30.4 C
Athens
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ 4 Ιουλίου 1776: Πως η Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, ενέπνευσε την Αμερικανική...

4 Ιουλίου 1776: Πως η Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, ενέπνευσε την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 122
  •  
  •  

Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776. Είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή της χώρας, πολλές βασικές πτυχές της οποίας, είναι επηρεασμένες από την Αρχαία Ελλάδα.

Ως Αμερικανική Επανάσταση ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της αμερικανικής ηπείρου. Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίζεται στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Η αρχαία Ελλάδα έχει επηρεάσει τον δυτικό κόσμο σε πολλούς τομείς, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας μας, η Δημοκρατία που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα, ήταν το βασικό στοιχείο για την Αμερικανική Ανεξαρτησία.

Με την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από την Μεγάλη Βρετανία το 1776, οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν τρόπο διακυβέρνησης της επιλογής τους. Αποφάσισαν σύντομα ότι η δημοκρατική μορφή της αρχαίας Ελλάδας ήταν το καλύτερο μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει.

Οι 13 αποικίες

Πριν από την ανεξαρτησία, οι μελλοντικές Ηνωμένες Πολιτείες ήταν χωρισμένες σε 13 ξεχωριστές αποικίες. Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν να διατηρήσουν τα αποικιακά σύνορα, έτσι ώστε κάθε περιοχή να μπορεί να κυβερνάται σε τοπικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε αποικία παρέμεινε σχετικά ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη. Οι 13 αποικίες έγιναν οι πρώτες πολιτείες της νεοσύστατης χώρας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ιδρύθηκε για να αποτελέσει το θεσμό που θα ένωνε μεταξύ τους τις αποικίες.

Οι αμερικανικές πολιτείες μοιάζουν είναι εν μέρει με τις αρχαίες ελληνικές πόλεις-κράτη. Η σχέση τους με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι παρόμοια με τη σχέση των ελληνικών πόλεων-κρατών με την Ελλάδα συνολικά. Ως επί το πλείστον, οι πόλεις-κράτη ενεργούσαν ανεξάρτητα. Ωστόσο, υπήρξαν φορές που ενώθηκαν επίσης για να υπερασπιστούν την Ελλάδα από ξένους εισβολείς.

Υπακοή στους νόμους

Μια πολύ σημαντική αρχαία ελληνική ιδέα ήταν το κράτος δικαίου. Αναπτύχθηκε από την πίστη του φιλόσοφου Αριστοτέλη στο φυσικό νόμο. Ισχυρίστηκε ότι ορισμένα βασικά δικαιώματα βασίζονταν στη φύση. Αυτά τα δικαιώματα υπερέβαιναν τους νόμους που έγραψαν οι άνθρωποι. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καθοδηγείται από τον φυσικό νόμο.

Το κράτος δικαίου έγινε βασικό μέρος της δημοκρατίας των ΗΠΑ. Διασφαλίζει ότι όλοι οι νόμοι εφαρμόζονται εξίσου και κρίνονται ανεξάρτητα. Το κράτος δικαίου δημιουργεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο όλοι λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός που να μπορεί να υπερισχύσει του νόμου. Ακόμη και η κυβέρνηση είναι υπόλογη.

Γραπτό Σύνταγμα

Η αρχαία Ελλάδα πρωτοστάτησε επίσης στο γραπτό σύνταγμα. Η ύπαρξη γραπτού συντάγματος δημιουργεί ένα κοινό πρότυπο. Καθορίζει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθούν. Καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο κρίνονται τα άτομα που παραβιάζουν το νόμο και πώς μπορούν να αναζητούν δικαιοσύνη αυτοί που βλάπτονται.

Το αρχικό σύστημα ψηφοφορίας των ΗΠΑ είχε κάποιες ομοιότητες με αυτό της Αθήνας. Στην Αθήνα, κάθε πολίτης θα μπορούσε να ψηφίσει σε μια μεγάλη συνέλευση που οριζόταν για τη δημιουργία νόμων. Ωστόσο, οι μόνοι που θεωρούσαν πολίτες ήταν άνδρες άνω των 18 ετών. Οι γυναίκες, οι σκλάβοι και οι κατακτημένοι λαοί δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.

Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών πίστευαν επίσης ότι μόνο ορισμένα άτομα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου. Για πολλά χρόνια, μόνο λευκοί γαιοκτήμονες είχαν το δικαίωμα ψήφου. Με την πάροδο του χρόνου, όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ άνω των 18 ετών κέρδισαν αυτό το δικαίωμα.

Αντιπροσωπευτική κυβέρνηση

Στην αρχαία Αθήνα, εκπρόσωποι επιλέγονταν για να υπηρετήσουν σε ειδικά συμβούλια. Αντιπροσώπευαν τις απόψεις ομάδων πολιτών. Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών υιοθέτησαν επίσης την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι πολίτες εκλέγουν αξιωματούχους, όπως γερουσιαστές. Αυτοί οι αξιωματούχοι εκπροσωπούν πολίτες στο Κογκρέσο.

Τα βασικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει δημοκρατική κυβέρνηση για να δώσουν φωνή στον λαό τους. Η δημοκρατία παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία να εκλέγουν αξιωματούχους για να τους εκπροσωπούν, κάνοντάς τους όλους ίσους σύμφωνα με το νόμο.

Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών επηρεάστηκαν σημαντικά από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Ο Τζέφερσον για παράδειγμα (μιλούσε και έγραφε Αρχαία Ελληνικά), επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία των Επικούρειων και των Στωικών. Ο Επίκουρος, πίστευε ότι η ευτυχία ήταν ο κύριος στόχος της ανθρωπότητας και θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ηθικών και ευγενών πράξεων. Από τους Στωικούς, ο Τζέφερσον υιοθέτησε τις ιδέες του αυτοελέγχου, της μετριοπάθειας, και την ορθολογική συμπεριφορά.

Πηγές: National Geographic, usa.greekreporter.com


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 122
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
npo

Οι ΗΠΑ βάσισαν το κράτος τους σε Αθηναϊκή ψυχή και Ρωμαϊκό μυαλό.
Ήταν έξυπνοι άνθρωποι οι πατέρες της Αμερικανικής Ρεπούμπλικας.

SAAB

Το δικαίωμα ψήφου στην Αρχαία Ελλάδα το αποκτούσες με την ενηλικίωση που ήταν τα 30 έτη και όχι τα 18 όπως ισχύει σήμερα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και αναδρομικά και καταδρομικά δεν γίνεται (κλεμμένο)

O τίτλος δεν είναι δικός μας. Ομολογούμε πως τον «δανειστήκαμε» από τον κορυφαίο σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, και μια ανάρτησή του στο Facebook.https://www.facebook.com/andreas.petroulakis/posts/10157784710752933Πριν λίγες μέρες,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

148
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά

Related News

Μετά τα drones, η Σερβία παρήγγειλε προηγμένα Α/Α συστήματα από την Κίνα;

Η Σερβία φέρεται να έχει υπογράψει την προμήθεια του κινεζικού Α/Α συστήματος FK-3 για την ενίσχυση της Α/Α άμυνάς της, σύμφωνα με το ετήσιο...

Super Hornet Block III, F-35 και Gripen τα υποψήφια μαχητικά για τον Καναδά

Δύο αμερικανικές εταιρείες και μία σουηδική θα πάρουν μέρος τελικά στον καναδικό διαγωνισμό Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Οι αμερικανικές εταιρείες Boeing και Lockheed Martin, καθώς επίσης...

Στην Αλεξανδρούπολη παραμένει το αμερικανικό πλοίο USNS Yuma

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο τύπου catamaran USNS Yuma βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να υποστηρίξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ...

Υπογραφή προγράμματος διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου σε Άμυνα και Ασφάλεια

Τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει το πρόγραμμα συνεργασίας των δύο χωρών για θέματα άμυνας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Αυγούστου 881: Μάχη του Saucourt en Vimeu, Φράγκοι εναντίον Βίκινγκ

Οι Βίκινγκς επιδρομείς συντρίβονται από τους άρχοντες της Δυτικής Φραγκίας, τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 3ο και τον αδερφό του (και μελλοντικό βασιλιά) Καρλομάνο τον...
- Advertisement -