37.9 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS, θα είναι ικανά για ATACMS BlockIVA και Deepstrike!

- Advertisement -

 
Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που όπως φαίνεται, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΓΕΣ αλλά και το ΓΕΕΘΑ. Οι εκτοξευτές Μ270 MLRS είναι ταυτόχρονα και εκτοξευτές των βαλλιστικών πυραύλων ATACMS, που έχουν τη δυνατότα προσβολής στόχων πολύ βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά το μόνο όπλο σε υπηρεσία στις Ελληνικές Ε.Δ αντίστοιχο των Yildirim/BORA, ένας βαλλιστικός κίνδυνος που τείνουμε να ξεχνάμε.

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS


Το πρόγραμμα θεωρείται ως υπερ-υψηλής αξίας και ενδιαφέροντος το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, και άλλωστε ο ΕΣ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό από το 2014. Ήταν η εποχή που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η παραχώρηση και 40 πλεονασματικών, μη εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών Μ270, Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως κλιμάκιο του ΕΣ είχε επιλέξει τα οχήματα που μας ενδιέφεραν. Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης, ενώ δεν προχώρησε ούτε καν η αποδοχή των 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών.
Δυστυχώς όμως, τα MLRS δεν έμειναν μόνο 36, αλλά εγκαταλείφθηκε και το επείγον πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους. Το αποτέλεσμα είναι τα ελληνικά MLRS να μην μπορούν να αξιοποιήσουν προηγμένα πυρομαχικά, ούτε τις τελευταίες εκδόσεις των πυραύλων ATACMS. Επίσης, λόγω του υπερβολικά πολύ μικρού αριθμού εκτοξευτών, τα όπλα έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο, όπου αναμένεται να γίνει η κύρια σύγκρουση σε χερσαίο επίπεδο. Εκεί, τα MLRS θα έχουν το ρόλο που θα είχαν τη δεκαετία του ’80 σε έναν πόλεμο στη Δυτική Ευρώπη. Τα αμερικανικά και γερμανικά MLRS θα “ράντιζαν” τις σοβιετικές τεθωρακισμένες μεραχίες με βομβίδια και νάρκες, προκειμένου να τις αποψιλώσουν, πριν αυτές έρθουν σε επαφή με τα νατοϊκά τεθωρακισμένα. Τότε, τα Μ1 Abrams, Challenger Mk1, Leopard 2A4 θα υποστήριζαν τα Α10 και τα Apache AH-64A.
Σήμερα, το σκηνικό αυτό θα παιχτεί στον Έβρο, όπου το ελληνικό πυροβολικό θα προσπαθήσει να χτυπήσει τους σχηματισμούς των τουρκικών αρμάτων, ενώ θα εκτελεί ταυτόχρονα και αποστολές αντιπυροβολικού. Οι ATACMS έχουν αξία επίσης στο μέτωπο του Έβρου, καθώς θα μπορέσουν να χτυπήσουν εχθρικές εφεδρείες, συγκοινωνιακούς κόμβους, στρατηγεία κοκ. Με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS, θεωρούμε δεδομένο πως είτε θα έχουμε αναβάθμιση των υπαρχόντων ATACMS, είτε προμήθεια νέων πυραύλων Block IVA, είτε και τα δυο.

Νέος ευρωπαϊκός πύραυλος εδάφους-εδάφους για τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων MLRS


Αυτή τη στιγμή το ΓΕΣ δεν έχει αποφασίσει αν ο εκσυγχρονισμός θα προχωρήσει μέσω NSPA (Διεύθυνση Προμηθειών του ΝΑΤΟ), είτε με απευθείας διακρατική συμφωνία, δηλαδή με σύμβαση FMS και τη συνεργασία του Αμερικανικού Στρατού. Θυμίζουμε πως εκσυγχρονισμό των MLRS προσφέρει και η Airbus, εκτός της Lockheed Martin, με την διαφορά πως η ευρωπαϊκή (ουσιαστικά γερμανική) λύση θα στείλει εκτός υπηρεσίας μεγάλες ποσότητες ρουκετών σε ελληνική υπηρεσία, αν όχι όλο το απόθεμα.

Βολές MLRS, PzH 2000 και M109A5 στο Πεδίο Βολής Κρήτης (Βίντεο)


Στον εκσυγχρονισμό των MLRS αναμένεται να έχει εμπλοκή και εργοστάσιο των ΕΑΣ, που δείχνουν το τελευταίο καιρό μεγάλη κινητικότητα, ενώ έχουν όλη την απαραίτητη εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και τεχνική ικανότητα για να υλοποιήσουν ένα τέτοιο έργο. Στο πρόγραμμα αναμένονται άμεσες εξελίξεις, καθώς είναι από τις κορυφαίες εξοπλιστικές προτεραιότητες. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως τα MLRS σε ελληνική υπηρεσία είναί ίσως τα καλύτερα συντηρημένα και πλέον λειτουργικά MLRS σε υπηρεσία παγκοσμίως, απόδειξη του υψηλού επιπέδου των τεχνικών ικανοτήτων των Στελεχών του Ε.Σ.

Η Γερμανία εκσυγχρονίζει 18 ΠΕΠ M270 για την αξιοποίηση κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS


Επίσης, για να κλείσουμε το θέμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν προβάλει ποτέ, καμία μα καμία αντίρρηση για την ανάπτυξη των MLRS οπουδήποτε εντός ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε εμείς σαν ΠΤΗΣΗ, αλλά και η πραγματικότητα. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι στην Ελλάδα είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα, αλλά δεν έχουμε εμείς ευθύνη γιαυτό. Συνεπώς, αν είχε στρατηγική αξία, θα βλέπαμε ακόμη και εκσυγχρονισμένα MLRS στο Καστελλόριζο, μαζί με Deepstrike ή ATACMS. Ξαναλέμε πως δεν έχει κάποια αξία ο περιορισμός των όπλων αυτών στο Καστελλόριζο, καθώς οι λιγοστοί εκτοξευτές χρειάζονται στο Μέτωπο του Έβρου.

Μία (ακόμα) επιβεβαίωση της Π&Δ: ATACMS στα νησιά και τίποτα δεν είναι πια ασφαλές στην Τουρκία


Βέβαια, το ΓΕΣ και η ΑΣΔΕΝ, σε μερικές περιπτώσεις έχουν μεταφέρει εκτοξευτές σε απόρρητα σημεία των νησιών, προκειμένου να κλείσουν απαιτήσεις του ΓΕΕΘΑ. Μην ξεχνάμε πως τα MLRS μπορούν να χτυπήσουν και στόχους εθνικού ενδιαφέροντος, όπως ραντάρ ή κέντρα διοίκησης, προκεχωρημένα ελικοδρόμια κοκ, συνεπώς δεν είναι κρυφό το γεγονός πως ελληνικά MLRS είναι συνεχώς ή κατά καιρούς στην ΑΣΔΕΝ. Και οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα, μα κανένα πρόβλημα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

54 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
54 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner

Θα αρχίσουν πάλι κάποιοι με την LM και ότι υπάρχουν πιο πιεστικές ανάγκες όπως οι Τορπίλες, οι ΜΕΚΟ, τα ΑΗ-64 και ότι άλλο του κατεβεί του καθενός.
Προς το περιοδικό, υπάρχει κάτι για μεταχειρισμένα Μ270 από ΗΠΑ;

dokimos

ATACMS οπλαρες μακαρι να παρουν και αλλα και εαν θέλει ας έρθει κατ δω

Koulis

ΑΡΙΣΤΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άλλαξε τις εξοπλιστικές της προτεραιότητες, αφού για να τις αλλάξεις θα πρέπει πολύ απλά να υπάρχουν.

PANAGIS

Μια και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σε πολύ καλό επίπεδο και έχουν αρχίσει οι παραχωρήσεις κάποιων συστημάτων / οχημάτων , δεν “παίζει” να επανεξεταστεί το ζήτημα παραχώρησης και ταυτόχρονου εκσυγχρονισμού μεταχειρισμένων MLRS?

Steve

Τι έγινε ρε παιδια???? ξεκινήσαμε την εξόρυξη αερίου και κονομαμε? Δε βγαίνουν τα κόζια…
Rafale+οπλα+fos
4 φρεγάτες
1200 m1117
τορπίλες 😛 (λέμε τώρα…)
Rampage
MLRS
Ρουκέτες για RM70
Αναβάθμιση των blk50
Spike NLOS
UAV
Αναβαθμίσεις ΜΕΚΟ
Επαναπιστοποιήσεις όπλων
και ταυτοχρονα «Δεν ισχύουν τα εξοπλιστικά ύψους € 10 δις» ????????Σαν κάποιος να λέει ψέματα…
Πτήση το τορπιλοάρθρο την Κυριακή ?

Last edited 10 months ago by Alena
kkalev

Με την απόκτηση μεταχειρισμένων εκτοξευτών έχουμε κάποιο νεότερο;

Dikaios

Η αμερικανικη Α2 ειναι μονοδρομος αμα θελουμε deepstrike.

Gaidouron-man

Γνωριζετε εαν θα ξαναζητησουμε αριθμο μεταχειρισμενων απο τα αμερικανικα αποθεματα; Αν ολοκληρωθει αυτο το προγραμμα σε συνδυασμο με τα spike-nlos τοτε θα μιλαμε για πραγματικη επανασταση στον ΕΣ!!

LAMBROS

”Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης….”
Ήταν τότε που οι έννοια «δημιουργική ασάφεια» έμπαινε στη ζωή μας από επίδοξους τσαρλατάνους που καταβαράθρωσαν τη Χώρα σε όλους τους τομείς….έφεραν βέβαια επενδύτες !!

Factor

Η κινητικότητα συνεχίζεται, βέβαια για να προλάβουμε σχόλια τύπου CK, ας μπουν και οι υπογραφές
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι μήπως 6 χρόνια μετά υπάρχει διαθεσιμότητα από την Αμερική για μεταχειρισμένα MLRS διότι 36 συστήματα είναι λίγα ακόμα και για τον Έβρο, πόσο μάλλον για να υπάρχουν και σε μερικά στρατηγικά σημεία όπως η Λήμνος (για να κλεισει τα Δαρδανέλεια), η Ρόδος (για το απέναντι λιμάνι) και άλλα σημεία στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Εκτιμώ πως δεν έχουν πλεονάζων συστήματα για παραχώρηση με χαμηλό τίμημα όπως ήταν τα Kiowa παλιότερα ή τα Μ1117 τώρα, αλλά ίσως να άξιζε να δοθεί ένα τέτοιο κονδύλι σε λογικές τιμές στα πλαίσια στρατηγικής άρνησης περιοχής μαζί με τα Spike που πιθανώς να πάρουμε

Last edited 10 months ago by georgiannalavara
x-m

Οι ανάγκες μας δεν έχουν τελειωμό, δυστυχώς. Δεδομένου ότι ο ATACMS “τελειώνει” ώρα για GMLRS ,GMLRS (AW) ,ER GMLRS. Για τον DeepStrike, δεδομένου του βεληνεκούς….μακάρι. Ανοησία η μη πρόσκτηση των 40, εξαιρετικό νέο η παρούσα εξέλιξη..

Apostolis

Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ την αγορά νέων πυραύλων εφόσον εκσυχρονιστουν τα mlrs. Παράλληλα πρέπει να γίνει ξανά κρούση προς τους Αμερικανούς για πλεονάσματικα mlrs εκμεταλευομενοι το άριστο κλίμα στις Ελληνοαμερικανικες σχέσεις αλλά και την περυσινή συμφωνία για τις βάσεις.

Mageiras

Το πρόβλημα είναι ότι οι 36 εκτοξευτες είναι λίγοι…
Πολλά ειπώθηκαν για τους 40 μεταχειρισμενους ότι ήταν σάπιοι κτλ αλλά δυστυχώς με κάποιο τρόπο θα πρεπει να αποκτηθουν άλλοι 36 τουλάχιστον…

Jimmy

Ο αριθμος που εχουμε ειναι πολυ μικρος ακομα και για τον Εβρο. Θεωρω οτι χρειαζομαστε τουλαχιστον τα επιπλεον 40 που ειχαμε συμφωνησει. Γνωριζουμε την τιμη στην οποια μας ειχαν προσφερθει?

kK19641970

“Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι στην Ελλάδα είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα”
Αγαπητή Πτήση μια διόρθωση. Δεν τους αρέσει η πραγματικότητα και δεν τους βολέυει. Η λύση είναι μια: ΞΥΔΙ και μετακόμιση στις δημοκρατικές χώρες που έχουν σαν παράδειγμα.

ShadowMan

Με τόσα προγραμματα που έχουν παρει μπροστά θα καταλήξουμε να λέμε (εμεις οχι ο Ck) χαλάλι οι τορπίλες αστες τελευταίες!

Kostasq

Να ρωτήσω κάτι: Αυτοί έχουν πυραυλικά συστήματα που φτάνουν σε τεράστιες αποστάσεις, εμείς γιατί συζητάμε να πάμε από τα 20 στα 40 χλμ και μάλιστα μας την λένε κιολας οι απέναντι. Γιατί δεν πάμε κατευθείαν σε αντίστοιχες δυνατότητες είτε με πιο εξελιγμένο πυροβολικό είτε με ανάπτυξη βαλλιστικών ικανοτήτων όπως έκαναν οι απέναντι; Γιατί έχουμε τόσο ταπεινές φιλοδοξίες; Πως αλλιώς θα αντισταθμίσουμε την βαλλιστική απειλή των απέναντι; Ή θα μας ρίχνουν χαζούς πυραύλους που ισοπεδώνουν πολεοδομικά τετράγωνα με κόστος 150,000 ευρώ και εμείς θα τους αναχαιτίζουμε με κόστος 2 εκ τον πύραυλο; Και πόσο θα το αντέξουμε αυτό. Μόνο αν μπορούμε και εμείς να κάνουμε το ίδιο θα είναι ικανό αντίμετρο για να μην προχωρήσουν και αυτοί.

Jason

Είναι αναγκαίο γινει προμήθεια επιλεον 40 εκτοξευτων MLRS η εστω HIMARS. Επισης, καποια στιγμή θαπρεπε να αποκτήθουν βαλλιστικοι πύραυλοι οπως οι ισραηλινοι LORA

Faethon

Μακάρι να προχωρήσει η απόκτηση μεταχειρισμένων γιατί οι 36 είναι λίγοι έστω και εκσυγχρονισμένοι.Δεν ξέρω σε τι κατάσταση ήταν αυτοί οι 40, αν υφίστανται ακόμη κ.α αλλά μιλάμε για μεγάλη αναβάθμιση του ΠΒ αν παρθούν.Αυτό που σκέφτομαι είναι όμως μέσα σε όλα συμβαίνουν, ΝΑ’ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ που μία κοιμισμένη χώρα αποβλακωμένη από “δημιουργική ασάφεια” και επιδοματολεφτόδεντρα, έκανε αυτή την κίνηση, και ας μας κούρασε κατακαλόκαιρο και μας έβγαλε από την κωματώδη κατάσταση. Πήραμε μπροστά, στρατιωτικά, διπλωματικά, εξοπλιστικά, σε όλα τα επίπεδα, ξεσκονίστηκαν σχέδια, δοκιμάστηκαν καινούργια και βελτιώθηκαν..νά’ναι καλά και ο Αλλάχ να του δίνει χρόνια ζωής και εξουσίας μέχρι το μεγάλο μπάμ..

evaggelos

να κ μια καλη εξελιξη μακαρι να πανε ολα καλα.
υγ. βλεπω συνεχεια σχολια για mlrs πλεονασματικα που μαλλον δεν υπαρχουν η ειναι σε κακη κατασταση,το ερωτημα ειναι γιατι δεν κοιταμε κ αλλου πχ LRSVM Morava της σερβιας χρειαζομαστε εκτοξευτες κ σε αλλα μερη οποτε…εαν δεν ειναι τοσο καλος οσο ο αμερικανικος κ παλι ειναι φονικος,εαν υπαρχουν αντιστοιχα σε αλλες χωρες τοτε παλι πρεπει να κοιταξουμε.

aris32

Με τα 40 επιπλεον mlrs , αν ισχυει η προσφορα ακομα , και με επιπλεον pzh2000 το ΠΒ θα ειχε κλεισει για 15-20 χρονια υπεροπλια.

Roger

«Ήταν η εποχή που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η παραχώρηση και 40 πλεονασματικών, μη εκσυγχρονισμένων εκτοξευτών Μ270, Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως κλιμάκιο του ΕΣ είχε επιλέξει τα οχήματα που μας ενδιέφεραν. Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και την αναδιαμόρφωση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων της τότε νέας κυβέρνησης, ενώ δεν προχώρησε ούτε καν η αποδοχή των 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών.»
Τελικά με αυτά τα 40 κομμάτια θα γίνει κάτι;
Ή έχει τελειώσει οριστικά αυτή η ιστορία;
Υπάρχουν ακόμα; Τα πήραν κάποιοι άλλοι (π.χ. Κροάτες);

JFOX

Διαθέτουμε αρκετά ρουκετοβόλα RM-70 των 122. Γιατί αλήθεια δεν διαθέτουμε κάποια χρήματα για την έρευνα και ανάπτυξη-κατασκευή προτύπων, από ελληνικές εταιρείες, ρουκετών κατευθυνομένων αλλά και με θερμοβαρικές κεφαλές γι αυτά? Έχει γίνει αλήθεια προσπάθεια-έρευνα αναβάθμισης των ρουκετών των MLRS για αύξηση του βεληνεκούς των ρουκετών? Τόσα χρόνια τα Ενωμένα Αμυντικά Συστήματα της χώρας κατάφεραν να παρουσιάσουν κάτι (Έρευνα σχεδιασμός ανάπτυξη-κατασκευή προτύπων και δοκιμές πεδίου)? και φυσικά δεν εννοώ τα έτοιμα κιτ που αγοράζουμε από άλλες χώρες για τις διάφορες αναβαθμίσεις, αλλά την ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανάπτυξη οποιουδήποτε συστήματος χρειαζόμαστε.

photographix

Παληκαρι, σε πω λιγο, καταλογο με καραβια ειχαμε ζητησει, ελπιζω δεν μας ξεχασες

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sea Hake Mod4: Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων νέων τορπιλών των ελληνικών υποβρυχίων;

Το ΠΝ έχει επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

80
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά

Related News

Κλάμα στην Τουρκία: Ο Αμερικανός διοικητής της Inherent Resolve σε συγκέντρωση των Κούρδων της Συρίας

O Αμερικανός διοικητής της επιχείρησης Inherent Resolve παρευρέθηκε στην ετήσια συνάντηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην Αλ-Χασάκα στη ΒΑ Συρία, μια κίνηση που...

Ερντογάν σε Τούρκους πολίτες: Τσάι και παρηγοριά

Με τις φωτιές να μαίνονται στην γειτονική χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Μαρμαρίδα, συνοδευόμενος από μια εντυπωσιακή αυτοκινητοπομπή.Αυτό που προκάλεσε...

Και η Αστυνομία διαψεύδει το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Αναφορικά με το "περιστατικό" στον Έβρο, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, Έλληνες σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία διέψευσε τον ισχυρισμό μέσω ανακοίνωσης...