14.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Όλη η αλήθεια για την εξέλιξη του προγράμματος F-16V, και το “θέμα” με το ASPIS II

- Advertisement -

Στο επόμενό μας τεύχος που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες φιλοξενούμε ένα πλήρες άρθρο σχετικά με την εξέλιξη των δυο μεγάλων προγραμμάτων ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για το εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ Ρ-3Β και των μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 52+/Adv σε F-16V. Καθώς όμως κυκλοφορούν συνεχώς διάφορες διαδικτυακές ανακρίβειες από ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το Σύστημα Αυτοπροστασίας από το Σύστημα Προσγείωσης, θεωρούμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε σημαντικά σημεία που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό.

O εκσυγχρονισμός των F-16 σε F-16V σε ένα διάγραμμα

Να υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα F-16V εκκίνησε με την υπογραφή της επιστολής LOA στις 30 Απριλίου και με την καταβολή της προβλεπόμενη προκαταβολής των 43 εκατομμυρίων ευρώ στις 2 Μαΐου. Μέχρι τη στιγμή και σήμερα αυτό είναι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί από το συμφωνηθέν κόστος των 1,232 δις ευρώ (1,528 δις δολαρίων). Κοινώς, πέραν από την προκαταβολή, η Ελλάδα δεν έχει δώσει φράγκο (ευρώ, δολάριο ή γρόσσι). Άρα τα όσα έχουν γραφεί περί «πληρωμών εκατοντάδων εκατομμυρίων» είναι τρίχες κατσαρές. Επίσης, τα 43 εκ. δεν αφορούν για παράδειγμα κάποια αεροσκάφη, αλλά όλο το πρόγραμμα. Κοινώς μην περιμένουν κάποιοι πως με 43 εκ θα πάρουμε για παράδειγμα 2 αεροσκάφη. Σύμφωνα με την δημοσιοποιημένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών του 11ετούς προγράμματος 2018-2028, το ποσό που πρέπει να πληρωθεί μέσα στο 2018 ανέρχεται σε €180 εκατομμύρια.

Γιατί το AESA στα εκσυγχρονισμένα ελληνικά F-16V είναι εκ των ων ουκ άνευ;


Στο μεσοδιάστημα από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο 2018 οι περισσότερες εξελίξεις του προγράμματος αφορούσαν αυτές εκτός Ελλάδος, με την USAF, να διαχειρίζεται και τις διαδικασίες, περιλαμβανομένης φυσικά της ανάθεσης της σύμβασης στην Lockheed Martin. H Lockheed Martin προχωρεί σε παραγγελίες απαρτίων, κάποια από τα οποία έχουν μεγάλο χρόνο παράδοσης (long lead item) και οι σχετικές προβλέψεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα για την εξασφάλιση ροής στο πρόγραμμα 2-3 χρόνια από σήμερα.

Η Ταϊβάν παρέλαβε το πρώτο F-16V


Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα προχωρά κανονικά, χωρίς “καθυστερήσεις”. Αν κάποιος θέλει να δει F-16V στον αέρα, ας κάνει ένα ταξίδι μέχρι την Ταϊβάν, που είχε την πρόνοια να υπογράψει πολύ νωρίτερα, και να μην κυνηγάει χίμαιρες με μορφή F-15, F-35 και υβρίδια F-22/F-35. Στο τεύχος μας έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, που εξελίσσεται όπως είχε προβλεφτεί. Το μόνο που θα μπορούσε να το καθυστερήσει είναι οι πληρωμές από ελληνικής πλευράς.
Πολλοί από τους αναγνώστες μας θεωρούν πως το πρόγραμμα ξεκινά με την αποστολή των πρώτων αεροσκαφών στις ΗΠΑ, που θα γίνουν τα πρωτότυπα. Εδώ υπάρχει η συνηθισμένη παραπληροφόρηση, καθώς τα πρωτότυπα θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, κάτι που το έχουμε γράψει αρκετές φορές. Στις ΗΠΑ θα ταξιδεύσουν μόνο τα αεροσκάφη δοκιμών FTA (Flight Test Aircraft). Αυτό το ξεκαθαρίζουμε καθώς υπάρχει ως συνήθως η αγαπημένη παραπληροφόρηση. Σε κάθε περίπτωση, τα πρωτότυπα των ελληνικών F-16V θα γίνουν στην ΕΑΒ.
Τι ακριβώς συμβαίνει με το ASPIS II;
Κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να το γνωρίζουν οι πολεμιστές του πληκτρολογίου, είναι πως δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών παγκοσμίως, ειδικά σε τέτοια έκταση, που να μην δημιούργησε προβλήματα συμβατότητας ραντάρ, υπολογιστή ελέγχου πυρός και συστήματος αυτοπροστασίας. Όταν λοιπόν η ΠΑ αποφάσιζε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό, ήξερε πολύ καλά ότι θα δημιουργούνταν θέμα με το Σ/Α ASPIS II. Όπως και το ASPIS II στα F-16C/D Block 52+/Adv χρειάστηκαν να μπουν σε ανηχοϊκό θάλαμο και να πετάξουν σε δοκιμές, το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα. Το να λέμε ότι η ΠΑ έπεσε από τα σύννεφα, και δεν “φανταζόταν ποτέ” πως θα γινόταν κάτι τέτοιο, είναι πέραν του ορίου του γελοίου.

Το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ έχει προφανώς θέμα ασυμβατότητάς του με το πλαίσιο εκσυγχρονισμού F-16V. Η πλήρης έκταση της ασυμβατότητας θα αποσαφηνιστεί και θα γίνουν γνωστές μετά τις πρώτες δοκιμές των FTA στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες της Π&Δ αναφέρουν την πιθανότητα μιας πολύ μικρής υποβάθμισης των δυνατοτήτων του συστήματος στον RWR AN/ALR-93 και μόνο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η υποβάθμιση, εάν τελικά εμφανιστεί, μπορεί μάλλον να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση κατάλληλων «φίλτρων» και «ενισχυτών». Από εκεί και πέρα είναι δουλειά της ΠΑ να κρίνει αν μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της μετά τις αλλαγές, και τι θα χρειαστεί μέρα. Το να μιλάμε για αντικατάσταση του RWR και για επιβαρύνσεις 300 εκ. επιπλέον, ξεπερνούν τα όρια της … φαντασίας.

Πως θα εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά F-16V;

Πολλά περισσότερα για το θέμα στο τεύχος Π&Δ 390, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 στα περίπτερα στις 01-11-2018

Πρώτη δημοσίευση 28/10/2018
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ΓΠ

Ελπίζουμε στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει να υπάρχει ενημέρωση για το πιο σημαντικό. Δηλαδή για το τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η LM και η USAF ως προς το συγκεκριμένο θέμα (αν έχουν αναλάβει). Θυμίζουμε ότι όταν προέκυψε πρόβλημα με το Σ/Α των Mirage-2000-5, η σύμβαση έδινε την δυνατότητα στην ΠΑ να διακόψει την παραλαβή των αεροσκαφών και να απαιτήσει την άμεση επίλυση του προβλήματος, όπως και τελικά έγινε. Υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στην περίπτωση τoυ εκσυγχρονισμού των F-16; Έχει αναλάβει η USAF ή η LM την ευθύνη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης των νέων υποσυστημάτων με το υπάρχον Σ/Α; Αν ναι, τότε το αν θα χρειαστούν απλώς κάποια “φίλτρα” και “ενισχυτές” ή αλλαγή όλου του Σ/Α, λίγο θα έπρεπε να απασχολεί την ΠΑ, την Π&Δ και εμάς τους σχολιαστές. Αν όχι, τότε η ΠΑ ανέλαβε ρίσκο που μάλλον δεν θα έπρεπε.

Gunner

Άρχισε ο πόλεμος συμφερόντων πάλι. Το Ένα μέσο υποστηρίζει την μια εταιρία και το άλλο την άλλη. Που θα κάτσει η μίζα πάλι.

f.karaiosifidis

Έχουμε απαντήσει πολλές φορές σε σχόλιά σας που δεν βγάζουν απολύτως κανένα νόημα, εκτός ίσως από αυτό που έχετε στο μυαλό σας και αρχίζουμε μάλιστα να πιστεύουμε ότι είναι μια “καραμέλα” που απλώς επαναλαμβάνετε και δεν λέει να λιώσει. Δεν θα μπαίναμε στον κόπο, γιατί δεν φαίνεται να έχει νόημα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση που βλέπετε την υποστήριξη, που την εταιρία και που την μίζα…; Εμείς πάντως αδυνατούμε να καταλάβουμε και σας προκαλούμε να μας διαφωτίστε. Διαφορετικά…
Η ανάρτηση έχει ένα και μοναδικό σκοπό, να προσφέρουμε το τι γνωρίζουμε για ένα θέμα που -κατά την άποψή μας- κακοποιήθηκε αγρίως με μπόλικο σανό και fake news. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο και θα επανέλθουμε όταν έχουμε κάτι άλλο να πούμε. Ούτε υπέρ κανενός ούτε κατά, εκτός βέβαια όσων ταίζουν με σανό. Διαφωνείτε;

Αλεξανδρος

Η ζημιά έγινε ήδη με την επιλογή της αναβάθμισης. Η Τούρκοι το αργότερο σε ένα με ενάμιση χρόνο θα έχουν τα πρώτα f35 (Το λόμπι των Τούρκων είναι πανίσχυρο). Τότε συζητάμε για το πάρτι που θα γίνεται στο αιγαίο.

sotbak

προς το παρόν τα δεδομένα και οι εξελίξεις δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό σας.

MAN

Σύμφωνα με την wikipedia για τα AN/ALR-93: “Further production contracts followed, with the latest in April 2005, where Raytheon received its seventh production contract for 42 systems totalling US$ 44 million.”
Άρα, το μέγιστο κόστος θα μπορούσε να είναι η δαπάνη της καθολικής αλλαγής του AN/ALR-93 που είναι το πολύ €150εκ. (πληθωρισμένα $1.05εκ. του 2005 για 85 αεροσκάφη).
Φυσικά αυτό απέχει από το πραγματικό κόστος της λύσης που θα είναι λογικά πολύ ποιο μικρό. Το αναφέρω ενδεικτικά όμως για να τονίσω ότι κατά την άποψη μου το ASPIS II δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο στο πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 F16 της ΠΑ.
Πιστεύω ότι τα αναγκαία pods και όπλα κοστίζουν 10 φορές παραπάνω από το “ραγουλάρισμα” του AN/ALR-93. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η Π&Δ με ένα άρθρο που να εξηγεί πόσα και τι νέα pods χρειαζόμαστε, ποια από τα παλιά χρήζουν αναβάθμισης, πόσα IRIS-T, AIM-120D, SDBs και JASSM-ER μας λείπουν και ποιο θα είναι το συνολικό κόστος για την ΠΑ.

Ripmaker

θα ηθελα πολύ τετοιο άρθρο. Η πτήση ελπίζω να μπει στον κόπο εστω και έντυπα (προσωπικά δεν εχω χρόνο να διαβάζω το περιοδικό αλλά το αγοράζω καθε τόσο για ενίσχυση της πτήσης και ας προλαβαίνω να δω μονο τις φωτογραφίες)

Manolis

Το case με το Σ/Α των Mirage-2000-5 , δεν εχει σχεση εδω, Για τα Μιραζ αγορασαμε εξάρχης και ΝΕΟ Σ/Α, και μαλιστα αυτο που προτινε ο κατασκευαστης. Συνεπως ο κατασκευαστης, οφειλε να παραδοσει το ICMS Mk3 απαλλαγμενο απο προβληματα.
Στην περιπτωση των ελληνικων F-16V, απλα ΔΕΝ αγοραστηκε νεο Σ/Α και δε νομιζω να εχει αναλάβει καποια δεσμευση αποκαταστασης η USAF, εξαλλου αυτο δειχνει και η σχετικη ενημέρωση προς την ΠΑ. Εξαλλου η USAF δεν εχει κατασκευαστικο ή …επισκευαστικο ρολο στο προγραμμα, παρα μονο παρεχει υπηρεσιες ελεγχου και παρακολουθησης αυτου.
Η LM παντως θα μπορουσε να εχει καποιου ειδους δεσμευση : Το ΑΣΠΙΣ-2 μολις προσφατα κυρηχθηκε πληρως επιχειρησιακο στα μπλοκ-52+ , με ευθυνη της κατασκευαστριας (κατα την ΠΑ).
Το θεμα ειναι να μην επαναληφθει το -κακο- παραδειγμα των F-4E AUP …

ΓΠ

Manolis Manolis Διαφωνώ φίλε Manolis. Η ΠΑ έχει υπογράψει μια σύμβαση με αντισυμβαλλόμενο την κυβέρνηση των ΗΠΑ (USAF) και κύριο υποκατασκευαστή και design authority την LM. Η σύμβαση αφορά εκσυγχρονισμό με παραδοτέο όχι κάποια υποσυστήματα αλλά ένα πλήρως λειτουργικό αφος. Σε τέτοιου είδους συμβάσεις, ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει μόνο την καλή λειτουργία των υποσυστημάτων που προμηθεύει αλλά και την σωστή διασύνδεση με τα υποσυστήματα του αφους που δεν αντικαθιστά. Σε ένα κάπως απλοϊκό παράδειγμα, από όσο γνωρίζω, στα Adv θα αλλάξει το Link 16 αλλά θα διατηρηθούν οι υπάρχοντες Π/Δ V/UHF. Δεν θα πρέπει η LM να έχει λάβει υπόψη της την διαλειτουργικότητα του νέου Link 16 με τους υπάρχοντες Π/Δ; Θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή απλώς εγκαθιστά το Link 16, και μετά είναι ευθύνη της ΠΑ το πως, και αν, θα φύγει το σήμα μέσω του Π/Δ;
Πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα του Σ/Α δεν θα περιοριστεί στο blanking του RWR όπως αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα, αλλά ας μην επεκταθούμε. Η ΠΑ θα μπορούσε να είχε απαιτήσει (όπως είπαμε ίσως και να το έχει κάνει) να αναλάβει τη σχετική ευθύνη ο αντισυμβαλλόμενος της και μέσω αυτού βέβαια η LM. Το παράδειγμα των F-4E AUP θα επαναληφθεί όσο δεν υπογράφουμε συμβάσεις που να κατοχυρώνουν την πλευρά του Δημοσίου σε τέτοιες καταστάσεις. Και φυσικά θα επαναληφθεί και όσο / αν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία (ΓΔΑΕΕ και ΥΠΕΘΑ) δεν εξασκήσει τα σχετικά δικαιώματα της που απορρέουν από τη σύμβαση. Το παράδειγμα των Mirage 2000-5 (όπως και αυτό της αρχικής προμήθειας του τύπου τη δεκαετία του ‘80) είναι μια περίπτωση που και η σύμβαση μας επέτρεψε και η πολιτική βούληση υπήρξε για κατοχύρωση και εξάσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου. Δεν μπορώ να πω πως έγινε το ίδιο και επιδείχθηκε η ίδια “θέρμη” σε άλλες συμβάσεις με τους φίλους μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

FOX

Αν απαιτούνται εκτεταμένες αλλαγές ή ολική αντικατάσταση θα έχουμε θέματα, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει η εταιρεία το κόστος.

Manolis

Μαλιστα. Να σου θυμισω τοτε το παραδειγμα των στρατηγικων φωτομηχανων LOROP KS-127 των RF-4E, την ψηφιοποιηση των οποιων ειχε αναλαβει η USAF, με αναδοχο και κύριο υποκατασκευαστή την αμερικανικη ROE. Η USAF ειχε εγκρινει τις μεταποιημενες φωτομηχανες για λογαριασμο της …ΠΑ, αλλα τα φωτογραφικα μας Φαντομ δεν ηταν συμβατα τελικα με δαυτες -οπως υποσχοταν η εταιρια- και αποσυρθηκαν μαζι με το φιλμ τους. Νομιζω η Πτηση εγραψε οτι μολις προσφατα τελειωσαν τα δικαστηρια για το θεμα αυτο. Μπορει να κανω και λαθος.
Συνοπτικα, εαν η ΠΑ δεν εχει κανει συγκεκριμενες προβλεψεις στη συμβαση (το ακριβες περιεχομενο της οποιας αγνοουμε) των Viper που να αφορουν μετατροπες του ΑSPIS-2 μεχρι να γινει συν-λειτουργικο με τα νεα συστηματα, τοτε οι οποιες ενεργειες θα γινουν με τη λογικη του βλεπoυμε (τεσταρουμε) και κανουμε, παντα με προσθετο κοστος.

Manolis

Και κατι ακομα. Το ASPIS II εχει παψει απο καιρο να ειναι συστημα τεχνολογιας αιχμης , πολυ περισσοτερο οταν μιλαμε για το πλεον προηγμενο F-16 διεθνως. Οπως καταληγει και το αρθρο: “…είναι δουλειά της ΠΑ να κρίνει αν μπορεί να επιτελέσει την αποστολή του μετά τις αλλαγές, και τι θα χρειαστεί μετα.” Μπορει να κριθει οτι χρειαζεται συνολικη αλλαγη.
H δε Ταιβαν, που προσφατα παρελαβε το πρωτο της F-16V , φαινεται οτι τα εχει προικισει και με νεο (enchanced) Συστημα Αυτοπροστασιας :
https://thediplomat.com/2018/09/taiwan-to-boost-military-budget-for-f-16-upgrades/

ΓΠ

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και πάλι. Δουλειά της ΠΑ δεν είναι να περιμένει να δει πρώτα αν θα εμφανιστεί πρόβλημα, μετά αν αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιες αλλαγές (που θα τις σχεδιάσει, υλοποιήσει σε πρωτότυπο, ελέγξει με δοκιμές και εγκαταστήσει στο αφος ποιός; η ΠΑ μόνη της;) και μετά να πάρει αποφάσεις. Δουλειά της (που όπως είπα, εύχομαι να την έχει κάνει) είναι να προβλέψει και να έχει ήδη κατοχυρωθεί πως όταν παραλάβει το πλέον προηγμένο F-16 διεθνώς, αυτό θα είναι εφοδιασμένο, αν όχι με Σ/Α τεχνολογίας αιχμής (όπως κανονικά θα έπρεπε αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), τουλάχιστον με πλήρως λειτουργικό Σ/Α, χωρίς επιχειρησιακούς περιορισμούς.
ΥΓ: Αντιγράφω από τα σχόλια σου “Το ASPIS II έχει πάψει από καιρό να είναι σύστημα τεχνολογίας αιχμής” και “Το ΑΣΠΙΣ-2 μόλις πρόσφατα κηρύχθηκε πλήρως επιχειρησιακό στα μπλοκ 52+”. Προσπερνώ το οξύμωρο και αναρωτιέμαι. Αν πήρε στην Raytheon τόσα χρόνια (η σύμβαση προμήθειας υπογράφτηκε το 2000) για να λύσει προβλήματα συμβατότητας / λειτουργίας στην έκδοση 52+ που δεν αντιμετώπισε στην (σχεδόν παρόμοια) έκδοση 52+ Adv, εμείς πιστεύουμε πως στην ριζική αλλαγή σε επίπεδο Viper θα την βγάλουμε καθαρή με νέα “φίλτρα” και “ενισχυτές” στο RWR; Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει…

Spirit

Πολύ αισιόδοξους σας βρίσκω ότι ειναι μόνο θέμα φίλτρων… υπάρχουν αναφορές που μιλούν για μεγάλες ασυμβατότητες.
Τα δε διαδικτυακά δημοσιεύματα που αναφέρεστε έχουν πηγές εντός του υπουργείου άλλωστε ειναι η φωνή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

ptisidiastima

Εμείς είμαστε η φωνή της …ΠΤΗΣΗΣ… Εσείς επιλέξτε τι θα διαβάζετε!
🙂

Αντωνιος

Κάτι άσχετο το ASPIS II η τα αντίστοιχα τούρκικα συστήματα αυτο προστασίας είναι καλύτερα?

ptisidiastima

Όλα κάνουν την δουλειά που πρέπει…

Ripmaker

καταλαβαινω αλλά πολλές φορές διαβαζω πως τα μιραζ μας εχουν καλύτερο συστημα ΑΕ απο τα Φ16 μας στην πράξη, ελεγα και εγώ μαζι με τον φιλο απο πανω αν καιμηπως μπορειτε να γινετε καπως πιο σαφης στην ερώτηση του?

ptisidiastima

Τις περισσότερες πληροφορίες τις γνωρίζουν μόνο οι ίδιες οι αεροπορίες.

maverick

Ερώτηση, το 85ο της σύμβασης αεροσκάφος αφορά το Block 50M “1045” ή το Block 52+ που έπαθε ζημίες από πυρκαγιά πρόσφατα? Ο βασικός λόγος που ρωτώ είναι ότι αν αφορά το “1045” μάλλον ενταφιάζεται μελλοντικά η αναβάθμιση των Block 50 από απάρτια που θα προέλθουν από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

NikolakiEfentis

Καλημέρα σας.
Θα ήταν περίεργο να μην ήθελε τροποποιήσεις και δοκιμές το όποιο ASPIS-II όταν στο α/φος αλλάζει ο κεντρικός υπολογιστής και κυρίως το ραντάρ, εν προκειμένω με ένα πολύ ισχυρότερο. Το θέμα είναι να υπάρχουν οι σχετικοί όροι στην σύμβαση και φυσικά, σοβαρό contract management…
Μια και ο λόγος για Σ/Α, υπάρχει κάποια περίπτωση να δούμε και κάποιο MAWS ή τα “σνμπάρουμε”?

FOX

Αν πιστέψουμε τα παπαγαλάκια της σημερινής ηγεσίας, η λύση γράφουν είναι η αντικατάσταση του Η/Π

Georgios-Papadopoulos

Για μένα από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι η καλύτερη λύση. Δεν λέω, θα μας στοιχίσει κάτι τις παραπάνω αλλά θα έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό ASPIS III.

chikichiki

Αν τοποθετηθούν τελικά τα φίλτρα και οι ενισχυτές, το ALR-93 αναβαθμίζεται σε ALR-94;
🙂

Γιώργος70

Παάτως οι κορεάτες αναβαθμίζουν τον ALR-56M.Ομως δεν γνωρίζουμε εαν η αναβάθμιση γίνεται λόγω ασυμβατότητας ή για τις επιπλέον δυνατότητες (digital/geolocation ?)
BAE Systems, Totowa, New Jersey, has been awarded a $49,568,477 not-to-exceed, cost-plus fixed-fee, undefinitized contract action for the upgrade of the Korean F-16C/D legacy radar warning receiver to a new configuration. Work is expected to be performed in Totowa, New Jersey, and is expected to be completed by July 31, 2020.
http://www.defenseworld.net/news/20657/BAE_Systems_Wins__49_5_Million_to_Upgrade_Korean_F_16_Legacy_Radar_Warning_Receiver#.W9cld3szY2o

για τα “φίλτρα”
https://investor.gigatronics.com/press-releases/detail/64/giga-tronics-and-team-achieves-milestones-in-f-15e-radar

phantomakis

Οπως το θεμα με το aup λυθηκε θα βρεθει λυση και με το viper…

sotbak

+

Manolis

Συνολικη λυση ή επιλεκτικη?

Λυθηκε δηλαδη με το να το αφαιρέσουν τελειως

George

Από την αρχή ήταν γνωστό ότι θα υπάρξει θέμα με το ASPIS. Και ούτε είναι θέμα αβλεψίας στη σύμβαση. Οταν υπογράφει μια εταιρεία ανάλογα με τις προβλέψεις και τις διατυπώσεις που έχει η συμφωνία θα πάει και το κόστος. Και αν το κόστος “πρέπει¨να είναι συγκεκριμένο, συγκεκριμένες θα είναι και οι προβλέψεις.
Στην πραγματικότητα η ΠΑ προχώρησε στην αναβάθμιση των 85 α/ε σπάζοντας το κόστος σε δύο συμβάσεις. Μια για τον εκσυγχρονισμό (υπογράφτηκε) και μία για το σύστημα αυτοπροστασίας (θα υπογραφεί)
Το θέμα είναι αλλού. Στον μη εκσυγχρονισμό των 30/50 και τη δραματική συρρίκνωση της ΠΑ που πια γίνεται σκιά του εαυτού της.

GiannisKr

Με περισσότερο συναισθηματική λογική, οι περισσότεροι θα θέλαμε όλα τα F-16 να αναβαθμιστούν. Με περισσότερο ψυχρή λογική το ερώτημα είναι, θα είχε νόημα ένας εκσυγχρονισμός στο ίδιο επίπεδο, ο οποίος θα “τραβούσε” και μελλοντικά κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για δημιουργία “κουμπαρά” για το ΝΜΑ ή για άλλα υπαρκτά και κρίσιμα ζητήματα της ΠΑ (αποθέματα και συντήρηση βλημάτων, ανταλλακτικά κλπ), αν θέλουμε να πιστεύουμε στο ρητό ΠΑ über alles;
Στην ΠΑ θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα απάρτια τα οποία θα βγουν από τα προς αναβάθμιση αεροσκάφη, αλλά από εκεί και μετά βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, δεν μπορούσαμε να έχουμε και το σκυλί χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

George

Την αναβάθμιση των 30/50 με τα απάρτια εννουσα! Αυτό μαζί με την αναβάθμιση του ASPIS και νέα όπλα κρατάνε την ΠΑ σε λογικούς αριθμούς με α/ε που είναι είτε καλύτερα είτε στο ίδιο επίπεδο με την TAF (όσο αυτή έχει μόνο F-16)
Οπως και με τις νέες τορπίλες για τα υ/β είναι follow up αναγκαίες επενδύσεις για να έχουν νόημα οι αρχικές.

Giorgos Tsagkaris

@Γιαννης Μ.
Στην ΠΑ αφου ηθελαν και ”V” και -52+Αdv ας αναβαθμιζαν τα -50 σε ”V” αντι για τα -52+Adv
ΕΙΔΙΚΑ απο την στιγμη που δεν υπηρχαν αρκετα κονδυλια.
Τωρα ειναι αργα για δακρυα (και πολυ αργα για ονειρα αξιοποιησης απαρτιων σε -50)
υ.γ.
Ενας θεος ξερει ποσο πολυ θελω να ειμαι λαθος….

aris32

το καλο με το θεμα το μπλοκ50 ειναι οτι το πρωτοτυπο αεροσκαφος υπαρχει ηδη . οποτε ειναι θεμα μονο εργασιων . απο οτι καταλαβαινω απο οσα διαβαζω για τα μπλοκ50 θα αγοραστουν μονο τα λινκ16

ΓΠ

George George. Καλημέρα George. Δεν ξέρω από που προκύπτει η πεποίθηση σου ότι η σύμβαση για το Σ/Α θα υπογραφεί. Εγώ δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Απεναντίας, βλέπω να ακολουθούμε την ίδια πρακτική “βλέποντας και κάνοντας” και “άστο γι’ αργότερα” που άφησε τα Mirage F1 χωρίς πλήρως διασυνδεδεμένα βλήματα α/α, τα F-16 Block 30 για χρόνια χωρίς Σ/Α, τα F-16 Block 52+ επίσης για χρόνια χωρίς πλήρως λειτουργικό Σ/Α, τα Block 52+ χωρίς αρχικό πακέτο υποστήριξης και σύγχρονα όπλα (και τα δύο συμπεριλήφθηκαν στην σύμβαση PXIV) και που ακόμα και σήμερα αφήνει τα CSAR ελικόπτερα της ΠΑ χωρίς ολοκληρωμένο Σ/Α (είναι απλώς απίστευτο ή μάλλον εγκληματικό) όπως και τα μεταγωγικά αφη της. Δυστυχώς οι φωνές της λογικής, εντός της ΠΑ, εξακολουθούν να μην λαμβάνονται υπόψη.

George

Δεν είναι πεποίθηση! Ευχή είναι 🙂

sotbak

πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αναμένω να διαφωτιστώ πλήρως από το τεύχος του περιοδικού.

GK_

Με το κειμενο σας, κοινως, βαζετε «φωτιές» σε κοσμο και κοσμακη.
😉
«…Οι πληροφορίες της Π&Δ αναφέρουν την πιθανότητα μιας πολύ μικρής υποβάθμισης των δυνατοτήτων του συστήματος στον RWR AN/ALR-93 και μόνο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η υποβάθμιση, εάν τελικά εμφανιστεί, μπορεί μάλλον να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση κατάλληλων «φίλτρων» και «ενισχυτών»…»
Αυτο που υποδεικνειουν οι φρασεις αυτες ειναι οτι μαλλον υπαρχει μια πηγη εκπομπων η οποια με τις σημερινες δυνατοτητες εντοπισμου του RWR αυτη δεν εντοπιζεται υπο συγκεκρημενες συνθηκες!!!! Ειναι ενα ρανταρ ερευνας ή ελεγχου πυρος, αγνωστο! Αλλα υπαρχει ενα τετοιο θεμα.
Στο απωτερο παρελθον, ειχε αναφερθει -μου φαινεται σε αρθρο προ 20ετιας για τον Η/Π απο την Πτηση- οτι υπηρχαν τετοια θεματα με τα συστηματα ημιενεργης καθοδηγησης που εχουν να κανουν με τους πυραυλους Standard σε χρηση τοτε και απο τα δυο ναυτικα (ΠΝ, ΤΝ). Θεωρητικα, απο οσα ειμαι σε θεση να θυμαμαι μαλλον αποτελουσε και την κυρια «βαση» για την διενεξη με την Αμερικανικη εταιρια μεχρι πριν απο λιγα χρονια, σε οτι αφορα τα συστηματα της αρχικης εμπορικης συμφωνιας για τα F16B52+ του 2000-2001, ενω δεν ειναι γνωστο εαν αφορουσε και τα συστηματα του Peace Xenia IV που ειχαν αποκτηθει με διακρατικη το 2005. Εκει περα υστερα προεκυψε και μια νομικη διασταση που εφτασε μεχρι τις ημερες μας, η οποια κατεληξε στην διαιτησια, δυστυχως, με αρνητικο αποτελεσμα για το ΥΠΕΘΑ.
«..Το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ έχει προφανώς θέμα ασυμβατότητάς του με το πλαίσιο εκσυγχρονισμού F-16V…»
Θα πρεπει να παρατηρησω οτι η εννοια της «συμβατοτητας» γενικα αλλα και ιδιαιτερα επι του προκειμενου μεταξυ ρανταρ AESA και Σ/Α ΑΣΠΙΣ, ειναι μια εξαιρετικα ευρεια εννοια, που λειτουργει περιπου οπως ενα «καλαθι» μεσα στο οποιο ο καθενας μπορει να βαλει περιπου οτι θελει, με οτι αυτο συνεπαγεται
Μια λογικη υποθεση αυτης της εννοιας την οποια μπορω να θεωρησω οτι εχει μια βαση, ειναι εκεινη που εχει να κανει με την αλληλοεπιδραση των σηματων επιστροφης του φιλιου ρανταρ AESA με των σηματων εκπομπης του παρεμβολεα του ΑΣΠΙΣ.
Μια αλλη εχει να κανει με την «συγχηση» που δημιουργειται στο RWR οταν σχεδον ταυτοχρονα λαμβανει δυο σηματα απο δυο διαφορετικες πηγες που εκπεμπουν στο ιδιο φασμα συχνοτητων και δεν ειναι σε θεση να διακρινει «ποιος» εκπεμπει «τι» σε συγκεκρημενες αποστασεις.
Σε αμφοτερες τις περιπτωσεις, το ζητημα μαλλον ειναι κυριως επικεντρωμενο στο λογισμικο των δυο ξεχωριστων συστηματων, το οποιο θα πρεπει να δοκιμαστει εαν λειτουργει ορθα, με την εννοια εαν το μεν πληροφορει ορθα και πληρως το δε, για να αποφεχτουν τα παρατραγουδα.
Οποτε οι δοκιμες του πρωτοτυπου στον ανηχοϊκο θαλαμο, εκτος απο την ορθη λειτουργεια της «μετασκευης» της 1ης περιπτωσης που ανεφερα αρχικα, θεωρω οτι πιστοποιει επισης εαν υπαρχει καποιος (αρχικος) βαθμος αυτης αρνητικης αλληλεπιδρασης, αλλα επισης και εαν η αναγκαια μετεπειτα «διορθωση» δουλευει!!!
Ενα ερωτημα που γενιεται πλεον ειναι εαν ο παρεμβολεας του ΑΣΠΙΣ μπορει να θεωρηθει οτι καλυπτει τις επιχειρησιακες απαιτησεις και στο προσεχες μελλον. Αυτο γιατι πολλα εχουν αλλαξει στην τενχολογια, οπως επισης και πολλα περισσοτερα θα πρεπει να αναμενονται οτι θα αλλαξουν. Ας μην ξεχναμε οτι η Ηλεκτρονικη βιομηχανια στην Τουρκια εχει κανει αλματα και απο τα μεχρι σημερα πρωτοτυπα που εχουν δει το φως της δημοσιοτητας, ειναι λογικο οτι καποιος θα πρεπει να περιμενει μια αναθεωρηση και στις προδιαγραφες λειτουργιας του ΑΣΠΙΣ και οχι μονο σε εκεινο, προς το ανωτερο.
Μπορει λοιπον να θεωρηθει απολυτως λογικο οτι ακομη και στην ευτυχη περιπτωση που οι δοκιμες πιστοποιησης του ρανταρ AESA με το σημερινο ΑΣΠΙΣ εχουν μια ευτυχη καταληξη χωρις την εκταμιευση ενος σημαντικα αυξημενου συμπληρωματικου ποσού, να υπαρξει το ιδιο η αναγκη για κατι το νεοτερο με αυξημενες δυνατοτητες σε σχεση με το σημερινο.
Γνωριζοντας οτι η ΕΑΒ στο παρελθον εχει ηδη ενασχοληθει με αναλογο αντικειμενο, θεωρω λογικο οτιδεν θα ηταν μια ασχημη ιδεα, να την χρηματοδοτησουν αλλη μια φορα, ισως και σε συνεργασια με το κεντρο ερευνων της ΠΑ, για να προσδιοριστουν τοσο οι προδιαγραφες, αλλα και να μελετηθει η εφικτοτητα του να επαναληφτει το εγχειρημα του συστηματος Ε2-92, χωρις τον «βραχνά» της στενοτητας του χρονου ενταξης σε υπηρεσια, οπως συνεβη στο απωτερο παρελθον με τα συστηματα ΑΣΠΙΣ και ICMS.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΞΕΦΤΕΡΙΑ

Μιλατε για πληροφοριες σας οτι υπαρχει μικρη ασυμβατοτητα και κοροιδευετε οσους λενε οτι δεν υπαρχει παρολ’αυτα δεν βλεπουμε καμια πληροφορια.Αυτο και αν ειναι πολεμος πληκτρολογιου και λογικη του οτι κατσει εκατσε στα μυαλα των ασχετων.Περιμενετε οπως λετε να δειτε τις δοκιμες ας δουμε δηλαδη τι θα πει ο τραμπ και εμεις μετα θα λεμε αυτο αφου το ειπε η ειδικος lockheed/boeing/ρεπουμπλικανοι κτλ.Λοιπον καμια ασυμβατοτητα δεν υπαρχει και να τελειωνει το θεμα αυτο γιατι ο μονος λογος που θελουν να λενε οτι υπαρχει ειναι για να το βγαλουν οι αμερικανοι επειδη τους κακοφαινεται οτι κολλαει τα ηλεκτρονικα των αλλων αεροπλανων και οτι τα κανει σχεδον στελθ και πολυ δυσκολο να λοκαριστουν (πραγματικα δεδομενα απο ασκησεις του Ελληνικου Στρατου οχι θεωριες και φιλοσοφικα διηληματα σαν εσας) .Κακοφαινεται στους αμερικανους οτι δεν εχουν καταφερει να ελεγξουν πληρως την αγορα των στελθ και οτι αν το μαθουν και αλλες χωρες θα παρουν φ16 και αυτο συστημα αυτοπροστασιας και το φ35 θα βρει την θεση του στα ταρταρα οπως του αξιζει.Τελος δεν αρεσει καθολου στον αμερικανο να μην εχει αυτος τους πηγαιους κωδικες για να μην μπορει να παρακολουθει καθε στιγμη τι κανει το αεροπλανο και να κλειδωσει το συστημα για να μην μπορουν να πεταξουν.Το συστημα αυτο πρεπει να το εχουν ολα τα φ16 της αεροποριας (δυνατοτητες τεραστιες)και αν νομιζετε οτι εχει προβληματα και ασυμβατοτητες να τα λετε ποια ειναι γιατι αυτο που κανετε ειναι απλος αντιεπαγγελματισμος…

p270

αυτες τις πληροροριες αληθεια απο τις εχετ; ποιο συστημα κανει τα f16 σχεδον στελθ;αν το καταλαβα καλα

CKfurious

Ποίες άλλες χώρες έχουν επιλέξει το φοβερό ASPIS μας γραφεις?
Η είναι ελληνικό copyright και δεν μπορεί να εξαχθεί αλλου?
Αυτά που γραφεις πως κάνει τα αεροπλάνα αόρατα τα χούμε ξαναδιαβάσει πολλές φορες και σε διαφορα sites & comments
Σε πολλά μάλιστα για το ίδιο πάνω κάτω κείμενο το ASPIS έχει allaxhei με το ICMS!!
Υπενθυμίζω πως αρχές δεκαετίας 90 το ASPIS αγοράστηκε με “‘πολιτκή απόφαση”‘ και αν θυμάμαι καλά είχε εμπλακεί και η εισαγγελία διότι πολλά είχαν γραφτεί περί χρηματισμού από την τότε κατασκευάστρια του (LITTON?)!!
Επιπλέον η τοποθέτηση του στα B52+ καθυστέρησε αρκετά χρονια κοντά στη πενταετία+ επειδή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της αεροπορίας
Μακάρι να είναι το super σύστημα αλλα με τη παρπάνω προϊστορία και το γεγονός ότι δεν έχει επιλεγει από άλλη αεροπορία με κάνει αρκετά σκεπτικό απέναντι του
Συνήθως όταν γίνετε MLU αλλάζει και το σύστημα αυτοπροστασίας επειδή η τεχνολογία ιδιαιτερα στα ηλεκτρονικά/software έχει εξέλιξηη στα 15-20 χρονια που μεσολαβούν

Kimon

Μα γιατί τους κατεβάζετε από τα σύννεφα; Αφήστε τους να ονειρεύονται!! Κρίμα, δεν τους λυπάστε όλους αυτούς; Κρίμας είναι κι αυτοί! 😎

agnostosependytis

Ωραίο, παλιό άρθρο. Αφού πέρασαν και 10 μήνες από τότε χρήσιμο θα ήταν να δούμε και τις εξελίξεις αφού πέρασε τόσος καιρός, εκτός αν πέρασαν 10 μήνες και εκτός τις πληρωμές (μάλλον) των ποσών που αναφερόταν τότε, είμαστε ακόμη περίπου εκεί.

laoulini

Advanced Countermeasures Electronic System (ACES)
Secure electronic shield against anti-aircraft missiles
Raytheon’s Advanced Countermeasures Electronic System is a fully integrated electronic warfare (EW) suite with robust situational awareness and powerful jamming capabilities. ACES represents the most modern EW digital technology available, providing a secure electronic shield against anti-aircraft missiles and threats from enemy radars.
Designed to detect, identify and counter contemporary threats in a high density environment, ACES integrates Raytheon’s ALQ-187(V)2 jammer, the ALR-93 radar warning receiver and the ALE-47 countermeasures dispenser system — offering an effective and dependable advanced electronic countermeasures self-protection system for the F-16.
Built on a legacy of EW suites for the F-16 platform, including Raytheon’s Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS and ASPIS II), ACES reflects the next generation of advanced EW for the F-16. Legacy efforts and core elements of ACES have proved highly effective against real threats in acceptance flight trials, combat exercises and spontaneous defense of sovereign territory. Αν όντως υπάρξει θέμα συμβατότητας – διασύνδεσης του ASPIS II με τα νέα avionics μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να είναι ένα πιο βελτιωμένο ASPIS II με τη μορφή του ACES. Νεότερο σύστημα της Raytheon το οποίο βασίζεται επάνω στο ASPIS σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας.

CKfurious

Το θέμα είναι να είναι πιστοποιημένο με το F16V/B70/APG83
Οι άλλοι χρηστες B70πάνε για το:
AN/ALQ-211 A(V)4 Airborne Integrated Defense Electronic Warfare Suite (AIDEWS
https://www.janes.com/article/90631/taiwan-anticipates-new-f-16-block-70-boost-to-rocaf-operations
https://www.arabianaerospace.aero/bahrain-s-blockbusters.html
https://americansecuritytoday.com/usaf-selects-harris-f-16-ew-system-support-program/
Το οποιο σε μορφή pod έχει παραγγελθεί και από τους γείτονες για τα F16D!!
https://www.flightglobal.com/news/articles/turkish-f-16s-to-receive-new-self-protection-pods-421360/
Ένα άλλο θέμα που δεν έχουμε συζητήσει είναι το τι data fusion θα επιτυχάνεται στα εκσυχρονισμένα Viper μεταξύ data από ASPIS και από το AESA αφού το ένα δεν έχει σχεδιασθεί να συνεργάζεται με το άλλο!
Αλλάζετε και ο MMC αλλα είμαι περίεργος τι data fusion θα επιτυγχάνεται και αν!
Αλλιώς πάλι θα κοιτάει τη μια οθόνη με το radar και την άλλη για το rwr και το data fusion θα το κάνει ο πιλότος!!

George

“το ποσό που πρέπει να πληρωθεί μέσα στο 2018 ανέρχεται σε €180 εκατομμύρια.”
typo? To 2019 μάλλον……..

Spyros

Δεν είναι λάθος. Το άρθρο είναι αναδημοσίευση.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην “Κ”: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ΑΓΟΡΑ αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ αντί των MMSC!

του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή.Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» είναι ο βασικός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Τη Δευτέρα έρχεται η Παρλί, αλλά η νέα τελική γαλλική...

89
 Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, γράψαμε πως η υπουργός άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, που αναμένεται τη Δευτέρα, θα κομίσει και νέα πρόταση για το...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 2.29

Related News

Ινδία: Αγοράζει ουκρανικούς κινητήρες για τις ρωσικές φρεγάτες της!

Η Ινδία προμηθεύτηκε αεριοστρόβιλους τύπου M90FR από την Ουκρανία για την πρόωση των φρεγατών Stealth κλάσης "Admiral Grigorovich" που ναυπηγούνται για λογαριασμό της στα...

Αναβαθμισμένο τουρκικό άρμα Leopard με πύργο από το Altay

Αν και το πρόγραμμα του νέου τουρκικού άρματος Altay έχει «σκοντάψει» λόγω προβλημάτων στην εύρεση ενός κατάλληλου κινητήρα, η τουρκική βιομηχανία συνεχίζει την προσπάθεια...

Β. Νέδος στην “Κ”: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ΑΓΟΡΑ αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ αντί των MMSC!

του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή.Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» είναι ο βασικός...