες να παρεις βιπερ 7200 κυβικά!

Kostasq

Η αλήθεια που μας συμφέρει δεν είναι ποτέ η πραγματική αλήθεια. Συνήθως η αλήθεια πονάει: 1) Θα πρέπει να αποφασίσουμε σαν χώρα να πάψουμε να είμαστε η τελευταία σοβιετία της Ευρώπης ανοίγοντας την οικονομία μας όπως έκανε η Τουρκία παλαιότερα. Αλλιώς ανάπτυξη θα βλέπουμε μόνο ως αντίδραση στην πτώση κάθε 5 χρόνια. 2) Όλα τα κόμματα που πέρασαν και όλοι οι πολιτικοί δεν είχαν σε πρώτη προτεραιότητα την άμυνα, όλοι όμως είχαν σαν πρώτη προτεραιότητα τον λαικισμό. 3) Ο λαικισμός είναι ο πρώτος εχθρός του κοινωνικού κράτους και του άνεργου. Μια δυνατή οικονομία η οποία μπορεί να φτιαχτεί μόνο αν… Read more »

evaggelos

δεν διαφωνω σε οσα λες αν και με την νοοτροπια που εχουμε απιθανο να γινει κατι. Οσον αφορα της ενοπλες να ου θυμισω οτι ηταν αποφαση των αγαπημενων μας δανειστων η μειωση του προυπολογισμου του αμυνης κ δεν προβλεπεται καμια αλλαγη μεχρι τον προυπολογισμο του 24 κ εφοσον δεν εκτροχιαζομαστε μεχρι τοτε κ το χειροτερο ειναι οτι κανενας απο τους 300 της βουλης δεν ενδιαφερεται για την ασφαλεια της χωρας.Οσον αφορα το ισραηλ μην ξεχνας οτι δε χρωστα της μιχαλους κ τσιμπα κ κατι δις απο ηπα μερια οποτε ακυρο κρατος κοιτας μαλλον προς σκανδιναβια μερια πρεπει να κοιταμε,αλλα με… Read more »

GK_

Πολυ καλα εχετε κανει που παρουσιατε το συγκεκρημενο κειμενο. Δειχνετε μια σημαντικη διασταση ενος τεραστιου προβληματος. επι της ουσιας θα ηθελα να θιξω ορισμενα ζητηματα: Μιλαμε για «542» εκ €, αλλα επι της ουσιας τα χρηματα που ειναι διαθεσημα για τις λεγομενες νεες αγορες ειναι πολυ λιγοτερα. αυτο σε μεγαλο βαθμο οφειλεται στις επιλογες του παρελθοντος που ειχαν την αρνητικη παρενεργεια μεχρι σημερα, να πληρωνουμε τα προγραμματα που εγγριθηκαν την προηγουμενη 15-ετια. Σε γενικες γραμμες η τεχνικη της πολυετους αποπληρωμης ειναι και η ριζα αυτου του κακου. Οι «αυριανοι» θα πληρωνουν τις συμβασεις των «σημερινων», οπως το ιδιο συμβαινει με… Read more »

DukeD

Καλά τα λέτε. Να ξυπνάνε μερικοί. Προτείνω με αφορμή αυτό το άρθρο να το πάμε το ζήτημα σε πιο βάθος, σε γεωπολιτικό επίπεδο. Λείπει αυτή η παράμετρος από τις αναλύσεις σας. Η χρεωκοπία που ζούμε σαν κράτος, γιατί αυτό περιγράφουν τα νούμερα που αναφέρατε, αλλά δεν το παραδεχόμαστε για να είμαστε πολιτικά ορθοί, είναι συγκυριακή. Το θέμα είναι πως και χωρίς αυτή την συγκυριακή κατάσταση πάλι υπό θα ήμασταν. Tα γεγονότα είναι απλά. Η Τουρκία μας πήγε σε μια κούρσα εξοπλισμών που μετά τον υπερδανεισμό της μετα-Ιμιας εποχής των χαμηλών επιτοκίων του ευρώ, την χάσαμε και ο γείτονας ήρθε η… Read more »

a.o.

Η Ολλανδία έχει έκταση 41.000τχλμ, δηλ. το 1/3 της Ελλάδας, πληθυσμό 17εκ, δηλ. 70% περισσότερο από την Ελλάδα και ΑΕΠ 800δις, δηλ 4 φορές αυτό της Ελλάδας. Ενδιαφέρουσα σημείωση, είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως, παρά το ότι έχει το 1/3 της έκτασης της Ελλάδας. Δεν μας φταίει η γεωγραφία. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Andreas

Αφού έτσι είναι οι προτεραιότητες, στην επόμενη παραβίαση να πραγματοποιήσει αναχαίτιση ο ΕΦΚΑ. Και στη σκοπιά όσοι παίρνουν επιδόματα.
Η ιεράρχηση των θεμάτων είναι που διακρίνει τον πολιτικάντη από τον statesman

George

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι την ίδια πολιτική, αστεία ποσά για εξοπλισμούς, την έχουν υποστηρίξει και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία και που προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. (κέντρο-δεξιά-αριστερά) Είναι το μόνο θέμα που δεν υπήρξε η παραμικρή διαφορά αλλά και που δεν ειπώθηκε κιχ από την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση. Και επειδή οι πολιτικοί -λογικό- το πρώτο που θα κοιτάξουν θα είναι να μην είναι εκτός κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές σημαίνει ότι την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει καθόλου το θέμα της άμυνας της χώρας. Είναι μια χαρά από τα 190 δις που βγάζει η χώρα… Read more »

evaggelos

ποτε βγαλαμε 190 δις? αν θυμαμαι ειμαστε μολις 55 δις.

George

190 δις είναι το ΑΕΠ της χώρας (τόσα βγάζουμε όλοι οι Ελληνες σε ένα χρόνο). Αυτό που λες είναι ο προυπολογισμός ενώ οι συνολικές δημόσιες δαπάνες είναι 87 δις.
Συνήθως τα διάφορα ποσά τα συγκρίνουμε ως ποσοστό επί του ΑΕΠ
Από τα πιο φημισμένα ήταν το έλλειμμα μας το 2009. 15.7% επί του ΑΕΠ 🙂

Paliouras

Και ερχεται αυτο το αρθρο, αμεσως μετα απο μια εβδομαδα που ερχοταν στην Ελλαδα ο 6ος στολος (ελικοπτερα, ΜΕΑ, πλοια γαλλικα, πλοια αμερικανικα, Eurofighter κλπ)..
Αποφασιστε !

nikos

Πτήση έχεις ακούση τη φράση ( είναι χαμένο καράβι) ;;; δεν φαντάζεσαι ποσω ταίριαζει στην περίπτωση …

nikos

Πτήση, έχεις ακούση την φράση ( είναι χαμένο καράβι;;) ταιριάζει άψογα για το μέλλον της χώρας .

Nikoss

Θελω να πιστευω οτι θα υπαρξει επιπλεον χρηματοδοτηση και απο αλλες πηγες-πχ απ τα ομολογα,εκτακτη χρηματοδοτηση απ τον προυπολογισμο,καποια μορφη δανειων,μακροπροθεσμη αποπληρωμη-χρηση ειδικων χρηματοπιστοτικων εργαλειων-ειδικες διακρατικες συμφωνιες κτλ,αυτο που απαιτηται τελικα ειναι πολιτικη βουληση και να μην περιμενουμε να φτασει ο κομπος στο χτενι οπως εγινε με τα Ιμια και μετα να ανοιξει το πουγγι,τα χρηματα με τον ενα η με τον αλλο τροπο μπορουν να βρεθουν,πολιτικη βουληση χρειαζεται και να μην παραμυθιαζομαστε οτι θα τα βρουμε με την τουρκια οποτε δεν χρειαζεται να ξοδευουμε σε εξοπλισμους..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είναι πολύ θετικό ότι η Πτήση αναδυκνύει αυτό το θέμα (η οποία μέχρι τώρα υποστήριζε ότι έχουν δεσμευτεί 140 εκ. για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και διάφορα άλλα τέτοια). Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ένα θέμα που δεν έχει θίξει κανείς μέχρι τώρα, ότι υπάρχει μνημονιακός περιορισμός των εξοπλιστικών δαπανών μέχρι τα 500 εκ. το χρόνο. Ακόμα κι αν είχαμε παραπάνω δηλαδή, δεν θα είχαμε πράσινο φως να τα ξοδέψουμε! Δυστυχώς, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα κυβερνάει με περιορισμούς για τις επόμενες δεκαετίες… Όσο για την εξοικονόμηση χρημάτων από το ΥΕΘΑ, όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν σχέδια μείωσης των στρατοπέδων στην… Read more »

Kamp

1. Εθνικός στόχος για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης τουλάχιστον 4% ανά έτος για την επόμενη δεκαετία
2. Εκσυγχρονισμός δημοσίου και μεταφορά πόρων από φορείς στις ένοπλες δυνάμεις
3. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανανέωσης των οπλικών συστημάτων και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, για την επόμενη 3 ετία περαιτέρω πάγωμα μισθών στους ενστόλους και ορισμός μόνιμης αναλογίας 3 : 1 στο ποσοστό αύξησης χρηματοδότησης αγοράς οπλικών συστημάτων προς ποσοστό αύξησης μισθολογικού κόστους.
4. Να ενταχθεί επιτέλους στο οικονομικό μοντέλο της χώρας η ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας.

Κωνσταντίνος Ντζούφας

Συμφωνω και ενσυναισθηση πλεον απο τους δικαστες ότι δεν μπορει να είναι αυτοι διαχειριστες κονδυλιων του προϋπολογισμου…η χωρα ηταν σε χρεωκοπια έγιναν μειωσεις(ορισμενες απο αυτες δικαιες,καποιε ςλιγοτερο δικαιες) αλλα εν πασει περιπτωσει το πραγμα δεν εβγαινε ουτε και βγαινει με επιστροφη αναδρομικων δισεκαατομμυρίων και μαλιστα σε -κατα το μεγαλυτερο ποσοστο-υποπαραγωγικους δημοσιους υπαλληλους που για το 2010 προβλεπονταν απολύσεις τους αν θυμαστε…αλλα απο εθνικο συμφερον τριχες κατσαρες..

kkalev

Νομίζω υπάρχουν ορισμένοι ελέφαντες στο δωμάτιο τους οποίους δεν τους αναφέρετε καθόλου στο άρθρο. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι η Τουρκία απλά παίζει σε άλλη κλίμακα πλέον. Η διαφορά γεωπολιτικού δυναμικού (που έλεγε ο Κονδύλης) έχει αλλάξει συντριπτικά υπέρ της. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα κατάφερνε να διατηρεί μία αναλογία 1:2 στο ΑΕΠ ενώ η αναλογία πληθυσμών δυστυχώς επιδεινωνόταν κάθε μέρα. Πλέον αυτή η αναλογία είναι στο 1:4 ενώ πληθυσμιακά η Τουρκία είναι 7,5 μεγαλύτερη. Σε αυτά τα πλαίσια το να διατηρούμε το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ στην άμυνα με παλιά συνεπάγεται (με απλά μαθηματικά) ότι η Τουρκία… Read more »

sotbak

αν ίσχυε αυτό που λες το κράτος του Ισραήλ θα είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει….Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων…. και 1η και ύψιστη η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας …

gdmast

Κάποιοι φίλοι, απελπισμένοι (όπως και εγώ) με τα νούμερα, προτείνουν μείωση σε οροφές, προσωπικό, υλικό ή άλλα (π.χ. στρατόπεδα κ.λπ.). Κάτι που δεν είναι λάθος ΑΝ. Αν δηλαδή, ότι απομένει επαρκεί για να γίνει η δουλειά. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Αν είναι και να ξοδευόμαστε και να μην επαρκούν τα μέσα μας για αποτροπή, ας το κλείσουμε το μαγαζί κρατώντας μια μικρή εθνοφρουρά, ένα λιμενικό, 50 α/φ και 30 ε/π για να έχουμε κάτι για ….παρέλαση και υποτυπώδη έλεγχο συνόρων και να επιχειρήσουμε μόνο με πολιτική να δούμε τι θα κάνουμε. Δηλαδή, με κάτω απο 200 α/φ, η ΠΑ δεν… Read more »

Thras

Απόλυτα σωστή τοποθέτηση. Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να απαιτεί αποτροπή, παρουσία στην Ανατολιή Μεσόγειο, εκπλήρωση ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων κλπ χωρίς την διάθεση των απαρίτητων κονδυλίων.

Σαφώς και απαιτείται εξορθολογισμός των δαπανών και των δομών, αλλά η ποσότητες των οπλικών συστημάτων για την εκτέλεση της αποστολής βγαίνουν από τα επιτελεία, όχι από τα γραφεία των υπουργών…

Stavrogin

Που το γνωρίζεται ότι χρειάζονται οπωσδήποτε 200 α/φ; Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα όπως η βιωσιμότητα η φονικότητα, η ακτίνα δράσης, η διαθεσιμότητα και η ολιγοτυπία. 150 σύγχρονα α/φ με αποδεκτή διαθεσιμότητα 70% αποδίδουν 105 στον αέρα ένω 200 με διαθεσιμότητα 50% αποδίδουν 100. Αλλά εκτός απο τα α/φ υπάρχουν στα νησιά εκατοντάδες m48 που αποδίδουν πολυ λιγότερο απο τα μισά τροχοφόρα AIFV, παλιά πυροβόλα που αποδίδουν λιγότερο απο ότι το 1/3 σύγχρονα αυτοκινούμενα ένω αν υπάρχουν uav, και ταχυκίνητα αντιραντάρ με αντίμετρα η ικανότητα κατάδειξης στόχων κάνει την διαφορά μεταξύ νικης και ήττας. Δεν σχεδιάζει κανείς τον… Read more »

gdmast

Ο αριθμός 200, δεν έχει βγει από εμένα. Αλλά από αυτούς που γνωρίζουν και έχει γραφτεί σε πολλά σχετικά σαιτ (νομίζω και εδώ παλαιότερα), αλλά και από απόστρατους της Π.Α. Σωστό αυτό που λέτε για τις συντηρήσεις, αλλά οι αριθμοί βγαίνουν με την γενικά αποδεκτή τακτική συντήρηση (μια γενική διαθεσιμότητα περί του 75%). Ότι άλλο σε διαθεσιμότητα δεν είναι μια ομαλή κατάσταση, από την άποψη ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Οι οροφή χρειάζεται γιατί σε απευκταία περίπτωση έχεις να αντιμετωπίσεις ένα μέτωπο από σχεδόν Κύπρο και ίσως μέχρι και Αλβανία και περί τα 250 αντίπαλα α/φ. Δεν βγαίνουν οι αποστολές… Read more »

ETS

Για πες του για τις απωλειες τις πρωτες ωρες η κατα την διαρκεια της συρραξης με την Τουρκια ποσα αεροσκαφη θα απομεινουν αφου ειναι δεδομενο οτι η Τουρκια θα χτυπησει πρωτη αρα θα πρεπει να εχουμε αριθμητικη ικανοτητα να σταθουμε μετα απο απωλεις της ταξης του 25% εαν και οποτε χρειαστει και να να καλυψουμε και Κυπρο .. Ελεος με τον καθε εναν που φανταζεται μια ολιγαριθμη ΠΑ που θα εξαυλωθει τις πρωτες ωρες . Παλαια η οροφη ηταν 300 αεροσκαφη ως ελαχιστο κατωφλι για αποτελεσματικη καλυψη του Αιγαιου του Ιονιου της Κρητης και της Κυπρου αντε να δεχθω οτι… Read more »

Stavrogin

το σπιτφαιρ στοίχιζε 70.000$ ή 0,07εκ. το F86 στοίχιζε 0,7εκ. τo F-4 στοίχιζε 7εκ. το F16c 30-40εκ. το F16V φαντάζομαι περι τα 60-65. το F35 80-90εκ. Αντίστοιχα είναι και τα κόστη συντήρησης, για κάθε αεροσκάφος θα δαπανηθούν 2,5 φορές το κόστος αγοράς. Αυξάνοντας τις αγορές συστημάτων κατα 1%, αυξάνεται η συντήρηση κατα 2,5% το ίδιο και τα όπλα τους ακριβαίνουν πολλαπλάσια και η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών και η επένδυση σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό συντήρησης. Αν διαθέταμε το 2040 200F35, 12 [email protected], και δεν ξέρω τι άλλο ενδέχεται να χρειαζόμασταν 5% του αεπ και πάλι να αδυνατούσαμε να… Read more »

evaggelos

και τι ακριβως θα πεις στην τροικα οταν ερθει ο ελεγχος? ειχα εκτακτα αεροσκαφη? κινδυνευω απο την τουρκια? επιπλεον περικοπες θα φας και θα εχεις εσωτερικο προβλημα μετα.δυστηχως η ελλας ειναι κλειδωμενη μεχρι το 2060 σε προτογενη πλεονασματα ειτε 3,5 μεχρι το 23 η 2,5 μεχρι το 2060 ας τα κλαφτα δηλαδη ποια 200 αεροσκαφη παρακαλα να μην πεσουμε κατω απο 125 στη δεκαετια κ δυστηχως δεν παραγουμε τιποτε ναυπηγια δεν εχουμε αρα πλοια δεν φτιαχνουμε εαβ εχουμε αλλα αεροπλανο δεν φτιαχνει ελβο εχουμε αλλα μ113 δεν φτιαχνει οποτε 0 εις το πυλικον ως χωρα κ οι οροφες θα πεσουν… Read more »

gdmast

Η τρόικα θα σου τα πει για νέα. Για οτιδήποτε έχεις, δεν θα πει τίποτα αν το συντηρήσεις για να δουλεύει ή το αναβαθμίσεις. Λες χάλασε αυτό και το φτιάχνω και καθάρισες. Τώρα, άμα θες 5 νέες Μπελχάρες και F-35, βάζεις μπροστά τους Αμερικανούς και τις υποχρεώσεις σου λόγω ΝΑΤΟ (και καλά) και πάλι καθάρισες. Αρκεί να μην ξεφύγεις πολύ ανά χρόνο. Δηλ. 1 παραπάνω δις το χρόνο για τις Ε.Δ., δεν λέει και πολλά, ούτε σε ρίχνει έξω από τίποτα, ιδίως αν κόψεις από άλλες δαπάνες.

evaggelos

σωστα αλλα ποσες δαπανες να κοψεις? κ ποσες θα πανε στην αμυνα οταν θες ακομα κ για βιδες εξτρα λεφτα δε σου βαζω καν νοσοκομειακα αναλωσημα χρεη δημοσιου προς δημοσιο κ ιδιωτες σχολεια κλπ στην πραγματικοτητα δεν ειναι πολλα,τα μονα που μπορεις να περικοψεις κυριως ειναι συμαβσεις 8μηνες κ κανα 100αρι απο ερτ κ αντε πες εσυ στο μεσο ελληνα οτι θα παρεις οπλα εχεις πεσει ηδη .Τες πα το μεγαλο προβλημα λεγεται ελληνας πολιτης απαιδευτος αμορφωτος και τεμπελης δεν εχει μαθει τι ειναι η ασφαλεια κ τι χρειαζεται. Οσον αφορα την αμερικη δεν μπορει να κανει τιποτε γιατι τα… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ακριβως.

MAN

Με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έφτασαν το 2,27% του ΑΕΠ το 2018, αλλά οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 0,28% του ΑΕΠ και εάν παραμείνουν (σε απόλυτους αριθμούς) σε αυτά τα επίπεδα θα φτάσουν περίπου το 0,25% του ΑΕΠ το 2022. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία δαπανά το 1,68% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, αλλά το 0,53% για εξοπλισμούς. Έτσι φτάσαμε στο σημείο, βάσει των στοιχείων του ΝΑΤΟ για το 2018, οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας να αντιστοιχούν μόλις στο 1/9 των Τουρκικών και η Τουρκία να έχει 197 «διασυνδεδεμένα» μαχητικά ενώ η… Read more »

ETS

Eξαιρετικο σχολιο που δειχνει την πραγματικοτητα ..
Αναρωτιεμαι ποιοι ασχετοι πατησαν αρνητικη ψηφο κατι που δειχνει και την αντιληπτικη ικανοτητα ορισμενων..

Chris Ain.

Μήπως να αθροίσουμε και τα ποσά που φεύγουν σε παροχές σε κομματικούς στρατούς για μερίσματα κτλ! Και ποιος εμποδίζει να μπει ένας ειδικός φόρος σε αλκοόλ, καπνό και τζόγο υπερ της άμυνας όπως έκανε η Τουρκία!

ThanosD

Να μην ξεχνάμε οτι η ελληνική κοινωνία είναι σε κατάσταση “πολέμου” απο το 2010 ,οι ΕΔ (ευτυχώς ) όχι.Δεν είναι οι Ενοπλες δυνάμεις ,ξεχωριστό κομμάτι αυτής της κοινωνίας ούτε το ιερό”τοτέμ” που όλα ξεκινούν από εκεί…Παρόλα αυτα εχουν υψηλή προτεραιότητα και σωστά πρέπει να έχουν και την αναγκαία αποτρεπτική ισχύ που δεν επέστρεψε απώλεια αυτά τα δύσκολα 8 χρόνια,Το μέλλον δειχνει ότι απο το 2002 μπορεί να προστεθεί αλλο 1 δις ετησίως και απο το 2025 αλλο ένα ..Μετα το 2030 με τα αναμενόμενα έσοδα των υδρογο/κων θα υπάρχουν άλλες επιλογές.Μέχρι τότε άμυνα (κατενάτσιο) .συμμαχίες και αναδιοργάνωση της οικονομίας ώστε… Read more »

LaM

Όταν με το καλό αλλάξει η κυβέρνηση, τότε είναι πλέον επιτακτική Εθνική ανάγκη να κόψουμε το λαιμό μας να βρούμε λεφτά για να φτιάξουμε επιτέλους (μικρότερες έστω) αλλά φονικές ένοπλες δυνάμεις. Κάθε προγραμματισμός βεβαίως θα πρέπει να έχει και βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατί δεν έχω καμία γνώση επι του θέματος, αλλά αυτό που θέλω είναι να κάτσουν κάτω οι Στρατηγοί και με τον ζήλο που κάνουν για τα αναδρομικά τους (καλά κάνουν, αλλά το προσπερνώ αυτό) να βγάλουν μια λίστα αναγκών και κόστους για τα συστήματα που θα χρειαστούμε. Και τονίζω το… Read more »

Aylont

100000 νέες θέσεις εργασίας έχουν συνέπεια αύξηση του ΑΕΠ περί το 4% δηλαδή €7-8 δις χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας, την προστιθέμενη αξία της επιχείρησης, εξαγωγές κτλ κτλ. Συνυπολογίστε δε, ότι η κινητοποιήση 5% των στάσιμων επιχειρήσεων με αύξηση της παραγωγικότητας τους, εξασφαλίζει αύξηση 1% του ΑΕΠ. Τα παραπάνω είναι διαπιστώσεις του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,και αφάνταστα χαίρομαι που τα έχω δει που τα τα επισημαίνουν και άλλα μέλη της Πτήσης σε σχόλιά τους (νομίζω ο ivychris). Αν δε γκρινιάξουμε -φωνάξουμε- σε αυτή την κατεύθυνση όλα είναι μάταια, συνυπολογίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι ανάγκες μας… Read more »

G...

Δίνουμε 350 εκατ για αχρηστα Ρ3 αντι για 3 φρεγατες απο Αυστραλία και αγορα των sm2 που απαιτούνται με το ιδιο κοστος

Δινουμε 250 εκ για 4 ελικοπτερα αντί για εκσ/μο 4 ΜΕΚΟ και τορπιλες για τα υποβρυχια επίσης με το ιδιο κόστος

Σε μια ενδεχόμενη συραξη προφανως για τους ανωτατους αξιωματικους μας τα 5 αοπλα Ρ3 και τα 4 ρομεο θα συνεισφέρουν περισσότερο απο 3 φρεγατες ( με δεκαδες sm2), 4 εκσ/νες μεκο και τα πληρως αξιοποιημενα με σύγχρονες τορπιλες υποβρυχια

Τα συμπερασματα δικα σας

Nik

Πεστα χρυσοστομε

adpanos

Δεν υπάρχει η θέληση από την Ελληνική πολιτεία για την συνέχιση των εξοπλισμών. Θεωρώ πως όσοι εξοπλισμοί γίνονται και όσο στράτευμα συντηρείται, γίνεται μόνο και μόνο για να μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ. Η πολιτική ελιτ είναι εθνομηδενιστική. Δεν βλέπει τον Ελληνικό λαό σαν κάτι το διαφορετικό μέσα στην σύγχρονη κοινωνία. Δεν πιστεύει σε διαφορές ομάδων και λαών …. Προτιμά να υπερασπίζεται την Καρέτα- Καρέτα σαν είδος προς εξαφάνιση, αλλά τον Έλληνα δεν τον βλέπει σαν κάτι το ιδιαίτερο, το διαφορετικό, ώστε να απαιτείται η προστασία του. Επιπλέον το κεφάλαιο έχει φύγει χρόνια τώρα από τα στενά εθνικά… Read more »

ariseagle

Πολύ σωστά τα γράφετε κύριοι. Δυστυχώς κάποιοι τα ξέραμε αλλά δεν θέλαμε να τα ακούσουμε για να μην πέσουμε σε κατάθλιψη. Καταρχήν θα πρέπει να ανέβει το ΑΕΠ της χώρας δηλαδή η οικονομία της, ώστε να “μεγαλώσουν” και τα ποσά που διατίθενται για την άμυνα. Κατόπιν πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την άμυνα κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να επικοινωνήσει επιτέλους μια κυβέρνηση στον λαό. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα της άμυνας, όταν κουβεντιάζουμε με φίλους και γνωστούς για τέτοια θέματα πιστεύουμε πως ομιλούμε με ανθρώπους από την Ελβετία, το Βέλγιο κτλ. Ο… Read more »

aris32

το αρθρο θετει την πραγματικοτητα στο τραπεζι .
οπότε η μονη λυση ειναι :
αυξηση των διαθεσιμοτητων των ηδη υπαρχοντων οπλων (FOS)
αναβαθμιση της εκπαιδευσης
στοχευμενα προγραμματα εκσυχρονισμων των υφισταμενων οπλων
σκαναρισμα των αποθηκων των συμμαχων για ευκαιριες μεταχειρισμενων υλικων και οπλων
στοχευμενες
στοχευμενες αγορες νεων οπλων

Άγγελος

Μας ενοχλεί σφόδρα το κοινωνικό μέρισμα, από ότι καταλαβαίνω. Και μόνο τα λίγα τελευταία χρόνια, γιατί εκείνο το προεκλογικό πεντακοσαρικακι στους ένστολους το 2014 δεν ενοχλεί ή το ξεχάσαμε. Υποτίθεται ότι δεν επιτρέπονται τα πολιτικά σχόλια και δε θα γράψω κάτι παραπάνω. Ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, λες και είμαστε σε πόλεμο, δεν μας πειράζει. Σεβαστό κι αυτό. Το εξωφρενικό ποσοστό του προϋπολογισμού για μισθοδοσία στο ΥΠΑΜ, δε μας ενοχλεί. Δε θέλουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς εδώ. Στην τελική μακάρι να μπορούσα και εγώ να έχω υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό, να με πηγαινοφερνει στη δουλειά. Θα πρέπει και εμείς οι κοινοί… Read more »

Piraulos

Άρθρα πολλά για νέες φρεγάτες.
Μετά πήγαμε στο leasing.
Πέσαμε στις μεταχειρισμένες(υπήρχε κ μια διχογνωμία εάν μας κάνουν τα οπλικά συστήματα που θα έχουν επάνω).
Και τελικά καταλήξαμε στο ότι δεν υπάρχει μία.
Γράψτε το πρώτο πρώτο το άρθρο κ μετά τα υπόλοιπα.
Τσάμπα διάβασμα τόσο καιρό…

Costas

Εννοείται ότι είναι απαραίτητο ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ να αυξηθεί. Σταδιακά αλλά πρέπει να γίνει. Πρέπει στα επόμενα 3 έτη να ξεπεράσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην συνέχεια πρέπει να διασφαλιστεί ελάχιστη ετήσια δαπάνη για αμυντικούς εξοπλισμούς τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες δαπάνες για την άμυνα και την κατάσταση του γενικού προϋπολογισμού του κράτους. Αυτό πρέπει να γίνει δια νόμου, βάσει σχεδίου και άμεσα. Αν γίνει αυτό από τώρα, μπορείς να ξεκινήσεις σχεδιασμό και παραγγελίες από τώρα. Με λίγα λόγια πρέπει να αποσυνδεθεί ο εξοπλιστικός προϋπολογισμός από την κατάσταση της οικονομίας. Με 1 δις/έτος (0.57% του ΑΕΠ ή 0,27%… Read more »

G - 164g ag-cat

Αριθμός εργαζομένων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: 86.150
Παροχές σε εργαζομένους: 2.291.351.000 €
Ετήσια μισθοδοσία/εργαζόμενο: 26.597 €
Μηνιαία μισθοδοσία/εργαζόμενο: 2.216 €

Δηλαδή, η μέση μηνιαία μισθολογική δαπάνη ανά εργαζόμενο είναι >2000€.

Και 595.000.000 € οι κοινωνικές παροχές + αγορές υπηρεσιών και αγαθών.

Στο δίλημμα βούτυρο ή κανόνια το ελληνικό κράτος απαντά με κανόνια από βούτυρο.

vasilisk

ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΕΦΤΑ,ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΜΑ 2 ΕΥΡΩ ΜΑ 5 ΜΑ 100 ΟΛΟΙ ΘΑ ΔΙΝΑΝΕ,ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ,ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ,ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ.ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΑ 100 ΕΚΑΤ. ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ,ΑΛΛΑ………..

Steve

Η Γερμανία απαιτεί τα δανεικά της και θα μας στίψει για να τα πάρει, ας προσέχαμε όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις δανείζονταν για να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις. Οι ΗΠΑ μας θέλουν γεωπολιτικά υπάκουα παιδιά, τους είναι αδιάφορο αν δεν έχουμε ΠΝ κ.λ.π, γιατί το έχουν πάρει επάνω τους αρκεί να κάνουμε ό,τι μας λένε. Συμπερασματικά, όταν χρωστάς ξεχνάς εθνικές κυριαρχίες και όλα τα καλά και αρχίζεις και πουλάς ό,τι έχεις και δεν έχεις μπας και επιβιώσεις.

adpanos

Πες μου φίλε μου ένα κράτος που δεν χρωστά ….

Το θέμα δεν είναι αν χρωστάς ή όχι, αλλά αν οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από το διεθνές σύστημα σου δίνουν την δυνατότητα να κρατήσεις τον έλεγχο ή σε εγκλωβίζουν σε μια αέναη μάχη απέναντι στο χρέος χωρίς τελειωμό.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να έχεις στα χέρια σου το όπλο της αντίδρασης . Αυτό είναι που δεν υπάρχει αφού όλες οι οικονομικές, παραγωγικές σου δυνατοτητες υπαγορεύονται από άλλους χρόνια τώρα, πολύ πριν φτάσεις στο τέλμα .

ACHERON

Έτσι ακριβώς.
Η Τουρκία έχει κάνει μία αναδιάρθρωση χρέους περί το 1980,έπεσε στο ΔΝΤ περί το 2000,αλλά εκεί,χώνεται σε όλους.
Ξέρετε τί είπε ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας όταν αυτή έπεσε στο ΔΝΤ;
«Τώρα έχουμε τα χρήματα για τον εξοπλισμό μας».

ΠΑΝΟΣ

Και όμως θαύματα γίνονται. Αρκεί η κατάργηση και απόσυρση των μετρητών και καθιέρωση μόνο ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες (και επιταγές για μεγάλα ποσά).Εχει αποδειχθεί ότι η χρήση του “πλαστικού” χρήματος καταπολεμά καλύτερα απο κάθε άλλο μέτρο την φοροδιαφυγή.Το 2011 αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούσαν στα 12 δισ. ευρώ (ποσοστό 4,8% του ΑΕΠ) οτι ανέρχεται η εμφανής φοροδιαφυγή, Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, από το σύνολο των 12 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από την απόκρυψη φόρων εισοδήµατος και ακινήτων. Πηγή: https://www.voria.gr/article/alpha-bank-sta-12-dis-euro-i-emfanis-forodiafugi Παράλληλα,η μελέτη την διαΝΕΟσις… Read more »

AMAN

Τώρα πλακα μας κανεις η δημόσιος υπάλληλος είσαι!!!

Χωρίς φοροδιαφυγή δεν θα ζούσε πολύς κοσμάκης

Δεν θα δούλευε κανένας για να ταΐζει τα κόμματο κοπρόσκυλα του δημοσιου

Φόρους Δανίας και παροχές Ζιμπάμπουε σε παιδεία υγεία και σε ότι το δημόσιο

Αρκετά πια από το παραμυθάκι της φοροδιαφυγής.

είναι ανάγκη επιβίωσης πλέον απέναντι στο ελληνικό “σοβιετο” δημόσιο

το Δημόσιο χρεοκόπησε τη χωρα και τη πλήρωσε ο ιδιωτικός τομέας

Πάνος

1)”Το χρέος αυξήθηκε μεταξύ των ετών 2000 και 2009, όταν ξέσπασε η κρίση, με πάνω από 160 δισ. ευρώ και με τα 2/3 του χρέους να οφείλονται στο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει από τη μνήμη ότι τη δεκαετία 2000-2009 τα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος έφτασαν συνολικά τα 134 δισ. ευρώ.” Υπολογίζοντας και τις προηγούμενες δεκαετίες (απο το 1974 μέχρι το 2000),καταλαβαίνεις γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα; 2)Κομισιόν:Περισσότερα από 35 δισ. έχει χάσει η Ελλάδα στο διάστημα 2009-2013 εξαιτίας της φοροδιαφυγής στη χώρα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν και τα οποία καταδεικνύουν πως… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Οταν δεν θα υπαρχει νομισμα, θα παψεις να εισαι ελευθερος. Το ηλεκτρονικο συστημα δινει ευκολιες, αλλα η χρηση των μετρητων διασφαλιζει την οποια οικονομικη ελευθερια σου. Εξουσιοδοτοντας τα χρηματοπιστωτικα ιδρυματα και αρχες αποκλειστικα σε καρτες, παραδιδειται η ατομικη οικονομικη ανεξαρτησια.

ACHERON

Γιατί έχω την εντύπωση ότι τα «ψάλετε» στο αναγνωστικό κοινό; Μας παραθέτετε στοιχεία του ΚΠΥ,σάν να είναι θέσφατα,ή σάν να είμαστε εμείς που τα καταρτίσαμε; Και τί θα πεί « “δεν δίνουμε κοινωνικό μέρισμα, αλλά αγοράζουμε τα πρώτα F-35”. Αν δεν γίνει επανάσταση, τότε τυχεροί θα είμαστε.»; Για το ξεπούλημα της Μακεδονίας,έγινε επανάσταση; Για την εκχώρηση της εθνικής περιουσίας στο υπερταμείο,για 99 χρόνια,έγινε επανάσταση; Για το PSI,πρίν,έγινε επανάσταση; Και για να το θέσω στο ίδιο μοτίβο,για τα Ρ-3 η τα Rοmeo,έγινε επανάσταση; Για τις FREMM,που θα ερχόταν μέσα στο καλοκαίρι πέρυσι,έγινε επανάσταση; Για να το πιάσουμε το πράγμα από την… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Και το αρθρο ειναι εξυπνα γραμμενο, και η θεση σου ειναι ορθη.
Οικονομικο διλημμα οταν προστατευεις την πατριδα δεν τιθεται.
᾿…Αν θέλουμε να αγοράσουμε προηγμένα οπλικά συστήματα, …, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη….΄.

Το πως νοειται απο το σχολιασμο το θεμα αποκτησης για ‘προηγμένα οπλικά συστήματα’ μεσα σε στενα χρονικα περιθωρια που εχουμε, ειναι επισης ορατο.

Neilos

Χρήματα για επανεξοπλισμο δεν περισσεύουν αγαπητή Πτήση! Υπάρχουν τόσες άλλες προτεραιότητες άλλωστε πολύ πιο σημαντικές από την Άμυνα….
Αααα, τώρα μόλις θυμήθηκα μια εξ’ αυτών. Δημοσιεύτηκε επιστολή διαμαρτυρίας του σωματείου εργαζομένων Μεγάρου Μουσικής προς το ΥΠ.ΠΟ. για ανεπαρκή επιχορήγηση και προκύπτει το παρακάτω θαυμαστό στοιχείο:
– αριθμός εργαζομένων: 200 νοματαίοι…
– ετήσιο μισθολογικό κόστος: 6.500.000 ευρώπουλα…
– μέση κατά κεφαλήν δαπάνη: 32.500 ευλουλάκια ο καθένας/καθεμιά τους
Θυμίζω ότι το Μέγαρο Μουσικής έχει κρατικοποιηθεί επί ΣυριζΑνέλων και το κόστος του βαρύνει φυσικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
Λεφτά για βούτηρο ρε όχι για κανόνια. Προσεχώς σύνορα μέχρι το Μαρούσι…

Άγγελος

Αν και δεν έχω ιδέα για το πώς λειτουργεί το ενιαίο μισθολόγιο, που πληρώνονται στο μέγαρο, τα €32.500 ετήσιο μισθολογικό ΚΟΣΤΟΣ, μεταφράζονται σε περίπου €1300 καθαρά το μήνα στον ιδιωτικό τομέα.
Και το Μέγαρο ήταν ιδιωτική εταιρεία που έσκασε στον τοίχο και καλώς ή κακώς διασώθηκε

ACHERON

Aφού πρώτα το δημόσιο ανέλαβε χρέη του Μεγάρου,ύψους περί τα 250Μ€

Thras

Φίλε Άγγελε,

τα 32.500 το χρόνο μεταφράζονται σε περίπου 1.800 το μήνα για 12 μισθούς ή 1.550 για 14 μισθούς…. η διαφορά είναι ουσιαστική!

Άγγελος

Καλημέρα αγαπητέ Thras.
Στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν 14 μισθοί.
€32500 / 14 = €2321 κόστος το μήνα.
Τα €1500 καθαρά κοστίζουν στην εταιρεία περίπου €2800 με εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, ΦΜΥ και εισφορά αλληλεγγύης.

Andreas

Για να δοθεί το οτιδήποτε από το κράτος, πρέπει να υπάρχει κράτος. Για να υπάρχει κράτος πρέπει να υπάρχει επαρκής άμυνα. Από εκεί ξεκινάμε. Μετά οι δαπάνες για την λειτουργία της κεντρικής διοίκησης, την αστυνόμευση, τη δικαιοσύνη και τη διεθνή εκπροσώπηση. ¨Όταν και αν καλυφθούν αυτά, συζητάμε για τα υπόλοιπα

Αντώνης

Το τι είναι διαθέσιμο ως ποσό στον προυπολογισμό για προμήθεια οπλικών συστημάτων, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έχουμε για αρχή τον προυπολογισμό του υπουργείου, όπου ως ποσό, περιλαμβάνει μισθοδοσίες/συντάξεις (που δεν θα έπρεπε), ενώ παράλληλα, επιβαρύνεται με κόστη συντήρησης/καυσίμων κλπ, για αποστολές που θα έπρεπε να εκτελούνται από πολιτικούς φορείς(πχ πυρόσβεση, αεροδιακομιδές). Είναι άραγε μετρήσιμο αυτό το ποσό(μαζί με το ποσό που καταναλώνει το ΠΝ, επειδή ξύνεται το Λ.Σ ή δεν θέλει να αναλάβει πλήρως τις αποστολές που του αναλογούν);;; Στις μισθοδοσίες του προσωπικού, θα μπορούσε να γίνει τεράστια εξοικονόμηση, μόνο και μόνο από την απόσυρση πεπαλαιομένου… Read more »

Fingolfin

Το κονδύλι από το Countering Russian Influence Fund για την αναβάθμιση των F-16, δε θα μας δοθεί πρώτη φορά φέτος; Γνωρίζουμε κάτι;

evaggelos

καλημερα πτηση διαβαζωντας στην καθημερινη για τα δανεια προς imf βλεπω οτι πανε μεχρι το 2024 με μ.ο. 2 δις τουλαχιστον μεχρι το 2023. Η αποροια μου ειναι η εξης θα μπορουσε το κρατος περι το 23 να μεταφερει αντιστοιχο ποσο προς την αμυνα η εστω ενα αλφα μερος αυτου? πιστευω με την ληξη των δανειων του imf να εχουμε περισσοτερο ελευθερο στην διαχειριση των χρηματων μας.

No Name # 1

600 εκ το χρονο δινουμε σε ΕΞΤΡΑ συνταξεις (ναι,εξτρα)στους νεοκοπους συνταξιουχους της ΔΕΗ ως “κεκτημενα” τους……700 εκ το χρονο χανονται απο το λαθρεμποριο καυσιμων επειδη κανεις δεν τολμαει να βαλει το ηλεκτρονικο συστημα παρακολουθησης των βυτιων οπως γινεται σε ολο τον υπολοιπο πολιτισμενο κοσμο……300 εκ το χρονο στην ΕΡΤ του 0,3 % τηλεθεασης…… 1,6 δις το χρονο απ αυτα τα 3 πραγματα θα μπορουσαν να προστεθουν στις δαπανες για την Αμυνα

Άγγελος

Μπορούμε να έχουμε και τις αντίστοιχες σελίδες του προϋπολογισμού με τα παραπάνω ποσά;

Makis

Πρόταση: Κοινό ναυπηγικό πρόγραμμα Ελλαδος-Κυπρου-Ισραηλ με μπαλαντέρ τις ΗΠΑ βασισμένα σε Ισραηλινα/Αμερικανικά σχέδια και χρηματοδότηση μέσω των ενεργειακών.

Ίωνας

Σε παλιότερο άρθρο είχα προτείνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό ο οποίος σε πρώτη φάση φάση θα είχε εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200 και αγορά μεταχειρισμένων μονάδων και σε δεύτερη ναυπήγηση νέων μονάδων στα μέτρα του ΠΝ. Και αναλύω παρακάτω: Σεναριο ανανεωσης και αναβαθμισης του ΠΝ σε μακροχρονια συνεργασια με την Αυστραλια: 1. Αγορα 2 μτχ Adelaide το 2019 και αποσυρση 3 μη εκσυγχρονισμενων S αμεσα 2. Αγορα 8 μτχ ΜΕΚΟ ΑΝΖΑC απο το 2023 και μετα (1 ανα ετος) μεχρι το 2030 και αποσυρση 6 εκσυγχρονισμενων S μεχρι 2028 3. Αναβαθμιση MEKO 200HN στα προτυπα των αυστραλιανων μεχρι το 2023 4. Αυτα… Read more »

sotbak

και ενώ γίνονται όλα αυτά….δείτε το παρακάτω και πείτε μου να ισχύει ή όχι

https://hellasjournal.com/2019/03/poy-vrisketai-i-anavathmisi-ton-f-16-ta-iae-rotoyn-gia-anavathmisi-ton-block-30-stin-eav/

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

203
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 3.99 $

Related News

Αεροπορικοί δεσμοί με το Μαυροβούνιο

 Ανθυποσμηναγός ονομάστηκε και έλαβε το ξίφος του στην ορκωμοσία της Σχολής Ικάρων την περασμένη εβδομάδα ο Μαυροβούνιος Marko Radosavović, στο πλαίσιο της συμφωνίας που...

Η Ιαπωνία θέλει να έχει έτοιμο το νέο της μαχητικό μέχρι το 2031

Το καινούριο μαχητικό αεροσκάφος της Ιαπωνίας θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2031, σύμφωνα με μια πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: «Αστραπή» εν αιθρία

Λένε ότι το μυστικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 1962...

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου του KF-X – το είπαν και το έκαναν οι Κορεάτες! (Εικόνα)

Στη δημοσιότητα δόθηκε μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που απεικονίζει το εμπρόσθιο μέρος του πρωτότυπου αεροσκάφους του προγράμματος ανάπτυξης KF-X από την κατασκευάστρια εταιρεία Korea...
- Advertisement -