Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1923

10
4841

Ήδη από το 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχει καταλάβει την εξουσία στην Ιταλία. Όντας σχετικά νεοσύστατο κράτος, η γειτονική χώρα, ευελπιστούσε να ενταχθεί στο γκρουπ των άλλων μεγάλων αποικιοκρατικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, η Αλβανία το 1923 αποτελούσε κράτος δορυφόρο της Ιταλίας.

Στις 27 Αυγούστου 1923, ο Ιταλός Στρατηγός Τελίνι και η συνοδεία του δολοφονούνται κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Η Ιταλική κυβέρνηση απέδωσε τη δολοφονία σε Έλληνες πράκτορες, ενώ η Ελληνική ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για Αλβανούς ληστές.

Το καθεστώς Μουσολίνι εξέδωσε τελεσίγραφο προς την Ελληνική κυβέρνηση απαιτώντας μεταξύ άλλων τη σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων και χρηματική αποζημίωση 50 εκ. λιρετών. Η κυβέρνηση αν και ζήτησε επίσημα συγνώμη, αρνήθηκε να καταβάλει την χρηματική αποζημίωση.

Στις 31 Αυγούστου ο ιταλικός στόλος συνεπικουρούμενος από την ιταλική αεροπορία, βομβάρδισε τη Κέρκυρα. Κατόπιν αποβιβάστηκαν στρατεύματα που κατέλαβαν το νησί. Η φρουρά της Κέρκυρας δε μπόρεσε να αντιμετωπίσει την επίθεση και υποχώρησε. Η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια και απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση στην Ιταλική επίθεση με το σκεπτικό να μην προκληθεί γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των 2 χωρών.

Η Ελληνική πλευρά απευθύνθηκε στη Κοινωνία των Εθνών για την επίλυση του ζητήματος. Η ΚτΕ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και παρέπεμψε το ζήτημα στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών. Η Ελλάδα ουσιαστικά αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ευθύνη για τη δολοφονία Τελίνι και να καταβάλει 50 εκ. λιρέτες ως αποζημίωση. Από την άλλη η Ιταλική εισβολή και η δολοφονία 20 Ελλήνων από το βομβαρδισμό του νησιού, πέρασαν στα «ψιλά» και η Ιταλία δεν απολογήθηκε και φυσικά δε κλήθηκε να αποζημιώσει την Ελλάδα. Η κατ’ ευφημισμόν ΚτΕ, απέδειξε ότι ήταν ανίκανη να επιβάλει το διεθνές δίκαιο σε μια ισχυρή χώρα όπως η Ιταλία.

Η κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά δέχτηκε σφοδρή κριτική για τον χειρισμό του ζητήματος. Ακόμη χειρότερα η διεθνής κοινότητα απέτυχε να πάρει θέση ενάντια του επιθετικού ιταλικού φασιστικού καθεστώτος. Η άβουλη στάση της ΚτΕ θα δώσει χώρο στις φασιστικές και μιλιταριστικές δυνάμεις της εποχής να προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες χωρίς το φόβο των αντιποίνων.

Το παράδειγμα τις Κέρκυρας είναι μόνο ένα από τα πολλά στα οποία η διεθνής κοινότητα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και ουσιαστικά άνοιξε την όρεξη σε ανθρώπους όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, να οδηγήσουν την Ευρώπη και ολόκληρη την υφήλιο στον όλεθρο του 2ου ΠΠ.

Πρώτη δημοσίευση 25/5/2018

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Η Ελληνική πλευρά απευθύνθηκε στη Κοινωνία των Εθνών για την επίλυση του ζητήματος. Η ΚτΕ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και παρέπεμψε το ζήτημα στη Διάσκεψη των Πρεσβευτών. Η Ελλάδα ουσιαστικά αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ευθύνη για τη δολοφονία »

  ότι συμβαίνει ως συνήθως δηλαδή με την συνεχεία τις Κοινωνίας των Εθνών δηλαδή των ΟΗΕ στα προβλήματα που έχει η χώρα μας βλέπε κυπριακό ,απορώ γιατί υπάρχει αυτός ο οργανισμός και γιατί νομίζουμε εμείς οι ελληνες ότι θα μας βοηθήσει όταν προσφεύγουμε σε αυτόν

  • Η Ελλάδα πολεμούσε από το 1911 επίσημα και από το 1908 ανεπίσημα. Η προβοκάτσια του Μουσολίνι ήρθε μετά την μικρασιατική καταστροφή 1923. Οπότε η μικρή Ελλάδα πολέμησε (τουλάχιστον) 12 συνεχόμενα χρόνια. Μια μικρή παρένθεση στο ιστορικό πλαίσιο του σχολίου που γράψατε.

 2. Η Ιταλία υπονόμευσε συστηματικά και επιδραστικά την Ελληνική κρατική οντότητα αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα στην βαλκανική και την ανατολική μεσόγειο το πρώτο μισό του 20ου αιώνα κάτι που έχει αποσιωποιηθεί από την συλλογική μνήμη, τονίζοντας συνήθως μόνο το έπος του ’40. Παρά τη συμπάθεια που τρέφει ο ελληνικός λαός για του Ιταλούς, τα «ούνα φάτσα – ούνα ράτσα» κλπ. η Ιταλία ήταν απροκάλυπτα εχθρική δύναμη έναντι της Ελλάδος τουλάχιστο από το 1912 εως 1945.
  Η Ιταλία πρωτοστάτησε μαζί με την Αυστροουγγαρία στην απώλεια της Β. Ηπείρου από τον ελευθερωτή ελληνικό στρατό το 1913 και την επικύρωση της στο νεοσυσταθέν Πριγκιπάτο της Αλβανίας μιας χώρας που πολλάκις κατόπιν αξιοποίησε ως δορυφόρο της κατά του Ελληνισμού.
  Μας έσκαψαν το λάκκο στη Μικρασία σε αγαστή συνεργασία με τους Γάλλους και τους Σοβιετικούς ιδιαίτερα μετά το ΄20. Μην ξεχνάμε οτι η Ιταλία είχε αποκτήσει δικαιώματα στην Νοτιοδυτική Μικρά Ασία, της Σμύρνης αυμπεριλαμβανομένης την οποία εποφθαλμιούσε αλλά δεν της επέτρεψαν οι Αγγλογάλλοι να αποβιβάσει στρατό κρίνοντας τις αξιώσεις της στη Μικρασία αλλά και την Αδριατική ως υπερβολικές με βάση την συγκριτικά κατώτερη θέση της στην αποικιοκρατική κλίμακα ισχύος. Έτσι έσπρωξαν εμάς να αποβιβαστούμε….
  Και η κορύφωση ήρθε φυσικά το ’40 όταν ήρθαν όχι ως περιστασιακοί εισβολείς αλλά ως κατακτητές με κατηρτησμένο σχέδιο διαμελισμού της Ελληνικής επικράτειας με απόσπαση των Ιονίων νήσων στα πρότυπα της Δωδεκαννήσου, με κοπή δικού τους αποικιακού νομίσματος, αποκοπή της ανατολικής Ελλάδας και πιθανή παραχώρηση της Ηπείρου στους Αλβανούς, άν και ως φαταούλες το τελευταίο το καθυστερούσαν. Επέτρεψαν όμως στους Τσάμηδες να σκοτώσουν, να κάψουν, να λεηλατήσουν…
  Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι ο Βενιζέλος παρά τη θλιβερή εμπειρία των ανθελληνικών κινήσεων των Ιταλών το 1920-22 αλλά και της Ιταλικής εισβολής στην Κέρκυρα το ΄23 συνέλαβε τη φαϊνή κατευναστική ιδέα προς τα τέλη της δεκαετίας του ’20 να προωθήσει με ανάλογες διπλωματικές κινήσεις μια ευρεία συμμαχία στην ανατολική μεσόγειο μεταξύ της Ιταλίας του Μουσολίνι, της Τουρκίας του Κεμάλ και της Ελλάδας του Ελευθέριου. Η κοκκινοσκουφίτσα ανάμεσα στα στόματα δύο λύκων δηλαδή….

  • Σωστός! Να προσθέσω μόνο και την προσπάθεια λατινοποίησης των ελληνικών πληθυσμών της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων.
   Καλό είναι να τα θυμόμαστε και αυτά, γιατί με τον Σαλβίνι «κυρίαρχο» στη πoλιτική σκηνή της Ιταλίας ποτέ δε ξέρεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here