Ελληνικά Spitfires χτυπούν τους Γερμανούς στην Μήλο (Βίντεο)

20
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού, το Χασάνι όπως το ήξεραν οι παλαιότεροι, έχει πάψει χρόνια τώρα να είναι αεροδρόμιο. Όμως από εδώ οι επαναπατρισθείσες ελληνικές Μοίρες Δίωξης πέταξαν πολεμικές αποστολές χτυπώντας μαζί με την RAF τις γερμανικές φρουρές που παρέμεναν ακόμη στην Μήλο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Το βίντεο-ντοκουμέντο που ακολουθεί μπορεί να μην έχει ήχο αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο σημαντικό. Στα πλάνα «πρωταγωνιστούν» ελληνικά Spitfires Mk.Vb/c των Μοιρών 335 και 336 που έλαβαν μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Νοεμβρίου του ’44 –οι Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει την Αθήνα τον Οκτώβριο όμως ο πόλεμος συνεχιζόταν. Το βεβαιώνουν οι ζημιές στα αεροπλάνα από τα γερμανικά αντιαεροπορικά…

Οι «Μοίρες της Ερήμου» όπως αποκαλούνται οι δύο ελληνικές Μοίρες Διώξεως που συγκροτήθηκαν στην Μέση Ανατολή υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της RAF, πολέμησαν υπό αντίξοες συνθήκες έχοντας ως «σπίτι» τους πεδία προσγειώσεως που δε ήταν παρά στίγματα στον χάρτη. Όμως τον Νοέμβριο του 1944, μετά από μια σειρά μετασταθμεύσεων που πήγε τους Έλληνες αεροπόρους μέχρι την Ιταλία, τα Spitfires και τα ελαφρά βομβαρδιστικά Baltimores της 13ης ΜΕΒ βρέθηκαν επιτέλους για πρώτη φορά στην Πατρίδα.

Το βίντεο καταγράφει επίσης τις αποστολές αρωγής προς τον αποκλεισμένο πληθυσμό από αεροσκάφη της Παράκτιας Διοίκησης της RAF. Εξορμώντας από το Χασάνι, βομβαρδιστικά Wellington GR Mk.XIII του 221 Sqn έριχναν από χαμηλό ύψος δέματα με εφόδια και ιματισμό μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί ένας τουλάχιστον υποτυπώδης εφοδιασμός.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ήταν εφοδιασμένα με ραντάρ ανθυποβρυχιακής έρευνας ASV Mark II όπως μαρτυρούν οι χαρακτηριστικές κεραίες στην άτρακτο. Ωστόσο, ελλείψει στόχων, από ανθυποβρυχιακά έγιναν για λίγο «βομβαρδιστικά» εφοδίων, εφημερίδων και άλλων ειδών, τόσο στην νησιωτική Ελλάδα όσο και σε χωριά της Μακεδονίας που ήταν αποκλεισμένα από τα χιόνια ή εξαιτίας των κατεστραμμένων από τον πόλεμο υποδομών.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα το αεροδρόμιο του Ελληνικού έπεφτε θύμα σκοπιμοτήτων και έγινε «θυσία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η «ανάπτυξη» που υποτίθεται ότι θα ακολουθούσε παραμένει για πολλούς ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση.

Αυτό που δεν χωρά συζήτηση είναι ότι θα μπορούσε να υπάρχει στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας μια πλάκα που να θυμίζει ότι από εδώ Έλληνες αεροπόροι πέταξαν για να ελευθερώσουν μέρη της Πατρίδας που παρέμεναν σκλαβωμένα. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Είναι χρέος.

Αλέξανδρος Θεολόγου 

 

Πρώτη δημοσίευση 14/12/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
seb
Member
seb

Υπήρξε ποτέ έστω σαν σκέψη, η στέγαση του μουσείου της Π.Α. στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ και στα υπόστεγα της Ολυμπιακής;

Υ.Γ. Εξαιρετικό το βίντεο, δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι αντίστοιχο με εναέρια πλάνα.

bc59
Guest
bc59

Περίεργο που οι γερμανοτσολιάδες χτυπάγανε τους Γερμανούς. Και οι εγγλέζοι καταχτητές μαζί; Εμείς ξέρουμε ότι μόνο οι αριστεροί πολέμησαν, όλοι οι άλλοι ήταν δωσίλογοι. Μήπως πρέπει να σβήσετε το βίντεο και το άρθρο; Μπορεί να σας την πέσουν τα Waffen Rubicon από τα Εξάρχεια για να σας συνετίσουν.

tsir266
Member
tsir266

Το ότι οι γερμανοτσολιάδες, μετά την απελευθέρωση αλλά και πριν, συνεργάστηκαν με τους βρετανούς αλλά και συμμετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι αδιαμφισβήτητο! Όμως πρέπει όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου να διώξουμε επιτέλους αυτά τα φαντάσματα που μας κατατρέχουν τόσα χρόνια. Ο χρόνος δε γυρνά πίσω, ότι έγινε, έγινε! Πάει, τέλειωσε τώρα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε μόνο το μέλλον και ενωμένοι! Αμάν πια με αυτή την κατάρα των ελλήνων που λέγεται διχόνοια! Πρέπει να καταλάβουμε ότι η διχόνοια είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους εχθρούς του έθνους! Ισχύς εν τη ενώσει!

observer
Guest
observer

Να θυμόμαστε ότι οι γερμανοτσολιάδες ήταν αγγλική ιδέα, στο να μπούν στον αντισυμμοριακό αγώνα. Έχει πολλά θέματα η αγγλική παρουσία στην Ελλάδα και η άσκηση πολιτικής της Αγγλίας έναντι της Ελλάδος από το ’40.Να θυμηθούμε τη δολοφονία Μεταξά και Κορυζή καθώς και την εγκατάλειψη της Κρήτης. Έχουν μεγάλο μοιράδιο ευθύνης στις φιλοδοξίες του ΚΚΕ να διεκδικήσει την εξουσία. Ακόμα και σήμερα χώνουν τη μούρη τους στα ελληνικά πράγματα προκαλώντας πολλές ζημίες,πέρα από τους άσπονδους πολύ “φίλους”γερμανούς. Πέρα από τους άγγλους να θυμηθούμε και κανά δυο γερμανοτσολιάδες που πρωταγωνίστησαν ως πολιτικοί της αριστεράς στα μεταπολεμικά και μεταδικτακτορικά πράγματα της χώρας!!!!!Αθάνατη Ελλάδα!!!!

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Και η Τουρκία κήρυξε πόλεμο στην ναζιστική Γερμανία 1 εβδομάδα πριν τη λήξη του Β ΠΠ. Περίεργο.

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Στη θέση του παλιού αεροδρομίου έπρεπε να υπάρχει ένα νέο…Ο Κ.Κ. τα έλεγε αλλά κανείς δεν άκουγε…

SozonLEV
Member
SozonLEV

Για μια ακόμα φορά…ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ άρθρο.
Θυμάμαι την αγωνία και το άγχος του Κώστα Καββαθά όταν είχε αρχίσει η σχετική συζήτηση για τα πολλαπλά οφέλη που θα είχε η διατήρηση ενός δεύτερου – φθηνού και οικονομικά προσιτού για low cost ή περιφεριακές αερογραμμές – αεροδρομίου για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας και όχι μόνο αλλά και για την ανάπτυξη του αεραθλητισμού… Δυστυχώς τόσα χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει και πολύ φοβάμαι ότι – παρά τις διακηρύξεις – το πρώην Α/Δ Ελληνικού, εκεί όπου χτίστηκε η σύγχρονη Π.Α. σύντομα θα είναι όχι μητροπολιτικό πάρκο αλλά άλλο ένα οικοδομικό τετράγωνο…

Mich
Member
Mich

Μα δεν υπήρξε ποτέ καμιά διακήρυξη περί του αντιθέτου. Τα σχέδια για την περίφημη αξιοποίηση του Ελληνικού δεν περιελαβαν οτιδήποτε σχετικό με το αεροπορικό παρελθόν του χώρου.

recce
Member
recce

Το βουνό στο 5:33 είναι το Άθως για όσους δεν το αναγνώρισαν.

tsir266
Member
tsir266

Το ότι οι γερμανοτσολιάδες, μετά την απελευθέρωση αλλά και πριν, συνεργάστηκαν με τους βρετανούς αλλά και συμμετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι αδιαμφισβήτητο! Όμως πρέπει όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου να διώξουμε επιτέλους αυτά τα φαντάσματα που μας κατατρέχουν τόσα χρόνια. Ο χρόνος δε γυρνά πίσω, ότι έγινε, έγινε! Πάει, τέλειωσε τώρα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε μόνο το μέλλον και ενωμένοι! Αμάν πια με αυτή την κατάρα των ελλήνων που λέγεται διχόνοια! Πρέπει να καταλάβουμε ότι η διχόνοια είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους εχθρούς του έθνους! Ισχύς εν τη ενώσει!

Panos71
Member
Panos71

Bc59 περιεργο αυτο που ΝΟΜΙΖΕΣ, μιας και οι πιλότοι μας δεν έδειχναν με το δάκτυλο ουτε φοραγαν γερμανικές εξαρτήσεις πανω απο την φουστανέλα. Αυτα τα κανανε οι γερμανοτσολιαδες οι κανονικοι οπως πολυ σωστα αναφέρεις… ελα πες μας τωρα οτι δεν υπήρχαν τετοιοι η οτι το εαμ δε πολεμούσε τους γερμανους και αλλα τετοια ομορφα…Με αυτου του ειδους κοινωνικού αυτοματισμού σχολια, μπορεί να τα καταφερεις καλύτερα σε σε άλλα σαιτ. Και κατι ακομα, αργοτερα ορισμενοι απο τους ιδιους πιλότους που πολεμούσαν Γερμανούς, βρεθηκαν θέλοντας και μη, να πολεμούν Έλληνες. Αυτο ειναι το δράμα που ακομα και σήμερα μάλλον δεν εχεις κατανοηση,… Read more »

neverwill
Member
neverwill

Well said .

TCH
Member
TCH

Φανταστικό video . Και εγώ δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Εύγε, συγχαρητήρια για την ανάρτηση σας. Η δημοσιοποίηση τέτοιων ιστορικών στοιχείων πρέπει να εντατικοποιηθεί, να μαθαίνουν οι νεότεροι ποια φτερά, ποιοι αετοί πετούσαν πάνω από το Αιγαίο την Μακεδονία και όλη την Ελλάδα, κατά του φασισμού. Οι εξ ανατολής γείτονες μας, που τώρα εμφανίζονται ξανά ως διεκδικητές του Αιγαίου, μετρούσαν τότε τα FW190 που τους χάριζαν οι ναζί αν δεν κάνω λάθος, ως ανταλλάγματα των πόρων που τους εξασφάλιζαν. Χυδαίοι στο σύνολο της ιστορίας τους. Μια ιστορία … “τούρκικο παζάρι” κατακτήσεων επί αδυνάτων. Θα ήθελα, εάν είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται… Read more »

Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Guest
Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ

Υπαρχει ενα βιβλιο , Η τελευταια πτηση , που εξιστορει τα δρωμενα της 336 μοιρας ΔΒ στην βορεια αφρικη στην Ιταλια και τον επαναπατρισμο της. Ολα τα ιστορικα γεγονοτα απο την πενα του κ.Κωστα Χατζηλακου χειριστη της 336 μοιρας ΔΒ. Συστηνεται ανεπιφυλακτα.!!

stelios1974
Member
stelios1974

Και ένα ακόμα βίντεο Ελληνικού ενδιαφέροντος.

https://www.youtube.com/watch?v=-8CvfNazN9I

a3_mike
Member
a3_mike

Καταπληκτικό και αυτό το βίντεο. Ειδικά η διεκπεραίωση του τζιπ, όλα τα λεφτά!

Sly
Guest
Sly

Ένα γεγονός που ελάχιστοι έχουν προσέξει, είναι ότι ενώ οι Γερμανοί είχαν φύγει από την Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 1944, την Μήλο και την Κρήτη, θέλησαν και μπόρεσαν να την κρατήσουν στην κατοχή τους μέχρι την τελευταία ημέρα που συνθηκολόγησαν! Τα δυο νησιά απελευθερώθηκαν στις 7 και 9 Μαΐου ενώ στην Κρήτη τα Γερμανικά στρατεύματα παρέμειναν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ημιαιχμαλωσίας από τους Άγγλους έως τον Ιούλιο, και μάλιστα επιχειρισιακά, για τον φόβο των Άγγλων σε περίπτωση που επικρατούσε το ΕΑΜ στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ήταν η τελευταία λειτουργική μονάδα της Βέρμαχτ σε όλον τον κόσμο!

npo
Member
Noble Member
npo

Στην θέση του Ελληνικού θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η παραμονή ενός μικρού αεροδρομίου (α) ως εφεδρικό στην περίπτωση προβλήματος στα Σπάτα, (β) για αερολέσχες και διάφορους ιδιώτες όπως πχ κάτι υπερζάμπλουτους, και (γ) φυσικά ως εναλλακτικό για την πολεμική αεροπορία σε περίοδο κρίσης. Νομίζω κάτι παρόμοιο είχε προτείνει ο Καββαθάς.

Τέλος πάντων, δεν του έκοψε κανενός sad ας γίνει τουλάχιστον ένα όμορφο σεμνό μνημείο για τους πιλότους μας κάπου στον χώρο.

Mitsos_Mantzos
Member
Active Member
Mitsos_Mantzos

Παιδιά αυτά που λέτε δεν γίνονται. Δηλαδή να παραμείνει ένα μέρος του αεροδρομίου ανοιχτό, για ποιο λόγο για να υπάρχει μία αερολέσχη; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το σκεπτικό, αφού υπάρχει αερολέσχη στο Τατόι οποίος θέλει να πάει στο Τατόι, λες και έχουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο που θέλουν να γίνουν πιλότοι εδώ και τώρα και πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο, το Τατόι δεν είναι και πολύ μακριά. Μετά λέτε να προσγειώνονται learjet από επιχειρηματίες και αερολέσχες και τα λοιπά, αυτά δεν γίνονται, στο κέντρο της Αθήνας θα πετάνε Jet αεροπλάνα είμαστε με τα καλά μας ;;;… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Το 1938 η αεροπορία ζήτησε και πήρε για 12 αεροσκάφη τις εξής προσφορές (ανα αεροσκάφος):
Spitfire 7.263.245 δρχ – Hurricane 6.734.145 δρχ-Bf 109 6.554.375 δρχ- Seversky P-35 7.528.752 δρχ
-Curtiss P-36 6.653.220 δρχ- Macchi C.200 5.430.906 δρχ,
προκρίθηκε το Spitfire υπο την προϋπόθεση ,κατά κύριο λόγο, παράδοσης σε 12 μήνες με δεύτερο το Hurricane. Τα υπόλοιπα απορρίφθηκαν για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν παραλήφθηκε κανένα μέχρι τη 28η Οκτωβρίου ’40.