11.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να εμπλέκεται σε πόλεμο με την Τουρκία ελέω ΗΠΑ

- Advertisement -

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που επιχειρούν να εξηγήσουν την ελληνοαμερικανική προσέγγιση σε συνάρτηση με τη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, υπό ένα διαφορετικό “πρίσμα.” Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτών των δημοσιευμάτων, οι ΗΠΑ θα θελήσουν κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας.
Άξιο αναφοράς είναι άρθρο του (ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο) ελληνόφωνου Sputnik, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας (27 Ιανουαρίου 2015 – 17 Ιουλίου 2015) Κώστα Ήσυχου.
«Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να πιέζουν την Ελλάδα, ή άλλες χώρες να ταχθούν ενάντια στην Τουρκία, επειδή ο Ερντογάν απομακρύνεται από την επιρροή και τον έλεγχο των δυτικών χωρών» επισήμανε ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ, μιλώντας στο Sputnik. «Οι ΗΠΑ ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ή και άλλες χώρες είτε στο Αιγαίο είτε στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να αυξηθεί ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» πρόσθεσε.
Οι ισχυρισμοί του κ. Ήσυχου είναι ανοιχτοί σε πολλές ερμηνείες. Και εξηγούμαστε: Ο κ. Ήσυχος διετέλεσε ΑΝΥΕΘΑ κατά τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ίδια δηλαδή εποχή που (τότε) κυβερνητικοί κύκλοι κοίταζαν προς ανατολάς για την εξεύρεση δανείων (που δεν ήρθαν ποτέ) και συμμετοχή στην τράπεζα των BRICS για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη “μέγγενη των δυτικών πιστωτών.” Σήμερα ο κ. Ήσυχος βρίσκεται στη ΛΑΕ που έχει επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ίσως είναι περιττό να πούμε πως η ΛΑΕ θεωρείται από πολλούς (ακόμη και το ΚΚΕ) ως ένα φιλορωσικό και ευρωσκεπτικιστικό  κόμμα, ενώ ο επικεφαλής της έχει δηλώσει στο παρελθόν «Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα».

Απρίλιος 2015. Δημοσίευμα της Αυγής από την εποχή των “καλών σχέσεων” με τη Ρωσία

Με απλά λόγια, τα λεγόμενα ενός στελέχους της ΛΑΕ (για πολλούς κόμμα φιλικό προς το Κρεμλίνο) στο κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο Sputnik για ελληνοτουρκική “εμπλοκή” ελέω ΗΠΑ και NATO, θα πρέπει να μας προβληματίσουν για την αξιοπιστία τους. Ακόμη περισσότερους προβληματισμούς προκαλεί το γεγονός πως οι κ.κ. Λαφαζάνης, Ήσυχος και η κα Βαλαβάνη, συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες (και λίγες ημέρες πριν τα επίμαχα δημοσιεύματα) με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα.

Ο “αξιωματικός” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιθυμεί να μην κατονομαστεί
Το Sputnik επικαλείται τη μαρτυρία “αξιωματικού” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιθυμεί να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με την οποία “Αμερικανοί αξιωματούχοι πλησίασαν υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, πριν από τις πρόωρες τουρκικές εθνικές εκλογές του 2018, οπότε και υπήρχε μεγάλη όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα θερμό επεισόδιο απέναντι στην Τουρκία. Βέβαια, ευτυχώς οι ένοπλες δυνάμεις δεν έκαναν πράξη την αμερικανική παραγγελία“. Μια τέτοια “καταγγελία” φαντάζει εξαιρετικά σοβαρή, αλλά δεν είναι δυνατόν να τη λάβουμε… σοβαρά υπόψιν δεδομένου πως προέρχεται από το Sputnik και είναι ανώνυμη.
Το σενάριο της Yeni Safak
Τα ελληνικά δημοσιεύματα όπως το ανωτέρω, επικαλούνται δημοσίευμα της ελεγχόμενης από τον Ερντογάν Yeni Safak που εμφανίστηκε ένα 24ωρο πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, και επιχειρεί να αναδείξει ένα σενάριο πιθανής αμερικανοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εμπλέκοντας και την Ελλάδα.
Η Υeni Safak επικαλείται το βιβλίο Fleet Tactics And Naval Operations (3η έκδοση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο) που συνέγραψαν οι απόστρατοι αξιωματικοί του Αμερικανικού Ναυτικού Wayne P. Hughes Jr., και Robert P. Girrier, ενώ το προλογίζει ο αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ Ναύαρχος John M. Richardson.
Το σενάριο του βιβλίου αναφέρει μία πιθανή πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και την παρέμβαση των ΗΠΑ. Η Ελλάδα αποφασίζει να αναπτύξει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στα νότια της Κύπρου και η Άγκυρα σε απάντηση επιτίθεται σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω. Στη σύρραξη μεταξύ των «δύο ορκισμένων εχθρών», όπως περιγράφονται Ελλάδα και Τουρκία στο βιβλίο, παρεμβαίνουν υπέρ της Ελλάδας οι ΗΠΑ με τον 6ο στόλο του πολεμικού ναυτικού, με τη συμμετοχή μάλιστα και του αεροπλανοφόρου «Harry Truman» στο επεισόδιο. Η ναυτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας λαμβάνει μέρος βόρεια της Κρήτης. Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσεται σε Αμοργό και Χίο και ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Αϊβαλί, την Σμύρνη, το Τσεσμέ, το Κουσάντασι και την Αλικαρνασσό. (Πηγή: skai.gr/).

Η εισαγωγή του βιβλίου αναφέρει με σαφήνεια ότι όλα τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό είναι υποθετικά και προσωπική άποψη των συγγραφέων. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την Yeni Safak (για προφανείς λόγους) να αναγάγει το σενάριο σε σχέδιο των Αμερικανών κατά της Τουρκίας.
Tι μπορεί να σημαίνουν όλα τα ανωτέρω;
Μια πιθανή εξήγηση είναι πως κύκλοι στην Ελλάδα που “πρόσκεινται” στο Κρεμλίνο, αλλά τουρκικό δημοσίευμα που παίρνει “τοις μετρητοίς” ένα σενάριο πολέμου, προσπαθούν να “φυτέψουν” στην κοινή γνώμη τον ισχυρισμό πως η Ελλάδα θα παρασυρθεί από τις ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Τουρκία, για να διαφυλαχτούν τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο πως το “σενάριο” του κ. Ήσυχου παρουσιάστηκε εκτενώς από γνωστά φιλορωσικά σάιτ στην Ελλάδα.
Θα τολμήσουμε να κάνουμε μια ακόμη υπόθεση. Η δαιμονοποίηση των ΗΠΑ από τις ανωτέρω πηγές, θα μπορούσε να αποτελέσει case study εφαρμογής της λεγόμενης “soft power” της Ρωσίας στην Ελλάδα, που στη προκειμένη περίπτωση μετουσιώνεται σε επηρεασμό της κοινής γνώμης της χώρας μας, εις βάρος των ΗΠΑ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Miscojones

Αυτό το Sputnik τελικά έχει το επίπεδο ενός καφενείου απομακρυσμένου ορεινού χωριού.

Δημήτρης Γ.

Θα εκπλαγείς από τα καφενεία των απομακρυσμένων ορεινών χωριών.
Κουτόχορτο οι βουνίσιοι;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το Sputnik κάνει τη δουλειά του, όπως και η Υeni Safak. Το θέμα είναι τα εγχώρια μέσα που αναμασούν αυτές τις “ειδήσεις” και γίνονται εργαλεία προπαγάνδας (κάποια άθελά τους και κάποια ηθελημένα…).

chikichiki

Αν δεν ήμασταν γεμάτοι ορεινά χωριά, αυτό δε θα με ανησυχούσε καθόλου.

Chris Ain.

Στα ορεινά χωριά είναι καθαρός ο αέρας. Μάλλον αθηναικού!

x-m

Και που να ξεκινήσουν και οι ζέστες!!! 😛

airman

Οι καγκεμπιτες και τα ντοπια τσιρακια τους εχουν κανει τα φεικ νιους επιστημη
(αμα λαχει με 100 φ35 τζαμπα βομβαδιζω και το κρεμλινο)

Μιχάλης

Μας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά είναι αυτό ακριβώς. Θεωρίες. Αστήρικτες υποθέσεις, χωρίς αποδείξεις. Είναι συνεπώς καλές για ταινίες και για χολυγουντιανού τύπου διασκέδαση αλλά όχι για ενημέρωση του κοινού. Από την πτήση δε θα το περιμέναμε…

ira-ant

Ταυτοχρονη επιθεση,εναντιον πεντε Τουρκικων πολεων,και μια εξ’αυτων η (μεγαλουπολη) Σμυρνη.
Αυτα ουτε ο Λιακοπουλος δεν τα ελεγε.
Ξεχωρα απο το γελοιον του πραγματος,χρειαζεται προσοχη,μην παρασυρθουμε στην αβυσσο.

George

Κλασσική Ρωσική αποπληροφόρηση που πια δεν πετυχαίνει το στόχο της.
Το πάρτι για την αποπληροφόρηση στην Ελλάδα (από την ΕΣΣΔ τότε) ήταν η δεκαετία του 80.
Καλώς ή κακώς όμως παρέμεινε το ίδιο χοντροκομμένη ενώ η εποχή άλλαξε με αποτέλεσμα να γίνεται γραφική…..

Aerchean

Που τους βρισκουμε αυτους βρε γαμωτο. Στα γαριδακια τους πετυχαμε ; …

Γιώργος70

Ειναι ο επίλογος της 2 έκδοσης The Battle of the Aegean του εξαιρετικού Fleet Tactics and Coastal Combat του 1999
Εμφανίστηκε για ψηφαλάκια πριν τις εκλογές παρουσιαζοντας την τουρκία να απειλείται από ΗΠΑ.
Είναι πολλές σελίδες το σενάριο.Σε τελευταία ανάλυση είναι η εφαρμογή massive firepower στις συγκεντρώσεις των τουρκικών στρατευμάτων στις τουρκικές ακτές για αποτροπή απόβασης στα ελληνικά νησιά.
Για την Ελλάδα με τα σημερινά /μελλοντικά δεδομένα-γιατι το σενάριο του 1999 δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τις τεχνολογικές εξελίξεις
Υπάρχουν 2 στρατηγικές αποτροπής /πολέμου
α) Ο ΕΔ να προπαθησουν να αντιμετώπισουν κάθε βλήμα/βόμβα που θα αμολάει ο Τουρκικός Στρατός στο χρόνο που επιλέγει ,στο έδαφος που επιλέγει , με την ένταση που επιλέγει ,24×7.
β) Όι ΕΔ με το F-35 να προβάλουν μαζική καταστρεπτική ισχύ πυρός στην Τουρκία και οι Τουρκικές ΕΔ να ψάχνουν τρόπο αντιμετωπίσεις του F-35.
Ο Hughes εφαρμόζει αναλογικά το β) στην τουρκία.
Δεν υπάρχει στρατός των ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά ούτε κάνει απόβαση στην τουρκία.
Προτείνω την αγορά του βιβλίου αν και είναι ανάλυση με διαφορετικο δόγμα απο το ΠΝ
https://www.amazon.co.uk/gp/product/1682473376

Fingolfin

Καλά οι τούρκοι όλο εισβολές φοβούνται και όλο αυτοί τελικά εισβάλουν σε ξένες χώρες. Τί υποκρισία;

Em.Ti

Το να ενώσεις έναν λαό που αποτελείται από πολλά διαφορετικά έθνη δεν είναι εύκολη υπόθεση και ο ασφαλέστερος τρόπος είναι μέσω του εξωτερικού εχθρού. Αν το έχετε προσέξει, αυτό παίζει πολύ στη γείτονα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Punker

Δεν είναι να τους παίρνει κανείς στα σοβαρά.Τραγικοί το λιγότερο !!!

Cretanmacedonian

Συμφωνώ με την διαπίστωση σας ότι οι φίλο ρωσικοί κύκλοι της χώρας μας προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη της χώρας μας με τρόπο επαίσχυντο.
Το γεγονός όμως είναι ότι η χώρα μας είναι στην μέση ενός τεράστιου γεωπολιτικού παιγνίου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Η κοινή γνώμη δεν επηρεάζεται μόνο από τους ψεκασμένους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα μας σώσει το «ξανθό γένος» αλλά και από το πολύ ισχυρότερο φιλοαμερικανικό λόμπυ που προβάλει συνεχώς στην κοινή γνώμη ότι οι ΗΠΑ θα μας δώσουν φρεγάτες, JSF , και ότι άλλο φανταστούμε , ενώ παρουσιάζουν σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στην Τουρκία την αμερικανική παρουσία στην χώρα και την επικείμενη δημιουργία νέων βάσεων(στο Αιγαίο ?) .
Η κοινή γνώμη πρένα να καταλάβει ότι είμαστε μόνοι μας.
Αν αυτό γίνει η προμήθεια οπλικών συστημάτων θα γίνει πιο εύκολη πολιτικά.

chikichiki

Αυτό το άρθρο ήταν ο ορισμός του ασύνδετου σχήματος. Non sequitur, δεν συνεπάγεται, πως το λένε. Το ότι πήραν τη Yeni Safak ως πηγή, σκέτο insult to injury.
Για την ιστορία, το σενάριο στο βιβλίο υπάρχει ήδη από τη 2η έκδοση Fleet Tactics and Coastal Combat του 2000 (το Fleet Tactics and Naval Operations είναι η 3η) και γράφτηκε ως υποθετικό σενάριο για…coastal combat, με τη βοήθεια Τούρκου αξ/κού του τουρκικού ΠΝ που τότε σπούδαζε στις ΗΠΑ. Απλώς το ανακάλυψε τώρα η yeni safak και πάει να βγάλει καταχθόνια σχέδια από ένα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος βιβλίο.

Ellinokyprios

Σαν να διάβαζα μυθιστόρημα του Tom Clancy…απο την άλλη πλευρά του ‘παραπετάσματος…!’

Ted

Δημοσιεύματα σαν και αυτό δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο
Όχι βέβαια σε πορεία να συγκρουστούμε με τους Τούρκους, φτιάχνοντας τον δικό μας proxy war μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων
Απλά το δημοσίευμα αυτό δείχνει ότι καλλιεργείται στην τουρκική κοινωνία ένα έντονο αντιαμερικανικό αίσθημα.
Όλα αυτά, όσο και απίστευτο να ακούγεται, δείχνουν μία βήμα προς βήμα απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δύση.
Σε ποιο σημείο θα φτάσει δεν ξέρει κανείς. Μπορεί πχ να γίνει Γαλλία. Μπορεί να γίνει Ιράν.
Αλλά μάλλον πιο πολύ σαν περίπτωση Πακιστάν μου φαίνεται (ένας πρώην δυτικός σύμμαχος που μέσα σε μερικά χρόνια απλώς έγινε ένας συγκαταβατικός εχθρός)

Gunner

Τα σενάρια δεν είναι αβάσιμα. Οι ΗΠΑ για να πετύχουν τους σκοπούς τους, μπορούν ακόμη και σε σικέ πόλεμο να μας πάνε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία.

Em.Ti

Ο μηχανισμός προπαγάνδας των Ρώσων έχει πάει σε άλλο επίπεδο και έχει επιτύχει σημαντικές νίκες: την εκλογή Τραμπ, τον διχασμό με το Brexit στη Μ.Βρετανία και άλλα πολλά. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάγνωση των ειδήσεων από όλες τις πηγές.

antonios

Τα σενάρια πολέμου με την Τουρκία δεν είναι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Όλα τα Βαλκάνια ετοιμάζονται για τον 3ο Βαλκανικό πόλεμο εδώ και 2 χρόνια. Πριν 3 μέρες είχαμε την 7η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας τα 2 τελευταία χρόνια. Τα 2 τελευταία χρόνια υπήρξαν 4 τρίμερης συναντήσεις μεταξύ Τουρκίας, Αλβανίας και Κοσοβου. Τους τελευταίους 6 μήνες υπάρχει αναδιάταξη Σερβικών στρατευμάτων ΤΘΤ στα σύνορα με το Κόσοβο. Και τα 2 στρατόπεδα χρειάζονταν τον εδαφικό κρίκο που 1ον θα ένωνε τις δυνάμεις τους σε κοινό σημείο και 2ον σαν αποτέλεσμα του 1ου θα έκοβαν την “συμμαχία” των αντιπάλων στα δυο. Το σχέδιο και των δυο πλευρών ειναι αντίστοιχο του 1ου Βαλκανικού πολέμου. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Βασιλιάς στον 1ο ΒΠ κατευθύνονταν στο Μοναστήρι και όχι στη Θεσ/νικη? Το “σταυροδρόμι” και των δυο παρατάξεων ωστε να μην επιτρέψουν συνένωση των αντιπάλων δυνάμεων ειναι τα Σκόπια. Το θέμα τέθηκε ΟΧΙ από το ΝΑΤΟ αλλά απο την Βουλγαρία και την Σερβία προς την Ελλάδα πριν 2 χρόνια (σας θυμίζει αυτό το χρονικό σημείο κάτι?). Η Βουλγαρία έχει 2 εκατομμύρια Τούρκους και Μουσουλμάνους που με τις παρούσες δυνάμεις της αδυνατεί να ελέγξει και θα αναζητήσει γραμμή άμυνας σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας στο εσωτερικό όπου τα ποτάμια της εκατέρωθεν της Σοφιας θα ειναι κάποιου είδους ανάχωμα. Ο Εβρος είναι αρκετά ισχυρός σε μετωπική επίθεση και το επόμενο “πέρασμα” ειναι η Πεδιάδα της Γευγελης που θα φέρει τις Τούρκικες δυνάμεις ΤΘΤ σε “αφύλαχτη” Ελληνική τοποθεσία. Ταυτόχρονα οι Αλβανοί θα προσπαθήσουν να καθηλώσουν τις Σερβικές και Ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα τους. Η μόνη ελπίδα (όπως και στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο) είναι η συνένωση Σερβικών και Ελληνικών στρατευμάτων στα Σκόπια. Με την συνένωση αυτή αποκόπτουν την Αλβανία και το Κόσοβο απο τις επελαυνουσες Τουρκικές δυνάμεις και αποκτούν χρόνο εκκαθάρισης των Αλβανικών μετώπων πριν ασχοληθούν επιθετικά με την Τουρκία. Σε αυτή τη περίπτωση τα Σκόπια πρέπει να ανήκουν στο “στρατόπεδο” της τετραμερούς ενώ μέχρι πριν από 2 χρόνια ήταν με το μέρος της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η συμφωνία των Πρεσπων , δηλαδή της προσκόλλησης των Σκοπίων με το μέρος της τετραμερούς. Δείτε μόνο την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου Υπ Εξ στην στρατιωτική συνεργασία Σκοπίων Ελλάδας. Ουσιαστικά τα Σκόπια θα παίξουν τον ρόλο του Βελγίου των πρώτων ημερών του 2ου ΠΠ . Οι λεπτομέρειες είναι ποιο περίπλοκες για να παρατεθούν στα στενά όρια ενός ποστ… Όταν λοιπόν θα ξανά αποκαλέσετε την συμφωνία των Πρεσπων ( που δεν είναι Διχαστική) προδοτική , σκεφτείτε τι κινήσεις γίνονται γύρω μας. Ειδησεις δεν είναι μόνο τα φορολογικό ούτε τι είπε ο Τσιπρας ή ο Μητσοτάκης. Κάποτε πρέπει να μάθουμε να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά για να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα γεγονότα.

Gilan

Συμφωνώ μαζί σου φίλε!

Andreas

Λέτε να προσπαθήσουν να προλάβουν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για τα νησιά αυτά;

antonios

Τέτοια “αστειάκια” έλεγαν όλοι στον μεσο-πολεμο αλλά οι μισοί και παραπάνω δεν έζησαν για να τα “ευχαριστηθούν”. Δεν έχει σημασια εάν το Κρεμλίνο φτιάχνει fake news η όχι…Σημασία έχει ότι έχουν δημιουργηθεί 2 ξεκάθαρα στρατόπεδα στα Βαλκάνια, θέλοντας να σβήσουν τις” μισές δουλειές” που έμειναν από τους 2 προηγούμενους Βαλκανικούς Πολέμους. Το “πράγμα” είναι ποιο σοβαρό εάν βάλουμε στην εξίσωση τις “ταραχές” στη Βοσνία , τις “ταραχές” στη Βοΐβοντίνα και τις προστριβές Ρουμανίας -Ουγγαρίας για συνοριακές περιοχές. Είναι τυχαίο ότι πριν μόλις ένα μήνα Ουγγαρία και Τουρκία υπέγραψαν ΠΟΛΛΕΣ συμφωνίες από τις οποίες μόνο λίγες ανακοινώθηκαν? Είναι τυχαίο ότι στο Μαυροβούνιο υπάρχουν επίσης “ταραχές”? Απλά στο βούρκο ενός νέου Βαλκανικού Πολέμου οι 2 ποιο ισχυροί θέλουν μερίδιο απο τα “έξοδα” του πολέμου και από την πίτα των νικητών.

Andreas

Tο θέμα δεν άπτεται των βαλκανικών κρίσεων κατά τη γνώμη μου. Αλλά το Αιγαίο, που είναι στρατηγική περιοχή της Rimland δεν είναι χώρος που θα αφεθεί στην τύχη του και δεν θα υπάρξει μία δύναμη που να ελέγχει και Αιγαίο και Στενά. Οπότε όνειρα για απόβαση σε νησιά ούτε οι ίδιοι οι σύμβουλοι του σουλτάνου δεν κάνουν. Άλλο το τι λένε. Πιο βόρεια από εμάς, ας τσακωθούν. Ο γεωπολιτικός μας προσανατολισμός είναι θαλάσσιος. Ο τίτλος του ηγέτη των Βαλκανίων ποτέ δεν με εντυπωσίασε. Ακόμα και έτσι όμως, η στρατιωτική μας ισχύς ακόμη μου επιτρέπει να αστειεύομαι.

antonios

Βλέπεις μάλλον μόνο ότι θέλεις να δεις. Μπορεί η προτεραιότητα να είναι το Αιγαίο αλλά η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ στρατηγικό βάθος σύμπτυξης στον άξονα ανατολή-δυση. Δεν μπορείς να προασπίσεις το Αιγαίο εάν δεν διατηρήσεις την Θράκη και την ανατολική Μακεδονία. Ακόμα και εάν για τακτικούς λόγους πρέπει να οπισθοχωρήσεις χρειάζεσαι βάθος. Αυτό το βάθος -καλώς η κακώς το προσφέρουν τα Σκόπια σαν σταυροδρόμι συνένωσης δυνάμεων και ανασυγκρότησης. Καλά τα βιβλία περί Rimland και άλλα πράσινα αλλογατα αλλά ο πόλεμος δεν γίνεται με φανταστικά σενάρια αλλά σχέδια που περιλαμβάνουν όσο γίνεται περισσότερες εκδοχές.

NIKOS

Θελω να πιστευω οτι οι Αμερικανοι μας εχουν δωσει επαρκεις εγγυησεις σε οτι αφορα μια πιθανη ελληνοτουρκικη κριση..

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

12
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49

Related News

ΗΠΑ: Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώνονται, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώνονται από την αστυνομία, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ.Διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην...

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Πενς δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καταφεύγοντας πίσω...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ στα Ελληνικά Ναυπηγεία

 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...