24.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποκτούν (επιτέλους) αμφίβια AAVP7A1 από τις ΗΠΑ;

Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποκτούν (επιτέλους) αμφίβια AAVP7A1 από τις ΗΠΑ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

U.S. Marines, Company E, Battalion Landing Team 2nd Battalion, 3rd Marine Regiment, από το USS San Diego, III Marine Expeditionary Force (U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Matthew Casbarro)

Μέσα στους επόμενους μήνες ίσως κλείσει επιτέλους ένα από τα μεγαλύτερα κενά στον εξοπλισμό των Ελλήνων Πεζοναυτών. Οι τελευταίοι, είναι ίσως από τους τελευταίους στον κόσμο που κάνουν χρήση Αποβατικών Ακάτων (ΑΒΑΚ) για τις αποβάσεις τους. Οι τελευταίες, είναι προβληματικές όχι μόνο σε αποβάσεις, αλλά και σε απλές αποβιβάσεις στην ακτή. Η πρακτική χρήσης των ΑΒΑΚ πάει πίσω στον Β’ ΠΠ, και η τελευταία “σοβαρή” χρήση τους έγινε το 1965 στην Ντανάνγκ, από Αμερικανούς Πεζοναύτες. Φυσικά δεν ήταν απόβαση, αλλά απλή αποβίβαση.

Μετά από αρκετά ΕΜΠΑΕ, και ξέροντας το χρόνιο πρόβλημα όλες σχεδόν οι ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, οι Έλληνες Πεζοναύτες συνέχιζαν να κάνουν χρήση των απαρχαιωμένων ΑΒΑΚ. Φυσικά και οι Τούρκοι Πεζοναύτες έχουν αντίστοιχα μέσα, αλλά οι τελευταίοι έχουν στην διάθεσή τους έναν τεράστιο στόλο ελικοπτέρων S-70 και Cougar για να τους μεταφέρουν, ενώ οι Έλληνες Πεζοναύτες έχουν απλά τα επίσης απαρχαιωμένα UH-1H και ελάχιστα CH-47D. Σε κάθε περίπτωση, οι Πεζοναύτες μας είναι καθηλωμένοι στην εποχή του Βιετνάμ. Φυσικά η Τουρκία αναπτύσσει το δικό της όχημα AAV…

Δρομολογήθηκε στην πράξη το τουρκικό πρόγραμμα AAAV ZAHA

Για όσους έχουν μνήμη από το πρώτο ΕΜΠΑΕ, υπάρχει πρόβλεψη για αγορά καινούργιων ή μεταχειρισμένων αμφίβιων αποβατικών οχημάτων, με βασικό στόχο το αμερικανικό AAVP7A1. Τα οχήματα δεν αγοράστηκαν τις “καλές” εποχές, και φυσικά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στην Μνημονιακή εποχή. Στο ενδιάμεσο είχαμε εξετάσει το Arisgator, εκείνη την “περίεργη” έκδοση του M113 που είχαν εξελίξει οι Ιταλοί και μετά ήλθαν τα BMP-3F και μας… τελείωσαν.Οι ανάγκες όμως μεγάλωναν, και οι Πεζοναύτες μας, αν και αποτελούν ικανότατες Ειδικές Δυνάμεις, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα σε κάποιο νησί του Αιγαίου αν χρειαζόταν, εντούτοις θα έπαιζαν τον ρόλο του επίλεκτου Πεζικού, ή θα έπαιζαν το ριμέικ της ταινίας του Στρατιώτη Ράιαν, αφού χωρίς τα αντίστοιχα μέσα οι απώλειες θα φτάσουν τα επίπεδα Νορμανδίας.

Κάποια στιγμή, το 2011-12, η χώρα μας ζήτησε επιτακτικά 18-24 AAVP7A1 από τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες όμως δεν είχαν διαθέσιμα οχήματα, ή αν είχαν, πωλούνταν σε υψηλή τιμή. Θυμίζουμε πως αριθμό αγόρασε η BAe Systems, τα εκσυγχρόνισε και τα (μοσχο)πούλησε στην Ιαπωνία που επίσης χρειάζονταν τέτοια συστήματα. Την ίδια περίοδο ζητήσαμε αρκετό υλικό από τις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών M1A2 Ambrams, M2 Bradley, MLRS κοκ. H ανάγκη όμως των AAVP7A1 συνεχώς και γινόταν πιο πιεστική.

Η Ταϊβάν προμηθεύεται 36 AAV-7

Πέρσι σε διάφορες συναντήσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με ομόλογους των ΗΠΑ, φαίνεται ότι τα AAVP7A1 ήταν τελικά πολύ ψηλά στην λίστα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του περιοδικού μας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποδεσμέσουν αριθμό 30+ οχημάτων του τύπου AAVP-7A1 (η βασική έκδοση), που θα συμπεριλαμβάνουν όμως και οχήματα AAVC-7A1 (διοίκησης) και AAVR-7A1 (περισυλλογής). Τα οχήματα φέρουν οπλισμό έναν εκτοξευτή βομβίδων Μκ19 των 40 χιλιοστών, καθώς και ένα πολυβόλο Μ2ΗΒ των 0.50 ιντσών. Ο τελικός αριθμός που θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα θα γίνει γνωστός λίαν συντόμως.

To AAV-7 είναι η λύση που έχουν επιλέξει οι δυνάμεις Πεζοναυτών σε πολλές χώρες (U.S. Marine Corps photo by Cpl. Paul S. Martinez/Released)

Το πλέον ενδιαφέρον όμως στοιχείο της είδησης που έχουμε στην διαθεσή μας είναι πως τα οχήματα θα “αξιοποιηθούν” πριν την παράδοσή τους στους Έλληνες Πεζοναύτες. Δηλαδή σε γίνουν πλήρως λειτουργικά με μάλιστα με χρήματα του αμερικανικού δημοσίου με συντήρηση επιπέδου εργοστασίου βάσης..

AAV-P7/A1 Assault του 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU) από το USS Arlington (LPD-24). Όπως μπορούμε να δούμε, το τεθωρακισμένο τα καταφέρνει περίφημα στο νερό (U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. Andrew Ochoa)

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα οχήματα αποκτώνται και “αξιοποιούνται” ως αντίτιμο ενοικίου για την χρήση της Βάσης της Σούδας. Αν ισχύει αυτή η εξέλιξη, είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό που οι ΗΠΑ, φανερά τουλάχιστον, προσφέρουν υλικό σε αντάλλαγμα της χρήσης της Βάσης. Αν μη τι άλλο, είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά ελπίζουμε όχι η τελευταία!

AAV-P7/A1 αφού έχουν αφήσει το πλοίο εξόρμησης, και πλησιάζουν την ακτή. Τα οχήματα μπορούν να πλέουν και με κατάσταση θάλασσας 5 (U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Carl King Jr./Released)

Σε κάθε περίπτωση, θα αναβαθμιστεί η ικανότητα επέμβασης της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε κρίσιμα σημεία την κρίσιμη στιγμή. Τονίζουμε πως τα AAV μπορούν να επιπλέουν σε Κατάσταση Θάλασσας 5, ενώ επίσης μπορούν να “κολυμπούν” για 20 ναυτικά μίλια. Με τα οχήματα αυτά, η δυνατότητα αντεπίθεσης, και ανακατάληψης περιοχών αυξάνεται δραματικά, και επιτέλους οι Έλληνες Πεζοναύτες αποκτούν ένα σημαντικό μέσο για την ανάπτυξή τους στην ακτή. Τα σενάρια προβλέπουν εξασφάλιση των ακτών με την βοήθεια των AAV, και μετά προσέγγιση των αρματαγωγών που θα φέρουν ενισχύσεις, άρματα μάχης και ΤΟΜΠ (γιατί ως γνωστόν δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη τα ΤΟΜΑ).

Σε μια παράλληλη αλλά άκρως σχετική εξέλιξη, το περασμένο καλοκαίρι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία και Ισπανία στον τομέα των αμφίβιων/αποβατικών επιχειρήσεων εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου. Σε πρώτη φάση προβλέπεται η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, αντίστοιχων με αυτές που γίνονται στην βόρεια Ευρώπη από την Συμμαχία και με στόχο την προετοιμασία για την ταχεία μεταφορά δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης. Ιταλία και Ισπανία βέβαια διαθέτουν ισχυρές δυνάμεις πεζοναυτών με κατάλληλα μέσα και πλοία αποβατικών επιχειρήσεων. Επιθυμία του ΓΕΕΘΑ είναι η προσκόλληση της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο και η απόκτηση των ΑΑV θα συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

135 ΣΧΟΛΙΑ

135 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
RGB

Αυτά δε χρειάζονται και αντίστοιχα πλοία να τα μεταφέρουν (LSD); Αρκούν τα κλάσης Σάμος ;

dimitrov

Μα δεν είχαν γίνει κάποτε και δοκιμές; Με τέτοιο όχημα να βουτάει από δικό μας Α/Γ; Γιατί έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου σχετική φωτό. Αν έχετε χρόνο τσεκαρετε!

Southpaw

Μπορει να πεσει στη θαλασσα από τον καταπελτη

GiannisKr

Από όπου θες πέφτει στη θάλασσα… ας θυμηθούμε το παρακάτω βίντεο το οποίο είχε παρουσιαστεί και εδώ κάποια στιγμή… 😛 https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=CvUTinjebiI

Gunner

Φωτογραφίες από τις δοκιμές που είχαν γίνει πριν από περίπου 20 χρόνια με το LST ΣΑΜΟΣ.

comment image
comment image

Δοκιμές επιβίβασης από την θάλασσα AAV-7 του USMC σε LST της Αυστραλίας.
https://www.youtube.com/watch?v=JgZJ9dsJqgE

Επιβίβαση από την θάλασσα AAV-7 σε LST της Βραζιλίας
https://www.youtube.com/watch?v=njs7QPPmD-Y

giorgos tsagaris

Παντως αν υπαρχει περιθωριο το πολυ ενα μετρο εκατερωθεν στη ραμπα και αλλο τοσο στο υψος(οπως φαινεται στις εικονες),θα πρεπει να προβλεφθουν οι (σοβαροι) περιορισμοι απο την ταυτοχρονη μετατοπιση τοσο του πλοιου οσο και του AAV-7 σε ακομη και μετριες καιρικες συνθηκες κατα τη φαση της επι-αποβιβασης…

MPAMPIS

Χα χα σαν τρελοί κάνανε οι Βραζιλιάνοι θα πρεπει να το είχαν δοκιμάσει καμια δεκαριά φορες τελικα τα κατάφεραν με 0 μποφόρ……

Steve

ελπίζουμε και τα 30+… μη τους πιάσουν τσιγκουνιές… και λίγα είναι…. 🙂

και κάποια λαθάκια 🙂
Θυμίζουμε πως ….. αριθμό αγόρασε η BAe Systems
είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά ελπίζουμε ότι η τελευταία! αντί για ότι όχι?

SpaceMan

Πείτε μας σε καμια εβδομάδα και για παραχώρηση σε συμβολική τιμή 1000+ Bradley για να ολοκληρώσουμε το πάρτυ.

Pakos

Καλησπέρα Πτήση,σίγουρα πολυ θετική εξέλιξη για τις ειδικές δυνάμεις.Θα ηθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια πληροφορία για mlrs και Brandley.

CHAMP

Από τα ZUBR ξέρουμε αν μπορούν να επιχειρήσουν?Και αν ναι,πόσα χωράνε?

Δημητρης

Τα zubr εχουν αντιθετο ρολο απο τα AAV7. Δεν θα χρησιμοποιηθουν για αποβιβαση αλλα για γρηγορη αναπτυξη εβελικτων μοναδων σε πιθανως εχθρικη ακτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίναι απίθανο να υπάρξει αρματαγωγό και Zubr μας που θα αγγίξει εχθρική ακτή.
Αν πατήσουν σε αυτή δικοί μας θα είναι από τις ειδικές δυνάμεις.
Τα Zubr είναι για την ταχεία ενίσχυση των δυνάμεων μας στα νησιά. Να βάλουμε μέσα στα 4 Zubr 2.000 άτομα και να πάνε γρήγορα σε ένα νησί μας.

CKfurious

4?
4 Zubr είχαν αγοραστεί
Εάν δουλεύει το 1 ευχαριστημένοι να είμαστε
Είπαμε το Αιγαίο ανήκει στα ψαρια του
Πως θα κάνουμε και αποβάσεις με δαύτα?
Δεν έχετε δει την ταινία με τον Raian πως το λέγανε?
Χρησιμοποιούσαν Zubr τότε?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aπό τι ξέρω δεν υπήρχαν Zubr αλλά και γενικά χόβερκραφτ το 1944. Το 1 δουλεύει. Το είδα να πηγαίνει σε άσκηση. Ta Ζubr δεν τα πήραμε έχοντας το σκεπτικό για να τα στείλουμε 12 άρματα μάχης σε ένα νησί ή 40 ΤΟΜΠ. (το κάθε ένα παίρνει 3 άρματα ή 10 ΤΟΜΠ) Τα πήραμε για να μπορούμε να στείλουμε γρήγορα αρκετό κόσμο σε ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Δηλαδή τα Zubr αγοράστηκαν κυρίως για μεταφορά προσωπικού. (το κάθε ένα παίρνει 500 στρατιώτες) Εννοείται πως για να αφήσουν τόσο κόσμο τα Zubr σε ένα νησί πως όλοι αυτοί θα βγουν στην ακτή,… Read more »

Gunner

Μάλλον όχι λόγο διαστάσεων.

Κώσταμ

Πολύ φτηνά δεν τη νοικιάζουμε τη Σούδα; Αυτά δεν φτάνουν ούτε τον ΕΝΦΙΑ να πληρώσουμε!!!

ΚοST

Πολύ φτηνά δεν τη νοικιάζουμε τη Σούδα; Αυτά δεν φτάνουν ούτε τον ΕΝΦΙΑ να πληρώσουμε!!!

Aris

Η απορία είναι μια…αντίτιμο για την βάση στη Σούδα; Φτηνά δεν την βγάζουν; Μήπως θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον 100 για αρχή;
Με 30+ τα 3 τάγματα δεν κουνάνε παρά 2 λόχους όταν κάθε τάγμα έχει 3 ΛΚ και 1 ΛΥΤ και τον Δοικ. αν είναι να έχουμε ακόμα τα παπιά την βάψαμε….και πριν πει κανείς τίποτα, ήμουν στο 575 και είχαμε όλα και ολα 4….οι αλλοι απόβαση με τα Σταγιερ και ΑΒΑΚ. Το 98…
δεν μπαινω σ´αλλες λεπτομέρειες μιας και δεν έχουν αλλάξει και πολλά….

Thras

Εγώ ήμουν στο 575 το 2006 και έιχαν αλλάξει πάρα πόλλα! Αν εννοείς ότι είχατε μόνο 4 παπάκια, όταν ήμουν εγώ το τάγμα είχε επάνδρωση λίγο πάνω από 100% και ήταν πλήρως μηχανοκίνητο με Μ113, Μ106 και Hummer. Καμμία σχέση οι αριθμοί που παραθέτεις με την πραγματικότητα… Ακόμα και η διάρθρωση του τάγματος είχε αλλάξει.

Gunner

Μιλάμε για την έκδοση AAV-7A1RAM/RS ή για τα AAV-7A1;

Επειδή μάλλον έχω χάσει επεισόδια, για τι τροχαίο υλικό μιλάμε;

giorgos tsagaris

Σχολιο 1ο.
Μεταξυ Αβακ και AAV-7 υπαρχουν και αλλες καταλληλοτερες λυσεις για το δικο μας ”σεναριο”.Δεν ειμαστε US Marines.Aκομη και αυτοι δεν θα επιχειρουσαν αποβαση με αυτη τη λογικη στο δικο μας ”θεατρο”…
Σχολιο 2ο.
Αν και μερος μονο του ενοικιου,επιβεβαιωνει ακομη μια φορα την αξια της Σουδας που καποιοι σχολιαστες
στο παρελθον απαξιωναν.
Σχολιο 3ο.
Απο τα ΑΑV-7 το μονο που λιγουρευομαι ειναι ο πυργος τους μια εκδοση του οποιου θεωρω ιδανικη-ρεαλιστικη για τα αειθαλη Μ-113 μας…

Lesalaut

Εξαιρετικό το σχόλιο για τον πύργο! Αναρωτιέμαι αν το ΠΝ έχει δόγμα για την αξιοποίηση των μέσων αυτών. Με τα γνωστά δεδομένα, θα πρέπει πχ το Χίος να σταθεί 20 μίλια μακριά από εχθρική ακτή (εντός βεληνεκούς αντιπλοϊκών πυραύλων), εντελώς φανερό στα ραντάρ και στα θερμικά του αντιπάλου, να εξαπολύσει από την ράμπα αυτά τα εργαλεία, αυτά να κολυμπήσουν επί ένα δίωρο αγκομαχωντας τα ίδια και οι επιβαίνοντες, και μετά να βγουν σε μία εντελώς βολική παραλία, και να προελάσουν νικηφόρα απέναντι σε πυροβόλα των 25mm και σε LAW (για να αναφέρω μόνο τα πιο αδύναμα βαριά όπλα των Τούρκων).… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε απόβαση σε τουρκική ακτή που δε πα να έχουμε 10 φορές ότι έχουν οι U.S Marines και το U.S Navy. Τα αρματαγωγά και τα Ζουμπρ είναι για την μεταφορά δυνάμεων σε ελληνικά νησιά για να ενισχυθούν οι εκεί δυνάμεις τους.

Gunner

Το AAV-7 δίνει την δυνατότητα στους σχεδιαστές των επιχειρήσεων να ενισχύσουν με μηχανοκίνητο πεζικό ένα νησί, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τα LST ή τα ΠΤΜ στη ακτή. Για πες μας ποιο άλλο πιο κατάλληλο μέσο υπάρχει και τσάμπα ή με μικρο αντίτιμο αντί του AAV-7 γι΄αυτήν την απαίτηση.

sotbak

καλή εξέλιξη

Spirit

Αν είναι να παίρναμε κάτι για την Σoύδα θα προτιμούσα MLRS, άλλωστε μόνο τα AAVP-7A1 δεν αρκεί να μιλάμε για πεζοναύτες.

kakaouskia

Καλησπέρα

Βελτίωση σε σύγκριση με τα ΑΒΑΚ, αλλά από την άλλη είναι σε θέση το ΠΝ σήμερα με τη τωρινή σύνθεση του στόλου να εκτελέσει αποστολή κατάληψης ακτής;

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες όταν βγαίνουν από τα LPD με τα AAAV, έχουν από πίσω τους τουλάχιστο ένα LHA για να μην πώ για CVN με τα παρελκόμενα τους.

Επίσης, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ο οπλισμός του με κανένα πυροβόλο ώστε να μπορεί να αμυνθεί αν σκάσει μύτη τίποτα πιο βαρύ από τζιπάκι;

Gunner

Κι εσύ από πίσω έχεις μια ΠΑ και ένα ΠΝ. Δεν θα πάμε να κάνουμε αμφίβιες επιχειρήσεις στην Ασία, για το Αιγαίο μιλάμε.

Πύργος υπάρχει και από ότι φαίνεται τον προσφέρει ο ΟΕΜ κατασκευαστής η BAE και είναι ο UT-25/30 της Elbit με το πυροβόλο ΜΚ44 της ΑΤΚ.

https://www.youtube.com/watch?v=YeBMxhQUKpc

Voltron

Αν ολα πανε κατ’ευχην μακαρι να βρεθει και μια νεα Ναυκρατουσα για να γινει οπως πρεπει η κινηση.

FOX

Το ιταλικό ναυτικό αποσύρει σχετικά πλοία το επόμενο διάστημα…

MPAMPIS

Δυσνόητη για εμενα η χρήση τέτοιον σκάφων σε ελληνικό περιβάλλον πολυ καλύτερα τα ελικόπτερα……

MisCo

κοιταξε να δεις Μπαμπη το πρόβλημα. Τα ελικοπτερα θελουν φράγκα… και για την αγορα και για την συντηρηση…. συγκριτικά με αυτα που πιθανον θα μας βγούνε τζαμπανταν. Απο το τιποτα λενε, καλη και η Παναγιώταινα.

Πολλα θα θέλαμε, αλλα φραγκα γιοκ.

MPAMPIS

Ναι αλλα και αυτά θέλουν συντήρηση και τζάμπα να τα πάρουμε.ελικοπτερα εχουμε.Δεν ξερω τι χρήση θα έχουν το μονο που μπορω να σκέφτω ειναι η αποστολή μιας ομάδας μάχης απο ενα μεγάλο νησί σε ενα κοντινό μικρότερο για ενίσχυση της εκεί φρουράς

Em.Ti

Και ε/π έχουμε. Αλλά πρέπει ένα επιτελείο να έχει και πανσπερμία μέσων ώστε να κάνει πιο ευέλικτα σχέδια.

andreasmp412c

Απ τη μια μερια εξαιρετικα νεα κ αλλη μια εμπρακτη αποδειξη στηριξης μετα τα καιοβα απ την αμερικη, αλλα απ την αλλη σε πιανει μια θλιψη για την κατασταση στην οποια εχουν φερει τις ενοπλες δυναμεις ολες ανεξαιρετως οι πολιτικες ηγεσιες. Πανηγυριζουμε για κατι το οποιο επρεπε να ναι αυτονοητο κ να χει γινει εδω κ χρονια.
Ερωτηση που καιρο θελω να κανω. Μας ειναι τοσο δυσκολο τελικα σα χωρα τοσα χρονια να φτιαξουμε ενα σκαφος σαν το cb90 των σουηδων κ πρεπει να περιμενουμε τα απομειναρια της αμερικης για να ενισχυσουμε τις αποβατικες μας δυναμεις;

ΙΤΑΛΟΣ

Απο ποτε ανεβαινει στην ακτη το cb-90 ? Αυτο με την γαστρα δεν λες? Απο την ακτη και μετα τι θα παρει ο αποβιβαζομενος ταξι? Δεν μιλας για το ιδιο πραμα. Ξερεις ποσο κοστιζουν τα cb-90 και τα AAV-7 καινουρια? Και γιατι συγκρινουμε τα AAV-7 με αεραποβαση εχουν ελικα ? Εχουν θωρακα και ερπυστρια τα cougar? Ρε παιδια γιατι τετοιο μπερδεμα ? Υπαρχει καποιος που εχει κανει αποβαση σε ακτη να μας πει δυο πραγματα γιατι χασαμε την μπαλα? Οι περισσοτεροι εδω νομιζουμε(δεν βγαινω απεξω) πως απο την ακτη θα αφησει τον στρατιωτη το cb-30 και το πεζικο θα προχωρησει… Read more »

giorgos tsagaris

@ IΤΑΛΟΣ
Οντως αδερφε εχει χαθει η μπαλα αν νομιζουμε οτι το AAV-7 θα…..κολυμπησει για 5 χλμ (δηλαδη επι μια ωρα) στοχοποιημενο απο ολα τα οπλα που το τρυπανε (δηλάδη απο 14,5 και πανω ΟΛΑ τα αλλα) που θα το …..παραλαβουν απο τα 5 χλμ και ΟΤΑΝ και ΑΜΑ βγει εξω,θα εχεις 15-20 ατομα μεσα σε μια κινητη…γκαρσονιερα να σου προσφερει υποστηριξη με το….βομβιδοβολο και το πενηνταρι….

ΙΤΑΛΟΣ

Φυσικα και ειναι πολυ αργο μεσα στο νερο για αυτο δεν αμφιβαλλει κανεις. Αυτο θα πρεπει να ληφθει υποψιν στον σχεδιασμο μιας επιχειρησης. Εαν πρεπει να διανυθει μεγαλη αποσταση μεσα στο νερο, να γινει χρηση αλλου μεσου κλπ. Δεν ειπε κανεις πως ταιριαζει αυτο το μεσο για ΟΛΕΣ τις αποστολες , αλλα δινει μια παραπανω επιλογη/λυση σε σχεση με το σημερα. Δεν νομιζω πως μπορει/πρεπει να αντικαταστησει αποβατικα μεσα τυπου ΑΒΑΚ. Επισης εχω παρατηρησει πως παρολο το τεραστιο μεγεθος του εχει σχετικα μικρη σιλουέτα μεσα στο νερο. Εαν ειναι να το βαρανε οπλα ειδικα πανω απο 14,5 που αναφερεις ,… Read more »

FOX

Κάτσε να φτάσει να γίνει στα 5-10 χιλιόμετρα που θα κάνει την αποβίβαση το αρματαγωγό…

Νομίζω ότι επικεντρωμαστε σε λάθος προτεραιότητες στις περισσότερες περιπτώσεις…

Ενώ έγινε διαγωνισμός για φουσκωτά πήγε πίσω, ενώ ήταν το ποσό ποσό δεν ερπακουσε για σοβαρές επιλογές όπως τα κλειστά barracuda 1270… που κοστίζουν κοντά στο εκατομμύριο.

Thras

Το ελληνικό δόγμα δεν προβλέπει απόβαση σε εχθρική οχυρωμένη ακτή (αλίμονο αν το πρόβλεπε με τα μέσα που διαθέτουμε) αλλά αποβίβαση σε φίλική ακτή στα μετόπισθεν μετώπου που θα υπάρχει σε νησί. Φυσικά θα μπορούσαν οι πεζονάυτες να βρεθούν απέναντι σε εχθρικό πεζικό που αποβιβάστηκε από ελικόπτερα γαι να σταματήσει την απόβαση, αλλά αυτό θα ήταν σίγουρα ελαφρύ με πολύ μικρές δυνατότητες προσβολής. Αρκεί το Oto Mellara των αποβατικών για να διαλύσει τέτοιους αντιπάλους με ναυτικό βομβαρδισμό πριν την έξοδο των AAV στην ακτή. Σεε κάθε περίπτωση τα AAV είναι τεράστια ανάβαθμιση σε σχέση με τα ΑΒΑΚ που χρησιμοποιούσαμε και… Read more »

Digenis

30 είναι λίγα !!! φτάνει για 630 πεζοναύτες !!! Όλοι οι υπόλοιποι με πλοίο της γραμμής .

George

Καλό νέο!
Να βάλουμε και κάνα Phalanx στα Ιάσων όμως…..

STRATOS

Και ο Ε.Σ δεν πρόκειται να διεξάγει αποβατική ενέργεια σε οργανωμένη ακτή.

Περισσότερες πιθανότητες έχει να εκτελέσει ενίσχυση κάποιας φρουράς νήσου με αποβίβαση δυνάμεων.

Αν χρειαστεί να κάνει ανακατάληψη νήσου ή νησίδας, η ενέργεια θα γίνει νύχτα και σε ελεύθερη ακτή (ανιχνευτές – βατραχάνθρωποι θα προηγηθούν της κύριας δύναμης).

Όπως και να έχει τα εν λόγω τεθωρακισμένα είναι καλοδεχούμενα (και μια χαρά για 2ο κύμα απόβασης, αφού το πρώτο κύμα απόβασης γίνεται πάντοτε με ελαστικές λέμβους (που πλέουν με 30 κόμβους+ την νύχτα και είναι stealth))..

sotbak

σωστός, συμφωνώ είναι για 2ο κύμα, αυτό όμως δεν αναιρεί τη χρησιμότητά τους

FOX

Γενικώς δεν έχει άδικο καθόλου σε αυτά που παραθέτει,
Επίσης με τόσες ελλείψεις πάλι επικεντρωθήκαμε σε δευτερεύουσες ανάγκες, αν μιλάμε και για αντάλλαγμα για την βάση της Σούδας, υπάρχουν οπλικά συστήματα που είτε είναι πιο απαραίτητα είτε φέρνουν μεγαλύτερη ισχύ.
Επίσης σε αυτό το δόγμα του αμφιβιου τεθωρακισμένου είναι η μόνη περίπτωση που αναπολώ τα BMP-3F, παρά τα στραβά και τα ανάποδα τους.

Θανασης

Εγω παντως δεν ξερω κανεναν που να θελει να γινει κινουμενος στοχος λογω παλαιοτητας υλικου.
Εσεις;

FOX

Την αντιγραφή του αμερικανικού δόγματος την έχουμε πληρώσει με τα zurb που λιαζονται.
Με αυτά τα χρήματα ήταν καλύτερα να πάνε σε μεταχειρισμένα ελικόπτερα ή lacota και σύγχρονα ταχύπλοα με ράμπα αποβίβασης…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι Αμερικάνοι έχουν μικρά χόβερκραφτ που επιχειρούν από τα μεγάλα αποβατικά τους πλοία.
Εμείς δεν αντιγράψαμε αυτό το δόγμα.
Αγοράσαμε τα μεγαλύτερα χόβερκραφτ στον κόσμο που θα αναχωρήσουν από την μεγαλύτερη ναυτική βάση μας για τα νησιά του Αιγαίου.
Το UH-72 Lakota δεν μας είναι χρήσιμο ως μεταφορικό για να κάνουμε επιχειρήσεις μεταφοράς δυνάμεων στα νησιά. To Lakota είναι ένα ελαφρύ ελικόπτερο γενικής χρήσης. (L.U.H)

Em.Ti

Αν όντως “κάτσει” και αυτή η προμήθεια θα είναι υπερπολίτιμη καθώς θα κλείσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό πολλών δεκαετιών. Για όλους τους “γκρινιάρηδες” να πούμε ότι αυτή τη στιγμή οι Πεζοναύτες κάνουν πρώτο κύμα απόβασης με…ελαστικές λέμβους. Ναι, σωστά, το πρώτο κύμα είναι ελαστικές λέμβοι (και όχι οι ΑΒΑΚ) καθώς αυτές προσφέρουν αρκετά αθόρυβη και αθέατη προσέγγιση. Οι ΑΒΑΚ (και μετά τα ίδια τα αποβατικά κλάσης Σάμος) είναι στα μετέπειτα κύματα, εκεί που η ακτή ήδη θα είναι ασφαλής. Τα AAV-7 θα μπορούν να προσφέρουν την αναγκαία προστασία τόσο από τα στοιχεία της φύσης αλλά και από τα πυρά του εχθρού… Read more »

STRATOS

Πάρα πολύ σωστός. Όσοι ακούν για δυνάμεις πεζοναυτών νομίζουν ότι ο Ε.Σ θα εκτελέσει ενέργεια αλλά “η διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν”!! ή όπως κάναν οι τούρκοι στην κύπρο το 1974 (τραγικοί απλά από κάθε άποψη)..

Ουσιαστικά οι πεζοναύτες του Ελληνικού στρατού στην καλύτερη θα δράσουν σαν μονάδα ενίσχυσης κάποιας φρουράς Ελληνικού νησιού και στο ποιο δύσκολο σενάριο σαν αμφίβιοι καταδρομείς (με βαρύτερο όμως οπλισμό)..

Spirit

Και θεωρείς ως προς αυτό που αναφέρεις ότι τα AAV-7 ειναι αυτό που θα αλλάξουν τα δεδομένα; Όλα αυτά μάλιστα μέσα σε μια “μαούνα” που κινείται με 16 μίλια στο Αιγαίο; Σε ότι αφορά τα AAV-7 που αρκετοί φίλοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι το δεύτερο και τρίτο κύμα απόβασης, ας αναλογιστούμε τι έχουνε να παρουσιάσουμε ως για το πρώτο και δεύτερο κύμα, πως μπορούμε να κινηθούμε στα νησιά και τις νησίδες και αυτό που πρέπει να έχει προτεραιότητα αυτή την στιγμή. Γενικώς νομίζω ότι το δόγμα πρέπει να ειναι σαν το Σουηδών, η τεράστια ακτογραμμή, τα παντός είδους νησάκια, άλλα… Read more »

Gunner

Το Σουηδικό δόγμα που μιλά για επιχειρήσεις καθυστέρησης μέχρι να επέμβουν οι ΗΠΑ και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ; το ίδιο δόγμα έχουν και οι Νορβηγοί κύριοι. Καθυστέρηση μέχρι το ΝΑΤΟ να στείλει δυνάμεις για να ανακτηθεί έδαφος αν είναι δυνατό φυσικά. Στην περίπτωση μας αντέχουμε να χάσουμε νησιά ολόκληρα, νησίδες και βραχονησίδες μέχρι να επέμβει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και να τα χάσουμε οριστικά; Το AAV-7 είναι ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια των σχεδιαστών αμφίβιων επιχειρήσεων. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει και να το χωνέψει. Τα AAV-7 θα χρησιμοποιηθούν όπως βολεύει και αν βολεύει. Συνεπώς πρέπει να υπάρχουν… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Nαι…και τα Ρ-3 ηταν σταθερα ψηλα στη λιστα.
Ερωτηση…αν τα AAV-7A1 ειναι ικανα για OverTheHorizon (15-18 μιλια-το ποσο κουδουνια θα ειναι οι Πεζοναυτες μετα απο ενα 3ωρο ταξιδευοντας με αυτα στο Αιγαιο δεν εχει σημασια αφου θα ειναι θαυμα να ζουν οταν θα βαλλονται καθ’ολη τη διαρκεια αυτη) γιατι τα (καθε) CB-90 δεν ειναι ικανα για 40-50 μιλια (σε 1,5 ωρα)?

Giorgos Tsagkaris

Αν το δογμα των (χαζων) Σουηδων και (αφελων) Νορβηγων ειναι ικανο να καθυστερησει τους Ρωσους (!!!!!!!!!!!!!) τοτε απλα το ιδιο δογμα θα εκμηδενισει τους Τουρκους…

Spirit

To οπλοστάσιο πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται από τα κύρια και μετά πάμε στα δευτερεύοντα όπως τα AAV-7. Όταν δεν θα υπάρχουν ούτε απλά φουσκωτά σε λίγο σε ένα πρόγραμμα 8εκ. που τραβάει και άλλο σε αναβολή, ένα να μου πεις για λίστες και ανάγκες που ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ, για να αποκτήσουμε με πολλαπλάσια χρήματα AAV-7.

FOX

Μα ίσα ίσα με τα ταχύπλοα και τα φουσκωτά μπορείς να επιχειρείς με μεγαλύτερη ευκολία, αθόρυβα, γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ισχύ πυρός σε νησίδες και πιο απομονωμένες ακτές…
Μπορεί ο ελέφαντας των Αμερικανών να πατήσει όπου μπορεί πχ ένα barracuda 1270;

seb

Πολύ ενδιαφέρουσες οι παραπομπές, νομίζω θέτει ο Βελισσάριος το θέμα στις σωστές του διαστάσεις.
Μήπως τουλάχιστον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συμπληρωματικά – ενισχυτικά στο πλαίσιο των ΔΑΕ και των ΜΑΚ;

ACHERON

seb,πρόκειται για εξειδικευμένα οχήματα,με κύρια αποστολή τον πλού μέχρι την ακτή. Ενώ όμως στην κολύμβηση είναι καλύτερο από τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ με ικανότητα πλεύσεως,στην στεριά υστερεί σε ευκινησία. Aυτό βέβαια είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός για όχημα αμφιβίας εφόδου,αλλά όχι για ΤΟΜΠ που θα είναι «επί τόπου» στα νησιά,χώρια ότι το κόστος εκμεταλλεύσεως του AAV-7 ειναι πολλαπλάσιο ενός Μ-113. Δέν έχει λοιπόν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει ως ΤΟΜΠ,ενώ είναι ακατάλληλο για καταδρομικής φύσεως εγχειρήματα,εκεί απαιτείται ταχυπλοΐα και χαμηλό αποτύπωμα κινητοποιήσεως. Eδώ να κάνουμε μία αναδρομή στην Ιστορία,και να δούμε πότε παρουσιάστηκαν τα οχήματα LTV (Landing Vehicle Tracked),και ποιό ήταν το κίνητρο γι΄αυτό.… Read more »

vagelis tassios

Πολυ σωστα +1

dimitrisx

Αυτά που αναφέρεις είναι πολυτέλειες για την Ελλάδα. Όταν ξεσπούσε η κρίση των Ιμίων, οι πεζοναύτες ήταν έτοιμοι για επιβίβαση στα chinook και θα εκτελούσαν αεροαπόβαση στο θερμό σημείο. Σε ασκήσεις που κάναμε αργότερα, την ακτή ασφαλίζαμε εμείς οι ίδιοι, για να μπορέσουν να αποβιβαστούν βαρύτερες δυνάμεις των πεζοναυτών (M113, LEO,M109,). Αυτό που μας έλεγαν οι αξιωματικοί, ήταν να μην περιμένουμε από αεροπορία και βατραχανθρώπους να προετοιμάσουν το έδαφος για απόβαση, την δουλειά θα την κάναμε μόνοι μας. Προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να μην επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει προγεφύρωμα, γιατί λόγο της εγγύτητας των Ελληνικών νησιών με τα Τουρκικά… Read more »

STRATOS

Σε όλες τις μεγάλες αποβατικές ασκήσεις πάντως πρώτα κάνουν μία βόλτα Βατραχάνθρωποι της ΜΥΚ (ή του ΕΤΑ) και μετά πέφτει σήμα για επέμβαση των πεζοναυτών.

Απόβαση μεγάλης κλίμακας (σε οποιαδήποτε μορφή) χωρίς αεροπορική υποστήριξη – τοπική αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο απλά δεν νοείται.

sotbak

για μένα είναι χρήσιμα πολυεργαλεία μεταφοράς και όχι μόνο κατά τη φάση σταθεροποίησης & επέκτασης στην ακτή, δεν είναι κακό που μας τα δίνουν, όλα δεν γίνονται με ελικόπτερα.

Em.Ti

Έχουμε ένα θέμα, έχουμε μπερδέψει λίγο το τί θα κάνουν τα AAV-7 αν και όταν με το καλό έρθουν. Το ότι στην Κρίση των Ιμίων ομάδες Πεζοναυτών ήταν έτοιμες να επιβαστούν σε Σινούκ δεν σημαίνει ότι έγιναν αεροκίνητη δύναμη και άρα τα υπόλοιπα μέσα είναι άχρηστα. Όπως έγραψα πιο πάνω, τα AAV-7 είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των επιτελών, ώστε να μπορούμε να κάνουμε επιθετικές αποβάσεις με περισσότερες αξιώσεις. Προφανώς και οι Πεζοναύτες θα διατηρήσουν τη δυνατότητα αεροκίνητων επιχειρήσεων, άλλωστε όλα τα μόνιμα στελέχη τους είναι αλεξιπτωτιστές. Επίσης, όλοι μας που έχουμε κάνει μάχιμη θητεία εκπαιδευτήκαμε με τη λογική… Read more »

sotbak

σωστός

giorgos tsagaris

@ Εm.Ti
Σωστος.

NikolakiEfentis

Υποθέτω πως για να τα ζητούν οι Πεζοναύτες μας κάτι θα ξέρουν σε κάθε περίπτωση… Τώρα πώς θα τα χρησιμοποιήσουν είναι θέμα και Διοίκησης εκείνη τη στιγμή… Προφανώς δεν μιλάμε βέβαια για τύπου Στρατιώτη Ράιαν… Να επισημάνω μόνο κάτι. Καλά χρυσά κι άγια τα AAV-7, αλλά έχουν πολύ χαμηλή ταχύτητα, ενώ τα φουσκωτά κι ακόμη καλύτερα σκάφη σαν το CB-90 ή πολλά άλλα παρόμοια ή τα ORC των Βρεττανών Πεζοναυτών, έχουν σημαντικά υψηλότερη ταχύτητα και έτσι το πρώτο κύμα είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε πυρά την ώρα της προσέγγισης στην ακτή. Δεν πρέπει να παραβλέπεται αυτή παράμετρος, ιδίως στο περιβάλλον του… Read more »

GK_

Νομιζω οτι πλεον ειναι απλα θεμα χρονου ποτε θα αποκτηθει και καποιο LSD/LPD απο τις ΗΠΑ.

Fazer

Δεν μπορείς να εκτελέσεις αποβατική ενέργεια σε ακτή που δεν έχεις την ναυτική υπεροχή και εξασφάλιση οτι τα αποβατικά σου θα φτάσουν στην ακτή άρα αυτά περί αντιπλοικών πυραύλων είναι εκτός θέματος τελίος κατά την γνώμη μου η στην τελική είναι δουλειά του ΠΝ να ασχοληθεί. Τα αποβατικά σκάφη έχουν να αντιμεπωπίσουν αντιαρματικούς πυραύλους , ΠΑΟ κλπ που σίγουρα όλα θα βαράνε πάνω τους οτι κατα την θαλάσσια φάση τους έχουν ελάχιστο ίχνος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι μεγάλο πλεονέκτημα τους. Η απόβαση δεν ειναι μια ενεργεία που γίνεται μόνο από τους πεζοναύτες, το ναυτικό θα πρέπει να… Read more »

nikos

Kαλοδεχουμενα , πιστεύω προσωπικά σαν ενίσχυση θα λειτουργήσουν επιπλεον προσωπικό η απο νησί σε νησί .Αλλά ποτε δεν ξέρεις ας έρθουν εδω εχουμε μ 113

darede

Πολύ χαμηλό τίμημα για την σούδα και εάν είναι τέτοια, χωρίς συζήτηση αυτά θα πρέπει να είναι αναβαθμιισμένα τουλάχιστον στο πρότυπο AAV7A1 RAM/RS . Βέβαια θα ήταν σώφρων να τοποθετήσουμε όπως αναφέρθηκε πύργο UT-25/30 της Elbit και καλύτερη θωράκιση. Άλλο site αναφέρει οτι η BAE έκανε μια παρουσίαση στο ΓΕΣ και με προτάσεις αναβάθμισης. Βέβαια για τους πεζοναύτες θα είναι κοσμογονία και απαλλαγή επιτέλους απο τα μ 113, που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν απο vab που αποσύρουν οι γάλλοι. Οι περισσότεροι και σωστά διατυπώνεται ενστάνσεις για την χρησιμότητα τους που τις εστερνίζομαι και εγώ αλλά και για τις ελλέιψεις σε… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ο Ε.Σ για τον Έβρο και τα νησιά προτιμάει τα ερπυστριοφόρα τ/θ οχήματα. Προτιμότερο δηλαδή το Μ-113 από το VAB…

Gunner

Τα Μ113 δεν μπορούν να φύγουν από την Ταξιαρχία, τουλάχιστον όχι όλα. Τα Μ106 που έχει, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν, το ίδιο και κάποια ΤΟΜΠ Μ113 που θα χρειαστούν για διάφορες αποστολές. Το θέμα με τα κατάλληλα πλοία, είναι παλιό. Πάγια απαίτηση του ΠΝ ήταν η απόκτηση 1-2 LSD/LPD. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα της ταξιαρχίας είναι το τροχαίο υλικό. Τα φορτηγά της είναι για πέταμα κυριολεκτικά. Απαιτείται άμεση αντικατάσταση τους. Δεν νοείται μονάδα ταχείας αντίδρασης να κινείται με φορτηγά που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μείνουν από μηχανική βλάβη. Το Φυσικά πρέπει να αντικατασταθούν και όλα τα οχήματα 4Χ4… Read more »

giorgos tsagaris

Eιναι ακατανοητη η χρηση Χαμερ και οχι VBL…

FOX

Και να ήταν το μόνο ακατανόητο από όσα βλέπουμε…
Μετά σου λένε γκρινιάζεις…
Ε τι να κάνω από να βρίζω γκρινιάζω κύριε.

darede

όποια μ113 είναι αναγκαία εννοείται οτι θα πρέπει να παραμείνουν, το θέμα της αλλαγής τους όμως με άλλα τροχοφόρα είναι επιτακτικό. Χρήματα για τέτοια αλλαγή δεν υφίστανται και για αυτό αναφέρω αυτά που αποσύρουν οι γάλλοι. Κάποια εάν και όχι ιδανικό μπορεί να αντικαταστήσουν ακόμα και ένα μέρος των hummer.

Το θέμα των πλοίων όντως το έχουμε συζητήσει και είναι απαίτηση και είναι κρίμα που δεν υπάρχει βούληση να ναυπηγηθούν τέτοια πλοία με εν μέρει επιδότηση της Ε.Ε. Οι ιταλοί το έχουν πράξει κατα το παρελθόν. Η εισαγωγή 30 χρόνων τέτοιων σκαφών δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά πλοία L.P.D/L.S.D κτλ μεγάλα αποβατικά από το Π.Ν λένε πως δεν τα χρειαζόμαστε. Όπως και να έχει θα είναι 1ης τάξεως στόχοι στο Αιγαίο και δεν επιβιώσουν αν γίνει κάτι. (με την Τουρκία) Σε ότι αφορά τα αρματαγωγά υπάρχει ένα θέμα λόγω ότι δεν αναπτύσσουν την επιθυμητή ταχύτητα αλλά λόγω της σχεδίασης τους δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Το ίδιο θέμα έχουν και άλλες χώρες με τα αρματαγωγά τους. Σε ότι αφορά την κρίση των Ιμίων που γράφτηκαν κάποια πράγματα πιο πάνω για αερομεταφερόμενες δυνάμεις που θα κατέβαιναν στο χ/ψ σημείο, από την πολιτική ηγεσία είχε… Read more »

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Πόσο δηλαδή υψηλότερη επιβιωσιμότητα έχουν τα Σάμος από τα LPD(!);

Παλιότερα είχε γραφτεί πως στα Σάμος θα αντικαθίσταντο οι έλικες τους με νεότερους που θα προσέφεραν εκτός άλλων και οριακά υψηλότερη ταχύτητα. Δεν ξανάκουσα κάτι γι’ αυτό.

Υπάρχουν και LST με υψηλότερη ταχύτητα πάντως, όπως αυτά που είχαν οι Αμερικανοί αλλά και αυτά που έχουν Νοτιοκορεάτες. Και τα νέα Τουρκικά που είναι κλασσικής σχεδίασης είναι ταχύτερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Tα LPD είναι μεγαλύτεροι και πιο εύκολοι στόχοι.
Η υδροδυναμική των αρματαγωγών είναι τέτοια που δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο για την αύξηση της ταχύτητας τους. Το πρόβλημα με ένα αρματαγωγό είναι ότι δεν έχει την απαιτούμενη ταχύτητα να ακολουθήσει τα υπόλοιπα πλοία του στόλου. Πρόβλημα με την ταχύτητα υπάρχει και με τις κανονιοφόρους που εξετάστηκε να οπλιστούν καλύτερα (ακόμη και με Χαρπούν) αλλά το θέμα της μη ικανοποιητικής ταχύτητας τους είναι κάτι που δεν παίρνει βελτιώσεις.
Τα αρματαγωγά μας θα συνοδεύονται από άλλα πλοία. (φρεγάτες, πυραυλάκατοι κ.α)
Δεν υπάρχει στα σχέδια του Π.Ν η απόκτηση πλοίου L.P.D.

Gunner

Υπάρχουν σχεδία για απόκτηση πλοίου LPD και έχουν δημοσιευθεί πολλές φόρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eδώ και χρόνια δεν είναι στα σχέδια του Π.Ν η απόκτηση πλοίου L.P.D.
Σε ότι αφορά τα αποβατικά του πλοία αυτό που είναι στα σχέδια του αφορά τον εκσυγχρονισμό των 5 αρματαγωγών.

FOX

Αποσύρονται από την Ιταλία τα san Giorgio νομίζω είναι 30 χρόνων βέβαια, αλλά τουλάχιστον ένα νομίζω χρειάζεται αν και υπάρχουν άλλες πιο επείγουσες ανάγκες…

Αργύρης Παγγουρέλιας
megisteas

Αγαπητοί φίλοι λυπάμαι που θα το πω αλλά έχω διαβάσει απίστευτες χαζομάρες περί πεζοναυτών, όχι από όλους φυσικά. Υπηρέτησα εκεί ως έφεδρος Λοχίας, χρόνια πριν, αλλά δεν νομίζω να έχουν αλλάξει και τόσο πολύ τα πράγματα. Πρέπει να διαχωρίσουμε δυο ζητήματα. Άλλο απόβαση άλλο προσγειάλωση. Στην μεν πρώτη έχουμε μια βίαιη επιχείρηση στην δε δεύτερη όχι. Και στις δυο επιβάλετε να υπάρχει πλήρη ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός της περιοχής μιας και εννοείται ότι γίνεται σε εχθρική περιοχή. Αλλά ακόμα και για ενίσχυση σε φίλιο νησί αν δεν έχεις κλειδώσει ναυτικά και αεροπορικά την περιοχή δεν πας. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε… Read more »

seb

O στρατός σε γενικές γραμμές είναι “αρτηριοσκληρωτικός” μηχανισμός και υπάρχει αντίσταση στις αλλαγές. Όπως σωστά φύγανε οι πεζοναύτες από τις ειδικές δυνάμεις (κληρονομώντας το μαχητικό τους πνεύμα), έτσι πρέπει να καταργηθούν – ή καλύτερα ίσως να γίνουν ΜΑΚ ή ακόμα να ενσωματωθούν στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις- και οι ΜΑΛ.
Τα αποτελέσματα μαζικής χρήσης αλεξιπτωτιστών τα διαπιστώσανε οι Γερμανοί στη Κρήτη και οι Σύμμαχοι στην Ολλανδία. Όσο αφορά τη μάχη του αρχιπελάγους,φαίνεται πως τα διδάγματα από την μάχη των Δωδεκανήσων το ’43 έχουν γίνει επιτέλους αντιληπτά. Έστω και αν χρειάστηκε να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό…

megisteas

Οι πεζοναύτες έφυγαν από της Ειδικές δυνάμεις και επανήρθαν όπως έπρεπε. Η διάλυση όπως λες φίλε μου θα ήταν τραγικό λάθος. Είναι το πιο ολοκληρωμένο κομμάτι του ΕΣ. Ενίσχυση χρειάζονται όχι διάλυση. Ειδικά αν έρθουν κοντά Αθήνα όπως σχεδιάζεται χρόνια τώρα, θα είναι ότι καλύτερο. Και ο Αυλώνας είναι μακριά. Θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο κοντά στον ναύσταθμο. Απ ότι έχω ακούσει σχεδιάζουν να έχουν μέσα στον ναύσταθμο μια δύναμη ανδρών για άμεση αναχώρηση. Φαντάζομαι με τα ZUBR.

seb

Επέστρεψαν δηλαδή οι πεζοναύτες στις ειδικές δυνάμεις; Το αγνοούσα…
Πάντως δεν υποστήριξα τη διάλυση τους και συμφωνώ στο ότι χρειάζεται ενίσχυση και η μεταφορά στον Αυλώνα είναι ημίμετρο.
Πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε τις πραγματικές ειδικές δυνάμεις από τις επίλεκτες. Εκτός και αν εννοούμε σαν ειδικές δυνάμεις τη σωστή εκπαίδευση πεζικάριου.

STRATOS

Από τις μεγαλύτερες ανοησίες που έγιναν ποτέ ο διωγμός των πεζοναυτών από τις Ειδικές δυνάμεις την δεκαετία του 2000, για αυτό και έτρεξαν να πάρουν πίσω την απόφαση μετά από λίγο καιρό….Για να συνέλθει ο σχηματισμός και να επανέλθει στα πρότερα επιχειρησιακά επίπεδα του περάσαν πάνω από 10 χρόνια…. Την ίδια εποχή είχε καταργηθεί και η 1η Μαλ στο Μάλεμε!!! άλλη μια ανόητη απόφαση που την πήραν πίσω μετά από λίγο καιρό.. Το Γενικό επιτελείο βασίζεται σε αυτούς τους σχηματισμούς (πεζοναυτών-αλεξιπτωτιστών) για την ταχεία επέμβαση τους οπουδήποτε χρειαστεί στον Ελλαδικό χώρο (και στην Κύπρο!!) και κάποιοι ανόητοι (που διοικούσαν) την… Read more »

seb

Δηλαδή θα κάνουν οι ΜΑΛ άλμα στατικού ιμάντα στη Κύπρο, στο Αιγαίο ή κάπου αλλού; Άλλο πράγμα η διείσδυση ολιγομελών ομάδων ΕΤΑ,Ζ’ ΜΑΚ, ΟΥΚ με ελεύθερη πτώση και άλλο ο κάθετος ελιγμός. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα (ελικόπτερα και αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων). Η ρίψη αλεξιπτωτιστών στο δεύτερο πόλεμο του Κόλπου στο βόρειο Ιράκ, νομίζω δεν προσφερεται για σύγκριση. Πρώτον έπεσαν σε έδαφος που ήδη ήλεγχαν με τους Κούρδους συνεπικουρούμενους από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Δεύτερον, θαρρώ πως ήταν περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να εισέλθουν στρατεύματα από το έδαφος της. Στη… Read more »

ThanosD

Yπάρχει εκπαιδευτικο σενάριο για crash Landing c-130 σε ενα πολυ μικρο μικρό αεροδρόμιο..εν΄ςο πολυ μικρου νησιου μας.. .Ο πόλεμος έχει πολλε ς επιλογές..που δεν μπορεί να φαντασθει και να πεί κανείς.,..Μετράει ο ΑΣΚ και ακολουθουν οι υπολογισμοί για απώλειες.Αίμα να έχεις να θυσιάζεις….

Giorgos Tsagkaris

Πιο λαθος διαπιστωσεις,απλα δε γινεται φιλτατε Seb…απλα δε γινεται…

seb

Είμαι ανοιχτός σε τεκμηριωμένες απόψεις. Εάν διαθέτεις το χρόνο, θα το εκτιμούσα να με διόρθωνες να μάθω.

vasilisk

ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ”ΥΠΕΡΟΠΛΟ”,ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70’ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 40’ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!ΤΟ ΤΑΧΕΑ,ΕΥΕΛΙΚΤΑ,ΙΣΧΥΡΑ ΜΙΚΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ…..ΜΕ ΑΥΤΑ ΑΜΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΣΑ…..

STRATOS

Τι να κάνουμε, με αυτά τα μέσα που έχουμε θα πολεμήσουμε και όχι αυτά που θα θέλαμε να έχουμε.
Οι τούρκοι έχουν ξεφύγει τελείως, τους βλέπω στις ασκήσεις τους!!!….%^&&%&[email protected]@κάνουν απόβαση με διαλαξιακά διαστημόπλοια..

vasilisk

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΑΒΟΥΡΕΣ…………..

Thras

Όταν δεν πυροβολάει κανείς από κάτω, τα ελικόπτερα είνια μια χαρά. όταν όμως θα ρίχνουν αντιαεροπορικά πυροβόλα, OSA και Stinger, θα είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα…

Επίσης με ελικόπτερα, μεταφέρονται απλοί πεζικάριοι, άντε με κανένα όλμο commando των 60mm. Έτσι δεν κάνεις προγεφύρωμα. Εμφανίζονται 4 άρματα, 4 Μ113 και 6 Hummer ή VBL με πενηντάρια και βοβμιδοβόλα και διαλύουν ολόκληρο τάγμα!

megisteas

Τα δόγματα έχουν αλλάξει…… ναι βέβαια…… αφού όλοι έχουν καταργήσει του πεζοναύτες εκτός από εμάς……. Κατέλαβε εσύ νησί σε μέγεθος Χίου, Σάμου η ακόμα και ψαρών με μικρές και ευέλικτες ομάδες. Τι θα ακούσουμε ακόμα……

vasilisk

ΑΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ………..ΜΕΤΑ ΑΝΤΕ ΠΑΡΤΑ ΠΙΣΩ,Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΡΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ…..ΕΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΑΚΟΜΑ……………………………………………

vasilisk

ΕΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ……….Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΡΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ,ΑΜΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ……………………………………………………..

Spirit

Πες μου ότι θα κατέβαζες στα Ψαρά τα AAV-7 για σώσεις το νησί!!!!!!!!

Αν ειναι να πέσει η Χίος και άλλα 4-5 μεγάλα νησιά κλάφτα Χαράλαμπε… από εκεί και πέρα στα μικρότερα AAV-7 δεν υπάρχει ειναι παντελώς ακατάλληλο.

darede

Αναφέρουμε όλοι την προεργασία για την επιχείρηση απόβασης θα την κάνουν οι ΟΥΚ/ΕΤΑ. Υπάρχει στους πεζοναυτες το αντίστοιχο τμήμα των αμερικανών RECON και εάν όχι,γιατί; Δεν θα αναλωθούν οι παραπάνω μονάδες από άλλες αποστολές;

megisteas

ΕΤΑ όχι, ΟΥΚ ναι μιας και είναι το αντικείμενο τους. Θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν τα κατάλληλα άτομα και οι πεζοναύτες. Τώρα γιατί δεν τα έχουν αγνώστω. Βέβαια αν σκεφτούμε ότι θα πάει μια ομάδα με υποβρύχιο όχημα ως την ακτή να δει την κατάσταση και να φύγει αθέατη, μάλλον η ΔΥΚ είναι η πιο κατάλληλη για την δουλειά.

Em.Ti

Έχει γίνει από καιρό εισήγηση για να γίνει κάτι τέτοιο, να δημιουργηθεί ένας Λόχος Αναγνώρισης μέσα σε κάθε Τάγμα με Υ/Κ/Ελ.Σκοπευτές στα πρότυπα των Scout/Snipers του USMC. Είναι άγνωστο το αν και πότε θα υλοποιηθεί επίσημα κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πάντως στελέχη στην 575 ΤΑΞ/ΠΝ με ειδικότητα Ειδικών Αποστολών (δηλαδή Ελ.Σκοπευτές με πτυχίο Κολυμβητή Μάχης) που θα μπορούσαν δυνητικά με επιπλέον εκπαίδευση να αναλάβουν κάτι τέτοιο.

STRATOS

Πολύ εύλογη απορία. Η ταξιαρχία πεζοναυτών είναι ίσος ο μοναδικός στον κόσμο σχηματισμός Πεζοναυτών που δεν έχει οργανικά στην σύνθεση του μονάδα ανιχνευτών βατραχανθρώπων.!!! Άλλη Ελληνική πρωτοτυπία.

Τέλος πάντων τις αποστολές αυτές τις αναλαμβάνει η ΜΥΚ (όπως φαίνεται σε πολλές ασκήσεις αποβάσεων που εκτελούνται) που διατηρεί ξεχωριστές ομάδες με κύρια αποστολή την υδρογράφηση και εκκαθάριση ακτών (από νάρκες)..

Χρήστος

Καλύτερα απο το μουσειακής αξίας ΑΒΑΚ αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά. Ας ελπίσουμε να είναι ετοιμοπόλεμα τουλάχιστον τα 3 απο τα 4 ZUBR και καλά εκπαιδευμένες-στελεχωμένες και οπλισμένες οι εθνοφυλακή των νήσων μας.
Τι να δώσουν τα AAV σε ένα νησί πχ σαν την Κω; Λίγα παράνω πενηντάρια και βομβιδόλα σε οχήματα με μικρή προστασία και μεγάλη σιλουέτα; Για νησιά τύπου Καστελόριζου δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος συζήτησης. Περισσότερο ψυχολογικής σημασίας είναι αν τα αποκτήσουμε για να μη φαίνονται οι πεζοναύτες ως πολεμιστές της Νορμανδίας.

STRATOS

Οι τούρκοι ειλικρινά τι νομίζετε ότι μπορούν να αποβιβάσουν σε 1 νησί π.χ σαν την Κω? καλή ώρα (που για την ιστορία ήδη προστατεύεται από μια ολόκληρη επιλαρχεία αρμάτων – μηχανοκίνητα τάγματα και μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων!!). Ξέρετε την μεταφορική ικανότητα των τουρκικών αποβατικών – αρματαγωγών? που εκ τος των άλλων με το που θα βγουν από το ναύσταθμο τους τα βλέπουν 1000 Ελληνικά μάτια… Μεγαλύτερη απειλή για τα Ελληνικά νησιά είναι η δημιουργία προγεφυρώματος με αερομεταφορά δυνάμεων πάρα οι τουρκικές αποβατικές δυνάμεις.. Και σε αυτή την περίπτωση 1 λόχος πεζοναυτών επιβαίνων σε 10-12 AAV7 με την ταχύτητα και τον οπλισμό… Read more »

megisteas

Δεν διαφωνώ. Το τι θα γίνει θα το δούμε τότε. Η πεζοναύτες έχουν πλεονέκτημα απέναντι στις υπόλοιπες ειδικές δυνάμεις. Δεν έχουν ανάγκη από ¨ξένα¨ μέσα. Δεν χρειάζονται άρματα, πυροβολικό, υγειονομικό διαβιβάσεις κτλ. Τα έχουν ήδη για καλύτερη και πιο γρήγορη μεταφορά, επιμελητεία, και πάνω απ όλα επιχειρησιακή εκμετάλλευση, μιας και είναι ήδη εκπαιδευμένες πάνω στο αντικείμενο, απόβαση, και έχουν δεθεί οι υπομοναδες με της μονάδες μεταξύ τους μέσω των κοινών ασκήσεων. Εδώ να διευκρινίσω μερικά πραγματα γιατι πολύ φίλοι μπορεί να μην έχουν καταλάβει πως λειτουργούν. Εκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων έχουν τα τάγματα. Από εκρηκτικά και παγιδεύσεις μέχρι χειμερινή… Read more »

darede

Εάν είναι ποτέ δυνατόν να αναφέρουμε οτι πολιτικά σκάφη θα προσφέρουν σε αποστολές ενίσχυσης νήσων,όταν την ίδια στιγμή εφευρήσκουμε αδυναμίες χρήσεως στο Αιγαίο σκαφών LSD/LPD/LHA. Δηλαδή τα πολιτικά σκάφη πως δεν θα αποτελούν εύκολους στόχους; Πολιτικά σκάφη δεν γνωρίζεις εκείνη την στιγμή εάν θα σου παρασχεθούν απο τους εφοπλιστές και επίσης θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει και αεοπορική αλλα και ναυτική υπεροχή για να τα στείλεις. Σενάριο βοήθα παναγιά

Gunner

Τα πολιτικά σκάφη επιτάσσονται χωρίς πολλά πολλά. Όποιος αρνηθεί φυλακίζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Για την ιστορία υπάρχει σχεδιασμός χρήσης πολιτικών σκαφών αν γίνει κάτι από τις ένοπλες δυνάμεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μέσα όπως φορτηγά, πολιτικά αεροσκάφη κτλ κτλ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το κράτος έχει στα κιτάπια του μία τεράστια λίστα που περιλαμβάνει ότι το ενδιαφέρει για να το επιτάξει σε περίπτωση σύρραξης με άλλη χώρα. Από ένα αγροτικό τζιπ μέχρι ένα ιδιωτικό ελικόπτερο και από ένα φουσκωτό σκάφος μέχρι ένα μεγάλο πλοίο. Αν χρειαστεί κάτι από αυτά ή όλα αυτά θα διατάξει την επίταξη τους. Όποιος αρνηθεί να παραδώσει αυτό που θα του ζητήσει το κράτος θα τον πάνε σηκωτό στο στρατοδικείο. Για να σου δώσω και ένα απλό παράδειγμα. Είχα συγγενή που είχε μία βιοτεχνία. Αυτός κατά καιρούς αγόραζε μικρά κλειστά φορτηγάκια. Όταν αγόρασε για 1η φορά ένα μικρό φορτηγάκι… Read more »

vasilisk

Γιάννης Ιανουάριος 8, 2019 at 3:07 μμ
Τα δόγματα έχουν αλλάξει…… ναι βέβαια…… αφού όλοι έχουν καταργήσει του πεζοναύτες εκτός από εμάς……. Κατέλαβε εσύ νησί σε μέγεθος Χίου, Σάμου η ακόμα και ψαρών με μικρές και ευέλικτες ομάδες. Τι θα ακούσουμε ακόμα……ΕΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ……..ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΩ ΑΓΝΟΙΑ???ΑΜΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ…Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΡΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΒΛΕΠΕ ΚΥΠΡΟ…

megisteas

Ναι φίλε μου. Και πως θα κάνεις ανακατάληψη αυτών που θα πάρουν έτσι και τα πάρουν; με μερικά φουσκωτά; Γιατί μόνο με άμυνα δεν κάνεις τίποτα. Πρέπει να έχεις την ικανότητα της αντεπίθεσης όταν τα πράγματα στραβώσουν. Γιατί όταν οι Τούρκοι κάνουν αυτό που λες που θα γίνει με τον τρόπο που λέω εγώ, απόβαση, μετά θα πρέπει να κάνεις το ίδιο για να επανακτήσεις. Ποιος σου είπε ότι θα προλάβεις να στείλεις ενισχύσεις, και ακόμα και αν στείλεις θα φτάσουν; Είπαμε, Υπεροχή σε αέρα και θάλασσα για να κάνεις την απόβαση – κατάληψη. Μια απόβαση είναι μεγάλη επιχείρηση και… Read more »

vasilisk

ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΩΣΤΑ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΤΟ AAV7 ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ Μ113 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΕΛΟΙΟ ΟΠΛΙΣΜΟ..ΝΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖUBR[ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΤΗΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ 1]ΝΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ HOVERCRAFT ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΙ,ΝΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ BMP3 Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑΙ.ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΑV7 ΝΑ ΜΑΣ ΕΔΙΝΑΝ BLACKHAWK ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ…ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ,ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ,ΑΛΛΑ… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σου κάνει δεν σου κάνε το AAV-7 δεν υπάρχει κάτι άλλο σε αμφίβιο που να μπορούμε να πάρουμε. Σε ότι αφορά τα μικρότερα χόβερκραφτ ο Τσοχατζόπουλος ήθελε πως και πως να αγοραστούν 10 αγγλικά τύπου M-10S αλλά τελικά από το ναυτικό κατάφεραν να τον αποτρέψουν επειδή αυτά ήταν όντως ακατάλληλα για τις ανάγκες μας. Αυτός δεν ήθελε να αγοραστούν λόγω καλής μίζας. Για να μην γράφω και άλλα. Εν συντομία. Ότι έχεις γράψει στο σχόλιο για όπλα είναι όλα λάθος. Ενώ δεν υπάρχει φτηνή άμυνα. Αυτοί που γράφουν για φτηνούς βαλλιστικούς πυραύλους, φτηνές ρουκέτες, φτηνό χ ψ ω σύστημα κτλ… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Διόρθωση. Αυτός ήθελε να αγοραστούν λόγω καλής μίζας. (τα 10 M-10S)

vasilisk

ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ?ΟΚ ΟΤΙ ΠΕΙΣ,ΕΣΥ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΛΑ………………………………

Gunner

 Giorgos Tsagkaris Ναι το Ρ-3 είναι σταθερά στην λίστα. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα οποιαδήποτε CB-90H θα επιβιώσουν άπαξ και εντοπιστούν από τους Τούρκους; θα τους σώσει η υψηλή ταχύτητα; Είναι πράγματι ικανό αυτό το δόγμα να σταματήσει τους Ρώσους άπαξ και αποφασίσουν να επιτεθούν στην Σουηδία και την Νορβηγία; το πιστεύεις πραγματικά; Γιατί εγώ νομίζω ότι τα Ka-52K του Ρωσικού Ναυτικού θα κάνουν πάρτι με τα CB-90H; άσε που με ένοπλες δυνάμεις το πολύ 50000 στρατιωτών συνολικά και όχι παραπάνω από 150 άρματα συνολικά και οι 2, δεν θα ξέρουν που να προτοτρέξουν για να αντιμετωπίσουν μηχανοκίνητους… Read more »

megisteas

Αν θυμάμαι καλά το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει σε διενέξεις μεταξύ μελών του αλλά μόνο απέναντι σε τρίτους. Θα είμαστε μόνοι, όπως είπε και ο Αποστολάκης.

Spirit

Ενώ θα έσωζαν τους Σουηδούς ας πούμε τα AAV-7, ή θα ήταν καλύτερα με αυτά!!! Καλό ειναι πριν τις εξυπνάδες να εχεις μια εικόνα τι έρχεται δωρεάν και πόσο κοστίζει. https://defencereview.gr/mechri-ton-aygoysto-toy-2019-tha-einai-stin-ellada-ta-tessera-skafi-eidikon-epicheiriseon-mk-v/ Εχω μία άποψη για το θέμα και παραθέτω κάποια επιχειρήματα. Το ξαναλέω μπας και αντιληφθείς τι λέω: Προτιμώ ότι χρήμα πέσει να πάει για ταχύπλοα, ήδη το πρόγραμμα αντικατάστασης των RIB των ειδικών δυνάμεων πάει πίσω, παρόλο που ήταν κουτσό με λίγα χρήματα, πράγμα που καθιστά την επιλογή από το τρίτο και τέταρτο ράφι. Εγώ αυτό που θέλω ειναι να ψωνίσουν από πάνω ράφι με μια πολύ καλύτερη επιλογή… Read more »

giorgos tsagaris

@ Gunner
Δεν ειπα αυτο…
Ειπα οτι αν οι Σκανδιναυοι μπορουν να ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ τους Ρωσους τοτε και εμεις αναλογικα με ιδιο δογμα θα
μπορεσουμε να σταματησουμε τπυς Τουρκους….

Giorgos Tsagkaris

Δεν παρασχονται.
Κατασχονται.
Δεδομενα θα αξιοποιηθουν τετοια πλοια.
Υπυρξε και αναλογο σεναριο στον τελευταιο Παρμενιωνα.

darede

Αν τα βρείς τα επιτάσεις εάν δεν τα βρείς, τί κάνεις. Και για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου ποιος απο τους εφοπλιστές νομίζετε οτι θα έδινε καλή τη πίστη τα πλοία του όταν θα γνώριζε οτι μάλλον δεν θα τα ξαναέβλεπε; Γιατί σαν χώρα δεν αντέχουμε μεν να χάσουμε το οτιδήποτε αλλά αυτοί έχουν και δάνεια να αποπληρώσουν. Δεν θα είναι και δύσκολο μιας και οι Ε.Δ είναι όντως αργόστροφες να τα πάρουν και να τα πάνε ιταλία

Για το πώς θα επιβιώσουν στο Αιγαίο δεν διάβασα κάτι; Και γιατί αυτά θα επιβιώσουν καλύτερα απο τα αντοίστιχα LPD;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Θα επιταχθούν θέλουν δεν θέλουν οι εφοπλιστές και αν χαθούν οι εφοπλιστές θα αποζημιωθούν.

STRATOS

Τα πλοία της Ελληνικής ακτοπλοΐας επιτάσσονται άπαντα και αυτό έγινε και στον Β παγκόσμιο πόλεμο και το 1974!!! Στα σκάφη τοποθετούνται αντιαεροπορικά πυροβόλα (από αποσυρθέντα σκάφη του ΠΝ, που τα χειρίζονται έφεδροι του ΠΝ) και πιθανώς αντιαεροπορικοί πύραυλοι stinger ενώ επί των σκαφών επιβαίνει στην γέφυρα εκτός από τον καπετάνιο του πλοίου και επιτελείο από αξιωματικούς (έφεδρους εκ μονίμων) του ΠΝ. Εννοείται ότι στο Αιγαίο (σε περίπτωση σύγκρουσης) αυτά τα σκάφη (παρά την εκπληκτική ταχύτητα τους) θα δράσουν σαν κομμάτι νηοπομπών με προστασία από πολεμικά σκάφη και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα. Για να αποβιβάσουν τις δυνάμεις που μεταφέρουν χρειάζονται μόνο 30 μέτρα… Read more »

darede

Αφού εκφράζεται τόση σιγουριά για την επίταξη των πολιτικών πλοίων,fine by me.

Ποιά σύγκριση όμως με τα αρματαγωγά, η σύγκριση οφείλει να γίνεται με αντίστοιχα lpd όπως το anadolu των τούρκων. Δευκαλιζόμαστε οτι αυτό θα είναι εύκολος στόχος ενώ την ίδια στιγμή πχ το Blue Star Patmos, θα προστατεύεται απο νηοπομπή πολεμικών σκαφών και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Μάλιστα νομίζετε ότι έχουμε στόλο που να είναι ικανός και να υποστηρίξει τέτοιες νηοπομπές αλλά και να αντιτίθεται με τον τουρκικό ναυτικό.; Αμφιβάλλω τα μάλα, κύριοι

STRATOS

Πρέπει να καταλάβετε ότι στο Αιγαίο όπως μου είχε πει κάποτε 1 φίλος αξιωματικός του ΠΝ «παίζουμε εντός έδρας». Τι εννοούσε? Αυτό που έγραψα πριν, ότι ο τουρκικός στόλος για να βγει στο Αιγαίο μπορεί να το κάνει από 2 συγκεκριμένα σημεία! Δαρδανέλια – ναύσταθμος Ακσάζ απέναντι από την Σύμη. Επομένως οι κινήσεις του είναι γνωστές και δεν μπορεί να αποκρύψει τίποτε.. βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να δεχθεί επίθεση πριν βγει στο Αιγαίο είτε από την Ελληνική ΠΑ, είτε από πυροβολαρχίες πυραύλων εδάφους – επιφανείας, είτε από μονάδες επιτήρησης και κρούσης του Ελληνικού στόλου είτε από… Read more »

Fazer

Το zubr και δεν μπορεί να βγει στην παραλία αν δεν έχει πρώτα ασφαλιστεί από τους πεζοναύτες το προγεφύρωμα, να ξέρουμε και τι λέμε. Το zubr είναι ένα ποιο “γρήγορο αρματαγωγό” δεν θα εκτελέσει αυτό επιθετική ενέργεια, θα παρέχει υποστήριξη στην διάρκεια της πρώτης φάσης της απόβασης αλλά μέχρι εκεί, μετά θα περιμένει το οκ για να βγει και να αδειάσει το φορτίο του. Επειδή δεν γνωρίζω μέχρι πόσα μποφόρ μπορεί να ταξιδεύει το αερόστρωμα?

aris32

θα πρεπει να καταλαβουμε οτι και ακομα στις εποχες των παχεων αγελαδων ηταν πολυτελεια η αγορα νεων συστηματων για τον ΕΣ . ο ΕΣ θα επρεπε να εχει σαν δογμα τα μεταχειρισμενα συστηματα και να επικεντρωνει τα διαθεσιμα κονδυλια σε νεα συστηματα που πραγματικα κανουν την διαφορα . πχ αντι να αγοραστουν τα λεο2α6 να παιρναμε περισσοτερα διαθεσιμα λεο2α4 και τα χρηματα να πηγαιναν στην αγορα περισσοτερων pzh2000 . σε οτι αφορα τα aav απο τα παπακια ειναι καλυτερα μιας και εχουν καλυτερη προστασια καλυτερο οπλισμο . μονο μειονεκτηματα ειναι οτι το καθε aav χωραει 25 ατομα οποτε περισσοτερες απωλειες… Read more »

Αργύρης Παγγουρέλιας

Έκανα ενα σχόλιο σχετικά με το ποσο καλό θα ηταν(εαν και εφόσον αποκτηθουν τα aav7) η εγκατάσταση σε αυτά, ολοκληρομενου συστήματος πύργου με πυροβόλο απο 30 εως 40mm και πυραύλων spike lr με το σκεπτικό η κάθε ομάδα /υπο ομαδα που θα μεταφέρουν τα οχήματα (δύναμη. 25 ανδρών) να μπορούν να την υποστηρίζουν με τα πυρά τους απο το νερό εώς κ την επίτευξη του ΑΝΣΚ.Έχω υπηρετήσει στις δυνάμεις πζν 99`-00` και θεωρώ ότι αυτή θα ήταν κ η βέλτιστη λύση για αξιοποίηση αυτων των οχημάτων κ η ρεαλιστικοτερη,καθώς κ ο εξοπλισμός των Α/Γ Ιασων με πυραύλους NLOS επίσης για… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μα γιατί να πάμε σε διάλογο κύριε; Πάμε απευθείας σε πόλεμο,...

112
 Αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας....
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99

Related News

Στην Ελλάδα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, συζήτησε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα έκανε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) των ΗΑΕ, Lieutenant General Hamad Mohammed...

ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά...

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να αποφασίσει αν θα δεχθεί το κάλεσμα διαλόγου

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι χώρες της ΕΕ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά το πέρας...

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον στόχων εντός της Σαουδικής Αραβίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα εναντίον στόχων εντός της Σαουδικής Αραβίας και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε πολιτών...

Υπεγράφη το καταστατικό του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου

ΑΠΕ-ΜΠΕΥπεγράφη σήμερα το ιδρυτικό καταστατικό του East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός...
- Advertisement -