33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 [email protected] με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

- Advertisement -

 
Όπως έχουμε ήδη γράψει, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή μιας σύμβασης προμήθειας δυο φρεγατών [email protected], που θα καλύψουν τις ανάγκες AAW, σε δύσκολες περιοχές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται πως το “αρχικό” σχέδιο προέβλεπε την μίσθωση δυο φρεγατών FREMM σε Hot Transfer από το Γαλλικό ΠΝ και στη συνέχεια αγορά δυο “ψηφιακών” φρεγατών [email protected] Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά το ναυάγιο της μίσθωσης των  FREMM, αλλά τουλάχιστον “διασώθηκε” η συζήτηση για τις [email protected]

“Ελληνική” [email protected] με 3 Sylver A50 και 2 Sylver A70, 24 ASTER 15/30 + 16 SCALP Naval;


Οι συζητήσεις για τις [email protected] ευτυχώς συνεχίστηκαν, και όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά προηγμένο σχέδιο, η επόμενη γενιά φρεγατών με ένα κορυφαίας τεχνολογίας ραντάρ όπως το SeaFire 500. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΠΝ έχει προχωρήσει αρκετά στις συζητήσεις, έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης, ενώ απομένει η τελική διαμόρφωση των πλοίων. Για την διαμόρφωση της [email protected] Hellenique θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο μας.
Κανονικά, οι συζητήσεις αφορούσαν το ενδεχόμενο μιας παραγγελίας 2+2 πλοίων, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να κατασκευάσει τα πλοία σε ελληνικό ναυπηγείο. Η πολυπλοκότητα όμως του πλοίου, απαιτούσε, και φυσικά συνεχίζει να απαιτεί, υψηλές επενδύσεις που θα εκτόξευαν τα κόστη για τα πλοίο Νο3 και 4. Αυτό όμως δεν σημαίνει, πως το ΠΝ, ακόμη και με δυο ακόμη [email protected] θα ικανοποιούνταν σε ότι αφορά τους αριθμούς κύριων μονάδων που πρέπει να έχει στη θάλασσα σε περίοδο επιχειρήσεων.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;


Σήμερα το ΠΝ διαθέτει 13 Φ/Γ και η οροφή σύμφωνα με την ισχύουσα Δομή Δυνάμεων για μεγάλες μονάδες επιφανείας είναι τα 12 πλοία. Με εξαίρεση τις MEKΟ200HN, οι οποίες χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν άμεσα, θα πρέπει στην επόμενη 5ετία να αντικατασταθούν οκτώ Φ/Γ κλάσης «S», των οποίων η ηλικία το 2025 θα φθάσει τα 47 έτη για την παλαιότερη εξ αυτών!
Με δεδομένη την περιορισμένη αγορά αξιόλογων μεταχειρισμένων σκαφών, ειδικά από τη μεγάλη παραδοσιακή δεξαμενή του US Navy, o αριθμός των τεσσάρων πλοίων (εξαιρούνται οι δύο [email protected]) πρέπει να αφορά νέες ναυπηγήσεις. Θεωρούμε δεδομένη την απόκτηση δυο επιπλέον [email protected], καθώς η υποστήριξη δύο μόνο μονάδων είναι αντιοικονομική, άρα το ΠΝ πρέπει να αναζητήσει τουλάχιστον τέσσερα νέα πλοία στο διάστημα της επόμενης 5ετίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αν επιθυμούμε ΠΝ με οροφή 12 κύριων μονάδων, πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε κορβέτες


Αυτά υποχρεωτικά πρέπει να είναι κατηγορίας κορβέτας, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος σε ανεκτά επίπεδα. Ενδεικτικά, η Βραζιλία για τέσσερις MEKO A-100 Compact μεγάλου εκτοπίσματος (3.445 τόνων) θα πληρώσει $1,6 δις, ήτοι €360 εκατ. ανά πλοίο, ενώ τα ΗΑΕ για 2+2 Gowind 2500 θα πληρώσει €750 εκατομμύρια.
Έτσι, το ΠΝ προσανατολίζεται για πρώτη φορά μάλλον, στη δημιουργία ενός ναυπηγικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει την εγχώρια κατασκευή 6 ελαφριών φρεγατών ή βαρέων κορβετών τύπου Gowind. To πιθανότερο είναι η συζήτηση με τη Naval Group να αφορά τον τύπο Gowind 3100. To ενδιαφέρον είναι πως η διαπραγμάτευση αφορά την εξολοκλήρου κατασκευή των Gowind στην Ελλάδα, σε ελληνικό(ά) ναυπηγείο(α).

ΑΠΟΨΗ: Οι λόγοι που το ΠΝ συνεχίζει να προτιμά τις [email protected] από πολλές άλλες λύσεις (πχ Gowind, Iver Huifeld ή … Adelaide)


Θυμίζουμε πως η σχεδίαση της Gowind, αν και προηγμένη, εντούτοις μπορεί να κατασκευαστεί με λογικού επιπέδου επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Φυσικά ο αριθμός των 6 κορβετών Gowind 3100 ξεπερνά σε κόστος αυτό των δυο επιπλέον φρεγατών [email protected], αλλά είναι προφανές πως το ΠΝ διαπίστωσε, πως όσο και να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας, δεν έχει άλλο τρόπο να αποκτήσει ικανό αριθμό μονάδων που θα αντικαταστήσουν τις πεπαλαιωμένες S.
Φυσικά, εδώ πρέπει να πούμε πως το ΠΝ έχει μιλήσει με αρκετούς κατασκευαστές, και παρά το ότι η Naval Group προηγείται λόγω χρηματοδότησης και σχέσεων με τη γαλλική κυβέρνηση, εντούτοις έχει εξετάσει και άλλες λύσεις, είτε αυτές είναι γερμανικές (Α-200 ή ίσως η Α-100) όπως έχει αποκαλύψει και ο ίδιος ο ΑΓΕΝ. Θυμίζουμε επίσης το γεγονός ότι η Lockheed Martin έχει προσφέρει τη σαουδαραβική έκδοση της LCS, με κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία και φυσικά χρηματοδότηση μέρους του εγχειρήματος με FMS.

Πόσο ακριβές είναι τελικά οι [email protected]; Πόσο κοστίζουν οι ASTER 30 και MdCN (SCALP Naval); Μύθοι και πραγματικότητα


Σήμερα η παγκόσμια αγορά βρίθει από εξαιρετικές σπονδυλωτές σχεδιάσεις που διαθέτουν ικανοποιητικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα, για να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε απειλή. Φυσικά τα πλοία που θα ναυπηγηθούν θα πρέπει να ανήκουν στο άνω εύρος του εκτοπίσματος που ορίζει η κατηγορία της κορβέτας, δηλαδή άνω των 2.000 τόνων. Αυτό είναι απαραίτητο, για να ενσωματώνουν ικανές επιδόσεις εμβέλειας και αυτονομίας και να μπορούν να αντικαταστήσουν πολύ μεγαλύτερες μονάδες, όπως οι Φ/Γ κλάσης «S».
Ας σημειωθεί ότι αυτές παρέχουν εμβέλεια 4.700 ν.μ. με ταχύτητα 16 κόμβων. Η επίδοση αυτή έχει σήμερα υποβαθμιστεί λόγω παλαιότητας του συστήματος πρόωσης, αλλά παραμένει οπωσδήποτε σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, η MEKO A-100 με εκτόπισμα 2.400 τόνων παρέχει 4.500 ν.μ. με ταχύτητα 14 κόμβων, η Class 130 με εκτόπισμα 1.840 τόνων παρέχει 4.000 ν.μ. με ταχύτητα 15 κόμβων και η Gowind 2500 με εκτόπισμα 2.500 τόνων παρέχει 3.700 ν.μ. με ταχύτητα 15 κόμβων.

Η αλγερινή φρεγάτα MEKO A200 AN «Erradi» επισκέφθηκε για πρώτη φορά γαλλικό λιμάνι


Κανένα από τα ανωτέρω πλοία δεν επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων: MEKO A-100 28 κόμβους, Class 130 26 κόμβους και Gowind 2500 25 κόμβους. Η επιμονή, λοιπόν, του ΠΝ για ταχύτητα δεν πρέπει να είναι απαγορευτική για τις επιλογές του, γιατί στην περίπτωση αυτή θα δυσκολευτεί στην εξεύρεση κατάλληλης σχεδίασης.
Τα μεγάλη πλοία επιφανείας, ακόμη και οι κορβέτες, μάχονται πλέον «από απόσταση» χάρις στη μεγάλη εμβέλεια των αισθητήρων τους και το βεληνεκές των όπλων τους. Συνεπώς, η απαίτηση για υψηλή ταχύτητα, για να μην υποβαθμιστεί η ικανότητα ταχείας μετάβασης σε σημείο ενδιαφέροντος σε σχέση με τις υπάρχουσες μονάδες, δεν είναι μονόδρομος.

ΑΠΟΨΗ: Μπορούν δυο “κούκοι” από τη Γαλλία ([email protected]) να φέρουν την Άνοιξη στο ΠΝ;


Η επιμονή στην ταχύτητα κατά το ΠΝ εδράζεται και στην ενίσχυση της ικανότητας αποφυγής τορπιλών με την εκτέλεση ταχέων ελιγμών, κάτι που ίσχυε ίσως για παλαιότερα μοντέλα όπλων αυτής της κατηγορίας, όχι όμως και για τα σημερινά, που ξεπερνούν τους 50 κόμβους. Άλλωστε, το ίδιο το ΠΝ στις προδιαγραφές του για τις νέες τορπίλες βαρέως τύπου που επιθυμεί να αποκτήσει, θεωρεί ως απαράβατο όρο την ικανότητα επίτευξης υψηλής ταχύτητας, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο διαφυγής από τις μονάδες επιφανείας.
Ο εξοπλισμός μιας σύγχρονης κορβέτας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον αντίστοιχο μιας Φ/Γ μέσου εκτοπίσματος. Ενδεικτικά, αυτός των Gowind 2500 είναι εντυπωσιακός με CMS SETIS, SMART-S Mk2, σόναρ CAPTAS-2, σόναρ King Klip, 8xMM-40 Exocet, 16xVL-MICA, ελικόπτερο και δύο RHIB. Η μελλοντική εκπόνηση ναυπηγικού προγράμματος 4-6 Gowind 2500 στην Ελλάδα, στο δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας με τη Naval Group και στο πλέγμα ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού.

«Σημαντικές συνομιλίες μεταξύ Naval Group – ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια [email protected]»


Αυτή είναι η μία άποψη, με την άλλη να υποστηρίζει ότι το ΠΝ μπορεί να διεκδικήσει καλύτερες τιμές και ναυπήγηση στην Ελλάδα μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού. Δεδομένου ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μας είναι χρονοβόρες, θα μπορούσε ο διαγωνισμός να ξεκινήσει άμεσα με ορίζοντα κατακύρωσης το 2022-23 και έναρξη υλοποίησης το 2024-2025. Ενδεικτικά, πέραν των ανωτέρω κλάσεων μπορούν να αξιολογηθούν κι άλλα πλοία όπως η Multirole Corvette της Fincantieri ή η κορβέτα Next Generation της Saab ή παραλλαγές αυτών, όπως η Saar 6.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι πως το ΠΝ έχει πλέον αρχίσει να σχεδιάζει την αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης Kortenaer με σύγχρονες μονάδες, ικανές σε πολλαπλούς ρόλους, και έχει καταλάβει πως δεν μπορεί να αποκτήσει state of the art πλοία, όπως οι [email protected], σε ικανούς αριθμούς. Πρέπει να πούμε,
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

123 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
123 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

Έτσι, έτσι, να έχουμε ΣΚ μπροστά!

ο ασχετος

η φημολογια συνεχιζεται
η ιστορια επαναλαμβανεται
εκει που οι μπελχαρες θα μας εβγαιναν 1,2 δις τωρα θα μας βγουν εως 3,4δις
τωρα το αγαπητο περιοδικο γραφει για 4 κορβετες με 1,6 δις οποτε ας αρχισουμε με 3,2 δις για να φτασουμε στα 4,5 με την χρηματοδοτηση
παλι καλα που το ναυτικο καταλαβε οτι μεχρι να βρεθουν κονδυλια θα πρεπει να την βγαλει με κανα γκολφακι
λολ
με τις τορπιλες τι γινεται?

mparmpoutieris

μιά συζήτηση που δε κάνουμε ποτέ είναι απόκτηση θαλάσσιων drone-τηλευκατεθυνόμενων. αυτά θα μπορούσαν εύκολα να κατασκευαστούν και με πολύ μικρό κόστος στην ελλάδα. οι ψαράδες ήδη χρησιμοποιούν τέτοια για νόμιμο αλλά και για παράνομο ψάρεμα με δυναμίτη. όταν βγούν ταυτόχρονα 500 τέτοια στο αιγαίο θα είναι καλά. και το όνομα αυτού μπουμπουλίνα.

stergios21

κατι επιτελους φαινεται να κινειται στα εξοπλιστικα…βεβαια χρειαζομαστε ΑΜΕΣΑ καποια συγχρονα καραβια με τα οπλα τους αλλα εξακολουθω να πιστευω το αρθρο για τα ΑΒ,”δωρο”απτον θειο σαμ

Mageiras

Είναι κάτι που έχει συζητηθεί πολλάκις… Προσωπικά πιστεύω πως μόνο με 16xMicaVL δεν πάμε πουθενά, ειδικά για το τέλος της δεκαετίας που θα αναμένονται οι πρώτες παραλαβές. Επίσης οι 2500 τόνοι είναι λίγοι ως εκτόπισμα για αντικατάσταση φρεγατων…
Αν είναι να παμε σε τέτοια λύση τότε καλύτερα να κοιτάξουμε τις GoWind 3100 με mk41 και 32xESSM bl2 (ή A50 και CAMM-ER αν προχωρησει στις Belharra) με αν γίνεται 4αρι captas καθώς κυρίως τις θέλουμε ως ανθυποβρυχιακες. Επίσης η προσθήκη RAM τώρα που ξέρουμε ότι δύναται να πιστοποιηθεί στο SETIS είναι απαραίτητη!
Το θέμα είναι όμως πόσο θα φτάσει να κοστίσει τελικά κι αν αξίζει η εισαγωγή ακόμη ενός τύπου…

Spyros_Kapa

Καλές καί οι φρεγάτες καλές καί οι κορβέτες. Το πρόβλημα είναι ότι σαν κράτος δεν θέλουμε να φτιάξουμε τίποτε ελληνικό δεν δίνουν το οκ να φτιαχτεί ούτε παθ από ελληνική σχεδίαση έτσι ν δούμε τι φτιάξανε αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται τόσον καιρό Μ αυτό. Καμία εμπιστοσύνη στα Ελληνικά μυαλά και στα Ελληνικά χέρια καί αν κάποιοι μιλήσουν για απεργίες συνδικάτα και ότι άλλο θέλετε μπορούν να φτιαχτούν και στην ονυχ στη Σύρο που δεν είναι κρατική. Δώστε μια ευκαιρία και στην ALS να την δούμε και φορτώσετε την με ότι προέλευση όπλα θέλετε.

Spirit

Ποια συνέχεια λέτε, εδώ δεν έχουμε δει την αρχή ακόμα…
Σκοπός της επιλογής μιας φρεγατοκορβέτας είναι να γίνει άμεσα και με περισσότερα πλοία από τις 2 FTI.
Μέχρι το 2ο μισό της δεκαετίας που μπαίνει ίσως ένα αλλάξει πολλά για να κουβεντιάζουμε από τώρα πιο θα είναι η επιλογή…
Μία λύση τύπου ΗΑΕ με Gowind 3100 θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
ASW ► Captas-2 ή 4c, Kingklip mk.2, 2×3 MU90, CANTO
AAW ► NS100, 32 ESSM bl.2 ή CAMM-ER, RAM, 2x RapidFire 40mm
ASuW ► 127mm κανόνι, Exoset bl.3c, Spike NLOS, 2x RapidFire 40mm.

trakterman

Ναι στις GOWIND αλλά με 16Χ4 CAMM ER αντί για Mica.Ακόμη και αν χρειαστεί να πληρώσουμε κάτι παραπάνω,με αυτή την διαμόρφωση αξίζει.

Berserker

Φίλοι οι Φράγκοι, φιλτέρα η διασπορά κινδύνου.
Η Ελλάς δεν πρέπει να εξαρτάται από μία πηγή/προέλευση υλικού σε τίποτε. Αλλά ούτε και πολυδιάσπαση γιατί παύει να είναι ενδιαφέρουσα η δουλειά για τον προμηθευτή.
Ας θυμηθούμε ότι η αγορά/κοτσάνα του αιώνα τελικά προέκυψε πλεονέκτημα. Το ίδιο, όσο κι’ αν κοστίζει, πρέπει να γίνει με το νέο στόλο.
Thinking out of the box θα έβγαζα από το λογαριασμό τις ΜΕΚΟ. Αν κανουμε καλό deal με τις Μπελάρες και λάβουμε Αμερικανικό υλικό, να φτιάξουμε παραπάνω πλοία και να μοσχοπουλήσουμε όσο είναι καιρός τις ΜΕΚΟ.
Προμηθευτές Αμερικανοί και Γάλλοι – φτάνουν. ΟΙ Τεντέσκοι…εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν αμετανόητα φιλαράκια με τον Μεμέτ.

adpanos

Χαζομάρες …..
Σε ποιον πάνε να πουλήσουν τέτοια παραμύθια;
Η λογική λέει ΟΛΑ τα πλοία να είναι [email protected]
Τα 4 να έχουν αυξημένες δυνατότητες A/A
και τα υπόλοιπα 6 να είναι γενικων καθηκόντων.
Αν από την φημολογούμενη Belharra βγάλουμε τα πολλαπλά VLS και αφήσουμε 2 X SYLVER A50 ή ακόμα και 1 X SYLVER A50 για 64 ή 32 X CAMM-ER αντίστοιχα, η τιμή του πλοίου θα πέσει πολύ χαμηλά.
Ταυτόχρονα λόγω των κοινών υλικών με τις 4 X Α/Α Belharra θα υπήρχαν χαμηλότερα λειτουργικά – συντηρήσεως κόστη τα οποία θα έφερναν την αγορά τους στο ίδιο επίπεδο με την επιλογή Gowind, ενώ θα ήταν σαφώς πιο αναβαθμίσιμα στο μέλλον .
Μου φαίνεται πως η όλη κουβέντα γίνεται για να βάλουν την LM στο κόλπο των φρεγατών ….

CKfurious

Το άρθρο είναι από το τεύχος Δεκεμβρίου της ΠΤΉΣΗΣ από το άρθρο για τις Mpelads
Λογικές θέσεις εκφράζονται περί της ανάγκης κορβετών
Το θέμα είναι γιατί γράφετε πως το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει ότι γράφετε στο άρθρο
Σας το σφύριξε η γνωστη πολιτκή πηγή?
Σας προσβάλω πάλι?

TheoN

Δομική αναβάθμιση, αντικατάσταση κινητήρων και ντύσιμο με τα ηλεκτρονικά των bellara δεν παίζει για τις S;

flashg

Ποια ακριβώς ναυπηγεία? Του Σκαραμαγκά που έχουνε κλείσει ή της Ελευσίνας που δεν μπορούν να παραδώσουν τις πυραυλακάτους ? Πρέπει να ρίξουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να τα κάνουμε να λειτουργήσουν. Και μετά ? Θα αναλάβουν σχεδιάσεις καινούργιων πλοίων ? Θα πουλάνε το γνωστό παραμύθι ότι δήθεν θα κάνουμε εξαγωγές ? Ποιοι ιδιώτες θα βάλουν τα κεφάλαιά τους ? Η επιδότηση των ναυπηγείων θα μας κοστίσει χρυσάφι και μετά θα κλείσουν όπως έγινε και παλαιότερα. Μόνο με πολιτικά σχέδια κυρίως γιωτ (που σημαίνει τεχνογνωσία σε συνθετικά υλικά και όχι λαμαρίνα ) μπορούν τα ναυπηγεία να δημιουργηθούν και να επιβιώσουν. Ως προς την αγορά κορβετών είναι μονόδρομος αλλά μόνο μετά από διαγωνισμό. Απευθείας ανάθεση θα είναι σκάνδαλο. Ειδικά για τις GOWIND όχι στο ραντάρ SMART-S γιατί είναι παλαιάς τεχνολογίας και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά και θα ξέρουν να το μπλοκάρουν. Επίσης όχι στους VL MICA σαν βασικό αντιαεροπορικό σύστημα γιατί είναι κατώτεροι των CAMM ER και ESSM.

DimitrisXr

Χαιρομαι που το ΠΝ διαβασε το σχολιο μου στο αρθρο του καλοκαιριου!!! Περα απο τη πλακα παντως, πολυ θετικο που δειχνουμε σημαδια εξορθολογισμου επιτελους

Μιχάλης

Έχει ενδιαφέρον η σκέψη του ΠΝ και είναι ρεαλιστική για την αντικατάσταση των 9 S.
Υποθετικά σενάρια
Με δύο Belharra και έξι Gowind 3100 καλύπτονται οι ανάγκες με ικανοποιητικό τρόπο.
Καλή περίπτωση βέβαια είναι και η MEKO A200 με μια ενδεχόμενη παραχώρηση εκ μέρους των Γερμανών F124 μελλοντικά αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράμετροι στην όποια επιλογή όπως η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία τη δεδομένη στιγμή και η χρηματοδότηση.
Άλλο σενάριο
Με μια ενδεχόμενη παραχώρηση των δύο Arleigh Burke είτε Ticonderoga το ναυτικό ισχυροποιείται κατά πολύ συν 2 Belharra και είτε 6 Gowind είτε MEKO A200.
Σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν υπάρξει παραχώρηση είτε AB είτε Tico πάμε πάλι στο πρώτο σενάριο με δύο Belharra έξι Gowind ή εναλλακτικά MEKO A200 και περιμένουμε τη διαθεσιμότητα είτε των F124 είτε την διαθεσιμότητα των πολύ καλών Ολλανδικών LCF μετά το 2025 είτε και λίγο πριν αναλόγως των εξελίξεων.
Υ.Σ Κάτι πρέπει να γίνει με τις Belharra και την αύξηση των κελιών είτε με την πιστοποίηση του CAMM ER.
Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και με 32 κελιά θα μπορούσαμε να είχαμε π.χ 24 Aster-30 και τα υπόλοιπα 8 κελιά τετράδες για CAMM ER 4Χ8 = 32.
Με 24 Aster-30 και 32 CAMM ER συν ένα RAM η φρεγάτα είναι πλήρης.
Ιδανικότερο σενάριο η προμήθεια 2+2 Belharra.

Ilias_Skaltsiotis

Η επιμονή του ΠΝ στην ταχύτητα, οφείλεται στην επιμονή του να συνεπιχειρεί με το Αμερικανικό ναυτικό. Γιατί αν τα πλοία του US NAVY έχουν ταχύτητα 30+ κόμβων και τα δικά μας 25 αυτό είναι αδύνατο. Αυτό ήταν και το επιχείρημα διαφόρων πασιφιστικών Νεοζηλανδικών οργανώσεων που ζητούσαν χαμηλή ταχύτητα στις ΑΝΖΑΚ ΝΖ για απεμπλοκή από τους Αμερικάνους. Προφανώς κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν δια της πλαγίας να μας απομακρύνουν από το Αμερικανικό άρμα.
Αν κοιτάμε κορβέτες, γιατί δεν κοιτάμε πραγματικά stealth πλοία και όχι stealth από τα lidl που δεν βάζουν ram και καλά για να μην γίνουν ορατά ??
https://www.thedrive.com/the-war-zone/31333/photo-emerges-showing-swedens-stealthy-visby-class-corvettes-tiny-radar-signature

George

Για τις Μαλαισιανές Maharaja Lela (Gowind 3100) η ταχύτητα αναφέρεται σε 28 κόμβους.
Θα ήταν λάθος οι MICA όταν μπορούν να τοποθετηθούν ESSM (Gowind HΑΕ) των 50+ Km
Οι 6 Gowind της Μαλαισίας έχουν κλειστό κόστος 2,8 δις $ αλλά Ελληνικές με πιο βαρύ οπλισμό θα πήγαιναν γύρω στα 3,5 δις $ κάπου λίγο παραπάνω από 3,1 δις Ευρώ
Οι Gowind μπορούν να παραδοθούν σε 3 χρόνια ενώ οι Bel σε 5-6 στη καλύτερη
Συνήθως κτίζεται η πρώτη Gowind στη Γαλλία για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες στη χώρα που της παρήγγειλε
Να τρέξει και τα δύο προγράμματα το ΠΝ μοιάζει wishful thinking μια και το συνολικό κόστος θα προσέγγιζε τα 2,5 + 3,1 = 5,6 δις Σε μια δεκαετία αυτό θα σήμαινε περισσότερα χρήματα μόνο για αυτά τα 2 προγράμματα του ΠΝ από το σύνολο των εξοπλιστικών δαπανών της χώρας!
Το λογικό θα ήταν 6 Gowind ώστε σε βάθος 10ετίας να αντικατασταθούν οι S με συμμετοχή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, οπλισμό όσο πιο κοντά στον υπάρχοντα για μείωση κόστους και κανιβαλισμός των εκσυγχρονισμένων S για όσα υποσυστήματα είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν
Ιδανικά θα έπρεπε να προσθέσουμε στη διαμόρφωση των Gowind των ΗΑΕ και TACTICOS αντί για SETIS
Σε κάθε περίπτωση είναι παράλογο να θέλουμε αεράμυνα περιοχής τώρα και να μην την είχαμε αποκτήσει όταν δέναμε τα σκυλιά με λουκάνικα ενώ οι 8 πύραυλοι cruise που θα έχουν (αν έχουν) οι Bel όταν η ΠΑ έχει 100 μοιάζουν άσκοποι

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είδηση ή άποψη;

evaggelos

αν παρουμε την μαλαισιανη εκδοση θα ειναι αρκετα καλη περιπτωση κ ποιο ορθολογικη απο 6 μπελ. Αν παμε σε γαλλικο ναυτικο να υποθεσω οτι θα παρουν και τον εκσυγχρονισμο τον μεκο με σετις κ σιφαιρ? η μπα?

christos_choris_a

Αν πράγματι πάρουμε τα 2 Arleih Burke, και επωμισθούν εκείνα το ρόλο της αεράμυνας περιοχής, τότε οι 6 Gowind 3100 αντί για 2 Belhara – οι οποίες 6 θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα! – είναι η ιδανική λύση. Ακούω συνέχεια να μιλάνε για SCALP-Naval! Μα για να γίνει η αξιοποίηση ενός τέτοιου πυραύλου με εμβέλεια 1.000 χιλιόμετρα χρειάζεται ο συνεχής επαναπροσδιορισμός των συντεταγμένων του εχθρικού στόχου (μαζί με το διάνυσμα της ταχύτητάς του) ΔΗΛΑΔΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ! Και γούστο έχει οτι αυτοί που προκρίνουν τις Belhara καταφέρνονται εναντίον της προμήθειας των F-35 και προκρίνουν λύσεις τύπου Mirage-2000-5F από την Ταϊβάν! Αν εκτοξευθεί ένας πύραυλος από 1000 χλμ. μακρυά χρειάζεται αρκετά λεπτά πτήσης μέχρι να φτάσει στο στόχο. Μια μικρή αύξηση ή μείωση της ταχύτητας του στόχου ή μια αλλαγή ρότας κατα 30 μοίρες λόγου χάρη θα έκαναν τον SCALP-Naval όταν αυτός ενεργοποιήσει το ραντάρ έρευνας του, να βλέπει μονάχα ΘΑΛΛΑΣΑ! Τα F-35 με τη δυνατότητα να ίπτανται απαρατήρητα και με τη δυνατότητα μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο πολύτιμων πληροφοριών είναι game changer και στην αναμέτρηση ναυτικών δυνάμεων.

Alexandros

Πιστεύω πως η ταχύτητα είναι απαραίτητη, βοηθάει τα πλοία να φτάσουν πιο γρήγορα στην περιοχή ενδιαφέροντος, σίγουρα η εμβέλεια των συστημάτων είναι κάτι το απαραίτητο αλλά η εμπειρία δείχνει πως, με τα ελληνικά δεδομένα πάντα, πως η φυσική παρουσία των πλοίων στο Αιγαίο είναι καθοριστική. Η γνώμη μου είναι πως ένα πλοίο με ταχύτητες κάτω των 30 κόμβων θα είναι οριακά επιχειρησιακές

Ηλιας 1966

Παντως για το Ελληνικο σχεδιο δεν υπαρχει κανενα ενδιαφερον απ’οτι βλεπω. Για να ξερουμε τουλαχιστον οτι ειναι ακαταλληλες για την Ελλαδα απο Ελληνικα χειλη.

Ody

Ακόμα και αν θέλαμε πραγματικά να κατασκευάσουμε κάποια πλοία εγχώριας σχεδίασης, θα έπρεπε να προμηθευτούμε την πρώτη ύλη (μέταλλο) από ξένη χώρα. Ένα αυτό.
Δεύτερον : Όλα τα μηχανικά και μηχανολογικά μέρη πάλι από το εξωτερικό.
Τρίτον: οπλισμός και εκπαίδευση. Ο οπλισμός θα ήταν πάλι από ξένο κράτος. Άρα τι να φτιάξουμε εδώ? Μόνο τα σχέδια?
Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, Ναυτικό και Αεροπορία, χρειάζονται σχεδόν 8-10 δισεκατομμύρια, για νέα συστήματα, μόνο και μόνο για να κρατήσουν τη “οροφή” που έχουν τώρα.
Λύση υπήρχε και υπάρχει. Πολιτική απόφαση ΔΕΝ υπάρχει!

Ηλιας 1966

Παντως για το Ελληνικο σχεδιο δεν υπαρχει κανενα ενδιαφερον απ’οτι βλεπω. Για να ξερουμε τουλαχιστον οτι ειναι ακαταλληλες για τις Ελληνικες συνθηκες απο Ελληνικα χειλη.

agnostosependytis

Αυτό μοιάζει περισσότερο με ευχή ή ονειροπόληση παρά με ρεαλιστική στρατηγική ανανέωσης του στόλου. Πριν διαμορφώσουμε όμως ρεαλιστική στρατηγική και απαντήσουμε στο τι πρέπει να γίνει, πρέπει να πούμε τι budget έχουμε για την ανανέωση του στόλου, και τι θα κοστίσουν οι Μπελάρες. Λοιπόν, εγώ θα έλεγα ότι έστω έχουμε 3 δις (περιλαμβανομένου του κόστους των Μπελάρα σε βάθος 10ετίας για την ανανέωση του στόλου (που δεν έχουμε αν πεις και τα άλλα προγράμματα του ναυτικού, υποβρύχια, τορπίλες ανανέωση ΜΕΚΟ, ελικόπτερα Romeo, FOS για τα άλλα ελικόπτερα κτλ).
Επίσης έστω ότι θέλουμε 8 πλοία (ώστε με τις 4 ΜΕΚΟ να φτιάξουν ένα μικρότερης οροφής αλλά καλούτσικο ακόμη ναυτικό).
Από τα 3 δις, αφαιρέστε όσο νομίζετε ότι κάνουν οι Μπελάρες (άλλος λέει 1,5 δις, άλλος 2,6 δις), και με ότι περισσέψει διαιρέστε το με το 6 για να δείτε τι έχουμε ανά σκάφος. Νομίζω ότι αν οι Μπελάρες κάνουν 2,6 δις, τότε τα 6 πλοία μάλλον θα είναι στα επίπεδα φουσκωτού, ενώ αν κάνουν 1,5 δις θα είναι στα επίπεδα τορπιλάκατου, εκτός και αν πάρουμε μεταχειρισμένα.
Οπότε νομίζω ότι ο δρόμος που θα διαβούμε θα είναι αυτός, και το πιθανότερο είναι να πάρουμε τις ANZAC (ναι ναι ξέρω ότι θα αποσυρθούν αργά, αλλά νομίζεται ότι αν βάλουμε ναυπηγικό για τις Gowind να τις πάρουμε νωρίτερα?
Και για να γίνω και λίγο αιρετικός και να βρίζουν όλοι για σαπάκια και σκοτώστρες και μη αξιόμαχα πλοία, θα τρολάριζα και λίγο, και θα έλεγα, η μόνη λύση να πάρουμε 6 καινούργια πλοία με περίπου 0,8-1 δις είναι ο εξής:
-Παίρνουμε 2 LCS Freedom με περίπου μισό δις την μία
-Ζατάμε να μας δώσουν δωρεάν τις 4 LCS που έχουν προς απόσυρση, δύο Freedom και δύο οι άλλες τύπου καταμαράν.
Εναλλακτικά με 3 δις, δεν παίρνουμε Μπελάρες αλλά 8 πλοία στο στυλ της Δανέζικης φρεγάτα

Dimitris

Το δικό μου Think Out Of the Box είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ναυπηγικό πρόγραμμα 12 [email protected] μέχρι το 2035. Επειδή θεωρώ ότι με την πρώτη πρόταση μου οι περισσότεροι θα σταματήσουν να διαβάζουν θεωρώντας ανόητο τον ισχυρισμό μου με την αιτιολογία ότι δεν έχουμε λεφτά για τορπίλες πως είναι δυνατόν να πάρουμε [email protected] και μάλιστα μια ντουζίνα, εξηγώ άμεσα πως μπορούν να βρεθούν τα χρήματα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης ξεκινώντας με μία μείωση άμεσα και ολοκληρωτική κατάργηση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Προτείνω αυτή η εισφορά να μην καταργηθεί αλλά να δοθεί ολοκληρωτικά στο πολεμικό ναυτικό. Η εισφορά αυτή ανέρχεται ετησίως σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπότε αν διατηρηθεί αυτή μέχρι το 2030 θα έχει αποδώσει στον ¨κουμπαρά¨ περίπου 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο για όλους μας να δώσουμε τόσο χρήματα αλλά: i. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν επιβάλλεται σε οικονομικά ασθενείς όπως άνεργους, ειδικές κατηγορίες ή ανθρώπους που έχουν εισόδημα κάτω από 12000€ ii. οι άνθρωποι που βγάζουμε πάνω από 12000€ συνήθως έχουμε και κάποιο περιουσιακό στοιχείο όπως αυτοκίνητο, σπίτι κτλ άρα θα είναι σαν να πληρώνουμε μια ασφάλεια για τα περιουσιακά μας στοιχεία όχι σε κάποιο ιδιώτη αλλά στο πολεμικό μας ναυτικό για να έχει ισχυρή αποτροπή και να διατηρεί την ειρήνη iii. Οι Έλληνες έχουμε μάθει να ζούμε με την εισφορά αλληλεγγύης από το 2011 οπότε δεν θα κάνει την διαφορά στα οικονομικά μας η διατήρησή της. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάποιος με εισόδημα 15000€ πληρώνει και θα πληρώνει 66€ το χρόνο ενώ κάποιος με εισόδημα 20000€ πληρώνει 176€.
Τώρα μ’ αυτά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ το ναυτικό μπορεί να παραγγείλει: i. 12 [email protected] με τα όπλα και την διαμόρφωση που επιθυμούν οι επιτελείς του ναυτικού. Είναι σίγουρο ότι η τιμή της κάθε μονάδας θα πέσει αισθητά σε μαζική παραγγελία και αν απαιτήσουμε η λαμαρινοδουλειά και η τοποθέτηση των συστημάτων να γίνει στην Ελλάδα, κλάσμα της δαπάνης θα επανέλθει στη χώρα μέσω της αύξησης της απασχόλησης αλλά και της αύξησης του ΑΕΠ. ii. να εκσυγχρονιστούν οι 4 ΜΕΚΟ. Οπότε μ’ αυτό το τρόπο θα έχουμε πιάσει τις 16 μεγάλες μονάδες και μάλιστα με ότι πιο σύγχρονο όπως είχαμε 16 μεγάλες μονάδες και το 2000 που υπηρέτησα την θητεία μου σε φρεγάτα. Βέβαιο τότε με μόνο τις 4 ΜΕΚΟ του κουτιού ενώ μ’ αυτό το τρόπο αποκτούμε πλοία για τα επόμενα 40 χρόνια. iii. Να προχωρήσει στην ναυπήγηση και των υπόλοιπων 2 υποβρυχίων 214. iv Να αγοραστούν επιτέλους αυτές οι τορπίλες που έχουν γίνει σήριαλ. Στις παραπάνω σκέψεις έχει μείνει εκτός η αεροπορία. Δε θα γράψω αναλυτικά γιατί το μέγεθος του σχολίου από μεγάλο θα γίνει τεράστιο. Προφανώς χρειάζεται ενίσχυση και η αεροπορία η οποία θα προκύψει από το κονδύλι των 500.000.000€ που προβλέπει ο προϋπολογισμός κατ’ έτος.

Iomar

Καλησπέρα,
Κόψατε το άρθρο στο τέλος;
Σε σχέση τώρα με την ουσία του πράγματος, θεωρώ ότι καλό θα ήταν να γίνει διεθνής διαγωνισμός ώστε να μεγιστοποιηθούν κατά το δυνατόν τα οφέλη τόσο στην οικονομία, όσο και στο ίδιο το ναυτικό.

GK_

Υπαρχουν ορισμενες πτυχες που αξιζουν μεγαλυτερη προσοχη. Μια πρωτη πτυχη μπορουμε να παρατηρησουμε ότι εχει να κανει με τους ρυθμους παραγωγης των γαλλικων [email protected] Μεχρι σημερα το γαλλικο κρατος στα πλαισια του μεσοπροθεσμου σχεδιασμου των γαλλικων ΕΔ εχει υπογραψει ένα συμβολαιο για 2 πλοια με ρυθμο ναυπηγισης 30 μηνες το καθενα και οριζοντα ολοκληρωσης τους 60 μηνες. Η λεγομενη οπσιον που θα χρηματοδοτηθει στο επομενο μεσοπροθεσμο θα αφόρα άλλα 3 πλοια. Μονο που αυτή την φορα θα ναυπηγουνται με ρυθμο 1 πλοιο ανα 15 μηνες και οριζοντα ολοκληρωσης τους 60 μηνες.
Οι Ελληνικες 2 FDI-Hellenique (FDI-H) οπως ειναι γνωστο θα επιτρεψουν να καλυψουν 2 σλοτ ναυπηγισης μεταξυ του 1ο και του 2ου γαλλικου πλοιου. Με αυτόν τον τροπο στο γαλλικο ναυπηγειο θα επιτευχτει ο ρυθμος ναυπηγησης του 1 πλοιου ανα 15 μηνες καθ’ ολη την διαρκεια της 10-ετιας που θα διαρκεσει το προγραμμα των [email protected] Όπως γινεται πολύ ευκολα αντιληπτο με αυτόν τον τροπο επιτυγχανονται οι λεγομενες «οικονομιες κλιμακας» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82) οι οποιες με την σειρα τους επιτρεπουν να μειωθει το μοναδιαιο κοστος του κάθε πλοιου τοσο στην γαλλικη οσο και στην ελληνικη διαμορφωση.
Λαμβανοντας υποψη ότι με βαση νεοτερες πληροφοριες το κοστος της φασης R&D είναι στο 20%, μπορει να υπαρξουν ορισμενα σημαντικα οφελεη για την ελληνικη αμυντικη βιομηχανια που ξεπερνουν τα σημερινα ορια που ολοι γνωριζουμε. Από μια πρωτη ματια η Ελληνικη ΕΠΑ μπορει να είναι περιπου στο 30% του συνολικου προγραμματος. Το προγραμμα να μην ξεπερασει σε αξια τα 4,6 δις, ενώ τα ελληνικα πλοια να έχουν αξια περιπου 540 εκ € χωρις το κοστος του R&D και 650 εκ € μαζι με το κοστος του R&D.
Από εκει και περα είναι λογικο ότι η επιμηκυνηση του προγραμματος αυτου με την παραλληλη ναυπηγηση επιπλεον μοναδων της [email protected] στην Ελλαδα μπορει να ευνοησει ακομη περισσοτερο τις λεγομενες οικονομιες κλιμακας για τον κάθε ενδιαφερομενο σε ελλαδα και γαλλια, επιτρεποντας μια συμπληρωματικη μειωση του μοναδιαιου κοστους κτησης αλλα και συστηρησης για ολον τον κυκλο ζωης εξαιτιας του σημαντικου βαθμου ομοιογενειας ανάμεσα σε διαφορετικες εκδοσεις που μοιραζονται κοινο σκαρί, προωστικο συστημα και πολλα από τα υποσυστηματα. Προκειται για την αναπτυξη μιας εκδοσης με κυρια αποστολη τον ανθυποβρυχιακο πολεμο και τον πολεμο επιφανειας διατηροντας της δυνατοτητες ΑΑ αυτοαμυνας απεναντι σε εναεριες απειλες. Η κυριοτερη μεταβολη εχει να κανει με την αντικατασταση των 4 σταθερων ρανταρ AESA με 1 περιστρεφομενο AESA, στην παρουσια αποκλειστικα πυραυλων SAM-SHORADS και στην ενσωματωση ενός πυροβολου των 127χλς αντι του ΟΜ των 76χλς. Ισως τελικα τα πλοια αυτά θα κοστισουν μολις 250 – 270 εκ € το καθενα.
Είναι λογικο ότι με μια τετοια προοπτικη η λυση των Gowind για την αντικατασταση σε βαθο χρονου των «Ελλη» χανει σημαντικο εδαφος από κάθε πλευρα, αλλα κυριως από το γεγονος ότι έχουν μικροτερο σκαρί σε σχεση με τις [email protected] και με τις «Ελλη» με όσα αυτό συνεπαγεται. Η ναυπηγιση των Gowind μπορει να αποτελεσει μια λυση μονο στην περιπτωση που αφόρα πλοια σαν τα ΠΑΘ εφοδιασμενα με ελικοδρομιο για τις αναγκες της ΕΟΖ και της Υφαλοκρηπιδας.

NVASSMAN

Τα νούμερα δεν βγαίνουν !
4 ΜΕΚΟ, 2 ΑΒ, 2 Bel, 6 Gowind….

My_name_is_Nobody

Αν έχω καταλάβει καλά ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους ενός πλοίου είναι τα συστήματα που φέρει.
Αν είναι έτσι τότε δεν συμφέρει να πάμε στην αγορά δύο τύπων Bel-Go.
Ας προμηθευτούμε ένα σκαρί ( Bel) τις δύο στην διαμόρφωση που συζητάει τώρα το ΠΝ και τις υπόλοιπες σε οικονομικότερη διαμόρφωση.
Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των νέων πλοίων θα έχει εν μέρη κοινή λογιστική υποστήριξη και θα υπάρχει η δυνατότητα στον ΕΜΖ να φέρεις τα πλοία σε ανώτερο επίπεδο.
Τώρα όσον αφορά την χρηματοδότηση δεν ξέρω αν μπορούν να αγοραστούν με την λογική του leasing.Τα ίδια πληρώνεις αλλά δεν τα εγγραφείς στο δημόσιο χρέος.
Και βέβαια μην ξεχνάμε πως ότι συζητάμε για νέες ναυπηγήσεις δεν λύνει το άμεσο πρόβλημα του ΠΝ που λέγεται s.

Animades

Καταρχήν οιGoWind 3100 είναι σε μέγεθος, χαρακτηριστικά και οπλισμό είναι ΦΡΕΓΑΤΕΣ.
ΑΝ πάμε σε τέτοια λύση τότε καλύτερα να Τις εξοπλίσουμε, με mk41 και 32xESSM bl2 .
(κατά τα πρότυπα των HAE )
Ενδεχομένως δε, να απαιτήσουμε τον εκτοξευτή mk41και στις FDI-Hellenique
με διαμόρφωση
: 3 x 8 Α50 με άστερ 30 (24 βλήματα) μεγάλου βεληνεκούς
ή 2 x 8 Α50 με άστερ 30 (16 βλήματα) + 1 X A70 για naval Scalp (8 βλήματα)
και 1 Χ mk41 με ESSM blockII (32 βλήματα) μέσου βεληνεκούς .
Στο κάτω κάτω και ο συνδυασμός εκτοξευτή Α50 με βλήματα CAMM ER σε τετράδες ,που έχει ανάλογες επιδόσεις με τον ESSM blockII δεν έχει πιστοποιηθεί , και φαίνεται ότι το κόστος ολοκλήρωσης του στις FDI-H αφορά το Π.Ν. ,εξάλλου το κόστος ενσωμάτωσης και πιστοποίησης του ESSM blockII στις GoWind και στο SETIS το έχουν αναλάβει οι Άραβες .
Το Π.Ν. θα πρέπει να το προσαρμόσει στις FDI-H , μεν , με κέρδος όμως την αποφυγή πολυτυπίας , και ίσως οικονομικότερα απο τα βλήματα CAMM .

Athan

Τίποτε δεν είναι σίγουρο μέχρι το πέρας της επισκέψεως του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ένα από τα θέματα υψηλά στην ατζέντα, είναι το ενδεχόμενο αγοράς Ναυπηγείου (-ων) από Αμερικανούς (ίσως και πέραν της προσυμφωνίας ONEX-Ν.Ελευσίνας). Επίσης, μαζί με την τύχη της ΛΑΡΚΟ, το θέμα της πρόσκτησης Κύριων Ναυτικών Μονάδων θα έχει την μέγιστη των προτεραιοτήτων από Ελληνικής πλευράς. Εξάλλου, η ψήφιση του Εastmed Act σε συνδυασμό με την ρήτρα ασφαλείας στην Τριμερή Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, προϊδεάζει για λύση Αμερικανικής “προελεύσεως”. Όλα αυτά βέβαια, εξαρτώνται από δύο “αστάθμητους” παράγοντες: την διάθεση του POTUS κ.Τραμπ και την πραγματοποίηση αυτής καθαυτής της επισκέψεως. Ενημερώνω τους αναγνώστες πως υπάρχει μεγάλο “άγχος” στην Ελληνική πλευρά μήπως οι εξελίξεις στο Ιράκ υποχρεώσουν τις ΗΠΑ να αναβάλλουν την συνάντηση με τον Έλληνα Π/Θ. Fingers crossed λοιπόν, για να μην χαθεί το εξαιρετικό momentum στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα ξαναλέμε στις 9 Ιανουαρίου.

Southpaw

Τεσσερις εκσυγχρονισμενες μεκο, 4 μπουρκ κσι 6-8 μπελαρα για τη χωρα που απο την αοζ της περνάει ο αγωγός που θα ανεξαρτοποιησει σε μεγαλο βαθμο την ευρωπη απο το ρωσικό αεριο, κατεχει η ιδια πολυ μεγάλα κοιτάσματα καθώς και τη μεγαλυτερη ναυτικη παραδοδη στην ανατολικη μεσογειο προκειμενου να προστατευει τον αγωγο και τις εξεδρες άντλησης, τις δικες της και των συμμαχων της. Ολα τ’αλλα ειναι ναχαμε να λεγαμε. Και οι φιλοι αμερικανοι θα πρέπει να πληρωσουν γιαυτη τη στρατηγική σχεση, οπως κανουν με το ισραηλ. Είμαστε απαραίτητη χωρα για την αμυνα της ευρωπης εξ ανατολων, εδω και πεντε χιλιαδες χρονια. Είναι καιρός να το καταλάβουμε αυτό και εμεις και οι συμμαχοι μας. Μιλαμε λοιπον για αμεση ισραηλοποιηση της ελληνικής κοινωνιας, η αντιθετη εναλλακτικη ειναι η φινλανδοποιηση στο σουλτανο.

Panos71

Γκουχουου..γκουχου.
Ησυχία παρακαλω.
Ξεκινάω:
4 μεκο μετα απο συνεργειο,
4 μπελαραδες οπως τις θέλουμε,
4 γκογιψιψιψινες οπως τις θελουμε…Ευχαριστω.
Υ.Σ.
Φυσικα ειναι ευκολος εννοούμενω οτι, εν το μεταξύ ο μπαρμπα Σαμ θα δώσει ΑΒ η ΤΙΚΟ.
Τελεία!!!

casual_learner

Παιδιά να ρωτήσω και εγώ, από που πηγάζουν αυτές οι πληροφορίες ??
εδώ δεν έχει προχωρήσει το θέμα με τις Belhara πέρα από την LOA.
Τώρα θα πάρουμε και godwing??
θα το αφήσουν έτσι οι Γερμανοί, Αμερικάνοι????

Chris Ain.

Νομίζω πως πρέπει να δούμε σοβαρά την “ευρωκορβέτα” της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας NAVIRIS που θα φέρει και ότι πιο σύγχρονο έχουν να επιδείξουν οι αμυντικές βιομηχνίες των δύο χωρών.

Fingolfin

Ο συνδιασμός Belharra και Gowind έχει και άλλα οφέλη, όπως η δυνατότητα συμμετοχής σε RMP (Recognised Maritime Picture-2021) του Γαλλικού Ναυτικού (σύντηξη δεδομένων, συνεργατικές εμπλοκές) – όπως αναφέρετε και στο τεύχος Δεκεμβρίου 2019. Συνεπώς και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ πρέπει να έχει ως βάση του το SETIS.
Το λογικό είναι να πάμε σε 2 (+2) Belharra και 4 (+2) Gowind 3100, καθώς και αναβάθμιση όλων των exocet σε block 3c.

Μιχάλης

Κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της Π&Δ για την ενδεχόμενη παραχώρηση εκ μέρους των Αμερικανών είτε αντιτορπιλικών είτε καταδρομικών (Burke ή Tico).
https://hellasjournal.com/2020/01/f-35-sto-trapezi-amerikanika-dora-gia-to-polemiko-naftiko-ke-enas-vasikos-grifos/
Το ανησυχητικό (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει προβληματισμένο με την τυχόν παραχώρηση!
Δεν φαντάζομαι οι Αμερικάνοι να μας παραχωρούν AB ή Tico και οι ναύαρχοι και οι ηγεσίες να είναι τόσο στενόμυαλοι και να απορρίψουν την προσφορά γιατί τότε θα πρόκειται για έγκλημα.

Steve

Γράφουν πολλοί για την Gowind 3100/2500… μερικές ερωτήσεις…
Οι ESSM απαιτούν καταύγαση στην Gowind????
Πόσους στόχους παρακολουθούν και πόσους εμπλέκουν ταυτόχρονα?
Είναι ο essm κατάλληλος για αεράμυνα περιοχής όπως ο Aster15/30?
Aster 30 μπαίνουν στις Gowind? Γιατί 8 aster30 και 8 aster15 με ένα Ram(21) φαίνεται πολύ πιο ολοκληρωμένο…
Οι αντίστοιχες τουρκικές ADA/Miglem
Θα είναι 30knots/smart-s/oto melara/8harpoon/21 ram/6 toeprdos
Αφού δεν μπορούμε να χτυπήσουμε στην ποσότητα και θέλουμε στην ποιότητα πρέπει να πάμε σε κάτι ανώτερο…
Όλα αυτά στο ενδεχόμενο που ΔΕΝ πιστοποιηθούν οι CAMM…

zap

Το θεμα δεν ειναι ουτε οι Μπελαρες ουτε οι Gowind, ουτε οι Α200 ή 100.
Μερος και σημαντικο μαλιστα της οποιας συμφωνιας για ενισχυση του στολου θα προτεινα να ειναι η μεταφορα τεχνολογιας και τεχνογνωσιας.
καλυτερα θα ηταν να συζητουσαμε το ποσο θα μας κοστισει να αγορασουμε την τεχνογνωσια κατασκευης του ρανταρ Seafire και των εκτοξευτων Sylver 50 και 70.
Αλλιως το να κατασκευασουμε εδω 3-4 σκαφη και να μας ερχονται συσκευασμενα τα οπλα και τα ηλεκτρονικα τους απο εξω, δεν κανουμε τιποτα παρα δινουμε μισθο για καποια χρονια σε μερικους εργατες. Χρησιμο αλλα ατελεσφορο.

KaizerAmstelVonLagerS

Αν πας σε [email protected] η σε οποιοδηποτε τυπο πλοιου ειναι επιεικως ηλιθιο να σκεφτεσαι την εισαγωγη και αλλου τυπου πλοιου για να καλυψει τις αναγκες σου σε πεδιο δρασης που ειναι κοινο.Ειδικα οταν η διαμορφωση που θες υπαρχει ηδη.
Οι [email protected] στην αρχικη τους Γαλλικη διαμορφωση(οι ορθως χαρακτηριζομενες ως τσιτσιδες για ΑΑW) με διαφορετικο ρανταρ ειναι οτι πρεπει για φρεγατες γενικου ρολου/ανθυποβρυχιακες.Με μικρες αλλαγες καλυπτουν πληρως τις αναγκες, προσφερουν ομοιοτυπια και βοηθουν στην συρρικνωση του κοστους ολου του προγραμματος.Φυσικα με αντικατασταση και των MEKO οι οποιες αν εκσυγχρονισθουν..ο εκσυγχρονισμος θα ειναι αλα Γκρεκα…δηλαδη μαπα…και θα υπηρετουν ουτως η αλλως μεχρι το τελος του προγραμματος(θα αντικατασταθουν 1 προς 1 τελευταιες) και τοτε θα ειναι…απολιθωματα.
Κατανοω την δυσκολια κατανοησης κατι τοσο απλου.Αλλα αν υπηρχε αυτη η ικανοτητα η χωρα δεν θα ηταν σε αυτην την θεση.
Gowind στην μικρη/μεσαια μορφη τους για αντικατασταση ΠΚΒ(ναι…ακομα και των Super Vita που 20αρισαν και δεν προβλπεται εκσυγχρονισμος…εκτος να φτασουν τα 40),κανονιοφορων,περιπολικων(που και εδω ειναι το χαλι το μαυρο)…
Προγραμματισμος…Σορρυ…Αγνωστη λεξη.Μιλας πρωτα για τα οπλα/ηλεκτρονικα/διαμορφωση που θελεις σε υποθετικα πλοιακια…που δεν θα εχεις…και αν τα αποκτησεις…θα τα πληρωσεις χρυσαφι σε αριθμους που δεν φτανουν και φυσικα με εκπτωσεις σε ολα τα ονειρικα θελω σου.Αυτο μαλιστα…Ειναι Ελληνικος προγραμματισμος.

Animades

comment image
F 470
6000 tones
8 X 8 MK41
APAR or SeaFire
SMART L II
16 X anti ship missiles
CAPTAS + HULL SONAR
TORPIDOS
2X CWIS
2X Aegean Hawks
1x ucav
link 16

stefanos

8-10 [email protected] χρειαζόμαστε που μαζί με τις 4 εκσυγχρονισμένες MEKO, θα δημιουργήσουν μια οροφή 12-14 κύριων μοναδων επιφανείας με περίπου 160 Scalp Naval να μπορούν να προσβάλλουν ισαριθμους στρατηγικός στόχους των δυνητικων αντιπάλων. Τα περί κορβετών είναι αστεία. Οι σύγχρονες πυραυλακατοι μπορούν να ανταπεξελθουν σε αποστολές κορβετων. Απεναντίας οι κορβέτες δεν επαρκούν για αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε φρεγάτες για να νικήσουμε τον επόμενο πόλεμο. Χρέος σας να βρείτε τα λεφτά.

kouk21

Αν και ειμαι φανατικα υπερ του να γινονται προμηθειες οπλικων συστηματων με βαση επιχειρησιακα και οχι πολιτικα-διπλωματικα κριτηρια σ αυτη την περιπτωση θα ηθελα να παμε στους γαλλους με κλειστα ματια.Ειναι οι μονοι που μας στηριζουν στο θεμα ΑΟΖ-θαλλασιες ζωνες(οχι γιατι μας αγαπησαν ξαφνικα,τα συμφεροντα τους κοιτανε οι ανθρωποι) και οι μονοι που μποροι να στειλουν καμια φρεγατα εστω και για τα ματια του κοσμου νοτια της Κρητης η κοντα στο καστελοριζο.Ο Τραμπ ειναι χαμενος καπου μεταξυ γερουσιας,Ιραν,προεκλογικης περιοδου και ερωτα με τον Ταγιπ.Η δε Γερμανια ειναι κατα την αποψη μου μια ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΧΩΡΑ.Οποιος δεν το καταλαβαινει αυτο τοτε η καινουργιος ειναι στη χωρα η ειναι φιλος με τον χριστοφορακο η δεν ξερει τι γινεται γυρω του τα τελευταια 30χρονια.Καλη η ενισχυση του ναυτικου μας με νεες μοναδες αλλα και τα μηνυματα να πηγαινουν εκει που πρεπει.Το παραμυθι με τον χρησιμο ηλιθιο της νοτιας βαλκανικης καποια στιγμη πρεπει να τελιωσει.Απο εκει περα ενισχυση απο αυριο κιολας του ναυτικου και της αεροποριας γιατι μ αυτα που γινονται στη γειτονια μας και στη μεση ανατολη μας βλεπω στο τελος να μενουμε με την στρατηγικη ψυχραιμια στο χερι……..

Ameinias

Όχι, οι φρεγάτες αντικαθίστανται με φρεγάτες… διεθνής διαγωνισμός για να φτιάξουμε τα πλοία που θα αντιπαρατεθούν στις made in Turkey φρεγάτες…. αν είναι να πάμε σε Bel εντάξει, αλλά ας δούμε τί τιμές θα πάρουμε για 6-8 πλοία (συν τον σωστό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ), τί αντισταθμιστικά κλπ…. τα χρήματα : να κόψουν τα επιδόματα-εξαγορά συνειδήσεων ( σχεδόν 3 δις την τελευταία τριετία μόνο) , να αναστείλουν την αύξηση συντάξεων περίπου 1 δις το χρόνο που προϋπολογιζουν και να κατευθύνουν κάποιον φόρο (εισφορά αλληλεγγύης;) στον επανεξοπλισμό των Ε.Δ…. Όχι σε κορβέτες που δεν μπορούν να επιχειρήσουν παντί καιρώ…

Spirit

Πάντως θαυμάζω ορισμένους, εχουν λίστα αγορών λες και πάνε σούπερ μάρκετ και γράφουν 4,6,12 FTI, και μετά άλλες τόσες Gowind, ενδιάμεσα έχουμε και κάτι AB και TICO…
Μακάρι να επιβεβαιωθούν ορισμένοι φίλοι, αλλά άλλο τι θέλουμε και τι φανταζόμαστε και άλλο πια ειναι η σκληρή πραγματικότητα.
Για ειναι πιο παραγωγική η κουβέντα ας προσγειωθούμε λίγο στην πραγματικότητα.

Tomatis

Μου φαίνεται ότι ο αριθμός των πλοίων που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε δεν βγαίνει από την καταγραφή των αναγκών μας αλλά από εκτιμήσεις του τύπου π.χ πόσα προσω;πικό διαθέτουμε, πόσα πλοία είχαμε μέχρι σήμερα, κλπ). Για να δούμε τις ανάγκες μας και αναζήτηση λύσεων out of the box κάποιες ερωτήσεις: 1. Τι ρόλους θα αναλάβουν τα πλοία μας στο Αιγαίο Η αεράμυνα μπορεί να καλυφθεί φθηνότερα από σταθερά αντιαεροπορικά? Τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να αναλάβουν την αντιμετώπιση των εχθρικών πλοίων και υποβρυχίων? Αν όχι ποια η φθηνότερη λύση αντιμετώπισή τους.?
2. Πως θα προστατέψουμε τα νησιά μας. Τι χαρακτηριστικά εξοπλισμού χρειαζόμαστε? Πως θα στείλουμε ενισχύσεις στα νησιά αν χρειαστεί? πως θα κάνουμε ανακατάλληψή τους?
3. Πως θα καλύψουμε την ασφάλεα της Κύπρου και του θαλάσσιου χώρου Κρήτης -Καστελόριζο ΄Κύπρος. Πόσα πλοία και αεροπλάνα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και για πόσο χρόνο.
4, Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αντιπάλου.
Όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική οικογένεια ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΑΔΙ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙ.

agnostosependytis

Βόλτα στο super market για ψώνια με λίστα αι προυπολογισμό (2,5 δις που λέγανε για τις 2 Μπελάρες):
1) Παραγγελία από Αμερική 2 FFGX (κόστος 1,7 δις)
2) Ζητάμε να μας παραχωρήσουν τα 4 LCS που έχουν προς απόσυρση (2 Freedom 2 independence)
3) Ζητάμε για ενδιάμεση λύση να μας δώσουν 2 ΑΒ (για το 2 και 3 τους δίνουμε το έξτρα 0,8 δις).
Καθαρίραμε και αλλάξαμε 8S.
Παραγγέλνουμε και μια 12άδα F-35 για την αεροπορία. Αν μας δώσουν για αντισταθμιστικό και κάτι καλό για τον στρατό ξηράς (Μ1Α1 καλής βερσιόν, Humvee που αποσύρουν κτλ κτλ) κλείσαμε με 4-5 δις για όλα τα σώματα. Ναι δεν είναι προοπτική 30-40ετίας που θα ήταν οι Μπελάρα, αλλά θα τα απίρναμε τώρα που είναι το νταβαντούρι και σε καλό κόστος, τι να κάνουμε παραγγελίες που είναι να τις πάρουμε σε 4-5 χρόνια? Το λέω εδώ και 1-2 χρόνια, ότι είναι να γίνει θα γίνει τώρα, τα πράγματα ήταν ήδη υπερθερμα, τώρα πια έχουμε φτάσει σε σημείο βρασμού ή τήξης θα έλεγα.
Όταν απειλείσαι άμεσα και ξέρεις ότι εντός της εβδομάδας θα μπει ένας κλέφτης σπίτι σου, δεν κάνεις παραγγελία εξοπλισμό να αμυνθείς με παράδοση σε 5 χρόνια, παίρνεις ότι μπορεί να κάνει την δουλειά άμεσα!

epampapas

Πρώτα από όλα όταν μιλάει η Lockheed πρέπει να κάθεστε προσοχή όπως όλοι στα επιτελεία.
Πέρα από την σατυρική διάθεση δεν πρέπει να το ΠΝ να εξαρτάται από τις διαθέσεις μια χώρας, ενός προμηθευτή μόνο. Είναι χαζό.
Επίσης το ΠΝ τι λέει για να στηρίζεται σε μικρά σκαριά που δεν τα πάνε το ίδιο καλά με το δύσκολο καιρό του Αιγαίου; Και να μπορείς να τις βγάλεις έξω πόσα από τα όπλα και με τι περιορισμούς θα μπορεί να χρησιμοποιήσει; Θα έχουμε τις κορβέτες για εποχιακή χρήση ίσως;

poupol

Μόνο [email protected] (για λόγους ομοιοτυπίας και λογιστικής υποστήριξης):
– 4 πολλαπλού ρόλου ► 16 Aster 30, 8 SCALP NAVAL και 32 CAMM , Captas- 4c, Kingklip mk.2, 2×3
MU90, CANTO,RAM 2x RapidFire 40mm
– 6 ASW ►NS200, 16*4=64 CAMM-ER, Captas- 4c, Kingklip mk.2, 2×3 MU90, CANTO,RAM
2x RapidFire 40mm
Τα άλλα 2+1 πλοία (για 13 πλοία οροφή) αμερικάνικα AAW με FMS για λόγους διαφοροποίησης οπλισμού. Οι [email protected] πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα συμπαραγωγής >30% και εξοπλισμός τους π.χ. ραντάρ NS200 στην Ελλάδα

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...