17.6 C
Athens
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Το μέλλον των ελληνικών F-16C/D Block 30 (Μέρος 1, οι προσπάθειες της ΠΑ μέχρι σήμερα)

- Advertisement -

To παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στην Π&Δ Τεύχος 385
Στην επόμενη μέρα της έγκρισης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 Peace Xenia III και IV της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο F-16V, το θέμα των υπόλοιπων αεροσκαφών του τύπου τίθεται πλέον επιτακτικότερα επί τάπητος. Για τα μαχητικά τού εξοπλιστικού προγράμματος Peace Xenia II, δηλαδή τα Block 50, υφίσταται μια (δυνητική) αναβάθμιση ΕΜΖ που θα επιτρέψει να συνεχίσουν να υπηρετούν αξιόμαχα για τα επόμενα 20 χρόνια· δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα 32 αεροπλάνα Block 30 που αξιοποιεί η 330Μ (Π&Δ 353). Αν και πολλά έχουν ειπωθεί υπέρ της διατήρησής τους, ίσως και με αλλαγή ρόλου έναντι της πώλησης κάποιων ή εντέλει όλων, υπάρχει ένα πλαίσιο που περιβάλλει τα παλαιότερα αυτά μαχητικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί και το αναλύουμε πλήρως παρακάτω.
 Του Σταύρου Τσαντζαλή, Δρ. Μηχανολόγου Μηχανικού και του Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη, Αεροναυπηγού. Φωτογραφίες Νίκος Χαντζής, αρχείο Π&Δ και αρχείο Πολεμικής Αεροπορίας
 

Η μόνη γνωστή αναβάθμιση των Block 30 ήταν η απόκτηση συμβατότητας με AIM-120, όταν αυτοί προστέθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Τα 32 σημερινά F-16C/D Block 30 (28 μονοθέσια και 4 διθέσια) προέρχονται από το πρόγραμμα Peace Xenia I (PXI) της δεκαετίας του 80, τα οποία παραδόθηκαν στο σύνολό τους την περίοδο 1989-1990. Οι παλαιότεροι αναγνώστες θα θυμούνται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ειδικά μετά την υλοποίηση του προγράμματος PXIII και την απόκτηση των Mirage 2000-5 Mk2, είχε πολλές φορές συζητηθεί η εφαρμογή ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής) των μαχητικών της διαβόητης «αγοράς του αιώνα» της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. Η χρονική περίοδος ήταν προφανώς κατάλληλη (τουλάχιστον με τα διεθνή πρότυπα) αναφορικά με την ηλικία (15 ετών) και την κατάσταση των F-16 Block 30 που πλησίαζαν τότε στο μέσο της επιχειρησιακής καριέρας τους. [Για τα Mirage 2000EGM/BGM εκκρεμούσε -τουλάχιστον θεωρητικά- η πιθανότητα άσκησης της προαίρεσης που υφίστατο για μετατροπή περισσότερων σε -5 Mk2, αν και εκσυγχρονισμός του συνόλου του στόλου δεν είχε εξεταστεί ποτέ, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.] Η οικονομική κατάσταση όμως στην Ελλάδα δημιουργούσε ήδη ένα απαγορευτικό περιβάλλον για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, έστω και ελάχιστα φιλόδοξου, που ήταν μια από τις επιλογές που πρόβαλαν τότε οι μελέτες της ΠΑ (ουσιαστικά εφαρμογή των αναβαθμίσεων που είχαν υλοποιήσει οι άλλοι χρήστες Block 30, όπως αναλύονται παρακάτω).
Η όποια όμως πιθανότητα ικανοποίησης της απαίτησης «σκόνταψε» στο πρόγραμμα PXIV του 2005, που εξάντλησε τις ελληνικές δυνατότητες χρηματοδότησης μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Απόδειξη περί αυτού δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κανένα άλλο πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε στη συνέχεια μέχρι και την κλιμάκωση της κρίσης το 2010. Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές σχετικά, η σημαντικότερη απόδειξη είναι η μη άσκηση της προαίρεσης για τα 10 επιπλέον F-16 Block 52+ Advanced, που αποστέρησε την ΠΑ από τη δυνατότητα να αποκτήσει επαρκή αριθμό αεροσκαφών για τη συγκρότηση δύο Μοιρών πλήρους σύνθεσης με τη συγκριμένη έκδοση του Fighting Falcon και μάλιστα σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή που είχε επιτευχθεί στην αρχική διαπραγμάτευση.

Από εκείνο το χρονικό σημείο και ύστερα η πιθανότητα υλοποίησης προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 Block 30, πολύ δε περισσότερο των Mirage 2000EGΜ/BGM, κινούνταν πάντα σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο. Το σχετικό πρόγραμμα περί «εκσυγχρονισμού μέσου ζωής των μαχητικών τρίτης γενιάς» συνέχιζε να εγγράφεται στα ΕΜΠΑΕ αλλά και στο πλαίσιο εξοπλιστικού προγραμματισμού που τα αντικατέστησε. Αποτελούσε όμως σε όλες τις περιπτώσεις… ευχολόγιο.
Ακόμη και αν το οικονομικό πλαίσιο δεν ήταν απαγορευτικό, η πρόθεση ΕΜΖ των Block 30 είχε ένα εγγενές πρόβλημα που δεν γινόταν εύκολα αντιληπτό, παρόλο που αποκαλύφθηκε σε όλες του τις διαστάσεις πιο πρόσφατα. Αυτό δεν ήταν άλλο από το «χάσμα» που υπήρχε στον στόλο των ελληνικών Fighting Falcon, ανάμεσα στα «αναλογικά» Block 30 και τα «ψηφιακά» Block 50, άμεσο αποτέλεσμα των αποσπασματικών αγορών που είχε κάνει η Ελλάδα.

Υπενθυμίζοντας και συνοψίζοντας τις πολλές παλαιότερες αναφορές μας, το 2009 το σπονδυλωτό πρόγραμμα Peace Xenia Upgrades (PXU) που προτάθηκε στην ΠΑ αφορούσε μεν το σύνολο των 129 (τότε) F-16 (τα PXIV βρίσκονταν σε διαδικασία παράδοσης), αλλά λόγω του παραπάνω «χάσματος» επικεντρώνονταν στα νεότερα αεροπλάνα PXII/PXIIΙ με στόχο την αναβάθμισή τους στο πρότυπο Block 52+ Advanced. Η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν σχετικά εύκολη και οικονομική για τα PXIII/Block 52+. Για τα PXII/Block 50 υπήρχε η «ακριβή» και η «οικονομική» λύση: Στην πρώτη τα μαχητικά θα εκσυγχρονίζονταν σε ένα «ελληνικό πρότυπο» που έγινε γνωστό ως CCIP GR (τροποποιημένο πρότυπο του αμερικανικού CCIP, πρακτικά το ίδιο με αυτό που υλοποίησε η Τουρκική Αεροπορία στα δικά της Block 40/50) και στη δεύτερη περίπτωση τα αεροπλάνα αναβαθμίζονταν στο πλήρες πρότυπο Block 52+ Advanced (ως Block 50+ Advanced). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε τα PXΙ/Block 30 βρίσκονταν στο περιθώριο των δυνητικών εξελίξεων με μια πρόταση γνωστή ως CCIP Lite.
Όπως τονίζαμε τότε (Π&Δ 285), σε προγράμματα αναβαθμίσεων τίποτε δεν είναι αδύνατο εάν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, αλλά σε ρεαλιστικές λύσεις κυρίαρχος παράγοντας είναι το κόστος έναντι του αποτελέσματος. Οι περισσότερες αποτυχίες σε τέτοια προγράμματα εκσυγχρονισμού οφείλονται σε λανθασμένη εκτίμηση του κόστους σε συνδυασμό με την ηλικία του οπλοσυστήματος. Τα ελληνικά Block 30 αποτελούσαν (και συνεχίζουν να αποτελούν) τυπικό παράδειγμα αυτού του αξιώματος!

Η πρόταση CCIP Lite ήταν και αυτή κλιμακωτή και στον «πυρήνα» της:

  1. Αντικαθιστούσε τον κεντρικό υπολογιστή με τον MMC 7000A μαζί με τα παρελκόμενα εισαγωγής στοιχείων (CDEEU) και παραγωγής συμβολογίας (eCPDG).
  2. Εγκαθιστούσε ολοκληρωμένο GPS/INS (EGI) LN-260, GEM 6 SAASM.
  3. Τοποθετούσε το AIFF APX-113 με σύγχρονες διαμορφώσεις Mode S/Mode 5.
  4. Ενσωμάτωνε IDM (Improved Data Modem), όπως στα Block 50, για ανταλλαγή δεδομένων με άλλα αεροπλάνα του σχηματισμού.
  5. Διατηρούσε (με αναβαθμίσεις λογισμικού) το ραντάρ AN/APG-68(V)2, τους ασύρματους UHF & VHF και τον κεντρικό υπολογιστή στοιχείων αέρος.
  6. Έβαζε στο πιλοτήριο δύο έγχρωμες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, χειριστήριο στικ και μανέτα από το Block 50, ψηφιακό καταγραφέα βίντεο, σύστημα μεταφοράς δεδομένων αποστολής ADTE/ADTC και σύστημα ψηφιακού εδαφικού ανάγλυφου DTS (Digital Terrain System) για πτήση σε πολύ μικρό ύψος όπως υπάρχει στα PXIII/PXIV.
  7. Ενίσχυε το σύστημα αυτοπροστασίας με το RWR και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά του ASPIS II και προσέθετε προηγμένη δυνατότητα απενημέρωσης ηλεκτρονικών απειλών του τελευταίου.

Το αεροπλάνο, εκτός της συμβατότητας με τους AIM-9L/M και τις αρχικές εκδόσεις του ΑΜRΑΑΜ, θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιήσει IRIS-T (βλέπε αναφορά σε JHMCS παρακάτω), AGM-65G, AIM-120C5, AGM-88 HARM, φορείς «Smart Rack» BRU-57, GBU-24 Paveway III, Enhanced Paveway II, JDAM, JSOW κ.ά. Επιπλέον, θα μπορούσε να φέρει σύγχρονα ατρακτίδια στόχευσης (Sniper) και τακτικής αναγνώρισης (DB-110).

Στο σκεπτικό της κλιμακωτής εφαρμογής λύσεων το CCIP Lite θα ενσωμάτωνε σχετική υποδομή (Group Α) με μεγάλα περιθώρια μελλοντικής εξέλιξης και περαιτέρω βελτιώσεων, είτε μέσα από επιλογές (option) είτε, εάν και όταν η ΠΑ αποφάσιζε σχετικά, μέσω της αγοράς των απαρτίων (Group Β). Στα τελευταία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται: Color CTVS, MMR (Multi-Mode Receiver), έγχρωμος κινούμενος χάρτης (Color Moving Map), αναβάθμιση του ραντάρ στο επίπεδο APG-68(V)9, εγκατάσταση JHMCS και MIDS-LVT (Link 16). Ειδικά για τα δυο τελευταία η Lockheed Martin είχε προτείνει την εξαρχής εγκατάστασή τους, επειδή και το κόστος θα ήταν σχετικά μικρό (στο πλαίσιο της λοιπής αναβάθμισης), αλλά κυρίως διότι θα εκτόξευαν τις δυνατότητες των μαχητικών παρά την ηλικία τους.
Η πρόταση του 2009 αναφορικά με τα Block 30 επισήμανε και την ανάγκη για δομικές αποκαταστάσεις και αναβαθμίσεις.
Στη συνέχεια υπήρξε επίσημη θέση τής τότε ηγεσίας της ΠΑ ότι τόσο τα Mirage 2000EGM/BGM όσο και τα F-16 του προγράμματος Peace Xenia I δεν θα υποβάλλονταν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ή αναβάθμισης, υπό το πρίσμα ότι υπήρχε -ακόμη τότεθέμα υλοποίησης προγράμματος ΝΜΑ (Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους). [Το πόσο μη ρεαλιστικό ήταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποδείχθηκε δυστυχώς στη συνέχεια με την αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.]
Όταν η Lockheed Martin επανήλθε το 2011 με επικαιροποιημένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 (πάντα με βάση το «συμβατικό» ραντάρ APG-68V9, καθώς δεν υφίστατο ακόμη διαθεσιμότητα συστήματος AESA), είχε περιλάβει και τα Block 30 PXΙ παρά την υφιστάμενη απόφαση της ΠΑ να μην επιδιωχθεί o εκσυγχρονισμός των παλαιότερων αυτών μαχητικών.

Το 2012 και μετά την απόφαση του ΑΑΣ (Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου) να υιοθετήσει κατ’ αρχήν την πρόταση της LM για ομογενοποίηση του στόλου των νεότερων αεροσκαφών Block 50 και Block 52+ στο πρότυπο του Block 52+ Advanced, η επιλογή εφαρμογής τού προγράμματος CCIP Lite για τα Block 30 εξακολουθούσε να υφίσταται αξιοποιώντας πλεονασματικά απάρτια των αεροσκαφών Block 50.
Να θυμίσουμε ότι στη συνέχεια, την περίοδο 2014-2015, η ΠΑ διερεύνησε και πάλι το θέμα με τις εξελίξεις που είχαν υπάρξει και κυρίως με τη διαθεσιμότητα πλέον ραντάρ AESA. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε από μηδενική βάση, αφού απευθύνθηκε σε όλους τους κατασκευαστές που υποστήριζαν τότε ότι διέθεταν σχετικά προγράμματα.
Η κατάληξη της διαδικασίας ήταν η εισήγηση τον Δεκέμβριο του 2015 για αναβάθμιση του συνόλου των F-16: των Block 50, 52+ και 52+ Advanced σε κοινή διαμόρφωση F-16V και των Block 30 σε διαμόρφωση παρόμοια των Block 52+ με τη χρήση απαρτίων από τα αεροπλάνα του προγράμματος Peace Xenia III. Αυτό αποτελούσε μεν ανατροπή της προηγούμενης θέσης του 2009-2010 αλλά ήταν και πάλι… ευχή!

Οι υπόλοιπες εξελίξεις είναι πρόσφατες και έχουν αναλυθεί διεξοδικά από τις σελίδες μας.
Απ’ όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η όποια πρόθεση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Block 30 ως πρόγραμμα ΕΜΖ δεν απέκτησε ποτέ ρεαλιστική πιθανότητα υλοποίησης, αφού βρέθηκε πάντα αντιμέτωπη με κάποιο από τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα αγοράς νέων μαχητικών της ΠΑ και φυσικά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί παράλληλα. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν απολύτως επιβεβλημένο, ήταν πλέον αδύνατον για οικονομικούς λόγους.
Χρονικό σημείο καμπής στην υπόθεση είναι το 2009, όταν ο σχεδιασμός της ομογενοποίησης του στόλου των F-16 αποτελούσε την έσχατη ελπίδα των Block 30 (ήδη με 20 χρόνια υπηρεσίας) να συμπεριληφθούν σε κάποιο πρόγραμμα EMZ. Πέραν εκείνου του χρονικού ορίου η σκοπιμότητα ενός EMZ παρήλθε. Αυτό γίνεται φανερό και από την ορθολογιστική απόφαση της ΠΑ στη συνέχεια να μην επιδιώξει μια τέτοια εξέλιξη. Το ότι τα Block 30 συνέχιζαν να περιλαμβάνονται στους όποιους σχεδιασμούς, ήταν περισσότερο μια τυπική παρά μια ουσιαστική ενέργεια.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
photographix
2 years ago

Οποτε, τωρα τι γινεται?

Alex
Alex (@alex)
2 years ago

Αυτο που θα ηθελα να δηλωσω ειναι πως οσοι δεν παιρνουν το περιοδικο χανουν σπουδαιες αναλυσεις οπου δεν μπορουν να γραφτουν σε πεντε σειρες στο site. Ειδικα καποια αφιερωματα στις ξενες αεροποριες τροποι και μεθοδολογια εκπαιδευσης μεσα και οπλικα συστηματα ειναι απολαυστικα.. πραγματικα οσοι δεν παιρνουν την εντυπη μορφη της ΠΤΗΣΗΣ δεν ξερουν τι χανουν.. Αυτα τα λιγα.

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
2 years ago

Τι αναβαθμιση εκανε η ΤΗΚ στα δικα της F-16?

Shadowfax
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago

Common Configuration Implementation Program (CCIP)
In April of 2005 the Turkish government signed a LoA for the upgrade of 217 F-16s (38 block 30, 104 block 40, 76 block 50) totalling $3.9 billion if all options are exercised. The upgrade for the Turkish F-16s consist of the APG-68(V)9 multimode radar (currently being installed on new Advanced Block 50/52 F-16s), color cockpit displays and recorders, new core avionics processors, the Joint Helmet-Mounted Cueing System, Link 16 data link, advanced interrogator/transponder, integrated precision navigation, a unique electronic warfare system, and compatibility with a number of new weapons and targeting systems. This upgrade will see the Turkish F-16s use common hard- and software.

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
2 years ago
Reply to  Shadowfax
Shadowfax
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago

Tα αναβαθμησε ολα 30/40/50… Πανω απο 200 ειναι…

tallyhogr
tallyhogr
2 years ago

Τα Block 30 μας ειναι εξαιρετικα χρησιμα ακομα και ως έχουν. Μπορουμε να παρατείνουμε την δομικη τους ζωή και να τα βάλουμε απλά συγχρονους ασυρμάτους? Αυτο…
Ο ρόλος τους θα πρεπει να ειναι αποκλειστικά στις αναχαιτίσεις πάνω απο το Αιγαίο. Αναφέρομαι σε αυτο το καθημερινο παιχνιδι φθορας υλικου και ανθρώπων. Εχετε δει τα νούμερα?
Ειναι μια εικονικη συγκρουση…. πλην ομως μειωνει τις διαθεσιμότητες και την ζωη των εμπλεκομένων αεροσκαφών και πολυ πιθανά να μην ειναι διαθέσιμα αξιομαχα μαχητικά αν γίνει καποια στραβή.
Με αυτό το σκεπτικό: Συντηρηση και αλλαγη δομικών στοιχείων, να σηκώσουν το βάρος για μια δεκαετια ακομα.
Σε περιπτωση που έρθει η πραγματικη συγκρουση, πάλι έχουν τον ρολο τους εναντιων στοχων εδαφους…
Ρίχνοντας το βάρος στα Block 30, για το εικονικο παιχνίδι, σώζουμε τα υπολοιπα αεροσκάφη. Λάβετε υποψιν οτι οι Μογγολοι εχουν μεγαλύτερο αριθμο αεροσκαφών, κατα συνέπεια μπορουν να μας “εξαντλουν”. Δεν μας νοιάζει αν εχουν κορυφαιο ρανταρ, αν εχουν σκοπευτικα κράνους, αν φέρουν εξυπνα οπλα. Αυτά ειναι αδιάφορα στον ακυρηχτο πολεμο που δίδεται καθημερινα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  tallyhogr

καλό ακούγεται

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  tallyhogr

Σε σημερινές τιμές έχουμε ξοδέψει κάτι παραπάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να τους αναχαιτίζουμε. Αυτό το είπε σε κάποια συζήτηση πριν 2-3 χρόνια κάποιος πρώην Α/ΓΕΑ και μετέπειτα Α/ΓΕΕΘΑ. Το μικρό του όνομα είναι ίδιο με το δικό μου…
Έχουμε χάσει το παιχνίδι. Οι τούρκοι ,,παίζουν,, σε άλλη κατηγορία που εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Επίσης, δεν θα σταματήσουν αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν. (διχοτόμηση του Αιγαίου, κάτι ή τα πάντα στην Θράκη, μερίδιο στα πετρέλαια κτλ) Θέλουμε πολλά λεφτά, (δις) συνέχεια εξοπλισμούς, μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό, εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ανάπτυξη κτλ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να τους κοντράρουμε και να τους αποτρέψουμε από τους στόχους τους.

Scalp_eg
tagg
2 years ago

Και λιγη αισιοδοξια καλο κανει, αν ειναι τοσο μαυρα τα πραγματα (που δεν ειναι) να τους
τα παραδοσουμε ολα απο τωρα.
Γι αυτο μπηκαμε και στην ευρωπαικη ενωση γιατι εμεις ειμαστε 12 (με τους αδερφους κυπριους) εκατομμυρια και αυτοι 80+
Μετα την εθνικη τραγωδια του 1974 με την κυπρο ευτηχως ο καραμανλης (παρα τα στραβα του) και λογω της στενης φιλιας του με τον ντε σταιν, ειχε το διορατικοτητα
να μας βαλει στην ευρωπαικη ενωση
Η κινηση αυτη μας προσφερε και οικονομικη αναπτυξη, και ασφαλεια απεναντι
στον υπεραριθμο προαιωνιο εχθρο μας
Και ετσι θα (ευρωπαικα) θα συνεχισουμε
Τα στρατηγικα μας οπλα που αποτρεπουν τον εχθρο να μας επιτεθει
ειναι ακομα γαλλικα (οι αμερικανοι ποτε δεν μας εδωσαν καποιο πλεονεκτημα εναντι των τουρκων)
Σκαλπ, εξοσετ, μικα! αν δεν υπηρχαν η μερικη ισορροπια που με νυχια και με δοντια
κραταμε δεν θα υπηρχε

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

ε, άντε να αρχίσουμε τις κατάλληλες προετοιμασίες τότε για να τους κοντράρουμε και να τους αποτρέψουμε από τους στόχους τους, αφού αντιβαίνουν στα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
2 years ago

Άρα μιλάμε για σταδιακή κατάληψη ελληνικού εδάφους και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, διότι με βάση τους όρους του μνημονίου, εξοπλισμοί τέλος, ένοπλες δυνάμεις μόνο για την επιβολή των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς στο εσωτερικό και προστασία των συμφερόντων τους στο εξωτερικό. Οι Τούρκοι έχουν ήδη καταφέρει να αλλοιώσουν σημαντικά τα νησιά με τους μετανάστες, με την απόσυρση του στρατού σε λίγα χρόνια αφού δεν θα υπάρχει χρήμα για τίποτα άλλο εκτός από αποπληρωμή χρέους, θα έχουμε άμεση κατάληψη των νησιών από την Τουρκία και εθνοκαθάρσεις.

IoannisK
Γιάννης
2 years ago

Επειδή τους τελευταίους μήνες αρκετοί “ειδικοί” και “γνώστες εκ των έσω”, μας βομβαρδίζουν με “αποκλειστικές” πληροφορίες που “άκουσαν” από υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης (αυτής, της προηγούμενης, της επόμενης και πάει λέγοντας), αν όντως είστε αυτοί που λέτε, θα ήταν καλύτερο να μην τα μεταφέρετε για δύο απλούς λόγους:
1. Καταλήγουν μονίμως σε συμπεράσματα, τα οποία απλά απομακρύνουν προσωπικές ευθύνες χωρίς να αναφέρεται ούτε μια προσπάθεια για λύσεις ή έστω παραιτήσεις ευθιξίας.
2. Αρκετές φορές, κάποιος ενημερωμένος όσο καλοπροαίρετος και αν είναι, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει λάθη, χρονικά, ιστορικά, τεχνικά ακόμα και στην απλή αριθμητική παράθεση οπλικών συστημάτων που δεν συνάδουν με τις ιδιότητες των προσώπων που αφήνονται να εννοηθούν.
Επειδή λοιπόν έργο στην ενημέρωση δεν προσφέρει κάποιος έτσι (πέρα από το να είναι ένας απλός σχολιαστής σαν την αφεντιά μου) και επειδή δεν τιμά κανένα η στάση που φαίνεται από ανάλογα ποσταρίσματα, καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί στο τί και πώς το γράφουμε.
Μπορεί να είμαστε βολεμένοι, παρτάκηδες, βαριεστημένοι, ξερόλες, απογοητευμένοι, αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι.
…Και δεν αναφέρομαι μόνο σε σένα “συνονόματε” -αλήθεια σαν πολλοί Γιάννηδες γίναμε από τότε που άρχισα να επισκέπτομαι τον Ιστότοπο (λες να είμαστε όλοι από τους 45;).

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  Γιάννης

Για την παράγραφο 2 με ενδιαφέρει να γράψεις κάποια παραδείγματα να δούμε τι συνάδει και τι όχι και μετά το συζητάμε.

Spirit
Spirit
2 years ago

Τα 20 δισ. από πότε τα υπολογίζεις από Β’ Παγκόσμιο;
Το θέμα ειναι να γίνονται σοβαρές επιλογές, πράγμα που δεν βλέπουμε με τεράστια λάθη, χαμένες ευκαιρίες κλπ.
Τόσα χρήματα δαπανήθηκαν σε παροχές και κατέληξαν σε μπουζούκια και ακριβά αυτοκίνητα και μηχανές…
Συνεπώς καλύτερα να πέφτουν στις ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον εκεί αν γίνονται ορθολογικά πιάνουν τόπο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  Spirit

Από την δεκαετία του ’70 ως πριν 2-3 χρόνια.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
2 years ago

Αναδεικνύεται μια απαράβατη σταθερά που την βλέπουμε διαχρονικά: στην Ελλάδα πολλά τα λόγια και λίγες οι πράξεις.
Όχι μόνο στα θέματα της άμυνας όπου παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει σάλιο για έρευνα και ανάπτυξη (πχ από πάμπολλες μικρές ελληνικές εταιρίες) αλλά πάντα θα βρίσκονται μερικά δις για μισθοδοσία και ανταλλακτικά (αν και τα ανταλλακτικά καθυστερούν τελικά βρίσκονται).
Άρα, καμία απεμπλοκή της μισθοδοσίας και της συντήρησης των οπλικών συστημάτων από τις δαπάνες για την άμυνα.
Αν θέλουν στρατό να κάτσουν κάτω και να δουλέψουν με σύστημα και μέθοδο. Αλλιώς θα καταντήσει και η ΠΑ ένα είδος εναέριας ακτοφυλακής.

teo
τεο
2 years ago

Μια πολιτική ασφαλειας χτίζεται λαμβάνοντας υποψη και την αξια των αγαθών και το μέγεθος της επισφαλειας που δημιουργούν οι ελλείψεις της. Τα ορθολογικά κριτήρια κόστους/απόδοσης τα λαμβάνουμε υποψη αν πχ θελουμε αναβαθμιση στο pc μας ή μας χάλασε το αυτοκινητο και δεν ξέρουμε αν πρέπει να τα φτιάξουμε-αναβαθμίσουμε ή να αγοράσουμε καινούρια….
Εν προκειμένω η αξία του αγαθου είναι ανεκτιμητη και τα λεφτά περιορισμένα. Οπότε οφείλουμε να απαντήσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις:
α) Αν λάβουμε υποψη ότι οι Τούρκοι κάνουν σχέδια για την μερική αναβάθμιση των blk30 τους, πόσο επηρεάζει την ισσοροπία η απόσυρση χωρίς αντικατάσταση 30 αεροσκαφών f16;
β)Εφόσον κρίνεται απαραίτητη η στοιχειώδης αριθμητική ισσοροπία, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε;
Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο που μπορώ να σκεφτώ για αντικατασταση των blk30 με τα χρήματα που διαθέτουμε είναι :
1) η αναβάθμιση των blk52+ και blk50 σε blk52+Adv και όχι σε V
2)πώληση των blk30
3)αγορά περιπου 20 νέων f16 V

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago

αν δεν πωληθουν το μονο που μπορει να γινει σε περιπτωση καθυστερησης αγορας ΝΜΑ ειναι η αναβαθμιση τους με απαρτια . το μονο που μπορει να γινει σε λογικα χρηματα .

Λεοντόκαρδος
Λεοντόκαρδος
2 years ago

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το έγκλημα που πάει για δεύτερη φορά να γίνει!
Πρώτη ήταν η αναβάθμιση των μισών τότε Μιράζ με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να θεωρούνται πραροχυμενα και έτοιμα προς απόσυρση αφήνοντας μας μόνο με 24 που φέρουν τα καλύτερα στρατηγικά όπλα που διαθέτουμε, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε 41 σήμερα 2000-5 και με μικρότερο κόστος αναβάθμισης ανά αεροπλάνο συν μικρότερα κόστη λόγο ομοιομορφίας…
Το σημερινό έγκλημα αντί να αναβαθμιστούν και τα 50ρια σε viper που θα είχαν άνετα μια 20ετια με κόστος 600-1 δις $ δολάρια για 37 αεροπλάνα.Τι στιγμή που οι Σλοβάκοι προχθές ΜΟΝΟ για τα 14 αεροπλάνα θέλουν 1,9 δις $!!!
Και παραπάνω από 20ετιαμάλιστα αν σκεφτούμε ότι τα τουρκικά είναι 50+ μόνο και δε θα φύγουν πριν την 20 ετία καθώς πολύ πρόσφατα ολοκλήρωσαν τις αναβαθμίσεις.
Μάλιστα αναβαθμίζοντας πρώτα τα 50ρια έμπαιναν απαρτία στα 30 ρια όποτε κέρδιζαν έστω 10 χρόνια ακόμα έστω σε περιορισμένους ρόλους με τα 52 και 52+ να ακολουθούν,άρα μέγιστο κέρδος χρονικής αξιοποίησης από κάθε άποψη.
Κάπιοι απαξίωναν το ότι θα είχαν διάρκεια ζωής μόνο 20 έτη άρα και ασύμφορη..
Μόνο που κανείς δεν ανέφερε ότι η οφέλιμη διάρκεια ενός οποιουδήποτε συστήματος είναι 15-20 έτη χωρίς αναβάθμιση. Άρα πέρναμε το μέγιστο δυνατό με το ελάχιστο κόστος.
Από ότι φαίνεται η εντολή Μερκελ για 100-150 αεροπορία ακολουθούνται τυφλά όταν γύρω μας μυρίζει μπαρούτι.
Και για όσους πουν για λεφτά και οικονομία ένα μικρό παράδειγμα όταν ξεπουλάς το σιδηροδρομικό σου δίκτυο για 45 μυρια κοινώς τίποτα όταν οι Κινέζοι έδωσαν 3+ δις για το σιδηροδρομικό της Σερβίας που δεν έχει ούτε θάλασσα ούτε λιμάνια μάλλον δεν φταίνε μόνο οι έξω…
Η οικονομία χωρίς χώρα δεν υφίσταται!Γιατι κάποιοι τα έχουν μπερδέψει…

panos_kal
panos_kal (@panos_kal)
2 years ago

Αναλογιστείτε επίσης οτι τα Ελληνικά Βlock 30 έχουν τα πιο προσφατα software που φόρεσαν ποτέ Βlock 30 παγκοσμιως, ενώ τα Block 50 δεν έχουν υποστεί ούτε κάν αναβάθμιση software παραμένοντας με το παλαιοτερο που υπάρχει απο την κατασκευή τους.
Όσον αφορά τα Block 30 μέχρι στιγμής έχουν υποστεί (4) τεσσάρων ειδών αναβαθμίσεις:
– SCU 1/2 ( Systems Capability Upgrade), που αφορούσε την εγκατάσταση λογισμικού για φορτωση και δυνατότητα εξαπολυαης των AIM-120A/B.
– Εγκατάσταση συστήματος αυτοπροστασίας ΑSPIS I, Threat Warning RWR + Jammer device.
(Κατα τη διάρκεια αυτών ο υπολογιστής αποστολής “βάρυνε” τόσo, που υποβαθμίστηκε η ικανότητα του Radar του να εντοπίζει στόχους σε “πολύ” μεγάλες αποστάσεις όπως αρχικά.)
– Δομική αναβάθμιση. Falcon Up και αύξηση του δομικού ορίου ζωής
-Δομική αναβάθμιση Falcon STAR και εκ νέου αυξηση του δομικού ορίου ζωής σε ορισμένα μόνο αεροσκάφη και όχι σε όλα .
Θεωρώ προσωπικά οτι είναι πιά πολύ αργά για τα Block 30. Οπως και πολύ σωστά έχει γραφτεί στην ΠΤΗΣΗ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για την άμυνα ειναι “πυροσβεστικού” χαρακτήρα, και ποτέ προληπτική.

Shadowfax
Shadowfax (@shadowfax)
2 years ago
Reply to  Panos_kal

Oταν υπαρχει θεληση υπαρχουν και λυσεις…
Μπορεις καλλιστα να δημιουργησεις μια σχολη ιπταμενων που θα εχει στοχο την υψηλη εκπαιδευση πιλοτων οσων χωρών το επιθυμουν… Εδω το κανουν με Mirage F1 ποσο μαλλον με F16 που ακομα υπηρετουν αεροποριες…
Μπορεις να κεφαλαιοποιησεις την πολυ καλη φημη που εχουν οι Ελληνες πιλοτοι και να το επεκτεινεις σταδιακα ακομα και σε αποστολες πυροσβεσης (οι ιαπωνες εντυπωσιαστηκαν απο τις ικανοτητες των πιλοτων) κλπ…
Μια αναβαθμηση σε εκπαιδευτικα, οπου προσθετεις και τα φαντομ στο μελλον…
Τους τυπους τους ξερεις, τους υποστηριζεις, και σαν μορφη επενδυσης θα σου αποφερει και κερδη εν καιρο αφου κανεις αποσβεση…

GK_
GK
2 years ago

Το συγκεκρημενο κειμενο δεν ειναι αλλο παρα η ποιο σημαντικη αποδειξη οτι ο λεγομενος «σχεδιασμος» κανει «νερά» από παντου και δεν σεβεται καμια επιστημη, ουτε καν την απλη λογικη, αυτο που οι υπολοιποι αποκαλουμε κοινό νου!
Με τα σημερινα δεδομενα θα επρεπε να υπαρξει μια σημαντικη αναθεωρηση ολων των παρελθοντων προγραμματων οχι μονο της ΠΑ, αλλα γενικοτερα των ΕΕΔ, για να κατανοησουμε για ποιο λογο σημερα, οι ΕΕΔ βρισκονται στην θεση που βρισκονται απο καθε αποψη!
Ειναι αδιανοητο, μετα τα οσα εχει υποφερει αυτη η χωρα εδω και τοσα χρονια να μην υπαρξει μια αυτοκριτικη για τον εντοπισμο των λαθων, τοσο στις επιλογες, οσο και στην διαδικασια που εχουν οδηγησει στην σημερινη κατασταση: Η Ελλαδα ειναι υποχρεωμενη να δαπανησει σημαντικα ποσα για να «κλεισει» προβληματα και «τρυπες» που οι ασχημες αποφασεις του παρελθοντος δεν επετρεψαν να υπαρξει μια Δομη Δυναμεων που να αποτελει εναν αξιοπιστο παραγοντα αποτροπης. Ησυχασαμε για 5-7 χρονια το πολύ και αυτό οσο το περιβοητο τουρκικο προγραμμα εκσυγχρονισμου των F16Β50+ δεν αρχισε να «δειχνει». Ειτε αρεσει, ειτε οχι, σημερα οι ΕΕΔ δεν εχουν την απαραιτητη ισχυ, τουλαχιστον οχι εκεινη που θελουμε να πιστευουμε οτι διαθετουν, αλλά απλά, βρισκονται σε μια πολυ ασχημη θεση σε σημειο που οσα και να λεγονται δημοσια, δεξια και αριστερα, οταν καποιος παει και κοιταει κατω απο το «χαλί» αντιλαμβανεται την σημαντικη διαφορά.
Σημερα, το ΓΕΑ επελεξε να εκσυγχρονισει μονο τα 85 αεροσκαφη των προγραμματων PX στο προτυπο F16V, εξαντλοντας τα κονδυλια που της διατεθηκαν, αποκλειστικα για αυτα, εν γνωση, οτι δεν θα υπηρχαν αλλα χρηματα διαθεσημα. Ενω λοιπον το 1,1 δις που τους διατεθηκε απο τον κρατικο κορβανα, θα επρεπε να δωση μια συνολικη λυση σε δυο προβληματα, δηλάδη:
1) απο την μια στο προβλημα της γηρανσης του στολου των F16 και κατα συνεπεια στην αδυναμια εξευρεσης ανταλλακτικων σε προσιτες τιμες, καθως, με τον μη εκσυγχρονισμο των Β30 & β50 τα συγκεκρημενα αεροσκαφη τεινουν να μεινουν τα μοναδικα σε παγκοσμιο επιπεδο που διατηρουν τον Ηλεκτρονικο εξοπλισμο τους στα αρχικα επιπεδα οταν αυτα αγοραστηκαν, δηλαδη του 1988 και του 1997 αντιστοιχα. Σαν αρνητικα επακολουθα μπορουν να εντοπιστουν: η σημαντικη αυξηση των κονδυλιων για την εξευρεση των ανταλλακτικων που τεινουν να μετατραπουν σε ειδος εν ανεπαρκεια και η πιθανη μειωση των διαθεσημοτητων.
2) το προβλημα του ισοζυγιου ισχυος στον αερα! Εχουμε αεροσκαφη που οταν βρεθουν αντιμετωπα με τα καποια απο τα 198 τουρκικα F16B40/50 της διαμορφωσης CCIP/Β50+ θα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να επιβιωσουν, ποσο μαλλον να κερδισουν την εναερια υπεροχη. Αποτελεσμα ειναι η μη χρηση τους απο την πρωτη στιγμη, ή ο περιορισμος της χρησης τους αποκλειστικα σε αποστολες Α-Ε, υπο την προστασια των F16V, καθως μονα τους δεν μπορουν να σταθουν απεναντι με αντιπαλο τα τουρκικα F16B50+. Δεν μπορουμε να περιμενουμε οτι ακομη και εαν το ΑΣΠΙΣ Ι & ΙΙ επιτυχουν να περιορισουν τις δυνατοτητες BVR, οτι και τα τουρκικα RAPPORT III (V) δεν θα επιτυχουν τις ιδιες οι ακομη ανωτερες δυνατοτητες απο τα ΑΣΠΙΣ απεναντι στα παλαιοτερα τεχνολογικα συστηματα των ελληνικων Β30 και Β50. Στο τελος αυτος που θα εχει παλι το πλεονεκτημα της πρωτης βολης θα ειναι παλι τα F16Β50+ της ΤΗΚ!
Ετσι λοιπον ειναι υποχρεωτικο να μην αφεθουν τα F16Β30/β50 στην τυχη τους! Η καλυψη κατ’ ελαχιστον του ελλειματος αυτου, δηλαδη με την δημιουργια μιας διαμορφωσης εξαιρετικα «φτηνης», υποχρεωνει την διαθεση επιπλεον κονδυλιων. Προκειται για κονδυλια που πρεπει να κοπουν απο άλλα προγραμματα για να δοθουν στα Β30 και Β50 καθως μεχρι ρποσφατα δεν ειχε δοθει το βαρος που τους αξιζει και στο νυν προγραμμα με τα F16V. Προσωπικα, θεωρω οτι αλλα 140 εκ € περιπου μονο η ΕΑΒ θα τα παρει, Απο εκει και περα, εαν βγουν αλλα ζητηματα, πχ δομικος εξοπλισμος, εξτρα υλικα κλπ, αυτο το κονδυλι θα αυξηθει ακομη περισσοτερο.
Η αποφαση για την πληρη απαξιωση λοιπον του μισου περιπου στολου (70 στα 155 αεροσκαφη) θελει μια τεκμηριωση απο το ΓΕΑ πολυ ποιο εκτεταμενη απο οσα ξερουμε δημοσια και δεν πρεπει να περιοριστει στις δυνατοτητες των F16V.
Υπο το πρισμα του προβληματισμου που σαν παρουσιασα, το νυν προγραμμα εκσυγχρονισμου των F16V, θεωρω οτι δεν εχει πετυχει τον σκοπο του. Αλλα το αντιθετο! Στην πραγματικοτητα επανεμφανιζεται το ιδιο ζητημα που εφναιστηκε το 2003 με τα Μ2000-5! απο τοτε και τα Μ2000 «υποφερουν» απο μια αναλογη επιλογη.
Το οτι κρυβονται πισω απο το «απορρητο» με τα σημερινα δεδομενα, βλαπτει περισσοτερο απο οτι ωφελει.
Οι «αλλοι» γνωριζουν ηδη σε τι στοχευει το προγραμμα των F16V και μαλλον ηδη εχουν ξεκινησει μια εσωτερικη διαδικασια για τα κοινως γνωστα «αντιμετρα», τα οποια μεχρι αυτη την στιγμη μονο εν μερη μπορουμε να εντοπισουμε κυριως στην παρουσια των F35 και των συστηματων S400. Αυτα τα οπλα με βαση τα σημερινα και μεσοπροθεσμα δεδομενα, παρα την «τρικυμια» στις ΤουρκοΑμερικανικες διμερεις σχεσεις, τα F16V δεν ειναι σε θεση να τα αντιμετωπισουν, οτι και να λεμε. Θελω να παρατηρησω οτι ο περιοριμσνεος αριθμος των F16V απο μονος του, μαλλον δεν επιτρεπει να εχουμε ησυχους υπνους. Εαν για παραδειγμα στον αερα υπαρξει μια ισορροπια 3-2,5 :1 υπερ της ΤΗΚ, απο το 2,2-1,8 :1 στο εδαφος, αναλογως το πως θα υπολογιστουν, ουτε τα F16V θα ειναι σε θεση να κερδισουν παρα τα οσα διαφημιζονται. Η Red Flag και τα οσα «εδωσε» μαλλον εχει ξεχαστει.
Εαν παλι η ΠΑ επιχειρησει να τολμησει να πλησιασει την Μικρα Ασια για να βομβαρδισει τα τουρκικα αεροδρομια, θα εχει πολυ σοβαρα προβληματα και μαλλον και πολυ χαμηλα ποσοστα επιτυχιας σε αυτη την προσπαθεια, χωρις τα F35Α. Πολυ ποιο ευκολο θα ηταν εαν τα εξοπλιστικα προγραμματα ειχαν αλλη μορφη με σκοπο την πληρη καταστροφη στον αερα του στολου των F16 της ΤΗΚ, χωρις να ειναι απαραιτητο τα ελληνικα αεροσκαφη να πλησιασουν την Μικρα Ασια.
Τελικα, αυτο που φαινεται ειναι οτι ενα ελλειμα ισχυος, εξακολουθει να διατηρηται σε μεγαλυτερο βαθμο μεσοπροθεσμα και τεινει να χειροτερεψει ακομη περισσοτερο.
Οποτε για να ανασταλει αυτη η «ταση», πρεπει να δαπανηθουν αλλα επιπλεον κονδυλια. Και αυτο δυστυχως θα πρεπει να συμβει συντομα, πριν οι «αλλοι» «ξεφυγουν» και δεν τους προλαβουμε.
Οποτε μεχρι σε ποιο βαθμο τα «νεα» προγραμματα εκσυγχρονισμου των F16Β30/Β50/Μ2000Ε θα «κοψουν» κονδυλια απο το ΝΜΑ; ποιος αλλος θα πληρωσει την «νυφη» για αυτες τις επιλογες;

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  GK

σωστός σε όλα, αλλά θεωρώ ότι στο ΓΕΑ για να αναπληρώσουν τη διαφορά στην αναλογία στον αέρα ποντάρουν είτε στην απόκτηση Φ-35Α κάποια στιγμή είτε στην προμήθεια νέων viper αντί για Φ-35Α. Όπως και να έχει το ζητούμενο είναι Α) ποιες οι δυνατότητες των δικών μας viper σε σχέση με τους Σ-400 και Β) ποιες οι δυνατότητες του ΣΑΕ (αν αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει stealth ίχνη) σε σχέση με τα Φ-35Α των Τούρκων που νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι θα τα παραλάβουν κανονικά ίσως με ελάχιστη χρονική απόκλιση που δεν έχει και ουσιώδη επιρροή εξάλλου……

Aias
Αίας
2 years ago

Η σπατάλη στην άμυνα για μία χώρα όπως η δική μας αποτελεί την μεγαλύτερη αποταμίευση.
Το εννοώ κυριολεκτικά.
Ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο μεγάλη θα είναι η ζημία αν χαθούν 2_3 μεγάλα νησιά ή πόσο θα κοστίσει η διχοτόμηση του Αιγαίου και άλλα τέτοια που με ευκολία αναφέρονται κατά καιρούς.
Ας προσθέσει την ζημία στις εμπορικές σχέσεις, τουρισμό, ενέργεια κτλ.
Ας βάλει τώρα στην ζυγαριά τις δαπάνες άμυνας να δει που θα πέσει η ζυγαριά.
Ακόμα και η αγορά 100 φ35 είναι πιο οικονομική και συμφέρουσα.
Κλείνω την παρένθεση μήνυμα όπως την άνοιξα.
Η σπατάλη στην άμυνα είναι η μεγαλύτερη αποταμίευση.
Η άμυνα για εμάς δεν είναι απλά εξωτερική πολιτική αλλά θέμα επιβίωσης.
Με την άμυνα αγοράζουμε οχι όπλα αλλά οξυγόνο.
Η αεροπορία ειδικά είναι το ιδανικό όπλο για εμάς.
Υψηλή ετοιμότητα σε καιρό ειρήνης και πολέμου.
Ουσιαστικά μικρό κόστος σε αίμα ,με ντροπή το λέω απέναντι στα παιδιά χειριστές.
Μεγάλη απόδοση.
Η καλύτερη αποτροπή είναι η ισχυρή αεροπορία.
Ισχυρή αεροπορία είναι η μεγάλη, σύγχρονη, εκπαιδευμένη με διαθεσιμότητες.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Αίας

συμφωνώ απόλυτα, μακάρι να εισακουστεί η άποψή σου από αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις

tallyhogr
tallyhogr
2 years ago
Reply to  Αίας

Η σπατάλη στην άμυνα για μία χώρα όπως η δική μας αποτελεί αναγκαιο κακό και τιποτε αλλο.
Μαλιστα απο αυτη την “αποταμιευση” μπορει να πέσουμε αμαχητι.
Θα έχουμε τοση αμυνα οση μπορουμε να έχουμε. Οσο το επιτρεπει η οικονομια μας και οι γενικοτερες συνθηκες. Δυστηχως δεν μπορουμε να τους ανταγωνιστουμε 1:1 και γι αυτό θα πρεπει να κινηθουμε και πολιτικά. Οσο ξέρει η Τουρκία οτι δεν ειμαστε μόνοι μας, δεν θα διανοηθει να κάνει τρέλα.

Aias
Αίας
2 years ago
Reply to  tallyhogr

Θεωρείται δηλαδή πως έχουμε σήμερα την τόση όση άμυνα που μπορούμε να έχουμε;
προσέξτε επίσης τις φράσεις περί πολιτικής κίνησης ,διεθνώς , για ένα θέμα ασφαλείας.
Δεν απαξιώνει κανείς τον ρόλο της πολιτικής αξίας αλλά πάντα επικουρικά ως συμπλήρωμα της ισχύος ,που πρέπει να είναι μεγάλη.
Επίσης η προσοχή πρέπει να είναι εστιασμένη στην παραδοχή αδυναμίας θέλησης να προστατεύσει το κράτος τους πολίτες του.
Στην ουσία εδώ θα καταλήξει η συζήτηση.
Τότε θα πρέπει ο πολίτης να καταφύγει σε αυτό που προτείνετε ως λύση;
Μια ατομική εξωτερική πολιτική;
Δηλαδή ως αυθαίρετη υπόθεση οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών να ζητήσουν και τουρκική υπηκοότητα έτσι για πολιτική εξασφάλιση;
Πιο ουσιαστική και άμεση λύση.
Θεωρείται για κάποιο λόγο εκτός από το συναίσθημα πως είμαστε δεμένοι με την κρατική οντότητα που ονομάζεται Ελλάδα;
Πως προβάλλεται ερμηνεία λογικής σε τέτοια θέματα και αν ναι είστε έτοιμος να δεχτείτε και την φυσική παρερμηνεία τους;
Σε μία λαϊκή γενίκευση ,ζητώντας προκαταβολικά συ γνώμη από τους αναγνώστες και το περιοδικό, θεωρείται πως είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω φόρους για να διατηρηθεί ένα κράτος εν ζωή που παράλληλα δεν θυσιάζει έναν οργανισμό και περικόπτειααπό την άμυνα την δική μου και της οικογένειας μου;
Ευχαριστώ

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
2 years ago
Reply to  tallyhogr

@ tallyhogr
Οχι,γιατι πολυ απλα αν δεν εχεις οση χρειαζεται ειναι σαν να μην εχεις καθολου.
Τι θα πεις στον Τουρκο?
Μη βαρας αλλο μεχρι εκει αντεχω?
Ολιγον εγκυος δεν υπαρχει.

dimitrisx
Member
dimitrisx (@dimitrisx)
2 years ago

Δηλαδή από οικονομικής άποψης και από την πλευρά του κόστους έναντι του αποτελέσματος και την ηλικία οπλοσυστήματος ήταν πιο συμφέρουσα η αναβάθμιση των F-4;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

22
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά

Related News

M901 IMPROVED TOW VEHICLE (ITV), ο κυνηγός αρμάτων του Ελληνικού Στρατού παραμένει επικίνδυνος

Του Θανάση ΓραμματικούΤο 1975 ο αμερικανικός στρατός προχώρησε στην ανάπτυξη ενός πυργίσκου, ο οποίος θα έφερε δίδυμο εκτοξευτή TOW με δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής....

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής Μ. Xαρακόπουλο για την ισχύ των ΕΔ

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τις ενέργειες...

Πόλεμος του ’40: Η γενιά των ηρώων της διπλανής πόρτας

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μια απρόσωπη επέτειος. Καθημερινοί άνθρωποι, σαν όλους εμάς, έζησαν 80 χρόνια πριν έναν πραγματικό εθνικό ξεσηκωμό, παθιάστηκαν και από...