Εκσυγχρονίζοντας τα ελληνικά Leo2A4, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φιλόδοξο πρόγραμμα που συμμετέχει η Ελλάδα

47
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Στο τελευταίο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ, αυτό που κυκλοφορεί στα περίπτερα (και σας προτείνουμε να αποκτήσετε άμεσα, καθώς σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το επόμενο), θίγουμε το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4, με το κόστος να καλύπτεται από την παραχώρηση αριθμού αρμάτων σε συμμαχικές χώρες. Σήμερα δημοσιεύουμε κομμάτια αυτού του πραγματικά διαφωτιστικού ρεπορτάζ του εξαιρετικού συνεργάτη μας Τάσου Τσιπλάκου, προκειμένου να αποκτήσουν οι διαδικτυακοί μας αναγνώστες γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο, και τι προσπαθεί να καταφέρει ο Ελληνικός Στρατός με τα πενιχρά μέσα που έχει στην διάθεσή σου. Κι όλα αυτά χωρίς εθνοπατριωτικές φανφάρες και άναρθρες κραυγές.

Αν και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για μια φιλόδοξη προσπάθεια τυποποίησης του ευρωπαϊκού αρματικού δυναμικού ανάγεται στην άνοιξη του 2017, η εξαιρετικά σημαντική αυτή εξέλιξη πέρασε μέχρι στιγμής απαρατήρητη. Μερικά μόνο σποραδικά ελληνικά δημοσιεύματα, που περισσότερο αποπροσανατόλισαν (… έως και παραπλάνησαν) παρά ενημέρωσαν επί του θέματος, αφού είδαν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. Η εμπεριστατωμένη ανάλυσή μας ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του προγράμματος και κυρίως αποκαλύπτει τις ευκαιρίες της ελληνικής συμμετοχής!

Του Τάσου Τσιπλάκου
Συμβούλου Στρατηγικής-C4I Strategy Consultants

Leopard 2A6

Η απόφαση αγοράς 170 αρμάτων LEO 2HEL το 2002 αντιμετωπίστηκε από πολλούς στο εσωτερικό της χώρας με οξεία κριτική. Βασικό επιχείρημά τους ήταν το υψηλό κόστος, που ξεπέρασε τα €1,7 δις. Οι επικριτές της απόφασης εκείνης υποστήριζαν ότι με ένα τέτοιο κονδύλιο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να προμηθευτούν άλλα οπλικά συστήματα (π.χ. μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς), που θα της «παρείχαν» περισσότερη μαχητική ισχύ-αποτροπή. Οι επικριτές του προγράμματος ισχυρίζονταν, επίσης, ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αγόραζε άρματα εκείνη την περίοδο…

Ευτυχώς για τον Ελληνικό Στρατό τα επιχειρήματά τους δεν εισακούστηκαν, τόσο από την τότε κυβέρνηση που (το 2003) προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, όσο και από την επόμενη που υλοποίησε το πρόγραμμα προμήθειας αρμάτων της «ενδιάμεσης λύσης» (Π&Δ 372, «Φάκελος Εξοπλισμοί, Η αλήθεια για το πρόγραμμα Leopard 2HEL· μια 20ετής αναζήτηση»). Το δεύτερο συμβασιοποιήθηκε ως διακρατική συμφωνία το 2005 και απέδωσε 183 μεταχειρισμένα LEO 2A4 και 150 LEO 1A5. Σήμερα οι δύο αυτές προμήθειες έχουν καταστήσει τη χώρα μας τον μεγαλύτερο χρήστη αρμάτων LEO 2 ανά τον κόσμο, με σύνολο 353 άρματα μάχης, τα οποία και αποτελούν μια εξαιρετικά αξιόλογη «προίκα» γι’ αυτά που εξελίσσονται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Leopard 2A6

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον

Η υπογραφή της συνθήκης CFE (Conventional Forces Europe) το 1990 και η κατάρρευση του συμφώνου της Βαρσοβίας το 1991 έθεσαν το πλαίσιο -ψευδαίσθηση όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- στους ευρωπαϊκούς λαούς ότι η ήπειρος εισέρχεται σε μακρά ειρηνική περίοδο χωρίς τις ψυχροπολεμικές εντάσεις που βίωνε η Ευρώπη από τα τέλη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικό και απτό αποτέλεσμα των δύο παραπάνω γεγονότων ήταν η σταδιακή αλλά σημαντικότατη μείωση των στόλων αρμάτων των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με πρώτο αυτό της (ενωμένης πλέον) Γερμανίας.

Η Bundeswehr, από έναν ενεργό στόλο 3.500 αρμάτων περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 80 αποτελούμενο από 2.225 LEO 2A4 και 1.300 LEO 1A5, μείωσε το 2011 το αρματικό της δυναμικό σε μόλις 225 ενεργά άρματα!

Τα γεγονότα όμως της Ουκρανίας το 2014 και η κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας άλλαξαν έκτοτε σημαντικά το τοπίο. Η Ευρώπη ξαναμπήκε, αργά αλλά σταθερά, σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών, χαμηλού ρυθμού προς το παρόν. Πρώτες «σέρνουν τον χορό» κάποιες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν ιστορικές μνήμες σύγκρουσης με τη Ρωσία -πρώην Σοβιετική Ένωση- όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής, ενώ σταδιακά ακολουθούν και άλλες.

Leopard 2A6

Το Πρόγραμμα του European Defense Agency

Στις αρχές του 2017 και κατόπιν απόφασης του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας-EDA (European Defense Agency) ενεργοποίησε το σχετικό πρόγραμμα «Optimization of the Main Battle Tank Capability in Europe with Initial Focus On LEOPARD 2» OMBT-Leo2 (Βελτιστοποίηση των Δυνατοτήτων σε Κύρια Άρματα Μάχης στην Ευρώπη με αρχική εστίαση στα άρματα LEO 2). Συνοπτικά, το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία στην οποία προωθείται η καινοτόμος ιδέα της «συγκέντρωσης και κοινής χρήσης» (Pooling & Sharing) του αρματικού δυναμικού ανάμεσα στους χρήστες του τύπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά την αποδέσμευση και διάθεση αριθμού αρμάτων από κάποιους ευρωπαϊκούς στρατούς χωρών-μελών του EDA, προκειμένου να εκμισθωθούν/παραχωρηθούν επί δανεισμώ σε άλλες ένοπλες δυνάμεις που έχουν τέτοιες ανάγκες έναντι οικονομικού τιμήματος. Η εκμίσθωση/δανεισμός θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια με δυνατότητα περαιτέρω χρονικής επέκτασης, στο τέλος της οποίας οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν την επιλογή είτε επιστροφής των αρμάτων στους αρχικούς κατόχους είτε πώλησής τους στους εκμισθωτές/δανειζόμενους.

Leopard 2A7+

Στη διαδικασία προτείνεται (όπως θα δούμε παρακάτω) η αναβάθμιση όλων των εμπλεκόμενων Leopard 2A4 στο τυποποιημένο πρότυπο 2A7 (το πλέον σύγχρονο που υφίσταται σήμερα), κάτι που σημαίνει την άμεση εμπλοκή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η πρόταση του EDA όμως πέραν της «συγκέντρωσης και κοινής χρήσης» στο υλικό προβλέπει και συνέργεια σε άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση, η συντήρηση, η τεχνική υποστήριξη και η χρήση παρελκόμενων αρμάτων «οικογένειας» (περισυλλογής, γεφυροφόρα, Μηχανικού, εκπαίδευσης κ.ά.), που θα μειώσει περαιτέρω το κόστος αξιοποίησης/χρήσης των τυποποιημένων αρμάτων του «κοινού ευρωπαϊκού προτύπου».

Τον Σεπτέμβριο του 2017 εκδόθηκε και σχετικό RFI προς την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία. Η κατάσταση, όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι προς το παρόν αρκετά συγκεχυμένη, με τα διαφορετικά κέντρα συμφερόντων να δίνουν μάχη για την επικράτηση της δικής τους πρότασης. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, άρματα μέσω του προγράμματος του EDA ενδιαφέρονται ήδη να αποκτήσουν οι: Ρουμανία (περί τα 50), Τσεχία (περί τα 40) και Ουγγαρία (περί τα 30). Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Αυστρία με κύριο ενδιαφέρον την αναβάθμιση των 40 ενεργών LEO 2A4 που διαθέτει αποβλέποντας στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας για τον κατά το δυνατόν περιορισμό του κόστους.

Leopard 2A7+

H συμμετοχή της Ελλάδας

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή της Ισπανίας και της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Σκοπός των Ισπανών είναι η παραχώρηση αριθμού αρμάτων LEO 2A4 σε άλλη/ες χώρες με στόχο την εμπλοκή της ισπανικής βιομηχανίας στην αναβάθμιση-εργοστασιακή συντήρηση των αρμάτων. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα για τους δικούς της λόγους. Εν πολλοίς, προτίθεται να παραχωρήσει έναν «εύλογο» αριθμό αρμάτων, προκειμένου αυτό να καταστήσει οικονομικά εφικτή την αναβάθμιση μέρους ή και του συνόλου του υπόλοιπου στόλου των LEO 2A4 που διαθέτει.

Η ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι προφανής σε περίπτωση ευόδωσης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Θα ήταν ακόμη περισσότερα τα πλεονεκτήματα, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε εμμέσως σαμποτάρει την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία είχαν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον οι γερμανοί της KMW (Π&Δ 376, «Φάκελος ΕΛ.Β.Ο.,Η πραγματική ιστορία ενός διαχρονικού «θρίλερ»).

Τα ελληνικά LEO 2A4 φαίνεται να έχουν καταστεί «μήλο της έριδος», γιατί είναι άρματα πλήρως ενεργά, ενσωματώνουν πληθώρα τεχνικών τροποποιήσεων και τα τελευταία απ’ αυτά εξήλθαν από τη γραμμή παραγωγής του 304 ΠΕΒ (Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως) στο Βελεστίνο μόλις το 2011, έπειτα από εργοστασιακή αξιοποίηση. Αντιθέτως τα ισπανικά παραμένουν όπως παραδόθηκαν το 1996 και βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε μακρά αποθήκευση. Η κυρίαρχη θέση της Ελλάδας, ως του μεγαλυτέρου χρήστη LEO 2 παγκοσμίως, και η τεράστια εμπειρία των Ελλήνων στον τύπο αναγνωρίστηκαν από τον EDA με την ανάθεση τη προεδρίας της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας σε Έλληνα επιτελή της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ.

Leopard 2A7+

Χρειάζονται εκσυγχρονισμό τα LEO 2A4;

Βεβαίως απαιτείται άμεσα εκσυγχρονισμός, γιατί η τεχνολογική τους εξέλιξη έχει σταματήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Με άλλα λόγια, ενσωματώνουν τεχνολογία 30ετίας, με σημαντικότερο πρόβλημα τη μη υποστήριξη ηλεκτρονικών και λοιπών μονάδων του πύργου από τη γερμανική βιομηχανία. Η Ελλάδα απέκτησε τα LEO 2A4 προκειμένου -κατά πρώτον- να καλύψει τα επιχειρησιακά της κενά σε άρματα μάχης τρίτης γενιάς και -κατά δεύτερον- να τα εκσυγχρονίσει σταδιακά στο επίπεδο των LEO 2HEL. Ας μην ξεχνάμε ότι τα γερμανικά και όχι μόνο LEO 2A5/2A6/Α6Μ/2A7/A7V προέρχονται από εκσυγχρονισμό παλαιότερων LEO 2A4.

Μετά το 2000 και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων Ελλάδας (LEO 2HEL) και Iσπανίας (LEO 2E) καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν προμηθεύτηκε νέα άρματα, απλά απέκτησαν και αναβάθμισαν γερμανικά ή ολλανδικά LEO 2A4. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα άρματα αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο που θα πρέπει με κάθε τρόπο να αξιοποιηθεί.

Τι επιδιώκει ο Ελληνικός Στρατός

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τελευταία σημαντική εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας αρμάτων έγινε το «μακρινό» 2005 με την υπογραφή της «ενδιάμεσης λύσης» και την απόκτηση μεταξύ άλλων 183 LEO 2A4. Η δε τεχνική διαμόρφωση του LEO 2A6 «κλείδωσε» το 2004. Επομένως, καμία τεχνολογική εξέλιξη ή προσθήκη στο δυναμικό των ελληνικών αρμάτων μάχης δεν συνέβη τα τελευταία 13 χρόνια! Στο μεταξύ, η τεχνολογία των ηλεκτροοπτικών συστημάτων -και όχι μόνο- «καλπάζει».

Ο Ελληνικός Στρατός αναζητά τρόπους για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της υφιστάμενης τουρκικής απειλής (LEO 2A4, M60 SABRA), αλλά κυρίως της επερχόμενης (ALTAY, LEO 2NG;). Αναζητά τρόπους ώστε (σε μαχητική ισχύ τουλάχιστον) να αντιπαρατίθεται «στα ίσα» και γιατί όχι να αποκτήσει κάποια μικρά αλλά κρίσιμα τεχνολογικά πλεονεκτήματα. Άρα, η μελλοντική έκδοση του ελληνικού LEO 2A4 δεν θα υστερεί σε μαχητική ισχύ από τους αντιπάλους του στο πεδίο της μάχης. Η τεχνολογία παρέχει πολλές λύσεις και επιλογές και θεωρούμε ότι το ελληνικό δαιμόνιο και πάλι θα τα καταφέρει. Άλλωστε, στον τομέα των αρμάτων μάχης, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 70, υπερτερούμε του εχθρού τεχνολογικά πάντα και όχι αριθμητικά. Αυτό το «momentum» δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανατραπεί τώρα.

Leopard 2A4 Upgraded

Το Κόστος του Εκσυγχρονισμού

Όταν οι Πολωνοί σκοπεύουν να ξοδέψουν €550,8 εκ. για να εκσυγχρονίσουν 128 άρματα LEO 2A4 σε επίπεδο υποδεέστερο του LEO 2HEL και οι Γερμανοί θα επενδύσουν από €500-€800 εκ. για να αναβαθμίσουν 103 άρματα σε επίπεδο LEO 2A7V (τα 20 μάλιστα από αυτά είναι ήδη της έκδοσης LEO 2A7 και αλλά 16 της έκδοσης LEO 2A6), τότε γίνεται κατανοητό ότι η σοβαρή αναβάθμιση των 183 Ελληνικών LEO 2A4 σε επίπεδο παρόμοιο των LEO 2A7V θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από €1,5 δις.

Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να υπάρξουν την επόμενη δεκαετία. Συνεπώς, ορθά η Ελλάδα επιχειρεί μέσα από διεθνείς συνέργειες να μειώσει το κόστος και ορθότατα (!) εξετάζει την περίπτωση να «θυσιάσει»-παραχωρήσει έναν αριθμό αρμάτων, για να συρρικνώσει το κόστος εκσυγχρονισμού των υπολοίπων.

Οι χαμένες ευκαιρίες

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε στην Ελλάδα, τουλάχιστον δυο φορές, η ευκαιρία να αποκτήσει επιπλέον LEO 2Α4 από τη Γερμανία, έπειτα από ενέργειες του ΓΕΣ. Η πρώτη φορά ήταν τα έτη 2006-2008, όταν οι Γερμανοί μεταξύ άλλου υλικού πρόσφεραν και 26 LEO 2A4. Τη δεύτερη φορά ήταν την περίοδο 2010-2011, όταν οι Γερμανοί και πάλι προσέφεραν 41 LEO 2A4 από αυτά που επέστρεφαν από τη Σουηδία. Και στις δυο περιπτώσεις κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν για επιπλέον μεταχειρισμένα άρματα. Ήταν οπαδοί της αγοράς νέου υλικού, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Μετά ήλθε η κρίση και κάθε τέτοια πρόταση ήταν πλέον άσκοπη, ενώ επιπλέον δεν υπήρχαν και διαθέσιμα LEO 2A4 στην αγορά. Αν τότε αυτά τα άρματα είχαν ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο, σήμερα θα εξετάζαμε-συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του EDA από θέση απόλυτης ισχύος. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τα 183 LEO 2A4 τα αποκτήσαμε με μόλις περί τις €250.000/άρμα, όταν για κάθε LEO 2HEL πληρώσαμε περί τα €8 εκ. (πλέον ΦΠΑ που καταβλήθηκε μεταγενέστερα). Επομένως, δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο για άλλες χαμένες ευκαιρίες, όταν ο γείτονας έχει «αφηνιάσει».

Leopard 2A7 του γερμανικού στρατού σε ασκήσεις πέρσι

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Gunner

Nα μειώσουμε δλδ τον αριθμό των αρμάτων 3ης γενιάς στα 250 κομμάτια, γιατί κάπου εκεί νομίζω ότι το υπολογίζεις, να σκάσουμε και περίπου μισό δισ.€, μπορεί και παραπάνω για να εκσυγχρονίσουμε μόλις 80-100 άρματα; Μάλιστα. Και ο αντίπαλος θα έχει από την απέναντι μεριά 500-700 άρματα τρίτης γενιάς, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με APS κατά πάσα πιθανότητα γερμανικό, πράγμα που σημαίνει ότι ΟΛΑ τα αντιαρματικά μας είναι άχρηστα, παράλληλα συνεχίζει την αγορά οπλισμένων ΜΕΑ, κατευθυνόμενων ρουκετών πυροβολικού, επιθετικών ελικοπτέρων κτλ κτλ κτλ κι εσύ και το υπουργείο μας λέτε ότι αυτό που μας λείπει, είναι να εκσυγχρονίσουμε μόλις 100… Read more »

Christos
Member
Christos

Δλδ αυτό που λες είναι να διατηρήσουμε στο σύνολο τους σε υπηρεσία μερικά ξεπερασμένα τεχνολογικά άρματα μάχης αντί να εκσυχρονίσουμε τα υπόλοιπα σε ένα καλύτερο επίπεδο μόνο και μόνο για να μην μειωθούν οι αριθμοί ; Την στιγμή μάλιστα (αντιγράφω): “Και ο αντίπαλος θα έχει από την απέναντι μεριά 500-700 άρματα τρίτης γενιάς, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με APS κατά πάσα πιθανότητα γερμανικό, πράγμα που σημαίνει ότι ΟΛΑ τα αντιαρματικά μας είναι άχρηστα, παράλληλα συνεχίζει την αγορά οπλισμένων ΜΕΑ, κατευθυνόμενων ρουκετών πυροβολικού, επιθετικών ελικοπτέρων κτλ κτλ κτλ”
Μάλιστα… αν είναι έτσι να φέρουμε πίσω και τα Μ-47

Gunner
Member
Gunner

Δεν ξέρω αν είναι σοφό να φέρουμε πίσω τα Μ47, αυτό που ξέρω είναι ότι μόνο τα Leo-2A4/6 μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πιο ικανά μη DU διατρητικά του δυτικού οπλοστασίου στον ΕΣ τα DM63, τα οποία θα μας δώσουν μια πιθανότητα. Τώρα αν εσύ θεωρείς ότι 250 κάννες 120mm είναι προτιμότερες από 350, για να αντιμετωπίσουμε 500-700 άρματα και ότι άλλο έχουν ΟΚ.

Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Guest
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Είναι λυπηρό να φαντάζεται το ΓΕΣ ή λοιποί σχολιαστές πως θα μας σώσουν τα 501 LEO 1A5 των 105 χιλ. απένατι στα 330+ αναβαθμισμένα Α4 των Τούρκων και στα προσεχώς 250+ Altay.
Για να τελειώνουμε μια και καλή με τα σχέδια της γερμανικής βιομηχανίας με τα σχέδια της σε βάρος του Ιππικού να ξεκαθαρίσει το ΓΕΣ πως αν θέλουν τα πρώην σοβιετικά φέουδα (νυν της αστεροέσσας τσιράκια) να αντιπαρατάξουν κάτι απέναντι στα “Αρκουδάκια” να του δώσουμε ΟΛΑ τα 1Α5 που μόνο ως μουσειακά μπορούν να χαρακτηριστούν κι ας τα πάνε σε αναβάθμιση MEXAS C2…

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

”…Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τα 183 LEO 2A4 τα αποκτήσαμε με μόλις περί τις €250.000/άρμα, όταν για κάθε LEO 2HEL πληρώσαμε περί τα €8 εκ. (πλέον ΦΠΑ που καταβλήθηκε μεταγενέστερα)..” Tωρα πια εκ του ασφαλους,ειμαστε σε θεση να πουμε οτι ηταν ΛΑΘΟΣ να χρυσοπληρωσουμε τα Λεο2 Ηel,αντι να παρουμε μεταχειρισμενα Λεο2Α4.Με κλασμα των χρηματων θα αποκτουσαμε ΚΑΙ τα αρματα που κατεληξαν στην Τουρκια λυνοντας μια και καλη το οποιο προβλημα στο αρματικο ισοζυγιο των δυο χωρων…Πυροβολησαμε τα ποδια μας,και οι απεναντι με ψιχουλα ακυρωσαν μια εξωφρενικη δικη μας επενδυση… Βεβαια τα δις θα πηγαινανε οπουδηποτε αλλου εκτος απο την… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Φίλε στο μυαλό μου είσαι. Δλδ δώσαμε 2δις για 350κάτι Λ2Α6/Α4. Για τα 180κάτι δώσαμε 300εκ. Οι απέναντι με 350εκ πήραν 298Λ2α4 …. αν θυμάμαι καλά τα νούμερα. Φυσικά ο $%&$# ο Άκης( και οι ΔΙΤ/ΓΕΣ) θα μπορούσαν να συνδέσουν την αγορά pzh2000, F-4 εκσυγχρονισμό και κυρίως τα υποβρύχια με την δωρεάν παραχώρηση( ή σε χαμηλό τίμημα ή τεσπα φτηνάμησι) 500 Λ2Α4 από το απόθεμα των 2000+!!!!!!!!! Εγώ λέω πως καταλήγαμε κι εμείς με 354 πάλι για 400εκ άνετα. Με άλλα 600εκ μήπως “καθαρίζαμε” γραμμή παραγωγής πυρομαχικών και 400 marder? Διόμηση κατόμπαλα ήταν η προσφορά. Και με το άλλο δις… Read more »

darede
Member
darede

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας που μας ενημερώνει για τις μελλοντικές ευκαιρίες των LEO 2 αλλά προσωπικά θα επιθμούσα για μια πιο συμπληρωματική εικόνα και τον αριθμό των αρμάτων που έχει surplus η κάθε χώρα, και όχι αποσπασματικά κάποιες αναφορές. Για την ουσία του θέματος έχω να πώ οτι όντως εκτός απο βλήματα χρειάζονται και αναβάθμιση όλο το αρματικό δυναμικό μας. Έχω την πεποίθηση οτι θα είναι άλλο ένα έγκλημα εναντίον του ελληνισμού έαν τα αναβαθμισμένα άρματα που θα διαθέσουμε, δεν καταλήξουν στην κύπρο. Δεν μπορεί να ζητάνε ενίσχυση οι ρουμάνοι και οι εσθονοί και όχι οι κύπριοι.Με τα χρήματα… Read more »

sotbak
Member

Μας χαλάει να βρεθούμε με μτχ abrams;;;

ΚΚ
Guest
ΚΚ

Να ρωτήσω γιατι δεν ειναι σαφές στο αρθρο: 1ον δηλαδη εμείς δίνουμε πχ 40 αρματα μάχης στην Τσεχία και μας τα αναβαθμίζουν σε 2Α7 δωρεαν και ταυτοχρονα η Τσεχία για καποια χρονια μας πληρώνει το ενοίκιο να τα εχει? 2ον το ενοίκιο ειναι προκαθορισμένο και αν ναι ποσο ειναι? 3ον το προγραμμα μετα ειναι διαθέσιμο για να γίνουν σε 2Α7 τα παλιά μας άρματα σε καποια πιο προνομιακή τιμη (εννοώ αυτα πιυ δε θα νοικιάσουμε) ? Γιατι αν ειναι να δώσουμε απλα κα8 να μας αναβαθμίσουν πχ 40 άρματα μάχης δε ξερω τι αλλάζει στο γενικό τοτε το σχεδιασμό σε… Read more »

Λέων
Guest
Λέων

“οι Γερμανοί θα επενδύσουν από €500-€800 εκ. για να αναβαθμίσουν 103 άρματα σε επίπεδο LEO 2A7V” από που βγαίνει το συγκεκριμένο ποσό όταν η αναβάθμιση των 104 Leo-2 αναφέρεται ως κόστους 108-118 εκ ευρώ ; άλλο ένα εύκολο ξεπούλημα πολύτιμων οπλικών συστημάτων “για το καλό μας” φυσικά , όταν διατηρείς σε 100δες κομμάτια ένα εξαιρετικής μειωμένης μαχητικής αξίας άρμα όπως το Leo-1 ή και τα MOLF οι διάφοροι ειδικοί προτείνουν να δωθούν μεγαλύτερης αξίας άρματα από αυτά για να προωθηθεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπολοίπων που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον ώστε να ωφεληθούν γερμανικές εταιρίες… Read more »

Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Guest
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Για ποιούς θα μπορούσε να θεωρηθεί «λύση» το συγκεκριμένο μοντέλο, αν εξαιρέσουμε την εταιρία που το προτείνει(η το γερμανικό κράτος που θέτει αύτην την πονηρή πρόταση μέσο μιας αμυντικής εταιρίας);
Για μια Ολλανδία, Δανία, η μήπως για μια Πολωνία και μερικών άλλων που συμμετέχουν συχνά πυκνά σε «ειρηνευτικές αποστολές/εκστρατείες;
Αυτή η πρόταση που παρουσιάζουν σαν νέο (δήθεν οικονομικό) μοντέλο βρωμάει από χιλιόμετρα μακριά(ειδικά για κράτη που απειλούνται μόνιμα από ισχυρούς επιθετικούς γείτονες).

thelinuxgk
Guest

Δεν υπήρχε πιθανότητα να αγοράσουμε πολλά περισσότερα Leo2A4 από τα 183. Η Γερμανία είναι από τα πιο φιλοτουρκικά κράτη του κόσμου θα κρατούσαν αρκετά άρματα για να πάρει και η Τουρκία. Επίσης οι γερμανικές εταιρίες θα έχαναν το χρυσό συμβόλαιο των 2HEL συνεπώς δεν νομίζω πως θα μας έδιναν τόσα πολλά 2Α4. Ακόμη και εμείς να μην θέλαμε νέα άρματα θα μας έβαζαν να τα πάρουμε με το ζόρι όπως τα NH-90.

ssppyy
Guest
ssppyy

416.700.000 αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild ότι έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2018 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση . Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους τόκους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αγόρασε ΕΚΤ την περίοδο 2010-2012. Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν τον Μάιο του 2016 να επιστρέψουν αυτά τα κέρδη τους στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα και στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Πάντως παρότι το παραπάνω ποσό αυτό έχει εγγραφεί στον γερμανικό προϋπολογισμό, υπάρχει ένας αστερίσκος. Σύμφωνα με αυτόν για την απελευθέρωση της καταβολής του ποσού προς την Ελλάδα υπεύθυνη είναι η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου… Read more »

ΚΚ
Guest
ΚΚ

Η επιστροφη τόκων ειχε καθοριστεί να γίνει απο την κυβέρνηση κ. Σαμάρα. Η σημερινή του κ. Τσίπρα υπεργραψαν ότι δεν χρειαζόμασταν αυτα τα χρήματα…..οποτε για αυτο δεν μας τα επιστρέφουν. Παρολο που εμεις υπογράψαμε οτι δε τα θελουμε ….αποφάσισαν οι ευρωπαϊκοί στα πλαίσια βοήθειας να μας τα επιστρέψουν τελικα. Οι όροι ομως ειναι οτι θα πανε σε προγράμματα προστασίας του ελληνικού κράτους αν δε βρίσκουμε δάνεια σε καλο επιτόκιο απο τον Αύγουστο (ενα κομμάτι των δανείων μας θα καλύπτεται απο δάνεια που θα βρίσκουμε μονοι μας στην παγκόσμια αγορα) ή και σε θεματα αναπτυξιακά. Οποτε ανεξαρτήτως που προσωπικά θα ήθελα… Read more »

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

καμιά αναβάθμιση για τα leo2hell και leo-1 γίνεται τουλάχιστον η θα περιμένουμε από ευρωπη άμα ξεκινήσει κάνα πρόγραμμα πάλι? και άμα γίνει ελπίζω να εγκατασταθεί APS

IoannisK
Member
IoannisK

Λέμε πάντοτε (αρχικά και εγώ), ότι με τα χρήματα που δώσαμε για τα Leo2 Hel, θα μπορούσαμε να πέρναμε τετραπλάσια ποσότητα από Leo2 A4. Ποιός πωλητής, θα σου προσφέρει πλεονασματικά προϊόντα σε προνομιακές τιμές, ώστε να μην αγοράσεις καινούργια σε υπερπολλαπλάσιες; Το λάθος που έγινε τότε ήταν ότι για μια ακόμα φορά (μία από τις πολλές), δεν “διαβάσαμε” σωστά τους γείτονες, και δεν θέσαμε απαράβατο όρο με την ίδια προνομιακή τιμή, ή και ακόμα χαμηλότερη (σαν αγοραστές του 1,5 δις), να πέρναμε διπλάσια ποσότητα Leo2 A4, και αν μας έβαζαν προσκόματα, τότε να πηγαίναμε στον αμέσως επόμενο πωλητή (λέγε με… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Σωστά ότι ήταν να γίνει, έπρεπε να γίνει πριν πέσουν οι υπογραφές για τα Α6. Η αρχική προσφορά των Γερμανών 250 άρματα έναντι 2,2 δισ. ήταν πολύ καλύτερη… μαζί με 250-300 Α4 τώρα θα ήμασταν σε ικανοποιητικότατο επίπεδο.

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Έπρεπε να πάρουμε 250 καινούρια άρματα και να σκουπίσουμε τα Α4 παίρνοντας 500 ή και 1.000 κομμάτια. Οι Γερμανοί θα μας έδιναν τα 500 στις 250.000 ευρώ (όπως έδωσαν τα 183) και τα άλλα 500 στις 500-750.000 αλλιώς γιοκ πρόγραμμα, θα απειλούσαμε ότι θα πάμε στους Αμερικάνους. Με 2,7 δις, δηλαδή άλλο 1 δις, θα είμασταν η 3η ισχυροτερη αρματική δύναμη του πλανήτη και ου Τούρκοι θα έπρεπε να προβούν σε πολλαπλάσιας αξίας αμυντικές επενδύσεις.
Για 1 δις ευρώ ξεπουλήσαμε αρματική κυριαρχία για 30 τουλαχιστον χρόνια..

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Ποιος θα στα πουλαγε?
Μηπως ο ιδιος που τα πουλησε στην Τουρκια?
Αλλα αν τριγυρναω σαν αρχοντοβλαχος με την προικα στο χερι και ψαχνω να βρω που θα την
”ακουμπησω” ,ε….μαλλον θα μου τη φανε τα γατόνια…

Fingolfin
Member
Fingolfin

Θα θυσιάσουμε 50 άρματα ώστε μελλοντικά να έχουμε 170+130= 300 leo A7.. Συν 400 M1A1 (μακάρι) με προοπτική αναβαθμισης σε Μ1Α2 οταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα.. Αν βάλουμε και τα trophy στην εξίσωση τότε τί να μας πουν τα altay..

Bandito
Guest
Bandito

Πριμ μερικά χρόνια στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης τότε που η χώρα φαίνονταν ότι σχεδόν σίγουρα θα πτωχεύσει, υπήρχε μια πρόταση από πλευράς ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα για μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ελληνικών F16 σε leasing (ενοικίαση). Ποίος ο λόγος οι ΗΠΑ να θέλουν να αφοπλίσουν την χώρα; Διότι όταν προτείνεις ενοικίαση σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά σημαίνει ότι θέλεις να την αφοπλίσεις. Επιπροσθέτως να θυμίσω ότι υπήρχαν νύξεις από το Ντουμπάι για κατασκευή τεχνητού νησιού στα μέρη μας. Και το σχετικά πρόσφατο περί πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. Πού θέλω να καταλήξω; Θέλω να καταλήξω στο ότι… Read more »

λκ
Guest
λκ

F16v k τορπιλες αμεσως…..

Το προγραμμα ειναι καλο αν στο τελος χωρις εξοδα εχουμε 300 α7.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Εγώ νιώθω ότι κανένα site ¨η εφημερίδα δεν μας έχει δώσει σαφή εικόνα αυτού του project. Έτσι, με βάση τα ελαχιστότατα που έχουμε ο καθένας φαντάζεται ότι θέλει. Εγώ φαντάζομαι (και δεν γνωρίζω) ότι το ντηλ θα είναι: 1) δίνεις 40 άρματα σε ένα pool αρμάτων. 2) κάποιος τα αναβαθμίζει και ζητάει να πληρωθεί το κόστος 3) προσφέρεται να το πληρώσει ένα δυνητικός χρήσης, που λέει όκ, αν μου τα νοικιάσετε για 10 χρόνια, αποπληρώνω την αναβάθμιση 4) ο ιδιοκτήτης τα παίρνει όταν λήξει η ενοικίαση αναβαθμισμένα (προ δεκαετίας) Για την ώρα δεν βλέπω κάποιο όφελος. Τα δίνουμε, θα τα… Read more »

Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Guest
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Νομίζω πως εστιάσατε στο “μεδούλι”…
-“Για την ώρα δεν βλέπω κάποιο όφελος. Τα δίνουμε, θα τα πάρουμε όταν πια θα έχει ησυχάσει το μέτωπο με την Τουρκία (άρα δεν τα έχουμε όταν τα θέλουμε) και όταν τα πάρουμε, η αναβάθμιση θα είναι αρχαία και θα απαιτείται νέα, ή να πεταχτούν. Εμείς τι και πόσα θα πάρουμε που θα στερηθούμε έναν αριθμό τανκς στην πιο κρίσιμη στιγμή και φτάνουν αυτά να γίνουν τέτοιες επενδύσεις στα άλλα που να ισοσκελίσουν το έλλειμμα δυναμικού που θα προκύψουν.”

Apostolis
Member
Apostolis

Κανεις δεν λέει ποιο θα είναι το όφελος από την παραχώρηση των
Leo 2a4.Το σίγουρο είναι ότι με τα λεφτά που θα πάρουμε δεν θα φτάνουν ούτε 10 άρματα να εκσυχρονίσουμε. Αν είναι να δώσουμε το 90 και βάλε τοις εκατό του ποσού τότε ποιος ο λόγος της παραχώρησης αρμάτων; Ας εκσυχρονισουμε όσα μπορούμε και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα για το μέλλον.

Spirit
Guest
Spirit

Σιγά μην 40 Α4 κοστίζουν όσο το πόσο για να εκσυγχρονιστούν 130 στο επίπεδο Α7, όνειρα ανοιξιάτικης νυκτός!

Pagoboy
Guest
Pagoboy

Μ1α2 η m1α1?? Αλλα λεφτα για νεα γραμμη υποστήριξης???δεν ερχονται τελειως τζαμπα αυτα παιδια. Εαν δεν μπορουμε να αναβαθμισουμε με ενα trophy ενα rws τα leo2a7 και με ενα πακετο θωρακισης επιπλεον τα leo2a4 …τι συζηταμε για f -35 φρεγατες υποβρυχια κλπ?? 350 εκαυγχρονισμενα leopard στον εβρο με ενα συγχρονο τομα..και προσωπικη μ αποψη …Griffοn και jaguar για τα νησια μας… 40mm πυροβολο και αντιρματικους πυραυλους το πρώτο με ανωτερα χαρακτηριστικα στοχευσης κινητικοτητας απο leo1a5 η m48a5 ..τροχοφορο αρα γρηγορη ανταποκριση τομπ το δευτερο με ελαφρυ πολυβολο.και κοστος με βαση το συμβολαιο με το βελγιο…1 με 1.2 εκατομμυρια ευρω..καποια στιγμη… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Το κόστος για τα 400 Μ1 ήταν περίπου στα 2 δις, περιλάμβανε ανακατασκευές-αναβάθμιση-πυρομαχικά-πακέτο υποστήριξης και νομίζω κόστος χρήσης για 15ετία, σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που το άρθρο αναφέρει για την αναβάθμιση Λεο Α4 σε Α7.

Οι τετράγωνες ταξιαρχίες είναι συνταγή αποτυχίας. Οι τούρκοι που έχουν (και οι οποίες εν καιρώ πολέμου ίσως γίνονται πεντάγωνες) μας κάνουν πολύ μεγάλο δώρο. Να τις ελαφρύνουμε από την ΔΜ και την μισή Υποστήριξη Μάχης πρέπει, όχι να τις βαρύνουμε σε επίπεδο δομής!

dv1.gr
Member
dv1.gr

μαλιστα ..αν και οι οροι του προγραμματος δεν ειναι γνωστοι αρα δεν μπορω να εχω γνωμη ,αυτο που καταλαβα ειναι οτι λιγο εως πολυ οι γερμανοι να κρατησουν τα σχεδον 500εκ που εχουμε να περνουμε …για να αναβαθμισουν τα α4 ..απο τα οποια καποια θα δωσουμε με λιζιγκ ..που μαλλον και το ποσο της μισθωσης θα συμπληρωνει τα 500εκ ….ΔΙΑΦΩΝΩ καθετα και το θεωρω ακομα μια εγκληματικη κινηση απο τις πολλες και γνωστες που μας φεραν εδω που ειμαστε …εχουμε και λεμε … πρωτα τι εχουμε εμεις και τι οι τουρκοι …ειδικα στα αρματα για την ωρα εχουμε υπεροχη και… Read more »

sotbak
Member

συμφωνώ.

aris32
Guest
aris32

δεν ξερω αν ειναι σωστο να δωσεις εστω και 40 αρματα . οταν εχεις τοσες ελλειψεις . εκτος και αν δινοντας τα 40 αρματα που θα εκσυχρονιστουν και μετα απο 10 χρονια θα γυρισουν ξανα πισω και στην θεση τους μπορουμε να παρουμε τα 400 m1a1 . μονο ο θειος μπορει να σωσει την κατασταση στον στρατο .

GK_
Member
GK_

Πολυ επικαιρος ο προβληματισμος που εχετε παρουσιασει. Υπαρχουν ομως μια σειρα απο θεματα που πριν προκαταβολικα να εχουν μια απαντηση. αυτα σχετθιζονται κυριως με την μελλοντικη μορφη που θα εχει η λεγομενη «απειλη» στον τομεα των ΜΒΤ και γενικοτερα σε οτιδηποτε αφορα την αντιαρματικη αμυνα. Οποτε οι οποιεσδηποτε καλες προθεσεις εαν πρωτα δνε ειναι γνωστο το «ποιον» του πιθανου αντιπαλου κινδυνευουν να οδηγησουν σε λαθεμενες αποφασεις με αρνητικα επακολουθα. Με τα σημερινα δεδομενα σαν σημεια αναφορας στην κατηγορια των ΜΒΤ εχουμε τα Altay Leo2NG. Δεν μπορει να αγνοηθει η πιθανη αναβαθμηση των υπολοιπων Μ60Α3 με βελτιωμενη θωρακιση ή και αλλα… Read more »

dv1.gr
Member
dv1.gr

κανενα αλταυ δεν προκειται να εμφανιστει ….σαν πολυ ψηλα τους εχουμε τους τουρκους …τοσα προτζεκτ και σε ποσοτητες χωρις δικια τους τεχνογνωσια ειναι αδυνατον να μπορουν ..ετσι ευκολα 400-500 αρματα δεν μπορεις να φτιαξεις σε 3-4 χρονια …οσο για τα μ60 οτι και να τα κανεις δεν εχει μελλον ..εδω αποσυρουν λεο2α4 ..που θα βρεις ανταλλακτικα να τα κρατησεις ?. δεν ειναι ευκολο επισης να βαζεις επανω οτι γουσταρεις …το ποιο πιθανο ειναι να δουμε τα 400 μ1 που δεν πειραμε να καταληγουν στους τουρκους …οσο αφορα τα λεο1 τα δικα μας ..εσοφον δεν πωληθηκαν καποτε ..λογο υπερδιαθεσιμων θα πανε… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Ούτε κατά διάνοια το ΝΑΤΟ δεν θα κοιτάξει τον τουρκικό κλώνο του άρματος της Χιουντάι, που δεν διαθέτει ακόμα ούτε θωράκιση ούτε κινητήρα και είναι ακριβότερο από το Λεο Α7. Μόνο αν τους δώσουν οι Γερμανοί ή κάποιος άλλος θώρακα και κινητήρα και δεν ξέρω τι άλλα υποσυστήματα θα χρειαστούν (το Κορεάτικο είναι ελαφρύτερο άρμα από το Λεο 2 Α6 και Α7, με ότι σημαίνει αυτό…) θα γίνει άρμα της προκοπής. Αλλά τότε γιατί να μην προτιμήσουν άπαντες εκσυγχρονισμένα ή νέα Λεο 2;

GK_
Member
GK_

@ PROMAXOS Μάρτιος 27, 2018 at 3:34 μμ Οι σχετικα προσφατες πληροφοριες αναφερονται σε 3,7 εκ $ το καθενα! Ειναι περιπου στο 1/3 της τιμης των leo2A6 του ΕΣ. Βλεπεις κανενα αλλο να μπορει να προσφερει σε συγκρησιμη τιμη κατιτι του «κουτιού» συγκρησιμο ή ανωτερο; σχετικα με τα επιπεδα προστασιας, αυτα ειναι αγνωστα. Τα ΜΒΤ ομως εχει συγκρησιμο βαρος με το Ιταλικο Ariete, το Γαλλικο Leclerc και τα Leo2A4. https://en.wikipedia.org/wiki/Altay_(tank) https://en.wikipedia.org/wiki/K2_Black_Panther https://en.wikipedia.org/wiki/Composite_armour https://en.wikipedia.org/wiki/Ariete https://en.wikipedia.org/wiki/AMX_Leclerc https://en.wikipedia.org/wiki/K1_88-Tank Χρονολογικα ομωςερχονται μετα από 20 χρονια απο τα ιταλικα και γαλλικα αρματα. Οι γαλλοι σαν φιλοσοφια σχεδιασης σε οπτι αφορα τα επιεπδα προστασιας ακολουθησαν την… Read more »

Theo
Guest

Αδύναμα τα επιχειρήματα για την OMBT-Leo2. Ας αφήσουμε στην άκρη τους εταίρους Γερμανούς που θα κουνάνε το δάκτυλο στο ΝΑΤΟ ότι τάχα μου δήθεν προνόησαν για την άμυνα της Ευρώπης (σε αντιπαράθεση με τις μειωμένες αμυντικές τους δαπάνες). Εμείς υποτίθεται ότι καιγόμαστε για αναβάθμιση των Leo-2 A4. Ναι αλλά όταν κρατάμε στην πρώτη γραμμή 500 Leo-1 δεν με πείθει ότι επίγει η αναβάθμιση των Leo-2 σε Α7. Πρώτα ξεφορτώνεσαι τα παλιά των 105mm και τα αντικαθιστάς με 120mm και μετά κάνεις ένα συνολικό πακέτο αναβάθμισης. Πάντως, για να ευθυμήσουμε και λίγο με κάτι Γερμανούς και κάτι Βαλτικές ή κεντροευρωπαϊκές δημοκρατίες… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

ασχετο αλλα υπαρχει τροπος τα leo1 να γινουν σαν τα bmp1 h m113?

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Aν θελoυμε να αναβαθμίσουμε το αρματικο δυναμικο της χωρας μας τα πραγματα είναι απλα και ξεκάθαρα. Αναβαθμίζεις τα 353 Leo2α4 και τα Leo2HEL σε Α7 από τα κερδη των ομολογων που εχει η Γερμανια. Αρχιζεις να παιρνεις σιγα σιγα τα 400 Μ1 από τους Αμερικανους και ταυτόχρονα αποσύρεις οριστικα Μ48 και Μ60. Επιλεγεις γυρω στα 350 Leo1a5,αυτα που είναι σε καλυτερη κατασταση και τα υπολοιπα τα κρατας για ανταλακτικα. Τοποθετεις APS σε όλα.Το TROPHY θα ηταν ιδανικο. Από τα 1.300 αρματα περιπου που εχουμε σημερα σε βαθος χρονου θα πεσουμε στα 1.100 με κατακορυφη αυξηση όμως της ποιοτητας και της… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

να ρωτησω κατι καθοτι ασχετος με τα στρατιωτικα σε τι χρησιμευουν patton k tts k leo1? αφου ειναι οπλα του 70 που αποσυρονται απο παντου μη αναβαθμισημα κ παρατηρω οτι χανονται σαν κουνουπια στη συρια αρα σε ενα πολεμο με νορμαλ αντιπαλο εχουν τελιωσει.θελλω απλα να καταληξω στο εξης ψαχνουμε λεφτα η κοιτουμε να περικοψουμε λεφτα να ενισχυθει η αμυνα δεν ειναι εξοδα η συντηρηση αχρηστων οπλικων μηπως σε βαθος χρονου εξοικονομουνται χρηματα απο πιθανη αποσυρση?ιδια αποροια κ για osa tor k fagot. ευχαριστω πολυ

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Για ρωσοποντιακά μας κόβω στο τέλος.