21.2 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑπολογισμός ΓΕΕΘΑ για το 2022, μια "γεμάτη" χρονιά δράσεων, εξοπλισμών, διεθνούς παρουσίας...

Απολογισμός ΓΕΕΘΑ για το 2022, μια “γεμάτη” χρονιά δράσεων, εξοπλισμών, διεθνούς παρουσίας και αναδιοργάνωσης

- Advertisement -

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έλαβε χώρα ο ετήσιος απολογισμός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2022 στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου, καθώς και οι Διευθυντές των Κλάδων και των Ανεξαρτήτων Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ.

Κατά τον απολογισμό έτους 2022, όπου αξιολογήθηκε και αναλύθηκε το έργο που ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν οι Κλάδοι και οι Διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ, παρουσιάστηκε επίσης ο προγραμματισμός έργου για το έτος 2023 αναφορικά με τις Επιχειρήσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Αναδιοργάνωση του Επιτελείου του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕΣ – ΓΕΝ – ΓΕΑ, τον Αμυντικό Σχεδιασμό και τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, την Στρατιωτική Διπλωματία, καθώς και την Κοινωνική Προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε από τις ΕΔ κατά το 2022 στο πλαίσιο ενδελεχούς σχεδιασμού, τονίζοντας ότι η επίτευξη των τεθέντων στόχων αντανακλά στην εργατικότητα, στην επιμονή και στην υπομονή του προσωπικού τους, το οποίο μη φειδόμενου χρόνου και κόπου εργάζεται άοκνα, αποφασιστικά και με υψηλό φρόνημα για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας.

Τα κυριότερα σημεία του απολογισμού έχουν όπως παρακάτω:

 • Η συμμετοχή των ΕΔ σε πλήθος ευρωπαϊκών και διεθνών στρατιωτικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
 • Η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ με την συμμετοχή τους σε πλήθος ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επιχειρησιακών δράσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ασκήσεις που εκτελέστηκαν από δυνάμεις αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας στην περιοχή της Μεσογείου.
 • Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Εφαρμοστικής Διευθέτησης [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], όπως και με την Γαλλία με την υλοποίηση των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας».
 • Η ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών με τις Βαλκανικές Χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, με ξεχωριστή σημασία να κατέχει η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
 • Η ίδρυση και συνεισφορά στην Συμμαχία 2 Πολυεθνικών Ναυτικών Στρατηγείων με την επωνυμία Alied Multinational Maritime Southeast HQ (AMM-SE HQ) και GR Maritime Force HQ (GRMARFOR HQ).
 • Η αναβάθμιση της σημασίας της Κρήτης και του γεωστρατηγικού αποτυπώματός της στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με την αναβάθμιση και επέκταση του συνόλου των υποδομών των ΕΔ και ειδικά του Ναύσταθμου Κρήτης.
 • Η αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σε περιοχές αυξημένης στρατηγικής σημασίας στην Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή νέων Επιτηρητικών Στρατιωτικών Φυλακίων σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και ο σχεδιασμός κατασκευής νέου Ναυστάθμου στον Παγασητικό Κόλπο για τον ελλιμενισμό Αρματαγωγών.
 • Η σημαντική ενίσχυση των ΕΔ σε οπλικά συστήματα με την σε εξέλιξη προμήθεια Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) Rafale, αναβάθμιση των Α/Φ F-16 σε VIPER, ναυπήγηση των Φρεγατών Belharra, παράδοση των Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, καθώς και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση του UAV HERON.
 • Η ενίσχυση σε προσωπικό των ΕΔ, μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και των προσλήψεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).
 • Η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων μετά την συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και Νατοϊκά πρότυπα και στο πλαίσιο της υλοποίησης της Νέας Δομής Δυνάμεων.
 • Η αναδιοργάνωση του Επιτελείου του ΓΕΕΘΑ με την σύσταση νέας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Προμηθειών και Συμβάσεων, όπως και με την σύσταση του Διακλαδικού Λόχου Δορυφορικών Επικοινωνιών και του Τμήματος Ισότητας – Πρόληψης και Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Βίας.
 • Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του Εθνικού Συστήματος Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) των Ιπτάμενων Μέσων των ΕΔ από το ΝΑΤΟ, από την Διεύθυνση Ασφάλειας Κρατικής Αεροπορίας της Γαλλίας (DSAE) και από τις Αρχές Αξιοπλοΐας των ΕΔ των ΗΠΑ.
 • Η διεύρυνση του αποτυπώματος των ΕΔ στο επιχειρησιακό πεδίο του Διαστήματος, με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις της νεοσύστατης Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, με την ένταξή της για πρώτη φορά στην Εθνική Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 22», καθώς και με την συμμετοχή στελεχών της στην Γαλλική Διαστημική Άσκηση «AsterX-22» που αποτελεί την μοναδική του είδους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των νέων κόμβων Δορυφορικών Επικοινωνιών των ΕΔ στην Αταλάντη και στην Τανάγρα με αποκλειστική χρήση από τις ΕΔ, που ενισχύει την ασφάλεια των επικοινωνιών τους, όπως και του Κόμβου Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell – IFC) στην περιοχή της Αττικής με ταυτόχρονη αναβάθμισή του σε διυπηρεσιακή οντότητα, με σημαντικό διασυμμαχικό ρόλο.
 • Η συμμετοχή των ΕΔ σε 3 ευρωπαϊκά προγράμματα κυβερνοάμυνας στο πλαίσιο της PESCO, της MICNET και της Alnception, και αναβάθμισή τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
 • Η συνδρομή και η συνεργασία των ΕΔ με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.) για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά σύνορα της Χώρας, με εκτέλεση πτήσεων και θαλάσσιων περιπολιών επιτήρησης σε καθημερινή βάση.
 • Η κοινωνική προσφορά των ΕΔ με εκτέλεση αεροδιακομιδών, αεροπυροσβέσεων, περιπολιών σε δασικές περιοχές και συνδρομή σε πληγείσες περιοχές από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, καθώς και με την συνδρομή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) σε έργα οδοποιίας και γεφυροποίας σε δύσβατες περιοχές.

Καταλήγοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τον Διοικητή της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, τους Διευθυντές των Κλάδων και Διευθύνσεων του Επιτελείου, καθώς και το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ για την πολυσχιδή και πολυεπίπεδη προσπάθεια που κατέβαλε, καλώντας τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και το 2023.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

RCH-155, το σύγχρονο γερμανικό οβιδοβόλο που παίρνει πρώτη η… Ουκρανία

Το πόσο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας φάνηκε και από τη γερμανική ανακοίνωση ότι θα την προμηθεύσουν με 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα RCH-155 έναντι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία, το τελευταίο “ραβδωτό” πυροβόλο στο...

27
Το "χορό" των παραχωρήσεων σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία τον άνοιξε πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση της παραχώρησης αρχικά 14 αρμάτων μάχης...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαρτίου 1770: Ξεσπά η Επανάσταση του “Δασκαλογιάννη”...

6
Ο Ιωάννης Βλάχος, γνωστός ως Δασκαλογιάννης, ξεσηκώνει τα Σφακιά να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων. Καταγόμενος από εύπορη οικογένεια, πήγε στο εξωτερικό να σπουδάσει -σπάνιο...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: Συμβολή της ΕΕ και το ελληνικό σχέδιο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Γεωπολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά οφέλη για τη χώρα μας επιφέρει η υλοποίηση των προτάσεων για αναβάθμιση των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία, το τελευταίο “ραβδωτό” πυροβόλο στο πεδίο της μάχης

Το "χορό" των παραχωρήσεων σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία τον άνοιξε πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση της παραχώρησης αρχικά 14 αρμάτων μάχης...

Παράδοση 58ου επιθετικού ελικοπτέρου T129 στον Τουρκικό Στρατό

Με ανακοίνωση στις 24 Μαρτίου το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνει γνωστό ότι ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε το 58ο επιθετικό ελικόπτερο T129.Σε υπηρεσία είναι...