- Advertisement -

Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα πρωτοφανές μέτρο για την Ελλάδα

- Advertisement -

Σήμερα το απόγευμα γράφτηκε ιστορία με την ανακοίνωση από το πλέον επίσημα χείλη ότι από αύριο το πρωί θα ισχύσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας με τους πολίτες να καλούνται να μείνουν υποχρεωτικά στα σπίτια τους.

Από αύριο στις 6 πμ απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης πολιτών – Ποιοι εξαιρούνται


Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι κάτι το πρωτοφανές στα χρονικά, που δεν έχει ξανασυμβεί στην χώρα μας από την περίοδο της μεταπολίτευσης τουλάχιστον, αφού ποτέ δεν υπήρξαν έκτακτες ειδικές συνθήκες που να επιβάλλουν ένα τέτοιο καθολικό μέτρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το κράτος του Ισραήλ, που πριν λίγες μέρες επίσης επέβαλε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, και παρόλο που έχει περάσει τρεις μεγάλους πολέμους στην σύντομη ιστορία του και πολλαπλές περιόδους παρατεταμένων αψιμαχιών, ποτέ, από το 1948 που ιδρύθηκε, ποτέ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να επιβάλλει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στους πολίτες του.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, το μέτρο αυτό λαμβάνεται για να μην φτάσουμε τελικά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ιταλία και να θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων. Μέχρι σήμερα και επειδή τα ψέματα είναι κακά, δεν αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορωνοΐού COVID-19 με την απαραίτητη ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Αλήθεια εξίσου είναι επίσης ότι ο συγκεκριμένος ιός, αν και με απόλυτα μαθηματικά είναι λιγότερο θανάσιμος από άλλους ιούς, είναι ωστόσο πολύ πιο «ύπουλος» στο modus operandi του, αφού είναι ιδιαίτερο εύκολο να διαδοθεί, αλλά ταυτόχρονα ο χρόνος επώασής του είναι πολλές μέρες με αποτέλεσμα οι φορείς του να νοσούν αλλά να μην το γνωρίζουν με αποτέλεσμα εν αγνοία τους να συνεχίζουν την διάδοση του ιού.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι περιπου βέβαιο ότι οι νοσούντες είναι στην πραγματικότητα πολλοί περισσότεροι από αυτόυς που γνωρίζουμε κι οι οποίοι, εύλογα εφόσον δεν το γνωρίζουν, συνεχίζουν να μετακινούνται και να διαδίδουν τον ιό, παρά τις παραινέσεις των ειδικών και των αρμοδίων.
Επομένως, αν συνεχιστεί η τρέχουσα χαλαρότητα (ή κι απόλυτη ανευθυνότητα) με την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτόν τον θανάσιμο κίνδυνο, είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα αυξηθούν εκθετικά.
Καλώς ή κακώς, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι πρωτοφανές, είναι επώδυνο, θα καταστρέψει την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις δουλειές μας, αλλά είναι και απαραίτητο. Η ζωή μας και δη η ζωή των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που είναι πλέον ευάλωττες στον ιό είναι πολύ πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο.
Είναι σημαντικό ότι φαίνεται πως υπάρχει κοινή συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου ώστε το μέτρο αυτό να έχει μία κάποια κοινή αποδοχή και στήριξη, και να μην υπάρχουν «φωνές» στείρας αντιπολίτευσης σ’ αυτήν την κρίσιμη ώρα όχι για την Ελλάδα αλλά για τον πλανήτη ολόκληρο.
Οπωσδήποτε βοηθάει και το γεγονός ότι το μέτρο αυτό δεν ήταν ελληνική πατέντα αλλά έχει ήδη εφαρμοστεί και μάλλον αρκετά πιο βίαια σε άλλες χώρες της Ευρώπης με ήδη πολύ περισσότερα θύματα που πλέον μετριούνται σε χιλιάδες, όπως η γειτονική μας Ιταλία.
Το μέτρο αυτό για να έχει αξία και νόημα, θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι οι πολίτες να κατανοήσουν την αναγκαιότητά του και να υπερβάλουν εαυτόν για να το εφαρμόσουν, βάζοντας το σύνολο πάνω από το «εγώ» τους.
Πρέπει όλοι μαζί να «βάλουμε πλάτη» για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την διάδοση του ιού και εν τέλει να μπορέσουμε να τον φέρουμε σε ελέγξιμα επίπεδα, χωρίς την ίδια στιγμή να εξαναγκάσουμε το σύστημα υγείας της χώρας να έρθει ή και ξεπεράσει τα όριά του.
Σ’ αυτήν την περίπτωση οι γιατροί μας θα βρεθούν στην ιδιαίτερα άχαρη και πικρή θέση να «το παίξουν Θεοί» και να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αφού στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας μας, που δεν είναι πολλές και μοιραία κάποια στιγμή θα εξαντληθούν, οι πιο ηλικιωμένοι με τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης δεν θα λάβουν προτεραιότητα για την κατάλληλη περίθαλψη.
Στην Ιταλία τα φέρετρα με τις σωρούς των νεκρών από τον κορονοϊό συσσωρεύονται κατά εκατοντάδες πλέον με τους συγγενείς να μην επιτρέπεται καν να είναι παρόντες στην κηδεία ή την αποτέφρωσή τους. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα τέτοιες σκηνές. Ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε στο σημείο να δούμε κι εμείς τέτοιες σκηνές κι η απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε σήμερα όχι απλώς να αποφασίστηκε έγκαιρα, αλλά να εφαρμοστεί και σωστά.
Είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο στοίχημα για την Ελλάδα, το οποίο μπορεί να το κερδίσει. Και θα το κερδίσει.
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

33 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d.b

Υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης γράφοντας σε ένα χαρτί.
Πρωτοφανής και αλλά αναγκαία λόγω της επιπολαιότητα ορισμένων. Ζώντας στην Βρετανία ειλικρινά θεωρώ πως η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν σε αντίθεση με τους Βρετανούς

Hoplite

Ανήκω σε αυτούς που πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται. Ελπίζω όλοι όσοι συνεχίζουμε να βγαίνουμε από το σπίτι λόγω της δουλειάς μας, να μας βρει το τέλος αυτής της περιπέτειας υγιείς.
Οι υπόλοιποι όλοι μέσα.
Γερά με ηθικό ακμαιότατον!

Iomar

Καλησπέρα,
Με όση περισσότερη προσοχή γίνεται, έτσι;

ShadowMan

ο ιος οπως ηρθε θα φύγει οπως και πολλοι αλλοι ιοι που απειλησαν την ανθρωπότητα και είναι πλέον σε μπουκαλάκι στο CDC. Ηδη τα πανε καλύτερα με την χρήση φαρμάκων και εμβολιου. Δυστυχώς θα υπαρξουν απωλειες ανα τον κόσμο αλλά όλα θα τελειώσουν. Το καταφερε η κινα θα το καταφέρουν και οι υπόλοιπες χώρες. Υπομονη και κουραγιο.
Ας ελπίζουμε με τον ιο μαζι να φυγουν και οποιεσδήποτε βλέψεις των κυβερνήσεων της χώρας για επαναχρησιμοποιηση αυτου του μέτρου και σε αλλες περιπτώσεις. Γιατι με κατι τετοια αμα γινει η αρχή….
Επίσης το μέτρο εχει καποια νομικά κενά που ισως θα οδηγησουν σε λιγο τραγελαφικές καταστάσεις.
Πχ δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακινηση προς τα ζωντανα καποιου που μενει στην επαρχία και τα διατηρει σε σταυλο εξω απο το χωριό του. (εννοω αν δεν ειναι δηλωμένος κτηνοτρόφος). Ενταξει κανεις δεν θα ασχοληθει λογικά με τα χωριά αλλά λεω τωρα…).
Ακόμη δεν υπαρχει μεριμνα για οσους εργαζονται με βαρδιες που δεν ειναι τακτικές ανα εβδομάδα. Πχ εμενα θα πρέπει κάθε μέρα να μου δινει και αλλη δηλωση ο εργοδότης.
Επρεπε να ξαναανεβάσουν τον εργάνη και να παιρνουν στοιχεια τα οργανα απευθειας απο εκει για να δουν τι ωρα σχολάει και πιανει ο καθενας δουλεια.
Το μετρο ηξεραν οι υπευθυνοι οτι θα γινει. επρεπε να το κανουν 1-2 εβδομαδες νωριτερα αλλα το πηγαν λαου λαου για να το φερουν πιο ευκολα στον λαό. Ομως θα ειχαμε σωσει ακομη περισσότερο τη κατασταση αν ειχε γινει απο τότε.

x-m

Στην πραγματικότητα πολλοί θα κυκλοφορούν και αύριο λάθρα. Αλλά μάλλον δεν θα δούμε τις απαράδεκτες συγκεντρώσεις πληθυσμού σε πάρκα , πλατείες, παραλιακούς δρόμους.

d.b

Μια δημοκρατική χώρα δεν πρέπει να φοβάται τέτοια μέτρα. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Λατινοαμερικάνικη χούντα του 70 ούτε σοβιετία.

Alex2324

Από τη Χούντα έχει να γίνει… Δεν περίμενα ότι θα γίνει… Αλλά κρίθηκε απαραίτητο.. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι αποτελεσματικο και πολλοί συμπολίτες μας, θα γλυτώσουν

F-117

Συγγνωμη αλλα εγω που ταιζω κατι αδεσποτα κοντα στο σπιτι μου, τα οποια απλα θα πεθανουν αν δε παω πως θα γινει; Εχουν κλεισει ταβερνες ολα, δεν εχουν τροφη.

vtheofilis

Πάρε ένα τηλέφωνο στο κοντινότερο ΑΤ. Πιθανώς να σε καλύψει η μέριμνα για όσους βγάζουν βόλτα το κατοικίδιο, αλλά δεν χάνεις κάτι να ρωτήσεις.

ShadowMan

επιλογή Β6 στο εντυπο το δηλώνεις οποιο απο τα δυο γραφει η Β6

tver100

Για τα σκυλάκια θα βρεις τρόπο. Εσυ τα εχεις και κοντά όπως είπες, ενω εγω που εχω μεγάλο αριθμό πρωην αδέσποτα στο κτήμα, 10 χιλ μακριά; Αλλα δεν θα τα αφησω βέβαια.

d.b

Γράψε στο χαρτί κάτι για να έχεις δικαιολογία αν το θεωρείς τόσο σημαντικό. Αλλά προς θεού μακρυά από κόσμο

Iomar

Αν δεν είναι σε μεγάλη ακτίνα από το σπίτι σας δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Αλλιώς μιλήστε με κάποιο αστυνομικό, σίγουρα θα βρεθεί κάποια λύση.

x-m

Collateral damage…. 😥 😥

Ccd

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είπε ότι θα απευθυνθεί στις αστυνομικές διευθύνσεις προκειμένου να μην εμποδίζονται οι πολίτες που πάνε να εκτίσουν αδέσποτα ζώα. Αντίστοιχα ο υφυπουργός εσωτερικών στη σελίδα του αναφέρει πόσο σημαντικό αυτές τις ώρες είναι να μην ξεχάσουμε τα αδέσποτα. Ελπίζω οι πολιτες να δείξουν ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης και η πολιτεία να σταθεί δίπλα τους.

flatspin

Το μέτρο ειναι σε μεγάλο βαθμό εκφοβιστικό (γιατι ουτε κανεις σε ζητάει την διαδρομή, ουτε προκειται να παει να διαπιστώσει του λογου το αληθες, κλπ κλπ). Δήλωσε στην φόρμα οτι θα βγάλεις βόλτα τον σκύλο σου ή οτι πας για άθληση και πήγαινε τάισε τα. Θα εισαι οκ. Στο κάτω κάτω και να σε ρωτήσει κανεις, δεν νομιζω κανεις με μυαλο στο κεφάλι να σου ελεγε “αφου το σκυλι δεν ειναι δικό σου, παρε πρόστιμο”

markdes

Καμιά.πληροφορια το συμβαίνει στο στράτευμα και τους ανθρώπους που υπηρετούν στις ΕΕΔ??
Καμιά απολύτως ενημέρωση ουτε για τα μέτρα που παίρνουν αν παίρνουν ούτε το.αποφασισεις έχουν.παρει για συνδρομή ούτε για ετοιμασίες ούτε τιποτα;
Τι γίνεται στις φρεγάτες στα υποβρύχια στοθσ στρατώνες ξέρετε; Ενδιαφέρεστε καθόλου;
Η δε το γράφει το ΑΠΕ?
Δεν έχετε στρατιωτικουσ να σας που τίποτα καμιά ενημέρωση; Το.ΥΠεθα κοιμαται; Που είναι η κινητοποίηση; Τι γίνεται με τους φαντάρους;
Οι εθελοντές παιδιά παιδιά; Οι πολύ πατριώτες Εβρομαχοι που έχουν χαθεί;

Nikodimos Pavlidis

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
https://www.ptisidiastima.com/apo-aurio-stis-6-pm-apagoreusi-kathe-askopis-metakinisis/

G...

Κλεισανε τις καφετέριες αφου γεμισαν από μαθητες ενω γνωριζαν οτι κατι τετοιο θα συμβει. Εκλεισαν τις εκκλησιες αφου γεμισαν κοσμο μετα απο 15 μερες. Εκλεισαν τα λιμανια και τα δυοδια αφου πρωτα τα αφησαν ολα ελεύθερα για αρκετες μερες. Φερνουν κοσμο απο ιταλια, ισπανια χωρις ελεγχο και μπαινει καραντινα στο σπιτι του αντι σε ελεγχόμενο χωρο με τους πρωτους να εχουν ηδη βολταρει. (πχ ευρωβουλευτής παπαδημουλης) περνανε λαθρομεταναστες ανενόχλητοι στα νησια (σημερα αλλοι 33) και αλλοι μεταφέρονται μαζικα απο τα νησια στην ενδοχώρα. Και τωρα μας μιλανε για απαγορευση γιατι φταιει ο κοσμος? Στην τελικη που κολλαει πιο ευκολα? Οταν ειμαστε στο μετρο και στο σουπερ μαρκετ η εξω στην πλατεια ακολουθοντας τους κανονες? Ναι στα μετρα οχι στην παράνοια.
Απλα ολη αυτή η ιστορία γινετε για επικαλεστουν οτι πηραν οτι μετρα μπορουσαν και για να δικαιολογησουν οποια λαθη εκαναν.

d.b

Η επιπολαιότητα και ανευθυνότητα μας τα φταίει. Πώς είναι δυνατόν να μαζεύονται τόσοι μαζί την στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο

G...

Οταν το κρατος βλεπει να μαζευονται στο λιμανι γιατι περνει μετρα μετα απο τρεις μερες?
Οταν τους πηρε 15 μερες να κλεισουν τις εκκλησιες, ποιος φταιει?
Οταν φερνει χωρις έλεγχους ατομα απο χωρες υψηλού κινδύνου και καλη θεληση ευελπιστουμε να κατσουν σπίτι τους αντι να του βαλουν ολους σε ελεγχόμενο χωρο, ποιος φταει?
(τωρα εμαθα τους βαζουν σε ξενοδοχεία απο δω και περα)
Οταν τα hotspot υποτίθεται κλεισανε αλλα αφηνουν 100 ατομα ανα ωρα να βγουνε εξω ποιος φταει?
Το κρατος γενικα τα πηγε καλα αλλα κανει λαθη που και ο ποιο ασχετος θα ειχε προβλεψει.
Λαθη που ισως κοστισουν σε ζωες. Γι αυτο βαλανε την απαγόρευση για να το παιξουν οτι φταει ο κοσμος και οχι τα λαθη τους

chriss8

Ο κόσμος φταίει. Είμαστε ένας λαός με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία, συγκεκριμένα κοινωνικά βιώματα και αναμνήσεις. Επίσης είναι γνωστά τα συμπλέγματα κατωτερότητας μας προς κάθε μορφή εξουσίας.
Δεν παίζεις age of empires, που πατάς ένα κουμπάκι και πάει ο κόσμος εκεί που θες. Το κράτος εξήγησε στον κόσμο τί πρέπει να γίνει και γιατί. Οι περισσότεροι κατάλαβαν. Πολλοί τον χαβά τους. Μετά από 2 βδομάδες προσπαθειών, με το καλό, είδαμε ΟΛΟΙ ότι δεν πιάνει. Άρα το κράτος μπορεί να ΕΠΙΒΑΛΕΙ μια (ψεύτικη-τυπική) απαγόρευση χωρίς επιπλοκές.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα μοσχαράκια που δεν θέλανε να κλειστούνε, θα κρυβόντουσαν πίσω από τους μπαχαλάκηδες που δεν δέχονται κανέναν περιορισμό από το «φασιστικό» κράτος και θα ήταν η μισή Ελλάδα έξω, να πίνει καφέ με ένα κράτος (εξουσία) να αδυνατεί να επιβάλει τον νόμο στην επικράτεια του.
Όσο και να το θέλανε πολλοί, δεν έγινε. Σιγά σιγά γινόμαστε από αρματωλίκι και τσιφλίκι, χώρα με νόμους!

Lefteris

Ξεκινήσαμε:
Κοινωνικός αυτοματισμός: “φταίνε που προκάλεσαν κάποιοι άλλοι”. Πέραν των λίγων δευτερολέπτων πλάνων που έδειχνε η τηλεόραση, με όσους συζήταγα από άλλες επαρχιακές πόλεις, όλοι είχαμε να λέμε για τη νέκρα που επικρατεί και γνώριμος στα διόδια μου έλεγε πως καθημερινά δεν περνάει τίποτα μόνο πρωινά ελάχιστα οχήματα.
Αν το πρόβλημα ήταν Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ας έβαζαν εκεί τις απαγορεύσεις.
Που τις είδαν τις τεράστιες μετακινήσεις που τους “ανάγκασαν” για τέτοιο μέτρο; Το ΣΚ; Υπήρχε λύση:
Θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις με οχήματα άνευ σοβαρού λόγου. Με αυτό το μέτρο δεν θα διασπείρονταν από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Και το δεύτερο, να όριζαν περιοχές μη προσβάσιμες όπως πάρκα, παραλίες κι ότι άλλο έκριναν.
Η απαγόρευση αυτή δίνει την μέγιστη εξουσία που θα μπορούσαν να έχουν τα αστυνομικά όργανα, κάτι πρωτόγνωρο για το οποίο δεν έχουν λάβει εκπαίδευση για τέτοιο σενάριο ούτε γνωρίζουμε τι φαινόμενα θα αντιμετωπίσουμε.
Πολύ χαλαρά το αντιλαμβάνεστε όλοι το θέμα, τα “βίαια” μέτρα και η οικονομική καταστροφή που έρχεται, θα μας κάνουν να βιώσουμε καταστάσεις “Τζόκερ”.
Ρίξτε και καμιά ματιά για λεωφορεία που θα διανέμουν “μετανάστες” αυτό το 15νθημερο.
Καλό ύπνο Έλληνα.

chriss8

Η νέκρα, νέκρα! Αλλά και οι άσχετοι που είπαν να ψήσουν παρεούλα, εκεί ήταν. Για όλα τα άλλα περί μεταναστών, πολύ φαντασία έχεις! Με τον φόβο τους κοιμάσαι! Εξήγησε μας το υπόβαθρο της εμμονής σου. Είτε μιλάμε για φρεγάτες, είτε για κοροναϊό, πάντα εκεί το πας!

ShadowMan

Έχεις δίκιο. Το μέτρο όμως πιστεύω έπρεπε να γίνει 2 βδομάδες νωρίτερα να τελειώνουμε. Οι ειδικοί λένε αρκεί ένας μήνας αυστηρής καραντίνας για να μηδενίσουμε. Η Κίνα το πέτυχε άρα δουλεύει το σύστημα. Και φαντάσου το στηρίζω εγώ που σε αυτό το θέμα μου βγαίνει περισσότερη αναρχία και από κουκουλοφόρους σ5α Εξάρχεια.
Επίσης καλό τρικ που μας έβαλαν να κατηγορουμε ο ένας τον άλλο για αυτό το μέτρο

chriss8

Ακόμα και τώρα, πάρα πολλοί αντιδρούν στο μέτρο. Και ορισμένοι μάλιστα αληθινά αναρχικοί που περιμένουν αφορμή για σπασίματα.
Κατά την γνώμη μου, έπρεπε να μας αποδείξουν πρώτα ότι είμαστε ανίκανοι (ως σύνολο) να εφαρμόσουμε τον αυτοπεριορισμό, πριν επιχειρήσουν να μας το επιβάλουν με το ζόρι

flatspin

Αυτό! Θα μπορούσαν να επιβάλλουν περιορισμούς κίνησης απο νομο σε νομό και να κυνηγουν τις περιοχές στις οποιες υπάρχει κίνηση (παραλιες, παρκα, κλπ) Ειναι λιγο υπερβολικο το μέτρο. Και γω ζωντας στην δευτερη μεγαλυτερη πόλη, δεν βλέπω περιττες μετακινήσεις. Ο κόσμος ειναι κλεισμένος μέσα και οι δρόμοι αδειοι.

ShadowMan

Η μέρα που η Ελλάδα σταμάτησε να κινείται…. Θα έχουμε να λέμε για αυτό στα γεράματα μας

Spyros

Σταμάτησε;

Greg

Η αιτιολόγηση τής απαγόρευσης κυκλοφορίας νομίζω είναι αρκετά διαφωτιστική:
“Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών και να παρεμβαίνει, όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία”
https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1065159/apagoreysi-kykloforias-live-o-xardalias-anakoinonei-pos-tha-vgainoyme-apo-ta-spitia-mas
Φυσικά απυθύνεται σέ σκεπτόμενους. Οί κάθε λογής καλλικάντζαροι πάντα θά βρίσκουν κάτι ύποπτο καί καταχθόνιο.
Οσο γιά τό άν τά μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα ή όχι.
Κατά τή γνώμη μου δέν ήταν λογικό τά τωρινά (ακραία) μέτρα νά παρθούν όταν πρωτοακούστηκε κάτι (Γενάρη τού ’20), γιά κάποιον άγνωστο ιό πνευμονίας στήν Κίνα (πρώτο κρούσμα Νοέμβρη τού ’19). Γιατί ακούστηκε καί αυτό.
Τά μέτρα κλιμακώνονται όσο είναι δυνατό προληπτικά αλλά καί ανάλογα μέ τήν κλιμάκωση (καί τίς γνώσεις πού έχουν προκύψει) τού προβλήματος.
Δηλαδή άν είχε επιβληθεί γενικό lockdown απ’ τό Γενάρη χωρίς εμφανή (ακόμη) λόγο, θά αποφεύγαμε τήν εξάπλωση ή θά είχε γίνει πιό εύκολα αποδεκτό; Δέν θά ακούγαμε τίς ίδιες αρλούμπες;
Επίσης μήν ξεχνάμε (άν δέν έχουμε φθάσει στή μέρα τής Αποκάλυψης) ότι η ζωή πρέπει νά συνεχιστεί καί μετά τόν ιό, όποτε κι άν λήξει ο συναγερμός.
Καί γιά νά μή γυρίσουμε στή λίθινη εποχή (τής οικονομίας καί όχι μόνο) γιά επανεκκίνηση, είναι επιτακτική ανάγκη, οί όποιες κινήσεις νά γίνονται έχοντας υπ’ όψιν όλες τίς παραμέτρους.
Ελπίζω μόνο νά αρχίσει ο σχεδιασμός γιά τήν ομαλή επιστροφή στήν “κανονικότητα” έγκαιρα, γιατί κατά τή γνώμη μου θά είναι μιά πολύ δύσκολη εξίσωση.
Τήν καλημέρα μου, υγεία καί δύναμη σέ όλους καί ειδικά σ’ αυτούς πού πασχίζουν (μήν ξεχνάμε καί τόν Εβρο).

chriss8

+1000
Και μην ξεχνάμε αυτό που φοβούνται οι Βρετανοί. Το “lockdown fatigue”

Apostolis

Το πρόβλημα δεν ειναι οι λίγοι ανόητοι που κυκλοφορούσαν χωρίς λόγο αλλά τα εκατομμύρια των αλλοδαπών που κυκλοφορούν κανονικά πηγαίνουν στα παράνομα τζάμια μένουν όλοι μαζί χωρίς έλεγχο.Και μην μου πει κανείς ότι θα τους κάνει έλεγχο η Ελ.Ας. τι πρόστιμο να κόψεις στον Πακιστάνο η στον ιρακινό που δεν έχει ΑΦΜ; Τι θα γίνει όταν κολλήσουν στις δομές φιλοξενίας που έχουν εκατοντάδες άτομα;Θα τους αντέξει το σύστημα υγείας;Όλοι αυτοί που συνεχίζουν και μπαίνουν στα νησιά από την Τουρκία;

Myrmidonas

Η ουσία της απαγόρευσης συνοψίζεται στη φράση
“Σ’ αυτήν την περίπτωση οι γιατροί μας θα βρεθούν στην ιδιαίτερα άχαρη και πικρή θέση να «το παίξουν Θεοί» και να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει”
Οι γιατροί το λέμε Damage Control, είναο ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί…
Όσον αφορά την (μερκή) απαγόρευση που επιβλήθηκε από σήμερα.. Για μένα άργησε κιόλας.
“Εγωιστικά” μιλώντας, το μέτρο δε με πιάνει, μπορώ να “σουλατσάρω” ελεύθερα. Επίσης το να κολλήσω στην παρούσα ηλικία με βγάζει εκτός κινδύνου και σε ενδεχόμενη νέα έξαρση της νόσου θα έχω αντισώματα. Και μια πιθανότητα στις τόσες αν έχω επιπλοκές θα έχω προτεραιότητα στις ΜΕΘ λόγω ηλικίας κι επαγγέλματος (Εδώ το ¨εγωιστικά” γίνεται “κυνικα”),
ΟΜΩΣ αγαπητοί μου δεν κιοιτάω την πάρτη μου. Έστω κι έναν , μόνο ΕΝΑΝ, ασθενή μου να κολλούσα στην φάση μετάδοσης και μη συμπτωματολογίας δε θα ησύχαζα ποτέ
”’Ασκέειν, περὶ τὰ νουσήματα, δύο, ὠφελέειν, ἢ μὴ βλάπτειν.“ Ιπποκράτης
Προσωπικά είμαι σε αυτο-καραντίνα 5 μέρες πριν τα πρώτα μέτρα. Σπίτι – ιατρείο – σπίτι. Δύσκολο στην αρχή μεν, αναγκαίο δε. Αυτή την ατομική ευθύνη ας επιδείξει ο καθένας μας. Όχι για τον εαυτό του αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Ας δείξει τον ελάχιστο σεβασμό στις ευπαθείς ομάδες και στα παιδιά που δίνουν την ψυχή τους στις ΜΕΘ. Ένας τιτάνιος αγώνας, όπως των άλλων παιδιών στον Έβρο. Ναι είναι δύσκολο, ναι είναι πρωτόγνωρο, αλλά είναι κάτι παροδικό. Ας σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστοριας.
ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN,...

11
 Στα πρόσφατα άρθρα μας για την αναμενόμενη πρόταση ενίσχυσης του ΠΝ, διαπιστώσαμε μέσω των σχολιών μια έντονη ανησυχία των αναγνωστών μας, ανάμεσα σε όλες...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά MDL

Related News

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100N

 Στα πρόσφατα άρθρα μας για την αναμενόμενη πρόταση ενίσχυσης του ΠΝ, διαπιστώσαμε μέσω των σχολιών μια έντονη ανησυχία των αναγνωστών μας, ανάμεσα σε όλες...

Προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στο Κτίριο της Βουλής των Ελλήνων για την Εορτή της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολόγησε και πραγματοποίησε προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στην πρόσοψη του κτηρίου του...

Ελληνική αντι-Navtex για παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε...