9.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ένας κόσμος 34 εταιρειών και 5.210 εργαζομένων;

- Advertisement -


Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) έχει δημοσιεύσει στον ιστότοπό της τον ανανεωμένο κατάλογο των εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας για το Έτος 2018.
Αν και η έκδοση δεν περιλαμβάνει το σύνολο των εγχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, η προσπάθεια της ΓΔΑΕΕ είναι άξια συγχαρητηρίων μιας και εμφανίζει συγκεντρωτικά στοιχεία για τον κλάδο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα μπορούσε να προσφέρει αρκετά στην Εθνική Άμυνα και την Εθνική Οικονομία εφόσον αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις. Στην έκδοση παρουσιάζονται 34 εταιρείες και, μετά τις απαραίτητες προσθέσεις, δίνεται ο αριθμός των εργαζομένων τους, που φθάνει περίπου τα 5.210 άτομα.

Αναπόφευκτα ψάξαμε να βρούμε τις αναφορές στις τρεις μεγάλες εταιρείες υπό δημόσιο έλεγχο: ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Σύμφωνα με τον κατάλογο, η ΕΑΒ παρουσίασε τζίρο €70 εκατ. το 2016 και απασχολεί 1.385 εργαζομένους. Τα ΕΑΣ εμφάνισαν τζίρο €8,2 εκατ. το ίδιο έτος και έχουν 520 άτομα προσωπικό. Αντίθετα, η ΕΛΒΟ απουσιάζει από την έκδοση. Το ίδιο ισχύει για τα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας…
Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο εδώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
_vassilis_

Μερικά πρόχειρα σχόλια για τη μπροσούρα:
1. πολύ λαμαρινοδουλειά και καλώδιο / μηδενικό R&D και ελάχιστες mil-spec software εταιρείες
2. γενικότερη ένδεια που φαίνεται από την επιλογή της καταλογοποίησης των εταιρειών αλφαβητικά (όχι ανά κλάδο εργασιών). Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύαμε να περιοριστούμε κύρίως στη κατηγορία των φαναρτζίδικων.
3. κοινό στοιχείο των εταιρειών: κύριος πελάτης (και σχεδόν αποκλειστικός) το Ελληνικό κράτος και εν Ελλάδι εν γένει χρήστες, ελάχιστη εξωστρέφεια.
Και κάτι για την μπροσούρα. Έλεος ρε παιδιά εκεί στο Υπουργείο. Φτιάχνετε που φτιάχνετε το booklet, φτιάξτε σωστούς υπερσυνδέσμους στο ID των εταιρειών (μόνο στην altus το έχετε σωστό). Δηλαδή τόσο δύσκολο είναι? Και πριν το δημοσιεύσετε, περάστε το από editing, ένα σωρό λάθη. Δεν αντέχεται τόση προχειρότητα. Τόσο πολύ δεν σας αρέσει πια η δουλειά σας?

B.K.

Ας βγάλει κάποιος που έχει χρόνο/όρεξη,τους τζίρους που έκαναν οι εταιρείες

Αναγνωστης

Γνωρίζετε αν κυλάνε ομαλά τα πράγματα στο εσωτερικό της ΕΑΒ;Θα γίνει δουλειά με τα p3 και τα f 16v;Με πιάνει στεναχώρια με αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας.
Δυστυχώς είναι στα νέα της επικαιρότητας η εταιρεία για τους λάθους λόγους(παραποίηση σύμβασης εργασίας).

Giorgos Tsagkaris

Eυστοχο σχολιο που χαλαει τη γκρινια σε πολλους…
Β.Κ • 17 ώρες πριν
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση των αμυντικών εταιρειών από την ΓΔΑΕΕ με το έργο των περισσότερων εταιρειών που παράγουν “αμυντικά” προϊόντα…
http://www.gdaee.mil.gr/el/
Συνοπτικά έχουμε και λέμε:
Αριθμός εταιρειών:>34
Τζίρος:~805-810 εκ.€ (500-600εκ.€ εξαγωγές)
Εργαζόμενοι: ~5.200
Δεν υπάρχουν βέβαια πουθενά η ΕΛΒΟ και τα 3 Ναυπηγεια, που ΟΤΑΝ κι ΑΝ ξαναλειτουργησουν κανονικά, θα μεγαλωσουν τον οποίο τζίρο κι αριθμό εργαζομένων…
Για σύγκριση, η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία το 2017:
Αριθμός εταιρειών:357
Τζίρος: ~5,2 δισ.€ (οι εξαγωγές 1,5 δισ.€)
Εργαζόμενοι: 35-40.000
Άρα η Ελλάδα, με το 1/10 των εταιρειών κι εργαζομένων, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ προμήθειες από τις ΕΕΔ, βγάζει το 1/6 του τζίρου και το 1/3 των εξαγωγών….
http://e-amyna.com/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-90/

_vassilis_

Μάλιστα. Εγώ λέω να συνεχίσω τη γκρίνια παρόλαυτά.
1. Πόσες από τις εταιρείες του καταλόγου έχουν καθαρά αμυντικό προσανατολισμό? Αν έχω δηλαδή ενα μηχανουργείο με precise machine cutting και πάρω μια υπεργολαβία από το ΥΠΕΘΑ για “στράντζα”, αυτό με κάνει αυτόματα τμήμα του defense industry?
2. Από τη πίτα του “εντυπωσιακού” τζίρου των ελληνικών αμυντικών εταιρειών, τι κομμάτι αναλογεί σε κάθε μια εταιρεία? Γιατί, αν η μερίδα του λέοντος πάει σε 3-4 από αυτές με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό (theon , ide κτλ) ή σε υποκαταστήματα ξένων εταιρειών (signaal – βλέπε ενδοομιλικές συναλλαγές) τότε γελάνε και οι πέτρες.
3. Δεν υπάρχουν η ΕΛΒΟ και τα Ναυπηγεία, που όταν ξαναλειτουργήσουν θα φεσώσουν τον κρατικό προϋπολογισμό που πρώτα θα χωρίσει το “κακό” κομμάτι και θα το εγγράψει στα κιτάπια για να το πληρώσουμε όλοι μας.
4. (εκκινώντας από το 1.) Εφόσον λοιπόν οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν καθαρά αμυντικό προσανατολισμό (ντεφάκτο), τι να τον κάνω τον τζίρο τους όταν πουλάνε και στον πολιτικό τομέα.
5. Τι γίνεται για παράδειγμα με την Soukos? Γιατί δεν είναι στον κατάλογο? Πλασάρεται ή όχι ως defense contractor στο site της? Ποια η εμπειρία που αποκομίστηκε από την τοποθέτηση σταθεροποιούμενης πλατφόρμας στον Ωκυαλό και τι εντυπώσεις άφησε? Και πως συνδυάζεται το προφίλ αυτής της εταιρείας με τα άλλα προιόντα της (όπως ο συμπιεστής σκουπιδιών “φοίνικας” που αρκετοί Δήμοι εγκατέστησαν με Ευρωπαϊκά φράγκα)?
6. Με αυτό το ρημάδι το si-cluster τι γίνεται? Έχει οδηγήσει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα ή απλά είναι μαύρη τρύπα κονδυλίων?
Ας σταματήσουμε λοιπόν την αριθμολαγνεία (βλέπε 500-600 εκ εξαγωγές – ουάου) κι ας ρωτήσουμε το απλό. Τι φτιάχνετε και σε ποιους πουλάτε? Γιατί αν στηριζόμαστε μόνο στις δουλειές της IDE και της Theon ας μην επαιρόμαστε.
Και κάτι τελευταίο. Σπαταλήστε λίγο χρόνο και περιηγηθείτε στους ιστότοπους των εταιρειών. Δε θα πω κάτι για την εταιρική εικόνα, είναι το λιγότερο. Δείτε τα Latest News. Έρημος και τζιτζίκια.

B.K.

1. Όχι αυτό δεν σε κάνει…..άλλα που κολλάει αυτό;Ποιος έκανε στραντζο στο ΥΠΕΘΑ και λογιστήκε σαν Αμ.Βιομηχανια;
2. Το 90% του τζίρου ανήκει σε 4 εταιρειες.Ετσι γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν είμαστε εξαίρεση….
3. ΕΑΝ κι ΕΦΟΣΟΝ ξαναλειτουργήσουν, θα είναι ιδιωτικα, και μακάρι να λάμψουν…..όσο για τα κιταπια, ας τα πληρώσουμε για να μάθουμε να ψηφίζουμε και να ασχολούμαστε γενικότερα….
4. Όλες οι χώρες τότε πλαστά στοιχεία βγάζουν, διότι κι αυτές στα booklets τους, όταν αναφέρονται στους τζίρους, βάζουν τον ολικό….
Αν και η γκρίνια σου έχει βάση, το ότι τα μηδενιζεις όλα, χάνει την δυναμική της. Ναι, συμφωνώ πως η Ελλ.Αμ.Βιομηχανια θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, αλλά αυτό προϋποθέτει και παραγγελίες από τις Ε.Ε.Δ.
Επίσης, όταν οι Αμυντικές μας Βιομηχανίες απέκτησαν εστω κάποια ειδίκευση στις αρχές του 21ου αιώνα, η χώρα μπήκε στην κρίση, με αποτέλεσμα να επέλθει κάμψη…..
Η αμυντική μας βιομηχανία, παλεύει με θηρία, και “αντέχει”, έστω και σαν φαναρτζιδες (όπως είπες)

_vassilis_

1. Για κοίτα λίγο το αντικείμενο των εταιρειών και πες μου τι δουλειές κάνουν.
2. Άρα λοιπόν να μιλάμε για 3-4 εταιρείες κι όχι 34. Λες και είμαστε κανά παγκόσμιο αμυντικό βιομηχανικό κέντρο.
3. Σοβαρά? Ε όχι και να πληρώσω τα ρουσφέτια των κομματόσκυλων για το “όνειρο” κάποιων τεμπέληδων συδικαλισταράδων και συντεχνιών να “έρθουν τα μέσα παραγωγής σε λαϊκό έλεγχο”! Αλλά όταν τους λες ότι δε γίνεται δουλειά με 4 κύρια ναυπηγεία για τα μεγέθη της Ελλάδας είσαι φιλελέρας. Να σε ρωτήσω επ’ ευκαιρίας, γιατί ενώ το ΠΝ έχει καταβάλει όσα χρήματα απαιτούνταν για την ολοκλήρωση των ΤΠΚ (μεταξύ αυτών όλων των μισθών) έχουμε καθυστέρηση. Μήπως τώρα που καταλαβαίνουν ότι μόλις ολοκληρωθούν θα φύγει και η αγελάδα που αρμέγουν, κάποιοι παίζουν καθυστέρηση?
4. Το θέμα δεν είναι ο τζίρος σου ξαναλέω, είναι πόσα ακριβώς βγάζεις από κατασκευή αμυντικού υλικού και πως αποτυπώνεται αυτό στις καταστάσεις σου και τους ισολογισμούς σου, για να μπορείς να λέγεσαι defense contractor.
Δεν ισχυρίζομαι ότι θα έπρεπε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να είναι μεγαλύτερη αλλά τα εξής:
1. Για αρχή να πάρουμε τον κατάλογο και να τον “καθαρίσουμε” με κριτήρια. Ισχυρίζεσαι ότι είσαι αμυντική βιομηχανία. Ωραία. Τι παράγεις? Αυτό. Ωραία. Πόσα από αυτά έχεις παράξει τα τελευταία 5 χρόνια (και είμαι και large)? Τίποτα? Έξω από το μητρώο και πιθανές χρηματοδοτήσεις. Δε μπορούμε να συντηρούμε και να διαφημίζουμε φαντάσματα.
2. Σχεδιασμός. Έρευνα παγκοσμίων τάσεων στις αγορές αμυντικού υλικού (hardware/software). Με άλλα λόγια τι πουλάει αυτή τη στιγμή και στα επόμενα χρόνια. Τι από αυτά παράγουμε ήδη ή μπορούμε με επιτυχία να παράξουμε με κάποιες επενδύσεις? Αυτά. Ωραία. Χρηματοδότηση για το σχεδιασμό λειτουργικών πρωτοτύπων, beta testing από τις ΕΔ, οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας, εισαγωγή του προϊόντος στις Ενοπλες Δυνάμεις και εμπορική προώθησή του. Όπλα από μπροσούρες αγόραζαν κάποτε οι Άραβες (και κάποιοι Βαλκάνιοι), ακόμα κι αυτοί πλέον απαιτούν συμπαραγωγές και μεταφορά τεχνολογίας.
3. Δεν γίνεται να έχεις state of the art (βλέπε οπτικά) εταιρείες και να μην υιοθετείς μαζικά τις τεχνολογίες τους για να τις ενισχύσεις να σχεδιάσουν ακόμα καλύτερα προϊόντα!
4. Δεν έχω κάτι με τα φαναρτζίδικα, όλα χρειάζονται. Έχω θέμα να λέμε, ότι επειδή συγκολλήσαμε τους πύργους των Leo, μπορούμε και φτιάχνουμε άρματα. Ας τα φτιάχναμε στη Γερμανία και να φτιάχναμε στην Ελλάδα μόνο τα ηλεκτρονικά τους. Ούτε καν για τα DM δεν πήραμε άδεια παραγωγής.
Μην το βλέπεις ως γκρίνια ούτε ως μηδενισμό. Δες το ως επαφή με την πραγματικότητα. Οι ρομαντισμοί περί θηρίων θα έπρεπε να έχουν τελειώσει όταν έσκασε μύτη η πρώτη δανειακή σύμβαση. Για ψάξε να δεις επίσης με το ισχύον φορολογικο καθεστώς τι έχουν κάνει οι 3 – 4 εταιρείες για να επιβιώσουν. Ούτε καν αυτό δε μπορούμε να ρυθμίσουμε.

phantomakis

50 ατομα στη παραγωγη
1050 στα γραφεια
Καληνυχτα…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29

Related News

Πάνω από 2.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί μετά τον τερματισμό της πολεμικής σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

AΠΕ-ΜΠΕ.Περίπου δύο μήνες μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο, πάνω από 2.000 σοροί στρατιωτών και αμάχων έχουν εντοπιστεί...

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα Avenger», τονίζει ο ΥΕΘΑ

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος...