4.6 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔένδιας: Έχουμε βελτιώσει σημαντικά το γεωστρατηγικό μας κύρος στην Ανατολική Μεσόγειο

Δένδιας: Έχουμε βελτιώσει σημαντικά το γεωστρατηγικό μας κύρος στην Ανατολική Μεσόγειο

- Advertisement -

Σαφές μήνυμα πως «η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη και γεωπολιτικά αλλά και στρατιωτικά καθώς έχει αναπτύξει τα τελευταία δύο χρόνια μια πολυμερή διπλωματία με συμμαχίες σε πολλά επίπεδα που έχουν ενδυναμώσει τη θέση μας και έχουν αναδείξει τη χώρα μας σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», στέλνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Political ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ειδική αναφορά κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στο νομοσχέδιο Μενέντεζ στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως υπερψήφισή του έρχεται σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και ότι αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και στέλνει παντού το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο αυτό (τυπικά Νόμος θα γίνει με την υπογραφή από τον πρόεδρο Μπάιντεν) δίνει τη δυνατότητα μεγάλης αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και ανάδειξης του γεωστρατηγικού της ρόλου, στην ευρύτερη περιοχή.

Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερώτηση αν η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας εξαιτίας της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας μπορεί να οδηγήσει τον κ. Ερντογάν σε εξαγωγή της νευρικότητας είτε στο Αιγαίο είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας διαμηνύει πως «είμαστε πάντα σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση, ενώ παρακολουθούμε τις κινήσεις και τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς με ψυχραιμία και προσοχή». Περαιτέρω σημειώνει ότι οι στόχοι της εξωτερικής μας πολιτικής δεν ετεροκαθορίζονται με βάση όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και προσθέτει: «αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι μία Τουρκία ευημερούσα, ειρηνική και δημοκρατική. Γι’ αυτό και ελπίζουμε πάντα ότι η Τουρκία θα μπορέσει να βρει λύσεις στα εσωτερικά της ζητήματα και ότι όσον αφορά τις διακρατικές μας σχέσεις δεν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση σε κανένα επίπεδο. Είναι κάτι που δεν συμφέρει κανέναν και, πρωτίστως, την ίδια».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλητικών και παράνομων ενεργειών στα Βαρώσια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσγείου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν λαμβάνει χώρα χωρίς να υφίστανται συνέπειες. Όπως καταγράφεται και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ΕΕ, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της έχουν ουσιαστικά παγώσει, επισημαίνει ενδεικτικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως υπενθυμίζει, η ΕΕ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και εκφράζει την ελπίδα η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί – έστω και καθυστερημένα – ότι είναι προς το πραγματικό συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας η διατήρηση καλών σχέσεων με την ΕΕ. Μάλιστα, καθιστά σαφές ότι για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται και ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Ερωτηθείς για την επίσκεψή του στη Θράκη την περασμένη εβδομάδα, τονίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει τη βούλησή της να τη θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά ο ρόλος και η σημασία της. «Η Θράκη έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε πλεονέκτημα που διαθέτει για την ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας και ολόκληρης της Νοτιoανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, με τις δύο Συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναδειχθεί η μεγάλη γεωπολιτική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» σημειώνει.

Εστιάζοντας στη γεωστρατηγική θέση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, υπογραμμίζει ότι η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό ενεργειακό και μεταφορικό κέντρο ευρύτερης διεθνούς αναφοράς, κάτι το οποίο έχει θετική επίδραση και στην ασφάλεια της χώρας γενικότερα. Παράλληλα, συμπληρώνει, «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ενσωματωθεί στους αμυντικούς σχεδιασμούς μας και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο ξεκάθαρη έννοια, το εθνικό μας συμφέρον».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξωτερική πολιτική της νέας Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, επικεφαλής των Πρασίνων, ο Νίκος Δένδιας αφού ανακαλεί στη μνήμη του πως έχει συναντηθεί μαζί της δύο φορές όταν ήταν στην αντιπολίτευση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένει από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύσουν τη θέση της ΕΕ ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Και αυτό σημαίνει πρωτίστως να μην στηρίζονται πολιτικά – και πολύ περισσότερο εξοπλιστικά – αναθεωρητικές δυνάμεις οι οποίες παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο, απειλούν με πόλεμο και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, ξεκαθαρίζει.

Τέλος, όσον αφορά τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο αυτή η πολύπαθη χώρα να μπει σε μια τροχιά που θα την οδηγήσει στην υπέρβαση των εσωτερικών διαιρέσεών της και στην εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης και λειτουργικής δημοκρατικής τάξης, η οποία θα παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα τόσο για τον λαό της, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

HΠΑ για EastMed = Προδοσία, Γαλλία για EastMed (τα ίδια)= Μέρα Δευτέρα, τα δυο μέτρα και σταθμά και οι ΨΕΠ στην Ελλάδα

ΨΕΠ: Ψυχολογικές ΕπιχειρήσειςΠριν λίγες μέρες είχαμε αναγκαστεί να κάνουμε ένα άρθρο που προσπαθούσε να εξηγήσει τις όποιες αμερικανικές δηλώσεις για τον EastMed. Μάλιστα, είχε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

179
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιανουαρίου 1806: Μάχη του Μπλάαουβμπεργκ, πώς βρέθηκαν...

0
Γνωστή κι ως μάχη του Κέηπ Τάουν, η σύγκρουση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των Ναπολεοντείων πολέμων (πόλεμος του Τρίτου Συνασπισμού), μεταξύ μιας συμμαχίας της...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

1 χρόνος Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: οι δυσκολίες, τα προβλήματα και οι τεταμένες σχέσεις με Τουρκία και Ερντογάν

Ένα χρόνο συμπληρώνει στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν αύριο Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου. 365 ημέρες ιδιαίτερα δύσκολες για τον ίδιο, τη χώρα...

Αφορολόγητα τα πτητικά επιδόματα, νέα πυρομαχικά αρμάτων μάχης ανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ο Ελληνικός Στρατός θα προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για άρματα μάχης, έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στην Τανάγρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο...

Άμυνα και ασφάλεια βασικές προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ

H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν και η άμυνα και ασφάλεια είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της...