- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Αν θέλουμε κάτι από τα ΗΑΕ, δεν είναι Mirage 2000-9 ή F-16E/F. Είναι άρματα μάχης Leclerc και εξηγούμε γιατί

- Advertisement -

 

H επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, επικεφαλή πολυμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής προσέγγισης της χώρας μας με τους Άραβες. Τα ΗΑΕ έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση των Αδελφών Μουσουλμάνων, της τουρκικής επεκτατικότητας και του πανισλαμισμού. Επίσης, αντιμετωπίζει τον ιρανικό επεκτατισμό και της προσπάθειάς του Ιράν να “εξάγει” την ισλαμική επανάσταση. Τα ΗΑΕ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, έχουν πλέον διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, και όλοι μαζί, προσπαθούν για μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή, μακρυά από τα μίση και τους πολέμους του παρελθόντος.

ΕΚΤΑΚΤΟ, Βασίλης Νέδος από Κ: “Μαχητικά F-16E από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Σούδα για συνεκπαίδευση με την ΠΑ”, νέο μήνυμα για Ερντογάν

Η χώρα μας, με μια δυναμική διπλωματία, έχει καταφέρει να είναι κοντά όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στα άλλα αραβικά κράτη. Πολύ πρόσφατα, και μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, τα ΗΑΕ, σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, απέστειλαν απόσπασμα μαχητικών F-16E/F  στη Σούδα, συνοδευόμενα από C-17 και A330 MMRT. Ενώ δηλαδή η χώρα μας ήταν σε κατάσταση συναγερμού, τα ΗΑΕ δεν δίστασαν να εμπλέξουν στρατιωτικές δυνάμεις. Μπορεί τα 4 μαχητικά να ήταν συμβολική δύναμη, αλλά μην ξεχνάμε πως μαζί υπήρχε και το  Α330 ΜΜRT. Και μάλιστα στην 115 ΠΜ, που αν χρειαζόταν θα έκανε όλη τη “δουλειά” στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Μάλλον γίναμε κατανοητοί.

Τα ΗΑΕ αναβαθμίζουν τα F-16E/F Block 60 πληρώνοντας $1,6 δις!

Οι σχέσεις μας με τα ΗΑΕ πηγαίνουν αρκετά πίσω. Τα ανταλλακτικά που μας πρόσφεραν από τις παλιές τους Kortenaer, κατάφεραν ώστε να διατηρήσουμε εμείς τις υπέργηρες φρεγάτες μας σε υπηρεσία. Τα ΗΑΕ θα παίξουν και σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ΑΗ-64Α+ της Αεροπορίας Στρατού σε υπηρεσία. Επίσης τα ΗΑΕ έχουν ενδιαφερθεί σφοδρά για τα ελληνικά F-16C/D Block 30, και μάλιστα δεν είχαν διστάσει να τα ζητήσουν όλα! Σε κάθε περίπτωση, η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών είναι επωφελής για όλους.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αγορά κρίσιμων ανταλλακτικών για τα ελληνικά AH-64A+ Apache από τα ΗΑΕ, προχώρησε η συμφωνία!

Σημαντικό σημείο είναι ο κοινός εξοπλισμός των δυο Πολεμικών Αεροποριών. Η ΠΑ και τα ΗΑΕ έχουν F-16 και Mirage 2000. Τα δε Mirage 2000-9 είναι ουσιαστικά ίδια με τα Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ, ενώ και οι δυο Αεροπορίες εκσυγχρονίζουν τα F-16 τους σε επίπεδο F-16V. Στο παρελθόν έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια, όπως πώληση από την Ελλάδα αριθμού F-16 και σε αντάλλαγμα εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 και πληρωμή από τα ΗΑΕ ενός μεγάλου προγράμματος Follow On Support. Τελικά, η Ελλάδα μάλλον θα κρατήσει τα F-16C/D Block 30, με ή χωρίς κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συνεργασία με τα ΗΑΕ σταματά εκεί.

50 μαχητικά F-35A για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αρχίσει να “ονειρεύονται” κάποιου είδους οικονομική βοήθεια, ή μάλλον καλύτερα, στρατιωτική βοήθεια εκ μέρους των ΗΑΕ. Πριν συνεχίσουμε, θα πούμε πως τα ΗΑΕ προσφέρουν και οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια, αλλά εκεί που πρέπει. Δηλαδή, δίνουν στον LNA στη Λιβύη, ή δίνουν στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε πως έτσι εύκολα θα μπορούσε να λάβει κάτι η Ελλάδα, ειδικά χωρίς αντάλλαγμα. Κάπου εδώ να πούμε πως ποτέ η Ελλάδα δεν έχει βοηθήσει στρατιωτικά στον Κόλπο μετά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου. Θέλουμε να θυμίσουμε και τις άπειρες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία πριν λίγους μήνες.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

Η πρόσφατη αγορά των F-35A από τα ΗΑΕ, “άνοιξε” την όρεξη κάποιων που είτε άρχισαν να βλέπουν μεταχειρισμένα F-16E/F είτε Mirage 2000-9 που οι Άραβες θα παραχωρήσουν στην Ελλάδα. Είναι ποτέ δυνατόν, ενώ τα ΗΑΕ αυτή τη στιγμή έχουν αποφασίσει να εκσυγχρονίσουν τα αεροσκάφη τους, και τα μεν και τα δε, να τα παραχωρήσουν σε εμάς; γιατί να το κάνουν αυτό; και να το κάνουν, με 50 F-35A έχουν “κλείσει”; Τη στιγμή που το Κατάρ έχει αγοράσει ότι μπορεί να αγοραστεί, αυτοί θα προχωρήσουν σε μείωση της Πολεμικής τους Αεροπορίας, για να την δώσουν σε εμάς; Άντε και το αποφασίζουν, πότε θα είναι διαθέσιμα τα Mirage 2000-9 ή τα F-16V; Προφανώς μετά την είσοδο σε υπηρεσία των F-35A, κάπου δηλαδή προς τα τέλη της δεκαετίας (κι αν). Τι συζητάμε;

F-16 Block 60, C-130, C-17 και Α332 των ΗΑΕ στην 115 ΠΜ! (Εικόνες)

Καθώς η συμφωνία με τα ανταλλακτικά των ΗΑΕ έχει προχωρήσει, τι θα μπορούσαν τα ΗΑΕ να προσφέρουν στην Ελλάδα; έχουμε μάθει να “κοιτάμε” μόνο σε αέρα και θάλασσα, ξεχνώντας πως υπάρχει και ένας Στρατός Ξηράς, που επιχειρεί με εξοπλισμό επιπέδου Βιετνάμ. Οι ανάγκες του ΕΣ είναι πολλές. Αυτό λοιπόν που εμείς θα γλυκοκοιτάζαμε, δεν είναι τίποτε άλλο από τον τεράστιο αριθμό αρμάτων μάχης Leclerc που έχουν σε υπηρεσία τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα. Τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του τύπου, έχοντας ουσιαστικά τα διπλάσια άρματα από αυτά που έχει σε υπηρεσία ο Γαλλικός Στρατός! Πρόσφατα, “δώρισε” 80 άρματα μάχης Leclerc στην Ιορδανία (μια ταξιαρχία των 2 επιλαρχιών), ένα “δώρο” που αύξησε κατακόρυφα τη μαχητική ισχύ του ιορδανικού στρατού, ενώ αναχαίτισε και τις όποιες “τουρκικές” βλέψεις στη χώρα.

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ με πέντε συμφωνίες

Παρά τη δωρέα στην Ιορδανία, τα ΗΑΕ διατηρούν ακόμη έναν τεράστιο αριθμό αρμάτων μάχης του τύπου σε υπηρεσία. Θα ρωτήσει βέβαια κάποιος, ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει ο ΕΣ να αποκτήσει ένα νέο τύπο αρμάτων μάχης, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ μακρυά από όσα γνωρίζει σε σχέση με τα άρματα μάχης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αιχμή του δόρατος του ΕΣ είναι γερμανική, ενώ σιγά σιγά τα αμερικανικής φιλοσοφίας άρματα μάχης αποσύρονται. Γιατί λοιπόν να πάμε σε κάτι τέτοιο;

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-ΗΑΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους

Για αρχή να πούμε πως ευελπιστούμε πως τα άρματα θα είναι δωρεάν. Πιστεύουμε πως τα ΗΑΕ θα μπορούσαν άνετα να αποχωριστούν ακόμη δυο, αν όχι τρεις επιλαρχίες μαζί με κάποια άρματα περισυλλογής. Αλλά θα μπορούσαν αυτά τα άρματα μάχης να είναι τόσο σημαντικά στον Έβρο ή στα νησιά; Γιατί θα ήταν ίσως πιο χρήσιμα από μερικά μαχητικά; Διότι, υπάρχει μια μονάδα που δραστηριοποιείται ο Ελληνικός Στρατός που χρειάζεται επειγόντως προηγμένα άρματα μάχης, με σωλήνες των 120 χιλιοστών. Η ΕΛΔΥΚ.

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ΕΛΔΥΚ με άρματα μάχης Leo2A4 άμεσα, σε απάντηση των τουρκικών Leo2

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, οι Τούρκοι έχουν ανερυθρίαστα μεταφέρει άρματα μάχης Leopard 2A4 στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, στο Ψευδοκράτος, προκειμένου να υπάρχει κάποιο αντίπαλο δέος για τα άρματα μάχης T-80U. Τα τελευταία, αν και ικανά στον αριθμό, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους υπέρτερους τουρκικούς αριθμούς, ενώ η ελληνική επιλαρχία αρμάτων, με άρματα που φέρουν σωλήνες των 105 χιλιοστών, δεν μπορεί να αντιμετωπίσε τα ανώτερα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leo2A4. Είναι κοινό μυστικό πως η κυπριακή πλευρά ζήτησε από την Ελλάδα τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leo2A4 στην Κύπρο, αλλά το αίτημα δεν θα μπορούσε να καλυφθεί καθώς οι αριθμοί είναι οριακά επαρκείς για το μέτωπο του Έβρου. Συνεπώς, υπάρχει ένα κενό στην κυπριακή άμυνα.

Τα ΗΑΕ δωρίζουν άρματα μάχης Leclerc στην Ιορδανία;

Αν όμως τα ΗΑΕ προσέφεραν έναν ικανό αριθμό αρμάτων μάχης Leclerc στην Ελλάδα, η τελευταία θα μπορούσε να αποσπάσει γερμανικά Leo2A4 στην ΕΛΔΥΚ, σε απάντηση των τουρκικών ενεργειών. Θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει ακόμη και τα ίδια τα Leclerc στην Κύπρο, αλλά θεωρούμε πως κάτι τέτοιο ίσως να μην είχε αξία. Με την δωρεά 120 Leclerc, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραχωρήσει 2 επιλαρχίες αρμάτων μάχης στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν σε επίπεδο Leo2A7, μαζί με μια ακόμη επιλαρχία, που θα εξόπλιζε την ΕΛΔΥΚ. Τα Leo2 της ΕΛΔΥΚ θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν κι αυτά σε επίπεδο Leo2A7 με έξοδα ή έστω συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτώντας έτσι ομοιοτυπία σε επίπεδο ΕΛΔΥΚ και ΕΦ.

Η Ιορδανία «αποκαλύπτει» τα Leclerc

Τα Leclerc θα ήταν ένα νέο όπλο στον Έβρο, όπου αν εξοπλίσει τρεις επιλαρχίες, χάρη στην υψηλή του κινητικότητα, θα μπορούσε να είναι ένας απίστευτος πονοκέφαλος για τους τούρκους επιτελείς. Η υψηλή του κινητικότητα το φέρνει στα επίπεδα του Leo2HEL. Σε κάθε περίπτωση, τα αραβικά Leclerc θα έφερναν αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στην ισορροπία των δυνάμεων στο νησί της Κύπρου, αλλά και στο μέτωπο του Έβρου. Ξαναλέμε, πως καλή η ΠΑ, και εμάς μας λένε ΠΤΗΣΗ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ανάγκες του ΕΣ. Αν λοιπόν, ο Έλληνας ΠΘ θέσει το θέμα της όποιας στρατιωτικής βοήθειας από τα ΗΑΕ προς την Ελλάδα, εμείς θα προτείναμε τα Leclerc. Και νομίζουμε πως σήμερα οι φίλοι μας κατάλαβαν το γιατί!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

143 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
143 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Seagull

Και γιατί να μην περάσουν οι 2 υποτιθέμενες επιλαρχίες στην ΕΛΔΥΚ;
Και τα έξοδα συντήρησης στους Κύπριους καθώς δεν έχει νόημα για ΕΣ να ασχοληθεί με ~80 άρματα.

Last edited 3 days ago by Seagull
nigozs

Κατ,αρχήν οι αντιδράσεις αποστολής Patriot στην Σ.Α ήταν μεν υπολογίσιμες αλλά με μόνο επιχείρημα την μείωση κάλυψης της Ελληνικής αεράμυνας πράγμα που δεν προσπερναται εύκολα αλλά την δεδομένη στιγμή ήταν μια καλή περίπτωση για εμάς εφόσον γινόταν πράξη.
Για τα Leclerc και πόσο απαραίτητα είναι, θα απαντήσουν περισσότερο αρμόδιοι αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πολλοί παράγοντες………

My_name_is_Nobody

Δυστυχώς, μετά τον υπερδεκαετή, εθελούσιο αυτοαφοπλισμό μας, χρειαζόμαστε ό,τι πλέει ότι πετάει και ότι κυλάει!

Last edited 3 days ago by My_name_is_Nobody
Animades

ακόμα και το τριμελές πλήρωμα (λογο του αυτόματου συστήματος γέμισης ) είναι πλεονέκτημα για τον υποστελεχωμένο Ελληνικό στρατό ..

gdmast

Το ότι κολυμπάει, είναι ακόμα πιο επείγον.

spylab

Μα ποσα Leclerc εχουν για να μπορουν να δωσουν τοσα πολλα?

x-m

Πάνω από 400.

ACHERON

390 ήταν τα μάχιμα,σύν 46 περισυλλογής,δέν θυμάμαι ἀν ακολούθησαν άλλα.

ikaros

Και όμως μόνο τα Mirage 2000-9 είναι εφικτός στόχος παραχώρησης και ομοιοτυπίας με αυτά που έχουμε. Τo Leclerc έχει τεράστιο λειτουργικό κόστος και γι αυτό και ο κατεξοχήν χρήστης που το σχεδίασε δηλ. ο Γαλλικός στρατός απόσύρει τα μισά. To ιδανικότερο σενάριο είναι να τα πάρει η ΕΦ και να αποσύρει τα μουσειακά AMX-30.

Thras

Συμφωνώ! Τα ΗΑΕ λογικά μπορούν να αποχωριστούν 16 M2000-9 αφολυ δεν εκσυγχρονίζονται όλα. Αν ισχύει ότι ο γαλλικός στρατός αποσύρει τα μισά Leclerc, ισως από εκεί πρέπει να διερευνήσουμε την δυνατότητα προμήθειας. Πάντως θα προτιμούσα αμερικανικά M1A2 που υπάρχουν κατά χιλιάδες…

KonstantinosKaperonis

Αν θυμάμαι καλά 9 δε θα αναβαθμίσουν και αυτά είναι διθέσια. Οπότε δε νομίζω πως τα δίνουν

Christosv

Σοβαρά τώρα ? Δηλαδή επειδή οι Κύπριοι τόσα χρόνια ξύνονται θα πρέπει εμείς πάλι να ξεβρακωθούμε με νέο τύπο και να διατηρήσουμε μια ΕΛΔΥΚ που κάνει διακοπές και χρυσοπληρώνεται ( και ναι ισχύει ) από την τσέπη μας. Να δώσουν χρήματα οι Κύπριοι να πάρουν και άλλα Τ80 ή Τ90. Αλλά ξέχασα οι εποχές του ρωσικού ξεπλύματος πέρασαν.

NikdaGreek

Η Ελλάδα έχει ιστορική και ηθική ευθύνη να προστατεύει την Κύπρο με ΟΛΑ τα μέσα.

Η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι τούρκικο δηλητήριο.

NICKB

Και μας κάνει ζημιά Διεθνώς!

Προφανώς χρειάζεται μυαλό για να το καταλάβουν…

Pagoboy

Επειδή έχω υπηρετήσει ελδυκ 1ο τάγμα αλλά και σε 3 μονάδες στην ηπειρωτική χώρα.. αν και υπάρχουν σίγουρα και πολύ μάχιμες …εδω βαρέθηκα την ζωή μου και τα βυσματα…
Ναι πληρώνονται οι ελδυκαριοι αλλα όχι και ξυνονται στον ήλιο

NICKB

Ενδιαφέρουσα ιδέα…
Πιο λογικό να πάνε στη Κύπρο & φυσικά να τα ζητήσουν οι Κύπριοι που κινδυνεύουν περισσότερο & άμεσα (συνεπώς θα έχει βάση το αίτημά τους).
Εμείς θα πρέπει να αποδείξουμε ότι αξίζουμε της ελεημοσύνης…
Φυσικά, οι Στρατηγική ψυχραιμία & η Μη Απάντηση στις ξεκάθαρα σαφής Τουρκικές Προκλήσεις δε νομίζω να βοηθά πιθανό αίτημά μας…

ARKAS-farmako.jpg
Dimitris

Και για να μη ξεχνιόμαστε, το Λεκλέρκ έχει τρία άτομα πλήρωμα (αντί τεσσάρων του Λεο2). Με ότι αυτό συνεπάγεται σε απαιτήσεις επάνδρωσης.

Tango.Alpha

Τελικά τα Patriot δεν πήγαν στο Βασίλειο γιατί δεν υπήρχε πλέον ανάγκη ή γιατί το ξανασκεφτήκαμε ως χώρα;

VasiliosKaimakis

Ακριβώς την ίδια απορία έχω και εγώ.

x-m

Γιατί προέκυψαν για τα καλά οι τούρκοι μάλλον.

Chriskgr

Νομιζω οτι ειναι Α330MRTT και οχι MMRT αλλα μικρο το κακο.

CKfurious

Μετά από τη συλλογή μαχητικών θέλετε να επεκτείνουμε και τη συλλογή αρμάτων μάχης??

Σιγά μην μας αφήσουν οι φίλοι μας οι Γερμανοί να στείλουμε leo 2 στη Κύπρο!!
Να το κλιμακώσουμε εμείς???

Καλύτερα να πάρουν ta Leclerc απευθείας οι Κύπριοι

VasiliosKaimakis

Εδώ οι Τούρκοι έστειλαν leo 2 στα κατεχόμενα, εμείς που θα στείλουμε άρματα στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα κλιμακώσουμε;    

Και μιας που το αναφέραμε, γιατί η Ελλάδα δεν έχει θέσει στην Καγκελαρία ζήτημα για το γεγονός πως Γερμανικά όπλα βρίσκονται στα κατεχόμενα;

Last edited 3 days ago by VasiliosKaimakis
dimitrisx

Έθεσε για τα υποβρύχια που πρόκειται να αγοράσει η Τουρκία. Τι έγινε; Τίποτα.

VasiliosKaimakis

Αυτό με τα Γερμανικά άρματα στα κατεχόμενα είναι πολύ πιο ακραίο από την πώληση των υποβρυχίων. Προσωπική άποψη.

Nikolaos

Γεγονός. Και η αδράνεια δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν αντιλαμβάνεται πλέον το Κυπριακό όπως εμείς, δηλαδή ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά ως ντε φάκτο λυμένο ζήτημα δύο εθνικών κοινοτήτων που κάποτε σφάζονταν και πλέον έχουν ειρηνεύσει.
Η διαπίστωση αυτή θα πρέπει να μας προβληματίσει, στο μέτρο που οι κατά καιρούς προταθείσες λύσεις θα είχαν σαν συνέπεια να χάσουμε και το Νότο. Το βελούδινο διαζύγιο θα μπορούσε πλέον να συζητηθεί, αλλά μόνο με ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις προς εμάς (κατέχουν δυσανάλογο ποσοστό σε σχέση με τον ιστορικό πληθυσμό τους) και με μια διευθέτηση των υποθαλάσσιων πόρων που δεν θα τους απέδιδε κάτι παραπάνω από το ιστορικό ποσοστό τους στον πληθυσμό της νήσου.

NICKB

Σωστά θέτεις τα πράγματα, αλλά η παραπάνω λύση θα προσφέρει μόνο “ειρήνη” στο μυαλό των ξένων & τη “κότα με τα χρυσά αυγά” στους Τούρκους.
Τίποτα δε θα αλλάξει για εμάς, μέχρι ΟΛΗ η Κύπρος γίνει δορυφόρος/υποτελής στη Τουρκία. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η μείωση των συνεχή πήγαινε-έλα στα ΗΕ (Ηνωμένα Έθνη) για “συνομιλίες” και άχρηστα ψηφίσματα.
Πάλι όπλα θ’ αγοράζουμε, πάλι μεγάλο στρατό θα συντηρούμε. Απλώς μετά δε θα μπορούμε να φωνάζουμε αν πρώτα δε πατήσει “Τουρκική μπότα” στο σημερινό ελεύθερο τμήμα του νησιού.
Οπότε οι ξένοι θα βρούν την ησυχία τους, συνεχίζοντας τις μπούρδες τους για διάλογο (μεταξύ 2 πια κρατών). Εμείς;

Δε ξέρω αν είναι πια στο χέρι μας, αλλά δεν έχουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ συμφέρον να δεχτούμε τις Τουρκικές απαιτήσεις!

Όλα θα κριθούν με Πόλεμο! Και δε μιλώ για Αμυντικό πόλεμο στη Κύπρο, αν έχουμε ακόμη λίγο μυαλό στο κεφάλι & όχι στη τσέπη…
Ας φροντίσουμε να ετοιμαστούμε αναλόγως!

Last edited 1 day ago by NICKB
Thras

Ακριβώς! Όπως η διεθνής κοινότητα θεώρησε την επίθεση του Αζερμπαιτζάν στο Αρτσάχ ώς απελευθέρωση εδαφών των αζέρων που τελούσαν υπό αρμενική κατοχή, έτσι πρέπει να απελευθερωθούν τα κυπριακά εδάφη που τελούν υπό τουρκική κατοχή!

NICKB

Προσωπικά το βλέπω σα τη λογική απάντηση σε Τουρκική πρόκληση και όχι σα Α’ πλήγμα.
Το να απαντούμε σε Τουρκικές προκλήσεις (όπως όταν έδιωχναν οι Κατοχικές δυνάμεις τους αγρότες μας από σημεία κοντά στη πράσινη ζώνη), θα ήταν η σωστή κίνηση (για αρχή)!

Nikolaos

Ουδείς μπορεί να έχει λόγο στη σύνθεση μονάδος του ΕΣ που ευρίσκεται σε ξένη χώρα ως εγγυήτρια δύναμη δυνάμει διεθνούς συνθήκης εδώ και 60 ακριβώς χρόνια.
Ακόμη και τα πλέον κυνικά πράγματα στη διεθνή πολιτική απαιτούν κάποια προσχήματα. Που εδώ δεν υπάρχουν. Ακόμη και με το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εν ισχύι, οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να αντιλέξουν για τα Μ48Α5 της ΕΛΔΥΚ. Που βέβαια δεν είναι πλέον ΤΠΖ, όπως το 1960, αλλά τ/θ ΤΞ (εξ όσων γνωρίζω έχει δύο και όχι μία ΕΜΑ) …
Οι Γερμανοί δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι φίλοι μας, αλλά ποτέ δεν έθεσαν θέμα περιορισμών χρήσης ή στάθμευσης δυνάμεων μας που εξοπλίζονται με γερμανικά όπλα. Ζουν από αυτό το εμπόριο, δεν είναι ηλίθιοι, όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί αν ένας εξαγωγέας όπλων προβάλλει προσκόμματα στον πελάτη του, και τον κάνει πανηγυρικά Χ αν φανεί αναξιόπιστος προμηθευτής.

CKfurious

Η Γερμανία πλέον δρα ως ο αντιπρόσωπος της τουρκίας εντός της ευρωπαϊκής ένωσης

Ποιος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας οποτε δεν τέθηκε καν τέτοιο θέμα από εμάς η τους Κυπριους?

Ποια ήταν η απάντηση τους στο εμπάργκο οπλων και ιδιαιτερα των 214 που προσπάθησε να θέσει ο Δένδιας ακόμα και με προσωπική επίσκεψη στο Βερολίνο?

NICKB

Η Γερμανία δε παίζει το “παιχνίδι” μόνη της, αλλά σε άμεση συνεργασία με τη Ρωσία & τη Τουρκία από τη πίσω πόρτα.
Δείτε τις τελευταίες δηλώσεις Μέρκελ για τα ενεργειακά αποθέματα της Α. Μεσογείου όπως και για το “μεγάλο” οικονομικό και περιβαλοντικό κοστος εξαγωγής τους. Μετά ρίξτε μια ματιά στα αντίστοιχα δεδομένα του νέου Ρωσικού αγωγού που καταλήγει στη Γερμανία και θα καταλάβετε πολλά…
Κατά τα λοιπά, ζήτησε “κυρώσεις” στη Ρωσία για την υπόθεση ΝΑΒΑΛΝΙ, αλλά εξαίρεσε από αυτές ότι αφορούσε το Φυσ. Αέριο από Ρωσία.
Κοινώς, μας χρησιμοποιεί κατά το δοκούν…

evaggelos

να κανει εμπαργκο οπλων στην τουρκια κ να θελει δεν μπορει ειναι πολλα τα λεφτα κ διαφορετικα συμφερωντα,οπως πουλησε σε εμας τα 214 τα δινει κ στην τουρκια,το πολυ πολυ αντι για το 21-22 να τους τα ξεκινησει το 23, δεν υπαρχει εμπαργκο ουτε απο νατο ουτε απο εε κ πιστεψε με οι ισπανοι περισσοτερο ανησυχουν παρα τα γερμανα.

Nikolaos

Δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Το ΝΑΤΟ είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δεν νοείται εμπάργκο όπλων από χώρα του ΝΑΤΟ προς χώρα του ΝΑΤΟ, και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται η Γερμανία να προβάλει κανένα πρόσκομμα στη μετακίνηση γερμανικής κατασκευής υλικού στην ΕΛΔΥΚ.
Οι ηγεσίες Γερμανίας και Τουρκίας εδώ και 20 χρόνια είναι υπάλληλοι της GAZPROM, και αυτό ερμηνεύει τη στάση τους. Μετά το τέλος των ονειρώξεων τύπου “αίμα και χώμα”, που αφάνισαν την Ευρώπη και ώθησαν τη Γερμανία στη γεωπολιτική ασημαντότητα (όπου παραμένει και σήμερα, και θα παραμείνει και μελλοντικά, με μόνο διεθνή ρόλο αυτό του ατζέντη των συμφερόντων του κράτους-εξορυκτικής εταιρίας στη Δύση), ο Γερμανός είδε το φως το αληθινό στη νέα θρησκεία του χρήματος.

x-m

Ίσως, το πράγμα βρίσκεται πολύ πιο μακριά απ’ότι φανταζόμαστε και οι προβληματισμοί για το τι θα μας αφήσουν να κάνουμε οι Γερμανοί και τι όχι να μην έχουν αξία:

“…According to Hasan Cengiz, head of the Turkish Association of Eurasian Governments, the organization can already be considered collapsed. He noted that Turkey would soon cease its NATO membership……….According to Hasan Cengiz, Turkey can join a new strategic pact to be created by Russia”.

https://news.ru/en/world/turkey-announces-its-imminent-withdrawal-from-nato-alliance-collapse/

Thras

Μακάρι, αλλά δεν…

Alter_eagle

Καλά όλα αυτά που λέτε και ωραία τα σχεδια επι χαρτου, αλλά δεν λέτε να καταλάβετε ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια η Ελλάδα αφοπλιζεται. Ωραίες και διπλωματικές ενέργειες αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων αλλά στην ουσία η Ελλάδα διαρκώς υποχωρεί. Τι να πρωτοθυμηθουμε… την παράδοση του δολοφόνου του Ηλίακη στους Τούρκους διασώστες? Την επακουμβηση του γιοτ του λιμενικού? Το πως προσπάθησε να παραδώσει στα κρυφα πίσω στην Τουρκία τους 8 οχτώ πραξικοματιες? Την αδράνεια στο θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο?

Τα ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη στην Φινλανδοποιηση της χώρας και το χάραγμα στην κοινή γνώμη το “και τι θέλετε? Να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία”…

Last edited 3 days ago by Alter_eagle
megisteas

Δεν υπήρχε καμία παράδοση Τούρκου πιλότου – δολοφόνου. Μην λέτε ότι διαβάζεται στη espresso αγαπητέ.

x-m

Αφέθηκε απροστάτευτο ελληνικό Super Puma ενώ την ίδια ώρα οι τούρκοι εκτέλεσαν αποστολή CSAR από Cougar με τη συνοδεία 3 F-16 σε ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν έγινε και τίποτα, απλά τους ανοίξαμε λίγο χώρο………

Last edited 2 days ago by x-m
megisteas

Ούτε απροστάτευτο ούτε τίποτα αγαπητέ. Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ο Τούρκος έπεσε δίπλα σε πλοίο με ΞΕΝΗ σημαία σε ΔΙΕΘΝΗ Ύδατα. Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ του πλοίου που ήταν ο ΜΟΝΟΣ αρμόδιος, τον άφησε να φύγει. Το puma ήταν δίπλα από το πλοίο, και οι διασώστες του Λ.Σ. πάνω στο πλοίο μαζί με τον Τούρκο πιλότο. Τα υπόλοιπα που λέτε είναι ιστορίες για φαντάσματα.

x-m

Είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που ανέχεται επι δεκαετίες υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάδους ξένων μαχητικών αεροσκαφών κάνοντας το παγώνι, παρόλα αυτά τα παραπάνω είναι φαντάσματα; Μάλιστα.

megisteas

Εγώ αναφέρομαι σε συγκεκριμένο περιστατικό, εσύ οπως το πας θα μας αναφέρεις και την Βόρειο Ήπειρο. Στο ξαναλέω. παραμυθία.

CKfurious

Τώρα πλακα μας κανεις?

Το πλοίο ήταν σε διεθνή ύδατα αλλα εντός του Ελληνικού FIR όπου έχουμε υποτίθεται την ευθύνη ερευνας και διάσωσης

Ο Τούρκος πιλότος τράβηξε πιστόλι και απείλησε τους έλληνες διασώστες

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι όπως γραφει και ο φίλος από πάνω έκαναν CSAR  και τον πήραν απειλώντας με κατάρριψη το ελληνικό PUMA που είχε αφεθεί ΑΚAΛΥΠΤΟ 
Τα ελληνικά F16 που είχαν απογειωθεί από Σούδα διατάχθηκαν να γυρίσουν πίσω να αφήσουν τους γείτονες να τελειώσουν την επιχείρηση τους
ΞΕΦΤΊΛΑ με συγκεκριμένες ευθύνες
Για θύμισε μας ποια ήταν υπουργός εξωτερικών τότε

megisteas

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Ξέρω πολύ καλά τι έγινε τότε. Κάτσε στον καναπέ σου και πολέμα απο εκεί και άκου, αν μπορείς που φαίνεται πως δεν, άλλους που έχουν καλύτερη γνώση. Μην το παίζεις ξερόλας. Αν δεν σεβόμουν το περιοδικό θα άκουγες τίποτα ποιο χοντρά.

CKfurious

Το τι εγίνει είναι γνωστό και δημοσιευμένο σε πολλές πηγες
Εθνική ΞΕΦΤΊΛΑ

Τώρα πας να θάψεις τα αδικαιολόγητα

megisteas

Να θάψω; Αν ήθελα να θάψω θα σε άφηνα να λες βλακείες.

ETS

Δεν φθανει που εισαι ασχετος βγαζεις και γλωσσα απο πανω απειλωντας με υβρεις ..
Τα F-16 διαταχθηκαν να επιστρεψουν ενω υπηρχε πληρης κινητοποιηση και καλυψη του χωρου απο Τουρκικα αερισκαφη και ενω ο πιλοτος που ειχε ουσιαστικα σκοτωσει τον Ηλιακη με σκοπιμη ενεργεια αφεθηκε να φυγει κατοπιν εντολων της Μπακογιαννη αν θυμαμαι καλα ..
Αυτα περι διεθνων υδατων και τριχων κατσαρων αστα για κανα ιστοτοπο της δεκαρας απο τον οποιο μαλλον ενημερωνεσαι .
Ο δε δευτερος του Ηλιακη αφου εσπασε την πανακριβη κασκα του επιστρεφωντας στην βαση του αργοτερα παραιτηθηκε απογοητευμενος απο αυτα ..Ολα δημοσιευμενα .
Οτι σου γραφουν και ειδικα ο CKfurious ειναι σωστα ..
Κατσε μαθε τι εγινε καλυτερα πρωτα αντι να σχολιαζεις..

Alter_eagle

Αφού αυτά είναι ιστορίες της Espresso και παραμύθια της Χαλιμάς και σου χαλάνε το όνειρο, θα πούμε στην Ντόρα να σε σκεπάσει μην κρυώσεις…

@Πτηση ντροπή να λογοκρίνεται η αντίστοιχη απάντηση μου στον φιλο αναγνώστη που έκανε υποθέσεις ως προς το ποιες ήταν οι πηγές μου.

Last edited 2 days ago by Alter_eagle
megisteas

Ξέρετε διαβάζω πτήση χρόνια. Τα σχόλια μου είναι λίγα, γιατί μιλάω όταν έχω γνώσεις για κάποιο άρθρο. Ποιο καλή πηγή από μένα δεν θα μπορούσατε να βρείτε, δεν θα κάτσω να μπώ σε λεπτομέρειες του λόγου. Απο εκεί και πέρα πιστέψτε ότι και όποιον θέλετε.

Alter_eagle

Εφόσον διαβάζετε χρόνια Πτηση, τότε θα πρέπει μέχρι τώρα να είχατε καταλάβει ότι επιχειρηματα τύπου “άκου που σου λεω, έχω πηγές από το χωριό πού δεν τις ξέρεις” δεν πολύ πείθουν τους εδώ αναγνώστες

megisteas

οκ. ξέχνα το. Δεν καταλαβαίνεις, δεν πειράζει.

CKfurious

Να πιστέψουμε εσένα η τα δημοσιευμένα ημερολόγια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων για το περιστατικό?
Είχα δώσει link σε σχολio μου που δεν το βλέπω
Googlarete να τα βρείτε

megisteas

Ναι καλά,οτι πεις.

kub

Τα συμφέροντα μας με τα ΗΑΕ όντως ευθυγραμμίζονται. Τα άρματα τους, αν ποτέ έρχονταν, θα προτιμούσα να περνούσαν κατευθείαν στις κυπριακές δυνάμεις, ούτε καν ΕΛΔΥΚ που προτείνουν κάποιοι. Οι Κύπριοι έχουν οικειότητα με τα γαλλικά άρματα ακόμα νομίζω.
Εκεί που διαφωνώ είναι με την αρχική προσέγγιση περί Ιράν και την παγίδα που κρύβεται εκεί. Τα συμφέροντα είναι πολυδιάστατα και δε σημαίνει αυτόματα ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος.
Άρα τα περί νέας εποχής ειρήνης που οραματιζονται οι Άραβες και περί εξαγωγής ισλαμικής επανάστασης από το Ιράν που πολεμούσε τους τζιχαντιστές στη Συρία είναι ψευδή και αντιγραφή της αμερικανικής προσεγγισης.

Last edited 3 days ago by kub
Nikolaos

ΟΚ, αλλά όπως εμείς περιμένουμε από τον άλλο να κατανοήσει το πρόβλημά μας και να το εγκολπωθεί, προσαρμόζοντας ανάλογα τη διεθνή συμπεριφορά του έναντι της Τουρκίας (επί ζημία του), έτσι κι από μας περιμένει κάποια συναντίληψη για τις δικές του γεωπολιτικές αγωνίες. Το τι συνέβαινε στη Συρία δεν αγγίζει κανέναν από τους εμπλεκομένους. Τα ΗΑΕ νιώθουν ότι απειλούνται από την εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης. Ήδη στο Μπαχρέιν προ ετών είχαμε εξέγερση της σιιτικής πλειοψηφίας. Εμείς δεν θα κάνουμε τον αμερόληπτο διαιτητή, τη στιγμή που αποζητούμε τη βοήθεια του έθνους αυτού. Ακόμη και αν έχει δίκιο το Ιράν (που παρεμπιπτόντως είναι η ρίζα κάθε κακού, και το πρότυπο του ISIL/ISIS: Το μοναδικό θεοκρατικό κράτος του ισλαμικού κόσμου που κάνει ατιμωρητί τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο και δεν τολμά να του βάλει χέρι κανείς). Όλη αυτή η αποστασιοποίηση μου θυμίζει την προ ετών κατάσταση, όταν ο Μενέντες σκιζόταν για μας και περίμενε κάποια κατανόηση για τη θέση του όσον αφορά τη χώρα καταγωγής του (Κούβα). Και τι είδε αντ’ αυτής; Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος να χοροστατεί στην κηδεία του Κάστρο και να τον εκθειάζει σε επικήδειους … έτσι όμως δουλειά δεν γίνεται. Φυσικά ο άνθρωπος είναι ανώτερος, και πολιτεύεται με αρχές, οπότε δεν μας εγκατέλειψε, αλλά διερωτώμαι πόσους ακόμη σαν αυτόν θα μπορούσαμε να έχουμε προσεταιρισθεί.

NICKB

Για να καταλάβουμε την “εμπάθεια” των ΗΑΕ με το ΙΡΑΝ, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε:

Το Ιράν διεκδικεί νησιά των ΗΑΕ και έχει καταλάβει με στρατιωτική επιχείρηση το Νησί Αμπού-Μούσα όπου υπάρχουν πετρελαιοπηγές, καθώς και τις βραχονησίδες Μικρή και Μεγάλη Τούνμπς. Αυτά είναι κοντά στην είσοδο του Κόλπου, εσωτερικά από τα στενά του Ορμούζ. Λόγω του βάθους της θάλασσας, τα μεγάλα πλοία πρέπει υποχρεωτικά να περνούν ανάμεσα σε Αμπού-Μούσα και Τούνμπς, προσδίδοντας στα νησιά αυτά μεγάλη γεωστρατηγική σημασία που το Ιράν εκμεταλλεύεται μετά την στρατιωτική τους κατάληψη.

Τα ΗΑΕ έχουν υποβάλει επίσημη πρόταση στον ΟΗΕ για επίλυση των διαφορών με διαπραγματεύσεις και με απώτερο σκοπό την οριστική επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως το Ιράν έχει στρατικοποιήσει την διαφορά καταλαμβάνοντας τα νησιά με στρατιωτικές δυνάμεις. Οι Ιρανοί δεν αποδέχονται την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου για τα νησιά αυτά, διότι θεωρούν ότι ιστορικά ανήκαν στην πάλαι ποτέ Περσική Αυτοκρατορία και είχαν καταληφθεί από τους Άγγλους από τους οποίους στην συνέχεια με διεθνή Συνθήκη παραδόθηκαν στα ΗΑΕ”

Τα παραπάνω, σας θυμίζουν “κάτι”;

Καλή η πολυδιάστατη Εξωτερική πολιτική, αλλά “για να φας ομελέτα, πρέπει να σπάσεις κάποια από τα αυγά που έχεις στο ψυγείο”!

Αν δε μπορείς δε πειράζει, θα τα φάει αυτός που θα μπορέσει

Last edited 1 day ago by NICKB
evaggelos

α) ειναι γαλλικα αρα μπορουν να τα αποκτησουν οι κυπριοι μονοι τους β) βγαινουν η τουλαχιστον ετσι λενε καμια 200αρια αμπραμς τα παιρνεις και αποσυρεις μολφ γ) η αναβαθμιση των λεκλερκ στοιχιζει πανακριβα κ δεν κυκλοφορουν κ πολλα.

NICKB

“Mας ενοχλεί” που τα Μ-1 ABRAMS ρουφάνε πολύ καύσιμο (λόγω στροβιλοκινητήρα) και θα μας “ρημάξουν” οικονομικά.
Εγώ πάντως, όσες φορές βγήκα Εθνική ή παράπλευρη οδό, δεν είδα να κυκλοφορεί κανένα LEOPARD (πλην 1 φορά επί αρματοφορέα).
Που στο διάολο να τα κάψουν τα ΠΟΛΛΑ καύσιμα; Στα 200 χλμ που κάνουν 3 φορές το χρόνο για ασκήσεις; Άντε και κάνουν 1.500 χλμ/χρόνο (ας πούμε ότι παν και για …τσιγάρα). Είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση λόγος να κρατάμε ακόμη τις νεκροφόρες Μ-48 & Μ-60;
Εκτός αν έχουν σκοπό να φθάσουν μέχρι την Άγκυρα! Εκεί, παραδέχομαι ότι κάνω εγώ λάθος, αλλά έτσι κι αλλιώς, ούτε με Μ-48 & Μ-60 θα σύμφερε να το κάνουν αυτό. Απλώς γιατί δε θα επιζούσαν μέχρι τα σύνορα… ασχέτως κατανάλωσης!

Θα μου πεις: “αυτοί δεν αγοράζουν Μ2Α2 Bradley, που ίσως τα χρειαζόμαστε περισσότερο, Μ-1 ABRAMS ονειρεύεσαι”; ΣΩΣΤΟ ΚΙ ΑΥΤΟ…

Last edited 1 day ago by NICKB
swan1908

Απο διάφορες πήγες έχω διαβάσει ότι τα Leclerc έχουν υψηλό κόστος συντήρησης/υποστηριψης , θα ηταν λογικο να τα παρουμε εστω και σαν ‘δωρεα’ (που δεν θα ναι ακριβως αλλα αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο) ?

NICKB

Γι αυτό οι νέα πρόταση των ΓαλλοΓερμανών είναι Σασί LEO & Πύργος LECLERC. Έτσι λύνονται τα προβλήματα και των 2 προϊόντων, που είναι:

– Η χαμηλή αξιοπιστία του κινητήριου συστήματος του LECLERC
– Η χαμηλή προστασία του πύργου (όπως και τα κατώτερα ηλεκτρονικά) των LEOPARD, ειδικά των παλιότερων εκδόσεων
– Φαντάζομαι ότι υπάρχει και η πιθανότητα για “μετάγγιση” και του αυτόματου συστήματος γεμίσματος του LECLERC, χωρίς να είμαι σίγουρος.

Stealth

H Rheinmetall εχει προσφατα παρουσιασει νεο πυργο με πυροβολο 130 χιλιοστων και αυτοματο συστημα γεμισης, φερομενο απο το σκαφος του Challenger 2. H ιδια ιδεα εχει παρουσιαστει και το 2016 ως αναβαθμιση του Leo2.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_july_2020_global_security_army_industry/rheinmettall_unveils_new_leopard_tank_mbt_with_130mm_cannon.html

comment image

Last edited 1 day ago by Stealth
NICKB

Για τον εκσυγχρονισμό των Leo-2A6 μετά από καμμιά 10αριά χρόνια, θα είναι ότι πρέπει!
Με τις ανάγκες που έχει τώρα ο ΣΞ, δε νομίζω να το σκέφτεται καν, προς το παρόν…

swan1908

Ευκερια ειναι τωρα να παρουμε τα 2Α4 των καναδων εφοσον τα αποσυρουν.

Factor

Σοβαρή πρόταση.

Και εγώ είχα αμφιβολίες όταν διάβαζα να ζητήσουμε τα M2000-9, να στοκάρουμε δηλαδή σε καλά αεροπλάνα που όμως ανήκουν σε παλιά γενιά. Καλύτερα και τα δικά μας όταν φτάσει η ώρα να αλλαχθούν με Rafale

Διαφωνώ ως προς τα F16 block 30, σίγουρα θα μπορούσαμε με το σωστό αντίτιμο να τα αποχωριστούμε. Αν δεν κάνω λάθος έχουμε 32, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε μια μοίρα των 18 για αποστολές αστυνόμευσης αέρα στα βόρεια σύνορα μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και να πουλήσουμε τα υπόλοιπα 14 στα ΗΑΕ. Αν έχουν τη δυνατότητα χρήσης AMRAAM (δεν είμαι σίγουρος) θα μπορούσαν να ανάλαβουν ότι ρόλο έχουν τώρα τα F4 με το που αντικατασταθούν από τα F35

Τώρα για τα άρματα μάχης έχει βάση η πρόταση αλλά για να πάνε κατευθείαν στη Κύπρο και μόνο με έξοδα των κουμπάρων και θα πρόσθετα και BMP3 για τις ανάγκες της ΕΦ. Δεν μας λείπουν τα τανκ στην Ελλάδα μάλιστα έχουμε υπεράριθμα. Αυτό που μας λείπει πιθανώς είναι σύγχρονα άρματα και τα συγκεκριμένα έχουν μερικά χρόνια πάνω τους, η γραμμή παραγωγής τους έχει κλείσει εδώ και 12 χρόνια οπότε δεν είναι άρμα για να επενδύσουμε πάνω του

Last edited 3 days ago by Factor
Vassilis13

Συμφωνώ 100% για τα leclerc έστω κ σε συμβολική τιμή να μας τα δώσουν, αξίζουν πραγματικά να τα έχουμε στο οπλοστάσιο μας.
Aλλα το απόλυτο όνειρο θα ηταν η σύντομη απόκτηση των μιραζ τους.
Me τα μιραζ τους κ επιπλέον ραφαλε λες οριστικά αντιο στα τουρκικα φ16….

George

Αυτό θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με τα 184 που έχει σε storage ο Γαλλικός στρατός και τα οποία δεν θα κάνει upgrade σε XLR
Αν έπεφτε και καμια΄παραγγελία μαζί με upgrade μπορεί να τους ενδιέφερε

Paspas
  1. Οι γερμανοί δεν πιστεύω ότι θα συμφωνούσαν στη μεταφορά ελληνικών LEO2 στην Κύπρο ,άσχετα αν το έκαναν με τους απέναντι.
  2. Γιατί όχι απευθείας τα Leclerc στην Κύπρο; Μια χαρά αξία θα είχε αν ήταν ικανός αριθμός και η Γαλλία σίγουρα θα ήταν θετική.
  3. Ανταλλαγή των 32 F16 block30 με 24 Mirage των ΗΑΕ. Και τους 2 βολεύει αυτό…
  4. Τα C-17 σίγουρα κάτι ξεφόρτωσαν που θα το είχαμε σε έλλειψη.
GeorgeP

Αυτη η ανταλλαγη F16 με Mirage ακουγεται οντως πολυ καλη!

Doric

Συμφωνώ και επαυξάνω με όλα.
Αν τα block 30 ενδιαφέρουν τα Η.Α.Ε η συμφωνία ανταλλαγής θα έπρεπε να έχει προχωρήσει χτες…
Ρεαλιστικά ,τα block 30 δεν μπορούν να προσφέρουν το κατι παραπάνω σε ενδεχόμενη σύρραξη.
Ίσως να τα καταφέρνουν ακόμη σε dogfights λόγω υψηλού λόγου ώσης-βάρος αλλά εκτός αυτού δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά ούτε σαν φορείς όπλων.
Ανταλλαγή με τα 2000-9 που δεν θα εγσυχρονισουν τα εμιράτα αυξάνει το ποιοτικό πλεονέκτημα της ΠΑ.
Αυξάνει τους φορείς των scalp και exocet βάζει κατευθυνομενα όπλα στα mirage ενω με τους mica διατηρούμε και το πλεονέκτημα σε air to air.

NICKB

Καλά θα ήταν, αλλά δε το “βλέπω”. Πρόσφατα αγόρασαν & μτχ Μ-2000 από τη Βραζιλία. Μήπως καταλήξουν εκεί και τα δικά μας Μ-2000BG;

George

Αυτούς γιατί τους βολεύει να χάσουν 24 α/ε πρώτης γραμμής (σχεδόν την μισή τους δύναμη) για παλαιά F-16 που θα κάνανε μόνο για OCU/Aggressor στην ΠΑ τους?
Λογικά τους βολεύει να κρατήσουν τα δικά τους ΚΑΙ να πάρουν τα 30ρια ή/και τα EGM/BGM για τους πιο πανω ρόλους

ANDREW

Ξέρω ότι ζητάω πολλά άλλα οι gowind δεν θα με χάλαγαν; Θα μπορούσε ή πάρα είναι όνειρο; 8 exocet block3c, 64 essm block 2.

Zouloupapas

Σαν ιδέα δεν είναι καθόλου κακή κ θα έκλεινε παγιες ανάγκες ανανέωσης αρματικού δυναμικού που προσπαθούμε από εποχές ΥΠΕΘΑ Αβραμόπουλου να καλύψουμε στα χαρτιά με M1…και λέω στα χαρτιά γιατί όλο ζητάμε υποτίθεται κ τελικά μαζεύουμε παπάκια … απλά υπάρχει κακό προηγούμενο με την υποστήριξη γαλλικών οπλικών συστημάτων στο ΕΣ…ΑΜΧ10, ΑΜΧ30 “κουτάτα” κ απαξιώθηκαν σε ελάχιστα χρόνια…κ αντε τα ΑΜΧ30 πήγαν Κύπρο για να γίνουν κάποια από αυτά σκραπ…αν υπήρχε προοπτική μιας G2G συμφωνίας για υποστήριξη των Leclerc σε βάθος 20ετιας ολα θα ήταν αλλιώς…κ οι ανάγκες 3μελους πληρώματος είναι σημαντικός παράγοντας …οι γνώστες ξέρουν τι εννοώ…

peet14

Toότι υπάρχουν σκέψεις να εμπλακούμς έστω και έμμεσα στον εξοπλισμο της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεφεύγει απο τη λογική .
Αν το αρμόδιο κυπριακό υπουργείο θεωρεί ότι χρειάζονται τα άρματα ,ας το φροντίσει .Ισως η μόνη προσφορά μας να ήταν η διαμεσολάβηση

Koulis

Τι ποσοστό εδάφους πρέπει ακόμα να χάσει η Κύπρος για να βάλει το χέρι στην τσέπη;

x-m

Η Κύπρος όσα και να ξοδέψει δεν μπορεί να είναι αυτάρκης , θα χρειαστεί υποστήριξη. Ποιος θα της την δώσει;

Αν και ο κίνδυνος εισβολής είναι πολύ μικρός σχετικά με τον αυτοκτονική διάθεση που δείχνουν τα εκεί μεγάλα κόμματα ερωτοτροπώντας με σχέδια τύπου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο τούρκος το φωνάζει ότι θέλει έλεγχο σε όλο το νησί,αλλά δεν δείχνουν να λαμβάνουν το μήνυμα στα σοβαρά.

recce

Πιστεύω ότι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε σε πρώτη φάση, και αν θέλουμε κάποτε να κοιτάξουμε μεσο-μακροπρόθεσμα σ’αυτή την χώρα, είναι συμπαραγωγή UAV/UCAV σε μαζικούς αριθμούς με κάποιον που μπορεί να ρίξει το χρήμα. Φανταστείτε π.χ. αγοράζοντας το 51% της εαβ να αγοράσουν ταυτόχρονα και κάποιο ελληνικό πανεπιστημιακό project uav και να το παράξουν…

https://www.liberal.gr/economy/diergasies-gia-big-deals-kai-suzitiseis-gia-tin-eab-sto-ampou-ntampi/336375

Από εκεί και πέρα, συμπαραγωγή βαλλιστικών, και γενικότερα ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογίας (ας δω να παράγουμε ένα κινητήρα στερεών καυσίμων σ’αυτή την χώρα και τι στον κόσμο!), θα ήταν το επόμενο colpo grosso, ιδίως αν έμπαινε στο παιχνίδι και η Ινδία…

Factor

Μακάρι να γίνει η ΕΑΣ ιδιωτική επιτέλους. Και η αγορά της από τα ΗΑΕ έχει μια λογική αν σκεφτείς πως στο μέλλον θα έχουμε την ίδια αεροπορία με εκείνους για επισκευές και κατασκευή μερών αεροσκάφους (F16, Rafale, Mirage, F35)

Lefteris

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ζήτησε η Κύπρος Leo2A4 και μάλιστα προβάλονται και ανησυχίες για τα αντίστοιχα τουρκικά.
125 χιλ πυροβόλο των Τ80UK με πυρομαχικά ATGM ΑΤ11( 9Kh949) με διάτρηση ως 375mm χάλυβα στα 5 χιλιόμετρα, σε τι ακριβώς υπολείπεται από τα τουρκικά Leo2 ; Και χωρίς την αγορά των εν λόγω πυρομαχικών, έχει ελπίδες το γερμανικό άρμα απέναντι σε ένα ταχυκίνητο χαμηλού προφίλ άρμα μάχης με πυροβόλο μεγαλύτερης εμβέλειας;
Μήπως γεωπολιτικά δεν είναι ορθό το να έχει επιδόσεις ανώτερες από ένα δυτικό άρμα;
Επειδή στρατηγός δεν είμαι και προφανώς ούτε αρθρογραφούν στρατηγοί, βασίζω την κρίση μου στα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε όπλου, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι την όλη ανησυχία των Κυπρίων, δεν ξέρουν να χειρίζονται τα Τ80;

Εφόσον στηρίξαμε πολιτικά την Ουκρανία, να αγοράσει η Κύπρος δύο επιλαρχίες Τ84, να γίνει η όποια αναβάθμιση/ομοιογενοποίηση των συστημάτων τους και να μπει σε όλα το ισραηλιτικό Trophy.

Εν τω μεταξύ στο θέμα των μαχητικών μόνοι σας απαντάτε, έστειλαν F16 ως “μήνυμα”, ποιο ακριβώς πρόβλημα λογικής υφίσταται στο να δώσουν σε μορφή leasing έναν αριθμό M2000-9 για 1 προς 1 αντικατάσταση των EGM, των οποίων οι κινητήρες είναι πανομοιότυποι (τους έχει γίνει αναβάθμιση);
Η μόνη χώρα στο πλανήτη γη που πετάνε οπλισμένα εχθρικά μαχητικά πάνω από τα κεφάλια των πολιτών της και δεν αντιδρά παρά μόνο με αναχαιτίσεις είναι η Ελλάδα, οπουδήποτε αλλού καταρρίπτουν και δέχονται και συγνώμες και δεν έχουν την καθημερινή χρήση των μαχητικών που αποφασίσαμε να ανεχόμαστε να έχουμε εμείς. Οπότε σίγουρα θα τους περισσεύουν και μακάρι ο ΠΘ να τα ζητήσει .

Last edited 3 days ago by Lefteris
Tango.Alpha

Μη σας στεναχωρήσω αλλά το πρόβλημα δεν είναι η κατάρριψη. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι όλα τα υπόλοιπα – που δεν εξασφαλίζονται ούτε με μια ΠΑ που έχει 150 F-22 ένα ΠΝ με τρεις ομάδες μάχης αεροπλανοφόρου και ΣΞ με ανάλογο εξοπλισμό.

Lefteris

Ή Αρμενία δείχνει το πρόβλημα που για μένα υφίσταται και σε μας: όταν ένα κράτος δεν έχει μια ενιαία εθνική πολιτική ορισμένη από την στρατιωτική ηγεσία, συνεπικουρούμενη από την πολιτική, υποστηριζόμενη από την κοινωνία, τότε δυστυχώς σοβαρά θέματα εναπόκεινται σε προσωπικές αποφάσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού. Σήμερα είναι κεντρώος, αύριο ξανά αριστερός ή μουσουλμάνος.
Στο πλαίσιο ότι πρέπει να αποδεχόμαστε την συστηματική αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας “επειδή είναι δύσκολο το μετά”, θα έχουμε την ίδια μοίρα.
Καταννοώ τι θέλεις να γράψεις και δεν έχεις άδικο.

evaggelos

υπαρχει μια φημη οτι οι ρωσοι δεν δινουν ανταλακτικα κ αναβαθμισεις στην κυπρο το χα διαβασει σε σαιτ πριν 1,5 χρονο περιπου δεν ξερω τι ισχυει.

Lefteris

Ασφαλώς και είναι φήμη αντίστοιχη των γαλλικών όπλων, δεν γνωρίζω βαριά βιομηχανία να μην θέλει χρήματα.
Για το εν λόγω άρμα η Ουκρανία δεν έχει σταματήσει την υποστήριξη.

ACHERON

Μικρή διόρθωση,το ονομαστικό διαμέτρημα από μόνο του,120 ἢ 125 χιλιοστά,δέν τα έλει όλα.
Εν προκειμένω,το δυτικό των 120,είναι υψηλωτέρων πιέσεων από το σοβιετορωσοουκρανικό των 125,και επιπλέον υπάρχει ένα όχι προφανές χαρακτηριστικό των πυρομαχικών,που περιορίζει το 125 σε επιδόσεις διατρήσεως με βλήματα κινητικής ενεργείας.
Συγκεκριμένα,τα σοβιετικά πυρομαχικά των 125 είναι διμερή,οπότε το μέγιστο μήκος της διατρητικής ράβδου και συνεπώς ὁ λόγος μήκους προς διαμέτρημα (L/D ratio),περιορίζεται από το μέγιστο μήκος της διμερούς φυσίγγης σε 20-22.1,έναντι έως 30:1 στα δυτικά.
Τα Τ-80 της ΕΦ πάντως,μπορούν να αντιμετωπίσουν τα Leopard-2A4 του αττίλα αξιοπρεπέστατα.
comment image

Nikolaos

Γι’ αυτό σε αγαπώ, Μοροζώφ της Στουτγκάρδης (και Γκουντέριαν ωσαύτως, δύο σε ένα …)! Κι ας βαριέσαι πλέον λιγάκι να μοιράζεσαι την αστείρευτη σοφία σου μαζί μας!

ACHERON

Μοροζώφ της Στουτγκάρδης (και Γκουντέριαν του …Χαρκόβου;)
Θα τρίζουν τα κόκκαλα των δύο μαίτρ,που τους χώρεσες σέ έναν Νεάντερταλ,Νικόλαε.
Αλλά για να είμαι ειλικρινής,θα την ιππεύσω την κάλαμον,και θα είσαι υπαίτιος.

ΥΓ:
Αστείρευτη σοφία;
Μήν τσιμπάς,καμουφλάζ είναι.

Lefteris

Ωραία επισήμανση! Απλά κρίνω βάση των διαθέσιμων τεχνικών χαρακτηριστικών και αναφέρθηκα σε συγκεκριμένο πυρομαχικό (ΑΤ11).

ACHERON

Το ΑΤ-11 υστερεί σε διατρητικότητα έναντι του βλήματος κινητικής ενεργείας (ΚΕ) 3BM σε κοντινές αποστάσεις,αλλά διατηρεί,ὡς κοίλης γομώσεως,την ίδια διατρητικότητα σε όλα τα βεληνεκή,και κυρίως,επιτρέπει εμπλοκή μακρόθεν κινούμενου στόχου.

kakaouskia

Καλημέρα

Απολογούμαι για την καθυστέρηση 🙂

Με τα υπάρχοντα διατρητικά βλήματα στα Τ-80 στην Κύπρο οι αρματιστές είναι αισιόδοξοι απέναντι και στα Λεο2Α4.

Ο πύραυλος είναι για “ειδικές αποστολές” καθώς απαιτεί συνεχή κατάδειξη στόχου από το άρμα, όπως τα πλείστα κατευθυνόμενα αντιαρματικά δηλαδή. Αλλά σε αντίθεση με στοιχείο πεζικού το άρμα μένει λίγο πιο εκτεθιμένο.

Όσο αφορά τα ΑΜΧ-30, ναι καιρός να φύγουν. Για σκοπούς διοικητικής μέριμνας η Κύπρος ψάχνεται για περισσότερα Τ-80. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές πηγές εκτός CAATSA (αν νομίζει κανείς ότι δεν θα εφαρμοστεί για την Κύπρο, γελιέται).

Οπότε και τα Λεκλέρκ αν έρχονται σε ικανούς αριθμούς (κατ΄ελάχιστο 2 επιλαρχίες) και με μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών να αξίζουν την επένδυση.

Να φέρει και η Ελλάδα άρματα με πυροβόλο 120χλσ ώστε να υπάρχει κοινό απόθεμα πυρομαχικών τουλάχιστο.

Αν και με τους περιορισμούς ελέω “Νατοϊκών όπλων” έχει αρκετά χρόνια να γίνει κοινή εκπαίδευση.

VasiliosKaimakis

Τα Leclerc είναι ακατάλληλα τόσο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όσο και για την Κύπρο. Τι να την κάνεις την τεράστια εμβέλεια των Leclerc σε ένα τόσο στενό πεδίο μάχης;

NICKB

Σε ότι αφορά τη Κύπρο, μήπως για τη Θωράκιση του LECLERC έναντι της πάχους “τσιγαρόχαρτου” των ΑΜΧ-30; Ή για τα μεθεπόμενης γενιάς σκοπευτικά σε σχέση με τα ΑΜΧ-30, ή για το αυτόματο σύστημα γέμισης, που επιτρέπει στελέχωση 3 ανδρών;

Δε ξέρω γιατί όλοι αναφέρονται στην αντικατάσταση των Τ-80 με LECLERC.
Τα ΑΜΧ-30B2 δλδ είναι καλύτερα των Τ-80;

amx-30.jpg
VasiliosKaimakis

.

Last edited 2 days ago by VasiliosKaimakis
NICKB
Last edited 1 day ago by NICKB
Gunner

Πώς και δεν είπαμε να μας δώσουν ΒΜΡ-3; Τι λέτε οτι είναι προτιμότερο, ΑΜΧ-56 που θα πρέπει να ρωτήσουν τους Γερμανούς για να μας τα δώσουν ή πυρομαχικά 120mm; Τα ίδια ισχύουν κα για την ΠΑ. Δεν είναι προτιμότερο να μας δώσουν πυραύλους & έξυπνα πυρομαχικά, από αεροπλάνα; Στο ΠΝ τα ίδια. Αν όμως θέλουμε να συσφίξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, έχουν αξιόλογα προϊόντα, όπως τυφέκια, τυχαία σκάφη για τους Αμβιβιους τους ΠΖΝ & το ΠΝ αλλά και τεθωρακισμένα 8Χ8.

NICKB

Σκάφος LEOPARD – Πύργος LECLERC…

Μαζί με σύστημα Ενεργητικής Προστασίας, τα Leo 2A4 θα γίνουν αχτύπητα!
(Δε το λέω εγώ, οι Γάλλοι & Γερμανοί το λένε)

LEO & LECLERC.jpg
tiriseroe

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τα πάντα και να ανακοινώσουμε τα πάντα. Μόλις μας τραβήξουν το αυτί και δούμε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει απλά το ακυρώνουμε. Σιγά το πράγμα.

Nemesis

Με μια μικρή έρευνα που έκανα βρήκα κάποια ίσως ενδιαφέρων καλούδια απο UAE αλλα το θέμα ειναι τι πραγματικα χρειαζομαστε και δεν το χρειάζονται και τί μπορουμε να αγοράσουμε/συντηρήσουμε χωρις να αφήσουμε αλλα οπλικα συστήματα στην μοιρα τους.
Εχουμε και λέμε:

1)ΤΟΜΑ BMP-3 σχεδον 600 κομματια εδώ πρέπει να δειξει ενδιαφέρων η ΕΦ
2)ΜRAP MaxxPro σχεδόν 3000+ κομμάτια δεν ξερω κατα ποσο ειναι στις προτερεότητες μας τετοιο όχημα αλλα καλά ειναι το εξετάσουμε την περίπτωση
3)ΜRAP Oshkosh 750+ κομμάτια ισως χρήσιμο για μονάδες ΜΧ
4)MLRS BM21 εχουνε 48 κομματια μονο αλλα αν δεν τα χρειάζονε καλο θα ηταν η ΕΦ να τα παρει
5)Mk F3 155mm εχουνε 18 κομμάτια μονο αλλα αν δεν τα χρειάζονε καλο θα ηταν η ΕΦ να τα παρει

ΥΓ:Τα Leclerc δεν υπάρχει στην λιστα γιατι υπάρχει ολόκληρο αθρο απο πάνω
ΥΓ:Αν ξέρει καποιος τι είναι προς πώληση η για “δωρο” (αν και δεν πιστέυω στον Αγιο Μπιλη) ας γράψει για να μην κάνουμε άσκοπες συζητησεις 

Last edited 3 days ago by Nemesis
NICKB

Βασικά δε γνωρίζω να έχουν δηλώσει τα ΗΑΕ ότι “άνοιξαν τις αποθήκες & μας περιμένουν”…
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν φιλικές τους & ομόθρησκες χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο (ΥΕΜΕΝΗ, ΛΙΒΥΗ με ένα μικρό διάλειμμα) ή βρίσκονται στα “πρόθυρα” πολέμου (ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ) για να τα δώσουν, ενώ όλοι οι στρατοί κρατούν κάποια συστήματα σε μακρά αποθήκευση για παν ενδεχόμενο (πλην ίσως της Ελλάδας που όταν βρει € κοιτά να ξεφορτωθεί τα πάντα, αν δεν είναι αυτοκινούμενα με κινητήρες Euro5).
MRAP μας έδιναν και οι Αμερικάνοι (του Αφγανιστάν), αλλά δε μας ταίριαζαν (ήταν “ταλαιπωρημένα” και οι Αμερικάνοι είχαν το θράσος να μας τα δίνουν χωρίς να …αλλάξουν πρώτα κινητήρα & αναρτήσεις), ενώ και αυτά που χρησιμοποιούμε (τα 8 από κατάσχεση) τώρα στον Έβρο, το κάναμε αφού έβγαλαν οι Τούρκοι τα δικά τους (θυμάστε τις “κυριλέ” βόλτες των Τούρκων φαντάρων στυλ Ράμπο… τρομάρα τους).
Τα ΒΜΡ-3 έχουν εκσυγχρονισθεί πρόσφατα με Δυτικά συστήματα (μάλλον είναι το πιο ικανό ΒΜΡ-3 παγκοσμίως).

Μήπως είναι καλύτερα να τους ζητήσουμε στα ίσια 5-6 δις€ για ψώνια; Κάτι θα έχουμε που το θέλουν… Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να τους νοικιάζαμε με 1€, για 100 χρόνια, 5-6 βραχονησίδες απέναντι από τη Τουρκία; Πλάκα θα είχε η συνέχεια

Last edited 3 days ago by NICKB
Gunner

Τα παραπάνω συστήματα που αναφέρεις, έχουν ανακοινώσει ότι τα διαθέτουν προς πώληση;

NikolakiEfentis

Κανένα Leclerc. Ο ΕΣ πρέπει να προχωρήσει στα παρακάτω:

  • επιπλέον πυρομαχικά
  • Νέα θερμικά σκοπευτικά
  • WISPR
  • Genaircon (IDE) για APU
  • Παραχώρηση και σταδιακή ένταξη εκατοντάδων Μ-1 Abrams (αν τώρα με εξαιρετικές σχέσεις με ΗΠΑ, πότε). Να επανέλεθει το παλιό αίτημα για 400 τουλάχιστον άρματα…
Gunner

Σωστός.

GioFlo

Oh yes.

tnt-am

Oι Κύπριοι ενδιαφέρονται μόνο για Business και λεφτά, αδιαφορούν για την άμυνά τους λες και γειτονευουν με το Λουξεμβούργο.
Αν πρωτίστως οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους έχοντας ήδη την εμπειρία του 74 και μια πλέον Οθωμανική Τουρκία τότε ποιος τους φταιει; Νομίζουν οτι όλοι οι άλλοι θα πάνε να τους σώσουν;

NICKB

Κι αν πάμε εμείς να τους “σώσουμε”, είναι σίγουροι ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε μαζί μας Βαρέα όπλα; Με κάτι θα πρέπει να μας υποστηρίξουν…

komninos79

Η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια έχει επιλέξει τον πλήρη αφοπλισμό της, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα. Αν θέλουν οι Κύπριοι Leclerc ή ελληνικά LeoΑ4, ας βάλουν το χέρι στην τσέπη και ας ενδιαφερθούν και οι ίδιοι για την άμυνά τους επιτέλους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες (και να πληρώνει) για ένα κράτος το οποίο αδιαφορεί συστηματικά να εξοπλιστεί.

Leonidas

Γιατί η κύπρος να μην πάρει την επιλαρχία με τ80 που διαθέτει η Αίγυπτος. Αν δεν κάνω λάθος η Αίγυπτος διαθέτει 14 τ80υκ και 20 τ80υ.
Με περισσότερα από 1000 Μ1 και 500 τ90 υπό παραγγελία δεν νομίζω ότι η Αίγυπτος να έχει ανάγκη τα τ80.
Καλό το Leclerc, αλλά πιο γρήγορη ενίσχυση του αρματικού δυναμικού της ΕΦ από τα αιγυπτιακά τ80 δεν νομίζω να υφίστατε.
Μετά πάμε και σε Leclerc.

komninos79

Αν και καλή η ιδέα σου, δεν νομίζω να δεχτεί η Αίγυπτος να δώσει τα T-80Us που διαθέτει. Γιατί διαθέτει πολύ μεγάλο στράτευμα και η πολιτική της είναι “αγοράζω μεταχειρισμένα/καινούρια – δεν πουλάω τίποτα”. Πιο πιθανό θα ήταν να παραχωρήσουν οι Ουκρανοί κάποια από τα εκατοντάδες T-80 που διαθέτουν στην Κύπρο, αφού πρώτα τα μετατρέψουν σε T-80Us. Θα έμπαιναν ίσως και στο μάτι των Ρώσων οι οποίοι έχουν αναδειχθεί στον μεγαλύτερο σύμμαχο των Τούρκων τα τελευταία χρόνια.

kK19641970

Επειδή νομίζω πως έχω χάσει κάποιο επεισόδιο άσχετο με το θέμα ,όποιος ξέρει ας με φωτίσει. Παίζει επένδυση Ισραήλ και ΗΑΕ στην ΕΑΒ αυτές τις μέρες;

George

Και τελικά μας ζήτησαν αυτοί να τους δώσουμε σε συμβολική τιμή Leo2A6 και Μ2000-5 🙂

MPAMPIS

Εγω δυο λέξεις θα πω…..
Black shaheen……

NICKB

Scared-baby-large.jpg
evaggelos

εχουμε 90 τεμαχια να τα κανουμε 100?

MPAMPIS

Σε λιγο θα εχουμε και 12 rafale…
120 θα έλεγα ειναι ενα καλο νούμερο…

NICKB

Πάλι λίγα είναι… Μόνο να σκεφτείς πόσα εργοστάσια αμυντικού υλικού έχουν (τουλάχιστον από 2-3 βλήματα στο καθένα), συν τους υπόλοιπους στόχους (επικοινωνίες, ραντάρ, αεροδρόμια, Ναυστάθμους κλπ).
Θέλουμε πάνω από 200, εκτός αν βρούμε από “πουθενά” τίποτα Βαλλιστικούς πυραύλους…

MPAMPIS

Ναι ειναι λίγα….
Και τα 2-3 ανα στόχο που γράφεις ειναι λίγα η εμπειρία απο την Συρία δείχνει έως και 20 βλήματα…..
Αλλα και 2-3 αρμένικοι ισκαντερ που έπεσαν σε αεροδρόμιο με TB2 έσκαψαν λάκους καμια 10 μέτρα δεξιά και αριστερά απο τον διάδρομο προσγείωσης…….

GioFlo

Διαφωνω καθετα ΠΤΗΣΗ.Απο τις λιγες φορες που ενα αρθρο σας,με βρισκει καθετα αντιθετο.Απολυτα θεμιτες,οι καλες σχεσεις και η στρατιωτικη συνεργασια.με μια χωρα σαν τα Η.Α.Ε.Πολυ σωστη και η κινηση,τοτε για τις φρεγατες S.Οπως σωστοτατες και οι προσπαθειες για την ευρεση ανταλακτκων των Apache A+.Αλλα ως εκει.

Για τα αεροσκαφη απο τη μια,πρεπει να φερουμε στο καλυτερο επιπεδο αυτα που ηδη διαθετουμε,με εκσυγχρονισμους(βλεπε F-16)και διαθεσιμοτητες(βλεπε Mirage) και στην πορεια να κοιταξουμε στο μελλον.Οχι να κοιταμε προς τα πισω!Τα M-2009 ειναι 3ης γενιας αεροσκαφη,αντε αναβαθμισμενα να “πιασουν” 3,5.Καποια σιγμη στο μελλον θα “ζητησουν” πραγματα.Και θα αρχισουν να “μεγαλωνουν” ηλικιακα.Οποτε στο διλλημα 36-40 Rafale,μεχρι το 2030 η επιπλεον αγορες μεταχειρισμενων,ειμαι υπερ του Rafale ξεκαθαρα.

Για τα αρματα απο την αλλη,ουτε καν!Εκτος του οτι συζητουσαμε πριν κανα 3μηνο,για συρικνωση,με αναλογη αυξηση ποιοτητας,απο την αλλη εχουμε μια συνεκτικη δυναμη Leopard συγχρονων και παλαιοτερων,που χρειαζεται αναβαθμιση.Ποιο εκτεταμενη για τα 2Α4(επιπεδο HEL),ποιο μερικη για τα 2HEL(ενεργοπαθητικη θωρακιση) και μια αποφαση για τα 1Α5(αναβαθμιση η αντικατασταση).Aκομα κλαιμε,δυστυχως,που καποιοι δεν κινηθηκαν γρηγορα η δεν υπηρχαν τα λεφτα,για να σκουπισουμε και τα τελευταια αξιολογα Leopard με 120αρα καννη και κατεληξαν στην Τουρκια.Εχουμε τα Μ-48 και τα Μ-60 που στο μελλον θα χρειαστουν αντικατασταση 100%(εκτος και αν υπαρχει κατι που μου διαφευγει).Να βαλουμε και αλλον καινουργιο τυπο αρματος στο δυναμικο,με το αναλογο κοστος εισαγωγης νεου τυπου,με αλλη φιλοσοφια,με αλλη γραμμη παραγωγης ανταλακτικων κ.λ.π για 80 η 120 μοναδες?Θεωρω πως ειναι λαθος.Τωρα αν στο μελλον αποκτησουμε και τα 400 που εχουν(αν αξιζουν ασφαλως επιχειρησιακα,πολλοι γραφουν οτι δεν αξιζουν..)ειναι αλλη κουβεντα.Πρεεπι να συγκριθει με την πιθανη αποκτηση μεσω EDA,εως 400 μεταχειρισμενων Abrams στο μελλoν(συμφωνα με αρθρα παντα που εχουν δει το φως της δημοσιοτητας),για αντικατασταση των Μ-48 και M-60.Βεβαια να μην σας αδικησω,μιλατε για ΔΩΡΕΑΝ και για Κυπρο.Να τα παρω,να τα φερω,να τα δωσω στυλ?Δεν θα μου αρεσε.Ας μεσολαβησουμε,αφου εχουμε τοσο καλες σχεσεις,να τα παρει η Κυπρος κατευθειαν,αν προοριζονται για εκει.Τωρα να γινει ολο αυτο το μπερδεμα, για να τους δωσουμε,πολυτιμα Leopard και να τα κρατησουμε εμεις,δεν θεωρω οτι θα λυσει προβληματα.Μαλλον θα δημιουργησει.

Last edited 3 days ago by GioFlo
Gunner

Ενδιαφέρον των ΗΑΕ για την ΕΑΒ. Για άρματα πάμε την ΕΑΒ θα δώσουμε. Πολύ δυνατές εξελίξεις.

Ειδήσεις των 19:00 σε τηλεοπτικό σταθμό.

Last edited 3 days ago by Gunner
Mageiras

Αντί για άρματα που σε κάθε περιπτωση ιδανικά θα ήταν περισσότερο τα Abrams παρά τα Leclerc εγω θα πρότεινα κάτι άλλο:
Όπλα! Και συγκεκριμένα όπλα για τα αεροσκάφη…

GioFlo

Εχεις ενα point..Με την προυποθεση,οτι με καποιο “μαγικο” τροπο μας τα χαριζουν,αλλα και αξιζουν..

NICKB

Eννοείται, ότι από όπλα όσα θέλουμε… Όταν ξεκινήσουν τα “όργανα”!

evaggelos

δεν μας δινουν τα 20 ατ802 που διωχνουν μπας κ ψεκασουμε που δεκεμβρη μηνα τσιμπαν τα κουνουπια?

flatspin

να μην ξεχναμε και την ακυρωμενη πωληση πυρομαχικων, οταν εψαχναν εναγωνιως οι αραβες για την επιχειρησεις τους…

NICKB

Ο “Ψεκασμένος” φταίει που δε μας έκλεισε το μάτι, όταν αποκαλύφθηκε και προσπάθησε λανθασμένα και ανεπιτυχώς να τα μπαλώσει…
Αν το είχε κάνει, θα είχε άλλη κατάληξη η υπόθεση!

x-m

Εντάξει, εκεί ίσως και κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να καταλάβουν ότι δεν ήταν ώρα για αντιπολίτευση. Οι χειρισμοί ήταν ανεπαρκείς αλλά δεν ήταν το μοναδικό σημείο που θα μπορούσαν να τον χτυπήσουν, ας περίμεναν την επόμενη ευκαιρία.

NICKB

Συμφωνώ απόλυτα, φθάνει και οι “αντίπολιτευόμενοι” να ήξεραν το πραγματικό λόγο. Τον ήξεραν;
Από τη στιγμή που καμμία Κυβέρνηση δε μιλιέται με την Αντιπολίτευση τι περιμένεις; Τρομάρα μας, λες και έχουμε αυτή τη πολυτέλεια ή έχουν αυτό το δικαίωμα!

x-m

Δυστυχώς, αυτό είναι πολύ πιθανό……..

GinosVugas

Καλησπέρα σε όλους. Η ιδέα δεν είναι νέα. Προσκρούει από πλευράς Ελλάδας στο ότι επισήμως, δεν υπάρχουν Μονάδες Τεθωρακισμένων του ΕΣ στην Κύπρο. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι η πραγματική σημαντική έλλειψη στο υπ’όψιν Θέατρο Επιχειρήσεων, είναι αυτή του οργανικού Αυτοκινούμενου Πυροβολικού, λόγω κυρίως των περιορισμών που μας επιβάλλουν οι ΗΠΑ και που προθύμως αποδεχόμαστε, μην πω και με χαρά και παρεξηγηθώ. Η ΕΦ έχει μία χρυσή ευκαιρία μπροστά της να ανανεώσει, συμπληρώσει και ομογενοποιήσει το κύριο υλικό της με γαλλικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα διαφόρων τύπων, λόγω αλλαγής του αντίστοιχου εξοπλισμού του Γαλλικού Στρατού. Το τελικό σωστό θα ήταν:
1. Η Ελλάδα να ξεπεράσει ηλίθιες προσεγγίσεις και να αναδιοργανώσει την ΕΛΔΥΚ σε Ταξιαρχία με 3 Μηχανοποιημένα Τάγματα Πεζικού, 2 Επιλαρχίες, 2 Μοίρες Αυτοκινούμενου Πυροβολικού και τα αντίστοιχα τμήματα Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας, αδιαφορώντας για ηλιθιότητες του τύπου “τι προβλέπει η Συνθήκη Εγγυήσεων”. Εννοείται ότι όλα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με γαλλικά όπλα. ΕΚΕΙ κολλάει και το Lecklerc.
2. Η Κύπρος να κινηθεί δυναμικά, να μεταπωλήσει τη ρώσικη, σέρβικη και τσέχικη σαβούρα και να ανανεώσει το κύριο υλικό της με VAB, VBCI, VTT, ERC90, AMX10.
3. Να γίνει μία μόνο γερή αγορά που να αφορά σε 2 Συστήματα SAMP/T και 6-8 Μοίρες CAESAR.
Με το παραπάνω η ΕΦ θα μπορεί να παρατάξει πλην της νέας ΕΛΔΥΚ, 6 Μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες με οχήματα που θα φέρουν πυροβόλο 30, 90 και 105 χιλιοστών, αλλά και που, και εδώ θα είναι η σημαντική διαφορά με το παρελθόν, θα διαθέτουν οργανικό Πυροβολικό για κινητικές επιχειρήσεις αλλά και για τακτικές Αντιπυροβολικού.
Αν ακόμη κάποιοι πιστεύουν ότι στις επόμενες επιχειρήσεις στο ΘΕ Κύπρου, μοναδική επιλογή μας είναι να χάσουμε όσο το δυνατό λιγώτερο, μάλλον πρέπει να τα ξανασκεφτούν.
Με εκτίμηση.

Zaxos

Σε 30μηνες καθελκυστηκε η 2η freda
Μακαρι να τις περναμε εμεις….κ να παραγγελναμε κι αλλες….
Λοιπον οι κυπριοι ειχαν μαζεψει 8 δις για την αμυνα κ τα λεφτα φαγωθηκαν δε ξερω που.
Ρωτηστε τους
Νομιζω πως μπορουν να πανε κ να παρουν μονοι τους δωρεαν αρματα απο τη γαλλια που εχουν ηδη υπογεγραμμενη αμυντικη συμφωνια με το παρισι
Μη την βαζετε την κυπρο στην εξισωση.
Η κυπρος ειναι 50 χρονια μπροστα απο το ελλαντα
Δεν εχει ναυτικο κ αεροπορια ειναι κατεχομενη κ εχει ηδη κανει αοζ κ ηδη πουλαει φυσικο αεριο.
Εμεις ακομα το ψιριζουμε το θεμα κ θα το ψιριζουμε για καμια 100αρια χρονια ακομη μεχρι να καταργηθει το πετρελαιο απο το πάγκοσμιο σκηνικο κ μετα θα λεμε οριστε τι θελατε να κανουμε πολεμο για κατι που καταργηθηκε;;;;;;
Ελλαντα ολε

Nikolaos

Πουλάει φυσικό αέριο;

NICKB

Ti 100 χρόνια… Το έχει ήδη δηλώσει η ΜΕΡΚΕΛ ότι την ΕΕ δε την ενδιαφέρουν Μεσογειακά Φ.Α. & Πετρέλαιο. Μόνο της Κασπίας είναι καλά…

Nikolaos

Κάνουμε όλοι μας με το νου μας μπαϊράμι και μπαίνουμε στη λογική του γιουσουρούμ.
Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, και κανείς δεν χαρίζει τίποτε χωρίς να πάρει κάτι (από την Ιορδανία απέσπασαν τη δέσμευση στο αντιτουρκικό στρατόπεδο, δεν ήταν δεδομένη, η Ιορδανία έχει κάνει πολλά φάλτσα στο παρελθόν, και ήταν με τον Σαντάμ το 1991 …).
Μέσα εξωτικά και μη οικεία, με υψηλό κόστος χρήσεως και με αποκλίνουσα τεχνική φιλοσοφία, διαχρονικά εγκαταλείπονται, και είναι liabilities παρά assets για τις ΕΔ (ΑΜΧ-30, ΑΜΧ-10, ΝΗ-90 κλπ.).
Ξέρουν οι Τούρκοι ότι, όσο έχουμε τις αδυναμίες που έχουμε σε νησιά και Κύπρο, θα διστάσουμε την κρίσιμη ώρα.
Γι΄ αυτό ας αφήσουμε τον οίστρο μας ότι θα επαναλάβουμε τη Desert Storm, με στρατηγικούς βομβαρδισμούς και τα Ραφάλ/F-35 στη θέση των F-15C/F-117A, και ας επενδύσουμε στα νησιά μας, με SPIKE, HIMARS, ραντάρ αντιπυροβολικού, πυκνά πλέγματα αισθητήρων, επαρκή επάνδρωση και εκπαίδευση των μονάδων, IRON DOME για τα πλησίον της Τουρκίας νησιά, αξιόπιστη α/α άμυνα για όλα, και φυσικά παρεμβολείς και ενεργητικά μέσα κατά ΜΕΑ.
Η αεροπορική υπεροχή είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής συνθήκη για τη νίκη. Θυμάμαι τη γνωστή πλάκα με τη σοβιετική παρέλαση της Νίκης στον Γ’ ΠΠ στα Ηλύσια Πεδία. “Μεγάλη μέρα για το σοσιαλισμό και την παγκόσμια επανάσταση, σύντροφοι!”, λέγει ο Στρατάρχης με το πλατύγυρο πηλίκιο … Και συμπληρώνει “Κρίμα μόνο που χάσαμε τη μάχη για την αεροπορική υπεροχή πάνω από τη Γερμανία …” ….
Προπάντων χρειάζονται ΑΡΙΘΜΟΙ και ΟΠΛΑ αεροσκαφών. Η “επένδυση” της Τουρκίας στα Λέο 2Α4 στην Κύπρο δεν θα ματαιωθεί εύστοχα με το να εισαγάγουμε νέο και πανάκριβο τύπο, αλλά με το να διατεθούν F-16, Φάντομ ή ό,τι υπάρχει (και δεν περισσεύει ούτε ένα …) με WCMD εξοπλισμένα με κιτ αιωροπορίας και INS/GPS (κανείς δεν μιλά για έναν τέτοιο πολλαπλασιαστή δύναμης, ικανό να αφανίσει το συντριπτικά υπερέχον τουρκικό πυροβολικό στο Έβρο, αλλά και επιλαρχίες ολόκληρες στην Κύπρο ή αλλού …).
Επίσης ας αφήσουμε τα λογής πειραματικά πλοία, με άγνωστα όπλα και αισθητήρες, χωρίς μέσα πυραυλικής άμυνας πλην παρεμβολέων (λίαν επισφαλές ..), και ας κάνουμε κάτι ουσίας (π.χ. ΜΕΚΟ Α200), και γενικώς ας αφήσουμε να μιλήσουν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις, διότι από διπλωματικές ισορροπίες και βιομηχανική πολιτική στην πλάτη των ΕΔ χορτάσαμε …

Last edited 2 days ago by Nikolaos
NICKB

Από την Άμυνα ξεκινούν οι νίκεςαλλά μόνο με Άμυνα, ΠΟΤΕ δε κερδίζονται Πόλεμοι!
Απλώς καθυστερείς τη συνθηκολόγηση…

Κρίμα μόνο που χάσαμε τη μάχη για την αεροπορική υπεροχή πάνω από τη Γερμανία …”

Σε ποιο πόλεμο έγινε αυτό;… Πάντως στο Β’ ΠΠ αποκλείεται!

Last edited 1 day ago by NICKB
Aegis-3

Στην Κύπρο αρκετά χρήσιμοι θα ήταν οι Javelin αν τους αποδέσμευαν οι Αμερικάνοι. Ακόμα πιο χρήσιμα θα ήταν πολύ φτηνά drones καμικάζι με αντιαρματική γόμωση (π.χ. από μια ρουκέτα RPG) που μόλις εντοπίσουν τουρκικό άρμα να εφορμούν πάνω του σχεδόν κατακόρυφα από μεγάλο ύψος για καλύτερα αποτελέσματα.
Ανάλογα με το πόσο θέλουμε να κοστίζουν μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια πτήσης, τις δυνατότητες παρακολούθησης με κάμερα, δυνατότητα νυκτερινής πτήσης κλπ.
Αυτού του είδους τα drones καμικάζι μπορούν να φτιαχτούν αύριο κιόλας στην Ελλάδα με εξοπλισμό διαθέσιμο για εμπορικές χρήσεις.
100 drones με συνολικό κόστος μικρότερο από 1 Leopard 2A4 αλλάζουν τις ισορροπίες και όλο το τακτικό πλάνο των Τούρκων.

Stealth

Σωστος. Υπαρχουν μαλιστα μεχρι και tutorials στο youtube και στο ιντερνετ για το πως να φτιαξεις το δικο σου drone με 100 ευρω.

Arionas

Και μόνο που ήταν εδώ τα αεροπλάνα τους σε δύσκολες μέρες για μένα λέει πολλά αν όχι όλα… Έχουν βοηθήσει τα μέγιστα με πράξεις.. Respect
… επενδύσεις μακάρι να φέρουν επενδύσεις.. Αυτά θα δέσουν πιο πολύ το γλυκό ένας σύμμαχος έτοιμος να σταθεί στο πλάι σου έστω και για αποτροπή. Αντε σε κανένα χρόνο να φέρετε στην Κρήτη τα καινούργια σας f 35

SAAB

Ψηφίζω αρνητικά όχι για το άρμα αλλά για τον τρόπο. Μετά μας ενοχλεί η Τουρκία που τα θέλει από εμάς όλα τζάμπα. Ίσως θα πρέπει να δούμε και λίγο τον εαυτό μας στον καθρέπτη και τι βγάζουμε προς τα έξω.

Δεν κατάλαβα ακόμα τον λόγο για τον οποίο πρέπει να έχουμε το θράσος να τους ζητήσουμε κάτι τζάμπα. Οι τζαμπατζίδες είναι άνθρωποι της πλάκας και κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε.

Όποιος σου δίνει τζάμπα το κάνει για να σε δεσμεύσει στα δικά του προ:ϊόντα ή για να ελευθερώσει χώρο στα λειτουργικά του έξοδα.

Γιατί πρέπει να θεωρείται δυναμική διπλωματία το να έχεις καλές σχέσεις με κάποιον που δεν έχεις άσχημες και έχεις κοινά συμφέροντα, δεν το καταλαβαίνω.

NICKB

Ο μοναδικός λόγος (εξαιρώντας τα λειτουργικά κόστη, που πολλοί θα ήθελαν να επωμιστούν αν υπήρχαν λόγοι επιβίωσης) για τον οποίο μια χώρα σα τα ΗΑΕ θα ήθελε να σου δώσει “δωρεάν” Οπλ. Συστήματα (ΟΣ) είναι για να κάνεις το πόλεμό της – μόνο σου ή στη χειρότερη γι’ αυτή περίπτωση, μαζί της. Δε νομίζω να πείθουμε πολλούς ότι σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε κάτι τέτοιο.
Αν όντως η αίτηση για “δωρεάν” προμήθεια σοβαρών ΟΣ είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού σήμερα, είμαι πολύ περίεργος να “δω” με τι τρόπο θα τους πείσει.
Συχνά χρησιμοποιούμε, στις σχέσεις μας με εκτός ΕΕ χώρες, τη δυνατότητα που μπορούμε να τους παρέχουμε για “ευνοϊκό” χειρισμό των θεμάτων τους εντός της ΕΕ με τη βοήθειά μας. Μετά τα τελευταία γεγονότα στην ΕΕ (πχ κυρώσεις σε Τουρκία, ονομασία Σκοπίων κλπ), μάλλον θα γελάνε όταν τους το αναφέρουμε, αφού δεν είμαστε ικανοί να επιβάλλουμε στην Ένωση τα δίκαια Εθνικά μας αιτήματα έναντι τρίτων χωρών, τα δικά τους θα προωθήσουμε;

Ελπίζω να μη ξεχάσει ο Πρωθυπουργός να ευχαριστήσει τη κα Μέρκελ, κατά την επιστροφή του από τα ΗΑΕ.
(Που μας έκανε διεθνώς Ρόμπα, προφανώς…)

Last edited 2 days ago by NICKB
Yannis

Η ισσοροπια ειναι λεπτη. Απο τη μια πρεπει να διατηρησεις το Ευρωπαικο μετωπο αραγες (για να μην κανεις τη χαρη του Ερντογαν για διασπαση) και απο την αλλη, οπως λετε, πρεπει να δειξεις στους εξω οτι εισαι δυναμικος παικτης. Δυσκολη εξισωση.

NICKB

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι το “αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο” δουλεύει θετικά μόνο για τη Γερμανία. Διεθνώς, όλοι το βλέπουν ότι ΕΕ=Γερμανία, αφού εσωτερικά κανείς δε κοντράρει τις προσταγές της , προφανώς για να μη διαρραγεί η “κοινή θέση”.
Καθαρά μαφιόζικη πρακτική, θέλοντας να δείξει στους Παγκόσμιους παίκτες ότι αν θέλουν κάτι από την ΕΕ δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουν με άλλους.
Και βάσει εξελίξεων, ο Ερντογάν έχει ήδη μιλήσει με “αυτόν που πρέπει”…

Την ίδια μαφιόζικη τακτική/πρακτική με τη Γερμανία ακολουθεί “τελευταία” και ο Ερντογάν με την Α. Μεσόγειο (“…κανείς δε θα κάνει τίποτα χωρίς τη Τουρκία”);
Η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό τη κότα;

NICKB

Πολλοί τα έλεγαν χρόνια τώρα, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω.
Τα πράγματα είναι πια ΞΕΚΑΘΑΡΑ: η Γερμανία θεωρεί την ΕΕ τσιφλίκι της, στη προσπάθειά της να κερδίσει με πολιτικά μέσα ότι δε κατάφερε το Γ’ Ράϊχ με στρατιωτικά. Ο βασικός πυλώνας για να το πετύχει είναι η Οικονομία, μέσω της οποίας προσπαθεί να επιβληθεί Παγκοσμίως, όχι συνολικά, αλλά στο “τμήμα” που θεωρεί ότι επιβάλλεται (λόγω Ισχύος & Ιστορίας) και μπορεί.
Για να μη χαλάσει η “συνταγή” εντός της ΕΕ – οι Μεγ. Δυνάμεις χρειάζονται πάντα “δορυφόρους”, ακόμη και αν αυτοί δε το ξέρουν ότι είναι τέτοιοι, ενώ η ύπαρξη της ΕΕ νομιμοποιεί πολλές από τις επιδιώξεις της χωρίς να τη χαρακτηρίζει – δίνει τίποτα “ψιλά” δεξιά-αριστερά (στάχτη), για να νομίζουμε ότι έχουμε κάποια αξία εντός ΕΕ (Γερμανίας). Δυστυχώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ καμμία. Οι Βόρειες χώρες χρησιμοποιούνται επίσης από τη Γερμανία, ώστε να μειώνουν τις απαιτήσεις σε “ψιλά” (ενισχύσεις) των υπολοίπων χωρών και δίνοντας μια φρούδα αίσθηση Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας & Ισοτιμίας των Μελών. ΤΡΙΧΕΣ!
Η Τουρκία αποτελεί το Στρατιωτικό πυλώνα του Γερμανικού σχεδίου, απλώς οι Γερμανοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη περίοδο που προσπαθούν να τιθασεύσουν/φέρουν στα μέτρα τους το “θηρίο”. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι δε το γνωρίζουν, απλώς προς το παρόν τους συμφέρει για τα δικά τους σχέδια. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στη Γερμανία σα Μπούμερανγκ, αλλά από τη “κακή πλευρά” του…

Συγνώμη που πλατίασα στο σχόλιό μου, απομακρυνόμενος προφανώς από το στόχο αυτού του άρθρου. Όμως όλα αυτά που προσπαθούν (όχι μόνο η Τουρκία) να κάνουν στη χώρα μας, με έχουν εκνευρίσει τρομερά!

ACHERON

Kαλά έκανες και τα έγραψες έτσι,χρειάζεται και αυτή ἡ οπτική.

christos_choris_a

Σύμφωνοι για τα Leclerc άλλα δεν θα ήταν άσχημα και 12 Mirage-2000-9 (που μαζί με τα 24 -5ΜΚ2 θα έπαιρναν από τα 18 Rafale το ρόλο του στρατηγικού βομβαρδισμού και τον αντιπλοιικό). Καλή περίπτωση η απόκτηση 120 σύγχρονων αρμάτων σε καλή τιμή, Φυσικά και η αναβάθμιση των Leopard-2A4 σε -2A7 είναι εκ των ων ούκ άνευ.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

85
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 490 ¥
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά ¥
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά ¥

Related News

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...

To US Navy προμηθεύεται ποσότητες ηχοσημαντήρων

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςTo ναυτικό των ΗΠΑ προχώρησε στα τέλη Οκτωβρίου σε τμηματική παραγγελία ηχοσημαντήρων αξίας $71,8 εκ.Το καλοκαίρι του 2019 το ναυτικό ανακοίνωσε...

Η Ταϊβάν επισπεύδει το πρόγραμμα του εγχώριου T-5 ‘Brave Eagle’

Αντιμέτωπη με την πίεση που ασκεί η γειτονική Κίνα, τα πρόσφατα ατυχήματα και το δίλημμα να διατηρήσει σε υπηρεσία αεροσκάφη που είχε σχεδιάσει να...