29 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Τα 530 εκ. ευρώ για την Άμυνα δεν φτάνουν, τι πρέπει να...

Τα 530 εκ. ευρώ για την Άμυνα δεν φτάνουν, τι πρέπει να ζητήσουν οι Τούρκοι για να αυξήσουμε τον Αμυντικό Π/Υ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Π/Υ του Ελληνικού Κράτους ήταν ίσως ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για αρκετούς. Μειώσεις φόρων, οικονομικό “χαλάρωμα”, βελτιωμένοι δείκτες της οικονομίας, όλα όσα χρειάζεται ένα Κράτος για να αυξήσει την πιστοληπτική του ικανότητα. Χαράς Ευαγγέλια λοιπόν! Τι, όχι;

Μέσα σε όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τελικά θα (ξανα)δοθεί κοινωνικό μέρισμα μέσα στο έτος 2019, το δεύτερο. Θυμίζουμε πως το πρώτο είχε προσφερθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές του 2019, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να αναστρέψει το μέχρι τότε δυσμενές γι’αυτήν προβλεπόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

Τότε, αν θυμούνται οι αναγνώστες μας, ο πρώην αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός είχε ρωτηθεί αρκετές φορές, σε αρκετές κατ’ιδίαν συνεντεύξεις, αν σκοπεύει να (ξανα)δώσει Κοινωνικό Μέρισμα. Όλες είχε απαντήσει σαφώς πως το όποιο Κοινωνικό Μέρισμα δίνεται μια φορά το χρόνο, το είχε ήδη δώσει το Κράτος προεκλογικά, συνεπώς δεν θα ξαναδινόταν.

Μετά τις εκλογές, η νέα Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα σε μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις που άγγιζαν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα είναι πως καθώς η χώρα μας είναι δεσμευμένη από υπερπολυετείς συμφωνίες με τους πιστωτές της, αναγκαστικά πρέπει να έχει και υψηλά πλεονάσματα. Πως μπορούν όμως να “πιαστούν” τα πλεονάσματα, όταν μειώνονται τα έσοδα, αυξάνονται τα έξοδα; Το ξέρουμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Η εύκολη λύση βρέθηκε πάλι στις περίφημες “αμυντικές δαπάνες”. Αυτές τις “άχρηστες” δαπάνες που δεν προσφέρουν τίποτα. Έτσι λοιπόν, το ΓΛΚ και ο αρμόδιος υφυπουργός κος Σκυλακάκης, ζήτησαν τη μείωση των … αμυντικών δαπανών, ενώ οι Τούρκοι συζητούν την ΑΟΖ τους με τη … Γροιλανδία. Εντάξει, πραγματικά το τερματίσαμε.

Η αντίδραση του ΥΠΕΘΑ ήταν άμεση, καθώς ζητήθηκε η μείωση του Π/Υ κατά 50 εκ. ευρώ από τις αμυντικές “επενδύσεις”, τα περίφημα “πάγια” που είναι η αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Το Υπουργείο και ο Υπουργός αντέδρασαν, και λίαν συντόμως, όταν δεν είδαν αλλαγή στη γραμμή πλεύσης του ΥΠΟΙΚ μείωσαν σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες αφήνοντας αλώβητο τον Π/Υ των “παγίων”. Για την ακρίβεια είχαμε μια ελάχιστη αύξηση, αλλά ποιος είναι αυτός που πιστεύει πως 530 εκ. ευρώ φτάνουν για τις ανάγκες μας;

Ας μην επαναπαυόμαστε, η τουρκική αεροπορία αναπληρώνει το ανθρώπινο δυναμικό της

Το 2020 πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, και να υπογραφούν σημαντικά προγράμματα. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ που θα υπογραφεί μέχρι τον Φεβρουάριο, οι νέες τορπίλες υποβρυχίων, η FOS για τα Mirage 2000 και τόσα άλλα! Μιλάμε για νέους αντιαρματικούς πυραύλους, υποδοχή της περίφημης ενδιάμεσης λύσης που όλα δείχνουν πως θα είναι δυο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, προκαταβολή για τα MH-60R, υπογραφή σύμβασης και συμφωνία για δυο φρεγάτες [email protected]… Φτάνουν αυτά, ή να αρχίσουμε να λέμε και ανεδαφικά του στυλ… δυο Μοίρες F-35 τώρα που έπεσαν οι τιμές;

Τα 530 εκ. ευρώ δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν “ούτε για ζήτω” που λέει ο θυμόσοφος λαός. Εμείς βέβαια θα δώσουμε και πάλι 185 εκ. ευρώ Κοινωνικό Μέρισμα (εντάξει, αυτή τη φορά πολύ στοχευμένα, και σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού). Δεν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε κοινωνικά αντανακλαστικά, και να πούμε αντί για εδώ δώστε τα στους “οπλάδες”. Απλά, θέλουμε να τονίσουμε πως αν το Κράτος ΘΕΛΕΙ, τότε το Κράτος ΒΡΙΣΚΕΙ. Αν δεν θέλει, τότε δεν βρίσκει.

ΑΠΟΨΗ: Δεν αντέχει άλλο η Εθνική Άμυνα την συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ζήσαμε 4,5 χρόνια

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παρατηθεί στο έλεος των συνθηκών. Ούτε τα ίδια τα Στελέχη δεν ξέρουν τι και πως τα βγάζουν πέρα με το παρωχημένο υλικό, με τα ανταλλακτικά που … δεν υπάρχουν, με τα εξαντλητικά ωράρια και τη γήρανση του προσωπικού, με στελέχη 40+ ετών να εκτελούν υπηρεσίες 20χρονων. Τι πρέπει να γίνει για να αποφασίσει η Κυβέρνηση, η κάθε Κυβέρνηση, να ξεκινήσει ένα σοβαρό ΕΜΠΑΕ;

Πότε ξεκινήσαμε τον σοβαρό επανεξοπλισμό της Πατρίδας μας; Μετά τα Ίμια. Τότε κατάλαβαν τα κόμματα πως πρέπει να υπάρχει μια διακομματική συναίνεση για την έγκριση ενός υπερφιλόδοξου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών. Μετά το 2004 τα πάντα πάγωσαν. Ήρθε και το Μνημόνιο Α, και τελειώσαν τα πάντα.

Θα είχαμε πιστεύει κανείς πρόβλημα αν είχαμε αγοράσει το 2009 τις 6 φρεγάτες FREMM HN; Θα τολμούσε να κουνηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο; Σκεφτείτε επίσης να είχαμε αγοράσει περισσότερα F-16C/D Block 52+Adv το 2007, ή, ακόμη καλύτερα, να είχαμε αγοράσει τα 60 Eurofighter Tranche 2A τότε…

ΑΠΟΨΗ: Τελικά πράγματι “το ρισκάραμε” με την Εθνική Άμυνα, όπως μας είχαν πει… και χάνουμε

Έχουμε κουραστεί να το λέμε. Όπλα αγοράζεις όχι για να πολεμήσεις, αλλά για να μην πολεμήσεις. Αν μείνεις άοπλος, αν το “ρισκάρεις” για να δώσεις αυξήσεις “σαντουϊτσάκια” σε φιλοκυβερνητική ΔΕΚΟ, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε πόλεμο, και δυστυχώς, σε μια νεότερη Εθνική Καταστροφή. Αν προσέξει αυτή η κυβέρνηση, καλή και επιθυμητή η φορολογική χαλάρωση, μακάρι όλα να πάνε καλά. Αλλά, ότι και να κάνει, αν συμβεί κάτι “στην βάρδιά της”, δεν θα μπορέσει να πει “φταίνε οι άλλοι”.

Όχι, δεν είμαστε πολεμοχαρείς και οι αναγνώστες μας το γνωρίζουν. Όπως λέει όμως και το παλιό λατινικό γνωμικό “Si vis pacem, para bellum”, δηλαδή “Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο”.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

128 ΣΧΟΛΙΑ

128 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
stepa

Η μονη περιπτωση για να αυξηθει ο αμυντικος προυπολογισμος ,ειναι να ζητησουν οι Τουρκοι περικοπη των βουλευτικων και υπουργικων μισθων και προνομιων……αυτη μαλιστα ειναι αιτια πολεμου

Μιχάλης

Εύστοχο!

Tasos

έγραψες!

Μιχάλης

Με 530 εκατ. ευρώ για την Άμυνα είναι αστείο να μιλάμε για αποτροπή και για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είτε η κυβέρνηση θα επενδύσει στην Άμυνα είτε πάμε για πανωλεθρία και εθνικό ακρωτηριασμό. Υπάρχει ακόμα χρόνος και με έκτακτα κονδύλια να διορθωθούν τα πράγματα. Όσον αφορά το μέρισμα των 185 εκατ. ευρώ θα είχαν αγοραστεί οι νέες τορπίλες και θα είχε προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός τον MEKO. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση και αυτή μπορεί να συμβεί μόνο με μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα. Άμεση ενίσχυση μπορεί να γίνει στην αεροπορία είτε με την αγορά των 60 αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Ταιβάν είτε με… Read more »

Marios

Πως το 2% του ΑΕΠ των 200δις κάνει 530 εκατ;

Μιχάλης

Υπολογίζονται και οι μισθοί και τα λειτουργικά έξοδα.
Τα καθαρά κονδύλια για εξοπλιστικά προγράμματα είναι 530 εκατ. ευρώ.

BSK1

To 2% των 200 δις κάνει 4 δις. Από αυτά τα 530 εκ. ΜΟΝΟ πηγαίνουν για προμήθειες και συντήρηση υλικού, Τα υπόλοιπα είναι μισθοί, συντάξεις και άλλες πάγιες δαπάνες.

christos_choris_a

Πές τα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!

Takis78

Είναι περίπου 3,8 δις αν δεν κάνω λάθος και τα 3 περίπου δις αντιστοιχούν στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών.

Anios

Τα υπόλοιπα είναι μισθοδοσίες και λοιπά λειτουργικά έξοδα.

Dinos72

Το ποσό που αναφέρεις είναι για εξοπλισμους. Το 2% είναι μισθοί συντάξεις στρατιωτικων και συντηρηση καυσιμα συν εξοπλισμοί.

CKfurious

Έχει συζητηθεί επανειλημμένως το θέμα σε αυτό εδώ το forum
Το υπουργείο άμυνας παίρνει γύρω στα 3.8 billionσυνολικά από τα οποια τα 530 είναι για εξοπλιστικές δαπάνες
googlare να βρείς προηγούμενες συζητήσεις για το θέμα

Ingn

Το υπόλοιπο 3,5δις αφορά μισθολογικες δαπάνες των ε/Δ και λειτουργικά εξοδα

Spirit

Αν κοίταγες τον προυπολογισμό θα καταλάβαινες. Ανω του 65% πάει σε μιθσούς και συντάξεις, επίσης αρκετά εκατομμύρια απαιτεί και το κοινωνικό έργο των ενόπλων δυνάμεων.

Athan

Το 2% του ΑΕΠ αναφέρεται σε ολόκληρο τον Προϋπολογισμό του ΥΠ.ΕΘ.Α.
Περισσότερα εδώ: https://www.ptisidiastima.com/2-arleigh-burke-for-greece-possibly-next-year/#comment-174686

Yannis

Τα περοσσοτερα λεφτα πανε σε μισθοδοσια (κυριως πλεοναζοντων αξιωματικων). ΕΙναι και αυτος ενας τροπος μειωσης της ανεργιας 🙂
Ειχα διαβασει σε καποια στατιστικα στοιχεια οτι στην Ελλαδα η αναλογια μισθοδοσιας προς κοστος εξοπλισμου ειναι τι υψηλοτερο στο ΝΑΤΟ (πιο υψηλο απο οτι στην Τουρκικια).

JohnnyB

To oποίο είναι άχρηστο και να το αναφέρεις καν ΔΙΟΤΙ ποσοτικά (δηλαδή σε πραγματικά λεφτά) τα χρήματα που η Τουρκία ξοδεύει σε εξοπλισμούς είναι πολλές φορές περισσότερα απο αυτά που δίνουμε εμείς που ακόμα πασχίζουμε να κάνουμε μια ανασύνταξη δυνάμεων και σχηματισμών και η πλειοψηφία των οπλικών συστημάτων έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και 10-15 χρόνια.

DimitrisXr

Τα 3,5 δις του προυπολογισμου αποτελουν τα λειτουργικα εξοδα, ενω τα 530εκατ μπορουν να διατεθουν σε νεους εξοπλισμους

George

Μισθοδοσία εννοούμε και συντάξεις. Στην πραγματικότητα “κρύβεται” στις δαπάνες του ΥΠΑΜ η συνταξιοδοτική δαπάνη των στελεχών των ΕΔ που θα έπρεπε να είναι στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (από Οργουελικούς τίτλους μια χαρά πάμε!) Γι αυτό και φαίνεται ότι είμαστε κοντά στο 2% του ΑΕΠ για άμυνα Αν αφήσουμε τα ταχυδακτυλουργικά το ουσιαστικό είναι ότι για εξοπλισμούς η Ελλάδα θα δώσει το 2020 530 εκ που σε ένα ΑΕΠ 190 δις σημαίνει 0,28% του ΑΕΠ. Είναι μια σιωπηλή συνέχιση της πολιτικής “Θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία” Είναι η πολιτική που ακολουθείται από το 2005 από όλες… Read more »

Shadowfax

Άσε το Όργουελ εκεί που είναι…
Ρίξε και μια ματιά στους πίνακες του ΝΑΤΟ…
(b) Personnel expenditure includes military and civilian expenditure and pensions…

Ρίξε και μια ματιά στο μόνιμο προσωπικό των άλλων χωρών και σύγκρινε…
200εκ ΑΕΠ και 85000 προσωπικό δεν αφήνουν χώρο για εξοπλισμούς…

140χιλιάδες ένστολοι (ΕΔ και Αστυνομίας) δεν υπάρχει σε ΚΑΜΙΑ χώρα ούτε της ΕΕ ουτε του ΝΑΤΟ ούτε του ΟΟΑΣΑ σε αναλογία πληθυσμού…

Αν θέλουμε εξοπλισμούς κατακόρυφη μείωση των μόνιμων και αύξηση θητείας…
Απλά πράγματα…Γκέγκε?

George

Στην αστυνομία κάνουν κι άλλες δουλειές που σε άλλες χώρες γίνονται από μη ένστολους Αλλά ναι σαφώς και πρέπει να μειωθούν και να περιοριστούν ταυτόχρονα στα κανονικά τους καθήκοντα. Από την άλλη δεν πρέπει να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Αν θεωρούμε ότι οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις Τουρκικές τότε ναι είναι εξοργιστικά μεγάλες. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας μικρός επαγγελματικός στρατός. Αν όμως δεν είναι έτσι και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μόνη της την Τουρκία τότε η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή του Ισραήλ. Το τελευταίο με μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα (κάπου τα 2/3α) έχει 70,000… Read more »

chriss8

Και ενώ σε όλο τον πλανήτη γη λένε πόσο πολύ οι στρατοί τους βελτιώθηκαν με την κατάργηση της θητείας, στην Ελλάδα λέμε να μειώσουμε την μόνιμη δύναμη και να εκπαιδεύσουμε καλύτερα τους μαθηματικούς, τους μπάρμαν, τους δικηγόρους, τους λογιστές κτλ…. η μόνη λύση για δημιουργία “fighting army” είναι η μαμά να πάψει να έχει λόγω στην άμυνα της χώρας. Μόνη εξαίρεση το Ισραήλ, που όλος ο πληθυσμός ζει υπό την απειλή γενοκτονίας τα τελευταία 80 χρόνια. Εκεί υπάρχει λαϊκή απαίτηση στα 3 έτη της θητείας, ο σερβιτόρος, να γίνει φονική μηχανή, αντί για μετάθεση σε ήρεμη μονάδα της πρωτεύουσας ή… Read more »

Shadowfax

 chriss8 “Και ενώ σε όλο τον πλανήτη γη λένε πόσο πολύ οι στρατοί τους βελτιώθηκαν με την κατάργηση της θητείας, στην Ελλάδα λέμε να μειώσουμε την μόνιμη δύναμη…” Ποιοι στρατοί είναι αυτοί? Όλοι σε κληρωτούς βασίζονται… ΚΑι γιατί μου συγκρίνετε την Ελλάδα με Ισραήλ που είναι η εξαίρεση… Εγώ συγκρίνω “μήλα με πορτοκάλια”?? Πολωνία, Σουηδία, Ρουμανία και λοιποί δεν σου κάνουν? Η Τουρκία έχει 135χιλιάδες μόνιμο προσωπικό με 80εκ πληθυσμό… Τι ΑΕΠ έχει? Δηλαδή Τουρκία 38%, Ελλάδα 81% μόνιμο προσωπικό επί συνόλου… Εκεί τι εκπαιδεύουν, Ραμπο? μαθηματικούς, μπάρμαν, δικηγόρους, λογιστές κλπ δεν εκπαιδεύουν? Οι στρατοί τους βελτιώθηκαν γιατί τον κληρωτό… Read more »

George

(1) Εχεις απόλυτο δίκιο για τα στρατόπεδα, εγώ θα έβαζα και τη δομή. (2) Η τελευταία χρεοκοπία ήταν το 2015. Ανήκει πια στην Ιστορία (3) Δεν είπα να έχουμε τους εξοπλισμούς του Ισραήλ αλλά όχι και να μην συντηρούμε τα υπάρχοντα! (4) Στο Ισραήλ για να βρεις τις πραγματικές αναλογίες θα πρέπει να αφαιρέσεις τα 2 εκ Άραβες του πληθυσμού (5) Μακάρι να ήταν το 70% οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις. Όποια πέτρα και να σηκώσεις τέτοια δαπάνη κρύβει Το Δημόσιο έχει φτιαχτεί για αγορά ψήφων (6) Μόνο στις ΕΔ δεν αλλάξαμε? Δυστυχώς πουθενά…. (7) Πρώτα η ζωή και… Read more »

chriss8

 Shadowfax Ποιοι στρατοί το λένε? Βρετανοί, Γάλλοι και Ισπανοί. Σουηδία, Πολωνία και Ρουμανία όμως, δεν έχουν θητεία. Τι εννοείς σε αυτό που είπες? Σίγουρα δεν είναι στο επίπεδο των πρώτων που ανέφερα. Το Τούρκικο προσωπικό πλην των ειδικών δυνάμεων τους, είναι για κλάματα. Στηρίζονται στην κρατική αποφασιστικότητα, στα τεράστια νούμερα και στην πολύ υψηλή τεχνολογία για να επιβληθούν. Εμείς έχουμε 70.000 μόνιμο προσωπικό σε σύνολο στρατού 350.000! Πώς το έβγαλες το 81%? Παίζουμε με επανδρώσεις της πλάκας ενώ οι άλλοι, λόγω πληθυσμού, είναι στο 100% της επάνδρωσης. Το κλείσιμο στρατοπέδων θα βοηθήσει ελάχιστα (αλλά πρέπει να γίνει). Χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση.… Read more »

Tasos

σςςςςςςς μην τους ξυπνάτε από το λήθαργο….Το κακό είναι ότι ο ύπνος τους θα ζημιώσει τον έρμο αυτό τόπο και πάλι….Το βλέπουμε το έργο εδώ και κάτι δεκαετίες….

Υ.Γ χαίρομαι που επιμένετε για τα ΑΒ! Πραγματικά μόνο στην …ΠΤΗΣΗ we trust!

Μιχάλης

Η πρώτη φωτογραφία με πλώρη του Arleigh Burke.
Τέτοια μας κάνετε στην Π&Δ και μετά βλέπουμε Arlegh Burke και στον ύπνο μας.
Όπως έγραψα και στο αρχικό σχόλιο τι είναι αυτό που σας κάνει να έχετε τέτοια βεβαιότητα για την παραχώρηση δύο Arleigh Burke;
Υπάρχουν νεότερες πληροφορίες επί του θέματος και αν ναι τότε μήπως θα μπορούσατε με ένα άρθρο να μας ενημερώσετε;

Nikoss

Πολυ σωστα αναφερεται στο αρθρο”αν θελει η κυβερνηση μπορει να βρει λεφτα”,αυτο ειναι το ζουμι,το θεμα ειναι “αν θελει η κυβερνηση να δωσει χρηματα για την αμυνα”και οχι”αν μπορει να τα βρει”..για παραδειγμα πηραμε 750εκ απο επιστροφες ομολογων,απο αυτα ενα μερος-εστω και εμμεσα για να μην υπαρχουν αντιδρασεις απο τους”θεσμους”-μπορει να δοθει για εξοπλισμους ενω απο το 21 και μετα θα υπαρχουν τουλαχιστον 2δις επιπλεον στον προυπολογισμο απο την μειωση των πλεονασματων,λεφτα λοιπον υπαρχουν βουληση χρειαζεται,παντως ειναι θετικο το γεγονος οτι κατι κινειται,πολιτικοι και πολιτες εχουν αντιληφθει πως πρεπει να εχουμε αξιομαχες ΕΔ και το πιθανοτερο ειναι οτι τα εξοπλιστικα… Read more »

evaggelos

στον τυπο διαβασα οτι ο υπαμ ειπε πως θα υπαρξουν κονδυλια περισσοτερα εκτος προυπολογισμου αρα αναμονη,η fos εχουν προχωρησει επισης τωρα μακαρι να δω αναβαθμισεις μεκο κ τορπιλων κι επιτελους ολο προτασεις ακουμε γινονται αλλα απο πραξεις μια τρυπα στο νερο και για νασαμς και μ113 κ λεωνιδας κ μ109 βεβαια οι συζητησεις δεν κοστιζουν αντε να δω τι θα κανουμε στο τελος γιατι ηδη γραφουν οτι δεν τα βρισκουμε για αοζ ουτε με την ιταλια.

CKfurious

Εκτος προϋπολογισμού κονδύλια ?
μπορούν να βρεθούν εάν τα βάλει από τη τσέπη του η υπουργάρα!!

Από τα 530mil διαθέσιμα για εξοπλισμούς τα 272.3 mil πάνε για τον εκσυχρονισμό των Viper μέχρι το 2028!
Κατά ΠΤΉΣΗ Δεκεμβρίου

Όλα τα αλλα που αναφέρονται είναι επικοινωνιακή ΚΟΡΟΪΔΊΑ από τους πολιτικάντηδες καιclick bait πως το λένε από τους δημοσιογράφους!!

evaggelos

ελπιδα ειναι τα λεγομενα κρυφα κονδυλια ιδωμεν

George

Αυτό που λένε είναι ότι αν τα άλλα υπουργεία δεν αναλώσουν τον προυπολογισμό τους τότε το περίσσευμα θα το δώσουν για την άμυνα της χώρας
Το παν σε αυτή τη ζωή είναι να έχεις τις προτεραιότητες σου στη σωστή σειρά! 😉

epampapas

Mα γιατί δε θίγετε επιτέλους το ευαίσθητο θέμα του πόσα λεφτά σαν ΠΟΣΟΣΤΟ πάνε σε μισθούς και πόσα σε εξοπλισμούς. Και να το συγκρίνετε με το ΠΟΣΟΣΤΟ της Τουρκίας. Να το ξεκαθαρίσω δε αναφέρομαι σε απόλυτα νούμερα ούτε στο σύνολο του ποσοστού επί του ΑΕΠ για την άμυνα. Είμαι σαφής. Είναι να απορεί κανείς σε αυτή τη χώρα. Διαβάζουμε στον γενικού ενδιαφέροντος τύπο νούμερα και διαπιστώσεις που ο ειδικός τύπος δεν θίγει σαν ιερές αγελάδες στην Ινδία. Nα ένας ακόμα σημαντικός λόγος γιατί κανένας στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν πέρνει στα σοβαρά τον ειδικό τύπο στη χώρα μας και… Read more »

epampapas

Να πούμε και κάτι ακόμα. Τι ποσοστό του ΑΕΠ κρίνεται ικανό για να έχουμε ποιους εξοπλισμούς και με ποιο σκοπό. Να βάλουμε τα νούμερα κάτω. Τι θέλουμε; 12νμ; ΑΟΖ; Της Ελλάδος; Της Κύπρου; Τι ακριβώς; Τι όπλα θέλουμε για να το πετύχουμε; Πόσο κοστίζουν; Τι ποσοστό του ΑΕΠ θα αντιπροσώπευαν; Από που θα έπρεπε να περικοπεί και τι; Ο άλλος που δουλεύει στο νοσοκομείο όταν έλεγε στην κόρη ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα πανάκριβα αντικαρκινικά θεραπευτικά μέσα για να σωθεί η μάνα της εν μέσω κρίσης τι θα πρέπει να πει; Ότι τα δώσαμε για τα P-3 που ήταν… Read more »

dokimos

Δηλαδή τα ίδια να κάνουμε και εμείς να μειώσουμε λίγο τα σύνορα της χώρας δίνοντας και μερικά νησάκια μαζί με την ΑΟΖ για πρώτη δόση και συνάμα να αυξήσουμε λίγο τους μισθούς
Εεεε τι να πω έχεις χαρίσματα Ε(ε)λληνα πολιτικού !!!!!!

christos_choris_a

Χρήματα για εξοπλισμούς θα μπορούσαν να εξευρεθούν με τρείς τρόπους. 1. Μείωση των λειτουργικών δαπανών; Αμέσως μετά την υπογραφή των FOS για τα Mirage-2000 θα πρέπει να αποσυρθούν όλα τα F-4. Επίσης μετά την παραλαβή του συνόλου των πυραυλακάτων κλάσης Roussen ( Super Vita ) θα μπορούσε να παροπλιστούν οι μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης “S”. Τα χρήματα που θα εξοικονομούνται να πηγαίνουν απ’ ευθείας για την εξυπηρέτηση των πιό επειγόντων εξοπλιστικών προγραμμάτων. 2. Μείωση του μισθολογικού κόστους. Σταδιακή κατάργηση του θεσμού των Επ.Οπ. και αντικατάσταση τους με δοκίμους-εφέδρους υπαξιωματικούς διετούς θητείας. Οι τελευταίοι θα είναι απόφοιτοι των φυσικομαθηματικών σχολών, θα… Read more »

chriss8

Λεφτά δεν θα βρεις καταργώντας συστήματα για τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν πλήρωσες τίποτα τα τελευταία χρόνια….

Στρατό δεν φτιάχνεις υποσχόμενος δημοσιουπαλληλίκη σε περισσότερους νέους.

christos_choris_a

Απαντώ στον εαυτό μου! Δεν τρελάθηκα ακόμα. Ξέχασα απλώς και την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του Πάνου Καμμένου να ανοιχτεί λογαριασμός υπέρ της ενίσχυσης των Ε.Δ. όπου ΟΛΟΙ θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε ο καθένας με τις δυνατότητές του. ΟΛΟΙ οι Έλληνες ΚΑΙ η Ομογένεια – ενδεχομένως και οι Φιλέλληνες – θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε ενεργά σε ένα μέρος των εξοπλιστικών αναγκών. Θα πρότεινα ακόμα να σκεφτείτε το πλεόνασμα που θα προέκυπτε από την απόσυρση των 34 F-4 με τους 68 κινητήρες και τους 68 χειριστές και το μεγάλο τεχνικό team ( τα F-16 block 52 με τους κινητήρες που μπορούν να… Read more »

Nks

Αν δεν κάνουμε εξοπλισμούς και εκσυγχρονισμό σε ολα τα σώματα εχθές και οχι σήμερα η τουλάχιστον αυτά τα κοινωνικά μερίσματα για 2 χρόνια να τα ρίξουμε στην άμυνα,θα μας δίνει μέρισμα η Τουρκία σε λίγα χρόνια

Tango.Alpha

“Θα είχαμε πιστεύει κανείς πρόβλημα αν είχαμε αγοράσει το 2009 τις 6 φρεγάτες FREMM HN; Θα τολμούσε να κουνηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο; ” Φυσικά θα έκανε ακόμα ότι ήθελε και κάτι παραπάνω. Το ζήτημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να κτυπήσουμε αλλά δεν έχουμε ότι χρειάζεται για να κάνουμε ότι χρειαστεί για αμέσως μετά. Οταν οι Τούρκοι όμορφα και ωραία αποβιβάσουν στρατό σε δυο ή τρία νησιά και αποκτήσουν την ΑΟΖ που θέλουν ενώ οι ξένοι θα στέλνουν πολλά Gb καταδίκης. “Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παρατηθεί στο έλεος των συνθηκών. Ούτε τα ίδια τα Στελέχη δεν ξέρουν τι… Read more »

GUS

Συμφωνώ σε ολα πλην της διαφοράς που θα έκαναν οι 6 FREMM ή 6 De zeven κτλ.
Πιστεύει ο Τούρκος στη δύναμη.. Όλοι πιστεύουμε μην κοροιδευόμαστε.
Κατά τα άλλα 3,5 δις για να συντηρείς ένα κάκιστα εκπαιδευμένο δημοσιουπαλληλικό στράτευμα δεν έχω λόγια .. άπειρα άχρηστα στρατόπεδα..
Ένας εξορθολογισμος θα ξεκινούσε από αυτα τα εξοδα αλλά δεν βλέπω θέληση από κανένα να σηκώσει μανίκια δυστυχώς.

kosmo76

Σκέφτομαι πάντως πως και 4 δις πρόγραμμα να ανακοίνωναν, δεν θα μας έκανε ακριβώς να αισθανόμαστε πιο ασφαλής σε αυτήν εδώ τη συγκυρία, έτσι δεν είναι? Με δεδομένο πως οι διάφοροι εκσυγχρονισμοί και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα (αν και απαραίτητα) θα είχαν ορίζοντα πολλών ετών, ενώ οι (πολύ) επείγουσες ανάγκες νομίζω πως αφορούν στο σήμερα, στο αύριο και στο μεθαύριο. Δηλαδή όσο γίνεται πιο άμεση ενίσχυση της προβολής ισχύος ως διπλωματικό μέσο (ακόμα και MEA συνεισφέρουν εδώ), αλλά και ενίσχυση της δυνατότητας πολύ δυναμικής ανταπόδοσης, και αν χρειαστεί κάθε είδους επανακατάληψης. Εφόσον διαφαίνεται πως πρόκειται για κάτι που μπορεί να… Read more »

Nικος

Καλα θα ηταν να ζητησουν να μας αγορασουν, αλλα ετσι οπως παει τσαμπα θα μας παρουν. Η Aegean μεγαλυτερο προυπολογισμο εχει. Τι να λεμε

NikolakiEfentis

Π&Δ, συνυπογράφω, μπράβο σας!

chriss8

Δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί το θέμα. Και οι λειτουργικές δαπάνες, δεν αφορούν μόνο χαρτί για τον εκτυπωτή. Με αυτές λειτουργεί ένας οργανισμός. Αλλιώς δεν λειτουργεί

Stavrogin

Το Ισραηλ κανει νερα και στην συμμαχια και στον αγωγό. Συζητανε ΙσταηλινοΤουρκικό αγωγο. Φυσικα υπαρχουν πολλες ακομα λεπτομέριες. Η ουσία ειναι ότι ειμαστε ακόμα πιο μόνοι. Τι αλλο χρειαζεται για να επιταχυνουμε εξοπλισμους; Βουαλά!

GUS

Μήπως θεωρούν ότι από εκεί θα γίνει κάποια στιγμή η δουλειά τους?

evo_ii

Στην Κύπρο πάντως υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετα δημοσιεύματα: https://www.sigmalive.com/news/energia/603136/apokalyptiko-kalo-neo-etos-me-ypografes-east-med-stin-athina

Stavrogin

μπορεις να υπογραφεις μνημόνια προθεσεων και συνεργασίας οσα θες φτηνα ειναι και χρησιμα γιαψτις εντυπώσεις. Αλλα το ουσιώδες ειναι η συμβαση εργου και η χρηματοδότηση.

chriss8

Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ξεκάθαρη με το Ισραήλ. Αν και δεν είναι δεσμευτικό τίποτα στην ζωή, ας μην εμπιστευόμαστε πληρωμένες μπούρδες που απλά γράφουν για πράγματα που ποτέ δεν έγιναν. Σκοπός τους; Από που να ξεκινήσω. Από τον ανούσιο αντισημιτισμό της Ελληνικής Ακροδεξιάς μέχρι την καλλιέργεια ανασφάλειας και σύγχυσης από τους απέναντι.

markdes

Όποιος θεωρεί ότι στρατηγικη δύναμη αποστροφής, δύναμη στο διεθνή χώρο,και γεωπολιτική επιρροή χτιζουν απλά οι εξοπλιστικές δαπάνες δε ξέρει ούτε από στρατιωτική ούτε από γεωπολιτική .

Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα και μάλιστα.πολυ μικρό λιθαράκι της εξίσωσης που τα γνωρίζουν και οι πρωτοετεις φοιτητές διεθνών σπουδών.

Εκτός βέβαια αν θεωρεί κάποιος ότι η Ελλάδα.επι….Τσοχατζοπουλου και.οργασμου εξοπλισμων ήταν….σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας………

My_name_is_Nobody

Στρατηγική δύναμη αποτροπής δίνει κυρίως η δύναμη των όπλων και της εκπεφρασμένης θέλησης για χρήση τους. Τον αντίπαλο που θέλει να επεκταθεί σε βάρος σου δεν θα τον αποτρέψει το “διεθνές δίκαιο” ούτε οι λεκτικές απειλές των συμμάχων σου. Δεν θα τον αποτρέψει η οικονομική σου ισχύς ή η συμμετοχή σου σε διεθνής οργανισμούς ή ενώσεις. Ακόμα και αν οι σύμμαχοι σου είναι πρόθυμοι να σε συνδράμουν στρατιωτικά την κρίσιμη στιγμή,γιατί ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με τα δικά σου, θα το κάνουν μόνο στον βαθμό που τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούνται. Για να το κάνω πιο απλό ας φανταστούμε σήμερα… Read more »

chikichiki

Αρκετά από τα όπλα που αποκτήθηκαν επί Τσοχατζόπουλου θωράκισαν σημαντικά τη χώρα. Κι αν δεν ήταν αυτός ο αλήτης, θα την είχαν θωρακίσει ακόμη περισσότερο. Δεν είναι όμως αυτό το σημαντικό, το σημαντικό είναι ότι η πρώτη παράγραφος είναι απλά λάθος. Λυπάμαι αλλά έτσι είναι. Μέχρι στιγμής ελάχιστες συμμαχίες μας εξασφάλισαν κάτι ως προς την Τουρκία. Η δύναμη των όπλων μας όμως όποτε υπερείχε λέρωσε βρακάκια. Η ιστορία δείχνει το δρόμο για τα στοιχήματα του μέλλοντος. Εγώ ξέρω που να βάλω τα λεφτά μου. Μένει να το μάθουν άλλα 10.000.000 κόσμος.

chriss8

Ωραία! Τότε η Τουρκία που είναι αποκλεισμένη διπλωματικά γιατί τρυπάει όπου γουστάρει; Η ΗΠΑ χωρίς καμία αναγνώριση πως μπήκε στο Ιράκ; Η Ρωσία κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου πώς πήρε την Κριμαία; Τέλος η Ελλάδα παρόλο που έχει το δίκαιο με το μέρος της, γιατί δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα;

Η πραγματικότητα συγκρούεται σκληρά με τα ανυπόστατα θεωρήματα του κονστρουκτιβισμού.

Αντιθέτως ο πολιτικός ρεαλισμός επιβεβαιώνεται.
Αυτό να πείτε στους πρωτοετείς φοιτητές για να γίνουν σωστοί επιστήμονες. εκτός και αν το όνειρο ζωής τους είναι να είναι πάντα στο payroll κάποιας πρεσβείας…

Nikolaos

Είναι απολύτως αδικαιολόγητο εδώ και έξι μήνες να μην έχουν δρομολογηθεί τα απολύτως αναγκαία (όχι δηλαδή αυτά που απαιτούν στάθμιση και είναι συνάρτηση των κινήσεων του εχθρού, αλλά πιεστικές, διαπιστωμένες και κοστολογημένες ανάγκες), ήτοι εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ 200 με 3D radar, ESSM, RAM, αναβάθμιση Phalanx, τορπίλες, ενίσχυση οπλοστασίου ΠΝ με RGM-84 Block 2 & MM.30 Block 3, πλήρης αποκατάσταση διαθεσιμότητος 80% τουλάχιστον των μέσων της ΠΑ και της ΤΑΞΑΣ. Οι αμυντικές δαπάνες είναι ανελαστικές, το ύψος τους προσδιορίζεται από τη φύση και την ένταση της απειλής, όχι από το τι περισσεύει από επιδόματα και φοροαπαλλαγές. Δεν ενδιαφέρει εδώ αν οι φοροαπαλλαγές… Read more »

Spirit

Υπάρχει μια καθυστέρηση είναι αλήθεια αυτό, θα μπορούσαν να έχουν κλείσει πιο γρήγορα κάποια πράγματα κυρίως αυτά που αγορούν FOS και επαναπιστοποίησεις όπλων.

Athan

Έχεις εύλογες ανησυχίες αλλά υπολόγισε πως ο Προϋπολογισμός του 2019 ψηφίσθηκε το 2018 και εκτελείται υποχρεωτικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος. Δεν μπορούσε να αναθεωρηθεί για αντικειμενικούς λόγους (π.χ. το ΥΠΕΘΑ είχε υποεκτέλεση της τάξεως των 245 εκατ.) κάποιους από τους οποίους αναφέρω σε άλλο μου σχόλιο https://www.ptisidiastima.com/greek-defence-budget-is-not-enough/#comment-179962. Το δε μεγαλύτερο καρκίνωμα στον σχεδιασμό, είναι ο Νόμος περί Προμηθειών. Θα αλλάξει κι αυτός. ΥΓ Ο πατέρας του επέτυχε άθλους στον τομέα της Άμυνας αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με τους Αμερικανούς και έναν χρόνο μετά τις Εκλογές του 1989. Εύχομαι να καταφέρει το ίδιο και ο γιος του… Read more »

Athan

Για το καλό της αλήθειας, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 1ον. Ποτέ και από κανέναν δεν ζητήθηκε περικοπή Δαπανών από τον Προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ του 2020. Το πρόβλημα ήταν ο Προϋπολογισμός του 2019 ο οποίος έβριθε από περιπτώσεις μη εκταμιεύσεως Εγκεκριμένων Κονδυλίων. 2ον. Αντιθέτως, ο κ.Σκυλακάκης πήρε εντολή από τον Πρωθυπουργό να “βρει” Κονδύλια εκτός Προϋπολογισμού (του 2020), κατ’ελάχιστον της τάξεως των 250-300 εκ. Ευρώ, και με σκοπό τα ποσά αυτά να “καθιερωθούν” σε ετήσια βάση. 3ον. Έγινε ειδική αναφορά πως θα πρόκειται αποκλειστικά για Κονδύλια προοριζόμενα για αγορές και αναβαθμίσεις Οπλικών Συστημάτων. 4ον. “Απαγορεύθηκε” η κατά το… Read more »

Nikolaos

Σας παρακολουθώ καιρό, και διακρίνεσθε πράγματι μεταξύ των σχολιαστών για τη νηφαλιότητα και την τεκμηρίωση. Και αυτή σας η παρέμβαση δεν αποτελεί βέβαια εξαίρεση. Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ως όχι πειστική στάθμιση της καταστάσεως την κρίση σας ότι “Ο πρώτος Προϋπολογισμός αυτής της Κυβερνήσεως των 6 μηνών, δεν πρόκειται να ικανοποιήσει όλα τα συσσωρευμένα θεμιτά παρά μόνον τις πιο κρίσιμες ανάγκες.”, και κατά μείζονα λόγο, ότι “Είναι αστείο να ζητάς για πρόγευμα μπριζόλα κόμπε με σως τρούφας, όταν έτρωγες για δεκαπέντε χρόνια στραγάλια για μεσημεριανό γεύμα. Λίγο μέτρο δεν βλάπτει.” Οι πιεστικές ανάγκες, αυτές που χρειάζονται χθες, είναι δυστυχώς… Read more »

Athan

Nikolaos Συμφωνώ απολύτως σε ότι λες και σε διαβεβαιώ πως δεν εφησυχάζει κανείς. Από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε πως εάν χρειαστεί μέσα στο 2020 να “αντιδράσουμε” θα το κάνουμε, δυστυχώς, με τα υφιστάμενα μέσα. Γι’αυτό και ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει την “ενεργοποίηση” κρίσιμων μέσων, την συντήρησή τους και τον εναλλακτικό σχεδιασμό στο πεδίο της “ασύμμετρης.ανταποδόσεως”. Με λίγα λόγια, είναι ένας αγώνας με τον χρόνο (Μάρτιος-Μάιος 2020). Πάντως, η επιδίωξη του αντιπάλου είναι να αποδεχθούμε την “στρατιωτικοποίηση” των διαφορών μας και την απένταξή τους από την διεθνή τους προοπτική. Εκεί χρειάζεται από τους Έλληνες ένας συνδυασμός ατσάλινης πειθαρχίας και θαρραλέας αποφασιστικότητος,… Read more »

Stavrogin

4ον, 5ον υπάρχει επισημη δημόσια επικύρωση; Ειδα οτι αλλου παραθεσατε τα αντιστοιχα φεκ. Καταλαβαινετε ότι μέχρι να δουμε τα λεφτα, δεν εχουμε στα χερια μας απολύτως τίποτα. οφειλουμε να κρινουμε απο τα αποτελέσματα όχι απο τις διεργασίες.

Athan

Κωνσταντίνε, υπάρχει τεκμηρίωση για το Ειδικό Αποθεματικό στον ψηφισμένο Προϋπολογισμό. Μία πιο προχωρηνένη εκδοχή των προθέσεων του ΥΠΕΘΑ είναι η ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον ψήφισαν σχεδόν όλοι οι Πολιτικοί Σχηματισμοί. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι μέσα στον ορυμαγδό των διχαστικών ρητορικών.
Από την άλλη, το να φυσάς το γιαούρτι αφού κάηκες με τον χυλό, είναι βέβαια πολύ φυσιολογικό με όλα αυτά που περάσαμε. Ας ευχηθούμε να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει λοιπόν.
http://www.mod.mil.gr/en/node/101230

Stavrogin

καληφθηκα απο την απαντηση. Μενει ασφαλώς να δουμε τα αποτελέσματα. Ως προς την παροιμία μπορει να ταιριαζει σε εσας αλλά όχι σε μένα, το γιαούρτι πρεπει να αποδείξει ότι δεν ειναι χυλός επειδη δεν μιλάμε για παχυρευστα εδέσματα αλλα για ανθρώπινα ήθη και χαρακτηρες. εχω γνωρισει κατι φαφλαταδες με αξιώματα απο την παραταξη σας απίθανους που δεν αφηνουν περιθώρια εφησυχασμου.

George

Athan σχετικά με το (9) μετά το 2005 οι συμβάσεις για νέο εξοπλισμό είναι στην περιοχή του 0,1% του ΑΕΠ. Με φθίνουσα πορεία και φτάνει στο 0,02% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας Στην πραγματικότητα δηλαδή έχουμε πάγωμα νέων εξοπλισμών Ακολουθεί η μη συντήρηση του υφιστάμενου Επίσης δεν κατανοώ το γιατί μετά τη “δίαιτα με στραγάλια” επί 15ετίας θα μας έπεφτε βαρύς ένας διπλασιασμός των εξοπλιστικών δαπανών. Δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν άλλα 500 εκ κατ’ έτος με προγράμματα εκσυγχρονισμού, αγοράς τορπιλών και stand off όπλων για την ΠΑ πχ? Η με αγορές μεταχειρισμένου και επομένως σχετικά άμεσα αξιοποιήσιμου –… Read more »

Athan

George 1ον. Λές “σχετικά με το (9) μετά το 2005 οι συμβάσεις για νέο εξοπλισμό είναι στην περιοχή του 0,1% του ΑΕΠ”. Οι Συμβάσεις, ανάλογα με την δομή πληρωμών που επιλέγεται, κατανέμονται καί σε επόμενα Οικονομικά Έτη. Έτσι ουσιαστικά συμφωνείς με το σχόλιό μου, όπου εννοώ πως δεν υπήρχε χώρος για νέες Συμβάσεις αφού “το τρανό, μετά-Ίμια “πρόγραμμα επανεξοπλισμού” πληρώθηκε ακριβώς τότε (2004-2009). Για την ενημέρωσή σου, το 2005 το αναθεωρημένο Α.Ε.Π. ήταν 198.609 Δις Ευρώ. Ο Προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ ήταν 5,226 Δις Ευρώ. Την χρονιά εκείνη υπεγράφη η Σύμβαση για τα F-16 Block 52+ αξίας 1,625 Δις Ευρώ η… Read more »

George

Συμφωνούμε ότι οι δαπάνες των προγραμμάτων καλύπτονται τα επόμενα έτη μέχρι την παραλαβή του υλικού και κάποιες φορές και πιο μετά. Οι αγορές νέου υλικού της τάξης των ~50 εκ Ευρώ στα τέλη της περασμένης δεκαετίας όμως σηματοδοτούν ένα μονομερές πάγωμα εξοπλισμών Τέτοια ποσά σε ένα ΑΕΠ 200 δις σημαίνει ότι υπήρξε απόλυτη αδιαφορία για την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της επί σειρά ετών από όλες τις κυβερνήσεις της Το αυτό και για τη συντήρηση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων Με άλλα λόγια πληρώσαμε ότι αγόρασε ο Σημίτης (συν μιάμιση μοίρα F-16) και μετά ουδέν Ρέστα από κάποιους που θα… Read more »

Κάποιος

Πολύ μπλα μπλα για να αποφύγει ο αρθρογράφος να μας πει ότι οι συνολικές δαπάνες για την άμυνα στον νέο προϋπολογισμό των “πατριωτών” της ΝΔ είναι κατά 141 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες από τον προϋπολογισμό των “εθνομηδενιστών” του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι… Να θυμίσω επίσης ότι αυτό δεν εμπόδισε το μέρισμα πέρυσι να έφτασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ έναντι των μόλις 100-150 εκατομμύρια φέτος. Άρα τα λεφτά δεν πήγαν στην άμυνα (που πήγανε οεο;) Μπορεί η ΠΤΉΣΗ να ονειρεύεται AB, Μπελχάρες, Τορπίλες, Reaper κλπ. αλλά ένα κομπιούτεράκι μάλλον θα μας κάνει να ανησυχήσουμε ακόμα και για την ομαλή πορεία των τρέχοντων πρόγραμμάτων (F-16,… Read more »

chikichiki

“Η εύκολη λύση βρέθηκε πάλι στις περίφημες “αμυντικές δαπάνες”. Αυτές τις “άχρηστες” δαπάνες που δεν προσφέρουν τίποτα. Έτσι λοιπόν, το ΓΛΚ και ο αρμόδιος υφυπουργός κος Σκυλακάκης, ζήτησαν τη μείωση των … αμυντικών δαπανών, ενώ οι Τούρκοι συζητούν την ΑΟΖ τους με τη … Γροιλανδία. Εντάξει, πραγματικά το τερματίσαμε. Η αντίδραση του ΥΠΕΘΑ ήταν άμεση, καθώς ζητήθηκε η μείωση του Π/Υ κατά 50 εκ. ευρώ από τις αμυντικές “επενδύσεις”, τα περίφημα “πάγια” που είναι η αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Το Υπουργείο και ο Υπουργός αντέδρασαν, και λίαν συντόμως, όταν δεν είδαν αλλαγή στη γραμμή πλεύσης του ΥΠΟΙΚ μείωσαν σημαντικά τις… Read more »

Kimon

Συνηθίζεται σε τέτοια άρθρα διάφοροι “κάποιοι ” (που κρύβονται ή όχι πίσω από την ανωνυμία του πληκτρολογίου) να τοποθετούνται πολιτικά..
Αντί να δούμε για μια φορά το μείζον θέμα της επιβίωσης του έθνους μας κοιτάμε να δείξουμε την πολιτική μας θέση και αντίθεση,και δεν μας ενδιαφέρει να συμβαδισουμε όλοι μαζί για ένα μέλλον αλλά να δείξουμε ότι ο τάδε ή ο δείνα είναι κακός πολιτικός και κακός πρωθυπουργός ώστε να δείξουμε ότι ο άλλος είναι/ήταν καλός..

Το μόνιμο πρόβλημα του ελληνισμού κλείνοντας τα μάτια ερμητικά σε περιπτώσεις όπου ενωμένοι πήγαμε μπροστά και να αντιγράψουμε αυτή την κίνηση..

Athan

Παρότι συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις σου, δεν μπορώ να σκεφθώ μία περίπτωση Εθνικής νίκης η οποία ήταν αποτέλεσμα πηγαίας και οικειοθελούς ενωτικής δράσεως.
Βοήθησέ με εάν μου διαφεύγει κάτι.

Athan

Συγγνώμη αλλά όλες οι επισημάνσεις του σχολίου σου στηρίζονται σε λάθος στοιχεία. Το ίδιο και οι υποβόσκουσες σε αυτό προκαταλήψεις σου.

Desert_Falcon

Θα έφταναν όλες οι επιστροφές από τα κέρδη των ομολόγων και τα 530 ανά έτος, αλλά και πάλι το πρόβλημα είναι (ήταν και θα είναι) ο μη στρατηγικός σχεδιασμός. Όπλα έχουμε, αλλά θέλουν αναβαθμίσεις, ομοιογενοποίηση, επαναπιστοποίηση, στενό μαρκάρισμα στις ΗΠΑ για παραχωρήσεις και ελάχιστες νέες αγορές (προς το παρόν). Εξηγώ: – F-16V: 123 αντί για 85, τα υπόλοιπα (block 30) να γίνουν Μ6, και φυσικά αγορά όπλων (AIM-120D, HARM, Harpoon, JASSM, JDAM) – ΜΕΚΟ: άμεσα εκσυγχρονισμός, ESSM blk2 – Τορπίλες (αμαν) – 2 type 214HN (αγορα)…κι εδώ πάει ένα ΑΜΑΝ!!! – MLRS: σκούπισμα ότι υπάρχει στη αγορά, εκσυγχρονισμός, αγορά deep… Read more »

Desert_Falcon

Κάνω άλλες δυο σκέψεις: 1. Αντί για αύξηση στις δαπάνες να κάνουμε αύξηση του ΑΕΠ και να κρατήσουμε το 2% (απλά και ωραία όλα με ηλεκτρονικό χρήμα και να μην χάνεται ούτε σεντ απο τον ΦΠΑ) 2. Ποιότητα αντι ποσότητας…παράδειγμα με ΠΝ. Αντί για 13 μεγαλες μονάδες επιφανείας να έχουμε 10, αλλά βαρβάτες (2*ΑΒ, 4*ΜΕΚΟ, 4*FTI). Πάμε να δούμε νούμερα. Καθε Kortenaer θελει 200 άτομα. Αν έχουμε 3 λιγότερες δείτε τι συμβαίνει: 3*200 άτομα = 600 λιγότεροι μισθοί. 600*3000 (μέσο όρο με φόρους, ασφάλεια, ρουχισμό μπλα μπλα) = 1.800.000. Επί 12 μήνες = 21.600.000, και επί 20 χρόνια μας κάνει… Read more »

chriss8

Εκτός του ότι ο υπολογισμός σου δεν αντλεί στοιχεία από την πραγματικές μισθολογικές συνθήκες ενός στόλου του 21ου αιώνα, υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα. Για να αγοράσεις τα πλοία που αναφέρεις δεν σου λείπουν 400 εκατομμύρια σε βάθος 20ετίας… σου λείπουν 9-11 δισεκατομμύρια σε βάθος 5ετίας!!!

Ή μήπως νομίζεις θα μας τα χαρίσουν ΟΛΑ αυτά;

Desert_Falcon

Chriss, αν έχεις το κόστος πολύ θα ήθελα να μας το γράψεις, μήπως μάθουμε κι εμείς τπτ…αν δεν το έχεις δεν χρειάζεται να ασχολείσαι μαζί μου…
Το σκεπτικό λέει απλά ποιότητα αντί ποσότητας. Καποια φυσικά πρέπει μα μας τα χαρίσουν (βλέπε ΑΒ, και το χαρίσουν δεν είναι σωστό αφού δώσαμε το κατι τις μας) αλλά αν διάβασες καλά μιλάω για 500 + επιστροφές απο ομόλογα.
Επίσης θα ξαναπώ ότι πρέπει να φύγει όλη η σαπίλα από τις ΕΔ, βύσματα, άσκοπες μονάδες κτλ.

chriss8

Καταρχήν λυπάμαι που θίχτηκες από την απάντηση μου. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Κατά δεύτερον αφού ρωτάς ποια είναι η πραγματικότητα, έχουμε και λέμε. Όλοι οι σύγχρονοι στόλοι έχουν καταργήσει την δουλεία, επομένως δεν μπορείς να έχεις κωπηλάτες μέχρι θανάτου και μισθοφόρους που θα βρίσκουν γυναίκα στην αποικία που θα λεηλατούν. Επίσης οι αξιωματικοί δεν έχουν ένα κάστρο με υπηρέτες να τους περιμένει στην πατρίδα. Έχεις λοιπόν στελέχη. Έχεις αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες. Όλοι αυτοί μισθοδοτούνται κανονικά, αλλά παράλληλα δικαιούνται, πλην καταστάσεων κρίσης και πολέμου, να έχουν κάποια ζωή σχεδόν όπως όλοι οι πολίτες. Δικαιούνται επομένως ωράριο, άδειες, αργίες… Read more »

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, ποιος δεν θέλει την περιστολή της φοροδιαφυγής; Είναι όμως οι καθολικές ηλεκτρονικές συναλλαγές η απάντηση; Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής εύλογα (το είχε κάνει και στο παρελθόν) διατύπωσε επιφυλάξεις συνταγματικότητας στο να κωλύονται πληρωμές με νόμιμο μέσο πληρωμών (χρήμα κεντρικής τραπέζης) αλλά και στο φόρο επί των “μη πραγματοποιηθεισών ηλεκτρονικών δαπανών”. Θα πάω ένα βήμα παραπέρα: Για ποια προστασία προσωπικών δεδομένων ομιλούμε όταν δεν θα υπάρχει συναλλαγή που δεν τεκμηριώνεται ηλεκτρονικώς; Με χαρακτηρίζει ιδεολογικά ή όχι μια εγγραφή στην πιστωτική μου κάρτα από το βιβλιοπωλείο “Σύγχρονη Εποχή” ή “Ελεύθερη Σκέψις” αντίστοιχα; Είναι θεμιτό; Και θα το πάω κι… Read more »

Desert_Falcon

Ερχομαι απο τον Ιουνιο καθε μηνα στην Σαουδικη Αραβια, δεν εχω αλλαξει ουτε ενα Ριγιαλ…απο το ταξι (uber) μεχρι το ξενοδοχειο αλλα και ΟΛΑ τα εστιατορια δεχονται καρτα. Το ΦΠΑ αν και μικρο, 5%, το παιρνει το κρατος και δεν ανοιγει ρουθουνι. Γερμανια…3 χρονια περασα εκει και πληρωνα με μετρητα μονο στα κλαμπ. Ελλαδα, ερχομαι 5-6 φορες τον χρονο, οπου και να παω τα ιδια, με καρτα τοσο μετρητα τοσο… Πορισμα: αν ειμασταν ενταξει ας καναμε οτι θελαμε, απο τη στιγμη που το 70% του πλυθισμου φοροδιαφευγει ε ναι, να γινει η καρτα υποχρεωτικη! Απλα και ωραια. Επιλεξαμε δουλεια γιατι… Read more »

chikichiki

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εφικτή και με πολύ πιο συμβατικούς τρόπους από την κατάλυση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα. Άλλωστε από τη στιγμή που οι νυν φορολογούμενοι επαρκούν για να πληρώνονται οι ατελείωτες κομματικές ασυδοσίες των πρόωρα συνταξιοδοτημένων ή των “ευγενών ταμείων”, των προκλητικών εθελουσιών, των καθ’υπέρβασιν προσλήψεων σε διακοσμητικές θέσεις κλπ κλπ, νομίζω πως ίσως να μην είναι και το πιο πιεστικό πρόβλημα της χώρας.

chriss8

Η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει νόμο με τον οποίο συναλλαγές άνω των 300€ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτική κάρτα. Η ΕΚΤ τον “έκοψε”, θεωρώντας ότι τόσο χαμηλό ποσό γίνεται υπερβολικό και ότι περιορίζει την ελευθερία διακίνησης χρήματος.

neverwill

Χρόνια πολλά . Υπάρχει μιά παρανόηση με το 300άρι , υπάρχει ήδη υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών γιά ποσά πάνω απο 500 ευρώ καί η πρόταση ήταν να κατέβει στα 300 . Κρίσιμη λεπτομέρεια , αφορά συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων , όχι ιδιώτη με επιχείρηση , είναι βλακώδες as it is γιστί ουσιαστικά προάγει τήν φοροδιαφυγή .

Nikolaos

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Το θέμα είναι η ανακάλυψη της φορολητέας ύλης και αυτό δεν γίνεται χωρίς ελέγχους. Αν δεν μπει ο έλεγχος στο δικηγορικό γραφείο, να δει τους φακέλους και να ρωτήσει “Για αυτά τα βουνά από δικόγραφα/συμβάσεις/σχέδια τι αποδείξεις κόπηκαν;” δουλειά δεν γίνεται (το παράδειγμα επίτηδες από το δικό μου επαγγελματικό χώρο). Το POS δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό. Πελάτες μου είναι μόνο νομικά πρόσωπα, που ως γνωστόν ούτε τους καφέδες στο κυλικείο του μεσοπατώματος μπορούν να πληρώσουν χωρίς νόμιμο παραστατικό. Αλλά ο ιδιώτης που πάει στο δικηγορικό γραφείο πάει από πιεστική βιοτική ανάγκη (απολύθηκε, χτυπήθηκε σε τροχαίο… Read more »

neverwill

Χρόνια Πολλά . Τό κακό με τούς φορολογικούς ελέγχους , όταν κάποτε γίνονταν , είναι ότι είχαν δημιουργήσει συμμορίες εκβιαστών δημοσίων υπαλλήλων πού πλούτιζαν με όρους μαφίας . Η γνώση αυτού τού γεγονότος οδήγησε στόν περιορισμό τών “ελέγχων” στα χρόνια τής κρίσης , στήν ουσία μιλάμε γιά εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων . Αν θέλουμε να περιορίσουμε τήν φοροδιαφυγή σε λογικά όρια , θα πρέπει πρώτα να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι είναι γιγαντιαίων διαστάσεων , να ασχοληθούμε με τήν φορολογική πολυνομία καί τήν διαρκή μεταβλητότητα της , καί κυρίως θα πρέπει να λήξει η κομπιουτερολατρεία με τήν ελπίζουνε να λύσουν τα πάντα… Read more »

Nikolaos

Χρόνια πολλά αγαπητέ φίλε, δυστυχώς το γνωρίζω καλώς. Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα των μνημονίων ήταν η επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο με απροσωπόληπτα κριτήρια, και όχι από εκδικητικότητα του εφόρου, ο οποίος π.χ. διέτασσε έλεγχο εις βάρος δικηγόρου για να τον … εκδικηθεί επειδή άσκησε έννομα δικαιώματα του εντολέως του έναντι της φορολογικής διοίκησης (πραγματικό περιστατικό, και μάλιστα σύνηθες …). Για τις διαστάσεις της φοροδιαφυγής, οι συνήθεις ύποπτοι (Δ.Υ., συνταξιούχοι, και οι πολιτικοί εκφραστές των) τη φαντάζονται τεράστια διότι είναι ανίδεοι, δεν γνωρίζουν φερ’ ειπείν ότι ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας ιατρικής περιορίστηκε κατά 70% στα χρόνια της κρίσεως… Read more »

K.D

Δυστυχώς, νομίζω πως η κατάσταση του αμυντικού προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους είναι προϊόν επιμελούς ατημέλειας και όχι άγνοιας. Μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου εν Ελλάδι διακατέχεται ακόμα από τις αφελείς ιδέες των μεταρρυθμιστών τύπου Γκόλουμ, έχουν εγγενή αλλεργία στη λογική και γεωπολιτική διορατικότητα καλαμποκιού. Οι ανταγωνιστές απάντων στην περιοχή επενδύουν συστηματικά στην άμυνα (την επιθετική ικανότητα εν προκειμένω) , δρουν απολύτως επιθετικά προσπαθώντας να ανατρέψουν δια της ισχύος των όπλων όλες τις συνθήκες που έχουν συνυπογράψει και να επιβάλουν ένα ιδιότυπο στρατηγικό αφανισμό της Ελλάδος και της Κύπρου σε πρώτη φάση και μετέπειτα του Ισραήλ. Στην προσπάθεια τους αυτή δε,… Read more »

dokimos

1) 36 δις πλεόνασμα σε μετρητά στο ταμείο.
2) 9 δις εχουν παρει από ομόλογα δημοσίου ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ από την άνοδο της ΝΔ
μέχρι τωρα με μηδενικά επιτοκια
Αυτά έγραφε η Καθημερινή στις 15/12
Επομένως λεφτά υπάρχουν!!!! και όλα να τα έδειναν στην άμυνα από τα ομόλογα
στην 10 έτια θα στοιχίζε στο κρατος μονο 900 εκ τον χρόνο και θα καλειπταν όλες της ανάγκες
του στρατεύματος .
Έχουμε μπλεξει κύριοι και κυρίες με ανάξιους πολιτικούς ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ!! πασχοντες απο το σύνδρομο Σημίτη

Spirit

Τα χρήματα αυτά είναι εκεί γιατί έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, δεν ειναι για να ξοδευτούν και μάλιστα χωρίς την έγκρισή τους.
Συνεπώς μην γράφετε χωρίς να γνωρίζεται, αν μπορούσε να τα ξοδέψει κάποιος το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ευκολία για να μοιράσει επιδόματα και να κερδίσει πάλι τις εκλογές.

sotbak

δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω!!!

Consigliere_

τα πλεονασματα απαγορευεται να τα δινουν αλλου εκτος απτις αποπληρωμες δανειων.

evaggelos

θα διαφωνισω θυμιζωντας οτι ειμαστε δεσμευμενοι χειροποδαρα απο το πλεονασμα κ το μαξιλαρακι πληρωνονται οι απεξω κ μας δινει το πλεονεκτημα χαμηλων επιτοκιων ομολογων κ ολων αυτων τον ωραιον λογων που ακουμε,αν χαλασουμε το πλεονασμα σε οπλα παλι στα σκουπιδια θα βρεθουμε.Τωρα ακουγωνται για εκεινα τα ομολογα των τραπεζων να πανε σε εργα αναπτυξεως κ συζητειται η αποκτηση απο την ναβαλ ναυπηγειου για της μπελαρες κλπ ιδωμεν

dokimos

Μεγαλο λαθος κάνετε
Οι Δανειστές θελουν τα συμφωνηθέντα ποσα τα υπολοιπα εινε δικα μας
Η κυβερνιση αλωστε θελει να δώσει μερισματα αρκετα δισ από τα πλεονάσματα
γιαυτο φωναζουν τα επιτελεία “οπλα αντι για μερισματα”
Aκομα θελει να δωσει χρηματα στο ΔΝΤ για δόσεις που λειγουνε μετα από μερικους
μηνες χωρις να τους τα εχουν ζητήσει

Nikolaos

Η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ είναι επωφελής αναχρηματοδότηση κρατικού χρέους. Το επεδίωκε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και η παρούσα. Δηλαδή, εξοφλείται ένα δάνειο με υψηλό τόκο πρόωρα, για να γλιτώσουμε τους μη δεδουλευμένους τόκους, με λήψη ενός πρακτικά άτοκου δανείου, υπό τις σημερινές συνθήκες αγοράς. Είναι μέθοδος μείωσης του χρέους κατά το ποσόν των μελλοντικών τόκων.

George

Τα “36 δις” δεν είναι πλεόνασμα (έσοδα-έξοδα) αλλά δάνεια από ΕΖ (δόθηκαν στο τέλος του γ’ μνημονίου) και ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων του Δημοσίου που έγιναν repos. Αυτά τα δάνεια δόθηκαν από την ΕΖ έτσι ώστε αν κάποια στιγμή οι Αγορές μας κλείσουν την πόρτα για κάποιο διάστημα να μην πάμε πάλι σε μνημόνια και γίνουν ρόμπα στους λαούς τους οι πολιτικοί στις δανείστριες χώρες Για να ξοδευτούν αυτά τα δανεικά πρέπει να συμφωνήσει η ΕΖ, που δεν πρόκειται. Έχουν δοθεί ουσιαστικά με αυτόν τον όρο: “Στα δανείζω, είναι δικά σου αλλά δεν μπορείς να τα ξοδέψεις εκτός κι… Read more »

chriss8

Επίσης τα μνημόνια μιλάνε για περικοπές 30% στο Συνταξιοδοτικό σύστημα. Το ασφαλιστικό απορροφά το συντριπτικά μεγάλύτερο τμήμα του ΠΥ. Επίσης και πάλι δεν είναι βιώσιμο. Αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να διατεθούν οπουδήποτε και η Ελλάδα να πάει ουσιαστικά μπροστά. Μείωση φόρων, μείωση καυσίμων, επιδόματα τέκνων, επενδύσεις, έρευνα, υγεία, παιδεία, άμυνα.

αλλά επειδή εν τέλη οι Έλληνες πολίτες αποφασίζουν, καμιά κυβέρνηση δεν αντέχει να το υλοποιήσει.

George

Κανονικά οι συντάξεις έπρεπε να καλύπτονται από τις εισφορές και μόνο. Αυτό λέει το αναδιανεμητικό σύστημα που έχουμε.
Εμείς αποφασίσαμε όμως να δανειστούμε για να είναι μεγαλύτερες -έτσι μαζί με τις εισφορές έδινε (και δίνει) τεράστια ποσά κι ο προϋπολογισμός- φτιάχνοντας έτσι ένα τεράστιο χρέος.
Οταν δεν μπορούσαμε να δανειστούμε άλλο βάλαμε εξωπραγματικούς φόρους στους εργαζόμενους για να μην μειωθούν οι συντάξεις στο επίπεδο των εισφορών.
Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν εργαζόμενοι για το εξωτερικό ή να φοροδιαφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η οικονομία να παραμένει ουσιαστικά στάσιμη
Ακόμη και η άμυνα της χώρας έγινε θυσία στο βωμό των συντάξεων….

Athan

“Κανονικά οι συντάξεις έπρεπε να καλύπτονται από τις εισφορές και μόνο. Αυτό λέει το αναδιανεμητικό σύστημα που έχουμε.”
Ακριβώς το αντίθετο. Τα “αποταμιευτικά” Συστήματα Ασφάλισης ονομάζονται Κεφαλαιοποιητικά και καλύπτονται από τις Εισφορές του ίδιου του Συνταξιούχου.
Τα Διανεμητικά μεταβιβάζουν πλούτο από γενιά σε γενιά, από τους νυν Εργαζόμενους στους νυν Συνταξιούχους δηλαδή. Όταν οι νυν Συνταξιούχοι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις τους (χρόνια περίπτωσις στην Ελλάδα) τα Κονδύλια κατά το Σύνταγμα τα βάζει ο Προϋπολογισμός.

Nikolaos

Σωστό. Νομίζω όμως ότι ο φίλος μας κάνει μια δικαιοπολιτική παρατήρηση, υποδεικνύει δηλαδή το κατά τη γνώμη του δέον και όχι το ισχύον δίκαιο. Το οποίο, πολύ θολά, η πάγια νομολογία πράγματι αποδίδει ως αναδιανεμητικό/αλληλέγγυο (για να έχει ευελιξία στις αποφάσεις, και υπονομεύοντας την ασφάλεια δικαίου). Αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι αλήθεια ότι δεν απαντάται, στο μέτρο που τα περισσότερα κράτη (πλην υπαναπτύκτων, τύπου Πακιστάν) προβλέπουν έστω μια ελάχιστη εθνική σύνταξη. Είναι όμως πειστική η κριτική του George για τις ελληνικές αναδιανεμητικές ακρότητες, που έχουν υπονομεύσει δια παντός την ασφαλιστική συνείδηση. Τουλάχιστον το ΣτΕ έβαλε τα πράγματα στη θέση… Read more »

Athan

Συμφωνούμε συμφωνώντας.

George

Το αναδιανεμητικό δίνει μέσω των εισφορών-που στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες- από την τωρινή στην προηγούμενη γενιά. Αυτή ακριβώς είναι η κάλυψη των απαιτήσεών τους! Το να δίνει και ο προϋπολογισμός (είτε με δανεικά είτε με φόρους) δικαιολογείται στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής κι όχι στο να αυξάνει τις συντάξεις! Η κοινωνική πολιτική μέσω δαπανών προϋπολογισμού για συντάξεις γίνεται ανεξαρτήτως ασφαλιστικού συστήματος Συνήθως δε είναι στο ~2% του ΑΕΠ επιδοτώντας συντάξεις ανθρώπων που ατύχησαν στη ζωή τους. Οχι με δαπάνες πλέον του 10%!!! του ΑΕΠ για να γίνεται η μέση σύνταξη μεγαλύτερη από το μέσο μισθό! Αυτό είναι στρέβλωση και η… Read more »

Athan

chriss8
Tο Ασφαλιστικό μετά την δραματική προσαρμογή της προηγούμενης δεκαετίας, δεν απορροφά το “συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του ΠΥ”.
Εάν συμπεριλάβεις καί τους Μισθούς των Δ/Υ τότε κάτι κάνουμε.

chriss8

Σύμφωνα με τον Π/Υ του 2020 η μισθοδοσία του δημοσίου είναι κάπου στα 13 δις ενώ οι δαπάνες του ασφαλιστικού (χωρίς την υγεία) είναι στα 41,5!!!!!!!

Athan

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να αυξήσει το χρέος της. Ήταν μέρος της συμφωνίας διάσωσης”.
Και όμως George η Ελλάδα αύξησε το Χρέος της: http://www.pdma.gr/el/debt-strategy-gr/public-debt-gr/level-of-debt-gr

ThanosD

Υπογράφεται ο East Med αρχές του επόμενου χρόνου.Διπλωματία .συμμαχίες,κοινά συμφέροντα ,Οπως η αδύναμη στρατιωτικα Κύπρος… Δεν είμαστε και η αρχαία Αθήνα,ουτε η Βυζαντινη αυτοκρατορία.Είμαστε μικρός παικτης στο διεθνες γεωπολιτικο σύστημα. οτι μπορύμε κανουμε https://www.sigmalive.com/news/energia/603136/apokalyptiko-kalo-neo-etos-me-ypografes-east-med-stin-athina

antonios

Ποια Arleigh Burge? Σε αλλο αρθρο εβαλα λινκ στο οποιο ο Τραμπ ειναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ σε στρατιωτικη βοηθεια σε Ελλαδα και Κυπρο? Ξανα και εδω το λινκ. https://piraeuspress.gr/diethni/393269/antithetos-o-trab-stin-parochi-stratiotikis-voithias-se-ellada-ke-kypro/ εΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Athan

Κοιμούνται οι αφελείς και όσοι δεν έχουν συνείδηση. Οι υπόλοιποι δουλεύουμε, ο καθένας από την θέση του, για να κάνουμε τα απίθανα πιθανά. Τα πάντα είναι αγώνας του οποίου την έκβαση κανείς δεν γνωρίζει προκαταβολικά. Σημασία λοιπόν έχει η καλή πρόθεση, το πάθος και η σκληρή δουλειά.
Πάντως εδώ θα είμαστε, άγρυπνοι, να τα λέμε καί με τους αφελείς καί με τους ασυνείδητους που κοιμάντε τον ύπνο του δικαίου όπως λες.

Consigliere_

το μερισμα στους αναπηρους φταιει . Οχι οτι ολοι οι μαστορες,γιατροι,δικηγοροι που χρεωνουν οτι γουσταρουν και δεν κοβουν ουτε 5 στις 100 αποδειξεις. Ουτε που παραγραφονται οι λιστες Λαγκαρτ, ουτε που διαγραφονται χρεη ολιγαρχων,ουτε που τα μισα στρατοπεδα υπαρχουν για να εξυπηρετουν την ντοπια διαπλοκη

alalas7

ελα ντε.γιατι εχει χαθει το μετρο

andreasmp412c

Τα εχουμε πει απειρες φορες για τα επιδοματα κ εχετε απολυτο δικιο. Αυτο που μου προξενει εντυπωση ειναι οτι επιμενετε σ αυτα κ δε βλεπω να υπαρχει,οχι μονο απο σας αλλα απο κανενα μεσο, μια αντιστοιχη πιεση για “εξορθολογισμο” των δαπανων για να το θεσω κομψα.
Ποσα λεφτα για χανουμε απο εξοπλισμους απ την συντηρηση αχρηστων στρατοπεδων για βολεμα ημετερων στελεχων κ φανταρων; Απο μισθοδοσιες κ συνταξεις υπεραριθμων αξιωματικων; Απο κααυ λεσχες εκδηλωσεις κλπ; Μηπως να φτιαξει αυτα πρωτα ο στρατος κ μετα ν αρχισουμε να απαιτουμε;

Athan

Φοβάμαι πως δεν είσαι πολιτικά ορθός και μάλλον “θα τ’ακούσεις”. Πάντως έχεις δίκιο.

Nikolaos

Τα έχουμε πει πολλάκις: Φαντάροι – γκαρσόνια σε ΚΑΑΥ/ΚΕΔΑ/ΛΑΞ κλπ κομμένα ΧΘΕΣ, απονομιμοποιούν πλήρως τη θητεία και στερούν κατά τρόπο ασύγγνωστο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό από μονάδες. Το ίδιο και αγήματα για υποδοχή πρωθυπουργών για … εγκαίνια εμπορικής έκθεσης, λιτανείες εικόνων, αναβιώσεις αρχαίων αγώνων κλπ άσχετων εκδηλώσεων. Εξορθολογισμός των αναρίθμητων διοικήσεων. Βελτίωση των συνθηκών στέγασης-θέρμανσης. ΔΕΝ είναι basic soldiering ο παγωμένος κοιτώνας ως υποκατάστατο ασκήσεων, πορειών, βολών κλπ που δεν γίνονται …

chikichiki

Για μένα το σημαντικότερο σημείο του άρθρου είναι το “Απλά, θέλουμε να τονίσουμε πως αν το Κράτος ΘΕΛΕΙ, τότε το Κράτος ΒΡΙΣΚΕΙ. Αν δεν θέλει, τότε δεν βρίσκει.”. Γιατί συνοψίζει τόσο καλά την ουσία του όλου ζητήματος. Δυστυχώς η μνημονιακή λαίλαπα, ήταν λαίλαπα επιλεκτική. Αλλιώς δεν θα είχαν επιβιώσει ως εδώ τόσα δομικά προβλήματα του νεοελληνικού κράτους, μέσα σ’αυτό και το θιγόμενο από το άρθρο. Δεν θα υπήρχε ακόμα τέτοια σπατάλη ενώ σημαντικοί τομείς καρκινοβατούν υποχρηματοδοτούμενοι (ή τουλάχιστον τα επιχειρησιακά τους σκέλη, γιατί αν είσαι συνδικαλιστής, “χρισμένος” διοικητής, τέλος πάντων ένας ανάλογου τίτλου δόξα τω Θεώ υπάρχει ψωμάκι). Αν η… Read more »

Athan

“Η κυβέρνηση που θα σώσει αυτή τη χώρα, αν υπάρξει ποτέ, θα είναι αυτή που θα τη θυμόμαστε ως τα πιο μαύρα μας χρόνια.”
Ας αρχίσουμε ένα ανεπίσημο γκάλοπ, ποιά από τις Κυβερνήσεις του παρελθόντος θεωρούν μερικοί πως είναι τα “μαυρα χρόνια” τους. Θα εκπλαγείς.
Από την άλλη, να σου φέρω ένα παράδειγμα που στηρίζει απολύτως όσα λές:
Η Βόρειος Κορέα. Και θέλει, καί βρίσκει, καί ο Λαός της περνά “μαύρα χρόνια”. Να πάρουμε ρότα από εκεί ή μήπως καλά είμαστε με την Δημοκρατία;

Nikolaos

Κάτι μου λέει ότι αγωνιάτε μήπως επαναληφθεί η τύχη της εξόχου θάρρους και στελέχωσης (αλλά δυστυχώς υπονομευμένης από την αδυναμία της να τιθασεύσει τη μισαλλοδοξία και το ρεβανσισμό μέρους της κομματικής βάσεως …) μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την οποία σήμερα μόλις είχα έναν ενδιαφέροντα διάλογο στο εδώ φιλόξενο βήμα, υπό την εξής ρούμπρικα: https://www.ptisidiastima.com/turkey-ousted-from-f35-program/ Αυτό δεν θα συμβεί, διότι η κυβέρνηση αυτή διαθέτει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Το ζήτημα όμως είναι αλλού: Αυτό που τελικά μένει είναι η προσφορά του καθενός στην πατρίδα, τις εκλογικές νίκες τις θυμούνται μόνο οι οπαδικές φυλές, καλή ώρα σαν κάτι τύπους στα μέρη… Read more »

chikichiki

Μπορεί να εκπλαγώ πράγματι, δεν πιστεύω όμως πως αυτό θα άλλαζε την υπόθεσή μου. Ιστορικά (τουλάχιστον όπως θυμάμαι εγώ την πρόσφατη ιστορία) η παραμικρή απόπειρα μεταρρύθμισης τορπιλιζόταν με πρωτοφανή αγριότητα και όποιος “εκδηλωνόταν” ως θιασώτης τέτοιας νοοτροπίας ούτε λίγο ούτε πολύ έσκαβε μόνος του τον πολιτικό του λάκκο. Μπορώ μονάχα να φανταστώ τι μένος και ιστορική λοιδορία θα υποστεί από την κατεστημένη νοοτροπία (ή τέλος πάντων τα απομεινάρια της, κατά κανόνα πάντα μένει μια λαλίστατη μειονότητα) η κυβέρνηση που θα τολμούσε να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στον σκληρό πυρήνα των χαρακτηριστικών της και να χτυπήσει τα νευραλγικά της οχυρά. Η έως… Read more »

Nikolaos

Κάποιοι εξ ημών ήμαστε δυστυχώς αρκετά αφελείς να πιστέψουμε ότι η “μνημονιακή λαίλαπα” θα εκσυγχρόνιζε την Ελλάδα. Αλλά, φευ, δεν ήταν έτσι! Οι συνήθεις συνταγές του ΔΝΤ από τους συνήθεις αξιοθρήνητους οικονομολόγους, τα μπιλιετάκια που οι τάχα μου και “παραγωγικές τάξεις” διεβίβαζαν στην τρόικα μέσω του γνωστού δικηγορικού γραφείου που με το αζημίωτο ανελάμβανε να τα κωδικοποιήσει σε διατάξεις νόμων στην αγγλική και να τα θέσει υπόψη του Τόμσεν, οι εμμονές παραγόντων της Ε.Ε. να λεηλατήσουν τώρα που μπορούν … Πώς θα ξεχάσει κάποιος ότι παρ’ ολίγο θα έπεφτε η συνεπής στην εξυγιαντική δημοσιονομική ατζέντα ελληνική κυβέρνηση για το …… Read more »

chikichiki

Κάποιοι εξ’ημών πράγματι το πιστέψαμε αυτό, αλλά ότι μας θεωρώ αφελείς δεν θα το έλεγα. Υπό το τότε κλίμα, με τον κόμπο να έχει φτάσει φαινομενικά τουλάχιστον στο χτένι και διάφορα αλαρμιστικά σενάρια να πλανώνται απειλητικά, τα παραδοσιακά κέντρα ισχύος να δείχνουν κινητοποίηση που μαρτυρούσε αίσθηση υπαρξιακής απειλής και με το λαϊκό αίσθημα δεξιά και αριστερά να συγκλίνει με σπάνια ομόνοια στην άποψή του για τον προσανατολισμό της χώρας (“όχι” & “ζεστή δραχμούλα”, υποθέτω “ζεστή” επειδή θα την έκαιγαν για θέρμανση), η κατάσταση έμοιαζε -έστω για λίγο- πως όδευε είτε προς το δρόμο της μετά βούρδουλα κάθαρσης είτε προς τα… Read more »

Spirit

ΕΝΑ δισ. ειναι το ελάχιστο που έπρεπε να δαπανάτε για εξοπλισμούς ετησίως. Δυστυχώς εκατοντάδες εκατομμύρια πάνε στο βρόντο πέρα από επιδόματα. Κρατικές αμυντικές βιομηχανίες μπαίνουν εκατομμύρια μέσα, που αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν δώσει άλλο αέρα στο στράτευμα. Πέρα από τα γνωστά ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για FOS, επανατοποθετήσεις οπλισμούς και τις EMZ στην ώρα τους. Οι μεταρρυθμίσεις στο στρατό δεν έγιναν ποτέ ώστε να υπάρξει ένα σημαντικό σημάδεμα. Επίσης αξιόλογο μεταχειρισμένο υλικό χάνετε συνεχώς, περα από αυτό που απαξιώνεται μιας και αφέθηκε χωρίς ΕΜΖ. Επί της ουσίας τίποτα δεν δουλεύει σωστά και με πρόγραμμα και αυτό ειναι… Read more »

VAGELIS

Ξερει κανεις τι γινεται με την προσπαθεια,,που ειχαν αναγγειλει πριν εναν χρονο,να συγκεντρωσουν 1 δις οι Ελληνες εφοπλιστες;

ο ασχετος

πηγαν στα ναυπηγεια της κορεας της κινας για νεες παραγγελιες

dokimos

ενώ λένε ότι δεν υπαρχουν λεφτα από την αμυνα σας παρουσιάζω ένα κοματι από σημερινή
δημοσιευση της Καθημερινης σχετικα με τα πλεονασματα

Δημοσιευση Καθημερινης 21/12
“Handelsblatt: Η στρατηγική Μητσοτάκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα
……………
Στο ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ το 2020 την οποία έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αναφέρεται εκτενές άρθρο της οικονομικής Handelsblat”

Με αλλα λογια αποφασισαν πως να καταναλώσουν το πλεόνασμα αντι για εξοπλισμούς και προετοιμασία πολέμου τα ριχνουν στο ΔΝΤ χωρις να χρειαζετε για να μειοσουν τα πλεονάσματα
και ας χασουμε το μισο Αιγαίο

Nikolaos

Η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ είναι επωφελής αναχρηματοδότηση κρατικού χρέους. Το επεδίωκε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και η παρούσα. Δηλαδή, εξοφλείται ένα δάνειο με υψηλό τόκο πρόωρα, για να γλιτώσουμε τους μη δεδουλευμένους τόκους, με λήψη ενός πρακτικά άτοκου δανείου, υπό τις σημερινές συνθήκες αγοράς. Είναι μέθοδος μείωσης του χρέους κατά το ποσόν των μελλοντικών τόκων.

George

Δεν έχει καμιά σχέση το πλεόνασμα! Νέα δανεικά είναι που θα πληρώσουν παλιά δάνεια. Είθισται οι χώρες που βγαίνουν από μνημόνια να δανείζονται για να ξεπληρώσουν το ΔΝΤ που ήταν το μόνο που τους δάνειζε όταν όλοι τους είχαν γυρίσει την πλάτη. Βγαίνει και ένα λογύδριο για το ότι η χώρα πέρασε τη κρίση και πάνε όλοι για ύπνο ευχαριστημένοι Καμία χώρα δεν πληρώνει ποτέ παλιά δάνεια με πλεόνασμα! Άπλα τα γυρνάει με νέα! Μόνο τόκους και αν…. Μόνη εξαίρεση ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία που το προσπάθησε και πριν 30 χρόνια τέτοιες μέρες οι Ρουμάνοι τον έκαναν σουρωτήρι! Ο βασικός… Read more »

Ameinias

Φωνή βοώντος εν τη ερημω…

mustafa

όσο να δώσετε…
πάλι λίγα…
Τουρκία πλέον ισχυρή…
πού αργά…

My_name_is_Nobody

comment image

Γιαννης

Καλημερα! Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο Άμυνας και στρατιωτικών εξοπλισμών.να μπορεί ο καθενας να καταθέτει οτι θέλει.ειναι κάτι που μπορεί να γίνει ευκολα και πιστευω θα μαζευτούνε αρκετά χρήματα.

LYK

Μπορούμε να ζητήσουμε μπροστάντζα από τα πετρέλαια? Ευχαριστώ και καλή χρονιά

Nikolaos

Δεν υπάρχουν συμβάσεις εκμετάλλευσης ακόμη, ούτε καν σε διαπραγμάτευση. Τα συμβόλαια που ανατέθηκαν είναι για έρευνες. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντικείμενο, και πάντως όχι αποτιμητό σε χρήμα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

3
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 1.99 $

Related News

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Έκτακτος Προϋπολογισμός για το ΠΝ τώρα, αλλιώς θα μείνουμε με S “μέχρι να σβήσει ο ήλιος”

Δικαίως οι αναγνώστες μας ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που γράφουμε άρθρα για τις [email protected], LCS/MMSC, Sa'ar 72/ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Iver Huitfeld, Adelaide, Arleigh Burke, FREMM,...

Ελληνικό ΤΟΜΑ για το Πεζικό. Μετά τα BRADLEY τί;

Η ΠΤΗΣΗ έχει αναφερθεί με προηγούμενα άρθρα της στην σημασία των σύγχρονων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης για την αναβάθμιση του πεζικού και την ανάγκη του...
- Advertisement -