30.4 C
Athens
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τι ανακοίνωσε για νέους εξοπλισμούς: ατομικός οπλισμός, υλικά ειδικών δυνάμεων, πυρομαχικά, φορτηγά και νέα δομή δυνάμεων

- Advertisement -

Στο κλείσιμο της έκθεσης DEFEA χθες, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε σε εκδήλωση με θέμα με θέμα «Hellenic Armed Forces Capability and Development – Requirements & Implementation» που διοργάνωσαν η ROTA, η οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Εκεί έκανε αναφορά στην σπουδαιότητα της διοργάνωσης της DEFEA 2021 υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ και την συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, καθώς δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να φέρει σε επαφή εταιρείες Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης και της Αμερικής με Χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την ενημέρωση τους επί των πλέον πρόσφατων εξελίξεων σε συστήματα και τεχνολογίες αιχμής.

Στη συνέχεια όμως έκανε μια ουσιαστική ανασκόπηση των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί ή προετοιμάζονται για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και αποτελεσματικές. Όμως, δεν σταματάμε εκεί. Κοιτάμε μπροστά, και για να διασφαλίσουμε την ισχύ τους προχωρήσαμε στην κατάρτιση εμπεριστατωμένης πρότασης για τη στοχευμένη αναδιοργάνωσή τους, η οποία και έλαβε την έγκριση του ΚΥΣΕΑ με την «Δομή Δυνάμεων 2020 – 2034», προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητά τους, να επαυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους, να βελτιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να εκπαιδευθούν και να επιχειρήσουν.

Πλέον σημαντικό συστατικό της νέας Δομής Δυνάμεων, είναι η αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων σε Εθνικό και Συμμαχικό πλαίσιο, με τη δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες μετεξελίσσονται σε σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος, άμεσα διαθέσιμο από τον καιρό της ειρήνης, προσφέροντας μια αξιόπιστη, αποτρεπτική, και προπάντων υψηλής επιχειρησιακής αξίας και αποτελεσματικότητας στρατηγική επιλογή στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Επίσης και πέραν των οργανωτικών αλλαγών, η νέα Δομή Δυνάμεων περιλαμβάνει πρόβλεψη για την επαύξηση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητα προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά επ’ αυτού, ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη και βέβαια την μόνιμη εγκατάσταση μονάδων και δυνατοτήτων μας στη Νήσο, αυξάνοντας το αποτύπωμα μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γενικότερα ως προς την εκπόνηση της νέας Δομή Δυνάμεων, βασικό μέλημα αποτέλεσε επίσης ο καθορισμός των ελάχιστων απαιτούμενων επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την εξασφάλιση της αποτρεπτικής και αμυντικής ισχύος της χώρας μας. Και βεβαίως η ανάλυση αυτή οδήγησε στον καθορισμό των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων σε βάθος δεκαπενταετίας.

Έχουμε λοιπόν καθορίσει σαφώς τις απαιτήσεις μας, γνωρίζουμε ακριβώς τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτησή τους. Τα δε προγράμματα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος ενεργοποιηθεί, έχει γνωμοδοτήσει γι’ αυτά η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, ενώ έχουν εγκριθεί κατά περίπτωση και από το ΚΥΣΕΑ.

Φυσικά έχουν τεθεί προτεραιότητες. Και αυτές οι προτεραιότητες θα βοηθήσουν να προσαρμοσθούμε στο μέλλον σε οποιαδήποτε νέα δεδομένα προκύψουν. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, και θέλω να τονίσω και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, ότι σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα επιδιώκεται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ως πρώτη προτεραιότητα λοιπόν, έχει τεθεί η διασφάλιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, με σκοπό τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Ταυτόχρονα, εξετάζουμε την απόσυρση αριθμού συστημάτων και μέσων, τα οποία λόγω παλαιάς τεχνολογίας καθίστανται, με βάση το κόστος κύκλου ζωής αλλά και τα επιχειρησιακά διδάγματα και κριτήρια, οικονομικά ασύμφορα ως προς τη διατήρησή τους σε ενέργεια.

Δεύτερη προτεραιότητα μας αποτελεί η αναπλήρωση των κρίσιμων αποθεμάτων σε ειδικά πυρομαχικά, όπως κατευθυνόμενα βλήματα αλλά και πυρομαχικά παντός είδους. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιήσουμε αντίστοιχες προμήθειες ανταλλακτικών για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων και την επαύξηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για άμεση αντίδραση και επέμβαση, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.

Τρίτη, αλλά εξίσου σημαντική προτεραιότητα του σχεδιασμού μας, αποτελεί ο επιλεκτικός εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, καθώς και ο καθορισμός των απαιτήσεων για την απόκτηση νέων και σύγχρονων δυνατοτήτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη – όπως σας προανέφερα – τα δημοσιονομικά δεδομένα της Χώρας.

Στο σημείο αυτό θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά μόνο από τα εν εξελίξει προγράμματα:
– Αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς με την πρόσκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης, κατευθυνόμενα βλήματα προσβολής αντιαρματικών στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και άλλα. Πλέον αυτού, εκσυγχρονίζουμε τα οπλικά συστήματα του Πυροβολικού Μάχης.

– Συντηρούμε επίσης όλα τα μεταφορικά και τα επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτουμε.

– Παράλληλα, θα υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης του ατομικού οπλισμού του προσωπικού καθώς και των οχημάτων γενικής χρήσης, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Προμήθεια Νέου Εθνικού Ατομικού Οπλισμού και Οχήματος Γενικής Χρήσης».

– Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό, την προσπάθεια που καταβάλουμε για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου μας, μέσω ενός πολύ σημαντικού προγράμματος.

– Όπως ήδη γνωρίζετε, το πρόγραμμα αυτό αφορά στην απόκτηση 4 νέων Φρεγατών, καθώς και άλλων μονάδων επιφανείας που θα αποτελέσουν ενδιάμεση λύση μέχρι την απόκτηση των νέων πλοίων. Επίσης, στο πρόγραμμα αυτό έχουμε εντάξει τον εκσυγχρονισμό των 4 Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. – Με αυτό το πλάνο θα διαμορφώσουμε το Ναυτικό της επόμενης εικοσαετίας, για να μη πω παραπάνω. Και βέβαια η επιδίωξη είναι να μεγιστοποιηθεί το ανταποδοτικό όφελος στην Ελληνική οικονομία και ειδικά στον ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα.

– Πέραν αυτού, αναβαθμίζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού με τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3Β, την πρόσκτηση 7 νέων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60 ROMEO, καθώς και την προμήθεια νέου τύπου τορπιλών βαρέως τύπου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η συνεχής υποστήριξη των μονάδων του Στόλου, και η συμπλήρωση των αποθεμάτων όλων των τύπων πυρομαχικών και κατευθυνομένων βλημάτων που διαθέτουμε.

– Ενισχύουμε την Πολεμική Αεροπορία με την πρόσκτηση των Αεροσκαφών τύπου RAFALE, τα πρώτα εκ των οποίων τα περιμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την αναβάθμιση των F-16 block 52+ και Advance σε VIPER, με μεγάλη συμμετοχή της ΕΑΒ.- Μαζί με τα αξιόμαχα αεροσκάφη, ζητούμενο βέβαια είναι και η υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση στους πιλότους μας. Για αυτό και αποφασίστηκε η δημιουργία υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα, το οποίο θα γίνει διεθνές και έτσι θα συμβάλει και στην στρατιωτική διπλωματία.

– Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης και συντήρησης του στόλου των  αεροσκαφών, καθώς και προγραμμάτων προμήθειας των απαιτούμενων όπλων και ανταλλακτικών, χωρίς να ξεχνάμε τη συντήρηση του Συστήματος Αεράμυνας της Χώρας.

– Για την κάλυψη των αναγκών της νεο-ιδρυθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση προγραμμάτων όπως η προμήθεια αλεξιπτώτων, υλικών και ανταλλακτικών για οχήματα και ταχέα σκάφη, νέων ταχυπλόων σκαφών ειδικών αποστολών, καθώς και οπλισμού και εξοπλισμού ελευθέρου σκοπευτή και πυρομαχικών παντός τύπου.

– Σημαντικό μέρος επίσης της αναβάθμισης των δυνατοτήτων μας αποτελεί o τομέας της Διοίκησης και Ελέγχου με την υλοποίηση προμήθειας σταθμών ασυρμάτων σύγχρονης τεχνολογίας με δυνατότητα δορυφορικών επικοινωνιών.

– Παράλληλα, θα αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες και τις υποδομές παροχής σύγχρονης και ασφαλούς εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών με την κατασκευή Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης, ενώ σχεδιάζουμε και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Μονάδων των Πεζοναυτών με την προμήθεια τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων.

Κυρίες και Κύριοι,
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην υποστήριξη των οπλικών και ολοκληρωμένων συστημάτων μας μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται από την ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency (NSPA), τη μεγαλύτερη υπηρεσία εφοδιαστικής και τεχνικής υποστήριξης της Συμμαχίας. Η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη – μέλη της Συμμαχίας, συμμετέχει στην NSPA για την υλοποίηση και υποστήριξη των διαφόρων προγραμμάτων του ενδιαφέροντός της, με καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, ποιοτικά και οικονομικά οφέλη και μειώνοντας συνολικά το σχετικό κόστος.

Επίσης και ταυτόχρονα με τις άμεσες προσκτήσεις οπλικών συστημάτων και μέσων για την κάλυψη των αναγκών που προανέφερα, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις και εξελίξεις και επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, δεδομένης της δυναμικής αυτού του τομέα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε αριθμό πολυεθνικών συνεργατικών προγραμμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχουμε ήδη σε 26 προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας – PESCO, εκ των οποίων τα 5 ως επικεφαλής κράτος.

Σημαντική επιτυχία για τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στο τομέα της Άμυνας, του γνωστού EDIDP, η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια 4 σημαντικών προγραμμάτων των οποίων ηγείται η Χώρα μας.
Τα προγράμματα αυτά, αφορούν στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και διαμορφώθηκαν μετά από τη συνεργασία κοινοπραξιών εγχώριων και ξένων εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας, με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα. Το γεγονός αυτό, πέραν των άλλων, συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, με τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας παράλληλα την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

Επιδίωξή του ΓΕΕΘΑ αποτελεί επίσης η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων και χρηματοδοτικών επιλογών για αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (του EDF), με τη συμμετοχή σε πολυεθνικά σχήματα και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι: Στην προσπάθεια αυτή για την ενίσχυση και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων μας, τηρούμε αυστηρά τις προβλέψεις της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

  • Στο επίπεδό μας στηρίζουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής Βιομηχανίας.
  • Τηρούμε απαρέγκλιτα τα περιθώρια που πηγάζουν από τα δημοσιονομικά δεδομένα της Χώρας.
  • Σεβόμαστε απόλυτα τις θυσίες του ελληνικού λαού.
  • Και διατηρούμε πάντα ικανότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

29 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;

Όλα δείχνουν πως οι Γάλλοι την περασμένη εβδομάδα έφεραν μια πρόταση που κυριολεκτικά, το ΠΝ "δεν μπορούσε να αρνηθεί". Όπως πρώτη είχε γράψει η...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Gowind ΗΝ, θα ανακοινωθούν μαζί με την επιλογή των FDI...

78
 Όπως γράψαμε χτες, το ΠΝ βρίσκεται πολύ κοντά σε ιστορική απόφαση για την επιλογή 3 γαλλικών φρεγατών FDI HN (διαφέρουν από τις γαλλικές FDI...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά

Related News

Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά, δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σήμερα πως το Ιράν πέρασε "όλες τις κόκκινες γραμμές" στο πυρηνικό πρόγραμμά του και δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Στο Παρίσι αύριο ο Παναγιωτόπουλος, μαζί και ο Δένδιας

Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών αναφέρουν ότι στο Παρίσι θα βρίσκονται αύριο οι υπουργοί Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας. Εκεί...

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής

Το μήνυμα πως «η Ελλάδα οφείλει να ξεφύγει από το στερεότυπο ενός βαλκανικού τουρκο-κεντρικού επαρχιωτισμού στην εξωτερική της πολιτική» και ότι «πρέπει να ανοίξουμε...