12.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Παρέμβαση ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Καλημέρα»

- Advertisement -

Σήμερα το πρωί, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε μια παρέμβαση στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σχετικά με την κρίση στα σύνορα της χώρας, και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολουθεί το κείμενο και το ηχητικό της παρέμβασης…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έμαθα ότι όλη νύχτα ήσαστε στο Επιτελείο και ήταν συνεχής η ενημέρωση. Σε λίγη ώρα μπαίνετε στη μεγάλη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό. Τι εικόνα είχαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας κύριε Υπουργέ;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, όσον αφορά στη συνεχή ενημέρωση, είχα ροή πληροφοριών που αν δεν ήμουν τόσο κοντά, δεν θα την είχα τόσο εύκολα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να είμαστε από κοντά χθες στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν σαφής: τα σύνορα πρέπει να φυλαχτούν. Αυτό θα έλεγα ότι περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, έπρεπε να καταστεί σαφές στον Έβρο, όπου είχαμε πληροφορίες ότι θα συγκεντρωθούν πάρα πολλοί που θα προσπαθούσαν να εισέλθουν κατά τρόπο μάλιστα οργανωμένο, με πολλά μέσα μετακίνησης προς τα σύνορα. Έγιναν πολλά περιστατικά τη νύχτα, χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, εξάλλου δεν έχω την πλήρη εικόνα αριθμητικά. Αυτά τα στοιχεία ασφαλώς διασταυρώνονται και με την Αστυνομία που εποπτεύει αυτή την επιχείρηση της τήρησης της εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα.
Ο Στρατός βοηθά στην επιτήρηση των συνόρων και ενισχύει την Αστυνομία στα καθήκοντα της. Η συνεργασία αυτή αποδίδει πάρα πολύ καλά ιδίως στον Έβρο. Είχαμε πάρα πολλά περιστατικά αποτροπής όλη τη νύχτα. Θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είχαμε συλλήψεις; Έμαθα ότι είχαμε μερικές συλλήψεις γιατί είδαμε ότι κάποιοι μπήκαν από περάσματα…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σχηματίστηκαν κάποιες δικογραφίες από συλλήψεις. Όπως σας είπα να μην μπούμε σε νούμερα, πιθανολογώ ότι αργότερα στη μέρα θα έχουν διασταυρωθεί και θα δημοσιοποιηθούν.
Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν και φυλάσσονται. Αυτό πρέπει να καταδειχθεί στον Έβρο πριν από οπουδήποτε αλλού. Ασφαλώς και το πρώτο κύμα ανθρώπων που θα προσπαθούσαν να εισέλθουν, το οποίο -θα συμφωνήσω με τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που βρίσκεται στην εκπομπή σας- ασφαλώς και δεν έρχεται από το Ιντλίμπ. Για να πας από το Ιντλίμπ στα σύνορα του Έβρου θέλεις ημέρες. Αυτοί μετακινήθηκαν πιθανότατα από την Κωνσταντινούπολη αφού δόθηκε το σήμα να προωθηθούν προς την Ελλάδα καθότι κατά τους Τούρκους ανοίγουν οι πύλες προς την Ευρώπη.
Αυτό όμως θα το δούμε την επόμενη μέρα, καθώς και την οργανωμένη αντίδραση μας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ τι μήνυμα στέλνουμε στον Ερντογάν; Στέλνουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς! Όπως καταλαβαίνετε έχει μεγάλη σημασία αυτό να κρατηθεί και τις επόμενες μέρες. Χθες ο καιρός ήταν άσχημος, και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι δεν υπήρξαν απόπειρες από θαλάσσης. Ασφαλώς και στη θάλασσα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τα χερσαία σύνορα. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει την κινητοποίηση των μέσων μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τείχος αποτροπής παντού. Αυτό θα δοκιμαστεί και τις επόμενες μέρες.
Θα κάνουμε αυτό που πρέπει: Θα μετακινήσουμε κι άλλες Δυνάμεις, θα ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων ημέρα με την ημέρα. Από κει και πέρα ανοίγει μια μεγαλύτερη συζήτηση η οποία θα μεταφερθεί -ήδη έχει μεταφερθεί αφού οι πρώτες επαφές με τους Ευρωπαίους Ηγέτες έγιναν από τον Πρωθυπουργό- σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στα μέσα της εβδομάδος θα βρεθώ στη Διάσκεψη των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κροατία. Εκεί θα έχουμε να πούμε πολλά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μαθαίνω ότι είχατε συνεχή ενημέρωση με τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που σας ενημέρωνε. Είχατε σύσκεψη με τους επιτελείς το Υπουργείο; Ήσασταν σε Χίο και Λέσβο;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υφυπουργός, ο κ. Στεφανής μετέβη στη Λέσβο διότι έπρεπε να δει και από κοντά. Όλοι, να το πω έτσι, ακροβολιστήκαμε εκεί που έπρεπε να πάμε. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πήγε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο για να ελέγξει επιτόπου την ανάπτυξη των Δυνάμεων Αστυνομίας και του Στρατού κατά μήκος των συνόρων. ‘
Το βράδυ ήμαστε όλοι στις θέσεις μας και παρακολουθούσαμε. Έχει σημασία να έχουμε συνεχή ροή ενημέρωσης και πληροφόρησης αυτές τις ώρες κι αυτό κάναμε. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στα παιδιά εκεί έξω, που έκαναν τη δουλειά τους. Να μην το ξεχνούμε αυτό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα πρέπει να είναι συνεχής η ενίσχυση των συνόρων κ. Υπουργέ διότι φαίνεται από τον Ερντογάν ότι αυτό θα συνεχιστεί…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτό ήταν το φυσικό και επόμενο. Όταν λαμβάνεις την πληροφορία ότι έρχονται τόσο πολλοί και με τρόπο οργανωμένο στα σύνορα σου, δεν μπορείς να κάτσεις απαθής!
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπήρξε τη νύχτα κάποια στιγμή που σας είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ‘να βάλουμε πιο πολύ τα δυνατά μας’; Αισθανθήκατε ότι η χθεσινοβραδινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη κ. Υπουργέ;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέραμε ότι θα υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα από απόπειρες εισροής τη νύχτα αυτή διότι ακριβώς ήρθε πολύς κόσμος και μπορούμε να μπορούμε να έχουμε εικόνα των συγκεντρώσεων πλήθους που έρχονται στα σύνορα.
Από κει και πέρα, όπως σας είπα, η θαλάσσια οδός ήταν πιο δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ η χερσαία ήταν πιο εύκολη και λόγω ταχύτητας συγκέντρωσης. Όμως υπήρχε κόσμος στα σύνορα για να συγκρατήσει τις εισροές αυτές αι αυτό νομίζω επιτεύχθηκε. Θα πρέπει όμως να κρατηθεί και τις επόμενες μέρες.
Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της από μαζικές εισροές προσφύγων ή μεταναστών. Θα αναλύσουμε τα στοιχεία της επόμενες ώρες, να δούμε τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με τους πρόσφυγες του Ιντλίμπ Έχω εδώ και καιρό αναπτύξει τη θέση ότι απελευθέρωση προσφυγικών ροών από το Ιντλίμπ σημαίνει πιθανότητα εισροής και στοιχείων τζιχαντιστών, ενδεχομένως, στις προσφυγικές ροές. Αυτά τα έχω πει και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν καταγραφεί αυτά.
Σε κάθε περίπτωση όμως επιμένω. Αυτή η χθεσινή κατάσταση δεν είναι από το Ιντλίμπ. Θέλει δύο – τρεις μέρες να διασχίσει την Τουρκία για να φτάσει στα σύνορα του Έβρου. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ συνδέεται από την τουρκική ηγεσία με το άνοιγμα των ροών προς την Ευρώπη. Έτσι προσπαθεί η Τουρκία να το εκμεταλλευτεί πολύ καλά. Ωστόσο κι εμείς έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και θα την κάνουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
viper3000ad

Πρέπει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να πιέσουμε για έλεγχο των ροών στο έδαφος της Τουρκίας. Έχουμε επιχειρήματα και σε ανθρωπιστική και σε νομική βάση. Επίσης μπορούμε να εκβιασουμε και να αναγκάσουμε. Το πρώτο βήμα είναι να απαγορευτεί η δράση των ΜΚΟ της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου και να προβάλλει η Ελλάδα τον αριθμό των προσφύγων που θέλουν να συνεχίσουν στην Γερμανία.

Yiorgos

Ελπίζω το Μηχανικό Σώμα του Σ. Ξ. να έχει ήδη αρχίσει να επισκευάζει τους υπάρχοντες φράχτες και να τοποθετηθεί καινούργιους φράχτες, τουλάχιστον trple strand concertina wire στο μήκος των συνόρων στον Εβρο. Υποθέτω ότι ήδη υπάρχει και ότι κατευθύνει προς απρόσβατα μέρη.
Μου έκανε εντύπωση ότι ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ πήγαν στα σύνορα για να έχουν προσωπική άποψη τής κατάστασης. Από μία άποψή αυτό είναι θετικό, αλλά από άλλη άποψή είναι αρνητικό μιας και η πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία είναι σε ένα τοπικό περιστατικό αντί να έχουν ολική αντίληψη του Ελληνικού χώρου από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Μού θυμίζει λίγο Ίμια όπου ο πρωθυπουργός έμεινε στην Βουλή ο Α/ΓΕΕΘΑ περίμενε απέξω και κάνεις δεν είχε συνολική αντίληψη τής καταστάσεως. Νομίζω ότι υπάρχουν τα μέσα ώστε ο υπουργός και ο Α/ΓΕΕΘΑ να έχουν απευθείας σύνδεση και ζωντανή εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα γραφεία τους ώστε να μπορούν να ενημερωθούν από τους επιτελείς και να πάρουν αποφάσεις.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

12
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ στα Ελληνικά Ναυπηγεία

 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...

Ο Ν. Δένδιας συνεχάρη τον Πορτογάλο ΥΠΕΞ για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα (Augusto Santos Silva) για την ανάληψη της 6μηνιαίας...

Ν. Δένδιας: Ευχαριστώ τον Μάικ Πομπέο για την εξαιρετική συνεργασία μας

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τα θερμά του λόγια και την «εξαιρετική τους συνεργασία», εξέφρασε ο Νίκος...