25.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Α/ΓΕΑ: Κι όμως, τα F-16C/D Block 50 θα εκσυγχρονιστούν σε Block 50+Adv!

Α/ΓΕΑ: Κι όμως, τα F-16C/D Block 50 θα εκσυγχρονιστούν σε Block 50+Adv!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H συνέντευξη του Α/ΓΕΑ την περασμένη εβδομάδα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσο ανέδειξαν τα περισσότερα μέσα, καθώς αποκαλύφθηκαν αρκετές λεπτομέρειες για τα μελλοντικά προγράμματα της ΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά τα οποία συζητήθηκαν είναι και το μέλλον των ελληνικών F-16C/D Block 50, που όπως είναι γνωστό “εξαιρέθηκαν” από την διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Αυτό όμως που μας είπε ο Α/ΓΕΑ ήταν πως τα F-16C/D θα εκσυγχρονιστούν και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, και μάλιστα μας εξήγησε τον τρόπο. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ο εκσυγχρονισμός των Block 50 έχει παραπεμφεί στις ελληνικές καλένδες, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει!

Εκσυγχρονισμός F-16, «Τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρηγορα» διαβεβαίωσε ο Α/ΓΕΑ, το πρώτο F-16V έτοιμο σε 12 μήνες!

Καταρχάς, όπως έχουμε ήδη γράψει, τα πρώτα μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν είναι τα αεροσκάφη του προγράμματος Peace Xenia IV, F-16C/D Block52+Adv. Τα αεροσκάφη αυτά είναι και τα πλέον “εύκολα” στην μετασκευή F-16 στην ΠΑ, συνεπώς η μετατροπή τους θα ξεκινήσει άμεσα, και όπως έχουμε ήδη γράψει, υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθεί το πρώτο αεροσκάφος F-16V σε 12 μήνες από σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2021 η ΠΑ θα έχει αρκετά αεροσκάφη F-16V για να ξεκινήσει την δυναμική εκπαίδευση στον νέο τύπο, και αργά αλλά σταθερά θα προστίθενται νέα αεροσκάφη. Το δε κόστος μετατροπής είναι το χαμηλότερο όλων των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν.

Ο λόγος όμως της επιλογής των PXIV σαν πρώτα, δεν είναι μόνο η “ευκολία” που επιτρέπει την άμεση εκκίνηση του προγράμματος. Είναι και ο προηγμένος εξοπλισμός επιπέδου Block 5x +Adv που φέρουν, ο οποίος θα “μεταμοσχευτεί” στα παλαιότερα Block 50. Και ναι λοιπόν, η ΠΑ λαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την απόλυτα σωστή απόφαση, δημιουργεί ένα απόθεμα εξαρτημάτων που θα επιτρέψει την μετατροπή των παλαιών μας Block 50 σε Block 50+Adv. Τα εξαρτήματα από τα Block 52+Adv είναι περιουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης, και προφανώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν στα αεροσκάφη της.

Τι θα απογίνουν τα F-16C/D Block 30 και Block 50;

Γεννιέται βέβαια το ερώτημα, πως θα γίνει αυτό από την στιγμή που δεν έχει προβλεφτεί στην σύμβαση FMS μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος. Ας δούμε τι χρειάζεται να απαντηθεί για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50.

  1. Που θα βρεθούν απάρτια για 38 αεροσκάφη που θα εκσυγχρονιστούν σε Block 50+Adv;
  2. Ποιος θα φτιάξει το πρωτότυπο;
  3. Πως θα πληρωθεί το “υποπρόγραμμα”;

Στην πρώτη ερώτηση η απάντηση δόθηκε λίγο πιο πάνω, τα περισσότερα απάρτια θα προέλθουν από τα F-16 Peace Xenia IV. Βέβαια η αλήθεια είναι πως τα PXIV είναι λιγότερα από τα PXII, αλλά κι εκεί θα δοθεί λύση στο πρόβλημα (περισσότερα παρακάτω). Σημειώνουμε πως το ένα από τα 38 αεροσκάφη είναι ήδη εκσυγχρονισμένο όπως θα δούμε!

Επίσης η δεύτερη ερώτηση έχει απαντηθεί, υπάρχει ελληνικό πρωτότυπο μετατροπής Block 50, το περίφημο TC1 που υπηρετεί σήμερα στην 116ΠΜ αντί για την 111ΠΜ. Το TC-1/«1024», το υβρίδιο Viper που ξεκίνησε την καριέρα του ως F-16C Block 50, αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα δοκιμών της εγκατάστασης του ASPIS, έγινε «PXIII» (από την άποψη των ηλεκτρονικών) και είναι σήμερα υβριδικό μοντέλο με ηλεκτρονικά του επιπέδου PXIV αλλά όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικών των αεροσκαφών PXII. Χάρη σε αυτό το αεροσκάφος, τα PXII μπορούν να μετατραπούν σε PXIII ή PXIV χωρίς -ας πούμε- προβλήματα, καθώς όλα αυτά έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια πριν.

Τι συνέβη μέχρι σήμερα και τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον στο πρόγραμμα F-16V

Η τρίτη ερώτηση είναι πιο δύσκολη. Το πρόγραμμα του 1,5 δις, δεν περιλαμβάνει ούτε καν πρόβλεψη για τα PXII, τι θα γίνει λοιπόν; Καταρχάς πρέπει να πούμε ευθαρσώς κάτι, το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού δεν θα φτάσει ούτε για αστείο τόσο ψηλά σε κόστος, θα “κλείσει” πολύ χαμηλότερα. Αναγνωρίζουμε πως κάποιοι μιλούν για “πρωτόγνωρα κόστη” αλλά τα 1,528 δις είναι η οροφή κι όχι το πραγματικό κόστος, πέραν του ότι περιλαμβάνει και FOS  ύψους 280 εκ. Η ΠΑ όμως θεωρεί πως το κόστος θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, και με χρήματα από το πρόγραμμα θα μπορέσει να αγοράσει απαραίτητα απάρτια για τον εκσυγχρονισμό των Block 50, κυρίως υπολογιστές και Link 16. Τα αεροσκάφη μπορούν να “συμπληρώσουν τα ραντάρ ίσως από τα AN/APG-68v9 των PXIII, που είναι ίδιου τύπου θεωρητικά, αλλά παλαιότερα από τα αντίστοιχα των ΡΧIV.

AN/APG-68(V)9

Σύμφωνα με ανεξάρτητες πληροφορίες του περιοδικού μας, το πρόγραμμα θα το εκτελέσει η ΕΑΒ απευθείας, σαν κύριος ανάδοχος και εκτός FMS, με υποκατασκευαστή την Lockheed Martin. Η δουλειά που θα εκτελεστεί είναι κατά μεγάλο μέρος και δομική, καθώς τα ελληνικά Block 50 έχουν αρκετές ώρες πτήσης, συνεπώς θα πρέπει να ελεγχθούν πριν γίνει ο εκσυγχρονισμός. Βέβαια τα ελληνικά αεροσκάφη έχουν εξαντλήσει περίπου το 50% των ωρών τους, την στιγμή που τα αμερικανικά έχουν εξαντλήσει τουλάχιστον το 80%. Συνεπώς έχει λογική η περαιτέρω επένδυση στα ΡΧΙΙΙ αεροσκάφη καθώς μπορούν να προσφέρουν για τουλάχιστον άλλα τόσα χρόνια (θεωρητικά)!

Αμερικανικό F-16C Block 50 συμπλήρωσε 9.500 ώρες πτήσης

Το μόνο που δεν μπορεί να διευκρινιστεί είναι ο χρόνος που θα γίνει αυτό, και δυστυχώς είναι κάτι που ίσως δεν αφορά τόσο την ΠΑ ή ακόμη και το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι η δυνατότητα της ΕΑΒ να εκτελέσει αυτές τις εργασίες, από την στιγμή που θα εμπλακεί για πολλά χρόνια στον εκσυγχρονισμό των F-16V και οι εγκαταστάσεις της και το προσωπικό της θα είναι απασχολημένες. Είναι όμως ένα θέμα που θα θίξουμε ξανά στο μέλλον.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

71 ΣΧΟΛΙΑ

71 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μην μπαινουμε σε λεπτομερειες

Ο εκσυγχρονισμος των F-16 ειναι γεγονος ΑΛΛΑ τα μαχημα αεροσκαφη σε οριζοντα 10 χρονων δεν επαρκουν, αφου θα ειναι γυρω στα 146 (μαζι με τα Μιραζ 200-5). Το μεγαλο θεμα λοιπον της ΠΑ ειναι o ΑΜΕΣΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ και η σωστη επιλογη του ΝΜΑ (εστω για 20 μαχητικα για να πεισουμε αυτους που λενε οτι λεφτα δεν υπαρχουν), που θα γινει με τα καταλληλα κριτηρια (δυνατοτητες αεροσκαφους, απεναντι απειλη κτλ.) και οχι οπως παλια για να ικανοποιησουμε τους δηθεν φιλους μας ΝΑΤΟικους που ΑΜΕΣΩΣ κατακρινουν το καθε ρωσικο που παραβιαζει εναεριο χωρο και πρεπει να καταρριφθει, αλλα κανουν τα στραβα ματια… Read more »

ΛΕ-ΠΑΣ

ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ ΣΑΣ ΦΥΤΙΛΙ ΑΝΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ ΠΑΤΗΜΕΝΟ! ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ Φ 35 ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! ΟΙ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΑΖΙΑΡΗΔΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΩΝ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΜΑΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΙΣΟΥΝΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ Φ 35 ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΤΕ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ 146 ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ ΜΕ ΣΚΑΛΠ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ! Ο ΚΟΥΒΑΣ Φ 35 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ… Read more »

Αγαπητη Π&Δ

δεν ξερω αν τα λεει καλα ο φιλος μας παραπανω αλλα ποιος σας ειπε οτι ενα MIG-35 ειναι υποδεεστερο του F-35 ,μαλιστα με ρανταρ AESA εμβελειας 400 χιλ?Μη σας ξεγελαει το στελθ. Ενα αντικειμενο με υπερκινητηρα σαν κι αυτο του F35 κανει “θορυβο” και δεν μπορει να “κρυφτει” και να γινει στελθ. Το μελλον θα δειξει οτι προκειται για μαρκετιν και για χοντρη υπερκοστολογηση των αμερικανων.

Giorgos Tsagkaris

MAKAΡΙ,ΜΑΚΑΡΙ,ΜΑΚΑΡΙ…. Θα προσθεσω καποια ακομη (αβολα) ερωτηματα (οχι σε εσας απαραιτητα)… -Ποτε θα αποδωθουν τα αναβαθμισμενα -50 οταν η ΕΑΒ (εφοσον ολα πανε καλα και δουλευοντας στο κοκκινο) μπορει να αποδωσει 10-12 α/φη το χρονο? -Οταν θα παραλαμβανουμε το τελευταιο αναβαθμισμενο -50 σε ”Μ” ποσα χρονια θα μετραει αυτη η εκδοση σε υπηρεσια? -Πως θα επηρεασει αυτο το χρονο παραδοσης των ”V”? -Ποσα α/φη θα λειπουν ταυτοχρονα απο τις μοιρες ενω γινεται ταυτοχρονα αναβαθμιση των -50 και των -52? -Το κοστος αναβαθμισης καθε -52 σε ”V” συν το κοστος αναβαθμισης ενος -50 σε -52,ειναι χαμηλοτερο απο αυτο της αναβαθμισης ενος… Read more »

G...

Αυτο ειναι πολυ θετικο και μακαρι να πανε ολα καλα

nicolas

Μπορει να το αναλαβει το κεα για ανακουφιση της εαβ?τελος, εαν κοψουμε τη fos βλεπω να μην την συναπτουμε σχεδον ποτε με καταστασεις αλα μιραζ

Em.Ti

Όχι. Η ΕΑΒ είναι η μόνη εν Ελλάδι που θα μπορούσε να αναλάβει κάτι τέτοιο.

Ποιός είπε ότι θα “κοπεί” η FOS;

Aias

Ο εκσυγχρονισμός όπως στήθηκε είναι συνάρτηση με κύριο παράγοντα την κατάσταση των οικονομικών μας σήμερα και σε δεύτερο λόγο την επιχειρησιακή αξία .
Ο σχεδιασμός της αεροπορίας κατά ανάγκη δυστυχώς προσαρμόστηκε σε αυτό.
Το ότι η αεροπορία προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί είναι πέρα από κάθε αμφιβολία.
Το ότι μπερδεύτηκαν τα πράγματα όμως ,μπερδεύτηκαν.
αναφορές σε Ταϊβάν τα μπερδεύουν περισσότερο;
Ας ελπίσουμε στο καλύτερο όπως πάντα.

Gilan

Μας έφτιαξες την νύχτα κουφάλα…! 🙂

Scalp_eg

Όλα βαίνουν καλώς στήν αεροπορία μας, Οι επιτελείς πήραν (επιτέλους) τις πιό σωστές αποφάσεις, (βάση των χρημάτων που είχαν διαθέσιμα) και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Τα 85 viper +38 advanced +24 mirage 2000-5 =147 θα ειναι ο κορμός μας ως το 2040+ Ο πολλαπλασιαστης ισχύος μας θα είναι η απόκτηση των mirage 2000-5F που θα αποσύρουν οι γάλλοι την επόμενη 3ετία. 20 αεροσκάφη απο τα οποία τα 16-17 θα είναι στην ουσία τα απάρτια τους που θα φορεθούν στα δικά μας Egm καθώς τα γαλλικά είναι αρκετά ταλαιπωρημένα, και 3-4 ολόκληρα απο τα πιο “φρέσκα” θα αυξήσουν το στόλο… Read more »

sotbak

δέχεται επιστροφές η μαμά LM;;;

Γιώργος

Για τις ΜΕΚΟ καιγόμαστε, όχι για τους JASSM.

aris32

να παρεις τα μ2000-5f και να τα βαλεις τα εξαρτηματα τους στα egm ; δεν γινονται τοσο ευκολα . γιατι πρωτος θα τα αγορασεις τα γαλλικα αεροπλανα εστω και σε καλη τιμη αλλα οχι συμβολικη και μετα θα πρεπει να αναπτυξεις εσυ το πρωτοτυπο αναβαθμισμενο και να πληρωσεις την εαβ για να αναβαθμισει τα 18 και να γδυσει τα 20 που θα παρεις . δεν ειναι λογικο να κρατησεις τα 2000-5f και να αποσυρεις egm . ναι τα γαλλικα ειναι πιο παλια αλλα μην ξεχναμε οτι τα ελληνικα 2000 δεν ειναι και αυτα λιγοτερο καταπονημενα . ειμαι βεβαιος οτι τα… Read more »

Αντωνιος

Καλά μιλάμε το καλυτερο σενάριο 100-150 jassm er και οι απέναντι δεν θα κουνιούνται αλλα αποκλείεται να το αποδεσμεύσει η LM και ακομα καλυτερα LARSSM

Bill

Μακάρι να γίνουν αυτά που λες φίλε!!!
Εγώ έχω άλλη απορία και αν μπορεί ας μου την απαντήσει κάποιος.., “Γίνεται να πηγαίνουν τα απάρτια μια γενιά πίσω με αποτέλεσμα στο τέλος να εξαλιφθεί η πρώτη παρτίδα F-16? Δηλαδή τα 52+adv θα γίνουν Viper και τα απάρτια τους θα μπουν τα 52+, τα απάρτια των 52+ θα μπουν στα 50, των 50 να μπουν στα 30 και η αρχική γενιά των F-16 block 30 να χαθεί από τον χάρτη και ο στόλος να μην χάσει ούτε ένα αεροσκάφος??”
Είναι τεχνικά εφικτό αυτό? Οικονομικά?

Em.Ti

Τεχνικά και βέβαια είναι εφικτό. Αλλά το οικονομικό είναι το θέμα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ:

https://www.ptisidiastima.com/greek-f-16c-d-block-30-future-part-4/

sotbak

παρήγορο άρθρο

Giorgos Tsagkaris

@ Τagg
Δηλαδη η ΕΑΒ θα αναβαθμιζει ταυτοχρονα τα -50 σε Μ,τα Μ σε V και τα ΕGM σε 2000-5F ???????????

MAN

και τα Ρ3 για να μη ξεχνιόμαστε

giorgos tsagaris

@ MAN
Nαι !!!!!! Σορρυ….
Αυτα μαλλον τα εχει ξεχασει και η ιδια….. ;-(

sotbak

προφανώς πρόκειται περί ιδιαίτερα ικανής/αποδοτικής εταιρείας……

Βκ

Ευχάριστα τα νέα εάν και εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο που ανέφερε και ο αρχηγός. Επειδή όμως έχουμε τους scalp σε σημαντικό απόθεμα και σε βάθος χρόνου θα γίνει αναβάθμιση τούς θα γίνει κάτι με τα Μιραζ? Υπάρχει περίπτωση να δούμε σαν νέο μαχητικό το Rafale έστω και μία μοίρα!!

George K.

Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε Rafale με ελληνικά εθνόσημα (πολύ θα το’ θελα και γω). Θα έχουμε τα F-16V που θα είναι ίδιας γενιάς πλέον.
Έχεις υπόψιν σου πόσο κοστίζει μια μοίρα Rafale όπως λές…? Με αυτά τα χρήματα πόσα καινούργια F-16V αγοράζουμε…?

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Έχω την εντύπωση ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Με όλα αυτά τα σκάνδαλα που βγαίνουν και που φαίνεται ότι δώσαμε πολλά χρήματα για ένα μέτριο αποτέλεσμα διότι καταληγανε σε κάποιες τσέπες (βλέπε φρεγάτες κτλ) το τώρα με ελάχιστο κόστος αναβαθμίζουμε σημαντικά την άμυνα μας. Μακάρι να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και για το ναυτικό μας αλλά και για τον στρατό ξηράς.

Mtsak

+1

Spirit

Τα νέα από απέναντι δεν ειναι καλά υπάρχουν φαίνεται να εξομαλύνονται οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Τα μάζεψε νωρίς ο πασάς η κωλοτούμπα αναμένεται να πάει σύννεφο.

sotbak

+

Fingolfin

Άντε σιγά σιγά να έρχονται και οι μπελαρά, άντε και καμία γκοβίντ. 🙂

Tpap

Πάλι τρικλοποδιές (‘αρθρα σε εφημερίδες) μπαίνουν για τις [email protected] Τι κακό με αυτές τις Γαλλικές φρεγάτες, με τίποτα να αγοραστούν, πρώτα οι FREEM, μετά τα ενοίκια (2 φορές), τώρα οι [email protected] Μήπως είναι “σημάδι”.

dkataims

Πολυ σημαντικο θεμα κατα ποσο η ΕΑΒ θα μπορεσει να ανταπεξελθει.

Για να καταλαβουμε το ευρος της κακοδιαχειρισης, μπορει στο ΓΕΑ να εγινε πολυ καλη δουλεια οντως, αλλα οι σωστες επιλογες μπορει να πεσουν στο κενο εξαιτιας ολου του υπολοιπου οικοδομηματος που αφεθηκε ανεξελεγκτο.

Ερωτηση:
Το χρονοδιαγραμμα των P3 επικαλυπτεται (τελικως) με των F16 σωστα;

Mirage

Να και κατι καλο. Αν μπορουσε να γίνει και κατι για τα mirage…

Mtsak

+1
Αναρωτιέμαι αν, στην ενημέρωση, έγινε ή όχι κάποια ερώτηση-αναφορά για τα Mirage.

George

Αυτό είναι απαραίτητο βήμα και συμπλήρωμα της απόφασης για εκσυγχρονισμό των -52 σε -V. Χωρίς αυτό η απόφαση για -V θα είναι επικά καταστροφική και μοιραία για τον αριθμό των α/ε της ΠΑ μια και θα την έκανε σκιά του εαυτού της με μόνο 5 μοίρες και 109 σύγχρονα α/ε! Οτι δηλαδή έπαθε η Βουλγαρική ΠΑ που δεν μπόρεσε μετά το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκε από τους ίδιους τους Βούλγαρους να ξανασηκώσει κεφάλι. Και φυσικά θέλει δεκαετίες μετά να το ξαναστήσεις το μαγαζί…. Λογικά τα απάρτια που λείπουν είναι 8 Η/Υ και Link-16 Μένουν όμως απάρτια από 47 -52+ που… Read more »

Thras

Πολύ σωστά!
Ειδικά αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε τα M2000-5 θα πρέπει να κινηθούμε προς απόκτηση μερικών ακόμα F16 απο τα αμερικανικά αποθέματα και να τα εκσυγχρονίσουμε τουλάχιστον στο επίπεδο Μ.

aris32

μεγαλο λαθος ο μη εκσυχρονισμος των μπλοκ30 τωρα που παιζει ο εκσυχρονισμος τον υπολοιπων φ16 . ξανακανουμε το λαθος των μ2000 το 2000 με την λογικη οτι που θα παει θα στρωσει η οικονομια . επειδη η οικονομια δεν θα στρωσει τοσο συντομα ωστε να μπορεσουμε να παρουμε ΝΜΑ σε ικανους αριθμους τα 147 μαχητικα δεν φτανουν . οποτε ειναι πολυτελεια να εχεις 40 μαχητικα που μπορεις να αναβαθμισεις στο μισο κοστος από την αγορα νεου μαχητικου και να τα βαλεις αμεσως σε υπηρεσια . διατηρωντας 200 μαχητικα που ειναι το ελαχιστο . βεβαια αλλος θα αποφασισει και ολοι θα… Read more »

Em.Ti

Για ακόμη μία φορά φαίνεται ότι ο Βίτσας είχε πει πολλά τότε. Για όσους δεν θυμούνται, ο Βίτσας είχε πει ότι και τα Blk50 θα εκσυγχρονίζονταν, αλλά με άλλο τρόπο. Προφανώς λοιπόν, ο εκσυγχρονισμός και των Blk50 ήταν εξαρχής στο τραπέζι αλλά περίμεναν την πορεία του πιο σημαντικού προγράμματος των -52x για να αποφασίσουν τί και πώς. Δυστυχώς όμως (επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας) τα ερωτηματικά είναι ακόμη αρκετά: Θα εγκριθούν οι επιπλέον προσλήψεις στην ΕΑΒ; Αν ναι, θα γίνουν με τέτοια ταχύτητα ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα; Θα περισσέψουν όντως κονδύλια από το κύριο πρόγραμμα των “-V”;… Read more »

4Horsemen

Εγώ λέω και κάτι άλλο. Άντε και εγκριθούν προσλήψεις για την ΕΑΒ. Υπάρχουν στην αγορά καταρτισμένοι μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί Η/Υ, αεροναυπηγοί, μηχανικοί αεροσκαφών κ.λπ., ή έχουν φύγει οι περισσότεροι στο εξωτερικό;

Em.Ti

Είναι άγνωστο αυτό δυστυχώς. Ας βγει η προκύρηξη των θέσεων και βλέπουμε.

Ripmaker

δεν ειναι άγνωστο. η εαβ εχει χάσει πολύ εμπειρο προσωπικό και οσοι παλιοί έχουν μείνει απλά δεν δουλεύουν πλέον τσαντισμένοι απο τις περικοπές των μισθών τους.
Και η εκπαιδευση των νέων φουρνιών αργει χαρακτηρηστικά να ξεκινησει.
Και ναι τα ξέρω καλά αυτά που λέω.

Στεντορας

Καλημέρα. επειδή διαβάζω πολλά σχόλια για την ΕΑΒ και κάποια είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα είπα , κάποια άλλα όμως όχι είπα να γράψω ένα σχόλιο για πρώτη φορά. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχασε μεγάλο τμήμα του προσωπικού της και φυσικά την τεχνογνωσία τους από το 2011 και έπειτα λόγω φυσικά του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ που κατάφερε , γιατί περί κατορθώματος πρόκειται , να δίνει μισθό σε μηχανικό αεροσκαφών ( με 20 χρόνια εμπειρίας) 980 ευρώ και 12 μισθούς . Στην ελεύθερη αγορά λοιπόν όταν υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας της τάξεως των 3-4000 ευρώ οι άνθρωποι αποχώρησαν με… Read more »

Γιώργος

Τα Amraam D τα θεωρώ απαραίτητα, μη πω τα Meteor.

Em.Ti

Δεν έχουμε -ακόμα έστω- ικανό φορέα για τα Meteor, χώρια ότι είναι πραγματικά πανάκριβα σαν βλήματα. Αν και όταν ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο θα αλλάξουν πολλά υπέρ μας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν το ΝΜΑ θα είναι ένα εκ των Rafale/Gripen ή εκσυγχρονίσουμε τα “-5” και τα πιστοποιήσουμε για κάτι τέτοιο.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ναι, περισσότερους (και καλύτερους) AIM-120, περισσότερους (και καλύτερους) AIM-2000 IRIS-T, JSOW, JDAM και ενδεχομένως ένα προηγμένο αντιπλοϊκό βλήμα γιατί απ’ότι φαίνεται οι AM38 θα αποσυρθούν χωρίς αντικαταστάτη.

NikolakiEfentis

Αντιλαμβάνεσαι όμως πως ραντάρ AESA + Meteor είναι ένας συνδυασμός εξαιρετικός εναντίον των F-16 της THK. Το ιδανικό θα ήταν μια παραγγελία και των 2 πυραύλων.

Είμαι περίργος αν θα τον ζητήσουν και τα ΗΑΕ για τα δικά τους F-16 που θέλουν να αναβαθμίσουν.

Em.Ti

Μα έγραψα ότι αν και εφόσον ενταχθούν οι Meteor σε ελληνική υπηρεσία θα αλλάξουν πολλά δεδομένα στο Αιγαίο. Το θέμα είναι να ενταχθούν στη δική μας πλευρά γιατί κάλλιστα κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να ενταχθούν και στην απέναντι, άλλωστε όπως είναι τα πράγματα σήμερα, οι απέναντι έχουν (σχεδόν) τον φορέα για το βλήμα, εμείς όχι.

Τα F-16V είναι προς το παρόν μη πιστοποιημένα για κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω αν θα ζητήσουν τα ΗΑΕ πιστοποίηση για τα δικά τους, αλλά ακόμα κι αν το κάνουν, είναι το ακανθώδες θέμα του κόστους του βλήματος.

Αλέξανδρος

Ελπίζω μόνο να μην αφήσουν τα αεροσκάφη με τα LANTIRN

aris32

μπορεις να αναβαθμισεις τα λαντιρν σε er με λιγοτερο κοστος και σε σχεση με το sniper καλες επιδοσεις . μην ξεχνας πως πλεον εχεις 23 + 28 lantirn στοχευσης και 23 ναυτιλιας . + 15 litening .αναβαθμισεις χρειαζομαστε και db110 περισσοτερα . και φυσικα οπλα .

Γιώργος

Τα Sniper έρχονται και σε δεύτερο χρόνο.

Falcon7

Εξαιρετικό νέο. Μακάρι να πραγματοποιηθεί. Δεν μας περισσεύει τίποτα.

Γιώργος

Κάτι Block 30 μόνο, από ό,τι φαίνεται.

Manolis

Πολυ καλη ειδηση!!! Η πληροφορια για αμεσο εκσυγχρονισμο των μπλοκ-50 , ειναι απο μονη της ενας ικανοτατος λογος για να ξεκινησουν πρωτα τον εκσυγχρονισμο τα F-16C/D Block52+Adv και να αποδωσουν αμεσα τα απαρτια τους! Αρκει η τοποθετηση τους στα μπλοκ-50 να μη γινει σε …5 χρονια, γιατι τοτε ισχυουν αυτα που εχω γραψει σε σχολιο προηγουμενου αρθρου περι στερησης των πιο προηγμενων F-16 της ΠΑ (και του link-16 τους) οσο διαρκει ο εκσυγχρονισμος. Διορθωστε το ” 1024″, το υβρίδιο Viper που ξεκίνησε την καριέρα του ως F-16C Block 50 ειναι το 1045. Η ερωτηση γι’αυτο το πρωτοτυπο εκσυγχρονισμου των μπλοκ-50,… Read more »

Spyros

Αν ζούσαμε σε χώρα που λεφτά που θα περίσσευαν απο την υλοποίηση προγράμματος θα ήτα πιθανότερο να πάνε σε άλλες ανάγκες της εν λόγω υπηρεσίας (ΠΑ) και όχι στις τσέπες κάποιων ή σαν έκτακτο βοήθημα για ψηφαλάκια, άρθρα σαν αυτό θα με γέμιζαν αισιοδοξία.

Αλλά ζούμε στην Ελλάδα.

ThanosD

Απο τα 900 εκ δ ευρω που θα δοθούν σε επιδόματα τα 450 εκ επιστρέφουν στο κράτος ,λόγω της πολύ μεγάλης φορολογίας.(45% του ΑΕΠ).οταν με τα αναδρομικα δίνεται ένα μεγάλο ποσό στα στελεχη (και καλώς) -και αυτο δεν μπορεί να δώσεις ψήφους; .Και δεν πιστεύω ότι με αυτά τα χρήματα θα κερδίσει κάποιος εκλογές που θα έχανε..έτσι και αλλιώς και απο οτι φαίνεται θα τις χάσει.Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Στρατός της , είναι μια ολόκληρη κοινωνία με πολλά προβλήματα η όποια με τους άμισθους φαντάρους αλλα και την εφεδρεία που θα κληθεί που δεν αναφέρεται κανείς .Γιατι οι… Read more »

JohnnyB

Τι πιθανότητες υπάρχουν να περισσέψουν εκ νέου απάρτια για μια μερική αναβάθμιση των υπόλοιπων Block 30 στο μέλλον εφόσον προχωράνε καλώς τα προγράμματα αναβάθμισης των Block 70 και Advanced? Σαν τρίτο βήμα μετά απο τόση συσσώρευση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας απο την ΕΑΒ δεν θα ήταν παράλογο να ασχοληθούμε και με ένα περιορισμένο εκσυγχρονισμό διαθέτοντας απάρτια διαθέσιμα. Ίσως και παράλληλα με την εν λόγω αναβάθμιση του άρθρου σε αναλογία 3:1 (Block 50 Advanced ενάντια σε Block 30 ‘plus’). Μεράκι και πρόγραμμα να υπάρχει και όλα χωράνε στο πλάνο. Κατανοώ ότι τα Block 30 μας είναι ‘αναλογικά’ και καταπονημένα σε ώρες πτήσης… Read more »

sotbak

+

phantomakis

Διαβαζω και ξαναδιαβαζω και δεν αντεχω αλλο, αν η εαβ τωρα μπορει να κανει ολα αυτα που διαβασα παραπανω τοτε στους καλους καιρους θα επρεπε να κανει συμπαραγωγη του ατλαντις που πηγε στο διαστημα

Thras

χαχαχαχα!

George

Εντάξει είναι όντως θέμα η ΕΑΒ αλλά είχε καταφέρει να κάνει αναβάθμιση 74ων F-16 της USAF σε CCIP

Fingolfin

Εξαιρετικά νεά!

Απάρτια απο F16 blk52+ advanced => F16 blk50

Απάρτια απο F16 blk 50 advanced => F16 blk 30.

Και μετά (σε 2-4 χρόνια) πώληση των blk 30;;;

giorgos tsagaris

@ Fingolfin
Για ξαναδες το φιλε μου….
Ποιο οικονομικο θα ηταν αντι να παιξουν ολα αυτα τα α/φη αλλαξο..μπαλιες… να
αναβαθμισεις κατευθειαν τα -30 σε ”V” (αν ηταν πρακτικα εφικτο)…

George

Σε TCO όμως έχει ένα δίκιο η ΠΑ. Αν το σκεφτείς τα F-16-30 θα γινόντουσαν -V και μετά από λίγα χρόνια θα είχαν εξαντλήσει τις ώρες τους….. Από την άλλη να τα αφήσει έτσι είναι επίσης ακραίο. Τα -30άρια πρέπει να μείνουν την επόμενη δεκαετία και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν upgrade. Αλλιώς η ΠΑ μικραίνει πάρα πολύ Για την ώρα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί μιλάμε για μια μελλοντική ΠΑ 5 μοιρών και ΑΝ γίνει αυτό που λέει εδώ η ΠΤΗΣΗ πάμε στις 7…. Φυσικά μπορούμε να ακούσουμε για μοίρες των 12 α/ε που κάνουν τη… Read more »

giorgos tsagaris

@ George
Με 2.4 εκατ τα -30 αυξανουν (αν δεν κανω τραγικα λαθος) σε 12000 τις ωρες
πτησης τους.Δεν θα ”προλαβει” ποτε να τις εξαντλησει…

Thras

Το 2ο σκέλος με τα block 30 είναι δική σου υπόθεση από ότι καταλαβαίνω.
Επίσης αν τα εκσυγχρονίσουμε σε Block 50 advanced και λογικά γίνει και δομική αναβάθμιση, γιατί να τα πουλήσουμε; Μας περισσεύουν;

Fingolfin

Δική μου υπόθεση εννοείται, δημοσιογράφος δεν είμαι.
Αν το κόστος είναι χαμηλό, τότε ίσως αξίζει τον κόπο – είτε για να τα κρατήσουμε, είτε για να τα πουλήσουμε.

Thras

Σιγουρα αξιζει το κοστος φιλε μου γιατι θα κυμανθει περιξ των 5εκ ανα αεροσκαφος για να υπηρετησουν αλλα 15-20 χρονια με αποδεκτες επιδοσεις!
5*32=160εκ. Αν το συγκρινεις με το κοστος αντικαταστασης τους, ειναι απλα δυσθεωρητο…

Shadowfax

1.1δις$ στοιχισε το 2011 ο εκσυγχρονισμος 117 F16 των γειτονων…
Ο εκσυγχονισμος των Block30 θα στοιχισει κατιτις παραπανω απο 5εκ…

Thras

Ακόμα και 10 εκ να στοιχίσει ανά αεροσκάφος (πιστεύω λιγότερα, αφού τα περισσότερα απάρτια θα είναι διαθέσιμα) πάλι είναι απόλυτα συμφέρον!

Shadowfax

Εξαρταται απο το τι θες να αναβαθμισεις..
Αν πας σε ολικη αναβαθμιση με JHMC, link16, night vision goggles, πιστοποιησεις οπλων που εχεις ή που θες να εχεις και αλλα που δεν εχουμε, δομικες αναβαθμισεις, εγχρωμες οθονες, πιθανων να παει και παραπανω…

Fingolfin

Και όλα αυτά θα γίνουν στην ΕΑΒ. Αναδιοργάνωση ή ιδιωτικοποίηση τώρα.
Για πόσο ακόμα οι έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύουν μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

http://www.kathimerini.gr/999695/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-sysswreymenes-zhmies-ths-eav-f8anoyn-to-15-dis

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

27
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 2.29

Related News

Εγκαίνια Αίθουσας Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης αίθουσας του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.   Όπως ανακοινώνει το ΓΕΕΘΑ, στη τελετή παρέστησαν ο...

Ο Γερμανικός Στρατός αντικαθιστά το G-36 με νέο τυφέκιο

Μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας το Heckler & Koch G-36 θα αντικατασταθεί σε υπηρεσία στις Ομοσποδιακές Γερμανικές Δυνάμεις από έκδοση του τυφεκίου MK 556...

Όσο εμείς αναρωτιόμαστε για τα λιγοστά ΑΑV-7, οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το δικό τους!

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή βρίσκεται το τουρκικό αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα MAV (παλαιότερα γνωστό ως ZAHA), που αναπτύσσεται από την εταιρεία FNSS και...

Το Μαυροβούνιο παραλαμβάνει τα πρώτα του ελικόπτερα Bell 505

Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου, το Μαυροβούνιο παρέλαβε τα δύο πρώτα μονοκινητήρια ελικόπτερα Bell 505 JetRanger X που παρήγγειλε νωρίτερα...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...
- Advertisement -