17.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Η Ελλάδα θέλει την αμερικανική επιδότηση για ΤΟΜΑ Bradley ή θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian

- Advertisement -

Η Ελλάδα αμφιταλαντεύεται ακόμα αν θα χρησιμοποιήσει την επιδότηση του προγράμματος «European Recapitalization Incentive Program» (ΤΟΜΑ) για να αποκτήσει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley ή θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian.
Το πρόγραμμα ERIP, στο οποίο έχουμε αναφερθεί συχνά στο παρελθόν, αποσκοπεί να βοηθήσει συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ στην Ευρώπη να αντικαταστήσουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Το όφελος για την αμερικανική πλευρά είναι διττό: από τη μια πετυχαίνει την πώληση αμερικανικών όπλων, από την άλλη στερεί στη Ρωσία έσοδα από την υποστήριξη των όπλων που θα αποσυρθούν.

 
Όπως μεταδίδει το «Defense News», μια χώρα μπορεί να λάβει τα χρήματα του προγράμματος, αν υποσχεθεί ότι δεν θα αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία μελλοντικά και συνεισφέρει αντίστοιχο ποσό για την αγορά του αμερικανικού συστήματος. Για την καλύτερη υποστήριξη των νέων αμερικανικών όπλων, θα χορηγούνται επιπρόσθετα μικρά ποσά (1 με 3 εκατομμύρια δολάρια). Σύμφωνα με παλαιότερη αναφορά της ίδιας πηγής, επιτρέπεται στη χώρα που θα λάβει την επιδότηση να εκτελεί συμβάσεις υποστήριξης με τη Ρωσία για την υποστήριξη των ρωσικών όπλων που συνεχίζει να επιχειρεί.

Στην τελική ευθεία για την αποδοχή 1200 M1117 ASV Guardians για τον Ελληνικό Στρατό!


Το ERIP ξεκίνησε το 2018 και εστιάζει αισίως σε 8 χώρες: Αλβανία ($30 εκατ. για ελικόπτερα UH-60 Black Hawk), Βοσνία-Ερζεγοβίνη ($30,7 εκατ. για ελικόπτερα Huey IΙ), Κροατία ($25 εκατ. για ΤΟΜΑ Bradley), Βόρεια Μακεδονία ($30 εκατ. για τροχοφόρα τεθωρακισμένα Stryker), Λιθουανία ($30 εκατ. για UH-60), Σλοβακία ($50 εκατ. για UH-60) Βουλγαρία ($56 εκατ. για 8 μαχητικά F-16) και Ελλάδα ($25 εκατ. για στρατιωτικά οχήματα).
Οι Ελλάδα και Λιθουανία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν κάνει αξιοποίηση του αμερικανικού προγράμματος, αν και η Λιθουανία προβλέπεται να δρομολογήσει τη δική της απαίτηση στις επόμενες εβδομάδες. Με βάση το δημοσίευμα, η ένταξη της Ελλάδας στο ERIP έχει γίνει με πολιτικά κριτήρια, αφού η ίδια κρινέται αρκετά πλούσια για να επωφεληθεί μέσω του προγράμματος «Foreign Military Financing» (FMF).

Το μεταχειρισμένο υλικό που ζητά ή θα ζητήσει ο Ε.Σ από τις ΗΠΑ, Bradley, επιπλέον Chinook, τροχαίο υλικό


Από ότι φαίνεται η Ελλάδα εξετάζει να καλύψει με το ERIP απαιτήσεις του ΕΣ. Ο τελευταίος έχει μεγάλες ανάγκες σε τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς επίσης γενικότερα σε τροχαίο υλικό. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει επιθυμία να αποκτηθεί σημαντικός αριθμός M1117, οχήματα που μπορούν κυριολεκτικά να καλύψουν αρκετά κενά. Σχετικά με τα Bradley, το θέμα είναι ακόμα ζωντανό, αλλά το κόστος θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Frustrated
Frustrated (@frustrated)
7 months ago

Προς τον συντάκτη του άρθρου:
Κάνατε διπλό λάθος. Αντί να γράψετε Σκόπια ($30 εκατ. για τροχοφόρα τεθωρακισμένα Stryker) κτλ, χρησιμοποιήσατε συντομογραφία για το Βόρεια και καταλήξατε στο μιαρό “Β. Μα………” . Παρακαλώ πολύ την προσοχή σας. Να μην πέφτουμε θύματα της παγίδας του κρατιδίου.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  Frustrated

Έχω πρόταση.
Αντί του Β. Μακεδονία, προτείνω:
Βόρεια Μ. όπου Μ. ας βάλει ο καθένας ό,τι θέλει.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago

Monkeydonia….

DangerJetExhaust
Active Member
DangerJetExhaust (@dangerjetexhaust)
7 months ago

Motherfuckovo

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago
Reply to  Frustrated

Είτε μας αρέσει είτε όχι, και το έχουμε συζητήσει άπειρες φορές εδώ, τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Μακεδονίας.
Καλό είναι να μην αναμασάμε τα ίδια. Τους εξευτηλίσαμε σε όλα τα επίπεδα, από το σύνταγμα και τα αγάλματα μέχρι τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες που τους είχαν αναγνωρίσει σαν Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Να γνωρίζουμε που και πότε θα πρέπει να πατάμε και ένα φρένο.
Αρκετά με αυτό το ζήτημα. Προσέχουμε να τηρούν όσα υπόγραψαν και να κοιτάξουμε παρακάτω. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα.

Frustrated
Frustrated (@frustrated)
7 months ago
Reply to  AESA

θα διαφωνήσω. Δεν είναι καν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης. Υπάρχουν δεκάδες παραβιάσεις την συμφωνίας από την άλλη πλευρά, γιατί θα πρέπει εμείς να τηρούμε τα προσχήματα? Επιπλέον δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να την αποκαλούμε Δημοκρατία (sic) της Βαρντάσκα όπως και ήταν το όνομα τους από το 1923

DP80
DP80 (@dp80)
7 months ago
Reply to  Frustrated

Δεν καταλαβαίνω ορισμένοι τι θέλετε? Εδώ η πολεμική αεροπορία της Ελλάδος καλύπτει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλεις μήπως να ξαναονομαστεί Μακεδονία σκέτο, και τον εναέριο χώρο να τον καλύπτει η Τουρκία?
Και για να πάμε και λίγο ποιο μακριά, πόσοι γνωρίζουν ότι την περιοχή την δώσαμε προίκα στην Σερβία για να πολεμήσει μαζί μας στον Β βαλκανικό πόλεμο,?

Frustrated
Frustrated (@frustrated)
7 months ago
Reply to  DP80

Αγαπητέ DP80 , σχεδόν οι πάντες εξακολουθούν να την αποκαλούν Μακ…… σκέτο. Την προηγούμενη εβδομάδα έστειλα σειρά εμαιλ στους New York Times για να διορθώσουν το λάθος τους στην ειδική ιστοσελίδα τους για την εξάπλωση του COVID-19. Το άλλαξαν σε 2 ήμερες.
Αυτό που ζητάω είναι την συμμετοχή όλων ώστε να διορθώνονται η ανορθογραφίες . Το Β. Μα……, είναι ανορθογραφία. Το όνομα του κρατιδίου (από την στιγμή που πέφτεις στην παγίδα και θέλεις να χρησιμοποιείς το συνταγματικό τους όνομα) είναι ΒΟΡΕΙΑ ΜΑ…..

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
7 months ago
Reply to  Frustrated

συμφωνο μα ακομα δεν εχει επικυρωθει η συνταγματικη αλλαγη σε ολα τα εγγραφα του κρατιδιου κ ασχετο με το ονομα αλλα οι αμερικανοι χρησιμοποιουν τα παλια ονοματα σε πολλα κρατη πχ σουαζιλανδη ενω ειναι εσουατινι η ανω βολτα -μπουρκινα κ τα 2 ποιο κλασσικα κευλλανη-σρι λανκα κ μιανμαρ βιρμανια θελω να πω οτι δυστυχως για εμας θα περασουν δεκαετιες για να διορθωθει κ εαν.Επρεπε να ειχε αλλαχτει το 92 αλλα η πολιτικη μας ταξη οπως παντα μπαζα.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago
Reply to  DP80

Αυτό που θέλουμε είναι να μην ονομάζονται Μακεδονία ούτε με διπλή ονομασία ούτε με τίποτα. Κανένας άλλος λαός δεν έκλεψε όνομα και ιστορία όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή.
Η αναγνώριση της ονομασίας του κρατιδίου θα ήταν αυτή που θα συμφωνούσε η Ελλάδα. Εάν έμπαινε στο ΝΑΤΟ πχ σαν ΠΓΔΜ έτσι θα την αναγνώριζαν και οι υπόλοιπες χώρες. Και αυτό έπρεπε ρεαλιστικά να γίνει εφόσον οι ΗΠΑ βιάζονταν. Το ρεαλιστικό θα μου πεις είναι αυτό που ζούμε σήμερα…
Τον εναέριο χώρο τους θα τον καλύπταμε ούτως ή άλλος. Το πλησιέστερο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο είναι στην χώρα μας.
Ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος ξεκίνησε με την επίθεση της Βουλγαρίας στην Σερβία. Άρα η Σερβία ήταν ήδη στον πόλεμο για να ζητάει και προίκα.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago
Reply to  SAAB

Οι υπόλοιπες χώρες θα την έλεγαν Μακεδονία, όπως και την είχαν αναγνωρίσει στις μεταξύ τους σχέσεις. Μόνο στα έγγραφα του ΝΑΤΟ θα έγραφε ΠΓΔΜ, και σε όλες τις συνεδριάσεις, κατά την εκφορά του λόγου, θα τους ονόμαζαν προκλητικά, Μακεδονία, για να γελάσουν με τον «γραφικό» Έλληνα που θα τους διόρθωνε ξανά και ξανά.
Επίσης το μεγάλο κενό της ενδιάμεσης συμφωνίας ήταν, ότι ενώ οι Σκοπιανοί μπαίνανε σε έναν οργανισμό ως ΠΓΔΜ, βάζανε μετά σε όλα τα έγγραφα «Μακεδονία» για να επιβάλουν το όνομα de facto.
Σε μεταξύ μας συνεννοήσεις με την Σερβία, θέλαμε να έχουμε σύνορα στην Αχρίδα. Αλλά επειδή θα δημιουργούνταν αλβανικό κράτος, οι Σέρβοι έμειναν με πολύ λίγα κέρδη και αρνήθηκαν. Για να κρατήσουμε την συμμαχία κάναμε πίσω. Στο τέλος του Β βαλκανικού, οι Βρετανοί μας πρότειναν να κρατήσουμε τα εδάφη ως την Κρέσνα αλλά θα έπρεπε να τα τσουγκρίσουμε με τους Σέρβους για την Αχρίδα. Εκεί επιλέξαμε να μείνουμε φίλοι.
Τέλος, μετά την μικρασιατική καταστροφή, ο Βενιζέλος παζάρευε την Φλώρινα, με αντάλλαγμα 30.000 στρατό από την Σερβία, για να επιτεθούμε από κοινού στην Αν. Θράκη (+ να επιτεθούν στην Βουλγαρία εάν αυτή έπαιρνε το μέρος της Τουρκίας). Οι Σέρβοι αρνήθηκαν.

Frustrated
Frustrated (@frustrated)
7 months ago
Reply to  chriss8

Επειδή τα περισσότερα από τα παραπάνω αναγραφόμενα είναι χωρίς καμία παραπομπή σε πήγες, θα επιλέξω ένα τυχαία και θα ρωτήσω : Πότε οι Άγγλοι και σε ποίον πρότειναν να κρατήσουμε τα εδάφη ως τα Κρέσνα ; Για να μην λέμε και ότι θέλουμε

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago
Reply to  chriss8

Όπως επιβλήθηκε το Βόρεια Μακεδονία έτσι θα επιβάλονταν και το ΠΓΔΜ ή όποιο άλλο όνομα. Οι Σκοπιανοί θα είχαν το βάρος απέναντι στο ΝΑΤΟ να τηρήσουν την συμφωνία για να μην μείνουν ξεκρέμαστοι και εκτός.
Η συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας ήταν μέχρι την Αχρίδα αλλά κάναμε χάρη στην Ιταλία και την Αλβανία που ήθελαν την δημιουργία Αλβανικού κράτους. Χαμένη βγήκε η Ελλάδα και όχι η Σερβία. Η Σερβία πήρε αντάλλαγμα από εμάς Αχρίδα και Μοναστήρι (την σημερινή Βόρεια Μακεδονία) προκειμένου να δεχθεί την δημιουργία Αλβανικού κράτους.
Συμπέρασμα: Όλοι τους αχάριστοι.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ο Πλαστήρας σε χρόνο ρεκόρ αναδιαργάνωσε τον στρατό και τον παρέταξε στον Έβρο έτοιμο να προελάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Αυτό έγινε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την συνθήκη της Λωζάνης και προκειμένου να πιεστούν οι Τούρκοι να την υπογράψουν όπως και έγινε. Οι Σέρβοι κράτησαν τον στρατό τους στην χώρα τους για να επιτεθούν στην Βουλγαρία σε περίπτωση αδιεξόδου.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago
Reply to  SAAB

SAAB SAAB Δυστυχώς κανένας δεν θα τους επέβαλε το πγδμ. Το παιχνίδι το είχαμε ήδη χάσει καθώς τους αναγνώρισε σχεδόν όλος ο πλανήτης, πλην των κακών Γερμανών και Γάλλων. Οι τελευταίοι δε, μας πίεζαν να συμβιβαστούμε. Απλά είχαμε ηττηθεί και κανένας δεν το είχε είπε στον λαό. Η σύνοδος του Βουκουρεστίου το 2008 απλά μας άφησε ένα ανοιχτό παραθυράκι για κάποιον έντιμο συμβιβασμό. Εγώ για πάντα θα τους λέω Σκοπιανούς και εσύ μαϊμούδες κτλ. Η ουσία είναι ότι είμαστε αδιάφοροι καθώς για όλους τους άλλους ανθρώπους της γης, το θέμα δεν υπήρχε καν! Και μάλιστα γινόταν και επικίνδυνο μέσω της οικιοποίησης της ιστορίας μας.
Για την απώλεια της Αχρίδας και του Μοναστηρίου φταίει καταρχήν η ήττα της V Μεραρχίας (πηγή: Πάνος Θεοδωρίδης, Θεσσαλονίκη: Διήγηση ενός αιώνα. Απόσπασμα από την Ειδική Εκδοση του “Αγγελιοφόρου της Κυριακής” προς τιμήν των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. https://infognomonpolitics.gr/2019/10/blog-post_724-36/) 😉
Δευτερευόντως αδυνατούσαμε να πιέσουμε τους Σέρβους να μας δώσουν τις περιοχές χωρίς κάποιο πολύ σοβαρό αντάλλαγμα, όπως ενδεχόμενη εμπλοκή μας σε πόλεμο με την Αυστροουγγαρία. (https://www.kathimerini.gr/816021/gallery/epikairothta/ereynes/h-ellada-stoys-valkanikoys-polemoys).
Έπειτα δεν είχαμε κάποια υπογεγραμμένη συμμαχία με την Σερβία, αλλά μόνο με την Βουλγαρία. Η συμμαχία Σερβίας-Βουλγαρίας προέβλεπε η Αχρίδα να περάσει στους Βούλγαρους. Σε αυτό το σημείο προσπαθήσαμε να χωθούμε και εμείς για τα μέρη αυτά. Αλλά τελικά υποχωρήσαμε και σε συμμαχία που υπογράψαμε πριν τον Β βαλκανικό, τα αποποιηθήκαμε. Οι Σέρβοι όμως πάντα βλέπανε με καχυποψία τις επιτυχίες μας και έννιωθαν να απειλούνται από την προέλαση μας εώς την Κρέσνα (C.Hall, R. (2000) THE BALKAN WARS 1912–1913 Prelude to the First World War. Edited by J. Black. London)
Η στρατιά Έβρου ήταν ένα πραγματικό κατόρθωμα. Αλλά δεν είχε βαρύ πυροβολικό και η συνοχή της εξασφαλιζόταν με τρομερή βία, καθώς δεν υπήρχε καθόλου ηθικό. Οι στρατιώτες, έχοντας μόλις γλιτώσει από μια καταστροφή, θέλανε να γυρίσουνε στα σπίτια τους. Ήταν ένα απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο στα χέρια του Βενιζέλου ο οποίος πάλευε να μην πληρώσουμε πολεμική αποζημίωση. Αλλά θεωρείται απίθανο αν θα μπορούσε να πάρει την Κωνσταντινούπολη, ή αν θα έμπλεκε σε μια ατελείωτη διαμάχη που θα μας άφηνε εκτεθειμένους σε δεύτερη συντριβή. Για αυτό ήταν απαραίτητη είτε η συνδρομή της Σερβίας, είτε η συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων που θα μας επέτρεπαν να κλείσουμε τα Στενά. Το δεύτερο οι μεγάλες δυνάμεις το είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά (Σπέντζος, Γ. (2008) Σπέντζος, Γ. (2008) Η Στρατιά του Έβρου, Οι Ελληνικές Εναλλακτικές και η Συνθήκη της Λωζάννης).
Κύριε Frustrated Frustrated. Καταρχήν συμφωνώ ότι η γείτονας χώρα πρέπει να γράφεται Βόρεια Μακεδονία και όχι Β. Μακεδονία. Πολύ καλά κάνατε και το αναφέρατε. Επίσης συμφωνώ με το frustration σας στο Μακεδονικό.
Δυστυχώς στην χώρα που ζούμε, το γεγονός και μόνο ότι μπορεί να είμαστε θυμωμένοι μας κάνει να νομίζουμε ότι μας γεννιούνται δικαιώματα. Ίδια προσέγγιση έχουμε και στα εθνικά μας θέματα. Είναι εντυπωσικό ότι οι NYT έκαναν την αλλαγή που θέσατε. Αυτό λέει πολλά. 2 ή 102 μέρες μετά, δεν έχει σημασία. Στο διαδίκτυο θα μείνει η αλλαγή και σημαίνει ότι αποδέχονται το λάθος τους. Οι αναγνώστες που πρόλαβαν και διάβασαν… χ@^[email protected], μετά συγχωρήσεως… Με τον καιρό είτε θα ξεμάθουν το “Μακεδονία”, όπως το ξέρουν τώρα, είτε θα ξεμάθουμε εμείς. Ο αγώνας θα συνεχίζεται για πάντα και αυτή την φορά ελπίζω οι Έλληνες να κάνουμε κάτι.
Όλα σας τα σχόλια παραπάνω δεν έχουν πηγές και στηρίζονται μόνο στον εκνευρισμό όλων μας κατά των Σκοπιανών. Απολύτως φυσικό, καθώς αν μετατρέψουμε την “Πτήση” σε ακαδημαϊκού επιπέδου σάιτ τότε θα σχολιάζουν 2-3 μόνο, με τους υπόλοιπους να στέκουν κάγκελο…. Έτσι θα χαθεί η έννοια της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων.
Παρόλα αυτά ζητήσατε από μένα βιβλιογραφία. Σας την παρέθεσα βιαστικά – βιαστικά, παραπάνω. Καλό σας διάβασμα λοιπόν. Αν και άφησα κενό το θέμα της Κρέσνας. Το διάβασα πριν πολλά χρόνια και δεν έχω εύκαιρο το βιβλίο. Το βιβλίο εξηγούσε με αυτη την προσφορά, το γεγονός ότι ο βασιλιάς επέμεινε να διατηρήσει τις δυνάμεις του στην Κρέσνα και να κινδυνεύσει έτσι με συνθλιβή και αιχμαλωσία. Αν το βρω εγκαίρως, θα επανέλθω με tag. Μέχρι τότε απλά κάνουμε συζήτηση και όχι επίδειξη ποιος την έχει πιο μεγάλη την εθνική υπερηφάνια 🙂 Δεν είσαστε υποχρεωμένος να δεχτείτε τον λόγο μου!
Φιλικά πάντα, προς εσάς και όλους τους συμμετέχοντες των σχολίων!

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago
Reply to  chriss8

Το like για το κόσμιο της διαφωνίας. Ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει θυμικό και οργή.
ΥΓ: “Δεν τα έχω” με τους Βορειομακεδόνες. Με τα πολιτικά συστήματα των 2 χωρών τα έχω και την ιστορική ένδια που τα διακατέχει.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago
Reply to  SAAB

Έλληνες είμαστε. Οι προπαππούδες μας βγάζανε μαχαίρια σε συζητήσεις στο καφενείο για τον βασιλιά και τον Βενιζέλο. Οι παππούδες μας κυνηγιόντουσαν στα βουνά για τα συμφέροντα του Στάλιν.
Τρίζουν τα κοκκαλα τους, που τα εγγόνια τους βλέπουν την διαφωνία σαν μέσο προώθησης του διαλόγου 😆 😆
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε τα πάντα. Πάλι θα πάρουμε με τις κλωτσιές όποιον απλά βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν.

Frustrated
Frustrated (@frustrated)
7 months ago
Reply to  Frustrated

Ευχαριστώ κ. Κελεπούρη

F-117
F-117 (@f-117)
7 months ago

Συγγνωμη αλλα το Ισραηλ που ειναι πιο πλουσιο γιατι παιρνει 3.4 δις το χρονο; Η Αιγυπτος νομιζω παιρνει κοντα στο 1,8 δις ανα ετος. Ειναι τοσο δυσκολο και εμεις να μπουμε σε καποιο παρομοιο προγραμμα;

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago
Reply to  F-117

Το Ισραήλ είναι μόνο του ανάμεσα σε 300 μύρια Άραβες που θέλουν να το αφανήσουν. Η Αίγυπτος έχει το Σουέζ. Αν μπορείς να τους βάλεις στην ίδια ζυγαριά μαζί μας που σοβαρευτήκαμε τα τελευταία 4 χρόνια οι ΗΠΑ δεν τους βάζουν. Μια Σούδα που με τα χίλια ζόρια τους παρέχαμε διευκολύνσεις δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα έχουν να δώσουν οι άλλοι. Τέλος δες τι αγόρασε η Αίγυπτος τα τελευταία 5 χρόνια και τι αγοράσαμε εμείς.

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
7 months ago
Reply to  AESA

Η Αίγυπτος παίρνει ετησίως χρήματα από του αμερικάνους (σαν αμυντική βοήθεια) από το 1979, λόγω της υπογραφής των ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

alexmark
Member
alexmark (@alexmark)
7 months ago
Reply to  STRATOS

Συν τη Σαουδική Αραβία που προσφέρει χρήματα στους Αιγυπτίους…

F-117
F-117 (@f-117)
7 months ago
Reply to  AESA

Ωραια να τα δεχτω αυτα. Ο λιβανος γιατι παιρνει 1 δις ανα ετος; εμεις δηλαδη εχουμε γεωστρατηγικη αξια ιση με 25 εκατομμυρια αν ετος;

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago
Reply to  F-117

To Ισραήλ είναι η στρατιωτική προέκταση των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή. Η Αίγυπτος έχει στάξει το χρήμα του αιώνα σε εξοπλιστικά και μάχεται τζιχαντιστές. Εμείς είμαστε πουθενάδες στο διεθνές στερέωμα.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
7 months ago
Reply to  F-117

Το Ισραήλ παίρνει $3,8 δις ετησίως αν θυμάμαι καλά…

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
7 months ago
Reply to  Thras

Και κάτι δις εξτραδάκια στρατιωτικη βοήθεια από Γερμανία …. 6 γερμανικά υποβρύχια δεν αγοράσανε; Τα 3 είναι κερασμένα στο Oktoberfest αν θυμάμαι καλά.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
7 months ago
Reply to  F-117

λεγε με κ εβραικο λομπι το κορυφαιο του ειδους στον πλανητη.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago
Reply to  F-117

Εφόσον δεν ζητήσαμε απτά ανταλλάγματα επαφιόμαστε στην καλή τους την καρδιά. Ας μην ζηλεύουμε λοιπόν.

stepa
Member
stepa (@stepa)
7 months ago

Οι δεσμευσεις που θα απαιτηθουν ειναι δυσαναλογα υψηλες σε σχεση με το προς διαθεση ποσο που θα αποδεσμευτει. Ζουμε δυσκολες εποχες , κανεις δεν αμφιβαλλει για αυτο αλλα και τα 25 εκ δολλαρια του προγραμματος ERIP πολυ λιγα ….αν αναλογιστει κανεις και τι εχουμε προσφερει

DP80
DP80 (@dp80)
7 months ago

Εάν είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε Μ1117 και Μ-2, για εμένα καλύτερα να κινηθούμε προς τα Μ1117 για πολλούς λόγους.

Daidalos
Active Member
Daidalos (@daidalos)
7 months ago
Reply to  DP80

Συμφωνώ. Χρειάζονται περίπου 8 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά τους. Το θέμα είναι ότι όσον αφορα τα 25 εκατ. δολάρια του συγκεκριμένου προγράμματος, διάφορες πηγές ανέφεραν πριν 3-4 μήνες πως προορίζονται για την απόκτηση 9 αμφίβιων ΑAV7A1 από τις ΗΠΑ για τους πεζοναύτες, που θα έρθουν εντός του 2021. Τι συμβαίνει τελικά;

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago

25 εκατομμύρια δεν φτάνουν ούτε για ζήτω! 8 ΤΟΜΑ ή 31  Μ1117?
Η δωρεά 1200 M1117, που είχατε ανακοινώσει, είναι δωρεά. Σωστά?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
7 months ago
Reply to  chriss8

Όλα δωρεάν θα είναι αλλά υπάρχουν και έξοδα

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
7 months ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Δηλαδή μας δίνουν διακοπές στην Καραϊβική και εμείς σκεφτόμαστε το κόστος του αντηλιακού?

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
7 months ago
Reply to  gdmast

Και των σαγιονάρων.

flatspin
Active Member
flatspin (@flatspin)
7 months ago
Reply to  chriss8

Δωρεα μεν… αλλα αμα δεν εχουν θερμικα σκοπευτικα, αμα δεν εχουν πυροβολο, αμα δεν εχουν ασύρματους…. θα ναι κουφάρια. Δεν ξέρουμε τι ακριβως δίνουν, οποτε… το δωρεαν της υποθεσης κατι μπορει να κοστιζει.

Sousourada
Member
Sousourada (@sousourada)
7 months ago
Reply to  flatspin

Καλά που έχουμε τα πάνοπλα Μερσεντές τζιπάκια…

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  flatspin

Ωρα να δουλεψουν στην Theon … δουλεια ψαχνουν

digitallito
Active Member
digitallito (@digitallito)
7 months ago

Μήπως να κοιτάξουμε προς το MRAP. Φαίνεται κλάσεις ανώτερο.

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
7 months ago
Reply to  digitallito

Άλλες δουλειές κάνει αυτό και έχει και τεράστιο κόστος συντήρησης.

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  gdmast

Οντος ο στρατος θελει σπαρτιατικα οχημα μεγαλης αντοχης … Τα Μ117 φαίνονται ιδανικά

d.b
d.b (@d-b)
7 months ago

Αν κανουμε χρηση αυτης της “προσφορας” σημαινει οτι τερμα στις προμηθειες ανταλακτικων για Tor?

AlxPorto
AlxPorto (@alxporto)
7 months ago
Reply to  d.b

Στο άρθρο αναφέρεται πως οι χώρες που θα λάβουν την επιδότηση θα μπορούν να συνεχίσουν την υποστήριξη ρωσικών συστημάτων που δεν θα αποσυρθούν, συνεπώς τα TorM1 θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
7 months ago
Reply to  d.b

Για Tor όχι. Εκτός των άλλων δεν υπάρχει καν αντίστοιχο όπλο στις ΗΠΑ. Χώρια αυτό που λέει ο AlxPorto.

Antonis_Loukas
Trusted Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
7 months ago

Εντάξει, έχει καταντήσει γελοίο το ζήτημα… Τώρα ψάχνουμε χρήματα και για τα ‘δωρεάν’ M1117, που υποτίθεται είναι εν ενεργεία και θα απαιτούσαν μόνο έξοδα μεταφοράς; Και αν μας δώσουν 25 εκ, θα πρέπει να βάλουμε άλλα 25 από τη τσέπη μας… Πως το βλέπουν εκεί στο Αμύνης; 50 εκ για M1117; Για ΤΟΜΑ τελικά, μάλλον μας έχουν ματιάσει… Τώρα για το ότι είμαστε ‘πλούσια’ χώρα, ας το αφήσουμε προς ώρας… Αυτό που με προβληματίζει(εκτός του ότι η ‘βοήθεια’ από τις ΗΠΑ, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη), είναι οι ενδεχόμενες προβλέψεις για ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα. Μιλάμε για διακοπή αγορών όπλων από τη Ρωσία. Οκ μέχρι εδώ. Επιτρέπονται οι αγορές ανταλλακτικών. Ξανά οκ. Το ότι τα περισσότερα ρωσικά συστήματα που έχουμε, ίσως χρειαστούν εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση, που εμπίπτει; Επίσης, συμπλήρωση υπάρχοντων συστημάτων, επιτρέπεται(βλέπε πχ kornet-EM);
υ.γ Για τα μεταφορικά, μπορούμε για οικονομία, να βάλουμε τα Tico/AB που θα μας στείλουν άμεσα οι ΗΠΑ, να τα ρυμουλκήσουν… Θα έρθουν που θα έρθουν, ας μεταφέρουν και κάτι…

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

Δεν είναι έτσι. Μας δίνουν γάιδαρο και τον κοιτάμε στα δόντια.
Δηλαδή θέλουμε και δωρεά της δωρεάν παραχώρησης?
Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Και τα δύο τα έχουμε ζητήσει και τα δύο παραχωρούνται δωρεάν. Τώρα, αν δεν θέλουμε από πάνω να τους βάλουμε και ούτε ένα ευρώ, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Σιγά μην μας δώσουν και φόρτους πυρομαχικά και γεμάτο το ντεπόζιτο και με πλήρες service και 5-6 μοντέλα πάνω στο καθένα για να περνούν πιο ευχάριστα οι νύχτες μας.

Antonis_Loukas
Trusted Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
7 months ago
Reply to  gdmast

Διαφωνώ κάθετα! Αν μετά όλες τις επικυψεις, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον τα M1117 δωρεάν(που υποτίθεται είναι σύγχρονα και δεν θέλουν ανακατασκευές, ούτε επιπλέον εξοπλισμό εφόσον δεν αφαιρεθεί ο υπάρχον κατά τη παράδοση) ως EDA(αφού τα αποσύρουν εντελώς), τότε δεν κοιτάμε το γάιδαρο στα δόντια, αλλά τρώμε δούλεμα αβέρτα! Για να μην επεκταθώ στο ύψος του ποσού για την Ελλάδα, που σε σχέση με άλλες χώρες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό! Το βρίσκεις φυσιολογικό να παίρνουμε λιγότερα από τη Μαϊμουδονία ή την Αλβανία; Εντωμεταξύ, αν μεθαύριο αποφασίσουμε να αναβαθμισουμε τα tor ή s-300, ίσως και με συμπλήρωση των πρώτων με νέα, τι γίνεται; Ρητή αναφορά υπάρχει μόνο για ανταλλακτικά… Απαράδεκτες δεσμεύσεις, για γελοίο ποσό… Άλλωστε, είμαστε ‘πλούσια’ χώρα…

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

ουτε αυτο που λες ισχυει κ ειναι φυσιολογικο σκοπια κ αλβανια ως φτωχωτερα αλλα κ νεα στο νατο να παιρνουν περισσοτερα,ακομα κ τα σκοπια κ η αλβανια συμμετεχουν σε αποστολες εμας ενα πλοιο ειπαν να στειλουμε στον κολπο κ τιποτε κ οι γαλλοι μας λενε για το μαλι κ παλι τιποτε,εμ θες να τα χεις τσαμπα εμ δε συμμετεχεις πουθενα εκτος αν θες αεροπλανοφορο γιατι δενουν τα πλοια στη σουδα κ πηραν κ την αδεια κ στην αλεξανδρουπολη. Τα τορ οπως κ τα ρωσικα αναβαθμιζονται συντηρουνται κανονικα αλλα νεα οχι δεν επιτρεπεται,οποτε νεα κορνετ οχι.Το λαθος για μενα ειναι οτι πχ θελουμε να διωξουμε ρωσικο? οκ δωσε δωρεαν καποιο οπλικο αντιστοιχο εστω παλιο κ να το αναβαθμισω κοινως παλι κερδος θα ειχαν.

Antonis_Loukas
Trusted Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
7 months ago
Reply to  evaggelos

Θέλεις να εστιάζεις σε σημεία που βολεύουν. Σαν χώρα, έχουμε πολλαπλασιες ανάγκες από τα κράτη που αναφέρεις. Επίσης, έχουμε στάξει δις στην Αμερική για οπλικά συστήματα και ενώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε, οι μοναδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, είναι για αμερικάνικα οπλα(p-3, f-16). Να θυμήσω ότι πέραν της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας (τι άλλο δηλαδή να δώσουμε;), χρησιμοποιούμε το ΠΝ για εξυπηρέτηση αμερικανικών και νατοικων συμφερόντων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο (δηλαδή, απέναντι στις κινήσεις του ρωσικού ναυτικού), ενώ προς αποστολή είναι και patriot για Σ.Α… Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι υποτίθεται τέρμα αναξιόπιστη (είναι ή όλα είναι για το θεαθήναι;), η Ελλάδα, είναι το ισχυρότερο κράτος σε ένοπλες δυνάμεις στη περιοχή… Άρα, με βάση τα παραπάνω, οι ξυπόλητοι που ανέφερα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν κανένα κοκαλάκι, μέσω της αποστολής στρατευμάτων στο εξωτερικό. Αυτό γιατί ούτε χρήματα για αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων έχουν, ούτε φοβερές διευκολύνσεις μπορούν να δώσουν. Δεν είπα να επιδοτουμαστε σαν το Ισραήλ ή την Αίγυπτο(που διαρκώς κάνει bussiness με όλους, ακόμη και τη Ρωσία…) , αλλά αυτό που γίνεται, είναι όντως προσβλητικό και αν δεν το κατανοείς, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.
Υ. Γ έχουν οι Αμερικανοί, εναλλακτική(μην αναφέρεις τίποτα avenger γιατί θα το εκλάβω ως δούλεμα) , με φυσιολογικό κόστος, για τα tor; Δεν μιλάω καν για επιπλέον kornet, γιατί θεωρητικά, έχουν εναλλακτικά συστήματα με μάλλον αρκετά μεγαλύτερο κόστος… Επιπλέον, τι παπατζα είναι όλη αυτή με υποχρεώσεις μη αγοράς όπλων από Ρωσία , όταν η Τουρκία δεν έχει υποστεί καμία κύρωση σχετικά με τα s-400(γνωρίζω πως η Τουρκία δεν ζήτησε να ενταχθεί στο erip, αλλά υπάρχει ζήτημα με άλλους νόμους και προβλέψεις των ΗΠΑ…) ;

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

η λαρισα δεν ειναι αμερικανικη βαση ειναι νατοικη αμ.βαση ειναι μονον της σουδας το μονο που εγινε με τη νεα συμβαση ειναι η διευκολυνση μεταφορας μεσω αλεξανδρουπολης εξου κ η βυθοκορος,ετσι κι αλλιως τσαμπα οπλα κανενας δεν εδινε ποτε ολο κ κατι πληρωναμε οπως κ τα φαντωμ κ τα κιοβα κ.α.
ΥΓ. Γι αυτο λεω πως ειναι κουλο αυτο που ζητουν οι ηπα γιατι θα πρεπει να αντικαταστησουμε τα τορ με νασαμς η πατριοτ τρεχα γυρευε. η Τουρκια λογω τον σ400 δεν παιρνει τα φ35 κ για αυτο ακομα κ τωρα δεν στελνουν πατριοτ.
υγ2. ισχυρο στρατο στα χαρτια αν δεν πανε σε μαχη δεν ξερεις τι ειναι.
υγ. η αιγυπτος κ το ισραηλ δεν ειναι μελη του νατο αρα θεωρητικα κανουν οτι γουσταρουν.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

Έδωσες τόσα δις και ΑΓΟΡΑΣΕΣ. Ή φαντάζεσαι ότι είχαν ανάγκη οι αμερικάνοι να πουλήσουν 160 Φ16 καπάκι στα 460p που φτιάξανε. . Τα εξοπλιστικά μας δεν είναι και τόσο απαραίτητα όσο θα θέλαμε να φανταζόμαστε!
Λες ότι έχουμε ανάγκες. Μάντεψε. Δικό μας πρόβλημα. Αν έχεις πολλές ανάγκες είσαι αδύναμος στις διαπραγματεύσεις.
Αν πάρεις 3 Peugeot σε βάθος 10 χρόνων, θα πας να ζητήσεις το 4ο σαν δώρο? Τα αγόρασες τα οδήγησες. Πάρε ένα σκόντο ακόμα 300€ γιατί τα πήρες από την ίδια αντιπροσωπεία. Μέχρι εκεί.
Καλό πράγμα η εθνική υπερηφάνεια. Αλλά όταν πας να διαπραγματευτείς με μια χώρα που έχει 97 φορές μεγαλύτερη οικονομία και 97.000.000 φορές ισχυρότερο στρατό δεν βαράς και το χέρι στο τραπέζι. Ας είμαστε ρεαλιστές!!!!! Δεν μας έχουν όση ανάγκη τους έχουμε εμείς…

Antonis_Loukas
Trusted Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
7 months ago
Reply to  chriss8

Και αγοράζεις(κιτ εκσυγχρονισμού F-16, P-3 και προσεχώς ε/π)… Με την επιχειρηματολογία σου, στη Μαιμουδονία, θα έπρεπε να δώσουν μερικά ζευγάρια αρβύλες και οι μαιμουδόνες να κάνουν διάγγελμα να ευχαριστήσουν τους Αμερικανούς… Προφανώς και τα εξοπλιστικά μας, δεν έχουν τη σημασία που θα ήθελαν οι περισσότεροι(εμού συμπεριλαμβανομένου), αλλά οι διαχρονικές μας αγορές, δεν έχουν αμερικανικό όφελος μόνο ως αγορές, αλλά και ως μακροχρόνιο γδάρσιμο ως υποστήριξη/ανταλλακτικά… Επίσης, βλέπω τι παρέχουμε ως χώρα σε ΝΑΤΟ/USA και τι οι ανύπαρκτοι που αναφέρθηκαν… Εφόσον η οπτική των ΗΠΑ για τη χώρα μας, είναι αυτή που υιοθετεί και η ΠΤΗΣΗ, τότε είναι κρίσιμο να υποστηριχθεί η Ελλάδα, για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και προφανώς τη προώθηση των συμφερόντων ΝΑΤΟ/ΗΠΑ. Εκτός και αν δεν είναι αυτό το ζητούμενο από τις ΗΠΑ, οπότε αναρωτιέμαι τι λόγο είχαμε να υπογράψουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε…

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

Ας μην μακαρίζουμε τους Σκοπιανούς. Αν διαβάσεις για την μάχη του Τετόβου το 2001 θα δεις πόσο όμορφα οι Αμερικάνοι τους “τον φορέσανε”. Από την άλλη, ποιοί είμαστε εμείς να πούμε σε ποιον σύμμαχο τους θα δώσουν όπλα και σε ποιον όχι. Τα σκόπια σε κάθε επέμβαση των Αμερικάνων βρίσκονταν εκεί. Αν και η συνδρομή τους στις επιχειρήσεις μιας υπερδύναμης, είναι τελείως αδιάφορη, για τις ΗΠΑ θεωρείτε σημαντικό διότι νιώθουν ότι μόνο δίνουν και κανένας δεν ανταποδίδει. Δες την ταινία “War Machine”. Δες τί όμορφα και απλά οι Αμερικάνοι λένε για τους “Μακεδόνες” στο Αφγανιστάν. Εγώ το ρούφηξα το αυγουλάκι μου, με αυτό το γκολ που φάγαμε.
Όλο αυτό το αίσθημα το εκφράζει ο Τραμπ στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ. Για εμάς αυτό, τελευταία αλλάζει. Οι συνεκπαιδεύσεις που κάνουμε με τις ΗΠΑ δεν παρέχουν τίποτα ουσιαστικό σε αυτές. Αλλά όταν οι Αμερικάνοι επικοινωνούν ένα μύνημα “Η Ελλάδα παρέχει μοναδικές δυνατότητες στις αμερικάνικες ΕΔ, υποδομές, εξαιρετικό καιρό, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και δυνατότητα υποστήριξης επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αφρική.” https://www.ptisidiastima.com/haf-vs-ike/
τότε μιλάμε για παρουσίαση της Ελλάδος, στο δικό τους κοινό, ως απαραίτητο σύμμαχο στην περιοχή. Αυτό αποτελεί διαβεβαίωση της στενής σχέσης και της εξασφάλισης της ασφάλειας μας.
Η βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό είναι αμελητέα προς όλους.
Ούτε οι σκοπιανοί σώζονται ούτε εμείς. Ο ρόλος της Ελλάδας, όπως παρουσιάζεται εδώ στην “πτήση”, είναι κάτι που εμείς επιδιώκουμε και κυνηγάμε. Σε περίπτωση που το επιτύχουμε (και ο Ερντογάν το καταφέρει), τότε θα έχουμε χειροπιαστά ανταλλάγματα. Οι δηλώσεις για τα νησιά και τα δικαιώματα τους, σου φαίνονται αυτονόητες? Τότε γιατί δεν τις κάνανε το 96? Το ότι τις κάνουν τώρα, λέει πολλά. Όπως φυσικά λέει πολλά το γεγονός ότι δεν έχουν σκίσει ακόμα την Τουρκία. Την θέλουν ακόμα και την περιμένουν ακόμα. Είμαστε μικρή χώρα και έχουμε λίγα να προσφέρουμε. Το γεγονός ότι είμαστε τόσο ανοργάνωτοι και το ότι αφήσαμε να έχουμε τόσο πεπαλαιωμένα στρατιωτικά μέσα, είναι δικό μας φταίξιμο και μειώνουν την αξία μας. Αν το 04-09 αντί για όνειρα για BMP-3 και αγωγούς με την Ρωσία, κάναμε παραγγελίες Bradley και Patriot, τότε ενδεχομένως να είχαμε και εμείς AIM-120C όπως η Τουρκία.
Και εγώ θέλω να μας δώσουν δώρο 4 Tico, 2 AB, 60 F-35, 40 F-16, 2500 M2, 800 M1………………………………….
Αλλά μάλλον πρέπει να τα πληρώσουμε διότι…. δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να παράγουμε οπλικά συστήματα του 21ου αιώνα.
Η συμφωνία είναι πολύ κακό για το τίποτα. Έπρεπε να γίνει, απλά ο λαός γκρινιάζουμε….

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
7 months ago
Reply to  Antonis_Loukas

Από το άρθρο:
“Με βάση το δημοσίευμα, η ένταξη της Ελλάδας στο ERIP έχει γίνει με πολιτικά κριτήρια, αφού η ίδια κρινέται αρκετά πλούσια για να επωφεληθεί μέσω του προγράμματος «Foreign Military Financing» (FMF).”
Δηλαδή σου λέει “εσάς σας τα δίνουμε (βλέπε: πουλάμε) με FMF”. Άρα τώρα παίρνετε κατ’ εξαίρεση τα $25 εκ., και πολλά σας.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
7 months ago

Τα κατασχεμένα GSS-300 τελικά τα πήρε η Αστυνομία. Ανέβαιναν την ΠΑΘΕ σήμερα, μάλλον για Αμυγδαλέζα. Νομίζω θα τα πηγαίνουν για βάψιμο και έλεγχο και μετά για Έβρο. Επιτέλους. Τελικά κάποιοι διαβάζουν το forum και μπράβο τους. Κάποιοι το πιστώνουν στον Βελόπουλο.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  AESA

comment imagecomment image

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
7 months ago

Μπράβο παιδιά … μορφωνόμαστε κι εμείς. Καλορίζικα.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  AESA

Ο Βελόπουλος δεν δίστασε να πουλήσει αλοιφές για προστασία κατά των ιών, θα διστάσει να πει πως αυτός πίεσε για την επίταξη τους;

Fu_Mantsu
Fu_Mantsu (@fu_mantsu)
7 months ago
Reply to  AESA

Δυστυχως, η ειδηση οτι θα φερουν και την θαυματουργη αντιμικροβιακη αλοιφή με δωρεα του ιδιου ελεγχεται ως ανακριβης.

flatspin
Active Member
flatspin (@flatspin)
7 months ago
Reply to  AESA

“Τα κατασχεμένα GSS-300 τελικά τα πήρε η Αστυνομία”
Θα ξεκινησει κανα πόλεμο η αστυνομια? Θα τα χρησιμοποιει για να διωχνει απο την παραλια τους Θεσσαλονικεις? 😆
Προσωπικα θα περιμενα να τα δω να περιπολουν καθημερινα στον Εβρο με θερμικα σκοπευτικα και λοιπους αισθητηρες σε συνδυασμο με κανα σταθεροποιουμενο 12αρι.

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
7 months ago
Reply to  flatspin

Λογικά εκεί θα τα πάνε ….

ETS
Active Member
ETS (@ets)
7 months ago
Reply to  AESA

Μονο να μην τα βαψουν μπλε σκουρο γυαλιστερο και γελανε οι ρεγγες παλι.
Eλπιζω αν βαφτουν το χρωμα να ειναι γκρι υποδειγματος αστικου πολεμου ..

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
7 months ago

Καλησπέρα,
Πιστεύω ότι έχω τη λύση του προβλήματος:
1. Προσκαλεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής τον Αμερικανό πρέσβη στον Έβρο και του κάνει μια μικρή ξενάγηση.
2. Του ξεκαθαρίζει ότι μπορούμε να τσοντάρουμε άλλα 5-6 εκατομμύρια και ότι χρειαζόμαστε και τους δύο τύπους τεθωρακισμένων, για τις διαφορετικές αποστολές που ο καθένας από αυτούς εκτελεί, άρα θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να το καταλάβει η κυβέρνησή του.
3. Ξαμολούμε τα λόμπι σε αποστολή να μην αφήσουν σε ησυχία ούτε ένα αξιωματούχο με την πλέον ισχνή σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago

θέλουμε και τα δύο,το καθένα για το ρόλο του. Αν εκτιμούν τη στρατηγική συμμαχία που έχουμε συνάψει πρέπει να δώσουν και από τα δύο και γενναιόδωρα….

George
Trusted Member
George (@george)
7 months ago

..σε μια κουταλιά νερό. Παίρνουμε τα M-117 για τον Εβρο και τα νησιά όπου χρειάζονται χθες.
Περνάμε τα BMP-1 από την ΕΛΒΟ και τα βάζουμε δίπλα στα Leo-2 στην επόμενη ελληνοαμερικανική άσκηση (εκτός από πρέσβη να φωνάξουμε και γερουσιαστές) όπου εξηγούμε πως τα έφερε η ζωή και δεν έχουμε made in USA weapons όπως θα θέλαμε αλλά Γερμανικά τανκς και Ρώσικα IFV που μας έσπρωξε η…..Γερμανία!
Παίρνουμε τα Bradley που θα έρθουν την επόμενη μέρα στην Αλεξανδρούπολη και πουλάμε τα BMP-1 στην Αίγυπτο και στον Χαφταρ μέσω ΗΑΕ. Όλα εγώ?

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
7 months ago
Reply to  George

Είσαι σατανικός …. με τρομάζεις ….

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
7 months ago
Reply to  George

…μην σας πω τα BMP-1 να τα δωρίσουμε όλα στον Χαφτάρ με έξοδα των ΗΑΕ, ως κίνηση φιλίας.
Με το παράπλευρο όφελος να κιτρινίσει σε επίπεδο ίκτερου ο γιαλαντζί.

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
7 months ago

Η εικόνα με τις ”τεθωρακισμένες” καναδεζες στο εβρο και λυπηρή … Τα Μ1117 πρέπει να αγοραστούν μαζικά και κάθετα για όλες τις μονάδες του ΕΣ και να μοιραστούν όπως και τα υπόλοιπα οχήματα . Εν ανάγκη να δώσουμε και κάποια χρήματα εχτρα αν ο αριθμός της δωρεάς ειναι μικρός ώστε να αγοραστούν περισσότερα !!!

Animades
Active Member
Animades (@animades)
7 months ago

H αμερικανική επιδότηση 25 εκατομμυρίων για ” μεταφορικά ” των θωρακισμένων οχημάτων M1117 Guardian,(που μας προσφέρονται δωρεάν) μου φαίνονται πάρα πολλά .
Είναι σε σχετικά καλή κατάσταση , πρέπει να πάρουμε και τα 1200 , (και ας μην τα εντάξουμε σε υπηρεσία όλα ) , και με τον οπλισμό τους ….
Την αμερικανική επιδότηση θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε παραλαμβάνοντας θωρακισμένων οχημάτων για τους Έλληνες πεζοναύτες ( AAV7A1) , καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών (πχ. 18 + τεμ για την κάλυψη αναγκών ενός ολόκληρου τάγματος Πεζοναυτών..)

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Animades

Τα M1117 είναι σαφώς πιο χρήσιμα από τα AAV71
τα όνειρα αποβάσεων με JASON/AAV7Aπρέπει επιτέλους να σταματήσουν

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  CKfurious

Νομίζω το δόγμα είναι η απόβαση/αποβίβαση να γίνει επί φιλίας ακτής, με σκοπό την ενίσχυση της νήσου.

Animades
Active Member
Animades (@animades)
7 months ago
Reply to  CKfurious

Μηπως προτιμάς τις αποβατικές ακάτους του β΄παγκοσμίου , που χρησιμοποιούν οι πεζονάυτες μας μεχρι τώρα ,??
H αμερικανική επιδότηση των 25 μόλις εκατομμυρίων , δεν φτάνει προφανώς για ΤΟΜΑ , σε οποιαδήποτε ποσότητα , και αφετέρου τα ιδιαίτερα χρήσιμα M1117 Guardian προσφέρονται δωρεάν .
δεν υπάρχει δίλημμα επιλογής όπως το θέτεις μεταξύ M1117 ή AAV71,
αλλά αν θα πάρουμε μόνο τα Guardian , ή και τα οχήματα των πεζοναυτών !!!!
( τα AAV71 δεν είναι σύγχρονα ούτε ιδανικά , για τις ανάγκες των πεζοναυτών , ειναι όμως ετη φωτός μπροστά από τα αβακ που χρησιμοποιούν σήμερα)

Em.Ti
Member
Em.Ti (@em-ti)
7 months ago

Το πρόγραμμα έχει κολλήσει στο εξής: στον ΕΣ θέλουν τα Μ2, αλλά είναι πολυδάπανα και για να έρθουν και για να καταστούν αξιόμαχα γιατί βάσει πληροφοριών αυτά που μας δίνουν είναι σαπάκια. Τα Μ1117 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αλλά στον ΕΣ δεν καίγονται ιδιαίτερα.
Λόγω της κατάστασης στον Έβρο, τα Μ1117 κερδίζουν πόντους και μάλλον μέχρι το τέλος του μήνα θα σταλεί η απάντηση αποδοχής τους.
Όλοι μας θέλουμε τα Μ2 περισσότερο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτά που μας δίνουν δεν αξίζουν τα λεφτά της πίστωσης.

ETS
Active Member
ETS (@ets)
7 months ago
Reply to  Em.Ti

Καθολου σαπακια και αλλες χωρες ζητησαν και πηραν.Ολα αξιζουν σε σχεση με τις σαβουρες του EΣ .Θες του κουτιου σκασε μερικα δις και παρτα ολα.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago

Πρέπει λέει να τα μεταφέρουμε και το κάνουμε και θέμα. Καποιανού χαρίζανε γάιδαρο και τονε κοίταζε στα δόντια. Εύχομαι μόνον να μην βγήκε από επίσημα χείλη. Ή τα παίρνουμε ή όχι ή παίρνουμε μέρος αυτών και τέλος. Αναξιοπρέπειες καλό είναι να τις αποφεύγουμε. Αλλιώς να μην κάνουμε κίνηση γιατί ξεφτιλιζόμαστε.
Η άλλη λύση είναι η προσφορά της EODH.
Μην πω να τα κάνουμε όλα…

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
7 months ago
Reply to  SAAB

Προφανώς είμαι της άποψης να τα κάνουμε όλα. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν αντιγράφουμε τους μεμέτηδες που ζητάν γην και ύδωρ-κυριολεκτικά-σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευσή τους.

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
7 months ago
Reply to  Iomar

Σίγουρα θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε ανατολίτικα παζάρια όπως δεν θα πρέπει να πυροβολάμε και τα πόδια μας. Κάποιοι φίλοι θεωρούν πως το μόνο ατού μας είναι η Σούδα. Το δέχομαι για την οικονομία της κουβέντας αν και διαφωνώ. Ε αυτό το ατού το υποβαθμίζουμε για λόγους μικροπολιτικής. Κάνε μια 10ετή συμφωνία με απ΄όλα για να πάρουμε πράγματα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε μια 8ετή συμφωνία κι έτσι ανανέωσε το υλικό των ΕΕΔ. Οι παλιότεροι θυμούνται. Με τις ετήσιες ανανεώσεις δεν κάνεις τπτ, παίρνεις λιγότερα και τελικά εμποδίζεις τους Αμερικάνους να επενδύσουν στη βάση δλδ στερείς εισόδημα από την τοπική κοινωνία. Και τελικά με αυτά τα κολλήματα εξυπηρετείς τους Αμερικάνους φτηνάμησι. Διότι μη γελιόμαστε …. υπάρχει περίπτωση να μην ανανεωθεί η σύμβαση; Για 1 αιώνα θα υπογράφεις ετήσιες ανανεώσεις. Ποιός κερδίζει; Οι Αμερικάνοι και το σύμπλεγμα ορισμένων λίγων που δεν χωνεύουν την πραγματικότητα ….. α και οι αγαρηνοί. Επίσης όλα τα κόμματα θα πρέπει να πιέσουν ασφυκτικά τους λεφτάδες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και για την άμυνα. Δλδ οι εφοπλιστάδες δεν μπορούν να καλύψουν τα παραπάνω κόστη; Ή να βάλουν ρεφενέ και ν΄αγοράσουν τις τορπίλες; Για την αρπαχτή με τις φουστανέλες του 2021 όμως θα τρέξουν όλοι στο κράτος να φάνε. Και τώρα που τους βαράει τους καπιτάλες ο ιός στο κράτος τρέχουν. Αντί λοιπόν τα κόμματα να κάνουν τοξική αντιπαράθεση μεταξύ τους να πάνε παρέα στους λεφτάδες και να τους πουν να παρακάμψουν τα καβούρια που έχουν στην τσέπη και να βάλουν πλάτη.

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
7 months ago
Reply to  dimitrov

Καλησπέρα,
Δεν φαντάζεστε πόσα λαμπάκια μου ανάβουν όταν διαβάζω αυτό το “για λόγους μικροπολιτικής”.
Όχι επειδή το γράφετε εσείς, αλλά γιατί φαντάζομαι πόσες ευκαιρίες χάθηκαν ως αποτέλεσμα ηλιθιότητας.

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
7 months ago
Reply to  Iomar

Καλησπέρα …. μιλάμε για 2 αιώνες(περίπου) χαμένων ευκαιριών, 8-9 πτωχεύσεις, 5-6 εμφυλίους(2-3 μέσα στην επανάσταση του 21), τουλάχιστον 1 εθνικό διχασμό, 1 μικρασιατική καταστροφή και τον αφανισμό του ελληνισμού στην ΜΑ μετά από χιλιετίες παρουσίας, η Κύπρος συν κάποια άλλα λιγότερο σημαντικά όπως πχ υπανάπτυκτη
ως ανύπαρκτη αμυντική βιομηχανία σε σχέση με τις δυνατότητες και τα χρήματα που σπαταλήθηκαν – κι όχι επενδύθηκαν – στην άμυνα της χώρας. Αυτά κι έχει ο Θεός ακόμα …..

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
7 months ago
Reply to  dimitrov

εχει αλλαξει η εποχη κ τα λεφτα δεν τα εχουν ελλαδα οποτε στεναχωρια τους λιγοι ειναι αυτοι που προσφερουν γενικα,

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
7 months ago
Reply to  evaggelos

Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα που λένε και οι αριστεροί αλλά κάποτε υπήρχαν και κεφαλαιοκράτες πατριώτες. Από αυτά που τρώγανε μέσα κι έξω δίνανε για την χώρα. Κι εγώ πχ έχω – εν μέρει – καταγωγή από νησί με πολλούς εφοπλιστές κι αυτοί στα 80ς σπουδάζανε όποιον ήθελε στην Αγγλία. Έχω πόσους μπαρμπάδες αγγλοσπουδασμένους με λεφτά των εφοπλιστάδων. Καιρός να ξαναλλάξει η εποχή …. ντου από παντού. Τώρα είναι η ευκαιρία για έναν υγιή πατριωτισμό και από τους καβούριες.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago
Reply to  dimitrov

Εάν οι Έλληνες πλοιοκτήτες ήθελαν να προσφέρουν, θα πίεζαν να φορολογηθούν έτσι όπως φορολογούνται όλοι οι Έλληνες και θα πίεζαν τα χρήματά τους να πιάσουν τόπο. Την ισχύ την έχουν, την πρόθεση δεν έχουν. Από την στιγμή που σχεδόν δεν φορολογούνται δεν μας χρειάζονται. Είτε υπάρχουν είτε όχι είναι αδιαφόρητο.

Lefteris
Trusted Member
Lefteris (@lefteris)
7 months ago

M1117 ASV οπωσδήποτε και μετασκευή/αναβάθμιση των Λεωνίδας σε ΤΟΜΑ με πύργο οπλισμένο με 30mm. Φτάνουν για να συνοδεύουν τα Leo 2.
Αυτά μέχρι να συμμετάσχουμε σ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
7 months ago

Το κοστος εκσυγχρονισμου των μεταχειρισμενων 40χρονων Μ2 Bradley ειναι περιπου 2,5 εκατομμυρια για το καθε οχημα.
Το κοστος για την αγορα ολοκαινουριων Ισραηλινων ΤΟΜΑ Namer των 60 τονων ειναι 3 εκατομμυρια το οχημα, και περιπου 5 με ολα τα παρελκομενα, συμπεριλαμβανομενου και του συστηματος αυτοπροστασιας Trophy. Επομενως η ορθη λυση ειναι η αγορα και η εγχωρια κατασκευη των Νamer στην Ελλαδα και να τελειωσει επιτελους η ιστορια με την αποκτηση των 40χρονων Μ2 που μας πλασαρουν οι Αμερικανοι.
Το Μ2 ουτε εχει επαρκη θωρακιση, ουτε την απαραιτητη ευκινησια για να ακολουθει τα αρματα μαχης. Ακομη και οι Αμερικανοι εξεταζουν την πιθανη αποκτηση των Namer στον Αμερικανικο Στρατο ως το νεο ΤΟΜΑ τους.
Τελικα τι ισχυει με τα Μ1117, θα μας τα δωσουν τελικα η οχι?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

23
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99

Related News

M901 IMPROVED TOW VEHICLE (ITV), ο κυνηγός αρμάτων του Ελληνικού Στρατού παραμένει επικίνδυνος

Του Θανάση ΓραμματικούΤο 1975 ο αμερικανικός στρατός προχώρησε στην ανάπτυξη ενός πυργίσκου, ο οποίος θα έφερε δίδυμο εκτοξευτή TOW με δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής....

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καταφέρεται κατά του προέδρου Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής Μ. Xαρακόπουλο για την ισχύ των ΕΔ

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τις ενέργειες...