Ελλάδα-Ρωσία-Σκοπιανό: Γιατί στη γεωπολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί

16
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από την απόφαση απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα διότι φέρεται να εμπλέκονται στα συλλαλητήρια για το θέμα της επίλυσης του ονόματος της FYROM. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με ψυχραιμία και δίχως συναισθηματισμούς που πολλά ελληνικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν, κάνοντας λόγο για “προδοσία,” “σκληρά αντίποινα του Κρεμλίνου,” “επιδείνωση σχέσεων,” “υβριδικό πόλεμο” κτλ κτλ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελλάδα θα απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες και θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα για άλλους δυο, για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Ειδικότερα, οι ανωτέρω φέρονται να ενεπλάκησαν σε συλλαλητήρια στην Ελλάδα εναντίον της συμφωνία μας την ΠΓΔΜ αλλά και γιατί είχαν επιχειρήσει να προσφέρουν χρήματα σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους.

Η Μόσχα απάντησε με την απειλή πως θα απελάσει με τη σειρά της δυο Έλληνες διπλωμάτες και με την ακύρωση ή πάγωμα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα που υποτίθεται πως θα λάμβανε χώρα κάποια στιγμή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα: Οι απελάσεις διπλωματών πάντα συνεπάγονται συμμετρική απάντηση….

Gepostet von Russian Embassy in Greece am Freitag, 13. Juli 2018

 

Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία έχει προ πολλού αναγνωρίσει τη ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας,” (κάτι που πολλοί “πατριώτες” βολικά “ξεχνούν”), ενώ η πιθανή ανάμειξη του Κρεμλίνου στην ονοματολογική διένεξη μεταξύ Αθηνών-Σκοπίων, δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει. Αυτό που θα πρέπει να μας “παραξενέψει” είναι πως παρά το γεγονός πως η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τη “Μακεδονία,” ο κ. Λαβρόφ πριν μερικούς μήνες, επέμενε η Ελλάδα να μην κάνει παραχωρήσεις στο ονοματολογικό. Δε πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως η Ρωσία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρουέφσκι που προέβαλε σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε συμβιβαστική πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος. Παρόλα αυτά, κάποιοι φρόντισαν να υπερασπιστούν την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη, παρουσιάζοντάς την ως “ομόδοξη αλληλεγγύη,” απέναντι σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ας αναλύσουμε μια υποθετική (;) κατάσταση

Μπορεί η ΠΓΔΜ να είναι ένα μικρό κρατίδιο στη καρδιά των Βαλκανίων, ωστόσο ο “πόθος” της Δύσης να το εντάξει στους κόλπους του ΝΑΤΟ είναι γνωστός και ποτέ δεν κρύφτηκε. Είναι προφανές πως η Συμμαχία, ηγέτης της οποίας είναι οι ΗΠΑ, επιθυμεί να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη παρουσία της στη περιοχή και να ανακόψει τυχόν βλέψεις της Μόσχας. H Ρωσία θέλει ερείσματα στην Ευρώπη και θα κάνει τα πάντα να τα αποκτήσει. Η Ουγγαρία του Β. Ορμπάν, μπορεί να θεωρηθεί μια φιλική προς τη Μόσχα χώρα. Η Τσεχία και η Ρουμανία, ενίοτε κοιτάζουν προς τα ανατολικά. Το ίδιο και η Σερβία. Η Ελλάδα καλώς ή κακώς, διατηρεί έναν ισχυρό ρωσόφιλο πυρήνα (πρόσφατα ιδρύθηκε και ρωσοφιλικό κόμμα), που περιλαμβάνει ακόμη και πρωτοκλασάτους πολιτικούς που δε κρύβουν το θαυμασμό τους για τον Πούτιν. Πρόσφατα, το think tank European Values με έδρα τη Τσεχία, υποστήριξε (δίχως να το στηρίξει) πως Ελλάδα και Κύπρος είναι «συνεργάτες του Κρεμλίνου» στο θέμα των fake news.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τις επίσημες πολιτικές των κρατών της Ευρώπης και δούμε την απήχηση της Ρωσίας στον απλό κόσμο, θα διαπιστώσουμε ισχυρότατα ερείσματα σε πάρα πολλές χώρες, ειδικά σε αυτές που μοιράζονται κοινό θρησκευτικό υπόβαθρο.

Επομένως είναι απόλυτα λογικό η Ρωσία να μην θέλει επίλυση του ονοματολογικού που θα ανοίξει το δρόμο για τα Σκόπια να βρεθούν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Άρα η φερόμενη ρωσική εμπλοκή στα συλλαλητήρια (αν και δεν έχει αποδειχτεί με τη δημοσιοποίηση στοιχείων), είναι απόλυτα λογική και αναμενόμενη. Εξάλλου η Μόσχα δεν έχει διστάσει να εμπλακεί στο εσωτερικό άλλων χωρών με τη περίπτωση των Αμερικανικών Εκλογών του 2016, το Brexit και το δημοψήφισμα της Καταλονίας, να αποτελούν τα κλασικότερα παραδείγματα “οπλοποίησης” των fake news.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στη ρωσική διπλωματία και εξωτερική πολιτική, διότι έχει πετύχει τόσο να εδραιώσει τη θέση της χώρας στη Μέση Ανατολή με την επέμβαση στη Συρία, όσο και να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχοντας προσεταιριστεί τη Τουρκία του Ερντογάν, η οποία πλέον μόνο προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί στη Συμμαχία, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν με ακόμη καλύτερα (για την τότε ΕΣΣΔ) αποτελέσματα.

Με απλά λόγια, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όταν και αν ολοκληρωθεί, θα είναι ένα ακόμη αγκάθι στα πλευρά της Ρωσίας που βλέπει ένα ακόμη δυνητικά ισχυρό έρεισμα, να χάνεται μέσα από τα χέρια της.

Εν κατακλείδι, αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουν όλοι, είναι πως στη γεωπολιτική δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί και συμμαχίες που βασίζονται σε μύθους περί “ομόδοξων εθνών,” “προφητειών,” “ξανθών και λοιπών γενών,” κοκ. Στις διακρατικές σχέσεις (όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά με κάθε χώρα), αυτό που μετράει είναι το (όχι πάντα) αμοιβαίο συμφέρον. Ουδείς, είτε αυτός είναι Αμερικανός, είτε Ρώσος, είτε Γάλλος θα χαρίσει στην Ελλάδα το παραμικρό για συναισθηματικούς λόγους. Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει μια υγιής εξωτερική πολιτική, είναι “συμπόρευση συμφερόντων επ αμοιβαία οφειλή.” Το εάν η Ελλάς ανήκει στη Δύση ή την Ανατολή, δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθεί, αλλά εάν ο καθένας ξεχωριστά θέλει να μια απάντηση έστω για τον εαυτό του, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τη πραγματικότητα και όχι τα ευχολόγια που τόσο απλόχερα προσφέρουν κάποιοι.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Guest
Gunner

Τα Σκόπια δεν έχουν κανένα μα κανένα γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για την Ρωσία. Η Ελλάδα έκανε το χατίρι στις ΗΠΑ και τι κέρδισε από αυτό ακριβώς; μήπως μελλοντικές διεκδικήσεις εδαφών από τους Σκοπιανούς; διαγραφή από τα ελληνικά βιβλία ιστορικών γεγονότων όπως οι βαλκανικοί αγώνες, τους μακεδονομάχους και πιθανόν και την αρχαία ελληνική ιστορία; πείτε μας ανοιχτά τι κέρδισε η Ελλάδα από την υποχώρηση αυτή ακόμη και σε γεωστρατηγικό επίπεδο;

perastikos
Guest
perastikos

Τίποτα. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αποκλειστικά για τον εαυτό της και το ενδεχόμενο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είχαμε μια εθνική παραχώρηση με αντάλλαγμα την παραμονή κάποιων στην καρέκλα και προσπαθούν κάποιοι να μας το πασάρουν σαν επιτυχία, επειδή αποδείξαμε ότι είμαστε καλά τσιράκια. Το να προσπαθούν να αποδείξουν την ορθότητα της υπογραφής της συμφωνίας με το επιχείρημα ότι φέρνει τη Ρωσία σε δύσκολη θέση είναι αστείο. Το αν η υπογραφή ή μη υπογραφή της συμφωνίας ευνοεί τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ή τη Γερμανία ή οποιονδήποτε τρίτο είναι αστείο. Το δικό μας εθνικό συμφέρον ποιο είναι; εμείς λοιπόν υπογράψαμε μια… Read more »

Giorgos_T
Member
Giorgos_T

Τα Σκόπια δεν έχουν κανένα μα κανένα γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για τη Ρωσία;;; Εεεε; Για ανέλυσέ το λίγο παραπάνω να μου φτιάξεις τη διάθεση.

Και πριν βιαστείς να πεις το ποιηματάκι, για πες μου λίγο, αν δεν ενδιαφέρεται καθόλου μα καθόλου όπως λες, γιατί τάχθηκε κατά της συμφωνίας;

Gunner
Member
Gunner

Γιατί με αυτόν τον τρόπο αποσταθεροποιεί το ΝΑΤΟ. Γεωστρατηγικά στην περιοχή η Τουρκία είναι το πιο σημαντικό κράτος κύριε, όχι τα Σκόπια, ούτε η Σερβία και αυτό φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΩΡΑ. Τεμενάδες τους κάνουν ΟΛΟΙ.

Giorgos_T
Member
Giorgos_T

Δεν γνωρίζεις προφανώς τι σημαίνει το γεωστρατηγικά, ούτε πια κριτήρια λαμβάνουν υπ’οψιν τους τα κράτη κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Απλά παπαγαλίζεις τον όρο. Γεωστρατηγικά και γεωστρατηγικά ξανά και άρες μάρες κουκουνάρες…

Όταν ένα κράτος δεν έχει κανένα μα κανένα “γεωστρατηγικό” ενδιαφέρον σε μια περιοχή. Όπως πχ Η Έλλας με το Θιβέτ, ή μερικές χιλιάδες άλλα παραδείγματα ανα τον πλανήτη, απλά δεν σπαταλάει πόρους πολύτιμους για να ανακατευτεί.

Φτάνει πια με αυτά τα παιχνιδάκια με τις λέξεις και τις ορολογίες…

Spica
Member
Spica

Το να αναγκάσεις μια χώρα ν’αλλάξει το συνταγματικό της όνομα δεν είναι μικρό πράγμα. Νομίζω είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά και σίγουρα δεν το λές υποχώρηση. Η Ελλάδα με τη συμφωνία αυτή, ίσως πετύχει στο +5 να γυρίσει μια χαμενη παρτίδα. Όλα σχεδόν τα κράτη παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη χώρα αυτή ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Εδώ και πολλά χρόνια παντού στο εξωτερικό όλοι όσοι αναφέρονται σε αυτή τη χώρα την αποκαλούν Μακεδονία και όλοι οι χάρτες την ονοματίζουν το ίδιο. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia Είμαστε οι μόνοι παγκοσμίως που την αποκαλούμε Σκόπια ή ΠΓΔΜ ή fyrom, και στρουθοκαμηλίζουμε νομίζοντας ότι αφού η πραγματικότητά… Read more »

Stmts
Guest
Stmts

Επιτελους μια φωνη λογικης.Συν τις αλλοις η Τουρκια ηθελε να αποκτησει αεροπορικη βαση στα Σκοπια σεναριο που πλεον ακυρωθηκε.Επισης αυτη η μικρη και αδυναμη χωρα που ουσιαστικα δεν εχει στρατο πολυ ευκολα θα μπορουσε να γινει ενα ελληνικο προτεκτορατο και να τους ”σπρωξουμε” ολο το παλιο μας στρατιωτικο υλικο.

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Συμφωνώ απόλυτα. Πιστεύω ότι θα είναι επιτυχία της δεκαετίας. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτό το κράτος με κάθε μέσο και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.

Gunner
Member
Gunner

Προτεκτοράτα της Τουρκίας είναι σχεδόν τα μισά βαλκανικά κράτη κύριε. Κόσοβο, Αλβανία, Βοσνία και φυσικά Σκόπια είναι οι Χώρες που λίγο ή πολύ οι Τούρκοι ελέγχουν. Δεν έχετε παρά να πάτε σε αυτές τις Χώρες για να το διαπιστώσετε και μόνος σας. Η οικονομική και πολιτική (ευρύς χρηματισμός πολιτικών για την υποστήριξη των τουρκικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα) διείσδυση είναι τέτοια που δεν χωρά αμφιβολία. Τώρα αν εσείς νομίζετε ότι αυτό θα αλλάξει επειδή θα μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, γελιέστε για να το πω πιο κομψά. Πολύ απλά οι διεκδικήσεις τους εναντίον της Ελλάδος στο μέλλον θα… Read more »

PLEXMAN
Guest
PLEXMAN

Στάχυ και Stmts η Αλβανία είναι στο ΝΑΤΟ άλλα εξοπλίζεται από τους Τούρκους και οι οποίοι έχουν ναυτική βάση εκεί, σκέψου τι θα κάνει η Τουρκία τώρα που το κρατίδιο των Σκοπίων μπήκε στο ΝΑΤΟ. Όλοι η γη να τους έλεγε Μακεδόνες δεν είχε κανέναν νόημα για αυτούς ο νταλκάς τους ήταν να τους το αναγνωρίσουμε εμείς όπως και το κάναμε άλλα παραδίδοντας τους ταυτότητα, γλώσσα και εθνικότητα. O Ζαεφ είπε τώρα επιτέλους δικαιωθήκαμε. Α και μην τρελαθούμε τώρα, δεν θα τους λέει κανένας, αυτοί είναι πολίτες της βόρειας Μακεδονίας, Μακεδόνες θα τους λέει α και ως προς το ερώτημά… Read more »

Μιχάλης Σκαλιωτης
Guest
Μιχάλης Σκαλιωτης

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ …ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ ΑΘΡΟ ! ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΙ !!! Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Το γεγονός ότι το συμφέρον της Ρωσίας, είναι η μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι προφανές και λογικό. Το περίεργο είναι,ότι ενώ το δικό μας συμφέρον είναι ταυτόσημο (με τα Βαλκάνια πλήρως ‘δυτικά’, η Ελλάδα χάνει γεωπολιτική ισχύ ως παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ‘προόδου’, έναντι των γύρω κατσαπλιαδων), εμείς σπεύδουμε να βοηθήσουμε τους σχεδιασμούς ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ. Αν μας έχουν λίγο ανάγκη, είναι ακριβώς επειδή τα Βαλκάνια είναι ασταθή και μη πλήρως ελεγχόμενα… Στα υπόλοιπα, είμαστε δεδομένοι ούτως ή άλλως.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάνε οι ρώσσοι αλλά… Βλέπω ότι ο νέος δρόμος του μεταξιού (Πειραιάς-Αξιός-Μοράβας-Δούναβης) βολεύει όλους εκτός Τουρκίας. Την Ελλάδα για τα φράγκα από τα εμπορεύματα, την Ελλάδα+Β. Μακεδονία (χεχε)+Σερβία για τα φαραωνικά έργα και τα διόδια, τη Γερμανία επειδή βρίσκει εναλλακτική εκτός θάλασσας και εντός ηπείρου και τη Ρωσσία δευτερευόντως για τα εμπορεύματα αλλά κυρίως γιατί παρακάμπτει τα Στενά. Και βέβαια βολεύονται ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με την ένταξη Β. Μακεδονίας. Πέρα από την Τουρκία βλέπω ως χαμένη και την ιστορική αλήθεια αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Όταν θα αρχίσουν να πέφτουν παγκούε οι κινέζικοι λωτοί θα πέσουν όλοι (δηλαδή όσοι… Read more »

PLEXMAN
Guest
PLEXMAN

Ο νέος δρόμος που λες δίνει την δυνατότητα στα Σκόπια να δημιουργήσει λιμενικό, θα γίνει διαπλάτυνση του αξιoύ, να έχει δικαιώματα στην ΑΟΖ να έχει δικαιώματα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Μην τα παίρνουμε όλα ελαφρά την καρδία.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Καλως τα λεει το αρθρο. Με πολυ απλα λογια, ας κοιταμε ως χωρα το συμφερον μας, οπως κανουν ολες οι αλλες. Το αν ειναι καλη η συμφωνια, ή οχι, ας το αποφασισουμε εμεις και οχι αλλοι για εμας. ( Εμεις οταν λεω συμπεριλαμβανω και αυτους που εκλεξαμε να μας κυβερνανε).

Ionas
Member
Ionas

Νομίζω ότι η ιστορία έχει μιλήσει.
https://www.youtube.com/watch?v=PbSFhYk5Ewg&feature=youtu.be