26.8 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ ΑΠΟΨΗ: Έχει καταλάβει κανείς πως σιγά-σιγά αποσύρονται τα εναπομείναντα F-4E AUP από...

ΑΠΟΨΗ: Έχει καταλάβει κανείς πως σιγά-σιγά αποσύρονται τα εναπομείναντα F-4E AUP από την ΠΑ, χωρίς αντικαταστάτη; θα κάνουμε κάτι για το θέμα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Όλοι οι χωρισμοί είναι δύσκολοι… Οι φίλοι της Αεροπορίας στην Ελλάδα, έχουν ήδη “τραυματιστεί” από τον σκληρό αποχωρισμό με ένα μεγάλο αριθμό αεροσκαφών που αποσύρθηκαν από τις Μοίρες της ΠΑ. Συμφωνούμε όλοι πως το μεγάλο “κλάμα” το ρίξαμε με τα Mirage F1CG και τα A-7E/H Corsair II, αλλά πολύ θυμόμαστε και νοσταλγούμε αεροσκάφη σας το F-5A, T-33, ακόμη και τα F-104G ή τα F-84F (για όσους τα πρόλαβαν).

Το θέμα είναι πως όλα αυτά τα αεροσκάφη, όταν αποσύρθηκαν, με κάποιο τρόπο, αντικαταστάθηκαν (εντάξει, τις περισσότερες φορές). Τελευταία απόσυρση τα A-7H/E, που στην θέση τους ήρθαν τα κορυφαία F-16C/D Block52+Adv. Πριν αρκετούς μήνες είχαμε και μια ακόμη αποχώρηση, των τελευταίων επιχειρησιακών RF-4E, που “έφυγαν” χωρίς αντικαταστάτη. Αλλά αυτό δεν ξένισε κανέναν, άλλωστε εν έτει 2017 ελάχιστες αεροπορίες διατηρούν ειδικά αεροσκάφη τακτικής φωτοαναγνώρισης.

Εκσυγχρονισμένα F-4E AUP της ΠΑ. Μια νέα καριέρα πάνω από το Αιγαίο (ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ)

Η αποχώρηση των τελευταίων “απλών” (μη εκσυγχρονισμένων) F-4E πέρασε πραγματικά στα “ψιλά”. Άλλωστε, τι να κάνεις τον παλιό “δεινόσαυρο” όταν έχεις τον καινούργιο (εντάξει, εκσυγχρονισμένο), και μάλιστα με συνδυασμό AN/APG-65 και ΑΙΜ-120 που μπορεί να ρίχνει “ξύλο” και σε F-16! Το θέμα είναι πως ο αγαπημένος μας δεινόσαυρος, το F-4E AUP, εκσυγχρονίστηκε μόνο σε ότι είχε να κάνει στα ηλεκτρονικά. Όλα τα άλλα μέρη του έμειναν κυριολεκτικά τα ίδια.

Αυτό σημαίνει, ότι τα αεροσκάφη μπορούν και έχουν ηλεκτρονικά 20ετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι 40ετίας. Αυτό σημαίνει πως το αεροσκάφος χρειάζεται προσεκτική συντήρηση, και η αλήθεια είναι πως οι ανάγκες δεν συγκρίνονται με αυτές των F-16/Mirage 2000.

Αναστολή λειτουργίας της 339Μ στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας

 

Το θέμα είναι πως τα αεροσκάφη συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, και χάρη στα προηγμένα τους ηλεκτρονικά τα Phantom συνεχίζουν να είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος. Η απόσυρση όλων των παλαιότερων F-4E/RF-4E, έχει αφήσει ένα τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών, που η ΠΑ κάνει έξυπνη χρήση και διατηρεί έτσι τα παλιά αεροσκάφη σε υπηρεσία. Φυσικά, τεράστιο ρόλο παίζουν και οι τεχνικοί της ΠΑ…

Τουρκικό F-4E με τουρκικής κατασκευής κατευθυνόμενη βόμβα HGK-82

Τώρα, είναι γνωστό πως τα F-4E AUP της ΠΑ θα αφήσουν την ενεργή υπηρεσία κάποια στιγμή τα επόμενο έτη (λογικά η απόσυρση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι περίπου το 2024, με τα περισσότερα να φεύγουν περίπου το 2022). Καλώς ή κακώς, τα αεροσκάφη ελάχιστα έχουν να προσφέρουν πλέον σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης. Παρά τα σχετικά προηγμένα όπλα τους (AIM-120 Amraam, AFDS, Litening κοκ), το σχετικά παρωχημένο σύστημα αυτοπροστασίας και η παλαιότητά τους τα έχει κάνει πια περισσότερο κόστος παρά κέρδος.

Λίαν συντόμως, τελειώνουν και τα αποθέματα ανταλλακτικών που κληρονόμησαν από τα “παλιά” F-4E/F-4E SRA, αν και κάποια “κρίσιμα” είναι ήδη σε έλλειψη.

338 Μοίρα: Τα Phantom σε αποστολή «Iron Hand» στην «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝIΩΝ 2018»

Τώρα, η συμμετοχή στις ασκήσεις ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ των F-4E είναι πάντα εντυπωσιακή, καθώς αφήνουν πάντα, σε απόσταση αναπνοής από τους επίσημους, ένα φορτίο iron bombs, και όλοι μένουν με το “στόμα ανοιχτό”. Ποια είναι η αξία των iron bombs στο σημερινό πεδίο της μάχης; καμία, καθώς το αεροσκάφος φορέας δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο άφεσης.

Τώρα, κάποιες ιδέες για “εγγύς υποστήριξη” δεν έχουν καμία βάση, καθώς εν έτει 2019 δεν κάνεις αποστολές CAS με αεροσκάφη F-4E Phantom. Το έκαναν και οι Ισραηλινοί το 1973 και οι απώλειες ήταν τρομακτικές. Ας έχουμε λίγο στο μυαλό μας όχι μόνο την ιπτάμενη μηχανή και τους αριθμούς, αλλά και τους ανθρώπους που τις πετούν…

Συγχώνευση Πολεμικών Μοιρών 338Μ και 339Μ – Αναστολή λειτουργίας της 339Μ

 

Τώρα, καθώς είναι γνωστή η αγάπη μας για τα F-4E (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε), τα F-4E θα μπορούσαν ίσως να συνεχίσουν να προσφέρουν σε συγκεκριμένους ρόλους, όπως για παράδειγμα σαν φορείς άφεσης πυραύλων cruise ή σε αποστολές εναντίον πλοίων (TASMO).

Εκεί θα συνεχίσουν να υπηρετούν με την Τουρκική αεροπορία, καθώς το εμπάργκο στα F-35A σταμάτησε τις διαδικασίες απόσυρσης των F-4E Terminator. Τα τουρκικά όμως F-4E έχουν να ρίχνουν μεγάλες ποσότητες όπλων stand off.

Τουρκικό F-4E με AGM-142 Popeye

 

Τα ελληνικά όμως F-4E δεν έχουν ποσότητες όπλων stand off, ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, δεν έχουν όπλα stand off, τέλος.

Θα μπορούσαμε ίσως να τα διατηρήσουμε σε κάποια επιχειρησιακή χρησιμότητα, να πιστοποιούσαμε κάποιο όπλο TASMO, όπως οι AGM-84 Harpoon, ή κάποιον Cruise. Αλλά δυστυχώς, SOM έχουν οι απέναντι, εμείς όχι.

Επετειακό Βίντεο για την Αναστολή λειτουργίας της 339Μ

 

Τώρα, η ΠΑ, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων θα αποσύρει τα κοστοβόρα και χαμηλής επιχειρησιακής αξίας F-4E, τα επόμενα χρόνια. Ήδη, η μια από τις δυο Μοίρες της Ανδραβίδας έχει αναστείλει την λειτουργία της, και τα αεροσκάφη της, όσα παρέμειναν επιχειρησιακά πέρασαν στην άλλη. Σιγά σιγά, η οροφή των αεροσκαφών θα πέφτει, μέχρι την οριστική απόσυρσή τους. Όπως είπαμε και παραπάνω, η οριστική απόσυρση θα γίνει περίπου το 2024…

Τώρα, οι φίλοι μας οι Τούρκοι, ξέροντας το πότε θα αποσύρουν τα F-4E τους, είχαν προνοήσει να παραγγείλουν τα F-35A. Το ότι “δεν τους έκατσε” με τους S-400 το ξέραμε, αλλά σε κάθε περίπτωση, κάτι είχαν σχεδιάσει. Εμείς, τι έχουμε σχεδιάσει για την μετά-F-4E εποχή; Κυριολεκτικά, τίποτα.

Ελληνικό F-4E AUP “ποζάρει” με Ιταλικό F-35A (Σουβενίρ από τη «Vega»!)

 

Θα είναι η πρώτη επίσημη μείωση οροφής της ΠΑ, η πρώτη απόσυρση τύπου και απομείωση της μαχητικής ικανότητας της δύναμης, που θα μείνει χωρίς κάποιου τύπου αντικατάσταση. Παρά το ένθερμο ενδιαφέρον της ΠΑ και της Ελλάδος για το F-35A, μπορείτε να το πείτε ότι το “πάθος” ή ο “έρωτας” δεν οδήγησε σε “γάμο” γιατί απλά, δεν μας έφτανε η προίκα. Και οι ΗΠΑ δεν σκόπευαν να μας δώσουν το F-35A χωρίς χρήματα…

Τώρα, η λογικότερη επιλογή θα ήταν η αγορά επιπλέον F-16C/D Block 52+Adv παλαιότερα ή επιπλέον καινούργιων F-16V. Το θέμα μας όμως είναι πως, παρά το σχετικά χαμηλό κόστος των νέων F-16V (υπολογίζεται μεταξύ 50 με 55 εκ δολάρια), εντούτοις δεν έχουμε τα χρήματα για να τα αποκτήσουμε (λογικά, μια ποσότητα μεταξύ 32-36 θα ήταν αρκετή για τις Μοίρες της Ανδραβίδας). Με την ευκαιρία, οι τιμές που πληρώνουν Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες για νέα F-16V, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που θα πληρώναμε εμείς, καθώς εμείς έχουμε όλες τις απαιτούμενες υποδομές.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

 

Ακόμη κι αν είχαμε τα απαιτούμενα χρήματα, και παραγγέλναμε τα “νέα” F-16V, τα αεροσκάφη αυτά θα έρχονταν σε περίπου 5 χρόνια. Αν μάλιστα παραγγέλναμε τα F-35A, τότε ο ορίζοντας παραλαβής τους χάνετε πολλά χρόνια αργότερα στο μέλλον, ενώ η επιχειρησιακή αξιοποίηση του τύπου θα γινόταν κάποια στιγμή το 2026-2028… Συνεπώς, η ΠΑ από του χρόνου θα αρχίσει να πληρώνει το κόστος της κρίσης, με δραματικές συνέπειες στην οροφή των διαθέσιμων αεροσκαφών της.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση, πως τα ελληνικά F-4E λίαν συντόμως δεν θα μας ξεσηκώνουν με την παρουσία τους. Και χρειάζονται αντικατάσταση. Χτες.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

144 ΣΧΟΛΙΑ

144 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Δικεφαλος

Καλό αεροσκάφος, αλλά πλέον μόνο για τους αριθμούς.λιγα και καλά και τέλος. Όλα τα άλλα είναι για τους ρομαντικούς. Αν έχουμε καταλάβει πραγματικά σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Κλείσιμο στρατοπέδων και πολλά άλλα………….

Athanas

Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Για να διορθώσω τον τίτλο, έχει καταλάβει κάνεις ότι με την οικονομία που έχουμε δεν μπορούμε να έχουμε Π.Α. 300 μαχητικών και ΣΞ με 1500 άρματα μάχης? Ιδιαίτερα όσον άφορα την Π.Α. έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι ΗΠΑ χάριζαν αεροσκάφη 20ετιας (Πχ Α7) όποτε αυτό θα έχει και μια επίπτωση στην οροφή. Ενα κάλο χαρτί που έχουμε πάντως είναι η διαπραγμάτευση για τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Δίνεις Σούδα και λοιπές διευκολύνσεις για 10 έτη για να κάνουν το παιχνίδι τους και ζητάς παραχώρηση υλικοί η μεγάλες ευκολίες πληρωμής. Πάντως τα 6.5… Read more »

Kimon

Θα έπρεπε να έχουμε λεφτά για αεροπορία 300 μαχητικών. Δεν μας παίρνει να μην έχουμε ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κάτι άλλο..
Σε αυτήν την γωνία της γης είμαστε και το ξέρουμε, όσο κι αν κρύβουμε το κεφάλι μας μέσα στην άμμο το πρόβλημα παραμένει εκεί, και δεν θα φύγει , αλλά θα διογκώνεται άρα ας αποφασίσουμε τι θέλουμε!!

300 μαχητικα;;;

150 εχουμε τωρα με την αναβαθμιση των F16 και τα Mirage 2000 5. Αλλα 150 κοστιζουν στην καλυτερη 10 δις. Μυθος του αρθρου η αστοχια της Π&Δ οτι ενα καινουριο F16 στην εκδοση block 70/72 κοστιζει οσο ενα Advanced το 2005 , δηλαδη 45~50 μυρια. Το 2005 κλεισαμε τα 30 Advanced γυρω στα 2 δις. Το ετος 2000 κοστιζαν τα φ16 45 μυρια. Το Μαροκο και το Μπαχρειν με υποδομες ετοιμες και τους κοστισαν προσφατες αγορες γυρω στα 100 μυρια το κομματι. Για εμας κατω απο 70μυρια δεν το βλεπω. Καλυτερα F35.

alexmark

To “θα έπρεπε να έχουμε λεφτά” δε σημαίνει τίποτα όταν απλά δεν υπάρχουν, εκτός κι αν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε λεφτόδενδρα. Επειδή συχνά γράφεται ότι πρέπει να έχουμε το ένα και το άλλο και ας πεινάσουμε, έχω σοβαρή ένσταση εδώ. Κατ’αρχάς πρέπει να κατανοήσουμε ότι άμυνα χωρίς οικονομία ισχυρή είναι όνειρο απατηλό. Ακόμα κι αν καταφέρναμε να διατηρήσουμε 300 α/φ στο μέλλον το κόστος χρήσης τους (καύσιμα,όπλα,ανταλλακτικά κλπ) θα ξεπερνούσε τις οικονομ.δυνατότητες της χώρας. Το γνωρίζουμε ήδη από τη μείωση των ωρών εκπαίδευσης αλλά και από τη μείωση εισακτέων στις σχολές. Να ληφθεί επίσης υπόψη ότι το κόστος ανά ώρα πτήσης… Read more »

Kimon

Συμφωνούμε δεν είμαστε Αίγυπτος ούτε, μπορούμε να αγοράζουμε το ένα και το άλλο, ας αφήσουμε λοιπόν τις φανφάρες ας αφήσουμε την Κύπρο μόνη της , δεν βγαίνουμε Αν. Μεσογειο, ας πούμε και τους Τούρκους ελάτε εδώ το μισό Αιγαίο δικό σας , διαχείριση αν θέλετε παρακαλώ όμως αφήστε μας τα νησιά, μην δίνουμε τζάμπα φράγκα σε αεροπλάνα γιατί δεν μπορούμε . Δεν γίνομαι ειρωνίας αγαπητέ αλλά εκεί θα φτάσουμε χωρίς αποτροπή και η αποτροπή θέλει νούμερα, θέλει τεχνολογία θέλει λεφτά! Υπάρχει άλλος τρόπος για να κάτσει η Τουρκία στα αυγά της; Βλέπουμε φαντάζομαι όλοι τι γίνεται στην Κύπρο και πόσο… Read more »

Thras

Φίλε Κίμων, συνήθως συμφωνώ σε όσα γράφεις, αλλά 300 μαχητικά είναι πάρα πολλά! Όταν η THK διατηρεί 230 F16 και για μερικά χρόνια ακόμα περί τα 30 F4, ας πούμε μια μέση οροφή 250 αεροσκάφη.

Μία αναλογία 8:10 αρκεί εφόσον είμαστε αμυνόμενοι και περισσεύει εφόσον υπάρχει και ποιοτική υπεροχή. Άρα η επιθυμητή οροφή είναι κοντά στα 200 αεροσκάφη. Για τον αριθμό αυτό, ναι συμφωνώ πρέπει ναβρούμε τρόπο να τον υποστηρίξουμε, μιας και αποτελεί προυπόθεση επιβίωσης της χώρας…

Σημειώνω επίσης ότι η οικονομιά είναι νευραλγικής σημασίας για την ικανότητα διατήρησης σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων.

Kimon

Συμφωνώ αγαπητέ ότι τα 300 κλπαεροσκάφη είναι πολλά, και ότι τα 200 είναι ικανοποιητικά (αρκεί βέβαια να είναι εκσυγχονισμενα και να συντηρούνται επαρκώς).. το 300 βγήκε από την ροή της απάντησης στον φιλτατο athana που μου έδωσε την εντύπωση (λανθασμένα ίσως γιατί διαβάζοντας ξανά το αρχικό ποστ του ανθρώπου δεν είμαι σίγουρος ) ότι μια πολύ μειωμένη αεροπορία, στρατος ξηράς, ναυτικό θα πρέπει να είναι τα μελλοντικά πλάνα μας. Όντως αυτό που όλοι μας διαβάσαμε για την συμφωνία της Πολωνίας και τα f35 είναι ανησυχητικό , αλλά όσο κι αν στην αρχή ήμουν αντίθετος με αυτά α Τα αεροσκάφη τόσο… Read more »

ETS

Ο αριθμος των 300 δεν ειναι τυχαιος γιατι κανεις απο τους λογικους και οικονομους δεν υπολογιζει απωλειες μαχης .βλαβες ,φθορες ,ατυχηματα,διαθεσιμοτητες ,συντηρησεις ,αναβαθμισεις κλπ.. Εαν χτυπησουν πωτοι οι Τουρκοι τι θα απομεινει απο τα ”πολυαριθμα” 150 αεροπλανα μας? Υπαρχει παλαιοτερη μελετη που αναφερει τον αριθμο ως ελαχιστο για αποτελεσματικη αμυνα στο Αιγαιο το Ιονιο και την Κυπρο αλλιως η ηττα ειναι σχεδον βεβαιη .. Με την εξελιξη της τεχνολογιας να δεχθω οπως διαβασα αλλου ως ελαχιστα τα 250 .. Κατω απο αυτον τον αριθμο θα εχουμε προβλημα καθως οι αναγκες μας και οι περιοχες και οι ιδιομορφιες τους ,οπως και… Read more »

chriss8

Δυστυχώς λίγες διευκολύνσεις δεν εξασφαλίζουν πολλά. Θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά πολιτική και να δείξουμε ότι ότι μας χαρίσουν θα το δουλέψουμε ΚΑΙ για δικούς τους σκοπούς. Όπως υποσχόταν παλιά και η Τουρκία.

ppppp

Είναι καιρός η Σούδα να αποδίδει cash και όχι λαμαρίνες…

Scalp_eg

Το νοτιοκορεατικο εκπαιδευτικο-ελαφρυ μαχητικο FA50 πιστοποιει συντομα τον γερμανικο Kepd taurus, εφαμιλλο του Scalp eg. Κοστιζει 30 δις το καθενα και καθως εχει και τεχνογνωσια λοκχιτ που τοσο αγαπαμε, δεν θα εχει και μεγαλο κοστος υποδομων και χρησης. Με 1 δις περνουμε 30 τετοια και εχουμε και εκπαιδευτικο (διθεσιο) και 30 φορεις υποστρατηγικου πυραυλου κρουσης, που σαν δυναμη πυρος ειναι πολλή ανωτερη απο τις βομβες που θα ριχναν τα φαντομ.
Αντισυμβατικη αποψη ελλειψη χρηματων

DP80

Και γιατί το FA-50 και όχι το T-X της boeing που έχει σαφώς καλύτερα πτητικά χαρακτηριστικά και παρά πόλοι (και η ίδια η ΠΑ των ΗΠΑ) πιέζουν για μια εξοπλισμένη έκδοση του τύπου?

ETS

Γιατι το πρωτο εχει ηδη παραγγελθει σε αριθμους απο διαφορετικες αεροποριες και εχει καλυτερη υποστηριξη και αλυσιδα εφοδιασμου… Kαι μακραν καλυτερες επιδοσεις και ρανταρ και ηλεκτρονικα και πιστοποιημενα οπλα και ατρακτιδια που ουτε ονειρευεται το Τ-Χ . Τι να τα κανεις τα πτητικα χαρακτηριστικα οταν δεν εχεις επιδοσεις ? Η προταση του φιλου ηταν για διπλου ρολο αεροσκαφος με ικανοτητες να σταθει απεναντι σε συγχρονες απειλες και οχι αποκλειστικα για εκπαιδευτικο . Το θελουμε και για κυνηγι Τουρκικων UAV και ως ελαφρυ βομβαρδιστικο ωστε να αποδεσμευτουν τα ελαχιστα μαχητικα πρωτης γραμμης για δυσκολες η μακρινες αποστολες .. Που θα πας… Read more »

MisCo

πραγματικα η ιδεα ενος Fighter Trainer της προκοπης ειναι εξαιρετική, πλην ομως η ΠΑ μας εχω την αισθηση τα θεωρει καπως δευτεροκλασσατα (την ιδια στιγμη πεταει με χαρχαλα) και δεν νομιζω να ψηθει ποτε.

ICON

Χωρίς να μπορεί να δώσει την εμβέλεια των F-4, είναι παρ’ όλα αυτά μία πολύ καλή ιδέα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με δύο πράγματα: 1) εμπλοκή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα και 2) μετενσάρκωση των F-4 δηλ. ξήλωμα όλων των ηλεκτρονικών αναβάθμισης (και του APG-65) και ενσωμάτωσή τους στα FA50 , πράγμα το οποίο θα έριχνε το κόστος στα 20-25 εκατ. δολ. για κάθε μονάδα. Όπως αναφέρθηκε το όφελος θα ήταν διπλό και 30-32 σύγχρονα αεροπλάνα κρούσης (με τον υπολογιστή της Samsung Thales, Link 16 κτλ) και ταυτόχρονα ιδανικά εκπαιδευτικά. Επίσης όλο και κάτι θα μπορούσε να γίνει για αποστολές TASMO πχ… Read more »

Thras

Δεν νομίζω να χωράει το APG-65 στο θόλο του FA50…

ICON

Γι αυτό λέμε να εμπλαξει κι η ΕΑΒ, χρειάζεται Redesign.

Manolis

E, μα βεβαια, το ψωμοτυρι της ΕΑΒ ειναι το redesign.

aris32

η εαβ πληρωσε σε ρητρες την καθυστερηση της ενδιαμεσης λυσης των P3 και περιμενεις να κανεις κατι τετοιο . η εαβ ειναι μια κρατικοδιαιτη εταιρεια που απλα τρεχει με ρυθμους χελωνας . ειναι αμφιβολο αν θα καταφερει να εκσυχρονισει εγκαιρα τα P3 και να εκσυχρονισει εγκαιρα τα f16 .

ICON

Ναι η ΕΑΒ αυτή τη στιγμή είναι απαξιωμένη και με υποστελεχωμένη, αλλά δυνατότητες έχει και το έχει αποδείξει:
Η ΕΑΒ δεν ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό των F-4;
Η ΕΑΒ δεν υλοποίησε την αναβάθμιση των πυραύλων HAWK;
Η ΕΑΒ δεν ανάπτυξε επιτυχώς το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκαφών Ε2-92, που δεν άφησαν να τοποθετηθεί πουθενά;
Στην ΕΑΒ δεν ήλθαν από την κατασκευάστρια εταιρεία του Α-7 (Vought) για να δουν τι πατέντες κάνουν στην Ελλάδα και τα συντηρούν με πολύ μικρότερο κόστος από την ίδια την κατασκευάστρια;
Και πολλά άλλα…

aris32

η εαβ αυτην την στιγμη την εχει καταστρεψει ο συνδικαλισμος ο ωχαδελφισμος και οτι ειναι κρατικοδιαιτος . Η ΕΑΒ πληρωσε 6 φορες ρητρες για τις αντιστοιχες καθυστερησεις στο ανακαινισμενο p3 της ενδιαμεσης λυσης . μεχρι στιγμης δεν εχει στειλει κανεναν ανθρωπο στην locheed για την αναβαθμιση των φ16 , δεν εχει κανει καμια προσληψη για την αναβαθμιση αυτη και την δουλεια την βγαζουν οι εργολαβοι που προσλαμβανει με οτι συνεπαγεται απο αυτο . Οσοι δουλευουν στην ΕΑΒ ειναι με καθεστως μπλοκακι και μετα απο λιγο καιρο οσοι εμπειρια παιρνουν φευγουν για ιδιωτικες επιχειρησεις που ειναι πιο ευελικτες . αν θελει… Read more »

sotbak

εάν πρέπει να αντικατασταθούν με δικινητήρια Α/Φ (προσωπικά είμαι της άποψης ότι χρειαζόμαστε 1-2 μοίρες δικινητήριων Α/Φ για να μπορούμε να ασκήσουμε επαρκή εποπτεία στην Αν. Μεσόγειο/Κύπρο, εκτός αν προβούμε σε αγορά Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού) ή θα πάρουμε κάποια μτχ ραφάλ ή κάποια μτχ φ-18………….να δω στο τέλος τί θα πρωτοπάρουμε…………………..

MPAMPIS

16 ραφαλ f4 αυτο θα ήταν το ιδανικό……

Fingolfin

Μεταχειρισμένα Eurofighter εκ Γερμανίας (33) και αναβάθμισή τους σε Tr.2 έστω.

sotbak

με δαύτους έχω πολλές επιφυλάξεις, είναι πολύ φιλότουρκοι καιτο Α/Φ έχει θέματα πολλά…..

FTS

ΘΑ πρέπει να αποσυρθούν και τα Μirage 2000 σε λίγα χρόνια. Ίσως θα έπρεπε να κοιτάξει η ΠΑ τα 2000-5 της Ταιβάν τα οποία είναι πάνω από 50 αεροσκάφη με τα όπλα τους Mica προς πώληση και νομίζω το κόστος αγοράς τους θα είναι λογικό. Με μια τέτοια κίνηση η ανάγκη για ΝΜΑ θα μετατεθεί για αρκετά αργότερα. Ίσως το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ θα πρέπει να πάει ακόμη πιο πίσω σε μια τέτοια περίπτωση ώστε να μη χαθεί η ευκαιρεία της ΠΑ για τα 2000-5 της Ταιβάν

Spirit

Αυτή ακριβώς είναι η λύση, αν και εφόσον κινείται σε λογικά πλαίσια. Μαζεύεται πολύ η κατάσταση στην ΠΑ με αυτή την κίνηση. Απλά πρέπει να πιστοποιηθούν όλα τα γαλλικά διαθέσιμα όπλα της ΠΑ πάνω τους.

Σωστος ο Σπιριτ

Τα Μιραζ 2000 5 ειναι το κλειδι για την ΠΑ (σε αριθμο 50 τεμαχιων σε 2μοιρες στην Ταναγρα) με μια μικρη αναβαθμιση (ρανταρ AESA, Link 16, πιστοποιηση Exocet/Meteor) γινονται μαχητικα πρωτης γραμμης με ελαχιστο κοστος. 84 F16V και 40~50 Mirage 2000 5 θα ειναι ο κορμος περιπου 130 αεροσκαφων της ΠΑ μεχρι το 2040. Τωρα τα 38 φ16 Advanced θα ειναι τα αναλωσιμα για τις αερομαχιες-ρουτινα στο Αιγαιο, και μια συμβολικη αγορα F35 θα ειναι το κερασακι στη τουρτα για το κυρος της ΠΑ.

ΙΤΑΛΟΣ

“μικρη αναβαθμιση (ρανταρ AESA, Link 16, πιστοποιηση Exocet/Meteor) ” ? “Ελαχιστο κοστος”? Απο που προκυπτει αυτο απο την αναβαθμιση των Ινδων χωρις τα παραπανω η απο την προταση για τα δικα μας mirage , και οι δυο με “ελαχιστο” κοστος? Σιγουρα οι Γαλλοι θα ειναι πολυ θετικοι σε οχι νεες πωλησεις-αναπτυξη rafale και ενσωματωση aesa σε mirage 2000 προκειμενου να μην πουλησουν rafale σε παραδοσιακους πελατες τους.Εαν παλι θεωρεις πως δεν τους χρειαζεσαι τους Γαλλους , πηγαινε στους Ισραηλινους/Σουηδους να στα αναβαθμισουν με aesa να δεις γελιο μετα. Και την εκδοση F4 του rafale θα την πληρωσουν εξ ολοκληρου απο… Read more »

aris32

δεν υπαρχει αναβαθμιση με ρανταρ αεσα εκτος και αν την πληρωσει καποιος πελατης . παντως το ρανταρ των μ2000-5 ειναι αρκετα καλο ακομα και με σημερινα δεδομενα . μια καλη κινηση ειναι η αγορα των μ2000-5 της ταιβαν που ειναι σχεδον 3 μοιρες και πωληση των 32 μπλοκ30 στα ΗΑΕ που τα θελουν και αντι για χρηματα για μπλοκ30 να μας αναβαθμισουν στο επιπεδο που θα αναβαθμισουν και τα δικα τους μ2000-9 το συνολο των μ2000-5 που θα εχουμε (24+55) . ετσι με ενα ποσο κοντα στα 1.5 δις αναβαθμιζεις 84φ16 σε viper επιπεδο τα 38 μπλοκ50 σε επιπεδο Μ6.5… Read more »

sotbak

για τα μιράζ συμφωνώ απόλυτα, αλλά το κόστος δεν θα είναι μικρό.

aris32

με τις τιμες που βλεπουμε να παιζουν σε ολα τα νεα αεροσκαφοι τα 600εκατ για 16 αναβαθμισμενα αεροπλανα ειναι μικρο .πλεον η ΠΑ και η Ελλαδα αντεχει μονο νεα φ16 που εχει ολη την υποδομη και απλα τα αγοραζει fly away τιμη . οποιοδηποτε αλλο εχει κοστος βλεπε6.5δις για 32φ35α για την πολωνια . το ποσο αυτο φτανει και περισσευει για να στρωσει η κατασταση σε ΠΝ και ΠΑ .

George

55 που ίσως να τους ενδιέφερε να τα ανταλλάξουν με τα F-16-30/50 1-1 μια και είναι δύσκολο να τα πουλήσουν αλλού και αφού πάνε σε στόλο F-16 only Ίδια ανταλλαγή θα μπορούσε να γίνει μεταξύ των δικών μας AIM-9 και των δικών τους MICA/Magic (παρόμοιοι αριθμοί) Μια και τα F-16 είναι 14 παραπάνω συν τις συλλογές από απάρτια των 52 που θα μπορούσαν να πουληθούν θα έβγαινε ένα ποσό που μάλλον θα επαρκούσε πιστεύω για αναβάθμιση και ομογενοποίηση των ΜκΙ & ΜκΙΙ δίλιτρων σε MkIII (link16, HMD) που μάλλον θα είναι το νέο πρότυπο των ΗΑΕ Συν κάποιους Meteor Θα… Read more »

teo

η κυβερνηση που :

μειωσε την θητεια χωρις λογο…
διαμαρτυρηθηκε στην ΕΕ για την σωτηρια αναβαθμιση των f16…
καταφερε να διπλασιασει το δημοσιο χρεος χωρις να αγορασει οχι αεροπλανα ή πλοια, αλλα ουτε καν πυρομαχικα!!!

αυτη η κυβερνηση ΔΕΝ προκειται να αντικαταστησει τα f4 γιατι δεν το επιτρεπει το Βερολινο!!!! μεταχειρισμενα σκαφη υπαρχουν αλλα η συγκεκριμμενη κυβερνηση απαιτει μιζες και στα μεταχειρισμενα δεν περιεχονται …

Ted

Εννοείς την κυβέρνηση που αντί να μας χρεώσει με 80 δις μέσα σε 6 μήνες, κατάφερε να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου στο 1,5% από 4% μέσα σε 2 μήνες ;;;;

Αυτήν εννοείς ε ;;

Stavrogin

Τι καθεσται και αναλωνεστε με κυβερνησεις; Δεν υπάρχουν καλες και κακες, υπάρχουν μετριες και μετριότερες. Η διαπλοκή των θεσμικών προβληματων και αποκληνοντων συμφερόντων μετριαζει την απόδοση και της πιο ικανής διακυβέρνησης.

teo

Οχι …. εννοω το πολιτικο προσωπικο που διαχρονικα περασαν απο μπροστα του εκατονταδες μεταχειρισμενα Leo 2 , Abrams , A10, s3 viking, M class , M2000-5, black hawk και η μονη υπογραφη που εβαλε ηταν στην μειωση της θητειας.. που πηρε χρεος στα 180 δις και το πηγε στα 350 δις χωρις να αγορασει ουτε μια τορπιλη…. Παντως αφου μας εξοικονομησε 80 δις τα προβληματα μας λυθηκαν… 100 f35 , 15 Arleigh Burke , 1500 Abrams …. λογιστικοι υπολογισμοι επιπεδου χαρτοπετσετας σαν αυτη που δοθηκε στην Lagarde. Λύσεις υπαροχυν… τις εχουν γραψει και αλλοι… τα μεταχειρισμενα M2000-5 της Ταιβαν, νεα… Read more »

MisCo

Θιγεις τους “πατριωτες” που χρεοκοπησαν την χώρα και δεν περναει απαρατηρητο απο οτι βλεπεις…

Digenis

Όσο αυξάνονται οι τιμές των αεροσκαφών τόσο μικραίνουν οι αριθμοί αγορας τους .

Andreas

Μη βιάζεστε. Είκοσι ακόμα χρόνια εδώ θα είναι.

MPAMPIS

Να τα αντικαταστήσουμε με kai….

Mirage

Mirage απο Ταιβαν. ΟΛΑ !!!

Ted

Ίσως η μοναδική λύση
Και ακόμα και με τράμπα με τα 32 παλιά F16, θα βρισκόμαστε στο +20 κομμάτια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ

Δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να αναζητήσουμε αεροσκάφη πλέον. Ούτε φρεγάτες ούτε τίποτα. Οι Τούρκοι κατάφεραν χωρίς ντουφεκια να κερδίσουν. Με τις συμμαχίες τους βέβαια… και τους κατάλληλους πολιτικούς μας. Τώρα ποια είναι η ελληνική ελίτ που αποφασίζει για το έθνος μας πιστεύω αναπάντητο θα μείνει τι ερώτημα. Κρίμα στα παιδιά μας που σκοτώθηκαν στο καθήκον όλα αυτά τα χρόνια υπερασπιζόμενοι ιδανικά. Αλλά χωρίς ντουφεκια ρε γαμωτο;

JohnnyB

Ποιες Συμμαχίες τους ακριβώς?
Γιατί εκτός απο το Πακιστάν και το Κατάρ γεωγραφικά η Τουρκία απλά δεν έχει συμμαχο που να βρίσκεται στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Miscojones

Αυτά τους λέω και εγώ αλλά το αθώο πόπολο νομίζει οτι αν εμείς έχουμε 123 αεροπλάνα και οι Τούρκοι 120, έχουμε κερδίσει. Και 300 να είχαμε εμείς και αυτοί 100, πάλι θα χάναμε και θα μιλάγαμε για δίκαιο μοίρασμα των δικαιωμάτων μας. Σημασία δεν έχει ο αριθμός των πιστολιών που έχεις αλλά το αν είσαι αποφασισμένος να τα χρησιμοποιήσεις.

nikos

Που κερδίσαμε ακριβώς αδερφέ οι τουρκοι; μόλις έχουν αρχίσει τις γκάφες.

Houdini

Όσο τα βλέπω κάθε καλοκαίρι στην Δυτ. Ηλεία, δεν θα έχουν αποσυρθεί.
Εκτιμώς πως πρώτα θα φύγουν τα 2000 και μετά τα F-4.

GMT-I

Εφόσον έχουμε πραγματική ανάγκη διατήρησης αριθμών γιατί εκεί στην ΠΑ δεν μετατρέπουν το συμβόλαιο εκσυγχρονισμού των viper σε αγορά νέων? με 1,5 δισ θα μπορούσαμε να παραλάβουμε 30 μαχητικά όπως αναφέρει και το άρθρο. τα παλαιότερα να γίνουν απλά advanced τα -52+(χαμηλού κόστους εκσυγχρονισμό) και τα παλιά 50ρια και 30ρια εφαρμογή το CCPlite που αν διατηρήσουν τα ραντάρ τους κρατάνε το κόστος χαμηλά. Το σημαντικότερο δεν θα στερηθούμε αριθμούς(δυστυχώς το χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού και η ΕΑΒ, εκτός τα όσα αν ισχύουν για τα Σ/Α με κάνουν να φοβάμαι ότι μπορεί σε μια ενδεχόμενη κρίση να μείνουμε χωρίς μαχητικά). Αν γίνονταν αυτός… Read more »

aris32

το θεμα ειναι οτι τα advanced με το ccip ειναι πανω κατω το ιδιο αεροπλανο με τις ιδιες δυνατοτητες . το μ2000-5 εχει την δυνατοτητα να παρακολουθει 8 στοχους και να εγκλωβιζει ταυτοχρονα τους 4 πιο επικινδυνους . στο φ16 ccip ή advances αυτο γινεται χειροκινητα και μπορεις να εμπλεξεις 2 ταυτοχρονα . Η Τουρκια εχει απεναντι 230 φ16 στο ιδιο επιπεδο . δεν θα αλλαξει κατι να αναβαθμισεις εσυ τα δικα σου αεροπλανα σε ενα επιπεδο που ηταν πριν 15 χρονια . πρεπει να προχωρησεις . Η αναβαθμιση των 84 πιο προσφατων φ16 σε viper ειναι η βελτιστη κινηση… Read more »

Kimon

Όλα σωστά απλά αν αναβάλλουμε το ΝΜΑ για πέραν του 2030 σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε να τα παραλαμβάνουμε περί του 2040 όταν θα τα έχουν ήδη οι υπόλοιποι περί τα 20 χρόνια σε υπηρεσία και θα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την παραγωγή (λέμε τώρα ) της επόμενης γενιάς.

aris32

επειδη μαλλον αναφερεσαι στα φ35 προτιμω να παρω το φ35 μπλοκ5 πχ παρα το σημερινο μπλοκ3f διοτι οταν θα παραγγειλω εγω το φ35 θα ειναι πιο ωριμο και η γραμμη παραγωγης θα ειναι πιο γρηγορη . λιγη υπομονη δεν βλαπτει οταν στο συγκεκριμενο προτζεκτ πολλα πραγματα γινονται μαζι και πολλα συστηματα γινονται για πρωτη φορα .

DimitrisK

Άρθρο πτήσης περίπου το 2030.
“Δυνατότητες αξιοποίησης της πλατφόρμας F4 AUP στο σύγχρονο πεδίο μάχης και η χαμένη ευκαιρια”.

Τουλαχιστον να προσπαθήσουμε να τα πουλήσουμε σε καμία draken να μη σαπίσουν δίπλα σε συκιές..

😥

MisCo

Τα F-4 και γενικα οτι αποσύρεται μονο απο μεταχείρα μπορει να αντικατασταθει για να μπορεσουμε να διατηρησουμε και καποια οροφη μαχητικων. Στην παραδιπλανη ειδηση, ειδαμε οτι μολις 32 αοπλα F35 φτάσανε τα 6.5 δις. Εμεις δεν ειμαστε για τέτοια, και με 6.5 δις μπορουμε να πράξουμε αλλα πράγματα με μεγαλυτερο οφελος για την άμυνα. Θα πρεπει να δουμε την αγορά μεταχειρισμένων λοιπόν. Να δουμε τι μπορούμε να σκουπίσουμε απο την διεθνη αγορα. 1) Μ2000-5: Αν μπορεσουμε να προσθέσουμε κάτι μεταξυ 20-30 αεροσκαφων 2) F16: Κάποιο αιτημα στις ΗΠΑ για καποια κοντινη με τις δικες μας εκδοσεις σε αριθμο 10-15 αεροσκαφων… Read more »

Lupaki

Η πρώτη πικρή αλήθεια είναι ότι την επόμενη δεκαετία η ΠΑ θα συρρικνωθεί και μάλιστα πολύ. Η δεύτερη είναι πως αν δεν αυξηθεί το κονδύλι των 500εκ/έτος για εξοπλισμούς δεν θα καταφέρουμε να πάρουμε τίποτα. Ούτε φρεγάτες, ούτε Α/Φ, ΤΙΠΟΤΑ! Γιατί απλά δεν υπάρχουν χρήματα. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι από τα 500εκ του 2019 έχουν περισσέψει περίπου 15εκ. Τι να πρωτοκάνεις; Η μόνη ελπίδα είναι αν πετύχει η οικονομική ανάκαμψη από την παρούσα κυβέρνηση και επιτρέψουν και οι δανειστές, τα 500 να γίνουν 700 και αυτό από το 2021 και μετά. Άσχετο, αλλά μια απορία που είχα (ίσως να την… Read more »

SPY

34 F-4E PI2000 + 18 Mirage 2000BGM/EGM + 32 F-16C/D Block 30 = 84 αεροσκαφη υπό απόσυρση έως το 2024. Τα μόνα άμεσα διαθέσιμα σε αυτούς τους αριθμούς είναι τα Mirage 2000-5 είτε τα Γαλλικα Mirage 2000-5F, είτε τα Ταιβανέζικα Mirage 2000-5EI, είτε τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ. Αυτές ειναι οι επιλογές μας αρεσει, δεν μας αρέσει! Νωρίτερα απο το 2024 δεν μπορεί να εισαχθεί κανένα νεο αεροσκάφος. Μια διακρατική συμφωνία και μια πιθανη μελλοντική παραγγελία 24 Rafale f4 με ημερομηνία παραδοσης 2025-2026-2027 θα μπορουσε να μας φερει πιο κοντα στα Mirage και με καλύτερες τιμές αγορας τους. Όσο για… Read more »

aris32

αυτο που λες θα εχει νοημα αν η ΠΑ επιλεξει το ραφαλ σαν το ΝΜΑ . τοτε μπορεις να προγραμματισεις σε βαθος χρονουν παραγγελιες και να σου κανει χατηρια και ο κατασκευαστης . και αυτο συμβαινει σε ολους τους κλαδους . αν οι αξιωματικοι που κανουν ολους αυτους τους σχεδιασμους δεν το καταλαβουν τοτε δεν εχει νοημα . πχ πρεπει απο τωρα να επιλεξουμε ποιο ΝΜΑ θελουμε . αν επιλεξουμε φ35 πρεπει μετα να επιλεξουμε τον αριθμο των αεροσκαφων που θα θελουμε . πχ θελουμε 80 σε 20 χρονια . ετσι μπορει ο κατασκευαστης να σου κανει μια καλυτερη τιμη… Read more »

Houdini

Αν εμείς έχουμε 84 αεροσκάφη υπο απόσυρση έως το 2024 τότε οι απέναντι πρέπει να αποσύρουν όλα τα Block 30/40 (1987-1995) + F4T μέχρι τότε. Σίγουρα έχουν περισσότερες ώρες απο εμάς άρα καλό σενάριο έτσι; Μην ξεχνάς ο,τι τα Block 30 τώρα τα χρησιμοποιούν ως testbeds (ozgur) και ίσως τα αναβαθμίσουν. Για ποιό λόγο να τα διώξουμε εμείς πρώτα; Τα δικά τους είναι παλαιότερα!

Παίδες, δεν φεύγει τίποτα μέχρι να έρθουν τα F-35. Ξεχάστε Rafale, Eurofighter(πάτε καλά ρε;). Το budget είναι συγκεκριμένο και φτάνει για μόνο μια επιλογή: F-35 ή κάτι άλλο.

alex70

Η αγορά των Μ2000-5 της νήσου Φορμόζα (Ταϊβάν) είναι μια εναλλακτική που θα πρέπει να εξεταστεί. Έτερη εναλλακτική η αγορά ενός αριθμού 25 νεότευκτων F16 Blk52 (15 missionized & 10 single operator) παράλληλα με την απόκτηση ικανού αποθέματος SDB, Jassm ή SLAM-ER. Εάν οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν Jassm ή SLAM-ER τότε χαιρέτα τους και χαιρέτα μας.

stepa

Αγαπητη Π&Δ η εποχη των 300+ μαχητικων και των εφτα διαφορετικων τυπων εχει περασει ανεπιστρεπτι. Ας δωσουμε σημασια θα ελεγα στην οσο το δυνατο μεγιστη αξιοποιηση αυτων που εχουμε με επαρκειες στην τεχνικη υποστηριξη, την εκπαιδευση, τα οπλα που μπορουν να αξιοποιησουν τις οποιες επενδυσεις εχουμε κανει στο μεγιστο βαθμο, και ας αφησουμε τους φαντομαδες να αναπαυθουν εν ειρηνη…..στο κατω κατω προτιμω μια αεροπορια με 150 σχετικα συγχρονα μαχητικα και διαθεσιμοτητες στο 75-80% ,λεμε τωρα, παρα μια αεροπορια με 300 και διαθεσιμοτητες στο 30%, και με ανεπαρκειες οπλων η συστηματων υποστηριξης.Περισσοτερο ανησυχω για την αδιαφορια σε νεους τεχνολογικα πολλαπλασιαστες, οπως… Read more »

evaggelos

δυσκολα τα πραγματα κ σκληρα δυστυχως βλεπω η οροφη της αεροποριας να πεφτει κατω απο τα 200 αεροσκαφη κ η οικονομια μας θα παρει μια 10ετια κ αν για να εισελθει σε σωστη λειτουργεια.
Το μεγαλο προβλημα ειναι οτι υπαρχουν πολλες αναγκες που πλεον χωρις λεφτα δεν καλυπτονται οπως τα απαρχαιωμενα c-130,οι μη αναβαθμισεις αντιεροπορικων συστηματων,ρανταρ κλπ
κ αν μπουμε κ σε στρατο-ναυτικο μαλλον ζωφερο προβλεπεται το μελλον.

Voodoo

F35 δεν μπορούμε να αγοράσουμε , η μόνη λύση είναι τo f16v -οικονομία κλίμακας πάνω από όλα, όχι άλλα πειράματα.

zap

Σαν τι θελετε να κανουμε για το θεμα; Μτχ F-16 δεν ζητησαμε και δεν νομιζω να μας δωσουν αν δεν δεσμευτουμε για καινουργια F-16 ή F-35 M2000 γιοκ F-15 δεν μας δινουν και να χτυπιομαστε EF2000 εχει κατι Τranche 1 η Γερμανια αλλα καλυτερα να μη τα παρουμε γιατι θα ξανα χρεωκοπησουμε Rafale ουτε για αστειο καινουργια γιατι αν ειχαμε τοσα λεφτα καλυτερα να παρουμε τα F-35 Κινεζικα ειπαμε οχι Ρωσικα ειπαμε οχι αρα τι μενει; (ειχα κανει μια προταση να μαζεψουμε οσα F/A-18C ειναι σε καλη κατασταση στην αποθηκευση τους και να τα φερουμε κατα δω αλλα …ονειρα )… Read more »

Spirit

Απο που προκύπτει γιοκ τα μιράζ;
Λύση καλύτερη από τα γαλλικά μαχητικά της ταιβάν, πολύ δύσκολο να βρεθεί. Τα -9 των ΗΑΕ δεν νομίζω ότι θέλουν να τα παραχωρήσουν.

zap

Απο το γεγονος οτι κανενα απο τα Μ2000 διεθνως δεν αρκετα κοντα στην δικη μας εκδοση. Τα -5 της Γαλλιας καμια σχεση με τα δικα μας και της Ταιβαν ειναι σε αποσυνθεση, καλυτερα να κρατησουμε τα F-4 .

aris32

τα μ2000 της ταιβαν δεν ειναι σε αποσυνθεση . απλα οι ανθρωποι εκει , λογω νοοτροπιας λογω κουλτουρας , δεν μπορουν να συνεργαστουν και να συντηρησουν οπως πρεπει τα μ2000 . οποτε αποφασισαν να εχουν μονο ενα αεροσκαφος το φ16μπλοκ70 . τα μ2000-5 των ΗΑΕ ειναι το πιο κοντινο σε διαμορφωση σε σχεση με τα δικα μας (μονη διαφορα ουσιαστικη το συστημα αυτοπροστασιας ) τα γαλλικα μ2000-5 και τα ταιβανεζικα εκτος απο τις διαφορες στο κοκπιτ και καποια υποσυστηματα ( που απαιτειται να εχουν για να εκτελεσουν αποστολες tasmo ή στρατηγικης κρουσης για αποστολες ΑΑ ειναι ιδανικα) δεν εχουν σημαντικες… Read more »

darede

Spirit συνήθως είσαι η φωνή της λογικής, πως έπεσες τόσο έξω με τα μιράζ της ταιβάν; Οι άνθρωποι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τα αποσύρουν αλλά μόνο όταν αποφασισθεί η αγορά περισσότερων F-16 Viper και σίγουρα αυτό δεν θα συμβεί άμεσα. Δεν υπάρχουν στο κοντινό μέλλον τα γαλλικά μαχητικά της ταιβάν, μην ονειροβατούμε

ACHERON

Έχουμε αντιληφθεί ότι τα μισά F-4E AUP τελούν υπό παροπλισμό επί χρόνια στην Τανάγρα,μοίρα ΕΑΒ όπως είχε γράψει πρίν χρόνια ὁ Manolis ; Έχουμε αντιληφθεί ότι το όλον πρόγραμμα AUP ήταν (με ποδοσφαιρικούς όρους) «βαθειά μπαλιά στο ίδιο μέρος»; Θα είχε ίσως νόημα στα μέσα της δεκαετίας του ΄80,παράλληλα με την κουτσουρεμένη πρώτη «αγορά του αιώνα»,ἂν και κάποιοι στην αεροπορία θεώρησαν ότι ὁ εκσυγχρονισμός που όφειλε να έχει προτεραιότητα,ήταν εκείνος των Α-7,και μάλιστα όλων των Α-7 (C,E,H). Πάντως,ἡ «Π» είχε ήδη την εποχή της συζητήσεως του εκσυγχρονισμού τοποθετηθεί,ἂν θυμάμαι καλά,ὡς εξής : ἡ (έγκαιρη) απόσυση του τύπου θα είναι το… Read more »

MPAMPIS

Να αντικατασταθούν απο 2 πυροβολαρχιες sampt σε καποια καίρια νησιά του Αιγαίου θα κάνουν εξίσου καλα την άρνηση περιοχής με τον συνδυασμό Apg 65 amraam……στην εμβέλεια των 120km…..

ΙΤΑΛΟΣ

Οι sampt δεν πετανε ομως

MPAMPIS

Λύση ανάγκης……φυσικα καλύτερα ραφαλ, typhoon ή f-18……

CKfurious

Αισιόδοξοι είσαστε για τη ημερομηνία απόσυρσης τωνF4E! μάλλον το βλέπω να αποσύρονται 2 χρονια νωρίτερα από την χρονια που γράφατε!! Από το τεύχος Σεπτεμβρίου: οι γείτονες μας είχαν αλλάξει καλωδιώσεις και υδραυλικά όταν τα είχαν εκσυχρονίσει Δεν είμαι σίγουρος πως είχαν γίνει ανάλογες εργασίες στα δικά μας Περισσότερα προβλματ” από τα υδραυλικά ξεκινάνε από όσο θυμάμαι Sτα F4E!! Οι γείτονες μας πάντως μάλλον είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς στα δεδομένου ότι το Israel έχει σταματήσει τη υποστήριξη Τα ίδια προβλhματα πρέπει να έχουν και με τα POPEYE Για τη μελλοντική σύνθεση του στόλου: Έχουμε περί τα 150 F16 και… Read more »

rooster

Αντί να κοιτάμε να πουλήσουμε αεροσκάφη που μπορούν ακόμα να προσφέρουν, θα έπρεπε να κυνηγάμε να εξασφαλίσουμε μια μοίρα μεταχειρισμένων F-16 από USA, αναβαθμισμένων όσο πιο κοντά στα δικά μας 52+… μειώνοντας το κενό των αποσυρόμενων μαχητικών.

efstathios

τα 2000-5 της Ταιβάν ισωσ να μπορουσαν να αποκτηθουν μεσω αμερικανικων fms με τριγωνικη συναλαγη με τις αναλογεσ πιεσεις φυσικα
κανονιζεις τιμη με ταιβαν πχ 1δις
χρεωνεσαι το 1δισ μεσω fms στις ηπα με πχ 10-15-20 ετη αποπληρωμης
οι ηπα παραδιδουν πολεμικο υλικο 1δισ στην ταιβαν (φ16v) το οποιο θα πληρωσουμε εμεις σε βαθος χρονου μεσω fms

epampapas

Μεταχειρισμένα M-2000 είναι η λογική λύση.

npo

Μια που ο εκσυγχρονισμός των f16 πήρε ον δρόμο του. Ιδανικά τα F4 και σιγά σιγά και τα μιράζ 2000 και τα φ16 μπλοκ 30 θα έπρεπε να αντικατασταθούν απο δικινητήρια Ραφάλ. Συν κανα σκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, συν εκσυγχρονισμός των ΑΣΕΠΕ. Αν όντως θέλουμε να παίζουμε στην ανατολική μεσόγειο.

25 F35

με 4 δις πρεπει να παρουμε το 2022 και αναβαθμιση των Μιραζ, η αγορα επιπλεον μεταχειρισμενων Μιραζ 2000 5. Ετσι το 2030
110 αεροσκαφη F35/F16V ειναι ο πυρηνας μας
και ερχονται τα 38 F16 Advanced με τα 24 (η και παραπανω με επιπλεον μεταχειρισμενα/αναβαθμισμενα) Mirage 2000 5 ως βοηθητικα. Συνολο 172~190 αεροσκαφη διαχειρισιμα και υπολογισιμα με ελαχιστο κοστος μονο τα 4 δις για τα F35 εως το 2030. Λεφτα για καινουρια F16 δεν πρεπει να δοθουν , αλλα να γινει επιπλεον μεταβαση στα 5ης γενιας.

Scalp_eg

Καντε ονειρα οτι οι αμερικανοι θα μας αποδεσμευσουν Jassm-er, εδω αρνηθηκαν στους νοτιοκορεατες για να μην χαλασουν τη ζαχαρενια του κιμ, πιστευει κανεις οτι θα τα δωσουν σε εμας με την τουρκια απεναντι να ειναι ακομα στο νατο? Οι νοτιοι ομως εξυπνα πιστοποιησαν τον Kepd taurus στα F-15 και στα FA-50 Ο συγκεκριμενος γερμανικος πυραυλος ειναι πιστοποιημενος ηδη σε F-15 και F-18 αρα η πιστοποιηση του στα F-16 μας ειναι πολυ πιο ευκολη και οικονομικη απο τον Scalp eg, και οι γερμανοι δεν θα μας τον αρνηθουν φυσικα. Τα F-16 block 30 δεν θα προσφερουν τιποτα σε καιρο πολεμου απεναντι… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Ερωτηση γιατι ολοι αναφερονται στον jassm-er και οχι στην “απλη” εκδοση jassm?Ειναι πολυ φτηνος η εχει πολυ μικρη εμβελεια? Επισης οι slam-er δεν κανουν δουλεια που σιγουρα αποδεσμευονται? Γιατι δε λεμε οτι μαλλον οικονομικο ειναι το θεμα?

Houdini

Τα Block 30 μπορούν να προσφέρουν έως 6 AIM-120B έκαστο. Αν πουληθούν δεν προσφέρουν τίποτα.
Για ποιό λόγο να διώξεις ~32 ικανά αεροσκάφη (πιο ικανά απ’τα EGM) για να αγοράσεις πυρομαχικά;

Το σχέδιο το έχουμε ήδη φτιάξει μάγκες. 84 ΣΙΓΟΥΡΑ Block 70, ΠΙΘΑΝΟΝ 38 52M(μπορεί και μερικά Block 30), 24 2000-5 και 1 μοίρα F-35 στα μέσα των 20s.
Ξεχάστε χθές Rafale, Typhoon και Mirage.

Opt1musPr1me

Ειμαστε αναγκασμενοι να κοιτάξουμε σε καινούργιες αγορες. Εαν δεν το εχετε αντιληφθεί τα επομενα χρονια αρχιζουν οι γεωτρήσεις ποιους περιμένετε να φυλαξουν την ΑΟΖ οι αλλοι? Τι νομίζετε οτι δεν γνωριζουν οι Γαλλοι και Αμερικανοι τι εχουμε κατω στο υπεδαφος. Γιαυτο ειναι πρόθυμοι να μας βοηθησουν με διαφορες διευκολυνσεις για καινούργιες αγορες. Αυτα τα γνωριζουν και οι δικοι μας εδω και ειμαι σιγουρος οτι κοινουνται υπογειος και καλα κανουν για ενίσχυση σε ολο το φασμα τον ενόπλων δυνάμεων μας. Τα επομενα χρονια θα εχουν πολυ ενδιαφερον.

GUS

Τα αποσυρομενα -5 της Γαλλιας ως ΑΟ των [email protected] θα μπορουσαν να ειναι μια καλη λυση αραγε?
Δωρεαν παραχωρηση με ενα μικρο πακετο ομογενοποιησης/εκσυγρονισμου με τα υπολοιπα -5 μας.
Αυτη φανταζει η πιο συντομη κ φτηνη λυση για την αντικατασταση των AUP και στην πραγματικοτητα οικονομια θα προσφερει δεδομενο τα λιγοτερα πληρωματα κ φυσικα το μικροτερο κοστος χρησης του mirage και γενικα θα αφαιρεθει ενας τυπος απο την υποστηριξη.
Μπορει να εκλεινε κ η ανδραβιδα κ να μαζευαμε 60 mirage στην ταναγρα?
Εικασιες κανουμε στον βωμο της οικονομικης στενοτητας που βιωνει η χωρα μας

Neilos

Να προσθέσουμε οτι εκτός απο τα αποσυρόμενα F-4E αναγκαστικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των διαφόρων εκδόσεων των F-16 σε Viper προβλέπει την απόσυρση 10-12 σκαφών ανά έτος μέχρι το 2027 που υποτίθεται οτι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η οροφή της ΠΑ για μια πενταετία-επταετία πέφτει επικίνδυνα χαμηλά σε σημείο αυτοακύρωσης. Την Τρίτη οι Τούρκοι μπούκαραν στο Αιγαίο με δέκα F-16, τα έξι οπλισμένα, δύο F-4 και δύο CN-235 και έγινε πάλι ο κακός χαμός μέχρι να ξεκουμπιστούν… Χωρίς άμεση προσθήκη νέων “κομματιών” που πάμε ώρε παλουκάρια; Η λύση των Mirage της Ταϊβάν/Γαλλίας με τα όπλα τους είναι μονόδρομος. Σχηματίζεις τρεις μοίρες… Read more »

Thras

Μέχρι το 2025 και με δεδομένο ότι η ΤΗΚ δεν παίρνει F35, η ΠΑ πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά με μεταχειρισμένα αεροσκάφη που έχουν μπροστά τους άλλα 20 χρόνια, ώστε να μας πάνε μέχρι το 2040. Οι επιλογές είναι λιγοστές και συγκεκριμένες. – Μ2000-5 από Γαλλία/Ταιβάν/ΗΑΕ μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με το Παρίσι να μας διαθέσει τα δικά του Μ2000-5 ή να επιτρέψει την πώληση των μαχητικών των Ταιβάν/ΗΑΕ στα πλάισια της συμφωνίας για τις φρεγάτες. – F16 Block 40/50 από τα αμερικανικά αποθέματα εφόσον είναι διαθέσιμα. Η συμφωνία μπορεί να σχετιστεί με την προμήθεια F35 ή τη συμφωνία για τις… Read more »

Andreas

Συζητάμε για μαχητικά, αλλά το φλέγον είναι ο άνθρωπος. Πρέπει να ανέβει πάλι σε παραδεκτά όρια ο αριθμός των ωρών πτήσης των χειριστών. Αλλιώς το αεροσκάφος δεν πετάει μόνο του και θα υπάρξει πρόβλημα.

crazycock

δεν θα μπορουσε το πανεπιστημιο μαζι με τους τεχνικους να τα κανει τηλεκατευθυνομενα ετσι ωστε φορτωμενα απλα εκρηκτικες βομβες μαζι πχ με ναπαλμ να τα ριξει πανω σε καποιο ναυσταθμο η σε καποιο πλοιο η εστω σε καποιο υποστεγο η ακομα σε καποιο εργοστασιο η φραγμα του εχθρου?
στην αμερικα τα χρησιμοποιουν για εναεριους στοχους χρονια τωρα…

Stavrogin

Οταν η ΠΑ προσδιορίζει οροφες μαχητικών, με τι ειδους μαχητικά τις προσδιορίζει; 3ης, 4ης, 5ης; Με τι και πόσα όπλα; Με τι διαθεσιμότητες ( εξαρτωμενες απο το κοστος χρησης συντηρισης, πιλοτων). Με τι δογμα; ( αλλη γενια, άλλο δόγμα). Με εναερια τανκερ ή χωρίς; Με εκσιχρωνισμένα empaer ή χωρίς; Με βελτιωμένη αεράμυνα ( και στην θάλασσα) ή χωρίς; Η οροφη αν δεν ειναι συναρτηση των πάντων δεν λεει τίποτα.

GUs

και εγω θεωρω οτι ακριβως ετσι ειναι.
Αλλα ποιος καθετε να παρει την ευθυνη για το νεο πλανο της αμυνας της χωρας.
Πυρ κ κινηση κ νομιζουμε οτι δουλεψαμε…
300 τι F5?
300 F22 μπορει καποιος να μας πει?
Αναδιαταξη μοναδων drone κτλ τιποτα.
45 τεξαν ποιος αγορασε?

dimitrov

Μήπως να κάναμε kolotoumba με τον κο Μακρόν κι αντί για τις μπελαράδες να αγοράζαμε τπτ -5 μεταχειρισμένα; Δικά τους ή και άλλων. -5 , -9 mix grill ….. και να κολάγαμε κανέναν εκσυγχρονισμό γενικώς(ή μερικώς) σε όλα τα Μ2000; Από παπόρια έχει ο Θεός …. χτυπάμε καμία Τ23(από την μάντρα) ….. ή άμα κονομήσουμε κάπως καμία φλαχτφλούιχτφελτ από την Δανία. Καθότι και οι LCS ακριβές είναι.

Spyros_Kapa

Για τους Σουηδούς δεν μίλησε κανείς. Τούμπες θα έκαναν να μπουν στην αγορά πουλώντας το αεροπλάνο τούς σε μια πολεμική αεροπορία όπως η δική μας και γραμμή παραγωγής θα μας έδιναν και τεχνογνωσία θα περνάμε και μην ξεχνάμε ο γρύπας φοράει και όπλα μακρού πλήγματος και είναι φθηνός σε σχέση με άλλα.

Spyros

To κόστος του δεν φαίνεται να είναι αρκετά κάτω από αυτό ενός νέου F-16 blk72, χωρίς να είναι σαφές αν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω ως πλατφόρμα. Φυσικά μιλάμε για κόστος κτήσης, όχι κοστος χρήσης…

Το λυπηρό είναι πως πάντα συζητάμε για μαχητικά (πλατφόρμες) και σπάνια ασχολούμαστε με το τι έχουμε για να κουβαλήσουν.

thivaios

και όμως το κόστος των e/f μάλιστα είναι χαμηλότερο των block 72. Γιατί συμπεριλαμβανουν και το κόστος του συστήματος αυτοπροστασιας και το αντίστοιχο ενός legion pod ανά αεροσκάφος και την δυνατότητα meteor (που ποσά χρήματα θα απαιτούσε ένα F-16 για να απόκτηση?)και ικανοτητα supercruise που όσα χρήματα και να πληρώσεις το F-16 δεν θα απόκτηση.Ειναι άδικο για το F-16 να το συγκρίνουμε με το gripen . Η εξελικτική πορεία του γρυπά έχει περισσότερες ομοιότητες με την εξέλιξη των ναυτικών super hornet.

Spyros

Χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας (αν και αμφιβάλλω αν θα αγοράζαμε Meteor), θα προτιμούσα τα χρήματα της αγοράς των E/F να πήγαιναν σε αγορά πρόσθετου εξοπλισμού και όπλων για τα F-16: ικανοί αριθμοί Legion Pod και Sniper, σε αγορά περισσότερων ατρακτιδίων αναγνώρισης, κανένα Αμρααμόπουλο κτλ, κατόπιν σε αναβάθμιση των ΑΣΕΠΕ και (αν περισσεύει κάτι) συμπλήρωμα όσων απαιτούνται για αναβάθμιση των PXII σε 50Adv και δομική αποκατάσταση αυτών, και των έρμων των PXI. Καλοί οι αριθμοί αλλά όλο μιλάμε για πλατφόρμες και ποτέ για όπλα.

zap

Δεν ειναι καθολου φτηνοτερος ο Σουηδος. Δυστυχως πρεπει να κοιταχτουμε με μτχ.

Αγαπητη Πτηση, ειναι δυνατον να μας παραθεσετε τι πληροφοριες εχετε για τον αριθμο και την κατασταση στην οποια βρισκονται αυτην την στιγμη τα F/A-18C των ΗΠΑ;

Houdini

Ο Γρύπας που θαυμάζουν όλοι είναι ένα μαχητικό τύπου JF-17.
Το F-16 είναι μακράν ανώτερο από όλες τις απόψεις.

sotbak

πέστα!!! εγώ θα το έθετα βέβαια κάπως αλλιώς: η αγορά γρυπών δεν θα προσδώσει κάποιο πλεονέκτημα στην Ελλάδα και θα προσθέσει το κόστος για νέες υποδομές υποδοχής/ένταξης/συντήρησης των Α/Φ αυτών. Συμπέρασμα: καλύτερα να πάρουμε μερικά καινούρια φ-16 viper παρά γρύπες.

sotbak

άντε πάλι…..είπαμε ότι η χώρα έχει συγκεκριμένες γεωπολιτικές εξαρτήσεις………….που καλώς ή κακώς δεν περιλαμβάνουν τους Σουηδούς……..

aris32

το grippen θα ηταν καλο να ειχε επιλεγει το 2000 αντι των φ16 και μ2000-5 . τοτε ναι ειχε ενα νοημα γιατι με την τιμη για τα 65 νεα μαχητικα και την αναβαθμιση 10+38 αεροσκαφων θα μπορουσες να αγορασεις και να στησεις γραμμη παραγωγης εδω για τουλαχιστον 100 . τωρα να προσθεσεις ενα ακομα αεροσκαφος στην ΠΑ που ειναι και αγνωστο αλλα ταυτοχρονα δεν προσφερει και πολλα παραπανω απο το viper ειναι αστοχο . προτιμων να συμπληρωσω τον αριθμο των 84 viper με 16 νεα και να αγορασω irst sniper db110 iris-t amraam και οπλα αερος εδαφους και να εχω… Read more »

thivaios

Κανονικά αυτό είναι και η πιο λογική επιλογή. Την αναφέρω μάλιστα πρώτη. Το gripen μπαίνει σαν ιδέα γιατί είναι άμεσα διαθέσιμα και κυρίως ενοικιαζονται. Για τα viper δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Άλλωστε σκέψεις καταθέτουμε στο ερώτημα τής άμεσης αριθμητικής ενίσχυσης της αεροπορίας στην μετά φάντομ εποχή

jim

Το F4 θα πετάει μέχρι το 2025 με νύχια και με δόντια.Όσα αεροσκάφη συμπληρώνουν για PDM απλά θα μένουν στην άκρη.Θα σβήσει σταδιακά όπως τα RF

George_K

Απο που κι ως που τα -5 της Ταϊβάν είναι διαθέσιμα προς πώληση…? Για ξανασκεφτείτε το λίγο… “In the same statement, the Air Force noted that the F-16V was not intended to replace the French built Mirage 2000 jets, as had previously been anticipated, but rather were intended as part of a fleet expansion plan. While Taiwan’s Air Force previously referred to the Mirage 2000 as its most capable fighter jet, acquired in the 1990s decades after the F-5E, the fighters’ performance and safety records have left much to be desired in recent years. The crash rate has been exceptionally… Read more »

George_K

Τελικά το nickname σου σε χαρακτηρίζει… βιάζεσαι… 😉
Τσέκαρε την ημερομηνία του link που ανέβασα σε σχέση με αυτό που ανέβασες…

ΥΓ. Το πρώτο link δεν ανοίγει.

CKfurious

Το δικό σου ref είναι από Μάρτιο 019

το πρώτο δικό μου ref είναι dated 3 σεπτεμβρίου 019 ενώ το 2o από Δεκέμβριο 18

Δεν έχω πρόβλημα να το ανοίξω

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΓΝΟΣ

Στο αεροπορικό όπλο απαγορεύονται διά ροπάλου οι συναισθηματισμοί.Λήξις.ΟΜΩΣ: δεν έχεις κάποιον να κουβαλήσει “σίδερο” όταν χρειαστεί.Και όχι μόνον αυτό.Δεν έχεις αντικαταστάτη που να μπορεί να βάλει ΟΛΑ τα διαθέσιμα όπλα α/ε.Δυστυχώς πέσαμε στην συγκυρία: ο “Τυφώνας” είναι ορκισμένος “αντιΦαντομάς” .Αντε λοιπόν και συνταξιοδοτήθηκαν.Ποιός θα κάνει άφεση όπλων ακριβείας;Κανείς δυστυχώς.(μην μου αρχίσετε περί F16, ξέρω καλά τι γράφω…)Ετσι, κουτσά-στραβά τα κρατάς στην γραμμή πτήσεων μέχρι να υπάρξει ικανοποιητική διάδοχη κατάσταση.Για την ιστορία και μόνο: όταν Αμερικανοί και Γερμανοί μας είπαν “ελάτε φορτώστε ανταλλακτικά” εμείς σφυρίζαμε κλέφτικα.Τώρα…

zap

Να μην το ξαναλεω και γινομαι γραφικος, η λυση για την ΠΑ λεγεται F/A-18C/D και υπαρχουν παραπανω απο αρκετα να καλυψουμε ολες μας τις αναγκες.

Spyros

Δεν υπάρχουν F/A-18C/D ούτε για δείγμα. Ό,τι αποσύρει το ναυτικό στις ΗΠΑ το σκουπίζουν οι Πεζοναύτες (που δεν έχουν ακόμα αρκετά φου 35) και πάλι δεν τους φτάνουν, και επαναφέρουν σε υπηρεσία παλαιότερα Α/Β που έλιωναν στην έρημο, με λίγες εκατοντάδες πτήσης να απομένουν στα φτερά τους…

Δημήτρης

Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του AN/APG-65 και των λοιπών ηλεκτρονικών και όπλων που φέρουν τα εναπομείναντα F-4E AUP, μετά την απόσυρσή τους;

STRATOS

Έχουμε λεφτά για Rafale? Όχι Έχουμε λεφτά για F-35? Όχι Έχουμε λεφτά για F-15SE? Όχι, Έχουμε λεφτά για Σουηδικά? Όχι Έχουμε λεφτά για Ταιβανέζικα M2000-5? Αν πουλήσουμε τα F-16 block 30, θα βρούμε χρήματα για τα παραπάνω? ‘Oχι Γιατί έχουμε χρήματα? Με το ζόρι και με καλή διάθεση από την νέα κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να βρούμε κάποια χρήματα μέχρι το 2025 για τα παρακάτω: 1) Υπογραφή FOS για τα 42 x M2000/M2000-5 και επαναπιστοποίηση των όπλων τους ( Exocet, Mica IR/EM, Magic 2, Scalp) 2) Μερική Αναβάθμιση των Μ2000 ώστε να συνεργάζεται το σύστημα ελέγχου πυρός τους με τους Mica… Read more »

MPAMPIS

Αυτήν την στιγμή η πεζοναύτες αλλάζουν το apg 73 (upgraded app 65) με aesa.
Θα μπορούσαμε να πάρουμε μερικά και να πειραματιστούμε.Να θυμίσω οτι ειναι το μονο μηχανικό ραντάρ για aim 120D…..

STRATOS

Πολύ σωστός,

Μου φαίνεται το APG-65 μπορεί να αναβαθμιστεί σε APG-73 με την αλλαγή ορισμένων μόνο LRU.

Για τα F-4E AUP υπάρχουν πολλές φτηνές επιλογές αναβάθμισης. Το πρόβλημα είναι να μην γίνει το έγκλημα και αποσυρθούν 34 υπερπολίτιμα μαχητικά.

CKfurious

Τα F4E έχουν τελειώσει Το κόστος ανά ώρα πτήσης είναι πολύ υψηλό ώστε να διατηρηθούν σε υπηρεσία Επιπλέον όταν συμπληρώσεις τις ώρες πτήσης τότε το αεροπλάνο θέλει επέκταση του ορίου ζωής με ειδικό πρόγραμμα (LIFE EXTENSION) Με τόσους λίγους χρηστες στο κόσμο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εκτος εάν ζητήσουμε βοήθεια από τους… Ιρανούς Επιπλέον πολλά parts/systems δεν υποστηρίζονται εδώ και πολλά χρονια Επειδή όπως γραφεις τα διαθέσιμα είναι περιορισμένα πρέπει να επικεντρωθούμε στα F16 και M200 Τα τουρκικα F4όπως γράφω πρέπει να είναι σε χειρότερη κατάσταση από τα δικά μας λόγω των ισραηλινών συστημάτων και οπλων που φέρουν Με εκσυχρονισμένα… Read more »

STRATOS

Η διαθεσιμότητα των F-4E στην ΠΑ συγκρίνεται μόνο με αυτή των F-16, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου βρίσκονται πάντα στην γραμμή πτήσης τουλάχιστον 20 αεροσκάφη (από τα 34)!!!που σημαίνει διαθεσιμότητα 65%!!! όσο τα F-16!! και τραγικά ανώτερη από την διαθεσιμότητα των Μ2000/Μ2000-5 που πρακτικά είναι νεκρά. Δομική αναβάθμιση δεν χρειάζονται γιατί είναι μαχητικά, με πολύ ενισχυμένη δομή (μάλλον λόγω της ναυτικής καταγωγής τους) σε σχέση με τα νεότερα αεροσκάφη. Το κόστος συντήρησης τους είναι αστείο, γιατί έχουμε πολλά ανταλλακτικά από τα αποσυρθέντα F-4E SRA/ RF-4E, και τα ηλεκτρονικά τους είναι όλα αναβαθμισμένα. Επιπλέον αν θέλουμε μπορούμε να… Read more »

CKfurious

Που το διάβασες περί υψηλής διαθεσιμότητας των F4E? Αλλα έχουν βγει στο τύπο και στο internet Έχουμε ενοποιιηση των 2 μοιρών και εκτεταμένες αναφορές σε μοίρα F4Eστη Τανάγρα Κάθε αεροσκάφος σχεδιάζεται για συγκεκριμένο αριθμό ωρών η κύκλων πτήσης Design Service Goal και αυτό ισχύει και για τα του ναυτικού έτσι και φτάσει σε αυτό το όριο τότε το αεροσκάφος αποσύρεται η χρειάζεται life extension program Και όπως διαβάζεις Ακόμα και εάν δεν φτάσουν σε αυτό το όριο η αεροπορία δεν κάνει το PDM και τα αποσύρει σταδιακά Μακάρι να κρατήσουν μέχρι το τέλος του εκσυχρονισμού των F16 αλλα δεν το… Read more »

STRATOS

Το Airforces monthly είχε πολύ πρόσφατα αφιέρωμα στα Ελληνικά F-4E και έγραψε ότι στην γραμμή πτήσεως διατηρούνται πάντα 20 αεροσκάφη. Η δομική κατάσταση των F-4E δεν έχει απολίτως κανένα πρόβλημα. Τα αεροσκάφη πέρασαν και από SLEP πριν καμιά 15αριά χρόνια. Δεδομένου της μείωσης των ωρών πτήσεων την τελευταία δεκαετία λόγω μνημονείου είναι σε άριστη κατάσταση. Είναι πραγματικά έγκλημα έτσι και δεν διατηρηθούν και τα 34 Phantom σε ενεργό υπηρεσία. Η ΕΑΒ δεν έχει πια δικαιολογίες, το ίδιο και οι πολιτικοί, τα μνημόνεια είπαν τέλος, άρα μπορούν να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν κόσμο ώστε να ολοκληρώσει τα PDM στα εκτός υπηρεσίας… Read more »

jim

Η ΕΑΒ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το F-4 πλέον.Υπαρχουν 11 αεροσκάφη στην ΕΑΒ που εχουν συμπληρώσει για PDM συν 2 ακόμη στην 117.Αν παραδώσει 2-3 αεροσκάφη ακόμη η ΕΑΒ θα ειναι θαύμα.
Ο κόσμος που θα προσληφθεί είναι για το F-16. ΤΟ F-4 θα σβήσει σιγά σιγά όπως το RF μέχρι το 25

Houdini

Το κακό με τα F-4 είναι οτι τα αεροσκάφη (airframe) είναι αρκετά ταλαιπωρημένα και αναβάθμιση δεν γίνεται εκτός εάν μιλάμε για πλήρη αντικατάσταση μερών της ατράκτου.
Η διαθεσιμότητα σαφώς είναι καλύτερη απ’τα M2000. Τα -5 απ’ότι ακούω εγώ πετάνε κανονικά. Ξαναλέω, πρώτα θα φύγουν τα EGM και μετά τα AUP.

CKfurious

Εξαρτάται τι εννοείς πετάνε κανονικά!!

Έχουν βγει διαφορες πληροφορίες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι διαθεσιμότητες και των -5 είναι για κλάματα

Υπενθυμίζω πως το -5 που έπεσε πέρσι στη σκύρο στα 10+χρονια υπηρεσίας είχε circa 800ώρες πτήσης
c80fh/year
c80/12= 7h/month!!!!

Αυτό μάλλον δεν είναι κανονικό

h fos εκκρεμεί από το 011!!!???

Houdini

Αν λέω σωστά, φέτος λίγο πρίν το καλοκαίρι υπήρξε μια κινητοποιήση και τα 5αρια πετούσαν περισσότερο απο ότι συνήθως..
Έτσι είναι με τα αεροσκάφη, κάποια πετάνε και κάποια όχι. Επίσης οι πιλότοι βγάζουν αρκετές ώρες σε εξομοιωτές

Kimon

Οι Αμερικάνοι τα κρατάνε μέχρι το 2048 αλλά.. έχουν πραγματοποιήσει έναν MLU εμείς; Έχουμε; Όχι!! Και δεν είναι και τόσο φθηνός!!

STRATOS

Ποτέ δεν έκαναν πρόγραμμα MLU σε αμερικάνικα μαχητικά F-16C/D block 30.

Το μόνο που αγόρασε η USAF είναι κιτ επέκτασης της δομικής ζωής στις 12000 ώρες πτήσης κόστους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων ανά αεροσκάφος!!

Ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών F-16 C/D block 30 θα είναι πάμφθηνος καθώς θα τοποθετηθεί εξοπλισμός που θα προσποριστεί από τα υπό εκσυγχρονισμό F-16C/D block 52+ με την προσθήκη ενός κεντρικού υπολογιστή ανοικτής αρχιτεκτονικής αστείου κόστους 80.000 δολαρίων.

George_K

Τα -50 εννοείς, τα -30 θα μείνουν ως έχουν, δεν προβλέπεται κάποια αναβάθμιση.

CKfurious

Οι αμερικανοι έχουν αναβαθμίσει και τα ηλεκτρονικά τους Δες https://www.ptisidiastima.com/greek-f-16c-d-block-30-future-part-3/ Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί στα Β30/32 αλλά και στα Β25 (στην αρχική μορφή τους στην οποία έκαναν χρήση του EFCC με CPU M372F, ένα εξελικτικό παράγωγο του FCC με CPU M362F-2 χρονισμένο στα 4.0 MHz από τα F-16A/B) με βάση τις εξελισσόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις αναβάθμισαν το OFP (Operational Flight Program) του υπολογιστή αποστολής με διαδικασίες SCU (System Capability Upgrade). Από το 2000 με το SCU-3 αναβαθμίσθηκε η ηλεκτρονική μονάδα EU (Electronic Unit) στο HUD και το SCU-3+ πρόσθεσε στα φορτία το ατρακτίδιο στόχευσης Litening ΙΙ καθώς και το αντίστοιχο του… Read more »

STRATOS

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, και χαίρομαι που συμφωνούμε τελικά ότι τα F-16C/D block 30 πρέπει ενα εκσυχρονιστούν και να μείνουν σε Ελληνική υπηρεσία.

Το μόνο που έγραψα είναι ότι τα Αμερικάνικα F-16 C/D block 30 δεν έχουν περάσει από πρόγραμμα MLU. Το MLU είναι 1 πρόγραμμα που αναπτύχθηκε για τα F-16A/B των αεροποριών Ολανδίας, Δανίας, Νορβηγίας, Βελγίου, Ιορδανίας, Πορτογαλίας, Χιλής, Ρουμανίας κτλ.

Em.Ti

Η Π&Δ έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για το τί χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Blk30 και γιατί κάτι τέτοιο είναι τώρα δύσκολο.

Μπορείτε να βρείτε το πρώτο εδώ: https://www.ptisidiastima.com/greek-f16-block-30-future-part-1/

Αν διαβάσετε θα δείτε ότι η USAF δεν έβαλε απλώς ένα κιτ επέκτασης δομικής ζωής, αλλά εφάρμοσε πολλαπλά προγράμματα αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα των Blk30 της. Εμείς έχουμε κάνει μόνο το Falcon Up.

darede

Τα -5 της Ταϊβάν δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση, όχι τουλάχιστον άμεσα και άρα τα ξεχνάμε. Κάποιοι ονειρεύονται και αναβάθμιση των M2000, ενώ όλοι γνωρίζουμε οτι οι γάλλοι ζητούν τον ουρανό και τα άστρα χωρίς να προσφέρουν aesa. Την ίδια στιγμή προσφέρουν τέτοιο ραντάρ για το ινδικό Tejas. Έχουμε 17 μ2000 που πρέπει να παροπλιστούν άμεσα,μαζί με τα F-4. Η οικονομία μας δεν μπορεί να σηκώσει 300 μαχητικά και οι οροφές θα πρέπει να πέσουν γύρω στα 200 μαχητικά. Ιδανικό σενάριο είναι η αναβάθμιση 84 F-16V μαζί με Legion Pod και σύστημα αυτοπροστασίας, εάν δεν είναι συμβατό το Aspis II.… Read more »

STRATOS

Δεν έχουμε 300 μαχητικά. Έχουμε 230 μαχητικά (154 F-16, 42 M2000/M2000-5, 34 F-4E AUP) που είναι ποιο κοντά στα 200 που αναφέρεις. Τα F-16C/D block 50 αναβαθμίζονται όλα σε επίπεδο F-16M (το μόνο που λείπει είναι 7 συστήματα Link-16 που όπως έχει γράψει η ΠΤΗΣΗ μπορούν να βρεθούν μέσω του συστήματος διαχείρισης ανταλλακτικών του ΝΑΤΟ, με ανταλλαγή άλλων πολύτιμων απάρτιων που θα αφαιρεθούν από τα F-16C/D block 52+/Μ και θα περισσέψουν). Τα 18 x Μ2000EGM/BGM μπορούν να συνεχίσουν την αποστολή ναυτικής κρούσης (με επαναπιστοποίηση EXOCET), καθώς δομικά και η κατάσταση των κινητήρων τους είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ με… Read more »

AIM

Τα ταιβανέζικα αφού δεν είναι ικανοποιημένοι λόγω των προβλημάτων υποστήριξης μπορείς με κάποια πρόταση τα διερευνήσεις το ενδεχόμενο να στα παραχωρήσουν έναντι ενός αντιτίμου.
Μην περιμένουμε να δούμε αγγελίες και πωλητήρια.

Em.Ti

Τα λατρεμένα Φαντάσματα θα συνεχίσουν για λίγο ακόμα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δεν αποσύρρονται άμεσα. Η έλλειψη α/ε όπλων (εκτός από βόμβες lazer, απλές ελεύθερης πτώσης, περιλήπτες βομβιδίων και AGM-65 Maverick) οφείλεται στον εξαρχής προσανατολισμό τους σε α/α αποστολές και αυτός ήταν κυρίως ο σχεδιασμός του προγράμματος AUP και όχι η κρούση, σε αντίθεση με το πρόγραμμα Kurnass 2000 των Τούρκων. Πέρα απ’αυτό, η Π.Α. μοιραία θα ρίξει την οροφή των μαχητικών της. Το ίδιο θα γίνει και στην απέναντι μεριά του Αιγαίου (αφού τα F-4E της THK ΔΕΝ θα αντικατασταθούν με F-35 και κανείς δεν ξέρει αν θα… Read more »

Houdini

Οι απέναντι θα έχουν θέμα με τα F-16 (Block 30,40) αν δεν κάνουν ανάλογη αναβάθμιση, τα οποία μην ξεχνάμε πως είναι παλαιότερα απ’τα δικά μας άρα αναλογικά έχουν περισσότερες ώρες πτήσης.
Τα F-4 τους θα τα κάνουν μπάζα μόλις πάρουν νέο μαχητικό.

Em.Ti

Οι απέναντι έχουν κάνει ήδη αναβάθμιση σχεδόν στο σύνολο των B40 τους σε B50, ενώ για τα B30 είχε σχεδιαστεί αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα με συστήματα εγχώριας κατασκευής, το οποίο όμως είναι άγνωστο για το αν θα υλοποιηθεί. Προς το παρόν έχουν σκουπίσει από τη διεθνή αγορά όλα τα διαθέσιμα ανταλλακτικά για τον (τεράστιο) στόλο τους ενώ συνεχώς πιστοποιούν νέα όπλα εγχώριας ανάπτυξης. Στα δικά μας τώρα, σε άλλο θέμα πρότεινα σαν ρεαλιστική λύση την αγορά μιας (συν άλλη μία σαν προαίρεση) Μοίρας F-16V νέας κατασκευής. Είναι ίσως η μοναδική λύση που θα μπορούσε να προσφέρει νέα μαχητικά που “έχει” ήδη… Read more »

agnostosependytis

Όπως προ-είπε και άλλος (περίπου) έχει καταλάβει κανείς, ότι ουσιαστικά έχει συμφωνηθεί να πέσει η οροφή του αριθμού μαχητικών? Ότι μείνει μετά την απόσυρση των F-4.

Νομίζω αντί να δώσουμε ένα σκασμό λεφτά για μεταχειρισμένα Μ 2000-κάτι, ας πάρουμε όντως μερικά με ότι βγει από την πώληση των Blk30 και των παλιών M2000, άντε να τσοντάρουμε και κάτι, και η διαφορά να πάει σε F-35.

Αν πάρουμε τώρα πολλά μεταχειρισμένα, άντε να έρθουν σε 2-3 χρόνια, πόσα χρόνια να τα έχουμε, γερνάνε όλα. Αν θέλουμε μεταχειρισμένα και να έχουμε μέρος του στόλου Γαλλικό ας πάμε σε Ραφάλ

Spirit

Μετά τα χρήματα των μεταχειρισμένων Mirage, δεν παίρνουμε ούτε τους κινητήρες των F-35! Νομίζω άστοχος ο συσχετισμός

agnostosependytis

Sorry άλλο εννοούσα. ότι αν η αεροπορια εχει ένα budget για επενδύσεις σε άγορά υλικού, να το δώσει όλο σε F-35 και για Μιράζ να δώσει ότι προκύψει από την πώληση των παλιών συν να τσοντάρουμε και λίγο από τ budget που θα χρησιμοποιούνταν για αγορά νέων σκαφών.

thivaios

ιδεες και παλι πολλες. η θεληση απο την πλευρα της ελληνικης δημοκρατιας δεν ξερω εαν υπαρχει. κατα την αποψη μου 3 ειναι τα ενδεχομενα που αξιζουν να δουμε. 1. Αγορα επιπλεον F-16V. Εστω και μονο 10-15 μοναδες. 2. Αναζητηση απο αυριο μεταχειρισμενων mirage απο ταιβαν ,καταρ η γαλλια. προφανως ενδιαφερομαστε για εκδοσεις dash-5.Αναλογα των αριθμο και τον χρονο διαθεσιμοτητας αποσυρονται και τα απλα mirage. 3. To υπεροχο gripen. Προσωπικα πιστευω οτι ειναι η μονη λυση με βαση τα οικονομικα μας!!! τα gripen c/d ms20 της σουηδικης αεροποριας ειναι τα μονα μαχητικα που προσφερονται ΑΜΕΣΑ και με LEASING!!!υπηρετουν ΗΔΗ με αυτο… Read more »

sotbak

ωραίες σκέψεις, αλλά δεν ξέρω αν ο Ντένις θα συμφωνήσει

thivaios

Μπορούμε να τον παρακάμψουμε μέσω της πρεσβείας τον ΗΠΑ και της ανάλυσης σε αυτήν του πόσο ενισχύονται οι σχέσεις μάς με την απόσυρση των απλών mirage και την αντικατάστασή τους από το 50% τουλάχιστον κατασκευασμένο με αμερικανικά συστήματα gripen. Τώρα Εάν ζορίζεται πολύ ας ρίξει και μια proposal that we can not deniny για νέα viper

Romanos

Μία ερώτηση.
Γιατί δε δίνουμε τα F-4 καθώς και τα F-16_B30 στην Κύπρο ώστε να έχει μία υποτυπώδη αεροπορία; Υποδομές όσον αφορά την υποστήριξη σε αεροπόρους και μηχανικούς θα χει σε πρώτη φάση από Ελλάδα και στη συνέχεια ξοδεύοντας φυσικά χρήματα(πρέπει κι αυτοί να βάλουν λεφτά επιτέλους για την άμυνα) να διατηρεί ένα αξιόμαχο αριθμό αεροσκαφών. Η Αμερική θα άρει(εάν δεν το χει ήδη κάνει) το εμπάργκο σε όπλα στην Κύπρο και με το Ισραήλ υπάρχει στενή συμμαχία άρα μπορεί να βοηθήσει τεχνικά.
Η Κύπρος θέλει:
– 2 μοίρες αεροπλάνων.
– Ικανό Στόλο υποβρυχίων.
– Σύγχρονο πυροβολικό κι αντιαεροπορικά.

sotbak

πρέπει να δώσουν άδεια οι ΗΠΑ για να τα δώσουμε και αυτοί μέχρι πρόσφατα είχαν εμπάργκο στην Κύπρο για το χατήρι της Άγκυρας

GerSot

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ;

sotbak

πρέπει να δώσουν άδεια οι ΗΠΑ για να τα δώσουμε και αυτοί μέχρι πρόσφατα είχαν εμπάργκο στην Κύπρο για το χατήρι της Άγκυρας

Νοντας

Η ιδέά του Gripen και μάλιστα με Leasing όπως η Τσεχία δεν την βρίσκω καθόλου άσχημη.

PROMAXOS1

Τα ΗΑΕ αναβαθμίζουν 50 από τα 62 Μ2000-5 τους, λογικά τα άλλα 12 μπορούν να πωληθούν σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον και μπορούμε να ζητήσουμε μεγάλο χρονικό βάθος πληρωμών, επικαλούμενοι και το γεωπολιτικό τους συμφέρον (αντίδραση στην ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στο Κατάρ). Αυτά έρχονται κι ενεργοποιούνται άμεσα. Τα ταιβανέζικα είναι σε άθλια κατάσταση (τα έχουν δει στελέχη της ΠΑ), δεν ξέρω όμως αν με ένα πρόγραμμα επέκτασης ζωής λύνεται το πρόβλημα και τι θα στοιχίσει (άξιο ζήτημα εξέτασης είναι η προμήθεια κι επαναπιστοποίηση ή αναβάθμιση των 960 MICA τους). Αυτά που αποσύρουν οι Γάλλοι είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά ίσως… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

219
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά

Related News

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Ο δρόμος του «Πολεμιστή»: Το αναβαθμισμένο ΤΟΜΑ Warrior ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη φάση δοκιμών

Η πρώτη φάση του προγράμματος Συντήρησης Ικανότητας του οχήματος Warrior FV510 (Warrior Capability Sustainment Programme - WCSP) ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως ανακοίνωσε η Lockheed...

RF-4C Ops: SAM, MiG και «καυτές» φωτογραφίες (μέρος β΄)

Το Phantom ήταν εκπληκτικό αεροπλάνο όμως η Τύχη δεν ήταν πάντα με το μέρος του πληρώματος. Το RF-4C του Ρέϋ Ρος χτυπήθηκε από πύραυλο...

Καθελκύστηκε (επιτέλους) η έβδομη Super Vita!

Παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).  Η...

Τι προτείνει η Airbus στη Γερμανία για την αντικατάσταση των P-3 Orion

Η Airbus Defence & Space προωθεί στη Γερμανία μια λύση βασισμένη στο A320neo, για την αντικατάσταση των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3 Orion.Η Γερμανία...
- Advertisement -