Η Σουηδία ισχυρίζεται πως διαθέτει τον απόλυτο Sukhoi-Killer

23
5664

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροποριας της Σουηδίας, Mats Helgesson, έκανε πρόσφατα την τολμηρή δήλωση ότι το μαχητικό Saab Gripen E της χώρας του θα μπορούσε να νικήσει τον τρομερό στόλο των Sukhoi, χωρίς να διαθέτει την πανάκριβη τεχνολογία stealth με την οποία εξοπλίζονται τα νεα αμερικανικά μαχητικά.

«Το Gripen, ειδικά το μοντέλο «E», έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει Sukhoi, έχει μαύρη ζώνη», δήλωσε ο Helgesson στο Yle.fi.

Σύμφωνα με το Business Insider που επικαλείται τον αεροπορικό αναλυτή Justin Bronk, το Gripen έχει σχεδιαστεί ειδικά για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Οι πιλότοι των Gripen δεν αρέσκονται να επιδεικνύουν όλα τους τα χαρτιά αναφορικά με τις επιδόσεις του αεροσκάφους, αλλά όταν το έκαναν, ανέτρεψαν εντελώς (υπέρ τους) τα δεδομένα σε ασκήσεις.

Πριν μερικά χρόνια, Σουηδοί πιλότοι έφτασαν στο σημείο να βαριούνται να κοροϊδεύουν Γερμανούς πιλότους Typhoon, και αποφασισαν να χρησιμοποιήσουν το πλήρες εύρος των ηλεκτρονικών δυνατοτήτων των αεροσκαφών τους, κάνοντάς τους τη ζωή δύσκολη. Ένα από τα Gripen φέρεται να «εμφανίστηκε» ξαφνικά δίπλα από την αριστερή πτέρυγα ένος Eurofighter, χωρίς να έχει εντοπιστεί νωρίτερα, χάρη στις δυνατότητες παρεμβολών που διαθέτει.

Η Saab αντί να ακολουθήσει την ακριβή οδό ανάπτυξης ενός stealth μαχητικού, επέλεξε να επενδύσει στις ηλεκτρονικές δυνατότητες του Gripen, που ανά πάσα στιγμή, με την πρόοδο της τεχνολογίας, μπορούν να αναβαθμιστούν.

Ο Bronk πάντως επισημαίνει πως οι ηλεκτρονικές δυνατότητες του αεροσκάφους δεν είναι πανάκεια, δεδομένου πως είναι αδύνατο να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τις αντίστοιχες ικανότητες του αντιπάλου. Από την άλλη, επειδή η Σουηδία είναι «μικρός» αντίπαλος, η Ρωσία ίσως εστιάζει περισσότερο να νικήσει την stealth τεχνολογία των Αμερικανών, παρά τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου του Gripen.

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάλλον ξεχνούν οι Σουηδοί ότι και οι Ρώσοι παίζουν δυνατά στο θέμα ηλεκτρονικός πόλεμος και εντοπισμός δύσκολων στόχων στον αέρα με IRST και διαφόρων διατάξεων ραντάρ.

 2. Είμαι φανατικός οπαδός της Σκανδιναβικής προσήλωσης στον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα.
  Συνεπώς είμαι σίγουρος ότι επενδύοντας πχ στα Gripen E ή κυρίως στις δανέζικες φρεγάτες Iver Huitfeldt θα βγαίναμε κερδισμένοι.
  Και αν για τα Gripen E υπάρχει ο αντίλογος ότι δεν χρειάζεται η Ελλάδα και άλλο τύπο αεροπλάνου με τις δυνατότητες του F-16 V, και η λογική λέει ότι αν χρειαστούμε περισσότερα θα πρέπει να πάμε πάλι σε F 16, για τις φρεγάτες των Δανών δεν υπάρχει αντίλογος.
  Ασυναγώνιστο κόστος απόκτησης.
  Ασυναγώνιστες δυνατότητες (αυτονομία 9500 μίλια με 18 κόμβους!!!)
  Ασυναγώνιστο κόστος χρήσης (οικονομία καυσίμου, προσωπικό 117 άτομα σε πλοί με εκτόπισμα 6600 τόνους!)
  Και καταπληκτικός σχεδιασμός για μελλοντικές αναβαθμίσεις (ο πλοίαρχος που επέβλεπε στη σχεδίαση τους είπε «δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα να προετοιμάσεις το πλοίο σου για αναβάθμιση όταν το έχεις προβλέψει κατά την κατασκευή!»)
  Και από Σουηδούς τα μελλοντικά AIP υποβρύχια μας θα ήταν εξαιρετικό νέο επίσης!

  • Δεν γνώριζα αυτές τις φρεγάτες! Πολύ ενδιαφέρουσες! Νομίζω και αρκετοί ακόμα θα θέλαμε μια παρουσίασή τους και αν είναι δυνατόν και σύγκριση με τις LCS – Belhara. Ευχαριστούμε!

  • ενδιαφέροντα όσα λες, αλλά οι αμυντικές προμήθειες υλικού και μέσων στην Ελλάδα τελούν σε άμεση συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις της χώρας.

  • Πριν κοιμηθώ (χεχε) και διαβάζοντας τα σχόλια να πως
   @ Kallergis Να σαι καλά, και φαντάσου στην Wikipedia αναφέρει ότι τα ηλεκτρονικά του πλοίου έχουν τη δυνατότητα καθοδήγησης 32(!!!) semi active πυραύλων ταυτόχρονα, με τους 16 εξ αυτών να βρίσκονται στην τερματική φάση! Όταν τα διαβάζεις αυτά σίγουρα χρειάζεται μια επαγγελματική παρουσίαση!
   @sotbank κατα μια διαβολική σύμπτωση οι Δανοί συνεργάζονται εδώ και 14 χρόνια με τους Αμερικάνους, συγκεκριμένα την Ignalls Shipbuilding! Η εταιρεία αυτή, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον σκαρί για το Ελληνικό ΠΝ, αυτή την ώρα είναι η Ναυαρχίδα του Λιμενικού τους σώματος, αλλά μια παραλαγή της (δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το τελικό configuration) συμμετέχει στο διαγωνισμό για την FFG(X), που αφορά προμήθεια 20 φρεγατών από το Αμερικάνικο ΠΝ! Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει ότι είναι εντυπωσιασμένος από το δανέζικο σχέδιο και ότι προσπαθεί να το προωθήσει για λογαριασμό τους στις διεθνείς αγορές! Αν σε ενδιαφέρει δες το βίντεο, στην αρχή μιλά για το δικό του σχέδιο και μετά το 5ο λεπτό για τη φρεγάτα των Δανών!
   https://www.youtube.com/watch?v=W0-S7lJpalI

 3. Ο γρυπας είναι το αγαπημένο μαχητικό και η ιδανική επιλογή Αν ερχόταν ΑΛΛΙΩΣ οι συγκυρίες.
  Δυστυχώς (ή ευτυχώς για άλλους) δεν ήρθαν.
  πλέον δεν έχει νόημα όταν είμαστε στο φ16 και προχωράμε στο βαιπερ.
  Ίσως θα έπρεπε να δούμε το jas39 που ήταν πλεονασματικο σε αριθμούς για ληζινγκ ακόμα ως αντικαταστάτες των τύπων που θέλαμε και θέλουμε να αλλάξουμε.
  Τώρα για τις φρεγάτες από Δανία;
  Ναι αλλά η κατασκευή τους είναι με πολιτικά πρότυπα (είδαμε τι σημαίνει αυτό).
  Έγινε σε ναυπηγεία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών εξού και το χαμηλό κόστος σε μπλοκ που συναρμολογηθηκαν;
  Πρέπει να ξαναγίνει η διαδικασία από την αρχή και τότε αν βάλουμε στην εξίσωση τα ελληνικά ναυπηγεία, αναπόφευκτα, είμαι επιφυλακτικός στο τι τελικά θα γίνει και το πότε.

  • Έχεις δίκαιο για το απρόβλεπτο κόστος που συνεπάγεται η κατασκευή του σε Ελληνικά ναυπηγεία. Αυτό όμως ισχύει για οποιοδήποτε πλοίο!
   Η κατασκευή όμως περιλαμβάνει:
   Πλήρη καλωδίωση με οπτικές ίννες
   Κλιματισμό διπλάσιο από τον αναγκαίο (δουλεύουν σε περιβάλλον μέσης ανατολής στους 25 βαθμούς στο μηχανοστάσιο με τις μηχανές σε πλήρη λειτουργία
   Και το κερασάκι, με γεννήτριες ικανές να παράγουν τη διπλάσια ενέργεια από όση χρειάζονται σύμερα (4.400 KW και χρειάζονται 2.200KW!)
   Όταν το πλοίο έχει σχεδιαστεί με αγάπη και μεράκι για την προστασία της πατρίδος σου και όχι για να το πουλήσεις ή να πάρεις μίζα, είναι κατά τεκμήριο ένα καλό πλοίο! Και να σου πω την αλήθεια, προτιμώ να το αγοράσουμε και να το χτίσουν εκεί που έφτιαξαν τα πρώτα με την επίβλεψη αδιάφθορων Ελλήνων αξιωματικών και εκείνου που τέθηκε επικεφαλής της αρχικής σχεδιάσης και είναι ένας ερωτευμένος άνθρωπος!

   • Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει η ιδέα, η τιμή ,ακόμα και οπτικά μου αρέσουν.
    Έχω επιφύλαξη ως προς την ανθεκτικότητα (πολιτικά στάνταρ) αλλά σέβομαι την παράδοση των Δανών ( Σκανδιναβία και αυτή με την ευρεία ανάγνωση).
    Νέστορα, πάω πάσο, επειδή μου άρεσαν τα σχόλια σου (και εδώ και στο άλλο θέμα με το thinking out of the box).
    Γενικά μου αρέσουν και stanflex σχεδιάσεις και τις θεωρώ καλές για εμάς ( εκείνα τα περιπολικά που μοιάζουν με αλιευτικά και ήταν καταφορτα).

 4. Ας το βάλουν απέναντι σε μια ομάδα SU-57, SU-35 και MIG-35 να δούμε σε πόσα λεπτά θα εξαφανιστεί ….
  Εντάξει καλό το Gripen-Ε αλλά απέναντι υπάρχουν θεριά.

 5. Μάλιστα, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι πως τα ηλεκτρονικά αντιμετωπίζονται με ηλεκτρονικά.

  Ένα αεροσκάφος stealth απέναντι σε ένα αεροσκάφος με ηλεκτρονικά που το κάνουν stealth είναι το ίδιο και το αυτό. Δεν υπάρχει διαφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση τους.
  Σε αυτή την σύγκριση πάντως το αεροσκάφος με τα ηλεκτρονικά που το κάνουν stealth δεν έχει τους περιορισμούς που λόγο σχεδίασης και υλικών έχουν τα αεροσκάφη μη ηλεκτρονικής τεχνολογίας stealth.
  Δεν χρειάζονται εσωτερικές αποθήκες οπλισμού πχ.

 6. Οι Σουηδοι αυτο που θα μπορουσαν να κανουν στη δικη μας περιπτωση, και αφου εχουν συμμαχησει με την Boeing αν εξοπλιζαν με αυτα τα ηλεκτρονικα το νεο προηγμενης εκπαιδευσης ελαφρυ μαχητικο της Boeing και εφοσον τα ηλεκτρονικα ειναι συνεχως αναβαθμησιμα. Ετσι θα ειχαμε ενα διθεσιο γρυπα μειωμενης μεταφορας οπλων, υποστηριζομενο απο την Boeing, το οποιο θα μπορουσε να αναλαβει και καθηκοντα περιπολιας, εναεριου ελεγχου και με προσθηκη πυραυλων αα μακρου πληγματος, αρκετα χρησιμο.

  Ως εχουν σημερα τα πραγματα ποιο πιθανα οδευουμε σε καποια εκδοση του KAI T-50 Golden Eagle λογο Lockheed Martin (20-30 εκατομμυρια?), και στο οτι το αεροσκαφος της Boeing δεν ειναι ετοιμο για μαζικη παραγωγη.
  Δεν γνωριζω αν θα μπορουσαμε να θεσουμε και συμμετοχη της Saab, στα ηλεκτρονικα συστηματα, ουτε βεβαια ποσο θα στοιχιζε εφοσον ηταν μια τετοια εφικτη διαμορφωση.
  ——

 7. Oι Σουηδοί ‘έχουν αποδείξει ότι σκέφτονται out of the box, φτιάχνουν όπλα διαφορετικά από τα υπόλοιπα δυτικά όπως και όπλα που χουν γίνει ορόσημα, Έχουν τουλάχιστον μια φορά νικήσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο με το Gotland-class υποβρύχιο τους. Noμίζω αφου το κάναν μια φορά μπορούν να το ξανακάνουν, επίσης λογικό είναι οι Ρώσοι να ασχολούνται ολοκληρωτικά με τα αμερικανοευρωπαϊκες απειλές και να μην αισθάνονται την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τα όπλα μιας μικρής προηγμένης χώρας που δεν τους απειλεί.

 8. Ρε Σουηδέ, την τελευταία φορα που κάνατε πόλεμο ήταν το 1814 !

  Φάτε καμιά μουχλιασμένη ρέγγα (Surstromming) και μην λέτε μεγάλες κουβέντες.

  Μιλάνε όλοι, μιλάνε και οι ανυπαρκτούληδες.

 9. Δεν θα μπορούσε ένα F16 να αναβαθμιστη απο τους Σουηδους με ότι έχει το gripen? Η ακόμα καλύτερα εδώ στην Ελλάδα. Ενας συνδυασμός ικανοτήτων και όπλων gripen σε πλατφόρμα F16.

  • Φιλε @ Leonidas
   Mονο για τα F16 block 30, θα αξιζε θεωρητικα, να αναβαθμιστουν εκ του μηδενος, αλλα πιθανωτατα το κοστος θα ηταν δυσβαστακτο. Επειδη ομως ουτε οι Σουηδοι εχουν προβει σε μια τετοια μετατροπη, ουτε ακομη και να ειναι απολυτα εφικτη δεν εχει γινει κοστολογηση, δεν μπορουμε να το κρινουμε. Επισης αν κανουμε δομικη αναβαθμιση θα πρεπει να ξεκαθαριστει ποσα χρονια θα μεινει σε λειτουργια η συγκεκριμενη παρτιδα αεροσκαφων(θα πρεπει τουλαχιστον να ειναι σε χρηση για μια 20 ετια ακομη, οταν ειναιηδη καταπονημενα).
   Ποτε δεν ηταν καλη συνταγη η αναβαθμιση παλαιων αεροσκαφων, οταν μαλιστα τα τελικα εξοδα υποθετουμε οτι θα ειναι τετοια που θα συμφερε η αγορα νεου αεροσκαφος, αυτο νομιζω θα σου απαντησουν οι περισσοτεροι. Αλλα εγω συμφωνω στο εξης > αν η αναβαθμιση μπορει να γινει σε χρονο ρεκορ, περιλαβει και οπλικα συστηματα πχ meteor και με οικονομικη διευκολυνση, τοτε να γινει διοτι απειλουμαστε. δηλ θετω μονο το θεμα της αμεσης αναγκης ως προτεραιοτητα(παρα τη μακροπροθεσμη ζημια). Ομως δεν βλεπω τιποτα απο τα παραπανω να λειτουργει, δηλαδη οικονομικη διευκολυνση, τεχνικη μελετη και εφαρμογη, χρονο που χρειαζεται. Χρειαζομαστε κατι γρηγορα, και ηδη απο το 2013 επρεπε να ειχαμε ετοιμοπολεμα τα mirage κλπ πολυ δε μαλλων αναβαθμισεις, για τις οποιες πρεπει να παρεις και αδεια απο την Αμερικανικη κυβερνηση &την Lokheed (δεν γνωριζω τι υποχρεωσεις και περιορισμους περιλαμβανει το συμβολαιο αγορας/χρησης των block30)—–> πιθανα αν αναλμβανε την αναβαθμιση η Boeing μαζι με τη Saab, θεωρητικα παντα να μπορουσε να συμβει, αλλα μαλλων ολο αυτο απιθανο. Η μονη περιπτωση θα ηταν να περιλαμβανονταν ολα αυτα τα συστηματα οπως ανφερθηκε ποιο πανω σε νεο διθεσιο εκπαιδευτικο αεροσκαφος προηγμενης εκπαιδευσης(το οποιο φυσικα θα μεταμορφωνοταν σε προημγενη πλατφορμα, αλλα λογο κατασκευης θα εφερε λιγοτερα οπλικα συστηματα σε σχεση με το γρυπα, και εφοσον τοεγχειρημα ηταν εφικτο τοσο απο τεχνικης πλευρας, οσο και απο οικονομικης, αλλα και μετα απο συμφωνιες των κατασκευαστων.Ακομη και αν ολα αυτα συνεβαιναν, θα ηταν ανταγωνιστικο με το γρυπα, οποτε και αυτο δυσκολο το βλεπω, εκτος και αν η Saab ειχε στερεψει απο πελατες) . Πασχουμε απο χρημα και απο επιλογες και δεν εχουμε χρονο. Δυστυχως.

   ————

 10. Και γιατί να το κάνουμε? Τα ηλεκτρονικά των F-16V σε τί υπολείπονται απο αυτα του Grippen?

  Μην ξεχνάς πως το F16V πουλάει και θα συνεχίζει να πουλάει για πολλά χρόνια ακόμα ενώ 100άδες παλαιότερα αναβαθμίζονται σε αυτό τον τύπο. Τα ηλεκτρονικά του δηλαδή θα αναβαθμιζονται συνέχεια για τουλάχιστον 20 χρόνια.

  Το Grippen δεν θα μπορέσει να το παρακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και όποια αναβάθμιση του εξαρτάται απο τον κύριο χρήστη του, την Σουηδική Πολεμική Αεροπορία.

  • Τα F-16 παίζει να έχουν το χειρότερη σουίτα ηλεκτρονικών στο σύστημα αυτοπροστασίας που βρίσκεται στην πιάτσα. Είναι γνωστό τρώνε ξύλο μέχρι και τα Mirage.

 11. Το Gripen E είναι εξαιρετική επιλογή προς αντικατάσταση των απαξιωμένων 2000 και των μη αναβαθμίσιμων(λόγο απαιτούμενου εξωφρενικού τιμήματος εκ Dassault) -5.Καλά τα γαλλικά όπλα,αλλά μην ξεχνάμε πως αυτή την στιγμή διατηρούμε μια μοίρα μαχητικών που απογειώνονται στο Αιγαίο όπως τον παλιό καλό καιρό με φορτίο Α/Α 2 ΜΜ και εσωτερικά πυροβόλα.Επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση.
  Περί αντί-F 16V ούτε συζήτηση.΄Άλλα τα κυβικά του γερακιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here