ΑΠΟΨΗ: Να δείτε που τελικά οι Τούρκοι θα πάρουν και τα F-35, και τους S-400, και Patriot, και B-52… Τι, όχι;

75
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η -τυπική- απαγόρευση μεταφοράς των ήδη κατασκευασθέντων τουρκικών F-35A σε τουρκικό έδαφος, αλλά και η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα του JSF, είναι ουσιαστικά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι Τούρκοι έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν προκειμένου να βρεθούν εκτός προγράμματος F-35, και το έκαναν με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει εγχειρίδιο του “πως να τσαντίσεις τις ΗΠΑ”, αλλά η Τουρκία και ο -πολλά βαρύς και όχι- πρόεδράς της θα μπορούσε να είναι ο συγγραφέας του.

Τώρα, τι ήταν αυτό που οδήγησε την ΠΤΗΣΗ το 2017, πριν 26 μήνες να γράψει πως S-400 και F-35 απλά δεν μπορούν να συνυπάρξουν; η κρυστάλλινη σφαίρα του Μέρλιν που έχει στο γραφείο του ο ΦΓΚ; η συσκευή επικοινωνίας που έχουμε με το Άλφα του Κενταύρου; η γενική απόφαση του Συμβουλίου των Ελ; Ο χρησμός κάποιου σοφού γέροντα; Τίποτα από όλα αυτά. Η ψυχρή λογική. Παρακάτω το άρθρο του 2017, όταν ακόμη όλα “πλάκωνε η σκλαβιά και τα έσκιαζε η φοβέρα”.

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες

Κάθε αντιαεροπορική μονάδα δεν λειτουργεί κάθε 40 χρόνια, όταν κι αν πολεμήσει. Η δράση στις μονάδες Patriot της ΠΑ και I-HAWK του ΕΣ είναι συνεχής, ασκήσεις, απλές, στο υπολογιστή, εναντίον πραγματικών στόχων, με αντίμετρα, χωρίς αντίμετρα, με αντίαντιμετρα κοκ. Οι άνθρωποι εκεί δεν είναι βιτρίνα, έχουν την δική τους δουλειά σε αυτό που ονομάζουμε Εθνική Άμυνα, είναι η Εθνική Α/Α Αεράμυνα. Έτσι θα είναι τα πράγματα και με τους προηγμένους Α/Α πυραύλους S-400 των γειτόνων μας.

Αν λοιπόν, οι τουρκικοί S-400 συνυπάρξουν με προηγμένα μαχητικά F-35, τότε οι χειριστές των πρώτων, αργά ή γρήγορα θα βρουν τρόπο αντιμετώπισης των αεροσκαφών. Τα F-35 έχουν πολύ μικρό ίχνος, όχι μηδενικό. Με τις κατάλληλες μεθόδους, και ίσως με τις κατάλληλες συχνότητες, και σε συνδυασμό με άλλα μέσα εντοπισμού, οι S-400 θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη “λύση” στο πρόβλημα των F-35. Δηλαδή, η Δύση έχει ξοδέψει συλλογικά 1,5 τρις δολάρια, για το F-35, και θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποκτήσει τρόπο αντιμετώπισής του, και κατά συνέπεια και στην Ρωσία; 

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα S-400 και F-35

Αυτό γράψαμε το 2017, μήνας Απρίλιος. Το τι ακούσαμε τότε, δεν περιγράφεται. Το τι μας έχουν “σούρει” έκτοτε, δεν γράφεται. Όχι όλοι, ακόμη και σήμερα, έχουν αποδεχτεί ως σωστή την τότε ανάλυσή μας, προτιμώντας να δέχονται απόψεις από άλλα μέσα που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγαν “οι Τούρκοι θα πάρουν και τα δυο”. Ενάντια σε κάθε λογική.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο CAATSA, ακόμη κι αν Ισραηλινοί και Τούρκοι ήταν ακόμη Σύμμαχοι, πολύ δύσκολα οι ΗΠΑ θα αποδέχονταν να “ξεφτιλίσουν” το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Δύσης, το F-35, για τα μάτια της Τουρκίας. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κάποιος αυτό;

Πεντάγωνο: Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400 αν θέλει να αποκτήσει F-35

Άντε και είναι δύσκολο. Το ότι εδώ και για πάνω από ένα χρόνο, οι ΗΠΑ λένε σε κάθε τόνο πως δεν θα δώσουν τα F-35 στην Τουρκία αν πάρει τα S-400, δεν το ακούει κανείς; είναι πια τόοοοοοοοσο ψεύτες οι ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, οι εκπρόσωποι τύπου, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές; είναι τόσο ηλίθιοι; Δηλαδή, θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, έτσι απλά, επειδή το έχουν γράψει μερικά ξεκάθαρα φιλορωσικά μέσα στην Ελλάδα;

Ακόμη και οι Τούρκοι το έχουν πάρει απόφαση, αλλά στην Ελλάδα συνεχίζουμε “το βιολί μας”. Διαβάζουμε απόψεις, που ακόμη και με την έγγραφη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πολλοί πιστεύουν πως τελικά τα F-35A θα φτάσουν κανονικά στην Τουρκία. Γιατί; γιατί έτσι! Δεν είναι το πρώτο πράγμα, η λογική, που έχει ηττηθεί στην Ελλάδα. Είναι όμως και η λογική που έχει ηττηθεί.

Τζ. Πάιατ: Στηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες απέναντι στην Τουρκία – ασυμβατότητα μεταξυ S-400 και F-35

Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με την ρωσική στάση. Όχι απλά δεν υποστηρίζουν την Ελλάδα, αλλά το Ξανθό Γένος πουλά προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους που σε μελλοντική σύγκρουση θα αφαιρέσει την ζωή Ελλήνων πιλότων κατά πάσα πιθανότητα. Αντί λοιπόν να αποδεχτούμε πως η Ρωσία απλά ενδιαφέρεται για την Ρωσία κι όχι για την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση, προσπαθούμε να πείσουμε πως τα … ίδια κάνουν και οι ΗΠΑ. Που στην τελική, και οι ΗΠΑ απλά προστατεύουν τα συμφέροντά τους.

Μενέντεζ στη Καθημερινή: Η Τουρκία αποκλείεται να πάρει F-35 αν αποκτήσει S-400

Ευτυχώς η Ελλάδα του 2019 δεν είναι αυτή που ήταν πριν 10 χρόνια, όταν οτιδήποτε κυκλοφορούσε το Διαδίκτυο ήταν και αλήθεια. Η έννοια των fake news πλέον έχει εμπεδωθεί από τον μέσο χρήστη, και μερικά πράγματα κάνουν αμέσως αρνητική εντύπωση. Όπως μας έχει κάνει εντύπωση ότι κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν πως ενώ τα αγγλικά της συντακτικής μας ομάδας δεν είναι καλά (που τρία άτομα έχουν σπουδάσει σε αγγλικά πανεπιστήμια), και άλλα είπε ο  Λευκός Οίκος, και “μετά από τα πρώτα 100 αεροσκάφη F-35, η Τουρκία δεν θα πάρει κανένα άλλο…”.

Μάλιστα. Το Ισραήλ θα πάρει 75 αεροσκάφη, η Νότιος Κορέα 60, η Ιαπωνία μόλις τώρα αποφάσισε να πάει από τα 42 στα 147, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα καταφέρει ίσως να πάρει και τα 138 δικά της, αλλά η Τουρκία, που σε λίγο η τουρκική λίρα θα αξίζει περισσότερο σαν ταπετσαρία, θα μπορούσε να πάρει 116. Αυτό μας ξεπερνά, το ότι η τουρκική προπαγάνδα έχει μεγαλύτερη διείσδυση στα ελληνικά μέσα από ότι στους ίδιους τους Τούρκους πολίτες.

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα εξηγεί τα αυτονόητα: F-35 και S-400 δεν πρόκειται να συνυπάρξουν

Πολλοί ακόμη θεωρούν πως η Τουρκία θα πάρει ΚΑΙ τα F-35A, ΚΑΙ τα S-400, και τους Patriot, γιατί όχι και Β-52 ή μερικές θερμοπυρηνικές βόμβες Β61, όσες χρειάζονται για να χτυπηθούν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο. Μα μας μισούνε αφού!

Στην χώρα του “και ποιος μου λέει εμένα ότι”, η Ελλάδα είναι πάντα η καλή, η σωστή, η τίμια, και όλοι μας επιβουλεύονται, και θέλουν να μας κάνουν κακό, οι συνομωσίες δίνουν και παίρνουν. Δεν λέμε να γίνουμε φιλοαμερικανοί ή αντιρώσοι, φιλορώσοι ή αντιευρωπαίοι, απλά, χωρίς παρωπίδες, να βλέπουμε το συμφέρον της Πατρίδας μας. Οι Συμμαχίες υπάρχουν για να βολεύουν εμάς, κι έτσι το βλέπουν και οι Σύμμαχοι. Οτιδήποτε άλλο, είναι από βλακώδες ως εθνικά επιζήμιο (ή και τα δυο).

Πως μπορούν να διαρρεύσουν τα μυστικά του F-35 αν η Τουρκία πάρει τους S-400


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Epam Panos
Guest
Epam Panos

Η γνώμη μου είναι πως υπερβάλλετε στο πόσο σθεναρά υποστηρίχθηκε η αντίθετη άποψη. Παρακολουθώ δεκαετίες όλο τον αμυντικό τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό καθημερινά και δεν έχω αυτή την εικόνα. Περισσότερες αναφορές κάνετε εσείς σε κάτι που γράψανε λίγες φορές κάποια αλλα μέσα παρά οι πραγματικές αναφορές. Το καταλαβαίνω βέβαια πως θέλετε να ευλογίσετε τα γένια σας και ως φιλοαμερικανικό μέσο να εκθεσετε κάποια φιλορωσικα. Τα οποία εν τέλει ούτε αυτό δεν είναι γιατί όταν φιλοξενείς άρθρα απαλου πορνο και νεφελιμ καποιο αλλο επίθετο κυριαρχεί. Οποτε θα συνιστούσα λίγη μετριοπάθεια γιατί υποβιβαζεστε εσείς οι ίδιοι.

antidrastis
Guest
antidrastis

Φιλε μου. Παρακολουθω την Πτηση απο τη δεκαετια του 80 με το πρωτο τευχος να εχει να κανει με το Join European Project, σε μια εποχη που ο κοσμος δεν ειχε ιδεα για το τι ειναι η πυριηικη συντηξη . Στην πορεια του χρονου μπορω να σε διαβεβαιοσω οτι πιο σοβαρο περιοδικο δεν υπαρχει . Αν μπεις στον κοπο να διαβασεις καποια παλια , πολυ παλια , εντιτοριαλ του Κωστα Καββαθα θα δεις οτι και το μνημονιο ακομα το ειχε προβλεψει πολλα πολλα χρονια πριν . Γιατι ; Γιατι η λογικη ειναι το Α και το Ω οταν αναλυεις μια… Read more »

Astrolavos
Member
Member
Astrolavos

Πάντα οι μεγαλύτερη ηλικιακά άνθρωποι λένε, αισθάνονται και πιστεύουν πως πιο παλιά ήταν όλα καλύτερα και ειλικρινά δεν μπορώ να το εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό! Πάντως ενώ προσωπικά δεν ασπάζομαι αυτή την “φιλοσοφία”, θα σου πω φίλε μου με στεναχώρια πως καμία ΑΠΟΛΥΤΟΣ σχέση δεν έχει η “ΠΤΗΣΗ & Διάστημα” επί ημερών Κ. Καββαθά με την σημερινή. Δυστυχώς. Δεν χρειάζεται να ευλογείς τα γένια σου, εκτός αν έχεις ανασφάλεια. Τέλος το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο “ΑΠΟΨΗ: Να δείτε που τελικά οι Τούρκοι θα πάρουν και τα F-35, και τους S-400, και Patriot, και B-52… Τι, όχι;” είναι πολύ χαμηλού επιπέδου… Read more »

andreasmp412c
Member
Noble Member
andreasmp412c

Χωρις παρεξηγηση, μαλλον δεν διαβαζεις αρκετα τον ειδικο τυπο ή τον διαβαζεις τον τελευταιο καιρο

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Τόσο η κοινή γνώμη όσο και ο χώρος των ειδικών είναι γεμάτος ανθρώπους που πιστεύουν αυτήν ακριβώς την αντίθετη άποψη. Η Π&Δ είναι η μειοψηφία.

Νάσος
Guest
Νάσος

Κάνετε λάθος Β52 δεν θα πάρουν. Β2 θα πάρουν και συμπαραγωγή στο Β21

frouros
Guest
frouros

Θα σταθώ στην πρώτη παράγραφο του κειμένου σας.Οι Τουρκοι έκαναν ότι χρειάζεται για να μην πάρουν τα F-35.Δεν πιστευω ότι οι Τουρκοι είναι αφελείς.Καθε άλλο.Θεωρω,και από την αρχή αυτής της υπόθεσης το πίστευα,οτι η αποχώρηση από το πρόγραμμα του F-35 ήταν ένας από τους στόχους της Τουρκίας εξαρχής.Δείχνει να το καταφέρνει,σύντομα θα δούμε και τον υπόλοιπο σχεδιασμό της να ξεδιπλώνεται.Θα έχει ενδιαφέρον…

TED
Guest
TED

Καταρχήν ένα μπράβο για την ομάδα σας. Κατά δεύτερον, μία άποψη σχετικά με τα F35 Θεωρώ καλύτερο να μην υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία, πέραν της αγοράς και συμμετοχής στο πρόγραμμα των F35 Και αυτό διότι ενδεχόμενα σκληρά μέτρα, πολύ γρήγορα θα γονατίσουν την Τουρκία και θα την υποχρεώσουν γρήγορα να επιστρέψει στο μαντρί, πιθανότατα και με κάποιο “δώρο” – “τυράκι” για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ΦΑ Αντιθέτως, χωρίς σκληρά μέτρα, θα υπάρχει μεγάλη ζημιά για την τουρκική οικονομία, αλλά θα της επιτραπεί να συνεχίσει την απομάκρυνση της από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, προσφέροντας στην Ελλάδα τον χρόνο να… Read more »

LaM
Member
Member
LaM

Πολλά μπραβο για το σχόλιό σου.
Ολοι ξερουμε οτι προφανως σε καποιο σημειο κοντινό ή μακρινό να θα ξαναβρουν ΗΠΑ κ Τουρκία. Αυτη την στιγμή δημιουργείται γεωπολιτκός χωρος για εμας που δεν ειναι συνηθές. Πρέπει να το εκμεταλευτουμε με κάθε τροπο, απο την κτήση στρατιωκού υλικου μέχρι και στις μεταξυ Ελλαδος – ΗΠΑ οικονομικές σχέσεις.

cptkouk
Guest
cptkouk

Δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθεί από την Ελλάδα. ΠΟΤΕ κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα έχει εμπιστοσύνη στον πιο γελοίο “σύμμαχο” που θα μπορούσε να φανταστεί. Τι σημαίνει αυτό… Κοιτάξτε λίγο πίσω, στην ιστορία και την συμπεριφορά της χώρας προς την δύση και τα ξαναλέμε.

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Πράγματι οι Τούρκοι φαίνεται ότι δεν θα πάρουν τα F-35…το τί θα γίνει στη συνέχεια και τα ακριβή βήματα για την πλήρη εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα φανούν στο άμεσο μέλλον (έτσι και αλλιώς με δήλωσή τους η πλήρης εκδίωξη της Τουρκίας θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020). Το θέμα είναι ότι ακόμα οι Αμερικανοί (τουλάχιστον ένα κομμάτι τους, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Τραμπ) αλλά και το ΝΑΤΟ θεωρεί μεγαλύτερη τη γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας από τις όποιες “ατασθαλίες” της… Θεωρεί κανείς ότι θα περιμένανε μέχρι το “και ένα” για να επιβάλλουν κυρώσεις (μετά λύπης τους βεβαίως –… Read more »

sultan ahmet
Guest
sultan ahmet

Το ενδεχόμενο να αποθηκευτουν οι S-400 στο Καταρ, ωστε να ξαναμπεί η Τουρκία στο προγραμμα των F35 (και να παρει επίσης Patriot), ειναι απίθανο;

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Ναι. Είπαμε χαζά αμερικανάκια, αλλά όχι και τόσο…

Επίσης, το θέμα των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι το S-400/F-35. Αυτό είναι απλά η αφορμή.

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Σε επίδοξους νεοχομεϊνιδες δεν ξαναπουλαν τεχνολογικά προηγμένα αεροσκαφοι .Οταν παθαίνεις μαθαίνεις ,και οι αερικανοι την εχουν πατηση με το ιραν .

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

….,λοιπόν οπως είχα γράψει και προ μηνών σε σχόλια μου (αν δεν κανω λάθος σε μια αντιπαράθεση με τον Γιάννης 1) εκφράζω έναν σκεπτικισμό στο εάν με μεγάλη προθυμία οι ΗΠΑ μας αποδεσμεύσουν τα F35 ακριβώς λόγο της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο…..(αναφέρομαι στις συνεχείς παραβιάσεις και αναχαιτίσεις)
Η χρήση F35 απο εμάς και η προσπάθεια ανίχνευσης απο τους s400 των Τούρκων ισως αποκάλυπτε αδύναμα σημεία του αεροσκάφους τελικα στους Ρώσους……

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Προς το παρόν τόσο η ίδια η LM όσο και ο Πάϊατ σας διαψεύδουν, αφού θεωρούν την χώρα μας μέσα στους μελλοντικούς χρήστες του μαχητικού.

Το θέμα δεν είναι αν θα το πάρουμε, το θέμα είναι πώς.

MAN
Guest
MAN

…και πότε

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Προφανώς. Αν βρούμε το πώς, θα βρούμε και το πότε.

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Τα F-35 δεν είναι για αναχαιτίσεις .Είναι αόρατα για να κάνουν άλλο πράγμα!Όταν θα πετούν πάνω από το Αιγαίο για ενδεχόμενη εκπαίδευση θα πετούν με ανακλαστήρες. Οπότε δεν θα υπάρχει θέμα ανίχνευσης από τα S-400.

neverwill
Member
Active Member
neverwill

Τό ερώτημα πρός τήν κρυστάλλινη σφαίρα . Ποιά είναι η κόκκινη γραμμή στήν σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας ? Πού τίθενται τα όρια καί ποιό το διακύβευμα ? Η κόκκινη γραμμή είναι κοινή γιά τούς εμπλεκόμενους ? Κάποια στιγμή κάτι θα πρέπει να δώσουμε , θα τό δώσουμε σάν υπήκοοι ή θα έχουμε κάποιο ουσιαστικό αντάλλαγμα ?

recce
Member
Noble Member
recce

Η πραγματική κόκκινη γραμμή είναι μία και κοινή για όλους. Πριν την κόκκινη γραμμή υπάρχει μία ‘πορτοκαλί’ περιοχή, στην οποία όσο πιο βαθειά μπαίνεις τόσο πιο δύσκολα βγαίνεις. Λοιπόν, για να επανέλθω στην κόκκινη γραμμή, αυτή είναι το αίμα, δηλαδή ο νεκρός. Όταν ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή, ο ισχυρότερος έχει δύο επιλογές: ή θα διαλύσει τον πιο αδύναμο ή θα τον υποτάξει, όπως γίνεται τώρα στην περίπτωση ρωσίας-τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Αν είσαι ο αδύναμος τότε έχεις και την επιλογή της υποχώρησης προφανώς, χωρίς όμως την δυνατότητα να σώσεις τα προσχήματα. Εγώ προσωπικά, ζω και αναπνέω για… Read more »

νικος
Guest
νικος

Πάντως ο Τραμπ όντως είπε οτι “τώρα λεμε στους τούρκους οτι δεν μπορειτε να παραγγειλετε πανω απο 100”, δεν είπε πουθενα οτι δεν θα πάρουν κανενα. Την επόμενη βεβαια βγήκαν άλλοι αξιωματούχοι και το ειπαν.

ivychris
Guest
ivychris

Όχι δεν είπε αυτό και αυτό το μετέφρασαν από τα Αμερικανικά στα Ελληνικά, άνθρωποι που έχουν μάθει Αγγλικά σε φροντιστήριο και δεν έχουν ιδέα από εκφράσεις και ιδιώματα και όταν βλέπουν ξένη ταινία διαβάζουν το μεταγλωττισμένο κείμενο…
Ανέφερε ότι τώρα θα τους πούμε ότι δεν μπορείτε να πάρετε πάνω από 100 Αφη που έχετε παραγγείλει.
Εννοεί ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΗ, από το 1 έως τα πάνω από 100!!!
it’s more than 100, δεν είναι τα πάνω από 100…
Έλεος με τα Αγγλικά Τσίπρα!!!

Spirit
Guest
Spirit

Πολύ Πάρη διαβάζουν, θα τους περάσει…

Thras
Member
Famed Member
Thras

Νομίζω αυτός τους μπέρδεψε όλους. Είπε ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο Τράμπ εννούσε για τα πάνω από 100…

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Ο Τραμπαριφας είπε more than a hundred.
Αν εννοούσε θα πάρουν μέχρι 100, επιβεβαιώνει ότι είναι γκασμάς και δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα που μιλάει.
Θα όφειλε να πει up to hundred.
Για να μη τρελαθούμε κι εμείς, όπως τρελάθηκαν οι Άγγλοι στη πρόσφατη επίσκεψή του

νικος
Guest
νικος

Ρε παιδιά, τα ακριβή λογια είναι “they are now prohibited from buying over 100 planes”. Στο 1:21:00 εδώ https://youtu.be/u7PNqHXndTs

Ουτε μέχρι, ουτε τπτ πέρα απο “τώρα τους απαγορεύεται να αγοράσουν πανω απο απο 100 αεροπλανα”.

Spirit
Guest
Spirit

Ο τραμπάκουλας πάντως αντιστέκεται στις κυρώσεις, εμείς παιδιά να τρέξουμε να παραγγείλουμε ROMEO, μην χάσουμε…

Πύραυλος
Guest
Πύραυλος

Εντάξει ρε παιδιά μην βαράτε, κ εγώ ένας από αυτούς είμαι,που πίστευε ότι θα τα πάρουν κ τα δύο.
Άπιστος Θωμάς ένα πράμα.

Γιώργος98765
Guest
Γιώργος98765

Δεν ξέρω γιατί αυτός ο θρίαμβος ότι “εμείς σας τα λέγαμε” κτλ; Πιστεύετε ότι η υπόθεση με τα F-35 και την Τουρκία έχει οριστικά τελειώσει; Εγώ είδα έναν Τράμπ που μόνο δάκρυ δεν έριξε για τον φίλο του τον Έρντογαν. Το θέμα θα επανέλθει…

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Ευτυχώς για εμάς, οι ΗΠΑ δεν είναι Σουλτανάτο. Υπάρχει και ένα Κογκρέσο που στην πλειοψηφία του (και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ) αντιτίθεται στους χειρισμούς της Τουρκίας. Αντιτίθεται πολύ πιο σθεναρά από τον Πρόεδρα…

andreasmp412c
Member
Noble Member
andreasmp412c

Αν ο τραμπ μπορουσε να κανει ο,τι του κατεβει θ ανησυχουσαμε. Αλλα οπως απεδειξε κ η ιστορια με την αποσυρση των αμερικανων απ την συρια, η πολιτικη των ηπα δεν βασιζεται στις εμπνευσεις κ τις συμπαθειες του εκαστοτε πλανηταρχη

DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Για άλλη μια φορά μπράβο Πτήση! Και μερικές συμπληρώσεις: 1. Ερώτηση – προβληματισμός για όλους: Δεν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να σταματήσουν τους Τούρκους να πάρουν το S-400; Δεν θα μπορούσαν να τους απειλήσουν και με άλλα μέτρα; Θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να φοβούνται μήπως ο Τουρκικός λαός γίνει αντι-δυτικός πχ σε μια κατάρρευση της λίρας, αλλά αυτό ήδη δεν συμβαίνει; Οι Τούρκοι είναι πλέον πολύ αντι-δυτικοί και φανατικά αντι-αμερικανοί. Νέο πραξικόπημα δεν θα μπορούσε να γίνει, αν και ελέγχει το καθεστώς τις Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο ποτέ δεν ξέρεις ποιοι είναι πιστοί και ποιοι όχι, θα μπορούσε να οδηγήσει… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Πολύ σωστές σκέψεις!

recce
Member
Noble Member
recce

Να συμπληρώσω τα εξής: η απώλεια της ουκρανίας ήταν πολύ ισχυρό χτύπημα για την ρωσία, σχεδόν υπαρξιακό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα βόρεια σύνορα της ουκρανίας, όχι πολύ μακρυά από το Κίεβο, απέχουν λιγότερο από 500km από την ίδια την Μόσχα! Φανταστείτε δηλαδή νατοϊκούς ή αμερικανικούς τακτικούς βαλλιστικούς σε κάποια φάση στο μέλλον, τοποθετημένους εκεί. Δεν θα χρειάζεται καν να παραβιάζουν την INF ούτε και να φέρουν πυρηνικές κεφαλές αναγκαστικά! Η πίεση για την ρωσία μπορεί να γίνει πραγματικά αφόρητη. Άρα, λογικά σκεπτόμενοι, θα πρέπει να περιμένουμε η ρωσία να παίξει πραγματικά τα ρέστα της για την τουρκία, και… Read more »

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

ωραια η πτηση πετυχε σε αυτο που ελεγε το μεγαλο θεμα ειναι εμεις τι κανουμε τωρα?
η τουρκια θα τιμωρηθει πληρως η θα τι γλιτωσει απο τον νομο? (αφηνει δηλαδη τι δυνατοτητα πατηματος σε χωρες να παρουν οπλισμο απο ρωσια κ να μην παρουν φ35)

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Σημερα ειδα δηλωσεις αξιωματουχου στην Washington που στην αρχη μιλησε για suspended συμμετοχη με στοχο να γινει terminated στους επομενους μηνες.

Πλεον ειναι πολυ καλη η πιθανοτητα να χασουν την συμπαραγωγη εκτος και αμα αλλαξει κάτι συνταρακτικα γρήγορα.

Το αν θα παρουν εν τελει Φ35, ειναι ζητημα πολιτικης αποφασης. Στο περιοδικο έχετε ποντάρει με πολυ σίγουρια σε ενα αποτελεσμα το οποιο βεβαια δεν τεκμαιρετε κάπως… ειδικά αν λαβει κανεις υποψιν τον ασταθμητο παραγοντα Τραμπ.

Θα συνεχισω να κρατω μικρο καλάθι και μακαρι να μην έχουμε εκπληξεις.

Χρηστος
Guest
Χρηστος

Ξεχνάτε ότι πρόεδρος είναι ο Τράμπ και το μόνο που τον νοιάζει είναι το κέρδος. Δεν θα επιβάλλει κυρώσεις όπως ανέφερε ο ίδιος και πολύ πιθανό να δώσει εν τέλει και τα F35. Απλά οι λόγοι που είναι αντίθετη αυτή η επιλογή δεν τον ενδιαφέρουν όπως και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει παγκόσμιος περίγελος. Για εμάς είναι καλό αυτό μιας και μπορούμε άνετα να μπούμε στο παιχνίδι και να παραγγείλουμε – εκσυγχρονίσουμε ότι ρώσικο οπλικό σύστημα έχουμε από την στιγμή που υπάρχει αυτό το προηγούμενο αν το χειριστούμε έξυπνα.

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Ο Τράμπ εάν πάει αντίθετα σε Πεντάγωνο, Κογκρέσο και Γερουσία θα πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου. Οι Τούρκοι που στηρίζονται στα τελευταία λεγόμενα του που ήταν στο ύφος “ναι μεν αλλά” γελιούνται. Δεν θα υπάρξει πολιτική λύση για τα F-35. Το μόνο που θα τους δούμε να παρακαλάνε είναι για την αυστηρότητα των κυρώσεων όπου όσο πιο πολύ τους λυπηθεί ο Τράμπ τόσο περισσότερο θάρρος θα παίρνουν να αποχωρήσουν κι άλλο από τους Δυτικούς θεσμούς με μικρό κόστος. Δυστυχώς για την σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι αυτή της δύναμης. Περνάμε σε μια εποχή που… Read more »

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ο Τραμπ θέλει και τα F-35 να πουλήσει και τα Πατριοτ κι ας πάρει η τουρκία ότι θέλει, ακόμη και S-800… Tο θέμα είναι η πολιτική συγκυρία λόγω επερχόμενων προεδρικών εκλογών το 2020 και η βεβαιότητα ότι το Κογκρέσο θα τον παραπέμψει αν δεν υπακούσει στους ψηφισθέντες νόμους. Τα F-35 δεν θα παραδοθούν και κυρώσεις θα επιβληθούν και να κάνω μια σίγουρη πρόβλεψη ότι οι τουρκικές ΕΔ θα απομακρυνθούν από ευαίσθητα δεδομένα. Μην ακούμε τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείτε για την ανάγκη ύπαρξης της τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Είναι πλέον χαμένη υπόθεση,… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Συγνώμη για το εντελώς άσχετο σχόλιο…… https://www.youtube.com/watch?v=qSqVVswa420 Απο τον ανεπανάληπτο γάτο στο έντομο…… cry

1111
Guest
1111

Τα σ400 και τα φ35 δεν μπορούν να συνυπάρξουν τι ακούμε….

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

τι ακούμε???

Mitsos_Mantzos
Guest
Mitsos_Mantzos

Κάποιοι σας κάνουνε πλάκα γιατί νευριάζετε.. Πάντως στο τέλος να δείτε που θα τα πάρουν και τα δύο. smile

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι δεν έπαθαν και τίποτα το φοβερό οι Τούρκοι. Ο CAATSA δε θα εφαρμοστεί από ότι φαίνεται γιατί είτε ισχύει το τουρκικό επιχείρημα ότι η παραγγελία τέθηκε πριν ψηφιστεί ο νόμος. είτε γιατί η αμερικανική κυβέρνηση απλά θα επικαλεστεί το waiver για λόγους συμφερόντων. Μόνο για το F-35 θα τεθεί εμπάργκο, με το αζημίωτο φυσικά, καθότι δεν υπάρχει προφανώς κάποια σχετική πρόνοια στο συμβόλαιο. Οπότε για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, δεδομένου ότι ποτέ εμείς σαν χώρα δεν είχαμε τα χρήματα για το F-35, όσοι ευαγγελίζονταν την καταστροφή σε περίπτωση που και εμείς… Read more »

Δημήτρης
Guest

Υπέροχο άρθρο . . . μας κάνετε να νοσταλγούμε την παλιά καλή Πτήση . . . ! ! !

x-m
Member
Famed Member
x-m

Τι θα βάλουν τώρα στο Anadolu ; question

recce
Member
Noble Member
recce

γήπεδο golf

ppppp
Member
Trusted Member
ppppp

Σεβαστές και επιθυμητές ή απόψεις και τα σενάρια , αλλά ως προς την απόλυτη τελικά,στάση σας στο θέμα,δεν έχω δυστυχώς παρά να πω, «στου κουφού την πόρτα…»

(Πέραν αυτού όμως,να δηλώσω την εκτίμηση μου συνολικά για το έργο της συντακτικής ομάδας )

24ΤΘΤ
Guest
24ΤΘΤ

“……προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους που σε μελλοντική σύγκρουση θα αφαιρέσει την ζωή Ελλήνων πιλότων”……
Αναρωτιέμαι οι διάφοροι Sidewinder,AMRAAM,Harpoon κλπ πύραυλοι που υπάρχουν στο τουρκικό οπλοστάσιο η οι Patriot που προτείνουν οι ΗΠΑ να τους πουλήσουν τις ζωές ποιων απειλούν άραγε?….
Περιμένουμε με αγωνία το αντίστοιχα δραματοποιημενο άρθρο για τα αμερικανικής κατασκευής όπλα της Τουρκίας….Τι όχι?….
Καλύτερα να αλλάξετε το τίτλο του περιοδικού από “Πτήση και Διάστημα” σε “Stars and Stripes”.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Μάλιστα, η γνωστή πρακτική.. κόβουμε το κείμενο κατά τα μέτρα που μας εξυπηρετεί και το μεταφέρουμε όπως εμείς θέλουμε!! ” .. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με την ρωσική στάση. Όχι απλά δεν υποστηρίζουν την Ελλάδα, αλλά το Ξανθό Γένος πουλά προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους που σε μελλοντική σύγκρουση θα αφαιρέσει την ζωή Ελλήνων πιλότων κατά πάσα πιθανότητα…” που για τα απλά ελληνικά ο αρθρογράφος λέει πως το ξανθό γένος που θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι θα σώσει την Ελλάδα όχι μόνο δεν θα μας σώσει αλλά πουλάει προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους που σε μελλοντική σύγκρουση θα αφαιρέσει την… Read more »

24ΤΘΤ
Guest
24ΤΘΤ

Αυτές οι μπαρούφες (για οσους τις πιστεύουν)περί ξανθου γένους είναι για μικρά παιδιά.
Η Ρωσία σε αντίθεση με το χρεωκοπημένο προτεκτοράτο που λέγετε Ελλάδα υπηρετεί το δικό της συμφέρον.
Το σχόλιο μου έχει να κάνει με τη καραμπινάτη μονομέρεια που διακρίνει τη Πτήση τα τελευταία χρόνια.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Όλα τα κράτη έχουν ως οδηγό τα συμφέροντά τους. Κάθε άλλη άποψη, είναι απλά ρομαντική αν πρόκειται για πολίτες ή επικίνδυνη αν πρόκειται για πολιτικούς…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία, καλύτερα Ερτογάν, είναι businessman και πληρώνει αδρά με ζεστά μετρητά. 100 Boing θα αγοράσουν οι Τούρκοι και συν της άλλης πριν περίπου δέκα ημέρες πλήρωσαν πενήντα εκατομμύρια. Σας λέει κάτι αυτό; Εξάλλου τα συζήτησαν οι τρεις τους. Τραμπ, Πούτιν, Ερτογάν χωρίς προβλήματα. Τώρα θα τους επιβάλουν κυρώσεις; Αν επιμείνει το Κογκρέσο τότε θα στραβώσει αλλού η ιστορία, κάτι που δεν θέλουν στις ΗΠΑ!

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Dear Πτηση, Congratulations for your correct prediction and I will agree with you that common sense would suffice to understand that the F35 can’t coexist with the S400. However, you should not be surprised about the reaction from others as the majority of your readers are in Greece and unfortunately, any measure of logic is lost thre. Conspiracy theory is the new norm. As about the geopolitical games and theory, there is a great book that all interested in how nations act must read. It is the Πελοποννησιακος Πολεμος του Θουκιδιδη. I had the great honor to read it, cover… Read more »

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Και το Σύνταγμα τη χώρας μας αγαπητέ διαχωρίζει τις εξουσίες σε νομοθετική εκτελεστική και δικαστική!! δεν είναι προνόμιο του αμερικανικού συντάγματος. Και φαντάζομαι ότι κει άλλων ευρωπαϊκών χωρών το σύνταγμα έχει παρόμοιο τρόπο!!
Κατά τα άλλα συμφωνώ με το υπόλοιπο σχόλιο σας στο σύνολο του!!

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Dear Kimon,
I’m aware of the Greek Constitution and the separation of powers. It is the implementation of the checks and balances that Greece is lacking, even though the Constitution offers them.

I appreciate your comments.

Respectfully,
Yiorgos

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Νομίζω ότι ο Yiorgos τα είπε όλα .Δεν χρειάζεται κάτι να προσθέσουμε.
Την καλησπέρα μου και καλή δύναμη σε όλους μας.

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Kudos Yiorgos, cause you described exactly what’s the whole attitude, not only towards turkey, but towards everyone.
It’s the Greek mentality that’s different, a little bit oriental, which makes people believe n behave in a peculiar way, apart from reality.
Good that you adopted though…

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Dear Ivychris,
Thanks for your comment and I agree with the comments you made in this conversation as they are spot on. I would guess that you either live in the U.S or lived here.
BTW, you can reply in Greek if you want as it is my native language. I just hate the Greek keyboard at my cellphone, so I prefer to write in English. If you have a link to a great Greek keyboard app for Samsung that does autocorrect,I will appreciate it and so there others in the chat room.

Respectfully,
Yiorgos

AstirKeno
Member
Active Member
Astir Keno

Just flash your Samsung using an EU ROM. Which model you own?

Yiorgos
Guest
Yiorgos

It is an S9, provider is Sprint, in the U.S..

Αριστόδημος
Guest
Αριστόδημος

Όλα σωστά, μα το βασικότερο είναι ότι η Τουρκία θα βρίσκετε σε αμυντική διάταξη από σήμερα και για τα επόμενα 20 χρόνια. Επομένως όχι άλλες βιαστικές κινήσεις όχι άλλους τενεκέδες και πεταμένα λεφτά.

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Καιρός να πάμε παρακάτω οπότε, δε νομίζετε; Τόσα χρόνια η ΠΑ ήταν καλομαθημένη σχεδιάζοντας επιχειρήσεις στην Τουρκία έχοντας να αντιμετωπίσει μονο τα F-16 της THK τα οποία έχει για πρωινό. Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στην οποία οι απέναντι εγκαθιστούν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα που κυκλοφορούν. Οι ικανότητες και οι προδιαγραφές τους μπορεί να απέχουν από αυτές που υποστηρίζει ότι έχουν ο κατασκευαστής τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανά και επικίνδυνα. Με όλα αυτά σαν δεδομένα, οφείλουμε όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας σε λύσεις. Λύσεις που θα μας δώσουν λίγη από την αποτρεπτική… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Ημουν από αυτούς που υποστήριζαν να μην πάρουμε F35 λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στην παραγωγή τους. Με την εκδίωξή της και την προμήθεια S400 φαίνεται ότι δύο μοίρες των 25 αεροσκαφών (50 συνολικά) πρέπει να ενταχθούν στην μελλοντική ΠΑ. Αν καταφέρουμε να αποσπάσουμε και μερίδιο από την παραγωγή αντικαθιστώντας την Τουρκία, θα ήταν ευχής έργον!

Makis G
Guest
Makis G

Πολύ καλά κάνει η ΠΤΗΣΗ και αποδομει τα φιλορωσικά ΜΜΕ. καμία υπερβολή. ειδικά κάποιοι έχουν αναγάγει το clopy paste άρθρων σε επιστήμη + την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι σκούροι θα παρουν και S-400 και F-35, λέγοντας λίγο ως πολύ άσχετους και τυχαρπαστους όσους τολμούσαν να πουν το αντίθετο. όσοι αισθάνονται ένταση στο άρθρο της εγκυρότατης πτήσης, ε αυτή είναι ευθέως ανάλογη της έντασης με την οποία κάποιοι υποστήριζαν το αντίθετο.

nigozs
Guest
nigozs

Συμφωνώ με τον επίλογο.
Τα υπόλοιπα, κάνω πως δεν τα διάβασα.

fdc
Guest
fdc

Μην βιαζεστε εχει νερο το αυλακι. Οι ενεργειακα αυτονομες πλεον ΗΠΑ δεν ενδιαφερονται το ιδιο για την μεση ανατολη ουτε εχουν την οικονομια για να τα βαλουν με την Τουρκια , ποσο μαλλον οταν η Κινα τους τρομοκρατει. Λογικα θα τα παρει σε 5-10 χρονια μολις κοπασει το θεμα και φυγει ο Ερντογαν. Μεχρι στιγμης οι Τουρκοι παιζουν ενα παιχνιδι που τους εχει βγει οσο δεν παει. Εχουν μπει σε Ιρακ , Συρια και Κυπρο χωρις να ανοιξει μυτη , ενω ο ξενος παραγοντας ουτε κανει αναφορα 2 γραμμων για οσα τραβουν Ελλαδα και Κυπρος. Οι Αμερικανοι δεν το εχουν… Read more »

Astrolavos
Member
Member
Astrolavos

Ακριβώς έτσι, πολύ σωστά τα έγραψες. Συμφωνώ σε όλα φίλε μου, αν και όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα είμαστε απολύτως μόνη μας!!!

ΥΓ: επίσης η Τουρκία ψάχνετε έντονα πλέον στην Λιβύη και Δυτικά Βαλκάνια!

ppppp
Member
Trusted Member
ppppp

Το σενάριο να συμβιβαστούν οιΤουρκοι παραμένει ανοιχτό και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των Αμερικανών,στις οποίες η διατύπωση προσεκτικά αφήνει ανοικτές πόρτες. Αφού λοιπόν οιΤούρκοι παίξουν λίγο καιρό με τους S400 θα συμβιβαστούν τελικά και θα βρουν μια φόρμουλα μακράς αποθήκευσης και μή χρήσης που να ικανοποιεί τους Αμερικανούς .Οι Αμερικανοί έχουν τρόπους να το διασφαλίσουν αυτό,και για όσα χρόνια το σύστημα αποτελεί τεχνολογικά απειλή θα μείνει αχρησιμοποίητο. Μετά ανοίγει ο δρόμος για τα f35 (και τα patriot. αν οι Τούρκοι παραιτηθούν από τις απαιτήσεις μεταφοράς υψηλού βαθμού τεχνογνωσίας) Η ρήξη δεν έχει κορυφωθεί ακόμα.Ο ήπιος συγκαταβατικός με τους… Read more »

Κάποιος
Guest
Κάποιος

Αυτή τη στιγμή κάνει δηλώσεις ο Βίτσας για την άμυνα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Αναφέρθηκε επί λέξει σε “2 αμερικάνικες κορβέτες και σε 2 γαλλικές μάλλον μπελάρα”. Αν μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή σε on demand αργότερα όταν θα είναι διαθέσιμη. Είπε ότι είμαστε “αστακός” με πολλά “ακίνητα αεροπλανοφόρα” τα νησιά μας. Ευχαριστώ

Κάποιος
Guest
Κάποιος

Η εκπομπή λέγεται ‘Ακραίως’ με Οικονόμου και Αντωνοπούλου. (19/07/2019 11:00-12:00)

x-m
Member
Famed Member
x-m

Αυτό είναι το θέμα. Είναι ακίνητα.

Spirit
Guest
Spirit

ο Φίλης μίλησε για δύο φρεγάτες αμερικανικές και γαλλικές και ο βίτσας για δύο κορβέτες αμερικανικές και δύο γαλλικές με Belharra. Αλλά ντάλα της Παρασκευής το γάλα δηλαδή… τώρα που υπάρχουν κορβέτες αμερικανικές δεν ξέρω.

Τώρα σε ότι αφορά να αβύθιστα αεροπλανοφόρα, γελάνε και οι σαρδέλες του Αιγαίου… από ανθρώπου που έπαιρναν αποφάσεις χρόνια τώρα

Thras
Member
Famed Member
Thras

Αυτός με ποια ιδιότητα κάνει δηλώσεις και πρέπει να τις λάβουμε υπόψη;