13.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

«Κορβετιάδα»: Το μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να γίνει

- Advertisement -

Κορβέτες λοιπόν από παντού: Γαλλικές Gowind, ιταλικής σχεδίασης Doha, ευρωκορβέτες. Αυτό ξαφνικά είναι το νέο σκηνικό για την προμήθεια κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό που υποτίθεται ετοιμάζεται για νέο γύρο «φρεγατιάδας», την «κορβετιάδα» όπως ειρωνικά έχουν πολλοί χαρακτηρίσει ήδη. Είναι όμως έτσι ή κρύβεται μια μεγάλη παγίδα στη φημολογία;

Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο: πως η χώρα μας ενδιαφέρεται να προμηθευθεί κορβέτες για αντικατάσταση των γερασμένων Kortenaer. Η επιλογή «κορβέτας» έναντι «φρεγάτας» είναι λογική, καθώς μια σύγχρονη κορβέτα είναι πολύ πιο καλά οπλισμένη και αποδοτική από ότι μια φρεγάτα 30ετιας, μπορεί να αναλάβει ποικιλία ρόλων, παραμένει λογική σε κόστος αγοράς και λειτουργίας, και βεβαίως το αρχικό κονδύλι προμήθειας είναι σημαντικά κάτω από το περίπου 1 δις το πλοίο που μια σύγχρονη φρεγάτα θα απαιτήσει (με όπλα, εκπαίδευση και υποστήριξη για κάποια χρόνια).

Τι επιλογές έχουμε μπροστά μας και γιατί αυτές είναι πολύ πιο περιορισμένες από ότι νομίζουμε; Αρχικά υπάρχουν οι γαλλικές Gowind, οι οποίες είναι και οι πιθανότερες για αγορά καθώς παράγονται από το ίδιο ναυπηγείο με τις FDI, το Naval Group, είναι -ή μπορούν να γίνουν- συμβατές μαζί τους σε μεγάλο βαθμό, θα συμπεριληφθούν στην ήδη προδιαγεγραμμένη ελληνογαλλική σύγκλιση, αμυντική και εξωτερικής πολιτικής, και μάλλον θα μας προσφερθούν σε λογικό κόστος.

Πως φτάσαμε στις κορβέτες Gowind; Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ και Ενδιάμεση Λύση πυροδότησαν τις εξελίξεις

Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μέλος της κοινοπραξίας για την Ευρωκορβέτα (EPC, European Patrol Corvette). ‘Eνα σύγχρονο project για τη σχεδίαση και προμήθεια  κοινού σκάφους για ta Ναυτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα έχει επικεφαλής της Ιταλία, μέλη τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ η Πορτογαλία είναι παρατηρητής. Σε εταιρικό επίπεδο, επικεφαλής είναι η Naviris, μια κοινοπραξία της γαλλικής Naval Group και της ιταλικής Fincantieri. Ακόμη μετέχει η ισπανική Indra και επίσης η ισπανική Navantia. Από τα παραπάνω είναι φανερό πως η Ευρωκορβέτα είναι καθαρά ένα «μεσογειακό» πλοίο, το οποίο θα φτιαχτεί από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ακόμη στις αρχές του, προβλέπεται, αισιόδοξα, πως το πρώτο πλοίο θα έχει παραχθεί έως το 2027, ενώ μόλις έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης των βασικών προδιαγραφών και απαιτήσεων του.

Εξέλιξη: Η Ευρωκορβέτα αρχίζει να «παίρνει σχήμα»

Τρίτη υποψηφιότητα; Μπήκε στο τραπέζι της δημοσιότητας με την εμφάνιση της Fincantieri (το μεγαλύτερο ιταλικό ναυπηγείο με τεράστια εμπειρία σε πολεμικά σκάφη), να μετέχει στην προσπάθεια διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Να διευκρινίσουμε εδώ όμως τα εξής: Η υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι πολύ περίπλοκη και όποιος ισχυρίζεται ότι «διασώθηκαν ήδη», «πέσαν τα λεφτά», «έληξε το θέμα» κάνει λάθος, ακόμη και αν είναι κυβερνητικό στέλεχος.

Αυτή τη στιγμή τα Ναυπηγεία είναι σε διαδικασία πτώχευσης, και πρέπει μέχρι τέλος του έτους να κατατεθεί σε δικαστήριο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης τους, από την συνεργασία της ελληνικής εταιρίας Onex με τη Fincantieri. Η Onex είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την Ελευσίνα εδώ και καιρό και έχει προχωρήσει σε κινήσεις μετοχικές, αλλά έχει εμφανιστεί ένα προβληματικό σκηνικό τόσο στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων με πολλές αντιπαραθέσεις, όσο και μεγάλα χρέη (που αποκαλύφθηκαν και μεγαλύτερα από ότι αρχικά υπήρχε εκτίμηση) στα περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Τα Ναυπηγεία για να το πούμε απλά, χρωστούν παντού, σε τράπεζες, στο Πολεμικό Ναυτικό από προκαταβολές που είχαν πάρει, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους εργαζόμενους τους, ενώ για να «συνέρθουν» και να ξαναγίνουν λειτουργικά χρειάζονται και σημαντικές επενδύσεις και τον ανάλογο χρόνο. Άρα ενώ είναι σαφώς θετικό το βήμα της συνεργασίας Onex-Fincantieri, είναι πρώιμο να θεωρήσουμε πως η συνεργασία έχει καταφέρει από τώρα να «πάρει» τα ναυπηγεία, πόσο μάλλον να τα νοικοκυρέψει και να ξεκινήσει παραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εμφανίστηκε στην «κουβέντα» η δυνατότητα της Fincantieri να προτείνει στην Ελλάδα την κορβέτα κλάσης Doha που ήδη χτίζει (συνολικά 4 σκάφη) για το Ναυτικό του Κατάρ. Το σκάφος είναι μεγάλο, στους 3.300 τόνους, καλά οπλισμένο, με 8 Exocet MM40, 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, ένα πυροβόλο Oto Melara 76 χιλιοστών, ένα σύστημα εγγύς προστασίας RAM και δύο πυργίσκους με πυροβόλα 30 χιλιοστών Marlin. Ραντάρ είναι το Grand Kronos Naval (των ιταλικών FREMM), σύστημα μάχης το ιταλικό ATHENA, ενώ ιταλικά είναι και τα συστήματα αυτοάμυνας, δολωμάτων, τηλεπικοινωνιών κ.λπ. Επίσης το σκάφος φιλοξενεί ένα οργανικό ελικόπτερο ΝΗ-90. Θα μπορούσαμε με βάση τις προδιαγραφές του να το περιγράψουμε ως μια «baby ιταλική FREMM» με ελλείψεις βέβαια στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, που όμως συμπληρώνονται με ένα συρόμενο σόναρ κατηγορίας Captas-2 (πόσο θα ταίριαζει αυτό το σκάφος με μια επιλογή των ιταλικών FREMM είναι ένα ερώτημα που δεν θα απαντηθεί ποτέ…).

ThinkOutOfTheBox: Μετά τις [email protected], μήπως σειρά έχει η Ιταλία με κορβέτες Doha και δανεισμό δυο φρεγατών FREMM IT;

Τι έχουμε λοιπόν μπροστά μας; Ένα σκάφος, το Gowind, που ήδη έχει παραχθεί και λειτουργεί, ένα που είναι σχεδόν έτοιμο (το πρώτο κλάσης Doha, το Al Zubarah, τελειώνει τις θαλάσσιες δοκιμές του) και ένα ακόμη τελείως στα χαρτιά, την Ευρωκορβέτα.

Που είναι η παγίδα; Στην τρέχουσα «ευκαιρία» πλήρους αλλαγής στόλου που βρίσκεται η Ελλάδα καθώς πρέπει να αποσύρει και αντικαταστήσει σχεδόν τα 3/4 των μονάδων του Ναυτικού λόγω γήρατος μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, να κάνουμε το τεράστιο λάθος να…

Η συνέχεια στο navaldefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

146 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η βασική γραμμή του άρθρου είναι σωστή. Πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που χάραξαν οι FDI. Άρα η πιθανότερη και λογικότερη επιλογή είναι η Gowind. Τα ΝΕ δεν είναι έτοιμα να ναυπηγήσουν οτιδήποτε τώρα και ούτε θα είναι για τα επόμενα 2-3 χρόνια ακόμη και με ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Το ΠΝ όμως δεν μπορεί να περιμένει. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να πάθει ότι έπαθε η ΠΑ με 5-6 τύπους και υποτύπους μαχητικών. Ένας τύπος φρεγάτας, ένας τύπος κορβέτας. Η EPC αργεί ακόμη, αν έρθει ποτέ…

 2. Αψεγάδιαστο το άρθρο!
  Πολλοί θα πούνε ότι όσα αναφέρει ο συντάκτης είναι τα προφανή. Αλλά δυστυχώς φίλοι μου, όπως έχει πει και ο Βολτέρος «η κοινή λογική, δεν είναι τόσο κοινή».

  Διαλέξαμε Belharra με SETIS, SYLVER, ASTER κοκ… έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας Exocet, Mica, Scalp… πάμε λοιπόν να χτίσουμε πάνω σε αυτά.
  Μοιάζει να ετοιμάζεται κάτι πολύ καλό για τις ΕΔ.
  Μακάρι να συνεχιστεί έτσι ο προγραμματισμός

  Και πάλι μπράβο για το άρθρο!

 3. Δεν θα υπήρχε πουθενά αμυντική βιομηχανία αν το κράτος στο οποίο εδρεύει δεν αγόραζε απ’ αυτήν. Δεν πουλιούνται τα όπλα σε ιδιώτες, όπως τα αυτοκίνητα. Οι LM, Ratheon, Dassault, Thales κλπ δεν θα υπήρχαν αν τα αντίστοιχα κράτη δεν αγόραζαν απ΄ αυτές. Το δικό μας κράτος, από τα 20+ μεγάλα πλοία επιφανείας (S, Adams, Knox, Meko) των τελευταίων 40 ετών, μόνο 3 (Μεκο) έχει φτιάξει εδώ…

  Το θέμα της FDI θεωρείτε ότι έχει κλείσει; Ούτε καν σύμβαση αγοράς δεν έχει υπογραφεί, ενώ θα πρέπει να κυρωθεί και από την Βουλή. Η οποία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη στο θέμα της ναυπήγησης εδώ. Επιπλέον, αν οι άλλοι ανταγωνιστές έρθουν με ναυπήγηση έξω και καλύτερες τιμές (λόγω μεγαλύτερου δικού τους βιομηχανικού εσόδου, αποφυγής κόστους εκπαίδευσης και παρακολούθησης της δουλειάς στα εδώ ναυπηγεία, μακροχρόνιου εσόδου από την υποστήριξη του πλοίου στον κύκλο ζωής του), δεν θα τις εξετάσουμε τις νέες προσφορές τους; Δηλ. θα κρίνουμε τελικά με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά;

  Η πτώχευση των ΕΝΑΕ μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση γιατί το μισό και πλέον χρέος διακρατείται από το κράτος και τις τράπεζες, που όμως οφείλουν στο κράτος την επιβίωσή τους (και στο πρόσφατο παρελθόν και στο μέλλον). Μια πτώχευση στο 60% του συνολικού χρέους ζητείται από τους υποψήφιους αγοραστές και, αν είναι συναινετική, θα είναι και γρήγορη (όπως του Ελληνικού Δημοσίου το 2012). 

  Η ελληνική και η ιταλική EPC θα είναι γύρω στους 3300 τόνους, πιο βαριά οπλισμένες από την Γαλλική και την Ισπανική (λίγο κάτω από 3000 τόνους – θα είναι σαν OPV, με αρκετά καύσιμα). Οπότε δεν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση από την Doha στη δική μας περίπτωση.

 4. Spot-on, μνημειώδες άρθρο, ενδεικτικό της στόφας του Χρήστου Κτενά και της σφαιρικής του αντίληψης για το αμυντικό πρόβλημα της χώρας.

  Προσθέτω και τη δημοσιονομική παράμετρο: Ο εκρηκτικός συνδυασμός α) της πίεσης ορισμένων κύκλων για συμπερίληψη των κρατικών εγγυήσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων (με δυναμική εκτόξευσης του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ) και β) των πιθανών περαιτέρω εκτάκτων δαπανών επιδότησης των νοικοκυριών – θυμάτων της τεχνητής ενεργειακής κρίσεως στην οποία μας έριξε η αφροσύνη της κρατούσης στην Ε.Ε. πολιτικής οικολογίας (με δυναμική ματαίωσης του φιλόδοξου σχεδίου της Κυβέρνησης για πρόωρη ολοσχερή εξόφληση – και όχι απλή αναχρηματοδότηση – των δανείων του πρώτου μνημονίου εντός του 2022 προς εξοικονόμηση των τόκων) μπορεί να ματαιώσει αμυντικές προμήθειες! Οι αναβολές δεν ωφελούν σε τίποτε, πολύ περισσότερο άτυποι διαγωνισμοί και “καλλιστεία” ετερόκλητων τεχνολογικών λύσεων!

 5. Εμπιστοσύνη υπάρχει στο ΠΝ ότι θα διαλέξει ότι του ταιριάζει καλύτερα. Σαν λογικό βήμα μου μοιάζει η επιλογή των gowind ως συμπλήρωμα των belhara αφού τα νέα και υπάρχοντα α/ υ ελικόπτερα λειτουργούν άψογα με τα συστήματα των πλοίων

  • Το θέμα είναι το όποιο πλοίο επιλέγεινα μας καλύπτει επιχειρησιακά.
   GoWind 2500 σαν αυτές της Αιγύπτου μας καλύπτουν;;
   Κατά 99% όχι θέλουμε μεγαλύτερο φόρτο βλημάτων Α/Α(οι Αιγύπτιοι έχουν 16 MICA εμείς θέλουμε 24-32) καλύτερο ανθυποβρυχιακό κοστούμι τουλάχιστον με συνδιασμό σόναρ BlueHunter-Captas-2 γιατί ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις μονάδες του στόλου μας θα είναι ο στόλος υποβρυχίων της Τουρκίας κ θέλουμε μεγαλύτερες δυνατότητες αυτοπροστασίας .

 6. Ποιο το πρόβλημα πολυτυπίας αν επιλεγούν τελικά οι “DOHA” με OTO MELARA, ASTER 30, RAM, CAPTAS, Exocet 3C, MU90 κτλ, το γεγονός ότι θα έχουν radar CRONOS, CMS ATHENA κι άλλους κινητήρες diesel; Και λοιπόν; Ας αναβαθμιστούν οι ΜΕΚΟ με radar CRONOS, και CMS ATHENA. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ένα open source architecture CMS όπως είναι το ATHENA.

 7. Ποιές Doha τώρα συζητάμε όταν μας έρχονται με διαφορετικό σύστημα μάχης από τις Belharra, ίδιο οπλισμό με των Gowind, αλλά 150-200 εκατομμύρια ευρώ ακριβότερες έκαστη?

  Πάμε για τώρα με 3+1 Belharra και 3+1 Gowind (μακάρι με 32 mica-ng). Tο 2030 άλλες 4 EPC και γίναμε.

   • Τι θα έχουν ακριβώς οι απέναντι το 2030 δλδ, για πες;
    4 ADA έχουν τώρα, 4 Instabul το 2027 και 4 TF2000 μαλλον – ίσως – μπορεί το 2030 (που δεν το βλέπω…).
    Για εμάς, 4 FDI και 4 Gowind και ότι άλλο έλθει δεν φτάνουν λες? Ή θα φοβηθούμε τις…ADA και τις (χειρότερες από Gowind) Instabul;

   • Το 2030 οι απέναντι θα έχουν
    4 Ada (με οπλισμό ΤΠΚ SV συν ελικόπτερο),
    4 Instabul (χωρίς vls;)
    σχέδια για TF2000 που δεν θα μπορούν να υλοποιηθού και ότι άλλο έχουν κρατήσει από το σημέρινό τους ναυτικό. Δεν ακούγεται και πολύ τρομακτικό…

   • εχουν 4ohp αναβαθμισμενες με νεο cms 1Χ8πλο Mk41 για 32essm block1 , εκτοξευτη με 32sm1mr(που εχουν ληξει και η εταιρεια δεν τους υποστηριζει πλεον εδω και χρονια) 8harpoon 1phalanx 1otomelara που δεν μπορει να βαλει σε πολλους τομεις λογο της τοποθεσιας του smartS mkII και 2stir αρα 2 εμπλεκομενους στοχους ταυτοχρονα στα 25χλμ
    4ohp αναβαθμισμενες οιμοια με παραπανω χωρις τον mk41 αρα χωρις 32essm το πιο αξιοπιστο οπλο τους.
    4μεκο2trackII αναβαθμισμενες με 2X8Πλο mk41, 3seazenith ciws( στα ορια να λεγονται ciws) 127χιλ πυροβολο 16κ/β EE, smartSmkII που οπως προβλεπεται θα αλλαχτουν και τα seazenith οποτε το πλοιο ειναι μακραν το καλυτερο τωνγειτονων .
    4meko2trackI με nssm βληματα και με πολλα προβληματα που θα αντικασταθουν απο την κλαση ινσταμπουλ Που ενω θα ειχε 16vls mk41 και 1phalanx block2b τωρα η κλαση παει για 16vls εγχωριας κατασκευης και σχεδιασης με hisar-O πυραυλους( αντιγραφη του iris-t vl) και 2ciws εγχωριας κατασκευης.
    και 4 κορβετες Ada με ολα τα προβληματα της κλασης και με ολες τις αδυναμιας της .μονο 1ram 1hull sonar 1 οτομελαρα 76χιλ 8κ/β ΕΕ smartS mkII ομως για τις αποστολες που θα αναλαβει ειτε σε καιρο ειρηνης ειτε σε καιρο πολεμου θα τις κανει καλα και με μικρο κοστος λειτουργιας.

    Αυτα ειναι τα πλοια του Τουρκικου στολου. Οπου εχει 8 πλοια πρωτης γραμμης και 8 πλοια δευτερης γραμμης με τις φρεγατες instabul των 3000τονων να αντικαθιστουν καποια στιγμη της meko200 trackI ωστε τα πλοια πρωτης γραμμης να γινουν 12 αλλα θα εχουν 8 πλοια 40+ ετων αναβαθμισμενα μεν ομως με μια αξιοπιστο πυραυλικο συστημα ιδιαιτερα για τις 4 ohp που δεν εχουν essm ουσιαστικα θα ειναι αοπλες με χειροτερη αντιαεροπορικη αμυνα απο τις κορβετες ada , 4 μεκο200trackIΙ που ουσιαστικα θα ειναι η μοναδικη κλαση αξιοπιστη του στολου τους και 4 ινσταμπουλ που αλλιως τις σχεδιαζαν αλλιως τους βγαινουν.
    για τις 4 κορβετες ισχυουν τα παραπανω.
    Αυτα για τον τουρκικο στολο το 2030.

    Το 2030 αν υποθεσουμε στο χειροτερο ελληνικο σεναριο οτι θα εχουμε 3fdi 3gowind 2μεκο200upg 2meko200 4 τελευταιες αναβαθμισμενεςS και μπορει και 1-2 Πλοια του προγραμματος epc δεν ξερω αν τα 16 τουρκικα πλοια μπορουν να νικησουν τα 12+2; ελληνικα.
    Στο καλυτερο ελληνικο σεναριο με 4fdi 4gowind 2meko200upg 2meko200 4M και ισως 1-2 πλοια του epc προγραμματος το 2030 το ΠΝ θα εχει σαφεστατη υπεροπλια με 14+2; πλοια εναντι 16.
    Στα παραπανω σεναρια οι κορβετες ada δεν τις μετραω διοτι σε πολεμικη περιοδο μαζι με τις 6 παλιες γαλλικες κορβετες θα προστατευουν ναυσταθμους.λιμανια στενα και αλλα σημεια που θα χρειαστει να υπαρχει πλοιο. Η Ελλαδα σε αυτους τους ρολους εχει τις κανονιοφορους που προσωπικα θα ηθελα να αναβαθμιστουν τα 4 πιο συγχρονα με ενα καλυτερο 3d ρανταρ(ns50) ενα superrapido με strales και να συμπληρωθει η δυναμη τους με 4 πλοια 1000τονων μεγιστο επιπεδου κλασης θεμιστοκλης ή gowind1000.

    • το οτι θεωρειτε πολλοι απο εσας οτι οι tf 2000 δεν θα πεσουν στο νερο εστω και με καθυστερηση με ξεπερνα.εχουν ξοδεψει δις κοντα και οχι εκατομμυρια για τις μελετες του προγραμματος των εθνικων τους πλοιων ( απο τοτε που αυτοτιτλοφορουνταν uzun ufuk) και πιστευετε οτι θα κανουν πισω.οκ…επειτα οι Ι που απλα τις προσπερνατε σαν να μην υπαρχουν…με 16 αντιπλοικους και ποσα αλλα που σε καμια περιπτωση δεν τις καθιστουν χειροτερες απο τις gowind… η αντιστοιχα οι ada που τις θεωρουμε υποεξοπλισμενες λες και οι δικες μας οι αντιστοιχες κανονιοφοροι ειναι αστακοι..οκ…
     δε λεω να μας πιασει ηττοπαθεια αλλα το να λεμε με 8 νες πλοια + epc οτι θα γινουμε αφεντικα της α.μεσογειου μου φαινεται ουτοπια. εν τω μεταξυ κανεις δε μιλαει για τα πλοια ηλεκτρονικου πολεμου αλλα και τα ulaq που ηδη ριχνουν τα μεμετια, λες και εχουμε και εκει ετοιμη την επιχειρησιακη απαντηση μας..τεσπα, θελω να καταληξω οτι αν κοπει εστω και στο ελαχιστο η εξοπλιστικη μας φορα, θα παει στραφι και η τωρινη προσπαθεια επανεξοπλισμου μας.

     • Αυτό που με ξεπερνάει είναι ότι εσύ πιστεύεις ότι το 2030 οι τούρκοι θα έχουν 4 λειτουργικά αντιτορπιλικά 8000 τόνων με 64 vls!!! Αν έλεγες για το 2040, να το συζητήσουμε…

     • δεν ανεφερα ποτα 2030 αλλα οτι θα πεσουν.θες να σου πω σε 10 χρονια απο τωρα? σε δεκα λοιπον.να δω τοτε που καθενα απο αυτα τα γαμωπλοια θα ναι μια πλωτη πυροβολαρχια, μεχρι να βρεις απαντηση σε αυτα ποσα χρονια θα σου παρουν (θυμησου απλα ποσο κρατησε η φρεγατιαδα). γιαυτο επιμενω να κοιταμε και τα Tf 2000. γιατι αργα η γρηγορα θα βγουν μπροστα μας.δλδ μια φορα δεν μπορουμε να προηγηθουμε των εξελιξεων και μονιμως να τους κυνηγαμε?

     • Μα το 2030 είναι σε 10 χρόνια από τώρα… δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν έτοιμο ούτε το πρώτο TF2000 τότε.

     • δεν βαζω στην εξισωση το προγραμμα tf2000 διοτι ακομα δεν εχει ανακοινωθει τιποτα. Λογιζω μονο οτι θα ειναι ετοιμο. Αν υπογραφουν τα συμβολαια για τις tf2000 θα το λογισουμε και αυτο. Μεχρι στιγμης προσωπικα λογιζω μονο τις instabul.
      Τις ada τις θεωρω υποεξοπλισμενες σαν κορβετες στα 2500τονους που ειναι περιπου αλλα ενα καλο πλοιο για τις αποστολες που προκειται να αναλαβει και αναλαμβανει σε περιοδους ειρηνης ή πολεμου.
      Τις instabul τις θεωρω πρωτης γραμμης πλοιο που οπως γραφω ακομα και με εγχωριας προελευσης vls με αντιστοιχους hisar-O. Εχω ενστασεις σε οτι αφορα το ciws korkut και σε οτι αφορα το smartS mkII που πλεον ειναι ενα ρανταρ ξεπερασμενο οχι κακο αλλα πλεον ξεπερασμενο ιδιαιτερα το 2030.
      Αφεντικα της μεσογειου θα γινουμε εφοσον εχουμε το καλυτερο σεναριο σε οτι αφορα το ΠΝ και αν το ΤΝ συνεχισει να εχει πλοια ohp με τους ξεπερασμενους sm1mr . Δεν θεωρω απειλη ενα πλοιο με 32sm1mr μονο
      Επισης ολα τα πλοια του ΤΝ θα μπορουν ακομα και το 2030 να εμπλεκουν ταυτοχρονα 2 στοχους. Το θεωρω πλεον ξεπερασμενο. Επισης τα ciws του ΤΝ ειναι ανεπαρκεστατα. 1ram στις ada 3seazenith στις μεκο200 1phalanx block2b στις ohp. Το μονο πλοιο που θα εχει καλη τερματικη αμυνα ειναι instabul με 1phalanx και 1korkut αλλα εδω μπαινει η εξισωση ποσο καλο ειναι το korkut ;;; δεν ξερει κανεις.

 8. Η φωνή της λογικής για άλλη μια φορά ο κ. Κτενάς.
  Το ναυτικό σαλάτα όπως η Αίγυπτος δεν πρέπει να γίνει για κανένα λόγο.
  Αν οι Ιταλοί μπορούν να δώσουν Doha με Setis+Captas 2+mu 90+το ίδιο ραντάρ που θα έχουν οι μελλοντικές EPC σε καλή τιμή συμφωνώ 100%.
  Τα ίδια και για Γάλλους χωρίς ciws και ραντάρ smart-s mk2 δεν πας ούτε για πατατάκια.
  Οι κορβέτες πρέπει να έχουν κοινά συστήματα και με FDI και με ελαφριές φρεγάτες EPC.
  Άρα η κορβέτα να έχει setis+ ram +mu90 +captas +αξιόλογο ραντάρ +κατά προτίμηση camm-er quad pack σε sylver αλλιώς mica ng.

  • Αν πάντως πάρουμε Doha ή Gowind σε τέσσερις μονάδες, ίσως αξίζει να πληρώσουμε και μόνοι μας την πιστοποίηση τεράδων CAMM-ER σε Sylver 50, ώστε κάθε κορβέτα να φέρει 32 βλήματα και η προμήθεια να περιλάβει και τις [email protected] ώστε αυτές να διαμορφωθούν σε 24 Aster 30 και 32 CAMM-ER.

  • δεν υπαρχει περιπτωση πλεον το ΠΝ να δεχτει πλοιο χωρις ram. Το ρανταρ που λογικα θα εχουν ολα τα αλλα πλοια πλην των fdi θα ειναι το ns110 ή το ns200. Με την λογικη να λεει ns110.
   Προτιμω micang vl διοτι εκτος απο τις 2 εκδοσεις της κεφαλης δεν θα εχουμε επιπλεον ακομα ενα βλημα για υποστηριξη και μπορουν ακομα και ενα πλοιο με 16βληματα να αντιμερωπισει πολλαπλους στοχους ταυτοχρονα ακομα και με ns110 ρανταρ.
   σε ολα τα αλλα συμφωνω ιδιο cms σε ολα τα μελλοντικα πλοια.

 9. Συμφωνώ απόλυτα και πραγματικά απορώ πώς μπήκε ξαφνικά στο κάδρο η κλάση Doha, όταν ήδη είχε εκδηλωθεί η πρόθεση για τις gowind κατά την ανάθεση του προγράμματος για τις fdi. Πρέπει να δείξουμε την ελάχιστη λογική και όχι να ακολουθούμε τη λογική του «πήραν οι Γάλλοι (στην προκειμένη περίπτωση) , ας δώσουμε κάτι και στους άλλους». Δεν είμαστε Άραβες εμίρηδες να μοιράζουμε λεφτά σε όλες τις πολεμικές βιομηχανίες του κόσμου. Η ομοιοτυπια είναι υψίστης σημασίας και έχουμε πια παρακάνει το ίδιο λάθος στο παρελθόν…

 10. Ναι στην ομοιοτυπια με τις FDI.
  Αν έλεγε κάποιος ότι θα συμβεί τέτοια εξέλιξη με τα ναυπηγεία Ελευσίνας πριν λίγα χρόνια θα τον περνούσαν για τρελό.
  Θα υπάρξει κούρεμα στο ποσό των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί, με την απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
  Ας σταματήσει επιτέλους η μιζέρια και η μεμσιμοιρία.

  • Να θες ομοιοτυπία και να κάνεις διαγωνισμούς δεν γινετε . Ήδη χάθηκε η ομοιοτυπία με την εισαγωγη των Bel . Ο Δενδιας ειπε οτι θα μπούμε στο πρόγραμμα για FFG . Απλά ξεχνατο .Οχι γιατι το λεω εγω αλλά γιατι ετσι γινετε αυτη την στιγμη που μιλάμε . Δεν προκειτε να υπάρξει ένας προμηθευτής για ολο το ΠΝ

 11. Εφόσον οι EPC είναι πλοία 3300τ τότε είναι κατανοητή η επιθυμία για gowing2500 και όχι 3100. Οι EPC θα αντικαταστήσουν προφανώς τις ΜΕΚΟ μετά την ένταξη των Γαλλικών κορβετων στο ΠΝ.
  3-4 FDI FRIGATES
  6-8 gowind 2500 CORVETTES
  3-4 EPC LIGHT FRIGATES.
  λογικό, εντός των οικονομικών δεδομένων της χώρας μακροπρόθεσμα επιχειρησιακά λειτουργικό και θα δώσει τον χρόνο και την ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα ναυπηγεία σε μακρύ χρονικό ορίζοντα.

 12. Σωστή η επιχειρηματολογία του αρθρογράφου και σωστότερη όλων η επιλογή των Gowind.
  Επιτυγχάνεται η επιθυμούμενη ομοιοτυπία συστημάτων/όπλων με προφανή κέρδη στην συντήρηση, εκπαίδευση και στις υποδομές, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων, χωρίς να πειραματιζόμαστε με ανέτοιμα, προς το παρόν,
  εγχώρια Ναυπηγεία.

 13. Τα μεγάλα ναυπηγεία έχουν τελειώσει. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο. Στην καλύτερη περίπτωση να παραδώσουν υπερκοστολογημένα με μεγάλη χρονική καθυστέρηση μερικά πλοία και μετά θα ξαναπάνε για κλείσιμο. Χωρίς παραγγελίες από εφοπλιστές δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν βιώσιμα με μερικές κορβέτες..

  Αν θέλει πραγματικά η κυβέρνηση να βοηθήσει μπορεί:
  α)να ζητήσει μεταφορά τεχνογνωσίας και κατασκευαστικό έργο σε αισθητήρες και όπλα. Μετράνε περισσότερο αυτά πλέον από συγκολλήσεις λαμαρίνων..

  β)να βοηθήσει τα μικρά ναυπηγεία (όπως πήγε ο ΠΘ στην technohull) με παραγγελίες για λιμενικό, ειδικές δυνάμεις, θαλάσσια drones κα. Πιο πολλές θέσεις εργασίας θα κερδίσει.

  Για την κορβετιάδα: Εξαιτίας των S η βαριά φρεγατο-κορβέτα θα έπρεπε να είναι πιο ψηλά στις προτεραιότητες μας από τις FDI. Παρόλα αυτά, εκτός αν έρθει καμιά πρόταση από Γαλλία η οποία μας καλύπτει πλήρως, η Ελλάδα πρέπει να δώσει αυστηρές προδιαγραφές αυτού που επιθυμεί και να κάνει έναν πραγματικό διεθνή διαγωνισμό.

 14. Μπορει να μου πει καποιος τι καλυτερο και τι χειροτερο εχει μια bel ΗΝ σε σχεση με μια Fremm ιταλικη και επιλεξαμε την Bel ? Εχω μεγαλη απορια γιατι πληρωσαμε 1 δις ενω μπορουσαμε να παρουμε με λιγοτερα χρηματα μια Fremm IT με 32 Aster30 και 1 Ram .

  • Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος αλλά οι Ιταλοί δεν πρόσφεραν έκδοση με 32 Aster και RAM και αν τα θέλαμε θα έπρεπε να πληρώσουμε από την τσέπη μας την ανάπτυξη της νέας έκδοσης και την ενσωμάτωση. Επίσης αν καταλαβαίνω καλά, το Seafire είναι πολύ ανώτερο του Kronos. Η FREMM είναι ανώτερη στον ASW αγώνα και με εκτόπισμα 6,900 τόνους έχει τεράστια περιθώρια για μελλοντική αναβάθμιση.
   Προσωπικά είμαι μεγάλος fun της FREMM-IT αλλά μας το έπαιζαν λίγο βαρύ πεπόνι οι Ιταλοί για αλλαγές κλπ.

  • Η Belle κερδίζει έχει καλύτερα από την FREMM τα εξής:

   1) Μια συμφωνία αμυντικής συνδρομής δώρο μέσα στη συσκευασία
   2) Γρηγορότερη παράδοση
   3) Στην τιμή περιλαμβάνονται FOS και όπλα (η συσκευασία των FREMM γράφει το ίδιο αλλά με την λεξούλα ΔΕΝ)
   4) Δύο πρωθυπουργούς που αλληλογουστάρονται (το ουσιαστικότερο)

   Όλοι οι οπαδοί σεβόμασταν την FREMM. Αλλά πόσο καιρό θα κλαίμε πάνω από το χυμμένο γάλα;

  • Εκτός του γεωπολιτικού παράγοντα , είναι σίγουρη η τιμή που λες με 32 πυραύλους ?
   Γιατί διαβάσαμε ότι οι Ιταλοί προσέφεραν το πλοίο με 16 και δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να πάνε στους 32 (ούτε και στο RAM) . Και αν πήγαιναν το κόστος θα εκτοξευόταν.

  • Είναι τεχνολογικά ένα πλοίο μια γενιά μπροστά.Δεν θα μπορούσα ούτε και είναι διαθέσημα τα δεδομένα που δίνουν τεχνολογική υπέροχη σε ένα πλοίο 15 ετών νεότερης σχεδίασης. Επίσης το ραντάρ είναι σαφώς ανώτερο και όπως έχω καταλάβει παίζει σημαντικό ρόλο στα όπλα που καθοδηγεί.
   Σε ΟΛΑ τα άλλα η FREMM είναι ότι καλύτερο υπάρχει κατά τη γνώμη μου.Δυο πυροβόλα το ένα 127αρι vulcano και το άλλο 76αρι strales, + milas με τα καλύτερα σόναρ ,40αρια fast forti και μέγεθος που το καθιστά μικρό αντιτορπιλικό στα δικά μας νερά.
   οι fremm υπερέχουν σε ASW και ASuW ενώ οι FDI σε AAW και τεχνολογία (θεωρώ πως οι ελλείψεις θα καλυφθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο)
   Ιδανικα θα συμπλήρωναν η μια την άλλη.

  • Δεν εχει καμια απολυτως σημασια. Η επιλογη του πλοιου οπως και του αεροπλανου εγινε απο 100% καθαρη και αψεγαδιαστη πολιτικη αποφαση.

   Απλα με τα Ραφαλ ετυχε να ειναι αυτο που χρειαζομαστε.

   Τωρα, παμε να φορτωθουμε και F-35 για να γινει το χατηρι της LM που εχασε το σιγουρο συμβολαιο με τις κορβετες, και για Ιταλικες κορβετες για να ξεφορτωθουμε τα ναυπηγεια Ελευσινας.

  • Αμυντική συνδρομή λέγεται η “διάφορα”, σε περίπτωση θερμών επεισοδίων εντός των συνόρων μας (μην το μπλέξουμε πάλι με την ΑΟΖ κτλ) που δεν μπορούν να μας δώσουν οι Ιταλοί.
   Από την άλλη, η FREMM πιο μεγάλη σε εκτόπισμα (άρα μελλοντικά ίσως περισσότερος εκτοξευτες), η FDI τεχνολογικά πολύ ανώτερη (βλ. Seafire κτλ).
   Αυτά.

  • Η FDI έχει τα εξής πλεονεκτήματα έναντι της FREMM-IT.

   1) Αρκετά ανώτερο ραντάρ.
   2) Νέες ψηφιακές τεχνολογίες, ένα πλήρες ψηφιοποιημένο περιβάλλον, ανώτερα ηλεκτρονικά.
   3) Καλύτερες αντιαεροπορικές ικανότητες με το συνδυασμό SeaFire και 32 ASTER-30, οι Ιταλοί επέμεναν για 16 κελιά.
   4) Δύο κέντρα πληροφοριών, το ένα στην μέση και το άλλο κοντά στο υπόστεγο και άρα εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα σε περίπτωση πλήγματος.
   5) Πλήρη διαλειτουργικότητα με τα Rafale ως ένα ενιαίο οπλοσύστημα.
   6) Αμυντική συνδρομή-γεωπολιτικός παράγοντας.

   • Απο οσο ξέρω οι ιταλοι με τις Fremm έκαναν trucking αντιβαλλιστικό . Το οτι το SF ειναι ποιο νεο ρανταρ δεν σημαίνει ότι έχει και καλύτερες επιδόσεις . Επίσης απο οτι ξερω οι ιταλοι ναυπηγουν 2 νεες Fremm για αντικατάσταση αυτων που έδωσαν στην Αίγυπτο .Λες το Ιταλικο ΠΝ να περνει το κακο πλοιο και εμεις το καλό ? Τα ηλεκτρονικα των ιταλων ειναι είτε ίδια πχ σόναρ, είτε πλήρης .Δεν βλέπω κάπου να υπαρχει ανωτεροκατοτεροτητα στα 2 πλοία … Επισης ξες οτι οι ΕΔ ειναι γεμάτες με μη γαλλικα οπλα .η διαλειτουργικοτητα επρεπε να μετριέτε με τα μη γαλλικα ,οχι με τα γαλλικα !!! Εκτος και αν χωριζουμε τις ΕΔ σε γαλλικες ,αμερικανικες,γερμανικες και ο καθενας παει ανεξαρτητα και δεν το ξερω .Τα 2 κεντρα πληροφοριων ειναι επιχείρημα μπροσούρας ,κόβετε ,κακός που το εγραψες . Αυτο που ουσιαστικα μενει ειναι η συνδρομη λες και μιλαμε για συνδρομη σε περιοδικο και πρεπει να πληρωνουμε καπελο σε τακτα χρονικα διαστηματα .

  • Οι Ιταλοι προσφερας την ανθυποβρυχιακη εκδοση της fremm as it was χωρις να θελουν να τοποθετησουν ram και επιπλεον 16vls sylver Α50.
   Οποτε ναι η fdi εχει περισσοτερα κελια ram καλυτερο ρανταρ ιδια σουιτα ανθυποβρυχιακου πολεμου stales. Η asw fremm IT δεν εχει καν 127χιλ πυροβολο και εχει 4κ/β ΕΕ και 4Milas. Μπορει να ηταν η καλυτερη επιλογη αν ψαχναμε ενα καθαρο asw πλοιο αλλα οταν ψαχνεις πλοιο πολλαπλων ρολων με AAW δυνατοτητα τοτε η Ιταλικη προταση δεν κανει.

  • Ακόμη και τίποτα άλλο να μην είχε η Fdi, ήταν η μόνη υποψηφιότητα που μας δίνει στρατηγική κρούση με τον Α70 και τους Scalp Naval.

   Μπορεί η γραμμή να είναι “να μην θυσιάσουμε κελία αντιεροπορικών πυραύλων για Scalp που μπορούν να βληθούν από Rafael – Mirage”, ωστόσο με τουλάχιστον 1 Fdi με Scalp να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, το υδάτινο φράγμα του Ατατούρκ και οι κύριες αεροπορικές της βάσης της απέναντι από την Κύπρο είναι στόχοι.

   Αν όχι ουσιαστικοί, καθώς μιλάμε για 8 πυραύλους, σίγουρα ψυχολογικοί καθώς γενικά οι Τούρκοι δεν φημίζονται για τη γενναιότητά τους, γι’ αυτό και επενδύουν σε μη επαδρωμένα όπλα.

   Κατά την γνώμη μου, θα είναι λάθος αν οι Fdi δεν έχουν και από έναν Α70 παράλληλα με τους 3 Α50 που αποφασίστηκε.

 15. Εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι η πρόθεση αγοράς Gowind ήταν σχεδόν δεδομένη, όταν υπογράψαμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, γιατί 3 (+1) [email protected]ρra δεν φτάνουν να καλύψουμε τα κενά σε αριθμούς σε μονάδες επιφανείας πρώτης γραμμής, και οι Gowind ήταν η πρόταση των Γάλλων για «ενδιάμεση λύση», αντίστοιχη των Sigma 10515 από τους Ολλανδούς. Προφανώς δεν είχα καταλάβει καλά…
  Επίσης, έχω την υποψία ότι το θέμα «φρεγατιάδα» δεν έχει κλείσει, τουλάχιστον για την πολιτική ηγεσία. Μου φαίνεται ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ η αναφορά του Υπ. Εξωτερικών κ. Δένδια, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της MDCA με τις Η.Π.Α. στις φρεγάτες Constellation (ουσιαστικά πρόγραμμα σύμπραξης Αμερικής με Fincantieri), και μόλις λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η επιθυμία της Fincantieri να εμπλακούν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας όπου εμπλέκονται και οι Αμερικάνοι μέσω της ONEX και της DFC. Είναι δυνατόν να μην ήξεραν στην Κυβέρνηση τι «μαγειρεύεται» στα ναυπηγεία Ελευσίνας όταν ο κ. Δένδιας εξέφραζε επίσημο ενδιαφέρον για τις Constellation; Μάλλον οι υποστηρικτές των «ακατανόμαστων» με τα πολλά ονόματα (LCS/MMCS/HF2) θα πάρουν το αίμα τους πίσω κάποια στιγμή στο μέλλον (και λογικά οι υπόλοιποι θα τα βάλουν με την Πτήση που από τώρα «διαφημίζει» τις Constellation ακόμα και σε άρθρα για κορβέτες [Άσε τα σάπια Πτήση, το καταλάβαμε το κόλπο σου με τον «Κορβετιάδα»: Το μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να γίνει». Προφανώς δεν πρέπει να γίνει Κορβετιάδα για να πάμε σε Constellation. ΕΕ; ΕΕ; Μολόγα, μολόγα…]
  Εντάξει, πέρα από την πλάκα, το θέμα της ομοιοτυπίας των μέσων για λόγους κόστους συντήρησης είναι αρκετά σοβαρό αλλά ξεπερνιέται και με άλλο τρόπο (ΚΑΙ, όχι Ή). Με την σοβαρή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στα μελλοντικά προγράμματα ΚΑΙ με ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Έτσι και το κόστος αγοράς θα είναι πιο ελαφρύ και θα μπορούμε πιο άνετα να βρούμε ανταλλακτικά σε βάθος χρόνου. Με τις EPC, διαβάζουμε με ποιες εταιρείες συμμετέχουν οι άλλες χώρες, αλλά με ποιες εταιρείες συμμετέχει η Ελλάδα;;;;; Και σε αυτό το πρόγραμμα πάμε με τη λογική «οι επαίτες δεν έχουν δικαίωμα να επιλέγουν»; Δεν φτιάχνει κανένα σύστημα ή υποσύστημα η ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που μπορούμε να απαιτήσουμε (ως ισότιμα μέλη του προγράμματος) να ενσωματωθεί στις EPC;;; Ποιο το νόημα τότε να συζητάμε για ελληνικό «εθνικό» πλοίο, ALS ή EPC-HN ή κορβέτα Θεμιστοκλής (ONEX) ή κάποιο άλλο, αν όλα τα συστήματα σε αυτά τα πλοία είναι made in Εξωτερικό by Others;;;

 16. Δεν μου αρεσουν οι fdi ,αλλα, ξακινησαμε με αυτες γιατι να μην συνεχισουμε με αυτες σαν πλοιο.Δηλαδη ,εχουμε περιπου, 3 δις 3 πλοια, ο υπολογισμος ηταν 5 δις γιατι να μην γινουν 5 fdi και ισως ενα option.Ετσι θα εχουμε τον χρονο για epc και να τις φερουμε στα μετρα μας-fdi.Τραβωντας το λιγο τωρα απο τα μαλλια γιατι epc gowind κτλπ και οχι fdi μιας πιο “ελαφριας” εκδοσης χωρις sea fire-aster 30-15captas4 αλλα με προοπτικες.Ουτε διαφορετικα πλοια ουτε προβληματα εκπαιδευσης.παραλογο;

  • Είναι λογικό .. από την στιγμή που και καλώς έπραξε, το ΠΝ και επέλεξε καινούργιες Φρεγάτες αντί οποιωνδήποτε άλλων μεταχειρισμένων με επιλογή της γαλλικής λύσης, λόγω ομοιοτυπίας να συνεχίσει με γαλλικής προέλευσης νέων και αυτή τη φορά Κορβετών. Όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο άρθρο τόσο στα κύρια όσο και στα δευτερεύοντα συστήματα. των πλοίων πρέπει να είναι ίδιας προέλευσης διότι τόσο στον τομέα εκπαίδευσης όσο και συντήρησης η ομοιοτυπία κέρδος σε χρόνο και κόστος μας αφήνει.
  • Είναι και κάτι άλλο, πιστεύω ότι ευκολότερα μπορούμε να απαιτήσουμε και να στήσουμε γραμμές συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με κοινή χρήση τόσο στην ΠΑ όσο και στο ΠΝ. Το αυτό και στον τομέα συντήρησης κατασκευής αλλά και υποστήριξης συστημάτων γαλλικής προέλευσης των πλοίων του ΠΝ, το οποίο με απλά λόγια σημαίνει:α) μεταφορά τεχνολογίας για την εγχώρια βιομηχανία & β) επιστροφή προστιθέμενης αξίας για την χώρα. Έχει ήδη αναφερθεί ότι στην συμφωνία των φρεγατών υπάρχει έγκριση για συμμετοχή ελληνικών εταιριών.
  • Βέβαια όλο αυτό σημαίνει α) σωστή πολιτική βούληση, β) κατάρτιση μακροπρόθεσμης εθνικής πολιτικής για την εγχώρια πολεμική βιομηχανία, γ) σωστό αυτή την φορά πλαίσιο για την ανασύσταση αυτού του τύπου της βιομηχανίας αλλά και στήριξής της με παραγγελίες από τα σώματα των ΕΔ της χώρας μας..
   • Οι Constellation θα είναι πλοία με κυρίως ανθυποβρυχιακό προσανατολισμό με τιμή άνω του 1δις. Δεν τα σηκώνει η τσέπη μας πριν πριν το 2035 και αν…
    Επίσης για να γίνει διαμόρφωση ανάλογη με των TF-2000 θα χρειαστεί εκτεταμένος ανασχεδιασμός και όλα τα υποσυστήματα θα είναι αμερικανικά μαζί με τα όπλα.
    Αντί να μειώνουμε την πολυτυπία θα την αυξήσουμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε την Τουρκία με την λογικά να ρίξουμε στο νερό πλοίο ανάλογο της TF-2000 μόνο και μόνο επειδή το έχουν αυτοί. Οι στόλοι δεν είναι συγκρίσιμοι και δεν πολεμάνε μόνοι τους.

    • καταλαβαινω τι εννοεις και εχεις point..για να μην ανταγωνιστεις τις tf 2000 θα πρεπει να εχεις αναμφισβητητη εναερια υπεροχη και στολο με ελαφρως υποδεεστερο ογκο πυρος για να πεις οτι δεν θα προσπαθησω να βρω αντιστοιχη απαντηση στις tf 2000. εισαι σιγουρος οτι θα βρισκομαστε σαυτο το επιπεδο?

    • Το θεμα ειναι ποσες tf2000 θα μπορεσουν να κατασκευασουν ποτε και με ποια διαμορφωση ποιο ρανταρ κτλ κτλ. Αφου ακομα το project απεχει το λιγοτερο μια δεκαετια ας ασχοληθουμε καλυτερα με τα 16πλοια που θα εχουν σιγουρα και οχι με υποθεσεις.

   • την constellation θα την παρεις με την διαμορφωση του usn. Αν θα εχει 32vls θα εχει 32vls αν θα εχει 48vls θα εχει 48vls. Δεν θα εχει hull sonar και θα εχεις και essm και sm2 και mica και aster30. Για ποιο λογο να μπεις στην διαδικασια αντιπαραθεσης με το ΤΝ; Αγοραζει 10 η τουρκια να παρω και εγω6. Δεν βγαινει πλεον. Οι Τουρκοι θελουν ενα αντιτορπιλικο AAW με εγχωριας κατασκευης συστηματα. Το οπλο AAW θα ηταν οι αστερ30 πλεον δεν θα ειναι.
    Ας κανουμε το δικο μας πλανο με βαση την διακλαδικοτητα και ας αφησουμε τους τουρκους να κανουν το δικο τους.

    • ποτε μια στρατηγικη δεν υπαρχει εν κενω αλλα παντοτε συσχεσιακα με τον αντιπαλο.ακομα και η εξοπλιστικη στρατηγικη μας δεν μπορει να μην λαμβανει υποψη της το τι κανει ο αντιπαλος. το να κλεινω τα ματια στις κινησεις του αντιπαλου λεγοντας πως εγω θα κανω το δικο μου πλανο ειναι απλα καταστροφικο

 17. Αυτήν την στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι να ενεργοποιήσουμε την επιλογή της τέταρτης FDI AAW HN και αμέσως τις Gowind στην ισχυρότερη διαμόρφωση τους και σε δεύτερη μοίρα την Ευρωκορβέτα. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα το ουσιώδες ή παραπάνω λεπτομέρεια για το πρόγραμμα. Μακάρι, να αναστηθούν τα ναυπηγεία εγκαίρως για να αναζωογονηθεί η οικονομία και ισχυροποιηθεί ο στόλος μας μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ισχυρά ναυπηγεία εντός ελάχιστο χρόνο.

 18. Αυτο που μας είπατε εμμέσως ειναι οτι δεν υπάρχει καμία συμφωνία-δεσμευση για προμηθεια 3+1 Gowind, αφού υπάρχουν κι άλλα υποψηφια σκαριά. Κι οτι η ανακοινωση των κορβετών δεν αφορουσε με κανενα τροπο την Γαλλία άρα ποιον αφορουσε; Μηπως η ανακοινωση 3 φρεγατων αντί 4 θα έβρισκε αντιδράσεις και ειπαν καποιοι να προσθεσουν ετσι στα κουτουρου 3 κορβέτες. Απο το να φερουν οι Γαλλοι στο τραπέζι 3 gowind μεχρι να τις εχουμε στα σιγουρα οτι τις πηραμε υπάρχει κάποια απόσταση. Ποια ειναι αυτη η απόσταση; Υπάρχει εκδηλωση ενδιαφέροντως απο το ναυτικό; συντάχθηκεν κάποιες προδιαγραφές; Ξεκινησε κάποια διαδικασία; Σταλθηκαν επιστολές σε εταιρίες; Για τι ακριβως μιλάμε; Ειναι φιλολογικη η συζήτηση. Αν εχω χάσει καποιο επισόδειο να μου το πει καποιος.

 19. Ερώτηση λίγο άσχετη με το άρθρο (με το οποίο συμφωνώ).
  Σε εντελώς υποθετικό σενάριο, υπάρχει κάποιο πλοίο (Γαλλικό ή μη αφού μιλάμε για υποθετικό σενάριο) που θα μπορούσε να είναι…”MLRS” της θάλασσας με SCALP; Δηλαδή να πάρει πάνω το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό από SCALP και να είναι για αυτή τη δουλειά και μόνο. Χωρίς φόρτο με ASTER ή Α/Υ συστήματα κτλ.
  Δεν μιλάω για λύσεις σκάφους τύπου Tico αν και…
  Τέσπα.

 20. Oi Doha δεν είναι συγκρίσιμες με τις Gowind.
  Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θέλει το ΠΝ. Αυτό δεν είναι σαφές ούτε τώρα ούτε ήταν με τις φρεγάτες που αν και στο τέλος φάνηκε ότι ήθελε κάποια μορφής ΑΑW δεν το κάλυπταν όλες οι υποψηφιότητες.
  Στην υπόθεση εργασίας ότι θέλει mini FDI και όχι κορβέτες οι Doha είναι το σωστό πλοίο με οπλισμό ίδιο με τις FDI κορυφαίο αλλά διαφορετικό ραντάρ που όμως διαφορετικό θα έχουν και οι Gowind και με μεγάλη διαφορά το σύστημα μάχης αλλά αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ΠΝ. Πουθενά δεν είναι το βασικό κριτηριο, μια ματιά στο RN το αποδεικνύει.
  Μια τέτοια επιλογή όμως πάει προς άλλη κατεύθυνση και μια και είναι πιο κοστοβόρα θα σηματοδοτούσε μείωση οροφών
  Για να ξαναγυρίσω στο αρχικό είναι κρίμα που δεν έχουμε κάτι σαν “ΠΝ 2030” πως δηλαδή φαντάζεται και θέλει το ίδιο το ΠΝ να εξελιχθεί.

 21. Προφανώς και πάμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιοτυπία. Μόνο Gowind επομένως και στο βάθος EPC. Στα ελληνικά ναυπηγεία ας ανατεθούν προγράμματα χαμηλότερης δυναμικής όπως πλοία ανορθόδοξου πολέμου, OPV, κανονιοφόροι, άντε και τορπιλάκατοι και αυτά όταν εξυγιανθούν.

 22. Aκριβως οι σκεψεις μου που συζητουσα και με φιλους εδω και καιρο. Οδευουμε γενικα σε ΠΑ και ΠΝ σε καινουριο οργασμο πολυτυπιας, επειδη απλα δεν γινεται αλλιως την δεδομενη στιγμη, ειναι μια απο τις επιπτωσεις που πληρωνουμε τωρα και στο μελλον απο την ανεκδιηγητη πολιτικη εγκαταληψης και μερικες φορες ανεξηγητων επιλογων στον εξοπλισμο της Αμυνας επι δεκαετιες. Λογιστικη υποστηριξη και επιπεδο αξιοποιησης (διαθεσιμοτητες αλλα και συστηματα) εφιαλτης επιτελειων και οικονομικων υπηρεσιων. Το κοστος της πολυτυπιας ειναι γεωμετρικα μεγαλο και οχι μονο απο οικονομικη αποψη … Εξορθολογισμος συμμαζεμα απλοποιηση αποτελεσματικοτητα πρακτικοτητα ομογενοποιηση δικτυοκεντρικοτητα κλπ σχετικα πρεπει να ειναι το ιδιο προτεραιοτητα οσο και η ταχυτητα εκσυγχρονισμου των ΕΔ ….

 23. Ο αρθρογραφος αυτο αναιρειται, Απο την μια μας λεει οτι μια Κορβετιαδα δεν πρεπει να αρχισει αλλα ο ΙΔΙΟΣ ειναι αυτος που ανοιγει τον ασκο του ΑΙΟΛΟΥ και μαλιστα με σαθρα επιχειρηματα. Ας υποθεσουμε ΟΜΩΣ οτι εχει δικιο οτι η νεα Κορβετα πρεπει να ειναι συμβατη με τα μελλοντικα πλοια. ΜΕ ΠΟΙΑ ΟΜΩΣ? Τις [email protected] ή τις Costelation που οι Συμμαχοι Αμερικανοι μας ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ (αν θελαμε αμυντικη συμφωνια ) να αγορασουμε μετα τις Γαλλικες? Εδω τα πραγνματα περιπλεκονται. Γιατι ναι μεν το SPY-6 παραγεται και σε rotator αλλα συμβατο με τα Γαλλικα πλοια δεν το λες. Ας υποθεσουμε οτι επιλεγουμε τα ιδια συστηματα με τις Γαλλικες. Γιατι τα σκαφη ΠΑΛΙ να ειναι Γαλλικα? Η Als-100 εχει παρουσιαστει και με το γαλλικο και με ολλανδικο ρανταρ που καλιστα θα μπορουσε να αντικατασταθει απο SPY-6 rotator. Και με παραδειγμα τους Αγγλους που κοροιδα δεν τους λες , τα οπλα οκτω Als-100 μπορουν να προερθουν απο 8 S! Συν το γεγονος οτι εχουν 32 Μκ-41 που καμια ΚΟΡΒΕΤΑ υπο συζητησει δεν μπορει να φερει. Γιατι ΠΑΛΙ πρεπει να επαναλαβουμε την τακτικη του ζητουλα ? Με Γαλλους και Αμερικανους κατι δωσαμε…Στους Ιταλους και τους Ισπανους που ειναι οι καλυτεροι φιλοι της Τουρκιας τι θα δωσουμε? Θα ξεπερασουμε ποτε το συνδρομο κατωτεροτητας που μας διατρεχει σαν φυλη απο την δολοφονια του Καποδιστρια και μετα ? Θα παψουμε να πινουμε την φραπεδια μας κανωντας απλα επιλογη νταβατζηδων αντι να παμε να δουλεψουμε? Συμφωνα με τελευταια επιστημονικη ερευνα τα ψυχικα νοσηματα θα κυριαρχησουν στην μετα Covid εποχη και η συνηστομενη θεραπεια ειναι η εργασιοθεραπεια. Εμεις θα καταληξουμε σχολιαστες περιμενοντας ποτε θα δουλεψουμε σαν σερβιτοροι ή θα βαλουμε τους μηχανικους μας , τους σχεδιαστες μας και ολα τα μυαλα της φυλης μας να δημιουργησουν το μελλον αυτης της χωρας που θα τους ανήκει? http://www.alsnsd.com/images/100LittoralCombatShip_img1.jpg

 24. Το μεγαλο λαθος που δεν πρεπει να γινει με την κορβετιαδα ειναι αλλο!

  Φρεγατες με κορβετες δεν αλλαζονται !

  Το οτι οι Gowind και οι Doha ειναι βαρυτερα εξοπλισμενες απο τις S δεν σημαινει οτι εμεις πρεπει να παρουμε κορβετες για να αντικαταστησουμε τις φρεγατες του στολου. Το μονο που σημαινει ειναι οτι ο κοσμος προχωραει.
  Οι κορβετες που θα παρουμε θα ειναι ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΑ εξοπλισμενες απο νεες Φρεγατες.. επομενως αν καποιος γειτονας ..ονοματα δεν λεμε, ριξει στο νερο νεες φρεγατες και εμεις εχουμε κορβετες… κλαψτε τα.

  Οι κορβετες ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ανεξαρτητες των φρεγατων. Το ποιες θα ειναι δεν ειναι αδιαφορο ουτε ασχετο αλλα δεν ειναι το πιο σημαντικο. Το πιο σημαντικο ειναι να αντικατασταθουν φρεγατες με φρεγατες και να ενταχθουν κορβετες για να εκτελουν αποστολες που τωρα αναθετουμε στις super vita που οπως εχει τοποθετηθει και η Πτηση τις χρησιμοποιουμε σαν κορβετες!

  Εχουμε λοιπον 14 φρεγατες ( 14 ειναι) και θα παρουμε 3, αρα μας λειπουν 11 !
  11 φρεγατες… ακομα και αν εξασκησουμε την προαιρεση για την 4η FDI, πρεπει να παρουμε 10 φρεγατες. Και επισης καποιες απο αυτες πρεπει να ειναι μεγαλα σκαφη οχι 4000 τοννωνν αλλα μαλλον 6 με 7χιλ.

  Κορβετες δεν εχουμε, πρεπει να παρουμε περιπου 10-15. αρα εχει νοημα να παρουμε και Gowing και αργοτερα EPC.

  Επισης εχουμε τις super vita και αρχιζουν και γερνουν.. θελουμε και 10-12 ταχεα σκαφη…

  των φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν… .ξερετε…

  ολα τα αλλα ειναι να ειχαμε να λεγαμε. (και εχουμε και υποβρυχια 50 ετων)

  • Έχει λάθος προοπτική η σκέψη σου. Σκοπός είναι να αποτρέψουμε τον αντίπαλο. Μπορεί να κάνει τον καουμπόι στην Συρία αλλά η Ελλάδα διαθέτει συγκροτημένο & καλοεκπαιδευμενο στράτευμα. Ο Ακαρ, ο ρετζεπ και οι ρεστοι κλινγκον δεν θα τολμήσουν ποτέ ρεσαλτο αν γνωρίζουν πως υφίσταται η πιθανότητα σε 48 ώρες να καίγονται υποδομές τους και τα παράλια. Ναι θέλουμε αριθμούς αλλά αδυνατουμε να διαθέτουμε τους ίδιους με τους απέναντι. Άλλο δόγμα χρειάζεται.

  • Τα ναυτικα οπως της Γαλλιας της Αγγλιας της Ολλανδιας της Αμερικης κτλ εχουν αναγκη απο τα πλοια τους να κανουν μεγαλα ταξιδια επειδη εχουν συμφεροντα ανα τον κοσμο. Ετσι λοιπον η Αγγλια παιρνει ενα πλοιο 6000τονων με οπλισμο ελαφριας φρεγατας γιατι απλα θελει να μπορει το πλοιο να φτασει Αυστραλια γρηγορα.
   Εμεις δεν θελουμε να φτασει Αυστραλια. Το πεδιο δρασης του πλοιου ειναι Αιγαιο Ιονιο και μεσογειος.
   Αρα ενα πλοιο 3200τονων μας ειναι αρκετο. Απο εκει και περα ο οπλισμος η τεχνολογια μας βοηθαει πλεον ακομα και σε μικροτερα πλοια να τοποθετουμε περισσοτερα συστηματα αρα η κορβετα του χθες των 2500 τονων με 4 κ/β ΕΕ 1 κυριος πυροβολο ενα σοναρ κυτους και μερικα πυροβολα και τορπιλες πλεον ειναι ενα πλοιο με 2ciws κυριος πυροβολο 76χιλ 16ΑΑ μεσης εμβελειας 8 κ/βΕΕ επιπεδου φρεγατας μιας αλλης εποχης.
   Αρα ο ορισμος φρεγατας κορβετας αλλαζει απο ναυτικο σε ναυτικο πλεον.
   Ενα πλοιο 3000τονων σε ενα ναυτικο οπως της Αγγλιας εχει τα χαρακτηριστικα του ΠΑΘ ενω σε εμας εχει αλλο εξοπλισμο και την λεμε ελαφρια φρεγατα ή βαρια κορβετα.
   Οποτε καλο ειναι να μπαινουν οι προδιαγραφες για καθε πλοιο και αναλογα να διαλεγουμε.
   Πχ ενα πλοιο γενικης χρησης για την Ελλαδα θα πρεπει να εχει:
   30κομβους ταχυτητα
   15 κομβους ταχυτητα πλευσης με 4000νμ το ελαχιστο
   να εχει μεγιστο 100 ατομα πληρωμα + προσωπικο ελικοπτερου + προσωπικο ειδικων δυναμεων.
   1 κυριος πυροβολο 76χιλ
   2ciws
   2rws με airburst πυρομαχικα
   2 τριπλους τορπιλοσωληνες
   3d ρανταρ
   8ή16vls για μεσης εμβελειας ΑΑ πυραυλους
   8 κ/β ΕΕ
   σοναρ κυτους και συρομενο
   να μπορει να φιλοξενησει 1 ελικοπτερο 10τονων και 1 uav
   και να μπορει να παραμεινει στην θαλασσα χωρις ανεφοδιασμο για το λιγοτερο 15 ημερες.

   Τωρα αν τα παραπανω μπορει να στα κανει ενα πλοιο 2500τονων ας επιλεξουμε αυτο αν μπορει να στα κανει στους 4000τονους να επιλεξουμε αυτο.
   Πλεον θεωρω οτι θετεις προδιαγραφες και αναλογα αγοραζεις πλοιο βαση των προδιαγραφων.
   Ακομα και για την επιλογη της νεας φρεγατα το ΠΝ ειχε τις προδιαγραφες και η βασικη προδιαγραφη ηταν να εχει δυνατοτητα AAW. Οι αλλες ηταν καλη σουιτα asw να μπορει να εμπλεξει πολλους στοχους ταυτοχρονα και να ειναι οικονομικο πλοιο απο αποψη κοσμου(120 ατομα απαιτει μια fdi) και αποψη των μηχανων (diesel μηχανες)

   • Εμείς έχουμε Αιγαίο όπου το υποβρύχιο έχει το τακτικό πλεονέκτημα. Τα νερά του Αιγαίου με ΙΣΧΥΡΗ ανισοκατανομή θερμοκρασίας και το φαινόμενο των θερμικών πλακών ιδιαίτερα συχνό ιδίως κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας αχρηστεύει στην κυριολεξία τα σόναρ καθώς η επιστροφή του ήχου γίνεται ή από άλλη διαδρομή είτε καθόλου ( θερμική πλάκα ). Το να αρκούμαστε σε CAPTAS-2 χωρίς σόναρ τροπίδας αντί για CAPTAS-4 και μεγάλο σόναρ τροπίδας ( που χωράει σε μεγάλα εκτοπίσματα ) “πάμε γυρεύοντας”. Τα πλοία μας έχουν σαν κύριο ρόλο να συνοδεύσουν τα αρμαγαγωγά στα νησιά που δέχονται επίθεση. Η αεροπορική κάλυψη θεωρείται δεδομένη για το Αιγαίο κι όμως όλοι συζητούν για SeaFire, MS-400, σταθερή διάταξη, ASTER-30, πολυστρωματική αεράμυνα, χωρίς να κατανονούν το μέγεθος της απειλής κάτω απ’ το νερό. Ε λοιπό όχι. Οι 5.000 τόνοι για το Αιγαίο ΔΕΝ αποτελούν πολυτέλεια αλλά ανάγκη επιβίωσης.

 25. Νομίζω πως ότι και αν αγοράσεις από Ιταλία και Γαλλία δεν ξεφεύγεις πολύ… Τίποτα από Ισραήλ θα φέρει τα πάνω κάτω όπως έχει η κατάσταση.. Νομίζω για τα μάτια του κόσμου όπως και πριν στην Γαλλία έπεσε ο και καλά κλήρος το ίδιο και με τα επόμενα πλοία.. +4 Gowind και μετά το 30 μέχρι 35 +4 ευρώ κορβέτες… Μετά το 35 βαριά συντήρηση και αναβάθμιση μέση ζωής στης φρεγάτες για 5 χρόνια, μετά το ίδιο για Gowind, και τέλος το 45 +το ίδιο για της ευρώ κορβέτες… Νομίζω κάπως έτσι θα πάει ίσως γίνουν 4 η φρεγάτες και 5 η ευρώ κορβέτες

 26. Πολυ καλο αρθρο.
  Οντως οι Gowind ειναι μονοδρομος.
  Μελλοντικα μονοδρομος θα γινουν, αν υλοποιηθούν, οι EPC. Διοτι θα συνεχισουν να ειναι Γαλλικες. Λετε η Naval να φτιαξει EPC για την μαμα Γαλλια με Tacticos, Athena,Cronos ??? Δεν νομιζω, Οι Γαλλικες EPC θα ειναι πιο συγχρονες Gowind.

 27. Κε Κτενα σαν πολυ ευκολα το προσπερνατε το κορβετα/φρεγατα.

  Γιατι να μην προχωρησει το ΠΝ σε παραγγελια επιπλεον φρεγατων αλλα με τον οπλισμο και συστηματα των κορβετων; Μεγαλυτερη ομοιτυπια απο την προταση σας, αυτονομια, επιβιωσιμοτητα, ταχυτητα, μελλοντικες προοπτικες εκσυγχρονισμου, ανεση πλρωματος ολα τα καλα του μεγαλυτερου εκτοπισματος, για ενα μικρο αναλογικα με τη συνολικη αγορα και ελαχιστο μπροστα στα αμετρητα πλεονεκτηματα κοστος.

  Ποσο παραπανω θα στοιχιζε μια τετοια Μπελαρα; Που αν δεν κανω λαθος, τα μεγαλυτερα πλοια χτιζονται και πιο ευκολα; Πανω απο 50εκ ανα σκαρι; 100; Ας πουμε 100εκ δλδ επιπλεον 400εκ για 4 Μπελαρα αντι για 4 Γκοβιντ.
  Ας ειναι τοτε 3+1 φρεγατες & 3+1 κορβετες αλλα ολες με Captas 4 αντι για Captas 2 που φερουν οι κορβετες.

  Ακομα μεγαλυτερη ομοιοτυπια λογιστικη και επιχειρησιακη.

  Με 6+2 συνολικα ιδια σκαρια, και καποια μεταχειρσμενα πλοια για να καλυψουν το μεγαλυτερο χρονικο διαστημα ναυπηγησης των πλοιων, το ΠΝ προδιαγραφει μια δομη δυο τυπων πλοιων. Μια φρεγατα Γαλλικη και μια κορβετα PESCO αφου θα εχει – επιτελους – πληρη ελεγχο της διαμορφωσης του πλοιου εξα ρχης αντι για πατεντες τυπου Μπελαρα.

  Διαφορετικα, το γνωριζετε, θα καταληξουμε με ενα ΠΝ Αρχιπελαγικο απο κει που ειμασταν blue water (ish).

  Θα ειχε πολυ ενδιαφερον αν δεν προσπερνουσατε με τοσο ανακριβη και καθολου πειστικα επιχειρηματα την επιλογη κορβετας για αντικαταστασης φρεγατας.
  Ισχυριζομενος μαλιστα οτι ειναι και αυτονοητο!!!
  Τουλαχιστον για μερικους απο εμας δεν ειναι καθολου.

  • Ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Δεν “προσπερνώ” εύκολα το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά η ανάγκη για μεγάλο αριθμό πλοίων του Ναυτικού επιβάλλει σημαντικές οικονομίες. Έτσι για να αποκτήσει πολλές νέες “πλώρες” η επιλογή μιας σύγχρονης κορβέτας είναι μονόδρομος. Η σύγχρονη κορβέτα είναι αξιοπρεπέστατο και αξιόμαχο πλοίο και φυσικά μπορεί να αναλάβει blue water αποστολες. Το ότι πλεον αυτό που περιγράφεται ως “φρεγάτα” έχει μεγαλώσει σε τονάζ-δυνατότητες πάει “πακέτο” και με το μεγάλο κόστος.

   Αυτό που προτείνετε είναι παράξενο. Να πάρει κανείς μια Belharra με φόρτο όπλων και ηλεκτρονικών μιας κορβέτας. Μα αυτό είναι η αντιστροφή της επιδιωκόμενης ομοιοτυπίας. Η ομοιοτυπία εκεί πρέπει να γίνει, στα όπλα και στα ηλεκτρονικά. Το πόσο θα κόστιζε μια τέτοια “υπο-Belhara” δεν το γνωρίζω με ακρίβεια. Πάντως μια κορβέτα Gowind σε αιγυπτιακή διαμόρφωση (αξιοπρεπέστατη) είναι κάτω από 500 εκατομμύρια. Εμάς οι Belhara μας κοστίζουν 1 δις η μια σε τιμή για 3+1. Η απόσταση είναι τεράστια και αν υποθέσουμε ότι μια “υπο-Belhara” θα κοστίσει κάπου στο ενδιάμεσο (π.χ. 700-750 εκατ), αυτό σημαίνει πως για κάθε δύο τέτοιου ειδικού τύπου θα μπορούμε να πάρουμε 3 Gowind. Δεν μας συμφέρει λοιπόν η επιλογή, όταν θέλουμε πολλά σκάφη. Υπολογίστε επίσης στην πρόταση σας πως μια “υπο-Belhara”, ακόμη και με λιγότερα όπλα και υποδεέστερα ηλεκτρονικά εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας, συντήρησης και επάνδρωσης απο ότι μια Gowind. Aρα σε βάθος χρόνου το τελικό κόστος θα είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό από ότι μια σύγχρονη κορβέτα. Ιδανικές λύσεις προφανώς δεν υπάρχουν αλλά ένα σύγχρονο Ναυτικό πρέπει να δρομολογήσει ένα πρόγραμμα μαζικής αλλαγής κύριων μονάδων εντός σφιχτών οικονομικών και μεγάλων απαιτήσεων. Οπότε αναζητάμε λύσεις που να προσφέρουν και αξιόμαχο αλλά και λογικό κόστος. Εκει έρχεται μια κορβέτα να “δώσει” επίλυση.

   • Να με συγχωρείτε αλλά η Αιγυπτιακή διαμόρφωση είναι ελλειπής. Αν θα συζητούσαμε για τον οπλισμό RAM, STRALES, είναι εκ των “ουκ ανευ”. Πολύ πιο πλήρης διαμόρφωση είναι αυτή του ναυτικού των ΗΑΕ έστων και με κάπως μεγαλύτερο κόστος. Μένντας στη διαμόρφωση των ΗΑΕ θα δούμε ότι το CMS SETIS έχει ολοκληρώσει τους ESSM Blk 2. Έστω και σε Μκ 56 εκτοξευτή για μόνο 16 διαθεσιμα βλήματα Ε/Α. Κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως με το άρθρο.

 28. Συμφωνώ με το άρθρο.
  Από εκεί και πέρα ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα επειδή δεν μας μένει χρόνος για χάσιμο με τον τρελό δίπλα.
  Όσο μοιράζει τσάγια και εθνοτσαμπουκά τόσο τους πωρώνει και γίνονται επικίνδυνα επικίνδυνοι.
  Μια κορβετιάδα αυτή τη στιγμή πιο πολύ θα περιπλέξει τα πράγματα παρά θα ωφελίσει, ειδικά για το Π.Ν., μιας και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη.
  Μόνη πιθανή επιπλέον επιλογή, προσωπικά, δεν είναι ούτε η doha αλλά μόνο η ευρωκορβέτα όταν θα είναι διαθέσιμη ακόμα και αν χρειαστεί να περιμένουμε.
  Ελπίζω μόνο να μην ναυαγήσει η κατασκευή της από την πιθανή διαφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων ναυπηγείων.
  Αντιθέτως, προσωπικά πάντα, αγορά επιπλέον gowind, στην ίδια ή διαφορετική έκδοση αλλά με ίδιας τάξης εννοείται οπλισμό, εφόσον για επιπλέον belhara τα “κουκιά” φαίνεται ότι δεν βγαίνουν.
  Το καλό επίσης είναι ότι η επιλογή των Γάλλων εκτός από τα οπλικά έφερε και συμφωνία.
  Αυτή τη συμφωνία λοιπόν πρέπει να την εκμεταλλευτούμε τα μέγιστα για απόκτηση περισσότερων μέσων σε ακόμα καλύτερες τιμές μιας και ένεκα της συμφωνίας θα αναλάβουμε και εμείς υποστηρικτική δράση σε αυτούς αν χρειαστεί.
  Μην περιμένουμε ότι εμείς μόνο θα λογαριάζουμε σε αυτούς αλλά και το αντίστροφο.
  Αυτο πιστεύω ότι μπορούμε να το πούμε αμοιβαία συνδρομή δυνάμεων.
  Οπότε τώρα είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερα Γαλλικά πλοία.

 29. Η Αχίλειος Πτέρνα που περιγράφεται με σαφήνεια είναι στον εξοπλισμό της κορβέτας Doha των 3.300 τόνων εκτοπίσματος ( όσο και η φρεγάτα Meko περίπου ). Ενώ διαθέτει εξαιρετικιό αντιαεροπορικό εξοπλισμό δεν διαθέτει σόναρ τροπίδας και για συρόμενο έχει το υποδεέστερο ( των CAPTAS-4 ) CAPTAS-2. Και φυσικά ένα τέτοιο πλοίο θα στοιχίζει αρκετά περισσότερα απ’ τα 400 εκ. που ακούγεται για τις Gowind-2500. Αντίθετα μεταχειρισμένες φρεγάτες όπως οι Type-23 και οι στοχευμένα αναβαθμισμένες Meko δεν έχουν πρακτικά περιορισμό στο σόναρ που θα φέρουν και μπορούν στα ηλεκτρονικά και τους πυραύλους να έχουν σχετική ομοιοτυπία που θα οφείλεται στο κοινό πακέτο αναβάθμισης. Προέχουν τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των μελλοντικών πλοίων. Η όποια ομοιοτυπία δεν είναι αυτοσκοπός. Η τέταρτη [email protected] αντί της “κορβετίτηδας” θα δώσει δύναμη στο Π.Ν..

   • Κανονικά θα ήταν καλό να θέταμε σαν όρο στο συμβόλαιο με τους Γάλλους, για κάθε [email protected] που αγοράζουμε να έχουν δικαίωμα τα Ελληνικά Ναυπηγεία να κατασκευάζουν και μια Gowind-2500 για χώρες όπως η Κύπρος, η Ρουμανία ή η Αίγυπτος. Θα είχαμε επιστροφή χρημάτων να παραγγείλουμε όχι μόνο και 4η, αλλά και 5η [email protected] ( όσες και το Marin Nationale ) και θα είχαν δουλειά τα ναυπηγεία μιας και οι Γάλλοι αρνήθηκαν την κατασκευή των FDI εγχώρια. Διακρίνω μια υποχωρητική διαπραγμάτευση. Τώρα η Ιταλική Doha με το εκτόπισμα που διαθέτει θα μπορούσε με λιγη καλή θέληση να γίνει ( όσον αφορά τον εξοπλισμό ) φρεγάτα. Το κόστος να δούμε. 3 FDI και 3 Doha ( υπερεξοπλισμένες ) μαζί με την σωστή αναβάθμιση και των 4 Meko ( 120 εκ. η μια έως και 500 εκ. όλες μαζί ) θα ήταν ένα καλό Π. Ν..

  • Σίγουρα στον ανθυποβρηχιακο πόλεμο οι type 23 είναι καλές, αλλά είναι πλοία παλαιότερης τεχνολογίας και τελείως διαφορετικά πλοία προς το ΠΝ(από τον οπλισμο μέχρι και τις μηχανες)σίγουρα πολύ καλύτερες από τις S αλλά υποδεεστερες από τις σημερινές κορβετες. Είναι ξένη τεχνολογία για να τις βάλεις στο ΠΝ. Εκτος και να τις πάρεις όλες και ξεκινήσει μια γραμμή υποστήριξης, ετσι ναι αξίζει .

  • και το captas2 ειναι αρκετα καλο σοναρ vds και οι Ιταλοι αν θελεις σου βαζουν και hull sonar το θεμα ειναι οτι μετα τις αλλαγες αυτες ποσο θα κοστισει το πλοιο ενω με τις gowind το πλοιο ειναι σχεδον ετοιμο πλην της πιστοποιησης του ram που λογικα το ΠΝ το θελει στανταρ.
   Οσον αφορα την αναβαθμιση των μεκο200 και type23 ειναι ανευ ουσιας. Αξιζει η επενδυση στις 2 τελευταιες μεκο200 ωστε να εχεις και τα 4 πλοια ετοιμοπολεμα για μια 15τια ακομα.

 30. Όλοι λέμε τόσο καιρό (εμού συμπεριλαμβανομένου) και αναμασάμε πως στο τέλος το ΠΝ ξέρει καλύτερα τί χρειάζεται. Το οποίο προφανώς ισχύει, αλλά αρκεί;

  Για να απαντήσει το ΠΝ τί προτιμάει, πχ 3 FDI + 3 Gowind η 4 FDI ή 4 EPC στο μέλλον ή εκσυγχρονισμό όλων των ΜΕΚΟ ή το ένα ή το άλλο… Θα έπρεπε κάποιος να του πει (του ΠΝ) πόσα λεφτά θα έχει μέχρι το 2030.

  Θα έπρεπε δλδ όταν ο πολιτικός προϊστάμενος θέτει στον ΑΓΕΝ την ερώτηση τί θέλει για 5 δις να παίρνει την απάντηση:

  Μισό, να ρωτήσω τον Αρχηγό Στόλου.

  ΑΣ: Εγώ θέλω 12 κύριες μονάδες για Αιγαίο και 6 για Αν. Μεσόγειο.

  ΑΓΕΝ (στον ΥΕΘΑ): Θέλουμε 18 καράβια. Χωρίς τα υ/β.

  ΥΕΘΑ: Είστε τρελλοί; Αυτά είναι 15 δις. Τώρα έχουμε 5. Τί θέλετε να τα κάνετε;

  ΑΓΕΝ (στον ΑΣ): Λένε τώρα έχουμε μόνο 5 δις. Με τι να αρχίσουμε;

  ΑΣ (στον ΑΓΕΝ): Δεν μπορώ να απαντήσω. Ρώτα τους πότε και αν θα έχουμε κι’ άλλα και μετά θα σας πω ποιες είναι οι προτεραιότητες τώρα με τα 5 δις.

  ΑΓΕΝ (στον ΥΕΘΑ): Για να διαλέξουμε πρέπει να μας πείτε πότε θα έχουμε τα υπόλοιπα λεφτά.

  ΥΕΘΑ: Και γω πού θες να ξέρω; Η επόμενη κυβέρνηση θα το ξέρει αυτό.

  ΑΣ (στον ΑΓΕΝ): Και γω πού θες να ξέρω τότε πες στον ΥΕΘΑ. Ας το συζητήσουν με τον επόμενο ΑΣ.

  Και εδώ είναι ο ρόλος του ΑΓΕΝ ως ενδιάμεσος/μεσολαβητής μεταξύ ΠΝ και πολιτικής ηγεσίας θα βρει τη λύση. Ότι δηλαδή κάνει ο CEO μιας επιχείρησης με χιλιάδες εργαζόμενους (στελέχη του ΠΝ) και χιλιάδες μετόχους (Ελληνικό κράτος). Ζητάει χρηματοδότηση από τους επενδυτές. Ζητάει πρόγραμμα από τα στελέχη του. Και επιβλέπει την εφαρμογή του.

  Αν αυτό έχει συμβεί και δεν το γνωρίζουμε, δλδ ήδη το ΠΝ με κάποιο τρόπο γνωρίζει τί μπορεί να περιμένει και πότε μετά τα 5 δις, πάω πάσο. Αλλά επειδή πολύ αμφιβάλλω, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε υπερκομματικό εθνικό σχεδιασμό και νομοθετικές ρυθμίσεις πρωτόγνωρες για αυτή τη χώρα, άρα θα είχε βουήξει ο τόπος, πολύ φοβάμαι πως το ΠΝ μπορεί μεν να γνωρίζει τι χρειάζεται αλλά μένει με τη γνώση αυτή στα χαρτιά. Διότι εφόσον δεν του επιτρέπεται ένας στοιχειώδεις προγραμματισμός, είναι αναγκασμένο να παίρνει αποφάσεις τύπου εδώ και τώρα, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες.

 31. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Κτενά.

  Ωραίες και ζόρικες οι Doha, ΑΛΛΑ:

  α) Κόστος: Στην τιμή δύο Doha παίρνουμε τρείς Gowind. Απο την στιγμή που χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 πλοία για να αναπληρωθούν οι S, ΑΝ πάμε με μόνο Doha ή με μόνο Gowind, αυτή η διαφορά του 33% στο κόστος, θα σήμαινε πως θα παίρναμε σχεδόν 10 Gowind στην τιμή 6,6 Doha. Άρα σχεδόν μόνο με την διαφορά κόστους, η Gowind είναι σχεδόν μονόδρομος.
  β) Πολυτυπία: Προφανώς και πάλι κυρίως λόγω κόστους, η πολυτυπία σημαίνει μεγαλύτερο κόστος. Μεγαλύτερο κόστος αγοράς ανταλλακτικών, μεγαλύτερο κόστος εκπαίδευσης, μεγαλύτερος φόρτος εργασιών σε μικρότερο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και πάει λέγοντας. Άρα, η λογική επιλογή είναι να πάρει το ΠΝ πλοία με όσο το δυνατόν ίδια ή παρόμοια συστήματα. Και αφού τα οπλικά και τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου είναι αυτά που είναι και τα ακριβότερα, το λογικό είναι να θέλει αυτά τα συστήματα όμοια ή παρόμοια. Άρα πάλι οδηγούμαστε προς Γαλλική λύση ή έστω σε Ιταλική, αλλά σίγουρα με γαλλικά οπλικά και τα ηλεκτρονικά συστήματα.
  γ) EPC: Όντως μέχρι και αυτή την ώρα (άρα λογικά και μέχρι να παρθεί η απόφαση προμήθειας των κορβετοφρεγατών (δεν θα πάρουμε τις 2500, αλλά τις 2900-3000 αν μιλάμε για Gowind ή τις 3300 αν μιλάμε για τις Doha), δυστυχώς οι EPC αποτελούν paper project. Άρα προς το παρών κακώς μας απασχολούν. ΑΝ και ΟΤΑΝ με το καλό έχουμε το πρώτο θετικό δείγμα EPC από τους Ιταλούς και ΑΝ και ΌΤΑΝ φτάσει το ΠΝ να αποφασίσει την προμήθεια των EPC, τότε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την προμήθεια Gowind ή Doha και θα βάλουμε πλώρη για EPC. Μέχρι τότε όμως (2027-2029) θα μπορέσουμε να έχουμε όχι 3+1 φρεγατοκορβέτες έτοιμες, αλλά ίσως και 3+3 αν κάνουμε καλή συμφωνία και αν τα δημοσιοοικονομικά μας το επιτρέπουν. Οπότε, θα μπορέσουμε να πάμε σε 4 EPC οι οποίες πλέον θα ανικαταστήσουν τις ταλαιπωρημένες μας ΜΕΚΟ ή άλλο τύπο πλοίου (ίσως κάποια μεγαλύτερη Gowind ή Doha, ή ίσως κάποιες Constellation HN (λέμε τώρα) φτιαγμένες στα (ελπίζω μέχρι τότε) εκμοντερνισμένα ναυηγεία μας. Προφανώς, αν πάμε εντέλει σε βάθος χρόνου σε EPC, πάλι θα πρέπει να έχουμε γαλλικά οπλικά και τα ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή ομοιοτυπία.

  Με λίγα λόγια, οι Γάλλοι έχουν σχεδόν εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον θα πάρουμε 6-8 πλοία από αυτούς και μάλλον οι επόμενες 2-3 δεκαετίες εξασφαλίζουν και συνεχής πώληση, υποστήριξη, αναβάθμιση σε οπλικά και τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα μας διατεθούν. Μην ξεχνάμε, οι Γάλλοι μπήκαν πολύ δυνατά και στην πολεμική μας αεροπορία, με 24 (και βλέπουμε) Rafale, με meteor, Scalp, exocet, mica κλπ
  Άρα, η δική μας πλευρά πρέπει να πιέσει ώστε να πάρουμε συμπαραγωγή και όσο περισσότερη τεχνογνωσία γίνεται σε αυτα τα συστήματα οπλικά και ηλεκτρονικά, ώστε να μην πάθουμε ότι πάθαμε παλαιότερα με τα mirage, αλλά τώρα σε μεγαλύτερη κλίμακα, αφού μιλάμε πλέον για τρομερή παρείσφρηση στα συστήματα μας σε ουρανό και θάλασσα.
  Μένει να δούμε αν θα υπάρξει ανάλογη κατάσταση και στην στεριά

 32. πρώτα η λογικη λεει gowind και κατοπιν οτι θες…

  ΥΣ η τελευταια επισημανση του αρθρου θαρρω ειναι καιρια ,δεν νομιζω να μην το καταλαβαινουν στην κυβερνηση
  ΥΣ2 σημαντικοι ειναι και οι χρονοι παραδοσης και πρεπει να διασφαλιστουν,οπως και δηποτε.
  ΥΣ3 την λεξη γλισχρα πρωτη φορα ακουσα στην ζωη μου,την εψαξα,ενδιαφερουσα.thnx

 33. Η ουσία είναι μία όπως ανέφεραν και πολλοί προλαλήσαντες εφόσον κλείσαμε τις FDI δεν έχει νόημα να πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό πλοίο και συστήματα όπως είναι η doha(η οποία δεν έχει σοβαρά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου σε σχέση με την Gowind).Τα μόνα ερωτήματα που θα πρέπει να μας απασχολούν θα πρέπει να είναι:
  1ον)Πόσα πλοία αρχικά θα κλείσουμε;(ιδανική επιλογή 3+1 FDI, 3+1 Gowind)
  2ον)Θα σοβαρευτεί επιτέλους κι η Κύπρος, να καταλάβει ότι εκτός απ’ την κατοχή του 30% του έδαφός της είναι νησί και δεν νοείται νησιωτικό κράτος χωρίς ένα υποτυπώδες Π.Ν και να παραγγείλει μαζί με μας 2+2 Gowind 2500.

 34. Το ΠΝ δεν μπορεί να αποφύγει την πολυτυπια για την επόμενη δεκαετια τουλάχιστον.
  Σήμερα διαθέτει δύο τυπους κυρίων σκαφών επιφάνειας, S και Mekο, εκ των οποίων οι πρώτες θα… αρχίσουν να αντικαθιστανται σε 4-5 έτη – όταν πλέον θα έχουν μαχητική αξία κάπως ανωτερη (;) σύγχρονου μεγάλου περιπολικού – με ορίζοντα ολοκλήρωσης απόσυρσης την δεκαετία ενώ οι δεύτερες θα μείνουν σε υπηρεσία για άνω των δέκα ετων.
  Εάν υπάρξει ενδιάμεση λύση, θα επωμισθει με τρίτο τύπο σκάφους σε 2 (ασύμφορο) έως 4 μοναδες, με ότι επιπλέον έξοδα συνεπάγεται αυτό, τα οποία προφανώς θα διατηρήσουμε 10 περιπου έτη – όταν και αυτά πλέον θα έχουν μαχητική αξία σύγχρονου, τότε, μεγάλου περιπολικού.
  Οπότε εντός 5 ετών θα έχει εισαγάγει 3 νέους (ενδιάμεση λύση, FDI, Gowind ή Doha) ως προς τη χρήση στο ΠΝ (2 εάν προμηθεύει Μ), τύπους κυρίων σκαφών επιφάνειας και θα διατηρει συνολικά 4-5 τυπους, για τουλάχιστον 5 έτη επιπλέον (μέχρι αποσύρσεως των S). Το τι επιπλεον κόστος συνεπάγεται η πολυτυπια το φανταζόμαστε όλοι – προσπαθούμε δηλαδή.
  Μετά την πρώτη 5ετια θα προχωρήσει και για EPC, 5ο ή 6ο δηλαδή τυπο εν χρήσει καθώς θα υπηρετούν ακόμη οι S; Απίθανο το βρισκω, όπως και το να καθυστερήσει η ένταξη των EPC μέχρι την πλήρη, σχεδόν, απόσυρση των S.
  (Ενώ υπάρχει και η ανάγκη 2 νέων υποβρυχίων, σχεδόν σιγουρα 214 καθώς εάν αυξήσουμε και εδώ τους τύπους σκαφών…)
  Μάλλον βλέπω να φεύγει από το σκηνικό η ενδιάμεση λύση (εκτός εάν επιτευχθεί η προμήθεια 4 M) – μήπως δούμε και αύξηση των FDI (3 νέες φρεγάτες σιγουρα δεν αρκούν) αντί παραγγελίας Gowind ή Doha και πρώτη κορβετα θα είναι η EPC; Ούτως ώστε δεν υπάρχουν σε υπηρεσία άνω των 4 ουσιαστικά τύπων κυρίων σκαφών με προοπτική μειώσεως σε 3 κατόπιν 5 ετών από την εισαγωγή του 4ου.
  Εκ των ανωτέρω φαίνεται επισης ότι πλέον ο φθηνότερος (μακροπροθεσμα) τρόπος ταχείας ενίσχυσης του ΠΝ είναι η άμεση αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, δύναται δε να συνδυασθει με το θέμα των ναυπηγείων.
  Εναλλακτική, ταχύτερη και αποτελεσματικοτερη λύση (μη απουσία σκάφους υπό εκσυγχρονισμο, αντικατάσταση υποδεέστερων φρεγατων S) ως προς την ανωτερω, αν και ακριβότερη ενώ λογικά θα ακυρώσει και την πιθανότητα εκσυγχρονισμου των ΜΕΚΟ ειναι η λεγομενη ενδιάμεση, 4 όμως σκαφών όχι 2 (ασύμφορο). Οπότε μιλάμε για ΗΒ ή Ολλανδία (προτιμητεα από ΠΝ, οικονομικώς και λόγω πιεσεως χρόνου, λόγω ομοιοτητων S και Μ), οπότε στα πλαίσια του επιζητούμενου ανταγωνισμού και πιεσεως προς Ολλανδία η πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας με ΗΒ; Μάλλον οποιος δεν κατορθώσει να προσφέρει 4 σκάφη σε 4 έτη χάνει το παιχνίδι.

 35. Μετα την Φρεγατιαδα, εχουμε και την Κορβετιαδα, το sequel της Ελληνικης τραγωδιας του Προγραμματισμου.Θα ζησουμε μεγαλες στιγμες….

  Τι ακριβως ζητησαμε στην Φρεγατιαδα ;

  • 4 Φρεγατες για αεραμυνα περιοχης
  • Πλοια ενδιαμεση λυσης (ισως μεταχειρισμενα, ισως νεα, οτι εχει ο καθενας)
  • Εκσυχρονισμο 4 Μεκο
  • Μερικη ναυπηγηση στην Ελλαδα
  • Κοστος προγραμμος 5-5,5 Δις

  Που καταληξουμε ;

  Εχουμε υπογραψει ενα MOU (οχι συμβολαιο ακομα) για 3 +1 Bel με δυνατοτητες αεραμυνας στα 2,9 Δις με ναυπηγηση στην Γαλλια, χωρις να κλεισουμε το θεμα της ενδιαμεσης λυσης και χωρις ακομα να εχουμε αποφασισει ποσες και τι εκσυγχρονισμο θα κανουμε στις Μεκο.

  Βγαλαμε ενα “greek way” διαγωνισμο χωρις ακριβες τεχνικες προδιαγραφες, απλα ζητησαμε τα παραπανω μεσα στο κοστος.
  Οταν βγαινει ο ΥΠΑΜ και λεει οτι η αποκτηση κορβετων θα εξεταστει σε μεταγενεστερο χρονο ανοιξαμε μονοι την συζητηση για την κορβετιαδα.
  Γιατι δεν συμπεριλαβαμε τις Gowind στην συμφωνια με τις Bel ;

  Πονταρετε λοιπον στους πιθανους μνηστηρες και απολαυστε

  • Gowind
  • Doha
  • Sigma 10514
  • Θεμιστοκλης

  Αρνητικες ψηφοι ελευθερα, απλα προτιμω να αιτιολογουνται κιολας

 36. Πολύ σωστά τα λέει ο αρθρογράφος, αλλά κακώς το συζητάμε. Το θέμα έχει κλείσει ουσιαστικά και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε προχωρήσει με τις Gowind. Απορώ ποιοι μιλάνε ακόμα για Doha και πράσινα άλογα. Καμία αίσθηση με την πραγματικότητα..

 37. Για όσους ελπίζουν για Gowind+EPC (βλέπω ότι είναι πολλοί): Ακόμη και χωρίς ενδιάμεση λύση, 5 τύποι κυρίων σκαφών επιφάνειας (S, MEKO, FDI, Gowind, EPC) θα υπηρετούν ταυτόχρονα για μια πενταετία τουλάχιστον (έως αποσύρσεως των S) και 4 τύποι έως αποσύρσεως ΜΕΚΟ;
  Από απίθανο έως αδύνατο για το ΠΝ και τον προϋπολογισμό του, ενω θα αναβαλλει την δυνατότητα εισαγωγής ισχυρότερων τύπων για αρκετά ετη (π.χ. οι υπό ανάπτυξη φρεγάτες για ΗΠΑ).
  Πιθανότερη η ενεργοποίηση της option των FDI (οι 3 δεν φθάνουν ούτως ή άλλως) αντί για Gowind ενώ, συνολικά, δεν θα βγουν χαμένοι οι Γάλλοι: όχι Gowind ίσον περισσότερες EPC, όπου συμμετέχουν οι Γάλλοι, δηλαδή θα πάρουν μικρότερο αναλογικά κομμάτι αλλά από μεγαλύτερη πίτα. Δύο είδη κορβετων για το μέγεθος του ΠΝ είναι πολλά. 4 μεγάλες φρεγάτες Α/Α + 4 φρεγάτες FDI + 6 EPC είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός για το ΠΝ της επόμενης δεκαετίας.
  Όσο για ενδιάμεση λυση, εαν υιοθετηθεί, είτε Μ από Ολλανδια/Βέλγιο (θα αυξήσει λιγότερο την πολυτυπια ως παρεμφερείς προς τις S) είτε προμήθεια από ΗΒ καθώς αγορά 2 μόνο σκαφών είναι ασύμφορη και 4 σκάφη μόνο αυτές οι χώρες μπορούν να προσφέρουν. Η πρόσφατη συμφωνία με το ΗΒ, το οποίο εφοσον θελήσει μπορεί να προσφέρει 4 σκάφη εντός 4 ετών, δρα και ως μέσο πιεσεως προς τους Ολλανδους.

 38. Για να ανακεφαλαιώσουμε ,προ μερικών ημερών όλα τα site αλλά και τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια με την πτήση πρωτοστατούσα ανακοίνωσαν ότι κλείσαμε 3+1 fdi hel με πρόβλεψη για ew και 3+1 gow 2900??? συγκεκριμένα ,μιά μέρα μετά οι gow έγιναν 4 ,οι περισσότεροι που παρακολουθούσαμε το θέμα τους τελευταίους 12-13 μήνες “δακρύσαμε” ,2-3 μέρες μετά μας είπε ο Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις gow ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση … ,τότε κάποιοι άρχισαν να τα μασάνε λέγοντας ότι δεν αναφερόταν στις 3 ή 4 που έχουμε κλείσει αλλά σε πρόσθετο αριθμό που μαλιστα γίνονταν προσπάθειες να κατασκευαστούν σε Ελ. ναυπηγεία !! που βρισκόμαστε σήμερα ??? έχει υπογραφεί με τους Γάλλους ένα μνημόνιο κατανόησης για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για 3+1 fdi και μόνο αυτό!!! στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ούτε διαμορφώσεις ακόμη αν και έχει ειπωθεί χαμηλόφωνα ότι η 1η θα έχει την Γαλλική διαμόρφωση 16 κελιά χωρίς ram, strales και ew κι ότι ακόμη και οι άλλες 2 δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρουν strales !!!!???? όσο για gow δεν υπάρχει απολύτως τίποτε επίσημο …. να θυμίσω πως ξεκινήσαμε? 4 νέες μονάδες 2 ενδιάμεση και 4 εκσ/μένες , τα πλοία τα χρειαζόμαστε προχθές και 1 χρόνο μετά υπογράψαμε mou για έναρξη διαπραγματεύσεων !!! θυμάμαι σαν τώρα πέρυσι μέσα με τέλη Νοε το άρθρο που εκθείαζε την πιό παταγώδη σχεδιαστική αποτυχία πολεμικού σκάφους του αιώνα μας και μας προκαλούσε να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του Δεκ ΄20 για την no brainer πρόταση του usn με ab ,από τότε το έχει γραφεί δεν περιγράφεται ,για την τριήρη του Θεμιστοκλή για την φρεγάτα του jack του sparrow ,για τη “μανταλένα” κοκ… Τέλος μια ερώτηση ,πείτε μου ένα λόγο που πανηγυρίζουμε ακόμη (εκτός βέβαια από το ότι αποφύγαμε το καγιάκ και φυσικά το ότι έγινε επίσημη και η πολυπόθητη συμφωνία αμυντικής συνδρομής ) για μια συμφωνία με 2 1/2 φρεγάτες κι ενώ ένα κύριο σύστημα τους Εw δεν έχει σχεδιαστεί καν …

 39. Συγχαρητήρια στον αρθρογράφο κ. Κτενά για αρχή..
  Ότι ποίο λογικό έχω διαβάσει για την συνέχεια που πρέπει να έχει το ΠΝ μας.
  Και πάλι μπράβο.

  Πάμε τώρα, ελπίζω να καταλάβαμε όλοι τι μας λέει ο κύριος Κτενάς;
  Απόλυτη ομοιομορφία στις FDI HN και την επόμενη “κορβέτα” στο ΠΝ μας και αυτή δεν είναι καμιά άλλη εκτός από την GOWIND 3100 HN.

  Ακούω κάτι για Doha, ότι μπορεί να φέρει 16 asrter30… Και ρωτώ γιατί η GW 3100 πόσους μπορεί να φέρει λιγότερους;

  Επίσης να πληρώσεις περίπου 100 εκ. παραπάνω για την Doha σε σύγκριση με την GW3100. Και μια τορπίλη να σου την κάνει ύφαλο γιατί ούτε τα βλέπει ούτε τα βαράει τα υποβρύχια, ή μήπως κάνω λάθος εδώ;

  Και όλα αυτά για 150τ εκτόπισμα παραπάνω.

  Μετά την προίκα που έδωσε ο υπουργός στους επενδυτές των ναυπηγείων για τέσσερις “κορβέτες”, ξέρουμε πλέον και τους αριθμούς 4FDI+4GW κατασκευασμένα στην Γαλλία για να έχουμε τα 6 από τά 8 πλοία έτοιμα το 2025. Και άλλα τέσσερα μίνιμουμ στην Ελλάδα να είναι έτοιμα μέχρι το 2028 όταν θα παραλαμβάνουμε και την τελευταία FDI HN

  • Αποδεκτή η Gowind-3100 αρκεί να είναι υπερεξοπλισμένη σε σύγκριση μ’ αυτή που πήραν τα Η.Α.Ε. και να έχει σόναρ CAPTAS-4 ( με μεγαλύτερο κόστος ). Ακόμη θα ήταν καλό ένα Π.Ν. με 3 FDI και 3 Gowind-3100 να έχει και 4 αναβαθμισμένες Meko με κόστος 120 εκ. η μία περίπου ή 500 εκ. συνολικά σαν πλαφόν. Μιας και οι [email protected] θα προσφέρουν αεράμυνα περιοχής με τους ASTER-30 οι Gowind-3100 να συμπλήρωναν τις FDI με πυραύλους MICA-NG-VL καθώς και οι αναβαθμισμένες Meko με ESSM-block-II έναντι των επιθέσεων κορεσμού. Ένας στολίσκος με μία FDI, μία Gowind-3100 μία αναβαθμισμένη Meko και 2 Super Vita έχει και πολυστρωματική αντιαεροπορική άμυνα και 3 αξιόλογα σόναρ CAPTAS-4.

   • Μαζί σου 100%. Δεν έχω κανένα λόγο να μην κάνουμε το MLU στις ΜΕΚΟ. Και μόνο για το 127αρι αξίζουν.

    Να σου πω τώρα τι σκέφτομαι για τις GW3100 και γιατί πιστεύω ότι εκεί πρέπει να καταλήξουμε.

    Η Μαλαισία τίς αγόρασε ΜΟΝΟ 310εκ. το κομμάτι μαζί με ΤοΤ.
    (Μαλαισία) 76SR
    8 αντιπλοικους
    16 Α/Α ASTER 30
    2×20mm
    2 τριπλούς τορπιλοσολινες
    CAPTAS 2
    Ραντάρ το τουρκικό.

    Εμείς θέλουμε δύο ,τρία πράγματα και, για να είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε

    Το 76αρι να γίνει Strales +15εκ
    Το RAM +40εκ
    Το CAPTAS 2 να γίνει 4(αν γίνεται) νομίζω ότι γίνεται σε αυτό το μέγεθος πλοίου δεν γνωρίζω την διαφορά που έχουν στην τιμή τους.
    Το ραντάρ αντί για το τουρκικό μπαίνει το ns110 περίπου το ίδιο κόστος…..

    Πόσο μπορεί να μας πάνε αυτά τα έξτρα;+90 εκ όλα μαζί ( λιγότερα αλλά ας πούμε τόσο)
    Σύνολο 310+90=400εκ
    Πιστεύει κάποιος ότι η Ελληνική έκδοση της GW3100 HN είναι κορβέτα; ή μήπως είναι φρεγάτα καλύτερη από τις μισές φρεγάτες που πήραν μέρος στην διαδικασία.

    Γι’αυτό το λόγο λέω ότι πρέπει να αντικατασταθούν μια προς μια οι S με GOWIND3100 HN

 40. Συνεπώς ας πάμε σε σχήμα belharra Fremm και gowind για τη δημιουργία 3 στολισκων που θα μας καλύπτουν πλήρως επιχειρησιακά, με κοινά όπλα, αισθητήρες και υποσυστηματα αλλά και κοινή εκπαίδευση. Επιμένω πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε το σχέδιο των Fremm από τους Γάλλους για να δημιουργήσουμε μια Fremm hn πραγματικά στα μέτρα μας. Θα είναι κρίμα να μην το προσπαθήσουμε. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ένα τέτοιο πλάνο θα ήταν εφικτό και γιατί όχι, να μην γίνει στα πλαίσια συμφωνίας για νέα υποβρύχια ή πυραυλακάτους από Γαλλία όπου έχουν εξαιρετικά σχέδια και στα δύο. Τότε να δείτε ομοιογένεια!

  • Συμφωνω για τη FREMM HN ομως πιστευω πως πρεπει να παρουμε το ιταλικο σχεδιο το οποιο ειναι μεγαλυτερο κ μπορει να φορτωθει με αρκετα περισσοτερα οπλα.Αυτο το σχεδιο δηλ στο οποιο βασιζεται κ η νεα αμερικανικη φρεγατα Constellation FFGX.Μπορει να παρει 127mm Vulcano,76mm Strales,RAM,12 Exocet3,4 MILAS κ 32 κελια τα οποια θα πρεπει να ειναι 16 Sylver50 κ 16 Sylver70(τα οποια εκτος απο Aster30 κ ScalpNaval θα μπορουν να παιρνουν κ τον μελλοντικο υπερηχητικο Perseus).Και ισως(επειδη εχει και διπλο ελικοδρομιο η καπου αλλου) κ μερικους Mica NG σε δικους τους απλους εκτοξευτες.Τα συστηματα της Γαλλικα δηλ SeaFire κ SETIS ωστε να υπαρχει ομοιοτυπια στο στολο(Naval Group κ Ficantieri συνεργαζονται στενα,ειδικα στη FREMM κ πιστευω πως κ στις δικες τους κορβετες Pesco oι Γαλλοι θα βαλουν δικα τους συστηματα κ οχι οτι βαλουν οι Ιταλοι κατι που πρεπει να κανουμε κ εμεις στις δικες μας).Αυτο το πλοιο,FREMM HN,ουσιαστικα θα ειναι μια Constellation FFGX με ευρωπαικα οπλα/συστηματα κ θα ειναι ανωτερο κι απ τα μεμετικα αντιτορπιλικα(οταν κ οπως ερθουν)

 41. Ας δούμε και την άλλη παράμετρο. Τα σκάφη που επιλέξαμε διαθέτουν και εμπορικές προοπτικές. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουν μια καλή εμπορική πορεία και να εμπλακούμε υποκατασκευαστικά και εμείς σαν χώρα σε αυτά. Επίσης είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε στις σχεδιάσεις που επιλέξαμε. Να εμπλακούμε σε ανάπτυξη υποσυστημάτων που θα προσδώσουν αυξημένα πλεονεκτήματα στα νέα σκαριά μας.

  Τέλος μια Belharra HN + στους 5000 τόνους με μεγαλύτερες δυνατότητες αποκλείεται σαν σχεδιασμός και υλοποίηση;

 42. +1 από εμένα κ[email protected]Χρήστος Γ. Κτενάς.

  Παραθέτω την ταυτοσημη άποψη μου από σχόλιο μου σε άρθρο σας στις 10/10/21

  #339621
  “Η 4η FDI αποτελεί κατά την γνώμη μου το κομμάτι που ολοκληρώνει την εικόνα του σχεδιασμού του ΠΝ.

  Και σε τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει και 4η Gowind.

  Με αυτές τις τόσο ρευστες οικονομικές συνθήκες όμως είναι δύσκολο να είμαστε απόλυτοι.

  Το ότι προχωράμε σε εύρος έναν γενικό αγώνα εξοπλισμού αποτελεί για μένα προσωπικά το αποτέλεσμα πληροφόρησης, βαθιάς ανάλυσης των δεδομένων και απόδειξη ακεραιης προσήλωσης στο εθνικό συμφέρον.

  Εύκολα λαϊκιζει κάποιος διεκδικώντας εργαλεία για την εργατια αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια κάθετα ανευθυνη πράξη όταν οι Τούρκοι επιθυμούν σε αυτή την τόσο συμβολική χρονιά να αποδείξουν πως εξακολουθουμε να παραμένουμε παρακολουθημα μιας “αυτοκρατοριας”.

  Μακάρι να ισχύσει κάποια εξαίρεση στις αμυντικές δαπάνες.

  Οι EPC σε ένα “γαλλικό” στόλο των 4+4 πλοίων θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό, στιβαρό, προσιτό μάλιστα και πλήρες πλαίσιο για το ΠΝ του μέλλοντος.

  Και με δυνατότητα υιοθέτησης γαλλικών υποσυστημάτων και οπλισμού.

  Απόζητώ μάλιστα από την ΠΤΗΣΗ ενός άρθρου που θα αναλύει τις δυνατότητες του σχεδιασμού, πως αυτές μπορούν να διαμορφωθούν προς τα κάτω ώστε να είμαστε σε θέση να ναυπηγησουμε και τα “άκρα” του στόλου, και αν έχει οριοθετηθει το χρονικό πλαίσιο της απόκτησης των πρώτων EPC.

  Μένει να διαπιστωσουμε πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για συμπαραγωγές και η ευελιξία που θα απορρέει από την διαδικασία της PESCO.

  ΜΗΝ αναιρουμε πως διεκδικούμε πολλά και τα απέναντι συμφέροντα είναι πολλά.

  Υπομονή και λίγη τύχη χρειάζονται.
  Μακάρι να βγαίναν και σε ενέσιμα.

  Την καλησπέρα μου.

  ΥΣ

  Αγαπητή ΠΤΗΣΗ, πιστεύω απόλυτα πως μια έστω ελαφρώς μεγαλύτερη διαδραση από μέρους σας στον σχολιασμό θα λειτουργήσει ευεργετικά. Ελπίζω από άποψη χρόνου να είναι εφικτή και στα πλάνα σας. “

 43. Οταν καποιοι φιλοι εδω μεσα πριν λιγες μερες, στο αρθρο της πτησης για τις Μ, ακολουθωντας τη κοινη λογικη θιξαμε το γεγονος της ενδεχομενης πολιτυπιας η πτηση απαντησε οτι και 4 μοναδες μονο επιτυγχανουν οικονομιες κλιμακος, τωρα τι αλλαξε;

 44. 3+1 fdi
  η λογικη κινηση ειναι 3+3 gowind στην εκδοση με τον οπλισμο που θελει το ΠΝ στο 1δις κοστος και με κατασκευητους οι πρωτες 3 στην Γαλλια και για μειωση του κοστους αλλα και για σιγουρη παραλαβη τους εντος χρονοδιαγραμματος. Οι υπολοιπες 3 θα κατασκευαστουν στην Ελλαδα οταν θα μπουν τα ναυπηγεια σε λειτουργια ξανα.
  epc Το προγραμμα epc ειναι το προγραμμα που ουσιαστικα θα μας δωσεις τις ελαφριες φρεγατες/βαριες κορβετες οπως θελετε πειτε το των 3000+τονων που θα ειναι ο βασικος κορμος του ΠΝ.
  Αρχικα 4 ωστε ειτε να συμπληρωσουν τις 4μεκο200 που θα αναβαθμισθουν ειτε προς αντικαστασταση των 4μεκο200 που δεν θα αναβαθμισθουν εφοσον αγορασουμε τις 4 αναβαθμισμενες Μ. Στο τελος της διαδρομης μια ακομα παραγγελια για αλλα 4 πλοια ωστε να αντικασταθουν και τα τελευταια 4 πλοια ειτε μεκο200 ειτε Μ ωστε ο στολος να εχεις
  4fdi AAW δυνατοτητες φρεγατες
  8epc ελαφριες φρεγατες GP
  6gowind κορβετες
  Ολα αυτα τα πλοια με cms setis ram strales sylver vls για αστερ30/micang vl? sonar kingklip και captas2/4
  υγ οταν τελειωσουν ολα αυτα θα ειμαστε στα χρονια θα πρεπει να ξεκινησειη αναβαθμιση μεσης ζωης των fdi και αρχικων gowind

 45. Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τον κίνδυνο που περιγράφεται στο άρθρο! Πιστεύω ότι η αιφνίδια παρουσία “ενδιαφέροντος” από τους φίλους μας Ιταλούς (καθόλα αξιόλογη εταιρεία στο χώρο και συνεργάτης ουσιαστικά της Naval και των Αμερικανών (βλ. lcs, constellation)) στοχεύει εκ πλαγίου να προλάβει και να αποκόψει την προμήθεια gowind από το ΠΝ. Γι’ αυτό εμφανίζονται ως μνηστήρες στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Και ναι μεν επιχειρηματικά ως κίνηση είναι ευφυής, όμως ο κίνδυνος του τέρατος της πολυτυπίας για το ΠΝ είναι πολύ σοβαρός και δεν πρέπει να μας αφήσει όλους (ΠΝ, ηγεσία, λαό) αδιάφορους!!! Με δεδομένο ότι μπήκαμε στις ΦΔΙ πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα σε κατασκευή gowind (9-10 τεμάχια) στην Ελλάδα (υπό την επίβλεψη της Naval για ευνόητους λόγους) και δε νομίζω ότι η gowind υπολείπεται της Doha.

 46. Δεν πρέπει μια χρεοκοπημένη εταιρεία να λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην άμυνα της χώρας.
  Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό!!!
  Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει θέμα!
  Φυσικά και πρέπει να πάρουμε τις γαλλικές κορβέτες και ότι μπορούμε από συμπαραγωγή .
  Ομοιομορφία στα πλοία και συστήματα ελαχιστοποίηση του κόστους !!
  Τώρα τα ναυπηγεία Ελευσίνας όταν και αν εξυγιανθουν σε δύο με τρία χρόνια , θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην κατασκευή της ευρωκορβετας η οποία , η ελληνική εκδοχή, θα μπορούσε να είναι κοντά στα γαλλικά πλοία αφού η naval είναι συμπαραγωγός.

 47. Πολυ ενδιαφερουσα η κουβεντα.

  Και απ την πλευρα μου κανω μερικες σκεψεις.
  Τοσα χρονια(25+)δεν ειχαμε βαλει ουτε βιδα στο στολο αρα ηρθε η ωρα του-ακριβου οπως γινεται σ αυτες τις περιπτωσεις-λογαριασμου.Ειδικα οταν απεναντι εχεις μια μεγαλη απειλη που συνεχως γιγαντωνεται κ το μονο που καταλαβαινει ειναι η δυναμη των οπλων.
  Οφειλουμε να εχουμε ομοιοτυπια κ να διεκδικησουμε συμπαραγωγη σε οπλα κ συστηματα.
  Οφειλουμε να εχουμε κ Ναυπηγεια κ οι Ιταλοι ενδιαφερονται
  Μπορουμε να τα συνδυασουμε;
  Νομιζω ναι διοτι ειμαστε τυχεροι που Ιταλογαλλοι συνεργαζονται μεταξυ τους.Η Naval Group συμπαραγει τη FREMM με τη Ficantieri,η οποια φτιαχνει κ την PESCO στην οποια συμμετεχουμε κ εμεις κ οι Γαλλοι.Ολοι χρησιμοποιουν Aster30(FREMM,[email protected]@,GoWind,Doha,Pesco)
  Προσωπικα δεν νομιζω οτι πρεπει να κοιταμε καθολου τη Doha(αν δεν κανω λαθος κοστιζει κ 650εκ).Δεν εχουμε κανενα λογο απ τη στιγμη που ειμαστε ηδη στην Pesco(που χρηματοδοτειται εν μερη κι απ την ΕΕ κ θα εχει περισσοτερες παραγγελιες αρα θα ερθει αρκετα φτηνοτερα) κ εχουμε παραγγειλει τις FDI HN.

  Αποψη μου-χωρις φυσικα να ειμαι “ναυταιος”- ειναι οτι πρεπει να κινηθουμε καπως ετσι

  4 FDI HN τωρα(32 Aster30,RAM,76mm Strales)
  4 GoWind HN 2800 τωρα(NS110,24 Mica NG οχι σε Α50 αλλα Α43,RAM,76mm Strales,Captas2)
  Παραδοσεις, απ οτι ακουγοταν, 2024 η 1η GW.2025 οι 2 FDI,2026 η 3FDI κ 2-3η GW,2027/28 οι 4ες(με μικρες αποκλεισες αλλα παντα το 2028 να εχεις τελειωσει).Οταν γινουν επιχειρησιακες οι 1GW κ FDI(2025/2026)σοβαρη αναβαθμιση μονο των 2 καλυτερων ΜΕΚΟ(ωστε τα διαθεσιμα-που δεν θα ειναι κ πολλα να μοιραστουν μεταξυ 2 πλοιων κ οχι 3-4 κ να γινουν πραγματικα αξιομαχες.Θα ειναι ετοιμες το 2027/28 κ μαχιμες(απεναντι στις παλιες αντιστοιχες τουρκικες που θα μεινουν σε υπηρεσια) για καμια 15 τουλαχιστον χρονιαΟταν γινονται επιχειρισιακες οι υπολοιπες FDI κ GW ξεκινας τις αποσυρσεις των παλιων S κ μετα-σιγα σιγα- κ των χειροτερων αναβαθμισμενων.

  Το 2028/29 σε βρισκει με 4 FDI+4 GW +2 MEKO UP + 2 MEKO+4 S

  Τοτε θα ξεκιναει κ η παραγωγη PESCO απ τους Ιταλους ΑΛΛΑ θα πεσει κ στο νερο το 1 μεμετικο αντιτορπιλικο.

  1(+1) PESCO στην Ιταλια κ αλλες 1(+1) εδω ωστε να χτιζονται ταυτοχρονα(αναλογα με το τι κανουν οι απεναντι).Και PESCO 3300(δηλ σαν τις ΜΕΚΟ)ωστε να παρουν 127mm,RAM,Captas2,16 Aster30 κ να υπαρχει χωρος για μερικους Mica NG εστω κ σε πλαγιους εκτοξευτες.Οι Γαλλοι-που συνεργαζονται με τους Ιταλους…-φανταζομαι δεν θα βαλουν ιταλικα συστηματα/radars αλλα τα δικα τους.Το ιδιο θα κανεις κ εσυ.Γαλλικα ομοιοτυπια με FDI κ GW.

  Κ ταυτοχρονα ζητας απ τους Ιταλους 2(+2) FREMM HN(μισες εδω μισες στην Ιταλια για ταχυτητα κ ο αριθμος αναλογα με τις μεμετικες TF2000 που θα πεφτουν στο νερο,αν φορτωνουν πολλες πας σε 4 FREMM +2 PESCO,αλλιως 2F+4P η 3+3).Και λεω ιταλικες γιατι θα εχουν παρει τα ναυπηγια εδω(αρα δουλεια κ τεχνογνωσια εδω) κ γιατι ειναι το σχεδιο που πηραν οι αμερικανοι για τις δικες τους FFG(X) δηλ οι μεγαλες FREMM.Και φτιαχνεις FFG(X) ευρωπαικη με γαλλικα συστηματα(οπως ακριβως με την PESCO…)κ τουμπανο(127mm Vulcano,76mmStrales,RAM,12 Exocet 3,4 MILAS,16 Sylver50(Aster30),16 Sylver70(Aster30 1 NT,NavalScalp κ τον μελλοντικο υπερηχητικο Perseus)κ μερικους Mica NG σε ανεξαρτητους εκτοξευτες(θυμιζω εχει 2 καταστωματα για ε/π…).Μινι αντιτορπιλικο που βλεπει στα ματια τις μεμετικες TF2000……….

  Με τοσους Aster30 κ Mica κ Εxocet (μαζι με την ΠΑ που εχουν ολοι πια κοινα οπλα…..)κ με αναγκες για SAMP-T,”στεριανους” Mica NG κ μερικες extra συστοιχιες Exocet για τα νησια ΑΠΑΙΤΕΙΣ συμπαραγωγη απ τους Γαλλους

 48. Στα περιθώρια της εικοτολογίας για την προμήθεια των ιδιαίτερα πολύτιμων κορβετων που χρειάζεται το ΠΝ μας, θα ακουστούν πολλά όπως αναφέρει το άρθρο. Αδιασαλευτη η ανάγκη μας για αριθμούς εδώ και τώρα, και βάση της προσφοράς, οι Γάλλοι έχουν και την πίτα και το μαχαίρι. Εξου και η ύπαρξη των Gowind στην εξίσωση μιας και η πολυτέλεια της πολυτυπιας είναι σαφέστατα παράμετρος που είναι υπολογίσιμη και σίγουρα θα εκτρεψει τους υπεύθυνους από την επιλογή αλλου τύπου κορβέτας, αλλά οι ανάγκες μας εξυπηρετουνται μόνο δια μέσου αυτής της οδού.

  Η option 3+1 στα μάτια μου αφορά την απορία του ΠΝ σχετικά με την ναυπήγηση των EPC και πιο συγκεκριμένα για την χρονική οριοθέτηση της δικής μας detailed σχεδίασης.

  Η EPC από την άλλη πλευρά είναι μοναδική περίπτωση και ταυτόχρονα ευκαιρία για το ΠΝ αλλά και για το πορτοφόλι του Υπ. Αμύνης.
  Θα αποδώσει τεχνογνωσία, έσοδα για τα ναυπηγεία αλλά και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δυνατότητα διαφοροποιησης της ναυπηγουμενης σχεδίασης, λόγο ύπαρξης των ναυπηγείων μακροπροθεσμα, μιας και οι ανάγκες μας δεν είναι 4 πλοία, και όλα αυτά επιδοτούμενα.

  Το έχω ξαναπεί και θα το λέω.

  Σημαίες παραγγειλαμε?!

 49. “Στην ουσία λοιπόν: Μια «κορβετιάδα» που θα είναι του ίδιου ύφους με τη «φρεγατιάδα», δηλαδή πρόσκληση ανοιχτή σε κάθε διεθνές ναυπηγείο να προτείνει «ό,τι έχει», χωρίς σαφείς προδιαγραφές, κρίσιμη απαίτηση για ομοιοτυπία, χωρίς όρια μεγέθους, εξοπλισμών, χωρίς προδιαγεγραμμένους ρόλους και με καθορισμένη παράδοση και προοπτικές, θα είναι ότι χειρότερο”.
  Περιγράψατε με ανατριχιαστική ακρίβεια όλα όσα, κάποιοι “κακοί”, “αντεθνικά δρώντες” και αγρίως λογοκριμένοι, είχαμε επισημάνει στη διαδικασία επιλογής των φρεγατών. Βέβαια, στην περίπτωση της “φρεγατιάδας” μας έσωσε η AUKUS. Στην “κορβετιάδα” θα πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας πάλι στον “καλό θεό των Ελλήνων”?.
  Συνελόντι ειπείν, σε ποιόν απευθύνεται η παραίνεση για αποφυγή της “κορβετιάδας”? Σε όποιον με αγωνία για το μέλλον του τόπου αντιδρά στις “χωρίς σαφείς προδιαγραφές, κρίσιμη απαίτηση για ομοιοτυπία, χωρίς όρια μεγέθους, εξοπλισμών, χωρίς προδιαγεγραμμένους ρόλους και με καθορισμένη παράδοση” κλπ ή σ’ αυτούς που επέλεξαν και επέβαλλαν αυτές τις άθλιες διαδικασίες? Ποιος επέλεξε και επέβαλλε αυτές τις “τουρλουμπούκι” διαδικασίες και ποιος τις στήριξε δημοσιογραφικά ?
  Αναμένονται απαντήσεις με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής.

 50. Οι Ιταλοί ΑΝ καταφέρουν να παρουν τα ναυπηγεία απο τους πιστωτές, καλό ειναι να δώσουν δουλειά απο το πρόγραμμα των FFG εκ μερους των Αμερικανών, και ίσως δουν και ευρώ απο το ΠΝ. Αν περίμενουν να δουν ευρώ για DOHA και EPC, θα τα χρεοκοπήσουν μια ακόμα φορά..

 51. Διάβασα σχεδόν τους πάντες, προσωπικά αδιαφορώ για τις constellation, είμαι υπέρ των gowind σε αριθμούς 4-5, συμπληρωματικά στις αρχικά 4 fdi,που πρέπει να γίνουν 6 και 2 fremm με τον μέγιστο δυνατό φόρτο.Λαμβανοντας υπόψη τις epc που μάλλον θα πάμε για έως 4.Θα γίνω κουραστικός με τις als πιστεύω σε αυτές,οι 75 θα καλύψουν όλα τα μικρά σκάφη και θα προσφέρουν όγκο πυρός.Η 125 άνετα διώχνει και τις fremm από τον σχεδιασμό, αφού σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το ελληνικό ναυτικό. Εφόσον έχουμε υπόλοιπο ποσό για υποβρύχιο 214 θα πρέπει να το ζητήσουμε.Αλλά τα υποβρύχια που θα αντικαταστήσουν τα υπόλοιπα που γίνονται πενήντα ετών,θα πρέπει να είναι τα Barracuda μετά από διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούν να προσβάλλουν στόχους στην ξηρά και σε τιμή προσιτή.Ολα αυτά σε μια εικοσαετία στην καλύτερη.Οποτε μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν.Ξεχναμε τους δορυφόρους,απαραίτητοι σε αυτόν τον αιώνα,η πληροφορία είναι κρίσιμη και η ταχύτητα αυτής αναντικατάστατη.Αρα βλέπω δέσιμο με Γαλλία που μπορεί να μας προσφέρει σχεδόν όλα τα παραπάνω,σε αντίθεση με λοιπούς που δεν έχουν την δυνατότητα ή δεν θα θελήσουν να μας βάλουν στην νέα εποχή.Παντως δεν θεωρώ τυχαίο τίποτα,ένας ελληνογαλλικός στόλος θα είναι πραγματικά ανίκητος στα ευρωπαϊκά νερά.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Είμαστε 2, είμαστε 3… θα γίνουμε και 24! Τα Ελληνικά Rafale...

16
 Οι μέρες πλησιάζουν, και μιας και όλοι οι συντάκτες μας και αναγνώστες μας ήταν καλά παιδιά, το Δωράκι μου θα είναι τα πρώτα 6...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1943: Η γερμανική αεροπορική επιδρομή στο...

0
Με τη συμμαχική εκστρατεία στην ιταλική χερσόνησο σε εξέλιξη, 105 γερμανικά βομβαρδιστικά αιφνιδιάζουν πλήρως τις συμμαχικές δυνάμεις εκτελώντας έναν αστραπιαίο νυχτερινό βομβαρδισμό στο λιμάνι...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Και μυαλό δε βάζουν: Η Οκλαχόμα μήνυσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της Εθνικής Φρουράς

Η πολιτεία της Οκλαχόμα κατέθεσε αγωγή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για να σταματήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 για την Εθνική Φρουρά, ανακοίνωσε...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Άσκηση μείζονος ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά (Εικόνες)

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά άσκηση μείζονος ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της...