11.7 C
Athens
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Το μέλλον των ελληνικών F-16C/D Block 30 (Μέρος 2, οι υποψήφιοι… αγοραστές)

- Advertisement -

Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευτεί στην Π&Δ Τεύχος 385. Η παρούσα ανάρτηση αφορά το 2ο μέρος του δημοσιεύματος
ΠΑ, F-16C/D Block 30
Το μέλλον των PXI Μέρος 2ο
Στην επόμενη μέρα της έγκρισης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 Peace Xenia III και IV της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο F-16V, το θέμα των υπόλοιπων αεροσκαφών του τύπου τίθεται πλέον επιτακτικότερα επί τάπητος. Για τα μαχητικά τού εξοπλιστικού προγράμματος Peace Xenia II, δηλαδή τα Block 50, υφίσταται μια (δυνητική) αναβάθμιση ΕΜΖ που θα επιτρέψει να συνεχίσουν να υπηρετούν αξιόμαχα για τα επόμενα 20 χρόνια· δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα 32 αεροπλάνα Block 30 που αξιοποιεί η 330Μ (Π&Δ 353). Αν και πολλά έχουν ειπωθεί υπέρ της διατήρησής τους, ίσως και με αλλαγή ρόλου έναντι της πώλησης κάποιων ή εντέλει όλων, υπάρχει ένα πλαίσιο που περιβάλλει τα παλαιότερα αυτά μαχητικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί και το αναλύουμε πλήρως παρακάτω.
 Του Σταύρου Τσαντζαλή, Δρ. Μηχανολόγου Μηχανικού και του Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη, Αεροναυπηγού. Φωτογραφίες Νίκος Χαντζής, αρχείο Π&Δ.
Το δυνητικό μέλλον των Block 30 προδιαγράφηκε με την αποστολή της αρχικής επιστολής LOR (Letter of Request) τον Ιανουάριο του 2017 για το πρόγραμμα F-16V, που, όπως ήταν αναμενόμενο, αφορούσε μόνο τα μαχητικά PXII/III/IV. Αποκάλυψε όμως μια προσπάθεια διάθεσης μαχητικών PXI στη διεθνή αγορά. Να θυμίσουμε ότι η πιθανότητα πώλησης «μικρού αριθμού F-16 Block 30 στη Βουλγαρία» είχε αναφερθεί ως δημοσιογραφική πληροφορία το 2014 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11-10-2014) και ανακινήθηκε πολλές φορές έκτοτε, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί επισήμως. Αν η τότε απόπειρα στη Βουλγαρία ήταν περισσότερο θεωρητική παρά ουσιαστική, η προσπάθεια πώλησης Block 30 στην Κροατία, που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2017, ήταν απολύτως πραγματική. Εκ των πραγμάτων όμως διαφαίνεται ότι η προσπάθεια ήταν πολύπλευρη, πιθανότατα με τη βοήθεια της Lockheed Martin, αφού ενδιαφέρον για τα ελληνικά μαχητικά, ήδη από την άνοιξη του 2017 υπήρξε ως γνωστόν και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι σκέψεις της ΠΑ για το μέλλον των Block 30 αποκαλύφθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου 2017, όταν διευκρινίστηκε επίσημα ότι επιθυμία ήταν η διατήρηση σε υπηρεσία των 20 εκ των 32 (ως έχουν) για τη συγκρότηση μίας Μοίρας εκπαίδευσης και την πιθανή διάθεση των υπολοίπων για πώληση. Την περίοδο εκείνη η διαδικασία επιλογής της Κροατικής Αεροπορίας βρισκόταν ακόμη υπό εξέλιξη.
Τα ΗΑΕ επανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2017 με πιο συγκεκριμένες επιδιώξεις (έως και για το σύνολο των 32 ελληνικών μαχητικών), όταν η υποψηφιότητα των ελληνικών F-16 στον διαγωνισμό του Ζάγκρεμπ αποκλείστηκε και έκτοτε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μέσα στον Απρίλιο του 2018 ανέκυψε η πιθανότητα πώλησης F-16 Block 30 στη Ρουμανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της βαλκανικής χώρας στις 11 Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρουμάνος υπουργός Mihai Fifor σε δηλώσεις του (στη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη επιχειρήσεων μαχητικών Typhoon της RAF στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής αποστολής στη χώρα του) αναφέρθηκε στην προοπτική ολοκλήρωσης του αρχικού σχεδίου εκσυγχρονισμού της Ρουμανικής Αεροπορίας (FAR), που προβλέπει την προμήθεια 36 συνολικά μαχητικών. (Βλέπε και Π&Δ 383, «Air Task Force Romania, Αεροπορική Αστυνόμευση στα Καρπάθια»). Η τρέχουσα απαίτηση αφορά 12 αεροσκάφη που θα συμπληρώσουν τα ήδη 12 σε υπηρεσία. Το θέμα όμως παραμένει ομιχλώδες, αφού κάποιες πληροφορίες μιλούν για αγορά 4 αεροσκαφών άμεσα και 8 στη συνέχεια, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι προωθείται άμεσα η απόκτηση 12 F-16. Η τρίτη φάση του προγράμματος (έναντι των 36) τοποθετείται στα μέσα της επόμενης δεκαετίας με απαίτηση για 12 επιπλέον μαχητικά, πιθανότατα καινούργια.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρουμάνου υπουργού, η χώρα του έχει δεχθεί προσφορές για την απόκτηση επιπλέον μαχητικών F-16 από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Πορτογαλία. Κατά τον Μ. Fifor έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις τρεις χώρες, που περιλαμβάνουν και επιτόπια αξιολόγηση των υποψήφιων αεροσκαφών. Ανέφερε μάλιστα ότι επιτροπή της FAR αναμενόταν να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ. Στις ίδιες δηλώσεις του ο Fifor εξήγγειλε και τον εκσυγχρονισμό των 21 εκπαιδευτικών αεροσκαφών IAR-99.
Η Ρουμανία διαθέτει σήμερα 12 F-16AM/BM, η παραλαβή των οποίων ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από την Πορτογαλία, εκσυγχρονισμένα στο πρότυπο του ευρωπαϊκού MLU. Να θυμίσουμε ότι το σχετικό πρόγραμμα αφορούσε 8 μονοθέσια και 4 διθέσια, τα περισσότερα από τα οποία προήλθαν από πλεονασματικά αεροσκάφη της Πορτογαλικής Αεροπορίας (PAF). Για να συμπληρωθεί όμως ο αριθμός των διθέσιων, η PAF αγόρασε δύο F-16A (σε καθεστώς εναπόθεσης) από τις ΗΠΑ και τα εκσυγχρόνισε στο επίπεδο MLU. Υπάρχει η άποψη ότι η πορτογαλική πρόταση θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο, αλλά η PAF δεν διαθέτει πλέον ικανό αριθμό πλεονασματικών Fighting Falcon ώστε να ικανοποιήσει ρουμανικές ανάγκες για 12 «νέα» αεροπλάνα.
Έτσι η πρόταση της Λισαβόνας αφορά λύση που -εν μέρει- ακολουθήθηκε στην πρώτη φάση του προγράμματος: συμπλήρωση δηλαδή του αριθμού με αεροπλάνα που θα αγοραστούν (πιθανότατα από τις ΗΠΑ), θα ανακατασκευαστούν δομικά για να επεκταθεί το «προσδόκιμο ζωής» τους και θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο MLU. Μια τέτοια πορτογαλική πρόταση αναφερόταν ήδη ως προαίρεση της αρχικής αγοράς των 12 F-16, αλλά φαίνεται ότι τώρα το Βουκουρέστι εξετάζει και άλλες λύσεις, είτε για να διευρύνει τις επιλογές του με ικανότερα αεροσκάφη είτε για να δημιουργηθεί ανταγωνισμός, ακόμη και αν καταλήξει και πάλι στην Πορτογαλία.
Για λόγους ομοιοτυπίας η προμήθεια επιπλέον πορτογαλικών F-16 είναι πιο κοντά στις ρουμανικές ανάγκες, αλλά στη βαλκανική αμυντική πολιτική τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο! Το Ισραήλ εμφανίζεται να προσφέρει μεταχειρισμένα F-16A/B ή F-16C/D, όπως και στην κροατική περίπτωση.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Ρουμανία ανέφεραν ότι η FAR προϋπολογίζει 15 έως 19 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, που μαζί με τα κόστη υποστήριξης και προμήθειας όπλων πιστεύεται ότι θα αυξηθεί στα $30 εκατομμύρια.
Να σημειωθεί ότι στις 14 Μαΐου 2018, σε επίσημη επίσκεψη του Mihai Fifor στην Αθήνα, υπήρξε συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, αν και δεν έγινε γνωστό εάν στην ατζέντα περιλαμβανόταν το θέμα της υποψηφιότητας των ελληνικών Block 30 στη ρουμανική επιδίωξη. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ ωστόσο, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι: «…διαγράφονται ευκαιρίες στο πλαίσιο της αμυντικοτεχνικής μας συνεργασίας. Ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση τις κρατικές αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε αυτές τις πολύ σημαντικές συνεργασίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών».
Για το θέμα ο Fifor είχε επισκεφτεί τον Απρίλιο το Ισραήλ και είχε επίσης συνομιλίες μέσα στον Μάιο με τον Κροάτη ομόλογό του. Να θυμίσουμε ότι η Κροατία επέλεξε φέτος την απόκτηση 12 μεταχειρισμένων ισραηλινών F-16C/D Block 30 έναντι αμερικανικών F-16V, σουηδικών Gripen C/D και ελληνικών F-16C/D Block 30.
Αν επαναληφθεί το κροατικό σενάριο, η ελληνική υποψηφιότητα θα αποτελεί και πάλι τη «χειρότερη» πρόταση, αφού τα ελληνικά Block 30 (στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα) είναι σημαντικά υποδεέστερα τόσο των F-16AM/BM MLU όσο βέβαια και των ισραηλινών Barak I. Θεωρητικά, μια ελληνική πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και εκσυγχρονισμό των Block 30 με απάρτια που θα προέλθουν από το ελληνικό πρόγραμμα των F-16V και τη μελλοντική παράλληλη αναβάθμιση των Block 50. Με το χρονοδιάγραμμα όμως που υφίσταται σε αυτά τα ελληνικά προγράμματα είναι απίθανο να μπορούν να συμπέσουν με την ικανοποίηση των ρουμανικών αναγκών. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να επιδιωχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε ίσως να αποτελέσει προηγούμενο για το μέλλον είτε στη Ρουμανία είτε σε άλλη χώρα.
Στα μέσα Μαΐου 2018 όμως και η υπόθεση της προμήθειας νέου μαχητικού από τη Βουλγαρική Αεροπορία απέκτησε ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα πολλά προηγούμενα που κατέληξαν άγονα. Στην πρόσφατη εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε τη διάθεση 1,8 δις Λέβα (περίπου $1,08 δις ή €920 εκ.) για «την αγορά τουλάχιστον οκτώ νέων ή εκσυγχρονισμένων μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών». Η επένδυση αφορά συνολικό «πακέτο» που περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση, υποστήριξη (τριών ετών), όπλα και υποδομές, με κάποιες από αυτές τις προβλέψεις να αφορούν και επόμενη φάση μιας δεύτερης αγοράς, δεδομένου ότι η βουλγαρική απαίτηση είναι για 16 συνολικά αεροπλάνα. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά η υπογραφή σύμβασης θεωρείται πιθανή μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και όλες οι προηγούμενες προσπάθειες της Σόφιας για νέο μαχητικό ναυάγησαν στο στάδιο μετά την έγκριση του προϋπολογισμού. Θεωρείται πιθανό η Βουλγαρία να αναζητήσει υποψηφιότητες αντίστοιχες με της Κροατίας (με την οποία είχαν υπάρξει επαφές για σύμπλευση, πριν το Ζάγκρεμπ πάρει οριστικές αποφάσεις) ή της Ρουμανίας και πιθανότατα να περιλάβουν και ελληνική πρόταση.
Διαβάστε επίσης

ΘΕΜΑ: Το μέλλον των ελληνικών F-16C/D Block 30 (Μέρος 1, οι προσπάθειες της ΠΑ μέχρι σήμερα)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Paliouras

Παγια αποψη μου ειναι, οτι τα αεροπλανα αυτα, μπορουν να αξιποιηθουν, ιδανικα να αυξηθουν οσο γινεται οι υπολειπομενες ωρες πτησης και στα ηλεκτρονικα να μπουν τα ρανταρ των block 52+ και τα modem των block 50

photographix

Τι ακριβως σκεπτικο εχουν τα ΗΑΕ για τα ελληνικα Β30? Να αγορασουν φθηνο σκαφος F16 και να τα τουμπανιασουν στην LM στα μετρα τους? Συμφερει σε σχεση με την αγορα καινουριων B70?

Scalp_eg

Για να τα κανουν εκπαιδευτικα-lift ειχε γραφτει, δεν τους εχω για τοσο αφελεις να ριξουν τοσα λεφτα σε “αναλογικο” αεροσκαφος 30 χρονων για να τα κανουν “τουμπανα”
Ενδιαφερουσα ανταλλαγη με τους εμιρηδες θα ηταν να παρουν ολα τα μπλοκ 30 και
να μας δωσουν μιραζ 2000-9. Σε μια αναλογια 1 προς 4 (αντιστοιχη του κοστους)
θα παιρναμε 8 μιραζ 2000-9 σχεδον πανομοιοτυπα με
τα δικα μας 2000-5
Εχουν 60-62 αν δεν κανω λαθος και θα κανουν μερικη αναβαθμιση σε 42,
8 κομματια πιθανον να μπορουν να δωσουν

aris32

σωστη η ιδεα σου για ανταλλαγη αλλα για να κανεις μια μοιρα θελεις τουλαχιστον 16 μ2000-9 .

Stmts

Η ”Βορεια Μακεδονια” (ΦΥΡΟΜ) αν μπει στο ΝΑΤΟ θα χρειαστει να εξοπλιστει με δυτικου τυπου οπλα. Η Ελλαδα οφειλει να βρισκεται εκει αναλαμβανοντας την προσδεση αυτης της μικρης χωρας στις φιλιες χωρες της περιοχης.

sotbak

σωστός

montif74

Αν τα πληρώνουν και στους φίλους σου τους Ρώσους τα δίνουμε.

andreasmp412c

Μεσα…. εχουμε ενα σκασμο σαπακια που μπορουμε να ξεφορτωθουμε. Εεεεε…. εννοω πλεοναζον αξιομαχο υλικο σορρυ

Spirit

Ναι εμάς περιμένουν… ας κοιτάξουμε την καμπούρα μας, να εκμεταλλευθούμε μεταχειρισμένο υλικό που κυκλοφορεί και αυτοί ας πάνε να πνιγούν.

Ulysses

Δεν νομίζω ότι μπορούν να πουληθούν πλέον με αξιοπρεπές τίμημα. Η μόνη λύση κατά τη γνώμη μου είναι να χαριστούν (όσα μας περισσεύουν γιατί η ΠΑ ισχυρίζεται πως κάποια σκοπεύει να τα αξιοποιήσει σε διαφορετικό ρόλο) με διπλωματικά ανταλλάγματα ή/και εμπορικές συμφωνίες, κατά προτίμηση στον αμυντικό τομέα.

Giorgos Tsagkaris

Oυτε οι ΗΠΑ δεν το κανουν αυτο καλα καλα…

George

Έχεις τα α/ε, έχεις τα spare parts έχεις και αεροπορική βιομηχανία που προσπαθείς να τη κάνεις να επιβιώσει.
Από την άλλη θα έχεις μια αεροπορία με 85 F-16V , 30 F-16 Adv (αν) και 24 Μ-2000-5ΜκΙΙ, σύνολο 139 α/ε στην καλύτερη περίπτωση.
Οπότε αντί να κάνεις upgrade τα 32 F-16-30 και τα 8 F-16-50 σε F-16 plus θες να τα πουλήσεις για πενταροδεκάρες.
Όλα αυτά ενώ θα αναγκαστείς να αποσύρεις σύντομα 34 F-4 και 19 Μ-2000……..
Μιλάμε δηλαδή για μια ΠΑ σκιά του εαυτού της με 110-140 α/ε και αυτό όταν ο αντίπαλος αυξάνει τις δυνατότητες; της δικιάς του
Τα αποτελέσματα του να δίνεις το 0,27% του ΑΕΠ σου σε εξοπλισμούς.
Κάτι που το…….Λουξεμβούργο θα χαρακτήριζε ανεύθυνη αμυντική πολιτική!

Spirit

Αν και τα έχουμε πει 100 φορές…
Λάθος σίγουρα δεν υπέστησαν EMZ τα Φ-16 (ίδια λάθη με τις ΜΕΚΟ-200) αφού υπάρχουν διαθέσιμα υλικά με μια δομική αναβάθμιση μπορούν τα μαχητικά να φτάσουν τις 12.000 ώρες.
Από την άλλη τα μη εκσυγχρονισμένα Mirage οδηγήθηκαν και αυτά στην απαξίωση και από την άλλη τα γαλλικά 2000-5F φαίνεται κακοπέφτουν σε ορισμένους…
Πρέπει να το πάρουμε απόφαση σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει σοβαρότητα ενώ απειλείται άμεσα…

STRATOS

Η Πτηση είχε πρόσφατα ένα αφιέρωμα στα Ελληνικά F-16 block 30 (όπως και παλαιότερα) που παρείχε πολλά στοιχεία για την αναβάθμιση τους όπως και οικονομικά στοιχεία.
Για να μην σας τα πολυλογώ, πρακτικά με 4-6 εκατομμύρια δολάρια (για κάθε αεροσκάφος) μπορούν τα block 30 να φτάσουν σε αντίστοιχο επίπεδο με τα F-16M!! και σε αυτό το κόστος περιλαμβάνεται και η δομική επέκταση που υποβάλει η USAF τα αντίστοιχα αεροσκάφη της (block 30) ώστε να αξιοποιηθούν μέχρι το 2048!!!!!
Το κύριο πρόβλημα είναι η καλωδίωση του υπολογιστή MMC5000 (από τα F-16 block 52+), αλλά αυτό μπορεί να παρακάμπτει με τον πολύ φτηνό υπολογιστή της ΒΑΕ (ανοιχτής αρχιτεκτονικής) που χρησιμοποιούν και τα F-16 block 30 της αμερικάνικης εθνοφρουράς. Έτσι με τον υπολογιστή της BAE μπορεί να εξοπλιστούν τα Ελληνικά F-16 block 30 με τα Radar APG-68V9, τα σύστημα ναυτιλίας, τα IFF κτλ που θα αφαιρεθούν από τα 85 xF-16 block 52+/ 52+ advanced που θα γίνουν update με radar AESA.
Προσπερνώντας την εμμονή του μπακάλη καμένου που θέλει να πουλήσει τα μισά οπλικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων, θα ήταν σκέτη ανοησία για την ΠΑ να μην εκμεταλλευτεί αυτά τα 32 αεροσκάφη (μέχρι το 2048 όπως η USAF??!!) και να τα απαξιώσει.
Η ΠΑ με 200 εκατομμύρια δολάρια μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα 32 υπερπολύτιμα αεροσκάφη για πολλά χρόνια ακόμη, την ίδια στιγμή που άλλοι γείτονες πληρώνουν 1 δις για να αποκτήσουν 8 -12 από αυτά τα (μεταχειρισμένα) αεροσκάφη και την αντίστοιχη υποδομή.
Αν θέλει η ΠΑ να διατηρήσει μια οροφή κοντά σ τα 200 αεροσκάφη, πρέπει να εκμεταλλευτεί την τεράστια επένδυση (της δεκαετίας του 80) που έχει κάνει για την αγορά των block30.

Paliouras

ποσα like να ειχε να σου κανω?
Αψογος

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η Π.Α θέλει να έχει 304 μαχητικά αεροπλάνα.
Η οικονομία αντέχει λιγότερα από τα 200 που γράφεις. Πριν καιρό είχα γράψει εδώ ένα σχόλιο πόσα αντέχει αλλά δεν δημοσιεύτηκε.
Και άντε και θα διατηρήσει οροφή με 200 μαχητικά. Οι διαθεσιμότητες είναι το μεγάλο θέμα….

aris32

η ακριβεια του θελει 304 με σκοτωνει . η οικονομια αντεχει και 250 αρκει να ειναι σχεδον ολα ομοια μεταξυ τους . αυτο που δεν αντεχει ειναι 4 εκδοσεις φ16 2 εκδοσεις μ2000 και φαντομ . συνολικα η ΠΑ υποστηριζει 2 εκδοσεις κινητηρων φ16 4 εκδοσεις φ16 2 εκδοσεις μ2000 και 1 εκδοση κινητηρα και τα φαντομ . δεν συζητω οτι η ιδια η ΠΑ διατηρει μια μοιρα με 7 πυροσβεστικα στην θεσσαλονικη με οτι αυτο συνεπαγεται για λογους μεταθεσεων του προσωπικου της . ας ξεκινησουν οι ενοπλες δυναμεις μια κανονικη αναδιαθρωση τους πχ ο στρατος να μην εχει σκορπια στρατοπεδακια των 20 ατομων δεξια και αριστερα . η ΠΑ αντι να κλεινει μαχιμες μοναδες πχ Σαντορινη διατηρει μια μοιρα 7 αεροπλανων στην θεσσαλονικη και μαλιστα πτερυγα μαχης . το ΠΝ μεχρι πριν λιγο καιρο ειχε ναυτικη διοικηση βορειου ελλαδος με εδρα θεσσαλονικη και τουλαχιστον 400 στελεχη εκει να πινουν καφε στην Αρετσου . ο αδελφος εχει δικιο τα μπλοκ30 καποιοι τα αναβαθμιζουν .απο την στιγμη που εχουμε τα υλικα ειναι τουλαχιστον χαζο να μην τα αναβαθμισουμε

montif74

Με μόνο 200 εκατ γράφεις… μα δεν υπάρχουν τα χρήματα, πότε θα το καταλάβουμε επιτέλους?
Λοιπόν έχουμε:
1,1 δις χρειαζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό σε F16V
270 εκατ το FOS των Μιραζ 2000 για τα επόμενα 7 χρόνια
θα χρειαστούνε και νέα όπλα για τα F16V…..FOS για C27.C-130..λειτουργικά έξοδα,
Ο προυπολογισμός της ΠΑ ( που έτσι και αλλιώς παίρνει την μερίδα του Λέοντος ) έχει εξαντληθεί για τα επόμενα 7-8 χρόνια….
Η πώληση, κατα προτίμηση του σύνολου των -30 θα έδινε μεγάλη οικονομική ανάσα σε ΠΑ

phantomakis

Να τα χαρίσουμε στα Σκοπια δεν γινεται γιατι ακόμα δεν εχουν μπει στο Νατο, στην Αλβανια μπορουμε…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αυτές οι δύο χώρες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συντηρούν αεροπορία με μαχητικά αεροπλάνα. Σε ότι αφορά τα Σκόπια έχει και ένα επιπλέον θέμα λόγω του περιορισμένου εναέριου χώρου του για να επιχειρεί με μαχητικά αεροπλάνα.

montif74

To πιο πιθανό είναι , όταν με το καλό μπούνε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να περιπολούνε τα δικά μας μαχητικά στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, όπως το κάνουμε ήδη σε Αλβανία και Μαυροβούνιο.

Guardian

Ας στοχαστούμε λίγο έξω απ’ το κουτί.
Τα μόνα αξιοπούλητα F16 του μαγαζιού είναι τα PXII. Τα PXI έχουν αξιολογηθεί περίπου ως χρέπια (κακώς)όπου κι αν προωθήθηκαν. Μια πρωτότυπη λύση θα ήταν να σχηματιστεί μια μοίρα lift με είκοσι απ’ αυτά, τα δύο να δοθούν σε πανεπιστήμια και πολυτεχνικές σχολές για ερευνητικό στρατιωτικό πειραματισμό state of the art projects και τα εναπομείναντα δέκα να σχηματίσουν σμήνος aggressors περνώντας από ΕΑΒ μια εκτεταμένη επιθεώρηση, να βαφούν μαύρα με διακριτικό μια γαλάζια νεκροκεφαλή και να επινοικιάζονται ως κακοί dogfighters όπου πληρώνονται μαζί με χειριστές και τεχνικούς.

Tasos Prasinos

Σε δύο περιπτώσεις τα F16 PXI έδειξαν να μην ενδιαφέρουν κανέναν λόγω παλαιότητας. Ανταγωνιστικά προς πώληση είναι μόνον αυτά της PXII που είναι εφάμιλλα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά MLU. Αν σκεφτούμε λοιπόν out of the box θα μπορούσαμε από τα 32 της παρτίδας να χρησιμοποιήσουμε τα 20 ως LIFT τα δύο ως πλατφόρμες στρατιωτικών επιστημονικών εφαρμογών στο πολυτεχνείο για αμυντικά τεχνολογικά project και τα εναπομείναντα 10 να δοθούν στην ΕΑΒ για εκτεταμένη επιθεώρηση-συντήρηση, να βαφούν μαύρα με γαλάζια νεκροκεφαλή (πρόταση badass) ως διακριτικό και να συγκροτήσουν σμήνος επίλεκτων aggressors προς επινοικίαση σε ασκήσεις κάθε κλίμακας νατοϊκών ή άλλων χωρών μαζί με χειριστές και τεχνικούς έχοντας έδρα την Ανδραβίδα ή την Καλαμάτα. WIN-WIN διαφήμιση-οικονομικό όφελος.
Παράλληλα από τα 38 blk 50 τα 16, μέσω των απαρτίων προερχομένων από τα VIPER, τα φέρνουμε στο αυτό επίπεδο με τα advance με την προοπτική να επεκτείνουμε σε τελικό στάδιο τα F-16V σε 100 πουλώντας τα λοιπά 22 και ζητώντας από τον Μακρόν ότι τεμάχιο από Μ-2000-5 έχει διαθέσιμο με αντάλλαγμα παραγγελία RAFALE blk4 μέσω των διαθεσίμων υπερκερδών των Γαλλικών τραπεζών και των νέων Γαλλικών FMS (ας πάρουμε φρεγάτες από τους φρίτσηδες μέσω της ιδίας οδού με τους Γάλλους για να “ξεχάσουν” τις αμυντικές ευαισθησίες τους).
Εννοείται ,κλείνοντας, ότι αποσύρουμε εν ευθέτω χρόνω όλα τα F-4 και τα Μ 2000 GR. Έχουν προ πολλού φάει τα ψωμιά τους και απομυζούν πολύτιμους πόρους από τα κονδύλια της ΠΑ.

Scalp_eg

Πολύ σώστες σκέψεις. 105 βαιπερ και 45 μιραζ μκ3 θα ηταν ιδανικο για την αεροπορια του 2030
(μονο 2 τύποι αεροσκαφών, χωρίς υποεκδόσεις)
150 αξιομαχα μαχητικα με υψηλες διαθεσιμοτητες, και ταυτοχρονα θα ερχονται και τα πρωτα νεα
μαχητικα (μαλλον ραφαλ φ4 σε 30-40 κομματια)
Αυτη τη στιγμη λεμε οτι εχουμε 200 αεροπλανα αλλα αξιομαχα (με υψηλη επιβιωσιμοτητα)
ειναι μονο 108 (84 φ 16+24 μιραζ)

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φρεγάτες; Αγοράζουμε γαλλικές, τελείως ξαφνικά, και δεν το ξέρουμε; (και ούτε το ΠΝ)

 Το τι διαβάσαμε, διαβάζουμε, και θα διαβάσουμε για το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών, είναι πέρα από κάθε λογική. Έχουμε την τάση να μην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα πάει Μάλι, το δήλωσε σήμερα η Φλοράνς Παρλί!

44
Η Φλοράνς Παρλί ενημέρωσε πριν λίγες ώρες τη γαλλική Γερουσία για την κατάσταση στο Μάλι και προανήγγειλε ελληνική συνεισφορά τους επόμενους μήνες!Αν και αυτό...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29

Related News

Ρώσος πιλότος: Το Su-57 μπορεί να νικήσει το F-35

Ο Μάγκωμεντ Τολμπόγιεφ είναι πρώην δοκιμαστής πιλότος μαχητικών και άλλων πολιτικών αεροσκαφών που κατά διαστήματα σχολιάζει θέματα αεροπορικής τεχνολογίας και πολεμικής τακτικής. Η τελευταία...

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φρεγάτες; Αγοράζουμε γαλλικές, τελείως ξαφνικά, και δεν το ξέρουμε; (και ούτε το ΠΝ)

 Το τι διαβάσαμε, διαβάζουμε, και θα διαβάσουμε για το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών, είναι πέρα από κάθε λογική. Έχουμε την τάση να μην...

Νυχτερινή! Ρωσικά Tu-160 σε πτήση πάνω από τρεις θάλασσες (βίντεο)

Στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 απογειώθηκαν για μια προγραμματισμένη περιπολία διαρκείας 14 και πλέον ωρών πάνω από διεθνή ύδατα του Αρκτικού, της Θάλασσας Μπάρεντς και της...