H πρώτη γυναίκα μέλος πληρώματος υποβρυχίου, τώρα και στην Ιαπωνία

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ιαπωνία προστέθηκε στην, μικρή είναι η αλήθεια, λίστα με τις χώρες που κάνουν δεκτές δυναίκες ως μέλη πληρώματος υποβρυχίων. Συγκεκριμένα, η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια έγινε δεκτή στην εθνική ναυτική ακαδημία υποβρυχίων της Ιαπωνίας πριν λίγες ημέρες, λίγο αφού αποφασίστηκε το τέλος της απαγόρευσης υπηρεσίας γυναικών στα υποβρύχια της χώρας.

Η Risa Takenouchi, 26 ετών, εισήλθε στην ακαδημία στη δυτική περιοχή της Χιροσίμα μαζί με περίπου 20 άνδρες, αφού το Ναυτικό (Ναυτικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας) της Ιαπωνίας είχαν προηγουμένως ανακαλέσει ορισμένους περιορισμούς.

Η Takenouchi σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Ελπίζω να μην ασκήσω υπερβολική πίεση στον εαυτό μου ως η πρώτη γυναίκα. Αντ ‘αυτού ελπίζω να συνεργαστώ με τους συμμαθητές μου και να εκπαιδευτώ να γίνω μέλος του πληρώματος ενός υποβρυχίου.»

Το ιαπωνικό Ναυτικό έχει ανέκαθεν επιτρέψει μόνο σε άνδρες να υπηρετούν σε υποβρύχια, επικαλούμενο τη δυσκολία επίλυσης θεμάτων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο, άλλαξε τους κανόνες στα τέλη του 2018, αφού έκρινε ότι οι ανάγκες για προστασία της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με το φύλο μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στην εσωτερική διαμόρφωση των υποβρυχίων, σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπου του Ναυτικού στο πρακτορείο, που συμπλήρωσε ότι «Αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας για πιο αποτελεσματική χρήση των ανθρώπινων πόρων».

Κι οι τρεις κλάδοι των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας στο σύνολό τους προσπαθούν να επεκτείνουν τον ρόλο των γυναικών στις τάξεις τους καθώς επιδιώκουν να προσελκύσουν νέα ταλαντούχα στελέχη, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το Ναυτικό είχε ιδιαίτερη δυσκολία να προσελκύσει υποψηφίους για να υπηρετήσουν σε υποβρύχια.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe έχει υποστηρίξει από καιρό την επέκταση του ρόλου των γυναικών στο χώρο εργασίας, αλλά η χώρα παραμένει πεισματικά χαμηλή στις διεθνείς κατατάξεις περί ισότητας των φύλων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

2
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
chikichikiAthan Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Athan
Member
Famed Member
Athan

Όχι γυναίκες στα Υποβρύχια.
Η βιβλιογραφία στην Στρατιωτική Ψυχολογία βρίθει μελετών για τα προβλήματα ηγεσίας που θα δημιουργηθούν, χωρίς μάλιστα να θεραπεύονται τα όποια πρακτικά θέματα που υποτίθεται πως λύνουν τα μεικτά πληρώματα.
Χωρίς να θέλω να επεκταθώ, το έμπειρο Ελληνικό Π.Ν. αξιολόγησε με την δέουσα αντικειμενικότητα την “εμπειρία” του από τις άλλες Μονάδες του Στόλου κι έτσι γνωρίζει τους “περιορισμούς” του εγχειρήματος. Μακάρι η πολιτική ορθότητα να μην αλλοιώσει την μαχητική ικανότητα του Στόλου μας, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ομολογώ πως δεν γνωρίζω τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό αλλά ως τώρα πίστευα πως αν υπήρχε μια μάχιμη θέση όπου οι γυναίκες θα μπορούσαν να υπηρετήσουν είναι στο ΠΝ, είτε στην επιφάνεια είτε κάτω από αυτήν. Ειλικρινά όμως νομίζω πως είναι άσκοπο να μιλάμε για τα υποβρύχια λες και αυτά μας μάραναν όταν οι ΕΔ εδώ και δεκαετίες δέχονται συστηματικά εκπτώσεις στην για χάρη αυτής της μανιώδους “ισότητας”. Αν δεν κάνω λάθος όλες οι “ευνοϊκές” ρυθμίσεις που απαντώνται στο Δημόσιο απαντώνται και στο στράτευμα (περί εγκυμοσυνών, μητροτήτων, ανήλικων τέκνων κλπ), είναι δε γνωστό πως τα αθλητικά κριτήρια εισαγωγής είναι χαμηλότερα… Read more »