20.7 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Έφτασε η στιγμή να συνεργαστούμε στρατιωτικά από τις χώρες του Κόλπου; τι μπορούν να μας προσφέρουν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ;

- Advertisement -

 
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των ημερών που πέρασαν, αλλά και προφανώς θα αναδειχτούν και στο άμεσο μέλλον, είναι το θέμα της αποστολής ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot PAC2 GEM στη Σαουδική Αραβία, για την προστασία είτε κάποιας μονάδας διύλισης, είτε για την προστασία κάποιων πετρελαιοπηγών.

Τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός (βίντεο)


Από τις τελευταίες προέρχεται το περισσότερο πετρέλαιο που καταναλώνουμε στην Ελλάδα και την Δυτική Ευρώπη, συνεπώς, η κίνηση αυτή, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, έχει και σα στόχο να προστατεύσει την απρόσκοπτη διακίνηση πετρελαίου προς τη χώρα μας.
Φυσικά, αυτός είναι μάλλον ο τελευταίος λόγος που η Ελλάδα στέλνει εκεί την πυροβολαρχία. Απλά, αυτό που λέμε, και δε θέλουμε να παρεξηγηθούμε, είναι πως υπάρχει και ο λόγος προστασίας της Εθνικής μας Οικονομίας. Χωρίς να μπλέξουμε ιδιαίτερα με τα μακροοικονομικά, σκεφτείτε τι επίδραση θα είχε στην ασθενική ανάπτυξη της χώρας μας, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 30 ή 40%.

Οι στόχοι του ταξιδιού του πρωθυπουργού σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Πάμε τώρα στον πραγματικό σκοπό του άρθρου. Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στον Κόλπο. Το Ιράν, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής, φαίνεται πως έχει αποκτήσει ένα σύμμαχο, το Κατάρ. Αντίθετα, οι δυο μεγάλοι “παίκτες” της περιοχής, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, για πρώτη φορά επίσης, φαίνεται να τα βρίσκουν με το Ισραήλ.
Αν και τα δυο κράτη παραμένουν μουσουλμανικά, εντούτοις φαίνεται πως δεν συντάσσονται μαζί με το Ιράν, Κατάρ, Χαμάς και Χεζμπολάχ, που θέλουν το εκ θεμελίων ξερίζωμα του Ισραήλ από τη Μέση Ανατολή.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία, επιτέλους εξωστρέφεια της αμυντικής μας πολιτικής;


Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις ισορροπίες στην περιοχή. Οι περισσότερες αραβικές χώρες, επιλέγουν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, μια διαδικασία που έχει πετύχει με την Αίγυπτο, και θα μπορούσε να πετύχει μια χαρά και με τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου.
Το Κατάρ, οδηγούμε ίσως από μια “τάση” των εύπορων κατοίκων του, έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει διάφορες εξτρεμιστικές τάσεις κατά της Δύσης και του Ισραήλ. Ανεπίσημα, γιατί επίσημα το Κατάρ πουλάει σχεδόν την παραγωγή του στη Δύση, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Δύσης. Που κολλάει όμως η Τουρκία;

Ελληνικά Patriot στη Σαουδική Αραβία; Αποφάσισε η Ελλάδα να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική;


Η Τουρκία είναι ένας από τους αγαπημένους επενδυτικούς προορισμούς των Καταριανών. Και πιστεύεται πως η Τουρκία δεν είναι επενδυτικός προορισμός γιατί οι Καταριανοί θεωρούν πχ την Ελλάδα κακό τόπο για επένδυση. Συμβαίνει γιατί η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, που εδώ και 20 χρόνια μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε ισλαμική “δημοκρατία”, με κυβερνήτη πραγματικό Σουλτάνο.
Έτσι, το Κατάρ συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα, και φαραωνικά σχέδια της Τουρκίας, από τις σήραγγες κάτω από το Βόσπορο, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, την μετατροπής της Πόλης σε … νησί (!), αλλά και επίσης σε κάθε μεγάλη βιομηχανία της χώρας, και δη στρατιωτική. Έτσι βρίσκουμε το Κατάρ πίσω από κάθε μεγάλο στρατιωτικό “επίτευγμα”, από το Altay (φανερά), μέχρι την κατασκευή πλακετών για Α/Τ πυραύλους.

Ο Ερντογάν τείνει «χείρα φιλίας» στη Σαουδική Αραβία, “βγάζει λάδι” τον βασιλιά Σαλμάν για Κασόγκι


Σε απευθείας ανταπόδοση, η Τουρκία όχι απλά έχει δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, αλλά έχει στείλει δυνάμεις. Η αποστολή των δυνάμεων αυτών έγινε την περίοδο που η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα σύνορα με το Κατάρ, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φοβούνταν πως τα άρματα της θα καταλάμβαναν το Εμιράτο σε χρόνο ρεκόρ.
Όχι πως θα τους σταματούσε η τουρκική ταξιαρχία, δεν θα είχε τη δύναμη ή τα μέσα, αλλά οι Τούρκοι έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους σωτήρες/ χρηματοδότες/ συνοδοιπόρους Καταριανούς.

Η Τουρκία επεκτείνει σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ


Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, η Τουρκία υιοθέτησε μια ξεκάθαρη ρητορική κατά του Ισραήλ, και πλέον, θεωρείται πλέον όχι μόνο σαν διπλωματικός κίνδυνος, αλλά και στρατιωτικός! Ταυτόχρονα απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ, ικανοποιώντας τους αντισημίτες Άραβες, ενώ φυσικά το Κατάρ, υπό το φόβο της ΣΑ, αγοράζει δυτική υποστήριξη αγοράζοντας κάθε μαχητικό αεροσκάφος που υπάρχει στη διεθνή αγορά.
Η Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ισχυροποιεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο (τον σημαντικότερο σύμμαχο της ΣΑ και ΗΑΕ στην περιοχή της Μεσογείου), αλλά παραμένει αρκετά “μακρυά” από τις χώρες του Κόλπου.

«Shahin-21»: συσφίγγοντας τους δεσμούς Τουρκίας-Κατάρ


Η προηγούμενη κυβέρνηση, ξεκίνησε ένα είδος στρατιωτικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ, και η αλήθεια είναι πως έχει γίνει αρκετή δουλειά από τη χώρα μας σε ότι αφορά τις σχέσεις με τα Εμιράτα. Άλλωστε, η διάθεση υπερπολύτιμων ανταλλακτικών για τις φρεγάτες Kortenaer επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις
Σε σχέση με την Σαουδική Αραβία η Ελλάδα αν και είχε πάντα εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις, ποτέ δεν είχαμε κάτι σοβαρό σε επίπεδο άμυνας. Πολλοί από τους παλιούς αναγνώστες θα θυμούνται την χρηματοδότηση τουρκικών αμυντικών προγραμμάτων, όπως μια 80άδα μαχητικών F-16C/D μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, από τα σαουδαραβικό πετρέλαιο.

Η Τουρκία δημιουργεί νέα βάση στο Κατάρ και αναπτύσσει περισσότερους στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο


Τότε όμως η Τουρκία ήταν στο στενό πυρήνα του ΝΑΤΟ και της Δύσης, σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και φυσικά δεν ήταν ισλαμικό κράτος. Τώρα, κάτι τέτοιες κινήσεις τις έχουν μετανιώσει οι Σαουδάραβες…
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπόθεση Κασόγκι. Χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, είναι προφανές πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε. Οι Τούρκοι, όχι απλά έστειλαν τον δημοσιογράφο σαν πρόβατο στη σφαγή, αλλά η ΜΙΤ είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση κινηματογράφησης της εκτέλεσης.
Μια τέτοια δολοφονία είναι αποτρόπαια, αλλά φυσικά δεν είναι η μόνη που γίνεται, απλά είναι η μόνη που δημοσιοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο. Χάρη φυσικά, στο καθεστώς Ερντογάν, που έγραψε το σενάριο, και έκανε τη σκηνοθεσία. Οι Σαουδάραβες απλά έπαιξαν το ρόλο του ηθοποιού, εν αγνοία τους. Και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Η Σαουδική Αραβία απαντά στη φιλία Τουρκίας-Κατάρ, ενισχύοντας το YPG με $100 εκατομμύρια


Το θέμα είναι πως κάποια στιγμή, ξυπνήσαμε κι εμείς σα χώρα, και διαπιστώσαμε πως οι Άραβες, που ετοιμάζονται από τώρα για την εποχή χωρίς πετρέλαια, θέλουν ασφαλείς και κερδοφόρες επενδύσεις. Έτσι, είναι έτοιμοι να επενδύσουν και στη χώρα μας, αρκεί να υπάρχουν αρκετές μεταρρυθμίσεις, φιλικές προς τους επενδυτές. Επίσης, ελπίζουμε να προσκαλέσουμε αρκετούς πλούσιους που θέλουν δυτική φορολογική έδρα, με flat tax 100.000 ευρώ ετησίως, αρκεί να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα μας.
Όλα αυτά καλά είναι, αλλά γιατί να στείλουμε εκεί μια πυροβολαρχία Patriot (εκτός από τις “βλακείες” που γράψαμε στην αρχή);

ΘΕΜΑ: Ποιος θα “πετάει” τα Eurofighter, Rafale, F-15QA του Κατάρ, ποιος ο ρόλος της Τουρκίας;


Ας αφήσουμε στην άκρη τα περί εκπαίδευσης σε επιχειρησιακές συνθήκες, τα περί εκπλήρωσης υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ, περί προστασίας της ροής πετρελαίου προς τα ελληνικά διυλιστήρια (που παρεμπιπτόντως τα προϊόντα διύλισης είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν μας, δηλαδή κερδίζουμε περισσότερα από το σαουδαραβικό πετρέλαιο διυλίζοντάς το, παρά πληρώνουμε εισάγοντάς το) κοκ…
Με αυτή την αποστολή, δηλώνουμε πως είμαστε ξεκάθαροι στρατιωτικοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας. Μιας και πλέον η συνεργασία μας σφραγίζεται στρατιωτικά, θα πρέπει να εξεταστεί η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με τα δυο κράτη του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Φυσικά τα ΗΑΕ συμμετέχουν ήδη σε μεγάλες κλαδικές ή διακλαδικές ασκήσεις ή και διεθνείς, όπως ο ΗΝΙΟΧΟΣ.

Το Κατάρ αγοράζει έξι Bayraktar TB2 από τη Τουρκία


Τώρα, ειδικά με τα ΗΑΕ, μοιραζόμαστε αρκετά κύρια οπλικά συστήματα. Θα άξιζε τον κόπο να δούμε περισσότερες συνέργειες στον αμυντικό τομέα, ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης, χρήσης κοινών υποδομών. To θέμα όμως, με χώρες σαν τα ΗΑΕ αλλά και την Σαουδική Αραβία, οι “ανταλλαγές” μπορούν να είναι πιο ουσιαστικές.
Παλαιότερα είχαμε μεταδώσει μια είδηση που προήλθε από τα ΗΑΕ, που τα τελευταία πρότειναν να μας προσφέρουν αναβάθμιση των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2 παράλληλα με τα δικά τους Mirage 2000-9, σε ανταλλαγή με κάποια από τα ελληνικά F-16C/D Block 30, που πραγματικά έχουν βάλει στο “μάτι”. Προφανώς τα ΗΑΕ δεν έχουν το πρόβλημα συνεννόησης που έχει η Ελλάδα με την Dassault, και οι συμβάσεις FOS για την Αεροπορία των Εμιράτων δουλεύουν μια χαρά!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;


Επίσης, θα μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση διάφορους τρόπους στο εκτεταμένο οπλοστάσιο και των δυο χωρών, που σημειώνουμε πως είναι από τα πιο ισχυρά, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και του πλανήτη. Δεν θα μας φαινόταν καθόλου παράξενο, αν ο Αραβικός Συνασπισμός (αν μπορούμε να πούμε έτσι τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ) ενίσχυε με διάφορους τρόπους την Ελλάδα.
Τα ανταλλακτικά των Kortenaer ήταν μια εξαιρετική κίνηση, θα πρέπει να δούμε τι άλλο υπάρχει και από πλευράς ανταλλακτικών για τα ΑΗ-64Α+. Επίσης, τα ΗΑΕ, αν και δεν είναι τόσο “πλούσια” όπως το Κατάρ, εντούτοις είναι αρκετά ισχυρά στρατιωτικά και οικονομικά, ενώ μπορούν να συνεργαστούν άνετα με την Ελλάδα σε θέματα εκπαίδευσης, με την τελευταία να παρέχει υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, και τα ΗΑΕ υλικά.

Τέλος τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ για την Ελλάδα επειδή το F-35 αργεί;


Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας. Είναι προφανές πως το Κατάρ χρηματοδοτεί προγράμματα για όλους του κλάδους των τουρκικών ΕΔ. Κάπου εκεί θα μπορούσαμε, με έναν ίδιο τρόπο, να συνεργαστούμε και εμείς. Γιατί οι Σαουδάραβες να μην χρηματοδοτούσαν την κατασκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία;
Για παράδειγμα, οι MMSC θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πολύ άνετα στην Ελλάδα. Όπως επίσης και πολλά από τα πλοία που επιθυμούν τα ΗΑΕ. Αν και εδώ πρέπει να πούμε, πως αυτό ήταν το σχέδιο του Σάφα όταν αγόρασε τον Σκαραμαγκά, να κατασκευάζει εδώ πλοία για τις χώρες του Κόλπου. Τελικά, η CΜΝ φτιάχνει πλοία της σε ναυπηγεία των ΗΑΕ, τη στιγμή που κανείς κάτοικος από τα ΗΑΕ δεν εργάζεται εκεί… Ενώ θα μπορούσαν να κατασκευάζονται στον Σκαραμαγκά, με πολύ μικρότερος κόστος για τους Άραβες…

Τα ΗΑΕ επιμένουν για το F-35, εξετάζουν τα F-15 και F/A-18 Super Hornet


Συνέργειες μπορούν να υπάρξουν σε πολλούς τομείς, όπως τα ΑΗ-64 που έχουν και οι τρεις χώρες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η εκπαίδευση στελεχών των δυο στρατών στην Ελλάδα θα γινόταν με χαρά από αραβικής πλευράς. Έχει ποτέ κανείς σκεφτεί τα οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας, σε επίπεδο ΑΗ-64;
Τέλος, να πούμε πως Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ δεν έχουν διστάσει να πολεμήσουν, είτε κατά των Χούθι, είτε κατά του Καθεστώτος Καντάφι το 2011 (τα ΗΑΕ). Συνεπώς, δεν θα ήταν έκπληξη για εμάς, αν σε περίοδο κρίσης βλέπαμε Αραβικά φτερά πάνω από το Αιγαίο, έστω και σε συμβολική συνδρομή.

Αιρετικό ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ στα πρότυπα των ΗΑΕ;


Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, και τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος εμάς. Κάποιοι θέλουν πάρα πολύ να “κοντύνουν” την Τουρκία, να σταματήσει να το παίζει νέα Οθωμανική Υπερδύναμη. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και οι Άραβες, που μαρτύρησαν υπό οθωμανική κατοχή.
Σε μια κρίση, θα χρειαστούμε πολύ βοήθεια, κρυφή και φανερή. Κάποιοι μπορούν να τη δώσουν αλλά δεν θα το κάνουν γιατί φοβούνται ή δε θέλουν. Κάποιοι θα θέλουν, αλλά δεν θα μπορούν. Οι Άραβες, σίγουρα μπορούν, ας τους πείσουμε κιόλας να θέλουν. Το Κατάρ επέλεξε την Τουρκία, ας επιλέξουν οι Άραβες εμάς!
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

Προσφέρουμε βιωματικά σεμινάρια αναχαιτίσεων, με το αζημίωτο βέβαια.

George_K

Μερικά άρθρα που διαβάζω, νομίζω ότι τα διαβάζω από Google translate..
Πάντως, η αρχή έγινε με τους Patriot. Στο χέρι μας είναι να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η συνεργασία. Η Ανδραβίδα τους περιμένει.
COMAO παρέα με F-15SA στο Καστελλόριζο… 😉

agregorio

Ωραία είναι όλα αυτά. Πρέπει όμως να ενταχθούν σε ένα νέο και διαφορετικό πλαίσιο από το ισχύον. Πιο εξωστρεφές αμυντικά, πολιτικά, γεωπολιτικά και βέβαια διακομματικά.
Και βέβαια πρέπει να προετοιμαστεί η ελληνική κοινωνία για να δεχθεί πως στελέχη των ΕΔ θα συμμετέχουν σ’ αυτού του τύπου την εξωστρέφεια· η οποία θα περιλαμβάνει και την προοπτική μάχης και εμπλοκών (πχ όπως ζητήθηκε από τους Γάλλους για το Μάλι).
Είμαστε έτοιμοι; Πολιτικά, κομματικά, στρατιωτικά; ως κοινωνία;
ΥΓ
Κάποτε έρχονταν άραβες στις στρατιωτικές μας σχολές. Τώρα;

SAAB

Πολυ προσεχτικά γιατί είναι μουσουλμάνοι και οι προθέσεις των ταγών τους δεν αλλάζουν.
https://www.youtube.com/watch?v=RbVvM3elURQ

TwoHourstoDoom

Επειδη η τιμη του πετρελαιου δεν κρεμεται απο μια ελληνικη συστ. Πατριοτ, ουτε η συνεκπαιδευση των ΕΔ, το ζουμι οσων γραφετε βρισκεται στο χτισιμο MMSC στο Σκαραμαγκα.
Αν αναφερεστε στις Αραβικες φρεγατες, διαβαζω στην ανακοινωση της LM οτι ο προγραμματισμος ειναι να κατασκευαστουν στην Αμερικη σε ποσοστο πανω απο 90%.
Εκτος αν αναφερεστε σε κατι αλλο.

Mageiras

Το σενάριο ανταλλαγής των 30αριων με εκσυγχρονισμό των διλιτρων πολυ μου άρεσε αρκεί να συνοδεύεται με συμφωνία παραχώρησης και των δικών της διλιτρων πλας υποδομών (ανταλλακτικά/όπλα) όταν τα αποσύρει…
Τώρα στο θέμα των ναυπηγησεων ποια MMSC και σκαραμαγκαδες? Τους πας το μακέτο της Belharra (δεν υπάρχει περιπτωση να μην την ερωτευτούν) όπως το θες εσυ με ότι οπλοσυστημα γουστάρεις και τους λες να πατε σε κοινή διαμόρφωση αλλά να αναλάβουν εκείνοι το κόστος πιστοποίησης/τροποποιήσεων και αναλαμβάνεις και την συντήρηση/υποστήριξη τους στο κέντρο που θα σου φτιάξει η naval group. Αργότερα κοιτάς να τους βάλεις και στην EPC.

markdes

Την βασική ,διπλωματική και γεωπολιτική σημασία της διαφοράς……
Της στρατιωτικής συνεργασίας….
Με την εμπλοκή σε.πολεμικης επιχειρήσεις οι.οποιες.μαλιστα δεν είναι υπό την αιγίδα κανενός διεθνούς οργανισμού είτε ΟΗΕ είτε ΝΑΤΟ είτε ΕΕ……….
Την κατανοηειται …η μπα;;;;;
Ψιλά γράμματα;
Δε ρωτάτε κάνα σχετικό Με τή διεθνή διπλωματική θεωρία και γεωπολιτικη πρακτική;

Pavlos

Αν θέλουν πάρα πολύ να “κοντύνουν” την Τουρκία, να σταματήσει να το παίζει νέα Οθωμανική Υπερδύναμη, και αν θελουν βεβαια μπορουν, αν χρηματοδοτουσαν την αναβαθμιση των μιραζ για χρηση μετεορ, και μετατροπη των απλων σε 5, και επισης την προμηθεια μετεορ, ειναι οκ.
Να μας φερναν και αυτα της Φορμοζας με τον εξοπλισμο τους +αναβαθμιση τους. οκ
Ξερω υπαρχουν τα θεματα των Απατσι, τορπιλες και πολλα αλλα. Εθεσα, αυτα που θεωρω ποιο αμεσα .*
Και δεν θα χρειαστει να δοσουν καμμια συνδρομη παρουσιας τους,(αν δεν το επιθυμουν).
*υγ. Αν πραγματι θελουν η Σ Αραβικη ηγεσια να πικαρει την Τουρκια, να αγορασει τα παραδοτεα πρωην Τουρκικα F-35 και να τα δωρισουν στην Ελλαδα.

Konstantinos_Zikidis

Έχω τις ακόλουθες παρατηρήσεις επί του κειμένου σας:
1. “…σκεφτείτε τι επίδραση θα είχε στην ασθενική ανάπτυξη της χώρας μας, μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 30 ή 40%”: Πιστεύω ότι, ακόμα κι αν καταστρεφόταν σημαντικό μέρος της παραγωγής της Σ. Αραβίας, πράγμα απίθανο, η τιμή δεν θα αύξανε τόσο πολύ. Άλλες χώρες θα είχαν σημαντικότερα συμφέροντα να διασφαλίσουν, σε σχέση με την πτωχή πλην τίμια Ελλάδα. Παρ’όλ’αυτά, μόνο εμείς προθυμοποιηθήκαμε να στείλουμε Πατριώτες, ενώ είχαν κι άλλοι τέτοια συστήματα. Επομένως, ο κίνδυνος αυτός κρίνεται ως μάλλον υπερβολικός.
2. “…τα ΗΑΕ δεν έχουν το πρόβλημα συνεννόησης που έχει η Ελλάδα με την Dassault”: Διαπιστώνεται ότι αυτός που φταίει μάλλον δεν είναι η Dassault (και κατ’ επέκτασιν οι γαλλικές εταιρείες), η οποία ξεκάθαρα θέλει να πουλά ανταλλακτικά και να κερδίζει λεφτά, όπως κάθε νορμάλ επιχείρηση στον μάταιο τούτο κόσμο. Μάλλον εμείς δεν θέλουμε να αγοράσουμε ή τουλάχιστον δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε ή πως να το κάνουμε, όπως έχει αναλυθεί στο άρθρο που υπέδειξα προσφάτως: https://belisarius21.wordpress.com/2020/02/15/από-τον-αρχαίο-έλληνα-οπλίτη-στην-πολε/
3. “Τέλος, να πούμε πως Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ δεν έχουν διστάσει να πολεμήσουν, είτε κατά των Χούθι, είτε κατά του Καθεστώτος Καντάφι το 2011 (τα ΗΑΕ). Συνεπώς, δεν θα ήταν έκπληξη για εμάς, αν σε περίοδο κρίσης βλέπαμε Αραβικά φτερά πάνω από το Αιγαίο, έστω και σε συμβολική συνδρομή.”: … !!! Παιδιά, εδώ σας έχασα τελείως… Τι υπονοείτε, ότι έστω υπό κάποιες φανταστικές συνθήκες θα ερχόντουσαν οι Σαουδάραβες ή οι Εμιράτοι στο Αιγαίο, εναντίον των συμμάχων Τούρκων;;; Δεν νομίζω Τάκη… Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα να σχεδιάζαμε χωρίς αυτή την πιθανότητα στο μυαλό μας.
Με αφορμή τα ανωτέρω, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
α. Δεν υπάρχει Αη Βασίλης, τουλάχιστον με τη μορφή του ευτραφούς και συμπαθούς γέροντος με την κόκκινη μπέρτα (Santa Claus). Υπάρχει ο Άγιος Βασίλειος ή Μέγας Βασίλειος, ο οποίος εκπροσωπεί κάτι πολύ διαφορετικό.
β. Ως εκ τούτου, κανείς δεν δίνει κάτι δωρεάν. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχουμε λάβει τίποτα σημαντικό ως δώρο κατά τις τελευταίες τρεις (3) δεκαετίες, μετά τον 1ο πόλεμο του Κόλπου (και αυτά που λάβαμε ένεκα της συμμετοχής μας σε αυτόν) και το πέρας του ψυχρού πολέμου (και ό,τι πήραμε λόγω της συνεπακόλουθης μείωσης των αμυντικών οροφών).
γ. Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης, την οποίαν διάγουμε, θα πρότεινα να μην οδηγούμαστε σε έωλες υποθέσεις, π.χ., φανταστικές παραχωρήσεις μειζόνων οπλικών συστημάτων από Σ. Αραβία, ΗΑΕ, ή ακόμα και από άλλες Δυνάμεις ή Υπερδυνάμεις, καθώς αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια, όπως αναφέρθηκε στο (β) ανωτέρω.
δ. Κατόπιν των (α), (β) και (γ), θα πρέπει να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις ή σε ό,τι μπορούμε να αποκτήσουμε με συγκεκριμένο κόστος σε συγκεκριμένο χρόνο.

Athan

Πολύ καλό άρθρο. Όπως πάντα, η συμβολή της ΠΤΗΣΗΣ στον δημόσιο διάλογο είναι σημαντικότατη.
Πέραν των επιμέρους παρατηρήσεων που θα έπαιρναν δυσανάλογο χώρο στο section των σχολίων, έχω να πω πως η Ελλάδα κιόλας απάντησε επισήμως και δημόσια στα βασικά ερωτήματα του άρθρου. Τις περισσότερες φορές, και για πολλούς λόγους, δεν είναι ανάγκη να προλέγονται λεπτομερώς τα επιμέρους σημεία των διαβουλεύσεων. Ας γίνουν γνωστά μόνον όταν ολοκληρωθεί το θεσμικό τους μέρος και όταν αρχίσουν να αποδίδουν σε πρακτικό επίπεδο. Κατά τα άλλα, με την ευκαιρία των σχολιασμών υπό το άρθρο, ας μάθουμε και την γνώμη των καλών και ενήμερων αναγνωστών της ΠΤΗΣΗΣ.

recce

Η δημιουργία στρατηγικών σχέσεων με ΣΑ, ΗΑΕ, και Ινδία, η οποία εκτός των άλλων μπορεί να γίνει πηγή απαραίτητων τεχνολογιών για εμάς, πρέπει να είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας.

MPAMPIS

Να βάλουμε και οι δυο φράγκα (90% τα ΗΑΕ) να πιστοποιήσουμε τον meteor στα Μ2000…….

antonios

Φαίνεται ότι οι αρθρογράφοι σας έχουν πλήρη άγνοια για την θέση της Ελλάδας στον Ισλαμικό κόσμο! Διερωτηθηκατε ποτέ γιατί ελληνοορθοδοξος ναός ή μοναστήρι δεν έγινε στόχος στη μέση ανατολή? Γιατί δεν κυνδινεψε ποτέ η Ελλάδα από ισλαμική τρομοκρατία? Η απάντηση είναι απλή. Διαχρονικά η Ελλάδα είχε καλές σχέσεις και με το σηιτικο και το σουνιτικο Ισλαμ. Η πραγματική αξία της Ελλάδας είναι ότι μέχρι σήμερα ήταν σεβαστή στο Αραβικό Ισλαμ ανεξαρτήτου δόγματος. Αυτό την επέτρεπε όταν ήθελε να μπορεί να είναι αξιόπιστος ενδιάμεσος σε ενδο αραβικές διενέξεις. Ιδίως όταν τη δεκαετία του ’80 ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που στήριξε το παλαιστηνιακο ζήτημα που είναι κοινός τόπος για όλους τους μουσουλμάνους! Για πρώτη φορά περνουμε θέση υπερ ενός δόγματος έναντι ενός άλλου κινδυνευοντας να βρεθούμε στο στόχαστρο του άλλου χάνοντας και την αξιοπιστία μας σαν έθνος του παλαιού κόσμου που οι βάρβαροι δυτικοί ούτε οι αιρετικοί Τούρκοι δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μέχρι σήμερα.

andreasmp412c

Eπρεπε ηδη να ειχε γινει αυτη η συνεργασια χρονια πριν. Μονο ετσι θα αναβαθμιστει ο γεωπολιτικος ρολος μας επιπλεον, χτιζοντας συμμαχιες. Τα οικονομικα κ υλικα ανταλλαγματα σαφως κ δεν ειναι αμελητεα αλλα θα θεσω κ αλλη μια παραμετρο. Ειδικα η Σ.Α εχει μεγαλη επιρροη κ ελεγχο στον μουσουλμανικο κοσμο κ δεδομενου του μεγαλου αριθμου μουσουλμανων στη χωρα μας θα μπορουσε να συνεισφερει στη διατηρηση μιας σταθεροτητας σε περιπτωση κρισης με τους απεναντι…

Skeptomenos_politis

Mε αφορμη το παραπανω αρθρο, τη στενη συνεργασια Τουρκιας και Καταρ, αλλα και την πωληση των MEA Barayktar στο Καταρ, θα ηθελα να θιξω τη χρηση των Τουρκικων ΜΕΑ στη Συρια. Δεν ξερω εαν εχετε δει τα βιντεο, αλλα φαινεται πως αυτα τα οχηματα εχουν πολυ μεγαλη ακριβεια και παρεχουν δυνατοτητες ακριβους στοχοποιησης αλλα και πληγματος στοχων.
Αυτο θα επρεπε να μας προβληματισει, ειδικα για την αμυνα Νησιων και του Εβρου. Π.χ. παρατηρεστε τα βιντεο εδω
https://twitter.com/NewsMilli/status/1233509331473227777
Επισης, το ΥΠΕΕΘΑ και η κυβερνηση θα πρεπει να επιταγχυνουν τις προσπαθειες για την κατασκευη ενος Ελληνικου UCAV, το οποιο θα παρεχει δυνατοτητες επιτηρησης και προσβολης στοχων με χαμηλο κοστος, κατασκευασμενο στην Ελλαδα. Ελπιζω να προχωρησουν συντομα τα προγραμματα DELAER RX-3 και HCUAV

epampapas

Aς μιλήσουμε με νούμερα
GDP
Σ.Αραβία 779
Τουρκία 743
ΗΑΕ 405
Ελλάς 214
Κατάρ 191
Η Τουρκία έχει χοντρικά τον πλούτο της Σ.Αραβίας. Έχει συμμαχήσει με μια χώρα με λιγότερο τον πλουτο της δικής μας. Και η ΣΑ έχει σύμμαχο μια χώρα με το διπλό δικό μας πλούτο.
Καλή συμφωνία στο σύνολο δείχνει.
Γιατί όμως πιστεύω ότι απλά προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την αποστολή Patriot που είναι μια απαίτηση των ΗΠΑ, απλά γιατί δεν έχουν αρκετά δικά τους αντιαερεπορικά συστήματα και τώρα προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την σχετική δέσμευση μας απέναντι στις ΗΠΑ; Που για μερικά Kiowa μέχρι τώρα όχι μόνο τους δώσαμε ότι θέλουν στην ελληνική επικράτεια αλλά και εκτός αυτής;
Η Σ.Αραβία είναι όσο πλούσια η Τουρκία, έχει δώσει πάρα πολλά δις στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την άμυνα της και σε εμάς είναι ζητούμενο αν περισσεύει κάτι. Είναι και σε εμπόλεμη κατάσταση (να το ξερουν οι οικογενειες των δικών μας).
Όταν δε βλέπω ποσοστά και νούμερα για την οικονομία μας με ξεπερνάει, δεδομένου ότι έχω ζητήσει σχετικές αναλύσεις για τον αμυντικό μας προυπολογισμό σε σχέση με τα 12νμ και την ΑΟΖ και πρώτη φορά βλέπω παντελώς αστήρικτα νούμερα ως αιτιολόγηση ενός αμερικανικού αιτήματος.

KaizerAmstelVonLagerS

Το αρθρο αυτο ειναι τοσο λαθος σε τοσα σημεια που δεν μπορει καποιος να απαντησει στα επιμερους λαθη χωρις να γραψει σεντονι.Οποτε δεν μπαινω στον κοπο.
Αρθρο πολυ χαμηλου επιπεδου,χωρις κανενα η ελαχιστα επιχειρηματα πολυ ασθενη η λανθασμενα.Μου θυμιζει ενα παραπλησιο παλιοτερο αρθρο καποιου συνεργατη σας που εγραφε οτι με τα ελικοπτεροφορα η Τουρκια θα κανει επιδειξη δυναμης και σημαιας στον….Ειρηνικο.Ειναι σαν πολυ κακη προσπαθεια συγγραφης λογου για πολιτικη συγκεντρωση…Υπερβολικα πολλες γενικοτητες,υπερβολικα πολλα αστηρικτα στοιχεια…καμμια ουσια.
Θα συμφωνησω απολυτα με τον κ.Ζηκιδη.Και θα σας προτρεψω να κανετε καλητερο ελεγχο των αρθρων και καλητερη επιλογη των συνεργατων-συνεργαζομενων σας,Εχει πληγει αρκετα το κυρος σας.Τετοια αρθρα λυκειακου επιπεδου δεν βοηθουν καθολου.

Stratilatis

Ειλικρινά από πού αντλεί το άρθρο τις πληροφορίες του, μιάς και τα περισσότερα που γράφει δεν έχουν κανένα έρισμα πέρα από τον υπερφιαλισμό του νεοέλληνα;
Τα ναυπηγία των ΗΑΕ πήραν τις Κορταναερ και πέντε χρόνια μετά τις μετασκευάσαν εξ’ολοκλήρου σε θαλαμηγούς και τις πουλήσαν σε αρκετά υψηλή τιμή καλύπτοντας το κόστος των νέων μονάδων του ναυτικού τους. Και τώρα πουλάν και τα αποθηκευμένα στοιχεία που αφαιρέσαν στους ιθαγενείς Έλληνες. Για πιο λόγο να δώσουν δουλειά στα Ελληνικά ναυπηγεία που είναι ανίκανα να κατασκευάσουν μία απλή πυραυλάκατο και έχουν το μεγαλύτερο λόγο κόστους/απόδοση σε όλο τον κόσμο ( ακόμα και από τα γερμανικά με μισθούς τριπλάσιους των Ελλήνων ναυτεργατών.
Και για ποιό λόγο να δώσουν δουλειές στην ΕΑΒ όταν η αντίστοιχη ΚΡΑΤΙΚΗ αεροδιαστημική βιομηχανία των ΗΑΕ μετασκευάζει τα 2000 – 9 πιστοποιόντας τα για όπλα που η δική μας ΕΑΒ είναι ανίκανη να κάνει. Ή κατασκευάζει εγχώριας σχεδίασης Stealth drones ήδη και τα εξάγει όταν εμείς ακόμα ψαχνόμστε για συμπαραγωγή;
https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/dubai-air-show/2019/11/06/uae-launches-edge-conglomerate-to-address-its-antiquated-military-industry/
https://www.airteamimages.com/adcom-systems-yabhon-hmd__adcom-systems_233853_large.html
Επειδή είμαστε καλύτεροι ηλεκτροσυγκολητές ή λόγω του υψηλού κόστους/απόδωσης που έχουμε;
Αυτοί ψάχνουν για σύμμαχο και δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ και εμείς του τος προσφέρουμε απλόχερα έναντί ενός μικρού οικονομικού αντιτίμου. όλα τα περισσότερα είναι στον κόσμο του φανταστικού και προβωλή ευσεβών πόθων του γράφοντος και των αναγνωστών.

Lefteris

Δίνουμε Patriot, δανειζόμαστε μια μοίρα Mirage 2k-9 μαζί με το απόθεμα σε MICA κλπ.

Thras

Η συμμαχία που μας εξυπηρετεί καλύτερα είναι με τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και τη ΣΑ. Δηλαδή τη μεριά των αραβικών κρατών. Να σημειωθεί ότι, τούρκοι και ιρανοί, δεν είναι αραβες…
Σχετικά με εξοπλισμούς:
– ιδανική θα ήταν η ανταλλαγή 16 F16 B30 με 16 M2000-9 που θα εκσυγχρονιστούν ελαφρά μαζί με τα δικά μας σε κοινό πρότυπο. Η διαφορα θα ήταν πχ 5 εκ ανά αεροσκάφος και ο εκσυγχρονισμός λογικά ένα ακόμη. Άρα με 5×16=80 εκ και άλλα 40 για εκσυγχρονισμό θα αποκτούσαμε δύο πλήρεις μοίρες Μ2000-5Mk3 με ορίζοντα χρήσης έως το 2040. Τα δικά μας Μ2000 θα μπορούσαν να αποσυρθούν γύρω στο 2027 και να χρησιμοποιηθούν για πρσπορισμό ανταλλακτικών.
– Από τη Σαουδική Αραβία μπορούμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση για ναυπήγηση σκαφών. Το έχει κάνει στο παρελθόν για Τουρκία, Αίγυτπτο και Λίβανο, οπότε θα μπορούσε να το επαναλάβει.
Τόσο από ΗΑΕ όσο και από ΣΑ μπορούμε να ελπίζουμε σε επενδύσεις τεράστιων ποσών…

Consigliere_

να σκασουν 5 δις οι Αραβες να παρουμε καραβια. Τοσο απλα. Σε μια βδομαδα τα βγαζουν αυτα τα λεφτα.

LEON

Καλησπερα σε ολο το φορουμ.
Οπως διαβαζω το αρθρο κ τα σχολια του μου φαινεται οτι ολοι εχετε βγει στην αναζητηση του Αγιου δισκοποτηρου…………….
Εμπιστοσηνη σε Αραβα, Τουρκο,Αμερικλανο, κ Βορειο Ευρωπαιο(Ρωσους Αγγλους Γερμανους κ σια), εγω προσωπικα ποτε δεν ειχα κ ποτε δεν θα εχω…………
Απλα θα θυμησω οτι σχετικα προσφατα με το Καταρ σε στρατιωτικο επιπεδο ειμασταν κ@λος κ βρακι με συνεχεις παρουσιες Καταριανων διλιτρων στη Ταναγρα κ με Καταριανους στη σχωλη Ικαρων κ οι ευχες εδιναν κ επαιρναν.
Κ οπως αποδειχτηκε το Καταρ μας <> κ εγινε το κοληταρι του Σουλτανου.
Ποιος μας λεει οτι αφου γινουμε φιλαρακια με Σ.Α. κ Η.Α.Ε. αυριο μεθαυριο δε μας πουλησουν κ αυτοι;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Πιο «προβλέψιμες σχέσεις» με τη Ρωσία θέλει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του πιο «προβλέψιμες» σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, εκτιμώντας ότι «δύο μεγάλες δυνάμεις» θα...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...