27.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ΕΛΔΥΚ με άρματα μάχης Leo2A4...

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ΕΛΔΥΚ με άρματα μάχης Leo2A4 άμεσα, σε απάντηση των τουρκικών Leo2

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H είδηση της μεταφοράς των τουρκικών Leo2A4 στα Κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου μάλλον σόκαρε την Κοινή Γνώμη σε Ελλάδα και Τουρκία. Φυσικα σόκαρε τους γνωρίζοντες, καθώς για τους λοιπούς “ειρηνιστές” και “ρισκαδόρους” δεν υπάρχει “διαφορά” μεταξύ μεταξύ Μ48Α5, Μ60Α3, Leopard 2, M1, Imperial AT-AT κοκ. Όλα ίδια είναι. Έλα που δεν είναι όμως…

H άφιξη των τουρκικών Leo 2A4 στο νησί, μπορεί να ακυρώσει το όποιο τακτικό πλεονέκτημα έχουν τα κυπριακά T-80U. Τα τελευταία, μαζί με τα BMP-3, και την κατάλληλη αντιαεροπορική υποστήριξη, μπορούν να υποχρεώσουν την τουρκική πλευρά σε μια ξεκάθαρη αμυντική στάση, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ελληνική πλευρά. Αλλιώς, αν οι Τούρκοι επιλέξουν την ανοιχτή αντιπαράθεση με τους Έλληνες, τότε κινδυνεύουν όχι μόνο να ηττηθούν τακτικά στην γραμμή αντιπαράθεσης, αλλά να υποχρεωθούν σε στρατηγική ήττα (ανακατάληψη των Κατεχομένων). Τότε, ούτε η επέμβαση της αεροπορίας δεν θα μπορεί να τους σώσει.

ΑΠΟΨΗ: Για την μεταφορά των τουρκικών Leo2A4 και Firtina στην Κύπρο ευθύνεται η Ελλάδα

Η μεταφορά των τουρκικών Leo2A4 δυστυχώς αλλάζει άρδην την κατάσταση. Με τις προηγμένες δυνατότητες βολής εν κινήσει που διαθέτουν, μπορούν να δημιουργήσουν τρομερά προβλήματα στα ελληνικά Τ-80U της Κύπρου. Ειδικά μάλιστα αν οι αριθμοί που έχουν μεταφερθεί στο νησί είναι τελικά τουλάχιστον δυο επιλαρχίες (ή 80 με 90 άρματα μάχης).

Όπως έχουμε ξαναγράψει, για την μεταφορά των τουρκικών Leo2A4 ευθύνεται και η ελληνική πλευρά. Η απραξία της Ελλάδας, οδήγησε την Τουρκία να θεωρήσει πως είναι αρκετά ασφαλής για να μεταφέρει Leopard 2A4 από τον Έβρο στην Κύπρο. Το θέμα μας όμως είναι πως από την στιγμή που η τουρκική απειλή στον Έβρο έχει μειωθεί, με την κατακόρυφη μείωση της τουρκικής αρματικής δύναμης με πυροβόλο των 120 χιλιοστών, θεωρούμε πως υπάρχει “περιθώριο” μεταφοράς 42 αρμάτων μάχης Leo2A4 στην Κύπρο, για ενίσχυση της ΕΛΔΥΚ. Άλλωστε στον Έβρο παραμένουν τα 170 Leo2HEL και ικανός αριθμός Leo2A4, που μαζί με τα Leo1A5 μπορούν να “κρατήσουν” το Μέτωπο (το λιγότερο).

Κύπρος: Πλούσιο και εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα στο Γλαύκο

Ένα μεγάλο λάθος που πιθανότατα κάνουμε είναι η υποτίμηση της αξίας της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν είναι απλά ένα κομμάτι του Ελληνισμού, που ο κατακτητής αιμοτοκύλησε. Η Κύπρος κάθεται πάνω ίσως στα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, και η Τουρκία έχει το “λάθος” μισό κομμάτι. Δυστυχώς, θα πρέπει να καταλάβουμε πως οι Τούρκοι ετοιμάζονται να “διορθώσουν το λάθος”, καταλαμβάνοντας και το “άλλο μισό”. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε με τίποτα.

Η Ελλάδα πρέπει να μεταφέρει άμεσα 42 άρματα μάχης Leo2A4, αριθμό πυροβόλων M-109 (κάποιας προηγμένης έκδοσης), αλλά και κάποιο πυραυλικό σύστημα. Καθώς δεν μας περισσεύουν τα MLRS (όπως έχουμε γράψει, τα 40 επιπλέον συστήματα χάθηκαν μετά το 2015), η μόνη λύση θα ήταν κάποια RM-70 με προηγμένα πυρομαχικά.

Σκάνδαλο με την παρουσία Leo 2A4 στα Κατεχόμενα

Η Κύπρος από το “μαλακό υπογάστριο” της ελληνικής άμυνας, μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος. Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει να επαναληφθεί το 1974. Σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί πρώτα στην Κύπρο, ο Ελληνισμός πρέπει να έχει εκεί τα απαραίτητα όπλα για να προστατεύσει τους Κυπρίους αδελφούς μας. Σε περίπτωση που έχουμε κάποια επίθεση σε Αιγαίο ή Έβρο, τότε η Κύπρος πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πιθανή ήττα της Τουρκίας, δημιουργώντας δεδομένα υπέρ της. Σε κάθε σενάριο, η μεταφορά ελληνικών Leo2A4 στην Κύπρο πρέπει να γίνει άμεσα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

163 ΣΧΟΛΙΑ

163 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kapoios

Δεν μου φτάνει όλο το βράδυ να απαριθμήσω για πόσους λόγους (στρατηγικής, τακτικής, επιχειρησιακής, επικοινωνιακής κλπ κλπ) η συγκεκριμένη “άποψη” είναι τραγικά λάθος.

Mich

Οκ. Δεν μας λες όμως τη σωστή άποψη…

Nikolaos

Από πότε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πλήρους έντασης (δεν λέμε για επέμβαση πάνοπλων πεζοναυτών π.χ. προς προστασία της διεξαγωγής των εκλογών στην Αϊτή από δειλούς και ξυπόλυτους τραμπούκους, λέμε για αποτροπή άλωσης πόλεων και εκρίζωσης ή γενοκτονίας πληθυσμών ….) έχουν και επικοινωνιακή διάσταση;

adpanos

Είχα διαβάσει παλαιότερα εδώ στην σελίδα σας, αν θυμάμαι καλά, πως υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας εντός Ε.Ε. για δανεισμό αρμάτων του τύπου από χώρες που έχουν πλεόνασμα σε άλλες με καλούς όρους, ώστε οι πρώτες να μπορούν μέσω της μίσθωσης να αναβαθμίζουν τα υπόλοιπα.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπαίνουμε για λογαριασμό της ΕΛΔΥΚ σε μια τέτοια λογική δανεισμού από άλλες χώρες και όχι μεταφοράς από την Ελλάδα;

Fingolfin

Εγώ θα έλεγα πως αν έχουμε αποφασίσει να δώσουμε 42 Leo 2A4 για να αναβαθμίσουμε τα υπόλοιπα ας τα δώσουμε στην Κύπρο.

Gunner

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Τι έγινε, πήραν χαμπάρι οι Κύπριοι ότι η Διεθνής κοινότητα και οι διάφοροι σύμμαχοι της δεν θα την βοηθήσουν και εκλιπαρούν τους καλαμαράδες για να τους σώσουν; Μήπως να στείλουμε και 1-2 μοίρες μαχητικά ή είναι λίγα; Εμάς ποιος θα μας Σώσει;

Fingolfin

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα οι Κύπριοι να έχουν παραλάβει σύγχρονα καλούδια από Ισραήλ μεριά (π.χ. Spike) και οι Τούρκοι να το έμαθαν και για αυτό το λόγο να μετέφεραν τα Leo στην Κύπρο. Και φυσικά στους Γερμανούς θα είπαν πως διαταράσσεται η ισορροπία δυνάμεων στο νησί.
Η άλλη πιθανότητα είναι οι Τούρκοι να θέλουν να φάνε το κεφάλι τους μπλέκοντας σε πολλαπλά μέτωπα και μπράβο τους.

Psixraimia

Το πιθανότερο είναι ότι λόγω των ερευνών απλά θεωρούν ότι υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να εκτραχυνθουν τα πράγματα στην Κύπρο και παίρνουν τα μέτρα τους

Gunner

Μακάρι να έχουν ξυπνήσει οι Κύπριοι και πέρα από TAVOR & NEGEV να αγόρασαν και Spike. Αν το έκαναν αυτό, το παιχνίδι αλλάζει δραματικά εναντίον της Τουρκίας στο πεδίο της μάχης. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει να μετακινηθούν άρματα από την Έβρο και δη Leo-2A4 ή Α6 που ορέγονται οι Κύπριοι, ούτε βεβαία πρέπει να νοικιαστούν ή πουληθούν Leo-2A4 για να εκσυγχρονιστούν τα υπόλοιπα. Οι απέναντι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν παράγωγη των Altay, επίσης έχουν καταθλιπτική υπεροχή σε ΠΒ, ΜΧ και σε εμπειροπόλεμο κόσμο (ΠΖ) στον Έβρο. Εμείς από την άλλη ΜΟΝΟ τα άρματα έχουμε, Το ΠΒ είναι κατώτερο, το… Read more »

Spock

Καταρχάς ντρέπομαι που διαβάζω τέτοιο σχόλιο. Δεύτερο, ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι ΕΛΔΥΚ σημαίνει Ελληνική Δύναμη Κύπρου και ότι πάνω σε αυτούς θα πέσουν πρώτα τα Leopard 2 όπως έγινε και το 1974. Ας τους αφήσουμε λοιπόν με τα M-48 να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Πάνθηρ

+1

Βεβαια για να πω την αληθεια, τοσα χρονια, εχω συνηθισει να ακουω τετοια σχολια….

Gunner

Κι εμείς έχουμε συνηθίσει να μας βρίζετε και να μας αποκαλείτε υποτιμητικά Καλαμαράδες. Την Συμπεριφορά σας απέναντι στους ΕΛΔΥΚάριους την ξεχνάτε μήπως; Ντροπή σας, μόνο αυτό σας λέω. Στέλνουμε τον αφρό του ΕΣ για να σας προστατεύσει κι εσείς τους φέρεστε σαν υπανθρώπους. Αίσχος.

Gunner

Έχεις δίκιο, έχει μεγαλύτερο βάρος το κυπριακό έδαφος για τους Έλληνες από το Ελληνικό.

Οι Κύπριοι θέλουν για άλλη μια φορά να πληρώσουν οι Έλληνες για την άμυνα τους. Από την μια είναι πιο πλούσιοι από τους Έλληνες και από την Άλλη δεν αντέχουν οικονομικά Αεροπορία, ναυτικό, άρματα, πυροβολικό. Ποιος κοροϊδεύει ποιον εδώ πέρα;

ilias35

Αγαπητε εχεις δικιο για θεματα που λιγοι γνωριζουν στην Ελλαδα. Οι Κυπριοι πλην μιας περιοδου 1988-2000 ειχαν μια διαρκη αλλεργια στο να ξοδευουν χρηματα για κανονια. Προτιμουσαν το βουτυρο. Ακομα το 1974 διαμαρτυρονται για τα ”μαρτινια” αλλα καμμια κουβεντα για αυτον που διαχειριζονταν τα οικονομικα και τις τυχες της Κυπρου. Αυτος ο οποιος ειχε εξοπλισει τους πραιτωριανους του με καλασνικοφ ολμους, RPG. Αλλιως οι καταδρομεις θα πηγαιναν στις μαχες με ενφιλντ εναντιον G3 και FN. απο το 2000 ειχαν κρυφτει πισω απο τυος ελληνικους εξοπλισμους που μας φαληρισαν σε μεγαλο βαθμο και μολις καταλαβαν οτι η ελλαδα δεν ειναι τοσο… Read more »

PCH

Εμετικό… Παράκληση προς τους διαχειριστές, αν δεν πρόκειται βέβαια για τον Μουσταφά καμουφλαρισμένο… τέτοια σχόλια να μην εγκρίνονται.

ira-ant

Καμμία μεταφορά.
Άμεση αναβάθμιση των Τ-80(εάν γίνεται στο Ισραήλ),αγορά επιπλέον Τ-80 ή Τ-90,εάν είναι δυνατόν.
Στον Έβρο χρειάζεται η τοποθέτηση τού Τρόφυ στα Λεο-2…υπερεπείγον!
Καί μερικά Javelin(εάν τα δίνουν οι ΗΠΑ),έτσι για συμπλήρωμα.

Ww2

Ta T-80 και T-90 είναι Ρωσικά αν δεν το γνωρίζεις και οι ΗΠΑ έχουν έναν νόμο για της χώρες που συνεργάζονται στρατιωτικά με αυτήν. Μία άλλη χώρα για την αναβάθμιση( δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει) είναι η Ουκρανία αλλά λόγο της συνεργασίας τους με την Τουρκία δεν νομίζω να τα αναβαθμίσουν

ira-ant

Βεβαίως και γνωρίζω την προέλευση των αρμάτων Τ.
Υπάρχει επίσημη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου;Ακόμη δεν έγινε άρση του εμπάργκο.
Θα μου πεις λογικά,οτι θα απαγορεύσουν οι ΗΠΑ,την οποιαδήποτε αγορά ή αναβάθμιση αρμάτων απο την Ρωσσία,λόγω της επικείμενης άρσεως.
Στο Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει αναβάθμιση;

Nikolaos

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση. Νόμος του Κογκρέσσου προβλέπει ότι χώρα που αγοράζει όπλα από τη Ρωσία έχει κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Για όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως προσανατολισμού τους. Μάλλον σας εκπλήττει, και έχετε απόλυτο δίκαιο. Αλλά ο μπάρμπα Σαμ έτσι λειτουργεί ανέκαθεν, πεδίο εφαρμογής των νόμων του είναι όλη η γη, ακόμη και ξένα κράτη, και αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα. Πολλές επιχειρήσεις (και μιλώ για πολυεθνικούς κολοσσούς, με έδρα σε συμμαχικά κράτη) έχουν πικρή πείρα τι θα πει να κάνεις δουλειές στην Αμερική … π.χ. επειδή δεν πλήρωσες (γερμανική τράπεζα, υπαρκτό παράδειγμα) εγγυητική επιστολή σε αμερικανό… Read more »

Psixraimia

Η απόφαση των δικαστηρίων μίας χώρας δε δεσμεύει την άλλη. Αν πάει η υπόθεση και στα αμερικανικά δικαστήρια και κρίνουν εαυτόν αρμόδιο μπορεί να λάβουν διαφορετική απόφαση. Θα μπορούσε να είναι το Νεπάλ στη θέση των ΗΠΑ

Nikolaos

Σωστό. Καμιά χώρα δεν υποχρεούται να αναγνωρίζει δικαστικές αλλοδαπές δικαστικές αποφάσεις, παρά υπό τους όρους της εσωτερικής της έννομης τάξεως ή εκείνους σχετικής διεθνούς συμβάσεως (ή Κανονισμού, στην περίπτωση της Ε.Ε.). Φυσικά υπάρχει και το θέμα της διεθνούς εκκεμοδικίας, που δεν είμαι σίγουρος πώς το ρυθμίζει το αμερικανικό δίκαιο. Αλλά εδώ δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης δεδικασμένου από αλλοδαπή δικαστική απόφαση (δεν υπήρχε ταυτότητα διαδίκων, ούτε ιστορικής και νομικής βάσεως της αιτήσεως), αλλά αναγνώρισης της πραγματικής και νομικής αδυναμίας του εγγυητή να καταβάλει, και δυσανάλογων κυρώσεων για κάτι που το δίκαιο που διέπει την εγγυητική επιστολή (εν αμφιβολία το γερμανικό εν… Read more »

andreasmp412c

Σ αυτο για το trophy συμφωνω ως εκει που δε παει. Επρεπε ηδη να εχουμε αρχισει να κανουμε επαφες για αποκτηση του

Αλέκος

Πράγματι, δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση των Τ80 λόγω των απαγορεύσεων από τις ΗΠΑ. Γι΄αυτό και η τελευταία αγορά της Εθνικής Φρουράς ήταν από τη Σερβία. Αλλά γιατί να αναβαθμίσης ένα Τ80 με 1.0 εκ + ευρώ, και να μην αγοράσεις Leo2A4 σε περίπου την ίδια τιμή? Η Ολλανδία είχε πωλήσει Leo2 A6 προς 2.0 εκ ευρώ το ένα στην Ισπανία. Η Ισπανία διαθέτει προς πώληση τώρα 103 Leo2 A4, γιατί να μην αγοραστούν αυτά? Αν τους προσφερθεί γύρω στο 1.0 εκ, είναι σύγουρο ότι θα τα πωλήσουν. Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν να αγοραστούν και άλλα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, όπως… Read more »

ilias35

δεν θα αγοραστει τιποτα, δεν θα αναβαθμιστει τιποτα μην κανετε τον κοπο να κανετε καμμια προταση που κοστιζει πανω απο 5 εκατ. ευρω συνολικα

Πάνθηρ

Θερμες ευχες απο την Κυπρο..!
Υπερπληρες αρθρο, και πραγματι ανταποκρινεται στα Κυπριαμα δεδομενα που ζουμε…
Ευχαριστουμε πολυ την ΠΤΗΣΗ..!!

Υ.Γ. Βεβαια αναγνωριζω την αξια του αρματος, ειδικα στον Εβρο…Σιγουρα υπαρχουν και αλλες λυσεις χωρις να αποδυναμωνεται το αρματικο δυναμικο της Ελλαδας…Το θεμα ειναι και τα δυο Υποργεια, και τα δυο επιτελεια να κανουν σωστους και στοχευμενους (επαν)εξοπλισμους -τουλαχιστον οσο ειναι δυνατον- στα επομενα χρονια

zap

Δεν χρειαζεται να χαριζουμε στην τουρκικη αεροπορια στοχους.
Χωρις να θελω να γινω δηκτικος αλλα η Κυπρος ειναι σε πολυ καλυτερη οικονομικη κατασταση απο την ελλαδα και μπορει να αγορασει 80-100 απο τα καλυτερα αρματα του κοσμου και ας τα παρει μετχ. να καταφτασουν και αμεσα.

Δεν κοιταμε τα χαλια μας θελουμε να δωσουμε κιολας.

Nikolaos

σωστό, αλλά η προμήθεια κατεπείγει. Μπορεί μετά να επιστρέψουν, όταν η Κύπρος έχει αγοράσει τα δικά της.

Digenis

εκείνα να κατατρεγμενα και εν τελη και αυτα στις ελληνες καλενδες 300 Μ1Α1 τι έγιναν ?Με τι αιτιολογικό δεν τα πήρε το υπουργείο ?

Πάνθηρ

Αναφερεσαι στο Υπουργειο Εθνικης Αμυνας της Ελλαδας?

Fingolfin

Είναι on hold, pending. 🙂 Πάντως δεν έχουν ακυρωθεί ακόμα. Στα eda (excess defense articles) βλέπω τιμή ίδια με τα kiowa, αν δεν κάνω λάθος. Ίσως προτεραιότητα των επιτελείων να ήταν αρχικά τα Kiowa.

Digenis

Ποιο αργα απο την χελωνα ,10 χρόνια πέρασαν .Η χελωνα ριχνει γκαζια μπροστα στο ελληνικο υπουργειο αμυνας .

SpaceMan

Δεν θα συμφωνήσω…Θεωρώ πως είναι πολύ λανθασμένη η άποψη μεταφοράς αρματικού δυναμικού για αντιαρματικούς λόγους!
Η εθνική φρουρά με τα Τ-80 αλλά και το αρματικό δυναμικό της ΕΛΔΥΚ έχει πλήρεις δυνατότητες νυχτερινών βολών καθώς και βολών εν κινήσει.
Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τις φίλιες δυνάμεις από τα Leo2A4 των Τούρκων τότε πρέπει να δούμε πως θα ενισχυθεί σημαντικά η ΕΦ με αντιαρματικά μέσα που να περιλαμβάνουν σύγχρονους ΑΤ πυραύλους όπως Kornet, Javelin, Spike κ.α.

Cretanmacedonian

Συμφωνώ με όσα λέτε για το γεγονός ότι πρένα να ενισχύσουμε την Κύπρο και θεωρώ ότι είναι το μοναδικό μέτωπο από τα τρία που μπορούμε να επιτύχουμε ολοκληρωτική νίκη γιατί είναι απομονωμένο παρόλο που είναι πολύ κοντύτερα στην Τουρκία.
Μια «διόρθωση» νομίζω η ΕΦ δεν έχει ανάγκη τα δικά μας Rm-70 , έχει επάρκεια BM-21 , τα 4 που αναφέρουν διάφοροι πίνακες αμφισβητούνται από πολλές πηγές που τα ανεβάζουν σε 18 .Νομίζω η ΕΦ πρέπει να προμηθευτεί κάτι ανάλογο με τα MLRS είτε το LYNX είτε το σερβικό SUMADIJA .

ilias35

χωρις αεροπορικη υπεροχη έστω και τπικη ,δεν κανεις επιθεση. Μονο άμυνα.

desperadonik

Τελικα ο ΕΣ θα δωσει αρματα LΕΟ στην EDA ή στην Κυπρο? ή και στους δυο? Ποσα πολλα τελικα ειναι αυτα τα Α4 και ποσο υπερπολυτιμα για ολους τους παικτες? Μηπως αντι γι’αυτο θα επρεπε η Κυπρος μεσω ΕΕ να ζητησει αμεσο εμπαρκο οπλων της Γερμανιας στην Τουρκια με αφορμη την απειλη που αντιπροσωπευουν αυτα τα αρματα? Να δουμε τι ρολο παιζει η Γερμανια και κατα ποσο η Κυπρος αλλα και η Ελλαδα (κατι που ηδη ξερουμε), μπορουν να πονταρουν σε κοινη ευρωπαικη πολιτικη αμυνας και αλληλεγγυη. Να δουμε αν τα κοιτασματα ειναι ευρωπαικα ή Κυπριακα (ελπιζω το δευτερο). Ποιο… Read more »

Spirit

Με τα ρωσικά άρματα έχει γραφεί στον κυπριακό τύπο, ότι πάσχουν πολλά προβλήματα και έλλειψη ανταλλακτικών λόγω των γνωστών προβλημάτων με το ρωσικό εξοπλισμό.
Οταν φωνάζαμε για τα Ολλανδικά Leo 2A6 πάλι ήμασταν κακοί… νομίζω οτι ανά την Ευρώπη κάπου θα βρουν 2Α4 δεν πρέπει να αποδυναμωθεί το αρματικό της χώρας.
Αν και ακριβά πάντως υπάρχουν και τα γαλλικά Leclerc… ευκαιρία να πάρουν πόδι και τα ΑΜΧ.
Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να μεταφερθούν άμεσα 12 Kiowa εκεί.

Πάνθηρ

Πολυ καλη ιδεα-δεν ξερω δυστυχως αν ειναι πραγματοποιησιμη….Δεν θα με χαλουσε να σου πω την αληθεια…Μακαρι να ξυπνησουν και να σταματισουν απο πολιτικης αποψης να το παιζουν τα καλα και ακακα “παιδια της γειτονιας”…
Δεν λεω, να κανουμε κινησεις καλης θελησεως, να δειχνουμε καλες προθεσεις, αλλα οχι και να παψουμε να υπερασπιζομαστε τα δικαια μας…η αμυνα καλως ή κακως, ειναι ο βασικος κορμος για καθε κρατος που επιδιωκει σταθεροτητα και αναγνωριση….Αυτο πρεπει να γινει αντιληπτο…

Chris

Μίλα ευγενικά και κράτα μεγάλο ξύλο που έλεγε και ο Ρούσβελτ

data

Μηπως θα πρεπει να σοβαρευτουν οι κυπριοι που εχουν και ειδικο φορο για την αμυνα και να αγορασουν καμμια επιλαρχια συγχρονων αρματων; ε δεν ειναι δυνατον να τα περιμενουν ολα απο εμας για να μοιραζει η εκαστοτε κυβερνηση τους επιδοματα.

Observer

Όλες οι απόψεις δεκτές, είτε με μεταφορά είτε όχι. Και γιατί όχι 32 leo2 A6 και μερικά Apache πχ 6 που θα εκσυγχρονίσουν οι Κύπριοι, ώστε να έχουμε την πρωτοβουλία.

ivychris

Η καλύτερη απάντηση των Κυπρίων θα ήταν Merkava III (που τα έχει και μπόλικα) με Trophy APS & μια ντουζίνα Pereh με τους Spike-NLOS και τελείωσε το παραμύθι

sotbak

δεν είναι καθόλου άσχημο, άντε ας αποδείξει ο bibi την αγάπη του στην Κύπρο πέρα από τις θετικές δηλώσεις να μη του φάμε το δίκιο

Πάνθηρ

Θα ηταν πραγματικο ονειρο!!
Αλλαα………… 😥

adpanos

Το mekava από διάφορα άρθρα που διάβασα πάσχει στον σχεδιασμό σε σχέση με τα δυτικά αρματα.
Ειδικά στο μέρος που τοποθετείται ο κινητήρας.

seb

Γιατί η τοποθέτηση του κινητήρα μπροστά είναι μειονέκτημα; Γενικότερα ανέπτυξε το λίγο ή δώσε μας κάποιες πηγές.
Κρίμα πάντως που δεν τα είδαμε στον ελληνικό διαγωνισμό να βγάζαμε δικά μας συμπεράσματα.

Πάνθηρ

Νομιζω το κυριοτερο μειονεκτημα της τοποθετησης του κινητηρα μπροστα ειναι προφανως πως εφοσον το αρμα θα προελαυνει, ο πυραυλος ή το βλημα που θα δεχτει θα προερχεται κατα κυριο λογο απο το μπροστινο τοξο, αρα θα προσβληθει το μπροστινο μερος του αρματος, και προφανως ο κινητηρας θα καταστραφει αμεσως…Και αν καταστραφει ο κινητηρας, το αρμα, ακινητο πια, ειναι ο πιο ευκολος στοχος για τα αντιαρματικα … Ο κινητηρας στο πισω μερος υποτιθεται πως προσφερει μια στοιχειωδη “προστασια” αφου η προσβολη του γινεται μονο απο τα πλευρικα τοξα και απο πισω…. Βεβαια δεν αναφερομαι σε εκτενεις αρματομαχιες “αρμα με αρμα” του… Read more »

Αλέκος

Πάνθηρ, άλλοι είναι οι λόγοι για τη μηχανή στο πίσω μέρος. Καθαρά για τη σιλουέτα που φαίνεται σε θερμικές κάμερες του αντιπάλου (μειώνεται σημαντικά) και για την απόδοση των θερμικών καμερών του ιδίου του άρματος.
Το Ισραήλ αποφάσισε ότι προτιμά να χάσει ένα άρμα παρά τον οδηγό του. Οι απώλειες στον πόλεμο του Γιων Κιπούρ (τεράστιος αριθμός αρματιστών) τους έκανε περισσότερο επιφυλακτικούς σε θέματα επιβίωσης του πληρώματος. Και ο σκοπός που έχει πλέον άρματα είναι κάπως διαφορετικός, μια και η χρήση τους είναι κυρίως εναντίων ανταρτών.

Πάνθηρ

Αυτο δεν το ηξερα….Ευχαριστω πολυ για την πληροφορια!!!
Απλα εβγαλα αυτο το συμπερασμα απο το γεγονος πως και τα αρματα του Β’ ΠΠ πισω ειχαν την μηχανη, χωρις να υπαρχουν θερμικες καμερες…

jim40

Οι Ισραηλινοί έβαλαν τον κινητήρα μπροστά για να αυξήσουν την θωράκιση και μαζί με αυτό και την επιβίωση του πληρώματος. Αν το πλήρωμα επιβιώσει τότε μπορεί να πολεμήσει με άλλο άρμα ή άλλα μέσα. Αν χαθεί εκπαιδευμένο πλήρωμα δεν μπορείς να το αναπληρώσεις εύκολα και σίγουρα όχι σύντομα

Nikolaos

Ακριβώς!
Από πικρή πλούσια πείρα ξέρουν ότι ελάχιστα άρματα ΔΕΝ θα πληγούν. Τους ενδιαφέρει α) να επιβιώσουν τα πληρώματα και β) κατά το δυνατόν να αποκατασταθεί το άρμα. Είχαν δυσαρεστηθεί από τα Μάβερι που τους έδωσαν άρον-άρον οι Αμερικανοί το 1973 επειδή κατέστρεφαν ολοσχερώς τα εχθρικά άρματα, ενώ αυτοί ήθελαν να τα καταλαμβάνουν, επιδιορθώνουν και επαναχρησιμοποιούν οι ίδιοι!

seb

Ακριβώς επειδή η μετωπική (ή πλαγιομετωπική) προσβολή είναι η πιθανότερη, το μπροστινό είναι και το καλύτερα προστατευμένο τμήμα. Αν όμως υπάρξει διάτρηση της θωράκισης μπροστά, δεν θα εξουδετερωθεί τουλάχιστον ο οδηγός; Οπότε πάλι δεν θα γίνει το άρμα ακίνητος στόχος;
Η λογική της τοποθέτησης του κινητήρα μπροστά από τους Ισραηλινούς, βρίσκεται ακριβώς για να προσφέρει ένα ακόμα επίπεδο προστασίας στο πλήρωμα. Μια σχεδιαστική αντίληψη που έχει αναπτυχθεί μετά από οδυνηρές απώλειες στο πεδίο της μάχης. Απώλειες που το Ισραήλ (όπως και εμείς) εξαιτίας μικρού πληθυσμού αναλογικά με τον αντίπαλο αλλά και σε απόλυτα μεγέθη, δεν μπορεί να αντέξει.

ACHERON

Πάνθηρ και λοιποί φίλοι,ἡ τοποθέτηση του κινητήρα μπροστά δέν έχει αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της προστασίας. Άλλωστε,δέν έχει τύχει διαδόσεως,παρά μόνον σε ελαφρά άρματα,όπως το ΑΜΧ-13 και το Scorpion,που στην πραγματικότητα είναι όχημα αναγνωρίσεως. Έχοντας διαβάσει πρίν δεκαετίες άρθρο στην «Στρατιωτική Επιθεώρηση»,γενικά περί τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης,συμπέρανα ότι ὁ Ισραελ Ταλ είχε ήδη οραματιστεί το Nammer όταν σχεδίασε το Merkava. Το όραμα,όπως παραστάθηκε από τον συγγραφέα του άρθρου εκείνου,ήταν μία οικογένεια οχημάτων,ἢ τουλάχιστον ένα ζεύγος βασισμένο σε κοινό πήγμα,με το ένα μέλος να είναι το άρμα,και το άλλο ένα βαρύ Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ). Το οποίο TOMΠ θα προσέφερε στο… Read more »

ACHERON

Μόλις έκανα την δεύτερη ενημέρωση,αλλά με εμφανίζει απ΄ότι βλέπω ακόμα ὡς guest

ACHERON

*****************@***********.com

Πάνθηρ

Να’στε καλα για την διαφωτιστικη σας τοποθετηση, ευχαριστουμε πολυ!!
+1 απο εμενα!!
(Ειμαι κι εγω guest οποτε δεν μπορω να κανω like)

ACHERON

Χαιρετίσματα στην Κύπρο.

Dimitris

Πολύ σωστή σκέψη. Μακάρι να γινόταν πραγματικότητα. Με τη παρούσα πολιτική ηγεσία, απίθανο.

Nikolaos

Είναι πράγματι έτσι.
Παρεμπιπτόντως, βλέπω κι ένα Λέο 2 με το φυσιολογικό κάμο επιτέλους, αντί για τα απίθανα κόκκινα, που μόνο σε τίποτε περιοχές με βωξίτη στη Στερεά Ελλάδα (ή σε πολύ αργιλώδες έδαφος) ταιριάζουν ….

Αναγνώστης

Είναι καλύτερο η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει τα κουμάντα της και να συντηρεί,αναβαθμίζει αυτά που ήδη έχει και εαν ειναι ανάγκη να αγοράσει κι άλλα αρματα,μαζι με αντιαρματικά.Εμεις τα leopard τα θέλουμε για προέλαση στην Ανδριανούπολη.

Ενίσχυση στην Ελδυκ,ας ξεκινήσει ισως η ανασυγκρότηση απο εκεί,μονο νέες εξαρτήσεις,κράνη,άρβυλα σε όλους τους οπλίτες,και γενναίες δόσεις αντιαρματικών στις αποθήκες.

Flanker

“H άφιξη των τουρκικών Leo 2A4 στο νησί, μπορεί να ακυρώσει το όποιο τακτικό πλεονέκτημα έχουν τα κυπριακά T-80U.” “Η μεταφορά των τουρκικών Leo2A4 δυστυχώς αλλάζει άρδην την κατάσταση. Με τις προηγμένες δυνατότητες βολής εν κινήσει που διαθέτουν, μπορούν να δημιουργήσουν τρομερά προβλήματα στα ελληνικά Τ-80U της Κύπρου. ” Τα Τ80U ειναι ανωτερα αρματα των Leo2A4 ,πιθανοτατα κατα πολυ. Οι πληροφοριες περι προστασιας κτλ ειναι παντοτε απορρητες ομως ο διεθνης αμυντικος τυπος τεινει σε προστασια για τα δυο ως εξης: Τ80 με Κοντακτ 5: 780mm KE ,1300 HEAT Leo2 : 450-500mm KE ,860 HEAT. Το T80U ηταν ακριβως αντιδραση των… Read more »

Πάνθηρ

Ωραια ολα αυτα…..απο πραξεις ομως……Γιατιβστα λογια ολοι ειμαστε πρωτοι….Το θεμα ειναι να παρουν σωστες αποφασεις εκεινοι που πρεπει…..

ACHERON

«Το πυροβολο του Τ80 ειναι 125μμ ,50 διαμετρηματων ενω του Λεο2 120μμ 44 διαμετρηματων.» Ακολουθεί κόπυ-πάστε σχόλιο μου σε παλαιότερη ανάρτηση https://www.ptisidiastima.com/janes-to-nato-against-russian-armour/ «« «Το 125mm έναντι 120mm δεν αποτελεί τεράστια διαφορά» Τα διαμετρήματα ενίοτε απατούν. Για παράδειγμα,το αεροπορικό Mauser BK-27 (27X145 mm) ειναι ισχυρώτερο από το DEFA/ADEN των 30Χ113. Το νατοϊκό 120άρι υστερεί ανεπαίσθητα σε διαμέτρημα,αλλά υπερέχει σε πιέσεις,δηλαδή εν τέλει σε αρχικές ταχύτητες. Αυτό ίσως ακούγεται αντιφατικό,αλλά έχει την εξήγηση του. Η ιστορία του «125» άρχισε στην πραγματικότητα στην δεκαετία του ΄50,όταν οι Σοβιετικοί άρχισαν να εξελίσσουν το λειόκαννο των 100 χιλιοστών,που τοποθετήθηκε σε ελάχιστα Τ-55,αλλά άνοιξε τον δρόμο… Read more »

Ευσταθιος Παλαιολογος

Ολα τα κυπριακα Τ-80 εχουν θερμικα της Thales, Cathrine

ilias35

κανεις λαθος για τα Τ80. Ο διαγωνισμος αρματων στο λιτοχωρο εδειξε πολλα, οι βαθμολογιες βρισκονται σε αρθρο του εντυπου περιοδικου.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Δεν γνωριζω κατα ποσο η Κυπριακη οικονομια μπορει και θελει να συνδραμει (Ειδικα λογο ενεργειακων και συμπραξης Αμερικανων), οπως και κατα ποσο οι Αμερικανοι εννοουν και θελουν στενωτερη σχεση με Κυπρο-νΑΤΟ, και κατα ποσο ειναι διαθετειμενοι στην πραξη να ‘αρουν εμπαργκο-συνδραμουν-πουλησουν Αμερικανικα οπλα’ αλλα και να τα διαθεσουν αμεσα. Αν αυτα ολα μπορουσαν να λειτουργησουν, ισως μια ενισχυση με πχ 24 Αμερικανικα μεταχειρισμενα (για να ελθουν αμεσα) AH-64 Apache, με τον οπλισμο τους, και επισης mlrs atacms, να εδιναν τη βοηθεια που πρεπει, στην Ελδυκ (και στην Κυπρο), ενω τα συστηματα αυτα τα γνωριζουμε. Ομως ολα αυτα πρεπει να βασιζονται… Read more »

MisCo

τωρα με τα αερια και τα πετρελαια ειμαι σιγουρος οτι μπορουν να παρουν τα δικα τους Leo… αν ενδιαφερονται να υπερασπιστουν το σπιτι τους δλδ, γιατι βλεπω απαθεια μεγαλυτερη και απο την δικη μας.

Πάνθηρ

Για την απαθεια θα συμφωνησω, δυστυχως, ειμαστε ημικατεχομενη πατριδα, και σχεδον κανενας εδω δεν το εχει παρει χαμπαρι ακομα….Καθε μερα αν πηγαινεις στη Λευκωσια, αντικρυζεις την Τουρκικη σημαια χαραγμενη πανω στον Πενταδακτυλο, και εχεις τους “προοδευτικους” ανθρωπους της υψηλης κοινωνιας να σου λενε πως δεν χρειαζεται στρατος…Τελος παντων….
Οσον αφορα το φυσικο αεριο που λες κλπ, δεν και πολυ σιγουρος για το οτι αυτο συνεπαγεται αμεσα με μυθικα πλουτη για την Κυπριακη Δημοκρατια….. Ετσι κι αλλιως ακομα ειναι μονο στο σταδιο της ευρεσης κοιτασματων…Δεν εχει αρχισει η εξορυξη

MisCo

Ορθον, δεν συνεπαγεται μυθικα πλουτη, αλλα τελος παντων, πρεπει να υπαρξει καποιο *ενδιαφέρον* να διορθωθει η οποια κατασταση και μεσα σε αυτα τα πλαισια ας χαριστουν εγω θα ελεγα τα οποια αρματα.

Θελω να πω, πως σε καποιον που εχει παραιτηθει, δεν εχει νοημα να τον βοηθησεις.

Δυστηχως οι κοινωνιες μας ζουνε σε μια εικονικη ευμαρεια και φαινεται να ξεχνουν οτι οι απέναντι εργάζονται για ενα πολυ διαφορετικο μελλον.

Πάνθηρ

Ισχυει, ισχυει, συμφωνω απολυτα….Οπως ειπα και πιο πανω, το βλεπω καθημερινα εδω….Ολοι σχεδον κοιμουνται τον “υπνο του δικαιου”…Ολοι σχεδον εχουν ξεχασει δυστυχως…
Εχεις απολυτο δικαιο…

Nektarios

Δεν υπαρχουν διαθεσιμα Leo-2 γενικα απο την Ελλαδα για αλλα κρατη , υπηρετουν ολα στους τεθωρακισμενους σχηματισμους μαχης και εκει χρειαζομαστε παραπανω για να εχουμαι ολες τις ταξιαρχιες με συγχρονα αρματα μαχης . Οι ταξιαρχιες τις Ελλαδας πρεπει να ειναι πληρες επανδρωμενες με αρματα μαχης και εδω θα ειναι μια βοηθεια τα 400 Μ1Α1 που υπαρχουν για την Ελλαδα απο την USA και ακομα δεν εχει ενεργοποιηθει η προμηθεια . Προτου μερικα χρονια αν παμε πισω μας ειχαν κανει οι αμερικανοι εμπαργκο οπλων επειδη ελεγαν εχουμαι ολα τα 400 M-48 Molf στην κυπρο + αλλα 100 M48 και για 3… Read more »

gdmast

Οι καιροί έχουν αλλάξει και δεν θα έχουν αντίρρηση οι Αμερικανοί κατά πάσα πιθανότητα.

Stelios

ΓΙΑ ΤΑ 400 ABRAMS Μ1Α1 , ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΛΕΟΝ.

ilias35

οχι δεν μας εκαναν εμπαργκο οπλων απλως διαμαρτυρηθηκαν για την παρουσια αμερικανικων οπλων στην Κυπρο. Μετα εγιναν καποιες τυπικες διαδικασιες και οι αμερικανοι το βουλωσαν. Αν θυμασαι ο σημιτης καρμανληε επαιρναν φ-16 και αλλα οπλα την περιοδο των αμερικανικων διαμαρτυριων. Εξαλλου τα οπλα αυτα ειναι ακομη εκει

Michalis

Είμαστε σίγουροι ότι οι Γερμανοί θα μας άφηναν να τα πάμε εκεί ; Τους ορους της συμφωνίας παραχωρησης και χρήσης τους γνωρίζουμε; Τυπικά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άλλο κράτος και ας προορίζονται για χρήση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την ΕΛΔΥΚ. Μην κρίνουμε απο την Τουρκία. Αλλο συμβόλαιο και αλλη πολιτική σχέση.

Lefteris

Γιατί να μην τοποθετηθεί SHTORA και να αυξήσουν τα αποθέματα σε ΑΤ11 ;
Με βάση ποια μελέτη κρίθηκε πως τα T80 είναι κατώτερα των Leo2 ;
Το αμερικανικό εμπάργκο στην Ρωσία θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση των ρωσικών οπλικών συστημάτων;

ICON

Το Ισραήλ διαθέτει προς πώληση 290 Merkava Mk2 (και 440 παλαιότερα Merkava Mk1). Τα συγκεκριμένα άρματα ίσως είναι ιδανικά για την Κύπρο γιατί μπορούν να διατεθούν as-is άμεσα, είναι μάλλον πολύ καλύτερα από τα υφιστάμενα ΑΜΧ-30Β2 και Μ48Α5 MOLF, μπορούν να βάλλουν ήδη τους LAHAT, κι έχουν ενσωματωμένο όλμο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουν και δυνατότητες για μελλοντική αναβάθμιση (προς το επίπεδο Mk4), όπως αντικατάσταση του πυροβόλου με νέο 120mm, Trophy APS, εξελιγμένα σκοπευτικά, νέο fire-control system, (El-Op Knight Mark 4), Elbit BMS το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί UAV, κ.ά. Η αρχική απόκτηση 80-90 Μκ2, (ώστε να αντικατασταθούν άμεσα… Read more »

Πάνθηρ

Μακαρι να δουμε καποια κινηση….

Nikoss

Η Ελλαδα πρεπει να βαλει αμεσα το trophy στα Leo2..Οι απειλες στον Εβρο πολλαπλασιαζονται,οι τουρκοι καθε τρεις και λιγο ανακοινωνουν και ενα νεο εξοπλιστικο προγραμμα,πιο προσφατο η συμπαραγωγη αντιαρματικων με την Ουκρανια,θα πρεπει να βγουμε απο τη νιρβανα μας αμεσα..

evaggelos

δεν περισσευει αρμα συγχρονο απο την ελλαδα,αν θελλουν 50 μολφ κατι γινεται, και στην τελικη η κυπρος πλουσιοτερο κρατος ειναι απο εμας ε ας βαλλουν το χερι στην τσεπη κ ας παρουν κανα οπλο αεροπλανο φρεγατα,καλα καλα δεν μπορουμε να φυλλαξουμε την ιδια την χωρα μας θα παμε κ στην κυπρο?

Nikolaos

Η Κύπρος είναι η χώρα μας. Η χώρα μας είναι η Κύπρος. Και, ορθά επισημαίνετε, η αμυντική δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαράδεκτα χαμηλή ενόψει της απειλής.

Πάνθηρ

Πραγματι, θα συμφωνησω πως η στασιμοτητα στους εξοπλισμους της ΕΦ ειναι απαραδεκτη…..Ομως φρεγατες-αεροπλανα κλπ, ειναι σχεδον εξωπραγματικο σεναριο….Τι εγινε με τους S-300; Ε, πανω κατω το ιδιο θα γινει…
Σκεφτειτε, απαγορευτηκαν οι S-300 που σαν αντιαεροπορικο συστημα που ειναι κατατασσεται στα “αμυντικα οπλα”….Με φρεγατες και αεροπλανα που θεωρουνται “επιθετικα οπλα” πιστευετε πως θα υπαρχει καλυτερη σταση του ‘διεθνους παραγοντα’…;
Κι εγω ονειρευομαι υποβρυχια, φρεγατες, αεροπλανα, MLRS κλπ…Το θεμα ειναι στην πραξη αν ειναι εφικτο να συμβουν Ολα αυτα…

Nikolaos

Έχετε δίκιο. Μιλώ για πυροβολικό (μεγάλη υστέρηση, εκτός αν αληθεύουν περί μυστικών προμηθειών), ΜΒΤ, βαρέα όπλα πεζικού και επιθετικά ε/π. Τα άλλα είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

Πάνθηρ

Αυτα, πραγματι ειναι “προσιτες” (τουλαχιστον ετσι φανταζουν σε εμας) και απαραιτητες προμηθειες…..
Οσο για τις μυστικες προμηθειες, δεν ξερω….Προσπαθω να ειμαι συγκρατημενος, γιατι οι φημες οργιαζουν….Ας πουμε για τα BUK ειχα ξανακουσει πριν να εμφανιστουν, αλλα δεν ηθελα να το πιστεψω….Εξεπλαγηκα οταν εμαθα πως ηταν μυστικη προμηθεια για 15 ολοκληρα χρονια…
Τελος παντων, το θεμα ειναι ειτε μυστικοι ειτε οχι, να υπαρχουν οι σωστοι εξοπλισμοι

evaggelos

σιγουρα πρεπει να βοηθηθει η κυπρος αλοιμονο αλλα οχι εις βαρος του ελληνικου στρατευματος.Το πρωτο που πρεπει να γινει ειναι να πεισουμε της ηπα να αρουν το εμπαργκο κ δευτερον να γινουν ενεργειες ωστε να εισελθει στο νατο,μετα ολο και κατι θα βρεθει στην ερημο της αριζονα και για την κυπρο.( τωρα τι ανταλαγματα ζητηθουν βεβαια δεν γνωριζω). Οσο για τα χρηματα ισχυει το ιδιο και σε μας χωρις χρημα δεν εχεις ασφαλεια χωρις ασφαλεια δεν εχεις χωρα.

agnostosependytis

1. Αδυνατώ να πιστέψω ότι οι Κύπριοι όταν ανακύρηξαν ΑΟΖ και ξεκίνησαν να την εκμεταλλεύονται, ξέροντας ότι θα αντιδράσουν ισχυρά οι Τούρκοι, μη έχοντας ένα πλάνο, ή έχοντας ως μόνο πλάνο ότι θα φωνάξει τον μεγάλο αδερφό να καθαρίσει, ενώ γνωρίζει ότι ο μεγάλος αδερφός εδώ και χρόνια δεν κάνει την ίδια κίνηση ακριβώς για να αποφύγει τον καυγά με τον μπούλη. Προφανώς κάποιο πλάνο έχουν, ας το εφαρμόσουν. 2. Επίσης αδυνατώ να πιστέψω ότι η Κύπρος θα ζητούσε να χρηματοδοτήσουμε εμείς τα άρματα, ενώ έχουν μαζέψει από τον λαό της Κύπρου ένα σκασμό λεφτά με τον φόρο/τέλος υπέρ της… Read more »

IoannisK

Κάπως έτσι σκέφτονταν και οι Κύπριοι και Εμείς και ο Μακάριος και οι Δικτάτορες για διπλωματικά παιχνίδια και υποσχέσεις (και μην ξεχνάμε ότι τότε ο πλανήτης ήταν στην πιο βαριά μορφή του ψυχρού πολέμου)

…Και την λύση έδωσε ο Ετσεβίτ με δύο Αττίλες και μετά μια ωραία χούντα για να πάει και φυλακή και κατά κάποιο τρόπο να “εξαγνιστεί” η Τουρκία και όλα καλά και ωραία από τότε.

Cobra Kai

+1
Ειμαι υποχρεωμενος να συμφωνησω με ενα μεγαλο ποσοστο των συλλογισμωντου φιλου επενδυτη, διοτι πρεσβευει ο,τι και εγω: δεν μπορω (ή δεν με αφηνουν) να πουλησω αγριαδα και τεστοστερονη/αντριλικι? No problem, πουλαω αριστης ποιοτητας τρελα σε απεριοριστες ποσοτητες.

Εγω θα βαλω λιγο τον παραγωντα ανθρωπινο δυναμικο στην κουβεντα.
Με τον ιδιο κοσμο που θα επανδρωσω 42 Λεο, ποσα συστηματα ΠΕΠ επανδρωνω?

Νάσος

Και γιατί ρε μάστορα να μην βάλλουν το χέρι στην τσέπη να παρουν 25 apache ώστε να εισοπεδωσουν το κατεχομενο και μετά να πάνε και μια βόλτα απέναντι 3

Spirit

Εδώ δεν δίνουν για οπλισμένα Η145Μ με ρουκέτες λέιζερ και πυραύλους Spike. Νομίζω για αρχή μια χαρά είναι τα Kiowa, άλλωστε μπορούν να εξασφαλιστούν για την Κύπρο 12 από τα 25 που θα χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς του ΕΣ όπως μας λένε. Αλλα πράγματα εχει προτεραιότητα η Κύπρος, όπως αγορά νέων σύγχρονων αντιαρματικών, αναβάθμιση των SHORADS και κυρίως αναβάθμιση των BUK, αλλιώς ας στραφεί σε άλλα αντιαεροπορικά αν είναι αδύνατη σοβαρή υποστήριξη με ανταλλακτικά από την Ρωσία. – Πυροβόλα εφόσον είναι ικανοποιημένη από τα σερβικά πρέπει να συνεχίζει προς τα εκεί… – Μετά έχουν σειρά τα Ισραηλινά LYNX με ποικιλία… Read more »

efialtis1971

εχεις απολυτο δικιο.καλα θα κανουν να ανοιξουν και λιγο το δικο τους πορτοφολι.απο οσο γνωριζω απο τα μνημονια βγηκαν,καλα θα κανουν λοιπον να αρχισουν να φτιαχνουν ισχυρη αμυνα και να μη ν περιμενουν συνεχεια απο εμας.αλλωστε ανεξαρτητο κρατος ειναι ας φτιαξει λοιπον την αμυνα του.

Πάνθηρ

Καταλαβαινω τη δυσαρεσκεια σας, αλλα νομιζω ξεχνατε κατι βασικο….Πρωτον, το φυσικο αεριο δεν εχει εξορυχθει, τα λεφτα που φανταζεστε δεν υπαρχουν, και το οτι η Κυπρος βγηκε απο το μνημονιο ειναι σχετικο, με την κυριολεκτικη σημασια της λεξης….
Επειτα, ξεχνατε πως ολα τα συστηματα που προτεινετε εμπιπτουν στο εμπαρκο αμερικανικων οπλων λογω των υποσυστηματων τους…..

Δεν λεω, υπαρχει πραγματι αδιαφορια δυστυχως, ομως δεν ειναι αυτο το μονο προβλημα….

ilias35

με μισθους 3500 ευρω σε αξκο με 15 χρονια υπηρεσιας νομιζω υπαρχουν αρκετα λεφτα.

gdmast

Στην Ισπανία και Φινλανδία, υπάρχουν ακόμα περί τα 200 Leo2A4 συνολικά, τα οποία λόγω απόσυρσή τους (για διάφορους λόγους) είναι διαθέσιμα εάν ενδιαφερθούμε εμείς ή η/και η Κύπρος.
Οι ευκαιρίες πετούν και εμείς κοιτάμε το άπειρο σαν χάνοι, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε και 500 Μ που πρέπει να αντικαταστήσουμε.
Πρέπει εκτός των άλλων να ενισχύσουμε και την Κύπρο με κάθε δυνατό τρόπο.

MisCo

δεν προκειται να ενδιαφερθουμε. Τζαμπα να μας τα δώσουν, θα υπάρχει πρόβλημα συντηρησης τους (και αναβαθμισης). Γενικα και μενα μου φαινεται καπως να πεταμε ευκαιριες τετοιες και την ιδια στιγμη να λιγουρευομαστε 20x F35 (λες και θα αλλαξει κάτι ουσιαστικο με μια μοιρα α/φων)

gdmast

Δεν έχεις άδικο. Εάν (λέμε τώρα) τα πάρουμε, αποσύρουμε αντίστοιχα Μ, οπότε η διαφορά στη συντήρηση δεν είναι μεγάλη. Αυτά παίζει να είναι πιο αναβαθμισμένα από τα δικά μας.

andreasmp412c

Θα διαφωνησω με τη συγκεκριμενη προταση. Κατ αρχας θεωρω δεδομενο οτι σε περιπτωση επιθεσης στη κυπρο μπαινουμε κ εμεις σε πολεμο. Οι τουρκοι εχουν στειλει 80 90 λεο2 στη κυπρο κ αλλα ποσα λεο κ σαμπρα εχουν στη συρια, συνεπως το μετωπο του εβρου ειναι αποδυναμωμενο. Επιτιθενται στη κυπρο; Κανουμε κ εμεις μια ευχαριστη βολτα στην ανατολικη θρακη με τη ποιοτικη διαφορα που θα εχουμε ειδικα με τα ΗΕL. Αμφιβαλλω αν για τους τουρκους ειναι αποδεκτη μια τετοια ανταλλαγη. Ο διασκορπισμος των δυναμεων τους ειναι δωρο για μας, δε βλεπω το λογο να κανουμε το ιδιο

Gunner

Η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να κάνει κανενός είδους προέλαση στην Ανατολική Θράκη. Με τα βίας μπορεί να προστατεύσει τον Έβρο,

Nikolaos

Οδυνηρές αλλά ακριβείς διαπιστώσεις. Μια γενιά σχεδόν έχει μεγαλώσει βαυκαλιζόμενη με την ψευδαίσθηση αυτή. Πρόκειται για κάτι ιστορίες περί “ισοδύναμου τετελεσμένου” στην Ανατολική Θράκη σε περίπτωση κατάληψη ξερονησιού στο Αιγαίο από την Τουρκία, που διέδιδαν κάτι δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του Άκη, για να καταδείξουν την αναγκαιότητα να ξοδέψει η Ελλάδα 2,5 δις σε κλιμάκωση χερσαίων εξοπλισμών με ΝΕΑ (αλοίμονο …) άρματα αστρονομικού κόστους, που καταδίκασαν σε καθυστέρηση όλον τον ΕΣ. Για τους γνώστες δεν χρειάζεται να επισημανθεί τι τύχη έχει μια επιθετική αιχμή μερικών επιλαρχιών με ικανότατα πληρώματα και ηγεσία, χωρίς στήριξη πεζικού και πυροβολικού, η συντριβή της πρώτης βεβιασμένης αντεπίθεσης… Read more »

ACHERON

Ἂν μπορούσα να ψηφίσω,(δέν μου βγαίνει ἡ εγγραφή),θα είχες μία θετική για τα ανωτέρω. Για το κόστος της ταμπακιέρας τώρα,κάποια πραγματάκια. Όταν έλαβε χώρα ἡ από τεχνικής πλευράς αρτιώτατη αξιολόγηση των υποψηφίων τύπων αρμάτων στο Λιτόχωρο,το μακρινό 1998,είχε ήδη γίνει το 1996 ἡ πρώτη πώληση μεταχειρισμένων Leopard-2. Συγκεκριμένα,ἡ Ολλανδία πούλησε 115 ελαφρώς μεταχειρισμένα Leo-2 NL (όχι ακριβώς -Α4) στην Αυστρία,έναντι 1,3Μ€ το ένα (τότε ακόμη ECU,Eurpoean Currency Unit). Τα εν λόγω άρματα ήταν διαθέσιμα προς πώληση από το 1993,και συνοδεύτηκαν από αρχικό απόθεμα ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Παράλληλα,είχε ήδη γίνει και ἡ πρώτη μίσθωση μεταχειρισμένων Leo-2Α4 από την Γερμανία στην Σουηδία,όπου… Read more »

ACHERON

Με κολακεύετε.

Έχω προσπαθήσει κάποιες φορές,αλλά πάντα στο τέλος μου βγάζει
ότι υπάρχουν μή έγκυροι χαρακτήρες στο όνομα,στο πρώτο πεδίο,και μάλλον και στην επιβεβαίωση του κωδικού κάτι δέν γίνεται σωστά.

Ἡ βοήθεια σας είναι ευπρόσδεκτη.

nikos

Δεν γίνεται να μεταφερθούν γιατί δεν μας περισσεύουν κ θα αποδυναμωθεί η από εδώ μεριά. Εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε βοήθεια. Είναι μακρυά η Κύπρος.

flashg

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να κινηθούν σε διπλωματικό επίπεδο για την επιβολή δασμών στα Τουρκικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν δικαιολογείτε χώρα που έχει υπό κατάληψη έδαφος χώρας μέλους της ΕΕ και απειλή και δεν αναγνωρίζει τα σύνορα δεύτερης χώρας της ΕΕ να έχει τόσα πολλά δικαιώματα στην σχέση της με την ΕΕ . Επίσης θα πρέπει να απειλήσουμε και την Γερμανία προκειμένου να κόψει την υποστήριξη και τα ανταλλακτικά σε όλα τα όπλα που έχει πουλήσει στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιβολή κυρώσεων στην Γερμανική βιομηχανία , κατ’ εξαίρεση από τους κανόνες της… Read more »

MUSTAFA

1 – Οι μπάλες σας είναι πολύ μικρές για αυτή τη δουλειά 🙂

Nikolaos

Μας πήρανε χαμπάρι βλέπω … Τι εξευτελισμός, Θεέ μου …

Παρτακιας

Well your aint that heavy or big either, so stick to your league.

TurkO

EU can’t do anything to Turkey about this when Turkey hosting 4 – 5 million syrian refugees. Turkey holding syrian refugees as a weapon which ready to send to EU anytime.
In my opinion, Turkey will never ever abandon Cyprus. Not becouse of Historical Turkey-Greece issue. Thats long forgetten here. Becouse of the strategical position of Island to Israel-Egypt and Syria. Cyprus not even close to Greece.

flashg

Μακάρι να έρθουν στην Ευρώπη 4-5 εκατ. μετανάστες μπας και οι Ευρωπαίοι ξυπνήσουν από το σοκ και πάψουν να ονειρεύονται ότι ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Είναι η τελευταία ελπίδα για την Ευρώπη να ξυπνήσει και να αρχίσει τον επανεξοπλισμό της και την προστασία των συνόρων της.

Cobra Kai

Οσα θα γραψω θα ακουστουν εγκληματικα:
1, Βυθιζω ενα καριδοτσουφλο γεματο γυναικόπαιδα και τερμα τα δρομολογια μεσω trampoline sea.
2, Βαζω ενα ματσο trigger happy μαγκες σε ενα περιπολο στο trampoline river, βαζουν για νανι ενα ματσο μεταναστανα και τερμα τα δρομολογια μεσω trampoline river.
Και ετσι ολα αυτα τα κεφαλια μενουν αμανατι στην Τουρκια. Αντε, παντα τετοια.
Η διευθυνση ριχνει πέλεκυ αν ετσι κρινει.

seb

Τις διπλωματικές, πολιτικές,οικονομικές συνέπειες τις έχεις αναλογιστεί; Στην τελική αν χρειάζεται τέτοιου είδους δυναμική δράση, υπάρχει και η επιλογή των στοχευμένων μυστικών – συγκεκαλυμένων επιχειρήσεων, εναντίον των κυκλωμάτων διακίνησης και όσων τους καλύπτουν.

Υ.Γ. Πολύ εύκολο το έχεις να ανοίξεις πυρ, ειδικά σε γυναικόπαιδα. Θυμήσου το περιστατικό που ενεπλάκει τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου, που κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί και δεν άνοιξαν στο πλήθος. Και μπράβο τους!

Cobra Kai

Σχετικα με την βυθιση καριδ….πλωτου γεματο δυστυχα γυναικοπαιδα: Πλωτα των Ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων εσπευσαν οπλισμενα μεχρι τα δοντια να βοηθησουν. Ειναι πραγματι κριμα που δεν διασωθηκε ουτε ενα ατομο απο τα γυναικοπαιδα. Κριμα, κριμα, τι να πει κανεις…. Σχετικα με τον θανατο μεγαλου αριθμου μεταναστων στον Εβρο: οι μεταναστες εχασαν το νοημα της ζωης και ο ενας πυροβολησε τον αλλο. Παραφρονησαν. Μας το βεβαιωνουν και ολλα τα πανοπλα μελη της ελληνικης περιπολου που εσπευσαν στο σημειο. Και η μπαλα στον τελικο του 1966 περασε την γραμμη. Το ειδαν οι διαιτητες, οι θεατες και οι παππουδες μας που ακουγαν το παιχνιδι… Read more »

Thomas

Δεν θα μπω στο τεχνικό κομμάτι για το αν τα τεθωρακισμένα θα κάνουν την διαφορά στην Κύπρο (δεν θα την κάνουν κατά τη γνώμη μου – το νησί δύσκολα θα αντέξει σε περίπτωση ολοκληρωτικής σύγκρουσης). Το ερώτημα που θα θέσω είναι πολιτικό. Αν μεταφέρουμε τεθωρακισμένα αυξάνουμε την ένταση και προκαλούμε την Τουρκία. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την ανάλογη Τουρκική απάντηση. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Ακόμα πιο σημαντικό, θέλουμε κάτι τέτοιο; Αν το θέλουμε μέχρι που είμαστε αποφασισμένοι να το τραβήξουμε το σκοινί; Χωρίς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και στρατηγικές επιλογές οποιαδήποτε πρόκληση… Read more »

Nikolaos

Δυστυχώς απειλείται άμεσα σύρραξη. Αφ’ ης στιγμής αρχίσει, είναι αδύνατη η αποστολή ενισχύσεων, πόσω μάλλον βαρέως υλικού. Ο πόλεμος είναι το απόλυτο come-as-you-are party. Και αυτή τη φορά το διακύβευμα δεν είναι ένας βράχος με πρόβατα, αλλά η δια παντός εκρίζωση του Ελληνισμού της Ανατολικής Μεσογείου, ο εξανδραποδισμός, η εκρίζωση ή η γενοκτονία 600.000 Ελλήνων, και η δια παντός γεωπολιτική έκλειψη του ελληνικού έθνους, η υποβάθμισή του σε κάτι σαν το Λίβανο, που υφίσταται χάριν στην ευσπλαχνία των γειτόνων του και την ανόρεχτη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων. Για τις εσωτερικές συνέπειες στην Ελλάδα ας μην το συζητήσουμε: Η ήττα στη… Read more »

Chris

Πολύ ουσιαστικό σχόλιο. Αν χαθεί η Κύπρος και κλείσει ένα μεγάλο μέτωπο για την Τουρκία, είναι θέμα χρόνου η διεκδίκηση χερσαίου η νησιωτικού εδάφους της Ελλάδας με στρατιωτική επιχείρηση. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η Κύπρος είναι που δίνει στρατηγική αξία στην Ελλάδα μέσω των τριμερών συνεργασιών με Ισραήλ και Αίγυπτο και τη συνεπικουρία Αμερικής και Γαλλίας. Ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή με τις κινήσεις στην αοζ και τα ενεργειακά σέρνει πολιτικά το άρμα του Ελληνισμού προς τα εμπρός. Τέλος να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι ένα ελληνικό νησί από αρχαιοτάτων χρόνων μει συνεχή και αδιάκοπη ελληνική παρουσία.… Read more »

Πάνθηρ

+1

JohnnyB

Μιας και δεν κατέχεις το στρατιωτικό, ούτε το πολιτικό κομμάτι δες το σαν μια παρτίδα σκάκι όπου ο αντίπαλος κάνει μια κίνηση που σε απειλεί ευθέως κι εσύ αντί να αντιπαρατάξεις το αντίστοιχο πιόνι, του χαμογελάς ηλίθια με σκοπό να σε συμπαθήσει, ενώ άτυπα βρίσκεσαι ήδη σε πόλεμο μαζί του λόγο των παράλογων και παράνομων συμφερόντων που αξιώνει ενώ παράλληλα έχει ήδη εισβάλει και κατέχει παράνομα ένα κομμάτι της χώρας σου.

Πολιτική Κατευνασμού in a nutshell…

Chris

Δυστυχώς δεν είναι καν αυτό. Η πολιτική του κατευνασμού είναι ένα εργαλείο στη φαρέτρα των διεθνών σχέσεων το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό αν εφαρμόζεται σωστά και κυρίως να μην συνεχίζεται επ’ άπειρον, γιατί κάποια στιγμή δε θα έχει.μεινει κάτι άλλο να δώσεις. Δηλαδή θα ανταλλάσσεις προσωρινή ειρήνη με μετάθεση της καταστροφής σου στο μέλλον. Η καταστροφή αυτή όμως κάποια στιγμή θα γίνει βέβαια και θα είναι μεγάλης έκτασης πιθανά δε μη αναστρέψιμη. Η σωστή πολιτική κατευνασμού λοιπόν πρέπει να έχει: – πεπερασμένη χρονική διάρκεια. – Ο χρόνος που κερδίζεις να είναι χρόνος δράσης για την υπέρ σου ανατροπή των… Read more »

Chris

Και πριν προλάβει να “στεγνώσει το μελάνι” από το σχόλιο μου το Ισραήλ βομβάρδισε τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή στη Γάζα…

ikaros

Δεν είναι ταμπού αν παραδεχτούμε πως δυστυχώς οι Κύπριοι αδερφοί έχουν καβούρια σε ότι έχει να κάνει με την άμυνα. Ακόμα και τώρα με τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο και πάλι διστάζουν. Η πρόθεση ενίσχυσης/αντικατάστασης των Mil-35 με Tiger τί έγινε ? Μήπως “ψωνίσουν” από τα αναμενόμενα Kiowa ? Κάτι μου λέει ότι αν προχωρήσει το θέμα και θα στερηθούμε πολύτιμα άρματα 3ης γενιάς (αλήθεια από εκεί που θέλαμε 400+ Μ1 τώρα μας περισσεύουν και Leo 2 ?) και ευρώ δεν θα λάβουμε για την αναβάθμιση του συνόλου θα ήθελα εγώ. Λύσεις υπάρχουν όπως αναφέρθηκε, μεταχειρισμένα Merkava, Leo II,… Read more »

antonios

Η Ελλάδα έπρεπε από καιρό να αναβαθμίσει την ΕΛΔΥΚ σε υβριδική Ταξιαρχία. Όταν λέω υβριδική εννοώ, Σύνταγμα ΜΧ Πεζικού, Επιλαρχια αναγνωρίσεως με Pahard/ΜΙΛΑΝ , ΕΜΑ, αεροκινητο ανεξάρτητο λόχο ΚΔ , λόχο ΜΧ , λόχο/μοίρα ΑΑ με ToR M1, μοίρα ΠΒ. Έτσι η ΕΛΔΥΚ θα προσομοιάζει στην ευελιξία μιας “Ρωμαϊκής” Λεγεώνας , δηλαδή θα έχει τα μέσα να μάχεται ανεξάρτητα σαν μικρογραφία μιας στρατιάς. Αυτή η σύνθεση θα αποδεσμεύσει την ΕΛΔΥΚ από την “στατική” της υπόσταση που την κάνει εύκολο στόχο σε εχθρικά πυρά και ο αντίπαλος θα γνωρίζει οτι υπάρχει ακόμα μια επιθετική αιχμή εναντίον του. Όσον άφορα τα LEO-2… Read more »

Nikolaos

Πειστικά όσα αναφέρετε. Αλλά δεν έχει γίνει από καιρό ήδη τ/θ ταξιαρχία, με δύο ΕΜΑ με Μ48Α5 ΜΟΛΦ, ένα (τουλάχιστον) μ/κ ΤΠΚ κλπ.; Για οργανικό π/β και ΑΑ δεν γνωρίζω βέβαια, και δεν νομίζω ότι διαθέτει κάτι σπουδαίο. Η Ν. Κορέα διαθέτει ακόμη αυτά τα μέσα; Είχαν αγοραστεί έναντι ρωσικού χρέους (απλά γιατί οι Ρώσοι δεν είχαν χρήματα να τους δώσουν …) αρχικά για εκπαίδευση σαν μονάδες εχθρικής απεικόνισης (εννοείται ότι ο Βορράς δεν έχει τόσο υψηλού επιπέδου μέσα), αλλά είχε ακουστεί ότι κατέπληξαν τους Κορεάτες με τις επιδόσεις τους, και προβλεπόταν κανονική χρήση τους κατά του Βορρά κατά τα… Read more »

antonios

Τα Μ48Α5 ΜΟΛΦ πηγαν στην Κυπρο αλλα τοτε η Τουρκια ηταν το χαιδεμενο παιδι των ΗΠΑ και μολις διαμαρτηρυθηκε οι ΗΠΑ μας απειλησαν με κυρωσεις και τα φεραμε πισω. Δεν γνωριζω εαν η Κορεα τα εχει διαθεσιμα αυτα τα οπλα…Ομως τωρα με τον Πουτιν που κανει πουτινιες με τον Ερτογαν κολητο, δυσκολα θα εδινε αδεια να ερθουν στην Κυπρο.

Nikolaos

Οι ΗΠΑ αγνοήθηκαν, φυσικά δεν είπαν εκ των υστέρων τίποτε, και τα ΜΟΛΦ είναι ακόμη εκεί, δύο επιλαρχίες των 41.Ποτέ δεν έφυγαν. Ούτε έχει κανείς λόγο στο θέμα αυτό, πρόκειται για ελληνική δύναμη που σταθμεύει σε ξένη χώρα δυνάμει εν ισχύει διεθνούς συνθήκης από το 1960 και όχι για μεταβίβαση υλικών σε ένοπλες δυνάμεις τρίτου κράτους.

ilias35

ακριβως ετσι. Ειμασταν τοσο ηλιθιοι που πιστεψαμε οτι με το καφενειακου επιπεδου επιχειρημα ”μα και οι τουρκοι εχουν αμερικανικα οπλα” οι αμερικανοι απαντησαν : ναι μα τα έχει ο τουρκικος στρατος και δεν μας ενδιαφερει που τα εχει στην κυπρο η στην γροιλανδια. Μετα απο μερικες διαδικασιες λυθηκε το θεμα. Βεβαια η ΕΛΔΥΚ βαση συνθηκων ειναι επιπεδου συνταγματος ΠΖ των 950 ανδρων και η τουρδυκ σε ΣΠΖ των 650 ανδρων

Παρτακιας

Τα ΜΟΛΦ μεχρι και το2010 ηταν ακομη στης Παναγιας την μανα.
ΠΒ πολυ και καλο. Και μαλιστα ΑΚ. Το αστειο ειναι πως ειδικα για τα συστηματα ΠΒ τα ξερουν ολοι, και οι Αμερικανοι. Ολα αυτα μεχρι και το 2010 βεβαια. Αν ξερει καποιος κατι αλλο για το αν υφισταται ακομη το 3/1 ας συνεισφερει.

Epam Papas

Όποιο άρμα προτείνετε που έχει αμερικανικά υποσυστήματα π.χ. Merkava και πιθανότατα Leo2 εμπίπτει στο αμερικανικό εμπάργκο όπλων.

Υπάρχει λόγος που τόσα χρόνια η Κύπρος ψωνίζει ρωσικά. H Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που ήθελε να προμήθευει οπλικά συστήματα. Άλλοι δυτικοί είτε είχαν εμπάργκο είτε κάνανε τα χατίρια της Τουρκίας και δεν πουλούσαν.
Αν δεν θέλετε ρωσικά η μόνη εναλλακτική αγορά είναι η Κίνα.

Iomar

Καλησπέρα,

Να ζητήσει προστασία από το NATO.

https://www.naftemporiki.gr/story/1471516/to-nato-kalese-tin-kupro-kai-i-tourkia-apoxorise

data

Και δεν καταλαβαίνω πως θα μπορέσουμε να στείλουμε leopard 2 στην Κύπρο ενω ακόμα δεν μπορούμε να στείλουμε leopard 1a5 στα νησιά μας!

data

Και ακόμα δεν μποωνα καταλάβω πως θα στείλουμε leopard 2 στην Κύπρο ενω δεν μπορούμε να στείλουμε leopard 1a5 στα νησιά μας

Nikolaos

Γιατί δεν μπορούμε; Όταν μας τελειώσουν τα ΜΟΛΦ τι θα στείλουμε; Απλώς τα χρειαζόμαστε στον Έβρο λόγω κινητικότητας.

data

Οταν τελειωσουν τα molfe αλλιμονο μας. Ποιες ΕΜΑ θα κλεισεις για να στειλεις leo 1a5 στα νησια;

Nikolaos

Εκείνα τα Μ60Α3 TTS τι μας πείραζαν θα ήθελα να ξέρω και τα αποσύραμε … Αν και μερικά υπηρετούν ακόμη, π.χ. στο Σύνταγμα Σαμοθράκης. Με μεγάλη (θέλω να πιστεύω ακόμη …) αξιοπιστία, εξαιρετικό παθητικό σκοπευτικό νυκτός (ανώτερο των Λέο 1) και βαρύτερη θωράκιση (αλλά μικρότερη κινητικότητα), είναι κομμένα και ραμμένα για τα νησιά, όπου οι συνθήκες έτσι κι αλλιώς κωλύουν την ταχεία κίνηση αρμάτων.

seb

Έλα μου ντε…
Αν και το Μ-85 ήταν ιδιαίτερα αναξιόπιστο καθώς και ο πυργίσκος του αρχηγού διέθετε σχεδόν μηδενική ορατότητα. Πάντως αν και δεν μπορώ να συγκρίνω την κινητικότητα με το Leo1, το θυμάμαι γρήγορο, ευέλικτο και με καλή ανάρτηση.

ilias35

Νικολαε ωφειλεται στον νεοπλουτισμο αρκετων αξιωματικων που δεν ανεχονται πλεον να ασχολουνται με υλικοπου δεν γυαλιζει για να το καταντησουν αχρηστο σε μερικα χρονια απο αδιαφορια στην χρηση και τη συντηρηση του

spyd

Πιστευω οτι καλύτερη λυση θα ήταν μετά την αρση του εμπαργο των αμερικανων,να αντικαταστησει η Κυπριακή Εθνοφρουρά τα AMX30B2 με AbramsM1A2 SEP.

Spirit

Το τι τελικά πρέπει να επιλέξει η Κύπρος ειναι ξεκάθαρα και θέμα γεωπολιτικό. Επίσης να λάβουμε υπόψη ότι μάλλον υπάρχει σοβαρό θέμα με την ροή ανταλλακτικών από την Ρωσία. Το πρόβλημα με τα αμερικανικά και ρωσικά συστήματα ειναι ότι έχουμε μπει σε μια διελκυστίνδα με παράλληλο παίχτη την Τουρκία και δεν ξέρουμε που θα κάτσει η μπίλια, που θα πάρει αμπάριζα και την Κύπρο. Η Γερμανία από την άλλη ξεκάθαρα θα στραφεί περισσότερο με το μέρος της Τουρκίας, αν και επιλογή συστήματα 2Α4 που έχουμε και εμείς, μπορεί να προσφερθεί εφεδρική ροή ανταλλακτικών, σε περίπτωση που γερμανικές εταιρίες αβαντάρουν την… Read more »

Neilos

Εαν υπάρχει έστω και ένας εδω μέσα που να πιστεύει οτι το σύγχρονο Ελληνικό κράτος και ο σημερινός ή ο αυριανός πρωθυπουργός μας θα τολμήσει να στείλει 50 άρματα μάχης στην Κύπρο μεσ’ τα μούτρα της Τουρκίας και των Αγγλοαμερικανών, να σηκώσει το χέρι του…

Nikolaos

Γνωστή δυστυχώς η νοοτροπία που ορθά καυτηριάζετε, αλλά ο φόβος ενδεχόμενης νέας “Δίκης των Εξ” μάλλον θα φανεί ισχυρότερος … Όλοι ξέρουν ότι φέτος το παιχνίδι χοντραίνει …

Παρτακιας

Σε μια εποχη που εγινε προσπαθεια αναψηλάφησης της δικης των 6 διοτι, λεει, δεν ηταν αυτοι οι πραγματικοι αίτιοι της καταστροφης, παρακαλω πολυ βρειτε μου ποιοί θα απαρτισουν το εκτελεστικό αποσπασμα. To tough a request. I ‘ll make it easy. Εγω ειμαι ο ενας, τωρα βρειτε τους υπολοιπους.

Πάνθηρ

Ποσο δικαιο εχεις………

Voodoo

Με Spike Nlos καθαρίζεις και άρματα και αποβατικά στα 20χλμ. , όλα τα άλλα είναι απλά σπατάλη χρημάτων και προσωπικού

Αλέκος

Γιατί Out of the Box τα Spike Nlos είναι φθυνά? στα 350.000 δολλάρια πωλήται ο κάθε πύραυλος, και καμιά 500.000 το launcher. Και θέλεις και κατλαλλυλα ραντάρ και UAVs’ για να ξέρεις που να τα στείλεις. Αυτοί που τα αγόρασαν είναι και πολύ πλούσιοι, και χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες. Στην Κύπρο η ποσότητα μετρά (300+Τουρκικά άρματα, 100+ αυτοκινούμενα πυροβόλα, 850+ τεθωρακισμένα) άρα χρειάζεσαι μεταχειρισμένα όπλα σε μεγάλες ποότητες.

stefanos

Εγώ θα έλεγα ότι αφού οι Τούρκοι έχουν τόσο όμορφα παρουσιάσει την κατοχή από εμάς S-300 και βεβαίως αποδέχονται ότι είναι αμυντικό καθαρά όπλο, να μεταφέρουμε λοιπόν τα S-300 στην Κύπρο και να έχουμε στην Κρήτη κάτι “άλλο” και να μεγιστοποιηθεί έτσι η κάλυψη και της μετάβασης προς το νησί των δικών μας ααεροσκαφών. Μόλις βγουν από το εμπάργκο οι Κύπριοι μπορούν να κάνουν “παπάδες” εξοπλιστικά αρκεί να δώσουν χρήμα. Δεν χρειάζονται εμάς να στείλουμε κάτι όταν μπορούν αυτοί να το πάρουν ωστόσο στα πλαίσια της σύνθεσης της δικής μας δύναμης εκεί, ίσως μπορούμε να κάνουμε κι εμείς “πολλά”. Τα… Read more »

Πάνθηρ

Σςτα δεδομενα της Κυπρου, (δεν εννοω μονο το εμπαρκο το οποιο πραγματι, δεν αφηνει καθολου περιθωρια, αλλα την κατοχη του μισου νησιου απο τον Τουρκικο στρατο), δεν τη συμφερει να εχει αεροπλανα….Ωσπου να απογειωθουν απο την Αεροπορικη Βαση στην Παφο, θα στοχοποιουνται και θα καταρριπτονται αυτοματα…..Η Κυπριακη Αεροπορια πραγματι ειναι σε μια “οχι και τοσο καλη” κατασταση, ομως τα αεροπλανα δεν θα βοηθουσαν και τοσο γιατι το δογμα της ειναι αυτο που στην Ελλαδα εχει η Αεροπορια Στρατου, για υποστηριξη και αντιαρματικο κυριως ρολο…

Gunner

Γιατί τα αντιαρματικά ελικόπτερα δεν θα στοχοποιηθούν και δεν θα καταρριφθούν με αυτό το σκεπτικό;

Πάνθηρ

#Gunner
Τα ελικοπτερα μπορουν να πετουν σε χαμηλο υψομετρο και να ακολουθουν το εδαφικο αναγλυφο, με αποτελεσμα να στοχοποιουνται πιο δυσκολα απο τα αντιαεροπορικα συστηματα μεγαλης και μεσαιας εμβελειας….
Παραδειγμα η επιθεση των Apache κυριολεκτικα μεσα στην αντιαεροπορικη ομπρελα του Ιρακ κατα τον πολεμο του Κολπου….

stefanos

Πάνθηρ
Πράγματι αυτή τη στιγμή η απόκτηση αεροσκαφών από τους Κύπριους έχει τον κίνδυνο που περιγράφεις. Ωστόσο εάν όμως γίνουν τα βήματα όπως τα περιγράφω (πρώτα αντιαεροπορικά, μετά αεροσκάφη, ελικόπτερα κλπ) δεν νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος παρά μόνο φοβία. Άλλωστε δειλά-δειλά έτσι ξεκίνησαν και οι φίλοι μας κοντά στην Παλαιστίνη να “χτίζουν” ένοπλες δυνάμεις έχοντας δίπλα τους το γίγαντα Αίγυπτο!
Gunner Gunner
Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα, μιλούσα για ελληνικά ελικόπτερα. Δύσκολα, ας είναι και στην Κύπρο, θα τολμήσουν τέτοιο πράγμα γιατί αυτομάτως έρχεται πόλεμος. Η περίπτωση ατυχήματος τύπου Ηλιάκη ή άλλων πολύ δύσκολα βρίσκει εφαρμογή σε επιθετικά/αναγνωριστικά ελικόπτερα.

Πάνθηρ

#stefanos
Καλα οσα λες, βασιμα, ομως ξεχνας το γεγονος πως στην Κυπρο απαγορυεται να αγοραζει “επιθετικα οπλα” και τα μαχητικα αεροσκαφη δεν αποτελουν εξαιρεση…

vasilis0011

Δεδομένου ότι μέσα στα επόμενα χρόνια τα Altay θα κάνουν την εμφάνιση τους στον Εβρο τα Leo 2A4 είναι μάλλον αρκετά πολύτιμα για να πάνε Κύπρο. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να εξετασθεί η δωρεά των Ελληνικών M60A3 στην Κύπρο και η αναβάθμιση τους από τους Κυπρίους σε ένα από τα πρότυπα με προσφέρονται με πυροβόλο των 120mm.

Leonidas

να γίνει μια συμφωνία με ΗΠΑ με τα λεφτά που θα πάρει η Ελλάδα για τα 41 Leopard 2 να αγοραστούν τα 90 Μ1

YiannisK45

Επειδή μένω Κύπρο τα τελευταία 15 χρόνια θα ήθελα να ξεδιαλύνω μερικούς μύθους που βλέπω να επαναλαμβάνετε πολυ σχόλια σας. α. Πλούσια Κύπρος. Το ΑΕΠ της Κύπρου είναι περίπου 20 δις ευρώ. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά που όλοι ονειρεύεστε για αγορές. https://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/D09B901301047711C22583B700398859?OpenDocument&sub=1&sel=1&e=&print Επίσης το χρέος της κυπριακής οικονομίας είναι γύρω στο 100%ΑΕΠ. Οπότε αυτα τα εύκολα για αγορές απο αεροπλάνα , τανκσ έως φρεγάτες είναι όνειρα θερινής νυχτός. β. Αέριο. οι συνολικές επιβεβαιωμένες ποσότητες ( οχι εικασίες για μελλοντικές πιθανές ανακαλύψεις) δεν ξεπερνούν τα 60-70 δισ. σε ορίζοντα συνολικής εξόρυξης 20 χρόνων και αξιοποιήσης σε μια πενταετία μινιμουμ. ΑΝ… Read more »

Αλέκος

Γιάννη Κ. μιλάς ορθά για την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας. Το μόνο λάθος είναι στον τρόπο εξοπλισμού που κάνει η Εθνική Φρουρά. Π.χ. το πλοίο ανοικτής θαλάσσης: η Τουρκική αεροπορία θα χρειαστεί 11-12 λεπτά για να το βυθίσει (8 για να φτάσει στη Λεμεσό, και 3 για να το βρει και να το πλήξει). Βέβαια ένας από τους πυραύλους εδάφους-εδάφους (π.x. ο SOM με βεληνεκές 300 χιλιόμετρα) μπορεί να το κτυπήσει από την Νότια Τουρκία. Ο λόγος που αναφέρω αυτό είναι διότι με τα ίδια χρήματα (περίπου 60.000.000 ευρώ) αγοράζονταν 55-60 Leo2A4 από την Ισπανία, μαζί με εξαρτήματα, simulators και… Read more »

Leonidas

φίλε εγώ είμαι Κύπριος και είμαι μαζί σου! Η κυπρος δεν έχει λεφτά για αεροπορία και φρεγάτες αλλά λεφτά για να αγοράσει άρματα και να ενισχύσει το πυροβολικό έχει. Τα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης μπορεί να μην προσφέρουν τίποτα στην άμυνα της κύπρου αλλά αν εξοπλιστούν όπως πρέπει μπορούν να δώσουν μια μικρή παρουσία στη θάλασσα της Κύπρου που επιβάλλεται (κατά τη δική μου γνώμη). Υπάρχει μια εγκληματική διαχρονική αμέλεια ενίσχυσης της εθνικής φρουράς από τις κυβερνήσεις που αντανακλά και την νοοτροπία του απλού λαού πως ότι και να κάνουμε είμαστε χαμένοι. Τι έγινε το… Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά… Read more »

YiannisK45

Σε χώρα με ΑΕΠ 20 δις αγορές 100-200 εκαττομυρίων είνια εύκολες? Η Κύπρος βελτίωσε τα οικνομικά τις με τισ Golden Visa( πώληση ιφαγένειας σε Ρώσους) με περίπου εισπράξεις 4 δις. Αυτό όμως τελίωσε μτά από πιέσεις της EU. Η κύπρος είναι μικρή οικονομία που εύκολα διορθώνεται αλλά και εύκολα διαλύεται. Μια μίνη κρίση και μια πτώση του τουρισμού ασ πούμε φέτος και όλα εξατμίζονται. Δεν είναι τόσο απλά τα θέματα 50-60 εκαττομύρια. Μένω πίστεψε με σε απόσταση 20 λεπτών από τούρκικο φυλάκιο. Το να μου γράφεις για χτύπημα τουρκικου αεροδρομίου με πύραυλο από την Κύπρο μου φαίνεται ειλικρινά ουτοπικό. Μόνος… Read more »

ilias35

οτι διαχρονικα προτιμανε οι κυπριοι το βουτυρο απο τα κανονια ειναι γνωστο. οικονομια 20 δις 1% ειναι 200 εκατομμυρια ετησιως 0,5% ειναι 100εκατομμυρια το χρονο για εξοπλισμους σου φαινονται πολλα ως ποσοστο? Τοσα ξοδευει ο καθε πικραμενος εσθονος ή λετονος που δεν κινδυνευει απο πουθενα και εσυ που εχεις τον τουρκο στα 20 λεπτα σου φαινονται πολλα? Κατι εξακολουθειτε να μην λετε καλα.

Πάνθηρ

Αγαπητε φιλε…Δεν αντιλεγω σε οσα λες…..Ομως ξεχνας καποιες παραμετρους….Τα “πετρελαια” (βασικα ειναι φυσικο αεριο) βρισκονται σε ανοιχτη θαλασσα και οχι στα παραλια….Αν θελεις να προστατεψεις τις γεωτρησεις πρεπει να εχεις ναυτικη δυναμη (φυσικα το πλοιο ανοιχτης θαλασσης δεν μετρα…..Αλλα παρα τιποτα….Ειναι μια αρχη……), οι επακτιες συστοιχιες δεν βοηθουν σε αυτη την περιπρωση….
Επισης οπως αναφερθηκε και αρκετα πιο πριν, μαλλον τα οπλα που προτεινεις εμπιπτουν στο εμπαρκο οπλων που ακομα δεν εχει αρθει….
Δυστυχως δεν ειναι τοσο ευκολα τα πραγματα..

ilias35

Επειδη πλεον τα ξερουμε και εμεις ας αρχισουμε με τη διαθεση του αποθεματικου του Ταμειου αμυντικης θαρακισης που συμφωνα με τα στοιχεια εχει 1 δις. Τι δεν υπαρχουν αυτα τα χρηματα? Πως γκεγκεν αυτο?

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά $

Related News

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...

«Στο ίδιο έργο θεατές» – Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την υποστήριξη των C-27J!

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) αποφάσισαν την 1η Ιουλίου να ματαιωθεί ο διαγωνισμός με τίτλο «Εν...

Εντοπισμός ραδιενέργειας στην Ευρώπη «δείχνει» πιθανή δοκιμή ρωσικού όπλου;

Σταθμοί μέτρησης της ραδιενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη εντόπισαν τον Ιούνιο μια βραχύβια, αλλά επικίνδυνη διαρροή, που πιστεύεται πως προήλθε από τη Ρωσία.Σύμφωνα με το...

Η Αυστραλία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και ικανότητες πλήγματος στην επόμενη δεκαετία

Με μια κομβικής σημασίας μετάθεση της αμυντικής της στάσης η Αυστραλία θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση της παρουσίας της στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανών ενώ...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x