ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Leo2A4 με πύργο από το Leclerc;

86
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύσαμε ένα άρθρο του Fabrice Wolf, σχετικά με την δυνατότητα δημιουργίας μιας εταιρείας, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο σημερινό μας άρθρο, ερχόμαστε να συζητήσουμε μια μικρή λεπτομέρεια που αναφέρθηκε στο εν λόγω άρθρο, και μάλλον πέρασε σχετικά απαρατήρητη. Την δυνατότητα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Leo2A4 με πύργους Leclerc, μια αρκούντως πρωτοποριακή ιδέα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς θα αγοραστούν 116 Rafale, 10 φρεγάτες [email protected] και τεθωρακισμένα για την αναγέννηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω Γαλλίας (του Fabrice Wolf)

Είναι σαφές πως η έλλειψη διορατικότητας πριν από 15 χρόνια, επέτρεψε την παράδοση ικανού αριθμού Leo2A4 στην Τουρκία. Επίσης, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, άρματα Leo2A4, A5 ακόμη και Α6 έγιναν διαθέσιμα, αλλά στην Ελλάδα δεν ασχολούμασταν με τέτοιες ταπεινές λεπτομέρειες, είχαμε σοβαρότερες ασχολίες. Με λίγα χρήματα θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το αρματικό δυναμικό μας, αλλά είπαμε, αυτά είναι λεπτομέρειες.

Γιατί τα τουρκικά Leo2A4 απέτυχαν παταγωδώς στη Συρία;

Σήμερα η κατάσταση στον Ελληνικό Στρατό δεν είναι τόσο «άσχημη». 170 Leo2HEL, 183 Leo2A4, και μεγάλος αριθμός Leo1A5 που πλαισιώνεται από παλαιά M48A5MOLF. Πιθανολογούμε πως αριθμός Μ60Α3 παραμένουν αξιόμαχα, παρά το γεγονός της απόσυρσής τους από μονάδες του ΕΣ. Αν και ο συνολικός αριθμός των αρμάτων μάχης της Ελλάδος είναι μεγάλος για τα σύγχρονα δεδομένα, είναι εντούτοις πολύ μικρός για την απειλή εξ ανατολών.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να βάλει σε υπηρεσία τεράστιο αριθμό Altay,δημιουργώντας τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο αρματικό δυναμικό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, αλλά και τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Altay,η Τουρκία θα έχει τα περισσότερα άρματα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Η Τουρκία αγοράζει Javelin – Θανάσιμος κίνδυνος για τα LEO2HEL

Ποια είναι η  ελληνική απάντηση; Μπορούν τα 170 ελληνικά Leo2HEL να αντιμετωπίσουν την απειλή; Αναμφίβολα χρειάζονται και τα 183 Leo2A4,απλά υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Τα ηλεκτρονικά του άρματος είναι αρκετά παλιά και η συντήρησή τους έχει πλέον γίνει σοβαρό πρόβλημα για τον ΕΣ. Πέρα από αυτό, η απόδοση του τύπου στην Συρία ήταν απογοητευτική, αποτέλεσμα που βέβαια είναι και αποτέλεσμα των τουρκικών επιχειρησιακών λαθών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως απαιτείται άμεσα αναβάθμιση τους.

Πέρσι υπήρξε σκέψη να αναβαθμιστούν κάποια από αυτά με το κόστος να καλύπτεται από την παραχώρηση ενός μικρού αριθμού σε τρίτους. Το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει αφορούσε την παραχώρηση μέχρι 42 αρμάτων για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 141.  Ας μην συζητήσουμε το θέμα, θεωρούμε πως θα ήταν ευχής έργο να συνέβαινε κάτι τέτοιο, απλά η όλη προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.

Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη, 141 Leo2A7+ είναι πολύ ισχυρότερα από 183 Leo2A4. Αλλά ως γνωστό, ο λαϊκισμός πουλάει περισσότερο από την Κοινή Λογική, και φοβούμαστε, πως και με αυτή την ξεκάθαρη άποψή μας, θα χαρακτηριστούμε “πρωδωταις” που “ξαιπουλάναι τα αρματα του ΕΣ γεια τα λαιφτά”.

Εκσυγχρονίζοντας τα ελληνικά Leo2A4, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φιλόδοξο πρόγραμμα που συμμετέχει η Ελλάδα

Τα Leo2A4 βέβαια παραμένουν με τα ηλεκτρονικά της δεκαετίας του 80, με ότι σημαίνει αυτό για την ικανότητα τους να πολεμούν και να εκτελούν την αποστολή τους. Συνεπώς, ασχέτως των όσων συζητούμε, η αναβάθμιση είναι επιτακτική ανάγκη. Ας δούμε πως αυτή θα μπορούσε να γίνει με γαλλική βοήθεια, με βάση όσα γράφτηκαν στο άρθρο του Fabrice Wolf.

Eurosatory 2018: σκάφος Leopard 2A7 + πύργος Leclerc = «ευρω-τανκ»!

Πέρσι, το πλέον ενδιαφέρον έκθεμα της Eurosatory ήταν το EMBT ή European Main Battle Tank. To τελευταίο είναι ουσιαστικά ένα υβρίδιο του πήγματος του Leopard 2A7 και του πύργου του Leclerc. Από όσο γνωρίζουμε, ο συνδυασμός πήγε περίφημα, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, και ελπίζεται πως θα οδηγήσει σε ένα κορυφαίο άρμα μάχης που θα εξοπλίσει στο μέλλον τους ευρωπαϊκούς στρατούς. H υψηλή κινητικότητα και τα προηγμένα ηλεκτρονικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό άρμα μάχης.

Η επιλογή του πύργου του Leclerc έχει μεγάλη σημασία, καθώς αναμφίβολα είναι πολύ καλύτερος του γερμανικού πύργου. Το Leclerc καταρχάς έχει διθέσιο κι όχι τριθέσιο πύργο, καθώς την θέση του γεμιστή έχει πάρει το αυτόματο σύστημα γέμισης. Έτσι το Leclerc έχει τριμελές πλήρωμα, όπως όλα τα σύγχρονα άρματα μάχης. Επίσης, οι δυνατότητες εξέλιξης του πύργου είναι πολύ μεγαλύτερες από τον   πύργο του Leo2. Η modular θωράκισή του θεωρείται πως προσφέρει καλύτερη προστασία από τις γερμανικές λύσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σύστημα που προσφέρει μια επιπλέον προστασία, αν και όχι ενεργητική.

Αναβάθμιση των ελληνικών M109 από την INTRACOM

Το θέμα για εμάς είναι πως ο πύργος ταιριάζει άψογα με το πήγμα του Leopard 2A7, που με την σειρά του δεν έχει μεγάλες διάφορες από το πήγμα του Leo2A4. Συνεπώς, πύργος μπορεί να τοποθετηθεί. Καθώς είναι χαμηλότερου βάρους από τον πύργο του Leo2A4, η κινητικότητα του άρματος θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ θα μειωθεί και το μέγιστο ύψος και η σιλουέτα του στα εχθρικά σκοπευτικά. Σε πιθανό εκσυγχρονισμό θα προσθέταμε μόνο το σύστημα Hybrid GENAIRCON της Intracom, ενώ το σύστημα Trophy θα είχε θέση αν δεν τοποθετούνταν το GALIX.

To Leclerc είναι εξοπλισμένο με το λειόκανο πυροβόλο GIAT CN120-26/52 των 120mm/μήκους 52 διαμετρημάτων. Πρόσφατα, γαλλική αμυντική εταιρία Nexter, τοποθέτησε ένα πυροβόλο των 140 mm σε ένα άρμα μάχης Leclerc, για να συγκεντρώσει δεδομένα για το γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα Main Ground Combat System (MGCS), που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το Leclerc και το Leopard 2. Το νέο πυροβόλο αναμένεται να προσφέρει ισχύ πυρός αυξημένη κατά 70%, σε σχέση με τα υπάρχοντα πυροβόλα των 120mm.

Η Γαλλία δοκιμάζει πυροβόλο των 140mm για το μελλοντικό γαλλογερμανικό άρμα μάχης (MGCS)

Για την χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος έχει ήδη γράψει ο Fabrice Wolf, στο παλιότερο άρθρο του. Φυσικά, μέχρι να βρεθεί αυτή ή άλλη λύση, τα Leo2A4 θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως έχουν.

Η Rafael προτείνει το Trophy για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 2!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Ναι αλλα με το πυροβόλο των 140mm και πρεπει να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός αρμάτων των 120mm ισως με κάποιον εκσυχρονισμό των M60.

airman
Guest
airman

Το μελλον δειχνουν οι ρωσοι(ΑΡΜΑΤΑ) με τηλεχειριζομενο πυργο ,τα λεολεκλερκαλταια ειναι μπαζο ( βλεπε συρια).

x-m
Member
x-m

Ακόμα δεν το είδαμε (το ΑRΜΑΤΑ) υπερόπλο το βαφτίσαμε.

George74
Member
George74

Ως προς το δόγμα που είναι η άμυνα της χώρας και όχι επίθεση και με βάση τη γεωγραφία και τοπογραφία του τόπου μας – εξαίρεση πάντα τα βόρεια σύνορα – δε θεωρώ ότι τα τανκ μπορούν να κάνουν την διαφορά. Εκεί που θά’ πρέπε να δώσουμε βάση είναι σε κατευθηνώμενα βλήματα, αντιαεροπορικά και αντιπλοϊκά συστήματα, συστήματα αυτοπρωστασίας και οπλισμένα UAVs (γιατί οι ψυχές είναι μετρημένες και πολιτιμώτερες από τις λαμαρίνες), αυτοματισμούς, τορπίλες και υποβρύχια, πλοία, ελικόπτερα, το ΠΝ και η ΠΑ. Βασικά τη δουλειά των πλοίων μπορούν να κάνουν μερικώς και τα νησιά μας.

Spock
Guest
Spock

Αυτή η επικίνδυνη άποψη για τα νησιά που θα παίξουν τον ρόλο των πλοίων κυκλοφορεί πολύ τώρα τελευταία! Μου θυμίζει τους Γάλλους που περίμεναν ότι θα τη γλιτώσουν με τη γραμμή Μαζινό και τελικά την πάτησαν! Επίσης το δόγμα μπορεί να είναι αμυντικό αλλά η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα μερικές φορές.

Π.Α
Guest
Π.Α

O πολεμος ομως κοστιζει δεν εχει ουτε καμια super οικονομια η Τουρκια ουτε κανα υπερστρατο. Εαν θυμασαι η ανταλλαγη πυρων του πυροβολικου της Νοτιας με τη Βορειο Κορεα που ειχε γινει καποια χρονια πριν ειχε κοστισει στους Νοτιοκορεατες περιπου 500Μ ή 250Μ ( εαν θυμαμαι καλα ) αρα ειναι σχετικο με τα νησια. Οκ δεν θα εχουν και απεριοριστα πυρομαχικα οι Τουρκοι σε παρατετααμενη συρραξη με την Ελλαδα. Ηδη, εαν αληθευει, οτι το 80% εχει φυγει απο την ΤΠΑ ( τουτεστην, εχουν να πεταξουν τα μαχητικα τους αυτη τη στιγμη 56! πιλοτους, οκ μεγαλε δε πας για πολεμο την επομενη… Read more »

Nik13
Guest
Nik13

Στατικη αμυνα το 2020 που υπαρχουν τοσα οπλα μεγαλης απόστασης απ τους απεναντι κ συστηματα στοχοποιησης….απλα ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ.
Οποτε ο ρολος των νησιων ειναι αλλος κ ο ρολος των πλοιων αλλος

gdmast
Member
gdmast

Δηλαδή το πλοίο στο νερό φεύγει νωρίτερα από το αυτοκινούμενο του πυροβολικού?

Nik13
Guest
Nik13

Ποιο αυτικινητο;;θελεις ρανταρ για να βρεις τους στοχους…θελεις εκτοξευτες..κ ολα αυτα αυτοκινουμενα…επισης θελεις κ συστηματα αυτοπροστασιας αυτων αλλα κ αα πυραυλους περιοχης για προστασια….διοτι αυτα θα στοχοποιηθουν ευκολα.

Κ αφου πληρωσεις για ολα αυτα μπορεις να τα χρησιμοποιήσεις μονο για το συγκεκριμενο σημειο διοτι το νησι δεν μεταφέρεται…

kiriakos
Member
kiriakos

Το πλοίο σαφώς και κινείται πιο γρήγορα από οχήματα σε ανύπαρκτους χωματόδρομους. Επίσης το πλοίο μπορεί να πάει όπου θέλει. Επίσης το πλοίο δεν έχει νεκρούς χρόνους τάξης για βολή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση.

Flanker
Member
Flanker

“Το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει αφορούσε την παραχώρηση μέχρι 42 αρμάτων για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 141. “… “Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη, 141 Leo2A7+ είναι πολύ ισχυρότερα από 183 Leo2A4. “. Οποτε υποννοειται οτι με την ενοικιαση μακροχρονη 42 Λεο2Α4 σε καποια ευρωπαικη χωρα (μαλλον πολωνια η ρουμανια) εξοικονουμε κονδυλια για αναβαθμιση 141 Λεο σε Α7. Ας δουμε λιγο τα νουμερα. Ενα Λεο2Α7 παει γυρω στα 8 εκ ευρω το ελαχιστο.Ας υποθεσουμε οτι εκσυγχρονισμος σε Α7 ειναι 6εκ ευρω.η διαφορα Λεο 2Α4 και Α7 εινια κυριως ο πυργος και τα υποσυστηματα που ενσωματωνει.(πυροβολο θωρακιση blow up panels,mΣΕΠ).Οποτε δεν γλυτωνουμε… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Σωστότατος
Aλλες πληροφορίες ανάφεραν μεγαλύτερο αριθμό από 42
Και σε καμια περίπτωση δεν περιλάμβανε εκσυχρονισμό των υπολοιπων A4 σε επίπεδο A7 aλλα σε κάτι κατώτερο
Κερδισμένοι από όλες τις απόψεις οι φίλοι μας οι γερμανοί βεβαίως βεβαίως
Η πρόταση να κοτσάρουμε πύργο από Leclerc σε Leo δεν στέκει από καμια εδώ άποψη
Εδώ δεν έχουμε αρκετά πυρομαχικά των 120mm….

flashg
Member
flashg

+1.Ένας που μιλάει σωστά και με νούμερα.

Leonidas
Member
Leonidas

+1
το αστείο με την ορθογραφία ήταν καλό όμως!

Pagoboy
Guest
Pagoboy

Flanker ..έγραψες!!

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Έτσι όπως τα λες είναι Flanker..ολόσωστος!!! Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα άρματά μας, να βρούμε χρήματα κόβοντας τίποτα επιδόματα και να τα αναβαθμίσουμε παρά να ξεπουλήσουμε μερικά για χάρη των υπολοίπων..! Κι εγώ πήρα τα Χριστούγεννα το επίδομα που μοιραζόταν και ήταν σα να έριχνα μια κουταλιά ζάχαρη σε ένα καζάνι με καφέ. Τώρα,τον Φλεβάρη, και τον Μάρτη κλπ, επίδομα γιοκ και ήρθα όπου ήμουνα. Χίλιες φορές να μην έπαιρνα τίποτα (μιας και δεν βοήθησε ουσιαστικά ΚΑΙ ήρθε μια φορά στους 12 μήνες) και τα χρήματα να πήγαιναν στις ΜΕΚΟ ή στην παραπάνω αναβάθμιση που λες πως κοστίζει παρά να… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

παλι το αστειο με τα επιδοματα? αντε και κοβονται ολα εχετε την εντυπωση πως θα πανε στην αμυνα? γελοιο το να το πιστευεται αυτο στο χρεος θα πηγαινε η εχετε την εντυπωση οτι θα πατε στην θεια ουρσουλα και θα της παρεις 4 σαχσεν? θα σου πει μπρεμεν και τα 3δις στο χρεος κ θα χαιρεσε.Το προβλημα δεν ειναι τα επιδοματα αλλα ο τροπος που βγαινουν. Απλα τα πραγματα το πλεονασμα ειναι χρεος κ ψηφαλακια τιποτε αλλο γι αυτο κ δεν πανε πχ στα νοσοκομεια η στην ασφαλεια.

Observer
Guest
Observer

Βασίλη μπράβο!!!

Nik13
Guest
Nik13

Αν οταν καναμε την αγορα καινουργιων ΛεοΑ6 περναμε 500 Α4 κ οχι 180 οπως καναμε τοτε θα ειχαμε πολλες εναλακτικες λυσεις κ θα αξιζε να δωσουμε κ 200 αρματα για να παρουμε χρηματα αλλα θα μας μενανε αλλα 300…
Εμεις ομως στην βιασυνη μας για την μιζα πηραμε 180 Α4 κ κατι αρχαια Α5

lexandreas
Guest
lexandreas

Να προστεθώ και εγώ παρακαλώ στους αγράμματους ηλιθίους που τολμούν να διαφωνούν μαζί σας!

Nik13
Guest
Nik13

Καταρχην συμφωνω μαζι σου.Κατα δευτερον ΓΙΑΤΙ οταν καναμε την αγορα τον καινουργιων λεο2α6 πηραμε ΜΟΝΟ 180 κ οχι 500;;
Αν ειχαμε παρει 500 τοτε οι λυσεις ητανε πολλες ακομα κ αν διναμε 200 σε καποιες αλλες χωρες κ βρισκαμε ενα κοινονπρογραμμα αναβαθμισης.

Marios.kosmidis
Guest
Marios.kosmidis

Η αξιολόγηση πριν την.αγορα των leo2 στα χέρια Ελλήνων αξιωματικών και και τεχνικών στο Λιτοχωρο. είχε δείξει ακριβώς τα ανάποδα απο αυτα που αναφερετε. Σχετικά καλύτερη απόδοση του σώματος του leclerc καλύτερη κινητικότητα και ταχύτητα λόγω του πολύ υψηλού λόγου ιπποδύναμης προς βάρος, και ευελιξία. Αντιθετως όχι μόνο ο πύργος του leo2 είχε καλύτερη αποτελέσματα και στις.βολες και στην προστασία του πηγματος αν και αυτά τα στοιχεία εύλογως δεν έγιναν λεπτομερώς γνωστά, αλλά ο πύργος του leclerc όχι μόνο τα πήγε.πολυ άσχημα.στις.βολες, στισ.δοκιμεσ αποκάλυψης στόχου αλλα ειδικά το αυτόματο σύστημα γέμισης όχι.μονο δεν πήγε καλά αλλα και ήταν.ο κυριος αίτιος… Read more »

TCH
Member
TCH

Οι δοκιμές στο Λιτόχωρο έγιναν όταν εγώ ήμουν ακόμα φαντάρος … Και το leclerc ήταν ακόμα πολύ πρώιμη σχεδίαση, ούτε καν ο Γαλλικός στρατός τα είχε αξιοποιήσει νομίζω .. λόγικα ειναι σίγουρο ότι θα έχουν λυθεί όλα αυτα που αναφέρεις 20 και βάλε χρόνια μετά, εκτός και εάν οι Γάλλοι είναι τελείως άχρηστοι και το έχουν σε υπηρεσία απο τότε έως σήμερα με τόσο σοβαρά προβληματα. Ιππιλαρχος που πήρε μέρος στις δοκιμές έλεγε σε κουβεντουλα ότι το γαλλικό άρμα είχε φοβερό πύργο εργονομία σκοπευτικά κτλ , διαστημόπλοιο το αποκαλεσε, με σοβαρότατο ομως, όντως, μειονεκτημα τις εμπλοκές ..

ira-ant
Guest
ira-ant

Μια διορθωση:Υπιλαρχος,οχι ιππιλαρχος.

TCH
Member
TCH

Σωστος..
Σορρυ.. μπερδεύτηκε με το ιππικο.. smile
Παιζουν πολυ και οι ανορθογραφιες στην κουβεντα μας

Gunner
Member
Gunner

Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στις ελληνικές δοκιμές ήταν ένα από τα οχήματα που πουλήθηκαν στα ΗΑΕ, εξοπλισμένο με γερμανικό πακέτο ισχύος , επιπλέον θωράκιση και άλλες βελτιώσεις σε σχέση με το βασικό μοντέλο που αγόρασαν οι Γάλλοι.

evo_ii
Member
evo_ii

“….Και στα χαρτα λοιπον θα επρεπε να γίνει προσπάθεια ανάποδα δηλαδή πηγμα.levlerkc με πύργο leo….”:

Υπάρχουν φωτο που δείχνουν ότι είχε δοκιμαστεί ΚΑΙ αυτός ο (ανάποδος) συνδυασμός από την KNDS, αλλά για λόγους που δε μου είναι γνωστοί δεν προχώρησε – σε αντίθεση με τον εδώ συζητούμενο συνδυασμό που φαίνεται ότι έχει σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Ερωτήματα:
1) Πόσο θα κοστίσει η μετατροπή στα 180 LeoA4 & 170 Leo2HEL?
2) Ποσο χρόνο θα πάρει η αντικατάσταση?
3) Που μπορεί να γίνει?
4) Αφού ο πύργος του Γαλλικού άρματος είναι καλύτερος από του Γερμανικού (και εν μέρει όλο το άρμα), γιατί εμείς πήραμε Γερμανικά άρματα μάχης?
5) Με βάση το 4, γιατί να μην πάμε κατευθείαν στους Γάλλους να τους ζητήσουμε μερικά Leclerc?
6) Γιατί να δεσμεύσουμε πόρους για τέτοιες πατέντες και να μην κρατήσουμε τα λεφτά για να πάρουμε κατευθείαν (ή να μπούμε στο πρόγραμμα) το New Gen European Tank?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

O πύργος στα υπερσύγχρονα Leo-2HEL δεν θα αλλαχτεί ούτε σε 40 χρόνια. Για τα Leo-2A4 γράφει το άρθρο.

Spirit
Guest
Spirit

Απο που να το πιάσει και που να το αφήσει κανείς πάλι. Χάθηκε μεγάλος αριθμός Leo 2A4, χάθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός 2A6 HEL και η καλύτερη αρχική προσφορά των Γερμανών. Τελικά δεν ξέρω τι κάνουμε σωστά διαχρονικά σε αυτή την ριμαδοχώρα. Σε ότι αφορά την πρόταση που αναφέρεται νομίζω ότι εξωπραγματική και εκτός λογικής για να είναι πραγματική, στην καλύτερη περίπτωση το να πουληθούν 1εκ. τα 2Α4, δεν μπορεί να εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για εκσυγχρονισμό σε επίπεδο Α7. Τώρα πια είναι η λύση αφού χάθηκαν και τα τελευταία Ολλανδικά Α6; Νομίζω απίθανο να δούμε οποιαδήποτε κίνηση. Θεωρητικά το… Read more »

George
Member
George

Ενδιαφέρουσα περίπτωση (για τα ελάχιστα οικονομικά μας μέσα) τα 400 Challenger 1 που έχουν γίνει upgraded από τους Ιορδανούς . Θα μπορούσαν να είναι η άμεση λύση για να γίνουν τα M-48 επιτέλους κατσαρόλες.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση τα μεταχειρισμένα Ιταλικά Centauro που πήραν.
Μοιάζουν ιδανικά για τα νησιά.

TCH
Member
TCH

Ίσως θα έπρεπε να δούμε μήπως γίνεται -λεμε τώρα – να ταιριάξουμε τον ελαφρύ κατά γενική ομολογία πύργο των Γάλλων σε σκάφος leo 1. Που έχουμε και πολλά. Όσο για τον δανεισμό, οι κάννες των 120 που έχουμε είναι λίγες. Να ρωτήσουμε μήπως θέλουν καμία 100ρια leo 1, molf η ακόμα και δωρεάν M60.. για δικά τους, ακούγεται πολύ καλύτερο. Εδώ εμείς έχουμε υπαρκτή απειλή και κάθε leo 2 είναι πολύτιμο. Για τους Πολωνους που δεν υπάρχει περίπτωση στην επόμενη 10ετια τουλάχιστον να δεχθούν Ρωσική εισβολή, τα leo1 είναι μια χαρά για τις παρελάσεις και καμία ειρηνευτική του ΝΑΤΟ. Οι… Read more »

gdmast
Member
gdmast

Το 2025 η Τ θα διαθέτει 774 τανκ με πυροβόλο 120mm σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα και η Ε 353. Αυτά τα 353 (Leo2), χρειάζονται αναβάθμιση. Εκτός των Leo2 και των 501Leo-1A5 που και αυτά χρειάζονται αναβάθμιση (τουλάχιστον σε 1Α6, δηλ. πυροβόλο 120mm κ.λπ.), η Ε δεν έχει άλλα τανκ. Τα υπόλοιπα στις σημερινές συνθήκες είναι πάρα πολύ μέτρια (και δεν προβλέπεται και αναβάθμιση που κάποια ψευτο-λύση θα έδινε). Τανκ με πυροβόλο κάτω των 120mm? Με τα τωρινά δεδομένα (που θα χειροτερέψουν αν δεν κάνουμε κάτι), είναι ανήκουστο να φύγει από τη χώρα έστω και μισό Leo2. Ας νοικιάσουν… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

ασχετο αλλα εχει καμια 100 λεκλερκ σε αποθηκευση η γαλλια δεν τα χτυπαμε κ με προγραμμα εκσυγχρονισμου α4 κ να αποσυρουμε μολφ?

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Για έναν χρόνο σταματάμε τα προεκλογικά επιδόματα υπερ κομματικών στρατών και με 1δις που θα εξοικονομηθούν προχωράμε σε αγορά-συμπαραγωγή 200 merkava mk4 των 5εκ./μονάδα. Επειδή όμως ζούμε στο ελλαδιστάν και όχι στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι να το μοίραζαν στους 18άρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά, ως επίδομα απόκτησης της ιδιότητας του ψηφοφόρου! Άσε που για νέα προμήθεια θα θέλαμε άλλο ένα δις για μίζες!

Τζέρης Σεριάτος
Guest
Τζέρης Σεριάτος

χαχα οντως το μονο επίδομα πού δεν υπάρχει ειναι το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στις κάλπες, επίδομα ψηφοφόρου.

Nikolaos
Member
Nikolaos

“Αν και ο συνολικός αριθμός των αρμάτων μάχης της Ελλάδος είναι μεγάλος για τα σύγχρονα δεδομένα, είναι εντούτοις πολύ μικρός για την απειλή εξ ανατολών.” Η ουσιωδέστερη διαπίστωση του άρθρου. Που βέβαια φέρνει στο φως το αμαρτωλό θέμα της επάνδρωσης (και της θητείας). Με βέτο των πολιτικών νεολαιών και άλλων παρασίτων άμυνα δεν γίνεται. Δυστυχώς. Όσο για εκσυγχρονισμούς 2Α4 σε 2Α7, απαιτούνται τεράστια κονδύλια. Δεν περιποιεί τιμή στο έγκριτο περιοδικό να ασπάζεται ιδέες του τύπου ότι με εκμίσθωση μιας επιλαρχίας ευρίσκονται τα χρήματα αυτά. Που και αυτή (η επιλαρχία) δεν περισσεύει. Θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για την άμυνα. 1… Read more »

andreasmp412c
Member
andreasmp412c

Οι πυργοι των leclerc φερνουν ψηφους στην εκαστοτε πολιτικη ηγεσια; Αν οχι δε μας κανουν. Ρε παιδια μιλαμε για μια χωρα που της διναν 2Α4 κ οι υπευθυνοι ειτε εβοσκαν ειτε αγοραζαν 1Α5 κ στο μεσοδιαστημα επαιρναν ΗΕL χωρις βληματα. Ας κουμπωσουμε κανενα trophy στα λεο μας κ ας μεινουν ως εχουν στη τελικη

adpanos
Guest
adpanos

Εγώ ένα έχω να πω. Τα οπλικά συστήματα έχουν γίνει πανάκριβα, ειδικά λόγω ηλεκτρονικών ενώ λόγω διαρκούς εξέλιξής τους πολύ γρήγορα όλα τα όπλα γίνονται παρωχημένα. Για να μπορέσει η Ελλάδα να κρατήσει τα οπλικά της συστήματα σύγχρονα θα πρέπει διαρκώς να βρίσκεται με το χέρι βαθειά στην τσέπη. Ταυτόχρονα στην σημερινή συγκυρία όπου ο αντίπαλος διαρκώς εξοπλίζεται, πέρα του εκσυγχρονισμού΄των Ελληνικών όπλων χρειάζεται και αύξησή τους με νέες μονάδες. Συμπερασματικά όσο η λογική μας βρίσκεται στην αγορά από το εξωτερικό, δεν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τους αριθμούς που απαιτούνται, ούτε να εκσυγχρονίζουμε τα παλαιά . Χρειάζεται ανάπτυξη… Read more »

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Ναι χρειαζόμαστε κι άλλα άρματα για να… προελάσουμε στις πεδιάδες της Κεντρικής Ευρώπης!! Αν υπάρξει ελληνο-τουρκική στρατιωτική αναμέτρηση αυτη θα ειναι στο πλαίσιο κυριαρχίας κυρίως στο Αιγαίο αλλά και την Νοτιανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις Ακαρ για “γαλάζια πατρίδα” δεν ειναι τυχαίες. Άρα το παιχνίδι θα κριθεί στη θάλασσα!!!

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Μάλλον ξεχνάτε το σχέδιο Βαριοπούλα η υλοποίηση του οποίου είχε πάρα πολλές πιθανόηττες να εφαρμοστεί.

Ορθώς το Αιγαίο/ΝΑ Μεσόγειος είναι Νο.1 αλλά θα ήταν έγκλημα να μην είμαστε πανέτοιμοι στον Έβρο.

gdmast
Member
gdmast

Νικόλα. Σε μια απευκταία κατάσταση, το θέατρο επιχειρήσεων δεν θα είναι το Αιγαίο (μόνο). Θα είναι και ο Έβρος και η ΑΟΖ και κατά τους ειδικούς και η Κύπρος. Ειδικά η επικράτηση στον Έβρο και στην ΑΟΖ είναι κομβικής σημασίας για όποιον την πετύχει. Και τούτο διότι, δημιουργεί ένα είδος μέγγενης στον αντίπαλο. Για παράδειγμα, αν η γείτονες επικρατήσουν στον Έβρο και την ΑΟΖ, τότε βάζουν στη μέση το θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου κλείνοντάς το (πιέζοντάς το) από τρεις (χονδρικά) πλευρές. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα μας δεν θα κρατούσε για πολύ ένα μέτωπο σχεδόν βαλλόμενο από παντού. Αντίθετα,… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Νομίζω θα ήταν πανάκριβη και χρονοβόρα η παραπάνω μετατροπή με τοποθέτηση πύργου Leclerc σε Leo2 A4 ενώ τα όποια οφέλη είναι συζητήσιμα, καθώς είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρονικά των γάλλων και η υποστήριξη τους είναι πανάκριβη και ο Ε.Σ είχε κακή εμπειρία από τα AMX-30, ΑΜΧ-10P. Αν υπήρχε μία εθνική κυβέρνηση με ενδιαφέρων για τις ένοπλες δυνάμεις το ξαναβλέπαμε. Το ίδιο ισχύει και για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της παραχώρησης 42 x Leo2 A4 και εκσυγχρονισμού των υπολοίπων 141 x Leo2 A4 σε επίπεδο A7….ούτε καν, θα παίρναν οι κυβερνόντες τα όποια χρήματα από την πώληση – ενοικίαση των αρμάτων και… Read more »

Κώστας
Guest
Κώστας

Δεν αφήνουμε πάλι τα μεγαλεπήβολα σχέδια και να δούμε αν έχουμε οβίδες για τα HEL; Για τα απλά πράγματα οι “υπεύθυνοι” κάνουν τα παγόνια, γιατί (ακόμα) περιμένουμε προγραμματισμό και επαγγελματισμό; Πάλι αυταπάτες;

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1
Ειμαστε τεχνικα καταρτισμένοι επειδη μας το ειπε η μαμα μας και ο ΠτΔ. Σοβαρα κρατη κοιτανε τετοια προιοντα να τα φτιαχνουν μεσα.

Leonidas
Member
Leonidas

Από την άλλη αν ήταν να τα πουλήσουμε κάπου για να πάρουμε λεφτά να εκσυγχρονίσουμε τα υπόλοιπα γιατί να μην τα πουλήσουμε στην Κύπρο που θέλει έτσι και αλλιώς καινούργια άρματα…λέω εγώ. Μένουν έτσι στο ελληνικό έθνος και παίρνει και τα λεφτά η ελλάδα για εκσυγχρονισμούς. Ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου. γίνονται επιχειρησιακά άμεσα αφού μπορούν να τα χειρίζονται έλληνες χειριστές μέχρι να εκπαιδευτή το κατάλληλο προσωπικό, ομοιοτυπία με ελλήνικο στρατό, ότι και να συνεπάγεται αυτό στην υποστήριξη…κτλ

seb
Member
seb

Με κίνδυνο να τρολάρω την κουβέντα, να ρωτήσω κάτι άλλο; Τι πεζικό θα συνοδεύσει τα όποια άρματα;

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1
Δυστυχως……

Spirit
Guest
Spirit

Τα Μ2 να μετασκευαστούν έστω ως ΤΟΜΠ, αφαιρώντας τους έστω και τον πύργο φαίνεται χαλάει πολλούς, προτιμούν τα παπάκια… λύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση υπάρχουν αλλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίναι απίθανο να παρθεί η απόφαση να ,,παντρευτεί,, το σκάφος του Leo-2A4 με τον πύργο του Leclerc. Και με όποιο άλλο πύργο. Π.χ του Μ-1. Και να θέλουμε να το κάνουμε οι γάλλοι θα μας πουλήσουν πανάκριβα τους πύργους των Leclerc ενώ ο Ε.Σ δεν θέλει άρματα μάχης με αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου. Πέρα ότι είναι απίθανο να δούμε Leo-2A4 με πύργο του Leclerc προσωπικά το θεωρώ απίθανο το να δούμε αγορά βλημάτων των 120 χλστ, σε επαρκή αριθμούς, για τα Leo-2 μας. Σήμερα αυτά έχουν ένα φόρτο βλημάτων. Αλλά 2ο δεν έχουν… Αν ήταν στο χέρι μου θα… Read more »

antonios
Member
antonios

Καποτε ενα νεο παιδι εμπνεωμενο απο ενα περιδικο αμυνας ΠΤΗΣΗ σπουδασε μηχανολογος στο ΤΕΙ Καβαλας (αν και ηθελε να περασει στο “Οχηματων Θεσ/νικης). Οταν στο 1ο εξαμηνο ολοι επερναν υπολογιστες για προαιρετικο μαθημα αυτος πηρε μεταλολογια. Στα σχεδια του ειχε και ενα αρμα…Εμαθε σαν μηχανολογος οτι ολα τα σχεδια ειναι προιν συμβιβασμου. Το 1ο κομματι συμφωνα με την τοτε βιβλιογραφια ηταν η ευαισθησια της θωρακισης μεταξυ πηγματος και πυργου γιατι οσο ποιο επικλινείς γινιταν οι εμπροσθιες θωρακισεις τοσο τα βληματα εξοστρακοζονταν στο συγκεκριμενο σημειο. Γιατι αυτος ο προλογος. Ο συγκεκριμενος συνδιασμος δεν προσφερεται για πραγματικη ΔΡΑΣΗ. Εαν προσεξετε καλα τις… Read more »

data
Member
data

Πολύ ακριβή λύση χωριά που μάλλον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πύργοι leclerk. θα ήταν προτιμότερο να πάρουμε τα διαθέσιμα από Φινλανδία και να κάνουμε εκσυγρονισμο όλων των a4 με αναβάθμιση ηλεκτρονικών και τοποθέτηση trophy

darede
Member
darede

Την ίδια στιγμή που εμείς συζητάμε εξωτικές προτάσεις πύργου leclerk με εως πυροβόλο 140 mm, οι γερμανοί της rheinmetall παρουσίαζαν την πρόταση τους για τον εκσυγχρονισμό του challenger 2. Αυτή περιλαμβάνει έναν νέο πύργο με σύγχρονα σκοπευτικά και ψηφιακή αρχιτεκτονική. Ας παρακολουθήσουμε τι θα συμβεί σε αυτόν τον διαγωνισμό και βλέπουμε τι θα μας συμφέρει για την αναβάθμιση των Leo-2A4. https://www.janes.com/article/85918/iav-2019-rheinmetall-unveils-proposal-for-challenger-2-lep Το ίδιο θα πρέπει να επιδιώξουμε και στο θέμα του IFV μιας και οι βρετανοί αναπτύσουν εκδόσεις του ascod. που κανένα άλλο ευρωπαικό τόμα δεν έχει και που δεν θα μας στοιχίσει μια περιουσία να την αναπτύξουμε εμείς. Έτσι… Read more »

GK_
Member
GK_

Η προθεση για την οποιαδηποτε προσπαθεια αναβθμησης των οιονδηποτε ΤΘ οχηματων σκονταφτει σε ορισμενα βασικα ζητηματα: Ποιος «θα» ειναι ο «εχθρος» που τα αναβαθμησμενα ΤΘ «θα» κληθουν να αντιμετωπισουν, ποια η απαραιτητη Δομη Δυναμεων για την επιτευξη μιας επιτυχους αποτροπης και ποια η χρηματοδοτηση που το Ελληνικο Κρατος μπορει να διαθεσει σε μεσοπροθεσμη βαση για την πραγματοποιηση ενος αναλογου προγραμματος και last but not least ποια η συμμετοχη της Εθνικης Βιομηχανιας ελεω ΕΠΑ & ΕΒΠΑ που προβλεπει ο νομος. Ετσι λοιπον πιστευω οτι το ερωτημα που πρεπει να τεθει: η λυση που εμφανιζεται στο κειμενο μπορει να αποτελεσει την «βελτιστη»… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

τα m-60 δεν μπορουν να γινουν τομπ/τομα? 100 κοματια ειναι αν γινεται θα ηταν μια ευκαιρια καποια αρχαια μ113 να γινουν ανταλακτικα,αλλα τοσα μολφ να γινουν και κατι καλυτερο θα γινει γιατι αμα περιμενουμε μπραντλι και βμπ κλαμα απλα.

seb
Member
seb
Observer
Guest
Observer

Βασίλη μπράβο!!!

randomname
Member
randomname

Τζάμπα λεφτά τα τανκ γενικότερα. Το οτι έχουμε αγοράσει έναν αριθμό μεγαλύτερο από ότι όλη η δυτική ευρώπη μαζί δείχνει τι κορόιδα είμαστε. Καλύτερα να δίναμε τα λεφτά για antitank οπως javelins, και ότι έμενε για αεροπλάνα και πλοία. Και μην μου πείτε οτι η δυτική ευρώπη δεν έχει μια Τουρκία δίπλα της. Γιατί το τελευταίο πράγμα που κρατάει τις ισοροπίες ελλάδας-τουρκίας είναι τα τανκ. Μόνο η τελευταία αγορά javelin που κάνανε για λίγα εκατομύρια ευρώ στην ουσία ακυρώνει όλα τα δις που έχουμε ρίξει σε τανκ. Αντί να σκεφτόμαστε με στρατηγικά όπλα αποτροπής που να ταιριάζουν και στην γεωγραφία… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν σου την πέσει ο άλλος με άρματα μάχης η απάντηση σου προς αυτόν δεν στέκει να είναι μόνο αντιαρματικά όπλα. Πρέπει να αντιπαρατάξεις και άρματα μάχης. Ενώ για να κάνεις επίθεση ή αντεπίθεση πάλι θες άρματα μάχης.
Και Javelin να αγοράσουμε ο αντίπαλος θα κοιτάξει να βρει το αντίδοτο τους. Π.χ πρόσθετη θωράκιση του πάνω μέρους των πύργων των αρμάτων του, ενεργά και παθητικά αντίμετρα κ.α.
Oι τούρκοι που έχασαν κάποια άρματα στην Συρία κοιτάνε τώρα να τα θωρακίσουν με νέα μέσα. Το ίδιο θα κάνουν με τα Javelin μας, το ίδιο κάναμε και εμείς όταν αγοράσαν διάφορα όπλα.

lexandreas
Guest
lexandreas

Μα ποιός θα μας την πέσει? Πόλεμος θα γίνει? Μου αρέσει που κοροϊδεύεις άλλους τρομάρα σου.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν θα γίνει πόλεμος. Ο μόνος κίνδυνος είναι ένα θερμό τοπικό επεισόδιο. Τους τούρκους δεν τους βολεύει ο πόλεμος. Αν ήθελαν να τον κάνουν θα μας τον είχαν κάνει εδώ και πολλά χρόνια.
Για την ιστορία σε ότι αφορά τον Έβρο στο θερμό επεισόδιο με τον στρατιώτη Καραγώγο κινητοποιήθηκαν 5 άρματα μάχης μας. Αν π.χ έκαναν μία κινητοποίηση οι τούρκοι με δικά τους και έφταναν στο σημείο η απάντηση μας θα έπρεπε να γίνει με άρματα και όχι να τρέχουν να τα αντιμετωπίσουν στρατιώτες μας κουβαλώντας στον ώμο τους από ένα αντιαρματικό αλά Javelin.

George
Member
George

famous last words!

randomname
Member
randomname

Καλά όλα αυτά. Και εγώ όταν παίζω strategy games στο pc έτσι σκεφτομαι. Αλλα στην πραγματικότητα τα λεφτά είναι περιορισμένα. Και ξαναρωτάω. Είναι τα σχεδόν 1500 τανκ πραγματικά αναγκαία ή το 80% εξ αυτών είναι χαμένα λεφτά και θα ήταν πολύ καλύτερο τα ποσά να πήγαιναν σε άλλου είδους όπλα; Απαντήστε μου ειλικρινά. Και αυτό το “θα βρουν το αντίδοτο για το javelin” δεν λέει τίποτα. Μετά θα βρεθεί και το αντίδοτο του αντιδότου από τους κατασκευαστές του javelin και πάει λέγωντας. Συν οτι με την λογική σας, θα εβρήσκαν και το αντίδοτο για τα βλήματα ενός νέου πύργου των… Read more »

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Το πιο καλο αντιαρματικο ειναι σχεδον παντα το π/β. Και πλεον και τα επιθετικα ε/π. Παιδια, στην μεχρι τωρα κουβεντα (που μοιαζει να κραταει ωρες) δεν εχουμε κανει κουβεντα για το προσωπικο, των αρματων (MBT) και των σχηματισμων που θα τα συνοδεύει. Δυστυχως η μαχη (να μην πω πολεμος, ειναι βαρυ) ειναι συστημα συστηματων. Θες το ενα αν θες και το αλλο. Γιατι λοιπον υποστηριζω εδω π/β? Κανει οικονομια αιματος και υλικου για εμενα και αναγκαζει τον αντιπαλο νασ ξοδεψει πολυ υλικο και αιμα για να πετυχει τον σκοπο του. Απλα τοσο για την εδω περιπτωση/σεναριο οσο και γενικα δεν… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Kρατάμε ακόμη τα 500 Μ-48 και Μ-60 γιατί θέλουμε να λέμε ότι έχουμε πολλά άρματα.
Πλέον πάνε οι εποχές που πέρναμε στρατιωτική βοήθεια από Η.Π.Α και Γερμανία. (βλέπε και 100άδες άρματα) Εκτίμηση μου είναι πως όταν θα έρθει η ώρα να αποσυρθούν τα 500 Μ-48/Μ-60 ο Ε.Σ θα μειώσει την οροφή των αρμάτων του κατά 500 άρματα.. Και να θέλει να αγοράσει άλλα δεν θα μπορεί για οικονομικούς λόγους. Εδώ δεν μπορεί καν να αγοράσει βλήματα για τα Λέο-2 που έχει…

CKfurious
Member
CKfurious

Μα τι είναι αυτά που γραφεις?
Πως θα σερβίρουμε το κρασάκι στους πολύ παρασιμοφορεμενους γαλονάδες μας?
https://www.youtube.com/watch?v=obcwjOztSqQ
Μου λες??

Με SPIKE-NLOS σε τζιπάκια 4×4 και σύχρονο δίκτυο sensor to shooter ξεχνάμε την απειλή των ALTAY
Έχω γράψει πως δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους γείτονες συμβατικά πλέον

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Δεν μου άρεσε η ιδέα με την ενοικίαση αρμάτων, είναι άλλη μια κλασσική γερμανική μόντα (τα δικά μας δικά μας, τα δικά σας Leo-2 δικά μας κι αυτά). Γενικά, μπορεί η χώρα μας αν εμπλέξει επιτυχώς πανεπιστήμια, αμυντικές βιομηχανίες (κρατικές ή ιδιωτικές) και start ups να κάνει την υπέρβαση και να αναβαθμίσει αισθητήρες, ενεργειακά κλπ. Για όπλα και θωράκιση ούτε σε 50 χρόνια αλλά τα υπόλοιπα που αναφέρω είναι ρεαλιστικά. Αλλά…. Με το πολιτικό-οικονομικό υπόβαθρο στο οποίο εδράζονται όλοι, όπως κόμματα, τράπεζες, βιομηχανία και Γ΄βάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει σωτηρία. Ψώνια από τα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, Γερμανών και Γάλλων και… Read more »

seb
Member
seb

Ας μου επιτραπεί να μην ασχοληθώ καθόλου με την ουσία του άρθρου, δηλαδή αν είναι εφικτή – επιθυμητή η συγκεκριμένη αναβάθμιση των Α4. Δεν θέλω να ασχοληθώ ούτε με την όποια αναβάθμιση οποιουδήποτε άρματος στο οπλοστάσιο του Ε.Σ, ούτε καν με προμήθεια μεταχειρισμένων ή ακόμα και καινούργιων. Ο λόγος είναι το ρητορικό ερώτημα που έθεσα παραπάνω. Δηλαδή πως χωρίς πεζικό ικανό να ακολουθήσει ή να προπορευτεί και να πολεμήσει μαζί τα τεθωρακισμένα, είναι επί της ουσίας άχρηστα για επιθετικές ενέργειες. Ο ρόλος τους εξαντλείται σε σχεδόν στατική άμυνα από προετοιμασμένες θέσεις. Και δεν υπάρχει άμυνα χωρίς επίθεση, ούτε επίθεση χωρίς… Read more »

GDIKEOS
Member

Δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα αυτόματης φόρτωσης βλημάτων.

Οι κραδασμοί κατά την κίνηση του άρματος με μεγάλη ταχύτητα σε ανώμαλο δρόμο
μπορεί να μπλοκάρουν το σύστημα.

Ασφαλώς και με της υδροπνευματικές αναρτήσεις τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αλλά
τα προβλήματα αστοχίας παραμένουν.

Από την άλλη όμως για βάλε εσύ ένα βλήμα γεμιστή με τις ίδιες συνθήκες θα τα καταφέρεις;
Ούτε ο γεμιστής θα τα κατάφερνε σε τόσο ανώμαλο έδαφος να γεμίσει το πυροβόλο.

Για να ξέρουμε τι γράφουμε και τι λέμε.

Χρήστος
Guest
Χρήστος

Το μόνο που μένει είναι να σκουπίζουμε μεταχειρισμένα (σε μικρούς έστω αριθμούς) άρματα Leo2a5 και πιο σύγχρονα. Επίσης, όσο μπορούμε να αναβαθμίζουμε την προστασία τους με νεα θωράκιση και ενεργητική προστασία. Και σιγά σιγά να αντικαθιστούμε τα μουσειακής αξίας άρματα όπως M48, M60, Leo1 και Leo2A4. Τα τελευταία έχουν μια χρησιμότητα στα νησιά αλλά στον Έβρο είναι καταδικασμένα ακόμα και απο παλαιότερων γενιών αντιαρματικά.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Επειδή γράφονται πολλά αστήρικτα, που έχουν ειπωθεί βεβαίως και διαψευσθεί τακτικά, ανά 4 δεκαετίες κατά μέσον όρο, σκόπιμο να σημειωθούν τα εξής: Στρατός με άρματα αντιμετωπίζεται μόνο από άλλα άρματα. Τα αντιαρματικά, οσοδήποτε αποτελεσματικά, βάλλονται από πεζικό, που ευχερέστατα εξοντώνεται με ένα μπαράζ πυροβολικού (στο οποίο ο εχθρός έχει συντριπτική υπεροχή, και πρέπει να το προσέξουμε), όπως βέβαια και από το μηχανοκίνητο πεζικό που συνοδεύει εγγύτατα τα εχθρικά άρματα στον ελιγμό τους. Οι μοναδικές περιπτώσεις που πεζικό με φορητά α/τ κατόρθωσε ουσιωδώς να επηρεάσει τη ροή των επιχειρήσεων, και πάλι για μέρες μόνο και τοπικά, ήταν όποτε άρματα χρησιμοποιήθηκαν σε… Read more »

seb
Member
seb

Α γειά σου!
Μια μόνο διαφωνία: Αν το φροντίζεις το εργαλείο θα σε φροντίσει και αυτό, μέχρι την Άγκυρα φτάνεις. Το πρόβλημα πάντα ήταν με τις γρήγορες προελάσεις, πως θα ξεπεράσεις τις γραμμές διοικητικής μέριμνας. To μοντέλο που περιγράφεις (διασπορά των αρμάτων) δοκιμάστηκε και απέτυχε στη μάχη της Γαλλίας έναντι της συγκέντρωσης της ισχύος.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Πολύ σωστά και τα δύο. Το δεύτερο είναι αυτό για το οποίο ανησυχεί και ο φίλος μας και επιφανής σχολιογράφος Αχέρων: Η προωθημένη άμυνα με άρματα και σχετικό κατακερματισμό της δύναμης μπορεί να μας κοστίσει τον πόλεμο. Είναι η κατάρα της γεωγραφίας (όλες οι μείζονες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις είναι στις παρυφές του ποταμού) … Ο Έβρος, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει η πλειονότητα, δεν είναι εύκολη υπόθεση, και θα δεσμεύσει και πολλά ΑΗ-64 και πολλά μαχητικά της ΠΑ σε ρόλους CAS/BAI σε ενδεχόμενο πόλεμο για να αποτραπεί η υπερκέραση ή περικύκλωση τεραστίων ημετέρων δυνάμεων.

ETS
Member
ETS

Η λύση λέγεται ενεργητικα συστήματα αυτοπροστασίας η αλλιώς στην περίπτωση μας , Trophy.. Με ελάχιστες παρεμβάσεις και κόστος .. Η δε λύση του πύργου αφήνει το σκάφος απειραχτο και είναι ημιμετρο. Καλύτερα ένα συνολικό πακέτο αναβάθμισης κατώτερο έστω του Α7 αλλά υπαρκτό αλλά το ενεργητικό σύστημα είναι μονόδρομος όπως έχουν ήδη οι Τούρκοι αποδείξει και με τις απώλειες τους και με την υιοθέτηση των Pulat και Αkkor.. Για θωρακισεις εχουμε εγχώριες εταιρειες με κατασκευαστική πείρα από τα Leo-2. Εδώ βέβαια δεν έχουμε ΤΟΜΑ να συνοδεύσουν τα υπάρχοντα άρματα μας αλλά ψάχνουμε λύσεις αναβάθμισης που δεν θα γίνουν ποτε με τα… Read more »

Gunner
Member
Gunner

Όχι δεν συμφέρει να εκσυγχρονιστούν τα Leo-2A4 με τον πύργο του Leclerc. Πρώτα από όλα το γαλλικό άρμα είναι εκτός παραγωγής εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε αντίθεση με το Leo-2 που είναι ενεργό πρόγραμμα ακόμη, με νέες μονάδες αλλά και με εκσυγχρονισμούς παλαιότερων αρμάτων. Σε ότι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των Leo-2A4 σε πρώτη φάση και των Leo-2A5/6 σε δεύτερη, αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα. Το γιατί το είπατε και μόνοι σας. Πέρα από τα 40-60 άρματα που πρέπει να δώσουμε, πρέπει να πληρώσουμε και ένα πολύ μεγάλο χρηματικό… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Απόλυτα ρεαλιστικές διαπιστώσεις. Η ανάγκη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων είναι αμείλικτη. Ο εχθρός θα έχει την πρωτοβουλία, οπότε οι περιορισμένοι πόροι μας αυτονόητα θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στον κλάδο που μπορεί ευχερώς να κινηθεί σε οποιοδήποτε από τα πιθανά θέατρα επιχειρήσεων. Δηλαδή στην ΠΑ, και κατά δεύτερο λόγο στο ΠΝ.

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Απο τα αναβαθμισμένα leo2 ποιό είναι το καλύτερο? Το 2a7+? Το 2a7V? Ή το2ATD (revolution)?