Καταγγελίες για νέα επίθεση σε τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πέντε οπλισμένα πλοιάρια της ιρανικής ισλαμική επαναστατική Φρουράς αναφέρεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να κυριεύσουν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο στον Περσικό Κόλπο την Τετάρτη.

Μπόλτον: Το Ιράν “σχεδόν σίγουρα” πίσω από τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα ΗΑΕ

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους με «άμεση γνώση του συμβάντος», το δεξαμενόπλοιο British Heritage έπλεε με πορεία εξόδου από τον Περσικό Κόλπο και προσέγγιζε την περιοχή των Στενών της Ορμούζ όταν τα ιρανικά πλοιάρια το πλεύρισαν και το διέταξαν να αλλάξει πορεία και να σταματήσει σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ένα αμερικανικό αεροσκάφος επιτήρησης πετούσε πάνω από την περιοχή και κατέγραψε βίντεο από το περιστατικό, αν και το βίντεο αυτό δεν έχει αποδεσμευθεί ακόμα.

Η φρεγάτα HMS Montrose κλάσης Duke του βασιλικού Ναυτικού συνόδευε το δεξαμενόπλοιο κατά την πορεία του σε μικρή απόσταση πίσω του. Έστρεψε τα όπλα κατά των Ιρανών και τους προειδοποίησε για να απομακρυνθούν, πράγμα που έκαναν.

Σημειώνεται ότι η Montrose εκτός από το κύριο ναυτικό πυροβόλο 115 χλστ (4,5 ιντσών) είναι εξοπλισμένη και με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος 30 χλστ, ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση μικρών και ταχέων στόχων επιφάνειας.

Το περιστατικό είναι ένα ακόμα σημείο βήμα κλιμάκωσης αφού το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί πολεμικό κλίμα με επιθέσεις να σημειώνονται ενάντια σε διερχόμενα δεξαμενόπλοια και τις μεν ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις αυτές ενώ το δε Ιράν να απορρίπτει τις αιτιάσεις αυτές μετά βδελυγμίας…

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι είχε προειδοποιήσει μόλις την Τετάρτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα δει τις συνέπειες» για την επιβίβαση σε ιρανικό δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι επιχειρούσε να σπάσει το εμπάργκο στην Συρία.

Άγγλοι πεζοναύτες καταλαμβάνουν ιρανικό τάνκερ που θα έσπαγε το συριακό εμπάργκο


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •