- Advertisement -

Το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη περίοδο 1868-1886

- Advertisement -

Με το θέμα ενίσχυσης/εκσυγχρονισμού μονάδων του Ναυτικού να απασχολεί την επικαιρότητα, αναδημοσιεύουμε άρθρο μας σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη περίοδο 1868-1886, για να δούμε πως η Ελλάδα, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα της εποχής, δεν δίστασε να διαθέσει τεράστια κονδύλια, ακόμη και για νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1860 και ως τα μέσα του 1880, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιδόθηκε σε μια σειρά προμηθειών νέων κύριων μονάδων για τον στόλο, όπως τα θωρακισμένα καταδρομικά κλάσης Ύδρα, αλλά και το ιστιοφόρο καταδρομικό Μιαούλης. Μια ακόμη προμήθεια, ήταν αυτή ενός υποβρυχίου εκτοπίσματος 60 τόνων, που αν και ποτέ δεν είδε πολεμική δράση, φανέρωνε τη προσπάθεια της Ελλάδας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις τις ναυτικής τεχνολογίας.
Τη περίοδο 1866-1869, έλαβε χώρα η Κρητική Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία και ήταν υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Παρ΄ ότι η ίδια η Επανάσταση δεν στέφθηκε με επιτυχία, το γεγονός της ανατίναξης της Μονής Αρκαδίου, που προκάλεσε το θάνατο 300 περίπου πολιορκημένων και 700 αμάχων, είχε μεγάλο αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη ως μία από τις πτυχές του όλου Ανατολικού Ζητήματος.
Η συγκεκριμένη σύγκρουση, αποτέλεσε το έναυσμα μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το 1868, η Ελλάδα παραγγέλνει το Βασιλεύς Γεώργιος από τα βρετανικά ναυπηγεία Thames Ironworks. Επρόκειτο για μια θωρακισμένη ατμοκίνητη κορβέτα (θωρακοβάρις), εκτοπίσματος 1774 τόνων, που έφερε 2 εμπροσθογεμή πυροβόλα Armstrong των 9 ιντσών, που αντικαταστάθηκαν αργότερα από 2 οπισθογεμή πυροβόλα Krupp των 210mm. Ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, διότι ήταν από τα πρώτα πολεμικά πλοία στο κόσμο, που διέθετε πυροβόλα σε πυργίσκο, αντί περιμετρικά. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897, κανονιοβολώντας το φρούριο της Πρέβεζας. Παροπλίστηκε το 1912.
Τον ίδιο χρόνο, δίνεται παραγγελία για το Βασίλισσα Όλγα στο ναυπηγείο Stabilimento Tecnico Triestino της τότε Αυστροουγγαρίας. Δεν είδε ποτέ δράση και μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό πλοίο το 1897. Ήταν οπλισμένο με δυο πυροβόλα των 228,6mm και δέκα πυροβόλα των 177,8mm.
Το 1885, αγοράστηκαν από τη Γαλλία, τρία θωρακισμένα καταδρομικά κλάσης Ύδρα, εκτοπίσματος 4808 τόνων, που έφεραν πανίσχυρο οπλισμό που περιλάμβανε τρία πυροβόλα των 274mm. Είχε προηγηθεί η αγορά το 1877 του ιστιοφόρου εύδρομου Μιαούλης, που έφερε τέσσερα πυροβόλα των 170mm.

Το Μιαούλης αναφερόταν λανθασμένα ως “θωρηκτόν”, αλλά στη πράξη επρόκειτο για μη θωρακισμένο καταδρομικό. Η αγορά λίγα χρόνια αργότερα των κατά πολύ ικανότερων θωρακισμένων καταδρομικών Ύδρα. Ψαρά και Σπέτσες, σήμανε την απόσυρση του πλοίου από τη πρώτη γραμμή.
Τα πλοία της κλάσεως Ύδρα, έλαβαν μέρος στον πόλεμο του 1897, αλλά η δράση τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη κατόπιν επέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων. Κατά τις δεκαετίες 1890-1900, πραγματοποιήθηκαν προγράμματα εκσυγχρονισμού στον οπλισμό τους, αλλά την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, ήταν πολύ αργά για να ακολουθήσουν τα νεότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ενώ έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου, και δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Αποσύρθηκαν οριστικά γύρω στο 1920.
Το πρώτο ελληνικό υποβρύχιο
Το 1866, το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται από τα πρώτα στο κόσμο που αγοράζουν υποβρύχιο. Επρόκειτο για ένα σκάφος 56 τόνων, που κατασκευάστηκε από τον Σουηδό Thorsten Nordenfelt, με βάση σχέδιο του Βρετανού George Garrett. Ήταν σκάφος μήκους 19,5 μέτρων και πλάτους 2,75. Είχε εκτόπισμα εν καταδύσει 56tn και δυνατότητα κατάδυσης έως τα 15 μέτρα. Η κίνησή του προερχόταν από μία ατμομηχανή 100 ίππων, η οποία του έδινε δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας 9 κόμβων στην επιφάνεια και 2 κόμβων εν καταδύσει, με αυτονομία στην κατάδυση 160 ναυτικά μίλια (σύμφωνα με άλλες πηγές, η αυτονομία δεν ξεπερνούσε τα 14 μίλια). Ήταν οπλισμένο με έναν τορπιλοσωλήνα, ο οποίος είχε τη δυνατότητα βολής μιας τορπίλης 14 ιντσών σε απόσταση 30 μέτρων από το στόχο και ευρισκόμενο εν επιφάνεια. Το “NORDENFELT-I” φτάνει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1886 (αποσυναρμολογημένο).Τον Μάρτιο του ίδιου έτους κάνει τις πρώτες του δοκιμές στον Φαληρικό όρμο, κατά τις οποίες παρουσιάζει στοιχεία αξιόπλοου σκάφους εν επιφάνεια, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στην κατάδυση, όπου εμφανίζει πολλά προβλήματα ευστάθειας, στεγανότητας και προβλήματα στην εκτόξευση της τορπίλης.


Η Ελλάδα πλήρωσε 9.000 στερλίνες για την αγορά του συγκεκριμένου υποβρυχίου. Διέθετε μια κλασική ατμομηχανή για να κινείται όταν βρίσκεται στη επιφάνεια. Όταν καταδυόταν, η καπνοδόχος αναδιπλωνόταν και ο θάλαμος καύσης σφραγιζόταν για να μην προκληθεί ασφυξία στο τριμελές πλήρωμα. Η ζέστη όμως που συνέχιζε να εκπέμπεται, συνέχιζε να θερμαίνει το νερό που βρισκόταν σε ειδικές δεξαμενές και παρήγαγε ατμό που αποθηκευόταν υπό πίεση σε άλλη δεξαμενή, για τη κίνηση εν καταδύσει. Ως οπλισμό διέθετε μια τορπίλη Whitehead σε εξωτερικό κάνιστο και ένα πυροβόλο των 25mm σχεδίασης του Nordenfelt. Το υποβρύχιο ουδέποτε αξιοποιήθηκε επιχειρησιακά και εκποιήθηκε το 1901.
Βλέπουμε λοιπόν πως η Ελλάδα, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα της εποχής και έπειτα από το μάθημα που πήρε από την αποτυχία της Κρητικής Επανάστασης, δεν δίστασε να διαθέσει τεράστια κονδύλια, ακόμη και για νέες, πρωτοποριακές τεχνολογίες.
 
Πρώτη δημοσίευση: 14/1/2018

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ACHERON

Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος.
Τα «Ύδρα»,αποκαλούνται στην διεθνή βιβλιογραφία με τον αγγλικό όρο ironclads,όπως και το «Φετχί- ι- Μπουλέντ»,ἤ στα γερμανικά panzerschiffe,δηλαδή σε ἑλληνική απόδοση θωρηκτά,αλλά όχι πλοία μάχης battleships,schlachtschiffe,ἤ linienschiffe (πλοία γραμμής μάχης).
Ακόμη,στην ναυμαχία της Λήμνου,τα παλαιά πλέον θωρηκτά τίμησαν τα κανόνια τους,προκαλώντας πλήγμα στο επίσης παλαιό τουρκικό θωρηκτό «Μεσουντιέ»,απ᾿ότι έχω διαβάσει.(ὁ Κουντουριώτης με τον «Αβέρωφ» έπλεε ἥδη ανεξαρτήτως.)
Το ««Μεσουντιέ» τότε φαίνεται ότι απηδαλιούχητο προκάλεσε αταξία στην τουρκικο σχηματισμό,που εξελίχθηκε σε ρήξη και φυγή στα Στενά.
Οπότε,τα παλαιά θωρηκτά περάτωσαν λαμπρά την σταδιοδρομία τους,με ένα ένδοξο κύκνειο άσμα.

Panagiotisss

Στο βιβλίο The end of Ottomans του Eugene Rogan, το Messoudieh βυθίστηκε από αγγλικό υποβρύχιο στο anchorage των Δαρδανελίων 20 Δεκεμβρίου του 1914 11:55am. Ωστόσο, στις αρχικές επιχειρήσεις κατά την μάχη της Gallipoli, οι Οθωμανοί είχαν αυτοσχεδίως οχυρωθεί με τα κανόνια του Messoudieh (τα οποία τα ανέσηραν από τον βυθό). Συμμετείχε μάλιστα σε μάχη, “Survivors of the ship’s gun creww, reunnited in the Messoudieh Battery, fired until their ammunition stores were nearly emptied. Sekif Kaptan, the Messoudieh’s gunnery officer, recalled his intense joy as he watched the defeated Allied fleet disengage. “The battle was won. We had helped avenge the loss of our ship”.

Panagiotisss

*The Fall of the Ottomans

Manolis

Αξιζει να αναφερθει οτι το ιστιοφορο εύδρομο «Ναύαρχος Μιαούλης» εκτελεσε τον πρωτο διαπλου του Ατλαντικου Ωκεανου για πλοιο του ΠΝ το 1900, με κυβερνήτη τον -τοτε- αντιπλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Μαλιστα λογω της ελλειψης πορων που και τοτε μαστιζε τον τοπο, ο Κουντουριωτης φροντισε το πλοιο να εκμεταλευτει σοο το δυνατον περισσοτερο την δυνατοτητα κινησης με ιστιοφορια! Εχει γραφτει ενα πολυ καλο σχετικο βιβλιο και διατιθεται απο το ΠΝ:
http://www.kathimerini.gr/827797/gallery/politismos/vivlio/ta3idi—a8los-215-naytikwn-toy-miaoylhs

perikles

Είναι η ιστορία του ανθρώπου που μας πούλησε το υποβρύχιο. Για να καταλάβουν επιτέλους μερικοί πως λειτουργούσε από τότε το Ελληνικό κράτος, καθώς και τι μπουμπούκια παράγει αυτή η χώρα.
https://www.youtube.com/watch?v=VO-IoR0PI8k

G-164g ag-cat

Διαβάζοντας το άρθρο διαφαίνεται μια ισχυρή θέληση για δημιουργία σύγχρονου για την εποχή πολεμικού ναυτικού αλλά και μια αποσπασματικότητα στις προμήθειες. Πολλοί διαφορετικοί προμηθευτές, απαγόρευση χρήσης στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1897 και αποτυχημένες προμήθειες. Ελληνικό κράτος διαχρονική αξία.

Αμερικανόφιλος

Τότε υπήρχαν και πατριώτες εφοπλιστές που δώσανε περιουσίες ολόκληρες ώστε να βοηθήσουν το πολεμικό ναυτικό.
Σήμερα αναπαύονται στα σαλέ της Ελβετίας και η μόνη έννοια τους είναι τι θα φάνε από την Ελλάδα.

Aias

Η εποχή που αναφέρεται το άρθρο και μέχρι το 1897 ομοιάζει με την σημερινή (ίσως και λόγο της πτώχευσης).
Όντως υπήρξε οργασμός εξοπλισμών από την χώρα ,τυφέκια, πυροβόλα ,πλοία και αρκετοί κάνουν λόγο πως και τα δάνεια για εξοπλισμούς έπαιξαν ρόλο στην πτώχευση.
Κακόβουλα να πως τα γαλλικά σκάφη κλάσης Ύδρα ,κόστισαν αρκετά χρήματα και όταν τα χρειάστηκε η χώρα ήταν ξεπερασμένα ( αν θυμάμαι καλά είχαν κύρια πυροβόλα δύο στην πλώρη; χωρίς δυνατότητα στροφής ,πυργισκο, παρά ελάχιστες μοίρες).
Βέβαια όταν αγοράστηκαν ήταν τεχνολογία αιχμής (καλύτερα απόσταγμα της τεχνολογίας της εποχής τους).
Οταν ανακοίνωσε η κυβέρνηση Καραμανλή τις φρεμ , δεν μπορώ να πως δεν έκανα έναν ανατριχιαστικό συνειρμό.( είπα κακόβουλο σχόλιο).

Spyros

Είναι κρίμα να αναφέρεται το υποβρύχιο του Nordenfelt χωρίς να αναφέρονται και μερικά άλλα στοιχεία, για τον τρόπο που το πήραμε, για το ποιοί άλλοι το απέκτησαν (από τον ίδιο “μπατριώτη” μεσάζοντα) και για το πόσα εξ’ αυτών λειτούργησαν ποτέ (κανένα):
https://www.youtube.com/watch?v=VO-IoR0PI8k
Ευτυχώς τουλάχιστον εμείς πήραμε μόνο ένα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

15
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά MDL

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Νοεμβρίου 2015: Η μέρα που η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό

- Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος στη Συρία. Στις 09:24 π.μ. ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που επιχειρούσε εναντίον αντικυβερνητικών ανταρτών στη Βόρεια Συρία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Νοεμβρίου 1944: Β-29 πάνω από το Τόκυο

- Η ΧΧΙ Διοίκηση Βομβαρδισμού της Αμερικανικής Αεροπορίας ενεργοποιείται στις νήσους Μαριάννες θέτοντας το Τόκυο υπό τακτικό βομβαρδισμό. Πρόκειται για τον πρώτο στρατηγικό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 / 24 Νοεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Χίου

- Ελληνικός στολίσκος αποτελούμενος από τα εύδρομα (επίτακτα εξοπλισμένα εμπορικά) «Αρκαδία», «Εσπερία» και «Μακεδονία», τα αντιτορπιλικά «Νέα Γενεά» και «Κεραυνός» και τα μεταγωγικά...