21.6 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ H φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» ανέλαβε καθήκοντα στην «Ειρήνη»

H φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» ανέλαβε καθήκοντα στην «Ειρήνη»

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει αποστολές στην Επιχείρηση EUNAVFOR MED Irini («Ειρήνη»), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Η φρεγάτα θα εκτελεί περιπολίες σε καθορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μεσογείου, ελέγχοντας το κατά πόσο εφαρμόζεται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προς τους εμπλεκόμενους στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Το έργο του ελληνικού πλοίου υποστηρίζεται από τρία αεροσκάφη, τα οποία έχουν διαθέσει η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία.

Για την επιχείρηση Irini είχε αρχικά επιλεγεί η ανάπτυξη της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», αλλά αυτή τελικά αντικαταστάθηκε από την «ΣΠΕΤΣΑΙ». Να σημειωθεί, η «ΣΠΕΤΣΑΙ» ήταν στην ομάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της ανάπτυξής του στην Ανατολική Μεσόγειο, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι τύπου MEKO 200HN, ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα και εισήλθε σε υπηρεσία το 1996.

Η Φρεγάτα «Ύδρα» συμμετέχει στην «Ειρήνη» (Βίντεο)

Η «Ειρήνη», η οποία ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2020, είναι η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών το 2016, σχετικά με το εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη (RCSNU 2292). Η ισχύς της επιχείρησης φτάνει στις 31 Μαρτίου 2021.

Στο «καλωσόρισμα» του πλοίου ο επικεφαλής της επιχείρησης, Υποναύαρχος Fabio Agostini, σημειώνει: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν συνεισφέρει στην επιχείρηση με προσωπικό και μέσα. Παρόλο που η αποστολή άρχισε πρόσφατα, έχει ήδη παράγει αποτελέσματα στη συλλογή πληροφοριών για τη διακίνηση όπλων, τις οποίες μοιράζεται με ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, και έχει επίδραση αποτροπής στο λαθρεμπόριο πετρελαίου».

Αν και στην Irini έχουν δώσει  πράσινο φως περισσότερες από 20 χώρες της Ένωσης, αυτή τη στιγμή το μόνο πλοίο σε αυτήν είναι η «ΣΠΕΤΣΑΙ»…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

9 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Consigliere_

μας δουλευουν ετσι;

MPAMPIS

Η φρεγάτα ούτως η άλλως θα ήταν εκεί ανεξάρτητα απο την «ειρηνη» απο την στιγμή που υπάρχουν τέσσερεις!!! Τουρκικές φρεγάτες….μην ξεχνάμε οτι βρισκόμαστε λιγο νότια της Κρήτης…..

Voiceofreason

Ψιλό γαζί που λεν και στο χωριό μου!

Yiorgos

Ποιο καλή η μοναξιά…

Ας σοβαρευτούμε όμως γιατί αυτό είναι σημάδι της σοβαρότητας της ΕΕ.
Ίσως η Ελλάδα, κάτω από την ομπρέλα της Ειρήνης, θα πρέπει να στείλει 2-3 φρεγάτες, με συνοδεία 2-3 SV για επιτήρηση της περιοχής και εφαρμογής του εμπάργκο? Ποίος ξέρει την αντίδραση του Τ. Π. Ν όταν τα πλοία μας ζητήσουν να κάνουν έρευνα σε φορτηγό πλοίο με κατεύθυνση προς την Λιβύη συνοδευόμενο από Τουρκική φρεγάτα. Η ΕΕ τι θα κάνει εάν οι Τούρκοι αρνηθούν ή ανοίξουν πυρ.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Voiceofreason

Φίλε Γιώργο, η ΕΕ θα κάνει διάβημα μη στενοχωριέσαι. Την ξέρει την δουλειά. Θα κάνει και καμιά εικοσαριά βαρύγδουπες δηλώσεις που θα καταδικάζουν την Τουρκία και ο σουλτάνος θα συνεχίσει τη δουλειά του.

Ούτως ή άλλως πολεμικές επιχειρήσεις η ΕΕ δε μπορεί να κάνει. Δεν υπάρχει αρμόδιος ευρωπαικός φορέας για εμπλοκή ευρωπαικών μονάδων σε πολεμικές επιχειρήσεις, εκτός και εάν κάποιο κράτος αναλάβει δράση από μόνο του ως χώρα.

dimitrisx

Χοντρό δούλεμα.

blackpeteg

Όταν αφήνεις το χρόνο να περνάει και το ΥπΕξ μας κάνει μόνο tweet περί άσχετων πραγμάτων ή δημοσίων σχέσεων τύπου “κρεμάω σημαία”, τότε αυτά είναι τα τραγικά ολέθρια αποτελέσματα για την χώρα.
Ο σημερινός ΥπΕξ ανέλαβε έχοντας μία Τουρκία κυριολεκτικά περικυκλωμένη και σε άσχημη κατάσταση σε όλα τα μέτωπα και την άφησε απερίσπαστη να κάνει πρακτικά ότι θέλει. Πρωτοβουλίες μηδέν και αστείες ιστορίες περί δίωξης κακών δημοσίων υπαλλήλων που δήθεν έκαναν το δικό τους στην εξωτερική πολιτική.
Μηδέν γνώσεις γεωπολιτικής, μηδέν πράξεις ουσίας. Αυτά απέναντι σε ένα σύστημα τύπου Τουρκίας δεν συγχωρούνται και τα πληρώνουμε σήμερα.

flashg

Θα κάνουμε κανένα ρεσάλτο σε καράβι που μεταφέρει τουρκικά όπλα στην Λιβύη ή θα κρατάμε το φανάρι ?

Voiceofreason

Μάλλον φανάρι θα κρατάμε. ¨Ο επικεφαλής της επιχείρησης, Υποναύαρχος Fabio Agostini, «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν συνεισφέρει στην επιχείρηση με προσωπικό και μέσα. Παρόλο που η αποστολή άρχισε πρόσφατα, έχει ήδη παράγει αποτελέσματα στη συλλογή πληροφοριών για τη διακίνηση όπλων, τις οποίες μοιράζεται με ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, και έχει επίδραση αποτροπής στο λαθρεμπόριο πετρελαίου».¨ Στην ουσία παρατηρούνε την κατάσταση, πόσοι πάνε και πόσοι έρχονται. Πληροφορίες μαζεύουνε στην επιχείρηση ¨Ειρήνη¨, γιατί εάν κάνανε νηοψίες όλο και κάτι θα πιάνανε από τα τόσα πολεμικά εφόδια που στέλνει ο σουλτάνος στην περιοχή. Για ρεσάλτο ούτε λόγος… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

52
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99

Related News

Όλες οι απαντήσεις: Όπλα λέιζερ για μαχητικά αεροσκάφη, πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα δουλεύουν, πόσο θα κοστίζουν,

Πριν λίγες μέρες ανεβάσαμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα για μία νέα μείζονα τεχνολογική εξέλιξη στην αεροπορική μάχη, τα όπλα λέιζερ. Διαβάστε το εδώ:https://www.ptisidiastima.com/laser-weapons-in-self-defence/Πρόκειται για μία...

Κι άλλη «αποστολή μηνύματος» στην Αν. Μεσόγειο: Το Ισραήλ βύθισε πλοίο σε άσκηση με νέο πύραυλο

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στο Facebook, το ισραηλινό Ναυτικό βύθισε ένα πλοίο στόχο κατά την διάρκεια...

Έξι δωρεάν NSW RIB για τις Ειδικές Δυνάμεις μέχρι τον Μάρτιο του 2022 – Διαγωνισμοί για ατομικά υλικά, αισθητήρες, drones και έγκριση πληρωμής για...

Οι Ειδικές Δυνάμεις θα αποκτήσουν από τις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έξι σκάφη άκαμπτης γάστρας (RIB) για ειδικές επιχειρήσεις, μετά από σχετική...

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΟλοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο 'Αγιον Όρος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εισήλθε στο 'Αγιο Όρος την Πέμπτη και διέμεινε...

Ο Ρωσικός Στρατός δοκιμάζει το νέο βαρύ φλογοβόλο ΤΟS-2

Κάθε φορά που βάλλονται ρουκέτες με θερμοβαρικές κεφαλές προκαλούν δέος και η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή της νέας έκδοσης TOS-2 «Τοσότσκα» στην κύρια φάση της...
- Advertisement -