15.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑ«Η Ελλάδα πασχίζει να ανταγωνιστεί την Τουρκία στο ναυτικό, αλλά έχει σημειώσει...

«Η Ελλάδα πασχίζει να ανταγωνιστεί την Τουρκία στο ναυτικό, αλλά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τελευταία»

- Advertisement -

Η Τουρκία αξιοποιεί τις σημαντικές επενδύσεις που έκανε την τελευταία δεκαετία στο πολεμικό της ναυτικό, για να ενισχύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω από την Κύπρο διάφορα τουρκικά πολεμικά πλοία και πετούν οπλισμένα ΜΕΑ Bayraktar TB2, προστατεύοντας το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τα πλωτά γεωτρύπανα Fatih και Yavuz, καθώς «οι αποκλίνουσες επιδιώξεις στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία έχουν προκαλέσει αυξανόμενη αντιπαράθεση», μεταδίδει το «Ahval».
Η Άγκυρα σχεδιάζει να αναπτύξει επίσης ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος στην περιοχή, το οποίο ελληνικά ΜΜΕ δεν αποκλείουν πως θα κινηθεί νότια του Καστελλόριζου, ένα μέρος που οι Έλληνες υποστηρίζουν πως έχουν δικαιώματα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;


Πίσω από την χρήση του Τουρκικού Ναυτικού ως μοχλού ισχύος έχει ουσιαστική θέση το ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, που αποδίδει πλοία σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι μονάδες επιφανείας, με τη ναυπήγηση κορβετών και τον εκσυγχρονισμό φρεγατών, αντικαταστάθηκε ο γηρασμένος στόλος αποβατικών πλοίων και ενισχύθηκε η ναυτική αεροπορία με νέα ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επιπλέον, είναι υπό εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων τριών από τα έξι υποβρύχια Type 214TN, της πρώτης από τις τέσσερις φρεγάτες κλάσης Istif, των σκαφών συλλογής πληροφοριών κλάσης Ufuk και του LHD «TCG Anadolu». Η Τουρκία θέλει επίσης να αποκτήσει επτά φρεγάτες TF-2000 (η πρώτη θα παραληφθεί το 2027) και αναπτύσσει εγχώρια αντιπλοϊκά κατευθυνόμενα βλήματα Atmaca αλλά και το όπλο μακρού πλήγματος Gezgin.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έμεινε πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε το 2008, κατά την οποία αναγκάστηκε να παραμελήσει το ναυτικό. Όμως η Αθήνα εμφανίζεται να έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, εισάγοντας σε υπηρεσία πέντε υποβρύχια με σύστημα AIP, που θεωρούνται μεγάλη απειλή για τα σκάφη επιφανείας. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπεται να παραδοθεί η πρώτη από τις δύο πυραυλακάτους Super Vita, και η δεύτερη θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο.
Η Ελλάδα προσπαθεί ακόμη να ενισχύσει τη ναυτική αεροπορία. Τον Μάιο επανήλθε σε χρήση ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin να έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων. Επιπρόσθετα θα αποκτηθούν επτά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R από τις ΗΠΑ. Τέλος, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει μέχρι τέσσερις φρεγάτες [email protected] και συζητά τη μεταβίβαση μεταχειρισμένων πλοίων, όπως οι Adelaide της Αυστραλίας.

ΑΠΟΨΗ: Κε Υπουργέ, αυτά πρέπει να τα κάνετε πριν το τέλος του έτους…


Η Αθήνα έχει ωστόσο δύο πλεονεκτήματα που αμβλύνουν την αδυναμία ενίσχυσης του στόλου: τη γεωγραφία και τη διεθνή στήριξη.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Micha΄el Tanchum του «Austrian Institute for European and Security Studies», η Ελλάδα κρατά ακόμα το γεωγραφικό πλεονέκτημα «παρά τον εντυπωσιακό εκσυγχρονισμό του Τουρκικού Ναυτικού, διότι η Τουρκία πρέπει να διαιρεί την προσοχή της μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου / Ανατολικής Μεσογείου».
Για την πολιτική στήριξη, τέλος, ο Τούρκος αναλυτής σε θέματα ναυτικής ασφάλειας Mehmet Cem Demirci τονίζει: «Η Ελλάδα έχει την ευρωπαϊκή υποστήριξη, ενδυναμώνει τις συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής και έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ». Και συμπληρώνει: «Αυτή η πολιτική στήριξη μπορεί να μετατραπεί πιθανόν σε στρατιωτική βοήθεια, αν κριθεί αναγκαίο. Για παράδειγμα, το Ισραήλ φτιάχνει ραντάρ ναυτικής επιτήρησης στην Κρήτη».

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

RCH-155, το σύγχρονο γερμανικό οβιδοβόλο που παίρνει πρώτη η… Ουκρανία

Το πόσο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας φάνηκε και από τη γερμανική ανακοίνωση ότι θα την προμηθεύσουν με 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα RCH-155 έναντι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

28
Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαρτίου 1913: Η απελευθέρωση της Αδριανούπολης από...

0
Oι ενωμένες Βουλγαρικές και Σερβικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, μετά από τρίμηνη πολιορκία, κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο.Η Αδριανούπολη...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...

H Αίγυπτος χτίζει με καταιγιστικό ρυθμό φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200ΕΝ

Η 4η αιγυπτιακή ΜΕΚΟ Α200ΕΝ (και η πρώτη τοπικής κατασκευής) χτίζεται με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό στα Ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που...

Κομισιόν: Τον Απρίλιο η πρόταση της για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ

Εντός του Απριλίου αναμένεται πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ,...