Αριστείδης Μωραϊτίνης: ο Έλληνας άσσος του 1ου ΠΠ

2
1377
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αντιπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης γεννήθηκε το 1891 στην Αίγινα και απέκτησε παγκόσμια φήμη ως πιλότος στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και του 1ου ΠΠ. Συνολικά είχε στο ενεργητικό του 9 καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών κερδίζοντας τον τίτλο του μοναδικού άσσου της τότε Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας.

Farman MF-7

Ο Μωραϊτίνης ήταν γεννημένος ηγέτης και ατρόμητος πιλότος. Στις 5 Φεβρουαρίου 1913, μαζί με τον Μ. Μουτούση και με αεροσκάφος Farman MF.7, πραγματοποίησαν την πρώτη στα παγκόσμια χρονικά αποστολή ναυτικής συνεργασίας, πετώντας πάνω από τα Δαρδανέλια, επισημαίνοντας τις θέσεις του τουρκικού στόλου και βομβαρδίζοντας τις θέσεις του. Με το ξέσπασμα του 1ου ΠΠ, μαζί με τον Δ. Καμπέρο ιδρύουν τη πρώτη ακαδημία εκπαίδευσης πιλότων.

Όταν η Ελλάδα εισήλθε στο πόλεμο το 1917, ο Μωραϊτίνης τοποθετείται στη βάση της Ίμβρου. Στις 20 Ιανουαρίου 1918, πετώντας με Sopwith Camel, ενεπλάκη σε αερομαχία με 10 γερμανικά καταδιωκτικά και πέτυχε τη κατάρριψη των 3 από αυτά. Το τέλος του πολέμου τον βρίσκει με το βαθμό του Πλωτάρχη και πιστωμένο με 9 καταρρίψεις στο ενεργητικό του καθώς και πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις από την Ελληνική και τη Βρετανική κυβέρνηση. Σκοτώθηκε το Δεκέμβριο του 1918 κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το αεροσκάφος του συντρίβει στον Όλυμπο εξαιτίας άσχημων καιρικών συνθηκών.

Sopwith Camel (Χρώματα USAF)

Η κληρονομιά του Αριστείδη Μωραϊτίνη είναι τεράστια. Εκτός από ικανότατος πιλότος της Ελληνικής Αεροπορίας, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πρώτης ακαδημίας εκπαίδευσης χειριστών και στη δημιουργία τοπικής αεροπορικής βιομηχανίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha
Guest
tsimuha

comment image
comment image
comment image
comment image
comment image

PROMAXOS1
Guest
PROMAXOS

Μιλάμε για εκπληκτικό πιλότο, τέτοιο κατόρθωμα είναι αντάξιο των καλύτερων στιγμών του Μάνφρεντ φον Ριχτόφεν και του Βέρνερ Φος!!! 10 προς 1 απέναντι σε Γερμανούς πιλότους και να καταρρίπτει τους 3 με το Sopwith Camel …
Η μόνη αεροπορική μονάδα που ταπείνωσε τους ικανότατους Γερμανούς πιλότους (στην περίπτωση αυτή της πτέρυγας του Ριχτόφεν) ήταν το σμήνος της Ναυτικής αεροπορίας του RN, αλλά κι εκεί δεν σημειώθηκε τέτοιο κατόρθωμα!