30.4 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Τι σημαίνει για το ΠΝ η δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας; Προετοιμασία για Arleigh Burke/ Ticonderoga;

- Advertisement -

Αναδημοσίευση, πρώτη δημοσίευση 26/2/2020

Την περασμένη Κυριακή, ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος (https://twitter.com/NedosVassilis) έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Το ΠΝ, μετά από πολλά χρόνια σκέψεων και συζητήσεων, αποφάσισε να δημιουργήσει τη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), με βάση το Ναύσταθμο Σούδας.

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

Το ΠΝ, έχει επιλέξει σαν κύρια, αλλά και μοναδική βάση του, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Στρατηγικά τοποθετημένος δίπλα με μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας, μπορούσε πραγματικά να μειώνει τα επιχειρησιακά του κόστη, έχοντας όλα τα στελέχη του συγκεντρωμένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Επίσης, με δυο μεγάλα ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) δίπλα, είχε και μεγάλες δυνατότητες επισκευής των πλοίων σε περιόδους κρίσεων ή ακόμη και πολέμου, ενώ η περιοχή καλύπτεται από την αντιαεροπορική ομπρέλα της ΠΑ (με Patriot αλλά και τα Mirage της Τανάγρας).

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Από εκεί, το ΠΝ έστελνε τα πλοία του οπουδήποτε στο Αιγαίο, ενώ είχε και αρκετές μεγάλες ή μικρές μονάδες σε θέσεις φυλακής, σε νησιά. Όταν χρειάστηκε, για παράδειγμα το 1996 με την Κρίση των Ιμίων, ο Στόλος βγήκε σε χρόνο ρεκόρ, και αναπτύχθηκε στις κατάλληλες θέσεις που προβλέπονταν. Με ευκαιρία θυμηθήκαμε και τη μετάδοση σε απευθείας μετάδοση, αλλά ας μην το (ξανα)θίξουμε…
Οι προκλήσεις όμως για το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αλλάξει. Οι Τούρκοι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσουν σε ένα φλεγόμενο Αιγαίο.

Επίσκεψη Αμερικανού υφυπουργού Άμυνας σε καταδρομικό Ticonderoga στη Σούδα

Αν βγάλουν το Στόλο τους μέσα σε ένα Αιγαίο, όπου το ΠΝ θα έχει σε καίρια σημεία υποβρύχια και πυραυλακάτους, παράκτιες πυροβολαρχίες, και φυσικά τις κύριες μονάδες του Στόλου. Συνδυάζοντάς τα όλα αυτά με την ΠΑ, τότε καλά κάνει η Τουρκία που μεταφέρει το μέτωπο της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ΠΝ φυσικά δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Το ΓΕΝ άλλαξε τα επιτελικά σχέδια σε χρόνο dt, και πλέον κύριες μονάδες του Στόλου ναυλοχούν σε καίρια σημεία, όπως στη Ρόδο και την Κάρπαθο. Από εκεί μπορεί να απαντά σε προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την -wannabe- ελληνική ΑΟΖ και φυσικά την υφαλοκρηπίδα μας (που είναι γνωστή και πραγματική).

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;

Έτσι, δεν υπήρξε πρόβλημα να φτάσει κοντά στις προκλήσεις του Oruç Reis, και να δώσει την κατάλληλη απάντηση στον προβλεπόμενο χρόνο. Αλλά είναι προφανές, πως μετά το κατάπτυστο Μνημόνιο της καταρρέουσας κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ερντογάν, το ΠΝ πρέπει να δώσει βάση και στην προστασία της περιοχής Νοτίως της Κρήτης. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν θα στείλει ερευνητικά σκάφη εκεί, αλλά το ΠΝ πρέπει να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή.

Σε αυτή τη λογική, η δημιουργία της ΔΕΑΜ είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Ο Ναύσταθμος της Σούδας, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά προστατευμένος, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις, καθώς και υποδομές υποστήριξης. Άλλωστε μπορεί να υποστηρίξει το σύνολο των πλοίων του USN, ενώ είναι κοινό μυστικό πως είναι και βάση ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πυρομαχικά για τον 6ο Στόλο.

Αμερικανικό Β-52Η προσγειώθηκε στη Σούδα, για πρώτη φορά

Εκτός από αυτό, υπάρχουν πάντα οργανικά στοιχεία αντιαεροπορικών πυραύλων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σε κοντινή απόσταση ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά το σπουδαιότερο, η 115 ΠΜ με δυο Μοίρες μαχητικών F-16C/D Block 52+. Έτσι, η Σούδα μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα πλέον προστατευμένα στρατιωτικά λιμάνια της Μεσογείου, ουσιαστικά απρόσιτη για οποιοδήποτε θελήσει να την απειλήσει.
Το ΠΝ όμως έχει στελέχη που ουσιαστικά έχουν στήσει τη ζωή τους γύρω από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Έτσι, πολλοί θεωρούν πως μια μετακίνηση στελεχών στη Σούδα θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό στελεχών, που δεν θα καταφέρουν να συνδυάσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Στη Σούδα το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Florida (SSGN 728)

Αυτό όμως δεν ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες μας, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΝ έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν στην Κρήτη. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα , καθώς η Σούδα είναι επιθυμία πολλών για βάση τοποθέτησης.
Πάμε τώρα στο “πίσω μέρος του μυαλού” των επιτελών του ΠΝ. Θεωρούμε πως στο πίσω μέρος του μυαλού του ΓΕΝ, είναι η δημιουργία μιας υποδομής, μιας φιλοσοφίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, ενός δεύτερου σπιτιού για το Στόλο. Εκεί δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός εκτοπίσματος, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και αεροπλανοφόρα. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει περιορισμός αν το ΠΝ, όλως τυχαίως, αποκτήσει είτε αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, είτε τα ακόμη μεγαλύτερα, καταδρομικά Ticonderoga.

Φωτογραφίες: Το USS Kearsarge (LHD-3) στην Σούδα

Όσο κι αν ακούγεται “περίεργο”, η αποδέσμευση πλοίων σαν τα ανωτέρω, εκτός των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργούσε στο Στόλο, θα έπρεπε, σε μικρό χρονικό διάστημα, το ΠΝ να μεταφέρει 500 ή 600 οικογένειες στη Σούδα. Αυτό τώρα θα είναι μια έτοιμη διαδικασία, και πολύ σύντομα, θα έχουν λυθεί διάφορα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης.
Θα παρακαλούσαμε να μην υπάρξουν σχόλια επί του θέματος, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα στελέχη των ΕΔ είναι άνθρωποι με οικογένειες και προσωπική ζωή. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιους να βάλουν σε υπηρεσία πανίσχυρα πλοία, και την ίδια στιγμή να τους αποκόψεις από τις οικογένειές τους ή οι οικογένειές τους να είναι σε αναζήτηση ισορροπίας.

Ήρθε στη Σούδα ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση Μονάδων του Στόλου στη Κρήτη είναι εξαιρετική κίνηση, που φέρνει το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις κοντύτερα σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η Λιβύη. Το μόνο που μας απομένει είναι η παραχώρηση των μεγάλων πλοίων από το USN. Σε αναμονή λοιπόν…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

108 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
108 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick

Βρε φωτιές που ανάβετε βραδιάτικα :mrgreen: Αφού είπαμε τα AB.Tico είναι σαπάκια, ακριβά, δεν χωράνε και δεν υπάρχει πλήρωμα :mrgreen:
Μέγα το της Θάλλασης Κράτος. Περιμένουμε πως και πως τον κατάπλου τους, με την γαλανόλευκη στον ιστό 😎

stergios21

αγαπητη μου πτηση νομιζω οτι εκανες ενα φαουλ και μαλιστα παρακαλεσες να μην σχολιαστει αλλα δεν μπορω να το αφησω ασχολιαστο…τι θα πει οτι ειναι οικογενειαρχες κτλ κτλ…τα στελεχη του στρατου ξηρας που κανουν …τουρ την χωρα ανα 3 χρονια δεν εχουν οικογενεια και προσωπικη ζωη;ας μην ξεχναμε οτι ηταν επιλογη τους να ανοικουν στις ενοπλες δυναμεις με τα υπερ και τα κατα που συνεπαγεται αυτο…κατα τα αλλα η δημιουργια βασης στην κρητη ειναι πραγματικα κινηση-ματ,αρκει οπως επισημαινεις να συνοδευτει αμεσα με αγορα πλοιων…ευχαριστω

flashg

Δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε ακόμα tico και AB ονειρεύονται κάποιοι.

flatspin

Καλό θα ειναι να αντιληφθούμε οτι ενδεχομενη παραχώρηση TICO δεν θα σημανει (ή δεν θα επρεπε) την αποσυρση των S. Δημιουργούμε μια νέα περιοχή ευθύνής για την οποία πρεπει να αφιερώσουμε έξτρα πόρους. Συνέπεια αυτού ειναι η ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμό φρεγατών και υποβρυχιων απο αυτα που ήδη είχαμε.
Αυτά τουλάχιστον θεωρητικα.

Miscojones

Μάλλον σημαίνει ότι έχουν μαζευτεί πολλοί Κρητικοί στη Σαλαμίνα (Athens Baby!!!!) και προτιμούν να πάνε μετάθεση σπιτάκι τους. Τα υπόλοιπα του άρθρου μου θυμίζουν Erich von Däniken.

Mavi70

Μια λογική κίνηση προετοιμασίας που έρχεται να επιβεβαιώσει την απόκτηση πλοίων από το USN στο άμεσο μέλλον! Μέχρι και ονόματα πλοίων σαν έχει γράψει μέλος εδώ μέσα!Τι άλλο θέλετε.
2.Οι Μουσταφάδες τι έγιναν και χάθηκαν? έφαγαν block?

Panagiotis

Προφανώς και δεν μπορείς να αποκόψεις από τις οικογένειές τους τα στελέχη!
Το ΠΝ θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση
όσων δεν έχουν εστίες στα Χανιά και των οικογενειών τους.

Chris

Η wannabe-AOZ είναι έκφραση που πονάει και δείγμα ολιγωρίας ή άγνοιας ή φόβου ή αδιαφορίας του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου για πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί έστω και τώρα και ελπίζουμε ότι οι πολλές συζητήσεις του ΥΠΕΞ με τις χώρες που εμπλέκονται να έχουν (και) αυτό ως στόχο.
Από κει και πέρα η κίνηση αυτή είναι πολύ ενθαρρυντική και προς τη σωστή κατεύθυνση ακόμα κι αν δε συνοδευτεί με αμερικανικό μποναμά. Δείχνει με ένα πολύ καλό τρόπο την ετοιμότητα μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας έναντι της επιβουλής. Μακάρι αυτή η αποφασιστικότητα να γίνει ακόμα πιό “αποφασιστική”.
Το δεύτερο που πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσει ως φυσιολογική εξέλιξη της είναι η συμφωνία -με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων των ΑΟΖ και του East-Med- για τη δημιουργία αεροπορικής και ναυτικής δύναμης ασφαλείας που θα εποπτεύει και θα εξασφαλίζει την ειρήνη, την ναυσιπλοία και θα προστατεύει τα κοινά συμφέροντα από τωρινές ή μελλοντικές πειρατικές ή τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί από μόνο του αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αλλά και δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων (στα πλαίσια συμμετοχής σε μια τέτοια δύναμη θα είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία και η αγορά πραγματικών πλοίων από την Κυπριακή Δημοκρατία).
Κατά τα λοιπά η Κρήτη, αν εξαιρέσει κάποιος τα αρνητικά της, πρόκειται για τον επίγειο παράδεισο. Ένα μέρος με 6 μήνες καλοκαίρι που μπορείς να πηγαίνεις στη θάλασσα από Μάιο έως Οκτώβριο, με φυσικές ομορφιές, τέλειο φαγητό κλπ. Ελπίζω η μετακίνηση στελεχών να μην αποτελέσει πρόβλημα.
Θα χαιρόμουν όμως ιδιαίτερα και για ένα άλλο λόγο. Ότι η μετακίνηση των στρατιωτικών θα συνεισφέρει έστω και σε συμβολικό επίπεδο στην αποκέντρωση. Μην ξεχνάμε ότι ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού κέντρου έναντι της περιφέρειας (και πολές φορές σε βάρος της) είναι μη βιώσιμος και αποτελεί μια από τις μεγάλες εσωτερικές απειλές για τη χώρα που δεν συζητιέται.

JohnnyB

Με όλο το σεβασμό προς το προσωπικό που υπηρετεί. Έχοντας διαλέξει την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτομάτως η Πατρίδα, το Εθνικό Συμφέρον και η Ασφάλεια πρέπει να έχουν αδιαμφισβήτητα πρωτεύουσα σημασία.
Ναι η πολιτεία να κάνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει (όσο είναι οικονομικά εφικτό) τις ανάγκες τους αλλά όχι εις βάρος των προαναφερθέντων.
Έχουμε φτάσει σχεδόν Μάρτιος του 2020 και οι Πεζοναύτες ακόμα πριμοδοτούν τα σουβλατζίδικα του Βόλου ενώ το Π.Ν κοντεύει να γίνει ανέκδοτο με το γνωστό μικρό βάθος της Σαλαμίνας.

darede

Αυτές είναι γελοιότητες για να μπορέσεις να επιτηρήσεις στην Μεσόγειο πρέπει να μεταλλαχθείς απο Green-water ναυτικό που είσαι σήμερα, σε blue-water. Αυτό η μετάλλαξη δεν επιτυγχάνεται μόνο με την δημιουργία της ΔΕΑΜ, αλλά απαιτεί και πολλά δις για ναυπηγήσεις πλοίων. Χωρίς να σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις. Απλά πράγματα!

stepa

Το ζητημα που θιγετε ειναι πολυ σοβαρο.Η χωρα μας σαν θαλασσιο κρατος θα επρεπε εδω και δεκαετιες να εχει αναπτυξει ενα δογμα φυλαξης θαλασσιων συνορων-προστασιας συμφεροντων , που να καλυπτει ολα τα πελαγη και τις θαλασσες που μας περιστοιχιζουν.Αρκετα χρονια πριν ειχε επισημανθει η αναγκη δημιουργιας τριων Ναυτικων διοικησεων, με εδρες αντιστοιχα στην Σαλαμινα και χωρο ευθυνης κυριως το Αιγαιο, την Σουδα με χωρο ευθυνης το κακως επονομαζομενο Λυβικο πελαγος,και την Αν Μεσογειο, και τελος την περιοχη του Ιονιου-Αδριατικης με εδρα την Πατρα.Εννοειτε οτι η δυναμη αυτων των Τακτικων Ναυτικων Διοικησεων {ΤΑΝΑΔ} ,θα ηταν αναλογη των απειλων, και καθε μια απο τις διοικησεις αυτες θα συνεδραμε στην υποστηριξη και των υπολοιπων, αν η απειλη γινονταν πραξη.Δυστυχως κατι τετοιο δεν συνεβη .Πολλοι και γνωστοι οι λογοι αλλα δεν ειναι της παρουσης.Ανεξαρτητα απο το εαν ερθουν η δεν ερθουν ΑΒ/Τico σημερα η αναγκη αυτη ειναι περισσοτερο απο ποτε επιτακτικη.Η απειλη πλεον δεν ειναι μονοκατευθυντικη, αλλα εχει αποκτησει πολυδιαστατες δυνατοτητες, με προσβασειςκαι παρουσια σε ολες τις θαλασσες που μας περιστοιχιζουν δημιουργωντας νεα δεδομενα.Ομως και απο την αλλη αυτες οι για αλλες χωρες αυτονοητες πραξεις, που σαφως απαιτουν επενδυσεις τοσο υλικες οσο και σε ανθρωπινο δυναμικο δεν γινονται ουτε απο την μια στιγμη στην αλλη, ουτε χωρις προγραμματισμο και συνεπεια σε αυτον.Για αλλη μια φορα λοιπον μας αναγκαζουν οι εξελιξεις να κυνηγουμε την ουρα μας.Εστω και ετσι ομως σαφως ειναι μια κινηση που πρεπει να γινει αρκει βεβαια να υπαρξει και μια αναλογη μεριμνα τοσο για το προσωπικο, ασο και για την επαρκεια στελεχων που θα πλαισιωσουν ολον αυτο τον σχεδιασμο.Ειναι λυπηρο το γεγονος της περικοπης των εισακτεων στις παραγωγικες σχολες του ΠΝ και οχι μονο.Με τι στελεχη θα επανδρωσουμε τα πολυθρυλητα Tico, τις Μπελχαρα ,τις Ρουσσεν κοκ….με διαγωνισμο μεσω ΑΣΕΠ? η το προβλημα θα λυθει με την αποσυρση των 3 “αδικημενων” Type S?Αρα το μονο που μας απομενει δεν ειναι μονο η παραχωρηση των μεγαλων μοναδων του USN αγαπητε αρθρογραφε, αλλα πολλα ακομα πραγματα πρεπει να γινουν ,εγκαιρα, ετσι ωστε οποιαδηποτε παραχωρηση, η προμηθεια νεων σκαφων να εχει το δυνατον και τους μικροτερους κραδασμους .Σε καθε περιπτωση παντως ας ελπισουμε οτι αυτη η κινηση θα αποτελεσει και την απαρχη εξελιξεων για το ΠΝ στα πλαισια μιας συγχρονης, ισορροπημενης , και αποτελεσματικης δυναμης, ικανης να ανταπεξελθει στις προκλησεις που μας περιβαλλουν.

Kostasq

Η ανατολική Κρήτη έχει τον Κάβο Σίδερο πάνω από το Βάι που θα μπορούσε στο μέλλον να αναπτυχθεί ιδιαίτερα ως κάτι παραπάνω από ότι έχουμε σήμερα.
Στην ίδια πλευρά πάνω στο οροπέδιο Ζήρου υπάρχει ιδανική τοποθεσία για στήσιμο ραντάρ (ίσως με το Ισραήλ) που θα εποπτεύει όλη την Ανατολική Μεσόγειο μαζί με στρατιωτικές εγκαταστάσεις φύλαξης.
Γενικά η Κρήτη θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά πολύ περισσότερο από ότι σήμερα αν θέλουμε να συζητάμε είτε για Κύπρο για την οποία η Κρήτη θα αποτελεί γέφυρα ή για Α.Μεσόγειο.
Επίσης, η απουσία μας από περιοχές έχει φέρει κοντά τους απέναντι. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε μέχρι και αποβατικές ενέργειες των απέναντι στην Κρήτη, είναι με τεράστια διαφορά το καλύτερο φιλέτο στην περιοχή. Και να σκεφτούμε τι επίγειες δυνάμεις υπεράσπισης από αποβάσεις έχουμε στο νησί (που δεν έχουμε).
Γενικά τα αμυντικά μας δόγματα θα πρέπει να αλλάξουν αναλογικά των νέων συνθηκών.

F-117

Διαφωνω με μερος του αρθρου. Τι θα πει εχουν οικογενειες; Εγω δηλαδη σαν καθηγητης , αν αυριο με στειλουν Σαντορινη απο Αθηνα και του χρονου Γιαννενα, δεν ειμαι αναγκασμενος να παω; Καλο ειναι ολοι μας να ειμαστε στον τοπο μας. Εννοειται αυτο. Αλλα η αμυνα της πατριδος, η παιδεια, η υγεια δεν μπορουν να στηριχθουν σε αυτο.

dv1.gr

ωραια τα παραμυθια αλλα καλη και η προσγειωση ….ΑΒ ..ξεχαστε γιατι πολυ απλα ..δωρεαν δεν προκειται να μας δωσουν ..και αν ακουσεται το κοστος θα εχουμε ιατρικα συμβαντα …αλλα ακομα και μερικα τζοκερ να πιασουμε …οι αμερικανοι δεν εχουν πλοια για αυτους …ελλειμα εχουν πως να δωρισουν?…τα δε tico ειναι για σκραπ …ακομα και απολυτως δωρεαν μαζι με τα οπλα να δωθουν με νυχια και με δοντια και πατεντα τις πατεντας ω πατεντα ..ζητημα αν μπορουν να μεινουν σε υπηρεσια 1 αντε βια 2 χρονια μετα φοβου θεου …τι να το κανω αν οταν θα θελω να ριξω θα παθαινει μπακ ουτ αν ολα θα ”τρεχουν” μεσα στο πλοιο ..και αν παει να κανει κανενα ρεμετζο θα κοπει στα 3 ?..να μας τα διναν πριν 20 χρονια να το συζητησουμε …μη υπαρκτες και μη βιωσιμες λυσεις ….αδικως κοπος η συζητηση

SAAB

Με αφορμή το δημοσίευμα αλλά και την παράκληση θα γράψω όσο πιο γενικά μπορώ.
Δεν ευθύνεται κανένα στέλεχος. Οι μόνοι που ευθύνονται είναι όσοι έχουν θεσμοθετήσει έναν κρατικό μηχανισμό πριμοδοτούμενο από κάθε λογής εξωτερικούς χορηγούς, προκειμένου να μας τους εμφανίζουν κάποιοι γλύφοντάς τους ως ευεργέτες, για να ανελιχθούν.
Η εκδικητική εμπάθεια που διακατέχει τον Έλληνα, βγαίνει στην επιφάνεια μόλις πιάσει τον μοχλό της ατιμίας, δηλαδή την εξουσία ή το χρήμα ή και τα δύο μαζί. Αρχίζει τότε να απαιτεί από τους πάντες ως δερβέναγας, χωρίς πρωτίστως να κάνει ως διοικητής την δουλειά του. Να θεσπίσει δηλαδή κατ’ ουσίαν τα της διοικητικής μέριμνας. Όσα όπλα και να πάρεις, όσο προηγμένα και να είναι, εάν δεν έχεις τις προϋποθέσεις να τα λειτουργήσεις, την ύστατη ώρα θα κάθεσαι να τα κοιτάς. Όσους στρατιώτες και να προσλάβεις με την κομματική ή την ψηφοθηρική λογική, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει το στράτευμα επειδή χρωστάνε στο κόμμα την βόλεψή τους και κάθονται σούζα σε καιρό ειρήνης.
Οι στρατοί με τους οποίους θέλουμε να συγκριθούμε παρέχουν τα πάντα στον κατώτερο ιεραρχικά προκειμένου να τον στείλουν όσο πιο προστατευμένο γίνεται στον πόλεμο, χωρίς να του συμπεριφέρονται σαν να τους χρωστάει ως χάρη την ζωή του. Αν ξεμείνεις από στρατιώτες ποιος θα πολεμήσει;
Όσον αφορά την διαμονή. Κάθε στρατόπεδο πρέπει να έχει και έναν ημιϊδιωτικό χώρο ως οικίες για όσους υπηρετούν σε αυτό και τις οικογένειές τους. Αυτό λέγεται διοικητική μέριμνα. Την άμεση ετοιμότητα δεν την απαιτείς λεκτικά, οσάν να απαιτείς να κόψουν κάποιοι το λαιμό τους να παρουσιαστούν άμεσα, ενώ τους έχεις στείλει να μείνουν 3 ώρες μακρυά απ’ το στρατόπεδο γιατί δεν βρίσκουν πιο κοντά.
Όταν θα αποκτήσουμε διοικητική μέριμνα, τότε θα αποκτήσουμε και αξιόμαχο στράτευμα.

Antonis_Loukas

Μακάρι όλες αυτές οι κινήσεις, να αποσκοπούν σε προετοιμασία για υποδοχή πλοίων game changer. Ας είναι και Tico(προσωπικά, τα προτιμώ από flight I/II που δεν έχουν υπόστεγα ε/π)! Έχω ρισκάρει φιλία σχετικά με τα ονόματα των σκαφών, όπως και έχω προσβάλλει το ίδιο άτομο, ότι μεταφέρει ειδήσεις που είναι αρλούμπες(και ο ίδιος προβληματίζεται για το ορθόν της πληροφορίας…). Το ζήτημα είναι, να υπάρχει ακολουθία εξοπλισμών και εξ. πολιτικής… Αυτό ας πούμε που αναφέρει η Πτήση σχετικά με την αποστολή γεωτρύπανου στη Κρήτη(και ο καθησυχασμός ότι αυτό μάλλον δεν θα γίνει), είναι ξεκάθαρα δείγμα ότι δεν έχουμε διδαχτεί το πως δουλεύει η Τουρκία… Το να κακαρίζουμε στη πρώτη ‘βόλτα’ του Oruc Reis και να λέμε διάφορα αξιολύπητα περί δυσμενών καιρικών συνθηκών και… αβλαβούς διέλευσης, δεν προοιωνίζει θετικά πράγματα, ούτε και καμία ιδιαίτερη ζέση από μέρους μας, να απαντήσουμε δυναμικά… Στη θέση της Τουρκίας, τι θα κάνατε; Δεν θα το επαναλαμβάνατε; Ποιος ο λόγος του Μνημονίου με τη Λιβύη, αν όχι να μπορούν νομιμοφανώς, να μπλοκάρουν κάθε πιθανή μας αδειοδότηση στην ευρύτερη περιοχή; Αλήθεια, εμείς που έχουμε αναφέρει τα όρια της υφαλοκρηπίδας; Με βάση τι ακριβώς θα αντιδράσουμε απέναντι στη Τουρκία;
Πέραν όλων αυτών, επιτέλους, θα μάθουμε ποιο είναι αυτό το βύθισμα που επιτρέπεται στη Σαλαμίνα; Αυτή η καραμέλα περί αδυναμίας φιλοξενίας ‘μεγάλων΄πλοίων, πότε θα λιώσει; Η Ναυκρατούσα, ήταν ‘μικρή’; Ο Προμηθέας; Τα Knox/Adams, είχαν μικρό βύθισμα(μην αναφέρω το Αβέρωφ, γιατί θα γελάμε ώρες…); Προσωπικά, νομίζω πως κάποιοι παίζουν με τη νοημοσύνη μας…

sotbak

μακάρι να ισχύει το άρθρο σας!!!

NIKOS_300

Ίσως κίνηση που θα προσπαθήσει να πείσει ότι μπορούν να έρθουν τέτοια πλοία στο ΠΝ..ίσως κίνηση που δείχνει ότι κάτι ψήνεται σοβαρά..
Σε κάθε περίπτωση πάντως ελπίζουμε να μη μείνει να σταθμεύουν μόνο πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι!!

blackpeteg

Γνώμη για τα Ticonderoga “The cruisers are old and tired. Their hulls have cracked. Their pipes leak. Their SPY-1 radars are unreliable. “I think there is a growing recognition that the material condition of the ships is going to limit most of them to their rated service life,” Jerry Hendrix, a retired Navy captain who is now an analyst with the Telemus Group, told Defense News”
Όταν έχουμε τέτοιες περιγραφές για τα συγκεκριμένα πλοία, τι ακριβώς λέμε να πάρουμε; Με βάση τα παραπάνω, μιλάμε για ανάγκη αναβάθμισης τεραστίου μεγέθους για τα Ελληνικά δεδομένα. Να είμαστε και ρεαλιστές – δεν μιλάμε για μοντελισμό αλλά πιθανές προμήθειες του ΠΝ!
Οι απέναντι θα τρίβουν τα χέρια τους εάν αγοράσουμε αυτά τα προβλήματα με τους υπερπολύτιμους πόρους μας.
Δεν σοβαρεύονται κάποιοι επιτέλους για να διαπραγματευτούν ένα πλήρες πρόγραμμα νέων σκαφών με Γαλλία με γνωστές λύσεις για το σκέλος της χρηματοδότησης και κάλυψη των Ελληνικών απαιτήσεων;

epampapas

Η απάντηση στο ερώτημα του άρθρου προφανώς και είναι πως όχι. Η ερώτηση είναι ρητορική ή χάρη αστεισμού.
Ο προσανατολισμός προς τα νότια ακολουθεί τις γεω-πολιτικές επιταγές και πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το τι πλοία έχουμε ή θα έχουμε. Δηλαδή αν τελικά δε μας παραχωρηθούν ΑΒ ή Τico θα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση;;
Επίσης στην ΔΕΑΜ, γιατί αυτή είναι η είδηση, ξεχάσατε να αναφέρετε πως θα είναι ενταγμένη και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, στην Αν Κρήτη, περιοχής Σητείας. Στο σημείο θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια πυραυλάκατος της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, Και εκεί δε χωράει ΑΒ.
Στα πλαίσια των ίδιων σχεδιασμών θα ήταν επιτακτική επιτέλους η ουσιαστική ενεργοποίηση/αναβάθμιση των S-300 που έχουν ιδανική θέση εκεί που βρίσκονται και ΔΕΝ μπορούν να αντικατασταθούν από Patriot (θα ήταν παντελώς άχρηστα εκεί). Ίσως μαζί με την αναβάθμιση να πέρναμε και κάποιο μεταχειρισμένο δεύτερο σύστημα που λογικά θα αποσύρει η Ρωσία με την εισαγωγή των S-400. Στη θέση των Patriot ή προς συμπλήρωση (λόγω μειωμένων επιδόσεων) σε Σκύρο ή Κερατέα θα ήταν πολύτιμα. Όλος ο κόσμος αγοράζει S-300/400 και εμείς μόνο που δε τα στείλαμε για αποσύρση (αν και υπάρχουν αρκετές τέτοιες φωνές ξέρουμε γιατί…)

Athan

Τί παραπάνω να πει λοιπόν κανείς;
(Εκτός ίσως από το ότι οι διορατικοί σχολιαστές της ΠΤΗΣΗΣ συζήτησαν αναλυτικώς επί του θέματος πριν κάποιους μήνες).

A.K.

Συντεχνιακες συμπεριφορες του χειριστου ειδους. Αλλωστε το ξερετε και εσεις και γι’αυτο ζητατε να μην σχολιαστει. Οικογενειες εχουμε ολοι αλλα πηγαινουμε οπου χρειαζεται για να δουλεψουμε. Εχετε παρει χαμπαρι ποσοι μηχανικοι η γιατροι για παραδειγμα δουλευουν στο εξωτερικο ειτε μαζι με τις οικογενειες τους ειτε χωρια? Οι ναυτικοι, η οι χιλιαδες που πηραν τα ματια τους και εφυγαν την τελευταια δεκαετια ειναι δευτερης κατηγοριας ανθρωποι? Και υπαρχει δημοσιος υπαλληλος που γκρινιαζει επειδη θα παει απο Αθηνα Κρητη?

nigozs

Έχουμε και λέμε:
Τα πλοία διασποράς υπήρχαν πάντοτε διασκορπισμένα στα νησιά σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.
Το Κυριαμαδι ήταν πάντα αυτό που ειναι.
20 χρόνια πριν είχε συζητηθεί έντονα – στα πλαίσια δημιουργίας της βάσης του Ακσαζ από τους Τουρκους – η μόνιμη παρουσία πλοίου επιφάνειας στην Σούδα. Αυτό δεν έγινε ποτέ και όπως βλέπετε οι εξελίξεις μας πρόλαβαν.
Με στόχο την επιβιωσιμοτητα του στόλου το σωστό θα ήταν μια πλήρης μοίρα (και υποβρύχιο/α) να βρίσκονται μόνιμα στην Κρήτη.
Το θέμα της παραμονής στο νησί μπορεί να λυθεί εναλλάσοντας μοίρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως.
Μην σας πω ότι ακόμα και Πεζοναύτες θα έπρεπε να είχαμε εκει για πολλούς λόγους.
Η Σαλαμίνα δεν είναι ρηχή και σαφώς μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία τύπου Tico.
Όμως, όπως έχω πει και σε άλλο άρθρο εδώ στην ΠΤΗΣΗ, αναρωτήθηκα μήπως λόγω της ανεπίσημης πρότασης συμμετοχής μας στο πρόγραμμα FFG(X) από τους Αμερικανούς, θα έπρεπε να επιμείνουμε σε ΑΒ και όχι Tico.
Τέλος, σας προτρέπω να μην προτρέχουμε δημιουργοντας εντυπώσεις. Η ουσία μετράει και σίγουρα είμαστε πίσω. Δεν μεταλλασσομαστε δεν τροποποιούμε δεν δείχνουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα ως σχεδιασμός και αποφάσεις που θα δυσκολέψουν τον αντίπαλο.
Χρειαζόμαστε εμπνευσμένη δημιουργικότητα που μας λείπει αυτή 5ην στιγμή και γιατί όχι να αποκτήσουμε με τις κινήσεις μας και επιθετικό προσδιορισμό !

Animades

Ή απόφαση της δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας , έρχεται ως μια ιδιαίτερα θετική είδηση , που μάλλον έπρεπε να είχε παρθεί εδώ και χρόνια.
Τα στελέχη του Π.Ν. που χρειάζονται να μετακινηθούν εκεί θα βρεθούν ,
και η ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του ¨ νέου ναυστάθμου ¨ υπάρχει μέσα από την συμμετοχή και χρηματοδότηση του Αμερικανικού ναυτικού , το οποίο θυμίζω ότι πρόσφατα συμφώνησε με τις ελληνικές κυβερνήσεις , ότι θα χρησιμοποιεί τον Ναύσταθμο Σούδας (και όχι μόνο αυτόν ) ακόμα περισσότερο…
Αναβάθμιση σε εγκαταστάσεις , αλλά ενδεχομένως και σε αμυντικές δυνατότητες …. ( περιφρούρηση – ηλεκτρονικά μέσα – ραντάρ , άλλα ίσως και αντιαεροπορικά μέσα μικρού και μεγάλου βεληνεκούς .)
Άρα συνολικά μιλάμε για ένα Π.Ν. ισχυρότερο και καλύτερα δικτυωμένο.
Το γεγονός επίσης είναι οτι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα και στο ενδεχόμενο της παραλαβής (εύχομαι σύντομα ) Arleigh Burke’ ή Ticonderoga .
(ακόμα καλύτερο σενάριο)

kK19641970

Αγαπητοι συναναγνωστες μονο χαρα μας δινουν τετοια νεα(πιθανοτητες αποκτισης Α.Β η TICO). Σχετικα με τα στελεχη του ΠΝ να ειστε σιγουροι οτι ξερουν πολυ καλα ποια ειναι η δουλεια τους και το καθηκον τους. Εαν συγκρινουμε τις αποδοχες και τις παροχες με τα ΠΝ αλλων χωρων πχ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ, και ΙΤΑΛΙΑ και τις αποστολες που καλουνται να εκτελεσουν (συχνοτητα και βαθμος δυσκολιας) θα βαλουμε τα κλαματα.Φανταστητε οτι στο ΠΝ της Γερμανιας δεν κανουν ουτε βαρδιες στα πλοια οτα ειναι στο λιμανι. Συμφωνω απολητα για την δυσκολια των μετακινησεων του ΣΞ, γι αυτο πρεπει επιτελους σαν χωρα να ανταμοιψουμε σωστα και πλουσια αυτους που θα ειναι πρωτοι εκει πουθα τους χρειαστουμε οταν γινει η στραβη ετσι ωστε να επικεντρονωνται σε αυτο που ετσι και αλλιως ξερουν να κανουν πολυ καλα και οχι στο αν φτανουν τα λεφτα για να ζησουν οι οικογενιες τους αξιοπρεπως. Εχω παιδι που ειναι στα Υ/Β τουΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝ και ξερω απο προτο χερι τα ζορια που τραβανε.

Sousourada

Τα στελέχη του ΠΝ είναι πρώτα απ’ όλα υπάλληλοι, όχι διαφορετικοί από δασκάλους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, οτιδήποτε. Δουλειά τους είναι να πηγαίνουν εκεί που τους ζητάμε. Η χώρα ΔΕΝ έχει καμία υποχρέωση να μεριμνά για τη μεταφορά τους. Δεν είναι πιο προνομιούχοι από τους άλλους Έλληνες. Όποιος ξεβολεύεται ας παραιτηθεί και είναι ευπρόσδεκτος να αναζητήσει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα.

chikichiki

Το μόνο που έχω να πω είναι, μακάρι. Μακάρι να πάνε όλα κατ’ευχήν. Γιατί μεταξύ των πιέσεων οροφών του αμερικανικού ΠΝ, της (όποιας) κατάστασης των πλοίων, των χρηματοδοτικών μας δυνατοτήτων, και τυχόν “εσωτερικών” αντιδράσεων, και ποιος ξέρει τι άλλων παραγόντων, η υπόθεση δεν είναι και τελειωμένη. Ας δούμε, λοιπόν.

adpanos

Αν διαλέξουμε Ευρωπαϊκή σουϊτα όπλων όπως ASTER, CAMM-ER, MDCN, δεν έχει κανένα νόημα η επιλογή απόκτησης BURKE/TICO εκτός και αν μας τα δίνουν τσάμπα με τα όπλα τους.
Επιτέλους πρέπει τα όσα χρήματα έχουμε να κατευθυνθούν σε νέα πλοια , νέες σχεδιάσεις με ορίζοντα 40 – 45 ετών.
Ποιος θα βάλει την υπογραφή του για αγορά ESSM/SM2 για 5-10 χρόνια χρήσης?
Εκτός και αν στην PESCO χρησιμοποιηθεί ESSM, SM2 και MK41 αντί ευρωπαϊκων όπλων, οπότε πάω πάσο ..

massey-ferguson-65

Ευχαριστο το νέο για καινούριο ναύσταθμο στην Κρήτη …όλα καλά εκτός τα τελευταία περί σαπιοντερογκα ή ΑΒ…..
Εκεί ειμε κάθετα αντίθετος να ΑΓΩΡΑΣΟΥΜΕ 35+ και 40+ χρονα καταδρομικά…..ΔΕΙΛΑΔΙ να φεύγουν οι γυρίσαμενες γιαγιάδες S και να έρθουν οι δεινόσαυροι-καταδρομικα,μετά σινοδιας παπάκια για κόντρες……!!!!!Θέλουμε καινούριες φρεγατες βρεεεε!!!!!!

christos_choris_a

Το να υπάρχουν ενδοιασμοί για τη μεταφορά 500 οικογενειών στη Σούδα πραγματικά με ξεπερνάει. Μπροστά στην απόκτηση ενός Game Changer όπως τα ανωτέρω σκάφη αεράμυνας περιοχής η μετακίνηση σε έναν ευλογημένο τόπο όπως η Κρήτη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα. Οι αξιωματικοί και υπαξ. της Π.Α. που υπηρετούν σε Χανιά, Αραξο. Ανδραβίδα, Λάρισα… και του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται στα σύνορα και τα νησιά τι να πούνε δηλαδή !

tnt-am

Το μόνο που μας απομένει είναι η παραχώρηση των μεγάλων πλοίων από το USN. Σε αναμονή λοιπόν…”

Πόση αναμονή δηλαδή;Μέχρι το 2050 ;όπου τα ΑΒ θα είναι παρωχημένα και μπορεί να μας δώσουν;Γιατί τα tico είναι ήδη παρωχημένα

DimitrisP

Αναδημοσίευση είναι ρε παιδιά, χαλαρώστε.

nigozs

Όταν πρωτοσυζητηθηκε κάτι τέτοιο γύρω στο 1990 το πρόβλημα εστιάσθηκε κυρίως στην στέγαση προσωπικού και οικογενειών καθώς τα υπάρχοντα οικήματα και οι λέσχες Αξκων και υπαξκων με τις ενδιαιτησεις τους οι οποίες ήταν ήδη περιορισμένων δυνατοτήτων καθώς εξυπηρετούσαν το προσωπικό πλοιων επισκευής στον ναύσταθμο Σούδας αλλά και μέρος του μόνιμου προσωπικού.
Με το πέρασμα των χρόνων δεν νομίζω να έγιναν και πολλά παρά τις όποιες προσπάθειες.
Από την άλλη πλευρά μου είναι άγνωστο πόση διαθεσιμότητα σε ελεύθερα διαμερίσματα ή οικίες υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων ώστε να πούμε ότι “αύριο” μετακομίζουν Χ οικογένειες.
Αυτό ακριβώς κάνει τα πράγματα δυσκολότερα σε σχέση με τις οικογένειές του ΕΣ ή της ΠΑ οι οποίες καλούνται να μετακομίσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν στρατόπεδα πολλά χρόνια πριν και άρα αντίστοιχες διαθεσιμότητες οικιών.
Εδώ να θυμίσω και να ρωτήσω όσους ξεσπαθωνουν και μιλούν για υποχρέωση του προσωπικού και άλλα τέτοια νόστιμα ότι η μεταφορά των πεζοναυτών από τον Βόλο στον Σκαραμαγκά ακυρώθηκε πάνω από δύο φορές και για ευνόητους λόγους !
Παρ όλα αυτά, όντως υπάρχει προσωπικό του ΠΝ που θα επιθυμούσε να μετακινηθεί στην Κρήτη και δεν είναι μικρός ο αριθμός.
Συνεπώς, αναλογιστείτε και μην μιλάτε αυθαίρετα ορισμένοι……

ultorius

Ελπιζω πραγματικα πως δε συμμαινει ουτε ΑΒ ουτε ticonderonga γιατι θα μας κοστισουν δυςεκατομμυρια και θα μας βγαλουν για 10 χρονια. Κατα τα άλλα πολυ σωστη κινηση η μετακινηση για τις αναγκες του ναυτικου στην Ανατολικη Μεσογειο.

kK19641970

 Ακόμα δεν πέρασαν λίγες μέρες από τότε που ηρέμησε ο γιαλαντζί και ορισμένοι άρχισαν να βγάζουν δηλητήριο κατά των στελεχών των ΕΔ. Μια απλή ερώτηση θα κάνω. Όταν πήγε να μας την πέσει στα ίσα ο μεμέτης και έφαγε πόρτα σε όλα τα μέτωπα οι ΕΔ δυνάμεις ήταν καλές αλλά τώρα γίναν πάλι βολεμένοι; Ο Αντιπλοίαρχος Σαλιάρης που έκανε σουβλάκι τον μεμέτ βαπόρ είναι ένας απλός ΔΥ που σφραγίζει έγγραφα; Μπορεί κάποιος από όλους αυτούς που τόσο εύκολα μας τα λένε να νοιώσει αυτό που ένοιωσε το πλήρωμα της Φ/Γ Λήμνος όταν άκουσε στα μεγάφωνα την προειδοποίηση; “Ετοιμαστείτε για σύγκρουση”; Πόσα βρακιά θα άλλαζαν οι “πολεμιστές του πληκτρολογίου”; Μετά θέλουμε να γίνουμε και Ισραήλ τρομάρα μας. Εάν ένας από αυτούς που επικρίνουν και λένε βολεμένους τους χειριστές τις ΠΑ πετάξει πέντε λεπτά με F 16 πάνω από το Αιγαίο θα ζητήσει αναρρωτική για χίλια χρόνια και μισθό επιπέδου CO πολυεθνικής. Άσε που άμα περάσει 25 ή 30 μέρες σε κατάδυση θα ζητήσει άμεσα σύνταξη. Ξεχνάμε ότι μία αστοχία υλικού σε ένα Α/ΦΟΣ ή σε ένα Υ/Β μπορεί να στοιχίσει την ζωή του πληρώματος. Τις βάσεις για τις παραγωγικές σχολές τις ξέρουν; Το διάβασμα και την πολύ σκληρή εκπαίδευση στις σχολές το ξέρουν ; Γνωρίζουν ότι στις Στρατιωτικές σχολές δεν υπάρχει το “είμαι στο τέταρτο έτος αλλά χρωστάω εβδομήντα μαθήματα από το πρώτο”; Εάν δεν περάσεις το μάθημα στην πρώτη εξεταστική έχεις άλλη μια ευκαιρία, μετά πας σπίτι. Οι σχολές αξιωματικών είναι επιπέδου ΑΕΙ και οι σχολές υπαξιωματικών είναι επιπέδου ΤΕΙ και όμως οι σπουδαστές μπορούν και ανταπεξέρχονται στις ακαδημαικές τους υποχρεώσεις παράλληλα με ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα σκληρής στρατιωτικής εκπαίδευσης, και αγγαρειών. Εγερτήριο στις έξι το πρωί και κατάκλιση στις έντεκα το βράδυ για όσους δεν έχουν βάρδια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 15-20 % των εισακτέων παραιτούνται την πρώτη εβδομάδα. Όλα έξω από τον χορό τα βλέπουμε εύκολα.

Johnnop

Οταν υπηρετουσα, επαιζε το ραδιο αρβυλα για δημιουργια ναυσταθμου η μονιμη παρουσια καποιων μοναδων του στολου στη Σκυρο. Το 99% των μονιμων ουτε με σφαιρες δεν θα πηγαινε…….Θα πεσουν κορμια για την Κρητη….

JorgosF

Τα Τικο ειναι η μοναδικη ρεαλιστικη και βιωσιμη λυση αμεσης ενισχυσης και νομιζω προς τα εκει βαδιζουμε. Ωραια τα ΑΒ, θελω και εγω αλλα τα λεφτα ειναι πολλα.

Με τα Τικο (ιδανικα 4) καλυπτουμε την αναγλη ΑΑΠ για μια 10-15ετια και εστιαζουμε σε φρεγατες ASW και υποβρυχια. Μεχρι τοτε θα ειναι διαθεσιμα και ΑΒ αλλα και να μην ειναι, με τους αριθμους των Τικο που θα αποδεσμευτουν σιγουρα θα μπορεσουμε να τα κρατησουμε σε υπηρεσια μεχρι και 20ετια χωρις προβλημα.

Δεν εχει νοημα να ξοδεψουμε δις για πλοια ου μπορουμε να βρουμε μεταχειρισμενα σε μεγαλο αριθμο. Σε πλοια ASW απο την αλλη, που θελουμε 10, και σε υποβρυχια που θελουμε 8, τα πραγματ ειναι πιο δυσκολα για μεταχειρισμενο πως πικρα διαπιστωσαμε ολα αυτα τα χρονια.

Αντι να καταληξουμε λοιπον με ενα ναυτικο οπου ΤΠΚ κανουν δουλεια κορβετας,
κορβετες κανουν δουλεια φρεγατας και φρεγατες δουλεια αντιτορπιλικου, ας παρουμε καταδρομικα τσαμπα και ας αγορασουμε φρεγατες και κορβετες να επιτελουν τους ρολους τους.
Overkill? Με τον αριθμο πλοιψν που εχουν και συνεχιζουν να ριχνουν στο νερο οι απεναντι τιποτα δεν ειναι overkill.

Και αν εχουμε 2 δις για 4 ΑΒ, χαρη στα Τικο μπορει το 1 δις να παει σε φρεγατες και το αλλο στα οπλα των Τικο.

Ωραιες οι Μπελαρες και υπεροχα τα Αστερ 30 αλλα εδω μιλαμε για αμερικανικα πλοια ΑΑΠ που θα υπαρχουν διαθεσιμα σε μεγαλους αριθμους. Τα ΑΒ ειναι ηδη 68 και χτιζονται αλλα 10 και σε μια δεκαετια ξεκινα και το προγραμμα των FFGx που θα αποδωσει οπως φαινεται ακομα περισσοτερα πλοια.

Τωρα αν ντε και καλα θελουμε Αστερ 30 και λογιστικο πονοκεφαλο με Γαλλικα πλοια, λες και δεν εχουμε ηδη πολλους παιρνουμε και Μπελαρες. Με τι λεφτα δεν ξερω.

Babis_UK

Αιωνιοι Ελληνες
Ακομη δεν μας εχουν παραχωρισει ουτε τα σωσιβια απ τα πλοια και εμεις μαλωνουμε για το αν θα πανε στην Σουδα και ποιοι κρατικοι υπαλληλοι εχουν περισσοτερες μεταθεσεις.
Δεν υπαρχει σωτηρια κυριες και κυριοι. Διστυχως !!

ΥΓ Καποια στελεχη ενοπλων δυναμεων αλλων χωρων δεν παιρνουν μεταθεση στην Σουδα αλλα στο Κανταχαρ να κανουν παρεα με τα ταλιμπανια

jackryan

Όπως έχω ξαναγράψει (και το ατύχημα με το Καλλιστω το έδειξε), ασχέτως της ενεργοποίησης ή μη της Σουδας, ο ναύσταθμος πρέπει να φύγει από τη Σαλαμίνα για πολλούς λογους.
Πρώτον, γιατί οι εγκαταστάσεις είναι απηρχαιωμένες και κοστίζει πολύ η οποία αναβάθμιση και συντηρηση
Δεύτερον για λόγους αποκέντρωσης του κράτους
Τρίτον για λόγους τακτικούς
Τεταρτον για λόγους πρακτικούς. Η ναυσιπλοΐα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην περιοχή ειδικά από πλοία πολύ μεγάλων διαστάσεων, χωρίς να υπολογίσουμε την επιβατική ακτοπλοΐα από τον Πειραιά αλλά και την τουριστική στο Σαρωνικο.

Για μένα, ένας χωρος που συγκεντρώνει πλεονεκτήματα είναι ο Παγασητικός. Στη μέση του Αιγαίου, προστατευμένος, με δυο πτέρυγες μάχης στην περιοχή, πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομο, σιδηρόδρομο, αεροδρόμια.

Τουλάχιστον τα πλοία αποβάσεων πρέπει να πάνε εκεί ώστε αφενός να είναι κοντά στους πεζοναύτες, αφ’ετέρου να αδειάσει η Σαλαμίνα (αν δε μεταφερθεί).

silversurfer

Γιατί συνέχεια μας αναφέρετε για τις οικογένειες των ναυτικών; Στον στρατό κάθε λίγα χρόνια αλλάζουν πόλη.Παιδιά ενός κατώτερου θεού είναι αυτοί. Καιρός να ματώσει και λίγο το ναυτικό αλλιώς ας πάνε στο εμπορικό ναυτικό.

Sousourada

Σε σύμπνοια με την πλειοψηφία των σχολιαστών, ελπίζω η Π να μου επιτρέψει να διαφωνήσω και να πω οτι τα στελέχη πάνε εκεί που οι επιχειρησιακές ανάγκες επιτάσσουν να βρίσκονται τα πολεμικά μας μέσα για την ασφάλεια της χώρας. Το αντίστροφο δεν είναι άξιο σχολιασμού.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 2.29

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...