24 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Θέμα: Τουρκική επεκτατικότητα - Υπάρχει λύση;

Θέμα: Τουρκική επεκτατικότητα – Υπάρχει λύση;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι αναθεωρητικές βλέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, είναι κάτι περισσότερο από προφανείς. Η Άγκυρα επιθυμεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως περιφερειακή υπερδύναμη που θα είναι σε θέση να ελέγχει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την εμπλοκή των Τούρκων στη βόρεια Συρία, η ίδρυση βάσεων σε Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ και Σομαλία, καθώς και η εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδος, δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης ως προς τις προθέσεις της γείτονος.

Είναι σαφές πως μια χώρα που συνορεύει με κάποια, η ηγεσία της οποίας ευθέως αναζητά αναθεώρηση των υφιστάμενων συνόρων, πρέπει να διαθέτει ικανή αποτρεπτική πολιτική και μέσα. Για να κατανοήσουμε όμως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε ιστορικά παραδείγματα και να κάνουμε τις ανάλογες συγκρίσεις.

Δορυφοροποίηση

Η δορυφοροποίηση της Φινλανδίας υπό την πίεση της ισχυρότατης ΕΣΣΔ, έμεινε στην ιστορία ως «φιλανδοποίηση» και την οδήγησε σε διπλωματική και στρατιωτική ουδετερότητα. O όρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να περιγράψει χώρες που είναι ανεξάρτητες μόνο στα χαρτιά, ενώ πρακτικά είναι υποχρεωμένες να ανεχθούν τις απαιτήσεις ενός ισχυρότερου αντιπάλου. Αν και η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί δορυφόρος της Τουρκίας, εδώ και πολλά χρόνια, υπομένει τα τερτίπια του τουρκικού «βαθέως κράτους». Μόλις το 1996, η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη γεωπολιτική ήττα -χωρίς να πέσει σφαίρα- με την ανεπίσημη «αναγνώριση» γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο από τη διεθνή κοινότητα.

Hitler και Neville Chamberlain, στο Μόναχο στις 30 Σεπτεμβρίου 1938. Η υπογραφή της Συνθήκής σφράγισε τη μοίρα της Τσεχοσλοβακίας. (AP Photo)

Κατευνασμός

Ο «κατευνασμός» χρησιμοποιείται ως όρος στη διπλωματία για να περιγράψει πολιτικές ή ακόμη και εδαφικές παραχωρήσεις σε μια επιθετικό εν δυνάμει αντίπαλο για να αποφευχθεί η πολεμική αναμέτρηση. Ο όρος εφαρμόζεται συχνά για να περιγράψει την εξωτερική πολιτική των Βρετανών πρωθυπουργών Ramsay MacDonald, Stanley Baldwin και Neville Chamberlain έναντι της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, μεταξύ 1935 και 1939. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, τέτοιες παραχωρήσεις θεωρήθηκαν αναγκαίες μετά την εμπειρία του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, για τη μεταχείριση της Γερμανίας. Ακόμη και μετά το γερμανοβρετανικό Σύμφωνο του Μονάχου – που υπογράφτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 μεταξύ Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας – και παρά τις πολλές φωνές που τόνιζαν το λάθος της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής- ο Chamberlain ανακοίνωσε με σιγουριά ότι μετά το Μόναχο είχε εξασφαλίσει την «ειρήνη για την εποχή μας». Σήμερα γνωρίζουμε πως η κατευναστική πολιτική των συμμάχων που περιλάμβανε ακόμη και εδαφικές παραχωρήσεις, δεν σταμάτησε τον Χίτλερ από το να αιματοκυλίσει την Ευρώπη. Αντιθέτως, τον ενθάρρυνε διότι την ερμήνευσε ως αδυναμία.

Ισοδύναμο τετελεσμένο

Πρόκειται για ένα βραχύβιο ελληνικό αμυντικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο, οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας (πχ κατάληψη νησιού), θα απαντιόταν με ανάλογη κίνηση από την Ελλάδα. Προφανώς η χώρα μας δεν διέθετε και δεν διαθέτει τέτοιες επιθετικές ικανότητες και βλέψεις και το συγκεκριμένο «δόγμα» ξεχάστηκε.

Mutual Assured Destruction (MAD)

Το δόγμα της σίγουρης αμοιβαίας καταστροφής (δόγμα MAD=τρελός), ήταν αυτό που διασφάλισε την ειρήνη μέσω της ισορροπίας τρόμου κατά το Ψυχρό Πόλεμο. Ουδείς εκ των ΕΣΣΔ και ΗΠΑ μπορούσε να διανοηθεί να επιτεθεί στον άλλο, διότι η διασπορά χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, διασφάλιζε ότι καμία χώρα δε μπορούσε να καταστρέψει ολοκληρωτικά το οπλοστάσιο της άλλης. Επομένως, μια πυρηνική επίθεση, όσο επιτυχημένη και αν ήταν, θα διασφάλιζε σίγουρη ανταπόδοση από τον αντίπαλο και την αμοιβαία καταστροφή αμφότερων. Το παράδειγμα της Ινδίας και του Πακιστάν ανήκει στην ίδια κατηγορία. Το Πακιστάν απέκτησε σχετικό οπλοστάσιο έπειτα από την πυρηνικοποίηση της Ινδίας, και παρά τις δεκάδες συνοριακές αψιμαχίες, ουδείς εκ των δυο έχει τολμήσει να κυρήξει ανοιχτό πόλεμο.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, η χώρα μας δέχεται σοβαρές γεωπολιτικές πιέσεις από τη Τουρκία. Η προσμονή σε βοήθεια από συμμάχους σε περίπτωση πολέμου, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, διότι απλούστατα ουδείς θα «μαλώσει» τη Τουρκία επειδή θα καταλάβει μια βραχονησίδα. Δυστυχώς, παρά τα τερτίπια του Ερντογάν, το γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος της Τουρκίας, παραμένει κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Εκτός από τη γεωγραφική της θέση, η Άγκυρα αποτελεί μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, με ιδιαίτερες προτιμήσεις σε ευρωαμερικανικά προϊόντα και όπλα. Η Ελλάδα, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να την συναγωνιστεί.

Καλώς ή κακώς, η ανάγκη ύπαρξης ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, με αποφασιστική εξωτερική πολιτική, αποτελούν μονόδρομο. Ακόμη και αν αύριο με ένα μαγικό τρόπο μπορούσαμε να προμηθευτούμε 100 F-35 και 100 F-15 με όλα τους τα όπλα, θα ήταν άχρηστα χωρίς ανάλογη πολιτική βούληση.

Με δεδομένη την οικονομική στενότητα που ταλανίζει τη χώρα μας, οι επιλογές οπλικών συστημάτων θα πρέπει να είναι στοχευμένες για να επιφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά σε έναν υποθετικό αντίπαλο που θα τολμήσει να επιτεθεί. Το «ισοδύναμο τετελεσμένο» δεν επαρκεί και ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Η λύση θα πρέπει να αποβλέπει σε μέσα που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή καταστροφή στη πολεμική μηχανή του αντιπάλου και στις υποδομές του. Δυστυχώς σε περίοδο πολέμου, ακόμη και φαινομενικά «πολιτικοί» στόχοι, ίσως αποτελέσουν «fair game» για τον αμυνόμενο, όταν αυτοί διευκολύνουν την στρατιωτική του προπαρασκευή και τις επιχειρήσεις. Σιδηροδρομικοί σταθμοί, λιμάνια, γέφυρες, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες κτλ, θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως δυνητικό φόβητρο σε περίπτωση που ο αντίπαλος αποφασίσει να επιτεθεί. Φυσικά δεν προσυπογράφουμε την αλόγιστη καταστροφή πολιτικών στόχων, καθότι κάτι τέτοιο συνιστά έγκλημα πολέμου.

Bombs fall on government buildings along the Tigris River in the heart of Baghdad, later referred to as the Green Zone. Carolyn Cole.

Η καταστροφή υποδομών όμως που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του εχθρού, αποτελούν «νόμιμο» στόχο. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε όμως πως κατά την εισβολή στο Ιράκ το 1991, το 70% της υποδομής για τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, καταστράφηκε σκόπιμα από βομβαρδισμούς. Κατά την εισβολή του 2003, η δυνατότητα παραγωγής ρεύματος μειώθηκε κατά 80%, μετά τις σκόπιμες καταστροφές που προκλήθηκαν στις σχετικές υποδομές.

Στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999, βομβαρδίστηκαν μεταξύ άλλων, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, με τη δικαιολογία πως αποτελούσαν μέρος της στρατιωτικής υποδομής της χώρας, καθώς και όργανα προπαγάνδας.

LEGITIMATE TARGETS OF ATTACK

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης (άρθρο 52), «Όσον αφορά αντικείμενα, οι στρατιωτικοί στόχοι περιορίζονται σε αυτά που λόγω της φύσης, της θέσης, του σκοπού ή της χρήσης τους, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη στρατιωτική δράση και των οποίων η ολική ή μερική καταστροφή , προσφέρει ένα συγκεκριμένο στρατιωτικό πλεονέκτημα

Σε περίπτωση αποβατικής επιχείρησης σε ελληνικό νησί, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η προσβολή πολιτικών στόχων, με το πρόσχημα της παρουσίας στρατιωτικού προσωπικού. Η χώρα μας όμως διαθέτει το πλεονέκτημα πως οι “βαριές” υποδομές της, βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ πολλές τουρκικές, είναι σχετικά εύκολα “προσβάσιμες”, λόγω της εγγύτητας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε αυτές.

mapsland.com

Εν κατακλείδι, με βάση τα παραδείγματα της ιστορίας, είναι απόλυτα βέβαιο πως κατευναστική πολιτική προς έναν αντίπαλο που έχει αναθεωρητικές βλέψεις, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία. Η εφαρμογή αποφασιστικής εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με πολεμικά μέσα που θα επιφέρουν δυσανάλογες ζημιές στον επιτιθέμενο, αποτελούν μονόδρομο. Εάν ο αντίπαλος ζυγίσει το δυνητικό όφελος σε συνδυασμό με τη δυνητική ζημιά και καταλάβει πως η ζυγαριά γύρει προς το δεύτερο, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα τολμήσει επιθετική ενέργεια.

Το παρόν άρθρο γράφτηκε ως θέμα προς συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Ο σχολιασμός και οι απόψεις των αναγνωστών μας για το θέμα, είναι πάντα ευπρόσδεκτες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

77 ΣΧΟΛΙΑ

77 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, ενόψει των εν γένει ορθών διαπιστώσεων του άρθρου, η χώρα πρέπει να εφαρμόσει σε κλίμακα το δόγμα που εφαρμόζει το κράτος του Ισραήλ. Προφανώς όχι στο βαθμό που εφαρμόζεται στο Ισραήλ, αλλά σίγουρα σε ικανό ποσοστό ώστε η αμυντική συγκρότηση της χώρας & η αντίστοιχη ικανότητα αποτροπής να τελεί στο σωστό βαθμό. Αυτό απαιτεί: 1) Αεροπορική δύναμη Α/Φ 4ης-5ης γενιάς που να μην κατέλθουν τον οριακό αριθμό 300 ώστε να κερδηθεί ο αεροπορικός αγώνας τις πρώτες ημέρες και αν επιτραπεί η κίνηση των σχηματισμών επί του πεδίου της Θράκης. 2) Α/Α ικανή να αναγνώσει Α/Φ 5ης γενιάς. 3) Μηχανοκίνηση… Read more »

Spyros

Η σύγκριση με το Ισραήλ ‘σκαλώνει’ στην Αμερικανική χρηματοδότηση (που δεν έχουμε). Πέραν αυτής (ή με αυτήν, αν προτιμάτε), το Ισραήλ έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στην ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναβάθμισε και αναβαθμίζει μόνο του τα μέσα του, και φτιάχνει καινούργια. Έφτασε μάλιστα να είναι και μοναδικός προμηθευτής των Αμερικανών (και όχι μόνο) σε πολλά υψηλής τεχνολογίας απάρτια: το κράνος των πιλότων των F-35, πχ, και άλλα καλά, όπλα και αισθητήρες. Μιμητής αυτής της στρατηγικής (σταδιακής απεξάρτησης) έγινε και η Τουρκία — ενδεχομένως με κάποια οικονομική βοήθεια απο Κατάρ, μπορεί και άλλους… πάντως καλά το πάει (για πάρτη της). Εν τω… Read more »

sotbak

άρα συμφωνούμε…

Spyros

Συμφωνούμε στο ότι αυτή είναι καλή στρατηγική, το θέμα είναι κατά πόσο είναι εφικτή στη περίπτωσή μας. Το Ισραήλ έχει χρηματοδότηση απο τις ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν είχε κάτι αντίστοιχο, αλλά μετά απο καλλιέργεια συμμαχιών, φαίνεται πως απέκτησε (το Κατάρ). Εμείς δε τα πάμε καλά με τις συμμαχίες. Θα τα πάμε καλά με κάποιον, για λίγο, και μετά σιγά-σιγά ή θα προκύψει κάποιο θέμα που θα το αναγάγουμε σε καταστροφή, ή θα αλλάξουμε κυβέρνηση και οι καινούργιοι θα αρχίσουν τα γνωστά… γενικά, η στρατηγική και τα μακροπρόθεσμα σχέδια δεν είναι το φόρτε μας, και συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε σταθερή… Read more »

sotbak

άρα συμφωνούμε ότι τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν, απαιτούν όμως συνειδητοποιημένη πολιτική ηγεσία και λαό συντεταγμένο στον ένα και μοναδικό (ιερό) σκοπό. Την προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας με κάθε μέσο, χωρίς εμμονές και ιδεολογικές ακρότητες, μόνο αγνή αγάπη για την Ελλάδα χρειάζεται.

Spyros

Βασικά όχι, δε φτάνει η ‘αγνή αγάπη’, αυτό είναι το θέμα. Χρειάζεται στρατηγική, συνεργασίες… και χρόνος, ΠΟΛΥΣ χρόνος. Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Τούρκοι έκαναν ό,τι έκαναν σε ένα, δυο ή πέντε χρόνια. Αν ξεκινήσουμε σήμερα, και έχουμε τη χρηματοδότηση κάποιου σύμμαχου (που δεν έχουμε ‘πρόχειρο’) θα θέλαμε μια 20ετία. ΑΝ είχαμε μια δέουσα σοβαρότητα. Που επίσης δεν έχουμε πρόχειρη.

sotbak

μα ακριβώς: για να τα κάνεις αυτά πρέπει να αγαπάς την πατρίδα σου

Thras

Πολύ σωστά τα λές.
Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν έχει ξεφύγει όπως λένε σε κάποια σχόλια παραπάνω (αυτό θα συμβεί πάντως την επόμενη δεκαετία αν δεν σκάσει η οικονομία της και η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια τακτική), αλλά ότι εμείς έχουμε μηδενίσει τις δαπάνες μας. Αν δεν υπάρξει επαναπροσανατολισμός των κονδυλίων από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα σε ενίσχυση της άμυνά μας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα…

sotbak

συμφωνώ απόλυτα

zapata

<> Και εδω βρισκεται η ουσια του πραγματος. Εαν η Τουρκια απειλουσε κατ’ αυτον τον τροπο την Ολλανδια ή το Βελγιο η ΕΕ θα ειχε ξεσηκωθει και οποια κινηση κατα αυτων των χωρων θα ηταν αδιανοητη. Εκει πρεπει να κινηθουμε. Να κανουμε γνωστο το γεγονος οτι η Ελλαδα δεν αντιμετωπιζεται ως ισοτιμο μελος σε αυτον τον τομεα. Να λαβουμε ισχυροτατες δηλωσεις οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι Ευρωπαικα.. εν αναγκη να ζητησουμε (και με καποιον τροπο να πετυχουμε) τη συμμετοχη και αλλων Ευρωπαικων δυναμεων στη φυλαξη των συνορων της Ελλαδας. Η συμβολικη σημασια μιας τετοιας κινησης δεν θα χαθει απο… Read more »

Em.Ti

Η λύση σαφώς και υπάρχει, αλλά χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή στο πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα στη χώρα μας. Όταν ακόμα και στα βιβλία μας φοβόμαστε πλέον να γράψουμε την ιστορία όπως ακριβώς είναι, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα πάρουμε το Α όπλο ή θα κάνουμε το Β διάβημα. Το γιατί φτάσαμε ως εδώ είναι συνδιασμός παραγόντων, το σημαντικό είναι να αποφασίσουμε τί θέλουμε να κάνουμε σαν έθνος και τί θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αν μας αρκεί το YOLO και η μάσα, ΟΚ, ας συνεχίσουμε έτσι, πολύ πιθανό να μην έχουν αυτή την πατρίδα τα παιδιά… Read more »

Talos Anaforas

Πολυ σωστα! Το αρχικο βημα σε καθε προβλημα ειναι ο ασθενης να “πεισθει” οτι εχει προβλημα. Οχι μονο απαιτειται πολιτικη βουληση αλλα οριοθετηση και λεπτομερεις καταγραφη της οποιας απειλης στο ανωτατο δυνατο επιπεδο (πχ Κοινοβουλιο). Πολλοι μενουν στην στρατιωτικη υπεροπλια…γιατι δεν αποτελει απειλη το δημογραφικο ή η οικονομια? Σχετικα με λυσεις…ενα σωρο…αρκει να αφησουμε πισω τις ιδεοληψιες που μας κατατρεχουν και ασχοληθουμε σοβαρα με τη χωρα ΜΑΣ…

G. Andeld

Κατα τη γνώμη μου η απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι η μόνη λύση για να μας αφήσουν ήσυχους τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την κούρσα των συμβατικών εξοπλισμών. Και πριν αρχίσουν οι φωνές και τα παράπονα για το φόβο των πυρηνικών, να θυμίσω οτι η Τουρκία έχει πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο Γερμανοί και Bρετανοί πιστεύουν οτι θα οδηγήσει και στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Lefteris

Το σχόλιο μου θα είναι βαρή και άσχημο: Από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος (που δεν έζησα ) κι έπειτα, η μόνη εξαίρεση ότι κάποιος είχε όραμα για κάτι διαφορετικό, ήταν ο Κ. Καραμανλής, που αν και είχε βούληση, δεν είχε το σθένος να στηρίξει τις επιλογές του γιατί δεν είχε την στήριξη ούτε της… γυναίκας του, ούτε της ΕΥΠ, ούτε της αυλής του που κοιτούσε να κάνει την δουλειά του: να φάει. Κάποιοι προειδοποιούσαν, ότι όπου πάει το ΔΝΤ, αφού ιδιωτικοποιηθεί οδικό δίκτυο-λιμάνια-αεροδρόμια-ενέργεια-δημόσια περιουσία, έρχεται μετά ο πόλεμος. Aπό την 10ετια του 90 μίλαγαν με ακρίβεια το τι θα… Read more »

Theo

Δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν οι σχεδιασμοί των άλλων ειδικότερα δε όταν οι δικοί μας σχεδιασμοί είναι καλύτεροι.
Σε μία χώρα που γίνονται διαδηλώσεις για τα επιδόματα και όχι για τη φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό, οι μαγνητικές κάρτες είναι του σατανά, η αξιοκρατία είναι ανέκδοτο για πολλά γέλια, ο ελεγκτικός μηχανισμός ευκαιρία να κανονίσουμε τις βρωμιές μας κάτω από το τραπέζι, τότε πολύ καλώς κάποιοι σχεδιάζουν να μας σκίσουν γιατί (αν δεν το προκαλούμε εμείς οι ίδιοι) το αξίζουμε.

Lefteris

Συμφωνώ απόλυτα.

Dgk

Δεν έζησες την παράδοση τού στρατιωτικού καθεστώτος στον Καραμανλή για αυτό το σχολειό σου είναι πολιτικοκομματικη ανάλυση.
Ο Καραμανλής έχασε το μισό νησί…………τί άλλο μπορούσαμε να περιμένουμε.

Lefteris

Βλέπω τους κομματικούς σχηματισμούς, τους ιδεολογικούς χώρους που κινούνται και τις προειρημένες τοποθετήσεις / συνεργασίες τους Για παράδειγμα, πως θα τοποθετηθώ στο ότι δεν αγοράστηκαν πχ kornet ; Ήταν στρατιωτική επιλογή; Τα 40/40 Μirage και F16 ; Οι επιλογές του ΚΥΣΕΑ επί Τζοχατζόπουλου; Τα BMP3 του Καραμανλή; Είναι αποφάσεις πολιτικές ή υιοθέτηση πορισμάτων αμυντικών αναλύσεων; Η σημερινή κατάσταση στην άμυνα της χώρας μας δεν επηρεάζεται από τον κομματικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ψυχοσύνθεσης ενός και μόνο ατόμου που αποφασίζει στο πλαίσιο “ας κάθομαι στην καρέκλα” ; Γι αυτό το σχόλιο μου είναι “πολιτικόκομματικη” ανάλυση. Κυβερνάει το 3% που… Read more »

sixxer

Ολα καλα αλλα να αποσυρουμε Μ2000 με ολες τις μοναδικες δυνατοτητες που προσφερει το οπλοστασιο τους στην ΠΑ?

Lefteris

Ειρωνικά το έγραψα, στον άξονα πως ότι δεν είναι αμερικάνικο, πρέπει να αντικατασταθεί από ότι υπάρχει στις μάντρες απόσυρσης των ΗΠΑ.
Έχω γράψει την γνώμη μου σε άλλο θέμα ότι είναι αδιανόητη η απόσυρση του.

Γιάννης

O ψευτο-εθνάρχης πρόδωσε την Κύπρο μας. Και φυσικά το προδοτάκι ο Ιωαννίδης.

Nikos

Νά γίνουμε σάν αὐτούς!
http://adiavroxoi.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html

Theo

Καλή χρονιά! Περιεκτική η ανάλυση αλλά κινείται στα πλαίσια της αποδοχής της αναπηρίας του ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα των διοικητικών του υπηρεσιών (δεν το λέω υποτιμητικά ίσα – ίσα εξ` αυτού του λόγου το άρθρο είναι ρεαλιστικό). Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπορέσει η χώρα να ακολουθήσει για πολύ την κούρσα των εξοπλισμών ούτε καν με στοχευμένες παραγγελίες οπλικών συστημάτων ή αποδοχή μεταχειρισμένου υλικού από το ΝΑΤΟ. Η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτικού-οικονομικού τύπου (χωρίς να παραβλέπω την στρατιωτική ετοιμότητα-εξοπλισμό). Κάποια μέτρα αν τα αναφέρω θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι πχ φοροαπαλλαγές για την οικογένεια με πολλά παιδιά… Read more »

gm

‘Εν κατακλείδι, με βάση τα παραδείγματα της ιστορίας, είναι απόλυτα βέβαιο πως κατευναστική πολιτική προς έναν αντίπαλο που έχει αναθεωρητικές βλέψεις, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.’

Η μόνη εμφανής πολιτική κατευνασμού είναι οι κούτες με τα ουίσκια που σκουπίζουν οι Τούρκοι τουρίστες στα αν. νησιά. Και ότι μαθαίνουν Ελληνικά από τις αγγελίες για διαμερίσματα στο Παγκράτι

Greg

Μέ τά σημερινά μυαλά καί δεδομένα, πού κυριαρχούν απ’ άκρη σ’ άκρη στήν καταθλιπτική νεοελληνική πραγματικότητα, η απάντηση στήν ερώτηση, είναι κατηγορηματικά όχι. Γιά νά υπάρξει δέ, θετική απάντηση, θά πρέπει νά γίνουν τόσα πολλά καί νά αλλάξουν άλλα τόσα, πού όμως αυτά ακριβώς τά σημερινά μυαλά καί δεδομένα δέν θά τό επιτρέψουν νά συμβεί. Ο κύκλος πού έχουμε μπεί είναι τόσο φαύλος καί ο εγκλωβισμός στό παρακμιακό σπιράλ τόσο αδιέξοδος, πού οποιαδήποτε σκέψη αισιοδοξίας, είναι απλά γραφική καί οποιαδήποτε συζήτηση δέν έχει ούτε ακαδημαϊκή αξία. Αλλωστε τί νόημα έχει, ένα απειροελάχιστο ποσοστό πολιτών νά προβληματίζεται τή στιγμή πού η… Read more »

τερμα το σανο

καλησπερα και χρονια πολλα σε ολους. η οποια εξωτερικη πολιτικη εφαρμοζεται πρεπει να απευθυνεται σε χωρα ιδιων , ομοτιμων ή τελος παντων ομοιων αξιων. Οταν απο τη μια εχουμε την Ελλαδα ή οποια με τα καλα και τα κακα της συμπεριφερεται ως μια ευρωπαικη πολιτισμενη δημοκρατια και απο την αλλη εχουμε την Τουρκια η οποια συμπεριφερεται σκοταδιστικα και επιβαλλει στην κοινωνια της τον προσωποπαγη ολοκληρωτισμο τοτε σαφως και δεν μπορει να υπαρχει σημειο επαφης και διαπραγματευσης. Καθε μοντελο πολιτικης ειναι καταδικασμενο να αποτυχει οταν οι συνομιλητες ειναι τελειως ανομοιοι. Το προβλημα ασφαλειας που εχουμε λογω Τουρκιας δεν λυνεται σιγουρα με… Read more »

Sergio

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Spyros

Αυτό είναι το πρόβλημα με τα πυρηνικά. Αν τα έχεις, συνεχίζεις να τα έχεις και όταν αναλάβει πολιτικό προσωπικό αμφιβόλου… ικανότητος και σκοπιμότητος.

AIRMAN

Αφου σαν λαος λιγωνόμαστε με την σοβιετια γιατι δεν συμαχουμε με τον χοντροΚΙΜ να μας στειλει καμμια ταξιαρχια πυρηνικούς πυραυλους (απ τους καλους) εναντι πορτοκαλοβερυκοκων ,μια και οι καγκεμπιτες ερωτευτηκαν μογγολους.

George

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μία ενέργεια αλλά ένας συνδυασμός που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη. 1) Η ίδρυση πανεπιστημίων και η (επαν)εισαγωγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα ίσως είναι το πιο βασικό. Προφανώς αυτά δεν μπορεί να είναι τα δημόσια madrasa που τα λέμε ΑΕΙ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κατάπτωση της χώρας ξεκίνησε όταν τα παλαιά ΑΕΙ διαλύθηκαν στην αρχή της Μεταπολίτευσης. 2) Η αποσοβιετοποίηση της Οικονομίας. Αυτή συντελείται ήδη μετά τη πτώχευση του μεταπολιτευτικού κράτους αλλά παραμένει κυρίαρχος ο Κρατισμός με δημόσιες δαπάνες στην περιοχή του 55% του ΑΕΠ και δημόσια έσοδα που υπερβαίνουν το 50% του… Read more »

Thras

Πολύ εύστοχη τοποθέτηση! Συμφωνώ σε όλα.

montif74

Όταν γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με δυνατή οικονομία,σε βαθμό που θα είναι απαραίτητη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, τότε θα ξεφουσκώσει η τουρκική απειλή. Όταν έχουν επενδυθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια,οι διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες θα τραβάνε το αυτί του κάθε ψευτοσουλτανου. Το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ: Αν η Ελλάδα συμμετέχει στις πολεμικες αποστολές αντί να προσφέρει μόνο βάσεις θα είναι ένα υπολογίσιμο μέλος.

zolotasnew

Έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης (Θουκυδίδης)
και, δυστυχώς, τα καρντάσια έχουν αντιληφθεί ότι η υπεροχή θα κριθεί στο Αεροναυτικό και επενδύουν με μέθοδο. Εμείς κάνουμε επτά χρόνια να κάνουμε το μισό 1ο σκέλος (F16) κι έχουμε χάσει τουλάχιστον δέκα χρόνια ΜΗΝ κάνοντας τίποτε για το 2ο σκέλος (ΠΝ) είτε χάνοντας ένα Ναυπηγείο (βλ. Σκαραμαγκάς) είτε επιμένοντας σε αδόκιμα σχέδια (βλ. Κορβετο-φρεγάτα AAW). Και πλέον λεφτόδεντρα δεν θα βρούμε ούτε στο Φρέαρ των Οινουσσών…

Προβοκάτωρ

Σύντροφοι, όταν στο USSR δεν απέδιδαν οι πεφωτισμένες ηγεσίες, αυτές αντικαθίσταντο με δημοκρατικές, συνοπτικές και ομόφωνες διαδικασίες.Δεν υπήρχαν αδιέξοδα..
Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων και απολύστε τον υπεύθυνο ΙΤ

Spyros

Θα συμφωνήσω με τον Κομισάριο, η αλλαγή είναι πρόβλημα.

Mich

“Απολύστε τον υπεύθυνο ΙΤ “; Πολύ μαλθακο σε έκαναν οι γιορτινές κραιπαλες σύντροφε! Εξορία, για να μην πω εκτέλεση…

Προβοκάτωρ

Στην αργκό το απολύω έχει άλλο νόημα..
Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων και απολύστε τον υπεύθυνο ΙΤ

tsimuha2

Ολοκληρη προταση χωρις “ραδιοτομη” και “brimstone”,ατιμο 2018 τον εφαγες τον συντροφο.

Προβοκάτωρ
Neilos

Η Ελλάδα δεν απειλείτε απλώς με “Φιλανδοποίηση” αγαπητέ αρθογράφε. Φιλανδοποίηση είναι το καλό σενάριο που περιλαμβάνει μια χαλαρή αυτονόμηση της Θράκης και μια “δικαιη” μοιρασιά του Αιγαίου με ανάλογη Συν-εκμετάλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του που πιθανόν να είναι και επιθυμία πολλών δυτικών “φίλων”. Η Ελλάδα απειλείται κυριολεκτικά με “Παλαιστηνιοποίηση” δηλαδή εισβολή, κατοχή, εξόντωση ή εκτοπισμό και προσφυγοποίηση του πλυθησμού της. Και η απειλή αυτή δεν αφορά μόνο το Ελλάδικό κράτος αλλά και το κράτος της Κύπρου. Ουσιαστικά μιλάμε για ολόκληρο τον χώρο που κατέχει ο σύγχρονος Ελληνισμός σε νοτιοανατολική Ευρώπης και Μεσογείο ο οποίος έχει συρικνωθεί στα όρια των δυο… Read more »

clickbaitlover

Προφανώς δεν έχεις ιδέα του ΑΕΠ του Κατάρ, ούτε της Τουρκίας. Είναι και δυσεύρετη πληροφορία άλλωστε.

Thras

Το Κατάρ όντως χρηματοδοτεί ανέγερση τεμενών και ισλαμικών κέντρων στην Ευρώπη. Απο την άλλη το μικρό του ΑΕΠ (περίπου $327.6 δις το 2016 ή 273 δις ευρώ δηλαδή περίπου μιάμιση φορά το ελληνικό ΑΕΠ), δεν συνεπάγεται ότι είναι εκτός των δυνατοτήτων του οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις μιας και ο πληθυσμός του (οι πολίτες του Κατάρ εννοώ) είναι μόλις 350.000 αν δεν απατώμαι. Σε κάθε περίπτωση περισσεύουν αρκετά χρήματα ανά έτος για τις χρηματοδοτήσεις που αναφέρει ο @Νείλος τόσο των τεμενών όσο και των τουρκικών ελλειμμάτων (βλέπε προστασία)…

Thras

Διόρθωση το ΑΕΠ του Κατάρ είναι $155.8 δις το 2016, δηλαδή περίπου 130 δις ευρώ. Πάντως συνεχίζουν να ισχύουν όσα έγραψα παραπάνω…

Neilos

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο QIA (Qatar Investment Authority) συγκαταλέγεται στα κορυφαία του κόσμου με παγκόσμιες επενδύσεις της τάξης των 335 δις δολαρίων.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-11/qatar-sovereign-wealth-fund-s-335-global-empire

Neilos

Qatar to invest $20 billion in Turkey in 2018! Qatar is preparing to make its biggest investment yet in Turkey in 2018 as it continues to be among the top foreign destinations for the Gulf country, investing $18 billion to date in various sectors across the country. Qatar has given the green light for a 19-billion-dollar investment in Turkey in 2018, with $15 billion invested on the part of the Qatar Investment Authority and the remaining $4 billion will be a direct investment by Q Invest, another Qatari fund, which will target sectors such as energy, telecommunication, tourism, food, health,… Read more »

Mich

Είδα δύο σχόλια πιο πάνω να μιλάνε για απόκτηση πυρηνικής δυνατότητας ως την λύση του προβλήματος. Χωρίς να θέλω να ειρωνευτω, πραγματικά αναρωτιέμαι, σε ποιο (καθόλου παράλληλο) σύμπαν ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε;

Thras

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει πυρηνική δύναμη.
Ταυτόχρονα πρέπει να απαγορεύσει την πυρηνικοποίηση της ταχέως ισλαμοποιούμενης Τουρκίας ακόμα και με προληπτικά πλήγματα…

Mich

Μπορεί και πρέπει;
Καλά το πρέπει, αυτό ας πούμε ότι είναι προσωπική άποψη. Από που ακριβώς προκύπτει το ότι μπορεί;

Thras

Μπορεί σύμφωνα με το τεχνικό και επιμορφωτικό επίπεδο των γνώσεων που απαιτούνται για ένα τέτοιο πρόγραμμα (πάντα σε ορίζοντα 10ετίας) και πρέπει γιατί ίσως είνια θέμα επιβίωσης…

Mich

Χωρίς να αναφέρομαι στη δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος θα σταθώ σε ένα άλλο, πρωταρχικής σημασίας στοιχείο. Η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου είναι πρωτίστως πολιτικο/στρατηγικό “παίγνιο”. Όποια χώρα, εκτός των “μεγάλων παικτών”, προχώρησε σε τέτοιου είδους κίνηση το έκανε είτε με την στήριξη/ανοχή των μεγάλων παικτών (π.χ. Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν) είτε αυτόνομα και σε πλήρη αντιπαλότητα με αυτούς (π.χ. Ιράν, Β. Κορέα). Εννοείται, βέβαια, πως μιλάμε για κράτη εκτός ΝΑΤΟ ή ΣτΒ ή άλλων διεθνών στρατιωτικών/ πολιτικών οργανισμών. Άρα για να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη τέτοιας τεχνολογίας θα πρέπει ή να έχει έγκριση ή έστω ανοχή άνωθεν ή να τα σπάσει με… Read more »

Gilan

Η Ελλάς έχει δορυφοριοποιηθεί από την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, όλα τα γεγονότα συγκλίνουν εκεί.

Κάποτε ρώτησαν έναν χουντικό, που ήταν φυλακή, για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, αυτός είπε: Η κατοχή της Κύπρου είναι αποτέλεσμα πολέμου, αυτά τα θέματα δεν λύνονται με διάλογο αλλά με πόλεμο, ο Τούρκος δεν θα φύγει συζητώντας αλλά πολεμώντας.

Ομοίως η επιθετικότητα των Τούρκων έναντι της χώρα μας δεν λύνετε με διάλογο, αλλά με πόλεμο, αυτό απαιτεί Πολιτικές και Στρατιωτικές ΥΓΕΣΙΕΣ που να μην είναι δειλοί.

Δυστυχώς ΧΑΣΑΜΕ!

Giorgos Tsagkaris

Που ακριβως πολεμησε (οπως συμβουλευει) ο συγκεκριμενος (οπως και οι υπολοιποι χουντικοι) το ’74 ειπαμε?

Thras

Οι ΗΓΕΣΙΕΣ γράφονται με “Η” έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και είναι σε απόλυτη έλλειψη στην σύγχρονη Ελλάδα.
Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι οι τούρκοι αποκλείεται να φύγουν απο την Κύπρο μας με διαπραγματεύσεις και ο νοών νοείτω για τους σχεδιασμούς στους οποίους πρέπει να προβούμε…

Gilan

Giorgos Giorgos Tsagkari: Για το 74 μιλούσε, δεν έλεγε ότι πολέμησε ο ίδιος, αλλά ότι η διχοτόμηση της Κύπρου είναι αποτέλεσμα πολέμου.

Thras Thras: Έχεις δίκιο με Η γράφονται!

dimitrov

Αγαπητοί μου εν όπλοις φίλοι, η λύση στο πρόβλημα είναι απλή και χαμηλού οικονομικού κόστους. Ούτε εφ35 χρειάζονται, ούτε σουχόι ούτε ιδιαίτερες δαπάνες. Χρειάζεται στρατιωτική θητεία στα 18(να μην ξεφεύγει κανείς), η θητεία να είναι διετής. Να μειωθούν οι μόνιμοι στρατιώτες καθότι στοιχίζουν αρκετά και βέβαια το επίπεδο εκπαίδευσης του στρατεύματος να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό του στρατού του Ισραήλ. Πραγματικά όχι στα χαρτιά. Όμοια θα πρέπει να είναι και η αξιοποίηση-εκπαίδευση της εφεδρείας. Επίσης χρειάζεται κι ένα σύγχρονο σύστημα επιστράτευσης. Και βέβαια τα σωστά σχέδια και ηγεσία πολιτική να χρσηιμοποιήσει αυτή την ισχύ. “Δωστε μου” αυτά και… Read more »

Giorgos_T

Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Και εξηγούμαι. Ναι, πρεπει να γίνουν όσα λες, για πολλούς και διάφορους λόγους που εντάσσονται στα πλαίσια ενός ορθού στρατηγικού σχεδιασμού, πράγμα από το οποίο πάσχουμε σαν κράτος, αλλά σε ένα σύγχρονο πόλεμο πλέον τα κουμπούρια δεν έχουν ούτε τον πρώτο, ούτε τον δεύτερο ούτε καν τον τριτοτέταρτο λόγο. Άλλα είναι αυτά που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε διακλαδικό επίπεδο και το ερώτημα δυστυχώς είναι αν προλαβαίνουμε. Θέλω να πιστέυω πως αν θέλουμε πραγματικά προλαβαίνουμε. Δυστυχώς όμως, η μέχρι τώρα πραγματικότητα είναι απογοητευτική.

dimitrov

Φίλε Γιώργο σε όλους τους πολέμους αυτό που πάντα χρειάζεται είναι τα κότσια. Κι αυτός ο λαός δεν έχει καθόλου. Εκείνα που υπονοείς είναι απλά περιττά διότι αυτός ο λαός δεν αξίζει να φέρει όπλα. Ούτε κουμπούρια, ούτε δόρατα, ούτε πιστόλια φέηζερ. Προσωπικά αμφιβάλλω και για νεροπίστολα. Για την ηγεσία γενικώς δεν το συζητάω. Ιδιαίτερα την πολιτική. Η εθνική καταστροφή είναι προ των πυλών. Την βλέπουμε πλέον. Και δεν θα μας σώσουν τα εφ15 και τα βάιπερ κλπ,κλπ. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Κάτι αναπάντεχο. Οπότε τσάμπα τα όπλα. Πεταμένα λεφτά. Πέραν τούτου όμως υπάρχουν και οι πρακτικοί λόγοι. Δεν… Read more »

STRATOS

Δεν μπορώ να συμφωνήσω ποιο πολύ με Dimitrov. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε. Μπορούμε να γίνουμε όλος ο πληθυσμός ΠΙΡΑΝΧΑΣ , όπως ήμασταν επί Μεταξά?? Μπορούν να το κάνουν αυτό οι αλήτες πολιτικοί μας που μειώνουν συνεχώς την Θητεία από το2002 (και τους τελείωσαν και οι ΕΠΟΠ λόγω κρίσης)?? Μπορούνε να εκπαιδευτούμε σωστά σαν εφεδρεία, να αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός εφεδρικές μονάδες στην πράξη και όχι στα χαρτιά….?? Το ότι η τουρκία έχει 30 αεροπλάνα παραπάνω και 3 φρεγάτες…. γελάμε πραγματικά…. οι παππούδες μας πολέμησαν αυτοκρατορίες και κέρδισαν……. ας σταθούμε επιτέλους αντάξιοι της ιστορίας μας και ας σταματήσουμε την ατέλειωτη… Read more »

clickbaitlover

Το άρθρο αναμασά γνωστές θεωρίες και αναλύσεις δεκαετιών. Προσφορά επί της ουσίας; Καμία. Μόνο διάλογος των αναγνωστών σε ένα τετριμμένο θέμα. Δεν θα αναφέρω την κακή λέξη που ξεκινάει από click…

Γιάννης

Εξωτερική πολιτική που να έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά της, εξωτερική πολιτική που είναι ανοιχτή σε νέες προκλήσεις. Δεν μπορεί το Ελλαδικό ΥΠ.ΕΞ. να κλείνει τα μάτια σε Ισραήλ και Αίγυπτο, αυτό που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και χάθηκαν τόσες ευκαιρίες είναι απαράδεκτο, πρέπει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τις δυο αυτές χώρες. Και επιτέλους ΑΟΖ εδώ και τώρα, δεν μπορεί ο συγχωρεμένος ο Τάσος Παπαδόπουλος να πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες που πήρε που σήμερα καθιστούν την Κύπρο ενεργειακό παίκτη της περιοχής, με τη μπότα του κατακτητή να βρίσκετε πάνω στην Κύπρο μας και η Ελλάδα να φοβάται… Read more »

Theo

Η χώρα που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα τραπεζικά εμβάσματα από τις τραπεζικές λιανικές συναλλαγές έτσι ώστε να επιβραβεύσει με μείωση φόρου εισοδήματος τους πολίτες που δεν φοροδιαφεύγουν, θα φτιάξει πυρηνικά. Οκ, ελπίζω να διορίσει πυρηνικούς επιστήμονες και όχι τίποτε γυναίκες πρωθυπουργών, γιατρίνες ή πληροφορικάριες κλπ.

ThanosD

Πρώτα πρέπει να ορισθεί τι ζητούν οι γείτονες.Στην ουσία τίποτα ουσιαστικό.απο θέμα ελληνικης έκτασης.Ζητούν χώρο,όχι γιατι τωρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Αιγαιο και με νόμιμο τρόπο . Δεν θέλουν τα 12 μίλια.Αυτα δεν τα θέλει κανείς.Ουτε οι ΗΠΑ,ουτε η Ρωσία ,ουτε η ΒρεττανίαΤ.ι επιζητούν λοιπόν.Κατα αρχήν μας θεωρούν στρατιωτική απειλή και φοβούνται επίσης.Δεύτερον θέλουν ενεργεια,που εμείς θα την έχουμε σε λίγα χρόνια απο περιοχές που δεν μπορουν να πούν τίποτα(Ιονιο,κρήτη κλπ).Ενέργεια σημαίνει ,Πλούτο=στρατιωτικη ισχύ+γεωπολιτική ισχύ.Οι λεονταρισμοί δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης ,δείγμα ανασφάλειας.Δεν έχουν την Ολλάνδία και το Βέλγιο γείτονα και αυτοί.(,με τα 40-50 F-16) ,έχουν μια ισχυρή δύναμη ,με πολεμική… Read more »

GK_

Σχετικα με τον «κατευνασμό» και την συγκεκρημενη χρονικη περιοδο που αναφερεστε: Υπηρχε ενα ελλειμα ισχυος Αγγλιας και Γαλλιας και οι δυο μαζι συνδιαστικα δεν ηταν σε θεση να σταθουν με υψηλα ποσοτα επιτυχιας απεναντι στην πολεμικη μηχανη της Γερμανιας. Το ελλειμα ισχυος χοντρικα εκπροσοπουσε μια υστερηση της ταξεως των 2 με 3 ετων στην ενισχυση της μαχητικης αξιας των ΕΔ των κρατων αυτων σε σχεση με τον αντιπαλο δεος. Τελιακ παρα την προσπαθεια των εθνικων βιομηχναιων το ξεσπασμα του Β’ΠΠ βρηκε το ιδιο σε μειονεκτικη θεση τα δυο αυτα κρατη με το γνωστο αποτελεσμα. Τωρα σχετικα με τον τιτλο του… Read more »

ThanosD

Η Τουρκία πιέζεται απο όλε ςτις πλευρές.Φαίνεται ότι χάνει τη προσβαση στις ενεργειακές πηγές στην επικρατεια της Κύπρου,κινδυνεύει με ολική ήττα καθως δεν μπορεί να επιβάλλει το”ουτε εσυ ,ουτε και εγώ” ‘οπως έγινε στη κριση του 1987 με την Ελλάδα μετατίθοντας το πρόβλημα στο μέλλον.Στην ουσία πληρωνει ένα ιδιαιτερα βαρύ τιμημα στις επιλογές της στη Κύπρο.και κινδυνεύει επίσης να παγιδευτεί σε μια πιο μεγαλη στρατιωτική επιλογή απο αυτη του 1974.Είναι φυσικό αν βρεθεί εκεί,αν αύριο οι αμερικανικες και λοιπες εταιρείες εταιρείες,επιθυμούν να πάρουν εμπορικές θεσεις στην περιοχή της Ελληνικης ΑΟΖ,δίνοντας στην Ελλάδα τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφαλη ανακήρυξη.(όπως στη… Read more »

GK_

Θα διαφωνησω σε πολλα σημεια. Σημερα η Τουρκια εχει ανεξαρτοποιηθει σε μεγαλο βαθμο, σε οτι αφορα την αμυντικη πολιτικη και βιομηχανια. Αυτο με την σειρα του της επιτρεπει μεγαλυτερη ευελιξια κινησεων διεθνως. Φοβαται πολυ λιγοτερο το εμπαργκο οπλων απο οτι πριν απο 40 χρονια. Διεθνως σημερα τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα απο οτι την εποχη του ψυχρου πολεμου. Η κατασταση ειναι πολυ ποιο ρευστη. Ακομη και σε οτι αφορα τις ενεργειακες πολιτικες. Η παρουσια των γνωστων αγωγων στη «γειτονια» επηρεαζει διαφορετικα τα κρατη. Μεχρι ποιο σημειο ειναι το εμπρακτο τιμημα που πληρωνει; Εαν εξαιρεσουμε τις πολυ προσφατες αρνητικες επιπτωσεις απο… Read more »

ThanosD

Θα επισημάνω συμπληρωματικα ,ότι η πολεμική της μηχανή εινα ιδιαίτερα ευάλωτη σε ΄άτυπο έστω αμερικανικο εμπαργκο ..αφου η αεροπορία της τουλαχιστον εξαρταται απολυτα απο την χώρα αυτό.Ηδη εχει γερμανικο εμπάργκο,για αυτο καρκiνοβατεί το Altay.,πάν επίσω τα υποβρυχία της κλπ.

GK_

Παραγουν τα περισσοτερα εντος! Μαζι και τα ανταλλακτικα. Τα Φ16 τα εφτιαχναν εκει με Τουρκικη Προστιθεμενη Αξια 80 εως 90 τοις εκατο κατα μεσο ορο. Ειχαν ξεκινησει με 25% και εφτασαν να τα φτιαχνουν ολα! Σε τι θα επηρεαστουν; Δεν εχουν φτασει στην πληρη ανεξαρτησια και διατηρουν «ομφαλιο λωρο» με τις δυτικες βιομηχανιες, αλλα δεν ειναι στο βαθμο που υποστηριζετε. Ειναι σε σημαντικα διαφορετικη θεση απο την σχεση εξαρτησης των ΕΕΔ απο τις προθεσεις των ξενων προμηθευτων. Τα θεματα που θιξατε οπως για παραδειγμα το Γερμανικο εμπαργκο δνε ειναι μια μονιμη κατασταση. Οπως ανφερερα προηγουμενως το πραξικοπημα του ιουλιου του… Read more »

vasilisk

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,Η ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.ΟΙ”ΣΥΜΜΑΧΟΙ”ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΙΣΑ ΙΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ,ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ,ΜΙΑΣ… Read more »

Ten700

Δεν φοβάμαι ουτε τον στρατό μας ουτε το τι έχουμε και τι δεν έχουμε σε οπλισμό και τλπ,φοβάμαι τους πολιτικούς απο κοτέτσι που έχουμε ,ηταν είναι και θα είναι οι εθνοπροδοτες,αυτοι θα μας πουλήσουν και θα μας ντροπιασουν για χιλιοστή φορα

STRATOS

Δεν μπορώ να συμφωνήσω ποιο πολύ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αλήτες οι πολιτικοί.

jimdenin

Όσο και να μην θέλω να δυσαρεστήσω τους ανθρώπους της ΠτΔ και πάντα με καλές προθέσεις, ένα σχόλιο όχι μόνο για το άρθρο αλλά και για τα προαναφερθέντα σχόλια, δεν γίνεται να μην κάνω, όσο και αν φανεί δεικτικό/υποτιμητικό: Σε αυτή την χώρα η πιο αρεστή στον δυτικό παράγοντα(όπως έχουν ομολογήσει αξιωματούχοι τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ) ελληνική κυβέρνηση, ετοιμάζεται το “Σκοπιανό” να το “κλείσει” όπως να είναι και μέσω αυτής, η Τουρκία βάζει χέρι στα θέματα της μειονότητας και επισήμως μέσω του τρόπου ανάδειξης του Μουφτή. Και με την Αξ. αντιπολίτευση να σιωπά και μάλιστα ένοχα. Και… Read more »

chikichiki

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα: τίποτα.

Τι θα κάνει η Ελλάδα: τίποτα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Χώρα που καταληστεύει τον παραγωγικό ιστό της προκειμένου να ικανοποιήσει το πελατειακό της κράτος με επιδόματα ωστε να “κινηθούν” τα μαγαζιά δεν δικαιούται ούτε ανεξαρτησία, ούτε Εθνική κυριαρχία. Δεν δικαιούται καν επικράτεια. Αυτό γίναμε. Ένας λαός που εξαρτά την ευτυχία του απο το SUV, τη μεζονέτα, το “έχειν και καταναλίσκειν”. Όσοι με αμφισβητείτε, παρακολουθήστε τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και πώς αυτή εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια τείνοντας στο…μηδέν. Για πείτε κύριοι, σε περίπτωση που το μισό “υπερπλεόνασμα” των τελευταίων 2 ετών πήγαινε σε μαξιλάρι χρέους, και το άλλο μισό σε εξοπλισμούς ποιός θα ήταν σήμερα αφεντικό του Αιγαίου; Mε… Read more »

Stamatis

Θα προσθέσω και εγώ την άποψη μου. Το έχω γράψει και αλλού. Το θέμα είναι ότι ο μέσος Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τα 6 ή 12 μίλια. Ούτε εάν το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. Δεν θα πάει να σκοτωθεί απέναντι σε έναν εμπειροπόλεμο, φανατισμένο λαό 80.000.000. Για να μοιρασθεί το Αιγαίο στον Έλληνα και στον Τούρκο επιχειρηματία. Μπορεί να σας κακοφανεί αλλά έτσι είναι. Αν η Τουρκία ρίξει πυρηνικά στην Ελλάδα μας έχει εξαφανίσει. Αν εμείς τους ρίξουμε, θα επιβιώσουν. Μόνο στην Γερμανία υπάρχουν 4.000.000 Τούρκοι. Επιπλέον είναι απίθανο να καταφύγει κάποιος σε πυρηνικά για χάρη μιας βραχονησίδας. Τέλος μην βρίζετε… Read more »

AIRMAN

Εάν δωσουμε το πετρελαιο και αεριο του Αιγαιου (που είναι πολύ) στις μεγαλες εταιριες θα παρουμε ένα 25% ενώ οι μογγολοι διπλα μας δινουν 50% και αγορασαν καινουργιο πλοιο ερευνων Μπαρμπαροσα και καινουργιο γεωτρυπανο.Ερχομαστε σε συμφωνια φιφτυ/φιφτυ και τρωμε τα λεφτα των εξοπλισμων με τις μοντελες στη Μυκονο.

Ηλίας Σκαλτσάς

Είδατε τι ωραία πλασάρεται πλέον η δύναμη της Τουρκίας?
Από το “τρύπα στη γεωγραφία” με το “Διδυμότειχο μπλουζ” και την απαξίωση του στρατού και της παιδείας, φτάσαμε στην αποδόμηση του στρατού και της παιδείας.
Όποιος έχει διαβάσει το χρονικό ανά τους αιώνες της πτώσης του Βυζαντίου θα βρει πολλές, μα πάρα πολλές ομοιότητες. Μόνο που τώρα λόγω της έκρηξης της τεχνολογίας και του διαδυκτίου (μεταψηφιακή εποχή) οι εξελίξεις επιταχύνονται.
Επαναλαμβάνω … κάθε κενό που αφήνουμε, έρχεται κάποιος άλλος (ισχυρός) να το καλύψει

ACHERON

Xωρίς καμμία ειρωνεία,όταν διάβασα τον τίτλο του άρθρου,θυμήθηκα εκείνο το Καζαντζάκειο «δέν φανταζόμουν ότι θα γινόταν κι᾿αυτό ρώτημα,να βασανίζει τον άνθρωπο».
Γι᾿αυτό,δέν θα τοποθετηθώ ούτε στο άρθρο,ούτε στα σχόλια.
Μία παρατήρηση μόνο,εκείνος ὁ χάρτης με το «Μακεδονίας» πάνω από το Π.Γ.Δ.Μ στην γνωστή κηλίδα της νότιας χερσονήσου του Αίμου,τί υποννοεί;

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

30
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Η θεωρία συστημάτων μας λέει πως αν αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι ενός συστήματος με ένα καλύτερο, τότε το σύστημα μας δεν θα γίνει αυτόματα καλύτερο....

Η «επόμενη μέρα» για τη Naval Group. Μπορούν οι Γάλλοι να επιστρέψουν δυναμικά στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού;

Επιλογές που θα επιτρέψουν να επανέλθει δριμύτερη στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να εξετάζει η Naval Group.Να θυμίσουμε, η γαλλική εταιρεία...

Η επιλογή των Rafale για την ΠΑ, βασίζεται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κι όχι πολιτικές ή διπλωματικές “λύσεις”. Κοινώς, τα χρειαζόμαστε!

 H εμφάνιση των Rafale από το "πουθενά", και η επιλογή τους για την Πολεμική μας Αεροπορία, εξέπληξε τους πάντες. Ή σχεδόν τους πάντες. Αν...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους αμυντικούς εξοπλισμούς, τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

 Θα μπορούσαμε να έχουμε και τίτλο "βρε πως αλλάζουν οι καιροί". Συνήθως οι δηλώσεις που κάνουν οι πρωθυπουργοί ή οι αρχηγοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης...
- Advertisement -