Οι αναθεωρητικές βλέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, είναι κάτι περισσότερο από προφανείς. Η Άγκυρα επιθυμεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως περιφερειακή υπερδύναμη που θα είναι σε θέση να ελέγχει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την εμπλοκή των Τούρκων στη βόρεια Συρία, η ίδρυση βάσεων σε Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ και Σομαλία, καθώς και η εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδος, δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης ως προς τις προθέσεις της γείτονος.

Είναι σαφές πως μια χώρα που συνορεύει με κάποια, η ηγεσία της οποίας ευθέως αναζητά αναθεώρηση των υφιστάμενων συνόρων, πρέπει να διαθέτει ικανή αποτρεπτική πολιτική και μέσα. Για να κατανοήσουμε όμως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε ιστορικά παραδείγματα και να κάνουμε τις ανάλογες συγκρίσεις.

Δορυφοροποίηση

Η δορυφοροποίηση της Φινλανδίας υπό την πίεση της ισχυρότατης ΕΣΣΔ, έμεινε στην ιστορία ως «φιλανδοποίηση» και την οδήγησε σε διπλωματική και στρατιωτική ουδετερότητα. O όρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να περιγράψει χώρες που είναι ανεξάρτητες μόνο στα χαρτιά, ενώ πρακτικά είναι υποχρεωμένες να ανεχθούν τις απαιτήσεις ενός ισχυρότερου αντιπάλου. Αν και η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί δορυφόρος της Τουρκίας, εδώ και πολλά χρόνια, υπομένει τα τερτίπια του τουρκικού «βαθέως κράτους». Μόλις το 1996, η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη γεωπολιτική ήττα -χωρίς να πέσει σφαίρα- με την ανεπίσημη «αναγνώριση» γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο από τη διεθνή κοινότητα.

Hitler και Neville Chamberlain, στο Μόναχο στις 30 Σεπτεμβρίου 1938. Η υπογραφή της Συνθήκής σφράγισε τη μοίρα της Τσεχοσλοβακίας. (AP Photo)

Κατευνασμός

Ο «κατευνασμός» χρησιμοποιείται ως όρος στη διπλωματία για να περιγράψει πολιτικές ή ακόμη και εδαφικές παραχωρήσεις σε μια επιθετικό εν δυνάμει αντίπαλο για να αποφευχθεί η πολεμική αναμέτρηση. Ο όρος εφαρμόζεται συχνά για να περιγράψει την εξωτερική πολιτική των Βρετανών πρωθυπουργών Ramsay MacDonald, Stanley Baldwin και Neville Chamberlain έναντι της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, μεταξύ 1935 και 1939. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, τέτοιες παραχωρήσεις θεωρήθηκαν αναγκαίες μετά την εμπειρία του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, για τη μεταχείριση της Γερμανίας. Ακόμη και μετά το γερμανοβρετανικό Σύμφωνο του Μονάχου – που υπογράφτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 μεταξύ Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας – και παρά τις πολλές φωνές που τόνιζαν το λάθος της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής- ο Chamberlain ανακοίνωσε με σιγουριά ότι μετά το Μόναχο είχε εξασφαλίσει την «ειρήνη για την εποχή μας». Σήμερα γνωρίζουμε πως η κατευναστική πολιτική των συμμάχων που περιλάμβανε ακόμη και εδαφικές παραχωρήσεις, δεν σταμάτησε τον Χίτλερ από το να αιματοκυλίσει την Ευρώπη. Αντιθέτως, τον ενθάρρυνε διότι την ερμήνευσε ως αδυναμία.

Ισοδύναμο τετελεσμένο

Πρόκειται για ένα βραχύβιο ελληνικό αμυντικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο, οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας (πχ κατάληψη νησιού), θα απαντιόταν με ανάλογη κίνηση από την Ελλάδα. Προφανώς η χώρα μας δεν διέθετε και δεν διαθέτει τέτοιες επιθετικές ικανότητες και βλέψεις και το συγκεκριμένο «δόγμα» ξεχάστηκε.

Mutual Assured Destruction (MAD)

Το δόγμα της σίγουρης αμοιβαίας καταστροφής (δόγμα MAD=τρελός), ήταν αυτό που διασφάλισε την ειρήνη μέσω της ισορροπίας τρόμου κατά το Ψυχρό Πόλεμο. Ουδείς εκ των ΕΣΣΔ και ΗΠΑ μπορούσε να διανοηθεί να επιτεθεί στον άλλο, διότι η διασπορά χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, διασφάλιζε ότι καμία χώρα δε μπορούσε να καταστρέψει ολοκληρωτικά το οπλοστάσιο της άλλης. Επομένως, μια πυρηνική επίθεση, όσο επιτυχημένη και αν ήταν, θα διασφάλιζε σίγουρη ανταπόδοση από τον αντίπαλο και την αμοιβαία καταστροφή αμφότερων. Το παράδειγμα της Ινδίας και του Πακιστάν ανήκει στην ίδια κατηγορία. Το Πακιστάν απέκτησε σχετικό οπλοστάσιο έπειτα από την πυρηνικοποίηση της Ινδίας, και παρά τις δεκάδες συνοριακές αψιμαχίες, ουδείς εκ των δυο έχει τολμήσει να κυρήξει ανοιχτό πόλεμο.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, η χώρα μας δέχεται σοβαρές γεωπολιτικές πιέσεις από τη Τουρκία. Η προσμονή σε βοήθεια από συμμάχους σε περίπτωση πολέμου, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, διότι απλούστατα ουδείς θα «μαλώσει» τη Τουρκία επειδή θα καταλάβει μια βραχονησίδα. Δυστυχώς, παρά τα τερτίπια του Ερντογάν, το γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος της Τουρκίας, παραμένει κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Εκτός από τη γεωγραφική της θέση, η Άγκυρα αποτελεί μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, με ιδιαίτερες προτιμήσεις σε ευρωαμερικανικά προϊόντα και όπλα. Η Ελλάδα, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να την συναγωνιστεί.

Καλώς ή κακώς, η ανάγκη ύπαρξης ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, με αποφασιστική εξωτερική πολιτική, αποτελούν μονόδρομο. Ακόμη και αν αύριο με ένα μαγικό τρόπο μπορούσαμε να προμηθευτούμε 100 F-35 και 100 F-15 με όλα τους τα όπλα, θα ήταν άχρηστα χωρίς ανάλογη πολιτική βούληση.

Με δεδομένη την οικονομική στενότητα που ταλανίζει τη χώρα μας, οι επιλογές οπλικών συστημάτων θα πρέπει να είναι στοχευμένες για να επιφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά σε έναν υποθετικό αντίπαλο που θα τολμήσει να επιτεθεί. Το «ισοδύναμο τετελεσμένο» δεν επαρκεί και ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Η λύση θα πρέπει να αποβλέπει σε μέσα που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή καταστροφή στη πολεμική μηχανή του αντιπάλου και στις υποδομές του. Δυστυχώς σε περίοδο πολέμου, ακόμη και φαινομενικά «πολιτικοί» στόχοι, ίσως αποτελέσουν «fair game» για τον αμυνόμενο, όταν αυτοί διευκολύνουν την στρατιωτική του προπαρασκευή και τις επιχειρήσεις. Σιδηροδρομικοί σταθμοί, λιμάνια, γέφυρες, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες κτλ, θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως δυνητικό φόβητρο σε περίπτωση που ο αντίπαλος αποφασίσει να επιτεθεί. Φυσικά δεν προσυπογράφουμε την αλόγιστη καταστροφή πολιτικών στόχων, καθότι κάτι τέτοιο συνιστά έγκλημα πολέμου.

Bombs fall on government buildings along the Tigris River in the heart of Baghdad, later referred to as the Green Zone. Carolyn Cole.

Η καταστροφή υποδομών όμως που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του εχθρού, αποτελούν «νόμιμο» στόχο. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε όμως πως κατά την εισβολή στο Ιράκ το 1991, το 70% της υποδομής για τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, καταστράφηκε σκόπιμα από βομβαρδισμούς. Κατά την εισβολή του 2003, η δυνατότητα παραγωγής ρεύματος μειώθηκε κατά 80%, μετά τις σκόπιμες καταστροφές που προκλήθηκαν στις σχετικές υποδομές.

Στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999, βομβαρδίστηκαν μεταξύ άλλων, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, με τη δικαιολογία πως αποτελούσαν μέρος της στρατιωτικής υποδομής της χώρας, καθώς και όργανα προπαγάνδας.

LEGITIMATE TARGETS OF ATTACK

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης (άρθρο 52), «Όσον αφορά αντικείμενα, οι στρατιωτικοί στόχοι περιορίζονται σε αυτά που λόγω της φύσης, της θέσης, του σκοπού ή της χρήσης τους, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη στρατιωτική δράση και των οποίων η ολική ή μερική καταστροφή , προσφέρει ένα συγκεκριμένο στρατιωτικό πλεονέκτημα

Σε περίπτωση αποβατικής επιχείρησης σε ελληνικό νησί, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η προσβολή πολιτικών στόχων, με το πρόσχημα της παρουσίας στρατιωτικού προσωπικού. Η χώρα μας όμως διαθέτει το πλεονέκτημα πως οι «βαριές» υποδομές της, βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ πολλές τουρκικές, είναι σχετικά εύκολα «προσβάσιμες», λόγω της εγγύτητας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε αυτές.

mapsland.com

Εν κατακλείδι, με βάση τα παραδείγματα της ιστορίας, είναι απόλυτα βέβαιο πως κατευναστική πολιτική προς έναν αντίπαλο που έχει αναθεωρητικές βλέψεις, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία. Η εφαρμογή αποφασιστικής εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με πολεμικά μέσα που θα επιφέρουν δυσανάλογες ζημιές στον επιτιθέμενο, αποτελούν μονόδρομο. Εάν ο αντίπαλος ζυγίσει το δυνητικό όφελος σε συνδυασμό με τη δυνητική ζημιά και καταλάβει πως η ζυγαριά γύρει προς το δεύτερο, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα τολμήσει επιθετική ενέργεια.

Το παρόν άρθρο γράφτηκε ως θέμα προς συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Ο σχολιασμός και οι απόψεις των αναγνωστών μας για το θέμα, είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

77 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, ενόψει των εν γένει ορθών διαπιστώσεων του άρθρου, η χώρα πρέπει να εφαρμόσει σε κλίμακα το δόγμα που εφαρμόζει το κράτος του Ισραήλ. Προφανώς όχι στο βαθμό που εφαρμόζεται στο Ισραήλ, αλλά σίγουρα σε ικανό ποσοστό ώστε η αμυντική συγκρότηση της χώρας & η αντίστοιχη ικανότητα αποτροπής να τελεί στο σωστό βαθμό. Αυτό απαιτεί:
  1) Αεροπορική δύναμη Α/Φ 4ης-5ης γενιάς που να μην κατέλθουν τον οριακό αριθμό 300 ώστε να κερδηθεί ο αεροπορικός αγώνας τις πρώτες ημέρες και αν επιτραπεί η κίνηση των σχηματισμών επί του πεδίου της Θράκης.
  2) Α/Α ικανή να αναγνώσει Α/Φ 5ης γενιάς.
  3) Μηχανοκίνηση και αεριοκίνηση του ΣΞ ιδιαίτερα εξελιγμένη (Ενίσχυση σινούκ και προμήθεια κιόβα κρίνεται θετική).
  4) Ευρείες ικανότητες κίνησης & εκτέλεσης επιχειρήσεων μειζόνων σχηματισμών Τ/Θ & Πυροβολικού στο θέατρο επιχειρήσεων Αν. Θράκης.
  5) Πέραν των 3 όπλων, Πεζοναυτική Δύναμη (με επιπλέον αεραποβατικές ικανότητες) ικανή να εκτελέσει επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος προς έλεγχο θαλασσίων οδών (Έλεγχος Διεθνών Τουρκικών Στενών, προστασία Δωδεκανήσων & Κύπρου).
  6) ΠΝ με σύγχρονες τορπίλες, ΤΙΚΟ ή Α/Β για Α/Α σημείου/περιοχής ή συμμετοχή στο πρόγραμμα ΑΕGΙS.
  Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτείται θητεία στα 18 για τους άνδρες τουλάχιστον 12-18μηνη και για τις γυναίκες 6μηνη (κυρίως σε δράσεις ΔΜ) και επιπλέον δυνάμει εθνοφυλακής με υψηλό δείκτη ετοιμότητας/κατάρτισης για την άμυνα στο μέτωπο Ηπείρου (ο κίνδυνος ενέργειας από την Αλβανία είναι πάντοτε πιθανός συνδυαστικά με ενέργειες της Τουρκίας στο ανατολικό μέτωπο) & Νήσων. Ήτοι 15-20 δισ€ την επόμενη 10ετία.

  Ναυτικό

  • Η σύγκριση με το Ισραήλ ‘σκαλώνει’ στην Αμερικανική χρηματοδότηση (που δεν έχουμε). Πέραν αυτής (ή με αυτήν, αν προτιμάτε), το Ισραήλ έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στην ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναβάθμισε και αναβαθμίζει μόνο του τα μέσα του, και φτιάχνει καινούργια. Έφτασε μάλιστα να είναι και μοναδικός προμηθευτής των Αμερικανών (και όχι μόνο) σε πολλά υψηλής τεχνολογίας απάρτια: το κράνος των πιλότων των F-35, πχ, και άλλα καλά, όπλα και αισθητήρες.

   Μιμητής αυτής της στρατηγικής (σταδιακής απεξάρτησης) έγινε και η Τουρκία — ενδεχομένως με κάποια οικονομική βοήθεια απο Κατάρ, μπορεί και άλλους… πάντως καλά το πάει (για πάρτη της).

   Εν τω μεταξύ, εμείς ψάχνουμε αντικαταστάτη για 10 Τσέσνα, και δε πολυσκάμε, γιατί κουτσοπετάει ακόμα το 1… και η ιδέα να συναρμολογήσουμε έστω 1-2 υπερελαφρά, απλώς για να κάνουμε τη δουλειά μας, μπας και μάθουμε και τίποτα απο τη συναρμολόγηση βρε αδερφέ, μοιάζει με επιστημονική φαντασία…

    • Συμφωνούμε στο ότι αυτή είναι καλή στρατηγική, το θέμα είναι κατά πόσο είναι εφικτή στη περίπτωσή μας. Το Ισραήλ έχει χρηματοδότηση απο τις ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν είχε κάτι αντίστοιχο, αλλά μετά απο καλλιέργεια συμμαχιών, φαίνεται πως απέκτησε (το Κατάρ).

     Εμείς δε τα πάμε καλά με τις συμμαχίες. Θα τα πάμε καλά με κάποιον, για λίγο, και μετά σιγά-σιγά ή θα προκύψει κάποιο θέμα που θα το αναγάγουμε σε καταστροφή, ή θα αλλάξουμε κυβέρνηση και οι καινούργιοι θα αρχίσουν τα γνωστά… γενικά, η στρατηγική και τα μακροπρόθεσμα σχέδια δεν είναι το φόρτε μας, και συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε σταθερή χρηματοδότηση χωρίς τέτοια σχέδια και στρατηγικές, δεν νοούνται.

     Υπο άλλες συνθήκες η ΕΕ θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Είμαστε, μαζί με τη Κύπρο, οι κοντινότερες της χώρες σε ένα απο τα μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας σημεία του πλανήτη. Διαθέτουμε ήδη υποδομές και εξοπλισμό ικανά να λειτουργήσουν ως βάσεις παρακολούθησης/εξόρμησης για τη περιοχή, γενικώς. Αλλά μαλώνουμε συνεχώς με την ΕΕ. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν έχουμε τους λόγους μας, αλλά αν κοιτούσαμε καθαρά το συμφέρον μας, δηλαδή τη πάρτη μας αντί για το Εγώ μας (μικρή η διαφορά αλλά σημαντική), ίσως τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα για εμάς.

     Αντ’ αυτού, παρακαλάμε για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη Σούδα, και εκεί που πάει να φανεί το φως ζητάμε σαν αντάλλαγμα… τα πάντα όλα, τζάμπα. Θα έρθουν δε θα έρθουν οι Καϊόβες, με όπλα, χωρίς όπλα, με ασυρμάτους, χωρίς ασυρμάτους… αντί να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, πχ να ζητήσουμε να μας φτιάξει εδώ η LM, η Raytheon ή δε ξερω ποιός, ένα εργοστάσιο ηλεκτρονικών με τμήμα R&D σε συνεργασία με ένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΚΑΙ το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, πχ. Αντί ενός προγράμματος υποτροφίας για μηχανολόγους, αεροναυπηγούς, ηλεκτρονικούς, υλικοτεχνολόγους, που θα δίνεται με προϋπόθεση μόνο την εδώ παραμονή τους για ένα διάστημα χρόνων μετά την αποφοίτησή τους, σε συνδυασμό με κίνητρα (φορολογικά και όχι μόνο) σε εταιρίες για εγχώρια παραγωγή αμυντικού υλικού, σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, πχ. Με προώθηση της αεροπορικής ιδέας μέσω της απλοποίησης του νόμου για δημιουργία αερολεσχών ( 🙂 ) και μικρών αεροδρομίων γενικής αεροπορίας σε όλη τη χώρα, με όρο την χρήση των μέσων τους απο τη ΠΑ για ένα προκαθορισμένο αριθμό ωρών πτήσης το χρόνο, για πτήσης ‘εθισμού’ σε νέους και στήριξης της διαδικασίας πρώτης διαλογής για τους Ικάρους της ΠΑ, π.χ.

     Και επειδή θα βρεθεί κάποιος να μου πει πως έχουμε κρίση, πως ο κόσμος πεινάει και λεφτά δεν υπάρχουν… κανένα απο τα παραπάνω δεν απαιτεί ιδιαίτερες δαπάνες απο το κράτος. Μιλάμε για διευκολύνσεις και κίνητρα για να γίνουν δαπάνες ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ (εντός και εκτός της χώρας) και συνεργασίες με ξένες εταιρίες που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις (και ρευστό) για να βοηθήσουν.

     Αφού δεν έχουμε λεφτά, ας δώσουμε κίνητρα σε κάποιον που έχει λεφτά.

     Κάποιοι λένε πως είναι κακό που σαν χώρα με οικονομικά προβλήματα έχουμε αμυντικές δαπάνες σε τέτοιο ποσοστό ΑΕΠ. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το θέμα, όταν δαπανάς πολλά στην άμυνα, είναι πόσο απο το ΑΕΠ της χώρας σου αφορά ντόπιες αμυντικές εταιρίες. Αν έχεις πολλές, ας έχεις και μεγάλες δαπάνες άμυνας ως προς τον ΑΕΠ, αφού το χρήμα μένει στη χώρα! ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ;

     Αλλά είπαμε, όλα είναι εύκολα αν έχεις μακροπρόθεσμη στρατηγική, και βέβαια αν είσαι άνθρωπος (ή χώρα) εμπιστοσύνης, ώστε να μη σε φοβάται αυτός που θα τολμήσει να επενδύσει. Το Ισραήλ ικανοποιεί αυτούς τους όρους. Η Τουρκία το ίδιο (μέχρι ενός σημείου). Εμείς, μάλλον όχι.

     • άρα συμφωνούμε ότι τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν, απαιτούν όμως συνειδητοποιημένη πολιτική ηγεσία και λαό συντεταγμένο στον ένα και μοναδικό (ιερό) σκοπό. Την προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας με κάθε μέσο, χωρίς εμμονές και ιδεολογικές ακρότητες, μόνο αγνή αγάπη για την Ελλάδα χρειάζεται.

     • Βασικά όχι, δε φτάνει η ‘αγνή αγάπη’, αυτό είναι το θέμα. Χρειάζεται στρατηγική, συνεργασίες… και χρόνος, ΠΟΛΥΣ χρόνος. Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Τούρκοι έκαναν ό,τι έκαναν σε ένα, δυο ή πέντε χρόνια. Αν ξεκινήσουμε σήμερα, και έχουμε τη χρηματοδότηση κάποιου σύμμαχου (που δεν έχουμε ‘πρόχειρο’) θα θέλαμε μια 20ετία. ΑΝ είχαμε μια δέουσα σοβαρότητα. Που επίσης δεν έχουμε πρόχειρη.

  • Πολύ σωστά τα λές.
   Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν έχει ξεφύγει όπως λένε σε κάποια σχόλια παραπάνω (αυτό θα συμβεί πάντως την επόμενη δεκαετία αν δεν σκάσει η οικονομία της και η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια τακτική), αλλά ότι εμείς έχουμε μηδενίσει τις δαπάνες μας. Αν δεν υπάρξει επαναπροσανατολισμός των κονδυλίων από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα σε ενίσχυση της άμυνά μας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα…

 2. <>

  Και εδω βρισκεται η ουσια του πραγματος. Εαν η Τουρκια απειλουσε κατ’ αυτον τον τροπο την Ολλανδια ή το Βελγιο η ΕΕ θα ειχε ξεσηκωθει και οποια κινηση κατα αυτων των χωρων θα ηταν αδιανοητη. Εκει πρεπει να κινηθουμε. Να κανουμε γνωστο το γεγονος οτι η Ελλαδα δεν αντιμετωπιζεται ως ισοτιμο μελος σε αυτον τον τομεα. Να λαβουμε ισχυροτατες δηλωσεις οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι Ευρωπαικα.. εν αναγκη να ζητησουμε (και με καποιον τροπο να πετυχουμε) τη συμμετοχη και αλλων Ευρωπαικων δυναμεων στη φυλαξη των συνορων της Ελλαδας. Η συμβολικη σημασια μιας τετοιας κινησης δεν θα χαθει απο την Τουρκια.

  Εχουμε την διπλωματικη ικανοτητα να πετυχουμε κατι τετοιο; Ξεχαστε τα οπλα… αυτο το πουλακι πεταξε.. δεν υπαρχει επιστροφη, η Τουρκια ξεφυγε και δεν πιανεται… σαφως και πρεπει να συνεχισουμε τους εξοπλισμους αλλα η ισορροπια δεν θα επανελθει ποτε..

 3. Η λύση σαφώς και υπάρχει, αλλά χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή στο πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα στη χώρα μας.

  Όταν ακόμα και στα βιβλία μας φοβόμαστε πλέον να γράψουμε την ιστορία όπως ακριβώς είναι, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα πάρουμε το Α όπλο ή θα κάνουμε το Β διάβημα.

  Το γιατί φτάσαμε ως εδώ είναι συνδιασμός παραγόντων, το σημαντικό είναι να αποφασίσουμε τί θέλουμε να κάνουμε σαν έθνος και τί θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αν μας αρκεί το YOLO και η μάσα, ΟΚ, ας συνεχίσουμε έτσι, πολύ πιθανό να μην έχουν αυτή την πατρίδα τα παιδιά των παιδιών μας.

 4. Πολυ σωστα! Το αρχικο βημα σε καθε προβλημα ειναι ο ασθενης να «πεισθει» οτι εχει προβλημα. Οχι μονο απαιτειται πολιτικη βουληση αλλα οριοθετηση και λεπτομερεις καταγραφη της οποιας απειλης στο ανωτατο δυνατο επιπεδο (πχ Κοινοβουλιο). Πολλοι μενουν στην στρατιωτικη υπεροπλια…γιατι δεν αποτελει απειλη το δημογραφικο ή η οικονομια? Σχετικα με λυσεις…ενα σωρο…αρκει να αφησουμε πισω τις ιδεοληψιες που μας κατατρεχουν και ασχοληθουμε σοβαρα με τη χωρα ΜΑΣ…

 5. Κατα τη γνώμη μου η απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι η μόνη λύση για να μας αφήσουν ήσυχους τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την κούρσα των συμβατικών εξοπλισμών. Και πριν αρχίσουν οι φωνές και τα παράπονα για το φόβο των πυρηνικών, να θυμίσω οτι η Τουρκία έχει πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο Γερμανοί και Bρετανοί πιστεύουν οτι θα οδηγήσει και στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

 6. Το σχόλιο μου θα είναι βαρή και άσχημο:
  Από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος (που δεν έζησα ) κι έπειτα, η μόνη εξαίρεση ότι κάποιος είχε όραμα για κάτι διαφορετικό, ήταν ο Κ. Καραμανλής, που αν και είχε βούληση, δεν είχε το σθένος να στηρίξει τις επιλογές του γιατί δεν είχε την στήριξη ούτε της… γυναίκας του, ούτε της ΕΥΠ, ούτε της αυλής του που κοιτούσε να κάνει την δουλειά του: να φάει.
  Κάποιοι προειδοποιούσαν, ότι όπου πάει το ΔΝΤ, αφού ιδιωτικοποιηθεί οδικό δίκτυο-λιμάνια-αεροδρόμια-ενέργεια-δημόσια περιουσία, έρχεται μετά ο πόλεμος. Aπό την 10ετια του 90 μίλαγαν με ακρίβεια το τι θα γίνει στην Ευρώπη. Από την 10ετια του 80 περιγράφονταν με λεπτομέρεια τι θα γίνει στην χώρα μας.
  Αν εσείς ως δημοσιογράφοι για λόγους απολύτως σεβαστούς δεν τολμάτε να το γράψετε, να το γράψω εγώ που μπορεί να είμαι και τρελός:
  Όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, έχουν λογική συνέχεια, αποτελούν προϊόντα προγραμματισμού και μεθοδικότητας προσαρμοσμένων απόλυτα στην φυσιογνωμία μας ως λαός.
  Δεν υπάρχει Έλληνας νοήμων που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν τον πιάνει το στομάχι του, σκεπτόμενος μία και μοναδική λέξη, που τα περικλείει όλα
  ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

  Το κρίμα στο λαιμό δεν θα το έχω γω, που σκέφτομαι τι θα φάω αύριο, θα το έχει αυτός που φοράει γαλόνια και του δίνει το Σύνταγμα το δικαίωμα να υπερασπιστεί την πατρίδα του και δεν το κάνει. Αυτός λοιπόν, που δεν τολμάει να το κάνει που έχει όλες τις δυνατότητες στην διάθεση του εν καιρώ ειρήνης, είναι αυτός που θα «θυσιαστεί αν χρειαστεί» εν καιρώ πολέμου; Μην διαβάσω απάντηση «έχουμε δημοκρατία». Είναι ανέκδοτο στα χωλ της Singular.

  Καλή ριζοσπαστική χρονιά, εύχομαι ειρήνη, χαρά, ευτυχία, χαμόγελα σε όλο τον κόσμο. Όχι στον πόλεμο, όχι στον εθνικισμό και στην μισαλοδοξία, όχι στον Χριστό (μόνο σ Αυτόν), όχι στα σύνορα, όχι στον ρατσισμό, όχι στην πατρίδα, όχι στην οικογένεια, όχι στην γλώσσα που μιλάς, όχι στα δύο φύλα, όχι στα πάντα όσα σε προσδιορίζουν.

  • Δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν οι σχεδιασμοί των άλλων ειδικότερα δε όταν οι δικοί μας σχεδιασμοί είναι καλύτεροι.
   Σε μία χώρα που γίνονται διαδηλώσεις για τα επιδόματα και όχι για τη φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό, οι μαγνητικές κάρτες είναι του σατανά, η αξιοκρατία είναι ανέκδοτο για πολλά γέλια, ο ελεγκτικός μηχανισμός ευκαιρία να κανονίσουμε τις βρωμιές μας κάτω από το τραπέζι, τότε πολύ καλώς κάποιοι σχεδιάζουν να μας σκίσουν γιατί (αν δεν το προκαλούμε εμείς οι ίδιοι) το αξίζουμε.

  • Δεν έζησες την παράδοση τού στρατιωτικού καθεστώτος στον Καραμανλή για αυτό το σχολειό σου είναι πολιτικοκομματικη ανάλυση.
   Ο Καραμανλής έχασε το μισό νησί…………τί άλλο μπορούσαμε να περιμένουμε.

   • Βλέπω τους κομματικούς σχηματισμούς, τους ιδεολογικούς χώρους που κινούνται και τις προειρημένες τοποθετήσεις / συνεργασίες τους
    Για παράδειγμα, πως θα τοποθετηθώ στο ότι δεν αγοράστηκαν πχ kornet ; Ήταν στρατιωτική επιλογή;
    Τα 40/40 Μirage και F16 ; Οι επιλογές του ΚΥΣΕΑ επί Τζοχατζόπουλου; Τα BMP3 του Καραμανλή; Είναι αποφάσεις πολιτικές ή υιοθέτηση πορισμάτων αμυντικών αναλύσεων;
    Η σημερινή κατάσταση στην άμυνα της χώρας μας δεν επηρεάζεται από τον κομματικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ψυχοσύνθεσης ενός και μόνο ατόμου που αποφασίζει στο πλαίσιο «ας κάθομαι στην καρέκλα» ;
    Γι αυτό το σχόλιο μου είναι «πολιτικόκομματικη» ανάλυση. Κυβερνάει το 3% που πέταγε μολότωφ και έκαιγε σημαίες.
    Αν χρειάζεται στρατιωτική ανάλυση, να πω την γνώμη μου: να αναβαθμίσουμε 126 F16, να αποσύρουμε τα Mirage, να αγοράσουμε Kiowa, predator, 40-60 F15 και 4 ακόμα συστοιχίες Patriot.

    • Ολα καλα αλλα να αποσυρουμε Μ2000 με ολες τις μοναδικες δυνατοτητες που προσφερει το οπλοστασιο τους στην ΠΑ?

     • Ειρωνικά το έγραψα, στον άξονα πως ότι δεν είναι αμερικάνικο, πρέπει να αντικατασταθεί από ότι υπάρχει στις μάντρες απόσυρσης των ΗΠΑ.
      Έχω γράψει την γνώμη μου σε άλλο θέμα ότι είναι αδιανόητη η απόσυρση του.

 7. Καλή χρονιά! Περιεκτική η ανάλυση αλλά κινείται στα πλαίσια της αποδοχής της αναπηρίας του ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα των διοικητικών του υπηρεσιών (δεν το λέω υποτιμητικά ίσα – ίσα εξ` αυτού του λόγου το άρθρο είναι ρεαλιστικό). Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπορέσει η χώρα να ακολουθήσει για πολύ την κούρσα των εξοπλισμών ούτε καν με στοχευμένες παραγγελίες οπλικών συστημάτων ή αποδοχή μεταχειρισμένου υλικού από το ΝΑΤΟ.
  Η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτικού-οικονομικού τύπου (χωρίς να παραβλέπω την στρατιωτική ετοιμότητα-εξοπλισμό). Κάποια μέτρα αν τα αναφέρω θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι πχ φοροαπαλλαγές για την οικογένεια με πολλά παιδιά αλλά κάποια άλλα θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες πχ αξιοκρατικές προσλήψεις, ελεγκτικοί μηχανισμοί, απλοποίηση-κωδικοποίηση νομοθεσίας και άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να αναφέρω.
  Γενικά αν συνεχίσει η χώρα να κινείται με ρυθμούς 20ού αιώνα δεν θα μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια. Από κει και πέρα η ζωή συνεχίζεται και όποιος μπορεί…πράττει. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει παίρνει ότι περισσέψει από τη μοιρασιά.

 8. ‘Εν κατακλείδι, με βάση τα παραδείγματα της ιστορίας, είναι απόλυτα βέβαιο πως κατευναστική πολιτική προς έναν αντίπαλο που έχει αναθεωρητικές βλέψεις, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.’

  Η μόνη εμφανής πολιτική κατευνασμού είναι οι κούτες με τα ουίσκια που σκουπίζουν οι Τούρκοι τουρίστες στα αν. νησιά. Και ότι μαθαίνουν Ελληνικά από τις αγγελίες για διαμερίσματα στο Παγκράτι

 9. Μέ τά σημερινά μυαλά καί δεδομένα, πού κυριαρχούν απ’ άκρη σ’ άκρη στήν καταθλιπτική νεοελληνική πραγματικότητα, η απάντηση στήν ερώτηση, είναι κατηγορηματικά όχι.
  Γιά νά υπάρξει δέ, θετική απάντηση, θά πρέπει νά γίνουν τόσα πολλά καί νά αλλάξουν άλλα τόσα, πού όμως αυτά ακριβώς τά σημερινά μυαλά καί δεδομένα δέν θά τό επιτρέψουν νά συμβεί.
  Ο κύκλος πού έχουμε μπεί είναι τόσο φαύλος καί ο εγκλωβισμός στό παρακμιακό σπιράλ τόσο αδιέξοδος, πού οποιαδήποτε σκέψη αισιοδοξίας, είναι απλά γραφική καί οποιαδήποτε συζήτηση δέν έχει ούτε ακαδημαϊκή αξία.
  Αλλωστε τί νόημα έχει, ένα απειροελάχιστο ποσοστό πολιτών νά προβληματίζεται τή στιγμή πού η συντριπτική πλειοψηφία πετάει αητό.
  Οπως στρώναμε επί δεκαετίες, θά κοιμηθούμε τίς επόμενες.
  Χαρακτηρίστε με όσο καταστροφολόγο θέλετε. Καί καλά θά κάνετε, άν, κοιτώντας γύρω σας, δείτε κάτι (οτιδήποτε) θετικό νά συμβαίνει.

 10. καλησπερα και χρονια πολλα σε ολους. η οποια εξωτερικη πολιτικη εφαρμοζεται πρεπει να απευθυνεται σε χωρα ιδιων , ομοτιμων ή τελος παντων ομοιων αξιων. Οταν απο τη μια εχουμε την Ελλαδα ή οποια με τα καλα και τα κακα της συμπεριφερεται ως μια ευρωπαικη πολιτισμενη δημοκρατια και απο την αλλη εχουμε την Τουρκια η οποια συμπεριφερεται σκοταδιστικα και επιβαλλει στην κοινωνια της τον προσωποπαγη ολοκληρωτισμο τοτε σαφως και δεν μπορει να υπαρχει σημειο επαφης και διαπραγματευσης. Καθε μοντελο πολιτικης ειναι καταδικασμενο να αποτυχει οταν οι συνομιλητες ειναι τελειως ανομοιοι. Το προβλημα ασφαλειας που εχουμε λογω Τουρκιας δεν λυνεται σιγουρα με κατευνασμο αλλα ουτε με επιθετικη διαθεση. Χρειαζεται δημιουργικη σκεψη περα απο κλισε και κολλημενες νοοτροπιες τυπου » Η Ελλαδα ειναι μια χωρα που θελει την ειρηνη ,δεν διεκδικει τιποτα »κτλ. Πραγματικα αραγε αναρωτιεμαι τι θα εκανε η διεθνης κοινοτητα εαν καταρριπταμε ενα τουρκικο μαχητικο και αυτο επεφτε πανω σε ενα μεγαλο κατοικημενο νησι του Αιγαιου λογω υπερπτησης? Μηπως αυτο αναγκαζε τη διεθνη κοινοτητα να αναλαβει τις ευθυνες της? τι σημαινει πραγματικα casus belli για τα 12 ν.μ? τι εμποδιζει την Τουρκια να το εφαρμοσει μελλοντικα και σε καθε αλλη διεκδικηση της πχ την αποστρατιωτικοποιηση των δωδεκανησων , απο τη στιγμη που περασε την πρωτη φορα? Τελικα ο στρατος ειναι ενα εργαλειο του ελληνικου κρατους ή απλα υπαρχει μονο εφοσον αναγκαστει να πολεμησει υπο δυσμενεις συνθηκες? Απο την αλλη κορωνες τυπου μολων λαβε απο τον αρμοδιο υπουργο ,δημιουργουν μια επιθετικοτητα χωρις λογο μονο και μονο για εντυπωσιασμο. Ας κινηθουμε πιο ουσιαστικα. Εμβαθυνση στις σχεσεις με το Ισραηλ σε σημειο …ερωτα! ποσο δυσκολο ειναι να παραχωρησουμε μια βαση απο τις τοσες ανενεργες που εχουμε ,για εκαπιδευση των ισραηλινων?Ετσι τους δινουμε στρατηγικο βαθος που τους λειπει κι εμεις με τη σειρα μας μπορουμε να εχουμε αναλογα ωφελη. Ενισχυση ετι περαιτερω των σχεσεων με την Αιγυπτο. Υπευθυνοτητα στην σταση μας προς το εξωτερικο. Λεμε στηριζουμε Αμερικη αλλα στον ΟΗΕ ψηφισαμε κατα. Γιατι?αρκουσε η αποχη ή αλλιως ευνοικη ουδετεροτητα. Επιδιωξη τα προσεχη χρονια να γυρισουμε στον σκληρο πυρηνα της Ε.Ε οπου καποτε ημασταν μαζι με Γαλλια και Γερμανια. Δημιουργια και προσελκυση ευρωπαικων και υπερποντιων επενδυσεων σε ολο τον Ελλαδικο χωρο . Ποσο ευκολα θα χτυπουσε η Τουρκια στοχο σε νησι που θα απειλουσε επενδυση πχ της cosco ή της eni -total exxon κτλ? Συνεπεια λογων και πραξεων. Οταν κατι αποτελει κοκκινη γραμμη σημαινει οτι πισω απο εκει δεν πας.παρακατω δεν παει. Μετα χτυπας. Εκμεταλλευση τουρκικων αδυναμιων πχ κουρδικου , συριας , γκιουλενιστων. Τελικα αν και απλοικη και επιδερμικη αυτη η πρωτη αποτυπωση των σκεψεων μου,καταδεικνυει το εξης πως για καθε προβλημα που εχουμε λογω Τουρκιας , μπορουμε κι εμεις να δημιουργησουμε ενα σ’αυτους ενδεχομενως και σοβαροτερο. Ο βασικος πυλωνας για ολα αυτα ειναι πανισχυρες ενοπλες δυναμεις με ξακαθαρους κανονες εμπλοκης απο τον καιρο της ειρηνης και ομοιογενη εξωτερικη πολιτικη ανεξαρτητως κυβερνησεων.

  • Αυτό είναι το πρόβλημα με τα πυρηνικά. Αν τα έχεις, συνεχίζεις να τα έχεις και όταν αναλάβει πολιτικό προσωπικό αμφιβόλου… ικανότητος και σκοπιμότητος.

 11. Αφου σαν λαος λιγωνόμαστε με την σοβιετια γιατι δεν συμαχουμε με τον χοντροΚΙΜ να μας στειλει καμμια ταξιαρχια πυρηνικούς πυραυλους (απ τους καλους) εναντι πορτοκαλοβερυκοκων ,μια και οι καγκεμπιτες ερωτευτηκαν μογγολους.

 12. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μία ενέργεια αλλά ένας συνδυασμός που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη.
  1) Η ίδρυση πανεπιστημίων και η (επαν)εισαγωγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα ίσως είναι το πιο βασικό. Προφανώς αυτά δεν μπορεί να είναι τα δημόσια madrasa που τα λέμε ΑΕΙ.
  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κατάπτωση της χώρας ξεκίνησε όταν τα παλαιά ΑΕΙ διαλύθηκαν στην αρχή της Μεταπολίτευσης.
  2) Η αποσοβιετοποίηση της Οικονομίας. Αυτή συντελείται ήδη μετά τη πτώχευση του μεταπολιτευτικού κράτους αλλά παραμένει κυρίαρχος ο Κρατισμός με δημόσιες δαπάνες στην περιοχή του 55% του ΑΕΠ και δημόσια έσοδα που υπερβαίνουν το 50% του ΑΕΠ.
  Άρα χρειάζεται και φιλελευθεροποίηση ώστε να αρχίσει να παράγεται νέος πλούτος
  3) Δημιουργία κοινωνικού διχτυού ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή. Αυτό όμως προϋποθέτει ανακατεύθυνση των κοινωνικών δαπανών προς τις οικογένειες.
  Αρα και αντίστοιχη μείωση των δαπανών για συνταξιοδότηση που σε μας είναι στο 17,5% του ΑΕΠ ενώ στη Κύπρο στο 10%.Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γεροντοκρατίας δηλαδή.
  4) Εξοπλιστικές δαπάνες. Οι οποίες κυμαίνονται από 350-500 εκ/έτος όταν οι συνταξιοδοτικές είναι στα 28,000 εκ/ετος. Άρα απαιτείται η αύξησή τους.
  Ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης κράτους είναι η αμυνα του πληθυσμού του. Οι συντάξεις χωρίς αυτήν είναι προσωρινές και θα πληρωθούν από το αίμα των παιδιών και των εγγονών αυτών που τις παίρνουν.
  Είναι ο ορισμός του blood money δηλαδή.
  Η πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα είναι η μη προετοιμασία για πόλεμο που αν αντιστρέψουμε το ρητό των Ρωμαίων φέρνει τον πόλεμο
  Το αστείο εδώ είναι ότι η χώρα θεωρεί αμυντικές δαπάνες τη συνταξιοδοτική δαπάνη των στελεχών των ΕΔ!
  5) Η ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με τις Δυτικές (μένοντας στον πυρήνα της ΕΕ), με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
  Από μέρος του προβλήματος η χώρα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης. ο λεγόμενος αλλά για την ώρα ανύπαρκτος πυλώνας σταθερότητας.
  6) Μέχρι να παραχθεί νέος πλούτος η χώρα πρέπει να ζητήσει την στήριξη των συμμάχων της με αγορά/δωρεά σχετικά σύγχρονου εξοπλισμού και τη αναβάθμισή του με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι οι πρώην κρατικοί δεινόσαυροι που περνάγανε για πολεμική βιομηχανία.
  7) Η σύνδεση της κοινωνίας με τις ΕΔ μέσω της αύξησης της θητείας και τη συνεχή εκπαίδευση της εφεδρείας.
  Το βασικό εδώ είναι η αναγνώριση ότι στα 200 γενέθλιά του το νεοελληνικό κράτος απειλείται με ακρωτηριασμό αρχικά και στη συνέχεια εξαφάνιση αποτελώντας έτσι απλά μια ιστορική παρένθεση.
  Ολα αυτά κι ακόμη περισσότερα είναι εφικτά αν αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα.
  Η Ελλάδα αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης αλλά όπως και ο προηγούμενος μπορεί να αναρρώσει.

 13. Όταν γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με δυνατή οικονομία,σε βαθμό που θα είναι απαραίτητη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, τότε θα ξεφουσκώσει η τουρκική απειλή. Όταν έχουν επενδυθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια,οι διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες θα τραβάνε το αυτί του κάθε ψευτοσουλτανου. Το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ: Αν η Ελλάδα συμμετέχει στις πολεμικες αποστολές αντί να προσφέρει μόνο βάσεις θα είναι ένα υπολογίσιμο μέλος.

 14. Έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης (Θουκυδίδης)
  και, δυστυχώς, τα καρντάσια έχουν αντιληφθεί ότι η υπεροχή θα κριθεί στο Αεροναυτικό και επενδύουν με μέθοδο. Εμείς κάνουμε επτά χρόνια να κάνουμε το μισό 1ο σκέλος (F16) κι έχουμε χάσει τουλάχιστον δέκα χρόνια ΜΗΝ κάνοντας τίποτε για το 2ο σκέλος (ΠΝ) είτε χάνοντας ένα Ναυπηγείο (βλ. Σκαραμαγκάς) είτε επιμένοντας σε αδόκιμα σχέδια (βλ. Κορβετο-φρεγάτα AAW). Και πλέον λεφτόδεντρα δεν θα βρούμε ούτε στο Φρέαρ των Οινουσσών…

 15. Σύντροφοι, όταν στο USSR δεν απέδιδαν οι πεφωτισμένες ηγεσίες, αυτές αντικαθίσταντο με δημοκρατικές, συνοπτικές και ομόφωνες διαδικασίες.Δεν υπήρχαν αδιέξοδα..
  Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων και απολύστε τον υπεύθυνο ΙΤ

 16. Η Ελλάδα δεν απειλείτε απλώς με «Φιλανδοποίηση” αγαπητέ αρθογράφε. Φιλανδοποίηση είναι το καλό σενάριο που περιλαμβάνει μια χαλαρή αυτονόμηση της Θράκης και μια “δικαιη” μοιρασιά του Αιγαίου με ανάλογη Συν-εκμετάλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του που πιθανόν να είναι και επιθυμία πολλών δυτικών «φίλων».
  Η Ελλάδα απειλείται κυριολεκτικά με «Παλαιστηνιοποίηση» δηλαδή εισβολή, κατοχή, εξόντωση ή εκτοπισμό και προσφυγοποίηση του πλυθησμού της. Και η απειλή αυτή δεν αφορά μόνο το Ελλάδικό κράτος αλλά και το κράτος της Κύπρου. Ουσιαστικά μιλάμε για ολόκληρο τον χώρο που κατέχει ο σύγχρονος Ελληνισμός σε νοτιοανατολική Ευρώπης και Μεσογείο ο οποίος έχει συρικνωθεί στα όρια των δυο αυτών κρατών πλην ελαχίστων και ισχνών εξαιρέσεων… Η κατάσταση της κατεχομένης Κύπρου μιλάει από μόνη της για το πιο είναι το μέλλον έτσι και πέσει το “κάστρο Ελλάς”.
  Η αμμεσότητα του κινδύνου δεν εξαντλείται μονο στην εξοπλιστική φρενίτιδα του αντιπάλου αλλά και στη δημογραφική, πολιτιστική, γλωσσική και θρησκευτική (αν ενδιαφέρει ακόμα κάποιους) απειλή εξαφάνισης του Ελληνισμού από τις ακροτελεύτιες κοιτίδες του μέσω της επιβουλής του επιθετικού (Παν)Μουσουλμανικού εθνικισμού που πρεσβέυει η σύγχρονη Τουρκία. Οι «κυκλωτικές» κινήσεις που κάνει κατά της Ελλάδας και η ενεργοποίηση του μουσουλμανικού τόξου στην βόρεια βαλκανική φέρουν πάντα την προβειά της μουσουλμανικής αλληλεγγύης παρόλο που εθνοτικά δεν έχουν σχέση με τους τούρκους όπως στις περιπτώσεις της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσόβου αλλά και της Θράκης..
  Επίσης μέγας χορηγός στις επιδιώξεις αυτές (κάτι που δυστυχώς δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από εμάς) είναι το ισλαμοφαστιστικό κρατίδιο του Κατάρ. Πακτωλοί πετροδολαρίων εισρέουν προς ενίσχυση του κόμματος Ερντογάν αλλά και προς ενίσχυση του ελλειματικού ΑΕΠ της Τουρκίας. Πόσα από αυτά τα χρήματα καταλείγουν σε εξοπλισμούς που απειλούν άμμεσα την Ελληνική επικράτεια…; Επίσης το Κατάρ έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση χιλιάδων Μουσουλμανικών “σχολών” στην Τουρκία τα İmam Hatip που προωθούν το ριζοσπαστικό Σουνιτικό Ισλάμ και την πίστη στην Jihad. Υπολογίζετε οτι αναλογεί ένα İmam Hatip για κάθε πέντε χιλιάδες τούρκους. Επίσης στην κατεχόμενη Κύπρο κοντά στη Μια Μηλιά χτίζεται αυτή την εποχή μέγα τζαμί που ομοιάζει με την Αγιά Σοφιά αλλά με μιναρέδες για γαρνιτούρα.. Ποιός το χρηματοδοτεί; Μα φυσικά το Κατάρ.
  Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν μια απλή στρατιωτική απειλή αλλά μια απειλή Πολιτισμικής υποταγής με όλα τα συμπαραμαρτούντα. Για ακομα μια φορά στην ιστορία μας είμαστε στην κόψη οπου συγκρούονται δυο κόσμοι. Η καταστασή μας προσιδιάζει με αυτή του Ισραήλ και των γειτόνων του. Έχουμε το σθένος και την ευρηματικότητα να σταθούμε ανεξάρτητοι και τιμωροί απέναντι σε όσους μας επιβουλεύονται…; Με την υπάρχουσα κατάσταση το μέλλον διαγράφεται ζοφερό…

  • Προφανώς δεν έχεις ιδέα του ΑΕΠ του Κατάρ, ούτε της Τουρκίας. Είναι και δυσεύρετη πληροφορία άλλωστε.

   • Το Κατάρ όντως χρηματοδοτεί ανέγερση τεμενών και ισλαμικών κέντρων στην Ευρώπη. Απο την άλλη το μικρό του ΑΕΠ (περίπου $327.6 δις το 2016 ή 273 δις ευρώ δηλαδή περίπου μιάμιση φορά το ελληνικό ΑΕΠ), δεν συνεπάγεται ότι είναι εκτός των δυνατοτήτων του οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις μιας και ο πληθυσμός του (οι πολίτες του Κατάρ εννοώ) είναι μόλις 350.000 αν δεν απατώμαι. Σε κάθε περίπτωση περισσεύουν αρκετά χρήματα ανά έτος για τις χρηματοδοτήσεις που αναφέρει ο @Νείλος τόσο των τεμενών όσο και των τουρκικών ελλειμμάτων (βλέπε προστασία)…

   • Qatar to invest $20 billion in Turkey in 2018!
    Qatar is preparing to make its biggest investment yet in Turkey in 2018 as it continues to be among the top foreign destinations for the Gulf country, investing $18 billion to date in various sectors across the country.
    Qatar has given the green light for a 19-billion-dollar investment in Turkey in 2018, with $15 billion invested on the part of the Qatar Investment Authority and the remaining $4 billion will be a direct investment by Q Invest, another Qatari fund, which will target sectors such as energy, telecommunication, tourism, food, health, insurance, defense, banking and shipyard.

 17. Είδα δύο σχόλια πιο πάνω να μιλάνε για απόκτηση πυρηνικής δυνατότητας ως την λύση του προβλήματος. Χωρίς να θέλω να ειρωνευτω, πραγματικά αναρωτιέμαι, σε ποιο (καθόλου παράλληλο) σύμπαν ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε;

  • Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει πυρηνική δύναμη.
   Ταυτόχρονα πρέπει να απαγορεύσει την πυρηνικοποίηση της ταχέως ισλαμοποιούμενης Τουρκίας ακόμα και με προληπτικά πλήγματα…

   • Μπορεί και πρέπει;
    Καλά το πρέπει, αυτό ας πούμε ότι είναι προσωπική άποψη. Από που ακριβώς προκύπτει το ότι μπορεί;

    • Μπορεί σύμφωνα με το τεχνικό και επιμορφωτικό επίπεδο των γνώσεων που απαιτούνται για ένα τέτοιο πρόγραμμα (πάντα σε ορίζοντα 10ετίας) και πρέπει γιατί ίσως είνια θέμα επιβίωσης…

     • Χωρίς να αναφέρομαι στη δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος θα σταθώ σε ένα άλλο, πρωταρχικής σημασίας στοιχείο. Η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου είναι πρωτίστως πολιτικο/στρατηγικό «παίγνιο». Όποια χώρα, εκτός των «μεγάλων παικτών», προχώρησε σε τέτοιου είδους κίνηση το έκανε είτε με την στήριξη/ανοχή των μεγάλων παικτών (π.χ. Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν) είτε αυτόνομα και σε πλήρη αντιπαλότητα με αυτούς (π.χ. Ιράν, Β. Κορέα). Εννοείται, βέβαια, πως μιλάμε για κράτη εκτός ΝΑΤΟ ή ΣτΒ ή άλλων διεθνών στρατιωτικών/ πολιτικών οργανισμών.
      Άρα για να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη τέτοιας τεχνολογίας θα πρέπει ή να έχει έγκριση ή έστω ανοχή άνωθεν ή να τα σπάσει με όλους και να πορευτεί μόνη. Τίποτα από την σύγχρονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και την ιστορία του νεοελληνικού κράτους δεν καταδεικνύει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και την δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

 18. Η Ελλάς έχει δορυφοριοποιηθεί από την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, όλα τα γεγονότα συγκλίνουν εκεί.

  Κάποτε ρώτησαν έναν χουντικό, που ήταν φυλακή, για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, αυτός είπε: Η κατοχή της Κύπρου είναι αποτέλεσμα πολέμου, αυτά τα θέματα δεν λύνονται με διάλογο αλλά με πόλεμο, ο Τούρκος δεν θα φύγει συζητώντας αλλά πολεμώντας.

  Ομοίως η επιθετικότητα των Τούρκων έναντι της χώρα μας δεν λύνετε με διάλογο, αλλά με πόλεμο, αυτό απαιτεί Πολιτικές και Στρατιωτικές ΥΓΕΣΙΕΣ που να μην είναι δειλοί.

  Δυστυχώς ΧΑΣΑΜΕ!

  • Που ακριβως πολεμησε (οπως συμβουλευει) ο συγκεκριμενος (οπως και οι υπολοιποι χουντικοι) το ’74 ειπαμε?

   • Οι ΗΓΕΣΙΕΣ γράφονται με «Η» έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και είναι σε απόλυτη έλλειψη στην σύγχρονη Ελλάδα.
    Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι οι τούρκοι αποκλείεται να φύγουν απο την Κύπρο μας με διαπραγματεύσεις και ο νοών νοείτω για τους σχεδιασμούς στους οποίους πρέπει να προβούμε…

    • @Giorgos Tsagkari: Για το 74 μιλούσε, δεν έλεγε ότι πολέμησε ο ίδιος, αλλά ότι η διχοτόμηση της Κύπρου είναι αποτέλεσμα πολέμου.

     @Thras: Έχεις δίκιο με Η γράφονται!

 19. Αγαπητοί μου εν όπλοις φίλοι,
  η λύση στο πρόβλημα είναι απλή και χαμηλού οικονομικού κόστους. Ούτε εφ35 χρειάζονται, ούτε σουχόι ούτε ιδιαίτερες δαπάνες.
  Χρειάζεται στρατιωτική θητεία στα 18(να μην ξεφεύγει κανείς), η θητεία να είναι διετής. Να μειωθούν οι μόνιμοι στρατιώτες καθότι στοιχίζουν αρκετά και βέβαια το επίπεδο εκπαίδευσης του στρατεύματος να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό του στρατού του Ισραήλ. Πραγματικά όχι στα χαρτιά. Όμοια θα πρέπει να είναι και η αξιοποίηση-εκπαίδευση της εφεδρείας. Επίσης χρειάζεται κι ένα σύγχρονο σύστημα επιστράτευσης.
  Και βέβαια τα σωστά σχέδια και ηγεσία πολιτική να χρσηιμοποιήσει αυτή την ισχύ.
  «Δωστε μου» αυτά και μια καλή αφορμή και δεν θα βρίσκουν χώρα να προσγειωθούν τα οθωμανικά εφ35.
  Λύνεται το θέμα μιά και καλή. Δεν θα εξοπλιζόμαστε για πάντα.
  Αυτά. Πόσο στοιχίζουν? Σχεδόν τπτ. Α ξέχασα στοιχίζει σε ….. «άντερα».
  Διότι η στρατιωτική εκπαίδευση αρχίζει στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Στα στρατόπεδα γίνεται το τελικό στάδιο. Το «θαύμα» του 40 με τι έγινε μήπως? Μήπως με σπιτς και λάνκαστερ? Ή με πάντζερ?
  Ή μήπως οι βαλκανικοί πόλεμοι δεν κερδήθηκαν από τους προπαππούδες μας με τα «όπλα» που σας περιέγραψα?
  Τα υπόλοιπα είναι ακριβά σκουπίδια που θα κοσμούν τον θρίαμβο των Οθωμανών αν οπλίσουν αυτόν τον λαό.

  • Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Και εξηγούμαι. Ναι, πρεπει να γίνουν όσα λες, για πολλούς και διάφορους λόγους που εντάσσονται στα πλαίσια ενός ορθού στρατηγικού σχεδιασμού, πράγμα από το οποίο πάσχουμε σαν κράτος, αλλά σε ένα σύγχρονο πόλεμο πλέον τα κουμπούρια δεν έχουν ούτε τον πρώτο, ούτε τον δεύτερο ούτε καν τον τριτοτέταρτο λόγο. Άλλα είναι αυτά που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε διακλαδικό επίπεδο και το ερώτημα δυστυχώς είναι αν προλαβαίνουμε. Θέλω να πιστέυω πως αν θέλουμε πραγματικά προλαβαίνουμε. Δυστυχώς όμως, η μέχρι τώρα πραγματικότητα είναι απογοητευτική.

   • Φίλε Γιώργο σε όλους τους πολέμους αυτό που πάντα χρειάζεται είναι τα κότσια. Κι αυτός ο λαός δεν έχει καθόλου. Εκείνα που υπονοείς είναι απλά περιττά διότι αυτός ο λαός δεν αξίζει να φέρει όπλα. Ούτε κουμπούρια, ούτε δόρατα, ούτε πιστόλια φέηζερ. Προσωπικά αμφιβάλλω και για νεροπίστολα. Για την ηγεσία γενικώς δεν το συζητάω. Ιδιαίτερα την πολιτική.
    Η εθνική καταστροφή είναι προ των πυλών. Την βλέπουμε πλέον. Και δεν θα μας σώσουν τα εφ15 και τα βάιπερ κλπ,κλπ. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Κάτι αναπάντεχο.
    Οπότε τσάμπα τα όπλα. Πεταμένα λεφτά. Πέραν τούτου όμως υπάρχουν και οι πρακτικοί λόγοι. Δεν μπορούμε να τρώμε συνέχεια λεφτά σε όπλα για πάντα. Κάποια στιγμή πρέπει να τελείωνει το θέμα.
    Ή τώρα το γυρίζουμε σαν λαός ή χάνουμε μιά και καλή.

  • Δεν μπορώ να συμφωνήσω ποιο πολύ με Dimitrov.

   Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε. Μπορούμε να γίνουμε όλος ο πληθυσμός ΠΙΡΑΝΧΑΣ , όπως ήμασταν επί Μεταξά??
   Μπορούν να το κάνουν αυτό οι αλήτες πολιτικοί μας που μειώνουν συνεχώς την Θητεία από το2002 (και τους τελείωσαν και οι ΕΠΟΠ λόγω κρίσης)??

   Μπορούνε να εκπαιδευτούμε σωστά σαν εφεδρεία, να αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός εφεδρικές μονάδες στην πράξη και όχι στα χαρτιά….??

   Το ότι η τουρκία έχει 30 αεροπλάνα παραπάνω και 3 φρεγάτες…. γελάμε πραγματικά…. οι παππούδες μας πολέμησαν αυτοκρατορίες και κέρδισαν……. ας σταθούμε επιτέλους αντάξιοι της ιστορίας μας και ας σταματήσουμε την ατέλειωτη κλάψα (λόγω των οικονομικών προβλημάτων)….

 20. Το άρθρο αναμασά γνωστές θεωρίες και αναλύσεις δεκαετιών. Προσφορά επί της ουσίας; Καμία. Μόνο διάλογος των αναγνωστών σε ένα τετριμμένο θέμα. Δεν θα αναφέρω την κακή λέξη που ξεκινάει από click…

 21. Εξωτερική πολιτική που να έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά της, εξωτερική πολιτική που είναι ανοιχτή σε νέες προκλήσεις. Δεν μπορεί το Ελλαδικό ΥΠ.ΕΞ. να κλείνει τα μάτια σε Ισραήλ και Αίγυπτο, αυτό που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και χάθηκαν τόσες ευκαιρίες είναι απαράδεκτο, πρέπει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τις δυο αυτές χώρες. Και επιτέλους ΑΟΖ εδώ και τώρα, δεν μπορεί ο συγχωρεμένος ο Τάσος Παπαδόπουλος να πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες που πήρε που σήμερα καθιστούν την Κύπρο ενεργειακό παίκτη της περιοχής, με τη μπότα του κατακτητή να βρίσκετε πάνω στην Κύπρο μας και η Ελλάδα να φοβάται το αν και εφόσον και ίσως και κολοκύθια τούμπανα. ΟΧΙ άλλος φόβος στην Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ας ακολουθηθεί το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έρχονται σε δεύτερο ρόλο, σε πρώτη φάση αυτό που έχει αξία είναι οι διπλωματικές μας σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και η ισχυροποίηση της Εξωτερικής μας πολιτικής στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. Η προσέγγιση της Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, για την εταιρία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Α.Ε. ούτε λόγος… για φτύσιμο στην πλατεία Συντάγματος.

 22. Η χώρα που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα τραπεζικά εμβάσματα από τις τραπεζικές λιανικές συναλλαγές έτσι ώστε να επιβραβεύσει με μείωση φόρου εισοδήματος τους πολίτες που δεν φοροδιαφεύγουν, θα φτιάξει πυρηνικά. Οκ, ελπίζω να διορίσει πυρηνικούς επιστήμονες και όχι τίποτε γυναίκες πρωθυπουργών, γιατρίνες ή πληροφορικάριες κλπ.

 23. Πρώτα πρέπει να ορισθεί τι ζητούν οι γείτονες.Στην ουσία τίποτα ουσιαστικό.απο θέμα ελληνικης έκτασης.Ζητούν χώρο,όχι γιατι τωρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Αιγαιο και με νόμιμο τρόπο . Δεν θέλουν τα 12 μίλια.Αυτα δεν τα θέλει κανείς.Ουτε οι ΗΠΑ,ουτε η Ρωσία ,ουτε η ΒρεττανίαΤ.ι επιζητούν λοιπόν.Κατα αρχήν μας θεωρούν στρατιωτική απειλή και φοβούνται επίσης.Δεύτερον θέλουν ενεργεια,που εμείς θα την έχουμε σε λίγα χρόνια απο περιοχές που δεν μπορουν να πούν τίποτα(Ιονιο,κρήτη κλπ).Ενέργεια σημαίνει ,Πλούτο=στρατιωτικη ισχύ+γεωπολιτική ισχύ.Οι λεονταρισμοί δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης ,δείγμα ανασφάλειας.Δεν έχουν την Ολλάνδία και το Βέλγιο γείτονα και αυτοί.(,με τα 40-50 F-16) ,έχουν μια ισχυρή δύναμη ,με πολεμική παράδοση 1 χιλιομετρα απο τα συνορά τους.Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριο το Γιάννη.Λέμε οτι εμείς δεν κανουμε την ΑΟΖ .Ομως ούτε αυτοί τολμούν να το κάνουν .αφου ισχυρίζονται οτι η Μεγίστη δεν νομιμοποιεί ΑΟΖ εκεί.Οποτε δεν τολμούν να κάνουν γεωτρηση στα 50 μίλια νότια.Γιατι άραγε…;Αφου οι περισοοτεροι λέμε ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις,και η ελλγνική διπλωματία ,αλλα και οι ΄’ενοπλες δυνάμεις κατα επέκταση είναι για τα πανηγύρια.. και θα το βαλουν στα πόδια..Πρέπει να αρχιζουμε να σκεφτόμαστε σαν να είμαστε Τούρκοι και να εκτιμούμε ότι καλό έχουμε..

 24. Σχετικα με τον «κατευνασμό» και την συγκεκρημενη χρονικη περιοδο που αναφερεστε: Υπηρχε ενα ελλειμα ισχυος Αγγλιας και Γαλλιας και οι δυο μαζι συνδιαστικα δεν ηταν σε θεση να σταθουν με υψηλα ποσοτα επιτυχιας απεναντι στην πολεμικη μηχανη της Γερμανιας. Το ελλειμα ισχυος χοντρικα εκπροσοπουσε μια υστερηση της ταξεως των 2 με 3 ετων στην ενισχυση της μαχητικης αξιας των ΕΔ των κρατων αυτων σε σχεση με τον αντιπαλο δεος. Τελιακ παρα την προσπαθεια των εθνικων βιομηχναιων το ξεσπασμα του Β’ΠΠ βρηκε το ιδιο σε μειονεκτικη θεση τα δυο αυτα κρατη με το γνωστο αποτελεσμα.
  Τωρα σχετικα με τον τιτλο του κειμενου. Δεν πιστευω οτι οτι η εννοια ειναι ταυτοσημη με το
  προηγουμενο του μεσοπολεμου, για διαφορετικους λογους απο αυτους που αναφερθηκαν ή υπονοουνται εμμεσα. Το προβλημα εχει περισσοτερο να κανει με την αντιληψη των πραγματων, την δοση ρεαλισμνου, οπως πεισης με την σταση της ηγεσιας απεναντι σε αμυντικα θεματα. Για παραδειγμα, το ζητημα των Ιμιων μετατραπηκε σε μια πιθανη πολεμικη αναμετρηση εξαιτιας της escalation του ζητηματος με την εμφανηση πολεμικων πλοιων, αντι την χρηση αποκλειστικα μεσων του Λιμενικξου Σωματος. Οι δημοσιες δηλωσεις υστερα, εξαιτιας της «πολεμικης» συμπεριφορας δεν ευνοησαν καθολου την διαχειρηση της κρισεως ωστε να «ξεφουσκωσει» ευκολα και χωρις «ζημιες» απο την «εδω» και απο την «εκει» πλευτα του αιγαιου. Ενα ζητημα που θα επρεπε να ειναι πολυ χαμηλα στην βαρυτητα στα δελτια ειδησεων εγινε κορυφαιο, δειχνοντας τεραστιο ερασιτεχνισμο και αδεξιοτητα. Ποιος λογικος ανθρωπος βαζει ηθελημενα το κεφαλι του μεσα στο στομα του λιονταριου εαν μπορει να το αποφυγει; ειναι λογικο πλεον οτι υποχρεωτικα οτι «ιδιαιτερα» μαθηματα σε θεματα επικοινωνιας δεν μπορουν να λειψουν. Απο εκει και περα, το «σκηνικο» που ετσι ατσαλα στηθηκε, οταν αυτο συνεβη, βγηκαν στην φορα και τα προβληματα των ΕΕΔ και ηταν κατι που επρεπε να ειχε αποφευχθει.
  Μετα τα ιμια δημιουργηθηακν οι «γκριζες» ζωνες! Ειναι ομως ετσι; Γιατι απο οτι θυμαμαι ανατολικα της Θασου απο το 1974 δεν μπορει να πλησιασει και να τρυπησει γεοτρυπανο(!) οτι και να λεγεται και οτι και να ακουγεται. Βλεπετε να αλλαξε τιποτα περα απο καποιους νεολογισμους;
  Μιλαμε για Τουρκικη επιθετικοτητα μετα απο 20 και πλεον χρονια χωρις να εχουμε αντιληφθει ορισμενες απο τις «λεπτομερειες» που διεκριναν το σκηνικο των Ιμιων και τα οσα ακολουθησαν.
  Εαν επιλεγεί η ίδια αντιμετωπιση οπως τοτε, ειναι λογικο οτι πρεπει να μιλαμε για τουρκικη επιθετικοτητα οπως επεισης οτι πρεπει να τεθει επι ταπητος το ζητημα της μελλοντικης δομης δυναμεως για τις ΕΕΔ χαριν ικανοποιητικης αποτροπης. Αλλα ενω μετα τα ιμια βρεθηκαν τα χρηματα, ειτε δανεικα, ειτε κατευθειαν απο τον προϋπολογισμο, σημερα αυτο δεν ειναι εφικτο στην ιδια εκταση. Αλλο τεραστιο θεμα, υστερα, εαν θα «πιασουν τοπο». Γιατι μετα τα «μαργαρηταρια» των τελευταιων 20 ετων εχω, οσο ναναι, και καποιες αμφιβολιες.
  Μπορουμε λοιπον να μιλαμε για κατευνασμο; ή ειναι καλυτερα να σκεφτομαστε για περισσοτερη σοφία και σωφροσυνη;

  • Η Τουρκία πιέζεται απο όλε ςτις πλευρές.Φαίνεται ότι χάνει τη προσβαση στις ενεργειακές πηγές στην επικρατεια της Κύπρου,κινδυνεύει με ολική ήττα καθως δεν μπορεί να επιβάλλει το»ουτε εσυ ,ουτε και εγώ» ‘οπως έγινε στη κριση του 1987 με την Ελλάδα μετατίθοντας το πρόβλημα στο μέλλον.Στην ουσία πληρωνει ένα ιδιαιτερα βαρύ τιμημα στις επιλογές της στη Κύπρο.και κινδυνεύει επίσης να παγιδευτεί σε μια πιο μεγαλη στρατιωτική επιλογή απο αυτη του 1974.Είναι φυσικό αν βρεθεί εκεί,αν αύριο οι αμερικανικες και λοιπες εταιρείες εταιρείες,επιθυμούν να πάρουν εμπορικές θεσεις στην περιοχή της Ελληνικης ΑΟΖ,δίνοντας στην Ελλάδα τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφαλη ανακήρυξη.(όπως στη Κύπρο) .Ενα λάθος που γίνεται συχνά είναι η αγνόηση του εξωτερικού -τρίτου παράγοντα σε διμερές διαφορές. Μια χάραξη πολιτικης και διπλωματίας υψηλού επιπέδου δοκιμαζεται σε αυτές τις περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό,καθως υπαρχουν πολλές αβεβαιότητες.Εγω πιστεύω οτι αυτη τη χρονική περιοδο πρέπει να κανουμε οτι έκαν εο Μεταξας προ του 1940 μ ε τους Ιταλούς.Μεχρι να έχουμε εικόνα τι θα απαφασισουν οι μεγάλοι με την Τουρκία και τι θα μπορέσει να αποδεχτεί αυτή.Η Τουρκία αυτη τη στιγμή ειναι σε ιδιαιτερα δύσκολη θέση και όχι η Ελλάδα.

   • Θα διαφωνησω σε πολλα σημεια. Σημερα η Τουρκια εχει ανεξαρτοποιηθει σε μεγαλο βαθμο, σε οτι αφορα την αμυντικη πολιτικη και βιομηχανια. Αυτο με την σειρα του της επιτρεπει μεγαλυτερη ευελιξια κινησεων διεθνως. Φοβαται πολυ λιγοτερο το εμπαργκο οπλων απο οτι πριν απο 40 χρονια. Διεθνως σημερα τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα απο οτι την εποχη του ψυχρου πολεμου. Η κατασταση ειναι πολυ ποιο ρευστη. Ακομη και σε οτι αφορα τις ενεργειακες πολιτικες. Η παρουσια των γνωστων αγωγων στη «γειτονια» επηρεαζει διαφορετικα τα κρατη. Μεχρι ποιο σημειο ειναι το εμπρακτο τιμημα που πληρωνει; Εαν εξαιρεσουμε τις πολυ προσφατες αρνητικες επιπτωσεις απο το πραξικοπημα το business as usual καλα κρατει.
    Δεν υπαρχει επισης αναγκη να εκβιασει καταστασεις. Εχει βαλει «ποδι» και στην Συρια εκτος απο την Κυπρο (1974) και μαλιστα με διεθνη «μανδυα» διπλοματικης και ανθρωπιστικης καλυψης, σε σημειο που δεν εχει ακουστει κατιτι εναντια της που να την εχει επηρεασει αρνητικα στα σοβαρα. Εκτος εαν η «γκρινια» των Κουρδων ειναι αυτη που θεωρειτε τοσο σημαντικη. Τι θα συμβει στο μελλον; το αγνοω!
    Η Ελλαδα ελπιζει σε μια προσπαθεια επιτυχους επεκτασης των χωρικων υδατων για να ενισχυση ακομη περισσοτερο τα διπλοματικα ερεισματα οταν ερθει η ωρα των γεοτρησεων. Δυστυχως στο ανατολικο αιγαιο εχει παγιωθει μια κατασταση απο το 1974 οπου χωρις τους «συνεταιρους» δεν προκειται να ερθει ποτε γεοτρυπανο. Για να εκβιαστει μια οποιαδηποτε κατασταση στο ανατολικο αιγαιο, η Ελλαδα θα βρεθει σε σκηνικο αναλογο ή χειροτερο απο εκεινο των Ιμιων. Μποριε λοιπον να εκβιασει καταστασεις εαν πρωτα δεν εχουν λυθει σημαντικα προβληματα αμυντικης αποτροπης που χρονιζουν; Μαλλον οχι.
    Ακομη και εαν συμβει ενα τετοιο σκηνικο με την περιπτωση να προκειται για μια νικη στα «σημεια», μονο για λογους «image» και παλι ο λεγομενος 3ος παραγοντας δεν θα επιτρεψει η «ριζα του κακου», δηλαδη τα πετρελαια στο αιγαιο, να συνεχισουν να αποτελουν σημειο τριβης συνεχιζοντας την γνωστη επιλογη για «παγωμα» των καθε προθεσεων (ελληνικη ηττα). Ετσι, ηρεμουν και οι «εδω» αλλα και οι «εκει». Παλιο το σκηνικο και το εχουμε ηδη δει.
    Αλλοιωτικο ειναι το σκηνικο στα αλλα θαλασσια συνορα με τις λοιπες χωρες. Ευτυχως δηλαδη. Εκει μεσοπροθεσμα μαλλον θα αποδειχτει οτι καποια εμπρακτα αποτελεσματα θα μετατραπουν σε επιπελον εσοδα για το ελληνικο κρατος και σε επιπλεον θεσεις εργασιας για τους πολιτες. Αλλα απο την αλλη να βασιζομαστε για το μελλον, στο τι «δωρα» θα φερουν οι εταιριες εξωρυξης πετρελαιου και αεριου σε 5 ή 10 χρονια απο σημερα, γιατι για τοτε πρεπει να υπολογιζουμε οτι το «ζεστο» χρημα θα ρευσει και οχι νωρητερα, ειναι λιγακι ουτοπικο. Μεχρι τοτε πρεπει να συνεχιστει ο εξορθολογιμσος των δημοσιονομικων οπως τον γωνριζουμε και επισης να ενισχυουμε τις ΕΕΔ με τα πενιχρα οικονομικα μεσα που μπορει να διαθεσει το δημοσιο μεσα στα στενα δημοσιονομικα πλαισια. Μετα απο 10 χρονια και οταν η Ελλαδα θα εχει πρωτα μετατραπει σε «Σ. Αραβια», το ξανασυζηταμε σε νεα βαση. Αλλα μεχρι τοτε, θα συνεχισει το ιδιο πολυ γνωστο τροπαριο…
    Ευτυχως που σημερα δεν ειμαστε στην ιδια ασχημη θεση που βρεθηκε ο Ι. Μεταξας. Αυτος δεν ειχε την ευκαίρια να επιλεξει, εμεις το μπορουμε. Η Ελλαδα εχει την δυνατοτητα να αποφυγει την κακοτοπιά (Ιμια) και οσα ακολουθουν ενα αναλογο σκηνικο.

    • Θα επισημάνω συμπληρωματικα ,ότι η πολεμική της μηχανή εινα ιδιαίτερα ευάλωτη σε ΄άτυπο έστω αμερικανικο εμπαργκο ..αφου η αεροπορία της τουλαχιστον εξαρταται απολυτα απο την χώρα αυτό.Ηδη εχει γερμανικο εμπάργκο,για αυτο καρκiνοβατεί το Altay.,πάν επίσω τα υποβρυχία της κλπ.

     • Παραγουν τα περισσοτερα εντος! Μαζι και τα ανταλλακτικα. Τα Φ16 τα εφτιαχναν εκει με Τουρκικη Προστιθεμενη Αξια 80 εως 90 τοις εκατο κατα μεσο ορο. Ειχαν ξεκινησει με 25% και εφτασαν να τα φτιαχνουν ολα! Σε τι θα επηρεαστουν;
      Δεν εχουν φτασει στην πληρη ανεξαρτησια και διατηρουν «ομφαλιο λωρο» με τις δυτικες βιομηχανιες, αλλα δεν ειναι στο βαθμο που υποστηριζετε. Ειναι σε σημαντικα διαφορετικη θεση απο την σχεση εξαρτησης των ΕΕΔ απο τις προθεσεις των ξενων προμηθευτων.
      Τα θεματα που θιξατε οπως για παραδειγμα το Γερμανικο εμπαργκο δνε ειναι μια μονιμη κατασταση. Οπως ανφερερα προηγουμενως το πραξικοπημα του ιουλιου του 2016 προκαλεσε αναστασωση εντος και σημερα αντιλαμβανομαστε οτι εχει επηρεασει και τις σχεσεις. Αλλα πριν απο το πραξικοπημα, το ζητημα των γερμανικων licences ηταν θεμα καθαρα σε σχεση με τις εξαγωγη οπλων προς τριτες χωρες. Η προσπαθεια για την κατασκευη ενος εγχωριου κινητηρα ειναι εξαιτιας αυτου του λογου. Θελουν να μην εχουν προβληματα και περιορισμους στις πωλησεις προς τριτα κρατη. Η Γερμανια για τους δικους της λογους δεν δινει «λευκο χαρτι». Τα ζητηματα και οι καθυστερησεις που μαθαινουμε δημοσια και σχετιζονται με τα οσα αναφερατε σχετιζονται εν μερη με ζητηματα σαν το προηγουμενο και εν μερη με καθαρα τεχνολογικα και βιομηχανικα ζητηματα αναπτυξης τεχνολογιων και βιομηχανοποιησης τα οποια δεν συμβαδιζουν με τις επιθυμιες τους. Ειναι υποχρεωμενοι να αναπροσαρμοσουν τα χρονοδιαγραμματα με βαση τις δυνατοτητες που εχουν κια αυτες που ελπιζουν οτι θα αποκτησουν σε συγκεκρημενα χρονικα διαστηματα, εαν το πετυχουν! Στο τελος ομως αυτοι θα εχουν αυτην την ανεξαρτητοποιηση απο ξενες πηγες που πολλοι απο τους «εδω» συνηθως «παπαγαλιζουν» χωρις καν να ξερουν περι τινος προκειται και τι σημαινει. Να εχετε υποψη μονο οτι, οτιδηποτε παραγουν εκει κοστιζει απο το μισο εως το ενα τεταρτο (αν οχι και λιγοτερο) σε σχεση με το αντιστοιχο που εισαγουν ετοιμο απο το εξωτερικο. Ακομη και να μην ειναι 100% ιδιας ποιοτητας με το εισαγωμενο, αλλα «ελαφρα» κατωτερο, πραγμα που πρεπει να αποδειχτει και δεν πρεπει να το λαβουμε σαν δεδομενο και παλι, βγαινουν κερδισμενοι.

 25. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,Η ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.ΟΙ»ΣΥΜΜΑΧΟΙ»ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΙΣΑ ΙΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ,ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ,ΜΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΠΑΡΟΛΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΤΙΔΕΣ,ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ »ΦΙΛΟΥΣ» ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ..ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ,ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΧΙ ΤΗΝ »ΦΙΛΛΑΝΔΟΠΟΙΗΣΗ» ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ.ΠΟΛΛΟΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΡΑΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΩ, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΧΘΕΣ,ΣΗΜΕΡΑ,Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΥΝΑΤΟΙ..ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥΣ.ΑΚΑΡΙΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ Η ΕΣΤΩ ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ…ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΣ ΟΥΤΕ ΤΡΕΛΟΣ,ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ……..

 26. Δεν φοβάμαι ουτε τον στρατό μας ουτε το τι έχουμε και τι δεν έχουμε σε οπλισμό και τλπ,φοβάμαι τους πολιτικούς απο κοτέτσι που έχουμε ,ηταν είναι και θα είναι οι εθνοπροδοτες,αυτοι θα μας πουλήσουν και θα μας ντροπιασουν για χιλιοστή φορα

 27. Όσο και να μην θέλω να δυσαρεστήσω τους ανθρώπους της ΠτΔ και πάντα με καλές προθέσεις, ένα σχόλιο όχι μόνο για το άρθρο αλλά και για τα προαναφερθέντα σχόλια, δεν γίνεται να μην κάνω, όσο και αν φανεί δεικτικό/υποτιμητικό:

  Σε αυτή την χώρα η πιο αρεστή στον δυτικό παράγοντα(όπως έχουν ομολογήσει αξιωματούχοι τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ) ελληνική κυβέρνηση, ετοιμάζεται το «Σκοπιανό» να το «κλείσει» όπως να είναι και μέσω αυτής, η Τουρκία βάζει χέρι στα θέματα της μειονότητας και επισήμως μέσω του τρόπου ανάδειξης του Μουφτή. Και με την Αξ. αντιπολίτευση να σιωπά και μάλιστα ένοχα. Και στην 1η περίπτωση, η πλάκα είναι ότι την ιστορία το πως πάει να διευθετηθεί, την δίνει στο «πιάτο» ο ανεπίσημος ντελάλης της κυβέρνησης και γνωστός για τις απόψεις του Δήμαρχος της Θεσ/κης Γ.Μπουτάρης.

  Σε αυτή την χώρα κάποιοι κάνουν λόγο για εξοπλησμούς και τρόπους ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας!!!

 28. Χώρα που καταληστεύει τον παραγωγικό ιστό της προκειμένου να ικανοποιήσει το πελατειακό της κράτος με επιδόματα ωστε να «κινηθούν» τα μαγαζιά δεν δικαιούται ούτε ανεξαρτησία, ούτε Εθνική κυριαρχία. Δεν δικαιούται καν επικράτεια. Αυτό γίναμε. Ένας λαός που εξαρτά την ευτυχία του απο το SUV, τη μεζονέτα, το «έχειν και καταναλίσκειν». Όσοι με αμφισβητείτε, παρακολουθήστε τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και πώς αυτή εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια τείνοντας στο…μηδέν. Για πείτε κύριοι, σε περίπτωση που το μισό «υπερπλεόνασμα» των τελευταίων 2 ετών πήγαινε σε μαξιλάρι χρέους, και το άλλο μισό σε εξοπλισμούς ποιός θα ήταν σήμερα αφεντικό του Αιγαίου; Mε F16V σε ικανοποιητικούς αριθμους (όχι αυτή η ξεφτίλα με το συνεχές κούρεμα), με εντατική στρατιωτικοποίηση των νησιών (υπόγειες εγκαταστάσεις, MLRS αντιπλοϊκά, επαρκής επάνδρωση μονάδων με μόνιμους και κληρωτούς) ποιός θα τολμούσε να ονειρευτεί «συνεκμετάλλευση»; Tα 12 ν.μ θα είχαν κηρυχθεί de facto και το ΑΙγαίο θα ήταν μέρος της ελληνικής επικράτειας στο σύνολό του με τη δύναμη των όπλων και της επιβολής, τη μόνη δηλαδή γλώσσα που γράφει την ιστορία και αντιλάμβάνεται απόλυτα ο αντίπαλος. Ένας λαός που ανέχεται να μπαίνει στην ουρά των συσσιτίων, να επαιτεί και να απαιτεί επιδόματα φτώχειας, έχει εξανδραποδισθεί εξ ορισμού. Όλοι πονέσαμε κι όλοι ματώσαμε απο την κρίση. Κυρίως, όλοι συνεισφέραμε. Αυτό που συνεισφέραμε όμως δεν πηγαίνει για το καλό της πατρίδας, αλλα χρησιμοποποιείται για την εξαγορά συνειδήσεων και την περαιτέρω ιδεολογική ισοπέδωση του ντόπιου πληθυσμού.
  ΥΓ: Δεν αποδέχομαι καμία δικαιολογία για τον αφοπλισμό της χώρας που να εδράζεται στην οικονομική συγκυρία. Στην Ξάνθη το ελληνικό κράτος κλείνει τη ΣΕΚΑΠ και στη Χαλκιδική την ELDORADO και οι πολιτικοί σφάζονται για το χρώμα των επενδύσεων. Εμείς φταίμε, σαν πολίτες, που εκλέγουμε το πολιτικό προσωπικό που χρεωκοπεί τον τόπο καθημερινά! Η χώρα μπορούσε να έχει ισχυρότερη οικονομία, οι πολίτες της να μην περιμένουν να ζήσουν απο «βοηθήματα-μποναμάδες» και οι ΕΔ να έχουν τα όπλα που απαιτούνται όχι για την «άμυνα» αλλα για την κυριαρχία στο ζωτικό οικονομικό μας χώρο. Την κερκόπορτα την άνοιξε ο Έλλην ψηφοφόρος και κανείς άλλος.

 29. Θα προσθέσω και εγώ την άποψη μου. Το έχω γράψει και αλλού. Το θέμα είναι ότι ο μέσος Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τα 6 ή 12 μίλια. Ούτε εάν το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. Δεν θα πάει να σκοτωθεί απέναντι σε έναν εμπειροπόλεμο, φανατισμένο λαό 80.000.000. Για να μοιρασθεί το Αιγαίο στον Έλληνα και στον Τούρκο επιχειρηματία. Μπορεί να σας κακοφανεί αλλά έτσι είναι.

  Αν η Τουρκία ρίξει πυρηνικά στην Ελλάδα μας έχει εξαφανίσει. Αν εμείς τους ρίξουμε, θα επιβιώσουν. Μόνο στην Γερμανία υπάρχουν 4.000.000 Τούρκοι. Επιπλέον είναι απίθανο να καταφύγει κάποιος σε πυρηνικά για χάρη μιας βραχονησίδας.

  Τέλος μην βρίζετε τους πολιτικούς. Όταν ο λαός είναι άρτος και θεάματα, θα εκλέγει τους πολιτικούς που του αξίζουν. Οι επαναστάτες που έχουν λεφτά κάτω από το στρώμα και έτρεχαν πρώτοι στα ΑΤΜ θα έχουν την μοίρα που τους αξίζει.

 30. Εάν δωσουμε το πετρελαιο και αεριο του Αιγαιου (που είναι πολύ) στις μεγαλες εταιριες θα παρουμε ένα 25% ενώ οι μογγολοι διπλα μας δινουν 50% και αγορασαν καινουργιο πλοιο ερευνων Μπαρμπαροσα και καινουργιο γεωτρυπανο.Ερχομαστε σε συμφωνια φιφτυ/φιφτυ και τρωμε τα λεφτα των εξοπλισμων με τις μοντελες στη Μυκονο.

 31. Είδατε τι ωραία πλασάρεται πλέον η δύναμη της Τουρκίας?
  Από το «τρύπα στη γεωγραφία» με το «Διδυμότειχο μπλουζ» και την απαξίωση του στρατού και της παιδείας, φτάσαμε στην αποδόμηση του στρατού και της παιδείας.
  Όποιος έχει διαβάσει το χρονικό ανά τους αιώνες της πτώσης του Βυζαντίου θα βρει πολλές, μα πάρα πολλές ομοιότητες. Μόνο που τώρα λόγω της έκρηξης της τεχνολογίας και του διαδυκτίου (μεταψηφιακή εποχή) οι εξελίξεις επιταχύνονται.
  Επαναλαμβάνω … κάθε κενό που αφήνουμε, έρχεται κάποιος άλλος (ισχυρός) να το καλύψει

 32. Xωρίς καμμία ειρωνεία,όταν διάβασα τον τίτλο του άρθρου,θυμήθηκα εκείνο το Καζαντζάκειο «δέν φανταζόμουν ότι θα γινόταν κι᾿αυτό ρώτημα,να βασανίζει τον άνθρωπο».
  Γι᾿αυτό,δέν θα τοποθετηθώ ούτε στο άρθρο,ούτε στα σχόλια.
  Μία παρατήρηση μόνο,εκείνος ὁ χάρτης με το «Μακεδονίας» πάνω από το Π.Γ.Δ.Μ στην γνωστή κηλίδα της νότιας χερσονήσου του Αίμου,τί υποννοεί;

Comments are closed.