Εντάξει, στα νέα τουρκικά τεθωρακισμένα η Ελλάδα θα προτάξει τα υπερσύγχρονα M-8 Greyhound του 1943, ενώ το ΠΝ θα πολεμήσει με BAR (προσεχώς και με Γκράδες)!

103
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Στο site προσπαθούμε να μένουμε μακρυά από τα άρθρα “φωτιά”, που εξαπολύουν κάποιοι εναντίον στελεχών των Ε.Δ. Και θα συνεχίσουμε έτσι, γιατί δεν μας ενδιαφέρουν οι … κοριοί και άλλα γελοία, αλλά η πραγματική κατάσταση του έμψυχου δυναμικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και το βασικότερο, τα μέσα που έχουν τα στελέχη στην διάθεσή τους για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Γιατί αν σεβόμαστε τα Στελέχη των Ε.Δ. δεν θα τολμούσαμε να τα στέλνουμε να πολεμήσουν με υλικό της εποχής Βιετνάμ.

Ομολογούμε πως μετά την άσκηση Παρμενίων, είχαμε ξεκινήσει να γράφουμε ένα πολύ σκληρό άρθρο για τις απίστευτες εικόνες των UH-1 Huey και των ΑΒΑΚ σε παραλίες εν έτει 2018, που θύμιζαν σκηνές Βιετνάμ. Ειλικρινά, δεν  θέλουμε ούτε να σκεφτούμε τι θα γίνει αν ποτέ ο Ε.Σ. χρειαστεί να εκτελέσει τα σενάρια των ασκήσεων, με τα απαρχαιωμένα μέσα που έχει στην διάθεσή του. Δεν το δημοσιεύσαμε, για πολλούς λόγους, ο βασικότερος ήταν ότι κάπου μέσα μας είπαμε “και μη χειρότερα”.

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ

Τελικά τα χειρότερα υπάρχουν. Σε πρόσφατες φωτογραφίες επίσκεψης του ΑΓΕΣ σε Μονάδα της ΑΣΔΕΝ, φαίνεται ξεκάθαρα στην κινητοποίηση ένα υπέροχο, φρεσκοβαμμένο, μουσειακό M-8 Greyhound του Β’ ΠΠ! Τα Μ-8 είχαν προωθηθεί στους Ειδικούς Μηχανοκίνητους Λόχους των Ταγμάτων Πεζικού των νησιών της ΑΣΔΕΝ, σαν το μόνο τροχοφόρο μέσο που θα μπορούσε -τρομάρα μας- να κινηθεί γρήγορα και να φτάσει σε σημεία αεραπόβασης και να πλήξει με το πανίσχυρο πυροβόλο των 37 χιλιοστών το αεροπρογεφύρωμα. Δεν ξέρουμε αν εσείς γελάτε με όσα διαβάζετε, αλλά εμείς κλαίμε όσα τα γράφουμε. Με την ευκαιρία δεν θα μιλήσουμε για τα ΒΜΡ-1 που κινούνται ακόμη!

Εν έτει 2019, ένα κράτος που έχει F-16V, ATACMS, MLRS, Leo2A6 και άλλα σύγχρονα καλούδια, διατηρεί σε υπηρεσία ένα μουσειακό τροχοφόρο, με κομβικό ρόλο σε μελλοντική σύγκρουση. Στελέχη του ΕΣ, θα χρειαστεί να πολεμήσουν Τούρκους αλεξιπτωτιστές ή Πεζοναύτες πάνω σε Μ-8. Ειλικρινά τώρα, δεν υπάρχει έλεος; δεν λυπόμαστε τους στρατιώτες μας; Η ζωή τους δεν έχει αξία; σκληρό, αλλά τι θα γίνει σε περίπτωση πολέμου;

Εκεί που αναρωτιόμασταν μέσα μας αν πρέπει να γράψουμε κάτι για το θέμα, και να αναγκαστούμε να “μαυρίσουμε” την ψυχή στους αναγνώστες μας, ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Στο πλαίσιο του καθημερινού “σκαναρίσματος” της ειδησιογραφίας, είδαμε ένα βίντεο από άσκηση του ΠΝ, όπου ναύτες αρματαγωγού εκτελούν βολές με ελαφρά όπλα εναντίον “απειλής”. Με τι βάλουν κατά της απειλής; με Browning Automatic Rifle (BAR) του Β’ ΠΠ! Καλά, είμαστε σοβαροί; Τι είναι το ΠΝ; Εθνοφυλακή του Ισημερινού; (αν και πολύ φοβούμαστε πως ο Ισημερινός θα έχει καλύτερα όπλα)…

Δεν σας κρύβουμε πως ότι η “χαλαρή” στάση μας απέναντι στην κατάσταση θα αλλάξει άρδην. Νομίζουμε ότι το κακό έχει παραγίνει, και καθώς όλα αυτά βγαίνουν δημόσια, δεν πρέπει να φοβούμαστε αν τα βλέπουν οι “δίπλα”, τα βλέπουν και γελάνε. Εμείς βέβαια κλαίμε, και φυσικά ο νυν ΑΓΕΣ ή ΑΓΕΕΘΑ ή ακόμη και ο ΥΠΕΘΑ δεν μπορούν να κάνουν κάτι να αλλάξουν τα πράγματα, αν το Κράτος δεν αποφασίσει να ενισχύσει σοβαρά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ναι, θα μιλήσουμε και πάλι για τα κοινωνικά μερίσματα, και τις προσλήψεις που γίνονται.

Λυπούμαστε, αλλά όταν τρεις γενιές στρατιωτών, έχουν βρει τα Μ-8 και τα BAR στις Ελληνικές Ε.Δ, θεωρούμε αδιανόητο να τα βρουν και μια τέταρτη. Μετά το BAR τι, ο Γκράς; Μετά το Μ-8 τι; το κάρο ή το άλογο; είναι τόσο πρόβλημα να δοθούν ΗΚ-11 στο ΠΝ; Αυτά που φεύγουν από τις Μονάδες με τα Minimi, που καταλήγουν; είναι τόσο πρόβλημα να βρούμε 50 ή 100 τροχοφόρα τεθωρακισμένα, μεταχειρισμένα, από Ιταλία ή Γαλλία, και να ξαποστείλουμε τα Μ-8 μια και καλή;πόσο θα κοστίσουν πια; συνειδητοποιούμε πως οι άλλοι δεν γελούν απλά, είναι σα να τους λέμε “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟ Μ-8 όπως μαθαίνουμε αποτελεί έκθεμα της 79 ΑΔΤΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλα το άρθρο δεν έχει βάση, καθώς οι ΕΔ συνεχίζουν να επιχειρούν με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, σε ένα περιβάλλον που γίνεται συνεχώς πιο απαιτητικό.

Ε


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Οφειλετε να τα λετε, και να προτεινετε, και καλως θιγετε.

KonTim
Member
KonTim

Έχω την εντύπωση πως το M-8 που επιδείχθηκε ήταν μουσειακό έκθεμα.Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Βασικά και εγώ την ίδια εντύπωση έχω. Υπηρέτησα κάπου εκεί…και θυμάμαι δύο τέτοια να σαπίζουν σε ένα παρατημένο στρατόπεδο, πρώην στρατόπεδο δηλαδή.
Τώρα..για το BAR…δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Τα είπατε όλα, να νοιώθω τυχερός που έχω ρίξει με HK-11 και μάλιστα πολλές φορές.

Observer
Guest
Observer

HK11 με γεμιστήρα…..έλεος, όταν μπορεί να πάρει ταινία ή κύλινδρο.

Alexandros
Member
Alexandros

Είχα χρεωθεί HK11 μου βγήκε το χέρι από το βαρος αλλά το άξιζε νομίζω!

chikichiki
Guest
chikichiki

Υπάρχει εδώ πιθανώς ένα παράδοξο, ότι αυτά τα όπλα είναι μεν άχρηστα αλλά ταυτόχρονα έχουν μείνει σε υπηρεσία τόσο καιρό που πλέον έχουν γίνει συλλεκτικά και το ΠΝ θα μπορούσε να τα μεταπουλήσει ως vintage NFA Class III items σε τρελούς στις ΗΠΑ και να βγάλει αρκετά για να τα αντικαταστήσει με αναλογίες >1:1. Νταξ, πλακίτσα…ή μήπως όχι;

Μιλώντας για σύγκριση BAR και HK11 πάντως, δεν έχουν και τρελή διαφορά…

seb
Member
seb

Όντως υπάρχει αγορά στις Η.Π.Α και στην Ευρώπη για το μουσειακό υλικό και αν άλαζε η νομοθεσία ακόμα και στην Ελλάδα. Εκείνα τα Μ-1 Garand ανάρπαστα θα είχαν γίνει.

gdmast
Member
gdmast

+1 είσαι σατανάς. Δεν βάζεις μόνο το μαχαίρι στην πληγή, το στρίβεις κιόλας.

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1 για το μουτζουρικο και τεχνικο του θεματος.
Απο τις σπανιες φορες που θα συμφωνησω με τον chiki.

Αν μας ειχαν καθεστως ορθης και λογικης οπλοκατοχης (να μην πω οπλοφοριας) τα Μ1 και τα BAR θε ειχαν πεσει σε χερια μερακληδων και θα αστραφταν σε λειτουργικοτητα και επιδοσεις. Μα τι λεω, στην ψαρωκωστουλα ζω….

Aias
Member
Aias

Παιδιά τα Μ1 και ο λοιπός οπλισμός της ίδιας ηλικίας/κατηγορίας ήταν στην Ελλάδα στα πλαίσια βοήθειας και με καθεστώς μακροχρόνιας ενοικίασης. Στην τυπική μορφή της σύμβασης αποτελούσε πάντα ιδιοκτησία των ΗΠΑ. Δεν μπορούσε η χώρα να τα πουλήσει από την στιγμή που θα τα τελούσε υπό απόσυρση . Όλοι της δικής μας ηλικίας είχαμε εκπαίδευση στους τύπους αφού η εφεδρεία και η εθνοφυλακη θα εξοπλιζοταν με τα Μ1 κτλ. Κάποια στιγμή η παραγωγή των g3 και ο σχεδιασμός κάλυψε τις ανάγκες και ο οπλισμός θεωρήθηκε πλεονάζον οπότε επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη, εκτός από αριθμό για την προεδρική φρουρά και δεν ξέρω… Read more »

seb
Member
seb

Αν μπορείς θύμησε τα Μ1 όταν επεστράφησαν, που τα διέθεσαν οι Αμερικανοί.

Aias
Member
Aias

Διατέθηκαν μέσω της cmp από όσο ξέρω.
Μάλλον θα πουλήθηκε αριθμός και μέσω τοπικών ντίλερ, τα αμερικανικά οπλομαγαζα.
Νομίζω όποιος έχει καρτα μέλους cmp αυτόματα έχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά στρατιωτικού υλικού;
Μια που το ανέφερες, το cmp προϋποθέτει ότι έχεις λάβει εκπαίδευση, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει στρατιωτική θητεία, σε εμάς η θητεία θα ήταν αυτόματη πιστοποίηση.

Tuono
Guest
Tuono

Δεν έχετε κάνει αναλυτική έρευνα.
Το BAR που μάλλον ανήκει στο αποβατικό άγημα του πλοίου, πλαισιώνεται από M1 Garand, και καποιο Thompson.
Οι δε χειριστές τους, κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθούν να κάνουν παρέλαση με τα περίφημα γρασσαρισμένα Lee Enfield…

Από το 88 που ήμουν χειριστής BAR σε ΑΤ, μάλλον ελάχιστα έχουν αλλάξει.

Στρατός. Παπαδοπουλος
Guest
Στρατός. Παπαδοπουλος

Δυστυχως για το site σας που σας παρακολουθώ και διαβάζω τα άρθρα σας αρκετά συχνά, εκτέθηκατε από μια φωτογραφία! Θα μπορούσατε πολύ εύκολα να το επιβεβαιώσετε ότι το συγκεκριμένο όχημα που αναφέρεται είναι στην 79 ΑΔΤΕ αποτελεί μουσειακό έκθεμα του συγκεκριμένου στρδου, το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά αλλα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, δηλ η συντήρηση και διατήρηση παλαιού πολεμικου υλικού ως μουσειακά εκθέματα.

Digenis
Member
Digenis

Ναι ενω τα Bmp1 ,τα m60 τα geko ,λεο1 ,rm70 ,τα τσιγκινα κρανοι και λοιπες τεχνολογιες 60 ετων δεν σε πηραζουν ….. Το ιρακινο στρατο του Σανταμ θυμιζει ο ΕΣ ..μονο που αν ζουσε ο σανταμ θα ειχε εξηχρονιση τον δικο του .

Digenis
Member
Digenis

Και δεν θ ξεχασουμε τα καταπληκτικά Μ113

Observer
Guest
Observer

Gavin!!!

Observer
Guest
Observer

Όλα τα παραπάνω που αναφέρεις σηκώνουν κάτι ωραίες αναβαθμίσεις που γίνονται καρα-αξιόμαχα. Βούληση δεν υπάρχει!!!

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1
Τα εργαλερια και οι ευκαιριες που πεταμε, οταν ερθει η κακια η ωρα θα μας φαινονται σωτήρια και μεγαλα.

Digenis
Member
Digenis

Θαρεις και ξερουν κατι αλλο .Αυτο το οπλο τους δινουν με αυτο βαραν .Ο μισθος πεφτει ,αυξηση πηραν,οι μερες προς την συνταξη κυλαν αργα και σταθερα .Τα υπολοιπα δεν ειναι δικο τους προβλημα …. ειναι αναρμοδιοι οι στρατιτικοι για το υλικο τους …. σε στελνουν στον τσιπρα …
ο τσιπρας σε στελνει στο Σαμαρα ,ο Σαμαρας στον παπανδρεου ,ο παπανδρου στον καραμανλη ,ο καραμανλης στο σημιτη .

Stavros
Guest
Stavros

Μπορεί το M-8 να είναι έκθεμα αλλά το κύριο όχημα μεταφορών είναι τα stayer δεκαετίας 70… Καλά τα F-16v MLRS και LEO2HEL αλλά ας δούμε και τα ποιο απλά πράγματα που αιμοραγουμε ασύστολα….

ΥΓ. Μάλλον έχουμε ανακαλύψει το άφθαρτο της ύλης….

Gt
Guest
Gt

Αγαπητό ιστολόγιο, δεν νομίζω να ενοχλεί σχεδόν κανέναν εκ του στρατεύματος οι εικόνες που περιγράφετε. Το μόνο που καίει είναι τα αναδρομικά! Άλλωστε για τα μισθά μπήκαμε . Σιγά μη χρειαστεί να πολεμήσουμε. Θα μας χωρίσουν οι ”μεγάλες δυνάμεις”. Και ως γνωστόν τα λεφτά σε αυτή την χώρα τα παράγει το λεφτοδεντρο. Είδος ενδημικο στην χώρα μας. Στις άλλες χώρες δεν υπάρχει (το λεφτοδεντρο) και μάλιστα νομίζουν στις χώρες αυτές ότι τα λεφτά παράγονται μέσω της οικονομικής ζωής του ιδιωτικού τομέα με λελογισμένη φορολογία και αποφυγή σπατάλης. Τους κακόμοιρους Σίγουρα συνομοσια είναι αυτό που λένε ότι στην χώρα του λεφτοδεντρου… Read more »

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

ε ναι όλοι για τα μιστά μπήκαν , αυτοί που ενδιαφέρονται γράφουν σχόλια από τον καναπέ τους , άδικα χάσαμε τόσους στρατηγούς και ναύαρχους για να φτιάξουν τα στρατά

Bill
Guest
Bill

Αυτό ακριβώς..!
Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα τους γνωστούς συν-φορουμίτες να βγουν να υπερασπιστούν τα αναδρομικά, τα μερίσματα και τα επιδόματα που καλώς δόθηκαν καθώς ο κόσμος πεινάει..!
Το τι σόϊ τάϊσμα κάνουν βέβαια οι πανταροδεκάρες που μας μοίρασε ο κομμαντάντε Αλέξης, μόνο αυτοί ξέρουν..!
Εμείς που τα πήραμε τους λέμε πως ήταν σταγόνα στον Ωκεανό.
ΧΙΛΙΕΣ φορές να τα έδιναν στην άμυνα ή στην Παιδεία ή στην Υγεία παρά αυτή η κοροϊδία κάθε Χριστούγεννα.

evaggelos
Member
evaggelos

μα αμα δεν τα εδιναν τα επιδοματα δεν θα τα εδιναν πουθενα αλλου παρα στο χρεος,σε καμια αμυνα σε καμια υγεια η παιδεια δε θα δινοντουσαν κ ουτε προκειται,οποτε καλως το ελαβαν περι τους 250,000 τα αναδρομικα αν δεν κανω λαθος ειναι δικαστικη αποφαση, Αν θες να μαθουμε γιατι ειναι το στρατευμα ετσι δεν εχει παρα η πτηση να ρωτησει τον λαλιστατο πρωην αρχηγο τον νυν υπαμ κ τους νυν αρχηγους η ακομα κ τον πρωην αγες που εχουν τις ευθυνες του στρατευματος.Μαζικα εξοπλιστικα προγραμματα θα ξαναδουμε μονον αν η τουρκια βγει εκτος νατο(απιθανο) η η τουρκια κανει ενα ωραιο… Read more »

Observer
Guest
Observer

+500
Υπάρχει και ο σουμπκομμανταντε Ερνέστο για το μέλλον!!!

Τazos
Guest
Τazos

Απο την στιγμή που τα όπλα είναι για το πλήρωμα του πλοίου και χρίση εναντίων λέμβων δεν βλέπω το πρόβλημα με τα BAR. Οι φρεγάτες έχουν εξίσου αρχαία M1919 για τον ίδιο ρόλο. Καλύτερα BAR και M1919 που έχουμε απόθεμα μερικά εκατομμύρια σφαίρες .30-06 Springfield για εξάσκηση παρά κάτι σύγχρονο 7.62 και 5.56 και οι σφαίρες με το σταγονόμετρο.

George
Member
George

Ακριβώς!

SpaceMan
Member
SpaceMan

Αν δηλαδή μας περισσεύανε φυσέκια από την επανάσταση, να τους δίναμε και καριοφίλια;
Δεν έχει λογική αυτό που γράφετε και εκτός των άλλων πολλά από αυτά τα πυρομαχικά πωλήθηκαν στις ΗΠΑ όπου αυτά χρησιμοποιούνται νόμιμα από κατόχους M1 Garand.
https://www.ammogarand.com/3006-m2-150gr-fmj-ball-30062150100.html

Aias
Member
Aias

+1000 σε όλο το άρθρο!!! Όχι μόνο καλό είναι να τα θίγουμε αυτά ,εσείς έχετε ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ! Ο δημοσιογράφος ασκεί λειτούργημα. Ο τύπος είναι και ρυθμιστής της Δημοκρατίας (μαζί με την δικαστική εξουσία κτλ). Αλίμονο αν σιωπήσει έστω και από τον φόβο να μην τον χαρακτηρίσουν ως κομματικό φερέφωνο. Τώρα εντάξει το Μ8 είναι στατικό έκθεμα….ε και; Αυτό ήταν εκφραστικό τέχνασμα του αρθρογράφου. Επιτέλους ,υπάρχουν χιλιάδες αποδεσμευμενες φωτο από το Υπουργείο για τις ένοπλες δυνάμειςκαι η κκατάσταση είναι απλά τραγική. Έχω πει παλιότερα και εγώ με πόνοπως αυτές οι φωτογραφίες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και δείχνουν όντως το αξιόμαχο του στρατεύματος….το… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Τα χάπια μου και έναν Giatrooooooo………

Δεν πάει άλλο η ακατάσταση

Αυτοί οι παρασημοφορεμενοι γαλονάδες τι στο ****** κάνουν?

Βαράνε προσοχή σε κάθε πολιτικάντη?

Εάν γίνει καμια ιστορία και διαπιστωθεί πάλι αδυναμία ποιος θα τη πληρώσει?

Τα ναυτάκια με τα BAR/M1 ?

Περισσότερα αργότερα να ενεργήσουν και τα καρδιοτονωτικά μου………

Τι ήθελα και κοίταγα το τέτοια ώρα για να συγχυστώ βραδιάτικα πάλι

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

καλά στο ΠΝ η σχέση με τον φορητό οπλισμό είναι σαν των ινδών γκουρού με το πλύσιμο , ανύπαρκτη , ενδεχομένως να υπάρχουν στελέχη που να μην έχουν ξαναρίξει με τυφέκιο από τότε που ήταν στην ΣΝΔ , άντε να τους πείσεις να βάλουν τίποτε MG-3 και να πρέπει να πάει κόσμος να εκπαιδευτεί σε αυτά , “τι είμαστε ; πεζικάριοι ;” , εξάλλου σφαίρες για τα BAR υπάρχουν σωρός , μόνο στις ασκήσεις βαράνε θυμάμαι άρθρο για κάποιες κυρίες από Επιτελείο που τις πήγαν για βολή με πιστόλι , τόσο εντυπωσιακό και εξεζητημένο φάνηκε που το θεώρησαν θέμα για… Read more »

p270
Member
p270

δεν ξερω ποσοι ειχατε την τυχει να μπειτε μεσα σε ενα m8 αλλα μιλαμε οτι ηταν απλα τραγικο ,ειχα χρεωμενο ενα τετοιο στην ΚΩ to 90-91 θυμαμαι οτι λεγαμε οτι το περναει σχεδον οποιαδηποτε ειδους βλημα

τωρα στα σοβαρα εχουμε τεραστιο προβλημα οχι μονο στο ναυτικο που καλα κανετε και το εχετε σαν πρωτο θεμα αλλα και σε ολα τα αλλα οπλα ,στον στρατο ειδικα τα μεταφορικα μεσα υπταμενα και τροχοφορα ειναι απλα σκουπιδια

να ευχομαστε να μην γινει κατι γιατι μαλλον τα πραγματα θα ειναι ασχημα ,αν και με τις ευχες δεν γινεται τιποτα αλλα ποιος ακουει

SpaceMan
Member
SpaceMan

Πολύ καλά κάνετε και τα σχολιάζετε! Όλοι και όλα είναι άξιοι κριτικής! Κάποια στιγμή αυτές οι επισκέψεις – επιθεωρήσεις των ΑΓΕΣ ΓΕΠΣ και λοιπών υψηλόβαθμων του στρατού πρέπει να αποκτήσουν νόημα και αξία!
Μπορεί το Μ8 να ήταν έκθεμα αλλα το BMP-1(χωρίς μάλιστα να έχει γίνει “technical”) δεν ήταν!

nikos
Guest
nikos

Μπράβο στην πτήση!!!!! Ευστοχω κ καυστικό σχόλιο. Αμάν πια με τα σάπια υλικά για σκραπ

Marios.kosmidis
Guest
Marios.kosmidis

Μη δίνετε μερίσματα παιδιά …μη δίνετε φαγητό στα σχολεία. Πεταχτε τους ανασφαλιστους απ’ τα.νοσοκομεια….και δώστε αναδρομια. Στα στελέχη, φτιαχτε τους κι άλλα σπίτια.να μένουν τσάμπα, φτιαχτε τους κι άλλες λεσχες να τρώνε τσάμπα γιατί το φαι στο στρατόπεδο τις παραδουλευτρες, φτιάξτε κι άλλες κατασκηνώσεις να πηγαίνουν διακοπές τσάμπα τα κουρασμένα μεγαλοστελεχη, φτιάξτε κι άλλα σουπερμάρκετ να ψωνίζουν.πιο φτηνά απ τη πλεμπα, πιο πολλα πρατήρια να.παιρνουν φτηνή βενζινη, μειώσετε κι άλλο το χρόνο σύνταξης γιατί στα 45 είναι πολύ κουρασμένοι, να συνεχίσετε να τους.πληρωνεται συνταξιμη υπηρεσία ακομαμκαι όταν είναι στις σχολές γιατί οι υπόλοιποι που σπουδάσαμε και δουλεύαμε ταυτόχρονα γιατί δε… Read more »

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Μαριε κοσμιδη, το σχολιο σου ειναι ανακριβες, δεν ειναι καθολου ροδινα και προνομιακα τα οικονομικα των στρατιωτικων(ετος 2019)

Ο λαϊκισμος μας εβλαψε και μας βλαπτει,ας μην τον υιοθετουμε..

jim40
Member
jim40

Άστο, νομίζει μιλάει σε προνομιούχους

Digenis
Member
Digenis

+1000 δωσε πονο .

Observer
Guest
Observer

Προφανώς είσαι Βαλκάνιος από τον ινδοκαύκασο για να κράζεις για μερίσματα των εκατό ευρώ. Δυστυχώς κάποιοι ξεπουλούν και τα παιδιά τους για εκατό ευρώ. Όσο για τη χλιδή των στρατιωτικών να γινόσουν ένας από αυτούς!!!Και ξέρεις οι Μεταξάδες έχουν πολύ καλή νυχτερινή ζωή!!!

megisteas
Member
megisteas

Θα σου απαντούσα ακατάλληλα εσένα και άλλων έξυπνων, έστω και αν έκοβαν το σχόλιο, αλλά σέβομαι το site..

Fingolfin
Member
Fingolfin

Καλά τα λέει ο κος Κοσμίδης, αλλά οι αλήθειες πονάνε. Τα μισθά να πέφτουν και να μην κολλάει το internet στο γραφείο κυρ διοικητά. Φυσικά μιλάει για την πλειοψηφία των στρατιωτικών (που βρίσκονται σε γραφεία) και όχι για τους μάχιμους.

G...
Member
G...

Η καραμέλα οτι τα στελεχη δινουν αγωνα καθημερινο μαλλον δεν πουλαει πια. ελαχιστοι προσπαθουν με τους περισσότερους να ενδιαφερονται για τα αναδρομικα και να χτυπανε ονο την καρτα τους. Τα bmp1τα απαξιωσαν απο την πρωτη μερα και οι συνεχείς αναφορες οτι δεν ειναι αξιοπιστα κανουν εντυπωση οταν τα βλεπουμε σε μαχες (στην συρια και αλλου) με ελαχιστη συντήρηση και ανταλακτικα να πολεμουν σε ακραια περιβαλλοντα και συνθηκες. Μαλλον η μιζα για αγορα καινουργιων δικαιολογεί την απαξίωση ή εκεινα τα κατασχεμενα mrap στο τελωνειο γιατι δεν αποσχολουν την στρατιωτικη ηγεσια μας? Μήπως γιατι και αυτα δεν εχουν μιζες?

Gunner
Member
Gunner

Ολλανδικό ΑΒΑΚ που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη νατοϊκή άσκηση Trident Juncture 2018. παραθέτω και τον αριθμό της φωτογραφίας που κατέβασα από το https://www.dvidshub.net (181030-F-QP401-030) για να μην υπάρχει αμφιβολία. Που είναι το πρόβλημα να χρησιμοποιηθούν ΑΒΑΚ για αποβατικές επιχειρήσεις; δεν είναι cool; δεν είναι trendy τα δικά μας ΑΒΑΚ όπως τα ολλανδικά ή τα βρετανικά ή τα CB-90H, που πολλοί ονειρεύονται να κάνουν τον διάπλου του Αιγαίου από την Σαλαμίνα για να επιτεθούν οι πεζοναύτες μας ή να ενισχύσουν νησιά; Για τα BAR γιατί υπάρχει πρόβλημα και δεν υπάρχει πρόβλημα για τα M1919A4 που χρησιμοποιούν στις φρεγάτες; Δεν κάνουν την δουλειά… Read more »

Rothschild
Guest
Rothschild

Τς τς τς
Μη μου τους κυκλους ταρατε !

Alexandros
Member
Alexandros

Νομίζω ότι το άρθρο ήταν λίγο φάουλ, εντάξει δεν έγινε και κάτι, αλλά καλό ειναι να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Και μην αγνοείτε τις τυχών κριτικες από τους αναγνώστες σας γιατι οι πιο πόλοι είμαστε δίπλα σας 30 χρόνια όπως εγώ και σας έχουμε ψηλά. Εγώ θα ηθελα να μάθω αν υπάρχουν ακόμα M8 στο πεντάγωνο να το φυλάνε, όπως τα θυμάμαι το 1998 να είναι δίπλα στην πύλη και όχι αν είναι σαν έκθεμα σε καλή διατήρηση σε ένα στρατόπεδο. Ευχαριστώ και πάντα επιτυχίες!

Chris
Member
Chris

Το BAR πρόλαβε -έστω και οριακά- να χρησιμοποιηθεί κατά τον Α’ΠΠ. Όταν το χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στο Β’ΠΠ ήταν ήδη παρωχημένο.

Nikoss
Member
Nikoss

Αν δεν ανοιξει το πουγγι δεν προκειται να αλλαξει τιποτα,ειδικα ο ΕΣ ειναι ο ριγμενος της υποθεσης αφου τα οποια κονδυλια κατευθυνονται κυριως στην ΠΑ και στο ΠΝ λογω της εντασης στο Αιγαιο και στην Αν Μεσογειο..

Observer
Guest
Observer

Έχω πει και κατά την θητεία μου ότι Μ113 τα συντηρούμε για την κοπανήσουμε. Μάλιστα δε, αν εμπλακούμε σε μάχη , πετάμε το g3 και παίρνουμε τα υλικά του Τούρκου.Απλά πράματα. Δυστυχώς μέθοδοι 1821!! Τι νΑ πρωτοπούμε !!! για δίχτυα παραλλαγής που ψωνίζει ο Τουρκικός στρατός από το Μενίδι, αλλά ο ελληνικός αγνοεί!!!!Να μιλήσουμε για τα Στάγερ, η να πούμε για τα παρατημένα MRAP από κατάσχεση στον Πειραιά που δεν χρησιμοποιούμε!!!! Απλά γκρινιάζουμε γνωρίζοντας ότι είμαστε τελειωμένοι. Το εχω ξαναπεί ότι το ξανθό γένος μας θεωρεί τελειωμένος στα Βαλκάνια, πόσο μάλλον και οι φίλοι μας!!!!

darede
Member
darede

Είναι η δεύτερη φορά που αναφέρεις ανακρίβειες σε σχεση με τα MRAP και καλό θα ήταν να μην γράφουμε κάτι εάν δεν είμαστε ενήμεροι. Αυτά τα οχήματα ανήκουν στην λιβύη και δεν τα ακουμπάει κανείς. Μετά τις εκλογές που θα γίνουν σε λίγο καιρό εκεί, θα παραδωθούν.

ETS
Member
ETS

Δεν ανήκουν σε καμια Λιβυη .
Παράνομα μεταφερονταν εκεί και τα κατάσχεσαν για να τα αφήσουμε να ρημάζουν.
Είναι εκεί κάνα χρόνο και παραπάνω ..
Κανείς δεν τα διεκδικεί αφού μάλλον ήταν για κάποιο παρακλάδι του ISIS.
Δικά μας ειναι πλέον αλλά αδιαφορούν οι αρμόδιοι η.
Υπαρχει αρθρο του Κ.Τσιμπουκη σε γνωστή αμυντικη ιστοσελιδα για το θέμα αναζήτησε το.

Spirit
Guest
Spirit

Δεν σωζόμαστε από 10 οχήματα, χρειάζεται νέο 4×4 με ωφέλιμο 1.5-2 τόνων και σε μεγάλες ποσότητες, αυτό μαζί με τα φορτηγά είναι πρώτη προτεραιότητα.

Τίποτα VAB και VBL μην τσιμπήσουμε μεταχειρισμένα μπας και μαζευτεί η κατάσταση γιατί δεν βλέπω φως.

Kallergis
Guest
Kallergis

Έστω ότι το m8 είναι έκθεμα και οκ. Και άμα λάχει αν μείνει ένας μόνος να πολεμήσει και με το M8 το έκθεμα πριν πέσει. Δεν είναι το M8 όμως αυτό που θέλει η ΠΤΗΣΗ να μας αναδείξει. Είναι όλο το θέμα που το έχουμε ξαναπεί και εδώ μέσα, όπως εξαρτήσεις, κράνη κλπ του Βιετνάμ. Ευτυχώς υπηρέτησα στο Νησί και εκεί ρίξαμε με πολλών ειδών όπλα και πολλές φορές, μάλιστα είχαμε όλοι νέου τύπου κράνη. Τρομάζω όμως αν με επιστρατεύσουν και μου δώσουν το κράνος του Πάτον. Όχι γιατί φοβάμαι μη σκοτωθώ, αλλά γιατί θέλω την ευκαιρία να αγωνιστώ πρώτα.… Read more »

Aegeanhawk
Member

Θα έπρεπε να ξέρετε ότι στις έδρες των σχηματισμών της ΑΣΔΕΝ υπάρχουν σε πάρα πολύ κατάσταση ΜΗ λειτουργικά Μ8 και Μ24 σε ρόλο μουσειακό – διακοσμητικό.

FOX
Guest
FOX

Εμείς θα έπρεπε να ξέρουμε, αυτοι που δημοσιεύουν φωτογραφίες, δεν έπρεπε να ξέρουν τι φωτογραφίες και τι μηνύματα περνούν προς τα έξω…

flashg
Member
flashg

Τι έχει το Μ8 και μιλάτε υποτιμητικά? Ποιο άλλο όχημα έχει ισχυρότερο πυροβόλο? Το Μ113 είναι καλύτερο? Ένα βαψιματάκι και είναι σαν καινούργια?

FOX
Guest
FOX

Έχει και καλό ΣΕΠ, ΚΜΑΚ (Κοίτα Μέσα Από την Κάννη)…

Manolis
Member
Manolis

Το ΣΕΠ Eyeball-2 to ξεχασες!

nikos
Guest
nikos

Χαχαχα

JohnnyB
Member
JohnnyB

https://youtu.be/Vwx_nDKAyM4?t=145
Σωτήριο έτος 2019 και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει το ασπίδιο πυροβολητή στα Μ-113Α2.
Λογικά έχει ανέβει στα ύψη η τιμή του χάλυβα και η συγκόλληση μετάλλου είναι εξωγήινη τεχνολογία που δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ
Guest
ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

Γατακια σαν Μπατζης στην ΠΑ εκανα βολες με BREN οχι το 90 αλλα το 2006 και πριν μια πενταετια επιστρατος (εκανα τον σταυρο μου που με φωναξαν) παλι εριξα με μπρεν σιγα τωρα τα Μ4 που απλα μας αφησαν να τα πιασουμε, εεεεε εκπαιδευση οχι αστεια, και μινιμι πλαστικουρες. Αν δεν ειναι Heavy Metal το οπλο με ξυλινα στοιχεια δοκιμασμενο για δεκαετιες δεν αξιζει. Παντως πολυ γλυκο το BREN ξαπλα στο διποδο ανακρουση μηδεν και η βολη εκει που σημαδευες γελουσαμε με τα G3. Αλλα δεν ειμαστε στο 40 δεν συμετεχουμε στην operetion marker garden με τον Χοπκινς Ταγματαρχη να… Read more »

seb
Member
seb

Δε κούρασες, μια χαρά τα λές. Και ‘γω είχα απολαύσει τη βολή με το Μ-1 (σε σχέση με το G-3) αλλά αυτό δε σημαίνει πως έπρεπε να τα ‘χαμε ακόμα.

Genesis
Member
Genesis

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο αναφέρεστε στην περίπτωση που κάποιοι τύποι εξοικονόμησαν δεν-ξέρω-γω πόσα εκατομμύρια δολάρια στον αμερικανικό στρατό βελτιστοποιώντας την διαχείριση και τις διαδικασίες προμηθειών των διαφόρων υλικών. Το πρόβλημα για εμένα δεν είναι αν έχουμε απαρχαιωμένα μέσα αλλά αν αυτό είναι αποτέλεσμα μεθοδικής οργάνωσης και δουλειάς (η οποία καταλήγει στην χρήση τους έχοντας λάβει υπόψη όλες τις διαθέσιμες και πιθανές παραμέτρους) ή το γνωστό μείγμα αδιαφορίας, ασχετοσύνης, ωχαδερφισμού, βολέματος-αράγματος και δημοσιο-υπαλληλίστικης νοοτροπίας. Όπως έγραψαν κάποιοι ήδη, για τα BAR ενδεχομένως υπάρχει μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών και (πάλι ενδεχομένως) κάποιοι ασχολήθηκαν διεξοδικά με το θέμα και κατέληξαν ότι το όπλο μπορεί… Read more »

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Υπάρχουν πυρομαχικά όλμων τα οποία έχουν περάσει από 5-6-7 τοποθετήσεις νέων πυροδοτικών μηχανισμών. Τα πυρομαχικά αυτά… είναι καμιά 50αριά ετών.
Κάθε νέα τοποθέτηση πυροδοτικών μηχανισμών-πυροκροτητών γίνεται επειδή παρατηρείται σε ασκήσεις ότι από τα 100 βλήματα κάποιος αριθμός δε σκάει…
Σύμφωνα με στέλεχος η άποψη του είναι πως είναι πεταμένα λεφτά η τοποθέτηση νέων…και θα έπρεπε πλέον να έχουν αποσυρθεί. Και φυσικά αντικατασταθεί.

ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ
Guest
ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

Α ξεχασα στην πυλη ειχαν το τοτε 2006 μην ξεχιωμαστε θυμαμαι 5 σφαιρο smith and weson της δεκαετιας του δεκα δεν θυμαμαι μσλλον του 1916 αν δεν απατομαι, με τις σφαιρες ειχαν ενα χαρακτηριστικο ασημι χρωμα και το βλημα μπροστα ηταν καταμαυρο αναθεμα αν δουλευε.
Παντως αν μου βρει καποιος το μοντελο παιρνει δωρο μια υπερσυχρονη κεστροσφενδονη που εμαθα οτι εχουν ακομα αποθεμα στη Ροδο απο την πολιορκια του Δημητριου του Πολιορκητη.

Spirit
Guest
Spirit

Κανένα αναδρομικούλι, κανένα μέρισμα, τίποτα εφάπαξ να μας πείτε καλύτερα. Όλα βαίνουν καλώς, κάντε ότι κοιμάστε.

vasilisk
Member
vasilisk

ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ….ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΦΑΝΤΑΡΟ ΜΕΧΡΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΑΜΑΝ ΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΑΝΤΖΑ ΟΤΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ…ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑR KAI TA M8 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ[ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΕΩ]ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΣ,ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΛΕΙΦΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΩ?ΜΟΝΟ… Read more »

Genesis
Member
Genesis

Συμφωνώ, δυστυχώς…

sotbak
Member
sotbak

+1

lexandreas
Guest
lexandreas

Αποτυχία το άρθρο, αλλά όχι το πνεύμα του…Όταν η μισή σου αεροπορία είναι καθηλωμένη, το ναυτικό σου μουσειακό, και ο στρατός….ας τον αυτόν καλήτερα….έχεις πράγματα να κράζεις τρείς φορές τη μέρα μετά το φαγητό.

Είναι κρίμα γιατί αυτή η άστοχη κριτική σας απαξιώνει τα πραγματικά τεράστια και συσσωρευμένα προβλήματα στις ΕΔ. Κρατώ όμως το πνεύμα και ελπίζω πως σύντομα θα σταθείτε ξανά στο ύψος σας.

GMT-I
Guest
GMT-I

Η φωτογραφία είναι απλά ακόμα μια φορά η απόδειξη του τι σημαίνει “απλώνω τα πόδια περισσότερο από εκεί που φτάνει η κουβέρτα”, και εξηγούμε. Είναι προφανές το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης από την στιγμή που ο ΕΣ δεν καταλαβαίνει το τί σημαίνει να μπορείς να εκτελέσεις την αποστολή σου με αυτά που έχεις. Και η λύση δεν είναι τα Μ-8 και τα χιούι αλλά η ολική αλλαγή δόγματος με επαναφορά των στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν τον ΕΣ ξανά στο μέλλον. Και αυτό δεν είναι άλλο από την μαζική κατάργηση μηχανοκίνητων κοστοβόρων τμημάτων. Τέλος δεν μπορεί(ούτε παλαιότερα μπορούσε) να συντηρείται… Read more »

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ και φίλοι στο φόρουμ. Με όλο το σεβασμό και μετά απο αρκετη σκέψη αποφάσισα να καταθέσω την εμπειρία μου με τα BMP αφού εχουν την τιμητική τους τόσο στο άρθρο, όσο και στα σχόλια των φίλων. 22 χρονια πριν σε νησί λαμβάνω δεύτερη ειδικότητα αυτη του οδηγού BMP λόγω έλλειψης οδηγών για το σύνολο των ΤΟΜΑ της Μονάδας (κυρια ειδικότητα ολμιστης-αναρωτιέμαι ακόμα πως θα εξυπηρετούσα ταυτόχρονα και τα δυο όπλα σε σύρραξη). Κατα τη 10μηνη παραμονή μου στο νησί εκκίνηση κινητήρα γινόταν σε 13-15 ΤΟΜΑ απο τα 43 συνολικά.Η νυχτερινή οδήγηση (όχι μάχη) ήταν αδιανόητη χωρίς τη…….συνδρομή μέλους… Read more »

Νικος
Guest
Νικος

Μπραβο στο αρθρο ,στο πνευμα και την ουσια του,που καποιους τους διεφυγε δυστυχως το νοημα. Ναι μπορει να πολεμησει καποιος με οπλο απο το 1800 που δουλευει,το θεμα ειναι ομως η εξελιξη. Επειδη στους αριθμους δεν το χουμε,το μονο που μας σωζει ειναι η ποιοτητα και ανωτεροτητα του οπλισμου,η εκπαιδευση,οι τακτικες.Αυτα που σωσανε και τους αρχαιους Ελληνες στους περσικους πολεμους και φερανε το Μεγα Αλεξανδρο ως την Ινδια.Αυτα που σωζουνε και το Ισραηλ στη συγχρονη εποχη. Καθε στρατιωτης ειναι πολυτιμος,δεν υπαρχει χωρος να εκλαμβανεται ως αναλωσιμος. Και πρεπει απο τα βασικα να ξεκινησουμε.Με τα αρβυλα που τωρα χρειαζονται καλοι πατοι… Read more »

nikos
Guest
nikos

+ σωστοτατος μπράβο

ΠΕΤΡΟΣ
Guest
ΠΕΤΡΟΣ

Τι έγινε αρχίσατε και εσείς να κιτρινίζετε?
παλιά όπλα υπήρχαν πάντα και εκπαίδευση και σε αυτά γίνονται για περίπτωση μεγάλης ανάγκης και φθηνης εκπαίδευσις.
και εμείς g3 είχαμε αλλά κάναμε πολλές βολές και με Μ1 … υπάρχουν και οι εθνοφύλακες κτλ

για το μουσειακό όχημα άστο δεν γραφω
συγγνώμη άλλα το άρθρο ειναι ατυχές

MisCo
Guest
MisCo

Εγω παλι περι το 2004 ειχα μεινει εντυπωσιασμένος απο τον εξοπλισμο που ειχαμε στην μικρη μονάδα του ΠΝ καπου στο Αιγαίο. Κράνη αλεξισφαιρα, γιλεκα αλεξισφαιρα και με πλάκες, G3A4, πιστόλια και χειροβομβίδες… Ειλικρινά οταν ειχα παει περιμενα κανα G3 ξεσκισμενο στην καλυτερη…. η κανα M1.

Παράταιρες εικονες στον στρατό μας παντα θα υπάρχουν καλως ή κακως. Ποιο πολυ ενοχλουμε απο την θεα των m113 και των στρατιωτων διχως κρανος και αλεξισφαιρο, παρα απο το Greyhound.

zipo's
Guest
zipo's

“Εντάξει, στα νέα τουρκικά τεθωρακισμένα…… (προσεχώς και με Γκράδες)!”. Σιγά τι διαφορά. Έχω δει εγώ σε ταινίες !!!

TGD
Member
TGD

Εγώ είχα χρεωμένο το ΗΚ11 στον στρατό, αλλά δεν έμαθα ποτέ πώς δουλεύει. Ήταν ολοκαίνουργο και δεν ήθελαν να χαλάσει!

SEAMAN
Member
SEAMAN

Εύγε στο περιοδικό που λέει τα πράγματα το όνομα τους. Στο θέμα των BAR βέβαια μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει και η στρατιωτική ηγεσία ,αφού ανέκαθεν ο φορητός οπλισμός και η βασική εκπαίδευση σε θέματα τακτικής (basic soldering) στο ΠΝ ήταν θέματα χαμηλοτατης προτεραιότητας (για να μην πω αδιαφορίας και θίξω υπολήψεις…). Τρανό παράδειγμα η ύπαρξη πολυβόλων M1919 εν έτη 2019 στην πλειοψηφία των Φ/Γ, παρόλο που υπήρχε σχετική πρόβλεψη σε παλαιότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για αγορά νέων . Για την ύπαρξη Μ14 καθώς και για την ανυπαρξία εξαρτήσεων (κάπου πρέπει να τοποθετούνται η γεμιστήρες…) σύγχρονων κρανίων,αντιβαλλιστικων γιλεκων κλπ δεν θα… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Μια χαρά τα λέτε, μόνο μια παρατήρηση: το Browning Automatic Rifle (BAR) είναι όπλο του ΠΡΩΤΟΥ Παγκοσμίου Πολέμου, όχι του Δεύτερου!

Βέβαια δεν είναι το παλαιότερο όπλο του ΕΣ, υπάρχουν τουλάχιστον 2 άλλα σε υπηρεσία, που του ρίχνουν από 1 ως 4-5 χρόνια. Εκτός αν όντως έχουν ξεμείνει και τίποτα γκράδες.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Μιας και ουσιαστικά το άρθρο αναφέρετε στον εξοπλισμό γενικότερα μέσα από δύο τρία παραδείγματα να ξεκαθαρίσουμε τα εξής. Εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται θέλει αποθήκευση για να παραμένει αξιόμαχος. Και οι σφαίρες εξοπλισμός είναι και ναι μπορούν να διατηρηθούν δεκαετίες εάν υπάρχει σωστή αποθήκευση. Ένα όπλο όμως δεν το κρατάς σε υπηρεσία επειδή έχει σφαίρες, αν δεν ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον απλά το αλλάζεις και αυτό και τις σφαίρες. Επίσης, μόνο η δοκιμή ουσιαστικά θα δείξει αν πέρα από το βαράει το όπλο με τα πυρομαχικά που βρίσκονται χρόνια στην αποθήκευση πετυχαίνει και τίποτα… Οπότε ας σταματήσουμε να μιλάμε για αποθέματα… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Φίλε Δημήτρη, κατ’ αρχήν ελπίζω να ισχύει αυτό που λες και όντως τα ‘κατσαρόλια’ (μεταλλικά κράνη του Βιετνάμ) να είναι παρελθόν στις μονάδες της Θράκης τουλάχιστον. Κάποτε λέγαμε για ένα δίλημμα με το G3, σχετικά με το κράνος που πέφτει εμπρός και κρύβει τα σκοπευτικά… ελπίζω ειλικρινά να μη καταλαβαίνει ο κόσμος τι εννοώ, γιατί ήταν ολίγον ξεφτίλα. Κατά δεύτερον, σχετικά με τα φυσίγγια (σφαίρες), το BAR ρίχνει τα .30-06 που έριχνε και το Μ1 (και τα ’30άρια’). Μεγάλος αριθμός τέτοιων φυσιγγίων, παραγωγής ΕΑΣ/ΠΥΡΚΑΛ (με διακριτικό ‘HXP’ στον κάλυκα), προ κάποιων ετών είχε πουληθεί στις ΗΠΑ ως πλεονασματικός (καλώς, κατά… Read more »

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Για 2 ευρώ μου είχαν πει στην θητεία και εμένα πολύ μου φάνηκε. Θα συμφωνήσω μαζί σου, το απόθεμα με τις βολές μόνο του κέντρου/εκπαίδευσης και 1-2 βολές στην εννιά μηνών θητεία δύσκολο να φύγει. Όπως το λες είναι, δεν γίνεται εκπαίδευση. Και είμαι ποιο φρέσκος στην θητεία μου. Με τρείς βολές στο κέντρο έχεις μια αμυδρή ιδεα και το γνωρίζω από πρώτο χέρι καθώς από τύχη στην μονάδα πέρασα από επιπλέον εκπαίδευση όπου η διαφορά στην αντίληψη για το όπλο και η εξοικείωση με αυτό ήταν τεράστια. Η δε επιπλέον εκπαίδευση έγινε ακριβώς επειδή ξέρανε πως στο κέντρο δεν… Read more »

Spyros
Member
Spyros

ΗΚ-11 ‘της κούτας’ είδα στην εκπαίδευση, και τα λύσαμε για καθάρισμα πριν τη βολή (όπερ σημαίνει πως είχαν μείνει ακαθάριστα για ~2 μήνες, από την αντίστοιχη βολή της προηγούμενης σειράς… τέλεια). Ένα G3 με βαρύτερη και εναλλάξιμη κάννη είναι, πολύ καλύτερο δίποδο και πιο ωραία σκοπευτικά. Το κλείστρο δεν είναι εναλλάξιμο με του G3 αλλά μηχανικά είναι το ίδιο. ΔΕΝ έχει μεγαλύτερη ανάκρουση, πώς να έχει αφού ρίχνει το ίδιο φυσίγγιο και ζυγίζει περισσότερο. Σε όλους μας άρεσε το ρίξιμό του, αλλά κι εμείς ρίξαμε μόνο βολή κατά βολή. Στα 100 μέτρα. Ξανά ‘ουάου’. Οι εμπλοκές με άσφαιρα δεν λογίζονται… Read more »

Άγγελος
Guest
Άγγελος

Η αλήθεια είναι ότι δε ξέρω τι γίνεται τώρα, αλλά το σχόλιο με προβλημάτισε και έψαξα το βιβλιάριο εκπαίδευσης μου. 95 Β ΕΣΣΟ, 18μηνο. Είχε καταχωρημένες 20 βολές. 4 με Μ1 (στο κέντρο), 4 με G3 A3 και Α4, 6 με FNST και para (και νυχτερινές και με σκοπευτικά και πάνω σε Μ113), 2 με MAG, 2 με εκπαιδευτικές και 1 με πραγματική χειροβομβίδα και μια με βομβιδοβολο. Για κάποιο λόγο δεν είχε καμία βολή της ειδικότητας (όλμοι) και έχω κάνει ένα σωρό και με διάφορα πυρομαχικά, μέχρι και με φωτιστικά. Θυμάμαι ότι έχω κάνει βολές με το 50αρι του… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Φίλε Άγγελε, ελπίζω ειλικρινά η δική σου εμπειρία να ήταν ο κανόνας και η δική μου η εξαίρεση. Κι εγώ τους 5 τελευταίους μήνες της θητείας μου (99Ε’) δεν έκανα βολή γιατί ήμουν σε μια μάλλον ασυνήθιστη μονάδα όπου δεν είχαμε χρεωμένα όπλα (ενδεχομένως να έγινε κάποια βολή και να έλειπα σε άδεια). Το θέμα είναι άλλο: ας πούμε πως έριχνα τις διπλάσιες βολές, δηλαδή αντί για μέσο όρο 1,2 φυσίγγια την εβδομάδα έριχνα 2,4, θα λέγαμε πως εκπαιδεύτηκα; Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι πως ο μέσος κληρωτός πηγαίνει για θητεία χωρίς καμία πρότερη εμπειρία με όπλο, και… Read more »

Σταματης
Guest
Σταματης

Εγώ φίλοι μου στεναχωριέμαι γτ ως έφεδρος με πράσινο φύλλο πορείας στα 40 μου έχω καλύτερο εξοπλισμό από τα στελέχη κ τους κληρωτούς(φαντάρος ιταλική λέξη) κ όχι μόνο εγώ αλλά κ αρκετές χιλιάδες έφεδροι συγνώμη που θα το γράψω αλλά βλέπω απώλεια εδαφών…..

Νάσος
Guest
Νάσος

Πολύς κόσμος που έχουμε υπηρετήσει τα λέμε εδώ και χρόνια, όμως δημοσίως σχεδόν κουβέντα, μην και τα μάθει ο εχθρός (που τα ξέρει ήδη). Το φαινόμενο έχει όνομα και είναι ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Είναι διαχρονική αδιαφορία, που ξεπερνά κόμματα και παρατάξεις και πολύ δυστυχώς δεν ξεπερνά τους μόνιμους στρατιωτικούς. Τόσοι αρχηγοί ΓΕΣ έχουν περάσει, κάνοντας ο καθένας ηρωικές δηλώσεις, οπότε υποθέτει κανείς πως όλοι αυτοί (και μαζί οι διάφορι σωματάρχες, επιτελάρχες, γενικοί επιθεωρητές κλπ) είναι πραγματικά αποφασισμένοι για τη στιγμή που ω μη γένοιτο κάποια στιγμή έρθει. Αν όμως ήταν στ’ αλήθεια αποφασισμένοι και όχι απλά θρασύδειλοι (συγνώμη για την έκφραση, αλλά… Read more »

SPY_GR
Guest
SPY_GR

Ολίγον παρατραβηγμένο το άρθρο!
Το Μ8 όπως σωστά στο τέλος γράψατε είναι έκθεμα στρατοπέδου.
Σε ότι αφορά το BAR στο Π.Ν. να σημειώσω ότι για τις αποστολές που θα χρησιμοποιηθεί ανταποκρίνεται μια χαρά, είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Τα αγήματα των πλοίων δεν είναι ΠΖ να κάνουν πύρ και κίνηση ούτε θα μεταφέρουν το όπλο για μεγάλο χρονικό διάστημα άρα δεν χρειάζονται…Minimi, από την στιγμή που υπάρχει αριθμός καλοσυντηρημένων όπλων καλά κάνουν και χρησιμοποιούνται…

Aias
Member
Aias

Επιτέλους για πόσα μπαρ μιλάμε;
Αν μιλάμε για αριθμό τότε, εντάξει να δεχτώ την οικονομία κλίμακας.
Αν μιλάμε για καμιά 100 τότε απλά μιλάμε για αδιαφορία.
Μην το κουραζουμε.
Και αυτό είναι το ελάχιστο πρόβλημα στις ένοπλες δυνάμεις.
Δεν είναι μείζον αλλά είναι ενδεικτικό.
Θεωρεί κανένας ότι γίνεται από αίσθηση οικονομίας η ετσι απλά ξεπετα.
Θα τα βάλουμε και στις φρεμ;

SPY_GR
Guest
SPY_GR

Δηλαδή αν θέλεις να καθαρίσεις ένα μήλο και έχεις ένα παλιό αλλά καθαρό μαχαίρι τί θα κάνεις; Θα το καθαρίσεις με αυτό ή θα πάς στο κοντινότερο κατάστημα να αγοράσεις ένα καινούριο, μεγαλύτερο και ομορφότερο;

Νάσος
Guest
Νάσος

Αν είναι έτσι, τότε γιατί το Αμερικανικό ναυτικό στην ίδια θέση έχει πολυβόλο M240 και δεν κράτησε τα δικά του BAR; Α ξέχασα, οι Αμερικάνοι είναι υπερκαταναλωτικοί. Το Ρωσικό ναυτικό στον ίδιο ρόλο, χρησιμοποιεί τηλεχειριζόμενα gatling. Και αποκλείεται να είναι επαρκές για να χτυπά ταχύπλοα το BAR. Δεν κάνει για αναχαίτιση ταχύπλοων. Όταν φτιάχτηκε το BAR δεν υπήρχαν ταχύπλοα. Με ταχυβολία 500 σαλ και με αναχορηγία 20 σφαίρες, αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε ζημιά σε ταχύπλοο (στην άσκηση τα σωσίβια δεν κινούνται, για να μην αναφέρουμε πως στην άσκηση η θάλασσα είναι λάδι). Αυτό που θα μας φάει σαν έθνος είναι… Read more »

SPY_GR
Guest
SPY_GR

“…απλά στο ΠΝ είναι τεμπέληδες.”
Αυτή η εύκολη, άδικη και ισοπεδωτική κριτική για όλους και για όλα! Εχεις δίκιο εν μέρει, ΑΥΤΟ είναι που θα μας φάει!!!

GDIKEOS
Member

Σαν πιο παλιός λάτρης της εφεδρείας άνθρωπος που πάντα ψάχνομαι για το καλύτερο υπηρέτησα την θητεία μου στην ΠΑ 1984-86! Σε μια βολή με τρία διαφορετικά όπλα και τα τρία παρουσίασαν πρόβλημα! Καραμπινάκι Μ1 Α1, Μ1 και μπρεν! Καραμπινάκι Μ1Α1 στην 6 σφαίρα κόλλησε η βολίδα στην αρχή της κάνης και δεν έμπαινε άλλη σφαίρα μέσα! Μ1 μετά την έκτη σφαίρα πέταξε τον συνδετήρα έξω μαζί με δυο σφαίρες! Μπρεν από της 10 σφαίρες που έριξα οι δυο έπαθαν αφλογιστία! Τι άλλο να γράψω πιά! Δεν μας χορήγησαν στολές παραλλαγής την αγόρασα μόνος μου! Η αρβύλες είχαν άθλιους πάτους με… Read more »

Monkey Μπίζνες
Guest
Monkey Μπίζνες

Πτήση μην ψαρώνεις, είναι μουσειακό, παντού υπάρχουν τέτοια.

sotbak
Member
sotbak

και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην εδώ πλευρά του Αιγαίου….στην απέναντι πλευρά ο Θεός της Ελλάδος (γιατί σίγουρα υπάρχει) βάζει πλάτη:
https://hellasjournal.com/2019/02/apsifa-tis-proeidopoiiseis-ton-ipa-i-agkyra-teleiomeni-ypothesi-oi-s-400-leei-o-ypex/

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Φαντάζομαι πως οι φαντάροι του στρατοπέδου το έβαψαν για να ξεμουδιάσουν από την τρομερά σκληρή εκπαίδευση…

Ηθικόν(!!!!!); Ακμαιότατον!!!!!!

Όσο για τα BAR, BREN «και δεν συμμαζεύεται», τί να πει κανείς… Εγώ λέω αδιαφορία. Είναι προφανές πως μετά την μείωση της οροφής των ΕΔ και της εισαγωγής του FN Minimi, υπάρχουν πολλά ΗΚ-11 διαθέσιμα…

Το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα είναι το 30άρι πολυβόλο στιε φρεγάτες αλλά υπό τις πολύ σοβαρές προϋποθέσεις, να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση τα πολυβόλα και οι σφαίρες…

GDIKEOS
Member

[email protected] Μια ευχάριστη έκπληξη, για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, επεφύλαξε η φετινή διεθνής έκθεση «IDEX 2019», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), από τις 17 έως τις 22 Φεβρουαρίου. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της EODH και η παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System). H EODH εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων συστημάτων και πακέτων προστασίας για τεθωρακισμένα οχήματα όλων των κατηγοριών καθώς επίσης και προηγμένες τεχνολογικά λύσεις για κάθε είδους θαλάσσια, εναέρια και χερσαία πλατφόρμα. Μάλιστα γνωρίζουμε ότι η εταιρία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και εμπεριστατωμένες τεχνικές αναλύσεις… Read more »