Οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις δεν είναι τελικά σε τόσο άσχημο σημείο (?)

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 7 Δεκεμβρίου 2018 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για πρώτη φορά μετά το 2015. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν επίσης στην Αθήνα το 2016 και στο Πεκίνο το 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρωσία ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο συζήτησε για την εμπορική και οικονομική συνεργασία, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τις υποδομές, την υψηλή τεχνολογία, τη γεωργία και άλλα πεδία.

 

Σε τί σημείο είναι ωστόσο οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις; Σύμφωνα με τον αναλυτή Σεργκέι Ζαμπέλιν, κύριο χαρακτηριστικό των διμερών σχέσεων είναι η τακτική ανταλλαγή απόψεων σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί τιμώμενη χώρα για τον ελληνικό τουρισμό για το 2017/18 και φέτος συμπληρώθηκαν 190 έτη από την Ανεξαρτησία της Ελλάδας και την επίσημη έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μοναδικό αρνητικό σημείο είναι η αποπομπή των διπλωματών, περιστατικό που απέτυχε όμως να εμποδίσει την εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών.

 

Στις δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία υποστήριζε πάντα την ελληνική ανεξαρτησία, τους Έλληνες και το ελληνικό κράτος και “θα συνεχίσει να κάνει αυτό και στο μέλλον είτε οι Έλληνες περνούν δύσκολες στιγμές είτε προοδεύουν. Η αιτία για αυτό είναι οι ιστορικές σχέσεις και η πνευματική συγγένεια”. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία Ρώσων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Σημείωσε, δε, Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν την ικανότητα να επενδύσουν περισσότερο, μέσα σε ένα σωστό οικονομικό κλίμα. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι αδύνατη η λειτουργία συστήματος ασφαλείας στην Ευρώπη δίχως τη ρωσική συνδρομή.

 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας. Η Ρωσία τροφοδοτεί την Ελλάδα με φυσικό αέριο σε ποσοστό 60% των συνολικών αναγκών της χώρας και η Αθήνα φαίνεται να ενδιαφέρεται για συμμετοχή στα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στη Βαλκανική. Ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει την ιταλική αγορά μέσω του αγωγού TAP. Η Ελλάδα συμμετείχε στο έργο κατασκευής του ρωσικού αγωγού South Stream, αλλά η συμμετοχή της σε αυτόν ακυρώθηκε για πολιτικούς λόγους.

 

Ωστόσο, αποτελεί πραγματικότητα πως τα γεωπολιτικά συμφέροντα Ελλάδας και Ρωσίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Το κατά πόσο οι ελληνορωσικές σχέσεις μπορούν να εξελιχθούν, πέρα των συνηθισμένων φιλοφρονήσεων, είναι κάτι που μόνο το μέλλον μπορεί να δείξει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
montif74
Member
montif74

Η αλήθεια είναι πως δεν πολυκαιγόμαστε πλέον, μετά την απόπειρα των ρώσων να σαμποτάρουν την σθμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Μανώλης2
Guest
Μανώλης2

Και έψαχνα έναν Έλληνα που δε θα πει τα Σκόπια Σκόπια.
Επιτέλους τον βρήκα, αν και σε απροσδόκητο μέρος ομολογουμένως.

Observer
Guest
Observer

Θα υπερθεματίσω σύντροφε, λέγοντας ότι άμα ο σύντροφός Πούτιν δεν ενστερνιστεί τις αρχές της 3ης Διεθνούς και τη συνθήκη για ανοιχτά σύνορα , δεν μας κάνει. Εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο που χάραξε ο τέτοιος, μάρλμπορο-τζιν και bandiera rosa.

Greg
Member
Greg

Στό περιθώριο τής επίσκεψης τού δικού μας, οί δύο άντρες, μέ προτροπή Πούτιν, είχαν καί μιά ιδιαίτερη συνάντηση: Πούτιν καί Τσίπρας, λοιπόν, επισκέπτονται τόν …Θεό. -Θεούλη μου του λέει ο Πούτιν, πότε θα γίνει η Ρωσία πρώτη υπερδύναμη στον πλανήτη; Τον κοιτάζει με νόημα ο Θεός και του απαντάει σε εκατό χρόνια. Βάζει τα κλάματα ο Πούτιν, γιατί κλαις τέκνο μου ρωτάει ο Θεός. Γιατί δεν θα ζω να το δω του απαντάει ο Πούτιν. Έρχεται η σειρά του Τσίπρα. -Θεέ μου τον ρωτάει ο πάντα χαμογελαστός Αλέξης, ποτέ θα απαλλαγεί η χώρα μου από το χρέος; Βάζει τα κλάματα… Read more »