12.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Leo2A4 με πύργο από το Leclerc;

- Advertisement -

 

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύσαμε ένα άρθρο του Fabrice Wolf, σχετικά με την δυνατότητα δημιουργίας μιας εταιρείας, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο σημερινό μας άρθρο, ερχόμαστε να συζητήσουμε μια μικρή λεπτομέρεια που αναφέρθηκε στο εν λόγω άρθρο, και μάλλον πέρασε σχετικά απαρατήρητη. Την δυνατότητα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Leo2A4 με πύργους Leclerc, μια αρκούντως πρωτοποριακή ιδέα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς θα αγοραστούν 116 Rafale, 10 φρεγάτες [email protected] και τεθωρακισμένα για την αναγέννηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω Γαλλίας (του Fabrice Wolf)


Είναι σαφές πως η έλλειψη διορατικότητας πριν από 15 χρόνια, επέτρεψε την παράδοση ικανού αριθμού Leo2A4 στην Τουρκία. Επίσης, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, άρματα Leo2A4, A5 ακόμη και Α6 έγιναν διαθέσιμα, αλλά στην Ελλάδα δεν ασχολούμασταν με τέτοιες ταπεινές λεπτομέρειες, είχαμε σοβαρότερες ασχολίες. Με λίγα χρήματα θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το αρματικό δυναμικό μας, αλλά είπαμε, αυτά είναι λεπτομέρειες.

Γιατί τα τουρκικά Leo2A4 απέτυχαν παταγωδώς στη Συρία;


Σήμερα η κατάσταση στον Ελληνικό Στρατό δεν είναι τόσο «άσχημη». 170 Leo2HEL, 183 Leo2A4, και μεγάλος αριθμός Leo1A5 που πλαισιώνεται από παλαιά M48A5MOLF. Πιθανολογούμε πως αριθμός Μ60Α3 παραμένουν αξιόμαχα, παρά το γεγονός της απόσυρσής τους από μονάδες του ΕΣ. Αν και ο συνολικός αριθμός των αρμάτων μάχης της Ελλάδος είναι μεγάλος για τα σύγχρονα δεδομένα, είναι εντούτοις πολύ μικρός για την απειλή εξ ανατολών.
Η Τουρκία ετοιμάζεται να βάλει σε υπηρεσία τεράστιο αριθμό Altay,δημιουργώντας τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο αρματικό δυναμικό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, αλλά και τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Altay,η Τουρκία θα έχει τα περισσότερα άρματα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Η Τουρκία αγοράζει Javelin – Θανάσιμος κίνδυνος για τα LEO2HEL


Ποια είναι η  ελληνική απάντηση; Μπορούν τα 170 ελληνικά Leo2HEL να αντιμετωπίσουν την απειλή; Αναμφίβολα χρειάζονται και τα 183 Leo2A4,απλά υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Τα ηλεκτρονικά του άρματος είναι αρκετά παλιά και η συντήρησή τους έχει πλέον γίνει σοβαρό πρόβλημα για τον ΕΣ. Πέρα από αυτό, η απόδοση του τύπου στην Συρία ήταν απογοητευτική, αποτέλεσμα που βέβαια είναι και αποτέλεσμα των τουρκικών επιχειρησιακών λαθών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως απαιτείται άμεσα αναβάθμιση τους.
Πέρσι υπήρξε σκέψη να αναβαθμιστούν κάποια από αυτά με το κόστος να καλύπτεται από την παραχώρηση ενός μικρού αριθμού σε τρίτους. Το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει αφορούσε την παραχώρηση μέχρι 42 αρμάτων για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 141.  Ας μην συζητήσουμε το θέμα, θεωρούμε πως θα ήταν ευχής έργο να συνέβαινε κάτι τέτοιο, απλά η όλη προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.
Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη, 141 Leo2A7+ είναι πολύ ισχυρότερα από 183 Leo2A4. Αλλά ως γνωστό, ο λαϊκισμός πουλάει περισσότερο από την Κοινή Λογική, και φοβούμαστε, πως και με αυτή την ξεκάθαρη άποψή μας, θα χαρακτηριστούμε “πρωδωταις” που “ξαιπουλάναι τα αρματα του ΕΣ γεια τα λαιφτά”.

Εκσυγχρονίζοντας τα ελληνικά Leo2A4, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φιλόδοξο πρόγραμμα που συμμετέχει η Ελλάδα


Τα Leo2A4 βέβαια παραμένουν με τα ηλεκτρονικά της δεκαετίας του 80, με ότι σημαίνει αυτό για την ικανότητα τους να πολεμούν και να εκτελούν την αποστολή τους. Συνεπώς, ασχέτως των όσων συζητούμε, η αναβάθμιση είναι επιτακτική ανάγκη. Ας δούμε πως αυτή θα μπορούσε να γίνει με γαλλική βοήθεια, με βάση όσα γράφτηκαν στο άρθρο του Fabrice Wolf.

Eurosatory 2018: σκάφος Leopard 2A7 + πύργος Leclerc = «ευρω-τανκ»!


Πέρσι, το πλέον ενδιαφέρον έκθεμα της Eurosatory ήταν το EMBT ή European Main Battle Tank. To τελευταίο είναι ουσιαστικά ένα υβρίδιο του πήγματος του Leopard 2A7 και του πύργου του Leclerc. Από όσο γνωρίζουμε, ο συνδυασμός πήγε περίφημα, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, και ελπίζεται πως θα οδηγήσει σε ένα κορυφαίο άρμα μάχης που θα εξοπλίσει στο μέλλον τους ευρωπαϊκούς στρατούς. H υψηλή κινητικότητα και τα προηγμένα ηλεκτρονικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό άρμα μάχης.

Η επιλογή του πύργου του Leclerc έχει μεγάλη σημασία, καθώς αναμφίβολα είναι πολύ καλύτερος του γερμανικού πύργου. Το Leclerc καταρχάς έχει διθέσιο κι όχι τριθέσιο πύργο, καθώς την θέση του γεμιστή έχει πάρει το αυτόματο σύστημα γέμισης. Έτσι το Leclerc έχει τριμελές πλήρωμα, όπως όλα τα σύγχρονα άρματα μάχης. Επίσης, οι δυνατότητες εξέλιξης του πύργου είναι πολύ μεγαλύτερες από τον   πύργο του Leo2. Η modular θωράκισή του θεωρείται πως προσφέρει καλύτερη προστασία από τις γερμανικές λύσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σύστημα που προσφέρει μια επιπλέον προστασία, αν και όχι ενεργητική.

Αναβάθμιση των ελληνικών M109 από την INTRACOM


Το θέμα για εμάς είναι πως ο πύργος ταιριάζει άψογα με το πήγμα του Leopard 2A7, που με την σειρά του δεν έχει μεγάλες διάφορες από το πήγμα του Leo2A4. Συνεπώς, πύργος μπορεί να τοποθετηθεί. Καθώς είναι χαμηλότερου βάρους από τον πύργο του Leo2A4, η κινητικότητα του άρματος θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ θα μειωθεί και το μέγιστο ύψος και η σιλουέτα του στα εχθρικά σκοπευτικά. Σε πιθανό εκσυγχρονισμό θα προσθέταμε μόνο το σύστημα Hybrid GENAIRCON της Intracom, ενώ το σύστημα Trophy θα είχε θέση αν δεν τοποθετούνταν το GALIX.
To Leclerc είναι εξοπλισμένο με το λειόκανο πυροβόλο GIAT CN120-26/52 των 120mm/μήκους 52 διαμετρημάτων. Πρόσφατα, γαλλική αμυντική εταιρία Nexter, τοποθέτησε ένα πυροβόλο των 140 mm σε ένα άρμα μάχης Leclerc, για να συγκεντρώσει δεδομένα για το γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα Main Ground Combat System (MGCS), που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το Leclerc και το Leopard 2. Το νέο πυροβόλο αναμένεται να προσφέρει ισχύ πυρός αυξημένη κατά 70%, σε σχέση με τα υπάρχοντα πυροβόλα των 120mm.

Η Γαλλία δοκιμάζει πυροβόλο των 140mm για το μελλοντικό γαλλογερμανικό άρμα μάχης (MGCS)


Για την χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος έχει ήδη γράψει ο Fabrice Wolf, στο παλιότερο άρθρο του. Φυσικά, μέχρι να βρεθεί αυτή ή άλλη λύση, τα Leo2A4 θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως έχουν.

Η Rafael προτείνει το Trophy για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 2!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πέρυσι το Μάιο, είχαμε ταράξει τα νερά της αμυντικής τότε αρθρογραφίας με ένα Out Of The Box (με πολλά Out of The Box..., αλλά...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Είμαστε 2, είμαστε 3… θα γίνουμε και 24! Τα Ελληνικά Rafale...

20
 Οι μέρες πλησιάζουν, και μιας και όλοι οι συντάκτες μας και αναγνώστες μας ήταν καλά παιδιά, το Δωράκι μου θα είναι τα πρώτα 6...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Δεκεμβρίου 1943: Επιχείρηση “Βαλλιστρίς”, βομβαρδίζοντας τους V-1

0
Η συμμαχική αεροπορία ξεκινά να πλήττει τις βάσεις εκτόξευσης πυραύλων V-1 και V-2 στις Κάτω Χώρες εξαπολύοντας την επιχείρηση "Crossbow".Είχε προηγηθεί η επιχείρηση “Hydra”,...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πέρυσι το Μάιο, είχαμε ταράξει τα νερά της αμυντικής τότε αρθρογραφίας με ένα Out Of The Box (με πολλά Out of The Box..., αλλά...

Στην Ουκρανία καταλήγουν τα Αφγανικά ελικόπτερα Mi-17 ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται να μεταβιβάσουν περισσότερα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και των μεταγωγικών ελικοπτέρων Mil Mi-17 που ανήκαν στην Αφγανική Πολεμική Αεροπορία,...

Ακόμη μια κορβέτα Gowind στο νερό, η πρώτη των Εμιράτων

Bani Yas (P110) ονομάζεται η πρώτη κορβέτα Gowind των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία καθελκύστηκε χθες στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient. Θα...