17.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΜητσοτάκης: Τι κάναμε για F-16, P-3, Rafale, F-35, EΑΒ, ναυπηγεία - τι...

Μητσοτάκης: Τι κάναμε για F-16, P-3, Rafale, F-35, EΑΒ, ναυπηγεία – τι προτείνουμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

- Advertisement -

Την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για την αποβολή των πολιτικών σχηματισμών που επιβουλεύονται την δημοκρατική ομαλότητα, με την σχετική νομοθετική ρύθμιση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Ο ίδιος ανάμεσα στα άλλα είπε:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ξεκινώντας, θα ήθελα και από το βήμα της Βουλής και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των συναδέλφων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να εκφράσω την οδύνη μου για τα πολλά θύματα των ισχυρότατων σεισμικών δονήσεων που πλήττουν από χθες τα ξημερώματα την Τουρκία.

Όπως γνωρίζετε και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο Erdoğan, να μεταφέρουμε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό λαό και να θέσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας στη διάθεση των τουρκικών αρχών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες, πραγματικά, με μία πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή.

Ήδη ένα πρώτο C-130 με μία έμπειρη ομάδα της ΕΜΑΚ έχει αναχωρήσει και έχει προσγειωθεί στη βάση του Ιντσιρλίκ και επιχειρεί ήδη σε μια περιοχή που της έχει υποδειχθεί από τις τουρκικές αρχές. Είναι βέβαιο, όμως, ότι θα χρειαστεί μια πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να υποστηριχθεί η Τουρκία, αλλά και η Συρία, απέναντι σε μία κρίση ανθρωπιστική η οποία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.

Ξεκινώντας από το εκτενές νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, θα έλεγα ότι έρχεται να απαντήσει σε μία ευρύτατη δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων του ένστολου προσωπικού. Αναφέρεται σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στη σταδιοδρομία, στις αποδοχές αλλά και στην περίθαλψη των στρατιωτικών μας. Ταυτόχρονα, επικαιροποιεί και συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνοφυλακής η οποία, όπως ξέρετε, έχει πάντα έναν πολύ ζωτικό ρόλο να παίξει, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Και απλώνεται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε πέντε διαφορετικά πεδία, θα τα διατρέξω εν συντομία, θα αναφερθούν σε αυτά στη συνέχεια και οι ομιλητές μας αλλά και ο Υφυπουργός.

Να τονίσω ότι ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απουσιάζει από τη σημερινή συνεδρίαση καθώς βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υπογραφή μίας σημαντικής συμφωνίας συνεργασίας της πατρίδας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα εθνικής άμυνας.

Ειδικότερα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα είναι νόμος του κράτους, συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία. Έτσι θα καλύπτονται δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των υπηρετούντων αλλά και των οικογενειών τους και τις συνταγές των φαρμάκων τους πλέον θα εκτελούν και φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ απλοποιείται και η διαδικασία επιστροφής στελεχών στην υπηρεσία μετά από μακρά αναρρωτική άδεια, όπως και αμέσως μετά η ένταξή τους σε ειδική κατάσταση για λόγους υγείας.

Ένα δεύτερο πλέγμα προβλέψεων αφορά το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Σε αυτό οι μερισματούχοι θα μπορούν πλέον να πάρουν έκτακτο μέρισμα, καθώς τα μερίδια και αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται. Είναι και αυτό ένα χρόνιο αίτημα των στρατιωτικών μας.

Καταργούνται, επίσης, οι μειώσεις οι οποίες είχαν επιβληθεί το 2012, σε δύσκολους καιρούς για τους δικαιούχους του Ταμείου. Και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα, το γνωστό σε όλους μας ΝΙΜΤΣ, θα δέχεται πλέον για νοσηλεία και εν ενεργεία υπαξιωματικούς του Στρατού, των κοινών σωμάτων των τριών κλάδων, αλλά και της Αστυνομίας.

Στις οικονομικές ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί προστίθενται σήμερα τρεις ακόμα: ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Δεύτερον, η προϋπηρεσία των Εθελοντών Μακράς Θητείας αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας. Και τρίτον, από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ στρατιωτικών λεσχών.

Ο νέος νόμος εξορθολογίζει ταυτόχρονα και την επαγγελματική διαδρομή των ενστόλων. Για παράδειγμα, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας θα μπορούν πλέον να αποστρατεύονται με το βαθμό το Λοχαγού. Και στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου του 1996, για το χρόνο παραμονής σε κάθε βαθμό θα υπάγονται πλέον και οι αξιωματικοί με 25 πλήρη έτη υπηρεσίας μέχρι το 2018, ενώ λύνονται και μια σειρά από επιμέρους θέματα, όπως η δυνατότητα ένταξης αξιωματικών του υγειονομικού σώματος σε άλλες ειδικότητες.

Ο πέμπτος, τέλος, τομέας ρυθμίσεων, αφορά τους στρατεύσιμους και την Εθνοφυλακή. Οι απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα μεταφέρονται -όπως μου φαίνεται απολύτως προφανές- αυτόματα στο Πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους. Απλούστερα θα μεταβιβάζεται και το δικαίωμα απαλλαγής στον επόμενο αδερφό, εάν ο δικαιούχος δεν μπορεί να εργαστεί, ενώ και η Εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της και με τις τάξεις της πλέον να ανοίγονται σήμερα στις γυναίκες.

‘Ακουσα με προσοχή την κα. Σακοράφα που έκανε κάποιες εκτενείς αναφορές σε εκκρεμότητες που αφορούν τους ΕΠΟΠ. Πράγματι, είναι σε γνώση μας το συγκεκριμένο ζήτημα. Το μελετάμε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για να μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα ζητήματα που τους αφορούν.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι σίγουρος ότι όσα σας ανέφερα μπορεί να ακούγονται -εκτός από τους ειδικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αγαπητέ κ. Ναύαρχε και κ. Στρατηγέ- κάπως τεχνικά. Φανερώνουν, όμως, αυτό το οποίο νομίζω ότι έχει επισημανθεί από αρκετούς ομιλητές, ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις και χρόνιες αντιφάσεις οι οποίες ταλαιπωρούσαν την εσωτερική ζωή του στρατεύματος.

Από την άλλη, πιστεύω ότι αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για όλα τα θέματα που αφορούν τους ένστολους: από την υγεία μέχρι την υπηρεσιακή τους ανέλιξη, και από την οικονομική τους ανακούφιση μέχρι την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητά τους.

Το νομοσχέδιο αυτό, άλλωστε, συμπληρώνει μια σειρά από σημαντικές προηγούμενες πρωτοβουλίες που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και προφανώς δεν αναφέρομαι μόνο στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, που πρώτα και πάνω απ’ όλα τους παρέχουν τα μέσα για να μπορούν να επιτελούν καλύτερα την αποστολή τους, ούτε στον σημαντικό αριθμό των προσλήψεων που έχουν γίνει, διευκολύνοντας συνολικά το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλώ για συγκεκριμένες και για χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους, οι οποίες πράγματι βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα για την αποστολή την οποία επιτελούν.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση. Θυμίζω επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία τα πτητικά – καταδυτικά επιδόματα σε πιλότους, αλεξιπτωτιστές, πληρώματα υποβρυχίων να μην φορολογούνται καθόλου, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επιτελούν τις κατά τεκμήριο πιο δύσκολες, τις πιο επικίνδυνες αποστολές.

Ειδικό επίδομα λαμβάνουν ακόμα όσοι υπηρετούν σε πλοία αποστολής και έχουν χορηγηθεί επίσης πρόσθετα οδοιπορικά έξοδα σε όλο το προσωπικό που επί τρία χρόνια βρίσκεται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Την ίδια περίοδο, επί αυτής της διακυβέρνησης, υπήρξαν σημαντικές οργανωτικές μεταβολές που έφεραν έμμεσες οικονομικές βελτιώσεις. Ανάμεσά τους σημειώνω την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» αλλά και τη διευθέτηση της εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Διάρκειας, αλλά και των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Και αυτά, ενώ έρχεται αύξηση στις αποδοχές των μαθητών των παραγωγικών σχολών και των στρατεύσιμων, μαζί με την εναρμόνιση του διοικητικού και του μισθολογικού βαθμού σε εθελοντές μακράς θητείας.

Όλα αυτά τα μέτρα έχουν σημαντικό προϋπολογισμό, ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια. Θα το ξαναπώ όμως: απέχουμε αρκετά από το να είμαστε εκεί που θέλουμε. Όμως, θα επιμείνω, ότι εν μέσω των πολλών κρίσεων, της διεθνούς ακρίβειας, κάνουμε αυτά τα οποία μπορούμε και αυτά τα οποία επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Ότι χωρίς αυταρέσκεια και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούμε. Και αυτό πιστεύω ότι το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν με υπερηφάνεια το εθνόσημο. Οι ίδιοι που ξέρουν ότι όσο η εθνική οικονομία θα μεγεθύνεται, τόσο και η δική τους ανταμοιβή θα επεκτείνεται.

Τα επόμενα χρόνια, άλλωστε, θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το δημόσιο. Και ναι, θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο, αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, από 1/1/2024.

Δεν ισχύουν, λοιπόν, οι ανεδαφικές κριτικές, οι στρεβλώσεις που ακούγονται -μερικές φορές εκτιμώ υποκριτικά- από την αντιπολίτευση, ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι μόνο γιατί προέρχονται από το κόμμα που αντιτάχθηκε ουσιαστικά σε όλες τις διεθνείς αμυντικές συμφωνίες μας. Από το κόμμα που διαφώνησε με πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καταψηφίζοντας μέχρι και τα κονδύλια της άμυνας, γιατί αυτή τάχα «δεν είναι αυτοσκοπός». Έτσι δεν το είπατε, κ. Τσίπρα;

Στη δευτερολόγια του, ο πρωθυπουργός αναφέθηκε πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ:

«Όταν σας ασκήσαμε κριτική για στάση σας, την στοιχειοθετήσαμε:

  • Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες.
  • Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, που θωρακίζουν αμυντική θέση χώρας.
  • Γιατί δεν στηρίξατε τις σημαντικές επενδύσεις για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με Φρεγάτες και Ραφάλ και γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη παραλάβει 10 από τα 24 Ραφάλ.
  • Ο πατριωτισμός δεν είναι θεωρητική έννοια. Αποδεικνύεται στην πράξη και από τις προτεραιότητες. Για σας η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, το είπε και ο ξάδερφός σας που είναι δίπλα σας. Αυτά λέγατε και τώρα έρχεστε με την ομιλία σας να τα αλλάξετε αυτά».

«Εμείς κ. Τσίπρα κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς να διακινείται μαύρο χρήμα όπως γινόταν άλλες εποχές. Και αυτό ενόχλησε πολλούς…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε κάποιες συγκρίσεις:

«Πριν από τέσσερα χρόνια μας παραδώσατε την κυβέρνηση, ποια ήταν αλήθεια η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας;

Στην Αεροπορία η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει 6 από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει. Εμείς ως χώρα, η δική σας κυβέρνηση, είχαμε συμφωνήσει την αναβάθμιση των Viper χωρίς να νομοθετήσουμε. Νομοθετήσαμε εμείς, η κυβέρνηση μας και την ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Ραφάλ, που μας δίνουν υπεροχή, προχωρά αναβάθμιση των βάιπερ και έχουμε την πρόταση να προσθέσουμε μια μοίρα F 35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Η Τουρκία είναι έξω από πρόγραμμα F35 και έχει τεράστιες δυσκολίες αναβάθμισης των F16 σε ένα βαθμό γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Τυχαία έγιναν όλα αυτά;»

«Έχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τα ναυπηγεία. Παραλάβαμε δυο χρεοκοπημένα ναυπηγεία όπου το ΠΝ δεν είχε δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Εξυγιάναμε δυο ναυπηγεία και σήμερα το ΠΝ έχει τη δυνατότητα να έχει επιλογές.

Και έρχομαι στο θέμα της ΕΑΒ. Αυτή που μας παραδώσατε ήταν στα όρια της χρεοκοπίας που δεν μπορούσε να επισκευάσει τα αεροπλάνα. Μας παραδώσατε μια ΕΑΒ διαλυμένη. Σήμερα έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 στελέχη. Νέα παιδιά, εξειδικευμένο προσωπικό με καλύτερες απολαβές. Και σήμερα η ΕΑΒ λειτουργεί. Εσείς τι κάνατε: Δώσατε 500 εκ. να αναβαθμίσετε αεροσκάφη που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από μένα. Αναγκαστήκαμε να το τρέξουμε το πρόγραμμα γιατί είχαμε συμβατική υποχρέωση.

Στο θέμα του προσωπικού. Πραγματικά δάκρυσα για το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη. Αν μας κατηγορείτε γιατί τον Φεβρουάριο που υλοποιούμε κάτι που υποσχεθήκαμε πέρσι, εσείς τι να μας πείτε που είχατε τάξει 20 δισ. και τελικά βάλατε 50 φόρους.

Επί δικών σας ημερών. Όλοι εκφράσαμε τη συγκίνηση για την πτώση του Φάντομ. Όμως επί δικών σας ημερών το 50% του πτητικού επιδόματος ήταν φορολογητέο. Εμείς το αλλάξαμε και αυτό…”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

43 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
43 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

RCH-155, το σύγχρονο γερμανικό οβιδοβόλο που παίρνει πρώτη η… Ουκρανία

Το πόσο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας φάνηκε και από τη γερμανική ανακοίνωση ότι θα την προμηθεύσουν με 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα RCH-155 έναντι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

28
Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαρτίου 1913: Η απελευθέρωση της Αδριανούπολης από...

0
Oι ενωμένες Βουλγαρικές και Σερβικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, μετά από τρίμηνη πολιορκία, κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο.Η Αδριανούπολη...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...

Διαβεβαιώσεις Πούτιν: Δεν συγκροτούμε στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα

Η Ρωσία και η Κίνα δεν σχηματίζουν στρατιωτική συμμαχία, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, επισημαίνοντας ότι...

Κομισιόν: Τον Απρίλιο η πρόταση της για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ

Εντός του Απριλίου αναμένεται πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ,...