25.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ΑΠΟΨΗ - Αναβάθμιση Κανονιοφόρων του ΠΝ, τα ελληνικά Littoral Combat Ships

ΑΠΟΨΗ – Αναβάθμιση Κανονιοφόρων του ΠΝ, τα ελληνικά Littoral Combat Ships

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To 1912, η μάχη του Αιγαίου δόθηκε με τον απόπλου του ελληνικού στόλου από τον Φαληρικό όρμο και την απελευθέρωση της Λήμνου που στο εξής χρησιμοποιήθηκε ως προκλεχωρημένη βάση για δύο αποφασιστικές ναυμαχίες, της ‘Έλλης” και της “Λήμνου”, αμφότερες από τις οποίες έδωσαν τη νίκη στην Ελλάδα και επέτρεψαν την κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος και την δημιουργία του ως ελληνικής θάλασσας.

Κανονιοφόρος του ΠΝ στο Αιγαίο. Διακρίνονται οι λέμβοι στο κατάστρωμα μαζί με τον γερανό καθέλκυσης (φωτογραφία: Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό)

Το 1987, η παρολίγον μάχη με την Τουρκία δόθηκε με τον ελληνικό στόλο πυραυλακάτων και τορπιλακάτων να εξέρχεται πρώτος στο Αιγαίο και να κλείνει τα στενά και τους διαύλους μεταξύ των ελληνικών νησιών και των περασμάτων προς την “καρδιά” του πελάγους, χαρίζοντας κάποιες ώρες πολύτιμου χρόνου για να ολοκληρώσουν τα μεγαλύτερα πλοία, τα αντιτορπιλικά και υποβρύχια τον περισσότερο χρονοβόρο ανεφοδιασμό τους και να βγουν με τη σειρά τους επιβεβαιώνοντας την διαρκή ισχύ του ελληνικού στόλου.

UPDATE: Νέα Πολεμική Παραλλαγή για το ΠΝ, περί Αοράτων Πλοίων το ανάγνωμα πρόσχωμεν

Στη δεύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι φέρθηκαν πιο έξυπνα, οργανώνοντας ένα ψυχροπολεμικό σκηνικό και διατηρώντας την πρωτοβουλία αρχικά αλλά ο κίνδυνος του ελληνικού στολίσκου ταχέων σκαφών αποδείχθηκε ισχυρό αντικίνητρο για να μην κλιμακώσουν περισσότερο. Μια παρόμοια έκδοση της Κρίσης εκδηλώθηκε 10 περίπου χρόνια μετά, στα Ίμια το 1996, όπου φάνηκε πως οι ελληνο-τουρκικές αντιπαραθέσεις βελτίωναν σταθερά τη θέση της Τουρκίας και το ζύγισμα μεταξύ του ΠΝ και του TDK ήταν περίπου ισοδύναμο.

Μοιραία το ερώτημα είναι: είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση;

Δεν εννοούμε, βέβαια, να παραβάλουμε πάλι τους καταλόγους βαρέων πολεμικών, τα αεροσκάφη, τα υποβρύχια, τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τον αριθμό των πυραύλων.

Η κρίση ευνοεί τους τολμηρούς (κρίση / τύχη, η μετάφραση είναι σχεδόν ίδια) και στον 20ό τουλάχιστον αιώνα, το ΠΝ τόλμησε και κέρδισε, συντριπτικά ή στα σημεία. Ο αντίπαλος όμως επιμένει και η ιστορία δείχνει ότι μαθαίνει από τα λάθη του.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: θα είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά να τον αντιμετωπίσουμε σε οποιοδήποτε πεδίο κι αν επιλέξει να αμφισβητήσει το status quo στο Αιγαίο;

Απαντώντας στο ερώτημα της οικονομίας και της ετοιμότητας, το ελληνικό Πολεμικό Nαυτικό ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 ένα πρόγραμμα ναυπήγησης περιπολικών σκαφών που θα έφερναν την ελληνική σημαία και τον φόβο των πυροβόλων στις άκρες του Αιγαίου χωρίς το κόστος και τη φθορά που θα μεταφραζόταν η δέσμευση σε αυτόν τον ρόλο μιας πανάκριβης και πολύτιμης φρεγάτας.

Τα πλοία αυτά ήταν οι “κανονιοφόροι”, ένας παλιός χαρακτηρισμός από τον 18ο αιώνα αλλά οι παραδόσεις στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν δύναμη!

Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του ΠΝ, από τα πρώτα τορπιλοβόλα, στις Super Vita – Μία περιήγηση στην ιστορία

Πρόκειται για πλοία μερικών εκατοντάδων τόνων, με μικρό πλήρωμα και μέση ταχύτητα που φέρουν ισχυρό εξοπλισμό παρατήρησης και επιτήρησης και τυπικά μέσα προβολής ισχύος, ένα πυροβόλο των 76 mm, ένα ακόμα των 40 mm και πολυβόλα.

Πρόσφατα παρατηρήθηκε η αναβάθμισή τους με ηλεκτρο-οπτικά συστήματα παρατήρησης της Miltech ενώ οι μισές είναι εξοπλισμένες με συστήματα διαχείρισης μάχης TACTICOS σαν κανονικές φρεγάτες.

Τα πλοία δεν έχουν ισχυρό οπλισμό, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν πυραύλους να κατευθύνουν σε εχθρικούς στόχους και η αντιαεροπορική τους προστασία είναι στοιχειώδης με ναύτες που θα χειρίζονται φορητούς αντιαεροπορικούς εκτοξευτές (Stinger).

Τέλος, χωρίς σόναρ και ανθυποβρυχιακό οπλισμό είναι εντελώς αδύνατο να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά υποβρύχια.

Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία

Είναι δεδομένο, πως σε μια ανοιχτή σύγκρουση οι κανονιοφόροι δεν θα μπορούν να προσφέρουν και πολλά καθώς είναι αργοκίνητα πλοία για να εμπλέκονται με ελαφρά, ταχέα πυραυλοφόρα σκάφη αλλά εντελώς άοπλα για να εμπλακούν με βαρύτερα πλοία μεγέθους κορβέτας ή φρεγάτας.

Το ΠΝ τις προορίζει να εκτελούν περιπολίες και επιτήρηση ώστε να μην φθείρει τις φρεγάτες του και σε περίπτωση πολέμου θα περάσουν αμέσως στην τρίτη γραμμή, προστατεύοντας σημαντικά λιμάνια στα μετόπισθεν ή συνοδεύοντας νηοπομπές (ακόμα και για αυτό είναι υποεξοπλισμένες).

Οι κανονιοφόροι έχουν αποδώσει καλά ως σήμερα αλλά πολλές φωνές καλούν για την αναβάθμιση του ρόλου και -κυρίως- του εξοπλισμού τους (φωτογραφία: Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό)

Εκείνο που έχουν, οι κανονιοφόροι, εκτός από μια εξαιρετικό πακέτο ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι η ικανότητα να εκτοξεύουν μια ισχυρή ομάδα ειδικών δυνάμεων. Οι ενδιαιτήσεις τους επιτρέπουν να φιλοξενούν εκτός του πληρώματος των 48-55 ανδρών και 15-20 άνδρες οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δυο λέμβους στο κατάστρωμα που καταβιβάζονται στη θάλασσα με έναν ελαφρύ γερανό.

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε στα πλοία αυτά κάτι περισσότερο;

Εφόσον η αναβάθμιση του οπλισμού τους είτε με αντιπλοϊκούς πυραύλους, είτε με ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό είναι μια ακριβή και πολύ αμφίβολης αποτελεσματικότητας υπόθεση, ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε τις τωρινές τους ικανότητες πιο “αιχμηρές”, αυξάνοντας τις ικανότητες εγγύς μάχης και την δυνατότητα αποβάσεων μικρών τμημάτων αμφιβίων επιχειρήσεων.

Ο πύραυλος BGM-176B ‘Griffin’ της Raytheon μπορεί να καταφέρει χτυπήματα με κεφαλές ισχύος 6 κιλών εκρηκτικού σε στόχους 8 χλμ. μακρυά ενώ ο εκτοξευτής του έχει πολύ μικρό βάρος και δεν δημιουργεί προβλήματα σε ελαφρές πλατφόρμες. Στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται από C-UAV και τα περιπολικά κλάσης Cyclone που έχουν το μισό εκτόπισμα από τις ελληνικές κανονιοφόρους (πηγή: U.S. Navy)

Τα πλοία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις RHIB με μια ισχυρή άκατο μεταφοράς αμφιβίων καταδρομέων υπό θώρακα, πιθανότατα μια έκδοση των σουηδικών CB90 ή των φινλανδικών ‘Jurmo’ που μπορούν να μεταφέρουν άνετα μια ομάδα 20 ανδρών με πλήρωμα 2-3 ατόμων με ταχύτητες 35-40 κόμβων και μεγάλη ευελιξία.

Με την κατάλληλη μετατροπή οι άκατοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο πίσω μέρος του πλοίου, καταβιβαζόμενες από έναν ισχυρότερο γερανό. Ο τελευταίος θα μπορούσε να προέλθει κάλλιστα από την πολιτική αγορά σαν τους γερανούς ξηρού φορτίου ή κοντέινερ που χρησιμοποιούνται σε αποθήκες (ξένα ναυτικά έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν γερανούς της πολιτικής αγοράς σε ναυπηγήσεις τους εφόσον είναι και καλοί και δοκιμασμένοι).

Σχέδιο της ακάτου εφόδου CB90. Είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο υψηλής αντοχής που παρέχει προστασία από πυρά φορητών όπλων ενώ μεταφέρει 20 άνδρες των ειδικών δυνάμεων χωρίς να τους εκθέτει στα στοιχεία της φύσης

Το οπίσθιο πυροβόλο, φυσικά, θα αφαιρεθεί δίνοντας χώρο για δύο ακάτους, ενώ η υπερκατασκευή μπορεί να τροποποιηθεί για να αυξήσει τα διαμερίσματα των καταδρομέων ή πεζοναυτών από 15-20 σε 25-36. Έτσι, το πλοίο θα μπορούσε να εκτοξεύσει μια έφοδο με δύο ακάτους και 12-18 άνδρες στην καθεμία ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να έχουν ελαφρύ οπλισμό στη μορφή ενός Τηλεχειριζόμενου Σταθμού με ένα Πολυβόλο ή Πολυβομβιδοβόλο των 40 mm.

Mistral Simbad-RC in workshop at plessis-Robinson

Οι ικανότητες εκτόξευσης πυρών από το πλοίο θα πρέπει να αυξηθούν και νομίζουμε πως με την μετακίνηση των ακάτων εφόδου (μήκους 15-16 μέτρων η καθεμία) στο πίσω μέρος δημιουργείται χώρος πίσω από το ιστίο για ένα αντιαεροπορικό εκτοξευτή όπως ο SIMBAD ή o πύργος πολλαπλού ρόλου μάχης της Boeing που αναπτύχθηκε στη βάση του πύργου του συστήματος Avenger και μπορεί να εφοδιαστεί με εκτοξευτές Stinger, AIM-9 Sidewider, Hellfire, κατευθυνομένων ρουκετών Hydra 70, όπλων λέιζερ (!) καθώς και πυροβόλων χαμηλής πίεσης των 20, 25, 30 mm.

Για προσβολή στόχων σημείου το πλοίο θα μπορούσε να εφοδιαστεί με έναν εκτοξευτή με βλήματα loitering ή κάποιο φθηνής παραγωγής UAV-“αυτοκτονίας”. Στα τελευταία η συνδρομή του Ισραήλ ή των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη.

Το σύστημα της Boeing αξιοποιεί τον επανδρωμένο σταθμό του Avenger αφαιρώντας τον πυροβολητή και αντικαθιστώντας τον με ηλεκτρονικά συστήματα ενώ οι φορείς του τροποποιούνται για να εξοπλιστούν στο πεδίο με πυραύλους κατά στόχων εδάφους ή αέρος ανάλογα με την αποστολή. Το σύστημα προρίζεται να τοποθετηθεί στα τροχοφόρα οχήματα STRYKER 8×8 (φωτογραφία: Boeing)

Ωστόσο, με ένα πυροβόλο των 76 mm, δύο πολυβόλα των .50 in. κατά προτίμηση σε σταθμούς οπλισμού, έναν εκτοξευτή που θα μπορούσε να εξοπλιστεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους ή κατευθυνόμενα βλήματα Hellfire ή Hydra 70 και την ικανότητα απόβασης μιας δύναμης πεζοναυτών ή ανδρών της ΔΥΚ, το πλοίο θα μπορούσε να ασκήσει πολύ πιο ουσιαστικά τα καθήκοντα περιπολίας και ελέγχου ακατοίκητων βραχονησίδων, που είναι το αντικείμενο των τουρκικών αμφισβητήσεων εδώ και 25 χρόνια.

Σε τακτικό επίπεδο, μαζί με τις ταχύτερες πυραυλακάτους που θα παρέχουν την απαραίτητη κάλυψη ισχύος και ταχύτητας, το ναυτικό θα διαθέτει την ικανότητα αποστολών με πλοία χαμηλού κόστους λειτουργίας και θα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα σενάρια κρίσης μέχρι να φτάσουν οι μεγαλύτερες φρεγάτες.

Προσχέδιο του ελληνικού Littoral Combat Ship όπως περιγράφεται, σε σχέδιο του Shipbucket (αρχική πηγή: Shipbucket)

Η πρόταση καλεί, φυσικά, για αρκετές μετατροπές που δεν είναι εκτός των ικανοτήτων των ναυπηγείων στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ή ακόμα και του Περάματος, μια επέκταση των διαμερισμάτων για άλλα 15-20 άτομα, έναν γερανό που μπορεί να αποκτηθεί έτοιμος από την ελέυθερη αγορά, δύο ακάτους και έναν ή δύο εκτοξευτές για περισσότερη ισχύ πυρός.

Δεν είναι απαγορευτικό κόστος και δεν περιέχονται “εξωτικά” συστήματα ενώ οι κανονιοφόροι είναι όλες-όλες 8. Νομίζουμε, όμως, πως το Ναυτικό μπορεί να κάνει “περισσότερα με λιγότερα” και να αφιερώσει στη συνέχεια την προσοχή του στην αναβάθμιση του κυρίως στόλου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

42 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
42 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
flatspin

ενα refresh στα ηλεκτρονικα (ρανταρ-οπτικα-επικοινωνιες-link16), ενα καλο service στο 76ΜΜ, στις μηχανές του… και παράδοση τους στο λιμενικο σώμα.

Ναι. Δεν ειναι κακή ιδέα το λιμενικό σώμα να αναβαθμισει το επιπεδο του. Φτάνουν τα πανακριβα αοπλα Γαυδος και λοιπα πολυτελη σκαφη.

jackryan

Συμφωνώ. Περιπολικά ανοικτής θαλασσής είναι. Η δουλειά αυτή εν καιρω ειρήνης ανήκει στην ακτοφυλακή. Σε περίπτωση πολέμου δε μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα κι αυτά που θα χρειαστεί να κάνουν θα τα κάνει το λιμενικό που θα επιταχθεί.
Ίσως να αξίζει η αναβάθμιση στα πιο πρόσφατα Osprey γιατι τα Abeking και Nashville δεν αξιζουν.

Άσχετο: Νομίζω ότι το ναυτικό πλέον έχει πάει σε link-22 σε επιπεδο ΝΑΤΟ.

SAAB

Ξεχάστε το Λιμενικό. Δεν έχει μαντήλι να κλάψει και ούτε υπάρχει πρόθεση να αποκτήσει. Κερδίζονται προαγωγές όταν πουλάνε κάποιοι υποχρέωση ότι τα καταφέρνουν να συντηρούν σκάφη με “εξωτερικούς χορηγούς” και χωρίς κόστος για το Σώμα.

Nestoras

Στο άρθρο περιγράφεται ο ρόλος των σκαφών πολύ καλά. Από αυτή την περιγραφή προκύπτει ξεκάθαρα γιατί δεν μπορεί το πλοίο αυτό να λειτουργήσει ως LCS ή υβρίδιο αποβατικού. Περιορισμένη ταχύτητα με τον τρέχοντα φόρτο, μειωμένη ως ανύπαρκτη αυτοπροστασία από υποβρύχιες και εναέριες απειλές, περιορισμένη αυτοπροστασία από πυραυλικές απειλές επιφανείας. Φαντάζομαι θα υπάρξει επιπλέον μείωση ταχύτητας με τις εκτεταμένες αλλαγές που προτείνονται. Πρόκειται για αρκετά σημαντική επένδυση σε πλοία 25ετίας με ασαφή αποτελέσματα. Θα έλεγα πως τα χρήματα (αν υποθέσουμε ότι βρίσκονται) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά σε άλλα projects. Το ΠΝ έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά αναφορικά με τον εξοπλισμό… Read more »

Spyros_Kapa

Καλό σαν σκέψη δύσκολο στην εφαρμογή λόγο έλλειψης χρημάτων ίσως με την χρήση προγραμμάτων της ευρωπαϊκής ένωσης ανάλογη αναβάθμιση ως περιπολικά opv στο λιμενικό (ακτοφυλακή).

photographix

Εξαπολύσει. Αποβιβάσει.

d.b

Κάπου είχα διαβάσει ότι τα νεώτερα βελτιωμένα είχαν ικανοποιήσει πολύ το ναυτικό. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως θα μπει αυτό το ταχύπλοο εκεί πάνω.
Τα Ισραηλινά spike θα ήταν μια καλή λύση για εξοπλισμό τώρα που αγαπήθηκαμε

Digenis

Οι κανονιοφοροι δεν ειναι καλες σε τιποτα και ως τέτοιες πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθουν με τα απο κατω

Ελικοπτερο, σοναρ ,αντιαεροπορικα,αντιπυραυλικο,πυροβολο.
https://en.wikipedia.org/wiki/Baynunah-class_corvette

15 τετοια 2 δις $ + 1 δις οπλα +fos . Και ο στολος εχει γεμιση,εχει αυξηθει και εχουν αντικατασταθει και ολες οι αρχαιολογιες σε πυραυλακατους .

Ο Σαφα ξέρει

Last edited 1 month ago by Digenis
x-m

Αν εξαιρέσουμε ότι τα $$$ λείπουν , μια χαρά.

MPAMPIS

Ένας οκταπλος εκτοξευτης spike nlos στην υπερκατασκευη αρκεί, να μην ξεχνάμε και την δυνατότητα να εμπλέκει στόχους εδάφους και μάλιστα με χειρουργική ακρίβεια….
Σίγουρα τα πλοία με tacticos πρεπει να αναβαθμιστούν……
Γιατι να μεταφέρει cb90; έχουν αρκετή ακτίνα δράσης για να δράσουν απο μόνα τους στο……μικρό Αιγαίο…….

CKfurious

Aποψη μου πως οι αποστολές επιτήρησης που αναλαμβάνουν οι κανονιοφόροι θα πρέπει να περάσουν στο Λιμενικό μαζί με τα πλοία τουλάχιστον τα παλιότερα

Έτσι μπορεί να βρεθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον εκσυχρονισμό του στόλου και του εξοπλισμού και το Ναυτικό θα απαλλαγεί από το κόστος τέτοιων αποστολων

Τα πλοία αυτά έχουν μεγάλο αριθμό πληρώματος και σίγουρα ο εξοπλισμός τους σηκώνει αναβάθμιση

Αμφιβάλλω εάν μπορούν να φέρουν το cb90 από άποψη βάρους ευσταθEίας και επιδόσεων

Spyros_Kapa

Αγαπητή πτήση μιας και αρκετές φορές μιλήσαμε για πλοία από 2ο χέρι ρίξτε μια μάτια στο link αυτό ίσως κρύβεται εκεί κάποιος μικρός θησαυρός που μας βοηθήσει να πάμε λίγο πιο πίσω να κερδίσουμε κάποιο χρόνο και χρήμα. https://en.wikipedia.org/wiki/Naval_Inactive_Ship_Maintenance_Facility

Velos

Σπυρο, εξαιρετικη ιδεα! Στο Naval Inactive Ship Maintenance Facility (NISMF) της Φιλαδελφειας βρισκονται 8 φρεγατες Oliver Hazard Perry ηλικιας 35-40 ετων. Παρακατω η λιστα αυτων: USS De Wert (FFG-45)                   Oliver Hazard Perry frigate possible foreign sale       USS Elrod (FFG-55)                        Oliver Hazard Perry frigate possible foreign sale       USS Halyburton (FFG-40)              Oliver Hazard Perry frigate possible foreign sale      USS Kauffman (FFG-59)                 Oliver Hazard Perry frigate possible foreign sale       USS Klakring (FFG-42)                   Oliver Hazard Perry frigate possible foreign sale       USS Robert G. Bradley (FFG-49) Oliver Hazard Perry frigate possible foreign sale       USS Simpson (FFG-56)                 Oliver Hazard Perry frigate possible foreign sale   Μια η και περισσοτερες απο αυτες, θα… Read more »

Spyros_Kapa

Εγώ θα έλεγα να δούμε μαζί και για αυτό εδώ εάν μας το έδιναν μιλάμε για τοπ αναβάθμιση δυνατοτήτων
USS Peleliu (LHA-5)

Spyros_Kapa

Εάν μπορούσαμε να πάρουμε και αυτό τότε θα μιλούσαμε για τοπ αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας μίας και έχω διαβάσει αρκετές φορές εδώ για το Σαν Τζωρτιο δείτε και αυτό https://g.co/kgs/qBeKPi είναι από την λίστα που έδωσα παραπάνω.

Astrachan

Πολύ καλή ιδέα. Καλύτερα φρεγάτες παρά αντιτορπιλικό που δεν χωρά στο ναύσταθμο και θέλει τριπλάσια προσωπικό.

Spyros_Kapa

Οι αδελαίδες μας κάνανε αυτές γιατί όχι?

flashg

Θα μπορούσαν να πάρουν το mw08 από τις meko αν ποτέ αρχίσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Επίσης captas 1 https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/captas-1-variable-depth-sonar και να προστεθούν 2 σωλήνες για τορπίλες. Επίσης να μπει ένα sea-ram για αντιαεροπορικό-αντιβληματικό ρόλο. Παλαιότερα θυμάμαι από φωτογραφίες ότι φέρανε 4 harpoon στο πίσω μέρος. Μπορούμε να βάλουμε τον spear 3 που οι Άγγλοι δοκιμάζουν κατά πλοίον. Τώρα όσο αφορά την αντικατάσταση των rhib με cb90 δεν έχω σίγουρα γνώσεις αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά μεγάλο βάρος για τόσο μικρά πλοία και ψηλά τοποθετημένο. Επίσης οπτικά από το σχέδιο βλέπω μεγάλη δυσκολία να κατέβουν και να ανέβουν με λίγο κύμα και… Read more »

randomname

Βγάλτε το νέο tab με το απλό αριστερό κλικ.
Όποιος θέλει νέο tab μπορεί απλά να πατήσει την ρόδα στο ποντίκι ή δεξί κλικ και “open in new tab”.
Δηλαδή υπάρχουν ήδη 2 άμεσοι τρόποι για νέο tab.
Δεν χρειάζεται και το αριστερό κλικ να έχει την ίδια λειτουργία.
Δεν υπάρχει τρόπος να μην ανοίγει νέο tab στην τωρινή κατάσταση.

kaymen

Προσυπογράφω…

sotbak

ΑΛΣ μικρές ΜΕ ΌΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΌ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ λέω εγώ και ένα ένα για ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ….

Velos

Καλη η ιδεα για μια οικονομικη αναβαθμιση των 8 κανονιοφορων, αλλα αντι για Simbad-RC θα προτεινα ενα συστημα με τεσσερεις εκτοξευτες, των ισραηλινων SPIKE NLOS με τετραπλασιο βεληνεκες απο το Mistral Simbad-RC (25 χλμ αντι 6 χλμ) και με χαμηλωτερο κοστος. Το SPIKE NLOS μπορει να χρησιμοποιηθει σε ρολο AAW, AShM και ASSM σε περιπτωση αποβιβασμενου εχθρικου οπλικου συστηματος στη στερια. Μια καλη συντηρηση και θα εχει πολυ μεγαλυτερη ισχυ απ’οτι εχει τωρα. Κοστος λιγωτερο απο ενα εκατομμυριο με αναχορηγια 4 επιπλεον ρουκετων, για ενα συνολο 8 σε καθε κανονιοφορο.

axeltgs

Μήπως αντί να σπαταλησουμε λεφτά για αναβάθμιση και προσαρμογές σε ένα πλοίο με εγγενείς αδυναμιες να δώσουμε ένα καινούργιο ρόλο με μικρές προσαρμογές και αναβαθμίσεις(ναρκοθετηση, υποστηριξη αμφιβιων επιχειρήσεων) στις πυραυλακατους κλάσης Ρουσεν που έχουν ούτως ή άλλως την ταχύτητα, την ισχυ και τα ηλεκτρονικά να ανταπεξελθουν. Φυσικά εγώ σε βάθος χρόνου ονειρεύομαι 16-18 πλοία που θα συνδιαζουν και τους δύο ρόλους σαν κορμό του Π. Ν με μικρό κόστος και μεγάλες δυνατότητες.

Manos2020

Ενα σύστημα RAM για προστασία…Και ένα σύστημα έστω μικρο όπως το boeing να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πλοίο του μεγέθους του η να υποστηρίζει επιχειρήσεις αλλιώς είναι άοπλο στη μάχη…

drinis

Καλή ιδέα αλλά μια πιο φτηνή λύση θα ήταν η αφαίρεση του πυροβόλου και μεταφορά των υπαχοντων γερανών και φουσκωτών στην θέση του. Εκεί που είναι οι γερανοί τώρα να τοποθετηθεί το 40αρι και εκατέρωθεν του πύργου εκτοξευτές Aim 9 ή Stinger με το ανάλογο ηλεκτροοπτικο και ΣΕΠ και αναβάθμιση του πυροβόλου για αντιβληματική δυνατότητα εάν γίνεται. Στον ελεύθερο χώρο πίσω 4 Harpoon. Κατά την αποψή μου δεν χρειάζεται πυραυλους τύπου Hellfire με εμβέλεια 8 χμ., την ανάγκη προσβολής σε αυτην την εμβέλεια μπορεί να εξυπηρετήσει το 76αρι. Τώρα πύραυλοι τύπου Spike ή ακόμη καλύτερα Kosàva με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης… Read more »

drinis

Έχω την εντύπωση ότι το κόστος μίας τέτοιας υλοποίησης θα ήταν μηδαμινό και εφικτό για το ΠΝ. Κατά την γνώμη μου κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει με τις 3 Saar του λιμενικού και να αποδοθουν στο ΠΝ και όχι το αντίθετο που λένε πολλοί δηλ. να πάνε τα περιπολικά στο ΛΣ. Έχουμε απόθεμα απο 76αρια για να βάλουμε στις Saar και χρειάζονται μία αναβάθμιση των αισθητήρων τους. Έτσι το ΠΝ θα έχει μία δύναμη 13 περιπολικών πολλαπλών αποστολών που θα βρίσκονται πάντα στην περιοχή που θά μπορούν με Harpoon να είναι το πρώτο κύμα άμυνας εναντίον του ΤΝ εάν… Read more »

Tazos

Η αναβάθμιση που προτείνετε είναι επιβεβλημένη αλλά πιστεύω πως δεν θα πρέπει να γίνουν τόσο εκτεταμένες αλλαγές στα σκάφη. Πιο πολύ θα έπρεπε να αφορά την αντικατάσταση του συστήματος μάχης αλλά και βελτιώσεις στον οπλισμό με ότι χωράει στο υπάρχον πλοίο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν μια άριστη ευκαιρία να αναπτυχθούν εγχώρια συστήματα που αργότερα να τα υοθετήσει ο υπόλοιπος στόλός. Συγκεκριμένα 1)Εγχώριο σύστημα μάχης από την Scytalis βάση της εμπειρίας με τα Ρ3. Σε συνδυασμό με Link16-22 θα παρείχαν τα πλοία πληροφορίες στο συνολικό σύστημα επιτήρησης. 2)Επιτέλους να αναπτύξουμε εγχώρια έναν σταθεροποιημένο πυργίσκο με εγχώρια σκοπευτικά. Θα μπορούσε να… Read more »

NikolakiEfentis

Καλησπέρα σε όλους. Το άρθρο είναι άκρως ενδιαφέρον και σηκώνει μεγάλη συζήτηση.   Μεταφορά Ειδικών Δυνάμεων Θα συμφωνήσω πλήρως ότι εκτός από την ναυτική επιτήρηση, το σύνολο των πλοίων της Διοίκησης Πλοίων Επιτηρήσεως θα πρέπει να είναι βάσεις εξόρμησης των Ειδικών Δυνάμεων (Καταδρομέων, ΔΥΚ, κ.α.). Αυτό πρέπει να γίνει ασχέτως αν θα παρέχονται σκάφη σαν τα CB-90 & Jurno ή τα «πατροπαράδοτα» RHIB με μοναδική προστασία την Εικόνα της Παναγιάς… Τα όποια σκάφη χρησιμοποιεί η ΔΥΚ έχουν τους δικούς τους ρόλους και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι τα μόνα σκάφη καταδρομών. Άλλωστε, η διάθεση πολλών… Read more »

GK_

Σαν ιδεα κεντριζει το ενδιαφερον.
Αλλα ομως τιθεται το προβλημα: Τι θα κανουν τα πλοια αυτα; Τις ιδιες απσοτολες ή κατι περισσοτερο;
Για να αποκτησουν αυξημενες δυνατοτητες σε ορισμενες απο τις προτασεις που αναφερονται πρεπει να εχουμε υποψη οτι χρειαζεται -σχετικα- πολυ χρημα.
Δεν μπορω να παραγνωρισω το γεγονος οτι σε περιπτωση πολεμου ειναι καλυτερα στην θεση τους να χρησιμοποιηθουν οι ΤΠΚ, ενω τα συγκεκρημενα πλοια να χρεωθουν αποστολες σε πολυ ποιο «ησυχες» θαλασσες.

Em.Ti

Αυτό που ενδεχομένως αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι τα σκάφη αυτά οργώνουν καθημερινά το Ανατολικό Αιγαίο έχοντας μόνιμα μια διμοιρία Αμφίβιων Καταδρομέων ή (σπανιότερα) μια ομάδα της ΔΥΚ επάνω. Πράγματι, είναι κατ’ουσία περιπολικά αλλά τον ρόλο τους δεν θα μπορούσε να αναλάβει το ΛΣ μιας και η δουλειά τους (πέρα από την επίδειξη σημαίας) είναι να επέμβουν σε κάποιο εν δυνάμει θερμό επεισόδιο επί βραχονησίδας και να αποβιβάσουν άμεσα το τμήμα που φέρουν. Το ΛΣ δε μπορεί να επωμιστεί τέτοιο ρόλο. Οι ιδέες του άρθρου δεν είναι κακές, αλλά δεν ξέρω το CB90 (ή οποιοδήποτε άλλο σκάφος αυτής της κλάσης)… Read more »

zap

Τα σκάφη είναι ακατάλληλα για το ΠΝ και τους ρόλους που καλείται να εκπληρώσει. Καλύτερα να περάσουν στο Λιμενικό ως έχουν. Ο κόσμος προχώρησε σε σκάφη ισχύος φρεγάτας ΜΕΚΟ στα περιπολικά ανοικτής θάλασσας. Για το νησιωτικό πέλαγος που έχουμε φτηνές εκδόσεις των LCS είναι ότι πρέπει.

KaizerAmstelVonLagerS

Νομιζω οτι η μετατροπη θα δημιουργησει προβληματα ευσταθιας,πλευστοτητας,ταχυτητας…Μονο αν προσεξετε τον ογκο του CB90 πανω στο πλοιο στο σχεδιο που εχετε αναρτησει… ειναι αρκετο. Τα πλοια αυτα ηταν λαθος εξ αρχης….Αργα,χωρις επαρκη οπλισμο και με μικρες δυνατοτητες τοσο μελλοντικου εκσυγχρονισμου οσο και επεκτασης δυνατοτητων. Αυτο που φανερωνει η υπαρξη/αναπτυξη τους ειναι η ελλειψη εμπιστοσυνης του Κυβερνησεων/Π.Ν στο Λιμενικο να επιτελεσει την δουλεια του.Δικαιολογημενα εν μερη. Φανερωνει επισης της διαχρονικη Ελληνικη “πατεντα” του να φορτωνεις υποχρεωσεις οργανισμων που δεν δουλευουν σε εναν οργανισμο που δουλευει για να κρυψεις την ανικανοτητα σου να αντιμετωπισεις το προβλημα και να το λυσεις.Βεβαια πολλες φορες… Read more »

evaggelos

για το μονο που ειναι καλες οι κανονιοφοροι ειναι για να γινουν στοχοι,αμα θε αποβατικο πες στα ιταλα το σαν τζορτζιο,οσπρευ εχουν στο μαροκο να κ ο πελατης,μια καλη λυση ειναι τα σουπερ ντβορα 3 του ισραηλ,σαν ποιο μεγαλα αρα κ κοσμο ισως τα φλορεαλ της γαλλιας ενω ακομα κ η κονσερβα της λοκχιντ κανει δουλεια καλυτερη.

NikolakiEfentis

H Florealπόσο καλύτερα εξοπλισμένη ειναι δηλαδή;

Δεν υπάρχουν μικρότερα και καλύτερα περιπολικά; Με την σημερινή τεχνολογί, περιπολικά των 1000t περίπου μπορούν να προσφέρουν πραγματικά πολλά στην άμυνα του αρχιπελάγους.

evaggelos

εχει ελικοπτερο καθως κ στην αρχικη εκδοση εξοσετ ειναι ηλικιας μεκο και σχεδον 3000 τονων,για ποιο μικρα υπαρχει τι σουπερ ντβορα 3 τα περισσοτερα ειναι απλα περιπολικα εμεις χρειαζομαστε κ οπλισμο.

Mikros-hroas

Αν το ήθελε το ναυτικό θα είχε την πατέντα μου που μπορούσες να μεταφέρεις 6 φουσκωτά. Τρία από κάθε πλευρά το ένα επάνω στο άλλο, με ειδική πατέντα για να βγουν και να πέσουν στην θάλασσα χωρίς γερανό. Αν ήθελε το ναυτικό είχα τόσα σχέδια αποβατικών πλοίων! Πχ αποβατικά καταμαράν που θα μπορούσαν με ειδική πατέντα, να κατεβάζουν δυο CB90 ταυτόχρονα από τα πλευρά που θα τα μετέφεραν εσωτερικά. και με ειδική πατέντα στο πίσω μέρος αποβατικά, σαν τα LCM6 ίδιου μεγέθους νέας σχεδίασης ή δικά μου αποβατικά. Αποβατικά καταμαράν με κρεμασμένα αποβατικά LCM8 από κάτω κλπ. Αποβατικά καταμαράν με… Read more »

aris32

αυτα πλοια και οι αποστολες αυτες πρεπει να περασουν στο λιμενικο-ακτοφυλακη. Το ΠΝ εχει αναγκη απο 8-10 πλοια περι τα 1500τν με σοναρ γαστρας 76χιλ οτομελαρα στραλες , 4harpoon, 4 τορπιλες , ρανταρ3d tr3d ή καποιο αναλογο, ηλεκτροοπτικα συστηματα, 8-10 ναρκες, εκτοξευτη spike ελικοδρομιο να στηριζει s70 και υποστεγο για να στεγαζει τον εξοπλισμο απο 1-2 scaneagle. 25-27 κομβους , 40-50 ατομα προσωπικα και 20 ατομα των ειδικων δυναμεων με ενα σκαφος για να επιχειρουν. καθημερινες αποστολες σε ολο το αιγαιο, ισχυρος οπλισμος , αποστολες συνοδειας, κτλ .(ισως θα μπορουσαμε να αλλαξουμε τις 4 τορπιλες και να βαλουμε ενα εκτοξευτη… Read more »

SAAB

Από την σελίδα του ΠΝ βλέπω ότι έχουμε 10 Κ/Φ.
Όλων ο οπλισμός είναι προσανατολισμένος σε στόχους επιφανείας μικρού βεληνεκούς και μεταφοράς ναρκών.
Εάν είναι να γίνει βελτίωση στο επιθετικό μέρος του πλοίου αυτό θα πρέπει να είναι στην ικανότητά του σε στόχους επιφανείας με την προσθήκη ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς και μικρού σε μέγεθος όπως έχει ήδη αναφερθεί.
Μικρού βεληνεκούς ικανότητα πλήγματος στόχων επιφανείας έχουν όλες (stinger). Και τέλος, αυτοπροστασία φουλ και ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός.

Aleko

Απο το ίδιο το σχεδιάγραμμα φαίνεται οτι απουσιάζει παντελώς ο γερανός που θα ανεβοκατεβάζει τα ταχύπλοα (που θα ειναι και 2 cb-90(!!) μάλιστα το ένα δίπλα στο άλλο), ο οποίος θα πρέπει να ειναι και σημαντικά μεγαλύτερος απο τον ήδη υπάρχον. Για να χωρέσει αυτό, έστω και κατα φαντασία, θα πρέπει να αφαιρεθεί ο ή οι εκτοξευτής/τές avenger που περιγράφετε και να μπει εκει ο γερανός. Μετά, αν χωράει κατι θα πλάγια του (port – starboard), θα είναι κάποιες πολυ μικρότερες πλατφόρμες όπλων RWS με όπλα (ενδεικτικά) πυροβόλο 12,7mm – 20mm ή με διπλό – τετραπλό εκτοξευτή mistral. Για να… Read more »

drinis

Μια άλλη διαμόρφωση θα μπορούσε να είναι η εξής. Παραμένουν οι λεμβοι στην θέση τους, το 40αρι να αφαιρεθεί και στην θέση του 4 ή 8 SSM και μπροστά τους κάποιο εγχώριο σύστημα με δύο διπλά 20αρια και Stinger ή AIM 9 εκατέρωθεν. Πίσω απο το κύριο πυροβόλο σε σταθερά κάνιστρα σε στυλ HARPOON οι KOSAVA ή SPIKE. Συμφωνώ όπως κάποιος έγραψε ότι τα CB 90 ή ακόμη καλύτερα τα Αγήνωρ μπορούν να έχουν βάσεις στην ξηρά. Κατά την γνώμη μου έτσι εξοπλισμένα μπορούν να αναλάβουν μεγάλη γκάμα αποστολών από ανακατάληψη βραχονισίδας μέχρι και επιθετικές ενέργειες με βομβαρδισμό σε βάσεις… Read more »

drinis

Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε τα CB 90 πάνω σε ναυτική πλατφόρμα υπάρχουν και τα 2 νέα ΠΓΥ που δωρήθηκαν στο ΠΝ.

Gunner

Εντελώς ανέφικτο αυτό που προτείνετε. Το βάρος του CB90 είναι τέτοιο, που κάνει απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη. Ρεαλιστικά τα σκάφη αυτά πρέπει να δεχτούν κάποιο εκσυγχρονισμό στους Αισθητήρες, τα ηλεκτρονικά και στο ΚΠΜ του πλοίου. Τα σκάφη πρέπει να αποκτήσουν κάποιο ΜΕΑ όπως το Scan Eagle, που δίνει την δυνατότητα εξαπόλυσης και ανάκτησης από σκάφη σαν τις Κ/Φ του ΠΝ. Φωτογραφία από αυτόνομη ανάκτηση του μέσου, από μικρό πλοίο της αμερικάνικης ακτοφυλακής. Μια ακόμη αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι η αναβάθμιση των πυροβόλων σε STRALES & με Bofors 3P για τα 40αρια, επίσης Spike NLOS θα ήταν καλό να υπάρχουν.… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99

Related News

Καυτό Αρχιπέλαγος: Στα Spratlys το νέο «Σινικό Τείχος» χτίζεται με τσιμέντο, σπασμένα κοράλλια και βομβαρδιστικά

Οι πρόσφατες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Spratly προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βιετνάμ –μια από τις πέντε χώρες που ερίζουν...

Πεντάγωνο: Ρωσία και Κίνα κοντεύουν να φτάσουν το πυρηνικό επίπεδο των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων (STRATCOM) παραδέχθηκε δημόσια πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το φάσμα δύο ισάξιων σε πυρηνικές δυνατότητες δυνάμεων...

Εντοπίστηκε το βυθισμένο τεθωρακισμένο όχημα των Αμερικανών Πεζοναυτών – νεκροί οι πεζοναύτες

Με μια λακωνική ανακοίνωση το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ενημέρωσε το κοινό για την ανεύρεση του τεθωρακισμένου οχήματος αμφιβίας εφόδου AAV7 που αγνοείτο από...

Αλκ. Στεφανής: Στόχος μας είναι η ευημερία και η πρόοδος της πατρίδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Την τελευταία περίοδο έγιναν μέσα σε ελάχιστους μήνες πράγματα ετών. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το τι έχει γίνει. Με σωστή οργάνωση, βασιζόμενοι πάνω στο...

Στην Galvion τα νέα κράνη του Δανικού Στρατού

Η Galvion, μια πρωτοπόρος εταιρεία στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων προστασίας κεφαλής και ηλεκτρονικών μέσων ανέλαβε το συμβόλαιο για τα νέα κράνη του Στρατού...
- Advertisement -