“Αιχμές” εναντίον Ελλάδας από Ιράν, επειδή δεν αγοράζει αργό πετρέλαιο( όπως η Τουρκία)

27
3315

Η Τουρκία είναι η μοναδική “ευρωπαϊκή” χώρα που συνεχίζει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν, παρά το γεγόνος πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξαιρεθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Bijan Zanganeh.

“Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επίσης εξαιρεθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά δεν αγοράζουν πετρέλαιο και δεν απαντούν στα ερωτήματά μας”, δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος

Οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει εξαιρέσεις στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει εις βάρος του Ιράν σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο από την Τεχεράνη.

Μπορεί Ελλάδα και Ιταλία να σταμάτησαν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει τις δοσοληψίες της κανονικά, κάτι που δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν, δεδομένης της στενής σχέσης των 2 χωρών σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Η Τουρκία είναι η μοναδική «ευρωπαϊκή» χώρα που συνεχίζει ….”
  What?????
  Από πότε μπήκαν τα μεμέτια στην Ευρώπη και δεν το πήραμε πρέφα..?

  • Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι (σημ. Ανατολική Θράκη και το κομμάτι δυτικά από Δαρδανέλια και Βόσπορο), το οποίο είναι το 3% περίπου της Τουρκίας.

   • Θράκη μικρό κομμάτι :))))
    Edirne 450 000 άτομα
    Kırklareli 400 000 άτομα
    Tekirdag 1200 000 άτομα
    Κωνσταντινούπολη 16 000 000 άτομα
    Συνολικά 18.000.000 άτομα
    Είναι μικρό αυτό;
    ελλάδα πληθυσμός =; 9 εκατομμύρια 10;
    Ελάτε στον εαυτό σας
    Η Τουρκία έχει Ιδού
    γίγαντας

    • Edirne είναι η Αδριανούπολη που έχει πληθυσμό 141.765 κατοίκων
     Kirklareli είναι η Σαράντα Εκκλησιές που έχει πληθυσμό 88.956 κατοίκων
     Tekirdag είναι η Ραδεστός που έχει πληθυσμό 140.535 κατοίκων
     Tο Τζίραλλο ξέχασες να μας πεις (το Corlu για να μαθαίνεις κιόλας) με πληθυσμό 253.354 κατοίκων
     Την Κωνσταντινούπολη βλέπω την έχεις μάθει καλά.. από μόνος σου την λες…

 2. Γεωγραφικά ένα μικρό κομμάτι της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη. Αυτό εννοεί πιθανόν το Ιράν και σε αυτό το γεγονός στηρίζονται οι τουρκικές κυβερνήσεις και επιδιώκουν την ένταξη στην Ε.Ε.
  Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν και μόνο, η Τουρκία αποτελεί ΚΑΙ Ευρωπαϊκή χώρα.

 3. Η θεση της Τουρκιας ειναι στην Ευρωπη ωστε να εκπολιτισθει , να ξεπερασει το συνδρομο του κλεφτοκοτα ,να απελευθερωσει τα κορτσια του απτη μαντηλα και το μυαλο τους απτο Ισλαμ.

 4. Η αλήθεια είναι ότι με τα capital control μόνο το Ιράν μας πουλούσε με πίστωση καθώς λένε. Συνεπώς θα μπορούσαμε να αγοράζουμε και από εκεί, κρατώντας ανοικτό πάντα ένα εμπορικό και διπλωματικό παράθυρο με μία μεγάλη πετραιολοπαραγωγό χώρα που σήμερα μπορεί μεν να δέχεται κυρώσεις, αλλά αυτές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Δυστυχώς το θέμα έχει πολιτικές και ..οικονομικές προεκτάσεις οπότε δεν συνεχίζω.

  • Ανάλογα με τα συμφέροντα της πορεύεται μια χώρα. Οι Ιρανοί μας δίνανε πετρελαίου επί πιστώσει, γιατί δεν μπορούσαν να το διαθέσουν αλλού, κάτι που μας βόλευε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

   Τώρα επιλέξαμε να πορευτούμε με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλίτες και όχι με τους Ρώσους και τους Ιρανούς.

   Η ιστορία θα δείξει αν πράξαμε σωστά.

    • Το θέμα ίσως δεν είναι μόνο η αγορά του Ιρανικού πετρελαίου (με αυτά που έχουν δημοσιευθει εδώ στις Η.Π.Α. οι ημερήσιες Ελληνικές εισαγωγές πετρελαίου από Ιράν ήταν στο επίπεδο 103.000 ή 108.000 βαρελιών ενώ οι ανάλογες Τουρκικές ήταν γύρω στα 230.000 βαρέλια εάν η μνήμη μου δεν με απατά). Το άλλο θέμα είναι η ΜΕΤΑΦΟΡΑ από Ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες. Η “The Wall Street Journal” έγραψε πρόσφατα με αφορμή την συγχώνευση των δύο τεραστίων ναυπηγοκατασκευαστικών εταιρειών στην Ν. Κορέα (μία είναι η Daewoo), ότι Έλληνες πλοιοκτήτες μπαίνουν στο παιχνίδι της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (liquefied natural gas – LNG) με ανάλογες και ακριβές επενδύσεις σε σκάφη μεταφοράς. Η αγορά LNG σημαίνει εξαγωγές και μεταφορές από Η.Π.Α. και κανένας Έλληνας πλοιοκτήτης δεν θα θέλει να μπλέξει με τις Αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν όταν τα κέρδη από τις μεταφορές Αμερικανικού LNG θα είναι πολύ μεγαλύτερα (“follow the money”).

 5. Ερώτηση προς ΠΤΗΣΗ
  Σε αυτόν τον Μουσταφά ο οποίος με απειλεί ότι με παρακολουθεί,γιατί δεν μπορώ να του απαντήσω???
  Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν υπάρχει το λινκ ΑΠΑΝΤΗΣΗ κάτω από το σχόλιό του : Σας παρακολουθώ αράχνη

 6. νταξει την ανακοινωση την διαβασα μεχρι εκει που λεει για ευρωπαικη τουρκια τριζουν τα κοκαλα μονε σουμαν κ λοιπων πατερων της εε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here