21.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Τι σημαίνει για το ΠΝ η δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο...

Τι σημαίνει για το ΠΝ η δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας; Προετοιμασία για Arleigh Burke/ Ticonderoga;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Την περασμένη Κυριακή, ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος (https://twitter.com/NedosVassilis) έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Το ΠΝ, μετά από πολλά χρόνια σκέψεων και συζητήσεων, αποφάσισε να δημιουργήσει τη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), με βάση το Ναύσταθμο Σούδας.

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

Το ΠΝ, έχει επιλέξει σαν κύρια, αλλά και μοναδική βάση του, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Στρατηγικά τοποθετημένος δίπλα με μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας, μπορούσε πραγματικά να μειώνει τα επιχειρησιακά του κόστη, έχοντας όλα τα στελέχη του συγκεντρωμένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Επίσης, με δυο μεγάλα ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) δίπλα, είχε και μεγάλες δυνατότητες επισκευής των πλοίων σε περιόδους κρίσεων ή ακόμη και πολέμου, ενώ η περιοχή καλύπτεται από την αντιαεροπορική ομπρέλα της ΠΑ (με Patriot αλλά και τα Mirage της Τανάγρας).

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Από εκεί, το ΠΝ έστελνε τα πλοία του οπουδήποτε στο Αιγαίο, ενώ είχε και αρκετές μεγάλες ή μικρές μονάδες σε θέσεις φυλακής, σε νησιά. Όταν χρειάστηκε, για παράδειγμα το 1996 με την Κρίση των Ιμίων, ο Στόλος βγήκε σε χρόνο ρεκόρ, και αναπτύχθηκε στις κατάλληλες θέσεις που προβλέπονταν. Με ευκαιρία θυμηθήκαμε και τη μετάδοση σε απευθείας μετάδοση, αλλά ας μην το (ξανα)θίξουμε…

Οι προκλήσεις όμως για το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αλλάξει. Οι Τούρκοι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσουν σε ένα φλεγόμενο Αιγαίο.

Επίσκεψη Αμερικανού υφυπουργού Άμυνας σε καταδρομικό Ticonderoga στη Σούδα

Αν βγάλουν το Στόλο τους μέσα σε ένα Αιγαίο, όπου το ΠΝ θα έχει σε καίρια σημεία υποβρύχια και πυραυλακάτους, παράκτιες πυροβολαρχίες, και φυσικά τις κύριες μονάδες του Στόλου. Συνδυάζοντάς τα όλα αυτά με την ΠΑ, τότε καλά κάνει η Τουρκία που μεταφέρει το μέτωπο της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΠΝ φυσικά δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Το ΓΕΝ άλλαξε τα επιτελικά σχέδια σε χρόνο dt, και πλέον κύριες μονάδες του Στόλου ναυλοχούν σε καίρια σημεία, όπως στη Ρόδο και την Κάρπαθο. Από εκεί μπορεί να απαντά σε προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την -wannabe- ελληνική ΑΟΖ και φυσικά την υφαλοκρηπίδα μας (που είναι γνωστή και πραγματική).

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;

Έτσι, δεν υπήρξε πρόβλημα να φτάσει κοντά στις προκλήσεις του Oruç Reis, και να δώσει την κατάλληλη απάντηση στον προβλεπόμενο χρόνο. Αλλά είναι προφανές, πως μετά το κατάπτυστο Μνημόνιο της καταρρέουσας κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ερντογάν, το ΠΝ πρέπει να δώσει βάση και στην προστασία της περιοχής Νοτίως της Κρήτης. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν θα στείλει ερευνητικά σκάφη εκεί, αλλά το ΠΝ πρέπει να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή.

Σε αυτή τη λογική, η δημιουργία της ΔΕΑΜ είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Ο Ναύσταθμος της Σούδας, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά προστατευμένος, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις, καθώς και υποδομές υποστήριξης. Άλλωστε μπορεί να υποστηρίξει το σύνολο των πλοίων του USN, ενώ είναι κοινό μυστικό πως είναι και βάση ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πυρομαχικά για τον 6ο Στόλο.

Αμερικανικό Β-52Η προσγειώθηκε στη Σούδα, για πρώτη φορά

Εκτός από αυτό, υπάρχουν πάντα οργανικά στοιχεία αντιαεροπορικών πυραύλων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σε κοντινή απόσταση ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά το σπουδαιότερο, η 115 ΠΜ με δυο Μοίρες μαχητικών F-16C/D Block 52+. Έτσι, η Σούδα μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα πλέον προστατευμένα στρατιωτικά λιμάνια της Μεσογείου, ουσιαστικά απρόσιτη για οποιοδήποτε θελήσει να την απειλήσει.

Το ΠΝ όμως έχει στελέχη που ουσιαστικά έχουν στήσει τη ζωή τους γύρω από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Έτσι, πολλοί θεωρούν πως μια μετακίνηση στελεχών στη Σούδα θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό στελεχών, που δεν θα καταφέρουν να συνδυάσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Στη Σούδα το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Florida (SSGN 728)

Αυτό όμως δεν ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες μας, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΝ έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν στην Κρήτη. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα , καθώς η Σούδα είναι επιθυμία πολλών για βάση τοποθέτησης.

Πάμε τώρα στο “πίσω μέρος του μυαλού” των επιτελών του ΠΝ. Θεωρούμε πως στο πίσω μέρος του μυαλού του ΓΕΝ, είναι η δημιουργία μιας υποδομής, μιας φιλοσοφίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, ενός δεύτερου σπιτιού για το Στόλο. Εκεί δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός εκτοπίσματος, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και αεροπλανοφόρα. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει περιορισμός αν το ΠΝ, όλως τυχαίως, αποκτήσει είτε αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, είτε τα ακόμη μεγαλύτερα, καταδρομικά Ticonderoga.

Φωτογραφίες: Το USS Kearsarge (LHD-3) στην Σούδα

Όσο κι αν ακούγεται “περίεργο”, η αποδέσμευση πλοίων σαν τα ανωτέρω, εκτός των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργούσε στο Στόλο, θα έπρεπε, σε μικρό χρονικό διάστημα, το ΠΝ να μεταφέρει 500 ή 600 οικογένειες στη Σούδα. Αυτό τώρα θα είναι μια έτοιμη διαδικασία, και πολύ σύντομα, θα έχουν λυθεί διάφορα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης.

Θα παρακαλούσαμε να μην υπάρξουν σχόλια επί του θέματος, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα στελέχη των ΕΔ είναι άνθρωποι με οικογένειες και προσωπική ζωή. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιους να βάλουν σε υπηρεσία πανίσχυρα πλοία, και την ίδια στιγμή να τους αποκόψεις από τις οικογένειές τους ή οι οικογένειές τους να είναι σε αναζήτηση ισορροπίας.

Ήρθε στη Σούδα ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση Μονάδων του Στόλου στη Κρήτη είναι εξαιρετική κίνηση, που φέρνει το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις κοντύτερα σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η Λιβύη. Το μόνο που μας απομένει είναι η παραχώρηση των μεγάλων πλοίων από το USN. Σε αναμονή λοιπόν…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

72 ΣΧΟΛΙΑ

72 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick

Βρε φωτιές που ανάβετε βραδιάτικα :mrgreen: Αφού είπαμε τα AB.Tico είναι σαπάκια, ακριβά, δεν χωράνε και δεν υπάρχει πλήρωμα :mrgreen:

Μέγα το της Θάλλασης Κράτος. Περιμένουμε πως και πως τον κατάπλου τους, με την γαλανόλευκη στον ιστό 😎

Ilias_Skaltsiotis

Μέγα το της Θαλλασης Κράτος, αλλά Μικρό το της Σαλαμίνας Βάθος (κλεμένο)

JohnnyB

Ένα πρόχειρο οπτικό απο τον @Petros_Zdrozis
https://twitter.com/Petros_Zdrozis/status/1229883647773331457?s=20

stergios21

αγαπητη μου πτηση νομιζω οτι εκανες ενα φαουλ και μαλιστα παρακαλεσες να μην σχολιαστει αλλα δεν μπορω να το αφησω ασχολιαστο…τι θα πει οτι ειναι οικογενειαρχες κτλ κτλ…τα στελεχη του στρατου ξηρας που κανουν …τουρ την χωρα ανα 3 χρονια δεν εχουν οικογενεια και προσωπικη ζωη;ας μην ξεχναμε οτι ηταν επιλογη τους να ανοικουν στις ενοπλες δυναμεις με τα υπερ και τα κατα που συνεπαγεται αυτο…κατα τα αλλα η δημιουργια βασης στην κρητη ειναι πραγματικα κινηση-ματ,αρκει οπως επισημαινεις να συνοδευτει αμεσα με αγορα πλοιων…ευχαριστω

andreasmp412c

Ασε τις ενοπλες δυναμεις, κατι αναπληρωτες που γυρνανε νησια κ βουνα καθε χρονο χαζοι ειναι; Δυστυχως ή ευτυχως ενας στρατιωτικος δεν ειναι ενας απλος δημοσιος υπαλληλος, ειναι ενα κομματι της εθνικης μας αμυνας. Δυστυχως πολλοι μπηκαν στις ενοπλες για τον στανταρ μισθο. Κ μιας κ ακουω συνεχεια για υποεπανδρωση, μηπως να κοπουνε καποιες βυσματικες θεσεις;

MLRS

Συμφωνώ κι επαυξάνω

flashg

Δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε ακόμα tico και AB ονειρεύονται κάποιοι.

andreasmp412c

Μωρε φερε τικο ή ΑΒ κ ας καθονται… Αρκει να ξερουν οι απεναντι οτι τη μια φορα που θα χρειαστει να βγουν απ το λιμανι θα βγουν ν αδειασουν ο,τι εχουν πανω.

flatspin

Καλό θα ειναι να αντιληφθούμε οτι ενδεχομενη παραχώρηση TICO δεν θα σημανει (ή δεν θα επρεπε) την αποσυρση των S. Δημιουργούμε μια νέα περιοχή ευθύνής για την οποία πρεπει να αφιερώσουμε έξτρα πόρους. Συνέπεια αυτού ειναι η ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμό φρεγατών και υποβρυχιων απο αυτα που ήδη είχαμε.

Αυτά τουλάχιστον θεωρητικα.

Miscojones

Μάλλον σημαίνει ότι έχουν μαζευτεί πολλοί Κρητικοί στη Σαλαμίνα (Athens Baby!!!!) και προτιμούν να πάνε μετάθεση σπιτάκι τους. Τα υπόλοιπα του άρθρου μου θυμίζουν Erich von Däniken.

Ilias_Skaltsiotis
Mavi70

Μια λογική κίνηση προετοιμασίας που έρχεται να επιβεβαιώσει την απόκτηση πλοίων από το USN στο άμεσο μέλλον! Μέχρι και ονόματα πλοίων σαν έχει γράψει μέλος εδώ μέσα!Τι άλλο θέλετε.
2.Οι Μουσταφάδες τι έγιναν και χάθηκαν? έφαγαν block?

evaggelos

χλωμο το κοβω ακομα για τα αμερικανικα,το ποιο πιθανο ειναι να γινεται για λογους ταχειας αναπτυξης κ καιρος ηταν.
Ο μουσταφα το ποιο πιθανο ειναι να μην μπορει να γραψει απο τα γελια με αυτα που γινονται στην χιο κ σκεψου να στειλει ο ταιπ κανα 2000 λαθρο.

Dimitris_jp

Μαλλον τους εστειλε ο Ερντι στο μετωπο.

Kimon

Για ονόματα πλοίων δεν ξέρω αλλά ένα Κίμων με την γαλανόλευκη να κυματίζει θα ήταν μουρλοα, έχουμε να αντικαταστήσουμε αυτό που αποσύρθηκε βλέπετε.. 😎

chriss8

Μιας και ο Κίμωνας πέθανε στην Κύπρο, θα έλεγα ότι ένας Νικηφόρος Φωκάς θα έδινε μεγαλύτερο συμβολισμό 😉

Πλην φυσικά ενός Αβέρωφ ΙΙ

Panagiotis

Προφανώς και δεν μπορείς να αποκόψεις από τις οικογένειές τους τα στελέχη!
Το ΠΝ θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση
όσων δεν έχουν εστίες στα Χανιά και των οικογενειών τους.

Spyros

Το ΠΝ έχει ήδη εκτενείς εγκαταστάσεις κατοικιών στη Σούδα (μεταξύ άλλων).

Chris

Η wannabe-AOZ είναι έκφραση που πονάει και δείγμα ολιγωρίας ή άγνοιας ή φόβου ή αδιαφορίας του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου για πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί έστω και τώρα και ελπίζουμε ότι οι πολλές συζητήσεις του ΥΠΕΞ με τις χώρες που εμπλέκονται να έχουν (και) αυτό ως στόχο. Από κει και πέρα η κίνηση αυτή είναι πολύ ενθαρρυντική και προς τη σωστή κατεύθυνση ακόμα κι αν δε συνοδευτεί με αμερικανικό μποναμά. Δείχνει με ένα πολύ καλό τρόπο την ετοιμότητα μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας έναντι της επιβουλής. Μακάρι αυτή η αποφασιστικότητα να γίνει ακόμα… Read more »

Xristoforos

Αν και θεωρώ σίγουρο ότι όλο και σε κάποια αναδημοσίευση θα το έχεις πετύχει.
https://www.defence-point.gr/news/ellada-thalassies-zones-aoz-i-oriothetisi-me-kypro-aigypto-kai-livyi-mia-quot-ponemeni-quot-istoria

Δυστυχώς είναι κυρίως πολιτικό το θέμα ΑΟΖ.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολιτικοί με μπαλάκια που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος τέτοιων αποφάσεων.
Τουλάχιστον ας έχουμε κάνει προσύμφωνα με όλους πλην Τουρκίας και ας ελπίσουμε στο κατάλληλο timing.

Athan

Δεν είναι ασφαλής οδός η χάραξη ΑΟΖ από πριν και από μόνη της, καθώς έχουν κριθεί αρνητικά αρκετές παρόμοιες Υποθέσεις της Ελληνικής.
Η Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας μας συμφέρει πολύ περισσότερο. Αυτή θα καθορίσει και τα Σημεία Στηρίξεως της ΑΟΖ. Εκ των υστέρων, έστω και με διαφορά ημερών.

Xristoforos

Οκ ας προχωρήσουμε με τις κατάλληλες κινήσεις έστω και για αυτό. Με μυστικότητα.
Πράξεις , όχι στασιμότητα.
Οι εξελίξεις τρέχουν.
Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του μέσου Έλληνα, να βλέπει την πολιτική σκηνή να τον εκπλήσσει ευχάριστα.

JohnnyB

Με όλο το σεβασμό προς το προσωπικό που υπηρετεί. Έχοντας διαλέξει την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτομάτως η Πατρίδα, το Εθνικό Συμφέρον και η Ασφάλεια πρέπει να έχουν αδιαμφισβήτητα πρωτεύουσα σημασία.

Ναι η πολιτεία να κάνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει (όσο είναι οικονομικά εφικτό) τις ανάγκες τους αλλά όχι εις βάρος των προαναφερθέντων.

Έχουμε φτάσει σχεδόν Μάρτιος του 2020 και οι Πεζοναύτες ακόμα πριμοδοτούν τα σουβλατζίδικα του Βόλου ενώ το Π.Ν κοντεύει να γίνει ανέκδοτο με το γνωστό μικρό βάθος της Σαλαμίνας.

andreasmp412c

Πες τα ρε φιλε γιατι λογω οικονομικων συνθηκων κοντευουν οι ενοπλες δυναμεις να καταντησουν εισιτηριο για το δημοσιο ανευ ασεπ

darede

Αυτές είναι γελοιότητες για να μπορέσεις να επιτηρήσεις στην Μεσόγειο πρέπει να μεταλλαχθείς απο Green-water ναυτικό που είσαι σήμερα, σε blue-water. Αυτό η μετάλλαξη δεν επιτυγχάνεται μόνο με την δημιουργία της ΔΕΑΜ, αλλά απαιτεί και πολλά δις για ναυπηγήσεις πλοίων. Χωρίς να σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις. Απλά πράγματα!

andreasmp412c

Συμφωνω απολυτα αλλα η αρχη απο καπου πρεπει να γινει… Κ αυτη ειναι μια καλη αρχη. Η συνεχεια ειναι στο χερι μας

stepa

Το ζητημα που θιγετε ειναι πολυ σοβαρο.Η χωρα μας σαν θαλασσιο κρατος θα επρεπε εδω και δεκαετιες να εχει αναπτυξει ενα δογμα φυλαξης θαλασσιων συνορων-προστασιας συμφεροντων , που να καλυπτει ολα τα πελαγη και τις θαλασσες που μας περιστοιχιζουν.Αρκετα χρονια πριν ειχε επισημανθει η αναγκη δημιουργιας τριων Ναυτικων διοικησεων, με εδρες αντιστοιχα στην Σαλαμινα και χωρο ευθυνης κυριως το Αιγαιο, την Σουδα με χωρο ευθυνης το κακως επονομαζομενο Λυβικο πελαγος,και την Αν Μεσογειο, και τελος την περιοχη του Ιονιου-Αδριατικης με εδρα την Πατρα.Εννοειτε οτι η δυναμη αυτων των Τακτικων Ναυτικων Διοικησεων {ΤΑΝΑΔ} ,θα ηταν αναλογη των απειλων, και καθε μια… Read more »

Alexandros

Γιατί να μην έχουμε και στρατευμένο προσωπικό από την Κύπρο, πάντως το να υπάρχει μόνο μία βάση του ναυτικού, για όλη την επικράτεια έστω και εάν υπήρχαν πάντα πλοία κάπου στο αιγαίο το βρίσκω αναχρονιστικό και μακάρι να γίνει και αυτή της Πάτρας.

Kostasq

Η ανατολική Κρήτη έχει τον Κάβο Σίδερο πάνω από το Βάι που θα μπορούσε στο μέλλον να αναπτυχθεί ιδιαίτερα ως κάτι παραπάνω από ότι έχουμε σήμερα. Στην ίδια πλευρά πάνω στο οροπέδιο Ζήρου υπάρχει ιδανική τοποθεσία για στήσιμο ραντάρ (ίσως με το Ισραήλ) που θα εποπτεύει όλη την Ανατολική Μεσόγειο μαζί με στρατιωτικές εγκαταστάσεις φύλαξης. Γενικά η Κρήτη θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά πολύ περισσότερο από ότι σήμερα αν θέλουμε να συζητάμε είτε για Κύπρο για την οποία η Κρήτη θα αποτελεί γέφυρα ή για Α.Μεσόγειο. Επίσης, η απουσία μας από περιοχές έχει φέρει κοντά τους απέναντι. Θα πρέπει να… Read more »

Dimitris_jp

Το να κανουν αποβαση στην Κρητη ουτε για αστειο δεν το λενε οι Τουρκοι επιτελεις.
Ουτε καν “ο δικος μας” ο Μουσταφα δεν τολμαει ουτε να το σκεφτει.

chriss8

Ποτέ μην λες ποτέ! Το δόγμα της φάλαγγας των οπλιτών, παραταγμένη πάνω στην γραμμή των συνόρων, δεν παίζει να πιάνει τον 21ο αιώνα.

x-m
F-117

Διαφωνω με μερος του αρθρου. Τι θα πει εχουν οικογενειες; Εγω δηλαδη σαν καθηγητης , αν αυριο με στειλουν Σαντορινη απο Αθηνα και του χρονου Γιαννενα, δεν ειμαι αναγκασμενος να παω; Καλο ειναι ολοι μας να ειμαστε στον τοπο μας. Εννοειται αυτο. Αλλα η αμυνα της πατριδος, η παιδεια, η υγεια δεν μπορουν να στηριχθουν σε αυτο.

chriss8

Αλήθεια, πλην των “πιτσιρικάδων” αναπληρωτών πόσο συχνά παίρνει μετάθεση ένας καθηγητής? Για πόσο καιρό πριν ξαναγυρίσει οριστικά σπίτι του? Μήπως για δεκαετίες ολόκληρες, οι διορισμένοι καθηγητές ενός ακριτικού σχολείου υπηρετούσαν αποσπασμένοι στο σπίτι τους? Για πάντα? Δεν έχει αρνηθεί ποτέ κανένας στρατιωτικός να πάει μετάθεση. Αντιθέτως ήταν πάντα ο μοχλός καταπίεσης και αμοιβής που χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί για να έχουν πελατεία και έλεγχο. Στον πόλεμο όλοι θα κληθούν να δώσουν την ζωή τους για την πατρίδα. Όταν όμως στην ειρήνη φερόμαστε στις ένοπλες δυνάμεις σαν να είναι δουλοπάροικοι, κατώτεροι και από συμβασιούχους σκουπιδιάρηδες (καμία προσβολή προς τα άτομα που ασκούν… Read more »

x-m

Σωστά , δεν μπορεί να συγκρίνονται όσον αφορά τις μετακινήσεις εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί. Επίσης δεν μπορεί να θέλει κανείς το πρωί ο ίλαρχος να είναι στο στρατόπεδο και το βραδάκι να κάνει delivery (πραγματικό περιστατικό 🙁 ), ούτε να δίνεις εκατομμύρια για να εκπαιδεύσεις τον πιλότο και στην πιο παραγωγική του ηλικία να φεύγει για Emirates……..Πρόσφατα άκουσα σπουδαστή της Σ.Ι. ότι θα προτιμήσει, αν μπορέσει , C-130 ή C-27 γιατί θεωρεί ότι με προϋπηρεσία εκεί θα είναι πιο πιθανό στο μέλλον να βρει δουλειά έξω. Δεν ξέρω αν η σκέψη του είναι σωστή ,αλλά ο σχεδιασμός του αυτός είναι. Καλά… Read more »

dv1.gr

ωραια τα παραμυθια αλλα καλη και η προσγειωση ….ΑΒ ..ξεχαστε γιατι πολυ απλα ..δωρεαν δεν προκειται να μας δωσουν ..και αν ακουσεται το κοστος θα εχουμε ιατρικα συμβαντα …αλλα ακομα και μερικα τζοκερ να πιασουμε …οι αμερικανοι δεν εχουν πλοια για αυτους …ελλειμα εχουν πως να δωρισουν?…τα δε tico ειναι για σκραπ …ακομα και απολυτως δωρεαν μαζι με τα οπλα να δωθουν με νυχια και με δοντια και πατεντα τις πατεντας ω πατεντα ..ζητημα αν μπορουν να μεινουν σε υπηρεσια 1 αντε βια 2 χρονια μετα φοβου θεου …τι να το κανω αν οταν θα θελω να ριξω θα παθαινει… Read more »

Kimon

Διαβάστε λίγο σε άρθρα τις πτήσης και θα δείτε ότι μιλάει για παραχώρηση με χαμηλό κόστος το οποίο δεν είναι αφύσικο δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και το us navy χρειάζεται έναν σύμμαχο που δεν έχει βλέψεις υπερδύναμης. Όσο για τις οροφές του , έχουν βγει πολλά άρθρα και στον διεθνή τύπο που μιλούν για αναπροσαρμογή του στόχου των 350 πλοίων που έθεσε ο Τραμπ. Επίσης το usnavy (όπως και όλες οι ένοπλες Δυνάμεις της χώρας) πάντα λειτουργεί υπολογίζοντας το κόστος χρήσης σε όλη τη διάρκεια χρήσης του και πολλές φορές όταν βλέπει ότι με νέες μονάδες… Read more »

Animades

Φίλε Κίμων συμφωνώ μαζί σου, και συμπληρώνω οτι και τα Arleigh Burke που είναι πιθανόν να παραχωρηθούν , θα είναι τα παλαιότερα (30+ ετών ) ,και όπως έχουν αναφέρει και άλλοι φίλοι μας , τα Ticonderoga έχουν και πλεονεκτήματα , (όπως υπόστεγο για δυο Aegean Hawk στα TICO – ενώ στα burke προς πιθανή παραχώρηση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ). Είναι δε τόσο πολύτιμα ακόμα για τους Αμερικανούς, που άρχισαν ήδη να τα εκσυγχρονίζουν . Ίσως ειδικά αν παραχωρηθούν “δωρεάν” ως βοήθεια στα πλαίσια της συμμαχίας θα μπορούσαμε να παραλάβουμε2 Ticonderoga , άμεσα ( 2020-21) και άλλα δύο προκειμένου να εκσυγχρονιστούν… Read more »

SAAB

Με αφορμή το δημοσίευμα αλλά και την παράκληση θα γράψω όσο πιο γενικά μπορώ. Δεν ευθύνεται κανένα στέλεχος. Οι μόνοι που ευθύνονται είναι όσοι έχουν θεσμοθετήσει έναν κρατικό μηχανισμό πριμοδοτούμενο από κάθε λογής εξωτερικούς χορηγούς, προκειμένου να μας τους εμφανίζουν κάποιοι γλύφοντάς τους ως ευεργέτες, για να ανελιχθούν. Η εκδικητική εμπάθεια που διακατέχει τον Έλληνα, βγαίνει στην επιφάνεια μόλις πιάσει τον μοχλό της ατιμίας, δηλαδή την εξουσία ή το χρήμα ή και τα δύο μαζί. Αρχίζει τότε να απαιτεί από τους πάντες ως δερβέναγας, χωρίς πρωτίστως να κάνει ως διοικητής την δουλειά του. Να θεσπίσει δηλαδή κατ’ ουσίαν τα της… Read more »

chriss8

Αυτά που λες απαιτούν πολλά λεφτά. Ποια κυβέρνηση θα τα δώσει όταν ο λαός της θέλει αίμα στα εργασιακά? Όλοι οι Έλληνες έχουν σαν όνειρο να είναι αφεντικά γιατί είναι «μοναδικοί». Όσο κερδοφόρο και αν είναι το μαγαζάκι του Α, ο Β θα πρέπει να δουλεύει σαν σκλάβος, για 6 κατοστάρικα και αυτά όποτε γουστάρει ο Α. Ίδια σάπια νοοτροπία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εγώ είμαι ξεχωριστός και τα παιδιά μου αξίζουν. Τα παιδιά του κόσμου ας είναι σκλαβακια. Όποιος είναι από πάνω μου είναι λαμόγιο και τυχερός. Οποιος είναι από κάτω μου είναι επειδή το αξίζω εγώ ο… Read more »

Kimon

Συμφωνούμε απόλυτα αγαπητέ , δεν είναι χαζοί εκεί στις ΗΠΑ που έχουν είτε εντός βάσης είτε κοντά οικισμούς διαμονής των στελεχών τους με τις οικογένειές τους

Antonis_Loukas

Μακάρι όλες αυτές οι κινήσεις, να αποσκοπούν σε προετοιμασία για υποδοχή πλοίων game changer. Ας είναι και Tico(προσωπικά, τα προτιμώ από flight I/II που δεν έχουν υπόστεγα ε/π)! Έχω ρισκάρει φιλία σχετικά με τα ονόματα των σκαφών, όπως και έχω προσβάλλει το ίδιο άτομο, ότι μεταφέρει ειδήσεις που είναι αρλούμπες(και ο ίδιος προβληματίζεται για το ορθόν της πληροφορίας…). Το ζήτημα είναι, να υπάρχει ακολουθία εξοπλισμών και εξ. πολιτικής… Αυτό ας πούμε που αναφέρει η Πτήση σχετικά με την αποστολή γεωτρύπανου στη Κρήτη(και ο καθησυχασμός ότι αυτό μάλλον δεν θα γίνει), είναι ξεκάθαρα δείγμα ότι δεν έχουμε διδαχτεί το πως δουλεύει… Read more »

x-m

Είναι προφανές ότι η τουρκία θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Έχει ανακοινώσει ήδη την πρόθεση της (όπως συνήθως κάνει ) και δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να εμπεδωθεί απο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εμείς για άλλη μια φορά θα μιλήσουμε για “νομιμότητα”…….

sotbak

μακάρι να ισχύει το άρθρο σας!!!

NIKOS_300

Ίσως κίνηση που θα προσπαθήσει να πείσει ότι μπορούν να έρθουν τέτοια πλοία στο ΠΝ..ίσως κίνηση που δείχνει ότι κάτι ψήνεται σοβαρά..
Σε κάθε περίπτωση πάντως ελπίζουμε να μη μείνει να σταθμεύουν μόνο πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι!!

blackpeteg

Γνώμη για τα Ticonderoga “The cruisers are old and tired. Their hulls have cracked. Their pipes leak. Their SPY-1 radars are unreliable. “I think there is a growing recognition that the material condition of the ships is going to limit most of them to their rated service life,” Jerry Hendrix, a retired Navy captain who is now an analyst with the Telemus Group, told Defense News” Όταν έχουμε τέτοιες περιγραφές για τα συγκεκριμένα πλοία, τι ακριβώς λέμε να πάρουμε; Με βάση τα παραπάνω, μιλάμε για ανάγκη αναβάθμισης τεραστίου μεγέθους για τα Ελληνικά δεδομένα. Να είμαστε και ρεαλιστές – δεν μιλάμε… Read more »

F-117

Το οτι αυτος μπορει αν δουλευει για να προωθησει καποια εταιρια; Το οτι αλλα τα δεδομενα των Αμερικανων , αλλα τα δικα μας; Τα πλοια που εχουμε τωρα ειναι πιο αξιοπιστα δηλαδη; Στην τελικη ας τα πανε στη Συρο για επισκευες ΑΝ τα παρουμε.

blackpeteg

Εάν διαβάσεις το άρθρο, αναλύει πως τα Tico είναι τα μοναδικά καταδρομικά σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ που έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας του Διοικητή αεράμυνας σε σχηματισμούς αεροπλανοφόρων. Τα AB δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.
Συνεπώς, για να τα αποσύρουν οι ΗΠΑ με τέτοια επιχειρησιακή ανάγκη, αντιλαμβάνεσαι πως τα σκάφη της δεκαετίας του ’80 έχουν σοβαρούς περιορισμούς χωρίς να θέλει κάποιος να υπερβάλλει ή να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
Όταν οι πολιτικοί εκεί δεν θέλουν να τα αποσύρουν επειδή δεν θα έχουν τα ναυπηγεία τους δουλειά από τις συνεχείς επισκευές αντιλαμβάνεσαι για τι προβλήματα μιλάμε…

F-117

Τα tico τα αναβαθμιζουν για να μεινουν σε υπηρεσια εως 2045. Κοστος περιπου 200 εκατ. ανα πλοιο και λυνουν ολα τα θεματα. Αποσυρουν τα υπολοιπα λογω ελλειψης μπατζετ. Ας τα παρουμε λοιπον και ας δωσουμε και καποια χρηματα για αναβαθμιση. Αλλωστε θα ζητησουμε να μπουμε και εμεις στο προγραμμα που ειναι το Ισραηλ και η Αιγυπτος και να παιρνουμε καποια χρηματα ανα ετος. Τωρα αν θα γινει αυτο αγνωστο..

nigozs

Μάλλον γίναμε δύο που δεν τα θέλουμε με τίποτα !!!

Athan

blackpeteg Αγαπητέ μου φίλε, το domain που “επεξηγεί” την γνώμη του καθενός “αναλυτή” στο υπερσύστημα των Εταιρειών παροχής συμβουλών ασφαλείας των ΗΠΑ, είναι όχι το rating της Ακαδημαϊκής και Τεχνικής τους γνώσεως αλλά το πανάρχαιο (still thriving though) domain των bussines (καί άλλων) intelligence. Ας παίξουμε λίγο με τις πληροφορίες λοιπόν. Κάποιοι Έλληνες το κάνουν καλά ξέρεις. Ο εν λόγω κύριος δεν εργάζεται απλά στην Telemus. Είναι ο Αντιπρόεδρός της. Χωρίς να εμβαθύνω σε αυτά που γνωρίζουμε γι’αυτόν και τους συναδέλφους του, θα σε παραπέμψω σε μιά δυό ιστοσελίδες, Εταιρείες και ονόματα και συνέχισε εσύ την έρευνα με την ησυχία… Read more »

epampapas

Η απάντηση στο ερώτημα του άρθρου προφανώς και είναι πως όχι. Η ερώτηση είναι ρητορική ή χάρη αστεισμού. Ο προσανατολισμός προς τα νότια ακολουθεί τις γεω-πολιτικές επιταγές και πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το τι πλοία έχουμε ή θα έχουμε. Δηλαδή αν τελικά δε μας παραχωρηθούν ΑΒ ή Τico θα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση;; Επίσης στην ΔΕΑΜ, γιατί αυτή είναι η είδηση, ξεχάσατε να αναφέρετε πως θα είναι ενταγμένη και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, στην Αν Κρήτη, περιοχής Σητείας. Στο σημείο θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια πυραυλάκατος της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, Και εκεί δε χωράει ΑΒ. Στα… Read more »

Athan

Τί παραπάνω να πει λοιπόν κανείς;
(Εκτός ίσως από το ότι οι διορατικοί σχολιαστές της ΠΤΗΣΗΣ συζήτησαν αναλυτικώς επί του θέματος πριν κάποιους μήνες).

A.K.

Συντεχνιακες συμπεριφορες του χειριστου ειδους. Αλλωστε το ξερετε και εσεις και γι’αυτο ζητατε να μην σχολιαστει. Οικογενειες εχουμε ολοι αλλα πηγαινουμε οπου χρειαζεται για να δουλεψουμε. Εχετε παρει χαμπαρι ποσοι μηχανικοι η γιατροι για παραδειγμα δουλευουν στο εξωτερικο ειτε μαζι με τις οικογενειες τους ειτε χωρια? Οι ναυτικοι, η οι χιλιαδες που πηραν τα ματια τους και εφυγαν την τελευταια δεκαετια ειναι δευτερης κατηγοριας ανθρωποι? Και υπαρχει δημοσιος υπαλληλος που γκρινιαζει επειδη θα παει απο Αθηνα Κρητη?

chriss8

Μπορείς φιλαράκι μου να πας να γίνεις ΟΒΑ για 800€ και να πας στον Έβρο. Έτσι θα πιάσεις αυτή την πρώτη κατηγορία που φαντάζεσαι. Ούτε θα ξενιτευτείς ούτε θα είσαι άνεργος. Χώρια που θα είσαι και στο δημόσιο και θα φυλάς και την πατρίδα. Σε χαλάει η σύμβαση; Σκοτωμός γίνεται για μια σύμβαση στους ΟΤΑ.

Ή μήπως μέσα στο μυαλό σου ότι οι στρατιωτικοί θα έπρεπε να είναι Γ κατηγορίας για να νιώσεις εσύ καλύτερα;

A.K.

Αν σου φαινεται μακρυα ο Εβρος, τραβα καμια Σαουδικη Αραβια να δουλεψεις σε οτι εισαι ικανος που εχει και ωραιο κλιμα. Εκει θα παιρνεις τα δεκαπλασια και θα γκρινιαζεις στην “Πτηση” για οσους δεν γουσταρουν να ξεβολευτουν με μεταθεσεις. 🙂

A.K.

Εγω μια χαρα νοιωθω αγαπητε, κατα δηλωση σου, φιλε. Μαλιστα στα πλαισια αυτης της φιλικης μας σχεσης σου εστειλα και μια προταση για το που θα μπορουσες να βρεις τις αναλογες με τα πιθανα ταλεντα σου απολαβες, αν ξεπερνουσες το θεματακι που εχεις με τις αποστασεις. Οπως το ξεπερασαμε και εμεις οι υπολοιποι υποτασσομενοι στις βιοποριστικες μας αναγκες. Δυστυχως, ο ελεγκτης του σαιτ μαλλον παρεξηγησε τις αγαθες μου προθεσεις και κουρεψε το σχολιο.

chriss8

Εσένα φίλε μου, σου φαίνεται μακρυά ο Έβρος. Γιατί δεν πήγες για ΟΒΑ. Διάλεξες Σαουδική Αραβία. Αντί για Α κατηγορία, όπως λες, διάλεξες την Β!! Θα πας λοιπόν στην ΣΑ κα θα δουλέψεις σε δύσκολες συνθήκες και θα πληρωθείς για αυτές, ενώ μετά θα πας στην Αυστρία και θα βρεις κάτι άλλο. Οι απολαβές σε αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικές αν και με σύμβαση. Εκτός και αν μιλάμε για απλούς εργάτες οπότε ναι, οι μισθοί είναι μέτριοι. Το θέμα είναι ότι είσαι στο ψάξιμο. Αγωνίζεσαι. Δουλεύεις. Έχεις προοπτικές. Στην φαντασία σου όμως θα έπρεπε όλοι οι άλλοι να υποφέρουν γιατί… Read more »

A.K.

Ειναι βασικο να καταλαβεις πως 1) Καθε σεντ απο τον μισθο σου προερχεται απο την ιδιωτικη οικονομια. 2) Θελω να υπαρχουν καλοπληρωμενες δουλειες ωστε να υπαρχει υψηλο βιοτικο επιπεδο μπας και ξαναρχισω να μοσχοπουλαω σπιτια που χτιζω. 😎 Προσωπικα, πιστευω πως ο ρολος του κρατους πρεπει να περιοριζεται στην δικαιοσυνη, την εσωτερικη και εξωτερικη ασφαλεια και ΜΕΡΙΚΩΣ στην υγεια και την εκπαιδευση. Οπου αλλου ανακατευεται φερνει μαζι του την σαπιλα, τις αγκυλωσεις και την διαφθορα του δημοσιουπαλληλισμου. Τουτων λεχθεντων, θεωρω πως οι ανθρωποι που εργαζονται σε αυτους τους τομεις πρεπει να απολαμβανουν ενα καλο, πιθανως και υψηλο επιπεδο ζωης. Η… Read more »

chriss8

 A.K. Για το 1) προφανώς και είναι αυταπόδεικτο. Όπως ότι και η θάλασσα έχει νερό. Μίλησες για την αρχική «σύμβαση». Βλέπεις αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν μπαίνουν αυτά τα πιτσιρίκια, στα 18, σε μια σχολή, ξέρουν ελάχιστα για τις απαιτήσεις μιας υγιούς ζωής. Αντίστοιχα και οι γονείς φαντάζονται τα τρελά προνόμια που φαντάζονται οι εδώ σχολιαστές. Επίσης οι υπερβολικές απαιτήσεις, σε χώρες του εξωτερικού, πάνε χέρι με χέρι με προνόμια. Εδώ όμως όλα Γκριζάρουν όπως πολύ σωστά είπες. Και έχεις ένα αφεντικό (δημόσιο) να δίνει μ.ο. 38.000€ στην ΔΕΗ και μισό δις για να καλύψουν τα κενά τους, ενώ σε… Read more »

nigozs

Έχουμε και λέμε: Τα πλοία διασποράς υπήρχαν πάντοτε διασκορπισμένα στα νησιά σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Το Κυριαμαδι ήταν πάντα αυτό που ειναι. 20 χρόνια πριν είχε συζητηθεί έντονα – στα πλαίσια δημιουργίας της βάσης του Ακσαζ από τους Τουρκους – η μόνιμη παρουσία πλοίου επιφάνειας στην Σούδα. Αυτό δεν έγινε ποτέ και όπως βλέπετε οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Με στόχο την επιβιωσιμοτητα του στόλου το σωστό θα ήταν μια πλήρης μοίρα (και υποβρύχιο/α) να βρίσκονται μόνιμα στην Κρήτη. Το θέμα της παραμονής στο νησί μπορεί να λυθεί εναλλάσοντας μοίρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως. Μην σας πω ότι ακόμα… Read more »

Animades

Ή απόφαση της δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας , έρχεται ως μια ιδιαίτερα θετική είδηση , που μάλλον έπρεπε να είχε παρθεί εδώ και χρόνια. Τα στελέχη του Π.Ν. που χρειάζονται να μετακινηθούν εκεί θα βρεθούν , και η ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του ¨ νέου ναυστάθμου ¨ υπάρχει μέσα από την συμμετοχή και χρηματοδότηση του Αμερικανικού ναυτικού , το οποίο θυμίζω ότι πρόσφατα συμφώνησε με τις ελληνικές κυβερνήσεις , ότι θα χρησιμοποιεί τον Ναύσταθμο Σούδας (και όχι μόνο αυτόν ) ακόμα περισσότερο… Αναβάθμιση σε εγκαταστάσεις , αλλά ενδεχομένως και σε αμυντικές δυνατότητες …. ( περιφρούρηση –… Read more »

kK19641970

Αγαπητοι συναναγνωστες μονο χαρα μας δινουν τετοια νεα(πιθανοτητες αποκτισης Α.Β η TICO). Σχετικα με τα στελεχη του ΠΝ να ειστε σιγουροι οτι ξερουν πολυ καλα ποια ειναι η δουλεια τους και το καθηκον τους. Εαν συγκρινουμε τις αποδοχες και τις παροχες με τα ΠΝ αλλων χωρων πχ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ, και ΙΤΑΛΙΑ και τις αποστολες που καλουνται να εκτελεσουν (συχνοτητα και βαθμος δυσκολιας) θα βαλουμε τα κλαματα.Φανταστητε οτι στο ΠΝ της Γερμανιας δεν κανουν ουτε βαρδιες στα πλοια οτα ειναι στο λιμανι. Συμφωνω απολητα για την δυσκολια των μετακινησεων του ΣΞ, γι αυτο πρεπει επιτελους σαν χωρα να ανταμοιψουμε σωστα και πλουσια… Read more »

Sousourada

Τα στελέχη του ΠΝ είναι πρώτα απ’ όλα υπάλληλοι, όχι διαφορετικοί από δασκάλους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, οτιδήποτε. Δουλειά τους είναι να πηγαίνουν εκεί που τους ζητάμε. Η χώρα ΔΕΝ έχει καμία υποχρέωση να μεριμνά για τη μεταφορά τους. Δεν είναι πιο προνομιούχοι από τους άλλους Έλληνες. Όποιος ξεβολεύεται ας παραιτηθεί και είναι ευπρόσδεκτος να αναζητήσει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα.

F-117

Δυστυχως ειναι γιατι αν εισαι καπου και παντρευτεις καποια που ειναι στο δημοσιο, την τραβας εκει. Στους καθηγητες δε μπορει να γινει αυτο. Δουλευει ο ενας γονεας Σαντορινη και ο αλλος Κερκυρα και λες και ευχαριστω που εχεις δουλεια.

chriss8

Ή παίρνεις μια αποσπασούλα και βολεύτηκες για πάντα, μακριά από την θέση που σε προσλάβανε να υπηρετείς. Για την Ελλάδα δεν λέμε; Πρέπει να πήγες με την γυναίκα βουλευτή για να μην σε στείλουν εκεί που υπηρετεί ο/η σύζυγος σου. Εκτός και αν είσαι αναπληρωτής. Αλλά ούτε και οι μη μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ δικαιούνταν συνυπηρέτηση.

Αλλά έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί, οι δουλοπάροικοι του δημοσίου πάντα μαλώνανε μεταξύ τους….

flatspin

Ναι ειναι υπάλληλοι, αλλα οχι δεν μπορεις να τον στελνεις δεξια και αριστερα χωρις την απαραιτητη αποζημιωση αλλα και παλι για λογους οικογενειακης γαληνης και οχι μονο δεν μπορει να τους μετακινει συνεχως. Ισχυει και γι αυτούς το εργατικό δίκαιο το οποιο προβλέπει καποια αυτονοητα πράγματα για ολους τους εργαζομένους.

kK19641970

Αγαπητη φιλη θα διαφωνησω μαζι σου. Δεν ειναι απλοι υπαλληλοι. Υπαρχει τεραστια διαφορα μεταξυ εμμενα που ειμαι ενας απλος ιδιοτικος υπαλληλος (οδηγος) και σε ενα στελεχος του ΠΝ σε ενα Υ/Β η σε ενα ΤΠΚ. Εαν εγω δεν παρω την σωστη αποφαση εγκαιρως το πολυ να αργησω να παραδωσω το εμπορευμα , εαν το κανει ενας απο αυτους ισως να ειναι και το τελευταιο λαθος της ζωης του και των υπολοιπων. Αναφερομαι με ποιο πολυ παθος στα Υ/Β γιατι εαν απλα περασει καποιος 24 ωρες καταδυσης θα δει τι σημαινει 10,12 η 20 συνεχομενες ημερες σε Υ/Β σε καταδυση.

x-m

Δεν ξέρω κανέναν δάσκαλο (και τους σέβομαι πολύ, με μάνα δασκάλα) που να είναι κάτω απο το νερό 10 μέρες. Όχι, δεν είναι υπάλληλοι. Ναι, η χώρα έχει υποχρέωση να τους παρέχει το καλύτερο δυνατόν. Δεν είναι θέμα προνομίων, είναι θέμα συμφέροντος ! όλων μας!

chikichiki

Το μόνο που έχω να πω είναι, μακάρι. Μακάρι να πάνε όλα κατ’ευχήν. Γιατί μεταξύ των πιέσεων οροφών του αμερικανικού ΠΝ, της (όποιας) κατάστασης των πλοίων, των χρηματοδοτικών μας δυνατοτήτων, και τυχόν “εσωτερικών” αντιδράσεων, και ποιος ξέρει τι άλλων παραγόντων, η υπόθεση δεν είναι και τελειωμένη. Ας δούμε, λοιπόν.

adpanos

Αν διαλέξουμε Ευρωπαϊκή σουϊτα όπλων όπως ASTER, CAMM-ER, MDCN, δεν έχει κανένα νόημα η επιλογή απόκτησης BURKE/TICO εκτός και αν μας τα δίνουν τσάμπα με τα όπλα τους.

Επιτέλους πρέπει τα όσα χρήματα έχουμε να κατευθυνθούν σε νέα πλοια , νέες σχεδιάσεις με ορίζοντα 40 – 45 ετών.
Ποιος θα βάλει την υπογραφή του για αγορά ESSM/SM2 για 5-10 χρόνια χρήσης?

Εκτός και αν στην PESCO χρησιμοποιηθεί ESSM, SM2 και MK41 αντί ευρωπαϊκων όπλων, οπότε πάω πάσο ..

chriss8

Εκτός και αν σκοπεύουμε να τους ρίξουμε όλους τους ESSM και SM-2,εντός της δεκαετίας 😉

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με το αμερικανικό Ναυτικό

Επίσκεψη κ. Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης Διοίκησης Ναυτικού με Πληρώματα Σκαφών CCM του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη...

«Επίσημη πρώτη» για τα Patriot της Ρουμανίας

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Ρουμανία παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια το πρώτο της Α/Α σύστημα Patriot, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σε πεδίο βολής...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...
- Advertisement -