- Advertisement -

Ελληνικά F-84F: Ο ορισμός της Δ/Β επί δυόμιση δεκαετίες

- Advertisement -

Όταν πρωτοπέταξε, το κόστος (flyaway) σε τιμές εποχής ενός Thunderstreak ανερχόταν σε 769.300 δολάρια –562.715 για το σκάφος, 146.027 για τον κινητήρα, 9.623 για τα ηλεκτρονικά και 41.713 για όπλα. Κάθε ώρα πτήσης στοίχιζε $390, το δε κόστος συντήρησης έφθανε τα 185 δολάρια ανά ώρα πτήσης. Αποτελώντας τον στυλοβάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στον ρόλο της Δίωξης/Βομβαρδισμού επί δυόμιση δεκαετίες, αν μη τι άλλο τα πιστά F-84F τα έβγαλαν τα λεφτά τους.
Το Thunderstreak σχεδιάσθηκε ως μια βελτιωμένη, πιο ισχυρή έκδοση που θα αντικαθιστούσε τα F-84G. Μπορεί να μην είχε επιδόσεις που ζάλιζαν, όπως άλλα σύγχρονά του τζετ, όμως το F-84F ήταν αληθινό ‘bomb truck’: οπλισμένο με έξι πολυβόλα Browning M3 των 0.50 ιντσών (τέσσερα στο ρύγχος και από ένα στο χείλος προσβολής εκάστης πτέρυγας, κοντά στην ένωση με την άτρακτο) με 300 βλήματα ανά όπλο και φέροντας συνδυασμούς εξωτερικών οπλικών φορτίων βάρους έως 6.000 λιβρών (2.727 κιλά) όπως ρουκέτες FFAR των 2,75 ιντσών, 12 έως 24 ρουκέτες HVAR των 5΄΄, βόμβες γενικής χρήσεως Μ64 των 500 λιβρών και M65 των 1.000 λιβρών, εμπρηστικές napalm τύπου BLU και περιλήπτες βομβιδίων CBU-1/2, υπήρξε το κύριο αεροσκάφος δίωξης/βομβαρδισμού αρκετών Αεροποριών του ΝΑΤΟ κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Το πρώτο F-84F πέταξε το 1951 όμως προβλήματα στην ανάπτυξη του κινητήρα καθυστέρησαν τις παραδόσεις μέχρι το 1955. Πρόθεση της Republic ήταν να διατηρήσει το 80% του εξοπλισμού παραγωγής των Thunderjet ώστε να είναι ευκολότερη η μετάβαση στην παραγωγή του νέου τύπου και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος. Ωστόσο οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν τελικά στο F-84F είχαν ως αποτέλεσμα το ποσοστό των κοινών εργαλειομηχανών να περιορισθεί στο 15% καθώς το Thunderstreak ουσιαστικά ήταν ένα διαφορετικό αεροσκάφος, με τελικό κόστος (flyaway) τριπλάσιο εκείνου του F-84G.
Οι βασικές διαφορές ήταν η διεύρυνση του 60% της ατράκτου που υπαγόρευε η χρήση αεραγωγού μεγαλύτερης διατομής για τις ανάγκες του J65, η επιμήκυνση του οπισθίου τμήματος λόγω της μακρύτερης εξαγωγής καυσαερίων, η διαφορετικού τύπου καλύπτρα και κυρίως η υιοθέτηση οπισθοκλινούς πτέρυγας γωνίας βέλους 38,5 μοιρών στο 25% της χορδής και δίεδρο 3,5 μοιρών. Η πτέρυγα δεν διέθετε ελάσματα υποβοήθησης της κίνησης των πηδαλίων κλίσεως (aileron tabs) αφού η χρήση υδραυλικής υποβοήθησης τα καθιστούσε περιττά.

Ομοίως καταργήθηκαν και τα χαρακτηριστικά tip tanks στα ακροπτερύγια. Μπορούσαν όμως να αναρτηθούν τέσσερεις εξωτερικές απορριπτόμενες δεξαμενές σε ισάριθμους πτερυγικούς φορείς αυξάνοντας την εμβέλεια του αεροσκάφους. Οι δε μεταφερόμενοι συνδυασμοί οπλικών φορτίων βάρους μέχρι 6.000 λιβρών καθιστούσαν το F-84F ιδανικό για αποστολές Δ/Β.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιελάμβανε ραντάρ βομβαρδισμού AN/APW-11 (ΑN/APW-11A στα αεροσκάφη μετά το Βlock –61–RE) και αποστασιόμετρο AN/APG-30 το οποίο παρείχε στοιχεία για την απόσταση του στόχου στο σκοπευτικό A-4 όταν ο χειριστής επέλεγε βολή πολυβόλων, ραδιοπυξίδα AN/ARN-6, σύστημα IFF τύπου AN/APX-6, ασύρματο AN/ARC-33 ή 34, αυτόματο πιλότο Lear F-5, γυροσκοπική πυξίδα J-2 και TACAN. Ορισμένες εκδόσεις διέθεταν αυτόματο πιλότο τύπου ΜΒ-2.
Το F-84F ήταν ένα σταθερό και, όσο έμενε εντός ορίων φακέλου πτήσεως, προβλέψιμο αεροπλάνο. Όχι πως δεν είχε τις αδυναμίες του. Παρόλο που διέθετε ισχυρότερο κινητήρα από τα προγενέστερα F-84G, το Thunderstreak υπέφερε και αυτό από φτωχές επιδόσεις κατά την απογείωση καθώς σχεδόν το 10% της αποδιδόμενης ώσης χανόταν επειδή ο J65-W-7 ήταν τοποθετημένος υπό γωνία με αποτέλεσμα η «πίπα» να έχει μια χαρακτηριστική κλίση.

Φορτωμένο όπλα και καύσιμο, ήθελε σχεδόν όλο τον διάδρομο για να απογειωθεί και όταν επέστρεφε με ταχύτητα προσγείωσης 135 μίλια/ώρα (240 χλμ/ώρα) μόνο το αλεξιπροχώριο των 16 ποδών (4,9 μ) που διέθετε μπορούσε να κόψει την φόρα του –κι αυτό αφού είχε διανύσει 4.010 πόδια (1.222 μ) διαδρόμου. Παλαιοί χειριστές θυμούνται ότι η απογείωση με το F-84F ήταν μια εμπειρία γεμάτη έντονες συγκινήσεις. Με μέγιστο βάρος α/γ και το ταχύμετρο στα 300 χλμ/ώρα το αεροπλάνο ήθελε τουλάχιστον 7.000 πόδια διαδρόμου (2.133 μ) για να βρεθεί στον αέρα ενώ τις πολύ ζεστές μέρες «κατάπινε» 9.843 πόδια (3.000 μ) πριν καταφέρει να ξεκολλήσει.
Για εκείνους που είχαν περάσει από τα F-86, η εμπειρία ήταν σίγουρα αξέχαστη: αντί να τιναχτεί μπροστά μετά την άφεση των φρένων, το αεροπλάνο απλώς… στεκόταν για λίγα δευτερόλεπτα προτού αποφασίσει να κινηθεί. Κι όταν το έκανε, ήταν σαν να μετρούσε το μήκος του διαδρόμου μέχρι να δεήσει να τον εγκαταλείψει.
Ο δε κινητήρας ήταν επιρρεπής σε κρατήσεις υπό ορισμένες συνθήκες και η ανταπόκριση στην μανέτα αργή. Επίσης, από τις πρώτες πτητικές δοκιμές το αεροπλάνο είχε επιδείξει έντονη τάση ανόδου της κεφαλής κατά την απώλεια στήριξης με υψηλά φορτία g, κάτι το οποίο μπορούσε να καταλήξει ακόμη και σε αποκόλληση της πτέρυγας.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το F-84F έμπαινε σε περιδίνηση, ήταν πρακτικά αδύνατο να βγει και αν το υψόμετρο έδειχνε κάτω από τα 10.000 πόδια (3.048 μ) ο χειριστής δεν είχε άλλη επιλογή από την εγκατάλειψη. Τα τζετ αυτής της γενιάς έπρεπε να ήσουν «χέρι» για να τα πετάξεις. Όμως η Π.Α είχε πολλούς τέτοιους.
Συνολικά κατασκευάσθηκαν 2.112 Thunderstreak, συμπεριλαμβανομένων 237 αεροσκαφών F-84F-GK που βγήκαν από το εργοστάσιο της General Motors στο Kansas City. Στο πλαίσιο του προγράμματος MDAP 1.301 αεροσκάφη παραδόθηκαν σε Αεροπορίες χωρών του ΝΑΤΟ.

Στην Π.Α τα αεροσκάφη του τύπου υπηρέτησαν από το 1957 έως το 1983 εξοπλίζοντας συνολικά εννέα Μοίρες, εκ των οποίων τρεις (335Μ, 336Μ, 340Μ) με ρόλο πυρηνικής κρούσης. Η ποσότητα καυσίμου που μπορούσε να μεταφέρει το F-84F του έδινε ίσως την μεγαλύτερη εμβέλεια από όλα τα τακτικά μαχητικά στις αρχές της δεκαετίας του ’50, πολύτιμο προσόν για αποστολές βαθιάς διείσδυσης και πυρηνική κρούση.
Οπλισμένα με ένα ατομικό όπλο Mk 7 στο αριστερό εσωτερικό (inboard) πυλώνα, τα F-84F θα πετούσαν σε ρόλο strike χαμηλά και γρήγορα για να πλήξουν στρατηγεία, κέντρα επικοινωνιών και εφοδιασμού, αποθήκες, κομβικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, ναύσταθμους ή συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Η εκπαίδευση των πληρωμάτων ήταν εξαιρετικά απαιτητική και συνεχής, η δε αξιολόγηση του ΝΑΤΟ αυστηρότατη. Τίποτα δεν μπορούσε να αφεθεί στην τύχη.

Υπενθυμίζεται ότι σε διαμόρφωση πυρηνικής κρούσης τα F-84F έφεραν τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου –μία χωρητικότητας 450 λίτρων (inboard) και δύο 230άρες στους εξωτερικούς (outboard) πυλώνες– συν το Ειδικό Όπλο, σύνολο βάρους απογειώσεως 28.800 λίβρες. Το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο κατά την απογείωση που προέβλεπε ο κατασκευαστής ήταν 28.000 λίβρες, ωστόσο ήταν εντός ορίων ασφαλείας.
Με τόσο βάρος, η έξτρα ώση που παρείχε το σύστημα JATO ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Οι φιάλες JATO έκαιγαν ένα μείγμα στερεών προωθητικών με βάση τον φώσφορο και οι ρουκέτες πυροδοτούντο μέσω ηλεκτρικού κυκλώματος 24V. Μπορούσαν να τοποθετηθούν δύο ή τέσσερεις φιάλες σε ένα ειδικό πλαίσιο-φορέα κάτω από την άτρακτο που απερρίπτετο μετά την εξάντληση των καυσίμων των ρουκετών.
Η αφή γινόταν σε ορισμένη ταχύτητα, βάσει σχετικού πίνακα, αναλόγως του καιρού και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Το JATO λειτουργούσε για 14 δευτερόλεπτα και στον χρόνο αυτό έδινε 4.000 λίβρες επιπλέον στις 7.800 ώσης του κινητήρα. Σημειωτέον ότι εφόσον οι ρουκέτες ενεργοποιούντο, η απόρριψη ή διακοπή της λειτουργίας τους ήταν αδύνατη μέχρι την εξάντληση του προωθητικού τους καυσίμου.

Τα ελληνικά F-84F δεν χρειάστηκε ποτέ να εκτελέσουν τέτοιες αποστολές. Το 1974 όμως, όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν στην Κύπρο, τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στο Καστέλι φορτωμένα με ‘live’ όπλα ήταν έτοιμα για πόλεμο. Στόχος του κλιμακίου της 340 ΜΔ/Β που είχε μετασταθμεύσει εκεί από τις 18 Ιουλίου θα ήταν σύμφωνα με τα σχέδια το τουρκικό προγεφύρωμα.
Στις 22 Ιουλίου οι πιλότοι των F-84F βρίσκονταν σε ετοιμότητα των 5΄ περιμένοντας εντολή για απογείωση. Στις 11:07 πμ φθάνει από την 28η ΤΑΔ η πολυπόθητη διαταγή και τρείς τετράδες με φουλ καύσιμο και όπλα (κανονικά το Σχέδιο «Κ» προέβλεπε 18 α/φη) τροχοδρομούν για την αρχή του διαδρόμου όμως ο Πύργος, μετά την ρίψη φωτοβολίδων για την έναρξη της αποστολής, δίνει μέσω ασυρμάτου εντολή να ματαιώσουν.
Στις 12:24 μμ, μια ώρα και 17΄ μετά την ανάκληση της εντολής απογείωσης, δίδεται νέα εντολή. Οι χειριστές, άλλοι μέσα στα αεροπλάνα τους, άλλοι κάτω από την σκιά της πτέρυγας για να αποφύγουν τον καυτό ήλιο, εκκινούν ξανά κινητήρες ενώ οι τουρκικές δυνάμεις συνέχιζαν να αποβιβάζονται ανενόχλητες από αέρος. Δύο λεπτά αργότερα η διαταγή απογείωσης ανακαλείται και πάλι. Αυτή τη φορά οριστικά.

Πολλά έχουν γραφτεί για τη ματαίωση της αποστολής αεροσκαφών στην Κύπρο. Το γεγονός είναι ότι τα F-84F δεν πέταξαν, κι ας ήταν έτοιμοι οι πιλότοι τους. Αν είχαν απογειωθεί, αν έφθαναν στην Κύπρο και χτυπούσαν τα τουρκικά αποβατικά, ίσως να συζητούσαμε άλλα σήμερα. Με τα «αν» και τα «ίσως» πάντως δεν δίδονται μάχες, ούτε κερδίζονται.
Τα χρόνια που ακολούθησαν τα αεροσκάφη συνέχισαν να λαμβάνουν μέρος στις τακτικές ασκήσεις και βολές όμως η ώρα της αποστρατείας τους πλησίαζε. Η συντριβή ενός F-84F σε μια στάση λεωφορείων στην Λάρισα τον Σεπτέμβριο του 1982 μετά από έκρηξη στον κινητήρα του καθώς ερχόταν για προσγείωση επέσπευσε το τέλος τους. Αποσύρθηκαν το επόμενο έτος ωστόσο οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη με δέος την τελευταία τους μαζική προσβολή στόχων με ναπάλμ στο πεδίο βολής της Κρανέας. Ένας «αποχαιρετισμός» σε αληθινό στυλ Δ/Β.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
2 months ago

Η μόνη ατυχής στιγμή του μεγάλου Καρτβέλι και του “εργοστασίου των κεραυνών” (Republic), που μοιραζόταν την έδρα του Long Island στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης με τα “χαλυβουργεία” του Ναυτικού (Grumman), δημιουργού μεταξύ άλλων των αθάνατων P-47 Thunderbolt & F-105 Thunderchief.
Ξεπερασμένο ήδη τη στιγμή της εμφάνισής του, κάλυψε μια υπαρκτή ανάγκη στο ΝΑΤΟ για χρόνια, ιδίως ως RF-84F, ενώ η υπηρεσία του με την USAF ήταν πολύ σύντομη στην πρώτη γραμμή (στην Εθνοφρουρά, τουναντίον, βοηθούσης και της ακόρεστης δίψας της “κρεατομηχανής” του Βιετνάμ για αεροσκάφη, συνέβη ακόμη και το ασύλληπτο μονάδες με Thunderstreak/Thunderflash να μεταπέσουν απευθείας στα F-4C/RF-4C, λόγω τραγικής απίσχνασης των αποθεμάτων των “ενδιάμεσων” F-100D/F-105D/RF-101C από τις αστρονομικές απώλειες της ΝΑ Ασίας …).
Η ΠΑ “ξεζούμισε” τα α/φ, εξέλιξε ευρηματικές τεχνικές λύσεις που εξέπληξαν και την USAF, και κράτησε καλή διαθεσιμότητα ως το τέλος, ενώ ο στόλος της ANG, όταν επιστρατεύθηκε το 1968 απο τον Τζόνσον στην Κρίση του “Πουέμπλο”, κούρασε και κουράστηκε, χωρίς να κατορθώσει να περάσει επιχειρησιακή αξιολόγηση και να φύγει για ΝΑ Ασία, όπως τα Super Sabre … Μετά από σχεδόν ένα χρόνο προετοιμασίας στις ερήμους του Ν. Μεξικού, τα κουρέλια γύρισαν στις βάσεις τους στη Μέση Δύση και τη Νέα Αγγλία, χωρίς να έχουν τραγουδήσει …
Παλαιοί αεροπόροι της ΠΑ έχουν να λένε για την αξιοπιστία των α/φ (με τα μέτρα της εποχής) και την αυτοπεποίθηση που τους έδινε. Στην αναγνωριστική έκδοση πιστώνονται και υπερπτήσεις γειτονικών χωρών, για μια καλή ματιά πίσω από το Παραπέτασμα και στην άλλη όχθη του Αιγαίου … Ως συνήθως, δεν θα βρει κανείς εγγραφές σε logbooks για τις πτήσεις αυτές …
Δυστυχώς, κατά τον ίδιο χρόνο ο εχθρός κατόρθωσε να καταστήσει βασικό τύπο, και να αξιοποιήσει επιχειρησιακά, το πολύ ικανότερο F-100D Super Sabre, ανατρέποντας προς όφελός του τον αεροπορικό συσχετισμό δυνάμεων στην κρίσιμη και ταραγμένη δεκαετία 1964-74, που διαμόρφωσε το σημερινό χάρτη …

Voltron
Active Member
Voltron (@voltron)
2 months ago

Μια ερητηση-απορια που ειχα παντα και που αν εχετε την καλοσυνη παρακαλω να με διαφωτισετε. Οι τουρκοι πως παρελαβαν τα F-100 ενω εμεις ξεμειναμε με τα F-84; Ευχαριστω .

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
2 months ago
Reply to  Voltron

Ίσως επειδή η τουρκία ήταν και είναι πιο σημαντική από την Ελλάδα στο γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ. Έτσι είναι και πρέπει αυτό να το έχουμε πάντα υπ’ όψη μας για τη στρατηγική (έχουμε άραγε ή απλώς ο κάθε νέος Έλληνας “Ταυλλεράνδος” αυτοσχεδιάζει ?) που ακολουθούμε και τις μελλοντικές μας επιλογές. Ίσως και επειδή οι επιδιώξεις της ΠΑ από νωρίς τη δεκαετία του ’60 για προμήθεια F-4 ή και Mirage III/5 από τη Γαλλία (είχαν γίνει και δοκιμές από ιπταμένους της ΠΑ το 1967 σε Mirage III και αρχές του ’70 σε Mirage F1) μετά από σκόπιμες καθυστερήσεις των αμερικανών σε ανταλλακτικά το φθινόπωρο του 1967. Πάντως δε θα έλεγα ξεμείναμε, η κατάσταση της ΠΑ ήταν πολύ καλύτερη από την THK. Διαβάστε ένα πρόσφατο πολύ διαφωτιστικό άρθρο στο ιστολόγιο του Βελισάριου :
https://belisarius21.wordpress.com/2020/07/20/1974-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81/

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
2 months ago
Reply to  Voltron

Είχαν γίνει συζητήσεις αρχές της δεκαετίας του 1970, υπήρχε η συντηρητική πτέρυγα στο αρχηγείο της ΠΑ, που έλεγε ότι έπρεπε να προμηθευτούμε F-100!! και υπήρχε και η επαναστατική πτέρυγα που έλεγε ότι η ΠΑ έπρεπε να περάσει κατευθείαν στο F-4E
Phantom!!! τελικά επικράτησαν οι δεύτεροι και η ΠΑ ξέφυγε τελείως σε όλα τα επίπεδα..
Το τι έγινε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 δεν έχει σχέση με τις επιλογές μας….και να είχαμε F-100, η Ελληνική ηγεσία δεν θα τα χρησιμοποιούσε..(εδώ δεν χρησιμοποίησε τα Phantom..)..
Το F-100 δεν ήταν καλύτερο αεροπλάνο από το F-84F (κατά την άποψη μου). Είχε πολύ περίεργη συμπεριφορά σε μεγάλο κομμάτι του φάκελου πτήσης και είχαν γίνει πολλά ατυχήματα (το μαχητικό με τον χειρότερο δείκτη ατυχηματών στην Ιστορία της USAF..)..
Το F-84F είχε τα μειονεκτήματα του (αναιμικός κινητήρας κατά βάση), αλλά η ΠΑ το είχε αξιοποιήσει στο 100% και υπήρχαν πληθώρα ανταλλακτικών και εξοπλισμός υποστήριξης..
Κάτι που δεν είχε αναφερθεί, είναι ότι το F-84F άντεχε στην εκτέλεση ελιγμών με φορτίσεις + 8.67G !!! (σχεδόν όσο τα μαχητικά 3ης γενιάς) και γενικότερα όπως αναφέρει και το άρθρο , όσο πέταγε σε ύψη και ταχύτητες εντός φακέλου πτήσης, η συμπεριφορά του ήταν εξαιρετική.

Last edited 2 months ago by annielanglands3
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

72
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου 1962: “Reds Back Down”, η κρίση της Κούβας τερματίζεται

Με διακήρυξη του Χρούστσεφ, Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ στις 09:00, πως η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη των πυραυλικών εγκαταστάσεων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ.: Μάχη της Μιλβίας γέφυρας, ο Κωνσταντίνος μοναδικός κυρίαρχος της Ρώμης

- Μία μέρα μετά το όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τον φλεγόμενο σταυρό που τον έπεισε να πολεμήσει υπό την προστασία του Θεού...

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...