19.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS, θα είναι ικανά για ATACMS BlockIVA και Deepstrike!

- Advertisement -

 
Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που όπως φαίνεται, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΓΕΣ αλλά και το ΓΕΕΘΑ. Οι εκτοξευτές Μ270 MLRS είναι ταυτόχρονα και εκτοξευτές των βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, που έχουν τη δυνατότα προσβολής στόχων πολύ βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά το μόνο όπλο σε υπηρεσία στις Ελληνικές Ε.Δ αντίστοιχο των Yildirim/BORA, ένας βαλλιστικός κίνδυνος που τείνουμε να ξεχνάμε.

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS


Το πρόγραμμα θεωρείται ως υπερ-υψηλής αξίας και ενδιαφέροντος το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, και άλλωστε ο ΕΣ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό από το 2014. Ήταν η εποχή που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η παραχώρηση και 40 πλεονασματικών, μη εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών Μ270, Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως κλιμάκιο του ΕΣ είχε επιλέξει τα οχήματα που μας ενδιέφεραν. Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης, ενώ δεν προχώρησε ούτε καν η αποδοχή των 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών.
Δυστυχώς όμως, τα MLRS δεν έμειναν μόνο 36, αλλά εγκαταλείφθηκε και το επείγον πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους. Το αποτέλεσμα είναι τα ελληνικά MLRS να μην μπορούν να αξιοποιήσουν προηγμένα πυρομαχικά, ούτε τις τελευταίες εκδόσεις των πυραύλων ATACMS. Επίσης, λόγω του υπερβολικά πολύ μικρού αριθμού εκτοξευτών, τα όπλα έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο, όπου αναμένεται να γίνει η κύρια σύγκρουση σε χερσαίο επίπεδο. Εκεί, τα MLRS θα έχουν το ρόλο που θα είχαν τη δεκαετία του ’80 σε έναν πόλεμο στη Δυτική Ευρώπη. Τα αμερικανικά και γερμανικά MLRS θα “ράντιζαν” τις σοβιετικές τεθωρακισμένες μεραχίες με βομβίδια και νάρκες, προκειμένου να τις αποψιλώσουν, πριν αυτές έρθουν σε επαφή με τα νατοϊκά τεθωρακισμένα. Τότε, τα Μ1 Abrams, Challenger Mk1, Leopard 2A4 θα υποστήριζαν τα Α10 και τα Apache AH-64A.
Σήμερα, το σκηνικό αυτό θα παιχτεί στον Έβρο, όπου το ελληνικό πυροβολικό θα προσπαθήσει να χτυπήσει τους σχηματισμούς των τουρκικών αρμάτων, ενώ θα εκτελεί ταυτόχρονα και αποστολές αντιπυροβολικού. Οι ATACMS έχουν αξία επίσης στο μέτωπο του Έβρου, καθώς θα μπορέσουν να χτυπήσουν εχθρικές εφεδρείες, συγκοινωνιακούς κόμβους, στρατηγεία κοκ. Με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS, θεωρούμε δεδομένο πως είτε θα έχουμε αναβάθμιση των υπαρχόντων ATACMS, είτε προμήθεια νέων πυραύλων Block IVA, είτε και τα δυο.

Νέος ευρωπαϊκός πύραυλος εδάφους-εδάφους για τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων MLRS


Αυτή τη στιγμή το ΓΕΣ δεν έχει αποφασίσει αν ο εκσυγχρονισμός θα προχωρήσει μέσω NSPA (Διεύθυνση Προμηθειών του ΝΑΤΟ), είτε με απευθείας διακρατική συμφωνία, δηλαδή με σύμβαση FMS και τη συνεργασία του Αμερικανικού Στρατού. Θυμίζουμε πως εκσυγχρονισμό των MLRS προσφέρει και η Airbus, εκτός της Lockheed Martin, με την διαφορά πως η ευρωπαϊκή (ουσιαστικά γερμανική) λύση θα στείλει εκτός υπηρεσίας μεγάλες ποσότητες ρουκετών σε ελληνική υπηρεσία, αν όχι όλο το απόθεμα.

Βολές MLRS, PzH 2000 και M109A5 στο Πεδίο Βολής Κρήτης (Βίντεο)


Στον εκσυγχρονισμό των MLRS αναμένεται να έχει εμπλοκή και εργοστάσιο των ΕΑΣ, που δείχνουν το τελευταίο καιρό μεγάλη κινητικότητα, ενώ έχουν όλη την απαραίτητη εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και τεχνική ικανότητα για να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο. Στο πρόγραμμα αναμένονται άμεσες εξελίξεις, καθώς είναι από τις κορυφαίες εξοπλιστικές προτεραιότητες. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως τα MLRS σε ελληνική υπηρεσία είναί ίσως τα καλύτερα συντηρημένα και πλέον λειτουργικά MLRS σε υπηρεσία παγκοσμίως, απόδειξη του υψηλού επιπέδου των τεχνικών ικανοτήτων των Στελεχών του Ε.Σ.

Η Γερμανία εκσυγχρονίζει 18 ΠΕΠ M270 για την αξιοποίηση κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS


Επίσης, για να κλείσουμε το θέμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν προβάλει ποτέ, καμία μα καμία αντίρρηση για την ανάπτυξη των MLRS οπουδήποτε εντός ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε εμείς σαν ΠΤΗΣΗ, αλλά και η πραγματικότητα. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι στην Ελλάδα είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα, αλλά δεν έχουμε εμείς ευθύνη γιαυτό. Συνεπώς, αν είχε στρατηγική αξία, θα βλέπαμε ακόμη και εκσυγχρονισμένα MLRS στο Καστελλόριζο, μαζί με Deepstrike ή ATACMS. Ξαναλέμε πως δεν έχει κάποια αξία ο περιορισμός των όπλων αυτών στο Καστελλόριζο, καθώς οι λιγοστοί εκτοξευτές χρειάζονται στο Μέτωπο του Έβρου.

Μία (ακόμα) επιβεβαίωση της Π&Δ: ATACMS στα νησιά και τίποτα δεν είναι πια ασφαλές στην Τουρκία


Βέβαια, το ΓΕΣ και η ΑΣΔΕΝ, σε μερικές περιπτώσεις έχουν μεταφέρει εκτοξευτές σε απόρρητα σημεία των νησιών, προκειμένου να κλείσουν απαιτήσεις του ΓΕΕΘΑ. Μην ξεχνάμε πως τα MLRS μπορούν να χτυπήσουν και στόχους εθνικού ενδιαφέροντος, όπως ραντάρ ή κέντρα διοίκησης, προκεχωρημένα ελικοδρόμια κοκ, συνεπώς δεν είναι κρυφό το γεγονός πως ελληνικά MLRS είναι συνεχώς ή κατά καιρούς στην ΑΣΔΕΝ. Και οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα, μα κανένα πρόβλημα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

54 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
54 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
28 days ago

Θα αρχίσουν πάλι κάποιοι με την LM και ότι υπάρχουν πιο πιεστικές ανάγκες όπως οι Τορπίλες, οι ΜΕΚΟ, τα ΑΗ-64 και ότι άλλο του κατεβεί του καθενός.
Προς το περιοδικό, υπάρχει κάτι για μεταχειρισμένα Μ270 από ΗΠΑ;

dokimos
dokimos (@dokimos)
28 days ago

ATACMS οπλαρες μακαρι να παρουν και αλλα και εαν θέλει ας έρθει κατ δω

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
28 days ago

ΑΡΙΣΤΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άλλαξε τις εξοπλιστικές της προτεραιότητες, αφού για να τις αλλάξεις θα πρέπει πολύ απλά να υπάρχουν.

PANAGIS
Active Member
PANAGIS (@panagis)
28 days ago

Μια και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σε πολύ καλό επίπεδο και έχουν αρχίσει οι παραχωρήσεις κάποιων συστημάτων / οχημάτων , δεν “παίζει” να επανεξεταστεί το ζήτημα παραχώρησης και ταυτόχρονου εκσυγχρονισμού μεταχειρισμένων MLRS?

Steve
Trusted Member
Steve (@steve)
28 days ago

Τι έγινε ρε παιδια???? ξεκινήσαμε την εξόρυξη αερίου και κονομαμε? Δε βγαίνουν τα κόζια…
Rafale+οπλα+fos
4 φρεγάτες
1200 m1117
τορπίλες 😛 (λέμε τώρα…)
Rampage
MLRS
Ρουκέτες για RM70
Αναβάθμιση των blk50
Spike NLOS
UAV
Αναβαθμίσεις ΜΕΚΟ
Επαναπιστοποιήσεις όπλων
και ταυτοχρονα «Δεν ισχύουν τα εξοπλιστικά ύψους € 10 δις» ????????Σαν κάποιος να λέει ψέματα…
Πτήση το τορπιλοάρθρο την Κυριακή ?

Last edited 28 days ago by Alena
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
28 days ago
Reply to  Steve

Φυσικά και δεν ισχύουν τα 10 δις. Θα είναι πολύ περισσότερα.

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
28 days ago
Reply to  Steve

και φρεγατοάρθρο παρακαλώ

kkalev
Active Member
kkalev (@kkalev)
28 days ago

Με την απόκτηση μεταχειρισμένων εκτοξευτών έχουμε κάποιο νεότερο;

Dikaios
Dikaios (@dikaios)
28 days ago
Reply to  kkalev

Οι αμερικανοι θα εξυγχρονισουν και τα παλια m270 στο επιπεδο a2 οποτε δεν νομιζω οτι πλεον υπαρχει δυνατότητα μεταχειρισμενων.

Dikaios
Dikaios (@dikaios)
28 days ago

Η αμερικανικη Α2 ειναι μονοδρομος αμα θελουμε deepstrike.

Gaidouron-man
Member
Gaidouron-man (@gaidouron-man)
28 days ago

Γνωριζετε εαν θα ξαναζητησουμε αριθμο μεταχειρισμενων απο τα αμερικανικα αποθεματα; Αν ολοκληρωθει αυτο το προγραμμα σε συνδυασμο με τα spike-nlos τοτε θα μιλαμε για πραγματικη επανασταση στον ΕΣ!!

LAMBROS
Member
LAMBROS (@lambros)
28 days ago

”Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης….”
Ήταν τότε που οι έννοια «δημιουργική ασάφεια» έμπαινε στη ζωή μας από επίδοξους τσαρλατάνους που καταβαράθρωσαν τη Χώρα σε όλους τους τομείς….έφεραν βέβαια επενδύτες !!

Factor
Active Member
Factor (@factor)
28 days ago

Η κινητικότητα συνεχίζεται, βέβαια για να προλάβουμε σχόλια τύπου CK, ας μπουν και οι υπογραφές
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι μήπως 6 χρόνια μετά υπάρχει διαθεσιμότητα από την Αμερική για μεταχειρισμένα MLRS διότι 36 συστήματα είναι λίγα ακόμα και για τον Έβρο, πόσο μάλλον για να υπάρχουν και σε μερικά στρατηγικά σημεία όπως η Λήμνος (για να κλεισει τα Δαρδανέλεια), η Ρόδος (για το απέναντι λιμάνι) και άλλα σημεία στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Εκτιμώ πως δεν έχουν πλεονάζων συστήματα για παραχώρηση με χαμηλό τίμημα όπως ήταν τα Kiowa παλιότερα ή τα Μ1117 τώρα, αλλά ίσως να άξιζε να δοθεί ένα τέτοιο κονδύλι σε λογικές τιμές στα πλαίσια στρατηγικής άρνησης περιοχής μαζί με τα Spike που πιθανώς να πάρουμε

Last edited 28 days ago by georgiannalavara
x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
28 days ago

Οι ανάγκες μας δεν έχουν τελειωμό, δυστυχώς. Δεδομένου ότι ο ATACMS “τελειώνει” ώρα για GMLRS ,GMLRS (AW) ,ER GMLRS. Για τον DeepStrike, δεδομένου του βεληνεκούς….μακάρι. Ανοησία η μη πρόσκτηση των 40, εξαιρετικό νέο η παρούσα εξέλιξη..

Apostolis
Active Member
Apostolis (@apostolis-2)
28 days ago

Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ την αγορά νέων πυραύλων εφόσον εκσυχρονιστουν τα mlrs. Παράλληλα πρέπει να γίνει ξανά κρούση προς τους Αμερικανούς για πλεονάσματικα mlrs εκμεταλευομενοι το άριστο κλίμα στις Ελληνοαμερικανικες σχέσεις αλλά και την περυσινή συμφωνία για τις βάσεις.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
28 days ago

Το πρόβλημα είναι ότι οι 36 εκτοξευτες είναι λίγοι…
Πολλά ειπώθηκαν για τους 40 μεταχειρισμενους ότι ήταν σάπιοι κτλ αλλά δυστυχώς με κάποιο τρόπο θα πρεπει να αποκτηθουν άλλοι 36 τουλάχιστον…

Jimmy
Trusted Member
Jimmy (@jimmy)
28 days ago

Ο αριθμος που εχουμε ειναι πολυ μικρος ακομα και για τον Εβρο. Θεωρω οτι χρειαζομαστε τουλαχιστον τα επιπλεον 40 που ειχαμε συμφωνησει. Γνωριζουμε την τιμη στην οποια μας ειχαν προσφερθει?

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
28 days ago
Reply to  Jimmy

Ένας ικανός αριθμός μπορει να αποκόψει το προγεφύρωμα του καραγατς…….

kK19641970
Trusted Member
kK19641970 (@kk19641970)
28 days ago

“Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι στην Ελλάδα είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα”
Αγαπητή Πτήση μια διόρθωση. Δεν τους αρέσει η πραγματικότητα και δεν τους βολέυει. Η λύση είναι μια: ΞΥΔΙ και μετακόμιση στις δημοκρατικές χώρες που έχουν σαν παράδειγμα.

ShadowMan
Member
ShadowMan (@shadowman)
27 days ago

Με τόσα προγραμματα που έχουν παρει μπροστά θα καταλήξουμε να λέμε (εμεις οχι ο Ck) χαλάλι οι τορπίλες αστες τελευταίες!

Kostasq
Member
Kostasq (@kostasq)
27 days ago

Να ρωτήσω κάτι: Αυτοί έχουν πυραυλικά συστήματα που φτάνουν σε τεράστιες αποστάσεις, εμείς γιατί συζητάμε να πάμε από τα 20 στα 40 χλμ και μάλιστα μας την λένε κιολας οι απέναντι. Γιατί δεν πάμε κατευθείαν σε αντίστοιχες δυνατότητες είτε με πιο εξελιγμένο πυροβολικό είτε με ανάπτυξη βαλλιστικών ικανοτήτων όπως έκαναν οι απέναντι; Γιατί έχουμε τόσο ταπεινές φιλοδοξίες; Πως αλλιώς θα αντισταθμίσουμε την βαλλιστική απειλή των απέναντι; Ή θα μας ρίχνουν χαζούς πυραύλους που ισοπεδώνουν πολεοδομικά τετράγωνα με κόστος 150,000 ευρώ και εμείς θα τους αναχαιτίζουμε με κόστος 2 εκ τον πύραυλο; Και πόσο θα το αντέξουμε αυτό. Μόνο αν μπορούμε και εμείς να κάνουμε το ίδιο θα είναι ικανό αντίμετρο για να μην προχωρήσουν και αυτοί.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
27 days ago
Reply to  Kostasq

Σωστός! Η πιο αξιόπιστη αποτροπή στους βαλλιστικούς είναι οι δικοί σου βαλλιστικοί και με την διακήρυξη ότι αν χτυπηθεί πολιτικός στόχος θα ανταποδώσεις x5…
Ποιος έχει περισσότερες πόλεις με μεγάλο πληθυσμο, εμείς ή αυτοί?

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
27 days ago
Reply to  Kostasq

Σωστό, αλλά για να είναι πειστική η αποτροπή χρειαζόμαστε ικανές ποσότητες όπλων που μπορούν να αποκτηθούν σε ανεκτή τιμή. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι δεν αποτελούν πλέον κάποια εξωτική τεχνολογία και πολλές χώρες έχουν αναπτύξει με επιτυχία εγχώρια συστήματα. Νομίζω είναι καιρός να εμπλακεί σοβαρά η ελληνική αμυντική βιομηχανία κατ’ αρχήν σε συμπαραγωγή και κατόπιν σε σχεδιασμό και ανάπτυξη εγχώριων λύσεων. Γιατί ξαναλέω, έναντι του δεδομένου αντιπάλου χρειαζόμαστε αριθμούς, με 50-100 κομμάτια δεν πείθεις κανέναν.

chikichiki
Active Member
chikichiki (@chikichiki)
27 days ago
Reply to  Kostasq

Οι “τεράστιες αποστάσεις” που λέτε στην πραγματικότητα είναι μόλις ~300χλμ, στην καλύτερη. Τυχόν προμήθεια αναβαθμισμένων ATACMS θα αντιστάθμιζε πλήρως το όποιο πλεονέκτημα. Το δε άλμα από τα 20 στα 40χλμ δεν αφορά βαλλιστικούς πυραύλους αλλά απλές ρουκέτες π/β. Το ΠΕΠ M270 μπορεί να φέρει είτε 2 “πακέτα” των 6 ρουκετών 227χλστ έκαστο είτε 2 βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι ευνόητο πως το ένα είναι άσχετο από το άλλο, και το μέγιστο βεληνεκές των όπλων του είναι πολύ μεγαλύτερο από 40χλμ. Και σίγουρα δεν έχουν κόστος “150.000 ευρώ”, αλλά εκατομμυρίου και άνω.
Ως προς το άλλο ζήτημα που θίγετε, εξαρτάται από τη στρατηγική, τους ΑΝΣΚ της κάθε χώρας, και την οικονομία δυνάμεων. Και όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να πω πως δείχνουν ότι ο φόβος αυτός είναι ανεδαφικός. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία έχουν συμφέρον να αναλώσουν τα λιγοστά τους βαλλιστικά όπλα σε πολιτικούς στόχους οι οποίοι εξ ορισμού δεν συμβάλλουν στη μείωση της μαχητικής ικανότητας του εχθρού. Η στρατηγική αυτή θα δημιουργούσε διεθνή κατακραυγή, δεν βοηθά σε τίποτα τους σκοπούς της μιας ή της άλλης πλευράς (κατάληψη/άμυνα νησιών και θαλασσίων ζωνών), και θα αποστερούσε τις χερσαίες δυνάμεις από ένα πολύτιμο όπλο υποστήριξης και βαθιάς κρούσης. Αν ένας τουρκικός πύραυλος με κεφαλή διασποράς, αντί να χτυπήσει ελληνικές συγκεντρώσεις ΤΘ, χτυπήσει μια μεγάλη πόλη, θα προκαλέσει λίγες εκατοντάδες (στην καλύτερη, συνήθως μετρούνται μόλις δεκάδες) θύματα, και θα αφήσει τις προαναφερθείσες ΤΘ δυνάμεις ανέπαφες να εκδηλώσουν την εκδίκησή τους. Είναι σπατάλη πόρων και αντιτίθεται στην αρχή της οικονομίας δυνάμεων. Το ιστορικό παράδειγμα (Ιράν-Ιράκ, Ιράκ-Ισραήλ) δείχνει έμπρακτα πως οι επιθέσεις τακτικών, συμβατικής γόμωσης βαλλιστικών πυραύλων έχουν αμελητέα επιρροή στην πολεμική προσπάθεια και στη θέληση συνέχισης ενός πολέμου. https://en.wikipedia.org/wiki/War_of_the_Cities

Jason
Noble Member
Jason (@jason)
27 days ago

Είναι αναγκαίο γινει προμήθεια επιλεον 40 εκτοξευτων MLRS η εστω HIMARS. Επισης, καποια στιγμή θαπρεπε να αποκτήθουν βαλλιστικοι πύραυλοι οπως οι ισραηλινοι LORA

christos_choris_a
Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
27 days ago
Reply to  Jason

Ας παίρναμε τουλάχιστον άλλους 12-20 ! Το θέμα είναι πότε θα περισσέψουν από τον Αμερικανικό Στρατό και να έχουμε το νού μας. Θα προτιμούσα 12 αναβαθμισμένα συστήματα συμβατά με τους ATACMS των 300 χιλιομέτρων παρά 40 ξεπερασμένα.

Last edited 27 days ago by Saul
Faethon
Member
Faethon (@faethon)
27 days ago

Μακάρι να προχωρήσει η απόκτηση μεταχειρισμένων γιατί οι 36 είναι λίγοι έστω και εκσυγχρονισμένοι.Δεν ξέρω σε τι κατάσταση ήταν αυτοί οι 40, αν υφίστανται ακόμη κ.α αλλά μιλάμε για μεγάλη αναβάθμιση του ΠΒ αν παρθούν.Αυτό που σκέφτομαι είναι όμως μέσα σε όλα συμβαίνουν, ΝΑ’ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ που μία κοιμισμένη χώρα αποβλακωμένη από “δημιουργική ασάφεια” και επιδοματολεφτόδεντρα, έκανε αυτή την κίνηση, και ας μας κούρασε κατακαλόκαιρο και μας έβγαλε από την κωματώδη κατάσταση. Πήραμε μπροστά, στρατιωτικά, διπλωματικά, εξοπλιστικά, σε όλα τα επίπεδα, ξεσκονίστηκαν σχέδια, δοκιμάστηκαν καινούργια και βελτιώθηκαν..νά’ναι καλά και ο Αλλάχ να του δίνει χρόνια ζωής και εξουσίας μέχρι το μεγάλο μπάμ..

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
27 days ago
Reply to  Faethon

Όταν καταλάβουμε όλοι ότι το κυρίως διακύβευμα δεν είναι οι ενεργειακοί πόροι της Α.Μεσογείου αλλά ακόμα πιο σημαντικά πράγματα θα είμαστε ακόμα καλύτερα.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
27 days ago

να κ μια καλη εξελιξη μακαρι να πανε ολα καλα.
υγ. βλεπω συνεχεια σχολια για mlrs πλεονασματικα που μαλλον δεν υπαρχουν η ειναι σε κακη κατασταση,το ερωτημα ειναι γιατι δεν κοιταμε κ αλλου πχ LRSVM Morava της σερβιας χρειαζομαστε εκτοξευτες κ σε αλλα μερη οποτε…εαν δεν ειναι τοσο καλος οσο ο αμερικανικος κ παλι ειναι φονικος,εαν υπαρχουν αντιστοιχα σε αλλες χωρες τοτε παλι πρεπει να κοιταξουμε.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
27 days ago
Reply to  evaggelos

Προφανώς πρέπει να εξαντλήσουμε τα όποια περιθώρια για μεταχειρισμένα MLRS σε χαμηλή τιμή, είτε από ΗΠΑ είτε από Ευρώπη (π.χ. Γερμανία). Διαφορετικά, με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τους Rampage, ίσως καλό θα ήταν να βλέπαμε τα Extra, με επιδίωξη συμπαραγωγής από τα ΕΑΣ των βλημάτων ή/και των εκτοξευτών.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
26 days ago
Reply to  Bridger

καλη περιπτωση το εξτρα το θελουν κ οι τσεχοι

aris32
aris32 (@aris32)
27 days ago

Με τα 40 επιπλεον mlrs , αν ισχυει η προσφορα ακομα , και με επιπλεον pzh2000 το ΠΒ θα ειχε κλεισει για 15-20 χρονια υπεροπλια.

Roger
Roger (@roger)
27 days ago

«Ήταν η εποχή που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η παραχώρηση και 40 πλεονασματικών, μη εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών Μ270, Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως κλιμάκιο του ΕΣ είχε επιλέξει τα οχήματα που μας ενδιέφεραν. Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης, ενώ δεν προχώρησε ούτε καν η αποδοχή των 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών.»
Τελικά με αυτά τα 40 κομμάτια θα γίνει κάτι;
Ή έχει τελειώσει οριστικά αυτή η ιστορία;
Υπάρχουν ακόμα; Τα πήραν κάποιοι άλλοι (π.χ. Κροάτες);

ShadowMan
Member
ShadowMan (@shadowman)
27 days ago
Reply to  Roger

ρε κουλη ερωτηση εκανε δεν εκραξε την παραταξη γιατι καταψηφησες? και εγώ ειχα την ιδια απορία αλλά ειπε κάποιος οτι τελικά τους κράτησαν για αναβάθμιση.

JFOX
JFOX (@jfox)
27 days ago

Διαθέτουμε αρκετά ρουκετοβόλα RM-70 των 122. Γιατί αλήθεια δεν διαθέτουμε κάποια χρήματα για την έρευνα και ανάπτυξη-κατασκευή προτύπων, από ελληνικές εταιρείες, ρουκετών κατευθυνομένων αλλά και με θερμοβαρικές κεφαλές γι αυτά? Έχει γίνει αλήθεια προσπάθεια-έρευνα αναβάθμισης των ρουκετών των MLRS για αύξηση του βεληνεκούς των ρουκετών? Τόσα χρόνια τα Ενωμένα Αμυντικά Συστήματα της χώρας κατάφεραν να παρουσιάσουν κάτι (Έρευνα σχεδιασμός ανάπτυξη-κατασκευή προτύπων και δοκιμές πεδίου)? και φυσικά δεν εννοώ τα έτοιμα κιτ που αγοράζουμε από άλλες χώρες για τις διάφορες αναβαθμίσεις, αλλά την ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανάπτυξη οποιουδήποτε συστήματος χρειαζόμαστε.

photographix
Trusted Member
photographix (@photographix)
27 days ago

Παληκαρι, σε πω λιγο, καταλογο με καραβια ειχαμε ζητησει, ελπιζω δεν μας ξεχασες

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

67
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99

Related News

Κίνα-Ταϊβάν: Το Πεκίνο θυμάται τον πόλεμο της Κορέας στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ με ένα… διαχρονικό «όπλο»

Η πρόσφατη αποδέσμευση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ταϊβάν και δη πυραύλων cruise SLAM-ER που θέτουν την κινεζική ενδοχώρα εντός βεληνεκούς δεν άρεσε...

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...

Συνεκπαίδευση Mονάδων ΠΝ Ελλάδας και Γερμανίας

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» (F-465) με τη γερμανική Φρεγάτα «FGS ΒRANDENBURG» (F-215) στη θαλάσσια περιοχή...