13.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το ΝΑΤΟ αντιμέτωπο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

- Advertisement -

Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ είναι μια ολόπλευρη προσέγγιση, όπου κάθε χώρα – σύμμαχος του ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται άμεσα για το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά, στην άλλη πτέρυγα, από τον Νότο έως τον Βορρά, από την Ανατολή έως τη Δύση. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ομιλία του στην κεντρική συνεδρία του 15ου ετησίου συνεδρίου της Βαλτικής για την ‘Αμυνα στο Ταλίν της Εσθονίας, σχετικά με την νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ.

«Η ουσία της συμμαχίας μας», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «είναι το πώς ενωθήκαμε ως κράτη ενωμένα από τη σταθερή δέσμευση στην αρχή της Δημοκρατίας. Ενωθήκαμε σε μια στρατιωτική συμμαχία που επικεντρώνεται κυρίως στην υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας».

«Μια απειλή εναντίον ενός από μας είναι απειλή προς όλους μας» επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι μια συλλογική απειλή και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε από εδώ και στο εξής, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους απειλές, συμβατικές, υβριδικές, απειλές της νέας εποχής, σαν μια γροθιά. Αυτό θα πρέπει να είναι το νόημα του νέου στρατηγικού δόγματος».

«Σήμερα», συνέχισε, «περισσότερο από ποτέ, αυταρχικοί ηγέτες και χώρες επιδιώκουν να αυξήσουν την ισχύ τους υιοθετώντας αναθεωρητικές και επιθετικές στρατηγικές στάσεις και πολιτικές, στάσεις που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο και απειλούν τα διατλαντικά συμφέροντα, καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα, όπως στη θαλάσσια περιοχή της Βαλτικής ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ρωσίας που «φαίνεται να υποτιμούν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ρητά ότι υπερασπίζεται».

«Το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακρύ αγώνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία, υιοθετώντας μια σταθερή διττή προσέγγιση. Από τη μία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας αποδοτικά, για να δώσουμε μια αξιόπιστη, καλά ισορροπημένη, αναλογική και βιώσιμη απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

«Από την άλλη», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «η πλήρης και ταχεία υλοποίηση της συμφωνηθείσας αμυντικής και αποτρεπτικής στάσης του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσπαθειών στρατηγικής υλοποίησης της Ρωσίας, θα πρέπει να συμπληρωθεί από έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Μόσχα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, κακών υπολογισμών, και ακούσιας κλιμάκωσης».

«Στον Νότο», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, «πέρα από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, η συμμαχία είναι ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπη, όχι μόνο με μια επιστροφή ενός απτού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, αλλά και με εξελισσόμενες και διάχυτες απειλές και προκλήσεις».

«Μερικές από αυτές», συνέχισε, «είναι η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, οι κίνδυνοι για τη θαλάσσια ασφάλεια, η ένταση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, η παράνομη διακίνηση όπλων και ανθρώπων, οι υβριδικές απειλές, η χρήση αντιπροσώπων σε στρατιωτικές συγκρούσεις, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οι προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές και ιδιαίτερα την εργαλειοποίησή τους, όπως είδαμε στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία στον Έβρο πέρυσι, τον ισπανικό θύλακο της Θεούτα και, φυσικά, όπως βλέπουμε στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας».

«Πρέπει», ξεκαθάρισε, «να είμαστε ιδιαίτερα αποφασιστικοί και ευθείς, λαμβάνοντας θέση και αναλαμβάνοντας δράση συλλογικά, προκειμένου να αποτρέψουμε κρατικούς δρώντες από την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών για οικονομικό ή γεωπολιτικό όφελος».

«Το νέο στρατηγικό δόγμα», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «θα πρέπει να εμπεριέχει ένα σαφώς ολοκληρωμένο πολιτικό όραμα για τη διεθνή ασφάλεια και τις επιπλοκές αυτής, με ένα σαφές σύνολο στρατηγικών στόχων, να αψηφά τη φύση των μεσο-μακροπρόθεσμων απειλών και προκλήσεων ασφαλείας για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να προσδιορίζει τις επιλογές που οι σύμμαχοι θεωρούν πιο αποδοτικές για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και προκλήσεων, καθώς επίσης να αναγνωρίζει τη διασύνδεσή τους, ενσωματώνοντας παράλληλα πολλές από τις αρχές των προηγούμενων δογμάτων που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες και δεν έχουν χάσει τη σημασία τους».

«Σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο», ανέφερε, «όλοι μας θα πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες μας. Η Ιστορία έχει δείξει επανειλημμένα, ότι ο δρόμος για την πρόοδο, την ασφάλεια και την ευημερία, περνά από το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των σκοπών και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Όλα βάσει των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά αξιόπιστος σύμμαχος και πυλώνας συμφιλίωσης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στο ρευστό, ασταθές και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η ασφάλεια του ενός είναι ασφάλεια όλων. Αυτή η θεμελιώδης αρχή δημιουργεί ένα στιβαρό πλαίσιο συνεργασίας και διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη» κατέληξε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πέρυσι το Μάιο, είχαμε ταράξει τα νερά της αμυντικής τότε αρθρογραφίας με ένα Out Of The Box (με πολλά Out of The Box..., αλλά...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Καλά τα νέα όπλα αλλά ας πούμε και...

4
Κρίνοντας από τα σχόλια των εκλεκτών φίλων της ιστοσελίδας μας, διαπιστώνουμε πως οι πρόσφατες σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων, έχουν προκαλέσει ένα δικαιολογημένο κλίμα ευφορίας...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Δεκεμβρίου 1917: “Halifax explosion”, ημέρα αποκάλυψης

2
Πάνω από 1.900 άνθρωποι σκοτώνονται και 9.000 τραυματίζονται από έκρηξη πλοίου μεταφοράς πυρομαχικών στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε (1.640...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Καλά τα νέα όπλα αλλά ας πούμε και μερικές αλήθειες που “πονάνε”

Κρίνοντας από τα σχόλια των εκλεκτών φίλων της ιστοσελίδας μας, διαπιστώνουμε πως οι πρόσφατες σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων, έχουν προκαλέσει ένα δικαιολογημένο κλίμα ευφορίας...

Νέο webinar της ΠΤΗΣΗΣ στις 8 Δεκεμβρίου: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η ελληνική παράμετρος!

Το τρίτο κατά σειρά webinar μας πλησιάζει! Μετά το αρχικό για την ελληνική προσπάθεια αγοράς νέων φρεγατών και το δεύτερο για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο,...

Του χρόνου σε υπηρεσία το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu με «ό,τι υπάρχει διαθέσιμο»

Εντός του 2022 και ιδανικά στους πρώτους μήνες του έτους, θα παραδοθεί το ελικοπτεροφόρο/αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu στο Τουρκικό Ναυτικό, όπως δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ,...