15.9 C
Athens
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Τα ελληνικά F-16 Block 30 ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ! Η Ελλάδα δεν παίρνει μέρος στον διαγωνισμό της Κροατίας

- Advertisement -

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας ανακοίνωσε τις τελικές υποψηφιότητες των μαχητικών αεροσκαφών που θα διαγωνιστούν, ώστε να αντικαταστήσουν τα εναπομείναντα MiG-21, και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά μαχητικά F-16C/D Block 30.

ΈΚΤΑΚΤΟ: Η Κροατία ζητά επίσημα (ξανά) να αγοράσει ελληνικά F-16C/D Block 30!


Σύμφωνα με την ενημέρωση των Κροατών αξιωματούχων, η Ελλάδα «δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στην προθεσμία, αν και αυτή είχε ήδη παραταθεί κατά τέσσερις μήνες εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊου». Το ίδιο συνέβη με την Ιταλία, ενώ η Νορβηγία δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στη διαδικασία, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια του διαγωνισμού.
Η Κροατία ανέμενε από την Ελλάδα να προσφέρει μεταχειρισμένα μαχητικά F-16C/D Block 30. Άλλωστε τα ελληνικά μαχητικά ήταν υποψήφια και στον προηγούμενο κροατικό διαγωνισμό, που οδήγησε στην επιλογή των ισραηλινών F-16C/D Block 30, αλλά όχι στην πολυπόθητη απόκτησή τους, λόγω αμερικανικών πιέσεων. Η Νορβηγία θα προσέφερε μεταχειρισμένα F-16AM/BM και η Ιταλία μεταχειρισμένα Eurofighter.

Κροατία, πόσο θα πλήρωνε για τα ελληνικά F-16C/D Block 30 και γιατί τα απέρριψε (2)


Έτσι, λοιπόν, επίδοξοι αντικαταστάτες των MiG-21 θα είναι καινούργια μαχητικά F-16 Block 70 από τις ΗΠΑ, καινούργια μαχητικά Gripen C/D από τη Σουηδία, μεταχειρισμένα γαλλικά Rafale και μεταχειρισμένα ισραηλινά F-16C/D Block 30. Η αξιολόγηση των προσφορών θα κρατήσει 3 μήνες και η ανάδειξη του νικητή θα συμβεί τον Δεκέμβριο.
 

Η νέα «Πτήση» 04, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

59 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
59 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Πόσο πιθανό ήταν δηλαδή μερικές μόλις μέρες πριν την έναρξη του πολέμου να πωληθούν πλήρως αξιόμαχα μαχητικά αεροσκάφη, τα πρώτα σε κινηματικές επιδόσεις στην ΠΑ και υπό την καθοδήγηση ΑΣΕΠΕ σχεδόν εφάμιλλα των πλέον πρόσφατων εκδόσεων;
Με διαθέσιμα τα μισά μόνο Φάντομ, 8 Μιράζ 2000-5 και κανένα Μιράζ 2000;
Ακόμη και οι αυτοκτονικές τάσεις των εθνών έχουν κάποιο όριο …

x-m

Πόσο λογικό ήταν με αυτόν τον γείτονα να έχουν βγει ήδη προς πώληση, έστω και αν δεν τελεσφόρησε;
Υποτίθεται ότι οι “αρμόδιοι” ξύπνησαν(;). Το θέμα ήταν γιατί κοιμόντουσαν τόσο καιρό.

Yannis

Οι “αρμόδιοι” ειναι παντα σε υπνο και τους ξυπνουν οι γειτωνες καθε 10-15 χρονια και μετα απο λιγο πανε παλι για υπνο. Επισης, δεν ενδιαφερονται για τις ζωες των ανθρωπων που εργαζονται στις ΕΔ, νομιζουν οτι ειναι κρεας προς σφαγη και δε χρειαζονται συγχρονα οπλα για να υπερασπιστουν τη ζωη τους.
Θα το δουμε ξανα και ξανα.

p270

εχουμε έναρξη πολέμου σε λίγες ημέρες;

Nikolaos

“Κάνε με προφήτη να σε κάνω βασιλιά” …
Λόγω επαγγελματικής διαστροφής (νομικός), συνηθίζω να προεξοφλώ το worst case scenario ….

Thomas

Βασική αρχή. Hope for the best, prepare for the worst

Gilan

Τι πάθατε και μιλάτε Αγγλικά…;;;  :wpds_razz: 

Berserker

Χαίρε!
Η εκτίμηση του επιχειρηματία έναντι του δικηγόρου: ο αντίπαλος, με την επίγνωση ότι οι θέσεις του είναι σχετικά αδύναμες νομικά, αυξάνει το κόστος του δικαστικού αγώνα με την απειλή χρήσης κάθε ενδίκου μέσου, ασύμμετρες Μορια-κες (υποκοσμικές) κινήσεις καθώς και επίκληση ξένου δικαιακού συστήματος. Σκοπός η κάμψη της βούλησης του αντιδίκου και ο συμβιβασμός του άνευ αγώνος.
Με σθεναρή, μη συμβιβαστική αλλά και μη προκλητική στάση η ισχυρότερη δικαιακώς πλευρά κερδίζει, επίσης άνευ αγώνος.
Αν όμως παρασυρθεί σε μη ορθολογικές κινησεις και επιλογές του θυμικού και ακολουθήσει το νταή χάνει…
Αγαπητέ μου νομικέ, επί 34 χρόνια ακολουθώ τον εξής, ιδίας κοπής, κανόνα: ως επιχειρηματίας οφείλω να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από το νομικό και τον οικονομικό μου σύμβουλο ενώ ταυτοχρόνως τους ακούω προσεκτικά. Δεν έχω χάσει έως τώρα!

Last edited 3 months ago by hueylamontagne9
Nikolaos

Όπως πάντα, χαίρομαι να σε διαβάζω αγαπητέ φίλε, εν προκειμένω γιατί μου θυμίζεις τις καλύτερες (αλλά και μερικές οδυνηρές, όταν ο εντολέας πετά πετσέτα ενώ κερδίζουμε, ή ακόμη και πριν την εκτέλεση, συνήθως υπό το βάρος της κρεβατομουρμούρας …) στιγμές της σταδιοδρομίας μου: Τις μάχες για τη θεμελίωση ένστασης διεθνούς εκκρεμοδικίας και την αμφισβήτηση ρητρών παρέκτασης ή διαιτησίας (ή αντίστοιχα την άμυνα), το μασάζ στον (δικαιολογημένα) έξαλλο εντολέα να μην το γυρίσει στα ποινικά και να μείνουμε focused στην αποζημίωση (“ποτέ μη κυλιέσαι με το γουρούνι στη λάσπη … θα γίνετε και οι δύο χάλια, αλλά το γουρούνι θα το ευχαριστηθεί κιόλας.”), τους αντιδίκους που αρχίζουν και λένε διάφορα περί αραβίδων στο φοριαμό τους μέχρι τη στιγμή που καταφθάνει ο δικαστικός επιμελητής συνοδεία της δημόσιας δύναμης κλπ κλπ. Σχεδόν τα νοσταλγώ όλα αυτά, τώρα που η δουλειά μου έχει προσλάβει ειδικότερο χαρακτήρα, πιο απαιτητικό ίσως αλλά λιγότερο τραχύ και διαπροσωπικό …
“Αν άκουγα τους δικηγόρους μου, δεν θα είχα κλείσει ούτε μια δουλειά”, έλεγε ένας εξαίρετος επιχειρηματίας, που όμως πράγματι συνεκτιμούσε δεόντως τους κινδύνους στις αποφάσεις του, όπως συ …

Last edited 3 months ago by alejandrabarnet
GiannisKr

Με κάθε σεβασμό στα κατά κανόνα αξιόλογα από εσάς σχόλια, με εκπλήσσει που ο διαχειριστής δεν το “φίλτραρε” το συγκεκριμένο στην προτελευταία πρόταση με το σκεπτικό της μη δημοσιοποίησης πληροφοριών διαθεσιμότητας.

Nikolaos

Εικασίες κάνω 🙂 … Με βάση δημόσιες πηγές, κοινοβουλευτικό έλεγχο κλπ … Δεν ανήκω πλέον στην ΠΑ εδώ και 19 χρόνια … και αν γνώριζα υπηρεσιακώς, δεν θα μπορούσα να το σχολιάσω … Ομολογώ ότι σε δεύτερη ανάγνωση (αν και είναι γνωστά εκεί που δεν πρέπει …) δεν θα το έγραφα … Για τα Φάντομ, η εικόνα στον περίβολο της ΕΑΒ εδώ και χρόνια μιλά μόνη της, οπότε η κρίση μου είναι ασφαλώς αισιόδοξη, διότι υπολαμβάνει ότι όλα τα άλλα είναι διαθέσιμα …
+1 για την ευαισθησία σας, πάντως, την οποία συμμερίζομαι.

Last edited 3 months ago by alejandrabarnet
x-m

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφονται ή λέγονται τα 1/2 , 8 και μηδέν.Μακάρι να μην ισχύουν. Το σίγουρο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν τα νούμερα, αν όχι επακριβώς τουλάχιστον κατά προσέγγιση.

Tazos

Δυστιχώς δεν αποτελούν τίποτα “ευαίσθητες” πληροφωρίες για κάποιον εντός και εκτός της χώρας που παρακολουθεί τα πεπραγμένα της Π.Α. Το οτι έχουμε μόλις 15 Φαντομ στην Ανδραβίδα και 12++ στο “σμήνος Ταναγρας” το έγραψε και η Πτήση, τα ανταλλακτικά απο τα Μιραζ τελείωσαν κάπου το 2015 όταν άρχισαν οι συζητήσεις για FOS που ακόμα αγνοείται. Τέλος αν πετούσαν τα Μιραζ 2000Ε θα έβγαιναν μια φωτο το καλοκαίρι μαζί με Excocet, αντι για την τραγική των F16b52+ με Maveriκ σε ρόλο εναντίων πλοίων. Οι απέναντι ξέρουν την κατάντια μας, καλά είναι να την ξέρουμε και εμείς μην πέσουμε απο τα σύννεφα άμα γίνει κανένα μπάμ. Το 1921 -1922 πριν την καταστροφή η επίσημη ιστοριογραφία του Ε.Σ γράφει για στρατιώτες που είχαν ξεμείνει με 10 σφαίρες, ο Κεμαλ έκανε περίπατο απέναντι σε εναν παρατημένο στρατό, όπως καταντήσαμε τις Ε.Δ. τα τελευταία χρόνια.

Thanos74

Απο που βγαινουν αυτες οι ειδησεις νουμερων διαθεσιμοτητας αεροσκαφων?
Και αν εχεις προσβαση σε αυτες τις πληροφοριες (το ΜΠΕΣ των μοιρων ειναι απορρητο για συγκεκριμενο λογο) ποσο ΧΑΖΟ ειναι να αναφερεις αυτα τα νουμερα εδω.!!!!

Nikolaos

Ανέφερα παραπάνω τις πηγές, τα σχετικά λινκς είναι σε σχόλια εδώ (τα οποία ως τακτικός αναγνώστης μπορείς να ανεύρεις ευχερώς), έχουν ευσχήμως παραπέμψει σε αυτές τις πηγές και στελέχη που ελπίζουν σε κάποια δημόσια πίεση προς την αφασιακή εξουσία, είναι πράγματα παγκοίνως γνωστά, ευρίσκονται στα πρακτικά της Βουλής (διαδικασία επερωτήσεων – κοινοβουλευτικού ελέγχου).
Αν δεν ήταν δημόσια, δεν θα τα γράφαμε.
Το ότι δεν είμαι στέλεχος το λέω παραπάνω, και αν ήμουν θα δεσμευόμουν. Με κουράζει να γράφω τα ίδια όταν κάποιος δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει.

Last edited 3 months ago by alejandrabarnet
Tango.Alpha

Η πολυαγαπημένη μας ΠΑ στη σειρά μου ακύρωσε τη διάλεξη για την ασφάλεια πληροφοριών για να κάνουμε περισσότερες δοκιμές ορκωμοσίας θεωρώντας την ασφάλεια πληροφοριών προφανώς ασήμαντη – οπότε γιατί να μη τις δημοσιεύσουμε. Είναι κρίσιμα στοιχεία αυτά; Τι κρίμα που η ηγεσία δε φροντίζει για σοβαρή εκπαίδευση ακόμα και στους κληρωτούς. Το οποίο βέβαια με έμαθε ότι έχουμε ένοπλες δυναμεις παρελάσεων και πολιτικής προστασίας και όχι επιχειρήσεων.
Τόσα χρόνια μετά δυστυχώς η άποψη επιβεβαιώνεται καθημερινά ή σχεδόν. Πόση δουλειά (όχι χρήματα σε αγορές νέου υλικού) πρέπει να ρίξουμε πριν έχουμε τις ένοπλες δυνάμεις που πληρώνουμε τόσο ακριβά…
Οσο για την έναρξη πολέμου, όταν τα πλοία των Τούρκων φτάσουν στα έξι μίλια από το Καστελόριζο θα είναι Τρίτη. Μια και μόνο αυτό θα μπορούμε να κάνουμε.

Last edited 3 months ago by michaleberube
Mirage

έναρξη πολέμου σε λίγες ημέρες?????????????

Last edited 3 months ago by Romanos
Mikkan

Ήθελα να ήξερα πόσο σίγουρος
Είσαι για τις διαθεσιμότητες

Nikolaos

Θα ήταν ανησυχητικό αν οποιοσδήποτε απλός πολίτης είχε τρόπο να είναι σίγουρος για τέτοια δεδομένα 🙂 …

Manolis

Ε, οχι και σχεδόν εφάμιλλα των πλέον πρόσφατων εκδόσεων τα μπλοκ-30 φιλε Νικολαε…

epampapas

Λογικό, εφόσον αυξήθηκε ο αμυντικός προυπολογισμός.

x-m

Για να δούμε όμως, θα προκύψει τίποτα αύριο;

Καλύτερα, τα χρειαζόμαστε…

Ted

Μέρος του deal με τους Γάλλους, για να πάνε και εκείνοι σε Rafale
Παικτούρας ο πιτσιρίκος

GeorgeP

Δεν πωλουνται.
Η φημες λενε, οτι οσα κομματια ανταλλακτικα βγαλουν απο τα Φ16 κατα την αναβαθμιση σε βιπερ, θα χρησιμοποιηθουν για να αναβαθμηστουν τα block 30 σε block50 ή 52 ή κατι τετοιο.
Οποτε ακομα και τα block30 θα ειναι χρησιμα ή θα ανεβει η αξια τους μετα την αναβαθμιση.

NikolakiEfentis

Μακάρι να γίνει αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάτι.
Αλήθεια οι Νορβηγοί πόσα F-16A/B MLU; Mήπως θα έπρεπε να κοιτάξουμε τον συγκεκριμένο τύπο ή ασχολούμαστε μόνο με τις πολιτικές επιλογές;

George

Αυτό θα ήταν το λογικό αλλά με αναβαθμίσεις block 30 ασχολούνται μόνο χώρες όπως η Τουρκία ενώ παλαιότερων block χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Νορβηγία το Ταιβάν και γενικότερα χώρες που δεν έχουν στον ηλιο μοίρα
Εμείς είμαστε μόνο για καινούργια παρά το ότι έχουμε τα απάρτια για να το κάνουμε και όλη η δουλειά θα γινόταν στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται σχεδόν τίποτα απ’έξω
Αλλά δεν είμαστε και τίποτα τσίπηδες
Κάνουμε αναβαθμίσεις μόνο στα νεώτερα μοντέλα F-16 και αυτά που παντού αλλού θα πήγαιναν για mid life upgrade τα αφήνουμε στην τύχη τους, Ούτε Viper ούτε Adv!
Αλλά τι να λέμε εδώ οταν τελειώνουν τα τακάκια εμείς πετάμε το αυτοκίνητο και η large ΠΑ μας ακόμη και το αεροπλάνο!

Dakota

Αφήστε τα rafale κάτω εμείς τα είδαμε πρώτοι.

flatspin

Πολυ καλά νέα! Αυτό που μένει λοιπον είναι να τυχουν μιας καλης συντήρησης, να αναβαθμιστούν σε επικοινωνίες και γιατι οχι και ένα link-16 για καλυτερη επιγνωση της τακτικής εικόνας.
Μπορούν να συνεχίσουν να αναχαίτιζουν βλάκες στο Αιγαίο, να ρίχνουν paveway, AGM65 και λοιπά όπλα.

ariseagle

Εφόσον δεν πωλούνται καλό είναι να εκσυγχρονισθούν έστω και μερικώς. Τα χρειαζόμαστε για να έχουμε αριθμούς και κατά την διάρκεια του εκσυχρονισμού των υπολοίπων σε viper. Δεν βλέπω τον λόγο τα καλύτερα από κινηματικής απόψεως αεροσκάφη να πωληθούν ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες συγκυρίες. Και στο κάτω κάτω γιατί να μην έχεις και αεροσκάφη για cas και άλλα; Γιατί να βάλεις τα asets να τα κάνουν αυτά; Με έναν ελαφρύ εκσυγχρονισμό από τα απάρτια των viper θα βγάλουν 10-15 χρονάκια ακόμα. Θα γίνουν πολυεργαλεία.

geo79

ας παρουν κανα grippen να σωθουν αυτοι και τα rafale να τα αφησουν εκει που καθονται τα χρειαζομαστε…αληθεια εμεις για επιπλεον μεταχειρισμενα f-16 για να βγαινουν οι αριθμοι δεν κοιταμε?μαλλον δεν βγαινουν τα κουκια παλι

STRATOS

Μια χαρά βγαίνουν οι αριθμοί. 154 F-16 έχουμε, δεν χρειζόμαστε άλλα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να έχουν F-16/M2000/M2000-5/F-4E AUP τις καλύτερες δυνατές διαθεσιμότητες.

Tasos96

Επιτέλους φαίνεται πως βάζουμε μυαλό σιγά σιγά. Τυχόν πώληση τους έστω και μέρος αυτών θα ήταν καταστροφική και αδικαιολόγητη ειδικά αυτή την περίοδο και από την στιγμή που δεν μπορούμε να τα αναπληρώσουμε.Ακόμα και χωρίς εκσυγχρονισμό είναι ακόμα αξιόμαχα αεροσκάφοι για αναχαίτηση με τους AIM-120 και για κρούση με τους AGM-65 Maverick.

Last edited 3 months ago by Tasos96
Bridger

Σήμερα τα block 52+ adv είναι η αιχμή του δόρατος της ΠΑ. Με την περίσσεια σύγχρονων απαρτίων που θα παράξει το πρόγραμμα των viper και πολύ λογικό κόστος τα block 30 μπορούν κάλλιστα να έρθουν στο επίπεδο των 52+adv. Καθόλου άσχημα η αυριανή ΠΑ να έχει και μια “κάτω σειρά” α/φων που θα είναι όμως ισάξια των καλύτερων σημερινών τουρκικών.

Yannis

Τα Τουρκικα θα εκσυγχρονιστουν με εγχωρια ηλεκτρονικα και ρανταρ.

Last edited 3 months ago by garnete3363
Bridger

Πιθανώς. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον αντίπαλο, κρατάω μικρό καλάθι για την ποιότητα του αποτελέσματος. Το reverse engineering έχει κάποια όρια και χρειάζεται χρόνος μέχρι να πάθεις και να μάθεις. Εκτός κι αν απέναντι έχουν μαζευτεί τόσες διάνοιες, που όσα εταιρείες κολοσσοί με δεκαετίες εξιδικευμένης εμπειρίας χρειάζονται επίσης δεκαετίες για να τα εξελίξουν σωστά, αυτοί τα καταφέρνουν μέσα σε λίγα 12μηνα. Οι Γάλλοι σχεδιάζουν το AESA του Rafale (στη βάση μάλιστα του υπάρχοντος PESA) από το 2010, για να καταστεί τελικά υπηρεσιακό μόλις στις μέρες μας…

Yannis

Δε διαφωνώ, αλλά η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμα σχέδια. Η απόσταση θα μικραίνει με τον καιρό, χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνουν εφάμιλλα των Ευρωπαϊκών και αμερικανικών, αλλά αυτό ίσως να μην έχει σημασία αν έχουν απέναντι τους μια Ελλάδα που θα έχει πάντα πρόβλημα στις προμήθειες για οικονομικούς λόγους.

George

Και τα 30αρια και τα 50άρια (ακόμη και ως ενδιάμεσο βήμα) και ~15 άλλα 30άρια από τη διεθνή αγορά θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε μια και θα έχουμε απάρτια για ~85 ενώ έχουμε 70 F-16 παλαιότερων εκδόσεων
Θα έδειναν 4 μοίρες Viper και 4 Adv και μαζί με Rafale, dash five 210 α/ε καλύτερα ή εφάμιλλα από ότι έχει η TAF
Αυτά τα 15 θα ήταν χρήσιμα και για να μην πέσουν οι διαθεσιμότητες ενώ θα επέτρεπαν κατ’αυτόν τον τρόπο την επιτάχυνση του προγράμματος Viper.
Θα λειτουργούσαν ως buffer δηλαδή μια και δεδομένου το νέου σκηνικού δεν πρέπει να πάει το πρόγραμμα μέχρι…..το 2027 και θα έπρεπε να επιταχυνθεί με λύσεις εκτός EAB που κινδυνεύει να γίνει μοιραία για την ΠΑ και τη χώρα
Πόσο πια να περιμένει ο σουλτάνος την πάρτη μας?

STRATOS

Τα 15 επιπλέον απάρτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλακτικών ώστε τα 70 x F-16C/D block 30-50 που θα εκσυγχρονιστούν να έχουν υψηλό δείχτη διαθεσιμότητας. Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον μαχητικά. Έχουμε τεράστιο αεροπορικό στόλο. Καλύτερες διαθεσιμότητες θέλουμε..

George

Εχεις μείον α/ε όμως που θα είναι στην ΕΑΒ
Ιδίως αν πας να εκσυγχρονίσεις 50/30άρια με τα απάρτια των Adv/Plus
Διπλά α/ε εκτός
Ακόμη περισσότερο αν επιταχύνεις το πρόγραμμα όπως θα έπρεπε και δεν το πας στο…..2027! για να έχει δουλειά η ΕΑΒ (δεν χρειάζεται να ρισκάρει η Ελλάδα για πάρτη της) αλλά ζητήσεις από την LM να γίνουν οι αναβαθμίσεις και αλλού
Με αυτό τα σκεπτικό χρειάζεσαι buffer λύση
Με προσέγγιση ΕΑΒ/C130 απλά χρειάζεσαι…..πολλά Rafale!

STRATOS

Η ΕΑΒ δεν έχει δυνατότητα να αναβαθμίζει ταυτόχρονα πάνω από 12 F-16, οπότε από τα 154-12 = 142 F-16 πάντοτε τοποθετημένα στις μοίρες είναι υπεραρκετός αριθμός αεροσκαφών για να αντιμετωπίσεις την απειλή, δεδομένου ότι η ΠΑ έχει και τα M2000/-5 και τα F-4E AUP. Μόνο τις διαθεσιμότητες του υπάρχοντος στόλου πρέπει να αυξήσει.

evaggelos

γενικα θα επρεπε να ξεκινησει προγραμμα αναβαθμισεως των β50,κ επειτα να γινουν οι διαδικασιες αποδεσμευσης του β30 ουτως η αλλως ειναι απαρχαιομενο αεροσκαφος κ θα πρεπε να δουμε με τι θα αντκατασταθει οπως φυσικα για τους μαθουσαλες φ4,

STRATOS

F-4E AUP και F-16C/D block 30 είναι τελείως αξιόμαχα στο Αιγαίο βάση της απειλής (τουρκική αεροπορία). Επιπλέον με ελαφρύ εκσυγχρονισμό (αναβάθμιση συστήματος ελέγχου πυρός – τοποθέτηση Ισραηλινού σκοπευτικού επι κάσκας, εξοπλισμό με Iris-t και αναβάθμιση παρεμβολέα Dias/Aspis) θα κάνουν απίστευτα πράγματα..

peet14

Τα F4 αν βγούν στο Αιγαίο σε συνθήκες μάχης ,θα γυρίσουν ;
Το ότι είναι ακόμη σε υπηρεσία είναι εκτός της δικής μου οπτικής ,και εξακολουθούμε να ξοδεύουμε χρήματα για συντήρηση και να απασχολείται ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό .Αν και προφανώς δεν είναι ανακοινώσιμο το ποσό που δαπανάται ετησίως για τα F4 ,τα χρήματα που δίνονται για αυτά τα α/φ ,δεν θα μπορούσαν να διατεθούν για τα Μιραζ ,έτσι ώστε να είναι μεγαλύτερες οι διαθεσιμότητες τους ;
Σε περίπτωση κρίσης ,ποιά θα προσφέρουν στρατηγικά τα F4 ή τα Μιραζ 2000-5 ?

STRATOS

Το ερώτημα σου θα έπρεπε να ήταν ” Αν βγουν στο Αιγαίο τα F-4E AUP σε συνθήκες μάχης, πόσα αντίπαλα μαχητικά θα γυρίσουν στις βάσεις τους? “
Προφανώς αγνοείς το επίπεδο που έχουν φτάσει τα Ελληνικά F-4E AUP, και ότι σε αερομαχίες BVR πιθανώς να είναι ανώτερα από το σύνολο των τουρκικών F-16!!! ενώ σε αποστολές κρούσης είναι από τα ελάχιστα Ελληνικά μαχητικά που εξοπλίζονται με ένα αξιόλογο ατρακτίδιο σκόπευσης καθώς το τεράστιο οπλικό φορτίο που μεταφέρουν τα Phantom είναι δεδομένο.
Η συντήρηση τους κοστίζει ελάχιστα (για αυτό και διατηρούν κάποια διαθεσιμότητα). Τα περισσότερα μηχανικά συστήματα τους και οι κινητήρες τους υποστηρίζονται από προσπορισμό ανταλλακτικών από F-4 που έχουν αποσυρθεί. Μόνο τα Avionics τους υποστηρίζονται με χρήμα..

George

Απαρχαιωμένα τα F-16-30 αναβαθμισμένα σε plus?
Δεν θα πλακωθούμε με την USAF και τα F-22 αλλά με την Τουρκία που το καλύτερο της είναι πάνω κάτω σε αυτά τα κυβικά!
Μιλάμε για λίγα εκ $ εργασίες μια και έχουμε αεροπλάνο και απάρτια ενώ ένα Rafale κάνει ~100 εκ

christos_choris_a

Τώρα που παίρνουμε Rafale η όποια σκέψη για αναβάθμιση των F-16C block-50 πέραν της τοποθέτησης απαρτίων απ’ τα F-16C block-52+/adv. περνάει (πολύ σωστά) στις καλένδες. Σειρά έχει η παραγγελία των F-35A και των όπλων τόσο για τα Γαλλικά όσο και για τα Αμερκανικά αεροσκάφη. Δεν θα πετάμε λεφτά για να έχουμε αναβαθμισμένα μουσειακά κομμάτια. H πρώτη μοίρα F-16A έγινε επιχειρησιακή το 1980 !

viper3000ad

Από που προκύπτει οτι δεν πωλούνται; Απλά θα τα πάρει άλλος.

photographix

Oι κροατες χρειαζονται JF-17, αλλα δεν το εχουν καταλαβει. Μεταχειρα typhoon, leasing Gripen, μεταχειρα F16, αυτα ειναι, αντε να τελειώνουν

Fingolfin

Μήπως τα προορίζουμε για τα ΗΑΕ;

massey-ferguson-65

Βρε ποιος συνχρονος στρατός θα αγωραζε για την πολεμική του αεροπορία f16 block30???είπανε ότι θέλουν να συντηρήσουν την πολεμική τους αεροπορία,όχι να φτιάξουν μουσικό αεροσκαφών….πάλι καλά για εμάς….!!!

STRATOS

Πολύ σωστά, για αυτό 25 χρόνια πετάν με ληγμένα Mig-21!!! Θα τους χαλάγανε τα Ελληνικά F-16C/D block 30!!..

Tazos

H USAF εκσυγχρόνισε τα δικά της Β25-30 με το πρόγραμμα CUPID, δηλαδή ίδιο ραντάρ αλλά νέος υπολογιστής, εγχρωμες οθόνες, Lightning pod και δυνατότητες χρήσης σύγχρονων όπλων αέρος εδάφους, μαζί με κάσκα HMS. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θέλουν και τα δικά μας, περιορισμένης έκτασης μαζί με επέκταση του ορίου ζωής στις 12.000 ώρες. Ενα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να περιμμένει να τελειώση η αναβάθμιση σε VIPER, έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει. Αν δεν υπάρχουν χρήματα καλύτερα να πουληθούν τα 12 Β30 και να εκσυγχρονιστούν τα υπόλοιπα 20, αλλοιώς να εκσυγχρονιστεί όλος ο στόλος των 32 άμεσα. Με τα Φάντομ να πνέουν τα λοίσθια και τα Μ2κΕ να μην πετάνε δεν υπάρχει περιθώριο τα Β30 να απαξιωθούν περαιτέρω.

NikolakiEfentis

Aπό την στιγμή που καταρτίζεται ολόκληρο εξοπλιστικό αρκετών Δις, θα περίμενε κανείς ένα σημαντικό ποσό να πάει για τα F-16block70 μαζί με όλα τα όπλα, ατρακτίδια κλπ που θέλει η ΠΑ, ΑΛΛΑ και στα block30. Όπως πολυ σωστά επισημαίνεις είτε 20 είτε και τα 32 μπορούν κάλιστα να αναβαθμιστούν αναλόγως.
Να επισημάνω εδώ πως πλέον υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης του ραντάρ APG-83 SABR των block70 σε ατρακτίδιο στον κοιλιακό φορέα – υποθέτω με όρια φόρτισης της κοιλιακής δεξαμενής! Η US ANG ήδη τα χρησιμοποιεί.
Φυσικά θα μπορούσαμε να μαζέψουμε σταδιακά ό,τι F-16A/B MLU (“έτοιμα” α/φη με τα “πάντα όλα” από ηλεκτρονικά) τίθεται προς πώληση αντικαθιστώντας τα F-4AUP που η ΠΑ επιθυμεί να διατηρήσει κι άλλο, αναγκαστικά, και που δυστυχώς ακόμη δεν το καταφέρνει…

STRATOS

Δυστυχώς τα F-16A/B MLU θα ήταν καλή λύση πριν 20-25 χρόνια. Πλέον τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, δομικά είναι τελειωμένα.

Last edited 3 months ago by annielanglands3
Jimmy

1: Οι Αμερικανοι θελουν να τους πουλησουν καινουρια φ-16
2: Ειχαν ηδη συμφωνησει για τα ισραηλινα φ-16 αλλα οι Αμερικανοι το μπλοκαραν (προφανως γιατι θελουν να πουλησουν τα δικα τους)
3: Μαντεψτε τι ειπε ο ονοραμπλ πρεσβης οταν του ειπαμε οτι θελουμε να πουλησουμε τα παλια μας φ-16 στην Κροατια. Ακυρο παιδες θα μου χαλασετε τη δουλεια. Μαλιστα κυριε πρεσβη οτι πειτε.

christos_choris_a

Πολύ σωστά δεν πουλιούνται. Είναι αναβαθμίσιμα με απάρτια σε ικανοποιητικά standards.

zap

Δεν ξερω αν ειναι καλο η κακο που δεν πουλαμε τα 30αρια. Αναποφασιστος.

Ctsortanidis

Με ποιο κριτήριο παίρνουν μια απόφαση? Το οικονομικό πρόβλημα? Την ταχύτητα αντίδρασης στον εχθρό? Την προδιαγραφή αυτού που ακριβώς θέλαμε? Η επιλογή του κριτηριου οδηγεί και την απόφαση μέσα από χίλιες ταλα ντευσεις ως πρός τα αλλά κριτήρια.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ας μην υπερβάλουμε, δεν είναι για πέταμα οι LaFayette, δεν είναι και Arleigh Burke. Δίνουν λύσεις;

 Όσοι καλοί φίλοι θυμούνται, πρώτη η ΠΤΗΣΗ πριν 2,5 χρόνια, μίλησε για LaFayette, καθώς ήταν Σεπτέμβρης του 2018 όταν γράψαμε για τις επιλογές Ενδιάμεσης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ιταλία: Σχέδια για βαριά οπλισμένο αντιτορπιλικό 10.000 τόνων!

54
Προμελέτη έχει ξεκινήσει το Ιταλικό Ναυτικό για μια νέα κλάση (DDX) σκαφών επιφανείας, με εκτόπισμα έως 10.000 τόνων. Το σκάφος κατηγορίας αντιτορπιλικού αναμένεται να...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49

Related News

Ο ελληνικός λαός ευχαριστεί και ευγνωμονεί τις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που εγγυώνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες την ασφάλεια...

Διαψεύδει ο Τζ. Πάιατ δημοσίευμα για «επίθεση στον Μακρόν»

Σε διάψευση ενός ακόμη δημοσιεύματος, αυτή τη φορά σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην πολιτική που οραματίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,...

Φωτογραφία: Το ελληνικό C-130H φτάνει στην Κροατία χτες το βράδυ με 19 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας!

 Μια εικόνα, ελληνικού C-130, να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κροατία, ανήρτησε στο λογαριασμό του ο...