25 C
Athens
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Πολύ σύντομα η αποστολή των Patriot στη Σ. Αραβία – Η Ελλάδα “means business”

- Advertisement -

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε ανώτατο επίπεδο, την αποστολή μιας Μοίρας Patriot στη Σαουδική Αραβία, ως συνδρομή για την προστασία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από πυραυλικές επιθέσεις. Αν και η αποστολή έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και ζητημάτων διοικητικής μέριμνας για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, για τα οποία το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απαίτησε υψηλά στάνταρντς (διαβίωση κτλ), πλέον όλα έχουν δρομολογηθεί και η ομάδα που θα στελεχώσει τη Μοίρα, βρίσκεται στη διαδικασία των απαιτούμενων ιατρικών ελέγχων. Επομένως, η αποστολή της ελληνικής Μοίρας Patriot, αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα.

Τυχόν ανάπτυξη Α/Α συστημάτων από την Ελλάδα στη ΣΑ μόνο πλεονεκτήματα θα έχει για τη χώρα μας.

Γιατί να στείλει η “πτωχή πλην όμως τίμια” Ελλάς “στρατό” να “πεθάνει για τους πολέμους των Σταυροφόρων”; Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε λίγο σοβαρά σε αυτή τη χώρα, κι ας κόψουμε τα τσιτάτα άλλων εποχών, που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Η χώρα μας έχει πανίσχυρες και καλά εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αξιωματικοί και τα στελέχη τους διαπρέπουν όπου κι αν πάνε. Αντί λοιπόν να δούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σαν μοχλό ανάπτυξης, σαν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, τις βλέπουμε σαν μια ακόμη ΔΕΚΟ.

Να πάμε να πολεμήσουμε για την Σαουδική Αραβία; δεν πάμε πουθενά να πολεμήσουμε. Και στην τελική, είμαστε φίλοι και εταίροι με το κράτος αυτό; πρέπει να το αφήσουμε να το βοηθήσουν οι Τούρκοι; Θα κάνουμε ποτέ το χρέος μας απέναντι στο ΝΑΤΟ πριν ζητήσουμε εμείς οι ίδιοι βοήθεια;

Ποια τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση; αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτή η συμβολική αλλά ουσιαστική παρουσία της χώρας μας εκεί, τότε μάλλον ζει σε άλλη εποχή. Μια μικρή έρευνα θα δείξει ότι τα ανύπαρκτα στρατιωτικά Σκόπια, έστελναν ισχνές στρατιωτικές δυνάμεις παντού, Ιράκ, Αφγανιστάν, κτλ, αρκεί να μπορούσαν. Το αποτέλεσμα το είδαμε όλοι, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, με διεθνή συνεννόηση και πίεση προφανώς, έδωσε στους βόρειους γείτονες γλώσσα και εθνότητα.

Καλώς ή κακώς οι ΕΔ είναι ένας μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Και η εξωτερική πολιτική μιας χώρας που θέλει να απολαμβάνει διεθνούς σεβασμού και αναγνώρισης, περιλαμβάνει την αξιοποίησή τους ως μέσο “σκληρής” διπλωματίας, ακόμη και χιλιάδες μίλια μακριά από τη βάση τους. Για ποιο λόγο η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία κτλ συμμετέχουν ενεργά στη επιχείρηση Inherent Resolve βομβαρδίζοντας στόχους σε Ιράκ και Συρία; Για ποιο λόγο η Ελλάδα που διαθέτει μεγαλύτερο στόλο μαχητικών αεροσκαφών και λοιπών μέσων και από τις 3 προαναφερόμενες χώρες συνολικά να μην προβάλει την ισχύ της -στο μέτρο του δυνατού- στο εξωτερικό; Γιατί η Ελλάδα να παραμένει στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων απολαμβάνοντας το σεβασμό των συμμάχων; Οι εποχές του λαϊκισμού και των τσιτάτων “έξω οι βάσεις του θανάτου” πρέπει να περάσουν ανεπιστρεπτί. Ή θα είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, ή θα τις ακολουθούμε.

Με την επιβεβαίωση του δανεισμού πυραυλικού συστήματος Patriot από την Αθήνα στη Σαουδική Αραβία, γράφουν οι Times, η Ελλάδα «αναλαμβάνει ουσιαστικά έναν αμυντικό ρόλο που συνήθως διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Το άρθρο σχολιάζει ότι μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν ο κύριος Ευρωπαίος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης και ότι γι ‘αυτόν τον λόγο δεν συμπεριλήφθηκε στο μποϊκοτάζ πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ τη δεκαετία του 1970. Τώρα, το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά με το Ισραήλ αποτελεί ένδειξη για το πώς διαμορφώνεται μια νέα στρατηγική τάξη στην περιοχή, καθώς διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ χάνουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή και στρέφουν την προσοχή τους στο μέτωπο της Κίνας. Κοινός παρονομαστής των νέων σχέσεων που αναπτύσσει η Ελλάδα είναι οι διαφορές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών και της Τουρκίας. Οι Σαουδάραβες βλέπουν την Άγκυρα ως αντίπαλο στην ηγεσία του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου. Τα ΗΑΕ έχουν χαρακτηριστεί ως η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτούς τους νέους στενούς δεσμούς, λόγω της επιθετικής αντίθεσής τους στην τουρκική υποστήριξη στο πολιτικό Ισλάμ και στις προσπάθειές τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από την «ομπρέλα ασφαλείας» των ΗΠΑ.

Ναι αλλά επί του πρακτέου τι κερδίζουμε;

Ας αφήσουμε στην άκρη τα περί εκπαίδευσης σε επιχειρησιακές συνθήκες, τα περί εκπλήρωσης υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ, περί προστασίας της ροής πετρελαίου προς τα ελληνικά διυλιστήρια (που παρεμπιπτόντως τα προϊόντα διύλισης είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν μας, δηλαδή κερδίζουμε περισσότερα από το σαουδαραβικό πετρέλαιο διυλίζοντάς το, παρά πληρώνουμε εισάγοντάς το) κοκ… Με αυτή την αποστολή, δηλώνουμε πως είμαστε ξεκάθαροι στρατιωτικοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας.

Κάποιοι θέλουν πάρα πολύ να “κοντύνουν” την Τουρκία, να σταματήσει να το παίζει νέα Οθωμανική Υπερδύναμη. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και οι Άραβες, που μαρτύρησαν υπό οθωμανική κατοχή. Σε μια κρίση, θα χρειαστούμε πολύ βοήθεια, κρυφή και φανερή. Κάποιοι μπορούν να τη δώσουν αλλά δεν θα το κάνουν γιατί φοβούνται ή δε θέλουν. Κάποιοι θα θέλουν, αλλά δεν θα μπορούν. Οι Άραβες, σίγουρα μπορούν, ας τους πείσουμε κιόλας να θέλουν. Το Κατάρ επέλεξε την Τουρκία, ας επιλέξουν οι Άραβες εμάς!

Η αποδοχή του αιτήματος για την αποστολή Patriot στην Σαουδική Αραβία, σημαίνει πως η Ελλάδα “means business”, και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, θα εμπλέξει σε αποστολή στο εξωτερικό, μια τόσο ισχυρή και σημαντική μονάδα των ΕΔ, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη σε σύμμαχο χώρα. Εξυπακούεται πως εάν μια χώρα θέλει να έχει “απαιτήσεις” στήριξης από τους συμμάχους της, θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει βοήθεια και όταν της ζητηθεί. Αν η χώρα μας είναι ανύπαρκτη στρατιωτικά στο εξωτερικό, θα είναι και σε διπλωματικό επίπεδο. Και αυτό είναι μετά βεβαιότητας το σπουδαιότερο αντάλλαγμα που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την αποστολή των Patriot στην Σαουδική Αραβία.

Θέση ανάπτυξης

Αν και η τελική θέση ανάπτυξης παραμένει απόρρητη, εντούτοις γνωρίζουμε με απόλυτη σαφήνεια πως η ελληνική Μοίρα θα αναπτυχθεί πλησίον σε κάποια υψηλής αξίας πετρελαϊκή εγκατάσταση και όχι κοντά σε στρατιωτικό στόχο. Όταν λέμε “πλησίον”, εννοούμε ίσως και αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά, χάρη στο μεγάλο βεληνεκές των πυραύλων Patriot. Η τοποθεσία που θα αναπτυχθούν τα ελληνικά Patriot θα γίνει με το σκεπτικό της ασφάλειας του προσωπικού, δηλαδή μακριά από στόχο “πρώτης γραμμής”, κάτι που αποτέλεσε ανελαστικό προαπαιτούμενο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας. Η παρουσία παρόλα αυτά θα είναι καταλυτική, δεδομένου πως τα Patriot μπορούν να προσφέρουν Α/Α άμυνα περιοχής και όχι σημείου, δηλαδή, όπως προαναφέραμε, μπορούν και θα είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον “στόχο”.

Θα διαταραχθεί η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης τον περασμένο Απρίλιο, με θέμα «Αποστολή μίας Πυροβολαρχίας PATRIOT PAC-3 στη Σαουδική Αραβία», ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει:

«Η διάθεση μίας (1) Συστοιχίας πυραύλων ΡΑΤRΙΟΤ, αφενός θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη Χώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρέχοντας εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες στο προσωπικό, οι οποίες θα προκύψουν από τη δράση και τη συνεργασία σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον αεράμυνας, βελτιώνοντας τελικά το επαγγελματικό του επίπεδο

Εν κατακλείδι, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο της Κορέας (με εξαίρεση ίσως το λόχο που στάλθηκε στη Σομαλία στις αρχές της δεκαετίας του ’90), η Ελλάδα στέλνει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στο εξωτερικό, όχι μόνο για προβολή ισχύος, αλλά και για προσπορισμό οφελών που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να προκύψουν.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

39 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
39 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;

Κυριακή βράδυ, και αποφασίζουμε να αγγίξουμε ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα. Το ενδεχόμενο απόσυρσης κάποιων εκ των LCS Freedom του USN, και το θέμα της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΠΑ εκσυγχρονίζει 7 Canadair CL-415 και η Πυροσβεστική 2...

35
 Με νεότερη ανάρτησή της στη σελίδα στο FaceBook, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ελλάδα , αποκαλύπτει σήμερα πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά

Related News

Ν. Αναστασιάδης: Δεν περιμένει πολλά από τη συνάντηση με τον Τατάρ και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ λόγω τουρκικής μεγαλοστομίας

Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι λόγω των συνεχών δηλώσεων είτε του κ. Ερντογάν είτε του κ. Τσαβούσογλου είτε με τα όσα...

Ο Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να μιλήσει αύριο στη Νέα Υόρκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα πει πως «δεν...

Ενημέρωση Δένδια στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την τουρκική πρόκληση στην Κρήτη

Για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που...